Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-12-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον εισαγγελέα για τα πλαστά ευρώ
  • [02] Θα γίνει Ιράκ το Ιράν(?)
  • [03] Η αλ-Κάιντα προτείνει…
  • [04] "Λευκό" καρτέλ
  • [05] "Να περάσουν τα πρώτα 24ωρα"

    [01] Κοινωνία

    Συνελήφθη υπάλληλος των ΕΛΤΑ Δομοκού

    Στον εισαγγελέα για τα πλαστά ευρώ

    22/12/2006 7:45:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στον εισαγγελέα παραπέμφθηκε ο εκτελών χρέη προϊσταμένου στα ΕΛΤΑ του Δομοκού, ο οποίος συνελήφθη το μεσημέρι ως ύποπτος για εμπλοκή στην υπόθεση απάτης που αποκαλύφθηκε χθες.

    Περισσότεροι από 80 συνταξιούχοι πληρώθηκαν τη σύνταξη και το δώρο των Χριστουγέννων με πλαστά χαρτονομίσματα των 200 ευρώ, εξέλιξη που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση.

    Ο εισαγγελέας της Λαμίας, που μελέτησε τη δικογραφία την οποία είχε υποβάλει το αστυνομικό τμήμα Δομοκού, του άσκησε ποινική δίωξη για υπεξαίρεση και για κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων και τον παρέπεμψε στον ανακριτή για να απολογηθεί. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν θα προχωρήσει στην απολογία του ή αν θα ζητήσει προθεσμία για να απολογηθεί.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συντάξεις με πλαστά ευρώ

    [02] Κόσμος

    Αποφασίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας

    Θα γίνει Ιράκ το Ιράν(?)

    22/12/2006 9:45:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Η ψήφος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το σχέδιο απόφασης που θα επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν λόγω των συνεχιζόμενων ευαίσθητων πυρηνικών του δραστηριοτήτων, αναβλήθηκε για το Σάββατο, ανακοινώθηκε αργά σήμερα από τον πρόεδρο του Συμβουλίου, πρεσβευτή του Κατάρ, Αμπντουλαζίζ αλ-Νάσερ. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι των έξι χωρών που έχουν ετοιμάσει το σχέδιο απόφασης (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία) συνήλθαν εκ νέου σήμερα το απόγευμα ατύπως πριν από τη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ένας διπλωμάτης που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις, επιβεβαίωσε ότι η ψηφοφορία θα γίνει το Σάββατο και υπογράμμισε ότι οι εκπρόσωποι της Γαλλίας ,της Γερμανίας και της Βρετανίας δεν έχουν λάβει ακόμα την οριστική τους απόφαση, ενώ οι ΗΠΑ εμμένουν στη θέση τους πως το Συμβούλιο θα έπρεπε να ψήφιζε σήμερα τις κυρώσεις κατά του Ιράν.

    Από την Τεχεράνη Ιρανός αξιωματούχος επιχείρησε να μειώσει τη σημασία της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας τονίζοντας ότι η χώρα του δεν θα σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα: "Επιθυμούμε να ενημερώσουμε τους ξένους εχθρούς μας ότι όποια απόφαση και εάν πάρετε ,όποια εχθρική πράξη και εάν αποφασίσετε, ο λαός μας θα αντισταθεί", τόνισε συγκεκριμένα ο Αγιατολαχ Αχμάντ Τζανάτι στη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής.

    [03] Ιράκ

    "Να φύγετε σε 30 μέρες"

    Η αλ-Κάιντα προτείνει

    22/12/2006 10:48:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Η αλ Κάιντα στο Ιράκ πρότεινε στους Αμερικανούς να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Ιράκ "με πλήρη ασφάλεια" και έδωσε δυο εβδομάδες στις ΗΠΑ για να απαντήσουν στην προσφορά τους, σύμφωνα με ένα ηχογραφημένο μήνυμα που μεταδόθηκε σήμερα από το διαδίκτυο.

    "Σας προσφέρουμε την απόσυρση των στρατευμάτων σας με πλήρη ασφάλεια σε μια περίοδο ενός μηνός και αναμένουμε την απάντηση σας σε δυο εβδομάδες", δήλωσε ο Άπου Ομάρ αλ Μπαγκντάτι, ο εμίρης του αυτοανακηρυχθέντος "Ισλαμικού κράτους του Ιράκ", που κυριαρχείται από την αλ Κάιντα, στην ηχογράφηση αυτή .Η αυθεντικότητα του μηνύματος δεν έχει ακόμα αποδειχτεί.

