Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-03-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με λίγο ρεύμα και πολλά σκουπίδια
  • [02] Στην Τουρκία η Ν. Μπακογιάννη
  • [03] Οδηγίες για τα σαρακοστιανά
  • [04] Σε επιφυλακή η Τροχαία
  • [05] Εκκλησάκι χτισμένο με υπολείμματα πυρομαχικών
  • [06] Συνάντηση Καραμανλή - Τραγάκη
  • [07] Φύλακας άγγελος η ασπιρίνη
  • [08] Μουχλιασμένα φασόλια απ' την Κίνα
  • [09] ΚΚΕ: "Βαθαίνει η εκμετάλλευση"
  • [10] Έτοιμος να καταθέσει ο Ζαχόπουλος
  • [11] Συνάντηση Τσίπρα με ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ

    [01] Οικονομία

    Το τριήμερο και όχι μόνο ...

    Με λίγο ρεύμα και πολλά σκουπίδια

    7/3/2008 7:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/3/2008 7:40:35 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Με διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα, πιο συχνές και μεγαλύτερης διάρκειας, φαίνεται πως θα κυλήσει το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Η διοίκηση ζητά από τη ΓΕΝΟΠ να διαθέσει το απαραίτητο προσωπικό ασφαλείας και από τους καταναλωτές να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας. Οι υπάλληλοι της ΔΕΗ αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι την Τετάρτη και η διοίκηση της επιχείρησης επιμένει ότι έχει περιοριστεί κατά 40% η παραγωγή ρεύματος, καθιστώντας απαραίτητες τις εκ περιτροπής διακοπές. Επαγγελματίες και καταναλωτές εκφράζουν τη δυσφορία τους για τα προβλήματα με την παροχή του ηλεκτρικού, ενώ η κυβέρνηση καλεί τους απεργούς να σεβαστούν το κοινωνικό σύνολο. Έντονες είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της διοίκησης της ΔΕΗ. Εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων, την ερχόμενη Τρίτη αρχίζει στη Βουλή η συζήτηση επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Το ένα μετά το άλλο τα συνδικαλιστικά σωματεία σε πολλούς εργασιακούς κλάδους εξαγγέλλουν κινητοποιήσεις με κορύφωση την 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ στις 19 Μαρτίου. Προβλήματα στην αποκομιδή των σκουπιδιών αναμένεται να προκαλέσει η απεργία των εργαζόμενων στην ΤΑ, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Απεργούν από σήμερα ως και την επόμενη Τετάρτη οι εργαζόμενοι στους δήμους και στις κοινότητες. Έκκληση να μη βγάζουν οι πολίτες τα απορρίμματα στους δρόμους απευθύνουν οι δήμαρχοι καθώς δεν θα γίνεται η αποκομιδή των σκουπιδιών. Την Παρασκευή, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση διαμαρτυρηθήκαν έξω από το υπουργείο Απασχόλησης.

    Μηχανικοί, δικηγόροι και δικαστικοί επιμελητές έχουν εξαγγείλει απεργία για την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη στις 12 και 13 Μαρτίου.

    Εν τω μεταξύ, λιγοστεύουν τα προβλήματα στις συναλλαγές των πολιτών, παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα της Ελλάδος συνεχίζουν την απεργία τους και την Τρίτη 11 Μαρτίου. Την Παρασκευή πάντως το Χρηματιστήριο λειτούργησε κανονικά.

    Διαδοχικές συνεργασίες είχε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης με τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Τάκη Αθανασόπουλο και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Νικόλαο Γκαργκάνα, για τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουν ανακύψει από τις απεργιακές κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ και την Τράπεζα της Ελλάδος.

    Συνεχίζονται τα προβλήματα

    Απέσυρε η διοίκηση της ΔΕΗ τη μήνυση που επρόκειτο να εκδικαστεί σήμερα- κατά της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, προκειμένου να κηρυχθεί η συνεχιζόμενη απεργία παράνομη και καταχρηστική. Η ΓΕΝΟΠ ανέστειλε την 24ωρη κυλιόμενη απεργία που είχε προκηρύξει για σήμερα. Ωστόσο, 23 σωματεία των εργαζομένων σε όλη τη χώρα ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι την Τετάρτη.

    Το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ συνεδρίασε το απόγευμα και, μεταξύ άλλων, καταλόγισε στη διοίκηση της επιχείρησης ότι παραπλανά την κοινή γνώμη με αδικαιολόγητες πολύωρες διακοπές του ρεύματος. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος τόνισε πάντως ότι δεν υπάρχει θέμα επάρκειας της ηλεκτρικής ενέργειας.

    Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της ΔΕΗ, οι περιοχές που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ηλεκτροδότησης το βράδυ της Παρασκευής είναι οι ακόλουθες:

    18.00 -20.00: Μενίδι, Θρακομακεδόνες, Βαρυμπόμπη, Λυκόβρυση, Ερυθραία, Εκάλη, Δροσιά, Διόνυσος, Άγιος Στέφανος, Άνοιξη, Κιούρκα, Καπανδρίτι, Κάλαμος, Ωρωπός, Οινόφυτα, Αιγάλεω, Αγιά Βαρβάρα, Δαφνί, Χαϊδάρι, Περιστέρι, Νέα Λιόσια, Πετρούπολη, Καματερό, Φιλαδέλφεια, Μεταμόρφωση, Χαλκηδώνα, Αγιοι Ανάργυροι, Φυλή, Άνω Λιόσια, Σεπόλια, Πλ.Αττικής, Κολωνός, Λένορμαν, Μεταξουργείο, Πλάτωνος, Βοτανικός, Ρούφ.

