Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 07-02-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νόμος - τομή για τα ΑΕΙ
  • [02] Στην Αθήνα ο Τάσσος Παπαδόπουλος
  • [03] Το άρθρο 24 στην Βουλή
  • [04] Απαξιώνεται η Παιδεία
  • [05] Στα Ιωάννινα ο Κάρολος Παπούλιας
  • [06] Ο νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ
  • [07] Αγωγή διαζυγίου
  • [08] Επίλογος στην τραγωδία
  • [09] Περιβαλλοντικά έργα στη Χαλκιδική
  • [10] Επίθεση κουκουλοφόρων κατά ΓΣΕΕ
  • [11] Ριφιφί σε εργαστήριο αργυροχρυσοχοΐας
  • [12] Εφυγαν με άδεια χέρια οι διαρρήκτες
  • [13] Αποκλεισμός της Εγνατίας
  • [14] Έγκλημα στην Ξάνθη
  • [15] Αυλαία για το Καρναβάλι
  • [16] Έκρηξη σε εργαστήριο
  • [17] Δεν θέλει όρους το Ιράν
  • [18] Δυστύχημα σε ορυχείο
  • [19] Ισχυρός σεισμός στην Ινδονησία
  • [20] Νέες επιθέσεις στη Σομαλία
  • [21] Κολομβία: "Βρυχάται" το ηφαίστειο
  • [22] Εκρήξεις στην Πρίστινα
  • [23] Εκλογές μετ΄ εμποδίων
  • [24] Πρωτοχρονιά στην Κίνα
  • [25] Βομβιστική επίθεση
  • [26] Ινδονησία: Θύματα από κατολισθήσεις
  • [27] Μακελειό από παγιδευμένο φορτηγό
  • [28] Σε κλοιό αίματος
  • [29] Τριμερής εξπρές
  • [30] Βοήθεια από Κομισιόν για πλημμυροπαθείς
  • [31] Νίκη-άνοδος για Λειβαδιά
  • [32] Η Δύση νίκησε την Ανατολή
  • [33] Αγωνία για τον Πανιώνιο
  • [34] Ετοιμος για πρόκριση ο ΠΑΟ
  • [35] "Παγκόσμιος" ο Κατσίδης !
  • [36] Το Ελληνικό Όνειρο στην Αμερική
  • [37] Al Foster quartet στο Half Note
  • [38] Νέα εστία του Η5Ν1 στη Ρωσία

    [01] Πολιτική

    Στη Βουλή ο νέος νόμος

    Νόμος - τομή για τα ΑΕΙ

    20/2/2007 2:38:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/2/2007 7:17:02 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Μεταρρυθμίσεις τομές, στο χώρο της Ανώτατης Παιδείας περιλαμβάνει ο νέος νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ που ομόφωνα ενέκρινε η κυβερνητική επιτροπή και παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου. Ο νέος νόμος που κατατέθηκε στη Βουλή, προωθεί ρυθμίσεις που αφορούν στο άσυλο, στους "αιώνιους" φοιτητές, στα συγγράμματα, στην εκλογή πρυτάνεων και συνολικά στη λειτουργία των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Για ώριμη μεταρρύθμιση που έχει στόχο την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστήμιου έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σημειώνοντας ότι αν και υπάρχουν μειοψηφίες που αντιδρούν, η πλειοψηφία απαιτεί να προχωρήσουν οι αλλαγές. Για νόμο-τομή στην εκπαίδευση, που θα ενισχύσει αποτελεσματικά τις προσπάθειες για αναβάθμιση της δημόσιας Παιδείας, έκαναν λόγο οι Υπουργοί μετά το τέλος της συνεδρίασης. Έντονες επικρίσεις για το νέο νόμο δέχτηκε η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση, η οποία σύσσωμη τον απέρριψε. Με κινητοποιήσεις απαντά η εκπαιδευτική κοινότητα.

    Στόχος η αναβάθμιση

    Την ανάγκη να προχωρήσει η μεταρρύθμιση στην Παιδεία με το νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ, υπογράμμισε με δήλωσή του, ύστερα από τη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος σημείωσε πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για ακινησία και τέλμα, στο χώρο της Παιδείας.

    "Είναι η ώρα των αποφάσεων, οι πολίτες απαιτούν να προχωρήσουν οι αλλαγές, που είναι συνετές και ταυτόχρονα τολμηρές, οι συνθήκες είναι ώριμες για τις μεταρρυθμίσεις", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

    Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι στόχος του νέου νόμου είναι η αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων με πραγματικό αυτοδιοίκητο, με πτυχία κύρους και πτυχιούχους που θα μπορούν να βρουν θέσεις εργασίας, ισάξιες με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στους τέσσερις άξονες των αλλαγών που προωθούνται και αφορούν:

    -Την ενθάρρυνση της αυτοδιοίκησης και αυτοτέλειας των Πανεπιστημίων.

    -Την ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

    - Την θωράκιση του κύρος των Πανεπιστημίων με την ενίσχυση του θεσμού του ασύλου και όχι τη κατάργησή του.

    -Την αποκομματικοποίηση των πρυτανικών εκλογών. Οι φοιτητές ψηφίζουν άμεσα τις πρυτανικές αρχές που οι ίδιοι προτιμούν, με καθολική ψηφοφορία και όχι μέσω εκπροσώπων που επιλέγουν οι κομματικές φοιτητικές παρατάξεις.

    Τα βασικά σημεία

    Η Υπουργός Παιδείας σε συνέντευξη Τύπου ανεφέρθηκε αναλυτικά στο νομοσχέδιο, δηλώνοντας πως πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση η οποία αφορά το μέλλον του συνόλου του ελληνικού λαού.

    Με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου που αφορά τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ επιτυγχάνονται:

    Η διασφάλιση της οικονομικής και της διοικητικής αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ με τη σύνταξη τετραετούς ακαδημαϊκού - αναπτυξιακού προγράμματος, το οποίο θα προσδιορίζει τις εκπαιδευτικές, ερευνητικές και διοικητικές ανάγκες τους και θα έχει ως στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των σχετικών ζητημάτων.

    Κάθε χρόνο η υπουργός Παιδείας θα καταθέτει στη Βουλή προς ενημέρωση και συζήτηση, ετήσια έκθεση για την κατάσταση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και την πορεία του τετραετούς ακαδημαϊκού - αναπτυξιακού προγράμματος. Έτσι επιτυγχάνεται η κοινωνική λογοδοσία των ΑΕΙ.

    Το Πρυτανικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο για τα ΤΕΙ αντίστοιχα θα είναι αρμόδια για την άρση του ασύλου, παρουσία εκπροσώπου δικαστικής αρχής. Η απόφαση για άρση του ασύλου θα γίνεται πλειοψηφικά και όχι ομόφωνα. Τα ίδια τα πανεπιστήμια θα καθορίσουν τους χώρους που θα ισχύει το ακαδημαϊκό άσυλο.

    Η ενίσχυση της διαφάνειας και δραστηριότητας των πανεπιστημίων που θα επιτευχθεί μέσω της αρχής της δημοσιότητας, καθώς τα πανεπιστήμια θα πρέπει να παρέχουν μέσω του Διαδικτύου πληροφορίες αναφορικά με μορφωτικά, διοικητικά και οικονομικά θέματα, έτσι ώστε η λειτουργία των πανεπιστημίων να είναι προσβάσιμη σε κάθε ενδιαφερόμενο.

    Όσον αφορά τους "αιώνιους" φοιτητές, προβλέπεται η θέσπιση ανώτατης διάρκειας σπουδών. Έτσι δίδεται η δυνατότητα διπλασιασμού του χρόνου που θα πάρει ένας φοιτητής το πτυχίο του, δηλαδή αν οι σπουδές του είναι τετραετείς δίνονται άλλα τέσσερα χρόνια, ενώ δίδεται επίσης η δυνατότητα παράτασης κατά δύο, το πολύ, εξάμηνα.

    Αυτό θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο για τους νέους φοιτητές, ενώ για τους ήδη φοιτούντες, μετά το πέρας των σπουδών τους δίδεται επιπλέον και μια πενταετία. Επίσης δίνεται η δυνατότητα να διακόψει κάποιος τις σπουδές του και να επανέλθει όποτε εκείνος θελήσει.

    Οι πρυτανικές εκλογές θα γίνονται με καθολική ψηφοφορία και όχι δια αντιπροσώπων.

    Η εκλογή και ο διορισμός των μελών ΔΕΠ (Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού) θα γίνεται αποκλειστικά με πράξεις των οργάνων των πανεπιστημίων και το υπουργείο Παιδείας θα κάνει τον έλεγχο νομιμότητας μετά την έκδοση των σχετικών πράξεων.

    Δωρεάν χορήγηση ενός συγγράμματος ανά μάθημα και υποχρέωση παροχής βιβλιογραφίας και οδηγών μελέτης από διδάσκοντες σε κάθε μάθημα.

    Οι νέοι φοιτητές θα στηρίζονται ιδιαίτερα με παροχή οικονομικής συνδρομής, δηλαδή άτοκα εκπαιδευτικά δάνεια που θα δίνονται σε όσους προέρχονται από ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα αλλά και ανταποδοτικές υποτροφίες για όσους παρέχουν έργο στα πανεπιστήμια.

    Επίσης θα παρέχονται συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ομαλή μετάβαση των πρωτοετών φοιτητών από τη Δευτεροβάθμια στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Δηλώσεις Υπουργών

    Δηλώσεις για το νέο νόμο πλαίσιο έκαναν σχεδόν όλα τα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής μετά το τέλος της συνεδρίασης.

    Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς τόνισε ότι "ήταν καιρός πλέον να έρθει το νομοσχέδιο και εκφράζει το έμπρακτο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων".

    Η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι ο νόμος πλαίσιο είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση των δημόσιων πανεπιστημίων, σημειώνοντας ότι "οι φοιτητές δικαιούνται καλύτερα πανεπιστήμια".

    Ο Υπουργός Άμυνας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αποδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον της για την αναβάθμιση της δημόσιας Παιδείας.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση νοιάζεται για αυτό που δεν νοιάστηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δηλαδή την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί και απάντηση σε όσους αμφισβήτησαν την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει το δημόσιο πανεπιστήμιο.

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας τόνισε ότι η ομόφωνη απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής είναι μια απόφαση που στηρίζει την αναβάθμιση της ανώτατης δημόσιας εκπαίδευσης, με τρόπο αποτελεσματικό και ουσιαστικό που επιτρέπει στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ να μπουν στη νέα εποχή με δυναμισμό και να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο την πιο σημαντική πλουτοπαραγωγική πηγή της χώρας, που είναι το ανθρώπινο δυναμικό της και ιδίως οι νέοι.

    "Κανένας δεν δικαιούται χαϊδεύοντας δήθεν τους νέους ανθρώπους να υποσκάπτει το μέλλον τους. Ήταν και είναι συνεπώς ανάγκη η Κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη της και να βάλει τέρμα στην ασυδοσία που επικρατεί. Και οι νέοι θα έπρεπε πρώτοι να αντιληφθούν το συμφέρον τους και μαζί με αυτό την πρόοδο της κοινωνία", αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του για την κατάσταση στην Παιδεία ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Έβερτ.

    Επικρίσεις από την αντιπολίτευση

    Έντονες ήταν οι επικρίσεις της αντιπολίτευσης.

    Τη λύπη του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν αντιμετώπισαν σοβαρά το θέμα των πανεπιστημίων, εξέφρασε ο Γιώργος Παπανδρέου και σημείωσε ότι τελικώς δεν πρόκειται να συναινέσει επί πρόχειρων και αποσπασματικών ανακοινώσεων.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι δεν τόλμησε σε ό, τι αφορά την αυτοδιοίκηση των ιδρυμάτων, προειδοποίησε ότι η καθολική ψηφοφορία στις πρυτανικές εκλογές μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη κομματικοποίηση των πανεπιστημίων και επέκρινε τις ρυθμίσεις για τους αιώνιους φοιτητές και το άσυλο.

    Επίσης, έκανε λόγο για τρία χρόνια απαξίωσης της δημόσιας εκπαίδευσης και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα με κομματισμό και αυταρχισμό ενώ κλείνει τη θητεία της με ένα ακόμη επικοινωνιακό πυροτέχνημα.

