Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 07-03-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμη εβδομάδα
  • [02] Δυσοίωνο μέλλον
  • [03] Τουριστικός προορισμός η Αθήνα
  • [04] Συλλήψεις για κλοπές
  • [05] Κατέσχεσαν ληγμένα στραγάλια
  • [06] Πυροβόλησε τη νύφη του
  • [07] "Φρένο" στην ...ημιυπαίθρια αυθαιρεσία
  • [08] Τραγωδία στον αέρα της Αυστρίας
  • [09] Airbus: Σωσίβιο με απολύσεις
  • [10] Στο εδώλιο ο Ραμούς Χαραντινάι
  • [11] Κατεδαφίστηκε το κέντρο νεότητας
  • [12] Ο νεαρότερος Κύπριος αγνοούμενος
  • [13] Συγκρούσεις νατοϊκών με Ταλιμπάν
  • [14] Δικαστική απαγόρευση σε Sun και BBC
  • [15] Ρωσία: Εξι νεκροί από πυρκαγιά
  • [16] Νέο μακελειό στη Βαγδάτη
  • [17] Άκαρπη συνάντηση
  • [18] Κλείνουν τα Τέμπη οι αγρότες
  • [19] Θετική αξιολόγηση της Ελλάδας
  • [20] Νευρικότητας συνέχεια
  • [21] Στον εισαγγελέα βυτιοφορείς
  • [22] Νέα βουτιά στα χρηματιστήρια
  • [23] Έκθεση για τα αποθεματικά των Ταμείων
  • [24] Ανύψωση ηθικού από τον Λεμονή
  • [25] Η ΑΕΚ θα αποφασίσει για Μαντούκα
  • [26] Επτά συλλήψεις στο ντέρμπυ
  • [27] "Βούβανε" το Καραϊσκάκη
  • [28] Το χρίσμα στον Λεώνη
  • [29] Σάρωσε τα μετάλλια
  • [30] Νίκησαν Λιόν, Λανς
  • [31] Μόνη πρώτη η Σεβίλη
  • [32] Ακίνδυνος προγεννητικός έλεγχος
  • [33] Ας προσέξουμε τα νεφρά μας
  • [34] Διαρρήκτης με ...σαβουάρ βιβρ!
  • [35] Και …ζωγράφος ο πρίγκιπας Κάρολος
  • [36] "Μούσα" των Hennes & Mauritz

    [01] Πολιτική

    Συνάντηση Καραμανλή-Γιαννάκου

    Κρίσιμη εβδομάδα

    5/3/2007 8:35:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/3/2007 11:08:28 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Άλλη μία εβδομάδα με ανοιχτά μέτωπα στο χώρο της Παιδείας. Την Τρίτη αρχίζει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νόμου-πλαισίου για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με τους διδάσκοντες και τους φοιτητές στα πανεπιστήμια να συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις. Τα θέματα της Παιδείας δέσποσαν στη σημερινή ατζέντα συναντήσεων του Πρωθυπουργού. Ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε το πρωί της Δευτέρας το νέο κτίριο που θα εγκατασταθεί το υπουργείο Παιδείας, στο Μαρούσι. "Με αποφασιστικότητα, σύνεση και έχοντας την κοινωνία στο πλευρό μας κάνουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις με στόχο ένα καλύτερο αύριο για όλους", υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης "είναι η διαρκής βελτίωση της ποιότητας σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης και η προσφορά αναβαθμισμένης παιδείας προς τους νέους, ώστε να διεκδικούν θέσεις εργασίας με ίσους όρους με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους". Η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου μετά τη συνεργασία της με τον Πρωθυπουργό τόνισε ότι "η μεταρρύθμιση ανταποκρίνεται στα αυτονόητα των καλύτερων πανεπιστημίων της Ευρώπης". Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές από την πλευρά τους δηλώνουν αποφασισμένοι για κινητοποιήσεις και ζητούν με επιστολή τους ζητούν επείγουσα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εν τω μεταξύ, το Επιστημονικό Συμβούλιο του Κοινοβουλίου, στην εισηγητική του έκθεση ζητά αποσαφηνίσεις, για ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορά τη δομή και λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

    "Αναγκαία η μεταρρύθμιση"

    Η κ. Γιαννάκου μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι συζητήθηκαν θέματα Παιδείας, σημειώνοντας ότι αυτή την εβδομάδα συζητείται στην Ολομέλεια ο νόμος - πλαίσιο και πρόσθεσε "πρόκειται για τη μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, η οποία θεωρούμε ότι θα δώσει νέα πνοή και θα προσαρμόσει πάρα πολλά πράγματα, μέσα από ένα πλαίσιο πλήρους αυτοδιοίκησης, σε όσα γίνονται στα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης και του κόσμου".

    Απαντώντας σε ερώτηση "αν στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία θα μπορούσε το θέμα να είναι αιτία προσφυγής στις κάλπες", η κ. Γιαννάκου ανέφερε, "στη δημοκρατία υπάρχουν κανόνες, εμείς κάναμε μακρό διάλογο επί του θέματος αυτού. Δεχτήκαμε μάλιστα και προτάσεις μέσα στη Βουλή, όπου έγινε μια ουσιαστική συζήτηση και μένει και αυτή η εβδομάδα για να γίνει ακόμα ουσιαστικότερη", είπε η υπουργός Παιδείας απορρίπτοντας εμμέσως το αίτημα πρυτάνεων να μην ψηφιστεί τώρα ο νόμος-πλαίσιο και να δοθεί περισσότερος χρόνος για διάλογο.

    Σε άλλη ερώτηση, ότι οι πανεπιστημιακοί λένε ότι δεν θα εφαρμόσουν το νόμο, η υπουργός Παιδείας απάντησε "όπως σας είπα στη δημοκρατία υπάρχουν κανόνες".

    Ο κ. Καραμανλής αμέσως μετά συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Σπύρο Αμούργη.

    Ο κ. Αμούργης τόνισε ότι ο νόμος - πλαίσιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και πρόσθεσε ότι αρκετά πανεπιστήμια έχουν ανταποκριθεί στις πρωτοβουλίες της Αρχής για τα προγράμματα αξιολόγησης.

    Ανάλογη δήλωση έκανε από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, που χαρακτήρισε το νόμο πλαίσιο για τα πανεπιστήμια που κατέθεσε η κυβέρνηση σωστό.

    Να αποσύρει άμεσα η κυβέρνηση το νέο νόμο πλαίσιο, καθώς δεν έχει πλέον καμία κοινωνική νομιμοποίηση ζήτησε σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος.

    Παράλληλα παρουσίασε "αντί-νομοσχέδιο" 28 θέσεων για την Παιδεία, ζητώντας μεταξύ άλλων την ελεύθερη πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση για κάθε πολίτη, τον επαναπροσδιορισμό της δομής και του περιεχομένου των προπτυχιακών σπουδών, την στήριξη των φοιτητών με οικονομικά προβλήματα, την αποκατάσταση του πανεπιστημιακού ασύλου και την αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ.

    Ανασύνταξη δυνάμεων

    Οι διδάσκοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που συμμετείχαν στο συνέδριο του κλάδου είπαν συντριπτικό όχι στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, ψηφίζοντας παράλληλα υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων με νέα πενθήμερη απεργία.

    Παράλληλα οι πανεπιστημιακοί με επιστολή τους ζήτησαν επείγουσα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να κάνουν όπως λένε ξεκάθαρες τις θέσεις τους για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια.

    Σημαντικό κομμάτι της πανεπιστημιακής κοινότητας πάντως θέλει ν ανοίξουν οι σχολές και να συνεχιστεί ο διάλογος.

    Την Πέμπτη μετά την ψήφιση τού νομοσχεδίου, οι πανεπιστημιακοί προτίθενται να προσφύγουν στο Συμβούλιο Επικρατείας, ζητώντας να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος-πλαίσιο, τον οποίο δηλώνουν ότι δε σκοπεύουν να εφαρμόσουν.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος ερωτηθείς σχετικά με την εφαρμογή του νόμου πλαισίου, σημείωσε πως στη δημοκρατία αποφασίζει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και πρόσθεσε πως όποιος δηλώνει ότι δεν θα εφαρμόσει το νόμο κρίνεται από το σύνολο της κοινωνίας.

    Σχετικά με το αίτημα των πρυτάνεων για περαιτέρω διάλογο ο κ. Ρουσοπουλος επανέλαβε ότι έχει γίνει επί 2,5 χρόνια μακρύς διάλογος και όσοι αρνήθηκαν το διάλογο αυτό δεν έχουν το ηθικό βάρος να εγκαλούν τον άλλον για έλλειψη διαλόγου.

    Όταν κάποιοι ζητούν διάλογο πρόσθεσε, θα πρέπει να τον εννοούν και όχι να τον χρησιμοποιούν ως πρόσχημα για καθυστέρηση των αλλαγών. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, δεν υπάρχει για τις επόμενες ημέρες στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού ραντεβού με την ΠΟΣΔΕΠ.

    Όσο για τους φοιτητές πραγματοποιούν νέες γενικές συνελεύσεις για τη συνέχιση ή όχι των καταλήψεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία των φοιτητών 315 σχολές παραμένουν σε κατάληψη.

    Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε μηχανοκίνητη πορεία από τα Προπύλαια προς διάφορους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από τα Προπύλαια με δίκυκλα και αυτοκίνητα και μέσω της Ομόνοιας ανέβηκαν τη Σταδίου μέχρι τη Βουλή, φωνάζοντας συνθήματα και απευθύνοντας προσκλητήριο για συμμετοχή στο Πανσπουδαστικό συλλαλητήριο, που είναι προγραμματισμένο για την Πέμπτη. Η πομπή κατέληξε και πάλι στα Προπύλαια χωρίς να διακοπεί η κυκλοφορία σε κανένα δρόμο.

    Την Τρίτη το απόγευμα προγραμματίζεται περικύκλωση της Βουλής και την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

    Την άμεση διενέργεια δημοψηφίσματος στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ζητεί η παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Παντείου προκειμένου, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της να διαπιστωθεί "αν οι φοιτητές θέλουν να ανοίξει ή να παραμείνει κλειστή η Σχολή, προκειμένου να αποδειχθεί ποιος πραγματικά αποτελεί τη πλειοψηφία και ποιος τη μειοψηφία". Επίσης, η ΔΑΠ "καταγγέλλει τις τακτικές εκφοβισμού και παραποίησης αποτελέσματος που ακολουθούν οι αριστερές παρατάξεις στις γενικές συνελεύσεις και οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την συνεχιζόμενη κατάληψη της σχολής".

    Εν τω μεταξύ, αναβλήθηκε για τις 13 Μαρτίου, λόγω κωλύματος του ενός εκ των δυο συνηγόρων, η δίκη των δύο φοιτητών που συνελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων μετά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

    Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν είναι επικίνδυνες σωματικές βλάβες και διατάραξη κοινής ειρήνης, ενώ ο ένας από αυτούς έχει διωχθεί και για το αδίκημα της απόπειρας απελευθέρωσης κρατουμένου. Οι δυο αρνούνται κάθε κατηγορία και δηλώνουν ότι συμμετείχαν ειρηνικά στην πορεία.

    Φοιτητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση συμπαράστασης στην Ευελπίδων.

    Στο μεταξύ με εντολή του προϊσταμένου της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών, θα διερευνηθεί αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τον ειδικό φρουρό ο οποίος πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό.