    20.00 -22.00: Ταύρος, Ρέντη, Μοσχάτο, Ν.Φάληρο, Τερψιθέα, Καστέλλα, Πειραϊκή, Πειραιάς, Καμίνια, Πηγάδα, Πέραμα, Κερατσίνι, Αμφιάλη, Δραπετσώνα, Νίκαια, Κορυδαλλός.

    Αντιδράσεις για ΔΕΗ - ασφαλιστικό

    Αναφερόμενος στην απεργία στη ΔΕΗ και τον κίνδυνο για μπλακ άουτ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος δήλωσε ότι "το δικαίωμα της απεργίας υπάρχει αλλά και υπάρχουν και υποχρεώσεις απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και ουδείς έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί ένα κοινωνικό αγαθό προκειμένου να πετύχει οτιδήποτε εκείνος θεωρεί δίκαιο".

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν υπάρχει θέμα επιστράτευσης των απεργών και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της ΔΕΗ έχει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης.

    Ερωτηθείς για το θέμα της ΔΕΗ, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς τόνισε ότι δεν πρέπει να φτάσουμε σε ακραίες καταστάσεις. Χαρακτήρισε ήπιες και αναγκαίες τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και μετά τη συνεργασία που είχε το πρωί με τον Πρωθυπουργό, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κάλεσε την πολιτική και συνδικαλιστική ηγεσία της χώρας, αλλά και τους πολίτες να επιδείξουν σύνεση και υπευθυνότητα.

    Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, επιρρίπτει αποκλειστικά στην Kυβέρνηση τις ευθύνες για τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από την απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ και ζητά άμεση λύση.

    Τη συμπαράστασή της προς τους απεργούς της ΔΕΗ εξέφρασε η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία όμως επέκρινε τη θέση της ΓΕΝΟΠ για το ΙΚΑ.

    Για επιθετική πολιτική, που προσπαθεί να στρέψει κοινωνικές ομάδες εναντίον άλλων κοινωνικών ομάδων κατηγόρησε την Κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλεξης Τσίπρας, ο οποίος είχε συνάντηση με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

    Το ΛΑ.Ο.Σ καλεί τη διοίκηση της ΔΕΗ και τους συνδικαλιστές να βρουν τρόπο συνεννόησης, έτσι ώστε και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων να εξυπηρετηθούν, αλλά και οι πολίτες να μην βρίσκονται σε οδυνηρή θέση.

    [02] Κόσμος

    Επίσκεψη εργασίας στις 7 και 8 Μαρτίου

    Στην Τουρκία η Ν. Μπακογιάννη

    7/3/2008 5:40:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/3/2008 6:39:20 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 -ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την ευκαιρία να αναπτύξει τις Ελληνικές θέσεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων θα έχει η υπουργός των Εξωτερικών, στις επαφές που θα έχει σήμερα και αύριο στην Τουρκία. Η κ. Μπακογιάννη θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό της Αλί Μπαμπατζάν, τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αμπντουλαχ Γκιούλ. Η υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει επίσης στην 4η Διεθνή Σύνοδο για τις Γυναίκες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Εντείνονται οι πιέσεις προς τα Σκόπια για να εγκαταλείψουν την αδιαλλαξία που επιδεικνύουν. Εσπευσμένα απόψε στα Σκόπια αναμένεται ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Σκοπιανό και το ελληνικό βέτο στο ΝΑΤΟ βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων του υπουργού Εθνικής Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος δέχθηκε διαδοχικά σήμερα τους πρέσβεις της Ιταλίας Τζιανπάολο Σκαράντε και των ΗΠΑ Ντάνιελ Σπέκχαρντ κατόπιν αιτημάτων τους. Κατά τη συνάντηση με τον Ιταλό πρέσβη εξετάστηκε το θέμα της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσής της. Ο Ιταλός πρέσβης απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης μιας διεξοδικής λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ το συντομότερο δυνατό, υπενθυμίζοντας ότι η θέση της Ιταλίας είναι πολύ κοντά στις θέσεις της Ελλάδας. Στη συνάντηση του υπουργού Άμυνας με τον Αμερικανό πρέσβη συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των κρατών -μελών του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί από 2 έως τις 4 Απριλίου στο Βουκουρέστι, καθώς και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και στο Αφγανιστάν. Αμέσως μετά, σε δηλώσεις του ο Αμερικανός πρεσβευτής εξήρε το σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και την προσφορά της προς τη Συμμαχία. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Σπέκχαρντ, αφού ανέφερε ότι είναι σεβαστή η θέση της Ελλάδας όσον αφορά το ελληνικό βέτο με αφορμή το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης για το θέμα που να ικανοποιεί την Ελλάδα.

