Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 07-02-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τουρκικές απειλές για τις έρευνες
  • [02] Ικανοποίηση για το βαλκανικό ταξίδι
  • [03] Στήριξη Αλαβάνου στην ΟΛΜΕ
  • [04] Βροχερά κούλουμα
  • [05] Συνεχίζουν την απεργία
  • [06] Νέα τροπή στην υπόθεση Βαρθολομαίου
  • [07] Θεσ/νίκη: Έκρηξη χειροβομβίδας
  • [08] Στη φυλακή εφέτης για απάτη
  • [09] Μέτρα προφύλαξης από τον Η5Ν1
  • [10] Έρευνα για την άδεια οπλοκατοχής
  • [11] "Στη φάκα" επιτήδειοι της Σαρακοστής
  • [12] Πρωταθλητές της Ε.Ε. στα θύματα τροχαίων
  • [13] Εξιχνιάστηκε δολοφονία
  • [14] Βρέθηκαν νεκρά πουλιά στη Μόσχα
  • [15] "Τουλάχιστον μην πίνετε την Σαρακοστή"
  • [16] Θανατηφόρα δίαιτα
  • [17] Εκτός λειτουργίας αντιδραστήρας
  • [18] Αναβαθμίστηκε ο Ιβανόφ
  • [19] Ετοιμοι για εαρινή έφοδο οι Ταλιμπάν
  • [20] Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί για το Κόσοβο
  • [21] Έληξε ο συναγερμός στο Λούτον
  • [22] Έκρηξη βόμβας στο νοτιοανατολικό Ιράν
  • [23] Θανατική ποινή σε ανήλικη στο Ιράν
  • [24] Ενταση στην Ιερουσαλήμ
  • [25] Προς κυβέρνηση ενότητας
  • [26] Οι αυξήσεις στο Δημόσιο
  • [27] Συνέντευξη Τύπου του Ντέμη Νικολαϊδη
  • [28] Σούπερ ντέρμπυ στο ΟΑΚΑ
  • [29] Τρείς μήνες "εκτός" ο Στακ
  • [30] Άλωσε το Λος Άντζελες το Κλίβελαντ
  • [31] Γαλαξίας αστέρων στο ΣΕΦ
  • [32] Η Σεβίλη φουλάρει για τίτλο
  • [33] Έχασε, αλλά ελπίζει ο Παναθηναϊκός
  • [34] Ο Χοσέ Καρέρας στο Μέγαρο
  • [35] Νεολιθικό χωριό στη Μασσαλία
  • [36] Εμφύτευμα - ελπίδα
  • [37] Το Βιάγκρα σώζει πρόωρο νεογνό
  • [38] Ατρόμητος…από βότκα

    [01] Πολιτική

    "Παρακολουθούμε και αξιολογούμε", λέει το ΥΠΕΞ

    Τουρκικές απειλές για τις έρευνες

    16/2/2007 5:01:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Άρχισε η διαδικασία για χορήγηση αδειών σε ξένες εταιρείες για έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου στην Κύπρου. Την ίδια ώρα η Άγκυρα απειλεί τις ενδιαφερόμενες εταιρείες να μην συμμετάσχουν. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει προβληματισμό, αλλά όχι ανησυχία για τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων.

    Με ψυχραιμία παρακολουθεί η Αθήνα

    "Είναι περιττό να επαναλαμβάνουμε τα απολύτως αυτονόητα", απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, ερωτηθείς για τη στάση Τούρκων αξιωματούχων ως προς το δικαίωμα της Κύπρου να συνάπτει συμφωνίες για έρευνες πετρελαίου. "Τα ανεξάρτητα κράτη έχουν το αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα να συνάπτουν διακρατικές συμφωνίες και να τις τιμούν. Ο δρόμος της αμφισβήτησης αυτής της θεμελιώδους αρχής του Διεθνούς Δικαίου, στην οποία άλλωστε στηρίζεται και η ίδια η λειτουργία της διεθνούς κοινότητας, είναι δρόμος μοναχικός και αντίθετος με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και αρχές", είπε ο κ. Γ. Κουμουτσάκος.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε ότι "η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου χρειάζεται σταθερότητα και ειρήνη. Χρειάζεται σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των χωρών. Αυτό πράττουν στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Αίγυπτος, η Κύπρος και ο Λίβανος. Το τι πράττει η Τουρκία αφορά την ίδια, και βεβαίως αξιολογείται και κρίνεται". Και συμπλήρωσε πως "ο στόχος της κυβέρνησης πάντοτε είναι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, προστατεύοντας πάντοτε τα συμφέροντα της χώρας".

    Για το ενδεχόμενο να συζητηθεί το θέμα αυτό στη συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος της Κύπρου Τ. Παπαδόπουλος με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου στις 21 Φεβρουαρίου, ο εκπρόσωπος είπε ότι "η επικοινωνία και η συνεργασία με την κυπριακή ηγεσία είναι συνεχής και περιλαμβάνει όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν τους συνομιλητές".

    Στο θέμα αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος αναφέροντας ότι η ελληνική κυβέρνηση μελετά και αξιολογεί τα δεδομένα. "Υπάρχει προβληματισμός, αλλά όχι ανησυχία" τόνισε.

    "Αντίκτυπο στη σταθερότητα της περιοχής"

    Οι τοποθετήσεις της ελληνικής κυβέρνησης προέκυψαν από τη χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία κάλεσε τις εταιρίες και τις χώρες που δείχνουν ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθούν για τις έρευνες πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο, "να ενεργούν με σωφροσύνη και να έχουν υπόψη τους το πόσο ευαίσθητο θέμα αποτελεί το Κυπριακό, έτσι ώστε να μην βλάψουν την αναζήτηση για την ευρύτερη λύση, μέσα στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών" και πως "η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν αντιπροσωπεύει όλη τη νήσο και δεν έχει τη δικαιοδοσία να υπογράφει συμφωνίες στο όνομα των Τουρκοκυπρίων".

    "Η επιμονή στο να συνεχιστεί η διαδικασία αυτή (του διαγωνισμού) θα επηρεάσει αρνητικά την ειρήνη και τη σταθερότητα στο νησί της Κύπρου και στην ανατολική Μεσόγειο" προειδοποίησε η Αγκυρα, δηλώνοντας πως παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

    "Οι εξελίξεις παρακολουθούνται στενά από τη πλευρά μας και συνεχίζονται οι απαραίτητες αξιολογήσεις για το θέμα», τονίζει η ανακοίνωση.

    Η Τουρκία με τις αντιδράσεις της στο θέμα των ερευνών για πετρέλαια στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου εκτίθεται διεθνώς, απάντησε σήμερα ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Από τις Βρυξέλλες και η εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου Ολι Ρεν, επανέλαβε σήμερα πως η Κυπριακή Δημοκρατία ως κυρίαρχο κράτος διατηρεί το αναμφισβήτητο δικαίωμα να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες, σύμφωνες με την κοινοτική νομοθεσία. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και μετριοπάθεια.

    [02] Πολιτική

    Του Προέδρου της Δημοκρατίας

    Ικανοποίηση για το βαλκανικό ταξίδι

    16/2/2007 4:12:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Απόλυτα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της περιοδείας του σε Βουλγαρία και Ρουμανία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Παπούλιας χαρακτήρισε άριστο το επίπεδο των διμερών σχέσεων, δηλώνοντας ότι κατά την διάρκεια των επαφών που είχε με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες των δυο χωρών, διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων και σύγκλιση σε μεγάλα θέματα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισήμανε επίσης ότι η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία (δηλαδή, όπως έχει ήδη αναφέρει, ο "βαλκανικός πυρήνα" της ΕΕ) θα εντείνουν τις προσπάθειες για να ολοκληρωθεί η "Ατζέντα της Θεσσαλονίκης", δηλαδή, η ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ένωση.

    Οικονομικές συμφωνίες

    Αναφορικά με το καυτό ζήτημα του Κοσόβου, ο Πρόεδρος, αφού επεσήμανε την αυξημένη ευαισθησία των βαλκανικών χωρών στο θέμα αυτό, τόνισε την ανάγκη την εξεύρεση μίας ισορροπημένης, σταθερής και μόνιμης λύσης, που θα βασίζεται στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στη Χάρτα του ΟΗΕ.

    Αναφερόμενος στις οικονομικές σχέσεις της Ελλάδος με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ο Κάρολος Παπούλιας ανακοίνωσε πως συμφώνησε με το Βούλγαρο και το Ρουμάνο ομόλογό του για τον διπλασιασμό των εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών μεταξύ των τριών χωρών μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, ενώ συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, καθώς και των πολιτιστικών σχέσεων.

    "Φιλοδοξία μας είναι η δημιουργία των αναγκαίων συνθηκών ώστε η Νοτιοανατολική Ευρώπη να αποτελέσει περιοχή σταθερότητας, ειρήνης, οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης και να συμμετάσχει, όπως της αξίζει, στην Ένωση", τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στη Ρουμανία.

    Ο κ. Παπούλιας το πρωί απεύθυνε χαιρετισμό στις εργασίες ελληνορουμανικού επιχειρηματικού φόρουμ, ενώ νωρίτερα είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Καλίν Ποπέσκου Ταρισεάνου, με τον οποίο, μαζί με τον Υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Γιώργο Καλαντζή και τους υφυπουργούς Ανάπτυξης Τάσο Νεράντζη και Οικονομίας Πέτρο Δούκα, συζήτησε αναλυτικά για τις διμερείς σχέσεις Αθηνών - Βουκουρεστίου σε όλους τους τομείς (με έμφαση στον οικονομικό - επενδυτικό) καθώς και τα μείζονα προβλήματα της περιοχής.

    Σημειώνεται πως η Ρουμανία αποτελεί σήμερα έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς εταίρους της Ελλάδος και αντιστρόφως , ενώ οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές ανέρχονται κοντά στο 1 δις ευρώ, το οποίο "δεν αποκλείεται να το ξεπεράσουμε και μετά την ένταξη της γείτονος στην ΕΕ οι προοπτικές για τη διατήρηση διψήφιων ρυθμών αύξησης είναι σίγουρα ακόμη καλύτερες", όπως τόνισε ο Κάρολος Παπούλιας.

    Η Ελλάδα, με βάση το ύψος των επενδυμένων κεφαλαίων στη Ρουμανία, κατατάσσεται μεταξύ των τριών πρώτων ξένων επενδυτών στη χώρα, οι δε επενδύσεις αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.

    [03] Πολιτική

    Συνεδριάζει και η ΠΟΣΔΕΠ

    Στήριξη Αλαβάνου στην ΟΛΜΕ

    16/2/2007 3:01:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Εντός της ημέρας θα συνεδριάσει η ΠΟΣΔΕΠ, το συνδικαλιστικό όργανο των πανεπιστημιακών, προκειμένου να αποφασίσει για τη συνέχιση ή μη των απεργιακών τους κινητοποιήσεων. Την ίδια ώρα, 323 σχολές και τμήματα πανεπιστημίων τελούν υπό κατάληψη από φοιτητές, οι οποίοι φέρονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Πανεπιστημιακοί και φοιτητές έχουν εξαγγείλει νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για την ερχόμενη Πέμπτη.

    Το πρωί ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος, συναντήθηκε με το προεδρείο της ΟΛΜΕ και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που απασχολούν τους καθηγητές. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Αλαβάνος είπε πως ο ΣΥΝ θεωρεί πολύ σημαντική την παρουσία των καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο μέτωπο της εκπαιδευτικής κοινότητας για να στηρίξει το δημόσιο χαρακτήρα και ιδιαίτερα το άρθρο 16 του Συντάγματος για τα δημόσια πανεπιστήμια.

    "Ευτελισμός των καθηγητών"

    Παρά τη νίκη που έχει επιτευχθεί, ο αγώνας συνεχίζεται για τα πολλά και βαθιά προβλήματα που υπάρχουν στην εκπαίδευση και ειδικότερα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, πρόσθεσε ο κ. Αλαβάνος.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ χαρακτήρισε ευτελισμό και προσβολή στην αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών τη σημερινή ανακοίνωση για τις δύο πρώτες δόσεις των 105 ευρώ προς τους καθηγητές και τους δασκάλους.

    "Εμείς ζητάμε άμεσα 5% για την Παιδεία ως αφετηρία και από κει και πέρα πρέπει να ικανοποιηθούν μια σειρά πολύ δίκαια αιτήματα των καθηγητών, δηλαδή μισθός εκκίνησης των 1.400 ευρώ, επιμόρφωση των καθηγητών και ακόμη να στηριχθεί η τεχνική εκπαίδευση γιατί με όλα τα μέτρα της κυβέρνησης έχουμε μια πολύ μεγάλη αποτυχία, έχουμε μια μεγάλη διαρροή σχεδόν 30% μαθητών που ακολουθούσαν την τεχνική λυκειακή παιδεία", είπε ο κ. Αλαβάνος και εξέφρασε τη στήριξη του ΣΥΝ στο αίτημα της ΟΛΜΕ για αναβάθμιση της τεχνικής παιδείας

    [04] Κοινωνία

    Επί ποδός η Τροχαία

    Βροχερά κούλουμα

    16/2/2007 10:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/2/2007 11:52:30 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ

    Σε επιφυλακή βρίσκονται από το πρωί της Παρασκευής οι υπηρεσίες της Τροχαίας για την έξοδο του τριημέρου της Αποκριάς, που ξεκίνησε με βροχερό καιρό. Για τη διευκόλυνση των εκδρομέων από την πρωτεύουσα θα ισχύει και η απαγόρευση της κίνησης των φορτηγών στα εθνικά δίκτυα την Παρασκευή, από τις 3 το μεσημέρι έως τις 10 το βράδυ για την έξοδο και την Καθαρή Δευτέρα από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 11 το βράδυ για την είσοδο. Η Τροχαία κάνει έκκληση στους οδηγούς και πεζούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν τους κανόνες κυκλοφορίας για την πρόληψη και αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων. Από το πρωί της Παρασκευής, η κίνηση ήταν αυξημένη σε αεροδρόμια, λιμάνια και σταθμούς του ΟΣΕ και των ΚΤΕΛ και είχαν προγραμματιστεί περισσότερα δρομολόγια. Αυξημένη ήταν η κυκλοφορία και στο εθνικό οδικό δίκτυο. Το Σάββατο αναμένεται να κορυφωθεί η έξοδος και η τροχαία έχει προγραμματίσει έκτακτα μέτρα για τη διευκόλυνση των οδηγών. Σύμφωνα με την Τροχαία, λόγω χιονοπτώσεων, αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται στις εθνικές οδούς Ιωαννίνων - Τρικάλων και Ιωαννίνων - Γρεβενών προς την Εγνατία οδό μέσω Μηλιάς.

