Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-02-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Kάλπες στην Εκκλησία
  • [02] Σαφές μήνυμα στα Σκόπια
  • [03] Ακροάσεις και αποχωρήσεις
  • [04] Μικρή υπεροχή Κλίντον
  • [05] Η Αλέκα Παπαρήγα για την πολιτική κατάσταση
  • [06] Μηνύσεις για τα επεισόδια του Σαββάτου
  • [07] Νέα συλλογική σύμβαση των δημοσιογράφων ΕΡΤ
  • [08] Άκαρπη η συνάντηση ΓΣΕΕ-Εργοδοτών
  • [09] Κατήγγειλαν καρτέλ σε γάλα, κρέας, ζωοτροφές
  • [10] Προς προσωποποίηση των διώξεων
  • [11] Το βραβείο Turing 2007 σε Έλληνα ερευνητή
  • [12] Φωτιά σε φορτηγό πλοίο στην Κροατία
  • [13] Σε τροχιά εκλογών η Ιταλία
  • [14] Έτοιμοι Αρουαμπαρένα και Παππάς
  • [15] Μαγνητική τομογραφία ο Ζούλιο Σέζαρ
  • [16] Παρουσιάστηκε ο νέος νόμος για τη βία
  • [17] Πάει στους Σανς ο Σακίλ Ο' Νιλ
  • [18] Κινητοποιήσεις στην Ξάνθη

    [01] Κοινωνία

    Αύριο Πέμπτη η εκλογή Αρχιεπισκόπου

    Kάλπες στην Εκκλησία

    6/2/2008 7:18:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου. Ήδη έχει διαμορφωθεί ο χώρος της Μητρόπολης Αθηνών, με την τοποθέτηση εδράνων, παραβάν και κάλπης, ενώ οι ιεράρχες έχουν έρθει στην Αθήνα, με σκοπό να βρίσκονται από το πρωί στον καθεδρικό ναό, όπου θα γίνει λειτουργία. Στις 9πμ θα αρχίσει, με προσευχή, η διαδικασία της εκλογής. Η διαδικασία θα γίνει παρουσία του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Ευρυπίδη Στυλιανίδη και θα ολοκληρωθεί ως τις 5μμ, εάν δεν υπάρξουν ενστάσεις. Οι υποψήφιοι είναι τέσσερις (οι Μητροπολίτες Σπάρτης, Θηβών, Θεσσαλονίκης και Δημητριάδος) και 75 οι εκλέκτορες, ενώ θα απέχουν από την εκλογική διαδικασία οι Μητροπολίτες Μαρωνείας, Λαγκαδά και Γυθείου. Χηρεύουν οι μητροπόλεις Λευκάδας και Αττικής. Προεδρεύων της Ιεράς Συνόδου αλλά και της εκλογικής διαδικασίας, έχει αναλάβει ο μητροπολίτης Καρυστίας.

    Πριν την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας γίνεται έλεγχος απαρτίας, η οποία θεωρείται ότι υπάρχει, αν βρίσκονται στο μητροπολιτικό ναό τα 2/3 των ενεργεία Μητροπολιτών. Κατά την πρώτη ψηφοφορία, χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία για να επικρατήσει κάποιος. Το ίδιο απαιτείται και στη δεύτερη. Στην τρίτη ψηφοφορία απαιτείται σχετική πλειοψηφία. Μπορεί, δηλαδή, να εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος ακόμη και με μία ψήφο. Στην περίπτωση ισοψηφίας ο Αρχιεπίσκοπος θα προκριθεί ύστερα από κλήρωση.

    Ο καθηγητής Θεολογίας Αλέξανδρος Καριότογλου μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 τόνισε πως οι σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, καθώς και οι σχέσεις με το Πατριαρχείο, ειναι θέματα "αγκάθια", που πρέπει να συζητηθούν. Υπογράμμισε επίσης ότι τώρα τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, καθώς το πνεύμα Χριστόδουλου δεν υπάρχει και ως εκ τούτου το έργο του θα συνεχιστεί, αλλά με διαφορετικό τρόπο.

    Ο νέος Αρχιεπίσκοπος πρέπει να συνεχίσει το έργο του μακαριστού Χριστόδουλου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα είναι κλώνος του Χριστόδουλου, επεσήμανε μιλώντας επίσης στη ΝΕΤ 105,8 ο καθηγητής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μιλτιάδης Κωνσταντίνου και συμπλήρωσε ότι οι υποψηφιότητες είναι σοβαρές και γι αυτό κανείς δεν μπορεί να πει ότι κάποιος ξεχωρίζει.

    [02] Πολιτική

    Έδωσε ο Κ. Καραμανλής από τη Σλοβενία

    Σαφές μήνυμα στα Σκόπια

    6/2/2008 1:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/2/2008 4:59:31 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Σαφές μήνυμα στα Σκόπια έστειλε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από την Λουμπλιάνα της Σλοβενίας. "Η αδιαλλαξία και οι προκλητικές συμπεριφορές δεν έχουν θέση σε χώρες με ευρωπαϊκή λογική", τόνισε ο κ. Καραμανλής, ο οποίος συναντήθηκε με τον προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιάνες Γιάνζα. Επίσης, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι προϋπόθεση για να συνεχίσει η πορεία της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Στο επίκεντρο της συζήτησης των κ.κ. Γιάνζα και Καραμανλή βρέθηκε η πορεία της ευρωπαϊκής συνθήκης και η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Συζητήθηκαν, επίσης, οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

    Την ίδια ώρα, η ηγεσία της FYROM, που εμμένει στην αδιάλλακτη στάση της, καταβάλλει κάθε προσπάθεια να συναινέσουν οι χώρες του ΝΑΤΟ στην ένταξή της στη συμμαχία. Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ απηύθυνε έμμεση προτροπή στα Σκόπια να συμβάλουν στην εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

    "Η Ελλάδα μετέχει στη διαδικασία που γίνεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ με συγκεκριμένο στόχο, την εξεύρεση αμοιβαία και κοινά αποδεκτής ονομασίας και από τα δύο μέρη. Αυτή τη διαδικασία ακολουθούμε και σε αυτή επιμένουμε", τόνισε o αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος και πρόσθεσε ότι δεν θα μπει σε λεπτομέρειες, γιατί η Ελλάδα σέβεται την εμπιστευτικότητα της διαδικασίας.

    Εν τω μεταξύ, ο Πρωθυπουργός σήμερα θα μεταβεί στο Βουκουρέστι όπου αύριο θα υπογράψει με τον Ρουμάνο ομόλογό του Καλίν Ταρισεάνου συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. Αύριο θα συναντηθεί επίσης, με τον πρόεδρο Τράιαν Μπασέσκου και τον πατριάρχη Δανιήλ.