    Η πρόταση για το νόμο-πλαίσιο θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

    Την απόρριψη του νόμου πλαισίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση όχι μόνο από τους φοιτητές και τους σπουδαστές, αλλά κι από το σύνολο του λαού ζήτησε με δήλωση του το μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Αρβανιτάκης.

    Ο νέος νόμος όπως τονίζει, επιχειρεί να πλήξει καίρια το ακαδημαϊκό άσυλο, το φοιτητικό κίνημα, την ελεύθερη συνδικαλιστική και πολιτική δράση.

    "Την ώρα που οι φοιτητές, οι διδάσκοντες, οι οικογένειες βλέπουν τη δυνατότητα να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια, δυστυχώς ο Πρωθυπουργός λειτουργεί ως Νέρων, το Υπουργείο Παιδείας λειτουργεί κάτω από ένα σύνδρομο εκδικητικότητας, η κυβέρνηση λειτουργεί κάτω από το κόμπλεξ της ήττας και ανάβει νέα φωτιά στα Πανεπιστήμια" σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος ζητώντας για άλλη μια φορά από την κυβέρνηση να μην καταθέσει το νόμο πλαίσιο.

    "Καλούμε την κυβέρνηση να ακούσει τη φωνή της λογικής, όπως αυτής των 4 πρυτάνεων των αρχαιοτέρων Πανεπιστημίων της χώρας", είπε ο κ. Αλαβάνος και προέβλεψε πως ο νόμος πλαίσιο θα έχει την ίδια τύχη με το άρθρο 16.

    Από την πλευρά τους, οι πανεπιστημιακοί αποφάσισαν συνέχιση των πενθήμερων επαναλαμβανόμενων απεργιακών τους κινητοποιήσεων.

    Την Πέμπτη δίνουν ραντεβού στο καθιερωμένο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας με τους φοιτητές, οι οποίοι έκαναν την αρχή από την Τρίτη με συγκέντρωση στο Σύνταγμα και κατόπιν πορεία προς το υπουργείο Παιδείας.

    Παρόμοιες κινητοποιήσεις και στη Θεσσαλονίκη, όπου φοιτητές των υπό κατάληψη σχολών του Αριστοτελείου προχώρησαν στον αποκλεισμό της Εγνατία οδού, στο ύψος της Θεολογικής Σχολής.

    Την Τετάρτη το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου μελών ΔΕΠ του ΑΠΘ, προκειμένου να αποφασιστεί η συνέχιση ή όχι της απεργίας των πανεπιστημιακών καθηγητών, καθώς και γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων για το μέλλον των καταλήψεων των σχολών.

    [02] Πολιτική

    Για επαφές με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία

    Στην Αθήνα ο Τάσσος Παπαδόπουλος

    20/2/2007 1:56:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/2/2007 6:26:33 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Στην Αθήνα βρίσκεται από το απόγευμα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Παπαδόπουλος, που την Τετάρτη θα έχει σειρά επαφών με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, αναχωρώντας από το αεροδρόμιο της Λάρνακας, δήλωσε ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων, θα βρεθεί το θέμα της υλοποίησης της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006, για σύσταση τεχνικών επιτροπών και ομάδων εργασίας, οι οποίες θα προετοιμάσουν το έδαφος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις επί του Κυπριακού. Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί και το θέμα της αδειοδότησης ξένων εταιρειών για έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, παρότι όπως τόνισε το θέμα δεν περιλαμβάνετε στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών του με τον Πρωθυπουργό.

    Το βράδυ ο κ. Καραμανλής θα παραθέσει γεύμα στον κ. Παπαδόπουλο στο σπίτι του στη Ραφήνα, χωρίς την παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών.

    Όπως δήλωσε η κ. Μπακογιάννη, το υπουργείο Εξωτερικών έχει προετοιμάσει τον κατάλογο των συζητήσεων που θα γίνουν την Τετάρτη και χαρακτήρισε την συνεργασία με την κυπριακή πλευρά συνεχή και καλή.

    "Οι αυριανές συζητήσεις του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Κύπριο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο είναι ανωτάτου επιπέδου και δείχνουν την καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου", δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει φόβος από τις αντιδράσεις της Τουρκίας, ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι "δεν φοβόμαστε τίποτα αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάζουμε και να αναλύουμε κάθε ενέργεια ώστε προληπτικά να αντιμετωπίζουμε κάθε κίνηση".

    [03] Πολιτική

    Συνεχίζεται η συζήτηση για την Αναθεώρηση

    Το άρθρο 24 στην Βουλή

    20/2/2007 4:25:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί των προτάσεων για την Αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος. Το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στο άρθρο 24 που αναφέρεται στην προστασία δασικών εκτάσεων. Για προσπάθεια ιδιωτικοποίησης δασών και δασικών εκτάσεων έκανε λόγο ο Αλέκος Αλαβάνος ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με εκπροσώπους φορέων που αντιτίθενται στην Αναθεώρηση των άρθρων 24, 100 και 117 του Συντάγματος. Με αφορμή την Αναθεώρηση, ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε γραπτή του δήλωση άσκησε κριτική στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

    Παρέμβαση Μητσοτάκη

    Την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να αποχωρήσει από τη διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος, επέκρινε με γραπτή δήλωσή του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντας την κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου πολιτικό λάθος.

    Παράλληλα ζήτησε από την κυβέρνηση να διευρύνει σημαντικά τις προτάσεις της για τα αναθεωρημένα άρθρα, περιλαμβάνοντας και αυτά που το ΠΑΣΟΚ και η Αριστερά προτείνουν.

    Στη δήλωσή του επίσης ο Κ. Μητσοτάκης ζητεί να περιληφθούν προτάσεις για τη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και την αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος περί ποινικής ευθύνης υπουργών.

    Τα θέματα που έχει προτείνει η κυβέρνηση για την Αναθεώρηση είναι γνωστά και δεδομένα δήλωσε σχετικά ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, υπενθυμίζοντας ότι δεν σχολιάζει τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού.

    [04] Πολιτική

    Στο Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

    Απαξιώνεται η Παιδεία

    20/2/2007 2:55:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Για τρία χρόνια απαξίωσης της δημόσιας εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ που συνεδρίασε την Τρίτη, υπο την προεδρία του. Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου ενέταξε την κυβερνητική πρωτοβουλία στην επικοινωνιακή τακτική της Ν.Δ με στόχο τον πρόσκαιρο εντυπωσιασμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για την αποκορύφωση των αδιεξόδων του κυβερνώντος κόμματος τα οποία δεν μπορεί να γίνουν και αδιέξοδα για τη χώρα. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της αντίδρασης του ΠΑΣΟΚ για τις κυβερνητικές ανακοινώσεις είναι πιθανόν να προβεί σε δηλώσεις εκτός του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Κατά τα λοιπά στη συνεδρίαση συζητήθηκε η κατάσταση στον αγροτικό τομέα για την οποία ο αρμόδιος εισηγητής Βαγγέλης Αργύρης έκανε λόγο για απογοήτευση και ανασφάλεια των αγροτών. Την Τετάρτη συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, καθώς θα συζητηθεί η κυβερνητική πρόταση για το νόμο-πλαίσιο για την Παιδεία.

    [05] Πολιτική

    Για την 94η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης

    Στα Ιωάννινα ο Κάρολος Παπούλιας

    20/2/2007 2:37:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/2/2007 3:13:05 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με τριήμερες εκδηλώσεις γιορτάζει η πόλη των Ιωαννίνων, την 94η επέτειο απελευθέρωσής της από τον τουρκικό ζυγό. Τα Ελευθέρια των Ιωαννίνων θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ενώ την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Οι επίσημες εκδηλώσεις αρχίζουν το απόγευμα της Τρίτης, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, με ομιλία του δικηγόρου παρ Αρείω Πάγω Δημητρίου Ρίζου με θέμα: "Η έννοια της ελευθερίας στη δικαιϊκή συνείδηση του Ηπειρωτικού Λαού κατά τη μακραίωνα δουλεία του". Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συναυλία από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου. Στις 9 το βράδυ, στο ξενοδοχείο Epirus Palace ο δήμος παραθέτει προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας επίσημο δείπνο. Μετά την προσφώνηση του δημάρχου Νίκου Γκόντα, θα ακολουθήσει ομιλία του κ. Παπούλια.

    Το πρόγραμμα

    Την Τετάρτη στις 10:45 στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου θα τελεστεί δοξολογία και αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί το Στρατηγείο της 8ης Μεραρχίας και στη συνέχεια θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο των Μπιζανομάχων. Στις 11:30 θα αρχίσει η μεγάλη παρέλαση τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, μαθητών, φοιτητών, προσκόπων κλπ. Στις 13:30 στη Λέσχη Αξιωματικών από την 8η Μεραρχία θα παρατεθεί επίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Την Τετάρτη το απόγευμα στο Λαογραφικό Μουσείο "Κώστας Φρόντζος", ο κ. Παπούλιας θα εγκαινιάσει τις εκθέσεις "Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-13" και "Ηπειρώτες στη Βενετία, 16ος-19ος αιώνας". Αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί την έκθεση "Μέγας Αλέξανδρος", στη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

    [06] Πολιτική

    Εγκρίθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή

    Ο νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ

    20/2/2007 8:49:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/2/2007 4:14:33 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Την ομόφωνη έγκριση της Κυβερνητικής Επιτροπής, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, πήρε σήμερα ο νόμος-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς τα περισσότερα από τα 35 άρθρα του έχουν οριστικοποιηθεί. Εξερχόμενοι από τη σύσκεψη οι υπουργοί έκαναν λόγο για νόμο-τομή στην εκπαίδευση, που θα ενισχύσει αποτελεσματικά τις προσπάθειες για αναβάθμιση της δημόσιας Παιδείας. Για ώριμη μεταρρύθμιση που έχει στόχο την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστήμιου έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σημειώνοντας ότι αν και υπάρχουν μειοψηφίες που αντιδρούν, η πλειοψηφία απαιτεί να προχωρήσουν οι αλλαγές. Τα βασικά άρθρα του νέου νόμου, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

    Τι θα προβλέπει

    Στο υπουργείο Παιδείας ολόκληρη την περασμένη εβδομάδα οι συσκέψεις ήταν πυρετώδεις για την επεξεργασία του νόμου.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Βήματος της Κυριακής ο νέος νόμος, θα διασφαλίζει στα πανεπιστήμια οικονομική ευχέρεια, περισσότερες ελευθερίες και η δυνατότητα σύνταξης εσωτερικών κανονισμών που θα εγγυώνται την αναβάθμιση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης.

    Επίσης διπλασιάζεται ο χρόνος ολοκλήρωσης των σπουδών από το προβλεπόμενο, προκειμένου να εκλείψει το φαινόμενο των "αιωνίων φοιτητών", ενώ μελετάται το ενδεχόμενο η ρύθμιση να ισχύσει μόνο για τους νέους φοιτητές και όχι για όσους βρίσκονται ήδη στα πανεπιστήμια.

    Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα οι μετεγγραφές φοιτητών από περιφερειακά πανεπιστήμια σε κεντρικά ΑΕΙ, προβλέπονται αυστηρές ρήτρες ελέγχου για τους δικαιούχους, αλλά και για τις επιτροπές που θα τις εγκρίνουν, ώστε να περιοριστεί ο αριθμός τους.

    Για τα συγγράμματα θεσπίζεται πρόγραμμα διανομής, καταργείται το ένα σύγγραμμα και θεσπίζεται πλουραλισμός στην επιλογή των συγγραμμάτων για να αποφευχθούν προβλήματα του παρελθόντος.

    Για το πανεπιστημιακό άσυλο, η απόφαση για την άρση του θα λαμβάνεται από το πρυτανικό συμβούλιο, το οποίο θα αποτελείται από τον πρύτανη, τους αντιπρυτάνεις και εκπροσώπους των φοιτητών και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κατά πλειοψηφία.

    Επικρίσεις

    "Την ώρα που οι φοιτητές, οι διδάσκοντες, οι οικογένειες βλέπουν τη δυνατότητα να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια, δυστυχώς ο Πρωθυπουργός λειτουργεί ως Νέρων, το Υπουργείο Παιδείας λειτουργεί κάτω από ένα σύνδρομο εκδικητικότητας, η κυβέρνηση λειτουργεί κάτω από το κόμπλεξ της ήττας και ανάβει νέα φωτιά στα Πανεπιστήμια" σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος ζητώντας για άλλη μια φορά από την κυβέρνηση να μην καταθέσει το νόμο πλαισίο. "Καλούμε την κυβέρνηση να ακούσει τη φωνή της λογικής, όπως αυτής των 4 πρυτάνεων των αρχαιοτέρων Πανεπιστημίων της χώρας" είπε ο κ. Αλαβάνος και προέβλεψε πως ο νόμος πλαίσιο θα έχει την ίδια τύχη με το άρθρο 16.

