Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-03-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα Καραμανλή στα Σκόπια
  • [02] Στη Βουλή το ασφαλιστικό
  • [03] Αντιδράσεις για το μπλακ-αουτ στην αγορά
  • [04] Διακοπές ρεύματος λόγω της απεργίας
  • [05] Βενεζουέλα: στρατός στα σύνορα λόγω ΗΠΑ
  • [06] Νεκροί από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο
  • [07] Νέες κατασχέσεις ακατάλληλων κρεάτων
  • [08] Κακοποιός τραυμάτισε 88χρονη για να τη ληστέψει
  • [09] Στη βουλή η ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας
  • [10] Καλύτερα σήμερα η Μ. Γιαννάκου
  • [11] Αμανατίδης: "Μπορούμε στους 8"
  • [12] Τελευταίο αντίο για την Έλενα Ναθαναήλ
  • [13] Προβάδισμα πρόκρισης ο Θρασύβουλος
  • [14] Έχασαν από Πιατσέντζα οι «πράσινοι»
  • [15] Η Βουλή τίμησε την Ελληνίδα αγρότισσα
  • [16] Νεκρός 16χρονος στην αυλή του σχολείου
  • [17] Δολοφονικές επιθέσεις σε Μπραχάμι και Π. Φάληρο
  • [18] Συνάντηση Αρχιεπισκόπου με Υπουργό Παιδείας
  • [19] Σήμερα τα εξ΄ αναβολής παιχνίδια

    [01] Πολιτική

    Επαφές Νίμιτς σε Σκόπια-Θεσσαλονίκη

    Μήνυμα Καραμανλή στα Σκόπια

    5/3/2008 3:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/3/2008 6:45:32 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Νέο μήνυμα προς τα Σκόπια έστειλε ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Καραμανλής μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια, αναφερόμενος στις διεργασίες για την ονομασία της ΠΓΔΜ, τόνισε ότι δεν αισθάνεται ότι δέχεται πίεση από κανέναν, και επέρριψε ευθύνες στη γειτονική χώρα για αδιάλλακτη στάση. Χρειάζεται η συναίνεση όλων των μελών για να υπάρξει διεύρυνση του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ. Να εντείνει τις προσπάθειές της για την επίτευξη συμφωνίας στο θέμα της ονομασίας, κάλεσε την ηγεσία της FYROM, ο αρμόδιος για την διεύρυνση της Ε.Ε. Όλι Ρεν. Στα Σκόπια ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς συναντήθηκε με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ, η οποία του εξέφρασε την βούλησή της για εξεύρεση λύσης. Ο κ. Νίμιτς δεν αναφέρθηκε στην ουσία των συνομιλιών. Ακολούθως θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη όπου θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα διαπραγματευτή Αδαμάντιο Βασιλάκη. Εν τω μεταξύ, δυο συλλαλητήρια διοργανώνονται το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη για το Σκοπιανό.

    Ξεκάθαρη θέση

    Την ώρα που ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς βρίσκεται στα Σκόπια για νέο γύρο συνομιλιών για την ονομασία της γείτονας χώρας, ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, έστελνε νέο μήνυμα προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ.

    "Έχουμε μια πολύ ξεκάθαρη πολιτική σε ό,τι αφορά τα Σκόπια και την έχουμε κάνει με απόλυτη ειλικρίνεια και σαφήνεια γνωστή σε συμμάχους και σε εταίρους και βέβαια και στην ίδια την κυβέρνηση της FYROM. Θέλουμε να πάμε σε έναν συμβιβασμό, θέλουμε να βρεθεί λύση. Εάν όμως δεν βρεθεί λύση, με ευθύνη προφανώς της πλευράς εκείνης που μέχρι στιγμής δεν δείχνει να ανταποκρίνεται ώστε να καλύψει το δικό της τμήμα της απόστασης με μια τέτοια αμοιβαία συμφωνημένη λύση, τότε βεβαίως δεν μπορεί να συναινέσει η Ελλάδα ούτε στην πρόσκληση στο ΝΑΤΟ", δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    Στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων αναφέρθηκε και ο πρέσβης των ΗΠΑ Ντάνιελ Σπέκχαρντ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Πολιτισμού.

    Ερωτηθείς για το αν θα επηρεάσει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ενδεχόμενο βέτο της χώρας μας για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, δήλωσε :

    "Δεν συζητήσαμε για αυτό εδώ. Ελπίζουμε, όμως, ότι θα υπάρξει συμφωνία. Από τις συζητήσεις μου με τους Έλληνες ομολόγους μου νομίζω ότι επιθυμούν πολύ να υπάρξει επιτυχημένο αποτέλεσμα στις συνομιλίες και ακούμε το ίδιο από τους ηγέτες στα Σκόπια. Νομίζω λοιπόν ότι υπάρχει χρόνος για να διευθετηθεί το θέμα".

    Από την πλευρά του ο κ. Λιάπης τόνισε: "Στην αδιαλλαξία των Σκοπίων, η Ελλάδα παραθέτει ρεαλισμό, αποφασιστικότητα και πρωτόγνωρη εθνική ομοψυχία. Όταν είμαστε μονιασμένοι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα".

    Το ΚΚΕ αναφερόμενο στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού τόνισε: "Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, συμμετέχει ενεργητικά στην εξέλιξη των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στα Βαλκάνια, με οδηγό το συμφέρον του ελληνικού κεφαλαίου στην περιοχή. Πίσω από τις διαπραγματεύσεις για το όνομα της FYROM και με αφορμή αυτό διεξάγεται και ένα άλλο παζάρι που εγκλωβίζει παραπέρα τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς".

    Διπλωματικές διεργασίες

    Την ίδια ώρα σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διπλωματικές διεργασίες σε Αθηνα και Σκόπια.

