Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-02-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αύριο στη Βουλή το ασφαλιστικό
  • [02] Εξελίξεις στην υπόθεση Ζαχόπουλου
  • [03] Στην Ουάσινγκτον η Ν. Μπακογιάννη
  • [04] Νέο κύμα κακοκαιρίας
  • [05] Η ΕΡΤ του κόσμου
  • [06] Ενιαία τιμή πετρελαίου από αύριο
  • [07] Στην εντατική η τραγουδίστρια Αρλέτα
  • [08] Κύπρος: Κρίσιμες προεδρικές εκλογές
  • [09] Μεγάλη διαδήλωση στο Λίβανο

    [01] Οικονομία

    Καθολική συμμετοχή στην απεργία

    Αύριο στη Βουλή το ασφαλιστικό

    14/2/2008 8:53:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/2/2008 10:54:23 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, για το ασφαλιστικό, όπου ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του ως προς το εύρος των αλλαγών και το χρονοδιάγραμμα προώθησης του νομοσχεδίου. Σήμερα ο Πρωθυπουργός πρόκειται να έχει συνάντηση στις 10 το πρωί με την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά. Εν τω μεταξύ, καθολική ήταν η συμμετοχή στη χθεσινή 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για προωθούμενες από την κυβέρνηση ρυθμίσεις. Στην Αθήνα έγιναν δύο απεργιακές συγκεντρώσεις στο Πεδίον του Άρεως από την εργατική συνομοσπονδία και στην Ομόνοια από το ΠΑΜΕ. Ιδιαίτερο τόνο έδωσαν στη συγκέντρωση των συνδικάτων οι απεργοί λιμενεργάτες και οι υπάλληλοι της Ολυμπιακής, που διαμαρτύρονταν για την ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων. "Δεν θίγονται όρια ηλικίας, συντάξεις και εισφορές", επαναλαμβάνει η κυβέρνηση, η ΓΣΕΕ πάντως προγραμματίζει και νέα 24ωρη απεργία, πιθανότατα στις αρχές Μαρτίου. Τις θέσεις εξάλλου, του ΚΚΕ για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, παρουσιάζει στις 12 το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου, η Αλέκα Παπαρήγα. Επίσης το πρωί πραγματοποιείται συνέδριο του Economist για την κοινωνική ασφάλιση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Θα μιλήσουν η υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Νίκος Γκαργκάνας, από το ΠΑΣΟΚ, η βουλευτής Μαρία Δαμανάκη, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος και άλλοι.

    [02] Πολιτική

    Δεν προσήλθε ο εργατολόγος

    Εξελίξεις στην υπόθεση Ζαχόπουλου

    14/2/2008 9:07:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/2/2008 9:41:04 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Τον ανακριτή επισκέφτηκε το πρωί η σύζυγος του Χρήστου Νικολιτσόπουλου για να του προσκομίσει βεβαίωση από το Αιγινήτειο νοσοκομείο, όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο εργατολόγος. Η Μαριάννα Νικολιτσόπουλου δήλωσε ότι οι γιατροί δεν του επιτρέπουν να προσέλθει στον ανακριτή και να υποστεί μια τόσο στρετσογονα κατάσταση. Ο Χρήστος Νικολιτσόπουλος φέρεται να κατηγορείται για απόπειρα εκβίασης, παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων και συμμετοχή στην απόπειρα αυτοκτονίας του Χρήστου Ζαχόπουλου. Εν τω μεταξύ, ο δικηγόρος Μάκης Τζίφρας παραιτήθηκε από την υπεράσπιση του εργατολόγου. Σε επιστολή του προς τα ΜΜΕ, ο κ. Τζίφρας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι αδυνατεί να υπερασπιστεί τον μη ικανό να υπερασπίσει τον εαυτό του εντολέα του, και του ευχήθηκε καλή ανάρρωση. Εξάλλου, τη Δευτέρα καλείται να δώσει συμπληρωματική απολογία η 35χρονη προφυλακισμένη Εύη Τσέκου που αντιμετωπίζει και την κατηγορία της παράβασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

