Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-03-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρώτη συζήτηση σε κλίμα έντασης
  • [02] Την Τετάρτη η απόφαση για τα σκουπίδια
  • [03] Αιχμηρές δηλώσεις Κ. Σκανδαλίδη
  • [04] Σε περιοδεία ο Λέοναρντ Κοέν
  • [05] Θύελλες σαρώνουν επτά χώρες
  • [06] Συνάντηση για την αξιολόγηση των ΑΕΙ
  • [07] Θωράκιση των συνόρων
  • [08] Επίθεση αυτοκτονίας με 8 νεκρούς
  • [09] Στο ζενίθ η κακοποίηση παιδιών στη Ευρώπη
  • [10] Παχύσαρκα τα μισά Ελληνόπουλα
  • [11] Τελευταίο φιλικό κόντρα στην Αρμενία
  • [12] Προανάκριση για τον εκτροχιασμό
  • [13] "Έφυγε" ο Βαγγέλης Καζάν
  • [14] Ροζ σκάνδαλο "καίει" τον κυβερνήτη της Ν.Υόρκης
  • [15] Στο 4,4% ο πληθωρισμός
  • [16] Στο Ελληνικό ο τελικός του κυπέλλου
  • [17] Αιχμές Κόκκαλη κατά Βαρδινογιάννη
  • [18] Με πρόστιμο απειλείται ο Γκονζάλες
  • [19] Απολύθηκε ο Λεμονής
  • [20] Πότε θα καταθέσει ο Χρ. Ζαχόπουλος
  • [21] Νίνης: "Μπορούμε τελικό"

    [01] Οικονομία

    Στην Επιτροπή της Βουλής το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

    Πρώτη συζήτηση σε κλίμα έντασης

    11/3/2008 4:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/3/2008 6:29:12 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε κλίμα έντασης ξεκίνησε η συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου τελικά αποφασίστηκε να κληθούν αύριο εκπρόσωποι 11 συνδικαλιστικών φορέων για να καταθέσουν τις απόψεις τους. Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου. Η υπουργός Απασχόλησης θα τοποθετηθεί σήμερα το απόγευμα. Η συζήτηση στην Επιτροπή θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη, ενώ την επόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια. Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο επιφέρει πλήρη ανατροπή στα δικαιώματα των εργαζομένων επεσήμανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος στη συνέντευξη Τύπου και κάλεσε τους εργαζόμενους στις κινητοποιήσεις και το συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη στις 13:00 έξω από βουλή. "Ναι" στις κινητοποιήσεις αλλά υπό προϋποθέσεις, είπε η ΔΑΚΕ. Στο μεταξύ, πολιτική σκοπιμότητα καταλόγισε το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου, ενώ σκληρή επίθεση εξαπέλυσε και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου. Την ίδια ώρα, εκτός από τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, απεργιακές κινητοποιήσεις προγραμματίζουν και άλλοι κλάδοι.

    Απεργιακό κύμα

    Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ προχωρούν την Τετάρτη σε τρίωρη στάση εργασίας από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι και σε συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, ενώ έχουν ήδη προκηρύξει 24ωρη απεργία στις 19 Μαρτίου. Συμμετέχουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), η ΠΟΣΠΕΡΤ και το προσωπικό στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

    Την Τετάρτη και την Πέμπτη απεργούν γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί και οι εργαζόμενοι στους κλάδους υγείας.

    Τρίωρη στάση εργασίας την Τετάρτη για τους εργαζόμενους σε Μετρό, Τραμ και ΗΣΑΠ, προαστιακό, ΟΣΕ και μπλε λεωφορεία. Για τις αλλαγές στα δρομολόγια του ΟΣΕ, το επιβατικό κοινό, μπορεί να επικοινωνεί με το κέντρο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης στον τετραψήφιο αριθμό 1110 ή με τους κατά τόπους σταθμούς.

    Κλειστά θα είναι την Τετάρτη και τα φαρμακεία.

    Πέμπτη και Παρασκευή απεργούν οι τραπεζοϋπάλληλοι, ενώ χωρίς Μετρό και ηλεκτρικό θα μείνει το Λεκανοπέδιο την Πέμπτη, λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων.

    Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ δια στόματος Γιάννη Παναγόπουλου και Σπύρου Παπασπύρου , έκαναν λόγο για ανασφάλεια δικαίου.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "νομοθετεί σε βάρος των αδυνάμων του ασφαλιστικού συστήματος, δηλαδή σε βάρος των γυναικών και των νέων". Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως "μια κακογραμμένη έκθεση ιδεών", που μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα είναι σε βάρος του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, αλλά και του δημοσίου συμφέροντος, ενώ προειδοποίησε ότι με επικοινωνιακά τεχνάσματα επιχειρείται να κρυφτεί το μεγάλο κρατικό χρέος προς τα ταμεία, που υπερβαίνει κατά πολύ τα 12 δισ. ευρώ.

    Ο κ. Παναγόπουλος υπογράμμισε ότι "η ΓΣΕΕ λέει όχι στις συντάξεις πτωχοκομείου, όχι στην ιδιωτική ασφάλιση, όχι στην κατάργηση του κράτους πρόνοιας, όχι στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης". Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται περί ενός νομοσχεδίου με το οποίο θίγονται μόνο οι δήθεν προνομιούχοι, αλλά ότι στόχος είναι το σύνολο των εργαζομένων και, κατά συνέπεια, η ΓΣΕΕ υποστηρίζει όλες τις κλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Την Πέμπτη 13 Μαρτίου τα συνδικάτα θα έχουν συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Ο γραμματέας της ΓΣΕΕ Κώστας Πουπάκης κάλεσε τα μέλη και τους φίλους της ΔΑΚΕ να μετάσχουν στις κινητοποιήσεις αλλά πρόσθεσε ότι εάν η ΓΣΕΕ μετείχε στο διάλογο ίσως και να είχαν απαληφθεί ορισμένες διατάξεις.

    Την κατάργηση διατάξεων που περιέχονται στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό και αφορούν στην αυτοτέλεια των Ταμείων ζητούν και οι υπό ενοποίηση επιστημονικοί φορείς, προσφεύγοντας στα ελληνικά και τα διεθνή δικαστήρια. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, Γιάννης Αλαβάνος πρόκειται "για ενοποίηση μη ομοειδών ταμείων με μόνο στόχο την κατάλυση της αυτοτέλειάς τους και τη διαχείρισή τους από εντεταλμένους κυβερνητικούς εκπροσώπους".

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος ερωτηθείς αν το κείμενο του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό έχει λάβει την οριστική του μορφή και αν θα ψηφιστεί από τη Βουλή ως έχει, τόνισε ότι όπως σε κάθε νομοσχέδιο έτσι και σε αυτό θα γίνει διάλογος στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής κι η κυβέρνηση θα ακούσει όλες τις απόψεις.

    Η κυβέρνηση προχώρα σε αντικοινωνικές και αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στη συνεδρίαση του πολίτικου συντονιστικού οργάνου, ενώ χαρακτήρισε ως πολύ κρίσιμο θέμα το Ασφαλιστικό

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης για τη μη εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για το Ασφαλιστικό τα τελευταία χρόνια. "Το Ασφαλιστικό χτυπά βάναυσα τις γυναίκες και άλλες κοινωνικές ομάδες. Οι απεργίες γίνονται επειδή καταργούνται δικαιώματα αλλά και επειδή υπάρχει αυταρχισμός και όχι διάλογος με την κυβέρνηση. Στηρίζουμε την απεργία της ΔΕΗ", πρόσθεσε ο Γ. Παπανδρέου.

    Προχειρότητα, αυταρχισμός και επικοινωνιακός λαϊκισμός χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό υπογράμμισε και ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να το αποσύρει.

    Τόνισε ακόμα ότι κανένας διάλογος, καμία μελέτη δεν καταβλήθηκε από την κυβέρνηση για να χτυπηθεί η εισφοροδιαφυγή και μετά τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση χτυπάει βάναυσα τα δικαιώματα των ασφαλισμένων, των γυναικών, των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

    Θα δώσουμε τη μάχη και στο κοινοβούλιο και στο λαό για να μην περάσει το νομοσχέδιο είπε ο κ. Ραγκούσης.

    Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό ζήτησε σε σημερινή συνέντευξη ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος , ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων κατά του νομοσχεδίου.

    Τόνισε ότι το σκηνικό δείχνει πως στόχος της κυβέρνησης είναι να αποδομήσει το ασφαλιστικό σύστημα κι ότι με την πολιτική της κινείται αντίθετα με την κοινωνία.

