Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 07-01-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε τροχιά μεταρρυθμίσεων
  • [02] Επίθεση κατά της Ένωσης Αστυνομικών
  • [03] Σοκ και ανησυχία
  • [04] Μάχη για τη ζωή του
  • [05] Διεκδικεί το χρίσμα η Χίλαρι Κλίντον
  • [06] "Σχέδια ΗΠΑ για πόλεμο κατά του Ιράν"
  • [07] Δεκτές και καταθέσεις διά εξαναγκασμού
  • [08] Πτώση αμερικανικού ελικοπτέρου
  • [09] Αλλαγές στη φορολόγηση ακινήτων
  • [10] Πυλώνας ανάπτυξης η καινοτομία
  • [11] "Έφυγε" ο Ντόχερτι των "Mamas and the Papas"
  • [12] Εν αναμονή της γνωμοδότησης
  • [13] Με "δόλωμα" τον "Κύριλλο"

    [01] Πολιτική

    "Αμείλικτοι κατά της τρομοκρατίας"

    Σε τροχιά μεταρρυθμίσεων

    20/1/2007 1:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/1/2007 3:40:02 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με την εισήγηση του Πρωθυπουργού και προέδρου του κυβερνώντος κόμματος, άνοιξαν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, το πρωί του Σαββάτου. Στην ομιλία του, ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στη βελτίωση της Οικονομίας, στις προσπάθειες αντιμετώπισης της διαφθοράς, στη συνέχιση και εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16, με στόχο την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Παράλληλα, στηλίτευσε την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία, τονίζοντας ότι "θα είμαστε αμείλικτοι απέναντι στους εχθρούς της κοινωνίας και της Δημοκρατίας". Επίσης, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε τους άξονες στους οποίους θα πρέπει να κινηθεί το συνέδριο της ΝΔ τον Ιούνιο, τονίζοντας ότι θα είναι μία ανοιχτή συζήτηση με όλους τους πολίτες.

    Αναγκαίες οι αλλαγές στην Παιδεία

    Την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του προς τα μέλη της Κ.Ε. της ΝΔ, λέγοντας ότι για το σκοπό αυτό θα ολοκληρωθεί μεσα στο 2007 η δημόσια διαβούλευση για τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που πρόκειται να ακολουθήσουν τις εκλογές του 2008.

    Αναφερόμενος στο άρθρο 16, ο κ. Καραμανλής είπε ότι είναι ένα θετικό γεγονός, πως άνοιξε ο δρόμος για την αναθεώρησή του. "Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και η αναγέννηση του δημόσιου πανεπιστημίου", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να υποστηρίζεται η στασιμότητα, όταν τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κατέληξαν να παράγουν σε ένα μεγάλο βαθμό άνεργους πτυχιούχους.

    Ιδιαίτερα αυστηρός ήταν ο Πρωθυπουργός για τα φαινόμενα της τρομοκρατίας, καταδικάζοντας το χτύπημα στην πρεσβεία των ΗΠΑ και τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι και θα είναι μετωπικά αντίθετη στην εγκληματική παραφροσύνη και στους εχθρούς της κοινωνίας.

    Επίσης, ο κ. Καραμανλής προανήγγειλε και αλλαγές στο δημόσιο τομέα, λέγοντας ότι υπάρχει ανάγκη για ένα Δημόσιο, όπου τα στελέχη θα κρίνονται, θα εξελίσσονται και θα ανταμείβονται με βάση την ποιότητα των υπηρεσιών τους στους φορολογούμενους πολίτες.

    Εξάλλου, κρίσιμης σημασίας για το αύριο του τόπου χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός την παρέμβαση της κυβέρνησης για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις, λέγοντας ότι κινείται με βάση την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά με καθοριστικό γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος.

    Παράλληλα, ο ίδιος είπε πως η κυβέρνηση δεν θα χαριστεί σε επίορκους λειτουργούς όποιοι και αν είναι. Δεν γίνονται ανεκτές παράνομες συμπεριφορές, είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι σε μετωπική σύγκρουση με κάθε νοσηρό φαινόμενο.

