Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 07-05-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Κάσο ο Πρωθυπουργός
  • [02] Δεσμεύεται η περιουσία της "Ακρόπολις"
  • [03] Επίθεση Παπανδρέου από το Ηράκλειο
  • [04] Εορτασμός Πρωτομαγιάς
  • [05] Την Τετάρτη η νεκροψία
  • [06] Νέες επιθέσεις
  • [07] Μετ' εμποδίων οι μετακινήσεις
  • [08] Άκυρη η πρώτη ψηφοφορία
  • [09] Καλύτερες συνθήκες εργασίας
  • [10] Κατάρρευση κτιρίου στην Ισπανία
  • [11] Τουρκία: Σε αναμονή της απόφασης
  • [12] Σκοτώθηκε ο αρχηγός της Αλ Κάιντα στο Ιράκ

    [01] Πολιτική

    Για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς

    Στην Κάσο ο Πρωθυπουργός

    1/5/2007 12:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/5/2007 7:13:05 μμ)

    Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μετέβη στην Κάσο για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, με κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού. Οι κάτοικοι του νησιού επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Πρωθυπουργό, ο οποίος επισκέπτεται την Κάσο για τρίτη φορά, ενώ τον συνοδεύει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Ο κ. Καραμανλής σε σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο, παρουσία των υπουργών Εθνικής Άμυνας Ευ. Μεϊμαράκη και Αιγαίου Αριστοτέλη Παυλίδη, του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη, του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Χαρ. Κόκκινου του νομάρχη Δωδεκαννήσου Γιάννη Μαχαιρίδη και τοπικών αρχών, ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι.

    Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε τα νησιά ανεκτίμητο εθνικό κεφάλαιο και υποσχέθηκε η κυβέρνηση θα δώσει ακόμη περισσότερο βάρος στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Κάσου, μετά από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του νησιού καθώς ο κ. Καραμανλής τήρησε παλαιότερη υπόσχεσή του και προχώρησε τη δημοπράτηση της κατασκευής λιμανιού στο νησί, που θεωρείται έργο ιδιαίτερης ζωτικής σημασίας.

    Τον Ιούνιο η δημοπράτηση του λιμανιού

    Σε σύντομη ομιλία του ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους κατοίκους της Κάσου και αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Κυβέρνησης για ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική σημειώνοντας πως το 80% του Δ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης προορίζεται για την περιφέρεια με ιδιαίτερη προτεραιότητα στη νησιωτική και την ακριτική Ελλάδα.

    Ιδιαίτερες αναφορές έκανε επίσης στα εκτελούμενα έργα στην περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, καθώς και στις προοπτικές που ανοίγονται στο πλαίσιο του Δ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

    Ο Πρωθυπουργός, ανακοίνωσε ότι το έργο της κατασκευής του λιμανιού της Κάσου θα δημοπρατηθεί στις 12 Ιουνίου.

    Το έργο αυτό βρίσκεται σε εκκρεμότητα 27 χρόνια και θεωρείται βασικής σημασίας για την ανάπτυξη του νησιού.

    Ο κ. Καραμανλής, τόνισε επίσης στην ομιλία του ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει αταλάντευτα στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων ώστε να τεθεί τέλος στα φαινόμενα παθογένειας του χθες.

    "Επιδιώκουμε πολιτικές για δυναμική και ισόρροπη ανάπτυξη για την αντιμετώπιση της ανεργίας και για την ανάπτυξη της περιφέρειας. Αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού στους αγώνες των εργαζομένων που τιμούμε σήμερα", είπε ο κ. Καραμανλής και σημείωσε πως δεν υποχωρούμε και δεν υπαναχωρούμε.

    [02] Πολιτική

    Με απόφαση του Πρωτοδικείου

    Δεσμεύεται η περιουσία της "Ακρόπολις"

    1/5/2007 5:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/5/2007 5:42:34 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Δεκτή έγινε από το Μονομελές Πρωτοδικείο (Τμήμα Ασφαλιστικών Μέτρων) η προσφυγή του ΤΕΑΔΥ για την έκδοση προσωρινής διαταγής δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων των εκπροσώπων της "Ακρόπολις Χρηματιστηριακή" και των δύο κυπριακών θυγατρικών της, μέχρι του ποσού των 10 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ζημιά που υπέστη το Ταμείο από την αγορά του επίμαχου ομολόγου. Η δέσμευση ισχύει έως τις 29 Μαΐου, οπότε και θα συζητηθεί η κύρια αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχει υποβάλλει το Ταμείο. Την Δευτέρα, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Γιώργος Κολιοκώστας, διέταξε νέα κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση και για άλλες ύποπτες συναλλαγές της "Ακρόπολις" την περίοδο 2002-2005 αλλά και για παρόμοιες αγοραπωλησίες ομολόγων από άλλες χρηματιστηριακές εταιρείες την περίοδο 1999-2002.