    [03] Πολιτική

    Στην Επιτροπή της Βουλής περί πεπραγμένων στο ΥΠΠΟ

    Ακροάσεις και αποχωρήσεις

    6/2/2008 1:52:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/2/2008 4:48:07 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε οξείς τόνους διατηρείται η πολιτική αντιπαράθεση, εν αναμονή της επικείμενης προσωποποίησης των ποινικών διώξεων και την κλήση σε απολογία των νέων κατηγορουμένων για την υπόθεση της εκβίασης του Χρήστου Ζαχόπουλου. Η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, σχετικά με τις επίμαχες υποθέσεις που απασχόλησαν το υπουργείο Πολιτισμού, χαρακτηρίστηκε από την αποχή του ΠΑΣΟΚ και την αποχώρηση του ΚΚΕ, που κατήγγειλαν τη διαδικασία. Το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ και ο ΛΑΟΣ υπέβαλαν, ξεχωριστά αίτημα να κληθεί για κατάθεση στην Επιτροπή και ο Πρωθυπουργός, ως πρώην υπουργός Πολιτισμού και υπεύθυνος για την επιλογή Ζαχόπουλου, ενώ το ΚΚΕ ζήτησε να κληθούν όλοι οι πρώην υπουργοί Πολιτισμού από το 1996 και μετά. Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε τη συμμετοχή στην Επιτροπή των Υπουργών, επί των κυβερνήσεων του. Η πρώην υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά στην κατάθεση της ενώπιον της Επιτροπής, διευκρίνισε πως ο Κώστας Καραμανλής "έθεσε εαυτόν επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, ως σαφή συμβολισμό και απόλυτη εγγύηση, για την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων" και ανέλαβε την πλήρη πολιτική ευθύνη της οικονομικής διαχείρισης του Υπουργείου Πολιτισμού. Η αντιπολίτευση επανήλθε σήμερα με νέο αίτημα, αυτή τη φορά, για κατάθεση των κ.κ. Κλαδά, Αγγέλου και Ανδριανού στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

    Πετραλιά: Δική μου η πολιτική ευθύνη της διαχείρισης

    "Σε μένα ανήκε και η οικονομική διεύθυνση του Υπουργείου. Είχα και τη θεσμική αρμοδιότητα και της υπογραφής και όλων των υπολοίπων χρηματοδοτήσεων του υπουργείου που προωθούνταν, μόνον εφ όσον οι δαπάνες είχαν εγκριθεί απ όλη την διοικητική ιεραρχία. Αυτό ήταν το πλαίσιο" ανέφερε η κα Πετραλιά .

    Στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του ΥΠΠΟ επί των ημερών της, η κα Πετραλιά διευκρίνισε πως προστέθηκαν μονάχα δύο μικρά έργα στα όσα είχαν ήδη ανατεθεί και χρηματοδοτηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ σε ό,τι αφορά τον ειδικό λογαριασμό, είπε πως "αναπτύσσεται μία παραφιλολογία στηριγμένη σε ανυπόστατες γενικότητες".

    Οσον αφορά στις αρμοδιότητες των παραγόντων του Υπουργείου, είπε πως "δόθηκαν με βάση τις προβλέψεις νόμων και Προεδρικών Διαταγμάτων που είχαν ψηφιστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις".

    Όσον αφορά δε, τους συμβασιούχους, είπε πως στη βάση του διατάγματος Παυλόπουλου, μονιμοποιήθηκαν 3.500 συμβασιούχοι.

    "Αν έχουμε κάτι σαυτό τον τόπο που να αποτελεί πάγια και σταθερή βάση για να ισχυροποιούμε τη διεθνή μας θέση και να δημιουργούμε ποιότητα, είναι ο πολιτισμός μας - και γι αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο αυστηροί, με ό,τι μπορεί να πληγώσει το μεγάλο αυτό εθνικό κεφάλαιο, αρκεί να μην πέφτουμε στην παγίδα να το πληγώνουμε εμείς οι ίδιοι, χάριν των ιαχών μιας πολιτικής αρένας. Γιατί τα πραγματικά ζητήματα, οι δημοκρατικοί θεσμοί μας, η Δικαιοσύνη, είναι σε θέση να τα αντιμετωπίσουν και να τα διορθώσουν εφ όσον χρειάζεται" κατέληξε η κα Πετραλιά.

    Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης ανακοίνωσε ότι απέστειλε επιστολές προς τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για να συντονίσουν τη δράση τους, διαφωνώντας ωστόσο με την ακρόαση των πρώην υπουργών πολιτισμού Πάγκαλου, Βενιζέλου και Παπαζώη γιατί δεν έχουν σχέση με την υπόθεση Ζαχόπουλου.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Πάνος Παναγιωτόπουλος, παρατήρησε πως, "μόλις διαπίστωσαν στο ΠΑΣΟΚ, ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται σύμφωνα με τις μικροκομματικές σκοπιμότητες της Χαριλάου Τρικούπη, επέλεξαν το θόρυβο, την πολιτική υστερία, την αποχώρηση".

    Ο κος Παναγιωτόπουλος επικαλέστηκε εκ νέου το ΦΕΚ, σύμφωνα με το οποίο ο Κώστας Καραμανλής είχε εκχωρήσει τις αρμοδιότητες του υπουργού Πολιτισμού στην κα Πετραλιά και τους υφυπουργούς του - και παρατήρησε πως "δεν είναι δυνατόν να υπεκφεύγουν στο ΠΑΣΟΚ και να δημιουργούν πανδαιμόνιο, αλλά την ώρα της κρίσεως, όταν έρχεται η κα Πετραλιά στη Βουλή, τα έδρανα του ΠΑΣΟΚ να είναι κενά και να λάμπουν οι συνάδελφοι δια της απουσίας τους".

    "Θλίβομαι διότι βλέπουμε τους συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ να αποχωρούν. Αν δίνεις μια μάχη, πρέπει να την δίνεις μέχρις εσχάτων" σχολίασε ο Κυριάκος Βελόπουλος από το ΛΑΟΣ.

    Οι βουλευτές του ΚΚΕ που μετέχουν στην Επιτροπή, κατέθεσαν επιστολή με το αίτημα "να κληθούν κατά σειρά σε ακρόαση, όλοι οι διατελέσαντες υπουργοί των κυβερνήσεων της ΝΔ και στη συνέχεια, του ΠΑΣΟΚ".

    Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, υπενθύμισε τη θέση του κόμματος να κληθούν όλοι οι διατελέσαντες υπουργοί, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Καραμανλή.

    Το ΠΑΣΟΚ ζητεί την παρουσία του Πρωθυπουργού που δεν έχει κληθεί ενώ εμποδίζει την προσέλευση των δικών του υπουργών που έχουν κληθεί, δήλωσε σήμερα ο Ευάγγελος Αντώναρος για το ενδεχόμενο προσέλευσης Καραμανλή στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. "Το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να εξέλθει από βαθιά κρίση που του προκαλούν τα εσωκομματικά του προβλήματα, με ανεπιτυχείς κινήσεις εντυπωσιασμού και χωρίς συντονισμό όπως απέδειξε η χθεσινή ημέρα", ανέφερε ο κ.Αντώναρος, κάνοντας λόγο για στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης γεμάτη αντιφάσεις.

    Στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής στις 13 Φεβρουαρίου, έχουν κληθεί να καταθέσουν ο πρώην υπουργό και πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης και Πέτρος Τατούλης .

    Νέο αίτημα για την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

    Τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων Σπύρο Κλαδά και τα στελέχη του πολίτικου γραφείου του πρωθυπουργού Γιάννη Αγγέλου και Γιάννη Ανδριανού κάλεσαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Απόστολο Σταύρου βουλευτές του ΠΑΣΟΚ του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν σε αυτή ζητούν ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις στην υπόθεση Ζαχόπουλου και των προεκτάσεων της στο πρώην ΣΔΟΕ. Την πρόταση δήλωσε ότι προσυπογράφει και βουλευτής του ΛΑ.ΟΣ.

    "Το επιχείρημα που διατυπώνει η κυβέρνηση ότι ο δικαστικός έλεγχος δεν επιτρέπει τον πολιτικό έλεγχο είναι πρόσχημα και δεν ανταποκρίνεται στη σπουδαιότητα του ζητήματος, που έχει σχέση με την ανάγκη του πολιτικού ελέγχου της διαφθοράς", δήλωσε λίγο αργότερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης. "Ο πολιτικός έλεγχος και ο δικαστικός έλεγχος μπορούν και πρέπει να βαίνουν παράλληλα", τόνισε και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, τόσο για την υπόθεση Ζαχόπουλου, όσο και για τις υποκλοπές, ενώ ζητάει να επεκταθεί ο έλεγχος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και στην υπόθεση Siemens.