    [03] Κοινωνία

    Οδηγίες για τα σαρακοστιανά

    7/3/2008 12:27:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Συμβουλές για όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε για την αγορά των σαρακοστιανών, ώστε να γιορτάσετε με ασφάλεια την Καθαρά Δευτέρα δίνει το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) που σύμφωνα με τους ελέγχους του διαπιστώνει πως οι τιμές σε σχέση με πέρυσι δεν παρουσιάζουν καμία σημαντική διαφοροποίηση. Ιδιαίτερα λοιπόν προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι καταναλωτές που θα αγοράσουν ταραμά -ένα προϊόν πλήρες συνθετικών χρωμάτων- αλλά και οστρακοειδή, στα οποία ο "έλεγχος" απέχει ποσοτικά σε τεράστιο βαθμό από τις διατιθέμενες ποσότητες. Το ΙΝΚΑ υπενθυμίζει στους καταναλωτές ότι οι διατροφικές ιδιαιτερότητες της Καθαράς Δευτέρας και της Σαρακοστής γενικότερα, χρειάζεται να συνοδεύονται από ορισμένους κανόνες. Όσοι λοιπόν ετοιμάζεστε για ψώνια, φροντίστε να έχετε κατά νου τα εξής:

    Λαγάνα: Θέλει προσοχή γιατί συνήθως, λόγω μεγάλης ζήτησης είναι άψητη, και μπορεί προκαλέσει διαταραχές στο στομάχι. Ταραμάς: Προϊόν πλήρες συνθετικών χρωμάτων από διατηρημένα αυγά ψαριών. Προσοχή στη δυσοσμία και στην ξινή γεύση. Προτιμήστε τον τυποποιημένο. Αποφύγετε τον ταραμοπολτό στον οποίο προστίθενται αμυλούχες ουσίες. Μην φάτε πολύ. Χαλβάς: Κατασκευάζεται από ταχίνι ενώ ζάχαρη, σοκολάτα, κακάο, ξηροί καρποί κλπ δίνουν διάφορες γευστικές εκδοχές. Άρρηκτα συνδεδεμένος με την παράδοση και τις διατροφικές συνήθειες του λαού μας, είναι άριστος συνδυασμός πρωτεϊνών, υδατανθράκων και ακόρεστων λιπαρών, σε αναλογίες ιδανικές για τη διατροφή μας. Ασφαλώς προτιμήστε τυποποιημένο, ή γνωστό επώνυμο χύμα. Ελιές: Εδώ οι μη τυποποιημένες δεν φαίνει να έχουν πρόσθετο πρόβλημα. Θυμηθείτε ότι απαγορεύεται η ανάμιξη διαφόρων τύπων. Καλό πλύσιμο στις χύμα. Τουρσιά: Όχι ό,τι καλύτερο για ευαίσθητα στομάχι -όπως σχεδόν όλα της Καθαρής Δευτέρας- είναι λαχανικά διατηρημένα σε λάδι, ξύδι και άλμη. Προτιμήστε τα τυποποιημένα, τα οποία γράφουν τρόπο συντήρησης, βάρος και κατηγορία λαχανικού, ή επώνυμα χύμα. Χταπόδι: Προτιμήστε το χταπόδι από το μοσχοχτάποδο (ή μελιδόνα). Ξεχωρίζουν από τις βεντούζες. Η μελιδόνα έχει μια σειρά βεντούζες σε κάθε πλοκάμι, ενώ το χταπόδι δύο. Τα φρέσκα χταπόδια έχουν ωραίο, σκληρό, στιλπνό και υγρό δέρμα, γυαλιστερά μάτια και η μυρωδιά τους είναι ευχάριστη. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στο ψήσιμο να γίνουν μαλακά. Καλαμαράκια: Κυκλοφορούν και "μαϊμούδες". Το αληθινό καλαμάρι έχει χρώμα λευκό που ροδίζει, δεν έχει πλευρικά πτερύγια ούτε κηλίδες. Τα πτερύγια πιάνουν τα 2/3 του σώματος, το οποίο είναι κυλινδρικό. Τα θράψαλα έχουν χρώμα μπλε και μικρότερα πτερύγια. Προτιμήστε κατεψυγμένα. Οστρακοειδή: Μύδια, στρείδια, κυδώνια, αχινοί, αχιβάδες, κλπ. Προσοχή στην αγορά, μέτρο στην κατανάλωση. Το όστρακό πρέπει να είναι καλά κλεισμένο. Η μυρωδιά να είναι αυτή του ιωδίου της θάλασσας. Ανάμεσα στις βαλβίδες εισαγωγής - εξαγωγής, πρέπει να υπάρχει καθαρό υγρό. Κτυπήστε το όστρακο. Ο ήχος πρέπει να είναι υπόκωφος, σημάδι ότι έχει σάρκα και νερό. Μαλακόστρακα: Γαρίδες, καραβίδες, καβούρια, αστακοί. Τα πιο ευαίσθητα από τα θαλασσινά. Αν δεν ξέρετε, προτιμήστε τα κατεψυγμένα. Τα φρέσκα διακρίνονται από ζωηράδα σε μάτια και χρώμα και είναι σφικτά. Αν "πρασινίζουν", μυρίζουν ή παρουσιάζουν χαλάρωση, μακριά. Αλκοόλ: Μείνετε σε ένα τύπο ποτού - αλλά αν θέλετε να αλλάξετε, ανεβείτε σε πιο δυνατό. Όσο και αν φαίνεται παράξενο, είναι καλύτερο να πάτε από κρασί ή μπύρα στο ούζο αλλά όχι το αντίθετο. Και βέβαια το αλκοόλ δεν συνδυάζεται με την οδήγηση.

    Συμπτώματα δηλητηρίασης

    Αν ξαφνικά μετά τα νηστίσιμα εδέσματα αισθανθείτε λίγο...περίεργα, είναι πιθανόν να έχετε πάθει τροφική δηλητηρίαση, συμπτώματα της οποίας είναι:

    πόνος στην κοιλιά, επίμονος πονοκέφαλος, διάρροια, ναυτία και εμετούς, ζάλη.

    Σε περίπτωση που οι εμετοί επιμένουν, καλέστε γιατρό.

