Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-02-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου
  • [02] Επιδείνωση του καιρού
  • [03] Φαρσέρ έκανε 27.000 κλήσεις σε γραμμή SOS
  • [04] Ενισχύσεις ΗΠΑ στο Ιράκ
  • [05] Στη Νότια Κορέα η Κοντολίζα Ράις
  • [06] Τραγωδία από το κρύο
  • [07] Εργατικό ατύχημα στο Νεώριο Σύρου

    [01] Κοινωνία

    Μητρόπολη Αθηνών

    Η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου

    16/2/2008 10:58:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Μεγάλη μέρα η σημερινή για την Εκκλησία της Ελλάδος και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Σε λίγο στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών θα γίνει με κάθε επισημότητα και, σύμφωνα με το εκκλησιαστικό τυπικό, η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, του κυρίου Ιερώνυμου, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, εκπροσώπων των αρχών, αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, άλλων ορθοδόξων Πατριαρχείων και εκπροσώπων ξένων δογμάτων. Ο κ. Ιερώνυμος εκλέχτηκε στις 7 Φεβρουαρίου στο ανώτατο αξίωμα της Εκκλησία της Ελλάδος, μετά τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Σύμφωνα με το Τυπικό, η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου θα γίνει από τον τοποτηρητή του αρχιεπισκοπικού θρόνου, τον Μητροπολίτη Καρυστίας Σεραφείμ, ενώ τον κ. Ιερώνυμο θα προσφωνήσουν ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης και ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, πρωτοπρεσβύτερος Θ. Συνοδινός, ως εκπρόσωπος των κληρικών. Μετά την τελετή ενθρόνισης, ο κ. Ιερώνυμος θα δεχθεί συγχαρητήρια στο αρχιεπισκοπικό μέγαρο.

    [02] Κοινωνία

    Κρύο και χιόνια

    Επιδείνωση του καιρού

    16/2/2008 10:02:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Σημαντική επιδείνωση του καιρού το διήμερο, με χιονοπτώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, ακόμα και σε παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές, πολικές θερμοκρασίες και θυελλώδεις ανέμους. Ήδη η κακοκαιρία άρχισε στη βόρεια Ελλάδα και σύμφωνα με τους μετεωρολόγους δυσκολότερη μέρα αναμένεται να είναι η αυριανή. Σε επιφυλακή βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων, με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να εφιστά την προσοχή των πολιτών προκειμένου να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ενημερώνονται εκ των προτέρων για την κατάσταση του οδικού δικτύου. Παράλληλα, απαγόρευσε την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στους οδικούς άξονες Πατρών-Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων και στην Εγνατία οδό, από τις 5 σήμερα το απόγευμα έως τις 5 το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ η Τροχαία θα ακινητοποιεί τα οχήματα που δεν τηρούν τα μέτρα ασφαλείας. Οι πολίτες που θα βρεθούν σε ανάγκη μπορούν να καλέσουν στο 112 , μέσω του οποίου υπάρχει η δυνατότητα να εντοπιστεί η θέση τους, καθώς επίσης την Αστυνομία και την Πυροσβεστική. Ανοιχτό όλο το 24ωρο θα παραμένει το κέντρο σίτισης του ιδρύματος αστέγων του Δήμου Αθηναίων, στον Δήμο Πειραιά θα λειτουργούν για τους δημότες οι τηλεφωνικές γραμμές 1561 και 210 41.74.996 , ενώ ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε τη διάθεση επί 24ωρου βάσης του ξενώνα αστέγων στην Πλατεία Κουμουνδούρου.

    Η πρόγνωση της ΕΜΥ για τις πυρόπληκτες περιοχές

    Για σήμερα Σάββατο 16-02-2008

    Πελοπόννησος

    Καιρός: νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο στις νότιες παραθαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές. Άνεμοι: βόρειοι 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: από μείον 2 έως 10 βαθμούς Κέλσιου. Σε πτώση από το απόγευμα.

    Εύβοια

    Καιρός: νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθεί χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά. Σταδιακά έως το απόγευμα οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν σε όλες τις περιοχές. Άνεμοι: βόρειοι 6 με 7 και τοπικά στα ανατολικά αργότερα 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 1 έως 7 βαθμούς Κελσίου. Σε πτώση από το απόγευμα.