    Από την πλευρά τους, οι πανεπιστημιακοί αποφάσισαν συνέχιση των πενθήμερων επαναλαμβανόμενων απεργιακών τους κινητοποιήσεων.

    Την Πέμπτη δίνουν ραντεβού στο καθιερωμένο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας με τους φοιτητές, οι οποίοι κάνουν την αρχή από σήμερα με συγκέντρωση στο Σύνταγμα αυτήν την ώρα και κατόπιν πορεία προς το υπουργείο Παιδείας.

    Παρόμοιες κινητοποιήσεις και στη Θεσσαλονίκη, όπου φοιτητές των υπό κατάληψη σχολών του Αριστοτελείου πραγματοποιούν συγκέντρωση στην Εγνατία, στο ύψος της Διεθνούς Έκθεσης.

    [07] Κοινωνία

    Αγωγή διαζυγίου

    20/2/2007 12:37:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Πιθανότατα την Πέμπτη ή την Παρασκευή θα είναι έτοιμη η τελική ιατροδικαστική έκθεση για τα ακριβή αίτια θανάτου του διοικητή του ΙΚΑ Γιάννη Βαρθολομαίου, καθώς σύμφωνα με τους ιατροδικαστές δεν είναι ακόμα έτοιμες οι τοξοκολογικές εξετάσεις ιστών, τις οποίες ανέμεναν να πάρουν στα χέρια τους σήμερα. Στο μεταξύ αγωγή διαζυγίου κατέθεσε σήμερα μέσω του δικηγόρου του ο κατηγορούμενος Δημήτρης Βρακατσέλης. Σύμφωνα με τον ίδιο γνωστοποίησε την αγωγή, πριν την καταθέσει, στη σύζυγο του Θωμαή. Όπως αναφέρει οι συζυγικές τους σχέσεις έως το 2005 ήταν αρμονικές. Τότε ήταν η πρώτη φορά που αντιλήφθηκε ότι η σύζυγος του διατηρούσε εξωσυζυγικό δεσμό. Της ζήτησε διαζύγιο αλλά αυτή αρνούνταν τα πάντα. Είχε από τότε ενδείξεις αλλά όχι αποδείξεις. Αυτές ήταν που αναζητούσε τη μοιραία μέρα, που βρήκε τραγικό θάνατο ο διοικητής του ΙΚΑ, με σκοπό είτε να ζητήσει διαζύγιο είτε να σώσει το γάμο του. Αντί για αποδείξεις επήλθε "καταστροφή και θάνατος". Σύμφωνα με το κείμενο αν το επιθυμούν τα παιδιά του, για οποία έγιναν όλα, όπως αναφέρει, θα προχωρήσει σε συναινετικό διαζύγιο. Εξάλλου ο Βρακατσέλης αρνήθηκε να καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης. Η σύζυγός του Θωμαή Βρακατσέλη -μέσω του δικηγόρου της- γνωστοποίησε ότι συναινεί στο άνοιγμα των λογαριασμών της, καθώς και σε οποιονδήποτε έλεγχο των ενεργειών της στο ΙΚΑ.

    [08] Κοινωνία

    Εξέπνευσε και η μητέρα

    Επίλογος στην τραγωδία

    20/2/2007 9:39:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/2/2007 5:51:31 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Δεν άντεξε η καρδιά της Χριστίνας Πετρά, το βάρος της τραγωδίας που συντελέστηκε μέσα στο ίδιο της το σπίτι το πρωί της περασμένης Πέμπτης, τότε που ο σύζυγος της με το όπλο του αφαιρούσε τις ζωές του 5χρονου αγοριού τους και της μητέρας της. Η 45χρονη παραπληγική γυναίκα άφησε αργά τη νύχτα την τελευταία της πνοή από ανακοπή καρδιάς, μέσα στο σπίτι της στη Νέα Αγχίαλο. Στο μεταξύ, εισαγγελέας και ανακριτής επισκέφθηκαν την Τρίτη στο νοσοκομείο Βόλου, καθώς έλαβαν την απολογία του 45χρονου δράστη του διπλού φονικού, ο οποίος διέθετε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής, παρά τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζε. Όσο για το δεύτερο παιδί της οικογένειας, το 8χρονο αγόρι που κατάφερε να ξεφύγει από τα πυρά του πατέρα του, νοσηλεύεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση στο Νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού.

    Το μοιραίο συνέβη χθες λίγο μετά τα μεσάνυχτα, όταν η 45χρονη γυναίκα ένιωσε έντονη αδιαθεσία και δύσπνοια. Μαζί της βρισκόταν συγγενικό πρόσωπο που την φρόντιζε, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και ήταν καθηλωμένη σε καροτσάκι λόγω αναπηρίας στα κάτω άκρα. Αμέσως κλήθηκε ασθενοφόρο, όμως η γυναίκα εξέπνευσε κατά τη διακομιδή της στο Νοσοκομείο Βόλου. Η σορός της γυναίκας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Λάρισας για τη νεκροψία-νεκροτομή που θα δείξει τα ακριβή αίτια του θανάτου της. Η κηδεία της θα γίνει αύριο στις 3 το μεσημέρι.

    [09] Κοινωνία

    Χρηματοδότηση από το ΠΕΠ της Περιφέρειας

    Περιβαλλοντικά έργα στη Χαλκιδική

    20/2/2007 4:14:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το πράσινο φως για την δημιουργία περιβαλλοντικών έργων στη Χαλκιδική έδωσε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Τσιότρας, ο οποίος σε σύσκεψη με τον νομάρχη Χαλκιδικής Αστέριο Ζωγράφου ανακοίνωσε την ένταξή τους για χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Τα έργα, ύψους 4 εκ. ευρώ, αφορούν τη μελέτη επέκτασης του ΧΥΤΑ Κασσάνδρας, την αντιπλημμυρική προστασία οικισμών του Δήμου Ορμύλιας, τη μελέτη ωρίμανσης των ΧΥΤΑ 4ης και 5ης διαχειριστικής ενότητας Νομού Χαλκιδικής, τις μελέτες των έργων μεταφόρτωσης στερεών αποβλήτων Παλλήνης, Μουδανιών και Καλλικράτειας και τη μελέτη απορρύπανσης των ποταμών Χαβρία και Ολύνθιου. Εντός του 2007 θα ολοκληρωθούν οι μελέτες για την κατασκευή του οδικού άξονα Ποτίδαιας - Κασσανδρείας Χαλκιδικής και θα εκπονηθεί μελέτη για το παράπλευρο οδικό δίκτυο εξυπηρέτησης της επαρχιακής οδού Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών, τμήμα από Κόμβο Κ12 μέχρι κόμβο Θέρμης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, εντάχθηκαν και υλοποιούνται στο Νομό Χαλκιδικής συνολικά 128 έργα, προϋπολογισμού περίπου 102 εκ. ευρώ, ενώ άλλα 60 έργα υλοποιούνται στο Άγιον Όρος, με προϋπολογισμό 72 εκ. ευρώ.

    [10] Κοινωνία

    Επίθεση κουκουλοφόρων κατά ΓΣΕΕ

    20/2/2007 2:54:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Ταραξίες επιτέθηκαν το πρωί της Τρίτης με βαριοπούλες και βόμβες μολότοφ στο κτήριο της ΓΣΣΕ που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αλεξάνδρας και Πατησίων. Οι κουκουλοφόροι διασπάστηκαν σε δύο ομάδες και πραγματοποίησαν την επίθεση την στιγμή που έβγαινε από το γραφείο του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος ευτυχώς δεν τραυματίστηκε. Αστυνομική δύναμη κινήθηκε εναντίον τους, κι εκείνοι οπισθοχώρησαν, αφού πρώτα έριξαν χρώματα, μπουκάλια και πέτρες στο μπαλκόνι του α' ορόφου.

    [11] Κοινωνία

    Στο Μενίδι

    Ριφιφί σε εργαστήριο αργυροχρυσοχοΐας

    20/2/2007 12:39:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μεγάλη ποσότητα από χρυσό και ασήμι άγνωστης μέχρι στιγμής αξίας, έκλεψαν άγνωστοι διαρρήκτες που εισέβαλαν με τη μέθοδο ριφιφί σε εργαστήριο αργυροχρυσοχοΐας, στην λεωφόρο Δημοκρατίας 10, στο Μενίδι.

    Οι δράστες άνοιξαν μία τρύπα στον τοίχο από το πίσω μέρος του εργαστηρίου, εξουδετέρωσαν το συναγερμό και στη συνέχεια παραβίασαν δύο χρηματοκιβώτια, από τα οποία πήραν το χρυσό και το ασήμι και εξαφανίστηκαν.

    [12] Κοινωνία

    Από γραφείο του ΥΠΕΧΩΔΕ

    Εφυγαν με άδεια χέρια οι διαρρήκτες

    20/2/2007 11:28:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στο Σεράφειο πάρκο, επί της οδού Πειραιώς, βρέθηκαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα, πεταμένοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εκτυπωτές, πληκτρολόγια και ηχεία που άρπαξαν άγνωστοι, γύρω στις 10, χθες το βράδυ, από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ. Οι δράστες είχαν παραβιάσει παράθυρο, στην πίσω πλευρά του κτηρίου που βρίσκεται στην οδό Πειραιώς 166, αλλά έγιναν αντιληπτοί από το νυχτοφύλακα, ο οποίος ενημέρωσε εγκαίρως την Άμεση Δράση. Οι διαρρήκτες, αναγκάστηκαν να αφήσουν τα κλοπιμαία στο Σεράφειο πάρκο, δίπλα από το ομώνυμο κολυμβητήριο και να τραπούν σε φυγή με άδεια χέρια.

    [13] Κοινωνία

    Από δασεργάτες

    Αποκλεισμός της Εγνατίας

    20/2/2007 9:52:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/2/2007 3:49:21 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τον κόμβο της μικρής Βόλβης έκλεισαν συμβολικά στη μία το μεσημέρι της Τρίτης, και για μία ώρα, περίπου 200 εργαζόμενοι των δασικών συνεταιρισμών "Ένωση" Σταυρού και "Πρόοδος" Ανω Σταυρού, με αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό και στα δύο ρεύματα, από και προς την Καβάλα. Οι δασεργάτες ζητούν την εξόφληση των δεδουλευμένων τριών μηνών σε 70 περίπου μέλη των δύο συνεταιρισμών, που παραμένουν απλήρωτοι, για τις εργασίες κατασκευής αντιπυρικών ζωνών και φραγμάτων στα δάση της Κασσάνδρας μετά την πυρκαγιά του καλοκαιριού. Σε περίπτωση που τα αιτήματά τους δεν ικανοποιηθούν μέχρι την Παρασκευή, οι διαδηλωτές ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν από τη Δευτέρα σε αποκλεισμό της Διεύθυνσης Δασών Χαλκιδικής.

    [14] Κοινωνία

    Έγκλημα στην Ξάνθη

    20/2/2007 1:25:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τον 50χρονο Αλί Ογλού, κάτοικο Βανιάνου Ξάνθης και την 48χρονη Φραγκουλιά Μαρία - Ραφαέλ, κάτοικο Εξοχής Ξάνθης, αναζητούν, από αργά χθες το βράδυ, οι άνδρες του Τμήματος Ασφαλείας Ξάνθης. Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές ο 50χρονος πυροβόλησε, χθες, εξ επαφής με κυνηγετικό όπλο και τραυμάτισε θανάσιμα τον 66χρονο σύζυγο της 48χρονης σε ερημική τοποθεσία, στο 2ο χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Ξάνθης - Σταυρούπολης. Στη συνέχεια, οι δύο τους διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση με το υπ. αριθμ. ΑΗΒ 2403, ιδιωτικής χρήσης φορτηγό αυτοκίνητο, ανοιχτού τύπου, μάρκας Φόλκσβαγκεν. Ο άτυχος άνδρας μεταφέρθηκε στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Ξάνθης για διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής.

