Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-12-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις
  • [02] Νέα δημοσκόπηση
  • [03] Στη Βηρυττό ο Γ. Παπανδρέου
  • [04] "Έφυγε" ο Γιάννης Διακογιάννης
  • [05] Νέα σελίδα μεταξύ των δύο Εκκλησιών
  • [06] Ρατσιστές οπαδοί
  • [07] Επεισόδια στο κέντρο
  • [08] Απεργία στον προαστιακό
  • [09] Σύγκρουση τρένου με ΙΧ
  • [10] Ανήλικοι βιαστές
  • [11] Πρόωρες εκλογές ζητά ο Αμπάς
  • [12] "Ζεσταίνεται" η αγορά
  • [13] Πρόστιμα σε γαλακτοβιομηχανίες
  • [14] Λαμπερή Αθήνα
  • [15] Μία η οδός για ένταξη

    [01] Πολιτική

    Συζήτηση Καραμανλή-Ζαγορίτη

    Προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις

    16/12/2006 1:56:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/12/2006 6:15:41 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ

    Εφ όλης της ύλης συζήτηση με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή είχε σήμερα το πρωί ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες η προετοιμασία για την εθνική συνδιάσκεψη του κόμματος, ο προϋπολογισμός και οι εξελίξεις στον ΟΤΕ. Εξερχόμενος ο κ. Ζαγορίτης δήλωσε ότι "η Νέα Δημοκρατία εφαρμόζει το πρόγραμμά της, υλοποιεί τις δεσμεύσεις της και έχει ενιαία στάση". Σε ερώτηση για το εάν ο Πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος ο κ. Ζαγορίτης απάντησε ότι ο Πρωθυπουργός θέλει να λύνονται τα προβλήματα και συνέχισε ότι λύνονται προβλήματα προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις, αλλάζει η Ελλάδα και αυτό έχει σημασία. Χθες από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις προωθούμενες αλλαγές στον ΟΤΕ υλοποίηση του προγράμματος της ΝΔ, ενώ ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Αντώναρος αναφερόμενος στις παρεμβάσεις Σουφλιά και Έβερτ για το θέμα, είπε ότι είναι εσωτερικό θέμα της κυβέρνησης και ότι σημασία έχει η υπερψήφιση της τροπολογίας. Από την πλευρά της η αντιπολίτευση εξακολουθεί να κάνει λόγο για ξεπούλημα του Οργανισμού.

    Επικριτική η αντιπολίτευση

    Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό αποφάσισαν 3ωρες στάσεις εργασίας στις 19 Δεκεμβρίου και 3 Ιανουαρίου, τις οποίες θα ακολουθήσουν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες ανά περιφέρεια.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 FM, ο βουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Τραγάκης, είπε ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για επικοινωνιακά τερτίπια.

    Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, καταλόγισε στην κυβέρνηση λογικές ξεπουλήματος.

    Με δηλώσεις τους επίσης στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο βουλευτής του ΣΥΝ Γιάννης Δραγασάκης, είπε ότι ο ΟΤΕ δεν έπρεπε να ιδιωτικοποιηθεί, ενώ ο γραμματέας οργανωτικού της ΓΣΕΕ Φίλιππος Ταυρής, επεσήμανε την έλλειψη διαλόγου και χαρακτήρισε αμφίβολης νομιμότητας την αλλαγή των συλλογικών συμβάσεων.

    "Η αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ είναι ένα δύσκολο εγχείρημα της κυβέρνησης και απαιτεί συλλογική δουλειά και ομοψυχία", υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, σε δηλώσεις του στον "Τύπο της Κυριακής", επισημαίνοντας ότι "εάν έχουμε τρικλοποδιές στη διαδικασία πώλησης του, τότε δεν θα πρέπει να περιμένουμε σοβαρά αποτελέσματα". Και κατέληξε πως "εάν συμβεί κάτι τέτοιο, όλοι θα πρέπει ν αναλάβουν τις ευθύνες τους".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Υλοποιούνται οι δεσμεύσεις

    [02] Πολιτική

    Προβάδισμα της ΝΔ με 1,9%

    Νέα δημοσκόπηση

    16/12/2006 3:58:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Προβάδισμα της ΝΔ με 1,9% έναντι του ΠΑΣΟΚ, καταγράφει νέα δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε το χρονικό διάστημα 21 Νοεμβρίου έως 9 Δεκεμβρίου με τη μέθοδο της κάλπης από την εταιρεία Μέτρον Ανάλυσις για την εφημερίδα "Ημερησία". Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου το κυβερνών κόμμα λαμβάνει ποσοστό 42,6%, το ΠΑΣΟΚ 40,7%, το ΚΚΕ 6,9%, ο ΣΥΝ 4,2 και ο ΛΑΟΣ 4,4%. Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 60% έναντι 23,3% του ΠΑΣΟΚ.

    Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι εκλογές, είπε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος, προσθέτοντας ότι το κόμμα του έχει θέσει ως στόχο να κερδίσει την επόμενη πραγματική δημοσκόπηση που είναι οι εθνικές εκλογές.

    Η δυναμική που αναπτύχθηκε στο ΠΑΣΟΚ με τις τελευταίες αλλαγές, θα συμπληρωθεί με ένα κυβερνητικό πρόγραμμα και την πρακτική του κόμματος μέχρι τις εκλογές, ανέφερε μέσω της ΝΕΤ 105,8, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τηλέμαχος Χυτήρης.

    [03] Πολιτική

    Ανταλλαγή απόψεων για εκτόνωση της κρίσης

    Στη Βηρυττό ο Γ. Παπανδρέου

    16/12/2006 1:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/12/2006 3:03:14 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στο Λίβανο, βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, επικεφαλής αντιπροσωπείας κομμάτων της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, κατόπιν προσκλήσεως του Προοδευτικού Σοσιαλιστικού Κόμματος του Λιβάνου και του Προέδρου του Ουαλίντ Τζουμπλάτ, για τη διεξαγωγή συνεδρίου της Διεθνούς.