    [02] Κοινωνία

    Kάθε πέρυσι και καλύτερα

    Δυσοίωνο μέλλον

    5/3/2007 4:31:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο για τη χώρα μας, αφού μέχρι το τέλος του αιώνα, η θερμοκρασία θα αυξηθεί έως και 7 με 8 βαθμούς, ενώ αντίστοιχα θα έχουμε μείωση των βροχοπτώσεων σε ποσοστό 20 με 25%. Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η η μέση μέγιστη θερμοκρασία του Ιουλίου για την περίοδο 2071 ως 2100 θα αυξηθεί στις νότιες περιοχές της χώρας και την Αττική κατά 7 με 8 βαθμούς κελσίου σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα της 30ετίας 1961 1990.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Θεσσαλονίκη αναμένεται αύξηση της θερμοκρασίας από 5 βαθμούς τους χειμερινούς μήνες έως 10 τους καλοκαιρινούς. Στην Αθήνα στο τέλος του αιώνα οι βροχοπτώσεις αναμένεται να μειωθούν ακόμα και κατά 50%. Όλες οι επιστημονικές εκτιμήσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι έστω και αν μειώσουμε από σήμερα τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, η θερμοκρασία θα συνεχίσει να αυξάνεται για δεκαετίες. Οι σημαντικότερες επιπτώσεις από την αλλαγή του κλίματος στη χώρα μας αναμένεται να παρατηρηθούν στην αγροτική παραγωγή , στη διαθεσιμότητα και την ποιότητα των υδάτινων πόρων, στην διαθεσιμότητα της γης και στην ποιότητα των φυσικών οικοσυστημάτων.

    [03] Κοινωνία

    Συνάντηση Πετραλιά-Κακλαμάνη

    Τουριστικός προορισμός η Αθήνα

    5/3/2007 7:54:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Η ανάδειξη της Αθήνας ως αυθύπαρκτου τουριστικού προορισμού, ώστε να μην αποτελεί απλώς πέρασμα των επισκεπτών για τη μετάβασή τους σε ένα άλλο μέρος της χώρας, αποτέλεσε το βασικό θέμα της συνάντησης που είχε η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη Πετραλιά με τον Δήμαρχο της Αθήνας Νικήτα Κακλαμάνη. Για το λόγο αυτό υπεγράφη συμφωνία προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στο υπουργείο και το Δήμο της Αθήνας με στόχο τον τουρισμό των πόλεων και την ανάδειξη της Αθήνας ως διεθνούς τουριστικού προορισμού. Στο πλαίσιο αυτό, στις 11 - 13 Ιουνίου θα φιλοξενηθεί στο γήπεδο Τάε Κβο Ντο Φαλήρου το συνέδριο για τα City Breaks (τουρισμός πόλεων).

    Ενδυνάμωση εσωτερικού τουρισμού

    Εξάλλου, αναφερόμενη η κα Πετραλιά, στο πρόγραμμα ανάπλασης της παραλιακής ζώνης με τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου και πεζόδρομου 35 χλμ., υπογράμμισε ότι προχωρά κανονικά το εν λόγω σχέδιο, σημειώνοντας ότι με ενοποιημένο το θαλάσσιο μέτωπο, η πόλη μετατρέπεται σε παραθαλάσσια. Ανάλογο πιλοτικό πρόγραμμα αναμένεται να γίνει και για την Αθήνα.

    Από την άλλη, ο Δήμαρχος Αθηναίων ανακοίνωσε ότι ο Δήμος προχωρά στο μετασχηματισμό του Οργανισμού Τουριστικής Οικονομικής Ανάπτυξης σε Ανώνυμη Εταιρία, συγχωνεύοντας τον συγκεκριμένο οργανισμό με το Κέντρο Επιχειρηματικότητας που υπάρχει. Σύντομα θα έχει εγκριθεί από το ΔΣ του Δήμου, οπότε θα παρουσιαστούν και οι πρώτες προτάσεις που έχουν να κάνουν με την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της πόλης.

    Όσον αφορά τη διοργάνωση του συνεδρίου, ο κ.Κακλαμάνης ανέφερε ότι έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες, σημειώνοντας ότι θα καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για την επιτυχή έκβαση των εργασιών του.

    Παράλληλα ο κ. Κακλαμάνης έδειξε ενδιαφέρον για την ενδυνάμωση του εσωτερικού τουρισμού με επίκεντρο την Αθήνα.

    Σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής (ΕΞΑ) για δημιουργία Οργανισμού Προβολής και Οργάνωσης στην Αττική, η κα Πετραλιά ανέφερε ότι το υπουργείο αυτή τη στιγμή κάνει συντονισμό όλων των δράσεων σε όλη την Ελλάδα, ενώ από την πλευρά του ο κ.Κακλαμάνης, εστιάζοντας στην Αθήνα, σημείωσε ότι μόνο όταν οδεύσει η Αθήνα προς μητροπολιτική οργάνωση, θα υπάρξει πραγματικός συντονισμός.

    [04] Κοινωνία

    Συλλήψεις για κλοπές

    5/3/2007 3:57:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τριαντατρείς κλοπές σε καταστήματα της Ελευσίνας είχε διαπράξει 30χρονος, ο οποίος συνελήφθη το Σάββατο από αστυνομικούς και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα. Ο δράστης, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, δραστηριοποιούνταν στην περιοχή τους τελευταίους 5 μήνες, κάνοντας διαρρήξεις σε καταστήματα, δράστης από τα οποία έκλεβε ταμειακές μηχανές με τα χρήματα που είχαν μέσα. Σε δύο από τα οποία μάλιστα, φεύγοντας είχε βάλει φωτιά με αποτέλεσμα να προκληθούν και υλικές ζημιές. Συνολικά έκλεψε 11 χιλιάδες ευρώ, ενώ οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από τις φωτιές που έβαλε, ανέρχονται σε 32,5 χιλ. ευρώ.

    Εν τω μεταξύ στα Μέγαρα η αστυνομία συνέλαβε 23χρονο τοξικομανή ο οποίος μαζί με δύο συνεργούς του, που διαφεύγουν τη σύλληψη, από τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν διαπράξει 10 κλοπές σε σπίτια, από τα οποία άρπαξαν χρήματα, εργαλεία, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, συνολικής αξίας περίπου 10 χιλιάδων ευρώ.

    Τέλος, σήμερα τα ξημερώματα, έγινε μία ακόμη διάρρηξη σε σπίτι, την ώρα που οι ένοικοι κοιμούνταν στην οδό Γούναρη 299 στη Γλυφάδα.

    Οι δράστες άρπαξαν προσωπικά είδη της οικογένειας και τα κλειδιά του αυτοκινήτου τους, με το οποίο διέφυγαν.

    [05] Κοινωνία

    Κατέσχεσαν ληγμένα στραγάλια

    5/3/2007 3:19:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δυο τόνους ληγμένα αλμυρά στραγάλια εισαγωγής, κατέσχεσε το ειδικό κλιμάκιο του ΕΦΕΤ, μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε στην επιχείρηση ΑΦΟΙ ΑΡΓΥΡΑΚΗ ΑΕΒΕ, Βιομηχανία τροφίμων και Βιολογικών Προϊόντων, με έδρα στο Μακρύ Λιθάρι Ασπροπύργου. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε, ότι η εταιρεία είχε διακινήσει στην αγορά ποσότητα από τη συγκεκριμένη παρτίδα, με λανθασμένη ημερομηνία λήξης την 30/12/2007. Με εντολή του ΕΦΕΤ, οι ποσότητες αυτές άρχισαν ήδη να αποσύρονται, ενώ οι καταναλωτές οι οποίοι έχουν ήδη προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν καλούνται να μην το καταναλώσουν. Ο ΕΦΕΤ καλεί το σύνολο των επιχειρήσεων να τηρούν όσα προβλέπει η νομοθεσία και παράλληλα, διαβεβαιώνει το καταναλωτικό κοινό ότι το πρόγραμμα των προληπτικών ελέγχων για τη διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων θα συνεχισθεί με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς το επόμενο διάστημα.

    [06] Κοινωνία

    Πυροβόλησε τη νύφη του

    5/3/2007 1:48:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/3/2007 5:56:34 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ηλικιωμένος άνδρας πυροβόλησε δύο φορές με πιστόλι την 47χρονη νύφη του και στη συνέχεια αυτοπυροβολήθηκε. Το περιστατικό σημειώθηκε μέσα στο κατάστημα που διατηρούσε ο 85χρονος, στο κέντρο της Σκύδρας στην Πέλλα. Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Έδεσσας και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, ενώ, ο δράστης εξέπνευσε, στο Νοσοκομείο "Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης, όπου μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση. Την υπόθεση και τους λόγους που οδήγησαν τον ηλικιωμένο σε αυτή την πράξη ερευνά η αστυνομία Πέλλας.

    [07] Κοινωνία

    Με νομοσχέδιο που ετοιμάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ

    "Φρένο" στην ...ημιυπαίθρια αυθαιρεσία

    5/3/2007 11:55:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Εντείνονται οι προσπάθειες της πολιτείας να περιοριστεί η αυθαιρεσία όσων οικοδομούν και μετατρέπουν τους ημιυπαίθριους και άλλους βοηθητικούς χώρους σε στεγασμένους. Οι ιδιοκτήτες των νέων κτιρίων θα πρέπει να καλούν υποχρεωτικά οι ίδιοι την πολεοδομία για αυτοψία ένα χρόνο μετά την αποπεράτωσή της οικοδομής. Σε διαφορετική περίπτωση θα διακόπτεται η παροχή ρεύματος από την ΔΕΗ.

    Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για τις οικοδομικές άδειες και τους ημιυπαίθριους χώρους που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στην άνοιξη.

    Το μέτρο θα ισχύσει για τις οικοδομές που θα χτιστούν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Σήμερα όταν αποπερατώνεται μια οικοδομή αρκεί μια υπεύθυνη δήλωση του μελετητή και επιβλέποντος μηχανικού ότι η κατασκευή έγινε σύμφωνα με τις μελέτες και τους όρους της οικοδομικής άδειας.

    Στο δήμο της Αθήνας εκδόθηκαν πέρυσι 2500 οικοδομικές άδειες εκ των οποίων οι περισσότερες αφορούσαν νέες πολυκατοικίες. Σε ελάχιστες απ όσες πολυκατοικίες κατασκευάστηκαν δεν έκλεισαν οι ημιυπαίθριοι χώροι.

    Εκτός από τους ημιυπαίθριους εχει διαπιστωθεί ότι και το 70% των υπογείων διαμορφώνονται παράνομα σε γκαρσονιέρες και σχεδόν τα μισά από τα δώματα μετατρέπονται σε δωμάτια.

    [08] Κόσμος

    Αεροπορικό δυστύχημα

    Τραγωδία στον αέρα της Αυστρίας

    5/3/2007 3:52:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από τη σύγκρουση ενός μικρού αεροσκάφους και ενός ελικοπτέρου, κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Τσελ αμ Ζέε, στην επαρχία του Ζάλτσμπουργκ, στην Αυστρία, μετέδωσε το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων ΑΡΑ. Νεκροί είναι οι επτά επιβαίνοντες στο μεταγωγικό ελικόπτερο, το οποίο βρισκόταν καθοδόν για την παράδοση εξοπλισμού σε τοπικό σταθμό παραγωγής ενέργειας, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό. Νεκρός είναι επίσης ο πιλότος του ιδιωτικού αεροσκάφους αεραθλητισμού τύπου Katana, πρόσθεσε σε δηλώσεις του στο ΑΡΑ ο διευθυντής του τοπικού Ερυθρού Σταυρού Γκέρχαρντ Χούμπερ, διευκρινίζοντας ότι στο μικρό αεροσκάφος δεν επέβαιναν άλλα άτομα. Τα συντρίμμια των δύο αεροσκαφών, το ένα εκ των οποίων είχε τυλιχθεί στις φλόγες, είχαν σκορπιστεί σε απόσταση μεγαλύτερη των 20 μέτρων, σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι τα αίτια της σύγκρουσης παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστα.