    Χαρακτήρισε απαράδεκτες τις παρεμβάσεις της ηγεσίας της δικαιοσύνης και επέκρινε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Σανιδά ότι λειτουργεί ως κομματικό στέλεχος της ΝΔ.

    Επεσήμανε πως η ΝΔ είναι μια κυβέρνηση που δεν αξίζει για τη χώρα και τόνισε ότι είναι ανάγκη να κλείσει το συντομότερο δυνατό ο κύκλος της.

    Και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑΟΣ) με ανακοίνωση του τάχθηκε στο πλευρό των εργαζομένων: "Είμαστε σίγουροι, ότι, το υπό κατάθεση, άδικο και απάνθρωπο νομοσχέδιο, δεν θα επιλύσει κανένα από τα χρονίζοντα προβλήματα, του ασφαλιστικού καθεστώτος. Αντίθετα, θα διαιωνίσει, και θα επιδεινώσει, την ήδη απελπιστική κατάσταση, που βιώνουμε σήμερα". Επίσης έκανε λόγο για "προσπάθεια της Κυβέρνησης να απαξιώσει και να προβοκάρει τους αγώνες των εργαζομένων όλων των κλάδων " και προσθέτει πως οι εργαζόμενοι "απεργούν όχι από "χόμπι" αλλά από κοινωνικό καθήκον".

    Υψηλοί τόνοι

    Η πρώτη μεγάλη σοβαρή μεταρρύθμιση της κυβέρνησης που θα αφήσει το ίχνος της με τη γενναιότητα και την πρόβλεψή της είναι, κατά τον εισηγητή της ΝΔ Κώστα Μαρκόπουλο, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του οποίου η επεξεργασία άρχισε σήμερα στη Βουλή. Ο κ. Μαρκόπουλος έκανε λόγο για βαθύτατη τομή που αναζητούσε 50 χρόνια τώρα η Πολιτεία και προέβλεψε ότι θα πετύχει διότι συνδυάζει τη συμμετοχή των εργαζομένων, αναφέρθηκε στην προστασία της μητρότητας και στον αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης με βάση τον οποίο ανιχνεύεται η εισφοροδιαφυγή.

    Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου υποστήριξε ότι αν είχαν βελτιωθεί στοιχειωδώς η εισφοροδιαφυγή και οι υποχρεώσεις του κράτους που αντί να μειωθούν διπλασιάστηκαν δεν θα φθάναμε ως εδώ. Κατά την κ. Χριστοφιλοπούλου η Ελληνίδα μητέρα υφίσταται ποινή ενώ οι ενοποιήσεις γίνονται χωρίς στοιχειώδη προγραμματισμό. Ζήτησε τέλος από την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο.

    Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο "λαιμητόμο που καρατομεί κατακτήσεις και δικαιώματα γκρεμίζει ότι έχει μείνει όρθιο και υπακούει στα αιτήματα του ΣΕΒ". Κάλεσε τον κόσμο να αντισταθεί και να πάρει μέρος σε διαδηλώσεις και απεργίες και ζήτησε να καταργηθεί η βουλευτική σύνταξη και ο κάθε βουλευτής να συνταξιοδοτείται από τον επαγγελματικό του φορέα.

    Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για "σφαγείο με εκτρωματική προοπτική που οδηγεί στην ιδιωτική ασφάλιση". Μίλησε για ληστεία των Ταμείων από την κεφαλαιαγορά και για ρατσισμό στη νεολαία και τις γυναίκες. Προέβλεψε ότι όπως ο νόμος Σιούφα ήταν Βατερλώ για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και το νομοσχέδιο Γιαννίτση για την κυβέρνηση Σημίτη θα είναι και το τωρινό νομοσχέδιο Βατερλώ για την κυβέρνηση.

    Τέλος, ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Βαϊτσης Αποστολάτος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο πέλεκυ που περιέχει άκρως σκληρές διατάξεις και δημιουργεί αίσθημα αδικίας. Μίλησε για προχειρότητα και θολές ρυθμίσεις και κατέληξε λέγοντας ότι κάθε 10 χρόνια οι ίδιοι άνθρωποι και οι ίδιες κατηγορίες εργαζομένων πληρώνουν το κόστος των ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων.

    [02] Πολιτική

    Σωροί τα σκουπίδια στους δρόμους

    Την Τετάρτη η απόφαση για τα σκουπίδια

    11/3/2008 5:08:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την Τετάρτη αποφασίζουν οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εάν θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους ή εάν θα λήξει η απεργία. Σήμερα, πέμπτη ημέρα της απεργίας, η κατάσταση στους δρόμους της Αθήνας και σε όλους τους μεγάλους δήμους, είναι αφόρητη. Περισσότεροι από 8.000 τόνοι σκουπιδιών έχουν συσσωρευτεί μόνο στο δήμο της Αθήνας. "Η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας" τόνισε αναφερόμενος στην απεργία των εργαζομένων στους Δήμους, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Δηλώσεις Παυλόπουλου

    Ο Υπουργός απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και της επίταξης, λέγοντας ότι "μια κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη πάντοτε να κοιτάζει όλες τις παραμέτρους, οι οποίες θωρακίζουν το δημόσιο συμφέρον και τα δικαιώματα των πολιτών".

    Ο κ. Παυλόπουλος αναφερόμενος στους συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ είπε ότι το Ασφαλιστικό δεν θίγει σε τίποτα απολύτως ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους που ανήκουν στην ΠΟΕ-ΟΤΑ και σημείωσε ότι "στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους εκείνοι οι οποίοι αποφασίζουν".

    Σε άλλη ερώτηση τι θα κάνει η κυβέρνηση αν οι αποφάσεις είναι διαφορετικές, ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι "η κυβέρνηση, όπως είναι υποχρεωμένη, άλλωστε, απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, θα πάρει όλα εκείνα τα μέτρα τα οποία θα προστατεύσουν τη δημόσια υγεία. Πιστεύω, όμως, ότι θα το καταλάβουν πρώτα οι εργαζόμενοι και δεν θα χρειαστεί να πάρουμε άλλη απόφαση".

    Ο Υπουργός απαντώντας σε ερώτηση αν κάνει κακό στην εικόνα της κυβέρνησης η αναταραχή στον συνδικαλιστικό και εργασιακό χώρο, είπε ότι "δεν μπορεί να λειτουργεί μια κυβέρνηση παίρνοντας αποφάσεις με το κριτήριο αν της κάνει καλό ή κακό στην εικόνα. Μια κυβέρνηση οφείλει πάντοτε να δρα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον".

    Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε αποφύγει σήμερα το Ασφαλιστικό και να το μεταθέσει για το μέλλον, αλλά δεν υπολογίζει "πολιτικό κόστος". Ανέφερε ότι πρόκειται για δίκαιο νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση κάνει το χρέος της απέναντι στο δημόσιο συμφέρον, στην κοινωνία, τις επόμενες γενιές, ώστε να θωρακίσει το Ασφαλιστικό σύστημα. Σημείωσε ακόμη ότι το δικαίωμα της απεργίας είναι αναφαίρετο και προστατεύεται από το Σύνταγμα, αλλά πρόσθεσε ότι όσοι απεργούν οφείλουν να ασκούν τα δικαιώματά τους, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στο κοινωνικό σύνολο και το δημόσιο συμφέρον. "Δεν μπορεί, σε καμιά περίπτωση, συντεχνιακές αντιλήψεις να υπερακοντίζουν το δημόσιο συμφέρον", υπογράμμισε ο Υπουργός Εσωτερικών.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος , δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ότι η κυβέρνηση δεν τήρησε τα όσα είχε υποσχεθεί και πως η απεργία θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή.

    Για το ενδεχόμενο επίταξης των εργαζομένων ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης. "Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αναλάβει τις ευθύνες της να λειτουργήσει με υπευθυνότητα και σοβαρότητα να κάνει διάλογο και προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί το ασφαλιστικό που έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια. Όλα τα άλλα είναι επικοινωνιακός λαϊκισμός", είπε.