    Αηδιασμένη από τη σκανδαλολογία του τελευταίου διαστήματος δήλωσε σήμερα η Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στις εργασίες ημερίδας του ΚΚΕ. Η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ είναι αποφασισμένο να αντιδράσει προκειμένου να μετακινηθεί η αντιπαράθεση σε ζητήματα που αφορούν τη ζωή των εργαζομένων.

    [04] Κόσμος

    ΗΠΑ

    Μικρή υπεροχή Κλίντον

    6/2/2008 5:00:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οι τελευταίες εξελίξεις στις προκριματικές εκλογές των δύο κομμάτων εξουσίας των ΗΠΑ που κρίνουν ποιος θα πάρει το χρίσμα εν όψει των εφετινών προεδρικών εκλογών σε 24 πολιτείες.

    Ο Μπάρακ Ομπάμα κέρδισε τις περισσότερες πολιτείες, κατά τις χθεσινές προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των δημοκρατικών, όμως στους εκλέκτορες, κερδισμένη είναι η Χίλαρι Κλίντον. Συνολικά στις έως τώρα εκλογικές αναμετρήσεις, η Χίλαρι φαίνεται να υπερτερεί του Ομπάμα, περίπου κατά 80 εκλέκτορες. Σε ότι αφορά στους Ρεπουμπλικάνους, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, καθώς φαίνεται να επικρατεί ο γερουσιαστής από την Αριζόνα, Τζον Μακ Κέιν. Ο Μακ Κέιν, κέρδισε και κατά τη "Σούπερ Τρίτη" στις περισσότερες πολιτείες.

    Νιού Τζέρσεϊ: Ο Τζων ΜακΚέην κερδίζει την μάχη στην πολιτεία και την πλειοψηφία των 52 εκλεκτόρων του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, σύμφωνα με εκτιμήσεις και προβολές στα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα. Βοστόνη: ο πρώην κυβερνήτης Μιτ Ρόμνεϊ κερδίζει στην Μασσαχουσσέττη, στην απέλπιδα, κατά ορισμένους αναλυτές, προσπάθειά του να ανατρέψει το προβάδισμα του ΜακΚέην, σύμφωνα με προβολές των αμερικανικών ΜΜΕ. Ντάλας: η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης Χίλαρι Κλίντον κερδίζει την κούρσα στην Οκλαχόμα, σύμφωνα με προβλέψεις. Σικάγο: η Χίλαρι Κλίντον κερδίζει στο Τεννεσσί, δίνοντας ώθηση στην προσπάθειά της να καταβάλλει την αντίσταση του Μπάρακ Ομπάμα και να αναδειχθεί η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος. Ουάσινγκτον: βάσει των πρώτων αποτελεσμάτων (6% των εκλογικών τμημάτων) στην Τζόρτζια, ο Μπάρακ Ομπάμα καταλαμβάνει 56% έναντι 40% της Κλίντον. Ακόμη, προβλέπεται ότι ο Ομπάμα κερδίζει στο Ιλλινόις.

    Απομένουν να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα από τις πολιτείες Αλαμπάμα Αλάσκα Αριζόνα Αρκάνσας Γιούτα Καλιφόρνια Κολοράντο Κονέτικατ Ντέλαγουερ Άινταχο Κάνσας Μασσαχουσσέττη (για τους Δημοκρατικούς) Μιννεσότα Μιζούρι Νιού Τζέρσεϊ (για τους Δημοκρατικούς) Νέο Μεξικό Νέα Υόρκη Βόρεια Ντακότα. Στο Δημοκρατικό κόμμα, για να κατισχύσουν είτε η Κλίντον είτε ο Ομπάμα χρειάζονται 2.025 επί συνόλου 4.049 εκλεκτόρων. Οι 3.053 είτε εκλέγονται είτε επιλέγονται στο πολιτειακό επίπεδο οι 796, οι αποκαλούμενοι και σούπερ εκλέκτορες/super delegates, είναι μέλη του Κογκρέσου, κυβερνήτες πολιτειών, μέλη της εθνικής επιτροπής του κόμματος και πρώην ηγετικά του στελέχη, όπως πρώην πρόεδροι και αντιπρόεδροι.

    Μέχρι τις 4 Νοεμβρίου, τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δολάρια θα έχει δαπανηθεί στην προεκλογική εκστρατεία. Το περιοδικό Fortune ανεβάζει στα τρία δισεκατομμύρια το ποσόν. Στην προεκλογική εκστρατεία του 2004, τα 693 εκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν είχαν θεωρηθεί ποσό ρεκόρ.

    [05] Πολιτική

    ΚΚΕ

    Η Αλέκα Παπαρήγα για την πολιτική κατάσταση

    6/2/2008 6:34:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το ΚΚΕ αντιδρά στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα και επιδιώκει να φέρει στο επίκεντρο τα ουσιαστικά ζητήματα, τόνισε η Γ.Γ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας σήμερα σε ημερίδα που οργάνωσε το κόμμα για την ενέργεια.

    Σχολιάζοντας το πολιτικό κλίμα των ημερών, η Γραμματέας του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι το τελευταίο διάστημα "υπάρχει μια μονοπώληση της ενημέρωσης, αλλά και της αντιπαράθεσης, με ορισμένα ζητήματα που δεν τα υποτιμούμε. Λέγονται και είναι σκάνδαλα. Αλλά για εμάς είναι εκφράσεις - εκφάνσεις μιας γενικότερης στρατηγικής πριν από όλα στο πεδίο της οικονομίας και αναμφισβήτητα επηρεάζει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και το πολιτικό εποικοδόμημα. Αυτή η συζήτηση όπως γίνεται, βάζει σε δεύτερη και τρίτη μοίρα σημαντικά και οξυμένα ζητήματα" είπε η κ. Παπαρήγα. Προσέθεσε δε: "Εμείς, ως ΚΚΕ, θέλουμε και θα αντιδράσουμε σ αυτή την κατάσταση, η οποία τείνει να εξελιχθεί σε μια αρρωστημένη κατάσταση, που δεν πρόκειται να βγει και σε καμιά άκρη. Υποκαθιστά τη συζήτηση και την αντιπαράθεση για ουσιαστικά ζητήματα". Το ΚΚΕ, σημείωσε η κα Παπαρήγα, είναι αποφασισμένο, όσο εξαρτάται από το ίδιο, να συμβάλλει στην μετακίνηση του κύριου πεδίου της πολιτικής αντιπαράθεσης σε μεγάλα και ουσιαστικά ζητήματα, που αφορούν το πεδίο της οικονομίας, τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων, το σήμερα και το αύριο. Για δε το θέμα της ενέργειας, η κα. Παπαρήγα υπογράμμισε τη θέση του ΚΚΕ ότι η ΔΕΗ πρέπει να είναι κρατική κοινωνική ιδιοκτησία, όπως και όλος ο τομέας της ενέργειας.

    [06] Κοινωνία

    Μηνύσεις για τα επεισόδια του Σαββάτου

    6/2/2008 6:08:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με παράσταση διαμαρτυρίας στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, το πρωί της Πέμπτης και κατάθεση μηνύσεων κατά παντός υπευθύνου, απαντά στα επεισόδια στις 2 Φεβρουαρίου, στο κέντρο της Αθήνας, κατά τα οποία τραυματίσθηκαν πέντε διαδηλωτές, η επιτροπή των φορέων-συνδιοργανωτών της αντιρατσιστικής συγκέντρωσης του Σαββάτου.