    [09] Κόσμος

    Σχέδιο αναδιάρθρωσης από τους Γάλλους

    Airbus: Σωσίβιο με απολύσεις

    5/3/2007 12:27:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σχέδιο αναδιάρθρωσης στα πρότυπα της Boeing έχει για την Airbus η γαλλική κυβέρνηση και το υπερασπίζεται σθεναρά. Επιμένει στην τήρηση του προγράμματος αλλαγών στην δομή της αεροναυπηγική βιομηχανίας η γαλλική κυβέρνηση, παρά τις διαμαρτυρίες των συνδικάτων που έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία για αύριο Τρίτη. «Το σχέδιο Power8 είναι απολύτως αναγκαίο», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Τιερί Μπρετόν, σε ταυτόχρονη συνέντευξη του σε πολλά γαλλικά μέσα ενημέρωσης ενώ σήμερα ο πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν έχει προγραμματίσει σειρά συναντήσεων με υπουργούς και κοινοβουλευτικούς για να συζητήσει το θέμα της εταιρείας. Η Airbus ανακοίνωσε πωλήσεις εργοστασίων και απολύσεις 10.000 εργαζομένων για τις οποίες ο κ.Μπρετόν είπε ότι θα γίνουν σταδιακά χωρίς αναγκαστικές διαθεσιμότητες, προσθέτοντας ότι για να επιβιώσει η Airbus πρέπει να κάνει τώρα αυτό που η βασική ανταγωνίστρια της, η Boeing, έκανε πριν από 4 χρόνια. Το βασικό πρόβλημα που επικαλείται η διοίκηση της γαλλογερμανικής εταιρείας είναι η ανάγκη να αναστραφούν οι απώλειες εσόδων που προκλήθηκαν από τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του νέου σούπερτζάμπο, Α380.

    «Το σχέδιο αναδόμησης είναι ζωτικό για να προετοιμαστεί η Airbus για τις προκλήσεις του μέλλοντος, όπως αυτές που θα φέρει η τεχνολογία», είπε ο γάλλος υπουργός, ο οποίος έθεσε ως στόχο να περάσει η εταιρεία στην πρώτη θέση των κατασκευαστών αεροσκαφών μέχρι το 2012.

    [10] Κόσμος

    Ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου

    Στο εδώλιο ο Ραμούς Χαραντινάι

    5/3/2007 11:19:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αρχίζει σήμερα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) η δίκη του πρώην πρωθυπουργού του Κοσόβου και πρώην διοικητή του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου", Ραμούς Χαραντινάι και των συνεργατών του, Ιντρίζ Μπαλιάι και Λάχι Μπαχιμάι. Οι τρεις κατηγορούμενοι οι οποίοι βαρύνονται για εγκλήματα πολέμου σε βάρος Σέρβων, Ρομά και Αλβανών που συνεργάστηκαν με το Βελιγράδι από τον Μάρτιο έως το Σεπτέμβριο του 1990 στο Κόσοβο, έχουν δηλώσει αθώοι. Ο Χαραντινάι κατηγορείται για δολοφονίες, βιασμούς και βασανιστήρια σε βάρος μη Αλβανών. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το οποίο εκδόθηκε στις 4 Μαρτίου του 2004, ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου, μαζί με τους Μπαλιάι και Μπραχιμάι, διοικητές του "Απελευθερωτικού Στρατού", οι οποίοι δρούσαν υπό τις εντολές του, συμμετείχε σε κοινή εγκληματική επιχείρηση με στόχο την εκδίωξη του Σερβικού πληθυσμού, από την επιχειρησιακή ζώνη Ντουκατζίν στο Κόσοβο. Τα μέλη του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου", υπό τη διοίκηση του Χαραντινάι σύμφωνα με το κατηγορητήριο, διέπραξαν επίσης εγκλήματα κατά Αλβανών, οι οποίοι ήταν χαρακτηρισμένοι ως συνεργάτες των σερβικών αρχών.

    Όπως αναφέρει το κατηγορητήριο, ο Χαραντινάι ήταν διοικητής των δυνάμεων που ευθύνονται για τη δολοφονία 23 Σέρβων, τα πτώματα των οποίων βρέθηκαν στη λίμνη Ραντόνιτσκα στο Γκλοτζάνε. Επίσης οι δυνάμεις του ήταν υπεύθυνες για το βασανισμό αιχμαλώτων στην έδρα του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου" στη Γιαμπλάνιτσα και για επιθέσεις εναντίον Σέρβων προσφύγων στην περιοχή του Ντετσάνι.

    Προνόμια στον κατηγορούμενο

    Ο Ραμούς Χαραντινάι παραιτήθηκε από πρωθυπουργός του Κοσόβου και οδηγήθηκε στις φυλακές Σεβενίνγκεν του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης στις 9 Μαρτίου του 2005, αποφυλακίστηκε και έως την έναρξη της δίκης ήταν ελεύθερος. Ήταν ο μόνος κατηγορούμενος, στον οποίο το Δικαστήριο της Χάγης επέτρεψε να συνεχίσει να ασχολείται με την πολιτική και να κάνει δημόσιες εμφανίσεις στο Κόσοβο. Δυσαρεστημένη η εισαγγελία του ICTY για τη συνάντησή του, λίγο πριν επιστρέψει στη Χάγη, με τον επικεφαλή της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK), κ. Γιοαχίμ Ρούκερ. Όπως εκτιμά η εισαγγελία του ICTY, η συνάντηση μπορεί να ερμηνευθεί ως στήριξη της UNMIK στον Χαραντινάι και να περιπλέξει το έργο της αποθαρρύνοντας μάρτυρες να καταθέσουν στη δίκη.

    [11] Κόσμος

    Στην Κοπεγχάγη

    Κατεδαφίστηκε το κέντρο νεότητας

    5/3/2007 11:19:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την κατεδάφιση του Ungdomshuset, ενός ξενώνα για νέους, του οποίου η εκκένωση την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε αρκετές ημέρες και νύχτες ταραχών στην πρωτεύουσα της Δανίας, άρχισαν την Δευτέρα, εργάτες υπό ισχυρή αστυνομική προστασία, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η δανική τηλεόραση. Το Ungdomshuset ήταν το καταφύγιο τα τελευταία 25 χρόνια περιθωριακών νέων και ένα από τα προπύργια της underground κουλτoύρας στην Ευρώπη. Πωλήθηκε το 2001 από τις δημοτικές αρχές της Κοπεγχάγης σε μια χριστιανική κοινότητα που ζήτησε την απομάκρυνση των καταληψιών του, κυρίως νεαρών. Εργάτες με το πρόσωπο καλυμμένο για να μην αναγνωρίζονται από τους νεαρούς που διαμαρτύρονταν για την κατεδάφιση, άρχισαν με εκσκαφείς το γκρέμισμα του τετραώροφου ιστορικού κτιρίου, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο TV2 News.

    [12] Κόσμος

    Χάθηκε σε ηλικία πέντε ετών

    Ο νεαρότερος Κύπριος αγνοούμενος

    5/3/2007 10:22:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δραματική έκκληση σε όσους μπορούν να την βοηθήσουν να μεταβεί στην Τουρκία για να βρει τον αγνοούμενο, για 33 χρόνια, γιο της, απηύθυνε η Μυροφόρα Γεωργίου, μητέρα του Χριστάκη Γεωργίου, από το κατεχόμενο Παλαίκυθρο. Η τραγική μητέρα, σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, είπε ότι είναι σίγουρη ότι ο γιος της, ο οποίος το 1974 ήταν πέντε χρόνων, είναι ζωντανός.

    Έγγραφο του τουρκικού στρατού, το οποίο αποκάλυψε χθες η εφημερίδα "Πολίτης", επιβεβαιώνει ότι ο Χριστάκης Γεωργίου, ο οποίος είχε τραυματιστεί, μεταφέρθηκε στα τέλη Αυγούστου του 1974 στην Αγκυρα για θεραπεία. Σήμερα η εφημερίδα γράφει ότι το έγγραφο συντάχθηκε στις 26 Μαρτίου 1975 από το Γραφείο Πολιτικών Υποθέσεων του Τουρκικού Στρατού σε αναφορά, που ζήτησε και έλαβε το Προεδρείο του Γραφείου Ειδικού Πολέμου στην Άγκυρα.

    Ο γενικός γραμματέας της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, Νίκος Σεργίδης εισηγήθηκε η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, η οποία τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, να αναλάβει αμέσως την εξέταση την υπόθεση του Χριστάκη Γεωργίου.

    Η Επιτροπή, πρόσθεσε, είχε ασχοληθεί και στο παρελθόν με τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά δεν υπήρξαν θετικά αποτελέσματα. Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο κ. Σεργίδης είπε ότι η διερεύνηση της υπόθεσης επαφίεται στην καλή θέληση και τη διάθεση της τουρκικής πλευράς.

    [13] Κόσμος

    Εννιά νεκροί στο Αφγανιστάν

    Συγκρούσεις νατοϊκών με Ταλιμπάν

    5/3/2007 10:21:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Νέες συγκρούσεις νατοϊκών και Ταλιμπάν, προκάλεσαν το θάνατο εννιά Αφγανών σήμερα στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν. Οι εννιά πολίτες, ανάμεσά τους πέντε γυναίκες και δύο παιδιά, σκοτώθηκαν όταν τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν το σπίτι τους στη διάρκεια νυχτερινής επίθεσης στην περιοχή Νιζράμπ, δήλωσε ο Σαγιέντ Νταούντ Χασίμι αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας Καπίσα. Το υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε το βομβαρδισμό, αλλά δεν έδωσε στοιχεία για τους νεκρούς.

    [14] Κόσμος

    Σάλο προκαλεί στη Βρετανία

    Δικαστική απαγόρευση σε Sun και BBC

    5/3/2007 10:00:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/3/2007 4:25:10 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, AΠΕ-ΜΠΕ

    Σάλο προκαλεί στη Βρετανία η αποκάλυψη για δικαστική απαγόρευση σε Sun και BBC να μη δημοσιεύσουν e-mail συνεργατών του Μπλερ για την χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων την οποία ερευνά η Αστυνομία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Sun, σε δημοσίεμα της την Δευτέρα, αναφέρει ότι "ο Γενικός Εισαγγελέας Λόρδος Πίτερ Γκολντσμιθ, εξουσιοδότησε το βράδυ της Κυριακής ένα δικηγόρο που έχει οριστεί από την κυβέρνηση να επικοινωνήσει μαζί μας και να ζητήσει εγγυήσεις ότι οι πληροφορίες δεν θα δημοσιευόταν. Ακόμη, μας απαγορεύθηκε να δημοσιευτούν λεπτομέρειες από ένα e-mail, το οποίο συνδεόταν με την έρευνα της βρετανικής αστυνομίας για τη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων". Το δημοσίευμα της Sun, δεν επιβεβαιώθηκε από τη βρετανική Αστυνομία. Από την μεριά του, το BBC είχε κάνει γνωστό το Σάββατο ότι ένα θέμα που θα μετέδιδε και αφορούσε σκάνδαλο ως προς την χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων αλλά απαγορεύθηκε, θα μπορούσε να είναι το κεντρικό ζήτημα στην αστυνομική έρευνα για συγκάλυψη του θέματος στην οποία εμπλέκονται συνεργάτες του Μπλερ.