    [15] Κοινωνία

    Με κέφι και ρυθμό

    Αυλαία για το Καρναβάλι

    19/2/2007 5:33:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με μία φαντασμαγορική τελετή στον μόλο της Αγίου Νικολάου έπεσε χθες η αυλαία του πατρινού Καρναβαλιού, παρουσία χιλιάδων θεατών. Ντοκιμαντέρ και μουσικοχορευτικό θέαμα θύμισαν αρχικά την αλλοτινή Πάτρα και το λιμάνι της, για να γίνει στη συνέχεια αναφορά στο σήμερα.

    Μία ταινία θύμισε την δεκαετία του ΄60 παρουσιάζοντας ένα ήρεμο ηλιόλουστο πρωινό με καθημερινούς ανθρώπους στην προκυμαία. Στη συνέχεια εμφανίστηκαν στην σκηνή σύγχρονοι χορευτές - καρναβαλιστές που εξαφάνισαν συμβολικά την παλιά εποχή. Μέσα σε κομφετί και σερπατίνες τα παιδιά της Μπαντίνας του δήμου Πατρέων μεταμορφώθηκαν σε ράπερς για να συνοδέψουν τους χορευτές.

    Κατόπιν ένας ακροβάτης ως Ποσειδώνας πέταξε πάνω από το νερό πλαισιωμένος από σειρήνες, γοργόνες και νεράιδες και δόθηκε σήμα για την καύση του βασιλιά Καρνάβαλου. Τελετή η οποία ολοκληρώθηκε υπό το φως εντυπωσιακών πυροτεχνημάτων.

    Παραδοσιακά έθιμα

    Η Πάτρα μπορεί να κρατά τα σκήπτρα από άποψη φαντασμαγορίας στη γιορτή της αποκριάς, αφήνοντας πίσω της αξέχαστες αναμνήσεις, όμως όσοι έχουν πάρει μέρος στα γλέντια που στήνονται με την αναβίωση πατροπαράδοτων εθίμων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας έχουν να πουν πολλά.

    Στο καρναβάλι της Ξάνθης κυριάρχησε το γνωστό πια "Κάψιμο του Τζάρου, στη Νάουσα, αναβίωσε και φέτος το παραδοσιακό έθιμο "Γενίτσαροι και Μπούλες", οι ρίζες του οποίου χάνονται στην εποχή της Τουρκοκρατίας, ", στην Κοζάνη ζωντανέψε το έθιμο του Φανού, τον οποίο ανάβει ο δήμαρχος στο κέντρο της πόλης και γύρω του στήνονται οι χοροί.

    Στην Καστοριά, την τελευταία Κυριακή της Απόκριας, οι κάτοικοι ανάβουν μεγάλες φωτιές, τις "Μπουμπούνες", και γύρω τους στήνεται χορός. Στο Σοχό του νομού Θεσσαλονίκης εμφανίστηκαν οι Κουδουνοφόροι, κατάλοιπο της διονυσιακής λατρείας και στη Νέα Χαλκηδόνα σημειώθηκε ο καθιερωμένος γιαουρτοπόλεμος. Στο Λιτόχωρο Πιερίας "άναψε" ο Χορός των βωμολόχων για τον εξαγνισμό των κακών πνευμάτων.

    Στο Αγναντερό Τρικάλων τελέστηκε ο παραδοσιακός καραγκούνικος γάμος. Όμως στον εικονικό γάμο στην Καλή Βρύση Δράμας, ο γαμπρός δολοφονείται, τις περισσότερες φορές με "δράστη" τον κουμπάρο. Στα Ιωάννινα, οι μεταμφιεσμένοι κάτοικοι γλέντησαν γύρω από τεράστιες φωτιές τις "Τζαμάλες". Στην Άρτα, το λόγο πήρε το Καρναβάλι των Γυναικών.

    Στον Τύρναβο, άνδρες και γυναίκες συγκεντρώθηκαν όπως κάθε χρόνο κοντά στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, όπου παρασκευάζουν το "μπουρανί", μια σούπα από σπανάκι και ξύδι, το οποίο σερβίρουν συνοδεία φαλλικών συμβόλων, άσεμνων χειρονομιών και φυσικά σκωπτικών σχολίων.

    Ακολουθούν στη Θήβα, πραγματοποιήθηκε πιστή αναπαράσταση του Βλάχικου Γάμου, στη Λειβαδιά, οργανώθηκε το περίφημο "Γαϊτανάκι", ενώ στην Αμφισα, πήρε ζωή ο θρύλος του "στοιχειού της Χάρμαινας".

    Στη Σκύρο, η αρχή του Τριωδίου σήμανε αυτόματα και την εμφάνιση του "Γέρου" και της "Κορέλας". Στη Νάξο, έχουν τους "Κουδουνάτους", στη Χίο, τη Μόστρα των Θυμιανών και τον Καλαμωτούσικο γάμο, ενώ στην Κάρπαθο, αποδόθηκε άτυπη στο "Λαϊκό Δικαστήριο Ανήθικων Πράξεων". Στο εδώλιο κάθονται βωμολόχοι κάτοικοι που συλλαμβάνονται από τους "Τζαφιέδες". Στη Σκόπελο μια αυτοσχέδια τράτα "σαλπάρει" για ταξίδι στους δρόμους του νησιού, με εύθυμο πλήρωμα που τραγουδά ευτράπελα (πιρπάσκα) τραγούδια αυτοσχεδιάζοντας και πειράζοντας τους παρευρισκόμενους. Στη Λέρο και τη Σύμη οι Αποκριές γιορτάστηκαν με τις "καμουζέλες", όμως στη Ρόδο πηγή έμπνευσης στάθηκαν οι παραδόσεις του Μεσαίωνα.

    Στην Κρήτη, ο βασιλιάς Καρνάβαλος παρέλασε στο Ρέθυμνο, αλλά και στα Χανιά.

    Τέλος, στη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα, ο ντελάλης, συνοδευόμενος από σαλπιγκτές και τυμπανιστές, κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης, ανήγγειλε τον ερχομό του Σιορ Καρνάβαλου.

    [16] Κοινωνία

    Στην καρδιά της αγοράς του Πειραιά

    Έκρηξη σε εργαστήριο

    19/2/2007 4:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/2/2007 7:26:15 μμ)

    Ισχυρή εκρηξη έγινε νωρίς το μεσημέρι στην οδό Νικήτα, στην καρδιά της αγοράς του Πειραιά.

    Από θαύμα δεν τραυματίστηκε κάποιος περαστικός, καθώς η έκρηξη έγινε στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας, σε διαμέρισμα όπου στεγάζεται εργαστήριο αργυροχρυσοχοΐας και οφείλεται σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της πυροσβεστικής σε διαρροή φιάλης υγραερίου.

    Ο ιδιοκτήτης του εργαστηρίου που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο χώρο διακομίστηκε με εγκαύματα στο Τζάνειο νοσοκομείο.

    Από την έκρηξη σημειώθηκαν ζημιές στο κτήριο και σε παρακείμενα σταθμευμένα οχήματα, όμως η φωτιά κατασβέστηκε προτού εξαπλωθεί.

    Προανάκριση για το περιστατικό διενεργεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Ασφάλεια.

    [17] Κόσμος

    Διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα

    Δεν θέλει όρους το Ιράν

    20/2/2007 1:07:00 μμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συναντάται εντός της ημέρας ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι στη Βιέννη με τον ανώτατο ιρανό διαπραγματευτή για τα πυρηνικά Αλί Λαριτζανί. Στη συνάντηση που θα γίνει στη Βιένη οι Λαριτζανί και ΕλΜπαραντέι θα συζητήσουν την πρόταση του επικεφαλής της ΙΑΕΑ για τη διακοπή της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου από το Ιράν και της παράλληλης αναβολής των κυρώσεων που αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 23 Δεκεμβρίου. Την ίδια στιγμή, ο Ιρανός Πρόεδρος δήλωσε σήμερα, πως το Ιράν θέλει συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμά του, αλλά δεν δέχεται ως προϋπόθεση να παγώσει τον εμπλουτισμό του ουρανίου, όπως ζητεί με απόφασή του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. "Μας λένε, ελάτε και διαπραγματευθείτε για το πυρηνικό θέμα του Ιράν, αλλά η προϋπόθεση είναι να σταματήσετε τις δραστηριότητές σας. Έχουμε πει ότι θέλουμε διαπραγματεύσεις και συνομιλίες, αλλά διαπραγματεύσεις κάτω από δίκαιες προϋποθέσεις", δήλωσε ο Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση μια μέρα πριν λήξει η προθεσμία που έχει θέσει ο ΟΗΕ για να σταματήσει το Ιράν τον εμπλουτισμό ουρανίου.

    [18] Κόσμος

    Ένας μεταλλωρύχος σκοτώθηκε

    Δυστύχημα σε ορυχείο

    20/2/2007 11:55:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ένας μεταλλωρύχος έχασε τη ζωή του και πέντε τραυματίστηκαν από κατάρρευση στοάς σε ορυχείο χαλκού στην πόλη Μπορ της Σερβίας. Το δυστύχημα συνέβη χθες, 300 μέτρα κάτω από τη γη, σε σημείο, στο οποίο βρίσκονταν 15 μεταλλωρύχοι, εκ των οποίων οι πέντε τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της πόλης, όπου νοσηλεύονται εκτός κινδύνου. Σωστικά συνεργεία, αλπινιστές και σπηλαιολόγοι εντόπισαν αργά το βράδυ νεκρό τον 50χρονο μεταλλωρύχο σε απόσταση 50 μέτρων από το σημείο του δυστυχήματος. Η αστυνομία και οι ανακριτικές αρχές αναμένεται σήμερα να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα των ερευνών για τα αίτια του δυστυχήματος.

    [19] Κόσμος

    Ακυρώθηκε το σήμα για τσουνάμι

    Ισχυρός σεισμός στην Ινδονησία

    20/2/2007 10:54:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/2/2007 6:02:53 μμ)

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση εντάσεως 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις Μολούκες Νήσους της Ινδονησίας, 45 χλμ. νοτιοδυτικά της περιοχής Λαμπούα, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ινδονησίας. Αμέσως μετά το σειμό εκδόθηκε προειδοποιητικό σήμα για τσουνάμι, το οποίο ακυρώθηκε αργότερα. Νεότερες εκτιμήσεις, προσδιορίζουν την ένταση του σεισμού στα 6,5 ρίχτερ. Η δόνηση σημειώθηκε στις 3:04 τοπική ώρα και το επίκεντρο ήταν σε εστιακό βάθος 31 χιλιομέτρων. Όπως δήλωσαν κάτοικοι της επαρχίας, δημιουργήθηκε πανικός στους δρόμους της πρωτεύουσας Τερνάτε. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς και ζημιές. Πριν από ένα μήνα στην ίδια περιοχή, σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 7,3 της κλίμακας ρίχτερ με απολογισμό 3 νεκρούς.

    [20] Κόσμος

    Με 12 νεκρούς χθες τη νύκτα

    Νέες επιθέσεις στη Σομαλία

    20/2/2007 10:20:00 πμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αναζωπυρώνεται η ένταση στη Σομαλία, καθώς οι αντάρτες επιτέθηκαν ξανά χθες το βράδυ κατά κυβερνητικών στόχων στο Μογκαντίσου. Τουλάχιστον 12 άτομα σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν σε επιθέσεις με όλμους που εκδηλώθηκαν χθες το βράδυ σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας της Σομαλίας, ανέφεραν νοσοκομειακές πηγές. Πρόκειται για τις σφοδρότερες επιθέσεις από τα τέλη Δεκεμβρίου, όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις με τη βοήθεια του στρατού της Αιθιοπίας κατέστειλαν τη δράση των ισλαμιστών ανταρτών. Οι επιθέσεις είχαν στόχο το υπουργείο Αμυνας, το προεδρικό μέγαρο και το στρατιωτικό νοσοκομείο, δήλωσε ο υφυπουργός Αμυνας, Σαλάτ Αλί Τζέλε. "Οι κυβερνητικές δυνάμεις και τα φιλικά στρατεύματα της Αιθιοπίας απάντησαν στα πυρά στοχεύοντας μόνο τους τρομοκράτες που εξαπέλυσαν τις επιθέσεις" πρόσθεσε ο υφυπουργός προσθέτοντας ότι "τραυματίστηκε ελαφρά μόνο ένας κυβερνητικός στρατιώτης".