    "Όχι στον λαϊκισμό"

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πρωθυπουργός έβαλε το πλαίσιο του επόμενου τακτικού συνεδρίου, που θα γίνει τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, και υπογράμμισε τους βασικούς άξονες που είναι:

    ανασυγκρότηση και αναβάθμιση της οργάνωσης ύστερα από εκλογές για την ανανέωση της θητείας των οργάνων, συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, οργανωμένο ελεύθερα και ακηδεμόνευτα από τις νέες και τους νέους, προσυνεδριακός διάλογος στο κέντρο και την περιφέρεια για όλα τα μείζονα ζητήματα της πολιτικής και της κοινωνίας, συγκροτημένο σχέδιο για τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής στρατηγικής σε όλους τους τομείς, συνέδριο ανοικτό στην κοινωνία με διαδικασίες ουσιαστικής συμμετοχής και ανοιχτή αμφίδρομη επικοινωνία με ολόκληρη την κοινωνία, και συνέδριο ανοικτών οριζόντων και νέων δρόμων, συνέδριο συνέχειας, συνέπειας και προοπτικής.

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι το πολιτικό του στίγμα είναι το σύγχρονο κοινωνικό κέντρο και σημείωσε "ότι δεν παίζουμε το παιχνίδι του λαϊκισμού, δεν κατεβαίνουμε στο πεδίο της πόλωσης (...), συναντιόμαστε με τους πολίτες στο κέντρο της πολιτικής, στο κέντρο που χαράσσονται οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η νέα εποχή".

    Κριτική από ΠΑΣΟΚ - ΚΚΕ

    Σχολιάζοντας την ομιλία του Πρωθυπουργού, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, έκανε λόγο για ρεσιτάλ υποκρισίας.

    "Η αλήθεια είναι ότι ΠΑΣΟΚ αδυνατώντας να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των καιρών και των πολιτών, βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στη βολική και συνηθισμένη γι' αυτό ψευδαίσθηση της εικονικής πραγματικότητας", απάντησε ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

    Το γραφείο τύπου του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του τονίζει: "Όπως και να ονομάζει την πολιτική της η κυβέρνηση, ο χαρακτήρας της δεν αλλάζει. Είναι αντιλαϊκή, σε όλους τους τομείς αποτελεί συνέχεια της πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο και τα αποτελέσματά της. Οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί με την ουσιαστική συναίνεση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι αντιδραστικές".

    [02] Κοινωνία

    Επίθεση κατά της Ένωσης Αστυνομικών

    20/1/2007 3:30:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Επίθεση κατά των γραφείων των αστυνομικών υπαλλήλων Αττικής σημειώθηκε στις 8:30, το πρωί του Σαββάτου. Άγνωστοι τοποθέτησαν μπιτόνι με εύφλεκτο υγρό στην πόρτα των γραφείων, στην οδό Χαλκοκονδύλη 37, στον 4ο όροφο πολυκατοικίας. Από τη φωτιά καταστράφηκε η πόρτα και υπέστησαν ζημιές τα γραφεία, κυρίως στον προθάλαμο. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε με τηλεφώνημά της η οργάνωση "Επαναστατική Κινηση". Οι αστυνομικοί συνδέουν αυτή την επίθεση με την κλιμάκωση της βεντέτας ανάμεσα στους αστυνομικούς και σε άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, η οποία έχει φανεί το τελευταίο διάστημα με συνεχείς επιθέσεις κατά των ΜΑΤ στα Εξάρχεια, αλλά και στην τελευταία πορεία για την Παιδεία, την περασμένη Τετάρτη.

    [03] Κόσμος

    Σοκ και ανησυχία

    20/1/2007 6:08:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σοκ έχει προκαλέσει η δολοφονία του αρμενικής καταγωγής Τούρκου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, την Παρασκευή, στην Κωνσταντινούπολη. Η Αρμενία και η γερμανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασαν τη δολοφονία, ενώ, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τους δράστες. Νωρίτερα, δόθηκαν στη δημοσιότητα και εικόνες του βασικού υπόπτου για τη δολοφονία του Ντινκ. Πρόκειται για έναν νεαρό, γύρω στα 20, με τζιν παντελόνι και τζιν μπουφάν, ο οποίος καταζητείται. Τρεις ύποπτοι που συνελήφθησαν την Παρασκευή, σχετικά με την υπόθεση, αφέθηκαν στη συνέχεια ελεύθεροι. Την ανησυχία του για τη δολοφονία του Χραντ εκφράζει ο τουρκικός Τύπος.