    [04] Οικονομία

    Εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

    "Λευκό" καρτέλ

    22/12/2006 9:09:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Νέα στοιχεία για τη λειτουργία του καρτέλ γάλακτος έρχονται στο φως με το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που επιρρίπτει ευθύνες για τη δημιουργία του σε δέκα γαλακτοβιομηχανίες και επτά σουπερ μάρκετ. Όπως αποκαλύπτεται οι καθοριστικές συνεννοήσεις για την διαμόρφωση των τιμών αγοράς πρώτης ύλης και πώλησης με σκοπό να εμποδιστεί κάθε ανταγωνισμός, έγιναν σε συνάντηση που είχαν το Μάιο του 2004 στη Λάρισα οι μεγαλύτερες βιομηχανίες γάλακτος. Μεγάλοι χαμένοι από την έλλειψη ανταγωνισμού είναι τόσο οι παραγωγοί όσο και οι καταναλωτές που αγοράζουν το γάλα στην Ελλάδα ακριβότερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

    Ποιοι εμπλέκονται

    Η εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού επιρρίπτει τις ευθύνες για τη δημιουργία καρτέλ γάλακτος τόσο σε επιχειρήσεις όσο και στο Σύνδεσμο των γαλακτοβιομηχανιών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή", η έρευνα της Επιτροπής διαπιστώνει μεθοδεύσεις και συνεννοήσεις μεταξύ των μεγάλων επιχειρήσεων, ώστε να μην υπάρχει ανταγωνισμός, για καθορισμό ενιαίων τιμών παραγωγού και συμφωνία για τις τιμές πώλησης στα ράφια των καταστημάτων.

    Στο καρτέλ γάλακτος, κατά το ίδιο δημοσίευμα, εμπλέκονται οι βιομηχανίες: Vivartia (Δελτα), Μεβγαλ, Φαγε, Νεστλε Ελλας, Όλυμπος, Ροδόπη, Κρι-Κρι, Εβροφαρμα και Σεργαλ Τα σουπερμάρκετ: ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης, Καρφούρ, Βερόπουλος, Ατλάντικ, Μασούτης, Ελομάς Και ο ΣΕΒΓΑΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων), ο οποίος φέρεται να έπαιζε ρόλο συντονιστή ώστε οι βιομηχανίες να διατηρούν ίδιες τιμές παραγωγού και παραπλήσιες τιμές καταναλωτή.

    Την πρωτοβουλία των συνεννοήσεων φέρεται να είχε κυρίως μία μεγάλη γαλακτοβιομηχανία με την ενεργό συμμέτοχη μιας μικρότερης.

    Σύμφωνα με την "Καθημερινή", η Επιτροπή Ανταγωνισμού καταγράφει ως ορόσημο τη λεγομένη "μυστική συμφωνία της Λάρισας ". Στη θεσσαλική πόλη συναντήθηκαν οι πέντε μεγαλύτερες βιομηχανίες γάλακτος στις 31 Μαΐου 2004 και φέρονται να συμφώνησαν να ρίξουν έως 1,5% τις τιμές που πλήρωναν στους κτηνοτρόφους. Στην εισήγηση επισημαίνεται ότι "η συμφωνία ανέπτυξε αποτελέσματα στη σχετική αγορά από 31 Μαΐου 2004 έως 11 Σεπτεμβρίου 2006, τουλάχιστον". Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι οι συνεννοήσεις ξεκίνησαν ήδη από το 2003.

    Όμως, σε ποια τσέπη πηγαίνουν τα χρήματα που πληρώνουμε για το γάλα; Ο συνολικός ετήσιος τζίρος των βιομηχανιών φρέσκου γάλακτος φτάνει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Για 1 λίτρο γάλα ο παραγωγός εισπράττει μέχρι 0,35 λεπτά, η βιομηχανία με τη διανομή 0,57, το σουπερ μαρκετ 0,18 και, με 0,10 για ΦΠΑ, η τιμή φτάνει το 1,20.Στο ράφι πάντως τα περισσότερα επώνυμα προϊόντα ξεκινούν από 1,28 και φτάνουν το 1,55.

    Βαριά πρόστιμα σε περίπτωση ενοχής

    Πάντως οι εμπλεκόμενοι δηλώνουν αθώοι . Επίσημες ανακοινώσεις, από τις εταιρίες που κατηγορούνται για το καρτέλ του γάλακτος, δεν υπάρχουν προς το παρόν. Οι αντιδράσεις όμως άρχισαν. Πηγές της Vivartia, που ήδη έχει προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επαναλαμβάνουν πως εμμένουν στις θέσεις τους ότι ουδέποτε συμμετείχαν σε συμφωνίες που παραβιάζουν το νόμο, και της Μεβγάλ ότι δεν υπέπεσε στην αντίληψή τους κάποια εναρμονισμένη πρακτική. Από την εταιρεία Όλυμπος ανέφεραν ότι δεν είχαν συμμετοχή στη συνάντηση της Λάρισας, υπογραμμίζοντας πως την επίμαχη περίοδο δεν προχώρησαν σε μείωση των τιμών παραγωγού.