    [21] Κόσμος

    Εκκενώνονται χωριά

    Κολομβία: "Βρυχάται" το ηφαίστειο

    20/2/2007 9:29:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Εκκενώνονται χωριά στην Κολομβία, καθώς από το ηφαίστειο Νεβάδο στη νοτιοδυτική επαρχία της Χουίλα εκτινάσσονται στάχτες και παρατηρείται αυξημένη σεισμική δραστηριότητα, γεγονός που προκαλεί φόβους για μεγαλύτερη έκρηξη. Η εντολή εκκένωσης αφορά τις πόλεις που βρίσκονται κοντά στα ποτάμια της Χουίλα και τρεις άλλες περιφέρειες που μπορεί να πληγούν από τις κατολισθήσεις που θα προκληθούν από μια πιθανή μεγάλη έκρηξη. Ο επικεφαλής του Γεωλογικού Ινστιτούτου της Κολομβίας, δήλωσε ότι θεωρείται πιθανή μια μεγάλη έκρηξη. Ο Νουνέζ δήλωσε ότι από τη σημερινή έκρηξη προκλήθηκε κατολίσθηση στις όχθες του ενός ποταμού και εκφράζονται φόβοι και για άλλες. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα. Η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της Κολομβίας είχε σημειωθεί το 1985 όταν εξερράγη το κεντρικό ηφαίστειο Νεβάδο ντελ Ρουίθ όπου έχασαν τη ζωή τους περισσότερα από 25.000 άτομα.

    [22] Κόσμος

    Τη Δευτέρα το βράδυ

    Εκρήξεις στην Πρίστινα

    20/2/2007 8:42:00 πμ

    Εκρηκτικός μηχανισμός, που είχε τοποθετηθεί κάτω από οχήματα του ΟΗΕ, εξερράγη στις 9:30 τοπική ώρα χθες βράδυ στο κέντρο της Πρίστινας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της αστυνομίας Βέτον Ελσάνι, η έκρηξη προκάλεσε ζημιές σε τρία οχήματα της UNMIK και ένα πολιτικό αυτοκίνητο ενώ τραυματισμοί δεν υπήρξαν. Ο κ. Ελσάνι ανέφερε επίσης, ότι διεξάγονται έρευνες για να ανακαλυφθούν οι δράστες και να διαπιστωθούν τα κίνητρα της βομβιστικής επίθεσης. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αγκίμ Τσέκου, που επισκέφτηκε τον τόπο του συμβάντος αμέσως μετά την έκρηξη, δήλωσε ότι "τέτοιες ενέργειες στρέφονται κατά της ιστορικής πορείας που διανύει το Κόσοβο" και επισήμανε ότι οι δράστες της εγκληματικής αυτής πράξης δεν θα σταματήσουν με τον τρόπο αυτό την διαδικασία για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου.

    [23] Κόσμος

    Καταγγελίες για νοθεία στις δημοτικές εκλογές

    Εκλογές μετ΄ εμποδίων

    19/2/2007 3:23:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ

    Στην Αλβανία, με προβλήματα και καταγγελίες για νοθεία και για προσπάθεια αλλοίωσης του αποτελέσματος, ολοκληρώθηκαν οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Στις μειονοτικές περιοχές, η συμμετοχή ήταν μεγάλη. Στη Χιμάρα, το Κόμμα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που στηρίζεται από το ελληνικό στοιχείο, υπέβαλε ενστάσεις για τη διαδικασία, που τηρήθηκε στα εκλογικά τμήματα. Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται την Τρίτη. Ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα στις πρώτες μετεκλογικές του δηλώσεις, μίλησε για εκλογές "ελεύθερες και δημοκρατικές" και έκανε λόγο για "νίκη της Αλβανίας, προσδοκία της οποίας είναι η ένταξή της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ". Αντίθετη ήταν η γνώμη του επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής Παρατηρητών του ΟΑΣΕ, που χαρακτήρισε τη διαδικασία "χαμένη ευκαιρία" για τη χώρα.

    Συνεχίζεται η καταμέτρηση

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Αλβανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι "συνεχίζεται με την καταμέτρηση των ψήφων" και απηύθυνε έκκληση για "ολοκλήρωση με επιτυχία της διαδικασίας των δημοτικών εκλογών".

    Αναφέρθηκε και στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο 67ο εκλογικό τμήμα των Τιράνων και τόνισε χαρακτηριστικά πως "ήταν ένα πολύ άσχημο συμβάν", καθώς και ότι "τα αρμόδια όργανα, που έχουν την ευθύνη της ομαλής διεξαγωγής των εκλογών, θα πάρουν τις σχετικές αποφάσεις".

    Στο μεταξύ, με αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο υποψήφιος δήμαρχος Τιράνων Έντι Ράμα, που στηρίχτηκε από την Ενωμένη Αριστερά, έχει κερδίσει πάνω από το 60% των ψήφων. Επιπλέον, η αριστερή συμμαχία έχει εκλέξει δημάρχους στους περισσότερους και σημαντικότερους δήμους της χώρας, όπως στην Αυλώνα, στο Μπεράτι, στη Λούσνια, στο Ελμπασάν και σε άλλους. Το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα, ανακοίνωσε πως έχει κερδίσει στους δήμους Καβάγια, Μπουρέλ και Μπαλς. Στο δήμο Χιμάρας έχουν καταμετρηθεί τα ψηφοδέλτια μόνο πέντε εκ των δεκατριών εκλογικών τμημάτων. Σύμφωνα με την καταμέτρηση αυτή, ο υποψήφιος δήμαρχος του ΚΕΑΔ Βασίλης Μπολάνος, προηγείται με 100 ψήφους του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος, Δημήτρη Λάζαρου.

    Στις εκλογές στην Αλβανία αναφέρθηκε χθες με γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος. "Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσοχή τη διαδικασία των δημοτικών εκλογών, στην Αλβανία. Οφείλουμε να υπογραμμίσουμε με ανησυχία, ότι διαπιστώνονται φαινόμενα παρατυπιών και άλλων προσκομμάτων, στην ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας, σε εκλογικά τμήματα της περιοχής της Χιμάρας. Ελπίζουμε ότι η ομαλή διαδικασία θα αποκατασταθεί και ότι οι ψηφοφόροι τελικώς, θα ασκήσουν απρόσκοπτα το εκλογικό τους δικαίωμα", τόνισε.

    ΟΑΣΕ: "Χαμένη ευκαιρία"

    Πάντως, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) εξεφρασε απογοήτευση για τον τρόπο διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία. "Για κάποιον σαν εμένα, που έχει παρακολουθήσει έναν αριθμό εκλογών στην Αλβανία, αυτές που διενεργήθηκαν χθες ήταν κατά κάποιον τρόπο μία απογοήτευση. Αντιπροσωπεύουν μία χαμένη ευκαιρία να οργανωθεί μία ψηφοφορία που να συνάδει πλήρως με τις διεθνείς δεσμεύσεις και τις προδιαγραφές των δημοκρατικών εκλογών", δήλωσε στα Τίρανα ο Γίργκεν Γκρούνετ, επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής Παρατηρητών.

    [24] Κόσμος

    Με λαμπερές εκρήξεις πυροτεχνημάτων

    Πρωτοχρονιά στην Κίνα

    19/2/2007 3:18:00 μμ

    Υπό τις λαμπερές εκρήξεις αναρίθμητων πυροτεχνημάτων οι Κινέζοι σε κάθε γωνιά της γης, υποδέχθηκαν την πρώτη ημέρα της χρονιάς του χοίρου, του τελευταίου ζωδιακού συμβόλου των Κινέζων, που συνδέεται με το στοιχείο της φωτιάς. Στο Πεκίνο, σύννεφα πυκνού καπνού κατέκλυζαν τους πολύβουους δρόμους, όπου συνωστίζονταν πλήθη πολιτών δίπλα σε πολυώροφα άρματα φορτωμένα με χρυσάνθεμα, χορευτές με πολύχρωμες φορεσιές και παρελάσεις αρχαίων δράκων.

    Υπολογίζεται ότι φέτος στο Πεκίνο διατέθηκαν 380.000 πυροτεχνήματα, έναντι 240.000 πέρυσι, την πρώτη χρονιά που επετράπη ξανά η πώληση τους, από το 1993. Επίσης φέτος κατασχέθηκαν 560 εκατ. αυτοσχέδια πυροτεχνήματα που είχαν κατασκευαστεί παράνομα, αριθμός υπερτετραπλάσιος από ό, τι το 2006. Το θορυβώδες κινέζικο έθιμο, μπορεί να είναι εντυπωσιακό δεν παύει όμως να είναι και επικίνδυνο. Κατά τους φετινούς εορτασμούς ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από πυροτέχνημα και άλλοι 270 τραυματίσθηκαν. Δύο από τους τραυματίες έχασαν από ένα μάτι, ενώ τα πυροτεχνήματα ήταν η αιτία για πάνω από 270 πυρκαγιές που ξέσπασαν το Σάββατο και την Κυριακή στην κινεζική πρωτεύουσα.

    [25] Κόσμος

    Σε αμαξοστοιχία στην Ινδία

    Βομβιστική επίθεση

    19/2/2007 2:36:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/2/2007 11:26:08 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, REUTERS

    Τουλάχιστον 66 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 50 τραυματίστηκαν στην Ινδία από διπλή βομβιστική επίθεση σε αμαξοστοιχία. Το περιστατικό σημειώθηκε κοντά στην πόλη Πανιπάτ, περίπου 80 χλμ. βόρεια της ινδικής πρωτεύουσας. Το τρένο εκτελούσε το δρομολόγιο από το Νέο Δελχί στη Λαχώρη του Πακιστάν και αποκαλείτο "Τρένο της Φιλίας". Στο συρμό βρέθηκαν άλλες δύο βόμβες οι οποίες δεν εξερράγησαν. Ανάμεσα στα θύματα είναι κυρίως Πακιστανοί, αλλά και αρκετοί Ινδοί υπήκοοι. Οι κυβερνήσεις της Ινδίας και του Πακιστάν, που διεξάγουν διαπραγματεύσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα για την επίλυση των διμερών τους διαφορών, έκαναν λόγο για τρομοκρατική ενέργεια. "Η βομβιστική επίθεση δεν πρόκειται να σταματήσει την ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στην Ινδία και στο Πακιστάν", τόνισε ο πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ, καταδικάζοντας την "ειδεχθή πράξη". Την ενέργεια καταδίκασε με ανακοίνωση της και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    "Τρομοκρατική ενέργεια"

    Σύμφωνα με ινδικά ΜΜΕ, η πυρκαγιά που ακολούθησε τη διπλή έκρηξη αποτέφρωσε τουλάχιστον δύο βαγόνια της υπερταχείας Σαμτζάουτα Εξπρές. Στο συρμό βρέθηκαν άλλες δύο αυτοσχέδιες βόμβες, οι οποίες δεν εξερράγησαν, σύμφωνα με τις αρχές. Ινδικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πλάνα που απεικονίζουν τη μία από τις βόμβες, μια μεγάλη πλαστική τσάντα με καλώδια και πλαστικά μπουκάλια με κάποιου είδους εύφλεκτο υγρό. Το τρένο εκτελούσε το δρομολόγιο από το Νέο Δελχί στη Λαχώρη του Πακιστάν και ήταν γνωστό και ως "εξπρές της φιλίας". Η διαδρομή διακόπτεται στα σύνορα και οι επιβαίνοντες σε αυτό επιβιβάζονται σε άλλο συρμό για να συνεχίσουν ως τον προορισμό τους.

    Η ινδική κυβέρνηση έκανε λόγο για τρομοκρατική ενέργεια. "Είναι αυτό που φαίνεται, πρόκειται για μια πράξη τρομοκρατίας", δήλωσε ο Σαντζάγια Μπαρού, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Ινδίας Μανμόχαν Σινγκχ.

    Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το φονικό χτύπημα, όμως εκτιμάται ότι σχετίζεται με τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων το τελευταίο χρονικό διάστημα για την επίλυση των διμερών διαφορών μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν. "Τέτοιες τρομοκρατικές πράξεις δεν θα έχουν άλλο αποτέλεσμα από το να χαλυβδώσουν την αποφασιστικότητά μας να επιτύχουμε τον κοινό μας στόχο για μία διαρκή ειρήνη ανάμεσα στις δύο χώρες", τόνισε ο πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ και κάλεσε τις ινδικές αρχές να "λάβουν όλα τα μέτρα ούτως ώστε να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους αυτουργούς της επίθεσης".