    Διεθνής καταδίκη

    "Ως έθνος αντιμετωπίζουμε μία ανοικτή και ειδεχθή πρόκληση. Δηλώνω για μία ακόμη φορά απαντώντας στους προβοκάτορες που έβαψαν τα χέρια τους με αίμα ότι οι σφαίρες που σκότωσαν τον Χραντ Ντινκ στράφηκαν εναντίον όλων μας", είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του.

    "Εχουμε επίγνωση της ευθύνης μας ως κυβέρνηση και το θέτουμε ως προτεραιότητα. Ο Χραντ Ντινκ ήταν γιος αυτής της χώρας", πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

    "Ενώνω τη φωνή μου με αυτήν του πρωθυπουργού Ερντογάν για να καταδικάσω αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα και χαιρετίζω τη δέσμευσή του να οδηγήσει τους ενόχους στη δικαιοσύνη", δήλωσε ο Γ.Γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τέρι Ντέιβις, σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε στο Στρασβούργο.

    "Ο Χραντ Ντινκ μπήκε στο στόχαστρο εκείνων που τον μισούσαν διότι χρησιμοποίησε την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του να είναι ανθρώπινος, για να βοηθήσει τη χώρα του να ενισχύσει την προσήλωσή της στις ευρωπαϊκές αξίες της ανεκτικότητας και της δημοκρατίας", αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Ντέιβις για τον δολοφονημένο δημοσιογράφο, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ του τουρκο-αρμενικού διαλόγου, με αποτέλεσμα να γίνει το μαύρο πρόβατο των εθνικιστικών κύκλων.

    "Η στυγερή δολοφονία του Χραντ Ντινκ, ενός ανθρώπου που αγωνίστηκε για το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου, στρέφεται ευθέως κατά των προσπαθειών του τουρκικού λαού να κερδίσει το ευρωπαϊκό του μέλλον. Όπως κάθε πράξη βίας και τρομοκρατίας, η Ελλάδα την καταδικάζει απερίφραστα και ελπίζει στην ταχεία διαλεύκανσή της και στην τιμωρία των δραστών", τονίζει σε δήλωσή της η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.

    "Επίθεση κατά της τουρκικής δημοκρατίας"

    Την ανησυχία του για τη δολοφονία του Ντινκ, εκφράζει ο τουρκικός Τύπος, την οποία χαρακτηρίζει επίθεση εναντίον της τουρκικής δημοκρατίας.

    "Ο δολοφόνος είναι ένας προδότης", "Η μεγαλύτερη προδοσία". Με αυτούς τους τίτλους κυκλοφορούν σήμερα οι μεγάλες εφημερίδες Χουριέτ και Σαμπάχ, αναφερόμενες στην ορολογία που χρησιμοποιούσε η ακροδεξιά για να καταγγέλλει τον Ντινκ και άλλους διανοούμενους.

    "Πυροβόλησαν τη δημοκρατία, την αδελφοσύνη και την ειρήνη", γράφει η Μιλιέτ.

    Πολλοί αρθρογράφοι, όπως ο Οκτάι Γκονενσίν της Βατάν, εκτιμούν ότι η δολοφονία ωφελεί καταρχήν αυτούς που αντιτίθενται στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Αλλοι ανησυχούν για την άνοδο του εθνικισμού. "Στόχος δεν ήταν μόνο ο Χραντ Ντινκ, αλλά και η σταθερότητα", γράφει ο Μεχμέτ Μπαρλάς στην εφημερίδα Σαμπάχ.

    Για μια ρατσιστική δολοφονία μιλά ο Ισμέτ Μπερκάν, διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Ραντικάλ, για τον οποίο την ευθύνη έχουν "όσοι έχουν δημιουργήσει στην Τουρκία μια εθνικιστική ατμόσφαιρα".

    "Οταν πληροφορήθηκα τη δολοφονία του Χραντ, έκλαψα και ξανάκλαψα - για κείνον ή για τη χώρα μου, δεν ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι η ντροπή θα μας καταδιώκει για πολλά χρόνια", γράφει ο Φατίχ Αλταϊλί, από τη Σαμπάχ.