    Πρόγνωση για αύριο Κυριακή 17-02-2008

    Καιρός: έντονη κακοκαιρία με χιονοπτώσεις, χιονόνερο στις παραθαλάσσιες περιοχές της ανατολικής Κρήτης και των Δωδεκανήσων και καταιγίδες στα νότια. Οι χιονοπτώσεις θα είναι ισχυρές στη Θεσσαλία, τα νησιά του βόρειου αιγαίου, την κεντρική και ανατολική στερεά, την Εύβοια, στην Κορίνθια, την Αργολίδα, τη Λακωνία και τις υπόλοιπες ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Πελοποννήσου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και πιθανώς την Πιερία και την Χαλκιδική. Τα φαινόμενα θα σταματήσουν γρήγορα στη βορειοδυτική Ελλάδα και σταδιακά σε όλες τις περιοχές της δυτικής και βόρειας Ελλάδας.

    [03] Παράξενα

    Λος Άντζελες, ΗΠΑ

    Φαρσέρ έκανε 27.000 κλήσεις σε γραμμή SOS

    16/2/2008 11:21:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Συνελήφθη από την αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο 45χρονος άνδρας που πιστεύεται ότι έκανε περισσότερες από 27.000 τηλεφωνικές φάρσες, καλώντας τον αριθμό 911, που χρησιμοποιείται για επείγουσες κλήσεις, όπως γράφει η εφημερίδα San Francisco Chronicle. Ο Τζον Τριπλέτα από το Χέιγουαρντ στη βόρεια Καλιφόρνια, θα κατηγορηθεί για παρεμπόδιση λειτουργίας της γραμμής 911 για τις επείγουσες κλήσεις και μπορεί να του επιβληθεί πρόστιμο 1000 δολαρίων ή να καταδικαστεί σε φυλάκιση έξι μηνών. Όπως δήλωσε η Ντέζι Καλσάδα, διευθύντρια στο Κέντρο Επικοινωνιών του Χέιγουαρντ, που έχει την ευθύνη για τη λειτουργία της γραμμής 911, "κατέκλυσε το σύστημα". "Καθυστερούσε τις απαντήσεις σε άλλες κλήσεις προς τη γραμμή 911, γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να απαντούμε στις δικές του κλήσεις", πρόσθεσε η Ντέζι Καλσάδα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μία εβδομάδα Το τηλεφωνικό κέντρο του Χέιγουαρντ μέσα σε μία εβδομάδα δέχτηκε 1.327 κλήσεις από τον Τριπλέτα, με συνέπεια να μειωθεί κατά 30% η δυνατότητα ανταπόκρισης του συστήματος στις άλλες επείγουσες κλήσεις. "Καλούσε και έκανε διάφορους ήχους, ή μιλούσε ελάχιστα αλλάζοντας τη φωνή του", δήλωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας του Χέιγουαρντ, Κρις Όρεϊ. Όταν η αστυνομία τελικά τον εντόπισε και τον συνέλαβε, ο Τριπλέτα ζήτησε συγγνώμη. Όταν ρωτήθηκε γιατί έκανε αυτές τις κλήσεις απάντησε: "Γιατί η κλήση είναι χωρίς χρέωση.

    [04] Ιράκ

    Νέες στρατιωτικές δυνάμεις

    Ενισχύσεις ΗΠΑ στο Ιράκ

    16/2/2008 11:02:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ, Ρόιτερ

    Ορατό είναι το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός των στρατιωτών των ΗΠΑ στο Ιράκ, μέχρι το καλοκαίρι του 2008, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007, που η δύναμή τους έφτανε τους 132.000 άνδρες. Υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός τους θα φτάσει τις 140.000, με στόχο την αντιμετώπιση της βίας στο Ιράκ, που έχει φέρει τη χώρα στο χείλος της εμφύλιας διαμάχης. Στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ, η υλοποίηση αυτού του σχεδίου αναμένεται να χρησιμοποιηθεί από όλες τις πλευρές σαν επιχείρημα, με δεδομένο ότι το Νοέμβριο οι Αμερικανοί θα κληθούν στις κάλπες για να εκλέξουν τον διάδοχο του Τζορτζ Μπους στην προεδρία.