    Το αιματηρό επεισόδιο σημειώνεται μόλις μία ημέρα πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη του Πακιστανού υπουργού Εξωτερικών του Πακιστάν, Χουρσίντ Μεχμούντ Κασούρι, στο Νέο Δελχί, σε μια προσπάθεια να προωθήσει την εύθραυστη και δυσκίνητη ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στις δύο χώρες. Όπως ανακοινώθηκε από το Ισλαμαμπάντ η επίσκεψη θα διεξαχθεί κανονικά.

    [26] Κόσμος

    Οκτώ νεκροί και έξι αγνοούμενοι

    Ινδονησία: Θύματα από κατολισθήσεις

    19/2/2007 2:32:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που έπληξαν δύο τοποθεσίες στη νήσο Ιάβα της Ινδονησίας το Σαββατοκύριακο είχαν αποτέλεσμα τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι να βρουν το θάνατο και άλλοι έξι να αγνοούνται.

    Οκτώ σοροί ανασύρθηκαν από τη λάσπη σε χωριό που βρισκόταν σε λοφοπλαγιά κοντά στην πόλη Μάγκελανγκ της Κεντρικής Ιάβας, ενώ διασώστες προσπαθούν να βρουν άλλους δύο κατοίκους της περιοχής που εκτιμάται πως έχουν εγκλωβιστεί κάτω από τα ερείπια.

    Πολλά από τα θύματα, σύμφωνα με τις αρχές, εργάζονταν για να κτίσουν ένα αρδευτικό σύστημα το οποίο κατέρρευσε λόγω της πλημμύρας.

    Στην επαρχία της Δυτικής Ιάβας, διασώστες αναζητούν από το Σάββατο τέσσερις ανθρακωρύχους που πιστεύεται ότι παγιδεύτηκαν, όταν στοές υπέστησαν καθίζηση σε ορυχείο που βρίσκεται πλάι σε λίμνη στην περιοχή Σουκαλαράνγκ.

    Η περίοδος των βροχών εκτιμάται ότι θα διαρκέσει άλλους δύο μήνες στην Ινδονησία, όπου σημειώνονται συχνά πλημμύρες για διάφορους λόγους.

    [27] Ιράκ

    Εξι νεκροί και 105 τραυματίες

    Μακελειό από παγιδευμένο φορτηγό

    20/2/2007 9:09:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/2/2007 10:05:18 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εκρηξη βυτιοφόρου φορτηγού κοντά σε εστιατόριο σε πόλη που βρίσκεται βόρεια της Βαγδάτης, προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον έξι ανθρώπων, αλλά και 105 τραυματίες. Οι αστυνομικοί διευκρίνισαν πως η έκρηξη στην πόλη Τάτζι, 12 χιλιόμετρα από την ιρακινή πρωτεύουσα, είναι επίθεση αυτοκτονίας. Αρχικά, οι τοπικές αρχές είχαν ανακοινώσει πως το φορτηγό μετέφερε φιάλες υγραερίου, όμως μετά διαπιστώθηκε πως μετέφερε δοχεία με χλώριο. Ο οδηγός οδήγησε το βυτιοφόρο μπροστά από ένα εστιατόριο που ανήκει σε σιίτες και το ανατίναξε, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Σύμφωνα με πληροφορίες των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας, σουνίτες αντάρτες από το Ραμάντι έχουν "παγιδεύσει" τέσσερα τέτοια βυτιοφόρα μεταφοράς αερίου και σχεδιάζουν επιθέσεις στη Βαγδάτη. Οδηγοί των παγιδευμένων βυτιοφόρων θα είναι ξένοι καμικάζι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

    [28] Ιράκ

    Στους 20 οι νεκροί, δεκάδες οι τραυματίες

    Σε κλοιό αίματος

    19/2/2007 5:07:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS, BBC

    Στη μανία της τυφλής βίας παραδίδεται για άλλη μια ημέρα το Ιράκ. Ο σημερινός απολογισμός αίματος περιλαμβάνει τα ονόματα 20 Ιρακινών που έχασαν τη ζωή τους σε βομβιστικές επιθέσεις στο Ραμάντι και τη Βαγδάτη.

    Και οι αμερικανικές δυνάμεις μετρούν απώλειες, καθώς δυο στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 17 τραυματίστηκαν από συντονισμένη επίθεση ανταρτών σε προκεχωρημένο φυλάκιο βόρεια της Βαγδάτης, ενώ άλλος ένας πεζοναύτης βρήκε το θάνατο το Σάββατο στην ιρακινή επαρχία Αλ Άνμπαρ, προπύργιο της σουνιτικής εξέγερσης στα δυτικά της χώρας. Περισσότεροι από 3.100 Αμερικανοί στρατιώτες άφησαν την τελευταία τους πνοή σε ιρακινό έδαφος από την έναρξη της εισβολής το 2003.

    Η έφοδος των ανταρτών σημειώθηκε μόλις μια ημέρα μετά την επιχείρηση-σκούπα των ιρακινών δυνάμεων για τη σύλληψη υπόπτων για τρομοκρατία. Οι επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές της νότιας Βαγδάτης ενορχηστρώθηκαν από τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας με τη συμβολή συμβούλων από την Δυτική Συμμαχία. Κατά τη διάρκεια τους συνελήφθησαν συνολικά 51 άνθρωποι, μεταξύ αυτών δύο στελέχη του σιιτικού Στρατού του Μάχντι, τα μέλη του οποίου θεωρούνται υπεύθυνα για σειρά επιθέσεων κατά Ιρακινών αμάχων, καθώς και για την απαγωγή, τον βασανισμό και την εκτέλεση ενός αξιωματικού του ιρακινού στρατού τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Στο μεταξύ, μαίνεται η εμφύλια βία. Στη Βαγδάτη, πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα από βόμβα που εξερράγη στο εσωτερικό μικρού λεωφορείου, στο προάστιο Καράντα, μία θρησκευτικά μεικτή περιοχή. Άλλα 50 άτομα τραυματίσθηκαν. Σε ένα δεύτερο βομβιστικό επεισόδιο στη νοτιοανατολική Βαγδάτη σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν 40. Χθες σε διπλή βομβιστική επίθεση σε κεντρική αγορά της ιρακινής πρωτεύουσας σκοτώθηκαν 60 άνθρωποι.

    Στο Ραμάντι, επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο άφησε πίσω της 11 νεκρούς, οι πέντε εξ αυτών αστυνομικί. Το βομβιστικό χτύπημα συνέβη σήμερα έξω από την κατοικία σημαντικού σουνίτη ηγέτη, του Σαταρ αλ-Ρεσαουϊ, ο οποίος όμως δεν βρισκόταν μέσα την ώρα της εκρηξης. Το Ραμάντι είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Αλ Άνμπαρ, προμαχώνας της σουνιτικής αντίστασης στις αμερικανικές δυνάμεις και στην υπό σιιτικό έλεγχο κυβέρνηση της Βαγδάτης.

    [29] Μ. Ανατολή

    Τριμερής εξπρές

    19/2/2007 7:06:00 μμ

    Με μία γενικόλογη διακήρυξη προσήλωσης στο στόχο της ειρηνικής συνύπαρξης δύο κρατών, αλλά χωρίς συγκεκριμένα δείγματα προόδου στις προσπάθειες αναθέρμανσης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, ολοκληρώθηκαν οι σημερινές συνομιλίες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ και του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς υπό την αιγίδα της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, στην Ιερουσαλήμ. Η Κοντολίζα Ράις, η οποία έλαβε μέρος, είπε, πως αυτό καθ αυτό το γεγονός της συνόδου, θεωρείται επιτυχία. "Τονίσαμε και οι τρεις τη δέσμευσή μας στη λύση των δύο κρατών και συμφωνήσαμε ότι ένα παλαιστινιακό κράτος δεν μπορεί να γεννηθεί μέσα στη βία και τον τρόμο", δήλωσε η κυρία Ράις. Είπε ακόμη ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν προσεχώς και ότι θα επανέλθει και η ίδια στην περιοχή για το λόγο αυτό, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει ημερομηνία.

    Συζητήσεις για τη συμφωνία Φάταχ - Χαμάς

    Οι δύο ηγέτες, όπως είπε επίσης η Αμερικανίδα αξιωματούχος, συζήτησαν τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Φάταχ και της Χαμάς για τον σχηματισμό παλαιστινιακής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, συμφωνία στην οποία δεν αναφέρεται ρητά η παραμικρή δέσμευση για την ικανοποίηση των διεθνών αξιώσεων όσον αφορά την πολιτική του νέου κυβερνητικού σχήματος έναντι του Ισραήλ.

    Ο Ολμερτ δήλωσε χθες Κυριακή ότι συμφώνησε με τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους να μποϊκοτάρουν τη νέα κυβέρνηση εάν αυτή δεν αποκηρύξει τη βία, δεν αναγνωρίσει το Ισραήλ και δεν αποδεχθεί τις ενδιάμεσες ειρηνευτικές συμφωνίες.

    Η κυρία Ράις, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα των τριμερών συνομιλιών, δεν αναφέρθηκε επί της ουσίας στο επίμαχο αυτό θέμα, αρκούμενη να σημειώσει ότι θέση του Κουαρτέτου των διεθνών μεσολαβητών για το Μεσανατολικό (ΗΠΑ, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΟΗΕ) είναι ότι πρέπει να ικανοποιηθούν αυτοί οι όροι.

    Η συμφωνία για την συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας που συμφωνήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου στη Μέκκα μεταξύ του Αμπάς και του πρώην πρωθυπουργού Ισμαήλ Χανίγια, ηγετικού στελέχους της Χαμάς, συνέβαλε στην εκτόνωση των ενδοπαλαιστινιακών συγκρούσεων που στοίχισαν τη ζωή 90 ανθρώπων μέσα σε λίγες εβδομάδες.

    Ωστόσο οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το μποϊκοτάρισμα της νέας κυβέρνησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα εμπόδιζε την επανάληψη της δυτικής οικονομικής βοήθειας προς την Παλαιστινιακή Αρχή, που διακόπηκε μετά την εκλογική νίκη της Χαμάς έναντι της Φάταχ του Μαχμούντ Αμπάς πριν από ένα χρόνο.

    [30] Οικονομία

    Βοήθεια από Κομισιόν για πλημμυροπαθείς

    20/2/2007 4:40:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τη χορήγηση 9,3 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κάλυψη μέρους των δαπανών που προέκυψαν από τις πλημμύρες που έπληξαν το νομό Έβρου το Μάρτιο του 2006, πρότεινε την Τρίτη στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, η εν λόγω οικονομική βοήθεια θα καλύψει τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, όπως οι υπηρεσίες διάσωσης, η παροχή προσωρινού καταλύματος, ο καθαρισμός των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες και η αποκατάσταση βασικών υποδομών. Το ποσό θα διατεθεί μετά τη συγκατάθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε.

    Σοβαρές καταστροφές

    Επιπλέον, η Επιτροπή υπενθυμίζει στην ανακοίνωσή της ότι το Μάρτιο του 2006, οι πλημμύρες προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές στο νομό Έβρου, στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, με σοβαρές συνέπειες για τον πληθυσμό των περιοχών που βρίσκονται κοντά στον ποταμό Έβρο. Η Επιτροπή σημειώνει πως, εκτός από τις σοβαρές καταστροφές στη γεωργία, οι πλημμύρες προκάλεσαν σοβαρές ζημίες στα δίκτυα μεταφορών και ύδρευσης.

    Οι συνολικές άμεσες ζημίες εκτιμούνται σε 372 εκατ. ευρώ, τονίζει η Επιτροπή και επισημαίνει πως οι πλημμύρες, τόσο το 2006, όσο και το 2005, ήταν οι χειρότερες των τελευταίων 50 ετών, και έπληξαν σοβαρά την οικονομία της Περιφέρειας.

    Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε., δημιουργήθηκε το 2002 και χορηγεί έκτακτη βοήθεια στα κράτη μέλη και στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, σε περιπτώσεις μεγάλων φυσικών καταστροφών.

    Το ποσό που μπορεί να διατεθεί ετησίως ανέρχεται σε ένα δισ. ευρώ. Τα κράτη-μέλη που επιθυμούν να λάβουν βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης πρέπει να παράσχουν τεκμηριωμένη εκτίμηση της ζημίας, η οποία εξετάζεται από την Επιτροπή.