    [03] Πολιτική

    Λίγες ημέρες πριν από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

    Αιχμηρές δηλώσεις Κ. Σκανδαλίδη

    11/3/2008 3:59:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/3/2008 6:26:06 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Καθώς οι ημέρες του 8ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ πλησιάζουν, πολλά στελέχη διατυπώνουν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία του κόμματος. Αίσθηση προκάλεσε η συνέντευξη του Κώστα Σκανδαλίδη στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" που μιλά ανοιχτά για κρίση στο κίνημα που μπορεί να οδηγήσει, όπως λέει, την παράταξη σε "Ένωση Κέντρου Αξιωματούχων". Εν τω μεταξύ, το ασφαλιστικό, η απεργία στη ΔΕΗ, αλλά και οι τελευταίες λεπτομέρειες για το τετραήμερο των εργασιών του Συνεδρίου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Συντονιστικού Πολιτικού Οργάνου του κόμματος, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στη Χαριλάου Τρικούπη, υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου.

    "Ένωση Κέντρου Αξιωματούχων"

    "Το ΠΑΣΟΚ της απολιτικής διεύθυνσης, των μαθητευομένων μάγων των αδιέξοδων πειραματισμών των ανθρώπων που θέλουν να μετατρέψουν τον Πρόεδρο του κινήματος σε Σοφοκλή Βενιζέλο της παράταξης" σημειώνει ο κ. Σκανδαλίδης, προβλέποντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι δύσκολη η εκλογική νίκη. "Ο στόχος είναι όντως αδύνατο να επιτευχθεί μέσα σε ένα αρχηγικό ΠΑΣΟΚ που μεταλλάσσεται ραγδαία σε "Ένωση Κέντρου Αξιωματούχων" αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Στην ίδια συνέντευξη το κορυφαίο στέλεχος του κόμματος επιρρίπτει ευθύνες στο σύνολο της ηγετικής πυραμίδας: "Όλοι είμαστε ταμπουρωμένοι και αυτάρκεις στο καταφύγιο των προσωπικών μας επιδιώξεων και στόχων, ενώ η παράταξη καθημερινά φθίνει. Δε χρειάζεται καμία δημοσκόπηση αληθινή ή ψεύτικη, να αποδείξει τον κατήφορο που πήραμε".

    Απαισιόδοξος εμφανίζεται ο Κ. Σκανδαλίδης και για την πορεία του κόμματος μετά το συνέδριο λέγοντας ότι "η κρίση που διαπερνά την παράταξη δεν αντιμετωπίζεται με γιατροσόφια" και καλεί στελέχη μέλη του ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν τον Γ. Παπανδρέου και να μην τον πριονίζουν καθημερινά.

    "Με το συνέδριο θέλουμε να ανοίξουμε μια νέα σελίδα για το ΠΑΣΟΚ" δήλωσε στη ΝΕΤ 105.8 ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ενώ ο Κώστας Καρτάλης σημείωσε ότι η ανανέωση δεν είναι αναγκαία μόνο στα πρόσωπα αλλά κυρίως στις ιδέες και ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανατροπή στο κόμμα, μέσα από ένα συνέδριο λίγων ημερών.

    "Θα είναι μια ημέρα δημιουργικής και δυναμικής παρέμβασης στην κοινωνία η ημέρα του Συνεδρίου" ανέφερε από την πλευρά του ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος.

    Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκη, θα εκπροσωπήσει τον Συνασπισμό στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου του κινήματος, την Πέμπτη 13 Μαρτίου.

    [04] Πολιτισμός

    Σε περιοδεία ο Λέοναρντ Κοέν

    11/3/2008 6:52:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο Καναδός τραγουδοποιός Λέοναρντ Κοέν ανακοίνωσε σήμερα σχέδια για την πρώτη περιοδεία του εδώ και 15 χρόνια, την οποία θα ξεκινήσει στις 6 Ιουνίου από το Τορόντο.

    Στο πλαίσιο της περιοδείας αυτής θα πραγματοποιήσει μεγάλες συναυλίες, όπως στο βρετανικό Φεστιβάλ Γκλαστονμπέρι στις 29 Ιουνίου όπου θα εμφανιστεί ενώπιον ενός πλήθους 150.000 ανθρώπων, αλλά θα εμφανιστεί και σε μικρές αίθουσες, όπως στην Όπερα του Μάντσεστερ.

    Ο 73χρονος Λέοναρντ Κοέν θα εμφανιστεί στο Τορόντο και το Μόντραλ και θα δώσει σειρά συναυλιών στην Ευρώπη. Η τελευταία επιβεβαιωμένη εμφάνισή του στο πλαίσιο της περιοδείας αυτής είναι στις 29 Αυγούστου στη Βιένη, αν και μπορεί να προστεθούν και άλλες ημερομηνίες στη συνέχεια, δήλωσαν οι διοργανωτές.

    "Για πολλούς, αυτή η περιοδεία θα είναι η μόνη ευκαιρία που θα έχουν στη ζωή τους να δουν το θρύλο που ονομάζεται Λέοναρντ Κοέν", δήλωσε ο Ρομπ Χάλετ της AEG Live, της εταιρείας που προωθεί την περιοδεία.

    [05] Κόσμος

    Θύελλες σαρώνουν επτά χώρες

    11/3/2008 6:36:00 μμ

    Η Ευρώπη θα πληγεί και πάλι σήμερα και αύριο από σφοδρούς ανέμους η ταχύτητα των οποίων θα υπερβαίνει τα 100 χλμ/ώρα ενώ στη θάλασσα τα κύματα θα φτάσουν σε ύψος τα εννέα μέτρα, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).

    Η Ισπανία έχει τεθεί σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού και έξι άλλες χώρες (η Ιρλανδία, η Βρετανία, η Νορβηγία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Πορτογαλία) βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό, αναφέρει ο WMO σε ανακοίνωσή του που βασίζεται στις πληροφορίες του δικτύου Meteoalarm, στο οποίο μετέχουν 24 ευρωπαϊκές χώρες.

    Στη Γαλλία, μπορεί να πληγούν ήδη από το απόγευμα, από ανέμους ταχύτητας ως και 133 χλμ/ώρα, οι ορεινές περιοχές της Άνω Νορμανδίας, της Πικαρδίας, του Νορ-Πα-ντε-Καλέ και τα διαμερίσματα των Αρδεννών και του Μάρνη.

    "Εκτεταμένες ζημιές, με δένδρα να πέφτουν σε δρόμους, είναι χαρακτηριστικές των καταστάσεων αυτού του είδους", προειδοποίησε ο WMO.

    Ο οργανισμός ανακοίνωσε πως περιμένει κύματα ύψους επτά μέτρων στα ανοικτά της Πορτογαλίας και οκτώ ως εννέα μέτρων στα ανοικτά των βόρειων ακτών της Ισπανίας, όπου αναμένονται επίσης βροχοπτώσεις.

    Στα βρετανικά νησιά, ο πληθυσμός καλείται να είναι "ιδιαίτερα προσεκτικός" απόψε, οπότε η καταιγίδα αναμένεται να περάσει από τη δυτική Ιρλανδία και τη βόρεια Αγγλία.

    Στη Γαλλία, ο πορτοκαλί συναγερμός για σφοδρούς ανέμους ήρθη τη νύκτα της Δευτέρας προς την Τρίτη αφού πέρασε η πρώτη θύελλα που προκάλεσε το θάνατο μιας γυναίκας από τη πτώση κλαδιού δένδρου στο Ερ.

    Στη Βρετανία, σφοδροί άνεμοι που έπνεαν με ταχύτητα 80 ως 130 χλμ/ώρα και ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν το κλείσιμο του λιμανιού του Ντόβερ (νότια). Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε πολλές χιλιάδες κατοικίες στη νοτιοδυτική Αγγλία και τη νότια Ουαλία.

    [06] Πολιτική

    Συνάντηση για την αξιολόγηση των ΑΕΙ

    11/3/2008 5:53:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συνάντηση με τα μέλη της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην Εκπαίδευση είχε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης. Στόχος της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων, δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης.

    Όπως είπε, η εσωτερική αξιολόγηση προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Ήδη 114 από τα περίπου 480 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ έχουν προχωρήσει την αξιολόγησή τους, δηλαδή το 25% του συνόλου των τμημάτων, ενώ σιγά σιγά ξεκινούν τη διαδικασία και τα υπόλοιπα τμήματα.

    Επίσης, ο κ.Στυλιανίδης εξέφρασε την άποψη ότι η φοιτητική και πανεπιστημιακή κοινότητα φαίνεται να μπαίνει στη λογική της αξιολόγησης.

    Ο πρόεδρος της Αρχής, Σπύρος Αμούργης, τόνισε ότι η αξιολόγηση προχωρά κανονικά, αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι η συγκεκριμένη Αρχή συστάθηκε μόλις πριν από ενάμιση χρόνο.