    Το μεσημέρι ο Μάθιου Νιμιτς συναντήθηκε με την ηγεσία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη όπου θα έχει συνάντηση με τον Ελληνα διαπραγματευτή Αδαμάντιο Βασιλάκη.

    Μηνύματα προς τα Σκόπια να εγκαταλείψουν την αδιαλλαξία έστειλαν εμμέσως το ΝΑΤΟ και οι Βρυξέλλες, μία ημέρα μάλιστα πριν την άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας.

    Παρουσιάζοντας την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο Κοινοτικός Επίτροπος για την διεύρυνση της Ε.Ε. Ολι Ρέν κάλεσε την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να εντείνει τις προσπάθειές της για την επίτευξη συμφωνίας στο θέμα της ονομασίας.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει κατ επανάληψη δηλώσει ότι υποστηρίζει με θέρμη την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ και τόνισε ότι αν το θέμα της ονομασίας δεν επιλυθεί θα έχει αρνητικές συνέπειες για την ενταξιακή πορεία της χώρας.

    Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ, Τζέϊμς Απατουράϊ, μιλώντας χθες στο κανάλι "5" των Σκοπίων σημείωσε με έμφαση ότι "μόνο τα 26 μέλη του ΝΑΤΟ μπορούν να λάβουν την απόφαση για το αν θα πουν ναι ή όχι στη διεύρυνση".

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, πάντως επιμένει στην αδιαλλαξία και μετά τη συνάντησή του με τον Βούλγαρο ομόλογό του δηλώνει ότι "Εάν η Ελλάδα εμποδίσει την ένταξή μας στις ευρωατλαντικές δομές, τότε αυτό θα σήμαινε κατάφωρη παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας από την πλευρά της Ελλάδας".

    Εν τω μεταξύ άκομψες χαρακτήρισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων, ο οποίος απέδωσε στον Πρωθυπουργό αγωνία για τη σταθερότητα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν. Δ και όχι της περιοχής των Βαλκανίων.

    "Η Ελλάδα έχει αποδείξει με πράξεις ποιος ενδιαφέρεται και συμβάλλει στην εξασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή" είπε ο κ. Αντώναρος.

    Συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη

    Εν τω μεταξύ, δυο συλλαλητήρια διοργανώνονται το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη για το Σκοπιανό.

    Στις 6.30 το απόγευμα, στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο από την Επιτροπή Μακεδονικού Αγώνα και ομιλητή τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης ’νθιμο. Μισή ώρα αργότερα στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο του ΛΑ.Ο.Σ.

    "Πρέπει να προτάξουμε τη λογική και το εθνικό συμφέρον και να καθυποτάξουμε το λαϊκισμό και την κομματική εκμετάλλευση ενός εθνικού θέματος", δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, μετά την συνάντηση που είχε με την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.

    "Βεβαίως δε θα πάω στις δύο συγκεντρώσεις που διεξάγονται στη Θεσσαλονίκη", υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, "διότι πέραν όλων των άλλων δεν στηρίζονται από τα τέσσερα μεγάλα κόμματα της πατρίδας μας".

    [02] Οικονομία

    Στους δρόμους τα συνδικάτα

    Στη Βουλή το ασφαλιστικό

    5/3/2008 7:33:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Το δρόμο προς τη Βουλή παίρνει την Πέμπτη το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, μετά την έγκριση της κυβερνητικής επιτροπής. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, υπάρχουν ρυθμίσεις για ενοποιήσεις ταμείων, προστασία τής μητρότητας, κίνητρα παραμονής στην εργασία, και περικοπή πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Στις 11πμ της Πέμπτης, η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά, θα παρουσιάσει αναλυτικά σε συνέντευξη Τύπου το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Σε αναβρασμό βρίσκονται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, περιμένοντας τις επίσημες ανακοινώσεις, ώστε να καθορίσουν τη στάση τους. Αύριο Πέμπτη και ώρα 14:30 σε έκτακτη συνεδρίαση, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ θα προσδιορίσει το συγκεκριμένο απεργιακό πρόγραμμα των συνδικάτων. Ήδη με προηγούμενη απόφασή τους ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αποφάσισαν, με ανοιχτή ημερομηνία, 24ωρη απεργία τη μέρα της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

    Το απόγευμα της Τετάρτης η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έκαναν συγκέντρωση σε μικρή απόσταση από το μέγαρο Μαξίμου. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων το ψήφισμα διαμαρτυρίας που επιδόθηκε: "Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις κυβερνητικές προτάσεις γιατί περικόπτουν δραματικά την χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος των κοινωνικών δαπανών υγείας, παιδείας, πρόνοιας προβλέπουν παράταση και ενίσχυση της πολιτικής λιτότητας με ταυτόχρονη θεαματική φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών και μειώσεις των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων μας".

    Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει να κάνει με αλλαγές που θα ενισχύσουν το ασφαλιστικό ώστε να μην κινδυνέψουν οι επόμενες γενεές, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

    Η απεργιακή ατζέντα

    Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν αύριο Πέμπτη και ώρα 10πμ οι εργαζόμενες γυναίκες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην οδό Σταδίου 29 (Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας) ως "έκφραση έντονης διαμαρτυρίας στις προωθούμενες ασφαλιστικές ανατροπές".

    Την Πέμπτη απεργούν οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Απασχόλησης και τα Ασφαλιστικά Ταμεία., αλλά και οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ η διοίκηση της Τράπεζας κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα, προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία. Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ, συνεδριάζει αύριο Πέμπτη με στόχο να αποφασίσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

    Σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες, από την Παρασκευή έως και τις 12 Μαρτίου, προχωρούν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των Δήμων.

    Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή της καλεί την κυβέρνηση: "έστω και την ύστατη στιγμή, να εγκαταλείψει τους σχεδιασμούς και ρυθμίσεις της που πλήττουν ευρύτατες κατηγορίες πολιτών, ασφαλιστικά δικαιώματα και ταμεία και κυρίως τις γυναίκες, τους νέους και τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά".

    [03] Οικονομία

    Συνάντηση Αλογοσκούφη-Γκαργκάνα

    Αντιδράσεις για το μπλακ-αουτ στην αγορά

    5/3/2008 2:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/3/2008 6:29:37 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Να αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου να ομαλοποιηθεί το σύστημα πληρωμών της χώρας ζήτησε από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκο Γκαργκάνα ο Υπουργός Οικονομίας, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν το πρωί. Ο κ. Αλογοσκούφης, αν και τόνισε ότι το δικαίωμα στην απεργία είναι σεβαστό, έκανε λόγο για βάναυση κατάλυση των κανόνων της απεργίας, και τόνισε ότι θεωρεί αδιανόητο να απαγορεύεται από τους απεργούς η είσοδος του προσωπικού ασφαλείας. Όπως είπε "αυτό που έγινε είναι αδιανόητο" και πρόσθεσε ότι το "Υπουργείο έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλιστεί η νομιμότητα των συναλλαγών". Την Πέμπτη αναμένεται η απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα, που κατέθεσε η διοίκηση της Τράπεζας, προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία.Την ίδια ώρα, έντονη δυσφορία εκφράζουν παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς για το γεγονός ότι το ΧΑΑ παραμένει για τρίτη ημέρα κλειστό.

    Προσπάθειες να λειτουργήσει το μηχανογραφικό σύστημα

    Ο κ. Αλογοσκούφης απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο για απομάκρυνση του κ. Γκαργκάνα και πρόσθεσε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος κινείται ήδη για να λειτουργήσει το μηχανογραφικό σύστημα.

    Σε ερώτηση ποιές πρωτοβουλίες αναπτύχθηκαν με την Τράπεζα της Ελλάδος εκτός της δικαστικής προσφυγής και αν μπορεί να διαβεβαιώσει ως υπουργός Οικονομίας ότι θα λειτουργήσει αύριο το Χρηματιστήριο, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι "την ερώτηση αυτή να την απευθύνεται στην Τράπεζα της Ελλάδος".

    Πρόσθεσε επίσης ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, ώστε να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει αν αποκατασταθεί η λειτουργία του συστήματος από την Τράπεζα της Ελλάδος.

    Ερωτηθείς για το τριήμερο "λουκέτο" στο Χρηματιστήριο, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος τόνισε ότι η κυβέρνηση ανησυχεί από τις επιπτώσεις που έχει στην αγορά η απεργία των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδας και πρόσθεσε:

    "Δεν δικαιολογείται κανενός είδους αβελτηρία, η οποία βλάπτει τη διεθνή εικόνα της χώρας, τη χρηματιστηριακή αγορά και την προσπάθεια που καταβάλουμε όλοι μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ώστε να ενισχύσουμε την οικονομία της χώρας και να προσελκύσουμε ξένους επενδυτές".

    "Η Τράπεζα της Ελλάδας είναι ανεξάρτητος χρηματοπιστωτικός οργανισμός που έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις", συμπλήρωσε.

    "Η απεργία έκανε ζημιά στο πρεστίζ της χωράς και στο Χρηματιστήριο σε μια αρνητική διεθνή οικονομική περίοδο και απωλειών για τους επενδυτές", δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Πέτρος Δούκας.

    Οι απεργίες όταν συνοδεύονται από ακραίες συμπεριφορές και πρακτικές δεν αποτελούν λύση, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, πρόσθεσε ωστόσο ότι το πολιτικό σύστημα καλείται να δώσει λύσεις σε υπαρκτά κοινωνικά αδιέξοδα.

    Έντονη δυσφορία στην αγορά

    Την ίδια ώρα, έντονη δυσφορία εκφράζουν παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς για το γεγονός ότι το ΧΑΑ παραμένει για τρίτη ημέρα κλειστό.

    Ο σύνδεσμος μελών του ΧΑΑ, εξετάζει τη δυνατότητα νομικών ενεργειών εναντίον της ΤτΕ και όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση οι αγωγές θα αφορούν σε ζημίες και δυσφήμιση που υφίστανται οι χρηματιστηριακές εταιρίες και οι επενδυτές πελάτες τους από την μη λειτουργία και την απαξίωση της χρηματιστηριακής αγοράς.

    Εν τω μεταξύ, απαράδεκτη κι έξω από κάθε έννοια δικαίου χαρακτηρίζει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ΤτΕ ο σύνδεσμος επενδυτών και διαδικτύου, ο οποίος ζητά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να πρυτανεύσει η λογική και να λειτουργήσει άμεσα η ελληνική κεφαλαιαγορά.

    Σήμερα εκδικάστηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο, η προσφυγή της Τράπεζας της Ελλάδος κατά του Συλλόγου Εργαζομένων, με την οποία ζητά να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των υπαλλήλων.

    Στην αίτησή της η Τράπεζα τονίζει ότι με την κινητοποίηση των εργαζομένων πλήττονται υπηρεσίες ζωτικής σημασίας για τις ανάγκες της χώρας, αλλά και για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

    Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται την Πέμπτη.

    Οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι, ανεξάρτητα από τη δικαστική απόφαση, θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

    [04] Οικονομία

    Διακοπές ρεύματος λόγω της απεργίας

    5/3/2008 2:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/3/2008 6:51:14 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Προβλήματα παρατηρούνται στην ηλεκτροδότηση περιοχών τής χώρας, μεταξύ των οποίων και της Αττικής, από τις εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος, λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Εκτεταμένες διακοπές σημειώνονται σε ολόκληρη σχεδόν τη Δυτική Αττική, ενώ η ΔΕΗ εισάγει ενέργεια από τις γειτονικές χώρες. Οι απεργοί έχουν καταλάβει 19 μονάδες και η παραγόμενη ενέργεια έχει μειωθεί στο μισό. Σήμερα, το συνολικό έλλειμμα παραγωγικού δυναμικού αυξήθηκε σε 4.855 MW. Έκκληση απευθύνει στους καταναλωτές η διοίκηση της ΔΕΗ να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό την χρήση ηλεκτρικών συσκευών. Νωρίτερα, το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αποφάσισε τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων με έξι επιπλέον 24ωρες απεργίες που θα διαρκέσουν έως την επόμενη Τετάρτη 12 Μαρτίου οπότε και θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Οι εργαζόμενοι απεργούν λόγω των επικείμενων αλλαγών στο Ασφαλιστικό.

    Περικοπές με βάση την εξέλιξη της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος

    Από το πρωί της Τετάρτης σημειώνονται διακοπές ρεύματος σε κάτω Κηφισιά, Καματερό, Ασπρόπυργο, Λάυριο, Ελευσίνα, Μέγαρα, Μενίδι, Εκάλη, Καπανδρίτι, Θρακομακεδόνες, Βαρυμπόμπη.

    Προβλήματα υπάρχουν σε νομούς της βόρειας Ελλάδας και της Πελοποννήσου και στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης της ΔΕΗ, κατά τη χθεσινή ημέρα λόγω της απεργίας είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας 11 Θερμοηλεκτρικές Μονάδες συνολικής ισχύος 2.775 MW, στις οποίες κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της σημερινής ημέρας άλλη μία Μονάδα ισχύος 330 MW τέθηκε εκτός λειτουργίας, ανεβάζοντας σε δώδεκα τις Μονάδες, συνολικής ισχύος 3.105 MW, που βρίσκονται πλέον εκτός Συστήματος.

    Πέραν των ανωτέρω Μονάδων, εκτός λειτουργίας παραμένουν άλλες τρεις, συνολικής ισχύος 900 MW, από τον προηγούμενο μήνα λόγω προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης.

    Κατά τις νυκτερινές ώρες ετέθη υπό τον έλεγχο των απεργών η διαθεσιμότητα των Υδροηλεκτρικών Σταθμών του Αχελώου συνολικής ισχύος 850 MW.

    Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία, το συνολικό έλλειμμα παραγωγικού δυναμικού αυξήθηκε σήμερα σε 4.855 MW.

    Τα Ορυχεία για τρίτη συνεχή ημέρα δεν έχουν παραγωγική δραστηριότητα και εντείνονται τα προβλήματα τροφοδοσίας των Σταθμών Παραγωγής που απομένουν σε λειτουργία λόγω της συνεχούς μείωσης των αποθεμάτων λιγνίτη των αυλών των Σταθμών.

    Η θέση εκτός λειτουργίας ενός ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού Μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ήταν αναπόφευκτο να περιορίσει αισθητά τις δυνατότητες των Σταθμών της ΔΕΗ να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από τις πρωινές ώρες της σημερινής ημέρας.

    Μετά από σχετική εντολή του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ), από τις 8:15 σήμερα η ΔΕΗ άρχισε να πραγματοποιεί εκ περιτροπής περικοπές της ηλεκτροδότησης. Η χρονική διάρκεια των περικοπών ανά περιοχή είναι περί τις 2 ώρες και συμβάλλουν στην αποτροπή εκδήλωσης ιδιαίτερα δυσμενών καταστάσεων.

    Οι πραγματοποιούμενες εκ περιτροπής περικοπές ηλεκτρικού ρεύματος γίνονται με βάση την εξέλιξη της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος και τις δυνατότητες του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής της Επιχείρησης. Για το λόγο αυτό δεν είναι δυνατόν να προαναγγέλλονται οι περικοπές ανά περιοχή, καθώς η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας εντείνεται στις περιόδους αιχμής της ημέρας.

    Η ΔΕΗ απευθύνει έκκληση προς όλους τους πελάτες της να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό την χρήση ηλεκτρικών συσκευών, μηχανημάτων, ανελκυστήρων κ.λπ. όλες τις ώρες του 24ώρου και κυρίως κατά τις ώρες αιχμής της ζήτησης, δηλαδή από 10:00 έως 14:00 και από 18:30 έως 21:30.

    Η ΔΕΗ Α.Ε. ζητεί από όλους τους πελάτες της την κατανόησή τους για την ταλαιπωρία υφίστανται και τους ευχαριστεί εκ των προτέρων για την ενεργό συμβολή τους στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

    [05] Κόσμος

    Επεκτατικές βλέψεις καταγγέλει η κυβέρνηση Τσάβεζ

    Βενεζουέλα: στρατός στα σύνορα λόγω ΗΠΑ

    5/3/2008 6:57:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/3/2008 7:47:28 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Bήμα που συμβάλλει στη μερική αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στη Βενεζουέλα και την Κολομβία, αποτελεί η δήλωση του υπουργού Αμύνης της Βενεζουέλας Γουστάβο Ράνχελ Μπρισένιο, πως: "Δεν έχουμε λάβει καμία διαταγή για να κλείσουμε τα σύνορα. Έχει ακούσει κανείς καμία τέτοια διαταγή από τον πρόεδρο Τσάβες για να κλείσουν τα σύνορα; Εφόσον δεν έχει δοθεί τέτοια διαταγή, δεν έχει εκτελεσθεί κιόλας". Σε ότι αφορά την αποστολή στρατευμάτων της Βενεζουέλας στη μεθόριο των δύο χωρών, δικαιολογήθηκε σαν κίνηση που δεν στρέφεται σε βάρος της Κολομβίας, αλλά "κατά των επεκτατικών βλέψεων των ΗΠΑ". Υπενθυμίζεται ότι η κρίση ξέσπασε όταν δυνάμεις της Κολομβίας σκότωσαν κολομβιανούς αντικαθεστωτικούς αντάρτες της κίνησης FARC στο έδαφος του Ισημερινού, με τη Βενεζουέλα να προειδοποιεί ότι αντίστοιχη ενέργεια στο έδαφός της δε θα γίνει ανεκτή. Την επιχείρηση της Κολομβίας επιδοκίμασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ενώ η Ε.Ε. τήρησε μετριοπαθή στάση και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε διαθέσιμος για μεσολάβηση, με δεδομένο ότι οι αντάρτες της FARC κρατούν εδώ και χρόνια Γαλλίδα όμηρο. Εκκλήσεις για ψυχραιμία και προάσπιση της ειρήνης έγιναν από πολλούς ηγέτες κρατών της Λατινικής Αμερικής.

