Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 07-01-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αναθεώρηση χωρίς κάλπες"
  • [02] Συμπλοκή σε αστυνομικό τμήμα
  • [03] Μπλόκο στο πετρέλαιο
  • [04] Ενίσχυση της ελληνικής βιοτεχνίας

    [01] Πολιτική

    "Αναθεώρηση χωρίς κάλπες"

    8/1/2007 9:56:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/1/2007 10:24:55 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Η αναθεώρηση του Συντάγματος και ειδικότερα η συζήτηση για τα θέματα της Παιδείας, θεωρείται απο την αντιπολίτευση καταλυτική για τις πολιτικές εξελίξεις και το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Κυβερνητικά στελέχη, αλλά και ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας επιμένουν ότι οι κάλπες θα στηθούν στην ώρα τους, ωστόσο το ΠΑΣΟΚ, όπως είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, θεωρεί οτι το 2007 είναι χρονιά εκλογών.

    Η συνταγματική αναθεώρηση δεν "κρύβει" πρόωρες εκλογές, διαβεβαιώνουν τα κυβερνητικά στελέχη, καθώς η Βουλή μπαίνει σε ρυθμούς αναθεώρησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, αποσύνδεσε τις εκλογές από τις αλλαγές στην Παιδεία, σημειώνοντας ότι τα δύο θέματα δεν συνδέονται το ένα με το άλλο.

    Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται το άρθρο 16, με την υπουργό Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, να μην στοιχηματίζει για το χρόνο των εκλογών αλλά να επισημαίνει πως καμία σοβαρή κυβέρνηση δεν κάνει εκλογές με αφορμή την αναθεώρηση του Συντάγματος.

    Επίσης, ο Γραμματέας της Κ.Ε. της ΝΔ, Λευτέρης Ζαγορίτης, δήλωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους: "Το κάθε πράγμα στον καιρό του. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Ο Πρωθυπουργός τοποθετήθηκε προχθές και παρέλκει η τοποθέτηση οποιουδήποτε άλλου στο ζήτημα αυτό".

    Αντιθέτως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε τις δική του πρόβλεψη στο γεύμα που παρέθεσε στους δημοσιογράφους: "Αν τολμάει η κυβέρνηση ας πάει σε εκλογές με θέμα την Παιδεία. Μακάρι. Με ποια μεταρρύθμιση; Αυτά είναι τουφεκιές στον αέρα". Νωρίτερα, κατά την κοπή της πίτας των εργαζομένων στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη, ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "το 2007 ο τόπος θα αλλάξει σελίδα και θα πετύχουμε αυτό που θέλουμε ως ΠΑΣΟΚ, αλλά και αυτό που θέλει ο ελληνικός λαός, μια δίκαιη κοινωνία".

    Από την πλευρά της, γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, άφησε να εννοηθεί ότι το ΚΚΕ δεν ενδιαφέρεται για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, αλλά για το αποτέλεσμά τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το ζήτημα είναι να αποδυναμωθούν τα δύο μεγάλα κόμματα, ενώ τόνισε ότι πρέπει "να φύγουν οι εκβιασμοί από τη μέση", εννοώντας ότι τα δύο μεγάλα κόμματα χρησιμοποιούν εκβιαστικά το θέμα της Παιδείας.

    [02] Κοινωνία

    Συμπλοκή σε αστυνομικό τμήμα

    8/1/2007 10:50:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επεισόδιο σημειώθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Συκεών Θεσσαλονίκης, όταν δύο Γεωργιανοί εισέβαλαν στο κτήριο και επιχείρησαν να απελευθερώσουν δύο ομοεθνείς κρατούμενους, που είχαν προσαχθεί για εξακρίβωση στοιχείων. Προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία της εξακρίβωσης στοιχείων, οι προσαχθέντες επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τους ομοεθνείς τους, οι οποίοι έσπευσαν στο τμήμα. Κατά τη συμπλοκή, τραυματίστηκαν ελαφρά τρεις αστυνομικοί, ενώ, οι Γεωργιανοί συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