    Με αντάλλαγμα επιστροφή δανείων

    Εν τω μεταξύ, η Αστυνομία ερευνά εδώ και ένα χρόνο κατά πόσο κόμματα παραχωρούσαν προνόμια παράλληλα με έδρες στη Βουλή των Λόρδων, με αντάλλαγμα επιστροφή δανείων που είχαν πάρει αλλά τους τελευταίους μήνες η έρευνα έχει επεκταθεί για να συμπεριλάβει και το ενδεχόμενο συγκάλυψης του θέματος.

    Η έρευνα ρίχνει σκιές στους τελευταίους μήνες του Μπλερ στην εξουσία, καθώς αναμένεται να παραιτηθεί τον Ιούλιο.

    Πρόσφατα δύο συνεργάτες του συνελήφθησαν ως ύποπτοι για απόπειρα παρεμπόδισης της πορείας της δικαιοσύνης ή για συνωμοσία με αυτόν τον στόχο.

    Ο ίδιος ο Μπλερ έχει ανακριθεί δύο φορές ως μάρτυρας από την Αστυνομία.

    [15] Κόσμος

    Στην πόλη Ιβάνοβο

    Ρωσία: Εξι νεκροί από πυρκαγιά

    5/3/2007 9:53:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πολύνεκρη πυρκαγιά σε κτίριο ρωσικής πόλης. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από φωτιά που ξέσπασε σήμερα σε ένα παλιό οίκημα στην πόλη Ιβάνοβο της κεντρικής Ρωσίας, ανακοίνωσε το υπουργείο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο διώροφο κτίριο, που ήταν κατασκευασμένο από τούβλα και με ξύλινα διαχωριστικά, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου. Οι πυροσβέστες έφθασαν στον τόπο της πυρκαγιάς μέσα σε λίγα λεπτά, αλλά χρειάσθηκαν περισσότερο από δύο ώρες για να την θέσουν υπό έλεγχο. "Ανασύρθηκαν έξι πτώματα. Δεν μπορούμε να πούμε εάν ο απολογισμός αυτός είναι ο τελικός. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο τους και ερευνούν τα ερείπια", πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

    [16] Ιράκ

    Από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου

    Νέο μακελειό στη Βαγδάτη

    5/3/2007 12:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/3/2007 1:45:56 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Εικοσιέξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 42 τραυματίσθηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην οδό Μουταράμπι, στο κέντρο της Βαγδάτης, στην ανατολική όχθη του Τίγρη. Σύμφωνα με πηγή των Ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας, το παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά στα υπαίθρια βιβλιοπωλεία και στο τέμενος Χαϊντάρ Χάνα. Στο μεταξύ χθες Κυριακή συνελήφθησαν έξι μέλη της αλ Κάιντα, ανάμεσά τους και ένα σημαντικό στέλεχος της οργάνωσης, από τις Ιρακινές και αμερικανικές δυνάμεις. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Ιρακινού Υπουργείου Εσωτερικών, "Η επιχείρηση των στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων του Ιράκ μαζί με Αμερικανούς στρατιώτες άρχισε το πρωί της Κυριακής στην Ντουλουχίγια (70 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης) και κατέληξε στη σύλληψη του Μουχαρίμπ Αμπντάλα και άλλων πέντε μελών της αλ Κάιντα".

    Ο Αμπντάλα, σύμφωνα με τις Ιρακινές αρχές, είναι ο περιφερειακός υπεύθυνος του "Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ" μιας συμμαχίας σουνιτικών οργανώσεων που συνδέονται με την αλ Κάιντα και την Παρασκευή ανέλαβαν την ευθύνη για την απαγωγή και εκτέλεση στην Μπακούμπα 14 Ιρακινών αστυνομικών.

    Επίθεση αυτοκτονίας στο Ραμάντι

    Επίσης δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα, μεταξύ των οποίων τρεις αστυνομικοί και ένα παιδί, από επίθεση αυτοκτονίας με αυτοκίνητο, η οποία πραγματοποιήθηκε σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας στην πόλη Ραμάντι, πρωτεύουσα της επαρχίας Άνμπαρ, στο δυτικό Ιράκ. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της αστυνομίας Τάρεκ Γιουσούφ, από την επίθεση τραυματίστηκαν επίσης 22 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων αστυνομικοί και πολίτες. Την ίδια στιγμή στενός σύμβουλος του Ιρακινού υπουργού Άμυνας απήχθη το πρωί από σουνιτική συνοικία της δυτικής Βαγδάτης. Όπως δήλωσε υπεύθυνος του υπουργείου Άμυνας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, ο στρατηγός Τάμερ Σούλταν, σύμβουλος του υπουργού Άμυνας Άμπντελ Καντέρ Μοχάμεντ Γιασίμ Ουμπέιντι, "απήχθη από ενόπλους σήμερα στην αλ Τζάμια". Παράλληλα στο Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ, ένας Ιρακινός σκοτώθηκε σήμερα και δύο τραυματίστηκαν από έκρηξη που είχε στόχο στρατιωτική περίπολο, της οποίας τα μέλη δεν τραυματίστηκαν.

    Στο μεταξύ στην περιοχή Άμαλ στη νοτιοδυτική Βαγδάτη βρέθηκε σήμερα το πτώμα ενός ιρακινού δημοσιογράφου που είχε εξαφανιστεί την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων "Φωνές του Ιράκ". Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Τζάμαλ αλ Ζουμπάιντι είχε ξαναβρεθεί στο στόχαστρο επίθεσης ενόπλων, από την οποία είχε γλιτώσει με σοβαρά τραύματα.

    [17] Μ. Ανατολή

    Αμπάς -Χανίγιε στην πόλη της Γάζας

    Άκαρπη συνάντηση

    5/3/2007 9:30:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση που είχαν στο προεδρικό μέγαρο, στην πόλη της Γάζας, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς και ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, Ισμαήλ Χανίγιε. Αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η διαδικασία που έχει στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας θα διαρκέσει περισσότερο του αναμενομένου. Συμφωνία για την από κοινού άσκηση της εξουσίας στα Παλαιστινιακά Εδάφη υπεγράφη μεταξύ της Χαμάς και της Φατάχ, σε συνάντηση των ηγετών τους στη Σαουδική Αραβία με στόχο τον τερματισμό της έντασης μεταξύ των δύο παρατάξεων.

    Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γκάζι Χάμαντ, στέλεχος της Χαμάς, μετά την πολύωρη συνάντηση του Μαχμούντ Αμπάς με τον Ισμαήλ Χανίγιε δήλωσε ότι δεν ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις αλλά θα συνεχιστούν τις προσεχείς ημέρες. Πρόσθεσε επίσης ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ελπίδες για συμφωνία συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας μέχρι τις 21 Μαρτίου, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

    "Δεν υπάρχει κανένα σοβαρό πρόβλημα στις διαβουλεύσεις" δήλωσε και ούμβουλος του Αμπάς, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκτιμώντας ότι θα χρειαστεί άλλη μία εβδομάδα για συζητήσεις. Πάντως αξιωματούχοι στη Γάζα, κάνουν λόγο για νέες επαφές του προέδρου Αμπάς και τού εντολοδόχου πρωθυπουργού σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη. Όπως ανέφεραν πηγές στο Ρόιτερ, τουλάχιστον τρία βασικά προβλήματα δεν επιλύθηκαν στην σημερινή συνάντηση- με βασικότερο το ποιός θα ελέγχει το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς πρόκειται για μία πανίσχυρη θέση, αφού σε αυτό το υπουργείο υπάγονται οι δυνάμεις ασφαλείας. Διαφωνία υπάρχει επίσης και στο θέμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και στο εάν μία παλαιστινιακή παράταξη που έχει την έδρα της στη Συρία θα μπορέσει να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση.

    [18] Οικονομία

    Για ένα 24ωρο

    Κλείνουν τα Τέμπη οι αγρότες

    5/3/2007 8:18:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/3/2007 9:55:11 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8-ΑΠΕ

    Τα διόδια των Τεμπών πρόκειται να κλείσουν οι αγρότες της Θεσσαλίας με τα τρακτέρ τους την Τρίτη και για ένα 24ωρο. Τη σχετική απόφαση έλαβε τη Δευτέρα η διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας που συνεδρίασε παρουσία και αγροτών στο δημαρχείο του Πλατυκάμπου. Τα τρακτέρ θα διανυκτερεύσουν στον κόμβο του Πλατύκαμπου, απ όπου την Τρίτη στις 10 το πρωί θα ξεκινήσει η μετακίνησή τους προς τα Τέμπη. Μετά τις 12 το μεσημέρι θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό του οδοστρώματος για τις επόμενες 24 ώρες. Η κίνηση των οχημάτων θα διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς. Σύμφωνα με την αστυνομία, θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι την τελευταία στιγμή, προκειμένου να αποφευχθεί το κλείσιμο του εθνικού δρόμου.

    [19] Οικονομία

    Από τον διεθνή οίκο Fitch

    Θετική αξιολόγηση της Ελλάδας

    5/3/2007 11:16:00 μμ

    Σε αναβάθμιση των προοπτικών της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από "σταθερές" σε "θετικές", διατηρώντας την αξιολόγηση "Α" προχώρησε ο οίκος Fitch, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Ρόιτερ. "Η αλλαγή στις προοπτικές αντικατοπτρίζει την πρόσφατη βελτίωση στα δημόσια οικονομικά, την αυξανόμενη δημοσιονομική αξιοπιστία της κυβέρνησης και την προσδοκία της επερχόμενης μεγάλης αναθεώρησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), που θα βελτιώσει το έλλειμμα και άλλους πιστοληπτικούς δείκτες", αναφέρει ο διευθυντής αξιολόγησης της Fitch, Κρις Πράις. Σύμφωνα με την Fitch, εάν η αναθεώρηση του ΑΕΠ εγκριθεί, το Δημόσιο χρέος θα υποχωρήσει ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 80% από το τρέχον εκτιμώμενο 104% και το δημοσιονομικό έλλειμμα θα υποχωρήσει περίπου στο 2% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα συνεχίζει να επωφελείται από τον υψηλό αναπτυξιακό ρυθμό της οικονομίας, που κυμαίνεται στο 4% κατά έτος, διπλάσιο του μέσου ρυθμού ανάπτυξης των "15" της ΕΕ και διασφαλίζει την συνέχιση της αύξησης του κατά κεφαλήν εισοδήματος προς τα δυτικοευρωπαϊκά επίπεδα, αναφέρει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης.

    [20] Οικονομία

    Σε πτώση οι δείκτες

    Νευρικότητας συνέχεια

    5/3/2007 6:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/3/2007 6:22:53 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρέθηκαν και την Δευτέρα, τα ευρωπαϊκά και τα ασιατικά χρηματιστήρια, διατηρώντας το ντόμινο της τελευταίας εβδομάδας που προκάλεσε η πτώση στα χρηματιστήρια της Ασίας. Παρά τις επιθετικές ρευστοποιήσεις από Hedge Funds, κρίσιμο θεωρείται το προσεχές διάστημα καθώς αναμένονται στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Πάντως, ο αρμόδιος επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χοακίμ Αλμούνια, δήλωσε ότι η τρέχουσα μεταβλητότητα στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές οφείλεται σε τεχνικούς παράγοντες και δεν αντικατοπτρίζει περαιτέρω θεμελιώδη οικονομική αδυναμία.