    Τα τμήματα που έχουν προχωρήσει στην εσωτερική αξιολόγηση, αναμένεται να έχουν ολοκληρώσει και την εξωτερική αξιολόγηση μέχρι το τέλος του έτους ή το αργότερο μέχρι το τέλος του επόμενου ακαδημαϊκού έτους.

    Τα τμήματα αυτά, όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν ο υπουργός Παιδείας θα έχουν προτεραιότητα στη χρηματοδότηση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων τους.

    [07] Πολιτική

    Συνεργασία Καραμανλή-Παυλόπουλου

    Θωράκιση των συνόρων

    11/3/2008 5:32:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών, που αρχίζει την Τετάρτη στη Σλοβενία, με αντικείμενο τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συζήτησαν ο Πρωθυπουργός με τον Υπουργό Εσωτερικών, στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά την συνάντηση, ο κ. Παυλόπουλος, επεσήμανε, ότι η Ελλάδα, υποστηρίζει τη λειτουργία εξειδικευμένων κέντρων, που θα συμβάλλουν στη θωράκιση των εξωτερικών συνόρων.

    Οι ελληνικές θέσεις

    Ο κ. Παυλόπουλος ενημέρωσε, όπως είπε, τον Πρωθυπουργό για τις θέσεις που θα υποστηρίξει στη Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα εδώ και χρόνια είχε υποστηρίξει ότι η Ευρώπη οφείλει να διαμορφώσει μηχανισμούς που θα θωρακίζουν τα εξωτερικά της σύνορα, κυρίως για θέματα λαθρομετανάστευσης και για την αναχαίτιση των κυκλωμάτων των δουλεμπόρων.

    Σημείωσε ότι πρέπει να δημιουργηθούν εξειδικευμένα κέντρα, αναφέροντας πως το κέντρο που, ήδη, υπάρχει στον Πειραιά μπορεί να μετεξελιχθεί σε ευρωπαϊκό κέντρο διαχείρισης των θαλασσίων συνόρων. Αυτή η προσπάθεια από την πλευρά της ΕΕ, είπε, έχει τη στήριξη της Ελλάδας υπό τον όρο της προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ιδίως της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

    [08] Ιράκ

    Βόρεια της Βαγδάτης

    Επίθεση αυτοκτονίας με 8 νεκρούς

    11/3/2008 5:19:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τουλάχιστον 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα και 13 τραυματίστηκαν σε τοποθεσία βόρεια της Βαγδάτης από επίθεση αυτοκτονίας εναντίον οδοφράγματος των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και σουνιτών ενόπλων που μάχονται κατά της Αλ Κάιντα, έγινε γνωστό από ιρακινή αστυνομική πηγή. Ένας καμικάζι έπεσε με το παγιδευμένο όχημα στο οποίο επέβαινε σε οδόφραγμα στην Ντχουλουίγια, 70 χλμ βόρεια της Βαγδάτης, δήλωσε ο αξιωματικός της αστυνομίας Μοχάμεντ Χάλεντ. Το οδόφραγμα φρουρούσαν από κοινού ιρακινοί αστυνομικοί και μέλη σουνιτικής ομάδας που μάχεται κατά της Αλ Κάιντα.

    [09] Κόσμος

    Unicef

    Στο ζενίθ η κακοποίηση παιδιών στη Ευρώπη

    11/3/2008 4:49:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠE

    Στις αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, τέσσερα παιδιά χάνουν τη ζωή τους κάθε μέρα από την κακοποίηση, ενώ στα 1000 παιδιά που κακοποιούνται, υπομένοντας σιωπηλά το μαρτύριό τους, σημειώνεται ένα θάνατος. Στις δε τριτοκοσμικές χώρες δεν γίνεται λόγος καν για τη σωματική βία, καθώς εκεί οι παραβιάσεις αφορούν θεμελιώδη δικαιώματα. Πρόκειται για στοιχεία των τελευταίων δύο ετών που έχει συγκεντρώσει η Unicef, και παρουσιάστηκαν στη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Ερευνώντας θέματα επικινδυνότητας και ευπάθειας σε παιδιά στην Νοτιοανατολική Ευρώπη», που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Κέντρο Ερευνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε συνεργασία με το City College.

    Οι σύνεδροι επεσήμαναν πως η οικογένεια δεν αποτελεί πάντα ένα ασφαλές μέρος για τα παιδιά και επεσήμαναν ότι ακόμη και οι ήπιες μορφές βίας με στόχο την τιμωρία, ως μέθοδος διαπαιδαγώγησης, μπορεί να βλάψουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού και τη σωστή ανάπτυξη της ατομικότητάς του. Σε έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού (1998) για τη χρήση σωματικής τιμωρίας, διαπιστώθηκε ότι το ξύλο που χρησιμοποιούν οι γονείς καθημερινά στην ανατροφή των παιδιών τους οδήγησε το 4% των παιδιών σε τραυματισμούς και το 1% σε σοβαρούς τραυματισμούς που χρειάστηκαν νοσηλεία. «Οι γονείς καταφεύγουν στη βία και το ξύλο όταν οι ίδιοι αισθάνονται πίεση και ένταση από άλλα γεγονότα, άσχετα από τη συμπεριφορά του παιδιού. Τα παιδιά γίνονται θύματα και άλλων μορφών βίας από την παραμέληση των γονιών τους. Γι αυτό είναι η ίδια η οικογένεια που χρειάζεται υποστήριξη», τόνισε η ειδική σε θέματα κακοποίησης παιδιών του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, Ειρήνη Φερέτη. Υποστήριξε δε ότι η ψυχική βία είναι εξίσου επιβαρυντική με τη σωματική και αναφέρθηκε στις ελλείψεις δομών, κυρίως στην περιφέρεια, για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Στην Ελλάδα, στις 100.000 γεννήσεις το χρόνο αναμένεται ότι 1.000 έως 2.000 παιδιά θα κακοποιηθούν (ποσοστό περίπου 1-2% του παιδικού πληθυσμού). Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς ένα νεκρό παιδί σημαίνει χρόνια βία, απομόνωση της οικογένειας και έλλειψη υποστηρικτικών δομών.

    Οι συνηθισμένοι παράγοντες που συμβάλλουν στην κακοποίηση είναι η φτώχεια, τα αρνητικά πολιτισμικά πρότυπα, η έλλειψη σωστής ανατροφής, περιβάλλοντος αγάπης και στοργής των ίδιων των γονιών, η μικρή ηλικία στην οποία κάποιος γίνεται γονιός κ.ά. Η Ψυχολόγος και συνεργάτιδα του Κέντρου Ερευνών Νοτιανατολικής Ευρώπης, Ευφροσύνη Καλυβά, τόνισε ότι το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα δεν προσφέρει ασφάλεια σε αυτόν που θέλει να καταγγείλει περιστατικά κακοποίησης παιδιών. Όσον αφορά στις συνέπειες από τη χρήση ουσιών από τους γονείς σημείωσε: «Η χρήση ουσιών από τους γονείς μπορεί να μην έχει σχέση πάντα με τη σωματική βία, αλλά με τις εικόνες της καθημερινότητας που λαμβάνουν τα παιδιά, όπως το να βλέπουν τους γονείς μεθυσμένους, λιπόθυμους, να βρίζουν κ.ά.»

    Η υπεύθυνη του προγράμματος Παιδικής Προστασίας στη Σερβία, Μάσα Αβράμοβιτς, αναφέρθηκε στην διαδικασία ανάπτυξης τα τελευταία πέντε χρόνια, διαφόρων μοντέλων συμμετοχής των παιδιών της χώρας σε δράσεις, όπως αυτή της θέσπισης δικαιώματος για Συνήγορο του Παιδιού. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν περίπου 1.500 παιδιά, τα οποία εξέφρασαν ανασφάλεια, κυρίως για το σχολικό τους περιβάλλον (βία από τους συνομήλικούς τους), διαπίστωσαν διάκριση προς τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και τους Ρόμα, αδυναμία να εκφράσουν ελεύθερα τις ιδέες τους στο σχολείο, αλλά και να έχουν προσωπική ζωή.