    [03] Πολιτική

    Κατά την διάρκεια εκδηλώσεων για την Πρωτομαγιά

    Επίθεση Παπανδρέου από το Ηράκλειο

    1/5/2007 1:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/5/2007 4:24:16 μμ)

    Δριμεία επίθεση στην Κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, από το Ηράκλειο όπου συμμετείχε στις εκδηλώσεις της εργατικής Πρωτομαγιάς. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ "θα χτυπήσει κάθε λογική ιδιοποίησης της δημόσιας περιουσίας" και πρόσθεσε "είμαστε κοντά στον εργαζόμενο, τον Έλληνα πολίτη και την ελληνική οικογένεια, στους αγώνες που δίνουν για μια δίκαιη κοινωνία και μαζί θα θέσουν τέρμα σε μια κατάφωρα άδικη πολιτική, αυτή της ΝΔ, που έχει συρρικνώσει το οικογενειακό εισόδημα, έχει στηρίξει με αυθαιρεσία και τους λίγους και ημέτερους έναντι των πολλών".

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ακόμη ότι η Κυβέρνηση έχει υπονομεύσει το κοινωνικό κράτος, τη δημόσια παιδεία, την υγεία, το ασφαλιστικό και την πρόνοια. "Θα βάλουμε τέρμα σε μια πολιτική που έχει την αντίληψη ότι το κράτος είναι δικό τους, ότι είναι λάφυρο για να το μοιραστούν σε μια άθλια πολιτική λεηλασίας, του κόπου του ελληνικού λαού, των ασφαλιστικών ταμείων".

    Απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, τόνισε ότι "η όξυνση και η πόλωση είναι το τελευταίο σωσίβιο για τον κ. Παπανδρέου και το κόμμα του". Επίσης, υπογράμμισε "ο κ. Παπανδρέου δεν έχει να πει τίποτα για το σήμερα, βλέποντας ότι αυτή η Κυβέρνηση νοικοκυρεύει την οικονομία, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, θωρακίζει θεσμικά την διαφάνεια, φέρνει στο φως και στη δικαιοσύνη κάθε ύποπτο ζήτημα. Δεν έχει να εγγυηθεί τίποτα για το αύριο, δηλώνοντας "απών" από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο Σύνταγμα και την Παιδεία και αποφεύγοντας συστηματικά να καταθέσει έστω και μία συγκεκριμένη πρόταση για τον τόπο και τους πολίτες".

    [04] Κοινωνία

    Χωριστές εκδηλώσεις

    Εορτασμός Πρωτομαγιάς

    1/5/2007 12:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/5/2007 7:34:46 μμ)

    Πηγή: NET-ΝΕΤ 105,8-AΠΕ

    Με απεργιακές κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την εργατική Πρωτομαγιά. Στην Αθήνα η Πρωτομαγιά γιορτάστηκε με τρεις χωριστές εκδηλώσεις. Στο Πεδίον του Άρεως έγινε η κεντρική εκδήλωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, με κεντρικό σύνθημα το θέμα των ασφαλιστικών ταμείων. Η εκδήλωση κορυφώθηκε με διαδήλωση προς την πλατεία Συντάγματος, η οποία ολοκληρώθηκε ομαλά. Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλέκος Καλύβης, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση, προέβαλε το αίτημα "φέρτε πίσω τα λεφτά" και σημείωσε ότι τα συνδικάτα θα διεκδικήσουν μέχρι και το τελευταίο ευρώ τις ζημιές που έγιναν στα ταμεία με τα δομημένα ομόλογα, θα διεκδικήσουν, επίσης, τη σταδιακή επιστροφή του συνόλου των καταληστευθέντων πόρων από τα ταμεία.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος μιλώντας στους δημοσιογράφους δήλωσε ότι η υπόθεση των ομολόγων αποτελεί ένα μεγάλο σκάνδαλο, ζήτησε την άμεση επιστροφή των χρημάτων και την τιμωρία των ενόχων. Επίσης, κάλεσε τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στις 15 Μαΐου, που θα πραγματοποιηθεί με κεντρικό αίτημα τη διεκδίκηση της αποκατάστασης όλων των ζημιών που υπέστησαν τα ταμεία.