    Ανησυχία και ανασφάλεια

    Φαίνεται ότι οι ανά τον κόσμο επενδυτές είχαν ένα ανήσυχο Σαββατοκύριακο. Και γύρισαν αγχωμένοι στα πόστα τους τη Δευτέρα συνεχίζοντας από εκεί που είχαν σταματήσει την περασμένη Παρασκευή. Να ρίχνουν δηλαδή την αξία των μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια. Την αρχή έκαναν οι αγορές της Ασίας.

    Στο Χονγκ Κονγκ το χρηματιστήριο έκλεισε με απώλειες -4%, στην Ταϊβάν με -3,7% και στο Τόκιο με -3,3 %.

    Μετά την κατρακύλα του χρηματιστηρίου της Σανγκάης την περασμένη εβδομάδα φαίνεται πως στην Ασία εμφανίζονται συμπτώματα πανικού. Αφορμή η άνοδος του γιέν και φήμες για πτώση των δεικτών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

    Κι όσο και αν κάποιοι ειδικοί μιλούν για μπόρα, που απλά θα καθαρίσει την ατμόσφαιρα η ανασφάλεια παραμένει.

    Χαρακτηριστικό της παγκόσμιας πλέον αβεβαιότητας ήταν ότι και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν όλα με απώλειες για πέμπτη συνεχή ημέρα.

    Στο Λονδίνο το χρηματιστήριο έκλεισε με -1,3%, στην Φρανκφούρτη με -1,6% και στο Παρίσι με -1,4%.

    Με πτώση 0,72%, έκλεισε και ο Γενικός Δείκτης Τιμών σο χρηματιστήριο Αθηνών. Κύριο χαρακτηριστικό οι έντονες διακυμάνσεις των τιμών, με την αγορά να καλύπτει προς το κλείσιμο τις μεγάλες αρχικές απώλειες, ακολουθώντας την προσπάθεια των ευρωπαϊκών αγορών να ανακάμψουν.

    Στη διάρκεια των συναλλαγών το ελληνικό χρηματιστήριο κατέγραψε απώλειες έως και 2,99%.

    Όσοι βλέπουν την αγορά μακροπρόθεσμα συνιστούν ψυχραιμία, αποκαλώντας όλα τα παραπάνω διορθώσεις της υπερτιμημένης ασιατικής κυρίως αγοράς.

    [21] Οικονομία

    Στον εισαγγελέα βυτιοφορείς

    5/3/2007 2:30:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στον εισαγγελέα παραπέμπει το υπουργείο Ανάπτυξης 185 ιδιοκτήτες βυτιοφόρων για παραβάσεις που αφορούν ελλιπή ποσότητα καυσίμων ή νοθεία κατά την παράδοση πετρελαίου θέρμανσης στους καταναλωτές. Πρόκειται για τα αποτελέσματα των 784 ελέγχων που διενεργήθηκαν το δίμηνο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου, στην Αττική, στη διάρκεια των οποίων διαπιστώθηκαν συνολικά 235 παραβάσεις. Σύμφωνα με το υπουργείο, οι έλεγχοι θα συνεχισθούν και το επόμενο διάστημα.

    Επιπλέον, ορισμένοι παραβάτες παραπέμπονται και στη Δ.Ο.Υ ή και στις αντίστοιχες νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων.

    Σε ότι αφορά στην επιβολή των προστίμων:

    117 αφορούσαν στην ύπαρξη απαγορευμένων σωληνώσεων, χωρίς Βιβλίο Διακίνησης Πετρελαίου βρεθηκαν 23 βυτιοφορείς, για περίσσευμα ή έλλειμμα πετρελαίου στο βυτιοφόρο επιβλήθηκε πρόστιμο σε 22 βυτιοφορείς, για διαφορά στη ποσότητα πετρελαίου μεταξύ παραστατικού φόρτωσης και παραστατικών παράδοσης 18 βυτιοφορείς, μετρητή χωρίς σφραγίδα και μη εγκεκριμένο είχαν 17 βυτιοφορείς ισάριθμοι ήταν και όσοι βρέθηκαν χωρίς προσμέτρηση - επιμέτρηση της δεξαμενής του πελάτη, χωρίς σφραγισμένους μετρικούς κανόνες (βέργες) ή μη εγκεκριμένους, χωρίς παραστατικά παράδοσης ήταν 7 και ένας εντοπίστηκε για "λοιπές παραβάσεις".

    [22] Οικονομία

    Συνεχίζεται το πτωτικό "ντόμινο"

    Νέα βουτιά στα χρηματιστήρια

    5/3/2007 10:42:00 πμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Νέο πτωτικό κύμα σαρώνει σήμερα τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, αρχής γενομένης από τα χρηματιστήρια της Ασίας, όπου ο δείκτης ΝΙΚΚΕΙ του ιαπωνικού χρηματιστηρίου έκλεισε με πτώση 3,34% στις 16.642,25 μονάδες, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειές του από τις 13 Ιουνίου. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng υποχώρησε κατά 2,99%, ενώ στην Κίνα ο σύνθετος γενικός δείκτης των χρηματιστηρίων της Σαγκάης και της Σέντσεν έκλεισε στο -1,39%, με τις μετοχές του τραπεζικού τομέα να δέχονται πλήγμα μετά τις νέες δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Wen Jiabao, ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες προκειμένου να αναχαιτίσει τις επενδύσεις και να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη. Στην Ταϊβάν, ο Taiex έκλεισε στο -3,74%, στη Ν. Κορέα, ο Kospi υποχώρησε κατά 2,71%, στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 κατά 2,29%, στην Ινδονησία ο δείκτης Jakarta έκλεισε στο -3,20%, στην Ινδία ο BSE SENSEX 30 στο -2,89%, στη Σιγκαπούρη ο Straits Times στο -3,77%. Οι υψηλότερες απώλειες καταγράφηκαν στη Μαλαισία, με το δείκτη Kuala Lumpur έκλεισε με απώλειες 5,28%, ενώ στις Φιλιππίνες, ο PSEi έκλεισε στο -4,54%.

    Στην Αθήνα τώρα, ο γενικός δείκτης του ΧΑ, άνοιξε με μεγάλη πτώση της τάξης του 2,5 3%, οι οποίες στη συνέχεια περιορίζονται προς τα επίπεδα του 2%, με συνεχείς διακυμάνσεις.

    Τα πτωτικό ντόμινο πλήττει από το πρωινό τους άνοιγμα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία σημειώνουν μεγάλη πτώση.

    Στα 1,5 τρισ. δολ. ανέρχεται το ποσό που χάθηκε από τις διεθνείς αγορές την περασμένη εβδομάδα.

    [23] Οικονομία

    Έκθεση για τα αποθεματικά των Ταμείων

    5/3/2007 9:01:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/3/2007 5:48:26 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Έκθεση για την καλύτερη διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων παρέλαβε τη Δευτέρα ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης, από την Επιτροπή Αξιοποίησης της Περιουσίας των Ασφαλιστικών Οργανισμών, υπό τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Παναγιώτη Θωμόπουλο. Μεταξύ άλλων, προτείνεται η σύσταση ενός οργανισμού, ο οποίος θα συμβουλεύει και θα ελέγχει τις επενδυτικές δραστηριότητες των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και η αποζημίωση των Ταμείων από τις εταιρίες διαχείρισης σε περίπτωση αστοχίας στις επενδύσεις. Από την πλευρά του, ο υπουργός υποσχέθηκε διαφάνεια, ασφαλείς τοποθετήσεις και αποδοτικές επενδύσεις για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων. Από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι, σε συνεργασία με τον υπουργό Απασχόλησης, θα υπάρξουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θεσμικές πρωτοβουλίες για τα ασφαλιστικά Ταμεία και τις επενδύσεις στο χρηματιστήριο.

    Αποτελεσματικότητα και ασφάλεια

    Ο κ. Θωμόπουλος σημείωσε ότι το σημερινό πλαίσιο αξιοποίησης δεν ανταποκρίνεται πλέον στις συνθήκες της ελεύθερης αγοράς και των αναγκαίων γνώσεων που απαιτούνται για την αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων. Υπογράμμισε ότι στόχος των προτάσεων της Επιτροπής είναι η βελτίωση στην αποτελεσματικότητα της διαχείρισης, η ασφάλεια των περιουσιακών στοιχείων των ταμείων μέσω μιας συνετούς διαχείρισης και κυρίως η διαφάνεια και ο σωστός έλεγχος σε όλες τις πράξεις διαχείρισης της περιουσίας των ταμείων.

    Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε, προτείνεται η δημιουργία μιας Επιτροπής υποστήριξης της επενδυτικής πολιτικής των ασφαλιστικών οργανισμών, που θα έχει ως στόχο την εμπέδωση ενός ενιαίου πλαισίου, ώστε να είναι εφικτές οι μετρήσεις και οι συγκρίσεις στην απόδοση, αλλά και η δημιουργία κανόνων διακυβέρνησης και αποτελεσματικότητας στη διαχείριση της περιουσίας.

    Ο κ. Τσιτουρίδης υπογράμμισε ότι δεν θα μπορούσε να συνεχίσει το επί πολλά χρόνια παρωχημένο πλαίσιο διαχείρισης της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ταμείων. "Θωρακίζουμε και εκσυγχρονίζουμε", είπε, "αυτό το πλαίσιο με στόχο την απόλυτη διαφάνεια και τη μετρήσιμη αποδοτικότητα".

    Ο υπουργός Απασχόλησης σημείωσε ότι αφού καταγράφηκε η κινητή και ακίνητη περιουσία των ταμείων, που θα παρουσιάζεται σύντομα από αντίστοιχη ιστοσελίδα σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και μετά από κοινωνική διαβούλευση, θα προχωρήσουν οι αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

    Ανακοίνωση της "Ακρόπολις"

    Εξάλλου, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, ο κ. Τσιτουρίδης τόνισε ότι ο έκτακτος έλεγχος που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα δείξει εάν η "Ακρόπολις Χρηματιστηριακή" προχώρησε σε πράξεις που ζημίωσαν το Επικουρικό Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων, και επενέλαβε ότι αν υπάρχουν ευθύνες, θα αποδοθούν.

    Απαντώντας στις χθεσινές αναφορές του Γ. Παπανδρέου για σκάνδαλα στα ασφαλιστικά Ταμεία, ο κ. Τσιτουρίδης είπε ότι σκάνδαλα υπήρχαν όταν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έκαναν το «σύμβουλο επενδύσεων», έπαιζαν πολιτικά παιχνίδια με τα χρήματα των ασφαλισμένων στο Χρηματιστήριο, και συγκάλυπταν τις μεγάλες απώλειες.

    Με νεώτερη ανακοίνωσή της, η "Ακρόπολις Χρηματιστηριακή", αναφορικά με το θέμα αγοραπωλησιών ομολόγων ελληνικού δημοσίου από το ταμείο επικουρικής ασφάλισης δημοσίων υπαλλήλων, επισημαίνει ότι ουδεμία ζημία έχει υποστεί το ταμείο επικουρικής ασφάλισης δημοσίων υπαλλήλων από τις συναλλαγές που διενεργήθηκαν μέσω της "Ακρόπολις". Αντίθετα, σημειώνει ότι το ταμείο έχει πραγματοποιήσει αποδόσεις της τάξεως του 15% απο τα επενδεδυμένα αποθεματικά του.