    Το αντικείμενο των εργασιών εστιάζεται στην αποτύπωση της σημερινής κατάστασης στη χώρα και στην έκδοση ενός ψηφίσματος το οποίο θα στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Λιβάνου καθώς επίσης και τις ενέργειες του κινήματος της 14ης Μαρτίου -που στόχο έχουν τη διαλεύκανση της δολοφονίας του Ραφίκ Χαρίρι- και την αποκλιμάκωση της κρίσης στη χώρα.

    Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε με ο κ. Παπανδρέου, δηλώνοντας την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για την κατάσταση στη χώρα και τονίζοντας ότι η ηρεμία στο Λίβανο αποτελεί προϋπόθεση για την ευημερία. "Οι θεσμοί και η δημοκρατία είναι η λύση που θα οδηγήσει στην έξοδο από τα προβλήματα που θα οδηγήσει στην αποκλιμάκωση. Η λύση δεν βρίσκεται στα όπλα η λύση δεν βρίσκεται στη βία. Χρειάζεται να εργαστούμε περισσότερο για τη σταθερότητα στο Λίβανο για την εξεύρεση λύσης στο Παλαιστινιακότ Τα δύο καυτά ζητήματα αυτής της εποχής".

    Ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Φουάντ Σινιόρα, και θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν της αντιπροσωπείας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός, ενώ θα έχει κατ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του Προοδευτικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ουαλίντ Τζουμπλάτ.

    Σκοπός της επίσκεψης της αντιπροσωπείας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην Βηρυτό, είναι να εκφράσει την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της στο Κίνημα της 14ης Μαρτίου και στην κυβέρνηση του Φουάντ Σινιόρα, καθώς επίσης και να ανταλλάξει απόψεις με προσωπικότητες του Λιβάνου, ώστε να αναζητηθεί μια κοινή πλατφόρμα πρωτοβουλιών και δράσεων που θα επιτρέψουν να βγει η χώρα από την σημερινή κρίση.

    [04] Κοινωνία

    Φτωχότερη η δημοσιογραφική οικογένεια

    "Έφυγε" ο Γιάννης Διακογιάννης

    16/12/2006 7:09:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    "Έφυγε" από τη ζωή το μεσημέρι του Σαββάτου ο δημοσιογράφος Γιάννης Ε. Διακογιάννης, πολιτικός και κοινοβουλευτικός συντάκτης της εφημερίδας "Τα Νέα" ύστερα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εξέφρασε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος. Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος έκανε λόγο για έναν "δημοσιογράφο χωρίς εξαρτήσεις, εργάτη της έγκυρης ενημέρωσης και υπερασπιστή του δικαίου και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας", ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου από το Λίβανο αναφέρθηκε σε αυτόν ως "έναν λαμπρό δημοσιογράφο και έναν υπέροχο φίλο", ενώ ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος, Νίκος Αθανασάκης τον χαρακτήρισε "Άνθρωπο με το "Α" κεφαλαίο". Το ΚΚΕ με ανακοίνωση του ευχήθηκε να υπάρξουν πολλοί στο δημοσιογραφικό επάγγελμα σαν τον Γιάννη Ε. Διακογιάννη. Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος είπε πως υπήρξε ένας σοβαρός, έντιμος και ανεξάρτητος δημοσιογράφος και φίλος, που έφυγε νωρίς. Οι πρόεδροι της ΕΣΗΕΑ, Πάνος Σόμπολος, της ΠΟΕΣΥ, Δημήτρης Τσαλαπάτης και της ΕΣΗΕΜΘ, Δημήτρης Γουσίδης χαρακτήρισαν τον αγαπητό σε όλους συνάδελφο, υπόδειγμα ήθους και εργατικότητας που αφήνει πίσω του ένα κενό δυσαναπλήρωτο. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα στις 3 το μεσημέρι από το Β Νεκροταφείο Αθηνών, στη Ριζούπολη.

    Υπόδειγμα αξιοπρέπειας και εργατικότητας

    Ο Γιάννης Ε. Διακογιάννης γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1957 στην Αθήνα. Τέλειωσε το Β Γυμνάσιο στην οδό Αχαρνών το 1974 και πέτυχε στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου της Πάτρας.

    Από τα φοιτητικά του χρόνια αναδείχθηκε σε δραστήριο στέλεχος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και διετέλεσε υπεύθυνος Νεολαίας και Τύπου του κόμματος στη Αχαΐα, ενώ το 1976 εκλέχτηκε γραμματέας του Συλλόγου Φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής Πάτρας.

    Ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία το 1980, ως φοιτητής, συνεργαζόμενος με την εφημερίδα "Το Βήμα". Από το Νοέμβριο του 1981 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 1987 ήταν υπεύθυνος του γραφείου της εφημερίδας "Τα Νέα" για τη Δυτική Ελλάδα με έδρα την Πάτρα. Στη συνέχεια, επιστρέφοντας στην Αθήνα πέρασε διαδοχικά από το ελεύθερο, το κοινοβουλευτικό και το πολιτικό ρεπορτάζ των "Νέων".

    Τακτικό μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, γράφτηκε στη συνέχεια στην Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), στο πλαίσιο της οποίας αγωνίστηκε μαχητικά για την αξιοπρέπεια και τη διαφάνεια στο δημοσιογραφικό επάγγελμα.

    Με εφόδια τη διαρκή ανησυχία του, την αγωνιστικότητα και το πάθος για έναν κόσμο ανεξάρτητο, ελεύθερο και κοινωνικά δίκαιο περιπλανήθηκε σε σχεδόν 100 χώρες από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία, τη Βόρειο, Κεντρική και τη Λατινική Αμερική.