    Εκδηλώσεις σε πόλεις

    Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης που παραβρέθηκε στη συγκέντρωση, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική, χαρακτήρισε την υπόθεση των ομολόγων ως καταλήστευση των ταμείων και καταλόγισε ευθύνη για τους χειρισμούς της υπόθεσης στο οικονομικό επιτελείο και τον πρωθυπουργό.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος καταλόγισε ευθύνες προς όλες τις πλευρές που προχώρησαν σήμερα σε διασπαστικές, όπως τις χαρακτήρισε, συγκεντρώσεις ή κινήσεις κατά τη ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς και πρότεινε στους εργαζομένους να κινηθούν με τακτική που θα έχει ως θεμέλιο την ενότητα, την αλληλεγγύη και την κοινή δράση. Ο κ. Αλαβάνος επανέλαβε την πρόταση του κόμματός του για άμεση σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση των ομολόγων και ζήτησε να επιστραφούν τα χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία.

    Η ΔΑΚΕ τίμησε την ημέρα με χωριστή εκδήλωση στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, και σύνθημα "ΓΣΕΕ δυνατή, όχι πια κομματική" εκφράζοντας τη διαφωνία της στη μονοθεματική -όπως υποστήριξαν στελέχη της- επιλογή της ΓΣΕΕ να έχει φέτος κεντρικό σύνθημα το θέμα των ομολόγων. Οι συνδικαλιστές της παράταξης κατέθεσαν στεφάνι στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, ενώ εντός των προσεχών ημερών θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση στο Λαύριο για να τιμήσουν τους πρωτεργάτες του εργατικού κινήματος, των συνδικάτων και της Πρωτομαγιάς στη χώρα.

    Το ΠΑΜΕ, με το σύνθημα "Ο πλούτος ανήκει στον κόσμο της εργατιάς" πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος και στη συνέχεια πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

    Στην συγκέντρωση παραβρέθηκε και η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος. Η κ. Παπαρήγα σε δηλώσεις τόνισε ότι "χρειάζεται ανατροπή πολιτικής και όχι απλώς αλλαγή πολιτικού σκηνικού. Αν θέλουν οι εργαζόμενοι να χτυπήσουν τις ανομίες, τα παράνομα σκάνδαλα, θα πρέπει να συγκεντρώσουν την προσοχή τους στο αντιπάλεμα των νόμιμων σκανδάλων, αυτών που γίνονται με τη βούλα του νόμου, τα σκάνδαλα που έχουν σχέση με τη πιο στυγνή εκμετάλλευση της εργατικής τάξης.

    Με δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις γιορτάστηκε η Εργατική Πρωτομαγιά στον Πειραιά. Η μία εκδήλωση οργανώθηκε από τα Εργατικά Κέντρα της πόλης και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Νεκρών Εργατών στο Πασαλιμάνι. Η δεύτερη εκδήλωση είναι αυτή του ΠΑΜΕ η οποία κορυφώθηκε με πορεία στο Πασαλιμάνι.

    Με τρεις συγκεντρώσεις και πορείες, τιμούν οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης την εργατική Πρωτομαγιά. Η κεντρική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από το Εργατικό Κέντρο στην Πλατεία Αριστοτέλους, ενώ τα μέλη του ΠΑ.ΜΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου.

    Με τη συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και παρουσία του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη, ως εκπροσώπου της κυβέρνησης, του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, βουλευτών, τοπικών αρχών, φορέων και εργαζομένων, γιορτάστηκε στο Ηράκλειο Κρήτης η Εργατική Πρωτομαγιά.

    Μετά τη συγκέντρωση και την ομιλία του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Γιώργου Σκουλαδάκη, που επικεντρώθηκε στην εργατική Πρωτομαγιά και το θέμα των ταμείων, έγινε κατάθεση στεφανιών στο μνημείο της Εργατικής Τάξης και στα σημεία όπου έπεσαν οι αγωνιστές της στο Ηράκλειο.

