Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-03-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κούλουμα με σύμμαχο τον καιρό
  • [02] Αντιπαράθεση για το ασφαλιστικό
  • [03] Νίκη του Θαπατέρο στην Ισπανία
  • [04] Ένοπλη συμπλοκή στα Πατήσια
  • [05] Πρόωρη στέψη για την Ρεάλ
  • [06] Πάντα πρώτη η Ίντερ

    [01] Κοινωνία

    Μέτρα της τροχαίας για την επιστροφή

    Κούλουμα με σύμμαχο τον καιρό

    10/3/2008 10:00:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/3/2008 11:02:27 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Με πλήθος εκδηλώσεων σε ολόκληρη της χώρα γιορτάζονται τα Κούλουμα. Τα παραδοσιακά εδέσματα, οι χοροί, το πέταγμα του χαρταετού και η αναβίωση εθίμων κυριαρχούν σήμερα Καθαρή Δευτέρα. Στην Αθήνα, πλήθος κόσμου έχει κατακλύσει τους λόφους Στρέφη, Σκουζέ και Φιλοπάππου και με τη συμβολή του καλού καιρού απολαμβάνουν λαγάνες, ελιές και χαλβά. Μουσικά συγκροτήματα με παραδοσιακά τραγούδια περιλαμβάνουν οι εκδηλώσεις των Δήμων σε Αθήνα και Πειραιά. Έκτακτα μέτρα έχει λάβει η τροχαία για τη μετακίνηση, αλλά και την επιστροφή των εκδρομέων της Καθαράς Δευτέρας. Ο καιρός θα είναι σύμμαχος, με ηλιοφάνεια, πιθανότητα ασθενών βροχών στα δυτικά και βόρεια και ανέμους ασθενείς, διευκολύνοντας όσους θα ταξιδέψουν, όχι όμως εκείνους που θα πετάξουν χαρταετό. Έως το μεσημέρι θα παραμείνουν ανοιχτές η Ψαραγορά, η Βαρβάκειος και η Αγορά του Πειραιά. Καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας η Βαρβάκειος αγορά παρέμεινε ανοιχτή προκειμένου να εξυπηρετήσει το καταναλωτικό κοινό. Πολλοί από αυτούς προτίμησαν να κάνουν έρευνα αγοράς και στη συνέχεια να καταλήξουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

    Η ΔΕΗ Α.Ε. με ανακοίνωσή της, καλεί τους πολίτες να μην πετούν χαρταετούς κοντά σε ηλεκτροφόρα σύρματα, γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. Εάν, ωστόσο, ο χαρταετός μπλεχτεί σε σύρματα, συστήνεται να μην επιχειρήσουν να τον απελευθερώσουν τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, και σε καμιά περίπτωση μην προσπαθήσουν να αναρριχηθούν στους πύργους ή στύλους της ΔΕΗ, ούτε σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα σύρματα. Σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν να ειδοποιηθούν οι βλάβες της ΔΕΗ ή το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.

    Η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα παρευρεθεί σήμερα στις 12:00, στα "Αγωνιστικά Κούλουμα" που διοργανώνει η Οργάνωση Αττικής της ΚΝΕ, στο πλαίσιο της "Δράσης για την Πάρνηθα". Η εκδήλωση θα γίνει στη Λεωφόρο Πάρνηθος, στο ύψος της 16ης στάσης.

    Χθες Κυριακή ολοκληρώθηκαν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας, με επίκεντρο την Πάτρα, όπου η βροχή δεν επηρέασε τη συμμετοχή, ενώ η αυλαία έπεσε με το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου, στο λιμάνι της πόλης.

    [02] Οικονομία

    Μεταξύ κυβέρνησης - συνδικάτων

    Αντιπαράθεση για το ασφαλιστικό

    10/3/2008 10:48:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/3/2008 10:59:13 πμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων, για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου ξεκινά αύριο Τρίτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Στο στόχαστρο των συνδικάτων βρίσκονται η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, η μείωση των επικουρικών συντάξεων και η ενοποίηση των ταμείων. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν τρίωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 12 Μαρτίου από τη 1μμ έως τις 3μμ και συγκέντρωση στο Σύνταγμα, ενώ ήδη έχουν εξαγγείλει 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 19 Μαρτίου. Στους Δήμους η απεργία των εργαζομένων, θα διαρκέσει έως την Τετάρτη και εντείνει το πρόβλημα της συσσώρευσης σκουπιδιών στους δρόμους. Από τη πλευρά τους οι Δήμοι απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να μην κατεβάζουν τα σκουπίδια στους κάδους. Σε απεργιακές κινητοποιήσεις και οι τραπεζοϋπάλληλοι, συμμετέχοντας στη στάση εργασίας των ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ (λήξη συναλλαγών στις 11.30πμ), ενώ η ΟΤΟΕ συνεχίζει με 48ωρη απεργία την Πέμπτη και την Παρασκευή 13 και 14 Μαρτίου.