    [04] Κοινωνία

    Σε επιφυλακή η Τροχαία

    7/3/2008 12:38:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση παρατηρείται στα δύο εθνικά οδικά δίκτυα Αθηνών Λαμία και Αθηνών Κορίνθου. Πρόσθετα μέτρα λαμβάνει η Τροχαία για τη διευκόλυνση των εκδρομέων του τριημέρου της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας. Αυξημένη η κίνηση στις αμαξοστοιχίες του ΟΣΕ Αθήνα-Θεσσαλονίκη, Αθήνα-Κιάτο και Κιάτο-Πάτρα αλλά και στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ. Πληρότητα που φτάνει σχεδόν το 100% σημειώνεται στα αεροπορικά δρομολόγια προς τα νησιά. Στο 100% και η πληρότητα στο λιμάνι του Πειραιά. Εξαιρετικά υψηλή είναι η ζήτηση και για τους αεροπορικούς προορισμούς του εξωτερικού.

    Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους στα βορειοδυτικά προβλέπει για το Σαββατοκύριακο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Αρκετή ηλιοφάνεια θα επικρατεί στην υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι εντάσεως 4 εως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασια θα κυμανθεί στην Αττική από 10 έως 19 βαθμούς η θερμοκρασία και στη Θεσσαλονική από 5 έως 15.

    Αυξημένα μέτρα

    Κατά τη διάρκεια του τριημέρου:

    κατά μήκος του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου θα υπάρχει συνεχής παρουσία περιπολικών, εστιάζοντας τη δράση τους στα σημεία που παρουσιάζουν υψηλό δείκτη ατυχημάτων, ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. θα υπερίπτανται στους άξονες Αθηνών-Κορίνθου και Αθηνών-Λαμίας για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των μέτρων και επιτήρηση της κυκλοφορίας, θα εντατικοποιηθούν τα αλκοτεστ, προτείνεται στους οδηγούς να επιλέξουν για την μετακίνησή τους ημέρες και ώρες με μικρότερη κυκλοφοριακή επιβάρυνση, όπως είναι οι πρωινές ώρες της Παρασκευής, Κυριακής και Δευτέρας.

    Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία απόφαση με την οποία να απαγορεύεται η κίνηση των φορτηγών τις ημέρες αυτές στο εθνικό δίκτυο.

    Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται από τους οδηγούς στην περιοχή του Μαλιακού, όπου συνεχίζονται τα έργα. Η κυκλοφορία θα γίνεται σε μία λωρίδα ανά κατεύθυνση, από το 195ο χλμ, στο ύψος των Θερμοπυλών, μέχρι και το 214ο χιλιόμετρο, δηλαδή 5 χιλιόμετρα μετά τον κόμβο της Λαμίας προς Θεσσαλονίκη.

    Για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή του Μαλιακού, οι οδηγοί μπορούν να ενημερώνονται στα τηλέφωνα 22310-100, 22310-56800, 22310-93900 και στο τηλέφωνο 22350-31701.

    Υψηλή επικινδυνότητα είναι καταγεγραμμένη και στο τμήμα της εθνικής οδού Κορίνθου-Πατρών στο 120ο έως 129ο, στο 137ο και από το 1900 έως το 205ο χλμ λίγο πριν την Πάτρα.

    Οι οδηγοί οφείλουν να τηρούν πιστά τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας. Ιδιαίτερα θα πρέπει να μην αναπτύσσουν υπερβολικές ταχύτητες, να μην πίνουν πριν οδηγήσουν, να σέβονται την προτεραιότητα, να μην κάνουν αντικανονικά προσπεράσματα, να φορούν τη ζώνη τους και το κράνος τους.

    Σε ό,τι αφορά στα δρομολόγια των τρένων, θα ενισχυθούν οι αμαξοστοιχίες Αθηνών-Θεσσαλονίκης και ο προαστιακός και το περιφερειακό δίκτυο της Πελοποννήσου, από Κιάτο προς Πάτρα και αντίστροφα.

    Γενική πρόγνωση καιρού από Παρασκευή 7/3 έως Τέταρτη 12/3

    Παρασκευή 7/3

    Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Τοπικά θυελλώδεις νοτιοανατολικοί άνεμοι στο αιγαίο. Ευνοϊκές συνθήκες για μεταφορά σκόνης από τη βόρεια Αφρική προς την περιοχή μας και κυρίως στην κεντρική και νότια χώρα.

    Αναλυτική πρόγνωση

    Μακεδονία, Θράκη

    Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν στη δυτική Μακεδονία και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές της Μακεδονίας. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας. Άνεμοι: ανατολικοί - νοτιοανατολικοί 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ που από το βράδυ στρέφονται σε νοτιοδυτικούς και εξασθενούν. Θερμοκρασία: έως 15 βαθμούς κελσίου.

    Δυτική Ελλάδα

    Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπείρου. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ. Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: έως 14 βαθμούς κελσίου.

    Θεσσαλία, Ανατολική στέρεα, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

    Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, πιθανώς τοπικά ισχυρές στα βόρεια. Βελτίωση από το βράδυ. Άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στα νότια 7 με 8 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Θερμοκρασία: έως 18 βαθμούς κελσίου.

    Κυκλάδες, Κρήτη

    Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και υπάρχει πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών κυρίως στα δυτικά. Άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 6 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ. Σταδιακά θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: έως 23 βαθμούς κελσίου.

    Νησιά ανατολικού αιγαίου, Δωδεκάνησα

    Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στις βορειότερες περιοχές προς το βράδυ. Άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ και στα νότια τοπικά 8 στρεφόμενοι σε νοτιοδυτικούς 4 με 6 και στα βόρεια 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: έως 23 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η θερμοκρασία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη

    Αττική

    Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Πιθανότητα πρόσκαιρης καταιγίδας. Βελτίωση από το βράδυ. Άνεμοι: νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ που από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία: έως 18 βαθμούς κελσίου.