    Κάλυψε για "Τα Νέα", με υψηλό αίσθημα δημοσιογραφικής ευθύνης και με κίνδυνο, συχνά, της ζωής του, τους πολέμους στη Γιουγκοσλαβία, στη Μέση Ανατολή, στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ και βρέθηκε σε ριψοκίνδυνες δημοσιογραφικές αποστολές σε ταραγμένες περιοχές του πλανήτη.

    Για τις ανταποκρίσεις του και τα καθημερινά του ρεπορτάζ, που μετέφεραν στον έξω κόσμο μια καθαρή και σταθερά προοδευτική ματιά, δέχθηκε πολλές διακρίσεις, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται και τα βραβεία του Ιδρύματος Μπότση, του Ιδρύματος Ελένη Βλάχου, της ΕΣΗΕΑ και της Πανελλήνιας Ένωσης Ημερησίων Εφημερίδων Επαρχιακού Τύπου.

    Παθιασμένος με τη δημοσιογραφία, την υπηρέτησε με απαράμιλλη εντιμότητα, συνέπεια και ήθος. Ανυπότακτος και χωρίς εκπτώσεις στην τήρηση των αρχών της δημοσιογραφικής δεοντολογίας δεν δίστασε να αντιπαρατεθεί με κάθε μορφής εξουσία.

    Πολίτης του κόσμου και συνάμα ανιδιοτελής πατριώτης, συμπαραστεκόταν έμπρακτα στα όπου γης απελευθερωτικά κινήματα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον αγώνα για μια ελεύθερη Κύπρο, την οποία όνειρό του ήταν να δει χωρίς στρατό κατοχής.

    Στάθηκε πάντα στο πλευρό των ταπεινών και καταφρονημένων αυτού του κόσμου. Υπέρμαχος των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών, έδινε πάντα το παρόν σε κάθε μορφής πρωτοβουλία για την προστασία των ανθρώπινων αξιών και το απαραβίαστο της ιδιωτικής ζωής. Έφθασε μάλιστα μέχρι το βήμα της έδρας του ΟΗΕ όπου, ως εκπρόσωπος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κατήγγειλε την προσπάθεια διάλυσης της επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του διεθνούς Οργανισμού.

    Συγγραφέας τριών βιβλίων, τα έσοδα των οποίων διέθετε για πολιτικούς και κοινωνικούς σκοπούς. Το 1986 εκδόθηκε το έργο του "Στα Σύνορα της Φωτιάς", ένα οδοιπορικό στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής με σημαντικές συνεντεύξεις που πήρε, μεταξύ άλλων, από τον Ντανιέλ Ορτέγκα, την Ορτένσια Αλλιέντε, κόρη του δολοφονημένου προέδρου της Χιλής, και τον Ερνέστο Γκεβάρα, πατέρα του θρυλικού επαναστάτη Τσε. Τα έσοδα της έκδοσης τα πρόσφερε για την ανάπτυξη της Παιδείας στη Νικαράγουα, την περίοδο που στην εξουσία βρισκόταν το νεοπαγές επαναστατικό κίνημα των Σαντινίστας.

    Ακολούθησε το 1987 το "Μετά τον Τσε και τον Αλιέντε", βιβλίο στο οποίο αφηγείται μια ακόμη περιπλάνησή του, αυτή τη φορά στη Λατινική Αμερική, όπου αναζήτησε την κοινή μοίρα που συνδέει τις χώρες αυτές με την μαρτυρική Κύπρο και την Ελλάδα, εξαιτίας των διαρκών παρεμβάσεων των ΗΠΑ.

    Το 1992, με δικά του έξοδα, εκδίδει το βιβλίο "Δυο Φεγγάρια στην Αμερική", στο οποίο καταθέτει τις εντυπώσεις του από ένα ταξίδι 35 ημερών, στη διάρκεια του οποίου διέσχισε απ άκρη σ άκρη τις ΗΠΑ και τον Καναδά, καταγράφοντας με τον δικό του αυθεντικό τρόπο το σύγχρονο προφίλ της Βόρειας Αμερικής.

    Χρέος τιμής για τον ίδιο ήταν και η επιμέλεια της έκδοσης του βιβλίου "Οι ανυπότακτοι της Σύμης", που έγραψε ο πατέρας του Ελευθέριος Γ. Διακογιάννης, ένας από τους αφανείς ήρωες του πατριωτικού αγώνα για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου από την Ιταλική κατοχή και την Αγγλική επικυριαρχία.

    Άνθρωπος με βαθειά πολιτιστική καλλιέργεια -εξαίρετος πιανίστας ο ίδιος, μολονότι αυτοδίδακτος- πρωταγωνίστησε στην καθιέρωση δύο κορυφαίων πολιτιστικών θεσμών στην ελληνική περιφέρεια: Διαδραμάτισε πρωταρχικό ρόλο στο ξεκίνημα του Φεστιβάλ της Πάτρας το 1986 και υπήρξε ο εμπνευστής και ο δημιουργός από το 1995 μέχρι το 2002 του Φεστιβάλ στο ακριτικό νησί της Σύμης, γενέτειρα του πατέρα του, στο οποίο κατάφερε να ενώσει το καλλιτεχνικό όραμα σπουδαίων ανθρώπων απ΄ όλο τον κόσμο οι οποίοι συμμετείχαν αφιλοκερδώς.