    Με καταθέσεις δύο στελεχών της ΔΕΗ και ισάριθμων συνδικαλιστών συνεχίστηκε χθες Κυριακή, η εισαγγελική έρευνα για τις διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα της διοίκησης της ΔΕΗ και μήνυση από τη ΓΕΝΟΠ. Η απεργία συνεχίζεται μέχρι και την Τετάρτη, ενώ με ανακοίνωσή της η ΔΕΗ διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρχουν στο εξής διακοπές ρεύματος.

    [03] Κόσμος

    Χωρίς αυτοδυναμία

    Νίκη του Θαπατέρο στην Ισπανία

    10/3/2008 9:44:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/3/2008 11:04:38 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Σαββατοκύριακο εκλογικών αναμετρήσεων, σε όλα τα επίπεδα, με χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα, ήταν το διήμερο 8 και 9 Μαρτίου, με τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία και στη Μάλτα και δημοτικών εκλογών στη Γαλλία. Στην Ισπανία το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Θαπατέρο κέρδισε τις χθεσινές εκλογές με 43,64% και 169 έδρες, έναντι 40,12% και 153 εδρών του συντηρητικού κόμματος. Ωστόσο οι σοσιαλιστές δεν εξασφάλισαν την απαιτούμενη αυτοδυναμία των 176 βουλευτών - οπότε για να κυβερνήσουν, χρειάζονται συμμαχία με κόμματα της αριστεράς ή των περιφερειών.

    Στη Γαλλία: σημαντικές απώλειες για το κεντροδεξιό κόμμα του Νικολά Σαρκοζί, στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών - ένα χρόνο αφότου εξελέγη στην προεδρία. Οι Σοσιαλιστές και τα αριστερά κόμματα εξασφαλίζουν το 47,94% των ψήφων, έναντι 45,49% των δεξιών κομμάτων. Ο γαλλικός Τύπος χαρακτηρίζει ως προειδοποίηση και κόλαφο για την πολιτική του Νικολά Σαρκοζί τα αποτελέσματα των χθεσινών δημοτικών εκλογών.

    Στη Μάλτα σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης καταμέτρησης των ψήφων, στις βουλευτικές εκλογές, το κυβερνών Εθνικιστικό Κόμμα έλαβε ποσοστό 49,3%, το Εργατικό Κόμμα ποσοστό 48,8%, ποσοστό 1,3% οι πράσινοι της Alternattiva Demokratika, 0,5% η ακροδεξιά Εθνική Συμμαχία και 0,1% ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Το ποσοστό συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία έφθασε το 93% σε σύνολο 300.000 ψηφοφόρων. Το 2003, το κόμμα των Εθνικιστών είχε λάβει 35 έδρες έναντι 30 εδρών του Εργατικού Κόμματος.

    [04] Κοινωνία

    Νοσηλεύεται Ρουμάνος σε κρίσιμη κατάσταση

    Ένοπλη συμπλοκή στα Πατήσια

    10/3/2008 10:28:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Πυροβολισμοί και εκρήξεις περιλαμβάνει το αστυνομικό δελτίο, για τις πρώτες ώρες της Καθαράς Δευτέρας. Στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα στην οδό Κέας 2 στα Πατήσια συνεπλάκησαν μεταξύ τους αλλοδαποί με αποτέλεσμα να τραυματιστεί νεαρός Ρουμάνος από πυροβόλο όπλο και ο οποίος μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό σε κρίσιμη κατάσταση. Στις 2.50πμ άγνωστοι στη γωνία των δρόμων Αχαρνών και Εφέσου στον Άγιο Παντελεήμονα, έριξαν δύο χειροβομβίδες σε κλειστή καφετέρια, από τις εκρήξεις των οποίων προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές.