    Θεσσαλονίκη

    Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Βελτίωση από το βράδυ. Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ που αργά το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία: έως 15 βαθμούς κελσίου.

    Σάββατο 8/3

    Τα σημαντικά φαινόμενα περιορίζονται στα δυτικά. Εξασθένηση των ανεμών.

    Αναλυτική πρόγνωση

    Μακεδονία, Θράκη

    Στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη παροδικές νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες. Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία νεφώσεις με πρόσκαιρη βροχή η καταιγίδα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Άνεμοι: νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία: από 4 έως 15 βαθμούς κελσίου.

    Δυτική Ελλάδα

    Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπείρου. Άνεμοι: νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 7 έως 13 βαθμούς κελσίου.

    Θεσσαλία, ανατολική στέρεα, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

    Νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στα βόρεια. Άνεμοι: νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 4 έως 17 βαθμούς κελσίου.

    Κυκλάδες, Κρήτη

    Λίγες νεφώσεις με ανέμους δυτικούς 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 10 έως 19 βαθμούς κελσίου.

    Νησιά ανατολικού αιγαίου, Δωδεκάνησα

    Λίγες νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής στα βόρεια κυρίως τις πρωινές ώρες. Άνεμοι: στα βόρεια νοτιοδυτικοί 4-6 μποφόρ και στα νότια βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία: από 11 έως 18 βαθμούς κελσίου.

    Αττική

    Λίγες νεφώσεις, με ανέμους νοτιοδυτικούς 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 6 έως 17 βαθμούς κελσίου.

    Θεσσαλονίκη

    Παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Άνεμοι: νότιοι-νοτιοδυτικοί 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 5 έως 15 βαθμούς κελσίου.

    Πρόγνωση για τις πυρόπληκτες περιοχές

    Παρασκευή 7/3

    Πελοπόννησος

    Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα στα δυτικά. Άνεμοι: στα δυτικά νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Στα ανατολικά νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στα νότια 7 με 8 μποφόρ που σταδιακά θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Θερμοκρασία: έως 18 βαθμούς κελσίου.

    Εύβοια

    Τοπικές βροχές και καταιγίδες. Άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Θερμοκρασία: έως 18 βαθμούς κελσίου.

    Σάββατο 8/3

    Πελοπόννησος

    Στα δυτικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Στα ανατολικά νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Άνεμοι: νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 7 έως 17 βαθμούς κελσίου.

    Εύβοια

    Νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής. Άνεμοι: νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 6 έως 16 βαθμούς κελσίου.

    Κυριακή 9/3

    Στα δυτικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς καταιγίδες. το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα ηπειρωτικά με πιθανότητα τοπικών βροχών μικρής διάρκειας κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

    Καθαρά Δευτέρα 10/3

    Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού αιγαίου παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές νωρίς το πρωί και γρήγορη βελτίωση. Στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά τοπικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές κυρίως μετά το μεσημέρι. Στην υπόλοιπη χώρα βελτιωμένος καιρός με λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 και στα νότια 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο.

    Τρίτη 11/3

    Στη δυτική Ελλάδα νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα βορειοδυτικά καταιγίδες. στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα Κεντρικά και βόρεια. Άνεμοι: νοτιοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα στα πελάγη 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο.

    Τετάρτη 12/3

    Λίγες νεφώσεις αυξημένες στα δυτικά και βόρεια και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με τοπικές βροχές και πιθανώς καταιγίδες. γρήγορη βελτίωση από τα δυτικά. Άνεμοι: νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ στρεφόμενοι σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