    Στην ίδια ανακοίνωση, η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι ουδέποτε λειτούργησε ως διαχειριστής του ταμείου επικουρικής ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων, ουδεμία συναλλαγή έχει διενεργηθεί από την "Ακρόπολις" μέσω παράκτιων εταιριών, η ωφέλεια της "Ακρόπολις" από τις συναλλαγές που διενήργησε με το ταμείο επικουρικής ασφάλισης δημοσίων υπαλλήλων ήταν συνολικά μικρότερη του 1%, ενώ το ομόλογο του ελληνικού δημοσίου σημείωσε άνοδο 12% τον ίδιο μήνα μετά την απόκτησή του.

    [24] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ανύψωση ηθικού από τον Λεμονή

    5/3/2007 9:34:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Απογοήτευση επικρατεί στις τάξεις του Ολυμπιακού, μετά τη χθεσινή ήττα στο ντέρμπι από τον Παναθηναϊκό, κι αυτό είναι που προβληματίζει περισσότερο τον Τάκη Λεμονή. Βλέπει τους παίκτες του να έχουν κλονιστεί, αφού μπορεί να έχουν ένα σταθερό προβάδισμα στη βαθμολογία, το οποίο καθιστά σχεδόν αδύνατη την απώλεια του πρωταθλήματος, ωστόσο η ήττα από τον «αιώνιο» αντίπαλο πάντα βαραίνει. Ο προπονητής της πειραϊκής ομάδας θα ρίξει πλέον το βάρος στον ψυχολογικό τομέα ενόψει της συνέχειας, ώστε ο Ολυμπιακός να κερδίσει στο φινάλε τις όποιες εντυπώσεις έχασε στη χθεσινή αναμέτρηση. Όπως είναι φυσικό, στη χειρότερη ψυχολογικη κατάσταση απ΄ όλους βρίσκεται ο Γιώργος Ανατολάκης, αφού από δικό του λάθος στο φινάλε του αγώνα ήρθε το γκολ του Παναθηναϊκού. Μπορεί όλοι να έσπευσαν να τον παρηγορήσουν, με πρώτο και καλύτερο τον Τάκη Λεμονή, όμως ο διεθνής αμυντικός δείχνει απαρηγόρητος και το άσχημο γι΄ αυτόν είναι πως το μοιραίο λάθος ήρθε σε μια χρονική στιγμή, όπου στη διοίκηση εξετάζουν ποιά συμβόλαια ποδοσφαιριστών θα ανανεωθούν και ποιά όχι, αν και ο προπονητής του Ολυμπιακού δήλωσε χθες με τρόπο κατηγορηματικό -αλλά επέμενε και σήμερα- πως η ήττα αυτή δεν θα αλλάξει τον σχεδιασμό της ομάδας για τη νέα χρονιά. Η ήττα έκανε κακό και στην «τσέπη» των ποδοσφαιριστών, καθώς έχασαν το πριμ που τους είχε υποσχεθεί ο Σωκράτης Κόκκαλης και το οποίο διέρρευσε ότι ήταν ύψους 400.000 ευρώ.

    [25] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Η ΑΕΚ θα αποφασίσει για Μαντούκα

    5/3/2007 8:36:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ανοιχτό άφησε το θέμα της παραμονής του Γκουστάβο Μαντούκα στην ΑΕΚ, ο εκπρόσωπος του Βραζιλιάνου, Πράτα Ταβάρες. Σε δηλώσεις του στην ΕΡΑ Σπορ τόνισε: "Αυτή τη στιγμή το θέμα είναι στην αναμονή. Η ΑΕΚ έχει μια οψιόν που αναγράφεται στο συμβόλαιο. Πιστεύω ότι το θέμα θα τακτοποιηθεί στις αρχές Απριλίου, κι αν όχι, μέχρι τέλους του ίδιου μήνα θα έχει ολοκληρωθεί. Ο παίκτης είναι ευχαριστημένος στην Ελλάδα και την ΑΕΚ. Του αρέσει και η δουλειά που γίνεται εκεί. Του αρέσει και η πόλη και η οικογένειά του έχει προσαρμοστεί πλήρως. Αλλά η παραμονή του θα εξαρτηθεί από τις προϋποθέσεις της οψιόν, που η ΑΕΚ πρέπει να ενεργοποιήσει, για να υπάρχει θετική κατάληξη ανάμεσα στις δύο πλευρές. Πρέπει η ΑΕΚ να πληρώσει κάποια χρήματα, αυτό είναι σίγουρο".

    [26] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Επτά συλλήψεις στο ντέρμπυ

    5/3/2007 2:28:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105.8

    Απ όλα είχε το χθεσινό ντέρμπυ στο "Καραϊσκάκη" μεταξύ Ολυμπιακού Παναθηναϊκού. Φίλαθλοι του Ολυμπιακού που δεν είχαν εισιτήριο προσπάθησαν ανεπιτυχώς να μπουν στο γήπεδο και προκάλεσαν έντονα επεισόδια και συνεπλάκησαν με αστυνομικούς. Συνελλήφθησαν για την συμμετοχή τους στα επεισόδια επτά άτομα, ανάμεσά τους και τρεις ανήλικοι. Μέσα στο γήπεδο η κατάσταση ήταν ηλεκτρισμένη, καθώς έπεσαν πολλά καπνογόνα κατά τη διάρκεια του αγώνα από οπαδούς του Ολυμπιακού που έκαναν ομιχλώδη και αποπνικτική την ατμόσφαιρα. Το γκολ του Παπαδόπουλου στο 89 εξαγρίωσε τους οπαδούς του Ολυμπιακού που μερίδα από αυτούς "απάντησαν" με βροχή από καπνογόνα κατά ριπάς εντός αγωνιστικού χώρου με αποτέλεσμα να σφυρίξει ο διαιτητής την λήξη του αγώνα εσπευσμένα, προτού ολοκληρωθούν τα προβλεπόμενα λεπτά καθυστέρησης.

    Στον Εισαγγελέα οι συλληφθέντες

    Σήμερα το πρωϊ οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πειραιά οι επτά συλληφθέντες. Από αυτούς ελεύθεροι αφέθηκαν μετά την απολογία τους, οι δύο από τους τρεις ανήλικους αθίγγανους ηλικίας 10 και 11 ετών που συνελήφθησαν χθες κατά τη διάρκεια επεισοδίων εξω από το Καραϊσκάκη κατά τη διάρκεια του αγώνα Ολυμπιακού- Παναθηναϊκού.

    [27] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Βούβανε" το Καραϊσκάκη

    5/3/2007 12:09:00 πμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Νίκη που τον φέρνει σε θέση ισχύος για την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ πέτυχε ο Παναθηναϊκός στο absolute ντέρμπυ επί του Ολυμπιακού μέσα στο Καραϊσκάκη με 1-0. Επαληθεύτηκε ο άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου, που "τιμώρησε" τον φλύαρο και άσφαιρο Ολυμπιακό και από την άλλη ο Παναθηναϊκός ευτύχησε να έχει σε εκπληκτική ημέρα τον Εμπεντε που έπιανε τα άπιαστα και γλύτωσε τον Παναθηναϊκό σε αρκετές περιπτώσεις. Μοιραίος παίκτης του Ολυμπιακού ο Ανατολάκης που με το τραγικό λάθος του στο 89 έδωσε το δικαίωμα στον Παναθηναϊκό να "δραπετεύσει" με το τρίποντο υπό την "βροχή" φωτοβολίδων από τις κερκίδες των εξαγριωμένων οπαδών του Ολυμπιακού. Με την νίκη αυτή ο Παναθηναϊκός διατήρησε την διαφορά των δύο βαθμών από την ΑΕΚ που το Σάββατο κέρδισε τον Αρη με 3-1. Μεγάλη νίκη πέτυχε ο ΟΦΗ μέσα στο Αλκαζάρ επί της Λάρισας που ισοδυναμεί με έξοδο στο ΟΥΕΦΑ, ενώ ο Απόλλων Καλαμαριάς με μια "ροπαλιά" του Μπούσι στο 87 άφησε στον τόπο τον Ηρακλή που κινδυνεύει άμμεσα με υποβιβασμό στην Β Εθνική. Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ της 24ης ημέρας του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας έχουν ως εξής: Ιωνικός-Ξάνθη 0-2 (53΄ Καζάκης, 84΄ Μεσέρα) ΑΕΚ-Αρης 3-1 (57΄πεν. Μαντούκα, 74΄ Λυμπερόπουλος, 89΄ Καπετάνος - 87΄ Νασιμέντο) Αιγάλεω-Πανιώνιος 0-2 (43 Γουνδουλάκης, +90 Τσκιτισβίλι) Εργοτέλης-Ατρόμητος 1-0 (33 Μπουντιμίρ) Ηρακλής-Απόλλων Καλ. 0-1 (87 Μπούσι) Kέρκυρα-ΠΑΟΚ 0-0 Λάρισα-ΟΦΗ 1-2 (69΄ Αντσουέ - 23΄ Ουέλινγκτον, 29΄ Ντρούλιτς) Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 0-1 (89΄ Παπαδόπουλος)

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Σε 24 αγώνες) 1. Ολυμπιακός 59 2. Παναθηναϊκός 51 3. ΑΕΚ 49 4. Αρης 33 . ΠΑΟΚ 33 . ΟΦΗ 33 7. Πανιώνιος 32 8. Λάρισα 31 9. Ατρόμητος 30 . Ξάνθη 30 . Εργοτέλης 30 12. Απόλλων Καλαμαριάς 28 13. Αιγάλεω 27 . Κέρκυρα 27 15. Ηρακλής 22 16. Ιωνικός 4 * Από τον Ιωνικό έχουν αφαιρεθεί πέντε βαθμοί

    Ο πίνακας των σκόρερ 13 γκολ: Λυμπερόπουλος (ΑΕΚ), Ριβάλντο (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ), Σαλπιγγίδης (ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ) 12 γκολ: Μίετσελ (ΠΑΟΚ) 10 γκολ: Καστίγιο (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ), Ντρούλιτς (ΟΦΗ), Παπαδόπουλος (ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ) 9 γκολ: Ζούλιο Σέζαρ (ΑΕΚ), Κόκε (ΑΡΗΣ)

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (25η) ΣΑΒΒΑΤΟ 10/03/2007 Ατρόμητος-Ξάνθη (16:45) ΠΑΟΚ-Αιγάλεω (19:00) ΚΥΡΙΑΚΗ 11/03/2007 Πανιώνιος-Ιωνικός (15:00) ΟΦΗ-Κέρκυρα (15:00) Απόλλων Καλ.-Ολυμπιακός (16:45) Λάρισα-ΑΕΚ (16:45) Αρης-Ηρακλής (19:00 ΝΕΤ) Παναθηναϊκός-Εργοτέλης (19:00)

    [28] Βόλεϊ

    Το χρίσμα στον Λεώνη

    5/3/2007 5:49:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το τυπικό μέρος της ανακοίνωσης της πρόσληψης του Αλέκου Λεώνη ως νέου προπονητή στην εθνική ομάδα βόλεϊ των αντρών έχει απομείνει μετά την συμφωνία που επετεύχθη σήμερα μεταξύ του τεχνικού του Ηρακλή και της ελληνικής ομοσπονδίας. Ο Λεώνης συναντήθηκε στο προπονητικό κέντρο της Παιανίας με τον πρόεδρο της Ε.Ο.ΠΕ., Θανάση Μπελιγράτη, τον πρόεδρο της επιτροπής εθνικών ομάδων, Μανώλη Παπαδάκη, και τον τεχνικό συντονιστή της Ομοσπονδίας, Περικλή Μπακοδήμο, και ήρθε σε κατ΄ αρχήν συμφωνία για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος για δύο χρόνια. Η πρόσληψη του Λεώνη αναμένεται να ανακοινωθεί την προσεχή Δευτέρα, αφού προηγουμένως θα πρέπει να υπάρξει έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο. Μιλώντας επί του θέματος, ο μακεδόνας τεχνικός προέβη στην ακόλουθη δήλωση: "Συμφωνήσαμε όσον αφορά στους συνεργάτες μου, αλλά και στην ενιαία πολιτική που θα εφαρμόσουμε στις εθνικές ανδρών, εφήβων και παίδων. Το ελληνικό βόλεϊ βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, τόσο σε εθνικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, και οι τομές που θα γίνουν πρέπει να στηριχθούν απ΄ όλους".