    Ο καιρός το Σάββατο

    Βροχές και καταιγίδες αναμένονται στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν έως θυελλώδεις, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από μηδέν έως 10 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 1 έως 13 και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 7 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

    Συννεφιά με βροχές αναμένεται στην Αττική, ενώ χιόνια θα πέσουν στην Πάρνηθα. Οι άνεμοι θα πνέουν έως θυελλώδεις και το θερμόμετρο στην Αθήνα θα δείξει από 6 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

    Χιονόνερο και ασθενείς χιονοπτώσεις, μέχρι ισχυροί άνεμοι και θερμοκρασία από 4 έως 9 βαθμούς Κελσιου, στη Θεσσαλονίκη.

    Ενημερωθείτε για την πρόγνωση του καιρού για το τριήμερο από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

    Χιονίζει στα Ιωάννινα και στη Δυτική - Κεντρική Μακεδονία

    Χιονίζει από το απόγευμα της Παρασκευής στα ορεινά του Νομού Ιωαννίνων και ήδη εμφανίστηκαν τα πρώτα προβλήματα στο εθνικό κυρίως δίκτυο.

    Η συγκοινωνία στους εθνικούς δρόμους Ιωαννίνων - Τρικάλων και κυρίως στην περιοχή της Κατάρας και Ιωαννίνων - Γρεβενών - Εγνατία οδός μέσω Μηλιάς γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Συνεργεία αποχιονισμού της νομαρχίας Ιωαννίνων, της ΔΕΣΕ και της Εγνατίας οδού εργάζονται συνεχώς για να διατηρήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο.

    Από την Τροχαία Ιωαννίνων γίνεται έλεγχος σε όλα τα αυτοκίνητα και κυρίως στις νταλίκες διεθνών μεταφορών στον κόμβο της Αμφιθέας λίγο μετά τα Γιάννενα και δεν επιτρέπεται να συνεχίσουν το ταξίδι τους αν δεν έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες.

    Στα ορεινά των νομών Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών και Ημαθίας χιονίζει από την Παρασκευή το απόγευμα. Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι αναγκαίες στην εθνική οδό Φλώρινας - Καστοριάς μέσω Βίγλας, στην επαρχιακή οδό Φλώρινας - Καστοριάς μέσω Βιτσίου και στο δρόμο Καστοριάς - Ιωαννίνων μέσω Νεστορίου. Οι οδηγοί πρέπει να είναι προσεκτικοί κατά την οδήγηση, καθώς αναμένεται επιδείνωση των καιρικών συνθηκών.

    [05] Κοινωνία

    Αποφάσισε η ΠΟΣΔΕΠ

    Συνεχίζουν την απεργία

    16/2/2007 9:33:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ

    Εμμένει στην απεργία διαρκείας η Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών καθηγητών. Μετά από πολύωρη συνεδρίαση, της Διοικούσας Επιτροπής (ΠΟΣΔΕΠ) με εκπροσώπους των συλλόγων καθηγητών, διαπιστώθηκε επιτυχία εως τώρα των κινητοποιήσεων και αποφασίστηκε η συνέχιση τους, με κορύφωση, το συλλαλητήριο της 22ας Φεβρουαρίου, οπότε και ολοκληρώνεται στη Βουλή, η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Οι καθηγητές εξέτασαν την μέχρι τώρα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα Πανεπιστήμια και αποφάσισαν με 19 ψήφους υπέρ και 3 κατά, να συνεχίσουν την απεργία. Ακόμη, επαναβεβαίωσαν με την ίδια ψηφοφορία την προηγούμενη απόφαση τους για απεργία διαρκείας με την μορφή των επαναλαμβανόμενων πενθημέρων. Όμως, εκτίμησαν ότι σε πρώτη φάση ο αγώνας τους έχει δικαιωθεί καθώς εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να ιδρυθούν ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Επίσης, καλούν τους συλλόγους των καθηγητών να βρίσκονται σε ετοιμότητα και για την περίπτωση που θα κατατεθεί το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια. Η ΠΟΣΔΕΠ, θα συνεδριάσει και πάλι στις 23 Φεβρουαρίου, για να καθορίσει την περαιτέρω στάση της.

    [06] Κοινωνία

    Στην υπόθεση δολοφονίας Βαρθολομαίου

    Νέα τροπή στην υπόθεση Βαρθολομαίου

    16/2/2007 2:58:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/2/2007 12:02:50 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της δολοφονίας του Γιάννη Βαρθολομαίου, καθώς τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων που ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή, δείχνουν ότι υπήρχε στένωση των στεφανιαίων αρτηριών. Οι ιατροδικαστές κλίνουν προς την εκδοχή ότι ο θάνατος του Γιάννη Βαρθολομαίου οφείλεται σε συνδυασμό αιτιών, και ειδικότερα, οι βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις εξελίχθηκαν σε θανατηφόρες λόγω της στεφανιαίας νόσου. Την Τρίτη αναμένονται και τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης. Μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων θα εκδοθεί το ιατροδικαστικό πόρισμα για τα αίτια θανάτου που θα αποσταλεί στην 6η τακτική ανακρίτρια. "Προφανώς ο θάνατος επήλθε με το πρώτο πλήγμα ή και χωρίς αυτό λόγω καρδιακού συμβάντος και οι κακώσεις, είτε προθανάτιες είτε μεταθανάτιες , είναι αναιτιώδεις ως προς το αποτέλεσμα", τόνισε ο Ευάγγελος Αποστολόπουλος συνήγορος του κατηγορούμενου. Από τις φυλακές Κορυδαλλού όπου οδηγήθηκε, ο 59χρονος, σε γραπτή του δήλωση, αναφέρει ότι όταν κάποιος προκαλείται δεν πρέπει να αντιδρά για να μην έχει την δική του κατάληξη. "Θλίβομαι, οικτίρω τον εαυτό μου και θα ζήσω την υπόλοιπη ζωή μου με τύψεις γιατί δεν μπόρεσα την κρίσιμη ώρα να αυτοσυγκρατηθώ αντιπαρερχόμενος την πρόκληση. Ούτε το ήθελα, ούτε το αποδέχθηκα, ούτε μπορώ να φανταστώ, ότι συνέβη. Είναι ένας εφιάλτης", είπε χαρακτηριστικά Δημήτρης Βρακατσέλης.

    Επιστολή Τσιτουρίδη στον εισαγγελέα

    Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης, έστειλε επιστολή στον εισαγγελέα που διερευνά την υπόθεση, επισημαίνοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και η διοίκηση του ΙΚΑ είναι στην διάθεση των αρχών, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγουν.

    Στην επιστολή σημειώνεται η διαπίστωση ότι από την ημέρα της δολοφονίας του διοικητή του ΙΚΑ Γιάννη Βαρθολομαίου γράφονται και λέγονται διάφορα για τον τρόπο λειτουργίας του ΙΚΑ, τα οποία μπορεί να κλονίσουν την αξιοπιστία των σχετικών διαδικασιών και να αποβαίνουν σε βάρος προσώπων.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο Υπουργός Απασχόλησης τόνισε πως σε μια Δημοκρατία δεν πρέπει να υπάρχουν σκιές προσθέτοντας πως, εάν κάτι δεν πηγαίνει καλά στις προμήθειες θα φανεί από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα. Σημείωσε παράλληλα ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία καταγγελία κι ότι υπάρχει καθημερινός έλεγχος.

    "Να μην μείνει καμία σκιά στη μνήμη του Γιάννη Βαρθολομαίου" δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, ενώ αναφερόμενος στη σεναριολογία των τελευταίων μίλησε για κάποιους που, χωρίς στοιχεία και μεγάλη ευκολία, αφήνουν υπονοούμενα και καταγγελίες, χωρίς να μπορούν να στηρίξουν, όπως είπε, τους ισχυρισμούς τους.

    "Έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας γιατί δεν υπάρχει τίποτε επιλήψιμο. Στη διαδικασία λήψης μιας απόφασης στο ΙΚΑ συμμετέχουν επιτροπές και ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος. Μετέχουν εκπρόσωποι των συνταξιούχων, των εργαζομένων και επιπλέον όλες οι αποφάσεις υπόκεινται στον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου", τόνισε ο κ. Αντώναρος.

    Απατώντας ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, τόνισε:

    "Τα ερωτήματα που έχουν τεθεί από το ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά την λειτουργία και τα οικονομικά του ΙΚΑ, είναι συγκεκριμένα, σαφή και αναμένουν τις απαντήσεις τους. Απαντήσεις μπορεί να δώσει ο ενδελεχής έλεγχος που πρέπει να κάνει το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η «ήσυχη συνείδηση» της κυβέρνησης την οποία επικαλέστηκε σήμερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν ικανοποιεί ούτε τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, ούτε και δίνει απαντήσεις."

    Εξάλλου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΙΚΑ Αττικής, οι υπάλληλοι της διεύθυνσης προμηθειών της διοίκησης του ΙΚΑ διαμαρτύρονται έντονα για το κλίμα που διαμορφώνεται σε βάρος της επαγγελματικής τους κατάρτισης, των ικανοτήτων και της προσωπικότητάς τους, όπως θέλουν να τους παρουσιάζουν δημοσιεύματα - λίβελοι που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

    [07] Κοινωνία

    Στο Σοχό Θεσσαλονίκης

    Θεσ/νίκη: Έκρηξη χειροβομβίδας

    16/2/2007 9:57:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/2/2007 10:04:25 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Θανάσιμα τραυματίστηκε 72χρονος από έκρηξη χειροβομβίδας, κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες, το απόγευμα της Παρασκευής, στο σπίτι όπου διέμενε στο Σοχό Θεσσαλονίκης. Η Αστυνομία ενημερώθηκε από τους γείτονες που τρόμαξαν από τον ισχυρό θόρυβο που προκάλεσε η έκρηξη. Ο άτυχος ηλικιωμένος, έφερε εγκαύματα σε όλο του το σώμα, σοβαρά τραύματα στα πόδια, ενώ έχασε και το ένα χέρι, σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, όπου διακομίστηκε νεκρός. Οι Αστυνομικές Αρχές ερευνούν το περιστατικό.

    [08] Κοινωνία

    Για απάτη

    Στη φυλακή εφέτης για απάτη

    16/2/2007 6:04:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του στον εφέτη ανακριτή της υπόθεσης του παραδικαστικού κυκλώματος κ. Γιάννη Σίδερη, ο εφέτης Αθηνών, κ. Νίκος Τσαμούρης.Ο κ. Τσαμούρης, που βρίσκεται σε προσωρινή αργία, απολογήθηκε για τις κατηγορίες της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Για τις ίδιες κατηγορίες απολογήθηκε και η σύζυγός του, εφέτης κα Μαρία Καραγιάννη, η οποία αφέθηκε ελεύθερη μετά από διαφωνία μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα για το αν θα πρέπει να της επιβληθούν ή όχι περιοριστικοί όροι.Ο εφέτης ανακριτής είχε την άποψη ότι πρέπει να της επιβληθούν εγγυοδοσία 20.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, ενώ αντίθετη άποψη είχε ο εισαγγελέας. Τη λύση θα δώσει το Συμβούλιο Εφετών. Σύμφωνα με τη δικογραφία το ζευγάρι δήλωσε ψευδώς την καταστροφή δύο πολυτελών αυτοκινήτων τους σε τροχαία ατυχήματα και πέτυχε να του επιδικαστούν μεγάλες χρηματικές αποζημιώσεις.

    [09] Κοινωνία

    Από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Έβρου

    Μέτρα προφύλαξης από τον Η5Ν1

    16/2/2007 4:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/2/2007 4:50:11 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Προληπτικά μέτρα προφύλαξης από τη γρίπη των πτηνών λαμβάνει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Έβρου, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τη γρίπη των πτηνών διεθνώς και με την εκδήλωση εστιών στην Ουγγαρία, στη Μεγάλη Βρετανία και στη νοτιοανατολική Τουρκία. Με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Έβρου, καλεί τους κατόχους οικόσιτων πουλερικών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, προκειμένου οι εκτροφές τους να μην έρχονται σε επαφή με άγρια πτηνά, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα πτηνά της περιοχής, απλώς τα παραπάνω μέτρα λαμβάνονται για προληπτικούς και μόνο λόγους. Σύμφωνα με την υπ αριθ. 276863/10-5-2006 Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προβλέπεται ο υποχρεωτικός εγκλεισμός των πουλερικών στο εσωτερικό των εγκαταστάσεών τους για τις εκτροφές οικόσιτων πτηνών που απέχουν λιγότερο από δύο χιλιόμετρα από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές, καθώς και η απαγόρευση διατήρησης πουλερικών σε μη περιφραγμένους χώρους σε όλη την επικράτεια της χώρας.

    [10] Κοινωνία

    Που είχε ο δράστη του διπλού φονικού στο Βόλο

    Έρευνα για την άδεια οπλοκατοχής

    16/2/2007 4:01:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/2/2007 5:41:26 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Στον τρόπο με τον οποίο ο 45χρονος πρωταγωνιστής της οικογενειακής τραγωδίας στη Νέα Αγχίαλο Βόλου απέκτησε το κυνηγετικό όπλο, εστιάζουν την προσοχή τους οι αρχές.

    Ο εισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική έρευνα για τη χορήγηση της ιατρικής βεβαίωσης που είχε προσκομίσει ο δράστης του διπλού φονικού, μαζί με τα άλλα απαιτούμενα δικαιολογητικά, με τα οποία απέκτησε νόμιμα την άδεια οπλοκατοχής, αν και είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική. Η βεβαίωση του χορηγήθηκε από παθολόγο, οικογενειακό φίλο.

    Ο 45χρονος που σκότωσε χθες τον 5χρονο γιό του και την πεθερά του και τραυμάτισε το μεγαλύτερο παιδί του, αντιμετώπιζε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οικονομικά και ψυχολογικά προβλήματα, ενώ ήταν εθισμένος σε αγχολυτικά χάπια.

    Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου ολοκλήρωσε την προανάκριση και απέστειλε τη δικογραφία στον εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε ποινική δίωξη στο δράστη. Στην απολογία του σύμφωνα με πληροφορίες κατέθεσε ότι πυροβόλησε τα παιδιά του "για να τα λυτρώσει και να τα στείλει κοντά στο Θεό", ενώ για τον τραυματισμό του στα γόνατα λέει πως αυτοπυροβολήθηκε στην προσπάθεια του να αυτοκτονήσει. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως ο 45χρονος δείχνει να μην έχει συνειδητοποιήσει τις πράξεις του και πως οι απαντήσεις που δίνει δεν είναι πειστικές, σημάδι του διαταραγμένου εσωτερικού του κόσμου.

    Ο 45χρονος είχε λευκό ποινικό μητρώο, ωστόσο το 1983 είχε εκτίσει ποινή στον Κορυδαλλό για πλημμεληματικές πράξεις και ειδικότερα για μικροκλοπές και πρόκληση σωματικών βλαβών.