    [05] Κόσμος

    Περιοδεία και σε Κίνα - Ιαπωνία

    Στη Νότια Κορέα η Κοντολίζα Ράις

    16/2/2008 10:39:00 πμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Ρόιτερ

    Στη Σεούλ, στην τελετή της ορκωμοσίας του νεοεκλεγέντος προέδρου της Νότιας Κορέας, Λι Μιουνγκ-Μπακ, στις 25 Φεβρουαρίου, θα παραστεί η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις. Στόχος της Αμερικανίδας υπουργού, τόσο στη Νότια Κορέα, όσο και στην Κίνα και την Ιαπωνία, χώρες που θα επισκεφτεί μετά τη Νότια Κορέα, είναι το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. Στις 31 Δεκεμβρίου 2007 έληξε η προθεσμία κατά την οποία η Βόρεια Κορέα είχε αναλάβει την υποχρέωση να αποκαλύψει το πυρηνικό της πρόγραμμα, ώστε να επιβεβαιωθεί η εγκατάλειψη των πυρηνικών φιλοδοξιών της Πιονγιανγκ και να επιβραβευτεί με αντισταθμιστικά οφέλη στον τομέα της ενέργειας και του επισιτισμού. Πριν την περιοδεία της κ. Ράις, θα υπάρξει ταξίδι και επαφές, στις ίδιες χώρες, του βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κρις Χιλ, ο οποίος συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα. Οι συμφωνίες για την εγκατάλειψη του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, είχαν γίνει μετά από συνομιλίες που συμμετείχαν τα δύο κράτη της κορεατικής χερσονήσου, η Ιαπωνία, η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

    [06] Κόσμος

    Στο Αφγανιστάν

    Τραγωδία από το κρύο

    16/2/2008 10:28:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ, Ρόιτερ

    Μεγάλος είναι ο αριθμός των ανθρώπινων απωλειών λόγο του ψύχους στο Αφγανιστάν, με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 926. Τουλάχιστον 90 άτομα έχουν ακρωτηριαστεί εξ αιτίας των κρυοπαγημάτων, ενώ ειδική νοσοκομειακή μονάδα ασχολείται μόνο με την αντιμετώπιση των κρυοπαγημάτων στην πόλη Χεράτ. Πρόκειται για τον χειρότερο χειμώνα στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση σε απομονωμένες δυσπρόσιτες περιοχές, που οι σφοδρές χιονοπτώσεις τις έχουν αποκόψει. Εκφράζονται φόβοι ότι οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες, όταν ανοίξουν οι δρόμοι και γίνει δυνατή η προσέγγιση απομονωμένων περιοχών. Σημαντικές απώλειες υπάρχουν και στους τομείς της κτηνοτροφίας και της γεωργίας, με περισσότερα από 316.000 βοοειδή έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του χειμώνα. Οι τομείς αυτοί είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για την τοπική οικονομία, η οποία στηρίζεται στην εξωτερική βοήθεια, ενώ το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών τον προηγούμενο μήνα απηύθυνε έκκληση για επιπλέον βοήθεια σε τρόφιμα για τους 2,55 εκατομμύρια Αφγανούς ως τον Ιούνιο, περίοδο που ξεκινάει η συγκομιδή των καρπών.

    [07] Κοινωνία

    Τραυματίστηκε 33χρονος εργατοτεχνίτης

    Εργατικό ατύχημα στο Νεώριο Σύρου

    16/2/2008 10:12:00 πμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σοβαρά τραυματίστηκε το βράδυ της Παρασκευής, στις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων Νεωρίου στη Σύρο 33χρονος εργατοτεχνίτης. Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια εργασίας εργασίας κι ενώ χειριζόταν στην πλωτή δεξαμενή "ΕΡΜΟΥΠΟΛΙΣ", μηχάνημα έργων (φορτωτή), για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, προσέκρουσε με το κεφάλι στα ύφαλα-γάστρα του πλοίου Μ/Τ "ROSA TOMASOS". Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε άμεσα στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, όπου διαπιστώθηκε ότι υπέστη κρανιοεγκεφαλική κάκωση και βαριά θλάση αυχένα και στη συνέχεια διεκομίσθη με ελικόπτερο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 16 February 2008 - 9:50:10 UTC