    Παρακολουθού οι ΗΠΑ

    Σε σημερινές δηλώσεις αξιωματούχων του Πενταγώνου, διαπιστώνεται μικρή μετακίνηση στρατευμάτων της Βενεζουέλας, κυρίως τεθωρακισμένων, προς τα σύνορα, που μέχρι στιγμής δεν ανησυχεί ιδιαίτερα το Πεντάγωνο.

    [06] Κόσμος

    Κίνα

    Νεκροί από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο

    5/3/2008 6:17:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δεκαεπτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα από πυρκαγιά που προκλήθηκε από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στην επαρχία Τζιλίν στη βορειοανατολική Κίνα, μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. "Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 07:30 σήμερα το πρωί στο ανθρακωρυχείο Τζιν Αν στην κοινότητα Ντονγκλιάο στην Τζιλίν", δήλωσε ο τοπικός αξιωματούχος Γιν Γιούκε. "Όλοι αυτοί πέθαναν από ασφυξία", πρόσθεσε. Τριάντα άνθρωποι εργάζονταν στο ανθρακωρυχείο την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά, η οποία προκλήθηκε από εκρηκτικά αέρια στο ορυχείο. Δεκατρείς διεσώθησαν.

    Πέρυσι περίπου 4.000 ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους στην Κίνα.

    [07] Κοινωνία

    Νομαρχία Πειραιά

    Νέες κατασχέσεις ακατάλληλων κρεάτων

    5/3/2008 5:01:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μία μέρα μετά την κατάσχεση ενός περίπου τόνου σαρακοστιανών και διαφόρων κρεάτων στην περιοχή της Σαλαμίνας, τα κτηνιατρικά κλιμάκια ελέγχου της Νομαρχίας Πειραιά προχώρησαν στην κατάσχεση ενός ακόμη περίπου τόνου ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης από την Κρεαταγορά του Ρέντη. Ειδικότερα η κατάσχεση πραγματοποιήθηκε στο κατάστημα Grevin AEBE και αφορούσε 400 κιλά κοτόπουλο νωπό Ιταλίας συσκευασμένο, λόγω λήξης ορίου συντήρησης, καθώς και 680 κιλά νωπά αρνιά προέλευσης ΠΓΔΜ, επειδή έφεραν δυσδιάκριτες σφραγίδες καταλληλότητας. Για την περίπτωση των εισαγόμενων αρνιών από την ΠΓΔΜ με τις δυσδιάκριτες σφραγίδες καταλληλότητας, η Νομαρχία Πειραιά ενημέρωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Νομαρχιών Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Ευβοίας, Βοιωτίας, Κυκλάδων, στην περιοχή των οποίων, όπως προέκυψε από τον έλεγχο των παραστατικών, έχουν διοχετευθεί ποσότητες από την εν λόγω παρτίδα. Για την υπόθεση ενημερώθηκε ο αρμόδιος εισαγγελέας Πειραιά.

    [08] Κοινωνία

    Αιγάλεω

    Κακοποιός τραυμάτισε 88χρονη για να τη ληστέψει

    5/3/2008 4:36:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    ’γνωστος τραυμάτισε σοβαρά 88χρονη για να τη ληστέψει, τις πρωινές ώρες σήμερα στο Αιγάλεω. Ο δράστης εισέβαλε στη μονοκατοικία όπου έμενε η ηλικιωμένη, τη χτύπησε με αντικείμενο στο κεφάλι και προσπάθησε να κλέψει οικιακές συσκευές. Έγινε, όμως, αντιληπτός από την κόρη της 88χρονης και τράπηκε σε φυγή. Η ηλικιωμένη γυναίκα διακομίστηκε σε νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η Ασφάλεια Αττικής.

    [09] Κόσμος

    Στη βουλή η ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας

    5/3/2008 4:26:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την επιβεβαίωση από πλευράς Σερβίας ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι επιδιώκει στενότερες σχέσεις με την 27μελή ένωση πριν από την ψηφοφορία στο σερβικό κοινοβούλιο με θέμα την απόρριψη ή μη των επίσημων σχέσεων ΕΕ-Σερβίας εξαιτίας της διένεξης για το Κόσοβο. Την Τετάρτη το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS) κατέθεσε προς συζήτηση στη βουλή διακήρυξη για την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας. Συγκεκριμένα, στη διακήρυξη αναφέρεται ότι "η διαδικασία για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα συνεχιστεί μόνο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαιώσει την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας".