    Σε συνέντευξη Τύπου, σε αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, εκπρόσωποι φορέων, που συμμετείχαν στην κινητοποίηση του Σαββάτου, μεταξύ αυτών και ένας εκ των τραυματισμένων διαδηλωτών, καταδίκασαν "τη σιωπηρή στάση της Δικαιοσύνης έναντι των επεισοδίων, που λίγο έλειψε να προκαλέσουν απώλεια ζωών", τη διενέργεια ενδο-υπηρεσιακής ΕΔΕ στην ΕΛΑΣ, η οποία όπως είπαν "θα οδηγήσει το θέμα σε πλήρη απαξίωση" και την "επιλογή της κυβέρνησης να συγκαλύψει τη συνεργασία των φασιστικών ομάδων με τους άνδρες των σωμάτων ασφαλείας και να την συμψηφίσει με ενδεχόμενη παραβατική συμπεριφορά διαφόρων μεμονωμένων αντιεξουσιαστών".

    Οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν στην κινητοποίηση του Σαββάτου, προανήγγειλαν συνέχιση της αντιρατσιστικής εκστρατείας τους, διατυπώνοντας ως κύρια αιτήματα, την απόταξη των ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας που καταγράφηκαν να ενθαρρύνουν τη δράση των ακροδεξιών στοιχείων, τη δημόσια έρευνα στους κόλπους της ΕΛΑΣ και το κλείσιμο των γραφείων της οργάνωσης "Χρυσή Αυγή" και των εφημερίδων της.

    Για "πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης", μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπανιάς, για τις οποίες, όπως είπε, "θα ζητηθούν διευκρινήσεις από τον αρμόδιο υπουργό την Παρασκευή στην ολομέλεια της Βουλής, ύστερα από σχετική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ".

    Σε συστράτευση "ενάντια στις ενέργειες που ενθαρρύνουν τη δράση εγκληματικών φασιστικών στοιχείων και τον περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων των εργαζομένων", κάλεσε το εργατικό κίνημα, εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ, η κ. Δέσποινα Σπανού, ενώ για "ρητορική των τελευταίων ετών, που επιχειρεί να αναθεωρήσει το δημοκρατικό κεκτημένο του αντιφασισμού, με συνομωσίες, που ενισχύονται από τους πάνω και καλύπτονται από τους κάτω", μίλησε ο Νίκος Φίλης μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

    Ο τραυματίας Πέτρος Τσομάκας κατήγγειλε "την ανοχή της Πολιτείας στην ατιμώρητη δράση των φασιστικών οργανώσεων", ενώ από την πλευρά της, η δικηγόρος Ιωάννα Κούρτοβικ, μέλος του Δικτύου για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, γνωστοποίησε την κατάθεση αύριο μηνυτήριας αναφοράς σε βάρος όλων όσων προκάλεσαν ή συγκάλυψαν τα επεισόδια.

    Προσφεύγει και ο ΕΒΕΑ

    Μηνυτήρια αναφορά υπέβαλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, για τα επεισόδια του περασμένου Σαββάτου, στο κέντρο της Αθήνας.

    Με την αναφορά το ΕΒΕΑ ζητά να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι για την διάπραξη αδικημάτων, όπως της απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, διατάραξη κοινής ειρήνης και άλλων.

    Με την αναφορά που κατέθεσε ο κ. Μίχαλος, ζητά από τις αρχές, να λαμβάνουν μέτρα προστασίας των εμπορικών καταστημάτων καθώς, όπως τονίζει, τα καταστήματα υφίστανται κάθε τόσο σοβαρές ζημιές.

    Στην αναφορά υπογραμμίζεται ότι τα επεισόδια έλαβαν χώρα σε ώρες που τα καταστήματα ήταν ανοιχτά, γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά στο καταναλωτικό κοινό.

    Η αναφορά μελετάται από τον αρμόδιο εισαγγελέα.

    [07] Οικονομία

    Αθήνα Αγ.Παρασκευή

    Νέα συλλογική σύμβαση των δημοσιογράφων ΕΡΤ

    6/2/2008 5:57:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΝΕΤ

    Υπεγράφη το πρωί στο Ραδιομέγαρο, της ΕΡΤ η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας των δημοσιογράφων που εργάζονται στην ΕΡΤ, η οποία προβλέπει αύξηση 5.94 τοις εκατό το 2007 και 5.94 τοις εκατό το 2008. Την σύμβαση υπέγραψαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος και ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Πάνος Σόμπολος.

    [08] Οικονομία

    Για τη συλλογική σύμβαση εργασίας του 2008

    Άκαρπη η συνάντηση ΓΣΕΕ-Εργοδοτών

    6/2/2008 5:53:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ 105.8

    Άκαρπη απέβη η σημερινή, δεύτερη κατά σειρά, συνάντηση-διαπραγμάτευση μεταξύ των συνδικάτων και των εργοδοτικών οργανώσεων για την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας του 2008.

    Οι βιομήχανοι πρότειναν συμφωνία για τουλάχιστον διετή σύμβαση, κάνοντας λόγο για αυξήσεις της τάξης του 4% τον πρώτο χρόνο. Ταυτόχρονα ζήτησαν διάλογο για θέματα όπως η εξαίρεση από την προστασία των συμβάσεων για συγκεκριμένες κατηγορίες νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας ή σε επιχειρήσεις και κλάδους που αντιμετωπίζουν προβλήματα κρίσης.

    Η ΓΣΕΕ θεώρησε ότι η πρόταση αυτή δεν αποτελεί βάση για διαπραγμάτευση και εντάσσει πλέον το ζήτημα της διεκδίκησης ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων στην απεργιακή κινητοποίηση της 13ης Φεβρουαρίου.

    Οι συνδικαλιστές διαπραγματεύονται κατ αρχήν μονοετή σύμβαση, ζητούν αυξήσεις 10,5%, διαφωνούν με τους εργοδότες στις εκτιμήσεις για το ύψος του πληθωρισμού, αλλά αφήνουν ανοικτό το ζήτημα της χρονικής διάρκειας της σύμβασης, συνδέοντάς το με το ύψος των αυξήσεων που θα συμφωνηθούν.

    Ωστόσο σημειώθηκε μικρή πρόοδος στα θεσμικά όπως η συζήτηση για τη χορήγηση και έκτης τριετίας, την αύξηση της κανονικής άδειας κατά μία ημέρα για όσους έχουν συμπληρώσει 25 έτη εργασίας, την αύξηση της άδειας μητρότητας και επιμέλειας του τέκνου καθώς και ορισμένα μέτρα προστασίας των ανέργων που βρίσκονται στην τελευταία 5ετίας προ της συνταξιοδότησης.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, έκανε λόγο για "εξαιρετικά δύσκολη διαπραγμάτευση μέσα σε ένα δύσοσμο περιβάλλον όπου απαξιώνονται θεσμοί και πρόσωπα".

    Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Κώστας Πουπάκης, άφησε ανοικτό το ζήτημα της διάρκειας της σύμβασης, υπογραμμίζοντας όμως ότι ανάλογη συμφωνία θα πρέπει να καλύπτεται με σαφήνεια, με ρήτρες για τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα.

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Αλέκος Καλύβης, χαρακτήρισε "απαράδεκτο" το πακέτο των προτάσεων των εργοδοτών, ενώ ο Γ. Πέρος (ΠΑΜΕ) σημείωσε ότι "οι προτάσεις αυτές οδηγούν σε αυξήσεις ψίχουλα, μικρότερες από ένα ευρώ την ημέρα".

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, υπογράμμισε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται μέσα σε μια δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία.