    [10] Υγεία

    Υπουργείο Υγείας

    Παχύσαρκα τα μισά Ελληνόπουλα

    11/3/2008 4:33:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: NET

    Με το σύνθημα «Ρίξτε το Βάρος στο Παιδί», το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τέσσερα ακόμη υπουργεία ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης για τη πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, μιας νόσου που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις στη χώρα μας. Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοίνωσε τις δράσεις που εντάσσονται στην εκστρατεία ενημέρωσης «Η ζωή έχει χρώμα», με θέμα την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. «Είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Υγείας ξεκινά μια τόσο μεγάλη προληπτική δράση. Στις 17 Μαρτίου θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τη διατροφή και τις διατροφικές διαταραχές», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Η παιδική παχυσαρκία λαμβάνει διαστάσεις πανδημίας παγκοσμίως, ωστόσο η Ελλάδα έχει τα πιο παχύσαρκα παιδιά σε όλη την Ευρώπη κυρίως λόγω της αλόγιστης κατανάλωσης λιπαρών τροφών και της έλλειψης άσκησης. Η συχνότητα της παχυσαρκίας σε παιδιά ηλικίας 6-11 χρόνων φθάνει το 54% και στους εφήβους ηλικίας 12-17 ετών αγγίζει το 40%. Σύμφωνα με μελέτη του Ιατρείου Παχυσαρκίας του Ενδοκρινολογικού Τμήματος του νοσοκομείου ΠΑΙΔΩΝ "Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ", η παχυσαρκία στην Ελλάδα εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά ηλικίας 8-12 χρόνων. Άμεσες είναι και οι επιπτώσεις της νόσου στην ψυχολογία των παιδιών, καθώς έχει συνδεθεί με χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, βουλιμία και κακή εικόνα του σώματος. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα ποσοστά παχυσαρκίας στην χώρα μας, και ιδιαίτερα των παιδιών, καθώς η νόσος συνδέεται στενά με σοβαρές ασθένειες όπως σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, αυξημένη χοληστερόλη και τριγλυκερίδια. Η εκστρατεία ενημέρωσης γίνεται με τη συνεργασία των υπουργείων Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανάπτυξης (Γενική Γραμματεία Καταναλωτή), Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού (Γενική Γραμματεία Αθλητισμού), Μεταφορών & Επικοινωνιών και περιλαμβάνει τις ακόλουθες δράσεις: Επίσκεψη των ολυμπιονικών και πρεσβευτών της εκστρατείας «Η ζωή έχει χρώμα» σε επιλεγμένα σχολεία της χώρας, όπου θα διανεμηθούν ενημερωτικά έντυπα παιδικής παχυσαρκίας για παιδιά και εφήβους. Διοργάνωση βιωματικής εκδήλωσης «Σπίτι της Υγιεινής Διατροφής» στον εκθεσιακό χώρο του ΜΕΤΡΟ Συντάγματος με στόχο την ενημέρωση των παιδιών σε ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο.

    Σε συνεργασία με την ΕΡΤ, η οποία είναι και χορηγός επικοινωνίας, διοργάνωση ενημερωτικών εκπομπών για το θέμα της παιδικής παχυσαρκίας και ανάπτυξη διαφημιστικού προγράμματος.

    [11] Euro 2008

    Τελευταίο φιλικό κόντρα στην Αρμενία

    11/3/2008 3:59:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η εθνική ομάδα θα δώσει το τελευταίο φιλικό τεστ, πριν την έναρξη του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το καλοκαίρι στα γήπεδα της Ελβετίας και της Αυστρίας, κόντρα στην αντίστοιχη της Αρμενίας. Το παιχνίδι θα διεξαχθεί την 1η Ιουνίου στην Φρανκφούρτη, όπου η πρωταθλήτρια Ευρώπης θα πραγματοποιήσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της και θα αποτελέσει την πρόβα-τζενεράλε για το ματς της πρεμιέρας στο EURO κόντρα στην Σουηδία (10/6) στο Σάλτσμπουργκ.

    Οι πρώτες κλήσεις για τον αγώνα με την Πορτογαλία

    Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Οτο Ρεχάγκελ, κάλεσε στην εθνική ομάδα ανδρών εννέα ποδοσφαιριστές, που ανήκουν σε συλλόγους του εξωτερικού, για τον φιλικό αγώνα με την Πορτογαλία, ο οποίος θα διεξαχθεί στο Ντίσελντορφ στις 26 του μηνός στο πλαίσιο της προετοιμασίας των δύο ομάδων για την τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2008. Η αναμέτρηση θα φιλοξενηθεί στο γήπεδο «LTU Arena» με ώρα έναρξης 20:30 (τοπική). Πρόκειται για τους Γιούρκα Σεϊταρίδη, Αγγελο Μπασινά, Στέλιο Γιαννακόπουλο, Γιώργο Σαμαρά, Φάνη Γκέκα, Γιάννη Αμανατίδη, Αγγελο Χαριστέα, Σωτήρη Κυργιάκο και Κώστα Κατσουράνη.

    [12] Κοινωνία

    Απολογία του σταθμάρχη της Λάρισας

    Προανάκριση για τον εκτροχιασμό

    11/3/2008 3:41:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στην Τροχαία Λάρισας, η οποία διενεργεί την προανάκριση για το σιδηροδρομικό ατύχημα αμαξοστοιχίας "Ιντερσίτι", το Σάββατο, λίγο έξω από την πόλη, παρουσιάστηκε σήμερα, ο σταθμάρχης του επιβατικού σταθμού της Λάρισας, ο οποίος, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, ευθύνεται για το γεγονός ότι η αμαξοστοιχία οδηγήθηκε σε παρακαμπτήριο αντί της ευθείας γραμμής, με αποτέλεσμα να εκτροχιαστεί.

    Ο 50χρονος σιδηροδρομικός, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος, καθώς το αυτόφωρο είχε παρέλθει, απολογήθηκε με υπόμνημα το οποίο κατέθεσε ο δικηγόρος του. Σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου, στο υπόμνημα υποστηρίζονται, μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:

    - Αφενός μεν ο σταθμάρχης αποδέχεται την ευθύνη που του αναλογεί. Παραδέχεται ότι έπρεπε να ελέγξει και να διαπιστώσει ότι η αμαξοστοιχία "Ιντερσίτι 74", φθάνοντας στον εμπορικό σταθμό του Μεζούρλου Λάρισας, οδηγείτο σε παρακαμπτήριο (τρίτη γραμμή) αντί της κυρίας γραμμής.

    Ο σταθμάρχης, όπως παραδέχθηκε νωρίτερα, είχε χρησιμοποιήσει την τρίτη γραμμή για να διέλθει εμπορική αμαξοστοιχία και δεν επανέφερε τα "κλειδιά" της διασταύρωσης (σ.σ.: ο χειρισμός γίνεται ηλεκτρονικά), κατά τρόπο ώστε η ταχεία αμαξοστοιχία να συνεχίσει ευθεία.

    - αφετέρου όμως, στηριζόμενος στις δικλείδες ασφαλείας που σε κάθε περίπτωση έχει ο ΟΣΕ, επιρρίπτει μερίδιο ευθύνης τόσο στον σταθμάρχη του σταθμού Παλαιοφαρσάλου -ο οποίος επέτρεψε την κίνηση του τρένου προς Λάρισα, παρότι δεν είχε λάβει σχετικό σήμα του συναδέλφου του- όσο και στους δύο μηχανοδηγούς του τρένου οι οποίοι όφειλαν να δουν το φωτεινό σήμα εισόδου στην παρακαμπτήριο και να μειώσουν σημαντικά ταχύτητα. Σε ευθεία κίνηση η αμαξοστοιχία στο σημείο εκείνο αναπτύσσει ταχύτητες έως και 160 χλμ/ώρα, ενώ εισερχόμενη στην παρακαμπτήριο θα έπρεπε να κινείται με ταχύτητα κάτω των 80 χλμ/ώρα.

    Το ευτύχημα, για τους επιβάτες του πρώτου βαγονιού, το οποίο, μετά τον εκτροχιασμό, ανατράπηκε και σύρθηκε για πολλά μέτρα στο έδαφος, ήταν ότι δεν έσπασαν τα τζάμια του, με αποτέλεσμα όλοι να μείνουν μέσα σ΄ αυτό, τραυματιζόμενοι, αλλά όχι πολύ σοβαρά. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας εξακολουθεί να νοσηλεύεται μια 37χρονη πολυτραυματίας, ενώ δύο ακόμη συνεπιβάτες της έλαβαν χθες εξιτήριο.

    Ο σταθμάρχης ζήτησε ακόμη να εξεταστούν ο ταχογράφος της αμαξοστοιχίας, καθώς και τα τηλεγραφήματα και οι ηχογραφημένες συνομιλίες μεταξύ του ιδίου και των μηχανοδηγών του τρένου.