    [03] Οικονομία

    Μπλόκο στο πετρέλαιο

    8/1/2007 7:44:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: NET, Associated Press, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αιφνιδιαστικά διακόπηκε η ροή πετρελαίου στον αγωγό της Φιλίας, αργά το βράδυ της Κυριακής, στο έδαφος της Λευκορωσίας. Η Ρωσία έσπευσε να κατηγορήσει το Μινσκ για τη διακοπή, όταν αυτή έγινε αντιληπτή από τους δύο κύριους αποδέκτες, τη Γερμανία και την Πολωνία. Όπως ανακοίνωσε η ρωσική μονοπωλιακή εταιρεία ιδιοκτησίας αγωγών "Transneft", έκλεισε τον αγωγό της μέσω του οποίου διοχετεύεται στη Λευκορωσία ρωσικό πετρέλαιο, γιατί η Λευκορωσία κρατούσε παράνομα τις τελευταίες μέρες προμήθειες που προορίζονταν αποκλειστικά για την Ευρώπη και επέβαλλε επιπλέον φόρο ύψους 45 δολ. ανά τόνο - στο ρωσικό πετρέλαιο που κατευθύνεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τον αρμόδιο Ευρωπαίο επίτροπο για την Ενέργεια, Αντρίς Πίμπαλγκς, δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την τροφοδοσία των χωρών της Ένωσης.

    Ενεργειακός πόλεμος

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντλεί καθημερινά πάνω από ένα εκατομμύριο βαρέλια ρωσικό πετρέλαιο.

    Η κρίση στις σχέσεις του Λευκορώσου ηγέτη, Αλεξάντερ Λουκασένκο, με τη Ρωσία, το μοναδικό ίσως σύμμαχό του, άρχισε όταν η τελευταία διπλασίασε την τιμή του φυσικού αερίου προς τη Λευκορωσία. Σε κίνηση αντιπερισπασμού, το Μινσκ επέβαλε φόρο 45 δολάρια σε κάθε τόνο ρωσικού πετρελαίου, που διασχίζει το έδαφός του, ποσό ίσο περίπου με την αύξηση που είχε ορίσει η Μόσχα.

    [04] Οικονομία

    Ενίσχυση της ελληνικής βιοτεχνίας

    8/1/2007 11:30:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η ανάγκη παροχής κινήτρων για την ανάπτυξη της ελληνικής βιοτεχνίας βρέθηκε τη Δευτέρα στο επίκεντρο της ετήσιας δεξίωσης του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας , που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Κάρολος Παπούλιας τόνισε οτι πρέπει να στηριχθούν ενεργά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς, όπως επισήμανε, αποτελούν το 90% του παραγωγικού κορμού της χώρας. Κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης άσκησε στο χαιρετισμό του ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, τόνισε οτι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και το 2007.

    "Συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις"

    Νέα χρονιά με υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις ευχήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως χρέος όλων είναι η στήριξη της ελληνικής βιοτεχνίας και προσθέτωντας ότι 650.000 επιχειρήσεις βιοτεχνικές και 1.500.000 εργαζόμενοι ζουν και αναπτύσσονται σε ένα τοπίο που αντιμετωπίζει προβλήματα.

    Η πρόεδρος της Βουλής, Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, τόνισε ότι οι συνθήκες στις οποίες δραστηριοποιείται ο Έλληνας βιοτέχνης δυσκολεύουν ολοένα και περισσότερο, γι αυτό και η κυβέρνηση και η πολιτεία θα πρέπει να δείξει ευαισθησία για τον κλάδο.

    Στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, προέβλεψε ότι το 2007 θα είναι εξίσου δύσκολο με το 2006 που χαρακτήρισε έτος ασφυξίας για μικρομεσαίους, μιλώντας για μονομερείς φορολογικές ελαφρύνσεις υπέρ των μεγάλων, διεύρυνση του ωραρίου προς την ίδια κατεύθυνση αλλά και μείωση των συντάξεων μέσω ενοποίησης των ταμείων.

    Να μην μένει στο περιθώριο η βιοτεχνία, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος.

    Τη σταθερή προσήλωση της κυβέρνησης στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, και εξέφρασε την αισιοδοξία του για το 2007.

    Την πάταξη του παρεμπορίου, τη βελτίωση του χρηματοδοτικού περιβάλλοντος για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την αναβάθμιση παροχών στο ασφαλιστικό σύστημα, ζήτησε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Ραβάνης Παύλος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 8 January 2007 - 21:51:09 UTC