    [03] Πολιτική

    Συνάντηση με την Κοντολίζα Ράις

    Στην Ουάσινγκτον η Ν. Μπακογιάννη

    14/2/2008 9:01:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Ιδιαιτέρως σημαντική θεωρείται η συνάντηση που θα έχει σήμερα το μεσημέρι στην Ουάσιγκτον η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις. Η κ. Μπακογιάννη προηγουμένως θα έχει γεύμα εργασίας με τον υφυπουργό Εξωτερικών (και τρίτο στην ιεραρχία) Νίκολας Μπερνς, θα ακολουθήσει ημίωρη συνάντησή της με τον ελληνικής καταγωγής αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζον Νεγροπόντε και στη συνέχεια η 45λεπτη συνάντησή της με την κ. Ράις. Επίσης, σήμερα, και πριν τη μετάβασή της στο Στειτ Ντιπάρτμεντ, η υπουργός θα επισκεφθεί το Καπιτώλιο, όπου θα συναντηθεί με μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, που υποστηρίζουν τα ελληνικά θέματα και πιθανώς να παραστεί σε τελετή που διοργανώνεται στη μνήμη του θανόντος προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Τομ Λάντος. Μετά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η κα Μπακογιάννη θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Τζο Μπάιντεν και άλλα στελέχη της Γερουσίας αλλά και της Βουλής. Στα προς συζήτηση θέματα βρίσκονται και περιφερειακά ζητήματα με έμφαση στο Κόσσοβο, καθώς και με επικεφαλείς των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και του Κογκρέσου. Στόχος της κ. Μπακογιάννη είναι η ανάπτυξη των ελληνικών θέσεων και προϋποθέσεων σχετικά με την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Στα προς συζήτηση θέματα βρίσκονται και περιφερειακά ζητήματα με έμφαση στο Κόσσοβο. Στο τέλος του μήνα αναμένεται να αρχίσει ο νέος διαπραγματευτικός γύρος για το θέμα της ονομασίας, μεταξύ των εκπροσώπων των δυο χωρών, παρουσία του Μαθιου Νίμιτς.

    Αύριο Παρασκευή, η κ. Μπακογιάννη θα συναντηθεί στο Κογκρέσο με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Στρατιωτικών Υποθέσεων της Γερουσίας Καρλ Λέβιν και θα ολοκληρώσει την τριήμερη παραμονή της στην αμερικανική πρωτεύουσα επισκεπτόμενη τον Λευκό Οίκο, όπου θα συναντηθεί με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Μπους Στιβ Χάντλεϊ.

    Χθες Τετάρτη, η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το "Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών" και συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας Γκόρντον Ινγκλαντ ο οποίος θα παραθέσει δεξίωση προς τιμήν της στο Πεντάγωνο. Η υπουργός Εξωτερικών, από τη Μάλτα όπου συμμετείχε στην υπουργική σύνοδος τη ΕΕ με τον Αραβικό Σύνδεσμο, κάλεσε τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας Μ. Τσερβένκοφσκι να αφήσει "τους υψηλούς τόνους και την αδιαλλαξία και να ανταποκριθεί στην πρόσκληση για μια ουσιαστική και σοβαρή διαπραγμάτευση".

    [04] Κοινωνία

    Σε ολόκληρη τη χώρα

    Νέο κύμα κακοκαιρίας

    14/2/2008 9:46:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Νέα κύμα κακοκαιρίας αναμένεται σε ολόκληρη τη χώρα, από την Παρασκευή το βράδυ, με χιόνια, θυελλώδεις ανέμους και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων. Σε αρκετές πόλεις της βόρειας Ελλάδας ο υδράργυρος αναμένεται να πέσει ακόμη και κάτω από του -10 βαθμούς κελσίου δημιουργώντας συνθήκες παγετού. Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός δημιουργούν ήδη προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι αλυσίδες είναι απαραίτητες στα ΙΧ που κινούνται στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο. Στην Αττική αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται από Άγιο Πέτρο προς 414 στρατιωτικό νοσοκομείο Πεντέλης, και στην Πάρνηθα, από το τελεφερίκ και πάνω. Χωρίς προβλήματα γίνεται η κίνηση των αυτοκινήτων προς τα χιονοδρομικά κέντρα της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας.