    [31] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Νίκη-άνοδος για Λειβαδιά

    20/2/2007 3:10:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ολοκληρώθηκε η 20η αγωνιστική της Β Εθνικής με τον Λεβαδειακό μεγάλο νικητή επί του Αστέρα Τρίπολης στο ντέρμπυ κορυφής. Σημαντική νίκη, λοιπόν, στην προσπάθεια που καταβάλλει για επιστροφή στη μεγάλη κατηγορία, σημείωσε ο πρωτοπόρος Λεβαδειακός, ο οποίος επικράτησε 1-0 στη Λιβαδειά του Αστέρα Τρίπολης. Το «χρυσό» γκολ για την ομάδα του Σάκη Τσιώλη, η οποία αποσπάστηκε έξι βαθμούς από τη σημερινή αντίπαλό της και την Καστοριά, σημείωσε ο Καραμαλίκης στο 2΄. Ο Αστέρας Τρίπολης παρέμεινε στη δεύτερη θέση με 34 βαθμούς μαζί με την Καστοριά, νοιώθει όμως "καυτή" την ανάσα του Χαϊδαρίου και της Καλλιθέας που βρίσκονται ένα βαθμό πίσω. Θυμίζουμε ότι ανεβαίνουν στη Σούπερ Λίγκα τρεις ομάδες και υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη να διανύσουν οι ομάδες μέχρι να δούμε ποιες θα ανέβουν στη Σούπερ Λίγκα. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 20 αγώνες) 1. Λεβαδειακός 40 2. Αστέρας Τρίπολης 34 . Καστοριά 34 4. Χαϊδάρι 33 . Καλλιθέα 33 6. Ηλυσιακός 31 7. ΠΑΣ Γιάννινα 30 8. Εθνικός 27 9. Βέροια 26 . Αγροτικός Αστέρας 26 11. Πανθρακικός 25 . Καλαμάτα 25 . Εθνικός Αστέρας 25 14. Θρασύβουλος 22 15. Προοδευτική 19 . Νίκη Βόλου 19 . Μεσσηνιακός 19 18. Πανσερραϊκός 18 * Από τον Πανσερραϊκό έχουν αφαιρεθεί τρεις βαθμοί.

    [32] Μπάσκετ

    Η Δύση νίκησε την Ανατολή

    20/2/2007 1:55:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Κόμπε Μπράιαντ, που πέτυχε 31 πόντους, η Δύση ήταν η μεγάλη νικήτρια στο «Ολ σταρ γκέιμ», που έγινε στο Λας Βέγκας. Επικράτησε της Ανατολής με 153-132 και ο σούπερ σταρ των Λέικερς κέρδισε τον τίτλο του «ΜVP», καλύτερου παίκτη του αγώνα «Ολ σταρ». Ο άσος των Λέικερς σημείωσε 31 πόντους, μεταξύ άλλων, και νίκησε (και) στην προσωπική μονομαχία τον ΛεΜπρον Τζέιμς. «Από τη μεριά μας θέλαμε να δώσουμε ένα ωραίο σόου και να διασκεδάσουμε», είπε ο πρωταγωνιστής της βραδιάς, ο οποίος αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του αγώνα για δεύτερη φορά στην καριέρα του μετά από το 2002 στη Φιλαδέλφεια. Οι ομάδες, δεν προσέφεραν ιδιαίτερο θέαμα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες στην επίθεση και την αντίστοιχη αδιαφορία στην άμυνα. Οι σκόρερ: Ανατολή (Έντι Τζόρνταν): Αρίνας 8, Ουέιντ 10, Μπος 11, Τζέιμς 28, Σ. ΟΝιλ 10, Ζ. ΟΝιλ 8, Χάουαρντ 20, Τζόνσον 12, Μπίλαπς 8, Κάρτερ 7, Μπάτλερ 2, Χάμιλτον 8. Δύση (Μάικ Ντ Αντόνι): Μπράιαντ 31, ΜακΓκρέιντι 8 (11ασ), Γκαρνέτ 7, Νοβίτσκι 9, Ντάνκαν 4, Αντονι 20, Πάρκερ 8 (10ασ), Μάριον 18, Αλεν 12, Στούνταμαϊρ 29, Χάουαρντ 3, Οκούρ 4.

    Σόου Αγκιλέρα στο ημίχρονο

    Στο ημίχρονο του αγώνα μεταξύ Ανατολής Δύσης οι θεατές απόλαυσαν ένα μοναδικό σόου. Πρώτα τραγούδησε η Τόνι Μπράξτον και στη συνέχεια η διάσημη ποπ σταρ η Κριστίνα Αγκιλέρα ξεσήκωσε τους θεατές με το σόου της (απ όπου και η φωτό), ενώ πριν το ματς ο Ουέιν Νιούτον τραγούδησε το «Viva Las Vegas» προς τιμήν της διοργανώτριας πόλης. Το ραντεβού ανανεώθηκε για την επόμενη περίοδο στη Νέα Ορλεάνη, που έχοντας πλέον ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα, είναι έτοιμη να φιλοξενήσει το επόμενο «Ολ σταρ γκέιμ», που θα είναι το 57ο κατά σειρά.

    Ο Γκριν τον τίτλο στα καρφώματα

    Ο Τζέραλντ Γκριν κατέκτησε τον τίτλο στο διαγωνισμό καρφωμάτων του Ολ Σταρ Γκέιμ του NBA, ο οποίος διεξήχθη στο «Τόμας & Μακ Σέντερ» του Λας Βέγκας. Ο άσος της Βοστώνης έκανε τις τρεις προσπάθειες με την υψηλότερη βαθμολογία της βραδιάς, συμπεριλαμβανομένου και ενός καρφώματος, το οποίο συγκέντρωσε 50 βαθμούς από την κριτική επιτροπή (Μάικλ Τζόρνταν, Ντομινίκ Ουίλκινς, Κόμπι Μπράιαντ, Βινς Κάρτερ και Τζούλιους Ερβινγκ), με αποτέλεσμα να «εκθρονίσει» τον κάτοχο του τίτλου, Νέιτ Ρόμπινσον. Στην τελευταία προσπάθειά του, το κάρφωμα «ανεμόμυλο», ο Γκριν πήδηξε πάνω από ένα τραπέζι. Στον πρώτο γύρο έπιασε την ψηλοκρεμαστή πάσα του Πολ Πιρς στο πλάι της μπασκέτας και την... προώθησε στο καλάθι (48 βαθμοί), ενώ στη συνέχεια έκλεισε τα μάτια του την ώρα που «πέταξε» πάνω από τον Ρόμπινσον, για ένα κάρφωμα που του απέφερε 47 βαθμούς. Οι 95 βαθμοί που συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο ο Γκριν ήταν η καλύτερη συγκομιδή, ενώ τον ακολούθησαν οι Νέιτ Ρόμπινσον (Νέα Υόρκη, 90 βαθμοί), Ντουάιτ Χάουαρντ (Ορλάντο, 85) και Τάιρους Τόμας (Σικάγο, 80).

    Νικητής στα τρίποντα ο Καπόνο

    Στο διαγωνισμό τριπόντων ο Τζέισον Καπόνο ισοφάρισε το ρεκόρ του Μαρκ Πράις στον τελικό (24 πόντοι) και κατέκτησε τον τίτλο. Ο άσος του Μαϊάμι «μονομάχησε» στον τελικό με τον Γκίλμπερτ Αρένας (ο γκαρντ της Ουάσινγκτον σημείωσε 17 πόντους) και τον Ντιρκ Νοβίτσκι (ο φόργουορντ του Ντάλας πέτυχε εννέα πόντους). Στον πρώτο γύρο ο Αρένας είχε την καλύτερη επίδοση (23 πόντοι), ενώ ακολούθησαν οι Νοβίτσκι (20), Καπόνο (19), Μάικ Μίλερ (Μέμφις, 18), Ντέιμον Τζόουνς (Κλίβελαντ, 15) και Τζέισον Τέρι (Ντάλας, 10). Τέλος, ο Ντουέιν Ουέιντ διατήρησε το «στέμμα» του στον διαγωνισμό Skills. Ο άσος του Μαϊάμι είχε χρόνο 26.4 δευτερόλεπτα στον τελικό και επικράτησε του Κόμπι Μπράιαντ των Λέικερς. Στον πρώτο γύρο ο Μπράιαντ ήταν πρώτος με 29.8 δευτερόλεπτα, ενώ ακολούθησαν οι Ουέιντ (31.3), ΛεΜπρόν Τζέιμς (Κλίβελαντ, 35.4) και Κρις Πολ (Νέα Ορλεάνη/Οκλαχόμα, 39.6). Μεταξύ των θεατών ήταν και ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια ο Αρνολντ Σβαρτζενέγκερ απ όπου και η φωτογραφία μαζί με τον γιό του.

    [33] Μπάσκετ

    Αγωνία για τον Πανιώνιο

    20/2/2007 3:54:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ολοκληρώνεται σήμερα η φάση των «16» στο EuroCup της FIBA με τη διεξαγωγή των αναμετρήσεων για την 6η αγωνιστική. Το ενδιαφέρον από ελληνικής πλευράς στη διοργάνωση στρέφεται αποκλειστικά στον Πανιώνιο, αφού το Μαρούσι έχει αποκλειστεί. Οι «κυανέρυθροι» υποδέχονται στις 20:30 στο κλειστό του Ελληνικού τη Σαρλερουά και θέλουν μόνο τη νίκη, προκειμένου να έχουν ελπίδες πρόκρισης στην επόμενη φάση. Η ομάδα του Λούκα Παβίτσεβιτς προκρίνεται, αν νικήσει την ομάδα από το Βέλγιο και ταυτόχρονα η Λοκομοτίβ Ροστόβ του Βαγγέλη Σκλάβου ηττηθεί στην Τουρκία από την Τουρκ Τέλεκομ. Εφόσον υπάρξει ο συγκεκριμένος συνδυασμός αποτελεσμάτων, οι Νεοσμυρνιώτες θα ισοβαθμήσουν στη δεύτερη θέση του 11ου ομίλου με τη Λοκομοτίβ Ροστόβ και θα πάρουν το «εισιτήριο» για τα πλέι οφ του EuroCup, καθώς έχουν νικήσει δύο φορές τη ρωσική ομάδα.

    Μαρούσι Ντιναμό Μόσχας Περιχώρων (21:00)

    Στο μεταξύ, μισή ώρα αργότερα (21:00) το Μαρούσι υποδέχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά τη Ντιναμό Μόσχας Περιχώρων του -πρώην «κιτρινόμαυρου»- Ρόντρικ Μπλάκνεϊ. Μετά τον αγώνα πρωταθλήματος με την ΑΕΚ, ο Ντάρκο Ρούσο θα κάνει το ευρωπαϊκό ντεμπούτο του στον πάγκο του Αμαρουσίου, χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα έχει στη διάθεσή του τον Αλέξη Κυρίτση και τον Ντάνια Εϊμπραμς. Ο πρώτος ένιωσε ενοχλήσεις το πρωί του Σαββάτου, αλλά αγωνίστηκε απέναντι στην ΑΕΚ, λόγω της κρισιμότητας της αναμέτρησης, ενώ ο δεύτερος αποθεραπεύεται σταδιακά από τον τραυματισμό που τον κράτησε 10 ημέρες εκτός δράσης. Το... κακό για το Μαρούσι είναι ότι η Ντιναμό θέλει τη νίκη για να προκριθεί, καθώς «συγκατοικεί» με τη Ρίγα στους 8 βαθμούς, ωστόσο η ρωσική ομάδα υπερτερεί στη μεταξύ τους ισοβαθμία. Το πρόγραμμα των αναμετρήσεων για την 6η και τελευταία αγωνιστική της φάσης των «16» του EuroCup έχει ως εξής: 9ος Ομιλος Λιέγη (Βέλγιο)-Εστουντιάντες (Ισπανία) 20/2 ΑΕΛ (Κύπρος)-Σιαουλιάι (Λιθουανία) 20/2 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 5 αγώνες): Εστουντιάντες 9, ΑΕΛ 9, Λιέγη 6, Σιαουλιάι 6 10ος Ομιλος Ρίγα (Λετονία)-Αζοβμας Μάριουπολ (Ουκρανία) 20/2 Μαρούσι-Ντιναμό Μόσχας Περιχώρων (Ρωσία) 20/2 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 5 αγώνες): Αζοβμας Μάριουπολ 9, Ντιναμό Μόσχας Περιχώρων 8, Ρίγα 8, Μαρούσι 5 11ος Ομιλος Τουρκ Τέλεκομ (Τουρκία)-Λοκομοτίβ Ροστόβ (Ρωσία) 20/2 Πανιώνιος-Σαρλερουά (Βέλγιο) 20/2 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 5 αγώνες): Τουρκ Τέλεκομ 9, Λοκομοτίβ Ροστόβ 8, Πανιώνιος 7, Σαρλερουά 6 12ος Ομιλος Ντιζόν (Γαλλία)-Κάλεβ Ταλίν (Εσθονία) 20/2 Βίρτους Μπολόνια (Ιταλία)-Τζιρόνα (Ισπανία) 20/2 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 5 αγώνες): Τζιρόνα 10, Βίρτους Μπολόνια 9, Ντιζόν 6, Κάλεβ Ταλίν 5