    Την ίδια ώρα, το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε δική του συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας.

    [05] Κοινωνία

    Της κοπέλας που πέθανε από φλεγμονή

    Την Τετάρτη η νεκροψία

    1/5/2007 6:32:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Την Τετάρτη θα γίνει η νεκροψία στην ατυχή τριαντάχρονη από την Δραπετσώνα, που μπήκε την Παρασκευή στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας με φλεγμονή στο δόντι και το πρωί της Κυριακής πέθανε. Οι συγγενείς της είναι συγκλονισμένοι και καταγγέλλουν ότι οι γιατροί άργησαν να την βάλουν στην εντατική όταν παρουσιάστηκε επιπλοκή. Οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου διαβεβαιώνουν, ότι το περιστατικό αντιμετωπίστηκε όπως έπρεπε ενώ έχει διαταχθεί ένορκη διοικητική εξέταση.

    Σπάνια αλλά όχι πρωτοφανής

    Μπορεί ένα στοματικό απόστημα να οδηγήσει στο θάνατο ένα νέο άνθρωπο;

    Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η περίπτωση της 30χρονης μπορεί να είναι σπάνια, δεν είναι όμως πρωτοφανής.

    "Αν ψάξεις τη διεθνή βιβλιογραφία τα αποστήματα της στοματικής κοιλότητας έχουν επιφέρει το θάνατο όταν αυτές οι καταστάσεις δεν ελέγχονται εγκαίρως.", τονίζει στη ΝΕΤ ο Ανδρέας Καραμπίνης, διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας ου Νοσοκομείου "Γεώργιος Γεννηματάς".

    Πολλοί ασθενείς αγνοούν ότι οι βλάβες στα δόντια επιβαρύνουν τη λειτουργία της καρδιάς. Πιο ευάλωτοι είναι όσοι πάσχουν από χρόνια καρδιακή νόσο, καθώς όπως υποστηρίζει ο Νίκος Μαραγκός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μαινζ της Γερμανίας, το πύον κατεβαίνει στο μεσοθώρακα και πλήττει τη καρδιά.

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες η χορήγηση αντιβιοτικών όταν στην στοματική κοιλότητα έχει δημιουργηθεί φλεγμονή, είναι απαραίτητη αλλά δεν αποτελεί πανάκεια.

    [06] Κοινωνία

    Νέες επιθέσεις

    1/5/2007 5:50:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό ΧαριλάουΤρικούπη έκαναν, στις 4 το απόγευμα, ομάδα νεαρών. Οι δράστες πέταξαν εναντίον των γραφείων πέτρες, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα χωρίς να προκληθούν ζημιές. Νωρίτερα, λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, ομάδα κουκουλουφόρων πέταξαν μία βόμβα μολότοφ εναντίον του κτιρίου, στο ισόγειο του οποίου στεγάζονται τα γραφεία της εταιρίας εσωρούχων "Γκάλοπ" και στον πρώτο όροφο τα γραφεία της εταιρίας "ΚΛΩΝΑΤΕΞ", στο Μπουρναζι. Η μολότοφ εξερράγη στο ισόγειο και από τη φωτιά, η οποία σβήστηκε γρήγορα, προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές.

    [07] Κοινωνία

    Απεργίες και στάσεις εργασίας

    Μετ' εμποδίων οι μετακινήσεις

    1/5/2007 3:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/5/2007 7:13:33 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Μετ εμποδίων γίνονται οι μετακινήσεις του επιβατικού κοινού, καθώς 24ωρη απεργία έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τον Προαστιακό, τον ΟΣΕ, αλλά και η Ομοσπονδία Συλλογών Πολιτικής Αεροπορίας. Λεωφορεία και τρόλεϊ στο Λεκανοπέδιο πραγματοποιούν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί και από τις 10 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα, ενώ το Μετρό δεν λειτούργησε από τις 5 έως τις 8 το πρωί. Με στάση εργασίας από τις 8 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι συμμετείχε στις απεργιακές κινητοποιήσεις και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, ενώ 24ωρη απεργία έχουν κηρύξει τα κατώτερα πληρώματα μηχανής Εμπορικού Ναυτικού και η Ενωση Μηχανικών. Από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ απεργεί και ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ.