    Χαμηλές θερμοκρασίες

    Οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι το κύριο χαρακτηριστικό του σημερινού καιρού στην Κεντρική και στη Δυτική Μακεδονία.

    Το απαγορευτικό, που ίσχυε για τον απόπλου των πλοίων από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, έληξε.

    Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κίνηση των αυτοκινήτων προς το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν στο νομό Πέλλας, αλλά και προς τα χιονοδρομικά κέντρα του Σελίου και των 3-5 Πηγαδιών, στο νομό Ημαθίας.

    Κανονικά γίνεται και η κίνηση των αυτοκινήτων προς το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας στο νομό Γρεβενών. Αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων στον επαρχιακό δρόμο Φλώρινας - Καστοριάς μέσω Βιτσίου.

    Στον 1 βαθμό Κελσίου ήταν η θερμοκρασία νωρίς το πρωί στη Θεσσαλονίκη, με το θερμόμετρο να δείχνει τους μηδέν βαθμούς στην Έδεσσα και στην Κατερίνη.

    Στους -2 βαθμούς Κελσίου, ήταν η θερμοκρασία στον Πολύγυρο, ενώ στους -3 βαθμούς Κελσίου καταγράφηκε η θερμοκρασία στο Κιλκίς, στη Βέροια και στις Σέρρες.

    Στους -4 βαθμούς Κελσίου είναι η θερμοκρασία στην Κοζάνη, ενώ τους -5 βαθμούς Κελσίου δείχνει το θερμόμετρο στα Γρεβενά και στην Καστοριά.

    Στους -7 βαθμούς Κελσίου καταγράφηκε η θερμοκρασία στη Φλώρινα.

    [05] Κοινωνία

    Πρόγραμμα για κάθε γούστο

    Η ΕΡΤ του κόσμου

    14/2/2008 9:13:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Γέφυρα επικοινωνίας με τον ελληνισμό αποτελεί το δορυφορικό πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης, που παρουσίασαν ο πρόεδρος διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος, ο γενικός διευθυντής Τηλεόρασης Δημήτρης Γόντικας, ο διευθυντής Διεθνών Τηλεοπτικών Εκπομπών Νίκος Κούρτης και ο σύμβουλος προέδρου Μίμης Παπαναγιώτου. Πάνω από τρία εκατομμύρια έλληνες της διασποράς υπολογίζεται ότι παρακολουθούν το πρόγραμμα της δορυφορικής ΕΡΤ με ειδήσεις και πολλές ενημερωτικές, ψυχαγωγικές, πολιτιστικές και αθλητικές εκπομπές. Θετικά είναι τα μηνύματα των τηλεθεατών, που φτάνουν από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. "Μέσα σε διάστημα δύο χρόνων αναβαθμίστηκε ποιοτικά το δορυφορικό πρόγραμμα της ΕΡΤ, αφού ελήφθησαν υπόψη οι παρατηρήσεις και οι ανάγκες της ομογένειας. Η αποδοχή του προγράμματος της ERTworld είναι μεγάλη και το σήμα της είναι διαθέσιμο σε 5 εκατομμύρια τηλεθεατές παγκοσμίως", τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΡΤ. Ακόμη, ο κ. Παναγόπουλος αναφέρθηκε στη μετονομασία του καναλιού από ERTsat σε ERTworld, βασικός άξονας του οποίου είναι η παραγωγή προγραμμάτων που ανταποκρίνονται στα προβλήματα των Ελλήνων του εξωτερικού και στην επιθυμία τους για άμεση επαφή με την πατρίδα.

    Νέες εκπομπές της ERTworld

    Τις νέες εκπομπές της ERTworld παρουσίασε ο κ. Κούρτης, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι αλλαγές στόχευσαν τόσο στη διεύρυνση του σήματος, όσο και στην ποιοτική άνοδο του προγράμματος.