    Η επόμενη συνάντηση ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν ορίστηκε και η σχετική συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί μετά την απεργία της 13ης Φεβρουαρίου που, όπως εκτιμούν οι συνδικαλιστές, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα.

    [09] Οικονομία

    Διαμαρτυρία κτηνοτρόφων της Βόρειας Ελλάδας

    Κατήγγειλαν καρτέλ σε γάλα, κρέας, ζωοτροφές

    6/2/2008 5:38:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Διεθνή Έκθεση «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν οι κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας, καταγγέλλοντας καρτέλ σε γάλα, κρέας και ζωοτροφές.

    Οι κτηνοτρόφοι έκλεισαν συμβολικά την Εγνατία Οδό για ένα πεντάλεπτο και έχυσαν γάλα στο οδόστρωμα, ζητώντας μεταξύ άλλων αυξήσεις των τιμών για τα προϊόντα τους και επιδότηση των ζωοτροφών.

    «Θέλουμε καλύτερες τιμές για μας, αλλά φθηνότερες για τον καταναλωτή», ανέφερε στην ομιλία του, ο Δημήτρης Καμπούρης, μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Κτηνοτρόφων, αποδίδοντας την «ψαλίδα» στους μεσάζοντες και «στα καρτέλ των γαλακτοβιομηχανιών».

    Την ανάγκη να γίνουν συνεταιριστικές μονάδες σε όλη τη χώρα για την επεξεργασία των προϊόντων από τους ίδιους τους παραγωγούς (π.χ. συνεταιριστικά τυροκομεία) επεσήμανε το μέλος της διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ Γιώργος Πεβερέτος.

    Χαιρετισμό απηύθυναν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμανατίδου και εκπρόσωπος της ΓΕΣΑΣΕ Γιώργος Γωνιωτάκης.

    Σε σύσκεψη που ακολούθησε, οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων αποφάσισαν, το επόμενο "ραντεβού" τους να είναι στις 20 Φεβρουαρίου στη Λάρισα, με τη διοργάνωση πανελλαδικού συλλαλητηρίου. Θα ακολουθήσει το "ραντεβού" στην Αθήνα, στις 27 Φεβρουαρίου, όπου θα επιδιώξουν συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, με τους υπουργούς, Αγροτικής Ανάπτυξη και Τροφίμων, Αλέξανδρο Κοντό και Ανάπτυξης, Χρήστο Φώλια, και ενδεχομένως με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Την ίδια ημέρα, θα προχωρήσουν και σε συμβολική κατάληψη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

    [10] Πολιτική

    Στην υπόθεση Ζαχόπουλου

    Προς προσωποποίηση των διώξεων

    6/2/2008 5:01:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Γνώση της δικογραφίας για την υπόθεση Ζαχόπουλου θα λάβουν την Πέμπτη υπεράσπιση και πολιτική αγωγή, ενώ πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, ο Β' Ειδικός Ανακριτής θα προσωποποιήσει τις ποινικές διώξεις και θα κλητεύσει νέους κατηγορούμενους για την υπόθεση εκβίασης του Χρήστου Ζαχόπουλου. Ο ανακριτής εκτιμάται ότι δεν θα περιμένει τελικά την κατάθεση του πρώην γενικού γραμματέα, αν και καθημερινά επικοινωνεί με τους θεράποντες ιατρούς και ενημερώνεται για την πορεία της υγείας του κ. Ζαχόπουλου.

    Την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων επισκέφθηκε σήμερα, ο εφοπλιστής Θανάσης Λασκαρίδης, το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί στην υπόθεση των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ του Θέμου Αναστασιάδη. Μάλιστα ο επιχειρηματίας κατέθεσε αγωγή, σε βάρος του κ. Αναστασιάδη, με την οποία ζητεί αποζημίωση 2 εκατομμυρίων ευρώ για συκοφαντική δυσφήμιση, λόγω αναφοράς του ονόματος του σε σχέση με την υπόθεση. Ο δικηγόρος του δήλωσε ότι ο πελάτης του δεν έχει καμία σχέση με την προέλευση και τη διακίνηση του συγκεκριμένου ποσού.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αναστασιάδης είχε επικαλεστεί αρχικά το όνομα του κ. Λασκαρίδης ως πηγή προέλευσης του ποσού με σκοπό την εξαγορά μετοχών του "Πρώτου Θέματος".

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων κατέθεσε σήμερα και μια ταμίας του υποκαταστήματος της τράπεζας ΒΝΡ στην Αθήνα, όπου υπήρχε ο επίμαχος λογαριασμός.

    Εν τω μεταξύ, ορίστηκε από το Υπουργείο Οικονομικών η πενταμελής Επιτροπή που θα διενεργήσει τους διαχειριστικούς ελέγχους στο Υπουργείο Πολιτισμού κατόπιν εντολής του εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου. Οι έλεγχοι θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα δύο μηνών.

    [11] Τεχνολογία

    Με το κύρος ενός βραβείου Nobel

    Το βραβείο Turing 2007 σε Έλληνα ερευνητή

    6/2/2008 3:35:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠΕ

    Ύψιστη διάκριση για Έλληνα επιστήμονα από την ACM (Association for Computing Machinery), που ανακοίνωσε επισήμως στη Νέα Υόρκη την απονομή του βραβείου Turing 2007 στο γεννημένο και μεγαλωμένο στο Ηράκλειο Σήφη Εμ. Σηφάκη, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια ζει και εργάζεται στην Grenoble της Γαλλίας ως ερευνητής του CNRS. Το ίδιο βραβείο θα λάβουν και οι Αμερικανοί ερευνητές Edmund Clarke, του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon των ΗΠΑ και Allen Emerson, του Πανεπιστημίου του Τέξας (Austin) των ΗΠΑ, για τις εργασίες τους πάνω στο Model Checking, τεχνολογία επαλήθευσης συστημάτων Πληροφορικής. Το διεθνές βραβείο Turing φέρει το όνομα του Άγγλου μαθηματικού Alan Turing, ο οποίος θεωρείται θεμελιωτής της Πληροφορικής και απονέμεται κάθε χρόνο από την ACM. Είναι η ανώτατη διάκριση σε επιστήμονες της Πληροφορικής, με κύρος ισάξιο ενός βραβείου Nobel (βραβείο Nobel στην Πληροφορική δεν έχει θεσπιστεί) και επιβραβεύει υψίστης σημασίας έρευνες στον τομέα της Πληροφορικής.

    Το Model Checking έχει τεράστια σημασία για την Επιστήμη και τη Βιομηχανία. Πρόκειται για μια μαθηματική-αλγοριθμική διαδικασία, που επιτρέπει τον έλεγχο της σωστής λειτουργίας των υλικών μερών (hardware) ή του σύνθετου λογισμικού (software) ενός συστήματος. Η διαδικασία αυτή, δηλαδή, ελέγχει με μαθηματικές μεθόδους αν ένα εξαιρετικά πολύπλοκο σύστημα πληροί τις προδιαγραφές των κατασκευαστών του. Επιπλέον, στην περίπτωση μη επαλήθευσης, η διαδικασία παράγει παραδείγματα, τα οποία βοηθούν στον εντοπισμό της πηγής του προβλήματος.