    [34] Βόλεϊ

    Ετοιμος για πρόκριση ο ΠΑΟ

    20/2/2007 3:37:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με αποκλειστικό ζητούμενο τη νίκη με σκορ πρόκρισης που θα τον στείλει στις έξι καλύτερες ομάδες του τσάμπιονς λιγκ, ο Παναθηναϊκός υποδέχεται αύριο το απόγευμα στη Γλυφάδα (18:00, ΕΤ-1) τη Ματσεράτα, στη ρεβάνς της ήττας του με 3-1 πριν από μία εβδομάδα. Για να προκριθούν στην εξάδα, οι πρωταθλητές Ελλάδας χρειάζονται νίκη με 3-0 ή 3-1 σετ, αρκεί στη δεύτερη περίπτωση να έχουν καλύτερη διαφορά πόντων. Η προετοιμασία των «πρασίνων» για τον αγώνα ολοκληρώθηκε με τη σημερινή προπόνηση, ενώ μερικές ώρες αργότερα στο κλειστό της Γλυφάδας προπονήθηκαν και οι Ιταλοί, οι οποίοι αφίχθησαν στην Ελλάδα το πρωί. Μιλώντας για το παιχνίδι με τη Ματσεράτα ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Φρανσίσκο ντος Σάντος, εκτίμησε ότι «η αναμέτρηση της Τρίτης θα είναι μια μάχη. Με τα σημερινά δεδομένα θα είναι ο πρώτος μας τελικός στη διοργάνωση, ωστόσο ελπίζω ότι θα έχουμε συνέχεια και θα ακολουθήσουν και άλλοι "τελικοί". Είμαστε καλά προετοιμασμένοι, έτοιμοι για να παίξουμε απέναντι σε ένα σπουδαίο αντίπαλο και, φυσικά, να προκριθούμε». Ο ομόλογος του ντος Σάντος στη Ματσεράτα, Φερντινάντο ντε Τζόρτζι, ευχήθηκε «ότι η ομάδα μου δεν θα κάνει τα λάθη του πρώτου αγώνα, εκεί όπου παίξαμε πραγματικά καλά μόνο στα δύο πρώτα σετ. Η νίκη με 3-1 ήταν ένα καλό αποτέλεσμα για εμάς, όμως η πενιχρή διαφορά των πέντε πόντων στο συνολικό σκορ δίνει καλές πιθανότητες και στους αντιπάλους μας. Ο Παναθηναϊκός είναι καλή ομάδα και είμαι βέβαιος ότι την Τρίτη θα παίξει καλύτερα απ ότι στον πρώτο αγώνα. Θα είναι ντέρμπι».

    [35] "Παγκόσμιος" ο Κατσίδης !

    20/2/2007 5:42:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    O ομογενής Μιχάλης Κατσίδης, κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή κόσμου ελαφρών βαρών στο μποξ. Ο Κατσίδης, σύμφωνα με τις εφημερίδες του Σίδνεϊ, Herald Sun και Daily Telegraph, αγωνίστηκε εναντίον του Βρετανού Γκράχαμ Ηρλ στο κατάμεστο Wembley Arena το περασμένο Σάββατο και είναι ο πρώτος Αυστραλός που κατάφερε να πάρει τίτλο παγκόσμιου πρωταθλητή στα ελαφρά βάρη, ο πρώτος Αυστραλός που κατάφερε να πάρει τίτλο της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Μποξ και ο πρώτος Έλληνας που κατόρθωσε να πάρει οποιονδήποτε τίτλο στον χώρο του μποξ. Ο ίδιος δήλωσε πως απέδειξε ότι ο καθένας μπορεί να καθορίσει ο ίδιος τη μοίρα του και να αλλάξει τη ζωή του, πως κατάφερε να κερδίσει τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή όπως ακριβώς επιθυμούσε και πως αν ήταν να πεθάνει την επομένη, θα πέθαινε όντας ένας ευτυχισμένος άνθρωπος.

    [36] Πολιτισμός

    Εως τις 25 Φεβρουαρίου

    Το Ελληνικό Όνειρο στην Αμερική

    20/2/2007 1:48:00 μμ

    Με επιτυχία συνεχίζεται στο Μουσείο Μπενάκη, η φωτογραφική έκθεση με τίτλο "Το Ταξίδι/ Το Ελληνικό Όνειρο στην Αμερική", που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση και τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Πρωτέας. Η έκθεση αποτελείται από 101 φωτογραφίες που προέρχονται από αρχεία της Αμερικής και μια φωτογραφία από το αρχείο του Μουσείου Μπενάκη, ενώ παράλληλα προβάλλεται ομότιτλο ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία της Μαρίας Ηλιού, που μόλις τώρα ολοκληρώθηκε. Η σκηνοθέτις σε συνεργασία με τον ιστορικό Αλέξανδρο Κιτροέφ διηγούνται με τρόπο συγκινητικό την ιστορία της μετανάστευσης των Ελλήνων στην Αμερική.

    Η έκθεση και το ντοκιμαντέρ, μέσα από τα άγνωστα μέχρι σήμερα φιλμάκια, συμβάλλουν στη διάσωση της χαμένης συλλογικής μνήμης και δίνουν τη δυνατότητα να δούμε με άλλα μάτια το παρόν και το μέλλον. Η "ξανακερδισμένη μνήμη", μέσα από το βλέμμα των δύο συνεργατών, οδηγεί σε μια σημαντική ανακάλυψη: η αποδοχή της διαφο-ρετικότητας δεν χρειάζεται να προξενεί φόβο, αλλά μπορεί να γίνει πολύτιμη για μια κοινωνία που ξέρει να εξελίσσεται.

    Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την ιστορία μετανάστευσης των Ελλήνων στην Αμερική από το 1890 έως το 1980 και βασίζεται σε άγνωστο οπτικό αρχειακό υλικό (φωτογραφίες και φιλμ κυρίως από αμερικάνικα αρχεία), σε γυρίσματα που πραγματοποιήθηκαν στην Αμερική και στην Ελλάδα, αλλά και σε συνεντεύξεις σημαντικών προσωπικοτήτων όπως οι: Paul Sarbanes (γερουσιαστής), George Pelecanos (συγγραφέας), Olga Broumas (ποιήτρια), Dan Georgakas (κριτικός), George Tselos (διευθυντής των αρχείων του Ellis Island), Martha Klironomos (τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο), Artemis Leontis (τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο του Οχάιο), Gus Chatzidimitriou (ερευνητής), Alexander Kitroeff (ιστορικός).

    Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται στο αμφιθέατρο του κεντρικού κτηρίου του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1) τις ακόλουθες ημέρες και ώρες: Καθημερινά (εκτός Τρίτης): 14.00, 15.30 Πέμπτες: 17.30, 19.00, 20.30, 22.00 Κυριακή: 11.00, 12.30

    Παράλληλες προβολές θα πραγματοποιηθούν και στο αμφιθέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, πληροφορίες 210 3680900) τις Τρίτες, 20 και 27 Φεβρουαρίου 2007 στις 20.30. Διάρκεια προβολής: 86

    [37] Πολιτισμός

    Ο master drummer του Μiles Davis στην Αθήνα

    Al Foster quartet στο Half Note

    20/2/2007 1:36:00 μμ

    με τον ντράμερ που έχει γράψει ιστορία

    Ο Αl Foster, ο master drummer του Μiles Davis με τη τετραμελή του μπάντα, βάζει φωτιά στο Half Note έως και την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου. Η ιστορία λέει ότι όταν ο Miles Davis είδε τον Al Foster να παίζει ντραμς στο Cellar Caf&#233; του Μανχάταν το 1972 εντυπωσιάστηκε: "Είχε ένα εκπληκτικό groove στο παίξιμό του και μπορούσε να το κρατήσει όσο ήθελε. Αυτό ήταν που έψαχνα σε ένα ντράμερ τότε - και ο Al το είχε.

    Ο ρυθμός του ήταν κάτι που μπορούσε να κρατήσει για πάντα". Το αποτέλεσμα: ο Al Foster έγινε ο ντράμερ του γκρουπ του Miles - αντικαθιστώντας τον Jack DeJohnette και έμεινε μαζί του για 12 ολόκληρα χρόνια: αναφερόμενοι σε δίσκους, από το "Get Up With It" ως το "Youre Under Arrest". Με αυτό τον τρόπο, ο προικισμένος ντράμερ από τη Βιρτζίνια έγινε ένας από τους μεγαλύτερους και αδιαμφισβήτητους jazz masters.

    Η ιστορία του Al Foster περιλαμβάνει μόνο μεγάλες και σημαντικές συνεργασίες - παίζοντας με μουσικούς όπως ο Joe Henderson, ο Freddie Hubbard, ο McCoy Tyner, ο Wayne Shorter, ο Bobby Hutcherson, ο John Scofield, ο Pat Metheny, ο Charlie Haden, οι Randy και Michael Brecker, ο Bill Evans, ο George Benson, ο Kenny Drew, η Carmen McRae, ο Stan Getz, ο Toots Thielemans, ο Dexter Gordon, ο Chick Corea, ο Herbie Hancock, ο Sonny Rollins... Στις αθηναϊκές εμφανίσεις τον συνοδεύουν ο Eli Degibri: τενόρο σαξόφωνο, ο Kevin Hays: πιάνο και ο Doug Weiss: μπάσο

    Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 9213310 Τηλέφωνο Club: 210 9213360 Δεύτερα-Σάββατο: 22:30, Κυριακή: 20:30 Είσοδος με ποτό από 20 έως 40 ευρώ

    [38] Υγεία

    Σε δυο ακόμα χωριά στην περιοχή της Μόσχας

    Νέα εστία του Η5Ν1 στη Ρωσία

    20/2/2007 10:05:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/2/2007 11:47:28 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Νεκρά βρέθηκαν πουλερικά σε δυο ακόμα χωριά στην περιοχή της Μόσχας, όπου χθες Δευτέρα εντοπίστηκε ο ιός της γρίπης των πτηνών σε δύο πτηνοτροφικές μονάδες, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ρωσικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Νικολάι Βλασόφ. "Επιβεβαιώνουμε πως βρέθηκαν νεκρά πτηνά στο Σολόντοβο, 147 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μόσχας και στο Ερσοβσκόγε, 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας", διευκρίνισε ο Βλασόφ. "Δεν έχουμε ακόμα διάγνωση. Οι εξετάσεις συνεχίζονται", πρόσθεσε. Τη Δευτέρα, οι ρωσικές Αρχές επιβεβαίωσαν τα πρώτα κρούσματα της νόσου, που προέρχεται από το ιδιαίτερα παθογόνο στέλεχος του ιού Η5Ν1, δυτικά και νότια της Μόσχας, περιοχές που ο πληθυσμός τους επισήμως ξεπερνά τα δέκα εκατομμύρια. Τα πουλερικά στις δύο αυτές μονάδες -στα χωριά Ντομοντέντοβο και Ζβενίγκοροντ- θανατώθηκαν και οι εγκαταστάσεις απολυμάνθηκαν. Στο μεταξύ τέσσερα παγόνια και μια χήνα πέθαναν από τον ιό Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών στον μοναδικό ζωολογικό κήπο της πρωτεύουσας του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του Υπουργείου Τροφίμων και Γεωργίας. "Κάναμε αναλύσεις και όλες ήταν θετικές", δήλωσε ο Μοχάμεντ Αφζάλ. Τα πρώτα κρούσματα του ιού Η5Ν1 στο Πακιστάν παρουσιάστηκαν πέρυσι σε πουλερικά. Στη χώρα δεν έχει αναφερθεί ακόμα κανένα κρούσμα της νόσου στον άνθρωπο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 20 February 2007 - 17:52:16 UTC