    Σε ότι αφορά στις άδειες οπλοκατοχής, στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας δείχνουν ότι σχεδόν ένας στους τρείς Έλληνες κατέχει νόμιμα ή παράνομα κάποιο όπλο.

    [11] Κοινωνία

    Κατεψυγμένα αλιεύματα στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου

    "Στη φάκα" επιτήδειοι της Σαρακοστής

    16/2/2007 3:45:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ

    Περίπου οκτώ τόνους κατεψυγμένα εισαγόμενα αλιεύματα και θαλασσινά επιχείρησαν να μετατρέψουν σε νωπά και να τα προωθήσουν στην αγορά, επιτήδειοι, στην ιχθυόσκαλα Κερατσινίου. Τη μεγάλη αυτή απάτη έφεραν στο φως οι ελεγκτές της Νομαρχίας Πειραιά, κατά το δεύτερο μέσα σε λίγες ώρες αιφνιδιαστικό έλεγχο που πραγματοποίησαν νωρίς το πρωί στην ιχθυόσκαλα Κερατσινίου.

    Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Νομαρχίας, "λίγες ημέρες πριν την Καθαρή Δευτέρα και αφού είχε κλείσει από τις 6 το πρωί η Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, ξεπερνώντας τα όρια του θράσους και της απάτης, επιτήδειοι προσπάθησαν να προωθήσουν στην αγορά εισαγόμενα από τρίτες χώρες κατεψυγμένα ψάρια και θαλασσινά, τα οποία εντοπίστηκαν στη διαδικασία της απόψυξης και προώθησής τους στην αγορά".

    Συγκεκριμένα οι ελεγκτές της Νομαρχίας Πειραιά εντόπισαν:

    Πάνω από 6 τόνους κατεψυγμένα εισαγόμενα αλιεύματα (καλαμάρια, χταπόδια) βρέθηκαν στο πίσω μέρος της Ιχθυόσκαλας μέσα σε δοχεία με θαλασσινό νερό προκειμένου να αποψυχθούν και να δοθούν ως "φρέσκα" και ελληνικά στους καταναλωτές. Περίπου ένας τόνος από τις παραπάνω ποσότητες βρέθηκαν να είναι ακόμα συσκευασμένα σε χαρτοκιβώτια με σημάνσεις κατεψυγμένων, κάτι που απαγορεύεται ρητά εντός της Ιχθυόσκαλας, όπου επιτρέπεται να διακινούνται μόνο φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Επίσης άλλοι 1,8 τόνοι θαλασσινά που είχαν αλιευθεί πρόσφατα, είχαν καταψυχθεί και αποψύχονταν για να προωθηθούν στη σαρακοστιανή αγορά ως νωπά. Τα προϊόντα βρίσκονταν κάτω από άθλιες υγειονομικές συνθήκες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και ήταν εκτεθειμένα στην βροχή.

    Οι τεράστιες αυτές ποσότητες κατασχέθηκαν από τη Νομαρχία Πειραιά, φυλάσσονται σε θάλαμο της Ιχθυόσκαλας Κερατσινίου και πρόκειται να καταστραφούν. Για την υπόθεση ενημερώθηκε από τη Νομαρχία το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά και το Λιμενικό Τμήμα Κερατσινίου και ήδη κινείται η διαδικασία του αυτοφώρου και της άσκησης ποινικής δίωξης κατά των επιτηδείων ιχθυεμπόρων.

    [12] Κοινωνία

    Στερεά και Δυτική Ελλάδα αλλά και Πελοπόννησο

    Πρωταθλητές της Ε.Ε. στα θύματα τροχαίων

    16/2/2007 10:11:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Θλιβερές πρωτιές για Στερεά και Δυτική Ελλάδα αλλά και για Πελοπόννησο επιφυλάσσει η κοινοτική στατιστική υπηρεσία Eurostat όσον αφορά τα περισσότερα θύματα τροχαίων ατυχημάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της για την οδική ασφάλεια στις διάφορες περιοχές της Ε.Ε. των "25" τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Τουρκία το 2004, η Στερεά Ελλάδα με 1. 580 νεκρούς ανά εκατ. οχημάτων "βγαίνει" πρωταθλήτρια καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στην Ε.Ε. και ακολουθούν η Πελοπόννησος με 1.160 και η Δυτική Ελλάδα με 1.100. Συνολικά, επτά ελληνικές περιοχές συγκαταλέγονται στις 10 ευρωπαϊκές περιοχές με τα περισσότερα θύματα τροχαίων ατυχημάτων. Στην έκτη θέση βρίσκεται η Ήπειρος, στην έβδομη το Ν. Αιγαίο και στην ένατη η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη. Η Σουηδία είναι από τις χώρες με τα λιγότερα θύματα τροχαίων ατυχημάτων.

    [13] Κοινωνία

    Προσπάθησαν να το παρουσιάσουν σαν δυστύχημα

    Εξιχνιάστηκε δολοφονία

    16/2/2007 9:24:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/2/2007 11:27:50 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Εξιχνιάστηκε η υπόθεση της δολοφονίας του 22χρονου Θόδωρου Παναγούλια, στις 30 Ιουλίου 2006 στο Διακοφτό. Η αστυνομία συνέλαβε τρία άτομα, ενώ αναζητείται άλλος ένας που έχει διαφύγει στην Αλβανία. Ο ένας εκ των τριών συλληφθέντων είναι πρώην παίχτης τηλεπαιχνιδιού ριάλιτι και ήταν και ένας από αυτούς που μετέφεραν το θύμα στο νοσοκομείο. Οι τρεις το μεσημέρι οδηγήθηκαν στην ανακρίτρια, αλλά πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι. Ο εισαγγελέας Αιγίου, έχει ήδη ασκήσει διώξεις για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία.Το θύμα, νεαρός ποδοσφαιριστής, το μοιραίο βράδυ διασκέδαζε στο μπαρ των κατηγορουμένων και λίγες ώρες αργότερα βρέθηκε σε κωματώδη κατάσταση δίπλα στις γραμμές του τρένου στο Διακοφτό. Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι επρόκειτο για ατύχημα.

    Αίμα των δραστών στα ρούχα του θύματος

    Ξημερώματα της Δευτέρας 31 Ιουλίου του 2006, ο 22χρονος αθλητής Θόδωρος Παναγούλιας εντοπίζεται στις γραμμές του τρένου στην Εγκάλη Διακοφτού. Μεταφέρεται στο νοσοκομείο και δυο μέρες αργότερα χάνει την μάχη για τη ζωή.

    Σύμφωνα με τις τότε πρώτες ενδείξεις ο θάνατος είχε προέλθει από το χτύπημα της αμαξοστοιχίας.

    Ωστόσο η ιατροδικαστής Αγγελική Τζιόλα είχε κάνει λόγο για εγκληματική ενέργεια εντοπίζοντας πολλαπλά κατάγματα στο κεφάλι του 22χρονου με αιχμηρό αντικείμενο.

    Επτάμιση μήνες αργότερα η αστυνομία συλλαμβάνει τον ιδιοκτήτη, το γιο του και έναν πρώην υπάλληλο του μπαρ όπου διασκέδαζε ο 22χρονος λίγο πριν το έγκλημα.

    Αφορμή; Το γεγονός ότι στα ματωμένα ρούχα του θύματος που μαζί με άλλα ευρήματα μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αθήνας, μία από τις κηλίδες αίματος που βρέθηκε ανήκει σε έναν από τους συλληφθέντες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το θύμα λογομάχησε με τους δράστες επειδή κάποιος πείραξε την κοπέλα που συνόδευε.

    Τον οδήγησαν έξω από το μαγαζί και τον χτύπησαν. Στη συνέχεια τον μετέφεραν στις γραμμές του τρένου όπου τον άφησαν σε κωματώδη κατάσταση.

    Για την άγρια δολοφονία του 22χρονου αναζητείται ακόμα ένας Αλβανός που είχε απελαθεί μετά το περιστατικό ελλείψη ταξιδιωτικών εγγράφων παρά το ότι ήταν μάρτυρας κλειδί.

    Για την απέλαση του Αλβανού είχε διαταχθεί ΕΔΕ από την ηγεσία της ΕΛΑΣ η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Η ΕΛΑΣ έχει ήδη στείλει σήμα στην Ιντερπόλ για τη σύλληψή του.

    [14] Κόσμος

    Φόβοι γαι τον ιό Η5Ν1

    Βρέθηκαν νεκρά πουλιά στη Μόσχα

    16/2/2007 10:51:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Νεκρά πουλιά βρέθηκαν κοντά στη Μόσχα. Οι ρωσικές αρχές εξετάζουν εάν τα πουλιά αυτά ήταν φορείς του ιού Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών, που είναι επικίνδυνος για τους ανθρώπους, ανακοίνωσε η ρωσική κτηνιατρική υπηρεσία. Τα πουλιά εντοπίστηκαν στις περιοχές Οντίντσοβο και Ντομοντέντοβο, κοντά στη ρωσική πρωτεύουσα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο θάνατός τους οφείλεται στη γρίπη των πτηνών αλλά θα προχωρήσουν σε ειδικές εξετάσεις, για να διαπιστωθεί εάν έφεραν το επικίνδυνο στέλεχος Η5Ν1 ή κάποιο άλλο. Ο ιός Η5Ν1 είχε εντοπιστεί στα τέλη Ιανουαρίου σε πτηνοτροφεία της περιοχής του Κρασνοντάρ, στη νότια Ρωσία.

    [15] Κόσμος

    Ιρλανδία

    "Τουλάχιστον μην πίνετε την Σαρακοστή"

    16/2/2007 10:29:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η Καθολική εκκλησία της Ιρλανδίας , ανήσυχη για το επίπεδο του αλκοολισμού στις τάξεις των πιστών της , κινητοποιείται για να ενθαρρύνει τους Ιρλανδούς να εγκαταλείψουν την αγαπημένη τους μπίρα Guiness και το ουίσκι, κατά την διάρκεια της Σαρακοστής. Σε ένα κήρυγμα που πρέπει να αναγνωσθεί σε όλες τις εκκλησίες την Κυριακή , οι ιρλανδοί επίσκοποι καλούν σε αναβίωση του κινήματος της αυτοσυγκράτησης , που ξεκίνησε πριν 150 χρόνια στην Ιρλανδία από τον πατέρα Τέομπαλντ Μάθιου, που κατάφερε να βάλει φρένο στην κατανάλωση αλκοόλ του πληθυσμού. Οι επίσκοποι τονίζουν ότι αν και η Ιρλανδία έγινε μια από τις πιο πλούσιες χώρες της Ευρώπης τον 21ο αιώνα , οι Ιρλανδοί εξακολουθούν να δίνουν τη μάχη με την μέθη. Εδώ και 10 χρόνια, η κατανάλωση αλκοόλ στους Ιρλανδούς έχει αυξηθεί 40%, την στιγμή που άλλες χώρες της Ευρώπης τον 21ο αιώνα, βλέπουν την κατανάλωση να μειώνεται", τονίζει ο επίσκοπος. Οι επίσκοποι τονίζουν ότι η περίοδος της Σαρακοστής , εποχή μετάνοιας χαρακτηριζόμενη από την νηστεία και την εγκράτεια , είναι η τέλεια στιγμή για να απαρνηθούμε την πόση ή να μειώσουμε την κατανάλωση αλκοόλ.

    Η νηστεία ξεκινά την Τετάρτη των Τεφρών (αντίστοιχη εορτή της Καθαράς Δευτέρας) , την ερχόμενη εβδομάδα , μέχρι την Κυριακή του Πάσχα στις 8 Απριλίου. Αν ακολουθήσουμε όμως το ημερολόγιο, η νηστεία πρέπει να ξεκινήσει από τις 17 Μαρτίου , του Άγιου Πατρικίου γιορτή του Αγίου-προστάτη της χώρας. Αυτή η περίσταση γιορτάζεται παραδοσιακά στις παμπ με "ποτάμια" μπύρας. Οι πότες ελπίζουν γενικά να έχουν ένα αξέχαστο "craic" ("ευχάριστη στιγμή" στην κελτική) , που θα διηγούνται μέχρι τον επόμενο χρόνο. Παρουσιάζοντας αυτήν την πρωτοβουλία σήμερα ενώπιον του αγάλματος του πατέρα Μάθιου στο κέντρο του Δουβλίνου, ο επίσκοπος Ημον Ουόλς τόνισε ότι η Ιρλανδία διατηρεί ακόμα σήμερα με το αλκοόλ μια "καταστροφική σχέση". Η Ιρλανδία έχει βγει πρώτη σε δύο πρόσφατες έρευνες, η μία για υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σε άτομα μικρότερα των 20 ετών, η δεύτερη σε μετρήσεις, για την κατανάλωση αλκοόλ σε άτομα από 15 ετών. Κατά μία περίεργη σύμπτωση, αυτή η πρωτοβουλία έρχεται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση προετοιμάζει να κοινοποιήσει ένα σχέδιο διασφάλισης λειτουργίας των δημοσίων συγκοινωνιών κοντά σε απομονωμένες παμπ σε αγροτικές ζώνες. Οι ιρλανδικές παμπ , επίσης θεωρούμενες ως τόποι συνεστίασης , είδαν τα έσοδά τους να επηρεάζονται από τα μέτρα απαγόρευσης του καπνίσματος και κυρίως από την ενδυνάμωση του ελέγχου εναντίον της κατανάλωσης ποτού κατά την διάρκεια της οδήγησης.

    [16] Κόσμος

    Από χάπια αδυνατίσματος

    Θανατηφόρα δίαιτα

    16/2/2007 4:05:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πέθανε από νεφρική ανεπάρκεια μια 33χρονη νοικοκυρά από τη Μαλαισία, εξ αιτίας της κατανάλωσης χαπιών και βοτάνων αδυνατίσματος. Η νεαρή γυναίκα σύμφωνα με δηλώσεις του συζύγου της, για περισσότερους από εννέα μήνες κατανάλωνε χάπια αδυνατίσματος και ροφήματα βοτάνων από την Κίνα. Όπως αναφέρει ο Ροσλάν Χαμίς, η γυναίκα του, Νορμάλα Σαχιντάν, αγόραζε τα σκευάσματα από δίκτυο άμεσων πωλήσεων και μια συσκευασία με 60 χάπια και 30 πακετάκια βοτάνων κόστιζαν 350 ρινγκίτ ( περίπου 76 ευρώ). Η Νορμάλα, μητέρα τριών παιδιών, κατόρθωσε να χάσει 20 κιλά μέσα σε τρεις μήνες αλλά συνέχιζε να καταναλώνει τα σκευάσματα. Το Νοέμβριο η άτυχη γυναίκα επειδή παραπονιόταν ότι πονάει, προχώρησε σε κάποιες ιατρικές εξετάσεις οι οποίες απέδειξαν ότι τα νεφρά της είχαν καταστραφεί. Η 38χρονη μετά την αναγκαστική αφαίρεση από τους γιατρούς των κατεστραμμένων νεφρών της, πέθανε μετά από λίγες ημέρες. "Με ενημέρωσαν ότι το ένα από τα νεφρά της ήταν τόσο κατεστραμμένο και έπρεπε να αφαιρεθεί άμεσα για να σωθεί η ζωή της. Τις τελευταίες ημέρες είχε επιδεινωθεί τόσο πολύ η κατάστασή της που δεν μπορούσε ούτε να μιλήσει, ούτε να κινηθεί στο ελάχιστο, μέχρι που εξέπνευσε", δήλωσε ο Ροσλάν στην εφημερίδα Μπερίτα Χαριάν, ο οποίος και θα κινηθεί νομικά εναντίον της εταιρίας πώλησης και διανομής των σκευασμάτων.