    Οι θεωρητικές βάσεις του Model Checking τέθηκαν το 1981 από τους Edmund Clarke και Allen Emerson, οι οποίοι εργάζονταν στις ΗΠΑ, και το Σήφη Σηφάκη, ο οποίος εργαζόταν ανεξάρτητα στη Γαλλία. Για να μπορέσει το Model Checking να χρησιμοποιηθεί επιτυχώς στην επαλήθευση πολυσύνθετων συστημάτων, χρειάστηκε να παραχθούν εκπληκτικά θεωρητικά αποτελέσματα, μέθοδοι και εργαλεία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πολυπλοκότητα του προβλήματος της "έκρηξης καταστάσεων" (state explosion). Για την επίλυση του προβλήματος αξιοσημείωτn πρόοδος επιτεύχθηκε τα τελευταία 27 χρόνια από μια μεγάλη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Τα επιτεύγματα αυτά βρίσκουν πολλές βιομηχανικές εφαρμογές στην επαλήθευση επεξεργαστών ηλεκτρονικών υπολογιστών, κρισίμων συστημάτων αυτόματου ελέγχου, που χρησιμοποιούνται στα αεροπλάνα, την αυτοκινητοβιομηχανία, το Διάστημα και τις τηλεπικοινωνίες, καθώς και στην επαλήθευση πρωτοκόλλων επικοινωνιών και κρυπτογραφικών αλγορίθμων.

    Οι εργασίες των Clarke, Emerson και Σηφάκη εξακολουθούν να είναι καθοριστικές για την επιτυχία αυτού του τομέα της έρευνας. Οδήγησαν στη δημιουργία νέων λογικών (με τη έννοια της Μαθηματικής Λογικής) για την έκφραση προδιαγραφών και νέων αλγορίθμων επαλήθευσης. Εργαλεία που στηρίζονται στο Model Checking ανεπτυγμένα τόσο από πανεπιστημιακές όσο και από βιομηχανικές ομάδες, αποτελούν την κύρια τεχνολογία για την επαλήθευση και την πιστοποίηση σύνθετων συστημάτων. Παραδείγματος χάριν, η τεχνολογία αυτή επιτρέπει συχνά στους μηχανικούς των ενσωματωμένων κυκλωμάτων να αναπτύξουν πολύπλοκα συστήματα με αυξημένη αξιοπιστία ως προς τις αρχικές απαιτήσεις. Αναμένεται ότι η συμβολή του Model Checking στη βιομηχανία θα είναι ακόμα πιο σημαντική στο μέλλον. Ο Σήφης Σηφάκης είναι διευθυντής έρευνας στο CNRS και ιδρυτής του εργαστηρίου Verimag στην Grenoble. Είναι γνωστός για τις πρωτοποριακές εργασίες του, τόσο σε πρακτικό όσο και σε θεωρητικό επίπεδο, στη μοντελοποίηση των συστημάτων και την επαλήθευσή τους. Οι τρέχουσες ερευνητικές του δραστηριότητες αφορούν τα συστήματα πραγματικού χρόνου υψηλής πιστότητας με εφαρμογές στα αεροπλάνα, το Διάστημα, τα αυτοκίνητα και τις τηλεπικοινωνίες. Έχει ενεργό δράση στη μεταφορά των αποτελεσμάτων της έρευνας στη βιομηχανία, κυρίως σε συνεργασία με εταιρείες όπως οι Airbus, Schneider Electric, STMicroelectronics και France.

    [12] Κόσμος

    Διασώθηκαν και οι 31 επιβαίνοντες

    Φωτιά σε φορτηγό πλοίο στην Κροατία

    6/2/2008 12:08:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    ουρκικό φορτηγό πλοίο έπιασε φωτιά κοντά στα χωρικά ύδατα της Κροατίας και είναι πολύ πιθανό να βυθιστεί, ανακοίνωσαν οι κροατικές αρχές και πρόσθεσαν πως όλα τα μέλη του πληρώματος και οι επιβάτες έχουν διασωθεί. Το υπουργείο Ναυτηλίας και Μεταφορών της Κροατίας διευκρίνισε πως το δυστύχημα συνέβη 16 ναυτικά μίλια δυτικά της πόλης Ροβίνι, αλλά δεν ανακοίνωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Τοπικός αξιωματούχος δήλωσε πως στο πλοίο που είχε προορισμό την Ιταλία και μετέφερε παράγωγα πετρελαίου και φορτηγά δεν μπορεί να δοθεί καμιά βοήθεια, αν και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη προσπαθούν να σβήσουν την πυρκαγιά. Σύμφωνα με το κροατικό πρακτορείο Hina, πρόκειται για το πλοίο "Undadriyatik" που έπλεε προς την Τεργέστη. Το φορτηγό πλοίο είχε 22 άτομα πλήρωμα και εννέα επιβάτες, οι οποίοι διασώθηκαν από ελληνικό πλοίο το οποίο βρισκόταν κοντά.

    [13] Κόσμος

    Υπογραφή διατάγματος για διάλυση Βουλής

    Σε τροχιά εκλογών η Ιταλία

    6/2/2008 11:46:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Διάταγμα για τη διάλυση του κοινοβουλίου πρόκειται να υπογράψουν το μεσημέρι ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και ο υπό παραίτησιν πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, η ημερομηνία των οποίων θα καθοριστεί εντός της ημέρας από το υπουργικό συμβούλιο. Ο Ρομάνο Πρόντι θα μεταβεί στις 11.30 τοπική ώρα (12.30 ώρα Ελλάδος) στο προεδρικό μέγαρο όπου θα συνυπογράψει το διάταγμα για τη διάλυση της Γερουσίας και της Βουλής. Στη συνέχεια θα συνέλθει το υπουργικό συμβούλιο για να καθορίσει την ημερομηνία των εκλογών, εντός διαστήματος 45 έως 70 ημερών. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η πιθανότερη ημερομηνία είναι η 13η και η 14η Απριλίου, δηλαδή δύο χρόνια μετά τις τελευταίες εκλογές που ανέδειξαν νικητή τον κεντρο-αριστερό συνασπισμό. Θα είναι η πέμπτη φορά που ο 71χρονος Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα είναι υποψήφιος ηγούμενος του συνασπισμού της δεξιάς, αντιμέτωπος με τον 52χρονο Βάλτερ Βελτρόνι, δήμαρχο της Ρώμης και ηγέτη του νέου Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συγκρότησης ευρέος κεντρο-αριστερού συνασπισμού.

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Έτοιμοι Αρουαμπαρένα και Παππάς

    6/2/2008 5:03:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με τους Μάρτιν Αρουαμπαρένα και Χάρη Παππά ν ακολουθούν ατομικό πρόγραμμα, συνεχίστηκε σήμερα η προετοιμασία της ΑΕΚ για το δύσκολο εκτός έδρας αγώνα με τη Λάρισα. Εκτιμάται, πάντως, ότι οι δύο παίκτες θα προλάβουν την κυριακάτικη αναμέτρηση στο Αλκαζάρ, καθώς αύριο αναμένεται να μπουν σε κανονικούς ρυθμούς προπόνησης, μιας και οι τραυματισμοί τους δεν είναι ιδιαίτερα σοβαροί ώστε να τους κρατήσουν εκτός αποστολής. Το ερωτηματικό που υπάρχει έχει να κάνει με τον Τραϊανό Δέλλα, ο οποίος και σήμερα ακολούθησε πρόγραμμα επανένταξης και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν θα προλάβει το παιχνίδι με τη Λάρισα. Επίσης, ο Γιούργκεν Μάχο ακολούθησε το πρόγραμμα των τερματοφυλάκων, αλλά δεν συμμετείχε στο διπλό, ενώ ο Παντελής Καπετάνος ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα σε πιο υψηλό ρυθμό και ο Νίκος Γεωργέας πρόγραμμα ενδυνάμωσης στο γυμναστήριο. Η προπόνηση της Πέμπτης έχει προγραμματιστεί για τις 16:00, προκειμένου να προλάβουν να επιστρέψουν από τις υποχρεώσεις τους με τις εθνικές τους ομάδες οι Λυμπερόπουλος, Λαγός, Καφές, Παπασταθόπουλος και Τόζερ.