    Όπως είπε ο κ. Κούρτης, αυτή τη στιγμή οι Έλληνες σε όλο τον κόσμο μπορούν να παρακολουθούν ένα ποιοτικό πρόγραμμα, που αποτελείται κατά 20 % από αμιγές δορυφορικό πρόγραμμα, με στόχο το ποσοστό αυτό να φτάσει το 30 40% εντός του έτους.

    Ακόμα, ο κ. Κούρτης τόνισε ότι από τον Μάρτιο, η ERTworld θα εκπέμπει σε δύο ροές προγράμματος, ώστε οι ομογενείς να μπορούν να παρακολουθούν το πρόγραμμά της σε κατάλληλες ώρες.

    Στη μεθοδική ομαδική δουλειά των εργαζομένων, αλλά και το διαρκές ενδιαφέρον της διοίκησης της ΕΡΤ για την αναδόμηση του δορυφορικού της προγράμματος, απέδωσε ο κ. Παπαναγιώτου την αναβάθμιση της ERTworld, αναφέροντας ότι τα παράπονα που διατύπωναν κάποτε οι Έλληνες του εξωτερικού, έχουν πλέον δώσει τη θέση τους στα θερμά συγχαρητήρια για την ποιότητα του προγράμματος.

    "Δεν έγινε θαύμα, απλώς δουλειά και επιλογές με άλλη αντίληψη, ώστε να παραχθούν εκπομπές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ομογένειας", είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι η ΕΡΤ σχεδιάζει νέες παραγωγές για την ERTworld.

    Ο κ. Γόντικας υπογράμμισε την υποχρέωση ενός μεγάλου κρατικού τηλεοπτικού φορέα, όπως η ΕΡΤ, να προσφέρει ένα στοχευμένο δορυφορικό πρόγραμμα για όλους τους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού. Ανέφερε ότι οι παρουσιαστές των εκπομπών της ERTworld είναι πλέον αναγνωρίσιμα τηλεοπτικά πρόσωπα στους ομογενείς, ενώ δεσμεύτηκε για περαιτέρω σταθερή ενίσχυση του δορυφορικού προγράμματος.

    [06] Οικονομία

    Διευκρινίσεις από τον Υπουργό Οικονομίας

    Ενιαία τιμή πετρελαίου από αύριο

    14/2/2008 11:11:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Με προβλήματα ξεκινά αύριο η εφαρμογή του ενιαίου φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών ζητά πίστωση χρόνου ώστε να ενημερωθούν καλύτερα τα μέλη της, ενώ η Κυβέρνηση επιμένει στην εφαρμογή του υποστηρίζοντας ότι πολλές από τις αντιδράσεις προέρχονται από τα κυκλώματα λαθρεμπορίου. Διευκρινίσεις για το θέμα δίνει αυτή την ώρα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης.

    [07] Πολιτισμός

    Αύριο θα υποβληθεί σε αξονική τομογραφία

    Στην εντατική η τραγουδίστρια Αρλέτα

    14/2/2008 10:32:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Εξακολουθεί να θεωρείται κρίσιμη η κατάσταση της υγείας της Αρλέτας. Η γνωστή τραγουδίστρια νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου από το βράδυ της Δευτέρας, καθώς υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, λίγο πριν βγει στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου όπου επρόκειτο να δώσει συναυλία. Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς της, είναι σε καταστολή και αύριο Παρασκευή θα υποβληθεί σε νέα αξονική τομογραφία.