    [05] Παράξενα

    Στο Καϊμακτσαλάν

    Εκκλησάκι χτισμένο με υπολείμματα πυρομαχικών

    7/3/2008 4:43:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επί έναν σχεδόν αιώνα το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, χτισμένο με οβίδες και υπολείμματα πυρομαχικών, στην κορυφογραμμή του Καϊμακτσαλάν, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, στέκει αδιάψευστος μάρτυρας των σφοδρότατων μαχών που σημειώθηκαν στην περιοχή. Κάθε χρόνο, την ημέρα της γιορτής του Προφήτη Ηλία ιερέας τελεί τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων, ενώ γίνεται και κατάθεση στεφάνων. Το γραφικό εκκλησάκι χτίστηκε σε υψόμετρο 2.524 μέτρων στη μνήμη των πεσόντων της αιματηρής νίκης των Σέρβων εναντίον των Βουλγάρων και στην είσοδό του υπάρχει μία μαρμάρινη επιγραφή, που στα κυριλλικά αναφέρει: "Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στα λιοντάρια που έβαλαν το στήθος τους στο κατώφλι της ελευθερίας". Οι Σέρβοι είχαν επιχειρήσει να καταλάβουν την κορυφή, όμως επειδή το μέρος δεν είχε σημεία κάλυψης έχασαν από τις βουλγάρικες δυνάμεις, που το υπερασπίζονταν, περισσότερους από 3.000 επίλεκτους στρατιώτες τους. Τα οστά των μαχητών βρίσκονται σε ένα υπόγειο οστεοφυλάκιο, σε απόσταση εκατό μέτρων από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, και το οποίο είναι ορατό μόνο το καλοκαίρι, όταν λιώνουν τα χιόνια. Το ορθόδοξο εκκλησάκι χτίστηκε αρχικά με τρούλο, όμοιο με τον τρούλο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, όμως λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων που σημειώνονται στην περιοχή, η Αρχιτεκτονική Σχολή του Βελιγραδίου -με μελέτη της- πρότεινε να τοποθετηθεί μία πρόσθετη γοτθικού ρυθμού οροφή, αυτή που παραμένει έως και σήμερα. Στον προαύλιο χώρο, τα κολωνάκια είναι χτισμένα με οβίδες, για την περίφραξή του χρησιμοποιήθηκε το αγκαθωτό συρματόπλεγμα που είχαν οι στρατιώτες για να παρεμποδίσουν την εχθρική επέλαση, ενώ το εσωτερικό δάπεδο της εκκλησίας είναι φτιαγμένο από κάλυκες πυροβόλων όπλων, σε σχήμα σταυρού. Στο εσωτερικό της εκκλησίας υπάρχει και ένας μαρμάρινος αμφορέας ο οποίος γράφει: "Εδώ στην κορυφή του Καϊμακτσαλάν, μέσα σε αυτόν τον αμφορέα, βρίσκεται η χρυσή καρδιά ενός φίλου των Σέρβων, του Ελβετού Ράιτ". Πρόκειται για αμφορέα στον οποίο φυλάσσεται η τέφρα του Ελβετού δημοσιογράφου, `Αρτσιμπαλ Ράιτ, ο οποίος κατέγραψε τις προσπάθειες των Σέρβων καθ όλη τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου να καταλάβουν το βουνό. Όταν πέθανε, το 1929, οι Σέρβοι σε ένδειξη τιμής μετέφεραν τη στάχτη από την αποτεφρωμένη σορό του στον Προφήτη Ηλία. Το χειμώνα λόγω του ύψους του χιονιού και γενικά των αντίξοων καιρικών συνθηκών, οι μόνοι που μπορούν να επισκεφτούν το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, το οποίο είναι χτισμένο μισό στο ελληνικό έδαφος και μισό σε εκείνο της ΠΓΔΜ, και να ανάψουν ένα κερί, είναι οι εκδρομείς του χιονοδρομικού κέντρου του Καϊμακτσαλάν, οι οποίοι προσεγγίζουν με ειδικά ερπυστριοφόρα οχήματα την κορυφή. Αντίθετα, από την πλευρά της ΠΓΔΜ δεν υπάρχει πρόσβαση, παρά μόνο το καλοκαίρι οπότε και το εκκλησάκι γίνεται τόπος προσκυνήματος.

    [06] Πολιτική

    Συνάντηση Καραμανλή - Τραγάκη

    7/3/2008 3:36:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή συναντήθηκε σήμερα ο Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης. "Ως εκ της θέσεώς μου συναντιόμαστε με τον πρωθυπουργό σε τακτά χρονικά διαστήματα. Συζητήσαμε πάρα πολλά θέματα και βέβαια κυρίαρχο θέμα ήταν το ασφαλιστικό. Γνωρίζετε ότι είναι η κορυφαία επιλογή της Κυβέρνησης, των μεταρρυθμίσεων της Κυβέρνησης. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει Βουλευτής της ΝΔ,ο οποίος να μην τη στηρίξει", δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Τραγάκης. Ερωτηθείς αν υπάρχει κομματική πειθαρχία, ο Γ. Τραγάκης απάντησε πως "νομίζω ότι ήμουν σαφής". Ερωτηθείς πως εξηγείται το ότι στο ασφαλιστικό η κυβέρνηση ζητάει από όλους τους πολίτες θυσίες και, την ίδια ώρα, οι βουλευτές με προνομιακή σχέση, μόνο με οκτώ χρόνια, μπορούν να πάρουν σύνταξη, ο κ. Τραγάκης απάντησε: "Τα τέσσερα χρόνια έγιναν οκτώ. Θα σας θυμίσω ότι από το 1952, χρειάζονταν 48 μήνες πλήρους βουλευτικής θητείας για να αποκτήσεις συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Τώρα οι 48 μήνες διπλασιάστηκαν και έγιναν 96. Και να μην ξεχνάτε ότι αυτό αφορά στη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Διότι για να πάρει ένας Βουλευτής σύνταξη πρέπει να πάει στα 65".

    [07] Υγεία

    Φύλακας άγγελος η ασπιρίνη

    7/3/2008 3:35:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η ασπιρίνη και ορισμένα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να μειώσουν ως και 20% τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα στη Βρετανία. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη μπορεί να διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στη θεραπεία γυναικών που πάσχουν από καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με αυτήν τη σύνθεση 21 ερευνών που πραγματοποιήθηκαν εδώ και 27 χρόνια σε 37.000 γυναίκες. Η εν λόγω σύνθεση δημοσιεύεται στη Διεθνή Επιθεώρηση Κλινικής Πρακτικής. Ωστόσο, οι ερευνητές αναφέρουν πως πριν συστήσουν στις γυναίκες να παίρνουν τακτικά ασπιρίνη, είναι απαραίτητο να γίνουν και άλλες έρευνες για να προσδιοριστεί αν οι κίνδυνοι των παρενεργειών δεν είναι μεγαλύτεροι από τα αναμενόμενα οφέλη όσον αφορά την πρόληψη.

    "Αφού εκτιμήσαμε τα αποτελέσματα περισσοτέρων των 20 ερευνών, συμπεράναμε πως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη μπορεί να προσφέρουν σημαντική προστασία έναντι των καρκίνων του μαστού, καθώς και ένα συμπλήρωμα στην ήδη διαθέσιμη θεραπεία για τις γυναίκες που πάσχουν απ' αυτή τη νόσο", αναφέρει ο Ίαν Φέντιμαν, καθηγητής στο νοσοκομείο Guy's and St-Thomas του Λονδίνου.