    [08] Κόσμος

    Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Τουρκία

    Άκυρη η πρώτη ψηφοφορία

    1/5/2007 6:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/5/2007 7:39:00 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ-Reuters-Associated

    Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Τουρκία μετά την απόφαση Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας να κρίνει ως άκυρη την πρώτη ψηφοφορία, για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην Τουρκία, καθώς δεν υπήρχε η απαιτούμενη απαρτία. Η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, παρά την απόφαση του δικαστηρίου, την οποία δήλωσε ότι θα σεβαστεί, αποφάσισε να προχωρήσει κανονικά στην ψηφοφορία της Τετάρτης, τονίζοντας ότι θα την εκλάβει ως πρώτη γενόμενη και όχι ως δεύτερη. Με αυτή την κίνηση ελπίζει ότι θα μπορέσει μετά από σκληρά παζάρια να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 367 βουλευτών ώστε να θεωρηθεί έγκυρη η ψηφοφορία. Ωστόσο δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό. Λίγο νωρίτερα πάντως το κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ταγίπ Ερντογάν, είχε αποφασίσει την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές ακόμα και στην περίπτωση που ο Αμπντουλάχ Γκιουλ εκλεγόταν στο αξίωμα του Προέδρου. Ως πιθανές ημερομηνίες δίνονταν είτε η 24η Ιουνίου είτε η 1η ή η 8η Ιουλίου. Πάντως σύμφωνα με δημοσκόπηση το κυβερνών κόμμα προηγείται με 38,4%, στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων και ακολουθεί το Ρεπουμπλικανικό και Λαϊκό (CHP) με 16,6%.

    [09] Κόσμος

    Διαδηλώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά

    Καλύτερες συνθήκες εργασίας

    1/5/2007 1:38:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/5/2007 4:57:28 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Εκατομμύρια εργαζόμενοι σ όλον τον κόσμο βγήκαν στους δρόμους με την ευκαιρία του εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς, ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, αμοιβές και ασφάλιση.

    Στην Κωνσταντινούπολη τουλάχιστον 600 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλοί συνδικαλιστές, συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς.

    Στην περιοχή Χαρμπίγε, κοντά στην πλατεία Ταξίμ, οι αστυνομικοί έβαλαν κατ επανάληψη στον αέρα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες και ήθελαν να σπάσουν τα αστυνομικά μπλόκα.

    Βορειότερα, στην περιοχή Οκμεϊντανί, δύο περίπου χιλιάδες αστυνομικοί αντιμετώπισαν διαδηλωτές για περίπου μία ώρα.

    Οι διαδηλωτές, που κρατούσαν ρόπαλα και πέτρες και είχαν στήσει οδοφράγματα σε διάφορα σημεία, διαλύθηκαν από τους αστυνομικούς που έκαναν χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού.

    Μέχρις στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες.

    Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Μουαμέρ Γκιουλέρ φοβούμενος ταραχές, έδωσε εντολή χθες να κλείσουν για λόγους ασφαλείας 41 σχολεία στις συνοικίες γύρω από την πλατεία αυτή.

    Στο Βερολίνο, η αστυνομία συνέλαβε 68 ανθρώπους, οι οποίοι επιτέθηκαν με μπουκάλια και πέτρες εναντίον των αρχών στη συνοικία Φριντριχσέιν του ανατολικού Βερολίνου. Εκπρόσωπος της αστυνομίας, δήλωσε ότι τα άτομα αυτά ήταν μεθυσμένα νεαρά άτομα. Η αστυνομία βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει τυχόν επεισόδια στη διάρκεια του εορτασμού της Πρωτομαγιάς καθώς θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και παρέλαση στις οποίες θα πάρουν μέρος χιλιάδες άνθρωποι. Περίπου 5.000 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί για τις σημερινές εορταστικές εκδηλώσεις στο Βερολίνο.

    Στο Τορίνο της Ιταλίας περίπου 100.000 άτομα έλαβαν μέρος στην διαδήλωση που οργάνωσαν για την Πρωτομαγιά οι τρεις μεγαλύτερες συνομοσπονδίες εργατικών συνδικάτων της χώρας, ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των νεκρών εν ώρα εργασίας. Σιγή θα τηρηθεί και στις άλλες διαδηλώσεις που προβλέπονται μέσα στην ημέρα για τα θύματα των εργατικών ατυχημάτων.