    [29] Σάρωσε τα μετάλλια

    5/3/2007 3:15:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αφού πήρε το... μάθημά της στο τουρνουά του Τουρκουάν στη Γαλλία πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, χθες ήταν η ώρα να... σαρώσει και τα μετάλλια στο πανίσχυρο διεθνές τουρνουά του Κλίπαν. Ο λόγος για την εθνική μας ομάδα των γυναικών, η οποία στις Ολυμπιακές κατηγορίες κατάφερε να πανηγυρίσει τρία μετάλλιο αλλά και μια 5η θέση με αποτέλεσμα να βρεθεί στις πρώτες θέσεις της γενικής κατάταξης. Η Αγόρω Παπαβασιλείου ήταν δεύτερη στα 63 κιλά, χάνοντας στον τελικό 2-1 στις περιόδους από την «ασημένια» Ολυμπιονίκη της Αθήνας, την Αμερικανίδα Σάρα ΜακΜαν, ενώ την ίδια τύχη είχε και η Σοφία Πουμπουρίδου στα 55 κιλά που έχασε 2-0 στον τελικό από την 3η Ολυμπιονίκη της Αθήνας, τη Γαλλίδα Άννα Γκομές. Ακόμη, στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε η Μαρία Λουίζα Βυρώνη στα 72 κιλά, ενώ η Φανή Ψαθά ήταν 5η στα 48 κιλά. «Είχα πει μετά το τουρνουά της Γαλλίας, ότι οι διακρίσεις δεν ήρθαν εξαιτίας κάποιων λεπτομερειών. Αυτές ακριβώς τις λεπτομέρειες κατορθώσαμε να τις διορθώσουμε με αποτέλεσμα σε ένα πανίσχυρο τουρνουά όπως είναι αυτό του Κλίπαν, να δείξουμε τις δυνατότητες που έχει αυτή η εθνική ομάδα», είπε ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Κώστας Σωτηριάδης, λίγες ώρες μετά την επιστροφή του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος από τη Σουηδία. Και συνέχισε: «Είμαι ευχαριστημένος από την εμφάνιση των κοριτσιών, αφού κατάφεραν να ξεχωρίσουν στη σπουδαία αυτή διοργάνωση. Η ευχάριστη έκπληξη είχε να κάνει με τη Σοφία Πουμπουρίδου, η οποία μετά από καιρό έδειξε τις δυνατότητες αλλά και το ταλέντο που διαθέτει και βρέθηκε στο βάθρο των νικητών. Η Αγόρω Παπαβασιλείου από την πλευρά της, απέδειξε τη σταθερότητα που έχει και δικαιολόγησε την παρουσία της στη λίστα με τις καλύτερες αθλήτριες του κόσμου στην κατηγορία των 63 κιλών. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να προκριθεί στον τελικό κέρδισε την 3η Ολυμπιονίκη της Αθήνας, τη Γαλλίδα Λεγκράντ αλλά και την 3η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2006, τη Σουηδέζα Αλιάντι. Στον τελικό με αντίπαλο την ΜακΜαν αν και έχασε την πρώτη περίοδο 6-0, κέρδισε τη δεύτερη 2-1 για να χάσει την τελευταία 1-0 παρά την υπερπροσπάθεια. Η Μαρία Βρυώνη, δείχνει ότι έχει μια άνοδο, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι στην κατηγορία της έχασε μόλις ένα ματς και μάλιστα στα δεσίματα. Ακόμη, η Φανή Ψαθά, υπερέβαλε εαυτόν και κέρδισε την 5η θέση παρά το γεγονός ότι και επί σουηδικού εδάφους αντιμετώπισε πρόβλημα τραυματισμού. Ωστόσο, με το πάθος που έδειξε τόσο την πρώτη όσο και τη δεύτερη ημέρα των αγώνων θα μπορούσε κάλλιστα να βρεθεί στο βάθρο των νικητών, κάτι που δεν συνέβη αφού στο ματς για την 3η θέση έχασε με πολύ μικρή διαφορά από την Ρωσίδα αντίπαλο της. Η αλήθεια είναι ότι μετά τον τραυματισμό της, είχα δίλημμα αν πρέπει να κατέβει ν` αγωνιστεί στο υπόλοιπο της διοργάνωσης, όμως από τη στιγμή που έβλεπα στα μάτια της το πάθος για διάκριση δεν μπορούσα να κάνω διαφορετικά». Οι τρεις πρώτες στις κατηγορίες όπου η Ελλάδα κέρδισε μετάλλιο: 55 κιλά 1. Άνα Γκομίς (Γαλλία) 2. Σοφία Πουμπουρίδου (ΕΛΛΑΔΑ) 3. Γιοχάνα Μάτσον (Σουηδία) 3. Σίλβια Μπιλένσκα (Πολωνία) 63 κιλά 1. Σάρα ΜακΜαν (ΗΠΑ) 2. Αγόρω Παπαβασιλείου (ΕΛΛΑΔΑ) 3. Έλενα Αλάντι (Σουηδία) 3. Μόνικα Ρόγκιεν (Πολωνία) 72 κιλά 1. Αλένα Σταροντούμπτεσεβα (Ρωσία) 2. Τζένι Φράνσον (Σουηδία) 3. Μαρίνα Γκάστλ (Αυστρία) 3. Μαρία Λουίζα Βρυώνη (ΕΛΛΑΔΑ)

    [30] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Νίκησαν Λιόν, Λανς

    5/3/2007 3:35:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ενα πέναλτι του Ντιντάν στο 59ο λεπτό, χάρισε στη Λανς τη νίκη 1-0 επί της Μαρσέιγ στο Βελοντρόμ. Ετσι, η ομάδα που απέκλεισε τον Παναθηναϊκό από το κύπελλο UEFA, διατήρησε τη διαφορά των έξι βαθμών από τη Λιλ, στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει τη δεύτερη θέση που οδηγεί απευθείας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Η πρωτοπόρος Λιόν, που υποδέχεται τη Ρόμα την Τετάρτη για τη ρεβάνς του Τσάμπιονς Λιγκ έκανε έναν υγιεινό περίπατο στη Σεντ Ετιέν κάνοντας ένα ακόμη βήμα για την κατάκτηση του πιο εύκολου "Σαμπιονά" που έχει κατακτήσει. Η Λιλ ισοπέδωσε την Τρουά με 4-0 παραμένοντας σε τροχιά εξόδου στο Τσάμπιονς Λιγκ και παράλληλα ήταν μια καλή προπόνηση ενόψει της αυριανής ρεβάνς του Τσάμπιονς Λιγκ στο "Ολντ Τράφορντ" με την Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ. Η Παρί Σεν Ζερμέν έχασε και πάλι, αυτή τη φορά από την Σεντάν με 2-0 και παραμένει στην ουρά της βαθμολογίας. Συνοπτικά σε αγώνες για την 27η ημέρα του γαλλικού πρωταθλήματος, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Σεντ Ετιέν-Λιόν 1-3 (80 Γκομίς-28 Κάλστρομ, 37 Τιάγκο, 47 Φρεντ) Οσέρ-Ρεν 1-0 (65 Γέλεν) Μονακό-Μπορντό 0-0 Νανσί-Λε Μαν 1-1 (37 Μακαλούσο - 73 Γκραφίτε) Σεντάν-Παρί ΣΖ 2-0 (7 αυτ. Λαντρό, 74 Μπουταμπού) Λοριάν-Νις 0-0 Λιλ-Τρουά 4-0 (16, 34 Κεϊτά, 19, 46 Ντιμόντ) Βαλανσιέν-Τουλούζ 0-0 Σοσό-Ναντ 1-2 (34΄πεν. Αλβάρο Σάντος - 23΄ Παγέτ, 51΄ Κεσερού) Μαρσέιγ-Λανς 0-1 (59΄πεν. Ντιντάν)

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 27 αγώνες) Λιόν 61 Λανς 48 Λιλ 42 Τουλούζ 42 Σοσό 40 Μπορντό 40 Σεντ Ετιέν 39 Μαρσέιγ 38 Ρεν 36 Νανσί 36 Λε Μαν 35 Οσέρ 35 Λοριάν 35 Μονακό 34 Νις 30 Τρουά 30 Βαλανσιέν 29 Παρί Σεν Ζερμέν 28 Ναντ 26 Σεντάν 25

    [31] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Μόνη πρώτη η Σεβίλη

    5/3/2007 12:28:00 πμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η Σεβίλη απολαμβάνει ξανά την ευχάριστη μοναξιά της κορυφής μετά την σπουδαία νίκη επί της πρωταθλήτριας Ευρώπης Μπαρτσελόνα με 2-1. Η Μπαρτσελόνα προηγήθηκε με τέρμα του Ροναλντίνιο στο 14, στο 29 όμως έχασε πέναλτυ και μαζί την ευκαιρία να "καθαρίσει" το παιχνίδι. Στην συνέχεια η Σεβίλη ανέλαβε δράση και αρχικά ισοφάρισε με τον Κερζάκοφ στο 39 και έκανε την απόλυτη ανατροπή στο 61 με τον Αλβες. Πολύ σημαντική απώλεια για τη Ρεάλ Μαδρίτης, που δεν κατάφερε να νικήσει την Χετάφε (1-1) στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» και βρίσκεται πλέον στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας, μετά από 25 αγωνισικές στην Πριμέρα Ντιβιζιόν. Ο Ρούουντ Φαν Νίστελροϊ ισοφάρισε με πέναλτι στο 45΄ το γκολ με το οποίο ο Γκουϊζα είχε δώσει προβάδισμα στους φιλοξενούμενους, αλλά η «βασίλισσα» δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα περισσότερο στο δεύτερο ημίχρονο. Στην αναμέτρηση με την οποία έπεσε η αυλαία της αγωνιστικής, η Ουέλβα πέτυχε σπουδαία νίκη με 1-0 επί της Ατλέτικο Μαδρίτης, που είχε στην ενδεκάδα της τον Γιούρκα Σεϊταρίδη (αντικαταστάθηκε στο 78΄ από τον Βαλέρα). Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ της 25ης αγωνιστικής του ισπανικού πρωταθλήματος: Βαλένθια-Θέλτα 1-0 (67΄ Μοριέντες) Σεβίλη-Μπαρτσελόνα 2-1 (39΄ Κερζάκοφ, 61΄ Αλβες - 14΄ Ροναλντίνιο) Εσπανιόλ-Βιγιαρεάλ 1-1 (29΄ Ταμούδο - 54΄ Φορλάν) Μαγιόρκα-Λεβάντε 3-1 (48΄ Γιάνκοβιτς, 51΄ Βίκτορ, +90΄ Αράνγκο - 74΄ Καπό) Σαραγόσα-Σοσιεδάδ 3-2 (53΄ Αϊμάρ, 75΄πεν. Μιλίτο, 81΄ Εβέρτον - 17΄ Χερέρα, +90΄ ντε Τσέριο) Λα Κορούνια-Μπέτις 0-1 (80΄ Φερνάντο) Αθλέτικ Μπιλμπάο-Ταραγόνα 0-2 (37΄ Πορτίγιο, 72΄ Πινίγια) Σανταντέρ-Οσασούνα 1-0 (79΄ Χουάνγιο) Ρεάλ Μαδρίτης-Χετάφε 1-1 (45΄πεν. Φαν Νίστελροϊ - 38΄ Γκουϊζα) Ουέλβα-Ατλέτικο Μαδρίτης 1-0 (9΄πεν. Σιναμά Πονγκόλ)