    [05] Κοινωνία

    Ικανοποίηση από την επίσκεψη στο Βατικανό

    Νέα σελίδα μεταξύ των δύο Εκκλησιών

    16/12/2006 6:55:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Για νέα σελίδα και νέα εποχή στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών, μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του πρώτη επίσκεψη προκαθημένου Ελλαδικής Εκκλησίας στην Αγία Έδρα. Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για "μαρτυρία ορθοδόξου πίστεως", που δόθηκε από τους εκπροσώπους της Ελλαδικής Εκκλησίας στο Βατικανό και πρόσθεσε ότι η επίσκεψη απέδωσε καρπούς. Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίηση και την ευγνωμοσύνη του, όπως είπε χαρακτηριστικά, για τις εξαιρετικές τιμές που επιφύλαξε η τοπική εκκλησία στον ίδιο και τη συνοδεία του οι οποίες πολλές φορές ξεπέρασαν όπως είπε το αυστηρό τυπικό της Αγίας Έδρας.

    Ο κ. Χριστόδουλος πάντως τόνισε ιδιαίτερα ότι η Εκκλησία της Ελλάδος δεν είναι μόνη της στον κόσμο αλλά ότι κάνει γίνεται υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Εκ μέρους της Αγίας Εδρας ο καρδινάλιος Βάλτερ Κάσπερ αναφερόμενος στην επίσκεψη είπε ότι έγινε ένα καλό βήμα μπροστά, τόνισε τη συνεργασία των δύο εκκλησιών για κοινωνικά, όπως είπε, πολιτιστικά, πολιτικά θέματα και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ίδρυση της Εκκλησίας της Ελλάδος από τον Απόστολο Παύλο. "Εχω δει, είπε, με τα μάτια μου ότι η Εκκλησία της Ελλάδας είναι μια ζωντανή εκκλησία. Αναφερόμενος όμως σε χθεσινές δηλώσεις του στην εφημερίδα του Βατικανού "Αβενίρε", σύμφωνα με τις οποίες η Εκκλησία της Ελλάδος είναι η ισχυρότερη ορθόδοξη εκκλησία μετά τη ρωσική διευκρίνισε ότι δεν έχει σημασία ο αριθμός με την ποιότητα.

    Αργά το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος και η συνοδεία του αναχωρήσαν από την Ρώμη για την Αθήνα ολοκληρώνοντας έτσι μια επίσκεψη η οποία θα μείνει στην ιστορία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επίτιμος διδάκτορας ο Αρχιεπίσκοπος

    [06] Κοινωνία

    Συνελήφθησαν από τις ιταλικές αρχές

    Ρατσιστές οπαδοί

    16/12/2006 3:37:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Αντιμέτωποι με αυστηρές ποινές βρίσκονται εννέα Έλληνες οπαδοί του Παναθηναϊκού, που βρίσκονται στα χέρια της ιταλικής αστυνομίας με την κατηγορία ότι προκάλεσαν επεισόδια και έθεσαν σε κίνδυνο πτήση της εταιρίας Easy Jet από το Παρίσι στην Αθήνα, με αποτέλεσμα ο πιλότος να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στο Πρίντεζι.

    Οι θερμοκέφαλοι οπαδοί, που σύμφωνα με πληροφορίες ήταν σε κατάσταση μέθης, συνελήφθησαν μαζί με άλλους 19 και ανακρίνονται, κατηγορούνται ότι επιτέθηκαν με ρατσιστικά συνθήματα εναντίον ζεύγους Αλβανών μέσα στο αεροσκάφος. Η βιαιότητα της συμπεριφοράς τους ανάγκασε τον κυβερνήτη του αεροσκάφους να προσγειωθεί προκειμένου να απομακρυνθούν τα ταραχοποιά στοιχεία. Οι υπόλοιποι επιβάτες αναχώρησαν αργότερα για τον προορισμό τους.

    Γραφείο Πρόληψης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας

    Εν τω μεταξύ , στην Αθήνα ανακοινώθηκε η σύσταση Εθνικού Γραφείου Πληροφοριών Ποδοσφαίρου, καθώς και Γραφείων Πρόληψης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας με στόχο την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα. . Το Γραφείο θα λειτουργεί ως κεντρικό σημείο επαφής, για την εξασφάλιση της ανταλλαγής πληροφοριών και τη διευκόλυνση της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας στους αγώνες ποδοσφαίρου, καθώς και, μεταξύ άλλων, το συντονισμό και την καθοδήγηση των περιφερειακών Υπηρεσιών στη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τους ποδοσφαιρικούς αγώνες και τις λοιπές αθλητικές εκδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο. Ανάμεσα στις αρμοδιότητες των Γραφείων Πρόληψης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας, θα είναι η συλλογή πληροφοριών σχετικά με τον βαθμό επικινδυνότητας, από πλευράς ασφάλειας, για κάθε αθλητική συνάντηση και ο εντοπισμός ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για πρόκληση επεισοδίων.

    [07] Κοινωνία

    Νεαροί πέταξαν βόμβες μολότοφ

    Επεισόδια στο κέντρο

    16/12/2006 3:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/12/2006 4:35:26 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ένα αυτοκίνητο καταστράφηκε ολοσχερώς σε επεισόδια που σημειώθηκαν τα ξημερώματα στο κέντρο της Αθήνας. Νεαροί που ήταν μέσα στο Πολυτεχνείο πέταξαν βόμβες μολότοφ και έβαλαν φωτιά σε κάδους σκουπιδιών, στην οδό Μπουμπουλίνας. Οι αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν στην περιοχή έκαναν χρήση δακρυγόνων.

    [08] Κοινωνία

    Απεργία στον προαστιακό

    16/12/2006 3:19:00 μμ

    Νέα 24ωρη απεργία πραγματοποιούν απο τα ξημερώματα οι εργαζόμενοι στον προαστιακό, αντιδρώντας στην διακοπή σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου συναδέλφου τους, ενώ η διοίκηση έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη.

    [09] Κοινωνία

    Σκοτώθηκε 42χρονος

    Σύγκρουση τρένου με ΙΧ

    16/12/2006 5:29:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η συγκρούση τρένου με Ι.Χ είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός άνδρα. Το δυστύχημα έγινε στην αφύλαχτη διάβαση της γραμμής Λάρισας - Βόλου, στο ύψος του Στεφανοβικείου και νεκρός είναι ένας 42χρονος από το Βολό τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί από την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου.