    [13] Πολιτισμός

    Την Τετάρτη το τελευταίο αντίο

    "Έφυγε" ο Βαγγέλης Καζάν

    11/3/2008 3:28:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/3/2008 4:27:55 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένας από τους σημαντικότερους καρατερίστες του ελληνικού κινηματογράφου, με εξειδίκευση στους ρόλους του "σκληρού", ο Βαγγέλης Καζάν, αγαπημένος ηθοποιός του Θόδωρου Αγγελόπουλου και όχι μόνο, έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας, σε ηλικία 70 ετών, χτυπημένος από τον καρκίνο.

    Ο Βαγγέλης Καζάν γεννήθηκε στο Ναύπλιο το 1938. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη. Η πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο έγινε το 1960 με το έργο "Ριχάρδος ο Τρίτος" στο Εθνικό Θέατρο. Στη δεκαετία του 60 εργάστηκε στο θίασο των Ηνωμένων Καλλιτεχνών της Νέας Ιωνίας αλλά και σε άλλους θιάσους.

    Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1953 στην ταινία "Από έξι μείναμε δύο" και ακολουθούν πολλές άλλες. Τιμήθηκε από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με το βραβείο ερμηνείας για το ρόλο του στην ταινία "Θίασος", το 1972.

    Εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες μικρού μήκους και στη σουηδική του Ολιβιέρ Βαχμάν, "Η αδελφή μου μιλάει ελληνικά". Στην τηλεόραση συμμετείχε στις σειρές "Χατζηεμμανουήλ", "Η αγάπη της γάτας", "Επισκέπτης της ομίχλης". Ασχολήθηκε και με τον αθλητισμό παίρνοντας μέρος σε αγώνες δρόμου.

    Η κηδεία του Βαγγέλη Καζάν θα γίνει το πρωί της Τετάρτης στις 10.30 στο Νεκροταφείο Σχιστού.

    [14] Κόσμος

    Ροζ σκάνδαλο "καίει" τον κυβερνήτη της Ν.Υόρκης

    11/3/2008 12:57:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Σε σκάνδαλο με κύκλωμα πορνείας εμπλέκεται ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Έλιοτ Σπίτσερ, ο οποίος την περίοδο 1999-2006, από τη θέση του εισαγγελέα της Πολιτείας, έγινε γνωστός ερευνώντας οικονομικούς αναλυτές, διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων και ασφαλιστικές εταιρίες. Ο Σπίτσερ, γνωστός ως "Κύριος Καθαρός" και "Σερίφης της Γουόλ Στριτ", ενδέχεται να παραιτηθεί μετά την ανάμειξη του ονόματός του στο ροζ σκάνδαλο. Ο Σπίτσερ παραδέχτηκε ότι ενήργησε παράνομα, ωστόσο δεν επιβεβαίωσε τα σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου. "Απογοήτευσα και απέτυχα να φανώ αντάξιος των προσδοκιών μου. Πρέπει τώρα να αφιερώσω λίγο χρόνο για να ξανακερδίσω την εμπιστοσύνη της οικογένειάς μου", δήλωσε ο 48χρονος Σπίτσερ, πατέρας τριών παιδιών.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Νιου Γιορκ Τάιμς", το κύκλωμα, που αποκαλείτο "Το Κλαμπ του Αυτοκράτορα", τροφοδοτούσε με ιερόδουλες, πλούσιους πελάτες στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, το Λονδίνο, το Μαϊάμι και την Ουάσινγκτον, οι οποίοι πλήρωναν από 1000 έως 5.500 δολάρια για μια ώρα.

    Την περασμένη εβδομάδα, τέσσερις ύποπτοι παραπέμφθηκαν στην δικαιοσύνη κατηγορούμενοι για ανάμειξη στο κύκλωμα. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν ο Σπίτσερ θα αντιμετωπίσει κατηγορίες, όμως η καριέρα του ανθρώπου που κάποτε θεωρείτο ότι μπορεί να φτάσει μέχρι την προεδρία, έχει σίγουρα καταστραφεί και σύμφωνα με συνεργάτες του δεν αποκλείεται να παραιτηθεί από κυβερνήτης της Νέας Υόρκης.

    Σύμφωνα με την δικογραφία, ο Σπίτσερ ήταν ο "Πελάτης 9" και μάλιστα φέρεται ότι πλήρωσε 4.300 δολάρια για μια βραδιά με μια ιερόδουλη σε ακριβό ξενοδοχείο της Ουάσινγκτον. Την τηλεφωνική συνομιλία τους υπέκλεψε το FBI κι έτσι η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Ο Σπίτσερ είναι το τελευταίο πολιτικό πρόσωπο στις Ηνωμένες Πολιτείες που υπέπεσε σε αδίκημα του οποίου υπήρξε διώκτης. Το 2006, ο Τεντ Χάγκαρντ, πάστορας σε μεγάλη εκκλησία των Ευαγγελιστών, στο Κολοράντο, ο οποίος καταδίκαζε την ομοφυλοφιλία, αποκαλύφθηκε ότι είχε επί χρόνια ερωτικό δεσμό με νεαρό άνδρα.

    [15] Οικονομία

    Στο 4,4% ο πληθωρισμός

    11/3/2008 12:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/3/2008 6:44:41 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Εκρηκτική αύξηση στο 4,4 % σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΓΔΤΚ) το μήνα Φεβρουάριο 2008, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2007, έναντι αύξησης 2,7% που είχε σημειωθεί κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2006 προς 2007, τροφοδοτούμενος από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης. Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, η αύξηση κατά μισή μονάδα σε σχέση με τον Ιανουάριο οφείλεται πέρα από τις συνεχιζόμενες υψηλές τιμές του πετρελαίου και στην κατά μια εβδομάδα μεγαλύτερη διάρκεια των εκπτώσεων φέτος από πέρσι. Επίσης, ο πληθωρισμός είχε ξαναβρεθεί σε αυτά τα επίπεδα τον Ιανουάριο του 2002. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας σε σχέση με τον περσινό Φεβρουάριο η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 38,1 %, ακολουθεί το σπορέλαιο με 30,1%, το βούτυρο γάλακτος 29,6%, τα ζυμαρικά 21,3%, το αλεύρι 19%, η βενζίνη 19%, ενώ 2ψηφιες αυξήσεις σημειώνονται στις τιμές σε πολλών άλλον προϊόντων και υπηρεσιών. Όπως σχολιάζει ο γενικός γραμματέας της στατιστικής υπηρεσίας Μανώλης Κοντοπιράκης, η εξέλιξη του πληθωρισμού τον Μάρτιο εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, αν η τιμή δεν παρουσιάσει σημαντικές μεταβολές ο πληθωρισμός τον Μάρτιο αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με τον Ιανουάριο.

    Όπως ανακοίνωσε η ΕΣΥΕ, ο Γενικός Δείκτης κατά το μήνα Φεβρουάριο 2008 σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (Ιανουάριο 2008) παρουσίασε μείωση 0,8% έναντι μείωσης 1,3% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

    Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Εν.ΔΤΚ) το μήνα Φεβρουάριο 2008 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2007 παρουσίασε αύξηση 4,5%, έναντι αύξησης 3% που είχε σημειωθεί κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2006 προς 2007.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 4,4% το μήνα Φεβρουάριο 2008 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2007 προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των εξής δεικτών:

    Κατά 10,2% της ομάδας στέγαση, λόγω αύξησης των τιμών των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, της ύδρευσης - αποχέτευσης, των δημοτικών τελών, του ηλεκτρικού ρεύματος, των υπηρεσιών κοινοχρήστων και του πετρελαίου θέρμανσης. Κατά 6,6% της ομάδας "διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά", λόγω αύξησης των τιμών στα εξής είδη: ρύζι, αλεύρι, ψωμί, ζυμαρικά, κρέατα και αλαντικά, γάλα, παστεριωμένο, διατηρημένο, τυριά, φρούτα νωπά και λαχανικά φρούτα, όσπρια, χυμοί φρούτων, μεταλλικό νερό, κλπ. Κατά 5,3% της ομάδας μεταφορές λόγω αύξησης των τιμών των καυσίμων αυτοκινήτου, της συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτου και των υπηρεσιών μεταφορών. Κατά 4,6% της ομάδας "εκπαίδευση" λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών, των φροντιστηρίων, κλπ. Αυξήσεις σημειώθηκαν στις τιμές της ομάδας "ξενοδοχεία - καφέ - εστιατόρια" κατά 4,3%, της ομάδας "διαρκή αγαθά", είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες κατά 2,8% και της ομάδας "υγεία" κατά 3,1%.