    Για τον Σεμίχ Ιντίζ, αρθρογράφο της Μιλιέτ, "ο μόνος τρόπος να ξεπεράσουμε μέρος αυτής της ντροπής είναι να οργανώσουμε ένα εθνικό αντίο - από τον πρόεδρο μέχρι τον πρωθυπουργό, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τον αρχηγό του στρατού".

    [04] Κόσμος

    "Ξανά στη Σιέρα Μαέστρα"

    Μάχη για τη ζωή του

    20/1/2007 1:35:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/1/2007 3:38:41 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ, Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πολύ σοβαρή είναι η κατάσταση της υγείας του Φιντέλ Κάστρο, όπως αποκάλυψε ο στενός φίλος και πολιτικός σύμμαχος του ηγέτη της Κούβας, Ούγκο Τσάβες, δίχως, όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. "Εύχομαι να μπορούσε να ζήσει άλλα 80, 100 χρόνια. Αλλά ο Φιντέλ Κάστρο είναι ένας από αυτούς τους ανθρώπους που δεν θα πεθάνουν ποτέ", πρόσθεσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, από τη Βραζιλία όπου βρίσκεται για τη Λατινοαμερικανική Σύνοδο, ενώ, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον τρόπο που αντιμετωπίζει η Ουάσιγκτον την πατρίδα του, αφήνοντας αιχμές για ενδεχόμενη εισβολή σ αυτήν.

    Όπως είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, πρόσφατα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κάστρο, και παρομοίασε την κατάσταση του Κουβανού ηγέτη με τον αγώνα του να οργανώσει την επανάσταση από τα βουνά Σιέρα Μαέστρα.

    "Ο Φιντέλ είναι ξανά στη Σιέρα Μαέστρα, δίνοντας μάχη για τη ζωή του", είπε. "Περνά μια δύσκολη κατάσταση και, όπως λέει, η μηχανή που πρέπει να φτιάξουν έχει ηλικία 80 ετών", τόνισε, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι ο Κάστρο "θα αναρρώσει".

    Όσον αφορά στην πολιτική των ΗΠΑ έναντι της χώρας του, ο Τσάβες είπε πως τον συγκρίνουν με τον Σαντάμ, συμπληρώνοντας πως "μας έβαλαν στον κατάλογο, μαζί με την Κούβα, ως παγκόσμια απειλή. Εντάξει, έχουν σχέδια να εισβάλουν στην Βενεζουέλα".

    [05] Κόσμος

    Διεκδικεί το χρίσμα η Χίλαρι Κλίντον

    20/1/2007 6:35:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Την πρόθεσή της να διεκδικήσει το προεδρικό αξίωμα στις εκλογές του 2008, ανακοίνωσε το Σάββατο η 59χρονη Χίλαρι Κλίντον, γερουσιαστής της Νέας Υόρκης και πρώην πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Συγκεκριμένα, σε ανοικτή της επιστολή στο διαδίκτυο δηλώνει ότι "μπαίνει στον αγώνα για να κερδίσει", συγκροτώντας μία διερευνητική επιτροπή για την κούρσα της προεδρίας.

    Η Χίλαρι Κλίντον, η οποία εξελέγη στη Γερουσία πριν από έξι χρόνια, θεωρείται ως η πιο ισχυρή υποψήφια στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών.

    Ωστόσο, έχει να αντιμετωπίσει τον χαρισματικό Αφροαμερικανό γερουσιαστή, Μπάρακ Ομπάμα, ανερχόμενο αστέρα του Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος επίσης επιθυμεί το χρίσμα των Δημοκρατικών.

    [06] Κόσμος

    "Σχέδια ΗΠΑ για πόλεμο κατά του Ιράν"

    20/1/2007 2:14:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τα εναλλακτικά σχέδια των ΗΠΑ όσον αφορά την ανάληψη δράσης εναντίον του Ιράν με στόχο την καταστροφή του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης δεν περιλαμβάνουν μόνο περιορισμένες, "χειρουργικές" επιδρομές, αλλά την έναρξη πολέμου εναντίον της χώρας. Αυτό δήλωσε ο Γουέιν Γουάιτ, πρώην αναλυτής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών και ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στο γραφείο έρευνας και πληροφοριών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Μέση Ανατολή, έως τον Μάρτιο του 2005. "Μιλάμε για έναν πόλεμο κατά του Ιράν", εξήγησε ο Γουάιτ, ο οποίος, όπως τόνισε, θα αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη περιοχή για χρόνια. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει υποστηρίξει ότι επιδιώκει μια διπλωματική λύση όσον αφορά το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, χωρίς όμως να αποκλείει και την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Τεχεράνης.