    Πάνω από 1.200 άτομα χάνουν την ζωή τους και περίπου 20.000 τραυματίζονται κάθε χρόνο στην Ιταλία σε εργατικά ατυχήματα σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές.

    Χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν στη Ρωσία με την ευκαιρία της εργατικής Πρωτομαγιάς, ζητώντας αυξήσεις μισθών και συντάξεων αποφεύγοντας όμως να επικρίνουν το Κρεμλίνο. Η κρατική ρωσική τηλεόραση μετέδωσε στιγμιότυπα από τις διαδηλώσεις που έγιναν σε διάφορες πόλεις από την Μόσχα μέχρι το Βλαδιβοστόκ.

    Σε γενικές γραμμές η ατμόσφαιρα ήταν ήρεμη, σε αντίθεση με αυτή που είχε επικρατήσει στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, στα μέσα Απριλίου στις διαδηλώσεις που έγιναν τότε κατά του Κρεμλίνου.

    Στην Κούβα οι εορταστικές εκδηλώσεις, έγιναν χωρίς την παρουσία του Φιντέλ Κάστρο.

    Αν και είχε δημιουργηθεί η εικασία ότι μπορεί να έκανε μία θριαμβευτική επανεμφάνιση στην Πλατεία της Επανάστασης, μετά την χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε πριν εννέα μήνες, που τον ανάγκασε να παραχωρήσει την άσκηση των προεδρικών καθηκόντων στον αδελφό του, προφανώς αισθανόμενος πολύ εξασθενημένος για να εμφανιστεί δημόσια δεν μετέβη στο χώρο των εκδηλώσεων.

    Ο Κάστρο είχε καλέσει όλους τους Κουβανούς να μετατρέψουν την παρέλαση σε μία μαζική αντιμερικανική διαμαρτυρία.

    Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Τεχεράνη, την πρωτεύουσα του Ιράν, με την συμμετοχή περίπου 600 εργαζομένων που φώναζαν συνθήματα κατά του υπουργείου Εργασίας, ζητώντας την βελτίωση των βιοτικών συνθηκών, καθώς και σε πολλές πόλεις των Φιλιππίνων όπου χιλιάδες εργαζόμενοι πήραν τους δρόμους ζητώντας καλύτερους μισθούς και προνόμια. Οι εργαζόμενοι ζητούσαν επίσης τον τερματισμό των πολιτικών δολοφονιών και την απομάκρυνση της προέδρου Γκλόρια Αρόγιο την οποία κατηγορούν για νοθεία στις προεδρικές εκλογές του 2004.

    Στη Μπανγκόγκ, περίπου 10.000 άτομα πραγματοποίησαν -υπό βροχή- πορεία στο κέντρο της πόλης, ζητώντας αύξηση του κατώτερου μισθού και επιστροφή της δημοκρατίας στη χώρα επτά μήνες μετά το πραξικόπημα.

    Στην Καμπότζη, εκατοντάδες άνδρες των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων για την καταστολή των ταραχών έχουν αναπτυχθεί στην πρωτεύουσα Πνομ Πένχ για να αποτρέψουν κάθε "παράνομη διαδήλωση" και τυχόν ταραχές.

    [10] Κόσμος

    Δύο άτομα σκοτώθηκαν και 16 τραυματίστηκαν

    Κατάρρευση κτιρίου στην Ισπανία

    1/5/2007 12:11:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 12 τραυματίστηκαν από την κατάρρευση του κτιρίου νωρίς το πρωί στην ισπανική πόλη Παλένθια. Μεταξύ των τραυματιών είναι και ένα παιδί που μεταφέρθηκε με σοβαρά τραύματα σε νοσοκομείο στην Σαλαμάνκα,ενώ οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν σε τοπικό νοσοκομείο. Στο κτίριο διέμεναν περί τα 20 άτομα. Οι αρχές εκτιμούν ότι η κατάρρευση του πενταόροφου κτιρίου πιθανόν να οφείλεται σε ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε λόγω διαρροής αερίου. Το κτίριο καταστράφηκε ολοσχερώς,ενώ σημαντικές ζημιές υπέστη και ένα γειτονικό,ανέφεραν ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