    [08] Κόσμος

    Την Κυριακή

    Κύπρος: Κρίσιμες προεδρικές εκλογές

    14/2/2008 10:24:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την Κυριακή θα διεξαχθεί στην Κύπρο ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών, και στα εκλογικά επιτελεία των τριών υποψηφίων έχει σημάνει συναγερμός, καθώς οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας στις αρχές της εβδομάδας, επιβεβαιώνουν πως η αναμέτρηση θα εξελιχθεί σε θρίλερ. Αβέβαιη κρίνουν οι ξένοι ανταποκριτές στη Λευκωσία τη μάχη μεταξύ του προέδρου Παπαδόπουλου, του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια και του ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ Ιωάννη Κασουλίδη στις προεδρικές εκλογές της προσεχούς Κυριακής. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις εξακολουθεί να προηγείται ο Τάσος Παπαδόπουλος, ενώ από κοντά ακολουθούν οι Δημήτρης Χριστόφιας και Ιωάννης Κασουλίδης. Συνεπώς, το δίδυμο που θα πάρει το εισιτήριο για το δεύτερο γύρο δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει. Η προεκλογική ατζέντα έχει ψηλά κι αυτή την εβδομάδα το Κυπριακό.

    Οι ξένοι ανταποκριτές για τις προεδρικές εκλογές

    Το ενδιαφέρον των ξένων ανταποκριτών για τις εκλογές της Κυριακής στην Κύπρο, επικεντρώνεται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά το ΑΚΕΛ, το ιστορικότερο κόμμα της Κύπρου, διεκδικεί αυτόνομα την Προεδρία της Δημοκρατίας, με τον ηγέτη του Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος, εάν κερδίσει, θα είναι ο πρώτος κομμουνιστής ηγέτης σε χώρα μέλος της Ε.Ε.

    Όποιο πάντως και να είναι το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης δεν προβλέπουν ραγδαίες εξελίξεις για το κυπριακό. Σε περίπτωση εκλογής του Χριστόφια, "ο ξένος Τύπος θα κάνει πανηγύρια. Θα γραφτούν πρωτοσέλιδα ότι η Ευρώπη θα έχει τώρα κομμουνιστή πρόεδρο," δήλωσε στην εφημερίδα "Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ", ο ανταποκριτής της "Washington Times" Αντριου Μπόροβιτς. "Ασφαλώς,θα επεξηγούν, όμως, ότι είναι ένας "απαλός" κομμουνιστής, δεν θάναι ο Κάστρο της Ευρώπης. Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε ότι το κομμουνιστικό κόμμα της Κύπρου δεν είναι πραγματικοί κομμουνιστές, απλώς φοράνε αυτή την ετικέτα και στην πραγματικότητα, είναι καπιταλιστές" συνέχισε.

    Στο σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ", ο δημοσιογράφος Μάικ Θεοδούλου, ανταποκριτής της εφημερίδας " Τhe Times", συμφωνεί με αυτή την άποψη, σημειώνοντας ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιλαμβάνονται ότι η πιθανή εκλογή ενός κομμουνιστή στην Κύπρο δε θα δημιουργήσει κανένα απολύτως πρόβλημα.

    Η ανταποκρίτρια του BBC, Ταμπίθα Μόργκαν, υπογράμμισε ότι το ΑΚΕΛ δεν είναι Μαρξιστικό κόμμα. "Είναι δικαίωμα του κάθε κόμματος να αυτοαποκαλείται όπως θέλει. Είναι όντως αξιοσημείωτο ότι μπορεί να εκλεγούν (κομμουνιστές), και ότι μερικοί κρατικοί τομείς μπορεί να επηρεαστούν, αλλά κανείς δε πιστεύει ότι θα υπάρξει κρατικός έλεγχος κομμουνιστικού χαρακτήρα".

    Ο Κιάνγκ Ουάνγκ του Κινεζικού πρακτορείου Xinhua, τόνισε ότι η εποχή του Ψυχρού Πολέμου έχει παρέλθει, υπογραμμίζοντας, επίσης, ότι όσο "παράξενο" και αν φαίνεται στον Τύπο της Ευρώπης, η πιθανή εκλογή ενός κομμουνιστή αρχηγού είναι δικαίωμα του λαού της Κύπρου και όχι της Ευρώπης.

    "Αυτό πού προβληματίζει εμένα είναι τα τόσα πολλά ψέματα που λένε οι πολιτικοί της Κύπρου, όλοι ανεξαιρέτως. Ζώ στην Κύπρο εδώ καί 16 χρόνια και δεν παύει να με εκπλήσσει ο αριθμός και το μέγεθος των σκανδάλων, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της Σουηδικής εφημερίδας Aftonbladet, Ιβα Μπος.