    [10] Κόσμος

    Συνελήφθησαν από τις γαλλικές αρχές

    Ανήλικοι βιαστές

    16/12/2006 4:12:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλικό Πρακτορείο

    Πέντε μαθητές λυκείου της Μασσαλίας, ηλικίας από 14 έως 15 ετών, οδηγήθηκαν στη φυλακή το βράδυ της Παρασκευής αφού τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για βιασμούς κατ΄ εξακολούθηση, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, μιας 13χρονης συμμαθήτριάς τους, τους οποίους κινηματογράφησαν με τα κινητά τους τηλέφωνα. Κατηγορίες απαγγέλθηκαν εναντίον ενός ακόμη εφήβου, του οποίου όμως δεν ζητήθηκε ο εγκλεισμός και έτσι αφέθηκε ελεύθερος. Οι έφηβοι κατηγορούνται ως αυτουργοί ή συνένοχοι σε βιασμούς ανήλικης κάτω των 15 ετών, και καταγραφή εικόνων πορνογραφικού χαρακτήρα ενός ανήλικου, κατοχή και διάδοση αυτών των εικόνων.

    Το μαρτύριο της έφηβης έλαβε τέλος εντελώς τυχαία τη Δευτέρα, όταν μια εργαζόμενη στο λύκειο των Ουρσουλίνων στη Μασσαλία κατέσχεσε ένα τηλέφωνο που κυκλοφορούσε από χέρι σε χέρι, καθώς τα κινητά απαγορεύονται στον περίβολο του κτιρίου.

    Σύμφωνα με το αρχικό σενάριο που διαγράφηκε την Παρασκευή, η νεαρή κοπέλα είχε δεχθεί, το Σεπτέμβριο, να έχει σεξουαλική επαφή "στις τουαλέτες του λυκείου" με ένα από τα αγόρια, σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στην έρευνα. Ο "φίλος" της κοπέλας κατέγραψε τη διασκέδασή τους με το κινητό του τηλέφωνο. Υπό την απειλή μιας κοινοποίησης των εικόνων αυτών, η κοπέλα συγκατατέθηκε και σε άλλες σεξουαλικές επαφές με τους φίλους του αγοριού. Ο εκβιασμός κράτησε σχεδόν τρεις μήνες, τροφοδοτήθηκε από νέα βίντεο και από ένα αντίγραφό τους σε φορητό υπολογιστή. Οι βιασμοί έγιναν σε ένα γειτονικό με το λύκειο κτίριο και στην κατοικία ενός από τους νεαρούς, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Θύμα και θύτες παρακολουθούσαν μαθήματα σε δύο σχολεία στο κέντρο της Μασσαλίας: η κοπέλα και τρεις από τους βιαστές της ήταν στην ίδια τάξη.

    Οι νεαροί δεν είχαν προβλήματα μέχρι τώρα με την αστυνομία ή τη δικαιοσύνη, αλλά θεωρούνταν διαταραγμένοι έφηβοι. Τρεις από αυτούς αποβλήθηκαν από το συγκεκριμένο λύκειο και στη συνέχεια πήγαν σε άλλο σχολείο.

    [11] Μ. Ανατολή

    Για πραξικόπημα κάνει λόγο η Χαμάς

    Πρόωρες εκλογές ζητά ο Αμπάς

    16/12/2006 4:21:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, BBC

    Τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στα εδάφη της Λωρίδας της Γάζας, με την πολιτική κρίση μεταξύ Χαμάς και Φατάχ να κλιμακώνεται ανησυχητικά και τους φόβους για το ξέσπασμα ενός εμφυλίου να διατυπώνονται πλέον ανοιχτά. Μετά και το νέο ναυάγιο των συνομιλιών για το σχηματισμό κυβέρνησης, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, όπως είχε προειδοποιήσει, ανακοίνωσε την απόφαση του να προκηρύξει νέες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές "το συντομότερο δυνατό", λέγοντας πως μόνο με μία πολιτική λύση είναι δυνατόν να εκτονωθεί η βία στους κόλπους των Παλαιστινίων. Η Χαμάς απέρριψε τη στάση του Αμπάς, χαρακτηρίζοντας τη πραξικοπηματική και κάλεσε τους πολίτες να κατέβουν σε διαδηλώσεις "Θα αποδείξουμε στον πρόεδρο ότι έχουμε την πλειοψηφία και η έκκληση για εκλογές είναι απαράδεκτη", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο πολιτικός σύμβουλος του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Ισμαήλ Χανίγια, Αχμεντ Γιουσέφ. Από το Τελ Αβίβ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχουντ Ολμερτ είχε δηλώσει τη στήριξη του στο πρόσωπο του Αμπάς, ενώ από το Κάιρο ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ χαιρέτισε την απόφαση του Παλαιστίνιου προέδρου και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει την πρωτοβουλία.

    Επιδοκιμασίες και αποδοκιμασίες

    Σε ομιλία του, που μεταδόθηκε απευθείας από την παλαιστινιακή τηλεόραση, Μαχμούντ Αμπάς υπεραμύνθηκε της απόφασης του να ασκήσει το συνταγματικό του δικαίωμα για τη διάλυση της κυβέρνησης λέγοντας πως "χωρίς πολιτική συμφωνία δεν θα επιλυθεί το θέμα της ασφάλειας", ενώ καταλόγισε ευθύνες στη Χαμάς για τη στάση της που επέφερε την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση. Εξάλλου, διέψευσε το σενάριο συνωμοσίας για την πρόσφατη δολοφονική απόπειρα που σημειώθηκε κατά του πρωθυπουργού Ισμαήλ Χανίγια.