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Μαγνητική τομογραφία ο Ζούλιο Σέζαρ

    6/2/2008 4:56:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε μαγνητική τομογραφία θα υποβληθεί αύριο το απόγευμα ο Ζούλιο Σέζαρ. Ο Βραζιλιάνος κεντρικός αμυντικός του Ολυμπιακού ένιωσε ενοχλήσεις στη διάρκεια της χθεσινής προπόνησης σε τένοντα των οπίσθιων μηριαίων του δεξιού του ποδιού, γεγονός που δεν του επέτρεψε να βγάλει όλο το πρόγραμμα. Σήμερα εξετάστηκε ξανά από το ιατρικό τιμ και κρίθηκε σκόπιμο να κάνει τη συγκεκριμένη εξέταση (σ.σ. μαγνητική τομογραφία), προκειμένου να διαπιστωθεί η σοβαρότητα της κατάστασής του. Σήμερα, πάντως, ο Σέζαρ έκανε θεραπεία. Ατομικό πρόγραμμα ακολούθησαν και οι Ντιντιέ Ντομί, Κριστιάν Λεντέσμα. Ο τελευταίος αναμένεται να μπει από αύριο σε κανονικούς ρυθμούς προπόνησης κι εκτός απρόοπτου θα βρίσκεται στη βασική ενδεκάδα που θα παρατάξει ο Τάκης Λεμονής στη Νέα Σμύρνη εναντίον του Πανιωνίου, το βράδυ της Κυριακής. Ατομικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης σε γυμναστήριο και γήπεδο έκανε ο Μιχάλης Κωνσταντίνου. Η επόμενη προπόνηση των "ερυθρόλευκων" έχει προγραμματιστεί γι αύριο το απόγευμα (16:00).

    Δηλώσεις Μώραλη για την ένσταση

    Από την ημέρα που η ΠΑΕ Ολυμπιακός κατέθεσε ένταση κατά του αγώνα με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς για αντικανονική συμμετοχή του Ρόμαν Βάλνερ, ακούστηκαν πολλά και διάφορα για τη συγκκεριμένη κίνηση των Πειραιωτών. Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ, Γιάννης Μώραλης, μίλησε το μεσημέρι στον ραδιοφωνικό σταθμό SuperΣΠΟΡ FM και εξήγησε τους λόγους, για τους οποίους οι «ερυθρόλευκοι» αποφάσισαν να διεκδικήσουν τον αγώνα στα χαρτιά. «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαστε ομάδα εναντίον κάθε εξουσίας. Ο Ολυμπιακός αναγνωρίζει ότι δίκαια έχασε στην Καλαμαριά και όχι λόγω της συμμετοχής του Βάλνερ. Ήταν νόμιμο δικαίωμα μας και οφείλουμε να διαφυλάσσουμε τα νόμιμα συμφέροντα μας και γι΄ αυτό καταθέσαμε την ένσταση. Δεν καταλαβαίνω τα περί ανφέαρ. Αυτά τα άρθρα που προβλέπουν τέτοια κίνηση έχουν υπογραφεί από όλες τις ομάδες».

    Ο «ερυθρόλευκος» παράγοντας πρόσθεσε: «Προτάσσουμε το συμφέρον της ομάδας μας για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Εάν δηλαδή ο Ολυμπιακός κέρδιζε δίκαια 4-0 τον Παναθηναϊκό και ο Ολυμπιακός είχε χρησιμοποιήσει παράτυπα ένα ποδοσφαιριστή, τότε ο Παναθηναϊκός δεν θα είχε καταθέσει ένσταση; Είναι άλλο η ηθική και άλλο το αγωνιστικό συμφέρον».

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Παρουσιάστηκε ο νέος νόμος για τη βία

    6/2/2008 3:05:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αυστηρές ποινές σε όσους προκαλούν επεισόδια, απαγόρευση μετακίνησης οργανωμένων οπαδών, κατάργηση Συνδέσμων Φιλάθλων και παράλληλα δημιουργία Λέσχης Φίλων ομάδων προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νέο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα, τα βασικά σημεία του οποίου παρουσίασαν ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα στο Υφυπουργείο Αθλητισμού. «Πρωταρχικός στόχος της Πολιτείας είναι η εξάλειψη της βίας στα γήπεδα και η επιστροφή της οικογένειας σε αυτά», όπως τόνισαν οι κ. Λιάπης και Ιωαννίδης, ενώ διευκρίνισαν πως θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο αυτό, που πέρασε ομόφωνα από τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή και το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος του μηνός.

    Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου είναι αναλυτικά τα εξής:

    - Καταργούνται οι διατάξεις περί λειτουργίας των Συνδέσμων Φιλάθλων και προβλέπεται για πρώτη φορά η δυνατότητα κάθε αθλητικού σωματείου, ΤΑΑ ή ΑΑΕ να συστήσει με απόφαση της διοίκησής του Λέσχη Φίλων, της οποίας θα έχει την ευθύνη της οργάνωσης και λειτουργίας της, καθώς και την ευθύνη εφαρμογής των σχετικών διατάξεων. Η Λέσχη αυτή μπορεί να λειτουργεί γραφεία και άλλες εγκαταστάσεις μόνο με άδεια της Αστυνομίας, ενώ επιτείνεται η αντικειμενική ευθύνη των σωματείων, ΤΑΑ ή ΑΑΕ για τις πράξεις βίας των μελών τους και γενικότερα των οπαδών τους. Ταυτόχρονα, απαγορεύεται η οργανωμένη μετακίνησή τους για να παρακολουθήσουν ένα αγώνα, ενώ ορίζονται και οι ποινές για τυχόν παραβίαση της απαγόρευσης αυτής. Επίσης, απαγορεύεται κατά τη διάθεση των εισιτηρίων ο καθορισμός ζωνών ή τμημάτων των κερκίδων αποκλειστικά για τα μέλη των Λεσχών, τα οποία υποχρεούνται να κατέχουν κάρτα φιλάθλου, προκειμένου να προμηθεύονται εισιτήρια αγώνων.

    - Τα μέλη του προσωπικού ασφαλείας των ομάδων μπορούν πλέον να κάνουν σωματική έρευνα σε φιλάθλους που προσέρχονται σε ένα αγώνα. Στην περίπτωση που κάποιος φίλαθλος αρνηθεί, ιδιωτική ασφάλεια τον παραπέμπει σε όργανο της Αστυνομίας. Οσοι αρνηθούν τον έλεγχο αυτό, τους απαγορεύεται η είσοδος στο γήπεδο. Ακόμη, τα μέλη του προσωπικού ασφαλείας των ομάδων έχουν το δικαίωμα να συλλαμβάνουν τους δράστες αυτόφωρων αδικημάτων και να τους παραδίδουν στην Αστυνομία, προκειμένου να προσαχθούν στον εισαγγελέα.

    - Γίνονται πιο αυστηρές οι ποινές που προβλέπονται για πράξεις βίας σε αθλητικές εκδηλώσεις, ενώ παράλληλα προβλέπονται αυξημένες ποινές σε περίπτωση υποτροπής του υπαίτιου αξιόποινης πράξης ή λόγω επικινδυνότητας αυτού.

    - Αναβαθμίζεται η Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας με τη θέσπιση κανόνων που διευκολύνουν την πληροφόρηση αυτής και την πρόσβαση των παρατηρητών της σε αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ θεσπίζονται ποινικές και πειθαρχικές ποινές σε όσους δυσχεραίνουν το έργο της Επιτροπής.