    "Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο του καρκίνου κατά 20%, όμως η δοσολογία και η διάρκεια της θεραπείας δεν έχουν προσδιοριστεί, ούτε και το κατά πόσον ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι εφικτό για τον πληθυσμό που αντιμετωπίζει κίνδυνο", προειδοποιεί ο καθηγητής Φέντιμαν.

    Τέλος, η μείωση των κινδύνων κατά περίπου 20% "οφείλεται ίσως μόνο στην ασπιρίνη και όχι και στα άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη", προσθέτει ο ειδικός.

    [08] Κοινωνία

    Μπλόκο από τη Νομαρχία Πειραιά

    Μουχλιασμένα φασόλια απ' την Κίνα

    7/3/2008 3:07:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στην απαγόρευση εισόδου στην χώρα μας τεράστιας ποσότητας ακατάλληλων για κατανάλωση προϊόντων προχώρησε η Νομαρχία Πειραιά λίγες μέρες πριν τη γιορτή της Καθαράς Δευτέρας. Πρόκειται για 44 τόνους φασόλια από την Κίνα που εντοπίστηκαν από γεωπόνους της Νομαρχίας, στον χώρο του Ε Τελωνείου Πειραιά. Κατά την αυτοψία που διενήργησαν οι ελεγκτές στον χώρο του Τελωνείου διαπίστωσαν ότι το προϊόν το οποίο ήταν αποθηκευμένο σε δύο κοντέινερ, παρουσίαζε υγρασία με αποτέλεσμα την ανάπτυξη μούχλας. Αμέσως έγινε δέσμευση από την Νομαρχία Πειραιά και διατάχθηκε η απαγόρευση της εισαγωγής του προϊόντος στην εγχώρια αγορά, ενώ για την υπόθεση ενημερώθηκε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Πειραιά. Μέσα στο 2008 είναι η τρίτη κατά σειρά απαγόρευση εισόδου στην χώρα, ακατάλληλων για κατανάλωση φασολιών από την Κίνα, αφού είχαν προηγηθεί άλλες δύο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, που ανέρχονταν σε 66 τόνους. "Συνεχίζουμε με αμείωτους ρυθμούς την προσπάθειά μας να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία και τους συμπολίτες μας καταναλωτές. Τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν και αποδεικνύουν ότι η ανάγκη για ακόμη περισσότερους ελέγχους είναι επιτακτική. Για τον λόγο αυτό δεν πρόκειται να σταματήσουμε να καλούμε την Κυβέρνηση να ενισχύσει επιτέλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς των νομαρχιών με τα μέσα και το προσωπικό που έχουμε ανάγκη", δήλωσε ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας.

    [09] Πολιτική

    Επίσκεψη Παπαρήγα στο νοσοκομείο "Αλεξάνδρα"

    ΚΚΕ: "Βαθαίνει η εκμετάλλευση"

    7/3/2008 2:35:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/3/2008 5:09:30 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το νοσοκομείο "Αλεξάνδρα" επισκέφτηκε σήμερα η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Η κ. Παπαρήγα σε ομιλία της προς τους εργαζομένους, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο κατοχυρώνει και γενικεύει την εφαρμογή των πρότερων σχετικών νόμων Σιούφα και Ρέππα, παράλληλα δε προσθέτει και βαθαίνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Με το νομοσχέδιο, είπε η κ. Παπαρήγα, αυξάνεται το όριο της συνταξιοδότησης στα 68 χρόνια (με το ν. Ρέππα ήταν 67) ενώ αποθαρρύνει κάθε πρόθεση για νωρίτερη συνταξιοδότηση, αφού δεν συγκεντρώνονται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις. Τόνισε ότι οδηγεί σε οπισθοδρόμηση αφού μειώνει τις επικουρικές συντάξεις, ανακατεύει και εξισώνει προς τα κάτω τα Ταμεία χωρίς να διασφαλίζει τα αποθεματικά, παρά την παράταση ζωής που σημειώνεται. Τέλος, το χαρακτήρισε "μητροκτόνο" αφού ανεβάζει τα όρια συνταξιοδότησης σε 2-5-7 χρόνια αναλόγως για τις μητέρες ανηλίκων. Η Γραμματέας του ΚΚΕ, διευκρίνισε ότι επέλεξε το νοσοκομείο "Αλεξάνδρα", με αφορμή τον αυριανό εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας, προκειμένου να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες, για τις οποίες η κοινωνική ανισότητα διαπλέκεται και με τη φυλετική. Εκτός τεκνοποίησης, πρόσθεσε, στην οποία καταφεύγουν ολοένα και περισσότερες γυναίκες σε μεγάλη ηλικία, υπάρχουν νοσήματα που τις πλήττουν περισσότερο, όπως τα μυοσκελετικά και η αρθρίτιδα (δεύτερη νόσος στην Ευρώπη). Οι εργαζόμενοι κατά τη συζήτηση που ακολούθησε έθεσαν βασικά εργατικά προβλήματα, για τα οποία η κ. Παπαρήγα είπε ότι θα καταθέσει ειδικό υπόμνημα στη Βουλή. Στη συνέχεια ανέφερε τις θέσεις του ΚΚΕ, για την υγεία (μόνο δωρεάν και για όλους με βάση της την πρόληψη από τα πλήρως οργανωμένα κέντρα υγείας), την παιδεία και την ασφάλιση (με τους μισθούς όχι κάτω των 1.400 ευρώ μικτά και σύνταξη στα 60 για άνδρες και 55 για γυναίκες). Η κ. Παπαρήγα προέτρεψε τους εργαζόμενους σε ταξική πάλη με ενιαίο μέτωπο κατά των μονοπωλίων και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι επιχειρείται ανακάτεμα του πολιτικού σκηνικού, προκειμένου να εγκλωβιστεί ο λαός στις υποτιθέμενες, όπως είπε, αλλαγές και να αναστείλει τις αντιδράσεις του.