    Υπενθυμίζεται ότι το ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς που ελέγχει την παλαιστινιακή κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τρείς αρχές που έχουν τεθεί από το κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ και ΟΗΕ): την αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ, την αποκήρυξη της βίας και την υιοθέτηση των συμφωνιών που έχουν ήδη υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών στο παρελθόν.

    Η κίνηση του Παλαιστίνιου προέδρου βρήκε υποστηρικτή στο πρόσωπο του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κάιρο. "Η απόφαση του Μαχμούντ Αμπάς για διενέργεια εκλογών αποτελεί μία ένδειξη ότι αναζητεί τρόπους για άρση του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η ειρηνευτική διαδικασία", είπε ο Μπλερ .

    Χθες, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχουντ Ολμερτ , σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο του BBC, δήλωσε ότι είναι έτοιμος "να επιδείξει τη μεγαλύτερη δυνατή υπομονή" με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Μαχμούντ Αμπάς, διότι δεν επιθυμεί "να παίξει το παιχνίδι των εξτρεμιστών". Μάλιστα, τόνισε ότι το Ισραήλ θα αποσυρθεί "από πολλά εδάφη" με την προοπτική της δημιουργίας δύο κρατών. Σε σημερινή ανακοίνωση της η ισραηλινή κυβέρνηση διευκρίνισε πως "υποστηρίζει τους μετριοπαθείς Παλαιστινίους που προσπαθούν να επιτύχουν διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ χωρίς να καταφεύγουν στη βία", θεωρώντας έναν εξ αυτών τον Μαχμούντ Αμπάς.

    Η Χαμάς όμως δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετη. "Προτεραιότητά μας είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Είναι η μόνη λύση. Απορρίπτουμε οτιδήποτε περιπλέκει την παλαιστινιακή κατάσταση", ανέφερε προς το AFP ο Ουασφί Κάμπα υπουργός της κυβέρνησης, ο βουλευτής της Χαμάς Μουσίρ αλ-Μάσρι τόνισε ότι πρόκειται για "πραγματικό πραξικόπημα εναντίον της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης", ενώ εκπρόσωπος της οργάνωσης σημείωσε πως η απόφαση Αμπάς έρχεται σε αντίθεση με τον παλαιστινιακό καταστατικό χάρτη.

    Ο Σαέμπ Ερεκάτ, στενός συνεργάτης του Αμπάς ανέφερε προς το πρακτορείο Reuters ότι εκλογές δεν μπορούν να διενεργηθούν νωρίτερα από τα μέσα του 2007 για τεχνικούς και νομικούς λόγους.

    Να σημειωθεί ότι η Χαμάς, κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου, ενώ ο Αμπάς εξελέγη ξεχωριστά στις αρχές του 2005 σε προεδρικές εκλογές στις οποίες η Χαμάς δεν έλαβε μέρος.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC - Αbbas calls for Palestinian poll

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επίθεση εναντίον του Χανίγια

    [12] Οικονομία

    Αυξημένη η κίνηση

    "Ζεσταίνεται" η αγορά

    16/12/2006 5:42:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Σε εορταστικούς ρυθμούς κινείται πλέον η αγορά, οκτώ μέρες πριν τα Χριστούγεννα και ήδη σήμερα η κίνηση στην αγορά ήταν αυξημένη.

    Η πλειοψηφία των καταναλωτών προς το παρόν αρκείται στη σχετική έρευνα αγοράς προτού αγοράσει τα απαραίτητα για το γιορτινό τραπέζι της ερχόμενης εβδομάδας. Αρκετοί δεν κρύβουν την απογοήτευση τους για την τιμή της ντόπιας γαλοπούλας η οποία στη Βαρβάκειο κυμαίνεται στα 8 ευρώ το κιλό και στα συνοικιακά κρεοπωλεία μεταξύ 9 με 10 ευρώ. Στα οπωροκηπευτικά οι τιμές παραμένουν στα περσινά επίπεδα. Οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει επάρκεια προϊόντων και δεν θα υπάρξουν προβλήματα εφοδιασμού από την απεργία των κτηνιάτρων του Δημοσίου, η οποία λήγει την Δευτέρα.

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου και ο Νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρος μιλώντας στην εκπομπή "Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ" τόνισαν ότι θα είναι αμείλικτοι με όσους αισχροκερδούν και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, και ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή Γιάννης Οικονόμου, τόνισε πως οι έλεγχοι στην αγορά είναι εντατικοί και επεσήμανε ότι δεν υπάρχει καμία ανοχή σε φαινόμενα αισχροκέρδειας και αλλοιωμένων προϊόντων. Ακόμη ανέφερε ότι στον αριθμό 1520 γίνονται δεκτές καταγγελίες και παρέχεται ενημέρωση στους πολίτες, ενώ προανήγγειλε πιο αυστηρό καθεστώς προστίμων, και από το νέο έτος η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή θα ελέγχει και τον τομέα των υπηρεσιών.

    [13] Οικονομία

    Συνολικού ύψους 570.000 ευρώ

    Πρόστιμα σε γαλακτοβιομηχανίες

    16/12/2006 6:01:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Πρόστιμα ύψους 570.000 ευρώ σε 239 τυροκομεία και γαλακτοβιομηχανίες επέβαλε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για μη συμμόρφωσή τους στην υποχρέωση κατάθεσης στον Εθνικό Οργανισμό Γάλακτος, μηνιαίου ισοζυγίου γάλακτος και παραγόμενων από αυτό προϊόντων. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αλέξανδρος Κοντός τα πρόστιμα κυμαίνονται από 500 ευρώ έως 21.000 και προειδοποίησε ότι οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί και τα πρόστιμα αυστηρότερα.