    - Δημιουργείται μητρώο καταγραφής των στοιχείων προσώπων, στα οποία επιβάλλονται πειθαρχικές ή ποινικές κυρώσεις για αντιαθλητική ή βίαιη συμπεριφορά.

    - Η ηλεκτρονική εποπτεία των αθλητικών εγκαταστάσεων επεκτείνεται και σε εγκαταστάσεις που προορίζονται για τη διεξαγωγή διεθνών αγώνων ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ.

    - Συνιστάται διαρκής Διυπουργική Επιτροπή για την αντιμετώπιση της βίας που σχετίζεται με τον αθλητισμό και απλοποιείται η διαδικασία και στελέχωση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής.

    - Οσον αφορά τώρα στον Ιππόδρομο, θεσπίζεται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού μόνιμη τριμελής Επιτροπή Επίλυσης Ιπποδρομιακών Αμφισβητήσεων, η οποία συγκροτείται ανά έτος και μετέχουν σε αυτή ένας εκπρόσωπος της Φιλίππου Ενώσεως, ένας εκπρόσωπος του ΟΔΙΕ και ένας ανώτερος υπάλληλος της ΓΓΑ.

    Ο κ. Λιάπης αναφερόμενος στο νομοσχέδιο αυτό, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Το νομοσχέδιο αυτό το καταθέτουμε μαζί με τον κ. Ιωαννίδη και μαζί θα το υποστηρίξουμε στη Βουλή. Το φτιάξαμε από κοινού με πολλή αγάπη. Το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο. Θέλουμε να περιορίσουμε όλους εκείνους τους επιβαρυντικούς παράγοντες της βίας, αξιοποιούμε τη διεθνή εμπειρία και την προσαρμόζουμε στην ελληνική πραγματικότητα, θωρακίζοντας ταυτόχρονα το θεσμικό πλαίσιο». Ο υπουργός Πολιτισμού επεσήμανε ακόμη: «Η Πολιτεία είναι αποφασισμένη να απομονώσει όσους συντηρούν τα φαινόμενα βίας και μολύνουν την αθλητική προσπάθεια. Θέλουμε δίπλα μας σε αυτή την προσπάθεια τις ομάδες, τους φιλάθλους και τα ΜΜΕ».

    Ο κ. Ιωαννίδης, από την πλευρά του, αφού υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο αυτό έρχεται ως συμπλήρωμα προηγουμένων, τόνισε πως δεν αποτελεί πανάκεια στο πρόβλημα της βίας, διευκρινίζοντας ότι η Πολιτεία θα κάνει ό,τι χρειαστεί. Παράλληλα, ο υφυπουργός Αθλητισμού ανέφερε ότι είχε συζήτηση με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Βασίλη Γκαγκάτση, σχετικά με πράγματα που πρέπει να γίνουν για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οσον αφορά στις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Ντέμης Νικολαϊδης, μετά τον αγώνα με τον Πανιώνιο, ο υφυπουργός Αθλητισμού είπε, μεταξύ άλλων: «Δεν θα του απαντούσα, εάν δεν αναφερόταν στην Πολιτεία. Μίλησα μαζί του και μου είπε ότι δεν κάνουμε ελέγχους για το "πόθεν έσχες" παραγόντων. Εμείς δεν θα δώσουμε το δικαίωμα να μας πουν ότι επεμβαίνουμε στο αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πρέπει να αποκτήσουμε την έξωθεν καλή μαρτυρία. Λειτουργούμε πάντα σύμφωνα με τους νόμους».

    Ακόμη ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε ότι παραχωρείται χώρος για το νέο γήπεδο της Λάρισας, ενώ σχετικά με τον Ιππόδρομο τόνισε πως το κράτος πληρώνει 30 εκατομμύρια ευρώ ως παθητικό, προσθέτοντας ότι πρέπει ο Ιππόδρομος να είναι αυτάρκης. «Πρέπει να πονάμε το χρήμα του Ελληνα φορολογούμενου» κατέληξε ο υφυπουργός Αθλητισμού.

    [17] Μπάσκετ

    Πάει στους Σανς ο Σακίλ Ο' Νιλ

    6/2/2008 1:58:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στο Φοίνιξ με τη φανέλα των Σανς αναμένεται να συνεχίσει την καριέρα του ο Σακίλ Ο Νιλ, με τους Μαϊάμι Χιτ να παίρνουν ως αντάλλαγμα τους Σον Μάριον και Μάρκους Μπανκς. Ο διάσημος σέντερ είναι απογοητευμένος από την φετινή πορεία των Χιτ στο ΝΒΑ και συμφώνησε να μεταπηδήσει στους Σανς, καθώς, μάλιστα, οι σχέσεις του με τον προπονητή και πρόεδρο της ομάδας του Μαϊάμι, Πατ Ράιλι, μόνο καλές δεν είναι. Ο Ο Νιλ, ο οποίος έχει ακόμα δύο χρόνια συμβόλαιο με τους Χιτ, με απολαβές που αγγίζουν τα 20 εκ. δολάρια, φέτος διανύει μία από τις πιο μέτριες σεζόν της καριέρας του, αφού απέτυχε να επιλεγεί για το «ολ σταρ γκέιμ», για πρώτη φορά έπειτα από 15 χρόνια. Ο θηριώδης σέντερ στην 15ετή θητεία του στο ΝΒΑ αναρριχήθηκε στην 14η θέση της λίστας με τους πρώτους σκόρερ όλων των εποχών, ενώ είναι πολύ κοντά στο να προσπεράσει τον Χολ Οφ Φέιμερ, Τζέρι Ουέστ, και τον «εκτελεστή» από τη γραμμή του τριπόντου, Ρέτζι Μίλερ.

    [18] Κοινωνία

    Των εργαζομένων σε ΣΕΒΑΘ-ΣΕΠΕΚ-ΡΟΔΟΠΗ

    Κινητοποιήσεις στην Ξάνθη

    6/2/2008 10:53:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/2/2008 6:16:49 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Για περισσότερες από τέσσερις ώρες έμεινε σήμερα κλειστή η γέφυρα του ποταμού Νέστου από τους εργαζόμενους των συνεταιριστικών εργοστασίων του νομού Ξάνθης, αντιδρώντας στην απόφαση της διοίκησης της Αγροτικής Τράπεζας να κλείσει τις τέσσερις συνεταιριστικές παραγωγικές μονάδες. Οι εργαζόμενοι των εργοστασίων ΣΕΚΑΠ, ΣΕΚΕΠ, ΣΕΒΑΘ και ΡΟΔΟΠΗ που βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις τον τελευταίο μήνα, διαμαρτύρονται για την απόφαση της Αγροτικής Τράπεζας και ζητούν την οικονομική εξυγίανση των συνεταιριστικών βιομηχανιών, την αλλαγή των διοικήσεων σε αυτές και τη συμμετοχή στα διοικητικά τους συμβούλια εκπροσώπων κοινωνικών φορέων του νομού χωρίς μισθό ή αποζημίωση. Στο πλευρό των εργαζομένων είναι ο Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών, οι οποίοι έκλεισαν τα καταστήματά τους σε όλη τη διάρκεια αποκλεισμού της γέφυρας ως ένδειξη συμπαράστασης αλλά και διαμαρτυρόμενοι για την συνεχιζόμενη αποβιομηχάνιση του νομού και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας. Αύριο το πρωί αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης προκειμένου ν αποφασιστεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, αν δεν υπάρξει ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων από την Ξάνθη προς την Καβάλα και αντίστροφα με τη συνδρομή των Τμημάτων Τροχαίας και των δυο νομών γίνονταν από την επαρχιακή οδό Ξάνθης - Σταυρούπολης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 6 February 2008 - 17:51:52 UTC