    [10] Κοινωνία

    Έτοιμος να καταθέσει ο Ζαχόπουλος

    7/3/2008 2:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/3/2008 2:44:47 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Χρήστος Ζαχόπουλος επιθυμεί να δώσει κατάθεση στον δεύτερο ειδικό ανακριτή κ. Οικονόμου, δήλωσε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Αλέξανδρος Λυκουρέζος. Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε με τον συνεργάτη του Πέτρο Μαχά, ο κ. Λυκουρέζος ανακοίνωσε ότι χθες είδε τον κ.Ζαχόπουλο μετά απο τηλεφώνημα που έλαβε απο την συζυγό του κα Πέρσα Ζαχοπούλου, η οποία τον ενημέρωσε ότι επιθυμεί να συνομιλήσει μαζί του ο πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού. Επίσης, ο κ. Λυκουρέζος είπε ότι η κατάσταση της υγείας του κ. Ζαχόπουλου εμφανίζει σημαντική βελτίωση. Σύμφωνα με τον κ. Λυκουρέζο, ο κ.Ζαχόπουλος γνωρίζει και ενημερώνεται για ότι έχει συμβεί, δεν εμφανίζει κανένα πρόβλημα επικοινωνίας και είναι σε θέση να δώσει κατάθεση στον ανακριτή, κάτι για το οποίο δεν έχει αντίρρηση και ο ψυχολόγος που τον παρακολουθεί κ. Αλεξανδρόπουλος. Όπως είπε ο κ. Λυκουρέζος ήδη έχει ενημερώσει για την εξέλιξη αυτή τον ανακριτή κ. Οικονόμου, ο οποίος σε συνεννόηση με τους γιατρούς θα αποφασίσει για το πότε θα λάβει εντός του νοσοκομείου κατάθεση απο τον κ. Ζαχόπουλο.

    [11] Οικονομία

    Συνάντηση Τσίπρα με ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ

    7/3/2008 1:58:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρο; Του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί "επιθετική πολιτική που διαρρηγνύει την κοινωνική συνοχή και βυθίζει τη χώρα στο σκοτάδι". Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΔΕΗ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι ένας αγώνας και για λογαριασμό αυτών των κοινωνικών ομάδων που δεν έχουν τη δύναμη να αντιδράσουν, που δεν έχουν τη δύναμη να αντισταθούν και πρόσθεσε ότι ο αγώνας των εργαζομένων της ΔΕΗ είναι "ένας αγώνας για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, την υπεράσπιση του δημόσιου πλούτου, την υπεράσπιση των ασφαλιστικών κεκτημένων όλης της κοινωνίας". Με τις κινητοποιήσεις, με τους αγώνες που γίνονται και όπως λένε πολλοί με την επίθεση της κυβέρνησης σε πολλά κεκτημένα βλέπουμε ότι ο ΣΥΝ απευθύνεται πλέον και σε μεγαλύτερες ηλικίες και σε μεγαλύτερους ανθρώπους, τόνισε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι ακριβώς επειδή έχει ρεύμα στην κοινωνία η προοπτική της αντίστασης, έχει ρεύμα κι η δική μας πολιτική παρουσία, έχει ρεύμα κι ο αγώνας των εργαζομένων στη ΔΕΗ. Απαντώντας σε ερώτηση αν συμμερίζεται τα σενάρια για συνεργασία με στόχο να υπάρξει κυβέρνηση, πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι δεν γνωρίζει τέτοια σενάρια και σημείωσε ότι αντίθετα υπάρχουν σενάρια για τη συνεργασία όλων των κοινωνικών δυνάμεων, των κοινωνικών ομάδων, που αντιστέκονται για να μην περάσει αυτή η επιθετική κυβερνητική πολιτική. Σχετικά με τις διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Τσίπρας είπε ότι με βάση όσα του είπαν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ, "εδώ υπάρχει μια μεγάλη κοινωνική απάτη. Διότι η διοίκηση της ΔΕΗ προκειμένου να εφαρμόσει μέσα στην κοινωνία αυτή τη λογική της αντίθεσης στον αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ, επιχειρεί να κλείνει το ρεύμα για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα, ενώ αυτό δεν είναι αναγκαίο". Πρόσθεσε ότι θα μπορούσε με μια άλλη τακτική, όπως έχει προτείνει κι η ΓΕΝΟΠ -ΔΕΗ, να έχουμε ελάχιστες έως και καθόλου διακοπές ρεύματος. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε επίσης να διερευνηθεί το κατά πόσο η διοίκηση της ΔΕΗ με αυτή την τακτική της και προκειμένου να φέρει την κοινωνία σε αντίθεση με τον αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ, κλείνει τους διακόπτες δημιουργώντας πολύ μεγάλα προβλήματα στους καταναλωτές και σε όλη την κοινωνία. Ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος δήλωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν κατεβάζουν τους διακόπτες οι εργαζόμενοι. Αυτό, πρόσθεσε, είναι αποκλειστική ευθύνη και δικαίωμα της διοίκησης της ΔΕΗ και του ΔΕΣΜΥΕ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 7 March 2008 - 17:50:01 UTC