    [11] Κόσμος

    Του Συνταγματικού Δικαστηρίου

    Τουρκία: Σε αναμονή της απόφασης

    1/5/2007 4:40:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/5/2007 7:09:40 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters-Associated

    Κορυφώνεται η ένταση στην Τουρκία καθώς αναμένεται, ίσως και εντός της ημέρας, η απόφαση του Συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας για την εγκυρότητα του πρώτου γύρου της ψηφοφορίας για την εκλογή προέδρου. Οι περισσότερες τουρκικές εφημερίδες αναφέρουν πως ο εισηγητής του δικαστηρίου, Χικμέτ Τουλέν, θεωρεί σύννομη την πρώτη ψηφοφορία και προτείνει την απόρριψη της προσφυγής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Το Δικαστήριο, ωστόσο, δεν δεσμεύεται από την εισήγησή του. Αν την απορρίψει θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

    "Ψηφίζουν" Γκιουλ

    Την ίδια ώρα υπέρ της υποψηφιότητας Γκιουλ για το προεδρικό αξίωμα τάσσεται η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος στη χώρα ανεξαρτήτως κόμματος.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας KAMAR που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, το 63,14% του εκλογικού σώματος στην Τουρκία υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Αμντουλάχ Γκιούλ.

    Στην ίδια δημοσκόπηση και στην πρόθεση ψήφου το Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης ( ΑΚP) του Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με 38,4%, ενώ το Ρεπουμπλικανικό και Λαϊκό του Ντενίζ Μπαικάλ ακολουθεί σε (CHP) 16,6%

    Την πεποίθηση ότι θα λειτουργήσουν οι δημοκρατικοί θεσμοί στην Τουρκία, παρά την αβεβαιότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες μετά και την παρέμβαση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, εξέφρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Ο εκπρόσωπος Σον Μακόρμακ απέφυγε να επικρίνει την ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και περιορίσθηκε να σημειώσει ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως την τουρκική δημοκρατία και έχουν εμπιστοσύνη στις συνταγματικές διαδικασίες της χώρας, για τις οποίες εκτίμησε πως θα γίνουν σεβαστές από όλα τα μέρη που εμπλέκονται στην εκλογή του νέου Προέδρου.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ κάλεσε σήμερα όλους τους πολιτικούς παράγοντες στην Τουρκία να σεβαστούν τις αρχές της δημοκρατίας και του συντάγματος.

    [12] Ιράκ

    Ανεπιβεβαίωτες οι πληροφορίες

    Σκοτώθηκε ο αρχηγός της Αλ Κάιντα στο Ιράκ

    1/5/2007 1:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/5/2007 5:26:27 μμ)

    Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στο Ιράκ Αμπού Αγιούμπ αλ-Μάσρι σκοτώθηκε σήμερα στη διάρκεια "εσωτερικών συγκρούσεων" βόρεια της Βαγδάτης, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών. Ο ταξίαρχος Αμπντούλ Καρίμ Χάλαφ δήλωσε ότι "υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες ότι ο αλ Μάσρι σκοτώθηκε σήμερα". Ο εκπρόσωπος του υπουργείου τόνισε ότι οι συγκρούσεις, στις οποίες σκοτώθηκε ο αλ-Μάσρι, σημειώθηκαν κοντά σε γέφυρα στην μικρή πόλη αλ-Νιμπάγι και ότι σε αυτές δεν ενεπλάκησαν ιρακινές ή αμερικανικές δυνάμεις. Ωστόσο, ο αμερικανικός στρατός ανέφερε ότι προς το παρόν δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την πληροφορία. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ αντισυνταγματάρχης Κρίστοφερ Γκάρβερ δήλωσε ότι οι πληροφορίες ελέγχονται. "Ελπίζω να είναι αλήθεια, αλλά θέλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί μέχρι να βεβαιωθούμε", τόνισε. Επιφυλακτικός ήταν και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι στην Βαγδάτη.

    Σημειώνεται ότι ο Μάσρι, Αιγυπτιακής καταγωγής, ανέλαβε την ηγεσία της Αλ-Κάιντα στο Ιράκ μετά το θάνατο του πρώην ηγέτη της οργάνωσης του Ιορδανού Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι στη διάρκεια αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής τον Ιούνιο του 2006.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 1 May 2007 - 16:51:40 UTC