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 25 αγώνες) Σεβίλη 50 Μπαρτσελόνα 49 Βαλένθια 46 Ρεάλ Μαδρίτης 44 Σαραγόσα 42 Ατλέτικο Μαδρίτης 40 Ουέλβα 40 Χετάφε 37 Εσπανιόλ 36 Σανταντέρ 36 Λα Κορούνια 33 Βιγιαρεάλ 33 Οσασούνα 30 Μπέτις 30 Μαγιόρκα 29 Λεβάντε 27 Θέλτα 26 Αθλέτικ Μπιλμπάο 25 Ταραγόνα 17 Σοσιεδάδ 14

    [32] Υγεία

    Χωρίς αμνιοκέντηση

    Ακίνδυνος προγεννητικός έλεγχος

    5/3/2007 6:57:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΝΕΤ

    Χωρίς αμνιοπαράκεντηση, αλλά με εξέταση αίματος της μητέρας, θα γίνεται, στο μέλλον, ο προγεννητικός έλεγχος ασθενειών, όπως το σύνδρομο Ντάουν.

    Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των νεογνών και ο έλεγχος της εμβρυακής θνησιμότητας, συζητήθηκαν στο 14ο πανελλήνιο συνέδριο περιγεννητικής ιατρικής, παρουσία σημαντικών ελλήνων και ξένων επιστημόνων.

    [33] Υγεία

    Η νεφρική ανεπάρκεια

    Ας προσέξουμε τα νεφρά μας

    5/3/2007 6:39:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΝΕΤ

    Φιλτράρουν 200 λίτρα υγρών κάθε μέρα. Οι νεφροί έχουν καθοριστικό ρόλο στη σωστή λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων .Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι η υπερβολική κατανάλωση αναλγητικών τους προκαλεί μη αναστρέψιμες βλάβες;

    Ο Διευθυντής του νεφρολογικού τμήματος του Λαϊκού νοσοκομείου Ιωάννης Μπολέτης τονίζει πως: "τα νεφρά μπορεί να υποστούν ανεπανόρθωτες βλάβες από τα αναλγητικά τα αντιβιοτικά φάρμακα καθώς και από τις ασθένειες του διαβήτη και της υπέρτασης. "Την τελευταία δεκαετία διπλασιάστηκαν οι ασθενείς που μπαίνουν στην αιμοκάθαρση και στην χώρα μας έχουν φθάσει τους 9 χιλιάδες". Υπολογίζεται ότι ένα εκατομμύριο Έλληνες πάσχουν από παθήσεις των νεφρών και δεν το γνωρίζουν και το 80% δεν θα καταφέρει να επιβιώσει. "Δυστυχώς η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια δεν δημιουργεί προβλήματα από πριν. Είναι μια "ύπουλη" ασθένεια". Στην Ελλάδα λειτουργούν 137 μονάδες τεχνητού νεφρού ενώ το ετήσιο κόστος ανά ασθενή αγγίζει τις 30 χιλιάδες ευρώ . "Σήμερα δαπανώνται πάνω από 300 εκ ευρώ το χρόνο για αιμοκάθαρση. " Όταν η νεφρική λειτουργία εμφανίζει σοβαρά προβλήματα τότε η αιμοκάθαρση είναι μονόδρομος και πολλοί ασθενείς θα χρειαστούν αργότερα μεταμόσχευση νεφρών. Ένα μόσχευμα που ίσως να μην βρεθεί ποτέ, αφού στη λίστα αναμονής υπάρχουν ήδη 1000 νεφροπαθείς.

    [34] Παράξενα

    Στην Ελβετία

    Διαρρήκτης με ...σαβουάρ βιβρ!

    5/3/2007 8:00:00 μμ

    Ένας νεαρός διαρρήκτης εισέβαλε στο σπίτι ενός ηλικιωμένου ζευγαριού στην Ελβετία, την ώρα που βρίσκονταν και εκείνοι μέσα. Αυτό βέβαια δεν αποτέλεσε εμπόδιο για τον νεαρό, αφού πριν τους ληστέψει, είχε μια φιλική συζήτηση μαζί τους!

    Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο δράστης μπήκε στο διαμέρισμα των ηλικιωμένων στην μικρή πόλη Βάλσβιλ στο καντόνι Ζούγκ τα ξημερώματα της Δευτέρας, αφού εντόπισε τι πρόκειται να αρπάξει, έδεσε τα θύματά του και άρχισε μια πολύ οικεία κουβεντούλα με τους γέροντες σε σπασμένα γερμανικά. Η τοπική αστυνομία δεν θέλησε να αναφερθεί περισσότερο στην κουβέντα του δράστη με τα θύματά του και αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι ήταν πολύ "φιλική".

    Ο δράστης μετά το πέρας της ...κοινωνικής του υποχρέωσης, μάζεψε όλα τα χρήματα, τα χρυσαφικά και ό,τι άλλο μπορούσε να μεταφέρει και λίγη ώρα μετά από την εισβολή του στο ξένο σπίτι, έφυγε ανενόχλητος, αφού τα θύματα άργησαν να ειδοποιήσουν την αστυνομία, γιατί μέχρι να συνέλθουν από την περίεργη επίσκεψη πέρασαν τρεις ώρες και ο ευγενής διαρρήκτης κατάφερε να εξαφανιστεί για τα καλά.

    [35] Ζωής ...σΤάσεις

    Του νέου Mouton Rothschild

    Και ζωγράφος ο πρίγκιπας Κάρολος

    5/3/2007 10:08:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μετά τον Πικάσο, τον Γουόρχολ και άλλους, ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος δέχθηκε να ζωγραφίσει την ετικέτα του νέου οίνου εσοδείας του Chateau Mouton Rothschild. Στα αποκαλυπτήρια της ακουαρέλας στη Νέα Υόρκη, η βαρόνη Φιλιπίν ντε Ρότσιλιντ δήλωσε: "Ο πρίγκιπας δέχθηκε ευχαρίστως να βάλει το όνομά του σε φιάλες κρασιού που είναι προς πώληση, κίνηση που θα ήταν αδιανόητη πριν από μερικά χρόνια". Η βαρόνη πρόσθεσε .επίσης ότι είναι ένας γοητευτικός άνδρας, ένας άνθρωπος που αγαπά πολύ. Με βάση την ετικέτα του κρασιού συγκομιδής 2004, η ελαιογραφία εικονίζει πεύκα του ακρωτηρίου της Αντίμπ με φόντο το γαλάζιο του ουρανού. "Για τον εορτασμό της 100ης επετείου της εγκάρδιας συμφωνίας", έγραψε ο πρίγκιπας της Ουαλίας υπογράφοντας ως "Charles".

    Η ακουαρέλα θα εκτίθεται έως τις 10 Μαρτίου στον οίκο Σόθμπις στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο έκθεσης των πρωτότυπων έργων που από το 1945 κοσμούν τις φιάλες του μεγάλου αμπελώνα του Μπορντό, κάθε χρονιά διαφορετικές.

    Ετικέτες καλλιτέχνικής αξίας

    Οι ετικέτες αυτές έχουν μεγάλη αξία, όχι μόνο "οινολογική" αλλά και καλλιτεχνική, καθώς δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από έργα τέχνης αφού είναι οι ίδιες έργα τέχνης και πολλοί λάτρεις του κρασιού είναι συλλέκτες. Την ιδέα αυτή εμπνεύστηκε η 71 ετών βαρόνη μια βραδιά στην όπερα και ένα χρόνο μετά, συνοδεύοντας στην Αγγλία τη Μπερναντέτ Σιράκ, επισκέφθηκε τον Κάρολο και τη Καμίλα.

    Κάθε χρόνο πολλοί καλλιτέχνες φιλοτεχνούν την ετικέτα, με αντάλλαγμα 10 κιβώτια του Mouton: Μπρακ, Νταλί, Σεζάρ, Μιρό, Γουόρχολ, Χάρινγκ κ.ά. Στον μακρύ αυτό κατάλογο των καλλιτεχνών έρχεται τώρα να προστεθεί και το όνομα του διαδόχου του Βρετανικού θρόνου. Την ιδέα καθιέρωσε ο βαρόνος Φιλίπ ντε Ρότσιλντ, τη δεκαετία του 1920 και η κόρη του, Φιλιπίν, στην οποία περιήλθαν οι αμπελώνες, εκθέτει τακτικά τα πρωτότυπα έργα σε όλο τον κόσμο.

    Αυτή την εβδομάδα 207 λαχνοί από τις κάβες του αμπελώνα Mouton δημοπρατούνται από τον οίκο Σόθμπις, ένας νεωτερισμός για τον αμπελώνα του Μπορντό και τις 100.000 φιάλες φυλάσσει στις οιναποθήκες του. Ανάμεσα στα κρασιά που διατίθενται στον πλειστηριασμό είναι μια γυάλινη μεγάλη νταμιτζάνα του 1945, η αξία της οποίας κυμαίνεται από 80.000 έως 150.000 δολάρια. Το Σεπτέμβριο, ένας λαχνός με έξι μεγάλες μπουκάλες 2/5 λίτρων Mouton Rothschild 1945 κατακυρώθηκε αντί 345.000 δολαρίων στο Λος Άντζελες, με συνέπεια το κρασί αυτό να ανακηρυχθεί το ακριβότερο στον κόσμο.

    [36] Ζωής ...σΤάσεις

    Η Κάιλι Μινόγκ

    "Μούσα" των Hennes & Mauritz

    5/3/2007 9:47:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η Αυστραλέζα τραγουδίστρια της ποπ Κάιλι Μινόγκ επελέγη από τον Σουηδικό όμιλο ειδών ένδυσης Hennes & Mauritz για τη νέα καλοκαιρινή κολεξιόν του, της οποίας μέρος των εσόδων θα δοθεί στη Βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση WaterAid. Όπως ανακοινώθηκε από τον όμιλο, σχεδόν το 10% των εσόδων από τις πωλήσεις καλοκαιρινών ενδυμάτων και αξεσουάρ για την παραλία θα δοθούν στην οργάνωση αυτή που έχει ως στόχο την παροχή πόσιμου νερού και τον εφοδιασμό συστημάτων υγιεινής στους πιο φτωχούς πληθυσμούς στον κόσμο, εφαρμόζοντας μια πολιτική προαγωγής των συνθηκών υγιεινής. Ο όμιλος ειδών ένδυσης Hennes & Mauritz, ιδρύθηκε το 1947 και έχει 1.345 καταστήματα σε 24 χώρες. Το 2006 είχε καθαρά κέρδη 10.797 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες, δηλαδή 1,188 δισεκατομμύριο ευρώ, καταγράφοντας κύκλο εργασιών 80.081 δισεκατομμυρίων κορωνών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 5 March 2007 - 21:52:19 UTC