    [17] Κόσμος

    Στο Σουηδικό πυρηνικό εργοστάσιο Ringhals

    Εκτός λειτουργίας αντιδραστήρας

    16/2/2007 2:27:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τέθηκε εκτός λειτουργίας αντιδραστήρας του Σουηδικού πυρηνικού εργοστασίου Ringhals, 60 χιλιόμετρα νότια της δυτικής παράκτιας πόλης Γκέτεμποργκ, λόγω "ελάχιστης διαρροής" που παρουσιάστηκε στο κύριο σύστημα ψύξης, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση αξιωματούχων. Το 70% του εργοστασίου Ringhals είναι στη κατοχή του κρατικού ενεργειακού ομίλου Vattenfall, ενώ το 29% κατέχει η εταιρία Ε.ΟΝ. Όπως δήλωσε ο διευθυντής παραγωγής Λαρς Ελίασον, "Η διαρροή (νερού) εντοπίστηκε χθες Πέμπτη και ύστερα από έναν αρχικό έλεγχο αποφασίσαμε να διακόψουμε τη λειτουργία του αντιδραστήρα, προκειμένου να ελέγξουμε περισσότερα πεδία". "Το σύστημα ψύξης έχει πολλές βαλβίδες και εξαρτήματα που μπορούν να προκαλούν διαρροές", τόνισε ο διευθυντής παραγωγής, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα του ελέγχου αναμένονται αργότερα σήμερα. Στο πυρηνικό αυτό εργοστάσιο, λειτουργούν τέσσερις αντιδραστήρες, (οι δύο απ αυτούς αφού επισκευάστηκαν επαναλειτούργησαν στις αρχές της εβδομάδας), και παράγουν σχεδόν το 1/5 του ηλεκτρισμού της Σουηδίας. Εκτός λειτουργίας με σκοπό να επισκευαστούν έχουν τεθεί επίσης δύο από τους τρεις αντιδραστήρες στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Φόρσμαρκ, 140 χιλιόμετρα βόρεια της Στοκχόλμης. Στη Σουηδία λειτουργούν 12 πυρηνικοί αντιδραστήρες. Δύο στο εργοστάσιο Μπάρσεμπακ στη νότια Σουηδία έχουν παροπλιστεί από το Μάιο του 2005.

    [18] Κόσμος

    Διορίστηκε α' αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας

    Αναβαθμίστηκε ο Ιβανόφ

    16/2/2007 12:48:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής Κυβέρνησης διορίστηκε ο μέχρι τώρα Υπουργός Άμυνας και αναπληρωτής Πρωθυπουργός Σεργκέι Ιβανόφ. Άνθρωπος με μακρά θητεία στις υπηρεσίες της KGB και στενός συνεργάτης του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με την αναβάθμιση του εξασφαλίζει μια πολύ καλή θέση στην κούρσα για τη διαδοχή του Πούτιν στην ρωσική Προεδρία, που κορυφώνεται το 2008, δίπλα στον έτερο ισχυρό άνδρα της Κυβέρνησης, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. "Μετά από συμφωνία του Πρωθυπουργού και κατόπιν απόφασης που υπέγραψα εγώ, διευρύνουμε το χώρο ευθυνών για τον Σεργκέι Ιβανόφ στην Κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας", δήλωσε ο Πρόεδρος Πούτιν κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Ιβανόφ εμφανώς ικανοποιημένος πληροφορήθηκε ότι αναλαμβάνει τα καθήκοντα πρώτου αντιπροέδρου της ρωσικής Κυβέρνησης, με ιδιαίτερη ευθύνη στον οικονομικό τομέα. "Θα συντονίζει το μέρος του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας", συμπλήρωσε ο Ρώσος Πρόεδρος. Την θέση του Υπουργού Άμυνας καταλαμβάνει ο μέχρι τώρα προϊστάμενος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Φορολογία, Ανατόλι Σερντιούκοφ, γεννημένος το 1962, στο Κρασνοντάρ της Ρωσίας.

    [19] Κόσμος

    Διαμηνύει ηγέτης τους

    Ετοιμοι για εαρινή έφοδο οι Ταλιμπάν

    16/2/2007 10:42:00 πμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μια πανστρατιά αποτελούμενη από 10.000 Ταλιμπάν, ετοιμάζεται για την εαρινή της επίθεση κατά των ξένων στρατευμάτων. Όπως ανακοίνωσε ένας από τους διοικητές τους, με αιματηρές επιθέσεις είναι έτοιμοι να πλήξουν τα ξένα στρατεύματα στο Αφγανιστάν. Καθώς ο βαρύς χειμώνας φεύγει, οι αντάρτες ξαναρχίζουν τις επιθέσεις τους, κυρίως στις νότιες περιοχές, όπου κατέλαβαν μια σημαντική πόλη και απείλησαν να ανατινάξουν υδροηλεκτρικό φράγμα. Ο Μουλάς Αμπντούλ Ραχίμ, επιχειρησιακός διοικητής των Ταλιμπάν στην επαρχία Χελμάντ, τόνισε πως οι μαχητές θα αυξήσουν τις επιθέσεις την άνοιξη. "Οι πολεμικές μας προετοιμασίες, ειδικά στο νότιο Αφγανιστάν και την επαρχία Χελμάντ, έχουν ολοκληρωθεί και 10.000 μαχητές μας είναι έτοιμοι να πάρουν τα όπλα μόλις τους διατάξουμε", είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Οι Ταλιμπάν αναμένεται να αυτή τη χρονιά να επιστρέψουν στις γνωστές μεθόδους επιθέσεων εναντίον των κυβερνητικών στρατευμάτων και των περίπου 45.000 ξένων στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν. Η βασική τακτική που θα ακολουθήσουν είναι αυτή των επιθέσεων αυτοκτονίας, από τις οποίες το 2006 έχασαν τη ζωή τους 200 άνθρωποι. Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν πως 2.000 καμικάζι είναι έτοιμοι και άλλοι 3.000 εκπαιδεύονται. Σύμφωνα με τον Ραχίμ οι επιθέσεις θα πραγματοποιηθούν κυρίως στις νότιες περιοχές, όπου δημιουργήθηκαν οι Ταλιμπάν.

    [20] Κόσμος

    Λογικό συμβιβασμό θα φέρουν οι Σέρβοι

    Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί για το Κόσοβο

    16/2/2007 9:58:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/2/2007 3:32:48 μμ)

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αυστηρή προειδοποίηση προς όλους τους εμπλεκόμενους στην περιοχή του Κοσόβου απηύθυνε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ λέγοντας ότι η Συμμαχία δεν θα ανεχθεί καμιά μορφή βίας στη διαδικασία επίλυσης του καθεστώτος του Κόσοβου. Την ίδια στιγμή ο συντονιστής της ομάδας του Βελιγραδίου που συμμετέχει στις συνομιλίες της Βιέννης για τη διευθέτηση του καθεστώτος του Κοσόβου κ. Λέον Κογέν δήλωσε ότι το Βελιγράδι θα εισφέρει ένα λογικό συμβιβασμό, όταν θα παρουσιάσει τις θέσεις του στο νέο γύρο συνομιλιών. Ο κ. Κογέν υποστήριξε σε τηλεοπτικό κανάλι ότι είναι διατεθειμένοι να προτείνουν συμβιβαστικές λύσεις σε μια σειρά ζητήματα, αλλά δεν διαπραγματεύονται την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας, όσον αφορά το Κόσοβο.

    Ο κ. Σέφερ δήλωσε, επίσης, πως διαβεβαίωσε τους Σέρβους φίλους του ότι η KFOR θα παραμείνει στην περιοχή και μετά την απόφαση για το καθεστώς του Κοσόβου, έως ότου υπάρξει νομιμοποίηση της νέας κατάστασης από τον ΟΗΕ. Οι άνευ χρονικού ορίου διαπραγματεύσεις δεν θα βελτιώσουν τη διαπραγματευτική διαδικασία, επισήμανε ο κ. Σέφερ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι και οι δυο πλευρές θα κατανοήσουν την ανάγκη εξεύρεσης λύσης το συντομότερο δυνατό.

    Ωστόσο, οι επικεφαλής των δύο δήμων του βορείου Κοσόβου εξέφρασαν επιφυλάξεις για το άμεσο μέλλον. Ο κ. Ρίστιτς είπε ότι οι Σέρβοι ανησυχούν και αναμένουν βίαιες εκδηλώσεις από τους Αλβανούς του Κοσόβου, όπως στην περίπτωση των αιματηρών επεισοδίων στη διαδήλωση του Κινήματος "Αυτοδιάθεση", στις 10 Φεβρουαρίου, στην Πρίστινα. Σε ό,τι αφορά τη στήριξη που παρείχε ο κ. Σέφερ με τις δηλώσεις του στην πρόταση του κ. Αχτισάαρι για το καθεστώς του Κοσόβου, οι κ.κ. Μίλοβιτς και Ρίστιτς τόνισαν ότι απορρίπτουν το "πακέτο" αυτό του απεσταλμένου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, καθώς, όπως είπαν, δεν μπορούν να δεχθούν την επιβολή λύσης στο ζήτημα του καθεστώτος της περιοχής.

    [21] Κόσμος

    Έληξε ο συναγερμός στο Λούτον

    16/2/2007 9:08:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε ελεγχόμενη έκρηξη ενός αυτοκινήτου προχώρησε η βρετανική αστυνομία τα ξημερώματα της Παρασκευής, η παρουσία του οποίου κρίθηκε ύποπτη και οδήγησε τις αρχές να εκκενώσουν το σταθμό αναχωρήσεων του αεροδρομίου του Λούτον. Όπως διαπιστώθηκε, το όχημα, που ήταν σταθμευμένο κοντά στην είσοδο του αεροδρομίου, δεν ήταν παγιδευμένο. Η αστυνομία είχε αποκλείσει το χώρο σε ακτίνα 200 μέτρων, καθώς λίγο νωρίτερα είχε δεχτεί ανώνυμο τηλεφώνημα που έκανε λόγο για τοποθέτηση βόμβας.

    [22] Μ. Ανατολή

    ...και ο θάνατος συνεχίζεται

    Έκρηξη βόμβας στο νοτιοανατολικό Ιράν

    16/2/2007 10:59:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    "Πριν από μερικά λεπτά ακούστηκε ο ήχος μιας έκρηξης βόμβας στη Ζαχεντάν", μετέδωσε το πρακτορείο ΙRNA. Ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη σε λεωφορείο που ανήκε στους επίλεκτους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν την Τετάρτη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 11 ανθρώπους στη Ζαχεντάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Σιστάν Μπαλουτσεστάν, στην οποία σημειώνονται ταραχές τους τελευταίους μήνες. Το ημικρατικό πρακτορείο ειδήσεων "Fars" ανέφερε πως ο ήχος μιας ισχυρής έκρηξης στην οδό Ντανεσγκάχ ακούστηκε στην πόλη γύρω στις 21:30 ώρα Ελλάδας απόψε. Συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και μιας ομάδας ενόπλων ξέσπασαν αμέσως μετά την έκρηξη. Οι συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και των ένοπλων ληστών συνεχίζονται", ανέφερε το Fars Επίσης μετά την έκρηξη, υπήρξε διακοπή ρεύματος.

    Όσο δε γιά την ευθύνη της επίθεσης της Τετάρτης ανέλαβε μια σουνιτική οργάνωση μαχητών, η Τζουντάλα (Στρατιώτες του Θεού), η οποία σύμφωνα με το Ιράν συνδέεται με το δίκτυο Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν. Η Τεχεράνη έχει επιρρίψει στην Τζουντάλα την ευθύνη για δολοφονίες που σημειώθηκαν στην περιοχή, η οποία συνορεύει με το Πακιστάν. Το Ιράν έχει κατηγορήσει τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, ότι υποστηρίζουν τους αντάρτες των εθνικών μειονοτήτων που δρουν στις ευαίσθητες μεθοριακές περιοχές, στην προσπάθεια να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

    [23] Μ. Ανατολή

    Το ανώτατο δικαστήριο του Ιράν

    Θανατική ποινή σε ανήλικη στο Ιράν

    16/2/2007 8:55:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράν επικύρωσε τη θανατική καταδίκη μιας νεαρής που είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια διάρρηξης που διέπραξε μαζί με το φίλο της, όπως ανακοίνωσε ο συνήγορός της. "Θα χρησιμοποιήσω κάθε νομικό μέσο για να υπερασπιστώ τα δικαιώματα της πελάτισσάς μου και να αποδείξω την αθωότητά της", πρόσθεσε ο δικηγόρος Αμπντουλσαμάντ Χοραμσαχί στις δηλώσεις του στο ιρανικό πρακτορείο Isna. Η Ντελάρα Νταραμπί κρατείται εδώ και τρία χρόνια μετά τη σύλληψή της, σε ηλικία 17 ετών, για τη δολοφονία της 65χρονης εξαδέλφης του πατέρα της. Η κοπέλα είχε αρχικά παραδεχτεί το έγκλημα, αλλά κατόπιν αναίρεσε την κατάθεσή της και δήλωσε ότι ο 19χρονος φίλος της Αμίρ Χουσέιν της είχε δώσει ναρκωτικά και ότι η ίδια ήταν απλώς παρούσα στο φόνο. "Ήμουν ανήλικη και πίστευα ότι δεν γινόταν να καταδικαστώ σε θάνατο, για αυτό πήρα επάνω μου το φόνο, όπως μου το ζητούσε ο Αμίρ Χουσέιν, επειδή τον αγαπούσα", έγραψε η Ντελάρα στο δικαστήριο ανηλίκων. Ο Αμίρ Χουσέιν καταδικάστηκε αρχικά σε κάθειρξη δέκα ετών αλλά αργότερα, στο εφετείο, η ποινή του αυξήθηκε στα 13 χρόνια. Με βάση το ιρανικό δίκαιο οι γυναίκες είναι δυνατόν να εκτελούνται από την ηλικία των 9 ετών. Ο κανόνας όμως είναι η εκτέλεση να γίνεται μετά την ενηλικίωση της καταδίκου

    [24] Μ. Ανατολή

    Ισχυρά μέτρα ασφαλείας

    Ενταση στην Ιερουσαλήμ

    16/2/2007 9:25:00 πμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συνεχίζεται στην Ιερουσαλήμ η ένταση για τα έργα δίπλα στο τέμενος του Αλ Ακτσά. Μεγάλες δυνάμεις της ισραηλινής αστυνομίας αναπτύχθηκαν σήμερα το πρωί στην παλιά πόλη για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα επεισόδια εξαιτίας της συγκέντρωσης για την προσευχή της Παρασκευής πολλών Μουσουλμάνων που διαμαρτύρονται για τα έργα που γίνονται στην Πλατεία των Τζαμιών. Ο μουφτής της Ιερουσαλήμ Μοχάμαντ Χουσέιν και ο επικεφαλής της ισλαμικής κίνησης Αράβων Ισραηλινών Ράεντ Σάλαχ έκαναν έκκληση στους πιστούς για "μια ημέρα κινητοποίησης" σήμερα εναντίον των έργων κατασκευής πεζογέφυρας, τα ποία θεωρούν ως επίθεση στο χώρο αυτό, τον τρίτο ιερότερο για τους Μουσουλμάνους μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα. Περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί από τα ξημερώματα μέσα και γύρω από την παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, δήλωσε ο αρχηγός των αστυνομικών δυνάμεων της περιοχής της Ιερουσαλήμ Ιλάν Φράνκο. "Μόνο οι Μουσουλμάνοι μεγαλύτεροι των 50 ετών, όσοι έχουν ισραηλινές ταυτότητες και οι γυναίκες μπορούν να προσευχηθούν εκεί", επισήμανε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ.