    Τη διακήρυξη υποστηρίζουν το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS) του Βόισλαβ Κοστούνιτσα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPS), ενώ δεν την αποδέχονται το Δημοκρατικό Κόμμα (DS) του Τάντιτς και το G-17 του Μλάτζαν Ντίνκιτς. Τα κόμματα που υποστηρίζουν τη διακήρυξη κατέχουν 131 από τις 250 έδρες στη βουλή και θεωρείται βέβαιο ότι εάν τεθεί προς ψήφιση θα επικυρωθεί.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς εξέφρασε την αντίθεσή του στη διακήρυξη αυτή, δηλώνοντας ότι "το Ριζοσπαστικό Κόμμα στοχεύει στη διακοπή των διαπραγματεύσεων για την ένταξη, στο μέλλον, στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

    ΕΕ: "Κρίσιμος ο ρόλος της Σερβίας στην περιφερειακή σταθερότητα"

    Σύμφωνα με τον επίτροπο αρμόδιο για τη Διεύρυνση Όλι Ρεν, η Ένωση παραμένει δεσμευμένη στην ανάπτυξη σχέσεων με το Βελιγράδι, αλλά πρόσθεσε: "Ορισμένες πρόσφατες δηλώσεις στο Βελιγράδι περί αποχώρησης από τη διαδικασία ολοκλήρωσης στην ΕΕ δυστυχώς φαίνεται να το αποκλείουν αυτό. Να γιατί ζητούμε από τη σερβική κυβέρνηση να επαναλάβει τις δεσμεύσεις της για στενότερες σχέσεις με την ΕΕ".

    "Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε μόλις η Σερβία είναι έτοιμη να κάνει το ίδιο", πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει μια "σιωπηλή πλειοψηφία" Σέρβων που θέλουν να αναπτυχθούν οι σχέσεις με την Ένωση.

    Ο Ρεν αποκάλυψε προτάσεις της Επιτροπής με στόχο να διατηρηθεί η υποστήριξη της κοινής γνώμης στα Βαλκάνια στην ενδεχόμενη ένταξη στην ΕΕ και να διασφαλιστεί η σταθερότητα μετά την απόσχιση του Κοσόβου από τη Σερβία, με την υποστήριξη της Δύσης, τον περασμένο μήνα.

    Οι προτάσεις, οι οποίες χρειάζεται να υποστηριχθούν από τα κράτη μέλη, περιλαμβάνουν σχέδια βήμα προς βήμα για κάθε χώρα με στόχο την κατάργηση της απαίτησης για άδειες εισόδου στην ΕΕ, το διπλασιασμό του αριθμού των υποτροφιών στην Ένωση, μια συνθήκη για οδικές, σιδηροδρομικές και υδάτινες μεταφορές και τον καλύτερο συντονισμό της αρωγής για εκσυγχρονισμό.

    Στο κείμενο της ΕΕ αναφέρεται πως η Σερβία έχει ένα κρίσιμο ρόλο στην περιφερειακή σταθερότητα και αντιμετωπίζει "στρατηγικές επιλογές" για το μέλλον της.

    Αναλυτές λένε πως η Ρωσία, η οποία υποστηρίζει το Βελιγράδι που αντιτίθεται στην ανεξαρτησία του Κοσόβου, επιδιώκει επίσης να αυξήσει την επιρροή της στα Βαλκάνια.

    [10] Κοινωνία

    Νοσοκομείο "Ερρίκος Ντυνάν"

    Καλύτερα σήμερα η Μ. Γιαννάκου

    5/3/2008 4:25:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Μέχρι τα ξημερώματα θα έχει αποδεσμευτεί από το μηχάνημα υποστήριξης αναπνοής η Μαριέττα Γιαννάκου η οποία νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας μετά το δεύτερο ακρωτηριασμό του ποδιού της στον όποιο υπεβλήθη πριν από τρεις ήμερες στο νοσοκομείο. "Ερρίκος Ντυνάν".

    Ο πρόεδρος του νοσοκομείου Ανδρέας Μαρτίνης επεσήμανε σήμερα μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι σε καμία περίπτωση δεν διέτρεξε σήμερα κίνδυνο η ζωή της κ. Γιαννάκου διαψεύδοντας φήμες ανυπόστατες. "Και ο αμοραλισμός έχει τα όριά του", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρτίνης.

    [11] Euro 2008

    Αμανατίδης: "Μπορούμε στους 8"

    5/3/2008 4:06:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης παραχώρησε στα γερμανικά ΜΜΕ ο Γιάννης Αμανατίδης. Ο διεθνής άσος της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης αναφέρθηκε και στην εθνική ομάδα, τονίζοντας πως, σε περίπτωση που προκριθεί στα προημιτελικά του EURO, θα πρόκειται για μία σημαντική επιτυχία. «Στόχος μας είναι να νικήσουμε στο πρώτο μας παιχνίδι τη Σουηδία και να παρουσιαστούμε απελευθερωμένοι στο δεύτερο απέναντι στη Ρωσία. Θα ήταν επιτυχία η πρόκριση στα προημιτελικά. Έχω κάνει καλή προετοιμασία, δεν έχω ταλαιπωρηθεί από τραυματισμούς και ανυπομονώ για το EURO 2008» είπε ο Έλληνας επιθετικός, ο οποίος πρόσθεσε ότι παλιότερα δέχτηκε κλήση από την εθνική ομάδα Νέων της Γερμανίας, αλλά τελικά δεν έπαιξε ποτέ.

    Αναφερόμενος στους προσωπικούς στόχους του, τόνισε μεταξύ άλλων: "Είμαι πολύ χαρούμενος εδώ και το συμβόλαιό μου λήγει τον Ιούνιο του 2010. Θα έβλεπα τον εαυτό μου να παραμένει για μεγαλύτερο διάστημα στην ’ϊντραχτ. Τότε θα είμαι 28 ετών και θα δούμε τι θα γίνει. Δεν έχω κάποια συγκεκριμένα σχέδια. Είναι πολύ νωρίς ακόμη να σκέφτομαι κάτι τέτοιο και έχω πολύ χρόνο μπροστά μου". Επίσης, δεν έκρυψε την επιθυμία να παραβιάσει την εστία της Μπάγερν με τον Όλιβερ Καν κάτω από τα δοκάρια.