    Ανησυχία για τις συνέπειες

    Μιλώντας στο Συμβούλιο Πολιτικής για τη Μ. Ανατολή, ένα ερευνητικό ινστιτούτο στην Ουάσινγκτον, ο Γουάιτ είπε ότι "δεν μιλάμε για χειρουργικά πλήγματα σε ένα φάσμα στόχων εντός του Ιράν, αλλά για την διάνοιξη του δρόμου προς τους στόχους" με την καταστροφή μεγάλου μέρους της Ιρανικής πολεμικής αεροπορίας, υποβρυχίων τύπου Κίλο, αντιπυραυλικών πλοίων και, ενδεχομένως, ακόμη και των βαλλιστικών πυραύλων που μπορεί να διαθέτει το Ιράν.

    "Ανησυχώ πολύ περισσότερο για τις συνέπειες μιας επίθεσης από τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ εναντίον της πυρηνικής υποδομής του Ιράν, που θα προκαλούσε βίαια αντίποινα από μέρους της Τεχεράνης", είπε ο Γουάιτ, "παρά για τον εμφύλιο πόλεμο στο Ιράκ, ο οποίος περιορίζεται εντός των συνόρων της χώρας αυτής".

    [07] Κόσμος

    Δεκτές και καταθέσεις διά εξαναγκασμού

    20/1/2007 1:02:00 μμ

    Πηγή: NET

    Δρακόντειο νόμο ειδικά για τους κρατούμενους στο Γκουαντάναμο προωθεί το αμερικανικό Πεντάγωνο, όπως αποκαλύπτει το Associated Press. Σύμφωνα με το εγχειρίδιο που εστάλη στο Κογκρέσο, ύποπτοι για τρομοκρατία που είναι φυλακισμένοι στο διαβόητο στρατόπεδο θα καταδικάζονται ακόμη και με μαρτυρίες εξ ακοής ή καταθέσεις που αποσπάστηκαν με βία, αλλά όχι από βασανιστήρια. Το Πεντάγωνο επαναφέρει και το ζήτημα των στρατοδικείων, τη σύσταση των οποίων έχει ήδη απορρίψει το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών.

    To εγχειρίδιο για την εφαρμογή της νομοθεσίας, προσχεδιάστηκε κρυφά, από το Υπουργείο Άμυνας. Έχει συνταχθεί χωρίς να ενημερωθούν για αυτό οι πολίτες, παρά τις εκκλήσεις από οργανώσεις όπως το Εθνικό Ινστιτούτο, για τη Στρατιωτική Δικαιοσύνη.

    Σύμφωνα με αυτό, που ήδη ξεσηκώνει αντιδράσεις, προβλέπεται ότι ο συνήγορος ενός κρατούμενου δεν θα μπορεί να αποκαλύψει απόρρητα στοιχεία προς υπεράσπιση του πελάτη του, πριν αυτά τα στοιχεία ελεγχθούν από την κυβέρνηση. Παράλληλα, ο κατηγορούμενος, δεν θα έχει πρόσβαση στα απόρρητα στοιχεία, παρά μόνο σε μια περίληψή τους.

    Όσα περιλαμβάνει το εγχειρίδιο, αποτελούν το επόμενο βήμα προς την δημιουργία στρατοδικείων, όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο που είχε εγκριθεί από το Κογκρέσο το Σεπτέμβριο 2006.

    Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, βάσει στοιχείων μπορούν να απαγγελθούν κατηγορίες σε 60 έως 80 κρατούμενους. Και ενώ αναμένονται οι δίκες των πρώτων υπόπτων, δεν σταματούν οι φωνές που ζητούν να κλείσει άμεσα το Γκουαντάναμο.