    [25] Μ. Ανατολή

    Παραιτήθηκε ο Χανιγια

    Προς κυβέρνηση ενότητας

    15/2/2007 11:58:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Υποβλήθηκε, σήμερα, στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής κ. Μαχμούντ Αμπάς, η παραίτηση ολόκληρης της υπό τον κ. Ισμαήλ Χανίγιε παλαιστινιακής κυβέρνησης, η οποία είχε σχηματιστεί μετά την άνετη επικράτηση της Χαμάς στις τελευταίες παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές. Ήδη, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ανέθεσε την εντολή του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης στον κ. Ισμαήλ Χανίγιε.

    Στη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση, θα συμμετάσχουν εκτός των στελεχών της Χαμάς και πολλές άλλες παλαιστινιακές προσωπικότητες. Αναφέρεται στη Ραμάλα ότι μέσα σε περίπου 20 ημέρες θα έχει ανακοινωθεί η σύνθεσή της νέας κυβέρνησης υπό τον κ. Χανίγιε και θα επακολουθήσει, άμεσα, η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

    Η συγκρότησή της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης κατέστη εφικτή μετά συμφωνία της 8ης Φεβρουαρίου στη Μέκκα, μεταξύ των ηγεσιών της Χαμάς και της Φάταχ.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες πάντως διεμήνυσαν στον Μαχμούντ Αμπάς ότι δεν θα έχουν την παραμικρή σχέση με τη μελλοντική κυβέρνηση εθνικής ενότητας, εφόσον δεν τηρηθούν οι διεθνείς αξιώσεις όσον αφορά τη στάση της έναντι του Ισραήλ, δήλωσαν παλαιστινιακές πηγές. Οι ίδιες πηγές, που θέλησαν να τηρήσουν ανωνυμία, πρόσθεσαν ότι η θέση αυτή της αμερικανικής κυβέρνησης μεταφέρθηκε σήμερα στον Αμπάς από τον γενικό πρόξενο των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ Τζέικομπ Ουάλες στη διάρκεια συνάντησης των δύο ανδρών στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης.

    Παράλληλα και η οικονομική βοήθεια των 86 εκατ. δολαρίων που ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους υπέρ των δυνάμεων ασφαλείας που ελέγχονται από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, "σκόνταψαν" στο Κογκρέσο εξαιτίας της σθεναρής αντίθεσης μίας δημοκρατικού βουλευτού. "Είναι επιτακτική ανάγκη να γνωρίζουμε καλύτερα για ποιο πράγμα προορίζεται αυτή η συνδρομή και ποια είναι η κατάσταση στην περιοχή", προτού εκταμιευθούν αυτά τα χρήματα, είπε η βουλευτής η Νάιτα Λόουϊ, υπογραμμίζωντας πως αναμένει άμεσες εξηγήσεις από το ΥΠΕΞ.

    Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποσχέθηκε ότι "το Κογκρέσο θα ενημερωθεί λεπτομερώς για τις αμερικανικές προσπάθειες" στην περιοχή, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης να προσφέρει αυτήν τη βοήθεια.

    [26] Οικονομία

    Ανακοινώθηκε η νέα εισοδηματική πολιτική

    Οι αυξήσεις στο Δημόσιο

    16/2/2007 12:06:00 μμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Ανακοινώθηκε σήμερα από την Κυβέρνηση η εισοδηματική πολιτική για το 2007. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν οι αυξήσεις για τους υπαλλήλους του Δημοσίου θα είναι 3,5% για το τρέχον έτος. Μεγαλύτερες θα είναι οι αυξήσεις για τους συνταξιούχους του δημοσίου και θα φθάσουν το 4%. Παράλληλα θα δοθούν τα επιδόματα ωρίμανσης που συνολικά θα φθάσουν το ποσοστό 1,1%, ανεβάζοντας τη συνολική αύξηση στο 5,5% και 7% αντίστοιχα. Η εισοδηματική πολιτική προβλέπει επίσης τη σταδιακή καταβολή του επιδόματος προετοιμασίας των 105 ευρώ στους εκπαιδευτικούς. Όπως έχουν αποφασίσει τα συναρμόδια υπουργεία, μέσα στο 2007 θα καταβληθούν οι δύο πρώτες δόσεις. Από την 1η Ιουλίου θα καταβληθεί στους συνταξιούχους του Δημοσίου και η πρώτη δόση του επιδόματος των 140,80 ευρώ.

    Τα επιδόματα ανά κλάδο

    * Στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χορηγούνται φέτος οι δυο πρώτες δόσεις του νέου επιδόματος διδακτικής προετοιμασίας, ύψους 105 ευρώ.

    * Στο νοσηλευτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων της χώρας, καθώς και στο προσωπικό του ΕΚΑΒ αυξάνεται το επίδομα "νοσοκομειακό και τροφής", κατά τον ίδιο τρόπο με τον οποίο χορηγείται το επίδομα διδακτικής προετοιμασίας του εκπαιδευτικού προσωπικού. Δηλαδή κατά 17,5 ευρώ μηνιαίως για το πρώτο εξάμηνο του 2007 και κατά 35 ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του ίδιου έτους.

    * Στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων αυξάνεται το επίδομα ειδικών συνθηκών από την 1η Σεπτεμβρίου 2007, επιπλέον κατά 2% επί του βασικού μισθού του ανθυπολοχαγού έτους 2007 και από την 1η Σεπτεμβρίου 2008 το εν λόγω επίδομα υπολογίζεται σε ποσοστό 8% επί του βασικού μισθού του ανθυπολοχαγού. Οι δικαιούχοι φθάνουν τους 153.000.

    * Στους κτηνιάτρους υπαλλήλους αυξάνεται από την 1η Μαρτίου 2007 το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας από 35 ευρώ ή 53 ευρώ σε 70 ευρώ.

    * Τέλος, διευθετείται η εκκρεμότητα του επιδόματος 0,7% των μηχανικών του δημοσίου που ασχολούνται με δημόσια έργα.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών εάν υπολογιστούν όλοι οι επιμέρους πρόσθετες αυξήσεις η μεσοσταθμική αύξηση των αποδοχών, χωρίς την ωρίμανση, ανέρχεται σε περίπου 4%.

    Οι συντάξεις

    Οι συντάξεις που καταβάλλονται από το δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς που ακολουθούν το ίδιο με το δημόσιο συνταξιοδοτικό καθεστώς αυξάνονται κατά 4%, ενώ για ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων του δημοσίου η τελική αύξηση διαμορφώνεται ως εξής: * Στη σύνταξη των πολιτικών συνταξιούχων ενσωματώνεται από την 1η Ιουλίου 2007 η πρώτη δόση του συνολικού ποσού των 140,80 ευρώ. Οι δικαιοχύοι ανέρχονται σε 200.000.

    * Στους στρατιωτικούς συνταξιούχους και τους συνταξιούχους των Σωμάτων Ασφαλείας χορηγείται αυτόματα από την 1η Σεπτεμβρίου 2007 η αύξηση του 2% (επίδομα ειδικών συνθηκών), όπως και από την 1.1.2007 η πέμπτη δόση του επιδόματος υψηλής ευθύνης. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 90.000.

    Επίσης, θα καταβληθεί από την 1η Ιουλίου 2007 η τρίτη δόση του ΛΑΦΚΑ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε πρόσθετο ποσοστό αύξησης 2% επί της σύνταξης. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 226.000. Εξάλλου, για περίπου 30.000 πολεμικούς συνταξιούχους η αύξηση είναι 7,3% πλέον της εισοδηματικής πολιτικής.

    Η εισοδηματική πολιτική προβλέπει επίσης τις αυξήσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ και του ΕΚΑΣ οι οποίες ήδη καταβάλλονται από την πρώτη Ιανουαρίου.

    "Αυξήσεις ψίχουλα"

    Η υπεύθυνη Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, με αφορμή την εισοδηματική πολιτική για το 2007, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Ο κ. Αλογοσκούφης, κατά την προσφιλή του τακτική, ανακοίνωσε την εισοδηματική πολιτική του 2007, μεσημέρι Παρασκευής, ελπίζοντας ότι οι πενιχρές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις θα διαφύγουν της προσοχής των πολιτών. Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, όμως, αντιμετωπίζουν καθημερινά την ακρίβεια, τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις σε προϊόντα, καύσιμα και υπηρεσίες, που ροκανίζουν το εισόδημά τους. Ότι δίνουν τώρα, το έχουν ήδη πάρει πίσω πολλαπλά με την φορολογική πολιτική, τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, που επιβαρύνουν ιδιαίτερα τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους".

    Για πενιχρές αυξήσεις και παρατεταμένη λιτότητα έκαναν λόγο η ΓΣΣΕ, το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός.

    "Στην προκλητική εισοδηματική πολιτική η απάντηση των εργαζομένων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα πρέπει να είναι: Ταξική συσπείρωση και πάλη για ανατροπή της εισοδηματικής αντιλαϊκής πολιτικής που προστατεύει τα κέρδη του κεφαλαίου και εντείνει συνεχώς την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης", τονίζει το ΚΚΕ.

    "Η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης προσφέρει μόνο ψίχουλα που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια αλλά και τις ανάγκες των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων.", επισήμανε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος.

    "Η «αύξηση - ψίχουλα» παρατείνει την άγρια λιτότητα, την ώρα που επιχειρήσεις και τράπεζες πραγματοποιούν ρεκόρ κερδών", αναφέρετε σε ανακοίνωση της ΓΣΣΕ.

    Έντονη ήταν και η αντίδραση της ΑΔΕΔΥ, η οποία ανακοίνωσε ότι στις 22 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία.

    "Η κυβέρνηση για τρίτη συνεχή χρονιά και παρά τις υποσχέσεις για προστασία και αναβάθμιση των αποδοχών συνεχίζει την πολιτική λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων του δημοσίου. Η εισοδηματική πολιτική που ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση για το 2007, το 3.5% οδηγεί σε αυξήσεις κάτω από 2% αφού είναι γνωστό ότι το παραπάνω ποσοστό δεν χορηγείται στο σύνολο των αποδοχών αλλά μόνο στις βασικές αποδοχές." τονίζεται σε ανακοίνωσή της.

    [27] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Συμφωνία με Φερέρ για 4 χρόνια

    Συνέντευξη Τύπου του Ντέμη Νικολαϊδη

    16/2/2007 3:09:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Για όλα τα θέματα που αφορούν στο σήμερα και το αύριο της ΑΕΚ, μίλησε ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Ντέμης Νικολαϊδης. Στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί -και η οποία είχε προγραμματισθεί για την ερχόμενη εβδομάδα αλλά επισπεύσθηκε επειδή προέκυψαν κάποια γεγονότα-, ο κ.Νικολαϊδης μίλησε, όπως συνηθίζει, «μέσα από την καρδιά του» και είπε ούκ ολίγα ενδιαφέροντα. Επιγραμματικά, αξίζει να αναφερθεί η προφορική συμφωνία με τον Λορένσο Σέρα Φερέρ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ο στόχος κατασκευής νέου γηπέδου και προπονητικού κέντρου, η δαπάνη των διοικούντων που μέχρι σήμερα φτάνει -σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΑΕ- τα 13 εκατομμύρια ευρώ, η κατηγορηματική διάψευση για ενδεχόμενη αποχώρηση του από τα διοικητικά και η αποκάλυψη για το ενδιαφέρον απόκτησης του Βασίλη Τοροσίδη από την Ξάνθη στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου.

    "Συμφωνήσαμε για άλλα 4 χρόνια με τον Φερέρ" Αναφερόμενος στην επέκταση της συνεργασίας με τον Ισπανό τεχνικό, ο κ. Νικολαϊδης αποκάλυψε πως «Εχουμε συμφωνήσει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Απομένουν μόνο οι υπογραφές», ενώ αναφερόμενος στις μεταγραφικές και άλλου οικονομικού περιεχομένου κινήσεις, τόνισε: «Το σύνολο των χρημάτων που είναι περισσότερα από αυτά που είχαμε πέρυσι ήταν 13,7 εκατομμύρια ευρώ (ακολούθησε αναλυτική παρουσίαση των στοιχείων).

    "Φέτος ξοφλάμε τα χρέη"

    Αρχίσαμε τη χρονιά με μια ζημιά από την προηγούμενη περίοδο, ενώ φέτος ήταν η τρίτη και τελευταία χρονιά που πληρώνουμε χρέη από προηγούμενες χρήσεις. Καταλαβαίνουμε και τον κόσμο, αλλά είναι πολύ λογικό να σκεφτείς πως υπάρχουν και κάποια έξοδα. Ο καθένας έγραφε αυτές τις ημέρες για διάφορα νούμερα. Κι εγώ θα ήμουν πολύ χαρούμενος να είχα 13-14 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη στα ταμεία της ΠΑΕ. Αν δεν παίζαμε στο τσάμπιονς λιγκ, δεν θα είχαμε τόσα έξοδα, αλλά δεν θα ανοίγαμε και τέτοια τρύπα. Πήραμε ρίσκο το καλοκαίρι και μας βγήκε. Χρήματα φέτος δεν περισσεύουν, αλλά μεταγραφή θα γινόταν τον Ιανουάριο αν βρίσκαμε τον ποδοσφαιριστή που θέλαμε. Δεν θα ήθελα ούτε εγώ, αλλά ούτε ο προπονητής μεταγραφή απλά για να κάνουμε. Έχουμε κάνει κάποια λάθη στον συγκεκριμένο τομέα στο παρελθόν και δεν θέλαμε να τα επαναλάβουμε. Υπήρχαν παίκτες που θέλαμε, αλλά δεν μπορέσαμε να τους πάρουμε. Αν βρούμε παίκτες που είμαστε σίγουροι πως θα βοηθήσουν την ομάδα μας, θα τους αποκτήσουμε σίγουρα, είτε αν τερματίσουμε δεύτεροι ή τρίτοι. To σχέδιό μας δεν βασίζεται στο αν τη μια χρονιά θα βγούμε δεύτεροι ή τρίτοι. Θέλαμε τον Τοροσίδη. Πήρα ο ίδιος τηλέφωνο τον πρόεδρο της Ξάνθης. Μου είπε ένα ποσό, τον ξαναπήρα τηλέφωνο και δεν μου απάντησε. Δεν με άφησε να μπω στη διαδικασία πρότασης για τον παίκτη. Κινηθήκαμε για τον παίκτη πριν μάθουμε πως τον θέλει ο Ολυμπιακός. Δεν έχει σημασία να πούμε πόσα χρήματα θα διαθέταμε για τον Τοροσίδη».