    Για τους στόχους της ομάδας του, επεσήμανε: "Αν καταφέρουμε να τερματίσουμε στην 7η θέση, θα είναι κάτι φανταστικό. Το πρόγραμμα που ακολουθεί είναι βατό. Το επόμενο βήμα θα ήταν να εξασφαλίσουμε μία θέση στην Ευρώπη. Υπάρχουν όμως από πίσω μας ομάδες, όπως η Στουτγκάρδη, η Χέρτα, το Ανόβερο και η Βόλφσμπουργκ, που έχουν επενδύσει πολλά χρήματα και έχουν διαφορετικούς στόχους από μας. Θέλουν να φτάσουν στην κορυφή".

    [12] Πολιτισμός

    Τελευταίο αντίο για την Έλενα Ναθαναήλ

    5/3/2008 1:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/3/2008 3:31:30 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου κηδεύτηκε η ηθοποιός Έλενα Ναθαναήλ που πέθανε χθες το απόγευμα. Επάσχε από καρκίνο του πνεύμονα και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Metropolitan. Υπήρξε από τις δόξες του ελληνικού κινηματογράφου, με επιτυχημένες εμφανίσεις στο θέατρο και στην τηλεόραση. Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί από τα καλλιτεχνικά δρώμενα και ζούσε στην Εύβοια κάνοντας επιλεκτικές και σπάνιες τηλεοπτικές εμφανίσεις.

    [13] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Προβάδισμα πρόκρισης ο Θρασύβουλος

    5/3/2008 6:46:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με σκόρερ τον Χαραλαμπάκο, ο Θρασύβουλος νίκησε την Λάρισα με 1-0 στο γήπεδο της Φυλής και απέκτησε μικρό προβάδισμα έναντι της θεσσαλικής ομάδας για την πρόκριση στα ημιτελικά του κυπέλλου. Οι "βυσσινί" από το 30ο λεπτό αγωνίζονταν με 10 παίκτες, λόγω αποβολής του Γκίκα με δεύτερη κίτρινη κάρτα (ανέτρεψε τον Αναστασάκο). Το γκολ που έκρινε το παιχνίδι πέτυχε στο 33 ο Χαραλαμπάκης με σουτ μέσα από την περιοχή (1-0). Μεγάλη ευκαιρία έχασε ο Σπυρόπουλος στο 49 , όταν νικήθηκε στον τετ-α-τετ από τον Κοτσόλη. Η θεσσαλική ομάδα "άγγιξε" την ισοφάριση στο 84, αλλά η κεφαλιά του Πάρα έφυγε άουτ. Κίτρινες: Βασιλείου, Σωτήρχος, Μανίκας, Χαραλαμπάκης - Γκίκας, Γκαλίτσιος Κόκκινες: Γκίκας (δεύτερη κίτρινη 30΄) Διαιτητής: Κύρκος (Ηπείρου) Θρασύβουλος (Σάκης Τσιώλης): Κωστάκης, Σαλί, Βασιλείου, Χαραλαμπάκης, Ρόκας, Κατσίκης (78΄ Μανίκας), Σωτήρχος, Δήμος, Σπυρόπουλος (88΄ Τσαγκαράκης), ’λβες (69΄ Μπαριέντος), Αναστασάκος Λάρισα (Γιώργος Δώνης): Κοτσόλης, Γκίκας, Νταμπίζας, Φέρστερ, Κατσιαρός, Βενέτης (57΄ Γκαλίτσιος), Βεργώνης, Σαρμιέντο, Πάρα, Καλαντζής (46΄ Κλέιτον), Λαμπρόπουλος (33΄ Κυριακίδης)

    [14] Βόλεϊ

    Έχασαν από Πιατσέντζα οι «πράσινοι»

    5/3/2008 3:53:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ηττα, η οποία ουσιαστικά τον θέτει εκτός φάιναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ στο βόλεϊ, υπέστη στο κλειστό της Γλυφάδας ο Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι» ηττήθηκαν 3-1 σετ από την Πιατσέντζα, στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα για τη φάση των «6» της διοργάνωσης, και πλέον οι κυπελλούχοι Ελλάδας επιζητούν ένα θαύμα στον αγώνα ρεβάνς στην Ιταλία.

    Τα σετ: 25-18, 21-25, 23-25, 18-25.

    [15] Πολιτική

    Ειδική εκδήλωση

    Η Βουλή τίμησε την Ελληνίδα αγρότισσα

    5/3/2008 12:56:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/3/2008 3:38:37 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Την Ελληνίδα αγρότισσα τίμησε σήμερα η Βουλή, με ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, σε ειδική συνεδρίαση με την ευκαιρία της ημέρας της γυναίκας στις 8 Μαρτίου.

    Κύρια δύναμη συνοχής της ελληνικής οικογένειας, σε μια φαινομενικά ανδροκρατούμενη κοινωνία χαρακτήρισε την Ελληνίδα αγρότισσα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, στο άνοιγμα της συνεδρίασης. "Ήταν και είναι άξια θαυμασμού και τιμής. Διαχρονικά", είπε χαρακτηριστικά

    Ο Κώστας Καραμανλής, υπογράμμισε ότι κατά τη νέα προγραμματική περίοδο το 80% του Δ ΚΠΣ θα κατευθυνθεί στην περιφέρεια για την ανάπτυξη υποδομών, ενώ συνολικά θα ενισχυθούν οι αγρότες με 22 δις ευρώ από κοινοτικούς πόρους.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε η αγρότισσα να παίρνει σύνταξη στα 60 και να φτάνει τα 550 ευρώ για τη γυναίκα και στα 950 ευρώ για το ζευγάρι αγροτών.

    Η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα πρότεινε η γυναίκα της υπαίθρου να συνταξιοδοτείται στα 55.