    Εάν αποδειχθούν οι κατηγορίες, οι κυρώσεις αναμένονται σημαντικές. Το ύψος του προστίμου καθορίζεται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και μπορεί να ανέρχεται στο 15% του ετησίου τζίρου κάθε συμμετέχοντα στο καρτέλ. Ειδικά για την περίπτωση της Μεβγάλ προτείνεται μείωση του κατά 30% λόγω ένταξης της στο πρόγραμμα επιεικείας, στο πλαίσιο του οποίου παρείχε πληροφορίες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Στις 8 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία προσέλευσης στα γραφεία της αρχής ώστε να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις.

    Ακριβά αγοράζει ο Ελληνας

    Διαφορετικά λειτουργεί το σύστημα στην Ευρώπη. Χώρες με μαζική παραγωγή γάλακτος και ανταγωνισμό των μεγάλων αλυσίδων σούπερ-μάρκετ όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο έχουν το φθηνότερο γάλα. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα φτάνουν στο πιάτο των καταναλωτών σε προσιτές τιμές αλλά ζημιώνονται οι παραγωγοί. Ακριβά αγοράζουν το γάλα, εκτός από τους Έλληνες, Σκανδιναβοί και Βρετανοί.

    Στη Γαλλία ένα λίτρο γάλα κοστίζει γύρω στο 1 ευρώ, ενώ στη Γερμανία η τιμή πέφτει κατά μέσο όρο στα 0,69 λεπτά. Στην Ιταλία το πληρώνουν 1,20 ευρώ και στο Βέλγιο 80 έως 90 λεπτά.

    Εξαιτίας του ανταγωνισμού, οι δύο μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ Λιντλ και Αλντι στη Γερμανία, πωλούν το γάλα αρκετά φθηνά. Οι κτηνοτρόφοι όμως διαμαρτύρονται για την επαγγελματική τους επιβίωση. Παρόμοια είναι και η κατάσταση στη Βρετανία, όπου μόλις πέρσι 1000 παραγωγοί γάλακτος αποχώρησαν από τον κλάδο. Τα αγροτικά συνδικάτα συγκέντρωσαν 52.000 χιλιάδες υπογραφές, με τις οποίες ζητούν από την κυβέρνηση, να συστήσει ανεξάρτητη επιτροπή για την εξισορρόπηση των τιμών.

    Στη Γαλλία, τα σούπερ μάρκετ έχουν επανειλημμένα κατηγορηθεί ότι εκβίαζαν παραγωγούς να ρίξουν τις τιμές τους, και ότι προχωρούσαν σε μεταξύ τους συνεννοήσεις.

    Και η βρετανική Ένωση Γαλακτοπαραγωγών έχει καταγγείλει εδώ και μήνες στην Επιτροπή Εμπορίου της Ευρωβουλής τέσσερεις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας για παράνομες συμφωνίες σε ότι αφορά τις τιμές αγοράς και πώλησης του γάλακτος. Το θέμα παραμένει ακόμα υπό διερεύνηση.

    Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η μικρή διάρκεια του νωπού γάλακτος στην Ελλάδα αλλά και η υπερπαραγωγή που έχουν οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης οφείλονται για την τσιμπημένη τιμή του γάλακτος στη χώρα μας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κατηγορία για καρτέλ

    [05] Ελλάδα

    Ομαλή η μετασεισμικότητα στις Σποράδες.

    "Να περάσουν τα πρώτα 24ωρα"

    22/12/2006 11:09:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Ομαλά εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία στην περιοχή των Σποράδων όπου μετά τον χθεσινοβραδινό ισχυρό χθεσινό σεισμό, μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στη διάρκεια της νύχτας ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί. Συγκεκριμένα, από το τηλεμετρικό σεισμολογικό δίκτυο του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ καταγράφηκαν μέχρι τις 9 σήμερα το πρωί εκατό περίπου ασθενείς μετασεισμικές δονήσεις, ενώ οι σεισμολόγοι διαβεβαιώνουν ότι μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται σεισμική δραστηριότητα σε γειτονικά ρήγματα. «Όλες οι ενδείξεις μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έχουμε μια τυπική μετασεισμική ακολουθία, ενώ η δραστηριότητα εντοπίζεται στον ίδιο χώρο. Όμως, αυτές είναι οι πρώτες ενδείξεις και θα πρέπει να περάσουν τα πρώτα 24ωρα για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα», δήλωσε στο Αθηναϊκό πρακτορείο ο σεισμολόγος του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης.

    Όπως έγινε γνωστό από τους σεισμολόγους του ΑΠΘ αρκετές ώρες πριν από τον κύριο σεισμό των 5,4 Ρίχτερ (που σημειώθηκε στις 8.30΄ το βράδυ της 21/12/2006) είχαν προηγηθεί αρκετές ασθενείς προσεισμικές δονήσεις από το σεισμογόνο χώρο, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων βόρεια της Σκοπέλου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 22 December 2006 - 21:50:54 UTC