    [05] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Πρόωρη στέψη για την Ρεάλ

    9/3/2008 11:56:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σοκ στο «Καμπ Νου» όπου η Βιγιαρεάλ πήρε μεγάλη νίκη από την Μπαρτσελόνα με 2-1 και παραμένει στην τρίτη θέση της βαθμολογίας, ενώ οι «μπλαουγκράνα» βλέπουν πια με τα κιάλια τον αιώνιο αντίπαλό τους, και αποχαιρετούν κάπως πρόωρα τα όνειρα για τίτλο. Στο μεταξύ, με νίκη συνέχισε η Ρεάλ Μαδρίτης τις υποχρεώσεις της στην πριμέρα ντιβιζιόν, καθώς επιβλήθηκε της Εσπανιόλ στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» με 2-1 και αποσπάστηκε οκτώ ολόκληρους βαθμούς από την Μπαρτσελόνα. Η Εσπανιόλ «άνοιξε το σκορ» με τον Βάλντο, αλλά η «βασίλισσα» πήρε τους τρεις βαθμούς με τα τέρματα των Ιγκουαϊν και Ραούλ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το γκολ, με το οποίο ο διεθνής επιθετικός χάρισε τη νίκη στους «μερένχες», ήταν το 200ο του στο πρωτάθλημα. Σε...τροχιά τσάμπιονς λιγκ μπήκε η Σεβίλη, η οποία στο πλαίσιο της 27ης αγωνιστικής νίκησε δύσκολα την ουραγό Λεβάντε με 2-1 κι ελπίζει ότι θα καλύψει το χαμένο έδαφος. Οι Ανδαλουσιάνοι βρέθηκαν πίσω στο σκορ, αλλά κατάφεραν να πετύχουν δύο τέρματα και να πάρουν το σημαντικό "τρίποντο". Στην έξοδό της στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση εξακολουθεί να ελπίζει και η Σανταντέρ, η οποία επικράτησε εύκολα της Μπέτις με 3-0. Με τον Άγγελο Μπασινά στη βασική ενδεκάδα η Μαγιόρκα βρέθηκε σε μεγάλη μέρα και "διέλυσε" την Ουέλβα του Στέφανο Σορεντίνο με 7-1. Ο διεθνής αμυντικός μέσος αγωνίστηκε βασικός σε όλο το 90λεπτο. Δεν ανέδειξε νικητή η αναμέτρηση της 27ης αγωνιστικής της πριμέρα ντιβιζιόν, ανάμεσα στη Βαλένθια και τη Λα Κορούνια. Οι "νυχτερίδες" προηγήθηκαν στα πρώτα 24 λεπτά με 2-0 (16΄ Μάτα, 23΄ Βίγια), αλλά οι φιλοξενούμενοι δεν το έβαλαν κάτω και πριν κλείσει το ημίχρονο έφτασαν στην ισοφάριση με τέρματα των Σέρχιο (36΄) και Λαφίτα (44΄). Σημαντική νίκη, στην προσπάθεια που καταβάλλει για να παραμείνει στα «μεγάλα σαλόνια», πέτυχε η Σαραγόσα, η οποία, αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ, επιβλήθηκε στο «Ρομαρέδα» της Ατλέτικο Μαδρίτης με 2-1, σε αναμέτρηση για την 27η αγωνιστική της πριμέρα ντιβιζιόν.

    Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ της 27ης αγωνιστικής στην πριμέρα ντιβιζιόν: Ρεάλ Μαδρίτης-Εσπανιόλ 2-1 (42΄ Ιγκουαϊν, 72΄ πεν. Ραούλ - 29΄ Βάλντο) Σαραγόσα-Ατλέτικο Μαδρίτης 2-1 (34΄ αυτ. Πάμπλο Ιμπάνιεθ, 73΄ Ντιέγκο Μιλίτο - 26΄ Σιμάο Σαμπρόσα) Σεβίλη-Λεβάντε 2-1 (27΄ Κεϊτά, 47΄ Λουίς Φαμπιάνο - 5΄ Ρίγκα) Οσασούνα-Αλμερία 2-1 (7΄ Σολα, 29΄ Κρουσάγα - 31΄ Κορόνα) Αθλέτικ Μπιλμπάο-Βαγιαδολίδ 2-0 (6΄, 68΄ Γκαμπιλόντο) Σανταντέρ-Μπέτις 3-0 (49΄ Ντούσερ, 58΄ Γκαραϊ, 87΄ Τσίτε) Μούρθια-Χετάφε 0-3 (55΄ Ερνάντες, 83΄ Αλμπιν, 87΄ Κασκέρο) Μαγιόρκα-Ουέλβα 7-1 (18΄, 47΄, 53΄ Αράνχο, 22΄, 31΄ Γκουϊθα, 37΄, 41΄ Βαλέρο - 39΄ Ρούμπεν) Βαλένθια-Λα Κορούνια 2-2 (16΄ Μάτα, 23΄ Βίγια 36΄ Σέρχιο, 44΄ Λαφίτα) Μπαρτσελόνα-Βιγιαρεάλ 1-2 (67΄ Ερνάντεζ 31΄ Σένα, 81΄ Τόμασον)