    [14] Πολιτισμός

    Σε ρυθμούς εορταστικούς

    Λαμπερή Αθήνα

    16/12/2006 6:59:00 μμ

    Στο πνεύμα των ημερών και με σύμμαχο τη λιακάδα, οι πολίτες της πρωτεύουσας βγήκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν τις ημέρες αγάπης. Στην πλατεία Συντάγματος το carrousel μονοπώλησε σχεδόν, και για άλλη μια χρονιά, την προσοχή των μικρών.

    Η οδός Ερμού ήταν γεμάτη άγιους Βασίληδες με πόνι, μίμους, μπαλόνια και ξυλοπόδαρους.

    Στην πλατεία Κοτζιά, τους περαστικούς υποδέχονταν ένα πράσινο δέντρο, ύψους 11 μέτρων και χορωδίες με χαρμόσυνες μελωδίες, ενώ το μεσημέρι παρουσία της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, ξεκίνησε η λειτουργία της γνώριμης πλέον αγοράς με τα ξύλινα περίπτερα, αλλά και της "Γειτονιάς των Ευχών". Όσα παιδάκια βρέθηκαν σήμερα εκεί, έστειλαν τις ευχές τους μέσω του "Ταχυδρομείου των ευχών" και πήραν φεύγοντας μαζί τους, ένα τυπωμένο ειδικά για την περίσταση γιορτινό γραμματόσημο.

    Η καλοκαιρία προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες και για τις μουσικές εκδηλώσεις που θα φιλοξενούνται σχεδόν κάθε απόγευμα στην πλατεία Κοτζιά. Η αρχή έγινε σήμερα με το μουσικό Happening "Ο Άγιος Βασίλης στο πιάνο", ενώ την Κυριακή 17/12/06 στις 18.00 το λόγο θα έχει η Παιδική Ορχήστρα του Τρίτου Προγράμματος. Από τη σκηνή της πλατείας θα παρελάσουν ολα τα μουσικά στιλ, για όλα τα μουσικά γούστα. Εσείς δεν έχετε παρά να βάλετε τη διάθεση για βόλτα και διασκέδαση!

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η "Γειτονιά των Ευχών"

    Σχετικά Links:

    Εκδηλώσεις στην πλατεία Κοτζιά

    [15] "Πλήρης συμμόρφωση - πλήρης ένταξη"

    Μία η οδός για ένταξη

    15/12/2006 4:33:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/12/2006 4:08:53 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εφόσον εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα κριτήρια, τάχθηκε και πάλι ο Πρωθυπουργός παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, που ολοκληρώθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Το μήνυμα προς την Τουρκία είναι ξεκάθαρο, "η πλήρης συμμόρφωση ισούται με πλήρη ένταξη" σημείωσε ο Πρωθυπουργός. Σημειώνεται ότι οι 25 ηγέτες των χωρών-μελών υιοθέτησαν πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών για επιβράδυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Επίσης, οι "25" επισήμαναν ότι ο ρυθμός της διαδικασίας προσχώρησης νέων χωρών θα εξαρτάται από τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων σε κάθε μία από αυτές, οι οποίες και θα κρίνονται ανεξάρτητα. Ο κ. Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε ταυτόχρονα ιστορική την πέμπτη διεύρυνση της Ένωσης με την είσοδο της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνδράμει προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων. Στη σύνοδο δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, πρόβλημα το οποίο ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ευρωπαϊκό και όχι εθνικό. Μάλιστα, οι "25" υιοθέτησαν την ελληνική πρόταση για δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής στα νότια θαλάσσια σύνορα της ΕΕ.

    Διττός στόχος

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Βαλκανίων, υπογραμμίζοντας ότι η πρόοδός τους εξαρτάται από τις ίδιες και από την εκπλήρωση των κριτηρίων.

    Ο Κώστας Καραμανλής ανέφερε ότι η Σύνοδος Κορυφής υιοθέτησε τα όσα συμφώνησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι υπήρξε στενή συνεργασία με τον κύπριο Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο για να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

    Ο στόχος ήταν διττός, τόνισε ο κ. Καραμανλής, σημειώνοντας ότι από τη μία πλευρά θέλουμε την ευρωπαϊκή προσαρμογή της Τουρκίας και να υιοθετήσει τις αρχές, τις αξίες και τον ευρωπαϊκό τρόπο συμπεριφοράς αλλά και από την άλλη να σταλεί το μήνυμα ότι οφείλει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της και όλα τα κριτήρια για να υπάρξει πρόοδος στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η ελληνική θέση είναι καθαρή σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και ανέφερε ότι "δεν υπάρχει λόγος να επηρεαστούν οι διμερείς σχέσεις, ούτε ισχύει ότι οι σχέσεις του σε προσωπικό επίπεδο με τον Τούρκο ομόλογό του διέρχονται κρίση".

    Πρόσφατα, συμπλήρωσε ο κ. Καραμανλής, όπως έχει γίνει γνωστό, υπήρξε τηλεφωνική μου επικοινωνία με τον κ. Ερντογάν, όπου μπορεί να μην υπήρξε σύμπτωση απόψεων, αλλά έγιναν κατανοητές οι θέσεις και τα επιχειρήματα που εκφράζουμε.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η απόφαση των υπουργών Εξωτερικών στέλνει ένα καθαρό μήνυμα στην Τουρκία, σημείωσε ότι 8 κεφάλαια που αφορούν την γείτονα δεν θα ανοίξουν καθόλου, ενώ τα υπόλοιπα και να ανοίξουν δεν θα κλείσουν.

    Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για την επίσκεψη του στην Άγκυρα είπε ότι αυτή εκκρεμεί και θα διευθετηθεί δια της διπλωματικής οδού, ενώ σημείωσε ότι αναμένεται στην Αθήνα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμντουλάχ Γκιουλ πολύ σύντομα, υπογραμμίζοντας ότι η επίσκεψη αυτή αναβλήθηκε πριν από λίγες μέρες για καθαρά τεχνικούς λόγους.