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος ζήτησε να γίνει έκθεση στη Βουλή των γυναικείων αγροτικών συνεταιρισμών.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ζήτησε να χορηγηθεί εθνική σύνταξη για όλους τους Έλληνες και στους αγρότες.

    [16] Κοινωνία

    Νεκρός 16χρονος στην αυλή του σχολείου

    5/3/2008 1:09:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Συγκίνηση στην εκπαιδευτική κοινότητα προκαλεί ο θάνατος του 16χρονου μαθητή από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος χθες, άφησε την τελευταία του πνοή από ανακοπή καρδιάς στην αυλή του σχολείου του. Σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή, ο 16 χρονος έπασχε από υπέρπλασία του μυοκαρδίου, μια πάθηση η οποία μπορεί να διαγνωσθεί μόνο με υπέρηχο.

    [17] Κοινωνία

    Επίθεση και σε αστυνομικό τμήμα στο Παγκράτι

    Δολοφονικές επιθέσεις σε Μπραχάμι και Π. Φάληρο

    5/3/2008 11:52:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/3/2008 2:07:35 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8- ΝΕΤ

    Δύο άγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν στη γωνία Πινδάρου και Κοραή, στο Μπραχάμι, 43χρονο Λιβανέζο. Το θύμα ήταν γνωστός διακινητής ναρκωτικών και άτομο που θεωρείται από τις αστυνομικές αρχές και ανθρώπους του υποκόσμου, μισθωμένος βομβιστής, ο οποίος στο πρόσφατο παρελθόν είχε τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό σε αυτοκίνητο, το οποίο πυροδοτήθηκε και τινάχθηκε στον αέρα χωρίς όμως να σκοτωθεί το υποψήφιο θύμα. Ο Λιβανέζος πυροβολήθηκε τουλάχιστον δύο φορές από τους δύο δράστες, ενώ επέβαινε σε μοτοσικλέτα, η οποία ήταν κλεμμένη.

    Επίσης, δολοφονική επίθεση σε βάρος ατόμου που επέβαινε σε μηχανή έγινε νωρίς το μεσημέρι στο Παλαιό Φάληρο. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται επί ποδός για τη σύλληψη των δραστών.

    Το μεσημέρι, εξάλλου, ομάδα περίπου 20 ατόμων πραγματοποίησε επίθεση στο κτίριο που στεγάζεται η δημοτική αστυνομία στην οδό Υμηττού 251 στο Παγκράτι. Οι δράστες έσπασαν με πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα τα τζάμια του κτιρίου, καθώς και αυτοκινήτων, αναποδογύρισαν ένα αυτοκίνητο της δημοτικής αστυνομίας και τράπηκαν σε φυγή. Από την αστυνομία γίνονται αναζητήσεις και προσαγωγές για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

    [18] Κοινωνία

    Συνάντηση Αρχιεπισκόπου με Υπουργό Παιδείας

    5/3/2008 11:35:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Η εκκλησιαστική εκπαίδευση και τα εκκρεμή θέματα της Εκκλησίας ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε στην Αρχιεπισκοπή ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με τον υπουργό Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη. Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκησε περίπου 50 λεπτά, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι δεν ήταν απλώς μια εθιμοτυπική συζήτηση, αλλά εποικοδομητική για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ο υπουργός Παιδείας, από την πλευρά του, ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο νέο Αρχιεπίσκοπο, δήλωσε ότι συζήτησαν για θέματα εκκλησιαστικής εκπαίδευσης και κυρίως για τη μεθοδολογία πάνω στην οποία θα κινηθούν, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει άριστη συνεργασία. Τόνισε μάλιστα ότι οι ρόλοι κράτους και Εκκλησίας είναι διακριτοί, συμπληρωματικοί και συνεργατικοί και θα συνεργαστούν για το όφελος του λαού.

    [19] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Σήμερα τα εξ΄ αναβολής παιχνίδια

    5/3/2008 1:41:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σήμερα διεξάγονται τα εξ αναβολής παιχνίδια της 21ης αγωνιστικής της Σούπερ λίγκα μεταξύ ΑΕΚ- Ξάνθης και Ατρομήτου-Παναθηναϊκού. Και τα δύο παιχνίδια είναι σημαντικά, στην προσπάθεια της ΑΕΚ και του ΠΑΟ για την κατάκτηση του τίτλου. Καταρχήν στο στρατόπεδο του Παναθηναϊκού όλοι στρέφουν την προσοχή τους στον αγώνα με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι. Η ομάδα του Ζοζέ Πεσέιρο, που διατήρησε το προβάδισμα τίτλου και την πρώτη θέση της βαθμολογίας με το 1-1 στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ, θέλει μόνο τη νίκη για να παραμείνει στο πρώτο σκαλοπάτι του πρωταθλήματος. Και στην ΑΕΚ όλοι σκέφτονται το ματς με την Ξάνθη, όπου περιθώρια για απώλειες δεν υπάρχουν. Ο Νίκος Κωστένογλου, που έμεινε ικανοποιημένος από την προσπάθεια των παικτών στο ντέρμπι με τον ΠΑΟ, δεν θα έχει στη διάθεσή του, τους Αρουαμπαρένα και Κονέ. Ο Αργεντινός αριστερός μπάκ αποχώρησε με διάταση συνδέσμων της αριστερής ποδοκνημικής από το ντέρμπι και θα ακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα αποθεραπείας για τις επόμενες μέρες. Θα κάνει αγώνα δρόμου για να προλάβει τον αγώνα με τον ΟΦΗ στη Κρήτη, ενώ αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Ζήκου ο οποίος ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα.

    Συνοπτικά το σημερινό πρόγραμμα:

    16:30 (ΟΑΚΑ) ΑΕΚ-Ξάνθη Supersport 18:30 (Περιστέρι) Ατρόμητος-ΠΑΟ Supersport


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 5 March 2008 - 17:50:40 UTC