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 27 αγώνες) Ρεάλ Μαδρίτης 62 Μπαρτσελόνα 54 Βιγιαρεάλ 50 Ατλέτικο Μαδρίτης 44 Σανταντέρ 44 Εσπανιόλ 42 Σεβίλη 42 Αλμερία 37 Χετάφε 36 Βαλένθια 36 Μαγιόρκα 34 Οσασούνα 33 Αθλέτικ Μπιλμπάο 33 Μπέτις 32 Σαραγόσα 32 Βαγιαδολίδ 31 Λα Κορούνια 31 Ουέλβα 29 Μούρθια 23 Λεβάντε 19

    [06] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Πάντα πρώτη η Ίντερ

    9/3/2008 11:44:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: AΠΕ

    Άλλο ένα σημαντικό βήμα για την κατάκτηση του τίτλου στην Ιταλία έκανε η Ιντερ. Στον αγώνα με τον οποίο άνοιξε η αυλαία της 27ης αγωνιστικής, οι «νερατζούρι» επικράτησαν άνετα με 2-0 της Ρετζίνα, χάρη σε δύο τέρματα που πέτυχαν στο πρώτο ημίχρονο, στο 14΄ με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Ιμπραΐμοβιτς και στο 34΄ με τον Μπουρντίσο. Από εκεί και πέρα, οι παίκτες του Ρομπέρτο Μαντσίνι έκαναν συντήρηση δυνάμεων ενόψει του αγώνα ρεβάνς της φάσης των «16» του τσάμπιονς λιγκ με τη Λίβερπουλ. Σημαντική νίκη πέτυχε η Ρόμα στο "Σαν Πάολο" επικρατώντας της Νάπολι με 2-0. Το τρίποντο επέτρεψε στους "τζιαλορόσι" να διατηρήσουν τη διαφορά των έξι βαθμών από την πρωτοπόρο Ιντερ. Η Μίλαν πλησίασε τη Φιορεντίνα στον ένα βαθμό στην τέταρτη θέση της κατάταξης, καθώς νίκησε εκτός έδρας την Εμπολι με 3-1, ενώ την ίδια ώρα οι "βιόλα" έχαναν στη Σιένα από την ομώνυμη γηπεδούχο ομάδα με 1-0. Μέσα σε 8 λεπτά η Γιουβέντους καθάρισε το παιχνίδι στη Γένοβα και πήρε σημαντική νίκη με 2-0 επί της Τζένοα. Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ των αναμετρήσεων για την 27η αγωνιστική του καμπιονάτο έχουν ως εξής:

    Ίντερ-Ρετζίνα 2-0 (14΄ πεν. Ιμπραϊμοβιτς, 34΄ Μπουρντίσο) Παλέρμο-Ουντινέζε 1-1 (32΄ Σιμπλίτσιο - 64΄ Φελίπε) Κατάνια-Κάλιαρι 2-1 (44΄ Σιλβέστρι, 48΄ αυτ. Κανίνι - 21΄ Κόντι) Έμπολι-Μίλαν 1-3 (23΄ Μπουσέ - 19΄ Πάτο, 86΄ Αμπροζίνι, 89΄ Κακά) Λάτσιο-Λιβόρνο 2-0 (15΄ Ρόκι, 25΄ Πάντεφ) Νάπολι-Ρόμα 0-2 (2΄ Περότα, 49΄ πεν. Τότι) Πάρμα-Σαμπντόρια 1-2 (67΄ Μπουντάν - 12΄ Μάτζιο, 67΄ Μπονατσόλι) Σιένα-Φιορεντίνα 1-0 (80΄ Μακαρόνε) Τορίνο-Αταλάντα 1-0 (36΄ Μπαρόνε) Τζένοα-Γιουβέντους 0-2 (25΄ Γκρίγκερα, 33΄ Τρεζεγκέ)

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 27 αγώνες) Ίντερ 64 Ρόμα 58 Γιουβέντους 51 Φιορεντίνα 47 Μίλαν 46 Ουντινέζε 40 Σαμπντόρια 39 Παλέρμο 36 Τζένοα 35 Αταλάντα 34 Νάπολι 33 Λάτσιο 33 Τορίνο 31 Σιένα 31 Κατάνια 27 Λιβόρνο 26 Πάρμα 25 Έμπολι 25 Ρετζίνα 22 Κάλιαρι 18 *

    * Η Κάλιαρι έχει τιμωρηθεί με αφαίρεση 3 βαθμών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 10 March 2008 - 9:49:43 UTC