    Όσον αφορά το Κυπριακό

    Το συμπέρασμα που εξάγεται από τα λίγα που θέλησαν να υποσημειώσουν οι ξένοι ανταποκριτές είναι ότι δεν περιμένουν και πολλά, ότι η επίλυση του παραμένει μετέωρη όποιος και αν είναι ο νικητής των εκλογών. "Η λύση γίνεται όλο και περισσότερο δύσκολη, υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης και από τις δύο πλευρές. Ο κόσμος - και στη μια και στη άλλη πλευρά - περνάει καλά μακριά ο ένας από τον άλλον - και δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν υποχωρήσεις η συμβιβασμούς", υπογράμμισε ο ανταποκριτής της Washington Times, Αντριου Μπόροβιτς. Ο Μάικ Θεοδούλου, τόνισε ότι ούτε η ανάπτυξη των κατεχομένων, ούτε η δημογραφική αλλαγή εκεί βοηθά την επίλυση του Κυπριακού. "Αυτές οι πράξεις δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τη κατάσταση. Καιο χρόνος περνά, κάνοντας την πιθανή επανένωση του νησιού ακόμη πιο δύσκολη," συμπλήρωσε. Ο Κινέζος συνάδελφός του, Κιάνγκ Ουάνγκ, πιστεύει ότι ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι αναμένουν κάποια κινητικότητα μετά τις εκλογές. "Αλλά, οι προσδοκίες είναι μικρές. Δε περιμένουν πολλά, δε βλέπουν με αισιοδοξία το αποτέλεσμα μιας νέας πρωτοβουλίας...όποιος και νά ναι ο νέος πρόεδρος της Κύπρου", υποστηρίζει ο Κινέζος δημοσιογράφος.

    [09] Μ. Ανατολή

    Για την 3η επέτειο της δολοφονίας Ραφίκ Χαρίρι

    Μεγάλη διαδήλωση στο Λίβανο

    14/2/2008 9:51:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Με αφορμή την τρίτη επέτειο της δολοφονίας του τέως πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, χιλιάδες υποστηρικτές της λιβανικής κοινοβουλευτικής αντισυριακής πλειοψηφίας αναμένονται σήμερα στη Βηρυτό για μια μεγάλη διαδήλωση. Η διαδήλωση αυτή στο κέντρο της λιβανικής πρωτεύουσας συμπίπτει με την κηδεία, σε προάστιο νότια της Βηρυτού, του Ιμάντ Μουνιέχ ενός από τα ηγετικά στελέχη της Χεζμπολάχ, ο οποίος σκοτώθηκε την Τρίτη στη Δαμασκό σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο. Η Χεζμπολάχ κατηγορεί το Ισραήλ για την επίθεση αυτή, το οποίο όμως αρνείται κάθε κατηγορία. Κρατώντας τη λιβανική σημαία και φωτογραφίες του Χαρίρ οι διαδηλωτές συγκεντρώνονται αψηφώντας τη βροχή στην Πλατεία των Μαρτύρων, όπου τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια. Οι διαδηλωτές ζητούν την άμεση εκλογή από το κοινοβούλιο προέδρου της χώρας, διαδικασία που έχει αναβληθεί ήδη 14 φορές εξαιτίας των διαφορών αντισυριακής πλειοψηφίας και φιλοσυριακής αντιπολίτευσης. Ο Λίβανος γνωρίζει μια από τις χειρότερες πολιτικές κρίσεις των τελευταίων ετών μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Από την πλευρά της η σιιτική οργάνωση κάλεσε τους οπαδούς της να κινητοποιηθούν για να αποχαιρετήσουν τον Ιμάντ Μουνίεχ, έναν από τους ιδρυτές του ενόπλου σκέλους της το 1983, τον οποίον καταζητούσαν οι αρχές τα τελευταία είκοσι χρόνια για μια σειρά επιθέσεων και απαγωγών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 14 February 2008 - 9:50:31 UTC