    Συνεχίζοντας επί των μεταγραφικών και του αγωνιστικού σχεδιασμού, ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, πρόσθεσε: «Ο δανεισμός με οψιόν αγοράς είναι κάτι υπέρ της ομάδας σου, γιατί τσεκάρεις έναν παίκτη και αν σου αρέσει, τον αγοράζεις το καλοκαίρι. Τον Μεγιόνγκ δεν τον πήραμε, γιατί δεν τον θέλαμε. Σε μια μεταγραφή αξιολογείς το τι κοστίζει και το τι πιστεύεις ότι αξίζει ο παίκτης και αποφασίσαμε πως δεν θέλαμε. Ο προπονητής έκρινε πως με αυτά τα χρήματα δεν θέλει τον συγκεκριμένο παίκτη. Καλύτερα να μην κάνουμε μια μεταγραφή που θα είναι αμφίβολη το χειμώνα, ώστε να κάνουμε μια καλύτερη το καλοκαίρι. Χάρηκα πάρα πολύ, γιατί θα μπορούσε να πάρει έναν παραπάνω παίκτη, αλλά αν δεν είναι σίγουρος για έναν παίκτη, δεν τον θέλει στην ομάδα. Δεν θέλουμε να επαναληφθούν τα λάθη που έχουν γίνει το παρελθόν σε παίκτες».

    "Βάλαμε 13 εκατομμύρια ευρώ απ την τσέπη μας" Αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ Φερέρ σχετικά με το μπάτζετ της ΑΕΚ, ο κ Νικολαϊδης, επεσήμανε: «Ο προπονητής είπε μια αλήθεια, όταν αναφερόταν στις διαφορές του μπάτζετ. Είπε μια πραγματικότητα. Η ΑΕΚ δεν μπορεί να φτάσει στο μπάτζετ της Παρί Σεν Ζερμέν, αλλά αυτό δεν πάει να πει πως δεν μπορεί να την κερδίσει. Και η Μίλαν είχε πολύ μεγαλύτερο μπάτζετ από εμάς, αλλά την κερδίσαμε. Βάλαμε χρήματα στην ΑΕΚ και δεν θέλουμε να τα πάρουμε πίσω. Δεν θα τα πάρουμε πίσω. Δεν θα μοιραστούμε ούτε κέρδη. Μακάρι να βγάλει κέρδη η ομάδα και να τα ρίξουμε όλα για την ενίσχυση της ομάδας. Τα χρήματα που έχουμε βάλει στην ομάδα είναι 13 εκατομμύρια ευρώ και από τη στιγμή που έγινε επαγγελματικό το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, καμία διοίκηση στην ΑΕΚ δεν έβαλε τόσα χρήματα. Δεν είχαμε προγραμματίσει να βάλουμε τόσα, αλλά στην πορεία μας βγήκαν. Μας αρέσει αυτό που κάνουμε, δεν κάνουμε χάρη σε κάποιον. Το αγαπάμε».

    "Που είσασταν στον πρώτο γύρο;" Ακολούθως, ο «ισχυρός άνδρας» της ΑΕΚ, αναφέρθηκε και σε μερίδα του Τύπου, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Σε όλο τον πρώτο γύρο πού ήσασταν; Γιατί δεν γράψατε ότι τότε παίζαμε με τη δεύτερη ομάδα; Για μας όλοι είναι παίκτες της ομάδας. Μετά από τον αγώνα με την Άντερλεχτ γιατί δεν είπατε τίποτα και λέγατε για τους νέους του Φερέρ. Προτιμώ να πάρω ένα Κύπελλο UEFA από δέκα πρωταθλήματα ελληνικά. Φυσικά θα λάβει υπόψη του ο προπονητής την κόπωση των παικτών, τους τραυματισμούς και τους διεθνείς. Έχουμε μια ενδεκάδα τραυματιών, που μπορεί να παίξει άνετα στην Α Εθνική! Δεν μπορεί μόνο όταν χάνει η ομάδα να έχουμε τέτοιες απορίες. Ποιος λέει ότι η ομάδα της Τετάρτης ήταν υποδεέστερη; Το αποτέλεσμα; Γιατί εγώ στο πρώτο ημίχρονο είδα μια ομάδα πολύ καλή. Στην ΑΕΚ έχουμε 28 παίκτες και έχουν παίξει όλοι. Σίγουρα κάποιοι είναι καλύτεροι και άλλοι όχι τόσο».

    "Γήπεδο μόνον στον ΟΔΔΥ" Από την εφολης της ύλης συνέντευξη Τύπου, δεν θα μπορούσε να λείψει και η τοποθέτηση του κ. Νικολαϊδη για τον σχεδιασμό της ΠΑΕ: «Δεν θα γίνει ποτέ η ομάδα μας μεγάλη αν δεν κάνει προπονητικό κέντρο. Για μας είναι το πιο σημαντικό να παράγει ποδόσφαιρο και ποδοσφαιριστές. Δεν θα γίνει μεγάλη αν συνεχίσει να έχει έδρα το ΟΑΚΑ, ένα ξένο γήπεδο. Αυτά είναι βασικά στοιχεία για να γίνει μια ομάδα μεγάλη και από εκεί και πέρα εξαρτάται από την ικανότητα των ανθρώπων που δουλεύουν στην ομάδα. Δεν θέλω να πω πότε θα είναι έτοιμα, γιατί δεν θέλω να πω ανακρίβειες για κάτι που δεν είναι αποκλειστικά στο χέρι μου. Το γήπεδο είναι σε χέρια νομικών και υπάρχουν επαφές με το ΥΠΕΧΩΔΕ. Όλα αυτά απαιτούν χρόνο. Για το προπονητικό κέντρο ήμασταν έτοιμοι να προχωρήσουμε το Νοέμβριο, αλλά οι μέτοχοι αποφάσισαν πως πρέπει να είμαστε οι πρώτοι που θα δώσουμε στην ΑΕΚ ένα περιουσιακό στοιχείο και να έχουμε ιδιόκτητο προπονητικό κέντρο. Βρισκόμαστε στη διαδικασία αγοράς έκτασης και εκεί οφείλεται η καθυστέρηση. Με τον Δήμο Άνω Λιοσίων έχουμε κάνει επαφές, είμαστε σε καλό δρόμο και το θέλουμε και οι δύο. Η χωματερή είναι δύο χιλιόμετρα πιο πέρα. Χωρίς τη βοήθεια επιστημόνων δεν γίνεται τίποτα. Δεν είμαστε ανεύθυνοι ώστε να μην έχουμε ζητήσει τη βοήθεια πραγματολόγων. Ο κόσμος θέλει γήπεδο και πολύ σωστά κάνει και το θέλει. Υπάρχει ένα κομμάτι του κόσμου που θέλει να παίξει η ομάδα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ας το κάνει εκεί η Ερασιτεχνική το γήπεδο. Δεν θα ξανασχοληθώ άλλο με αυτό το θέμα. Η Ερασιτεχνική το μόνο που κάνει είναι να προσπαθεί να βάζει εμπόδια στην ΑΕΚ. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι κάνουν. Η Ερασιτεχνική έχει μια έκταση και της ανήκει, οπότε μπορεί να την εκμεταλλευτεί όπως θέλει. Δεν θα χαρίσουμε γήπεδο σε έναν άνθρωπο που δεν θέλει. Δεν το θέλω το γήπεδο ως ΠΑΕ, ούτε ως μέτοχος. Ας ανήκει όπου θέλει. Εγώ θέλω γήπεδο για την ομάδα μου. Δεν μπορώ να συζητήσω με αυτή τη διοίκηση της Ερασιτεχνικής, αφού μου δημιουργεί προβλήματα».

    Στην συνέχεια και με την δυνατότητα που του επιτρέπει η προηγούμενη ιδιότητα του ως ποδοσφαιριστής, ο κ Νικολαϊδης, αναφέρθηκε στους τραυματισμούς που ταλαιπωρούν εφέτος την ΑΕΚ: «Είμαστε άτυχοι φέτος. Παρουσιάζουμε την ομάδα μας με ελλείψεις φοβερές. Σίγουρα μας έχει προβληματίσει, έχουμε κάνει συναντήσεις και με τον προπονητή και με το ιατρικό επιτελείο. Έχουμε ένα αρχείο εκπληκτικό, με στοιχεία για τους τραυματισμούς, που δεν έχει άλλη ομάδα. Οι τραυματισμοί είναι πολλοί, αλλά περισσότερα είναι και τα παιχνίδια όπως και διαφορετικό το στυλ προπόνησης. Σίγουρα έχουν γίνει κάπου λάθη και αυτό μας απασχολεί».

    "Να δούμε συνολικά το θέμα της διαιτησίας" Οσον αφορά στην ελληνική διαιτησία και το κεφάλαιο Σούπερ Λίγκα, ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, τόνισε: «Πρέπει να ασχοληθούμε θεσμικά με αυτό το κομμάτι, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Φαντάζομαι πως θα έχουμε κι άλλους συμπαραστάτες, αφού υπάρχουν κακές διιατησίες σε όλα τα παιχνίδια. Δεν θέλουμε να έχουμε στα παιχνίδια της ΑΕΚ μόνο καλή διαιτησία, αλλά σε όλο το ποδόσφαιρο. Τρία στοιχεία που είναι αναγκαία για τη βελτίωση του ποδοσφαίρου μας είναι η εξάλειψη βίας, τα καλύτερα γήπεδα και η αξιοκρατία. Δεν είναι αυτό πρόβλημα μόνο της ΑΕΚ, αλλά του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ποτέ δεν πιστέψαμε πως με τη Σούπερ Λίγκα δια μαγείας θα γίνουν όλα καλά. Πιστέψαμε όμως πως πρέπει να γίνει ένα άλλο όργανο και μέσω αυτού να προσπαθήσουμε για να βελτιώσουμε τα πράγματα. Φέτος τα λάθη των διαιτητών είναι πάρα πολλά, είναι παντού και μοιρασμένα. Αν πάμε από την τέταρτη θέση της βαθμολογίας και κάτω, τη μια Κυριακή αδικείται ο ένας και την άλλη ο άλλος. Κυριακή ανά Κυριακή ευνοείται η Ξάνθη και την άλλη εβδομάδα αδικείται. Θαρρείς και είναι όλα προμελετημένα για να είναι όλοι μαζεμένοι και να προσπαθούν να σωθούν τις τρεις τελευταίες αγωνιστικές. Αναρωτιέσαι, επίτηδες τα κάνουν»; Είναι γεγονός πως υπάρχουν πολλοί ανίκανοι διαιτητές. Πήγα σε ένα ματς Α Εθνικής κάποια στιγμή και ο διαιτητής 90 λεπτά δεν έτρεξε, αλλά περπατούσε. Σφύριζε από απόσταση 50 μέτρων. Αν αυτός είναι διαιτητής. Ας κρατήσουμε αυτό: Υπάρχουν πολλά λάθη, άρα υπάρχει ανικανότητα. Το ήξερα από την αρχή πως θα καθήσω στο ίδιο τραπέζι με ανθρώπους που υπάρχει φήμη πως έχουν ύποπτο παρελθόν. Εγώ θα προσπαθήσω και μαζί με αυτούς που έχουν αυτή τη φήμη να κάνουμε κάτι καλό για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Θα προσπαθήσω να φτιάξουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο με αυτούς που υπάρχουν. Αυτό είναι το χρέος μου. Το καλύτερο θα ήταν να φύγουν αυτά τα πρόσωπα για να πιστέψει και ο κόσμος πως κάτι πάει να αλλάξει».

    "Αιτία οι τραυματισμοί" Απαντώντας στην ερώτηση γιατί η ΑΕΚ δεν θα πάρει το πρωτάθλημα, στην τρέχουσα περίοδο, ο κ Νικολαϊδης, απάντησε: «Βασικός λόγος για μας φέτος είναι οι τραυματισμοί. Αν δεν είχαμε τόσους, η ομάδα μας δεν θα ήταν σε αυτή τη θέση. Υπήρχαν και λάθη της διαιτησίας, αλλά θα αναφερθώ μόνο στα εσωτερικά. Αλλάξαμε το στυλ του ποδοσφαίρου που παίζαμε για δύο χρόνια και παίζουμε πιο επιθετικά. Έχουμε παίκτες με προσωπικότητα και αξία στο ρόστερ μας, καθώς επίσης και νεαρούς παίκτες με δυνατότητες, άρα έχουμε και μέλλον. Χτίζουμε κάτι που είναι ανταγωνιστικό άμεσα, αλλά έχει ταυτόχρονα και μέλλον. Βασικό μας κέρδος φέτος είναι ότι αυτοί οι νέοι παίκτες σε 2-3 χρόνια θα είναι βασικοί και καλύτεροι από ό,τι τώρα. Καλά κάνει ο κόσμος της ΑΕΚ και ονειρεύεται αυτή την ομάδα να παίρνει πρωταθλήματα και να παίζει όμορφο ποδόσφαιρο, γιατί το έχει δείξει φέτος».