    Μισθώματα

    Η ΕΣΥΕ ανακοίνωσε ότι το ποσοστό αύξησης του μισθώματος για το μήνα Μάρτιο 2008 ανέρχεται σε 3,3% επί του καταβαλομένου μισθώματος. Υπενθυμίζεται ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) στο δωδεκάμηνο χρονικο διάστημα Μαρτίου 2007-Φεβρουαρίου 2008 παρουσίασε αύξηση κατά 4,4%.

    Στις περιπτώσεις των μισθώσεων των οποίων η ετήσια αναπροσαρμογή μισθώματος ορίζεται στο 75% της μεταβολής του ΔΤΚ, το ποσοστό αύξησης του μισθώματος για το μήνα Μάρτιο ανέρχεται στο 3,3% επί του καταβαλομένου μισθώματος.

    Επικρίνει το ΠΑΣΟΚ

    "Τα περίφημα 41 μέτρα κατά της ακρίβειας που εξήγγειλε με πομπώδη τρόπο η κυβέρνηση παραμένουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία στο συρτάρι και αποδεικνύονται επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.Επί πλέον αυτή τη στιγμή ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί κατά μισή μονάδα και αγγίζει τα υψηλά εξαετίας".

    Τη δήλωση έκανε ο υπεύθυνος Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, καλώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση "να αφήσει την επικοινωνία και να ασχοληθεί σοβαρά με την προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων και την ευρύτερη ανάπτυξη της οικονομίας".

    [16] Μπάσκετ

    Στο Ελληνικό ο τελικός του κυπέλλου

    11/3/2008 4:28:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οριστικά στο κλειστό γήπεδο του Ελληνικού θα διεξαχθεί ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας μπάσκετ των ανδρών ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό την Κυριακή, 23 Μαρτίου. Αυτό αποφασίστηκε στη σύσκεψη που έγινε σήμερα παρουσία εκπροσώπων της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) των δύο ομάδων και της ελληνικής αστυνομίας. Το μόνο που απομένει για να ανακοινωθεί η έδρα του τελικού είναι η έγκριση από τη διεύθυνση των Ολυμπιακών Ακινήτων, όπου ανήκει το συγκεκριμένο γήπεδο. Η μεγαλύτερη είδηση που προέκυψε από τη σύσκεψη αφορά στην έκδοση μόλις 1200 εισιτηρίων τα οποία θα μοιραστούν (από 600) οι δύο ΚΑΕ για τις ανάγκες των φιλάθλων τους. Το κλειστό του Ελληνικού έχει χωρητικότητα 6 χιλιάδων θεατών με τη δυνατότητα επέκτασης των κερκίδων, αλλά λόγοι ασφαλείας υποχρεώνουν τους δύο φιναλίστ ν αγωνιστούν μπροστά σε... άδειες κερκίδες.

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Αιχμές Κόκκαλη κατά Βαρδινογιάννη

    11/3/2008 4:20:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Σωκράτης Κόκκαλης έθεσε θέμα προέδρου στη Σούπερ Λίγκα, με αφορμή κάποιες δηλώσεις του Γιάννη Βαρδινογιάννη. Εξερχόμενος του διοικητικού συμβουλίου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ο επικεφαλής του πειραϊκού συλλόγου τόνισε χαρακτηριστικά:

    "Το Δ.Σ. ασχολήθηκε με την παρούσα κατάσταση και της ομάδας, αλλά και του πρωταθλήματος. Σε λίγο θα βγει μια ανακοίνωση, που θα σας ενημερώσει για το τι έγινε και το τι συζητήθηκε γι΄ αυτά τα θέματα. Το πρωτάθλημα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Ο Ολυμπιακός έχει επισημάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα ορισμένες θέσεις που έχουν εκφραστεί από τον ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού και πρόεδρο της Σούπερ Λίγκας, Γιάννη Βαρδινογιάννη, που θεωρούμε ότι δεν θα έπρεπε να γίνουν. Η τελευταία δήλωση ότι το πρωτάθλημα παίζεται στο γήπεδο είναι κάτι που δεν θα έπρεπε να γίνει. Γι΄ αυτά τα πράγματα υπάρχουν συγκεκριμένοι κανονισμοί. Η θεσμική θέση του κ. Βαρδινογιάννη είναι να τηρούνται αυτοί οι κανονισμοί. Αν αυτή η παρατήρηση αφορούσε την ένσταση, είναι λάθος και μια τοποθέτηση που δεν θα έπρεπε να γίνει από τον πρόεδρο ενός οργάνου, που είναι υπεύθυνο για την τήρηση των κανονισμών, και οι κανονισμοί λένε ότι αυτό που έπρεπε να γίνει ήταν αυτό που έγινε στη δευτεροβάθμια επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ. Αν ο κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης δεν καταλάβει ότι δεν λειτουργεί ως πρόεδρος του Παναθηναϊκού, αλλά της Σούπερ Λίγκας, ο Ολυμπιακός θα ζητήσει την αλλαγή του".

    [18] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Με πρόστιμο απειλείται ο Γκονζάλες

    11/3/2008 3:49:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το πειθαρχικό παράπτωμα του Έκι Γκονζάλες ήρθε να επισκιάσει τη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Λάρισας, με την οποία το "τριφύλλι" παρέμεινε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, έξι... στροφές πριν από τη λήξη του εφετινού «μαραθωνίου» της Σούπερ Λίγκας. Ο Αργεντινός άσος του Παναθηναϊκού θεωρούσε βέβαιη τη συμμετοχή του στη 18άδα του Κυριακάτικου αγώνα, παρ΄ όλα αυτά ο Ζοζέ Πεσέιρο είχε διαφορετική άποψη, εξέλιξη που οδήγησε τον Γκονζάλες στο να φύγει δυσαρεστημένος από το γήπεδο "Απόστολος Νικολαΐδης".

    Η ενέργεια του Αργεντινού δεν πέρασε απαρατήρητη από τη διοίκηση και οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για την επιβολή "τσουχτερού" προστίμου. Ο Έκι Γκονζάλες, από την ημέρα που επέστρεψε "σιδερένιος" στις εκδηλώσεις της ομάδας, δεν έχει καταφέρει ακόμη να καθιερωθεί στη βασική ενδεκάδα, γεγονός που, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, τον έχει επηρεάσει αρνητικά στον ψυχολογικό τομέα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το επεισόδιο που είχε πρόσφατα ο Αργεντινός με τον Σωτήρη Νίνη, στη διάρκεια της προπόνησης. Πλέον, η διοίκηση δεν πρόκειται να του χαριστεί και θα τον τιμωρήσει παραδειγματικά.

    Μανούτσο:"Έχουμε νοοτροπία πρωταθλητή"

    Ιδανικό χαρακτήρισε το ντεμπούτο του στον Παναθηναϊκό ο Μανούτσο Γκονσάλβες, ο οποίος ζήτησε από τον κόσμο να κάνει λίγο υπομονή και θα δεί περισσότερα πράγματα από αυτόν στο μέλλον. "Ήταν ένα ονειρικό ντεμπούτο καθώς στην πρώτη μου συμμετοχή κατάφερα να σκοράρω. Αυτή είναι η δουλειά του κάθε επιθετικού. Όταν πετυχαίνω γκολ νιώθω μεγάλη ικανοποίηση και είμαι πολύ ευτυχισμένος. Ομως η νίκη επί της Λάρισας επιτεύχθηκε έπειτα από συλλογική δουλειά και δώσαμε χαρά στον κόσμο μας. Όλοι μαζί θα συνεχίσουμε ως το τέλος διότι πιστεύουμε ότι μπορούμε να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα και να ικανοποιήσουμε τους οπαδούς μας", τόνισε ο Ανγκολέζος στράικερ και συνέχισε:

    "Το σημαντικότερο είναι ότι διαθέτουμε τη νοοτροπία του πρωταθλητή. Θέλουμε μα κερδίζουμε πάση θυσία. Ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλη ομάδα με ποιοτικούς παίκτες. Έχουμε υψηλούς στόχους και να είστε σίγουροι ότι θα καταφέρουμε να τους υλοποιήσουμε".

    Όσον αφορά το μέλλον του στην Παιανία, είπε: "Ο Παναθηναϊκός είναι μια μεγάλη ομάδα με παίκτες που τους αρέσει να κυκλοφορούν την μπάλα και αρέσκεται στο επιθετικό ποδόσφαιρο. Από εκεί και πέρα, τα πάντα μπορούν να συμβούν. Δεν μπορώ να ξέρω τι θα γίνει. Μπορεί να μείνω για τρεις μήνες, μπορεί να μείνω παραπάνω χρόνο. Θέλω να μου έχει εμπιστοσύνη ο κόσμος γιατί στόχος μου είναι να συνεχίσω να σκοράρω και να βοηθήσω τον Παναθηναϊκό να κατακτήσει το πρωτάθλημα».