    Ο κ. Κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η ελληνική θέση για την Τουρκία συμπυκνώνεται στο "πλήρης συμμόρφωση - πλήρης ένταξη" και τόνισε ότι η καθαρή κατάληξη αποτελεί κίνητρο για την προσαρμογή της γείτονος, ή και αποτελεσματικό μοχλό πίεσης.

    Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά δεν άνοιξε τα χαρτιά του για την τακτική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τα 26 κεφάλαια που προβλέπεται ότι μπορεί να ανοίξουν.

    Η ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων

    Tην ιστορική σημασία, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την περιοχή των Βαλκανίων, της προσχώρησης, από την 1η Ιανουαρίου του 2007 της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. "Πρόκειται για μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη για την οποία η Ελλάδα εργάσθηκε επί μακρόν και η οποία θα συμβάλει καθοριστικά στην εδραίωση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή", τόνισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι παράλληλα αποτελεί μήνυμα προς τις υποψήφιες χώρες ότι αν ενσωματώσουν τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ υπάρχει και γι αυτές ευρωπαϊκή προοπτική.

    Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε παράλληλα την πολιτική βούληση της Ελλάδας να ενσωματωθούν σταδιακώς όλες οι βαλκανικές χώρες στην ενωμένη Ευρώπη.

    Ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε ειδικότερα στην περίπτωση της Σερβίας, σημειώνοντας ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει την ευρωπαϊκή προοπτική της με τον πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τάντιτς, με τον οποίο, όπως είναι γνωστό, συναντήθηκε χθες στις Βρυξέλλες.

    Σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της διαδικασίας της διεύρυνσης της ΕΕ, ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε ότι η Ελλάδα την υποστηρίζει, επισημαίνοντας, ωστόσο, την ανάγκη να προωθηθούν ταυτόχρονα και οι διαδικασίες εμβάθυνσης της ενωμένης Ευρώπης.

    Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι σε γενικές γραμμές αρχίζει να ωριμάζει στους "25" η πεποίθηση ότι μετά την "ανακοπή" της διαδικασίας για την επικύρωση του Συντάγματος της Ευρώπης η ΕΕ θα πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά πλέον με το ζήτημα της θεσμικής αναθεώρησης.

    Ιδρυση ευρωπαϊκής ακτοφυλακής

    Σε ό,τι αφορά τα θέματα Δικαιοσύνης και Ασφάλειας - και ειδικότερα το ζήτημα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, τα οποία απασχόλησαν σήμερα τους "25" - ο Κ. Καραμανλής επισήμανε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας, υπενθυμίζοντας πως ήδη από το 2004 είχε προτείνει τη δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

    Ο Πρωθυπουργός ανέφερε, τέλος, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε συνεργασία για το θέμα αυτό με τους μεσογειακούς εταίρους και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι "βήμα - βήμα ενισχύεται η συνεργασία των κρατών - μελών για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης".

    Ειδικότερα οι "25" συμφώνησαν πρέπει να ενισχυθεί η διεθνής συνεργασία και ο διάλογος, όχι μόνο με τρίτες χώρες αλλά και μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, με στόχο την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Επίσης, πως θα πρέπει να βελτιωθεί η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ενισχύοντας την ικανότητα του Οργανισμού Διαχείρισης Εξωτερικών Συνόρων (Frontex). Στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού συστήματος παρακολούθησης για τα νότια θαλάσσια σύνορα της ΕΕ, οι "25" καλούν το Frontex να συστήσει μαζί με τα κράτη - μέλη της Μεσογείου ένα μόνιμο Μεσογειακό Δίκτυο Περιπολίας των Ακτών (MEDSEA) στα νότια θαλάσσια σύνορα. Τέλος, τα κράτη - μέλη καλούνται να ανταλλάξουν πληροφορίες για τα μέτρα που λαμβάνουν στους τομείς του ασύλου και της μετανάστευσης.

    Αντιρρήσεις από την αντιπολίτευση

    Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής επέκρινε το ΠΑΣΟΚ. Ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Ευθυμίου έκανε λόγο για χρονοδιάγραμμα αξιολόγησης και χρονοδιάγραμμα αναβολής. "Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά, ο πρωθυπουργός διαχειρίζεται τις ευρωτουρκικές σχέσεις με τα μάτια στραμμένα στο εσωτερικό της χώρας, ενώ η απουσία του στις διαπραγματεύσεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι "εκκωφαντική". Ας μην επιχαίρει εκ των υστέρων γι αυτά που συμφωνούνται στην ΕΕ ερήμην της Ελλάδας. Τα ευχολόγια δεν συμβάλλουν στην υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας", είπε και προειδοποίησε ότι "η πρακτική της παραπομπής στον μέλλοντα και απροσδιόριστο, ουσιαστικά, χρόνο των υποχρεώσεων της Τουρκίας, θα σωρεύσει νέα αδιέξοδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό και θ αποβεί εις βάρος των εθνικών συμφερόντων".

    Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής εκφράζουν και υπηρετούν την αυξανόμενη επιθετικότητα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου τόσο προς το εξωτερικό όσο και προς το εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Σαμπατακάκης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος για τα θέματα Ευρωπαϊκής Πολιτικής, δήλωσε μεταξύ άλλων, πως οι ευρωπαίοι ηγέτες δείχνουν αμήχανοι απέναντι στα μεγάλα προβλήματα της Ευρώπης: "Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται είναι, ότι τα προβλήματα αυτά τα δημιουργούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους. Το κρίσιμο ζήτημα για την Ε.Ε. είναι το ζήτημα του προσανατολισμού της".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Από τις Βρυξέλλες στην Άγκυρα

    Σαφές μήνυμα

    Σύνοδος Κορυφής των "25"


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 16 December 2006 - 21:51:00 UTC