    [08] Ιράκ

    Πτώση αμερικανικού ελικοπτέρου

    20/1/2007 6:56:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Όλοι οι επιβαίνοντες, συνολικά 13 άνθρωποι, έχασαν τη ζωή τους όταν συνετρίβη ελικόπτερο του αμερικανικού στρατού, το Σάββατο, ΒΑ της Βαγδάτης. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν ανακοινωθεί τα αίτια της συντριβής. Νωρίτερα, επίθεση με όλμους σημειώθηκε κοντά τα γραφεία του κυβερνήτη στην ιερή πόλη των ιρακινών σιιτών, Κερμπάλα, κατά την έναρξη της σημαντικής σιιτικής τελετής της Ασούρα. Το σημείο έχει αποκλειστεί, ενώ, οι αρχές εκφράζουν φόβους για θύματα. Η Ασούρα διαρκεί 10 ημέρες και αποτελεί το αποκορύφωμα του θρησκευτικού έτους για τους σιίτες.

    [09] Οικονομία

    Αλλαγές στη φορολόγηση ακινήτων

    20/1/2007 3:54:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, για την επόμενη τετραετία, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, από το βήμα του 24ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Στην παρέμβασή του, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι ο ΦΜΑΠ θα αντικατασταθεί με ένα χαμηλό τέλος ακίνητης περιουσίας, που με τη σειρά του θα αντικαταστήσει και άλλους φόρους, οι οποίοι επιβαρύνουν την οικοδομή. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, υπογράμμισε ότι η ιδιοκτησία αποτελεί από το Σύνταγμα ένα θεμελιώδη δικαίωμα του πολίτη και στάθηκε παράλληλα στις διαδικασίες της απαλλοτρίωσης, τονίζοντας ότι, όταν αυτή γίνεται, θα πρέπει μέσα από τον προϋπολογισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να καταβάλλεται άμεσα το ποσό στον ιδιοκτήτη.

    Η παρούσα κατάργηση του ΦΜΑΠ θα πραγματοποιηθεί ενόψει του τρίτου κύκλου φορολογικής μεταρρύθμισης που προγραμματίζει η κυβέρνηση για την επόμενη τετραετία, σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας.

    Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση στον κλάδο της οικοδομής, ο κ. Αλογοσκούφης εξήρε τη συνεισφορά της οικοδομής στην Οικονομία γενικότερα, ενώ εστίασε στην εισαγωγή του ΦΠΑ στα ακίνητα και την κατάργηση σταδιακά του φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

    [10] Οικονομία

    Πυλώνας ανάπτυξης η καινοτομία

    20/1/2007 4:28:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Η προώθηση της καινοτομίας για τη στήριξη των επιχειρήσεων και την αύξηση της απασχόλησης βρέθηκε στο επίκεντρο του διαλόγου του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας με το Επιχειρηματικό Συμβούλιο των ΗΠΑ. Η διεθνώς καταξιωμένη εμπειρογνώμων, και πρόεδρος του αμερικανικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, Ντέμπορα Σμίθ, παρουσίασε τις προτάσεις της για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.

    Ανταγωνιστικότητα, ευρηματικότητα και καινοτομία είναι το τρίπτυχο για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων με νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας. Η αύξηση της παραγωγικότητας στον τομέα της τεχνολογίας είναι η βάση για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών με ορίζοντα το 2010.

    Η άρση των αντικινήτρων για την ανάπτυξη του εμπορίου και την προσέλκυση επενδύσεων είναι μονόδρομος, την ώρα που αναδυόμενες οικονομίες κερδίζουν έδαφος στον αυξανόμενο ανταγωνισμό.

    Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2020, το 80% των καταναλωτών θα προέρχονται από τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

    Τα επιτυχημένα μοντέλα σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στον τομέα της καινοτομίας, είναι μοχλός ανάπτυξης της παραγωγικότητας και στον δημόσιο τομέα.

    To αναθεωρημένο θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα και τεχνολογία στόχο έχει την σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγική διαδικασία, καθώς 5.000 διακεκριμένοι επιστήμονες έφυγαν από τη χώρα μας για να δραστηριοποιηθούν στο εξωτερικό.