    Οσον αφορά στο πως θα ήθελε να είναι η κατάσταση στην ΑΕΚ σε ένα βάθος χρόνου 2,5 ετών, ο πρόεδρος της Ενωσης, είπε: «Στα επόμενα 2,5 χρόνια θα ήθελα να έχουμε δικό μας γήπεδο και προπονητικό κέντρο, μια δυνατή ομάδα, που θα αποτελείται ως επί το πλείστον από Έλληνες παίκτες, νεαρούς, αλλά και κάποιους μεγάλους σε αξία Έλληνες και να παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο, όπως γινόταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Επίσης θα ήθελα να είμαστε χαρούμενοι συνεχώς, να χειροκροτάμε την ομάδα και τους παίκτες μας ανεξάρτητα από το αν χάνουμε ή κερδίζουμε. Δυστυχώς αυτό δεν γίνεται τώρα τελευταία και κάποιοι παίκτες που αποθεώνονταν μετά από τη νίκη επί της Μίλαν, την Τετάρτη αποδοκιμάστηκαν. Αυτή τη στιγμή στην ΑΕΚ, η διοίκηση και ο κόσμος σκεφτόμαστε να γίνεται καλύτερη η ομάδα μας και να κερδίζει. Ιστορικά έχουμε μια συνήθεια να βάζουμε από μόνοι μας εμπόδια στο δρόμο μας και αυτό πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Δεν μπορούμε να κάνουμε σε δυόμιση χρόνια ό,τι δεν έγινε όλα τα προηγούμενα. Όταν έπαιζα στην ΑΕΚ, είχα συμπαίκτες μεγάλους ποδοσφαιριστές, αλλά δεν πήραμε πρωτάθλημα. Η Λίβερπουλ δεν ξέρω πόσα χρόνια έχει να πάρει πρωτάθλημα. Η Παρί Σεν Ζερμέν κινδυνεύει με υποβιβασμό και έχει σε κάθε παιχνίδι 30.000 φιλάθλους στο γήπεδο. Αυτή τη στιγμή με ενδιαφέρει να παίζουμε το καλύτερο ποδόσφαιρο και να έχουμε την καλύτερη ομάδα, τίποτε άλλο. Φαντάζομαι πως αν γίνει αυτό, θα έρθει και ο τίτλος».

    Αφού διέψευσε κατηγορηματικά δημοσίευμα που τον θέλει να αποχωρεί από τα διοικητικά την ΑΕΚ, ο κ.Νικολαϊδης, επεσήμανε: «Ο κόσμος στηρίζει την ομάδα. Κουβαλάμε κάποια κατάλοιπα από το παρελθόν και δεν καταλαβαίνω γιατί να τρωγόμαστε μεταξύ μας. Είναι μια μεγάλη απορία που έχω γιατί στον πρώτο γύρο, που παίζαμε καλή μπάλα και είχαμε καλά αποτελέσματα είχαμε χαμηλό μέσο όρο εισιτηρίων», ενώ αναφερόμενος στο θέμα που προέκυψε στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, μεταξύ του Τάκη Λεμονή και του Παναγιώτη Κονέ, σχολίασε: «Ούτε εμείς ούτε ο ποδοσφαιριστής δεν θέλαμε να δώσουμε συνέχεια, για να μην πουν πως θέλουμε να επιτεθούμε στον Ολυμπιακό μετά από το αποτέλεσμα στο ντέρμπι. Δική του πρωτοβουλία ήταν να πει την αλήθεια μετά από τη διάψευση. Εγώ δεν το έμαθα από τον ποδοσφαιριστή, αλλά από άνθρωπο στον πάγκο. Από τη στιγμή που υπάρχει επίσημη δήλωση ποδοσφαιριστή, να τους καλέσει αυταπάγγελτα ο αθλητικός δικαστής. Φέτος καλεί σε απολογία βασιζόμενος σε δημοσιεύματα και δεν καλεί για ένα τόσο σημαντικό θέμα»;

    Τέλος και αφού δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν προτίθεται να ασχοληθεί με το μπάσκετ, επειδή «δεν το αγαπώ όσο το ποδόσφαιρο και δεν θα το κάνω καλά», ο κ Νικολαϊδης, απάντησε σε δήλωση του προέδρου της ΕΠΟ, Βασίλη Γκαγκάτση, ο οποίος τον αποκάλεσε αχάριστο: «Ρωτήστε τον ίδιο γιατί με είπε αχάριστο. Τον προκαλώ να βγει δημοσίως και να με εκθέσει. Να πει δημοσίως τι χάρη έχει κάνει στην ΑΕΚ και σε μένα».

    [28] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Σούπερ ντέρμπυ στο ΟΑΚΑ

    16/2/2007 2:21:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μεγαλώνει το ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκα το Σαββατοκύριακο. Η 22η αγωνιστική είναι η αγωνιστική των ντέρμπι τόσο στην κορυφή όσο και την ουρά της βαθμολογίας. Δίχως αμφιβολία, το ματς που ξεχωρίζει είναι αυτό μεταξύ της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ το αποτέλεσμα του οποίου μπορεί να κρίνει πολλά στη «μάχη» της δεύτερης θέσης που οδηγεί στο τσάμπιονς λιγκ. Ο Παναθηναϊκός θα πάει στο ντέρμπυ με ψυχολογικό αβαντάζ μετά την εξαιρετική εμφάνιση στο παιχνίδι με τη Λανς, ενώ είναι σε γενικά καλύτερη αγωνιστική κατάσταση. Η ΑΕΚ σ αυτό το ντέρμπυ αναζητά απεγνωσμένα ένα καλό αποτέλεσμα και μια καλή εμφάνιση για να επανέλθει η ηρεμία στους κόλπους της «Ενωσης», μετά και το στραπάτσο που υπέστη από την Παρί Σεν Ζερμέν. Από το αποτέλεσμα του ντέρμπυ, θα αποδειχθεί αν άξιζε τελικά τον κόπο το "ροτέϊσον" που εφήρμοσε ο Φερέρ στο παιχνίδι με την Παρί, που στέρησε φυσικά από την ΑΕΚ ένα καλό αποτέλεσμα. Ντέρμπι γίνεται και στη Θεσσαλονίκη όπου ο ΠΑΟΚ φιλοξενεί τον Αρη σ ένα ματς γοήτρου αλλά και ουσίας (σ.σ. η έξοδος στο Κύπελλο UEFA). Ντέρμπι, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, μπορεί να χαρακτηριστεί και η αναμέτρηση του Ηρακλή με τον Εργοτέλη στο «Καυτανζόγλειο» αφού και οι δύο ομάδες θέλουν τους βαθμούς για να απομακρυνθούν από τη ζώνη του υποβιβασμού. Εν τω μεταξύ, εύκολο αναμένεται το έργο του Ολυμπιακού με τον Ατρόμητο στο «Γ.Καραϊσκάκης». Συνοπτικά το πρόγραμμα της αγωνιστικής: ΣΑΒΒΑΤΟ 19:00 (Αιγάλεω) Αιγάλεω-Ιωνικός (NET) 19:00 (Τούμπα) ΠΑΟΚ-Αρης ΚΥΡΙΑΚΗ 15:00 (Θεσ/κη) Ηρακλής-Εργοτέλης 15:00 (Ηράκλειο) ΟΦΗ-Απόλλων Καλαμαριάς 16:45 (Κέρκυρα) Κέρκυρα- Skoda Ξάνθη 16:45 (Αλκαζάρ) Λάρισα-Πανιώνιος 19:00 (ΟΑΚΑ) ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 19:00 (Καραϊσκάκη) Ολυμπιακός-Ατρόμητος (NEΤ)

    [29] Μπάσκετ

    Τρείς μήνες "εκτός" ο Στακ

    16/2/2007 4:50:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ρήξη πελματιαίας απονεύρωση δεξιού άκρου ποδιού υπέστη ο Ράιαν Στακ. Ο Αμερικανός του Ολυμπιακού θα μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για διάστημα τριών μηνών και εννοείται πως ο Πίνι Γκέρσον δεν τον υπολογίζει για το αυριανό ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Ο άτυχος Ράιαν Στακ υποβλήθηκε χθες το βράδυ σε μαγνητική τομογραφία στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, τα αποτελέσματα της οποίας ήταν δυστυχώς τα αναμενόμενα. Η μαγνητική τομογραφία επιβεβαίωσε την αρχική κλινική διάγνωση του γιατρού της ομάδας του Πειραιά, Γιάννη Αναγνωστόπουλου. Ήδη του τοποθετήθηκε μια ειδική μπότα ποδοκνημικής την οποία και θα τη φορά για τις επόμενες 20 ημέρες. Για τον τραυματισμό του Στακ ενημερώθηκε και ο καθηγητής κ. Λάκης Νικολάου ο οποίος βρίσκεται σε διεθνές συνέδριο και δεν είχε την ευκαιρία να εξετάσει ο ίδιος τον αθλητή.

    [30] Μπάσκετ

    Άλωσε το Λος Άντζελες το Κλίβελαντ

    16/2/2007 12:43:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ακόμη μία ήττα γνώρισαν οι Λέϊκερς μέσα στο σπίτι τους. Οι Κάβαλιερς πέρασαν νικηφόρα από το Λος Άντζελες κερδίζοντας τους "λιμνάνθρωπους" με 114-108. Κορυφαίος των φιλοξενούμενων ο ΛεΜπρον Τζέϊμς που πέτυχε 38 πόντους. Ασταμάτητοι είναι οι Μάβερικς, καθώς μέσα στο Χιούστον πρόσθεσαν ακόμη μια νίκη στο ενεργητικό τους. Εκαμψαν την αντίσταση των Ρόκετς με 80-77 σημειώνοντας την ένατη στη σειρά νίκη τους. Ο Ντιρκ Νοβίτζκι ήταν για άλλη μια φορά ο καλύτερος παίκτης της ομάδας του με 28 πόντους. Όσον αφορά το Βασίλη Σπανούλη, δεν αγωνίστηκε καθόλου, έχοντας τον Ιάκωβο Τσακαλίδη να του κάνει παρέα στον πάγκο. Την καλύτερη απόδοση από την ομάδα του Τέξας είχε ο Τρέισι ΜακΓκρέιντι με 27 πόντους και 10 ριμπάουντ. Συνοπτικά σε αγώνες για το NBA, σημειώθηκαν τα αποτελέσματα: Χιούστον-Ντάλας 77-80 Λέικερς-Κλίβελαντ 108-114

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΑΤΟΛΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ

    Τορόντο 29-24 Νιού Τζέρσεϊ 25-29 Νέα Υόρκη 23-30 Φιλαδέλφεια 17-36 Βοστώνη 13-38

    ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

    Ντιτρόιτ 32-19 Κλίβελαντ 31-22 Ιντιάνα 28-24 Σικάγο 29-25 Μιλγουόκι 19-34

    ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

    Ουάσινγκτον 29-21 Ορλάντο 27-26 Μαϊάμι 26-26 Ατλάντα 21-31 Σάρλοτ 19-33

    ΔΥΣΗ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

    Γιούτα 35-17 Ντένβερ 26-25 Μινεσότα 25-27 Πόρτλαντ 22-32 Σιάτλ 20-32

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ

    Φοίνιξ 39-13 Λ.Α. Λέικερς 30-24 Λ.Α. Κλίπερς 25-28 Γκόλντεν Στέιτ 25-29 Σακραμέντο 22-29

    ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

    Ντάλας 44-9 Σαν Αντόνιο 35-18 Χιούστον 33-19 Νέα Ορλεάνη/Οκλαχόμα 25-28 Μέμφις 14-40

    [31] Γαλαξίας αστέρων στο ΣΕΦ

    16/2/2007 5:25:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ραντεβού στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με τους Έλληνες φιλάθλους έδωσαν για το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου πέντε ακόμα αστέρια του παγκόσμιου κλασικού αθλητισμού, που θα συμμετάσχουν στο Διεθνές Μίτινγκ Κλειστού Στίβου (IAAF INDOOR PERMIT) «ΑΘΗΝΑ 2007». Στο μήκος γυναικών μετά τις Κονσεπσιόν Μοντανέρ, την Νάιντε Γκόμεζ και τις Ελληνίδες Γιώτα Κουτσιουμάρη και Γιάννα Καφετζή, οι διοργανωτές εξασφάλισαν την παρουσία της Ρωσίδας Ιρίνα Σιμάγκινα και της Κουβανής Γιαργκέλις Σαβίνε. Η Σιμάγκινα, (η πρώτη από αριστερά στη φωτό), ήταν 2η στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (7.05μ), το ατομικό της ρεκόρ στον ανοιχτό στίβο είναι 7.27μ (2004), ενώ στον κλειστό όπου έχει ατομικό ρεκόρ 6.95μ (2004) η μεγαλύτερη επιτυχία της ήταν η 4η θέση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βιέννης το 2002. Η Γιαργκέλις Σαβίνε, συνδυάζει το ίδιο καλά, το τριπλούν με το μήκος. Η 23χρονη Κουβανή με 6.79μ (Στουτγκάρδη) έχει την 2η κορυφαία επίδοση στην τρέχουσα περίοδο στον κλειστό. Πέρυσι στο παγκόσμιο κλειστού της Μόσχας κατέλαβε την 5η θέση στο τριπλούν και την 6η στο μήκος, ενώ είναι και η 2η παγκόσμια πρωταθλήτρια στον ανοικτό στο τριπλούν με 14.82μ το καλοκαίρι του 2005 στο Ελσίνκι. Στο επί κοντώ ανδρών εκτός των Τζιμπιλίσκο (Ιταλία), Κιαραβίλιο (Αργεντινή) και τους δικούς μας Φιλιππίδη και Ευαγγέλου, θα έχουμε την παρουσία και του Ρώσου Ιγκόρ Παβλόφ. Πρόκειται για τον παγκόσμιο πρωταθλητή στον κλειστό πριν από τρία χρόνια (2004) στη Βουδαπέστη, αλλά και τον νυν πρωταθλητή Ευρώπης στον κλειστό από το 2005 στη Μαδρίτη. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, αναδείχθηκε 4ος στο παγκόσμιο του Ελσίνκι και το ατομικό του ρεκόρ είναι 5.90μ στον ανοικτό, ενώ φέτος έχει την 5η καλύτερη επίδοση στον κόσμο με 5.80μ. Με πρόσφατη επιτυχία την κατάρριψη του εθνικού ρεκόρ κλειστού στίβου στο ύψος (2.00μ) την περασμένη Τρίτη στην Μπάνσκα Μπίστριτσα, θα έρθει στην Αθήνα η Ιταλίδα Αντονιέτα Ντι Μαρτίνο. Η 29χρονη πρωταθλήτρια ήταν 5η στο παγκόσμιο κλειστού στίβου της Μόσχας το 2006. Στα 1.500μ ο Γιουσέφ Σάαντ Κάμελ από το Μπαχρέιν θα επιδιώξει μία ακόμη νίκη επί ελληνικού εδάφους, όπως τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στο ΟΑΚΑ στην κούρσα των 800μ του παγκοσμίου κυπέλλου της Αθήνας. Ο γιος του θρυλικού Κενυάτη παλιού δρομέα Μπίλι Κόντσελαχ, που προτίμησε να πάρει την υπηκοότητα του Μπαχρέιν, έχει ατομικό ρεκόρ στον ανοικτό στα 1.500μ 3.34.45 από το 2006.