    [19] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Απολύθηκε ο Λεμονής

    11/3/2008 3:40:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/3/2008 6:45:36 μμ)

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Επισήμως τέλος από την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού αποτελεί πλέον ο Τάκης Λεμονής, αφού αυτή ήταν η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της πειραϊκής ΠΑΕ, το οποίο ολοκληρώθηκε πριν από λίγο. Στη σχετική ανακοίνωση προέβη ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Πέτρος Κόκκαλης. Όπως είπε ο κ. Κόκκαλης, χρέη προπονητή αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος βοηθός του Λεμονή, Χοσέ Σεγκούρα. «Με βάση την εικόνα της ομάδας, το Δ.Σ. έκρινε ότι έπρεπε να αλλάξει κάτι και σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως αλλάζει ο προπονητής» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του κ. Κόκκαλη.

    Η ΠΑΕ ανακοίνωσε και επίσημα το «διαζύγιο» με Λεμονή

    Και τυπικά παρελθόν αποτελεί ο Τάκης Λεμονής από την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού. Η πειραϊκή ΠΑΕ εξέδωσε πριν από λίγο ανακοίνωση για το θέμα, στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Συνεδρίασε σήμερα 11-3-2008 το διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ Ολυμπιακός υπό την προεδρία του κ. Σωκράτη Κόκκαλη. Κατά τη συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο, με γνώμονα την άμεση εγρήγορση του ποδοσφαιρικού τμήματος για την επίτευξη των αγνωστικών στόχων της ομάδας την τρέχουσα περίοδο:

    - Ενέκρινε τη συναινετική λύση της συνεργασίας με τον προπονητή κ. Λεμονή, τον οποίο ευχαριστεί για τη μέχρι σήμερα προσφορά του.

    - Αποφάσισε την ανάθεση καθηκόντων προπονητή στον κ. Σεγκούρα.»

    Απέφυγε τα πολλά λόγια ο Λεμονής

    Απέφυγε τα πολλά λόγια ο Τάκης Λεμονής, κατά την αποχώρησή του σήμερα από τις εγκαταστάσεις του Ρέντη. Ο πρώην -πλέον- προπονητής του Ολυμπιακού πήγε για τελευταία φορά στο αθλητικό κέντρο της ομάδας, αποχαιρέτησε τους παίκτες και τους συνεργάτες του, μάζεψε τα πράγματά του από το γραφείο και αποχώρησε πριν από την έναρξη της προπόνησης. Κατά την έξοδό του, αρκέστηκε στην εξής δήλωση: "Ευχαριστώ τον κόσμο για τη συμπαράστασή του στην ομάδα όλη αυτή τη χρονιά. Θα πω μόνο αυτό που είπα και στους παίκτες πριν από λίγο. Πως ελπίζω και πιστεύω ότι μπορούν να κατακτήσουν το νταμπλ". Χρέη βοηθού προπονητή, δίπλα στον Γιόσεπ Σεγκούρα, θα αναλάβει ο μέχρι πρότινος σκάουτ του Ολυμπιακού, Μπόζινταρ Μπάντοβιτς.

    [20] Κοινωνία

    Τέλη της άλλης εβδομάδας πιθανότατα

    Πότε θα καταθέσει ο Χρ. Ζαχόπουλος

    11/3/2008 9:39:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/3/2008 6:42:03 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Στο τέλος της άλλης εβδομάδας αναμένεται να οριστεί το ραντεβού του Χρήστου Ζαχόπουλου με τον ανακριτή μέσα στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του "Ευαγγελισμού", όπου νοσηλεύεται επί 2 μήνες και 20 μέρες. Την Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί νέο ιατρικό συμβούλιο στον Ευαγγελισμό προκειμένου να αποφασιστεί πότε θα είναι σε θέση να καταθέσει ο Χρήστος Ζαχόπουλος.

    Στο μεταξύ, \κΚατάθεση ενώπιον του δεύτερου ειδικού ανακριτή έδωσε η αδελφή της κατηγορουμένης Ευης Τσέκου για την υπόθεση εκβίασης σε βάρος του Χρήστου Ζαχόπουλου.

    Η νεαρή γυναίκα που έχει προταθεί από την κατηγορουμένη ως μάρτυρας υπεράσπισης παρέμεινε στο ανακριτικό γραφείο για περισσότερες από πέντε ώρες και κατέθεσε όσα γνώριζε για την σχέση της αδελφής της με τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού.

    [21] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Νίνης: "Μπορούμε τελικό"

    11/3/2008 2:10:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην Καστοριά βρίσκεται από χθες η αποστολή της Εθνικής Νέων για τους δύο φιλικούς αγώνες προετοιμασίας με την αντίστοιχη της Σερβίας στις 11 και 13 Μαρτίου. Στις τάξεις των νεαρών διεθνών επικρατεί αισιοδοξία για την πορεία της ομάδας στην ενδιάμεση φάση του EURO U-19 2008, ενώ θεωρούν ότι υπάρχουν οι δυνατότητες η εθνική να πρωταγωνιστήσει εκ νέου στη διοργάνωση. Στην ιστοσελίδα της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας μίλησε ο Σωτήρης Νίνης, καθώς επίσης οι Θόδωρος Καραπέτσας, Σωτήρης Στρατάκης, Ντην Μπουζάνης, Ανδρέας Γκόβας, ο οποίοι ανήκουν σε συλλόγους του εξωτερικού. Αναλυτικά:

    Νίνης: «Τα φιλικά είναι μια καλή ευκαιρία για να έρθουμε ακόμα πιο κοντά, να μάθουμε ο ένας το παιχνίδι του άλλου και να αφομοιώσουμε την τακτική και τις οδηγίες των προπονητών μας. Θεωρώ ότι θα παρουσιαστούμε έτοιμοι το Μάιο, στα επίσημα ματς και ότι έχουμε τις δυνατότητες να προκριθούμε στην τελική φάση της διοργάνωσης. Η ομάδα έχει αρκετές ομοιότητες, αλλά και διαφορές με την Εθνική Νέων, που πήρε τη δεύτερη θέση του EURO 2007. Εκείνο που διαπιστώνω με χαρά είναι το πάθος για διάκριση, οι ξεκάθαροι στόχοι για άλλη μια επιτυχημένη πορεία. Πιστεύω ότι με σκληρή δουλειά μπορούμε να επαναλάβουμε την επιτυχία του 2007».

    Καραπέτσας (Γκρασχόπερ): «Το κλίμα στην ομάδα είναι ιδιαίτερα καλό, ενώ υπάρχει και άφθονο ταλέντο από πλευράς παικτών. Δουλεύουμε με συστηματικό τρόπο για να αποκτήσουμε ομοιογένεια. Θέλω κι εγώ να συμβάλω σε μια ακόμα επιτυχία για την ομάδα και πιστεύω ότι στο τέλος όλοι μας θα πανηγυρίζουμε».

    Στρατάκης (Ντόρτμουντ): «Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι πάλι με όλα τα παιδιά, τους προπονητές και το υπόλοιπο τιμ. Υπάρχει δίψα για διάκριση και πιστεύω ότι η επιτυχία της προηγούμενης Εθνικής Νέων μας οδηγεί. Ο δρόμος θα είναι δύσκολος, όμως εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να τα καταφέρουμε, όπως και στην πρώτη προκριματική φάση που περάσαμε πρώτοι».

    Μπουζάνης (Λίβερπουλ): «Η ομάδα είναι πολύ καλή, με δύναμη και καλά τεχνικά στοιχεία. Το συνατικότερο, όμως, είναι ότι είμαστε δεμένοι μεταξύ μας και θέλουμε όλοι μας να διακριθούμε. Η δουλειά που γίνεται στην εθνική είναι σπουδαία και πιστεύω ότι στην ενδιάμεση φάση θα αποδείξουμε την αξία μας και θα προκριθούμε στα τελικά».

    Γκόβας (Πόρτσμουθ): «Είναι τιμή να αγωνίζεσαι με τη φανέλα της εθνικής. Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι σ΄ αυτή την ομάδα και θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να βοηθήσω να πραγματοποιηθούν οι στόχοι μας. Εχω διαπιστώσει ότι τα παιδιά έχουν ταλέντο και καλή τεχνική κατάρτιση. Θα δουλέψουμε σκληρά για να φέρουμε ξανά την ομάδα στις κορυφαίες θέσεις της Ευρώπης».


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 11 March 2008 - 17:50:33 UTC