    [11] Πολιτισμός

    "Έφυγε" ο Ντόχερτι των "Mamas and the Papas"

    20/1/2007 4:41:00 μμ

    Σε ηλικία 66 ετών πέθανε ο Ντένι Ντόχερτι, μέλος του συγκροτήματος φολκ-ποπ της δεκαετίας του '60, "Mamas and the Papas", γνωστού από επιτυχίες όπως το "Καλιφόρνια Ντρίμινγκ" και "Μάντεϊ, Μάντεϊ". Η αδελφή του, Φράνσις Άρνολντ, δήλωσε ότι ο τραγουδιστής και στιχουργός πέθανε την Παρασκευή στο σπίτι του, στην Μισισάουγκα του Οντάριο, δυτικά του Τορόντο, έπειτα από σύντομη ασθένεια. Ο Ντόχερτι ήταν ο μόνος Καναδός των "Mamas and the Papas" που αποτελούνταν από τους Αμερικανούς Τζον Φίλιπς, τη σύζυγο του Φίλιπς, Μισέλ, και την τραγουδίστρια Κας Έλιοτ.

    Οι "Mamas and the Papas" διαλύθηκαν το 1968 ,έπειτα από το διαζύγιο του Τζον και της Μισέλ Φίλιπς. Επανεμφανίστηκαν για ένα σύντομο διάστημα το 1971. Η Έλιοτ πέθανε από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 30 ετών το 1974.

    Ο Τζον Φίλιπς πέθανε το 2001 σε ηλικία 65 ετών. Η Μισέλ Φίλιπς είναι τώρα η μόνη από τα μέλη του συγκροτήματος που βρίσκεται στη ζωή.

    [12] Υγεία

    Εν αναμονή της γνωμοδότησης

    20/1/2007 4:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/1/2007 4:25:35 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να γνωμοδοτήσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για την κάλυψη του εμβολίου Gardasil από τα ασφαλιστικά ταμεία. Το εμβόλιο που προστατεύει τις γυναίκες απο τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κυκλοφόρησε τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα, κοστίζει 550 ευρώ, και δεν καλύπτεται απο κανένα ασφαλιστικό ταμείο της Ευρώπης.

    Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας έχει επισημάνει ότι γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να ενταχθεί το εμβόλιο σε συγκεκριμένα εθνικά πρωτόκολλα. Με αυτό τον τρόπο, οι γυναίκες που θέλουν να εμβολιαστούν θα πληρώνουν μια μικρή συμμετοχή.

    Το Gardasil είναι το μοναδικό εμβόλιο που προστατεύει από τον ιό των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων, κύρια αιτία πρόκλησης αυτής της μορφής καρκίνου.

    [13] Τεχνολογία

    Με "δόλωμα" τον "Κύριλλο"

    20/1/2007 2:37:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/1/2007 2:50:12 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ένας νέος ιός εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα σε όλο τον κόσμο, καθώς αυτοί που τον έφτιαξαν χρησιμοποιούν ως θέμα του τη φονική καταιγίδα "Κύριλλος" που σαρώνει την Ευρώπη, ανακοίνωσε την Παρασκευή φινλανδική εταιρεία ασφάλειας της πληροφορικής. Το "σκουλήκι της καταιγίδας" εμφανίζεται στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο με θέμα "230 νεκροί από την καταιγίδα στην Ευρώπη" και διάφορα συνημμένα αρχεία που τιτλοφορούνται "Full Clip.exe", "Full Story.exe", "Read More.exe" ή "Video.exe".

    Μόλις ο παραλήπτης του μηνύματος το ανοίξει, ο ιός ενεργοποιείται και διεισδύει αμέσως στο σύστημα του υπολογιστή, διευκρινίζει η εταιρεία, σημειώνοντας ότι ο ιός είναι του τύπου "Δούρειος Ίππος" -δηλαδή εγκαθιστά στους υπολογιστές που έχουν "μολυνθεί" μια πύλη, η οποία επιτρέπει στους δημιουργούς του ιού να έχουν πρόσβαση στην εσωτερική μνήμη των υπολογιστών και να χειρίζονται ή να κλέβουν το περιεχόμενό της.

    "Η πιθανή πρόθεση (αυτών που έφτιαξαν τον ιό) είναι να σχηματίσουν ένα δίκτυο υπολογιστών για να κλέβουν πληροφορίες και να διαδίδουν spam", σημειώνει η εταιρεία F-Secure που παράγει λογισμικό κατά των ιών, αναφερόμενη στα διαφημιστικά μηνύματα ή e-mail που στέλνονται.

    Ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά την Παρασκευή στην Ασία, όπου και κατά πιθανότατα δημιουργήθηκε, καταλήγει η F-Secure.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 20 January 2007 - 17:51:11 UTC