    [32] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Η Σεβίλη φουλάρει για τίτλο

    16/2/2007 12:03:00 πμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Νίκη-πρόκριση πέτυχε η Σεβίλη στο Βουκουρέστι και βρίσκεται με το ένα πόδι στην επόμενη φάση του κυπέλλου UEFA. Η κάτοχος του τίτλου μετέτρεψε την ρεβάνς στο "Σάνστεθ Πιθχουάν" την ερχόμενη Πέμπτη σε αγώνα τυπικής διαδικασίας μετά τη νίκη της με 2-0 επί της Στεάουα στο Βουκουρέστι. Άνετο πέρασμα και για την Νιούκαστλ από το Βέλγιο όπου κέρδισε την Ζούλτε Βάρεγκεμ με 3-1. Η Μπράγκα αξιοποίησε την έδρα της και νίκησε με το "ρευστό" 1-0 την Πάρμα όμως η ρεβάνς της Ιταλίας είναι ανοιχτή και για τις δύο ομάδες. Με την ισοπαλία 1-1 στις αποσκευές της έφυγε από την Μόσχα η Θέλτα και έχει τον πρώτο λόγο για την πρόκριση απέναντι στην Σπαρτάκ. Συνοπτικά τα αποτελέσματα και οι σκόρερς στα πρώτα παιχνίδια του UEFA στην φάση των "32": Σπαρτάκ Μόσχας (Ρωσία)-Θέλτα Βίγκο (Ισπανία) 1-1 (64΄ Καλινιτσένκο - 41΄ Νούνιεζ) Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία)-Σεβίλη (Ισπανία) 0-2 (41΄ Πόουλσεν, 75΄πεν. Κανουτέ) Ζούλτε Βάρεγκεμ (Βέλγιο)-Νιούκαστλ (Αγγλία) 1-3 (69΄ ΝτΑένε - 47΄αυτ. Ντιντελέ, 59΄πεν. Μάρτινς, 76΄ Σιμπιερσκί) Μπράγκα (Πορτογαλία)-Πάρμα (Ιταλία) 1-0 (81΄ Ζε Κάρλος)

    [33] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Έχασε, αλλά ελπίζει ο Παναθηναϊκός

    15/2/2007 11:49:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δύσκολη, αλλά όχι ακατόρθωτη είναι η πρόκριση στους "16" του UEFA για τον Παναθηναϊκό, μετά την ήττα του με 3-1 από την Λανς στη Γαλλία. Ο Τζεμάα στο 49 και στο 70 και ο Ντιντάν με πέναλτι στο 90΄ πέτυχαν τα γκολ της γαλλικής ομάδας, ενώ για τους "πράσινους" είχε ισοφαρίσει προσωρινά στο 65 ο Σαλπιγγίδης. Η Λανς παρουσιάστηκε φλύαρη στο μεγαλύτερο μέρος του πρώτου ημιχρόνου και εγκλωβισμένη στην αμυντικογενή παράταξη των "πράσινων". Αν εξαιρέσει κανείς ένα σουτ του Ντεμόν στο 11΄ που έφυγε λίγο έξω από το κάθετο δοκάρι, δεν μπόρεσε να απειλήσει τους "πράσινους". Από την άλλη, οι αμυντικοί των γηπεδούχων ελάχιστα αισθάνθηκαν την πίεση του Παναθηναϊκού στο πρώτο μέρος. Μοναδική καλή στιγμή του "τριφυλλιού" μία ατομική ενέργεια και σουτ του Ιβανσιτς στο 39 που βρήκε σε ετοιμότητα τον Ιτάντζε που απέκρουσε με τα πόδια. Η εικόνα και ο αργός ρυθμός του παιχνιδιού ευνοούσαν τον Παναθηναϊκό, όμως τα δεδομένα άλλαξαν στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου. Στο 49, ένα ασύλληπτο σουτ του Τζεμάα στην κίνηση από το ύψος της μεγάλης περιοχής και αριστερά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Γκαλίνοβιτς και έδωσε στη Λανς το προβάδισμα (1-0), αλλά και την ψυχολογική ώθηση που χρειαζόταν. Τα επόμενα λεπτά εξελίχθηκαν σε... εφιάλτη για τους "πράσινους", που γλίτωσαν το δεύτερο γκολ σε αρκετές περιπτώσεις: Στο 52 ο Ντιντάν δεν πρόλαβε να κάνει την προβολή στην παράλληλα μπαλιά του Τζεμάα και στη συνέχεια ο Γκαλίνοβιτς απέκρουσε το δυνατό σουτ του Κουζέν από πλάγια θέση. Στο 57 ο Κροάτης είπε και πάλι "όχι", αυτή τη φορά στον Ντιντάν, ενώ στο 64 ο Τζεμάα δεν μπόρεσε να σκοράρει από κοντά μετά από φάουλ του Ντεμόν και αδράνεια της "πράσινης" άμυνας. Το... μαύρο 15λεπτο του Παναθηναϊκού διακόπηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο 65. Από βολέ του Γκαλίνοβιτς, κι αφού δύο αμυντικοί της Λανς δεν μπόρεσαν να απομακρύνουν πιεζόμενοι από Μάντζιο και Σαλπιγγίδη, ο τελευταίος έπιασε ένα εκπληκτικό σουτ από 30μ. και έστειλε τη μπάλα στο "Γ" του Ιτάντζε, ισοφαρίζοντας και πετυχαίνοντας το εκτός έδρας γκολ που ζητούσε ο Μουνιόθ (1-1). Δυστυχώς για την ελληνική ομάδα, η χαρά κράτησε μόλις πέντε λεπτά. Μία λάθος έξοδος του Γκαλίνοβιτς στο 70 σε φαινομενικά ακίνδυνη φάση έδωσε την ευκαιρία στον Τζεμάα να πετύχει το... πιο εύκολο γκολ της καριέρας του και να ξαναδώσει προβάδισμα στους γηπεδούχους (2-1). Στο τελευταίο 20λεπτο το ματς είχε γρήγορο ρυθμό, με τον Παναθηναϊκό να απειλεί στο 74 (σουτ του Σαλπιγγίδη άουτ), στο 77 (δεν πρόλαβε ο Μάντζιος στη μπαλιά του Ίβανσιτς, ενώ στη συνέχεια ο Ρομέρο αστόχησε) και στο 85 (ωραία κίνηση του Μάντζιου αλλά το συρτό σουτ έφυγε άουτ). Όμως, στο 90 ο Βύντρα παραχώρησε ένα αχρείαστο πέναλτι ανατρέποντας τον Ντιντάν σε θέση που ήταν ακίνδυνος. Ο επιθετικός από την Ακτή Ελεφαντοστού δεν λάθεψε από την άσπρη βούλα και διαμόρφωσε το τελικό 3-1, που κάνει πλέον δύσκολη την αποστολή της ελληνικής ομάδας στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ. Κίτρινες: Σεϊντού Κεϊτά, Ντιντάν, Ντεμόν - Ρομέρο, Μάντζιος Διαιτητής: Γιόνας Ερικσον (Σουηδία) Λανς (Φρανσίς Ζιλό): Ιτάντζε, Ντεμόν, Ζιλέ, Χίλτον, Μπαρούλ, Σεϊντού Κεϊτά, Τισιέ, Καριέρ (80΄ Μοντερούμπιο), Τζεμάα, Ντιντάν, Κουζέν Παναθηναϊκός (Βίκτορ Μουνιόθ): Γκαλίνοβιτς, Γκούμας, Μόρις, Νίλσον, Βύντρα, Ρομέρο (82΄ Νίνης), Τζιόλης, Ίβανσιτς, Λεοντίου (58΄ Λεοντίου), Σαλπιγγίδης, Παπαδόπουλος (62΄ Μάντζιος)

    [34] Πολιτισμός

    Στην Αθήνα

    Ο Χοσέ Καρέρας στο Μέγαρο

    16/2/2007 7:23:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Στην Αθήνα βρίσκεται ο διάσημος τενόρος Χοσέ Καρέρας για μία ιδιαίτερης σημασίας φιλανθρωπική εκδήλωση. Έχοντας στο πλευρό του τον Μάριο Φραγκούλη και την σοπράνο Έλενα Ιωαννίδου, θα δώσει αύριο συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής, με τη συνοδεία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ. Ο ίδιος μετά τη περιπέτεια της υγείας του και την ίασή του από τη λευχαιμία, έχει θέσει σκοπό ζωής τη μάχη κατά της ασθένειας. Τα έσοδα θα διατεθούν για τους σκοπούς του "Διεθνούς Ιδρύματος κατά της λευχαιμίας Χοσέ Καρέρας".

    [35] Πολιτισμός

    Νεολιθικό χωριό στη Μασσαλία

    16/2/2007 11:26:00 πμ

    Τα ίχνη ενός νεολιθικού χωριού που χρονολογείται από το 8.000 π.Χ. ανακαλύφθηκαν στο κέντρο της Μασσαλίας, πόλης που δημιουργήθηκε από τους Φωκαιείς πριν από 2.600 χρόνια. Σε μια έκταση 2.300 τ.μ., όπου οι Φωκαιείς καλλιεργούσαν αμπέλια, η αρχαιολογική σκαπάνη εντόπισε αρχαία τείχη, πινακίδες, εργαλεία από πέτρα και όστρακα, σε βάθος 4 έως 6 μέτρων. "Η Μασσαλία ήταν γνωστή ως η πιο παλιά πόλη της Γαλλίας, αλλά είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτονται στη χώρα ίχνη τειχών της νεολιθικής εποχής", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Αρχαιολογικών Ερευνών (INRAP), Ζαν Πολ Ντεμούλ.

    Συνεχίζονται οι ανασκαφές

    Τα αρχαιολογικά ευρήματα εντοπίστηκαν σε ένα λόφο, τρία χιλιόμετρα από τη θάλασσα. Οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι στον λόφο αυτό υπήρχε κατά το παρελθόν "ένα στρατόπεδο του Καίσαρα, αλλά οι έρευνες έφεραν στο φως κάτι που ουδείς περίμενε", λέει η Ίνγκριντ Σενεπάρ, που διευθύνει τις ανασκαφές.

    Οι πρώτες έρευνες έδειξαν ότι το νεολιθικό χωριό αποτελείτο από περίπου 10 σπίτια, αλλά οι αρχαιολόγοι δεν αποκλείουν να υπάρχουν ίχνη ακόμη και από 50 οικήματα, σύμφωνα με τον Ντεμούλ.

    Η τοποθεσία αποκάλυψε για πρώτη φορά τα μυστικά της τον περασμένο Μάιο, όταν άρχισαν εκσκαφές για την κατασκευή χώρων στάθμευσης.

    Το κόστος των αρχαιολογικών ανασκαφών για την πλήρη αποκάλυψη του νεολιθικού χωριού αναμένεται να ανέλθει σε 2 εκατομμύρια ευρώ.

    Η Μασαλία ιδρύθηκε από τους Φωκαιείς το 600 π.Χ. Όπως ιστορεί ο Αντίοχος, όταν η Φώκαια κατακτήθηκε από τον στρατηγό του Κύρου, Αρπαγο, όσοι Φωκαιείς μπόρεσαν, επιβιβάστηκαν σε πλοία με επικεφαλής τον Κροαντιάδη και έφτασαν στην Μασσαλία. Μάλιστα, οι Φωκαιείς έμαθαν στους κατοίκους της Προβηγκίας την καλλιέργεια της αμπέλου και της ελιάς.

    [36] Υγεία

    Εμφύτευμα - ελπίδα

    16/2/2007 1:01:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ένα μικρό ηλεκτρονικό εμφύτευμα στον αμφιβληστροειδή που συνδέεται με μία κάμερα πάνω σε γυαλιά προσφέρει ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους που τυφλώνονται σταδιακά να αποκτήσουν και πάλι μέρος της όρασής τους. Ο τεχνητός αμφιβληστροειδής επιτρέπει την αντικατάσταση των καταστραμμένων κυττάρων που δέχονται το φως και τη μετάδοση εικόνων στο κέντρο της όρασης στον εγκέφαλο. Όπως εξήγησε ο δρ Μαρκ Χιουμαϊγιούν, από το Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ντιας Καλιφόρνιας (USC), το εμφύτευμα αυτό δοκιμάστηκε σε μικρό αριθμό ασθενών και ανήκει στη νέα γενιά των "έξυπνων" τεχνητών μελών που συνδέονται με τον εγκέφαλο και αποκαθιστούν τη χρήση ενός οργάνου ή ενός μέλους που έχει καταστραφεί από ασθένεια ή δυστύχημα.

    Συνεχίζονται οι έρευνες

    Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τις δοκιμές του εμφυτεύματος αυτού που ονομάζεται Argus II Retinal Prosthesis System , όπως διευκρίνισε ο δρ Χιουμαϊγιούν, στο περιθώριο της ετήσια διάσκεψης της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση των Επιστημών.

    "Η πρώτη φάση της ανάπτυξης του εμφυτεύματος αυτού άρχισε το 2002 και το τοποθετήσαμε σε έξι ασθενείς. Είδαμε ότι μπορούσαν να εντοπίζουν το φως, ακόμα και να ξεχωρίζουν αντικείμενα όπως ένα πιάτο ή μια καρέκλα", επισήμανε ο Αμερικανός επιστήμονας.

    [37] Τεχνολογία

    Πολλαπλές χρήσεις

    Το Βιάγκρα σώζει πρόωρο νεογνό

    16/2/2007 9:34:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Το Βιάγκρα έσωσε τη ζωή ενός πρόωρου νεογνού στη Βρετανία. Το μωρό που ήρθε στον κόσμο μόλις στον 6ο μήνα της κύησης αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα επιβίωση καθώς ήταν ελλιποβαρές και το αναπνευστικό του σύστημα υπολειτουργούσε.

    Οι κλασικές μέθοδοι υποστήριξης τους οργανισμού του απέτυχαν και οι γιατροί ως έσχατη λύση δοκίμασαν το Βιάγκρα. Σήμερα ο μικρός Λούις χαίρει άκρας υγείας.

    [38] Παράξενα

    Άρπαξε καρχαρία και τον πέταξε στη στεριά

    Ατρόμητοςαπό βότκα

    16/2/2007 3:46:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ένας ψαράς που είχε καταναλώσει αρκετή ποσότητα βότκας, άρπαξε έναν καρχαρία 1,3 μέτρου τον σήκωσε και τον πέταξε στην προκυμαία της μικρής παραλιακής πόλης Λουθ Μπέι στην περιοχή της Νότιας Αυστραλίας. Η περιοχή αυτή είναι γνωστή για τη συγκέντρωση καρχαριών και εκεί το 1975 είχε γυριστεί η ταινία "Τα Σαγόνια του Καρχαρία". Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο Φίλιπ Κερκόφ, 41 χρόνων, ο οποίος είχε πιεί αρκετές βότκες πριν βγει για ψάρεμα, όταν εντόπισε τον γκριζωπό φαλαινοκαρχαρία να ετοιμάζεται να επιτεθεί σε κοπάδι καλαμαριών, τον άρπαξε με τα χέρια και τον πέταξε στη στεριά. Ο ατρόμητος ψαράς δήλωσε ότι "είχε πιει λίγες βότκες", πριν βγει για ψάρεμα και ότι συνειδητοποίησε τι ακριβώς είχε κάνει την επομένη ημέρα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 17 February 2007 - 9:51:56 UTC