Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-04-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Βουλή για το δημοψήφισμα
  • [02] Κίνα: Προειδοποίηση για ενδεχόμενο μποϋκοτάζ
  • [03] Προκαταρκτική εξέταση για Σ. Μπάγια
  • [04] Τέλος καλό, όλα καλά
  • [05] Κλοπή κροκόδειλου από ενυδρείο
  • [06] Το μυστήριο κατασκευής του Στόουνχεντζ
  • [07] Κάλπες στα πανεπιστήμια
  • [08] Παραμένουν οι Βρετανοί στο Ιράκ
  • [09] Ασελγούσε σε βάρος πεντάχρονης
  • [10] Διυπουργική για τη διαχείριση αποβλήτων
  • [11] Μουσείο για e-mail
  • [12] Το αίνιγμα του Στόουνχεντζ
  • [13] Συνέδριο Ευρυζωνικών Πόλεων
  • [14] Πρώτη δράση από το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft
  • [15] Εξελίξεις στην έρευνα για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων
  • [16] +1,95% του γενικού δείκτη στις 4.063,89 μονάδες
  • [17] Σήμερα η "μάχη" της Μόσχας
  • [18] "Κοινωνική συνοχή" για τους τοξικομανείς
  • [19] Ανέλαβαν οι νέοι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ
  • [20] Έτοιμος για κατάθεση ο Ζαχόπουλος
  • [21] Δίκη Βρακατσέλη
  • [22] Βραβείο εμπιστοσύνης στη ΝΕΤ
  • [23] Καμπανάκι για την επάρκεια ρεύματος
  • [24] Ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη
  • [25] Αναβάθμιση των περιφερειακών αεροδρομίων
  • [26] Συλλήψεις 45 υπόπτων για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα
  • [27] Φινλανδία: Εκδιώχθηκε ο ΥΠΕΞ εξαιτίας 200 SMS!
  • [28] Ένας "Φωτογραφικός Κύκλος" 20 χρόνων
  • [29] "Αποσπάσματα Φύσης"

    [01] Πολιτική

    Ξεκίνησε η συζήτηση, ολοκληρώνεται την Τετάρτη

    Στη Βουλή για το δημοψήφισμα

    1/4/2008 8:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/4/2008 8:28:52 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης στη Βουλή, η συζήτηση επί των δύο ξεχωριστών αιτημάτων, που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, μετά την ψήφιση το απόγευμα της Δευτέρας του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί στις 11 το βράδυ της Τετάρτης οπότε και θα ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία. Μιλώντας στην αρχή της συνεδρίασης ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι άλλα λέει και άλλα κάνει και παρουσίασε την πρότασή του στην αναθεώρηση του Συντάγματος σύμφωνα με την οποία - όπως είπε - προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για σοβαρό κοινωνικό θέμα εκτός από δημοσιονομικά και ασφαλιστικά ζητήματα. Συνεχίζοντας ο κ. Παυλόπουλος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι ταξιδεύει με σημαία ευκαιρίας.

    Απαντώντας ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λομβέρδος: "Αρνείστε το Δημοψήφισμα, για ένα νόμο που δεσμεύει το μέλλον των εργαζομένων, όταν ο αρχηγός σας υπέγραψε πανηγυρικά μια αντισυνταγματική αίτηση διεξαγωγής Δημοψηφίσματος, για τα στοιχεία του διοικητικού εγγράφου των ταυτοτήτων, προκαλώντας οξύτατο κι αναίτιο διχασμό των πολιτών. Κατ ουσίαν η κυβέρνηση φοβάται . Ο λαός, το 70% - 80%, λέει όχι στο ασφαλιστικό σχέδιο νόμου. Ζητά την απόσυρσή του. Αυτό είναι που φοβάστε κυρίες - κύριοι της Ν.Δ. Φοβάστε πως θα σας μείνει ο νόμος στα χέρια. Φοβάστε πως θα σας πει ο λαός όχι. Φοβάστε τη δοκιμασία της σύγκρισης της ισχνής σας πλειοψηφίας στην αίθουσα αυτή, με τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού".

    Συνεχίζοντας ο κ. Λομβέρδος δήλωσε: "Και τώρα, κυρίες - κύριοι Βουλευτές, προτείνουμε εκ νέου τη διενέργεια Δημοψηφίσματος για ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό θέμα. Που έχει αναστατώσει τον κόσμο γιατί ρίχνει όλα τα βάρη στις πλάτες του. Διότι ενώ αναγνωρίζεται από όλους ότι πέραν του δομικού, το σημαντικότερο πρόβλημα είναι το κόστος του ασφαλιστικού συστήματος, αποφεύγετε τα δύσκολα θέματα (εισφοροδιαφυγή 6 δις, σπατάλες στην υγειονομική περίθαλψη) και κυνηγάτε τους κοινωνικώς αδυνάτους. Χαρίζετε 9 δις στις Τράπεζες και σας φταίνε οι μητέρες με ανήλικα παιδιά, ή με παιδιά ανίκανα να εργαστούν. Και προκαλείτε γραφειοκρατικές συγκολλήσεις των Ταμείων τις οποίες θα πληρώσει ο ασφαλισμένος, που θα ζητά π.χ. αύξηση των νοσηλείων του και θα συντρίβεται από την υδροκέφαλη γραφειοκρατία. Τα επιχειρήματα αυτά δεν τα δεχθήκατε στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Δεχθείτε όμως, τώρα, να ακούσετε τον κόσμο, τους πολίτες, τους ασφαλισμένους. Λέτε πως δεν σας νοιάζουν οι δημοσκοπήσεις, που δίνουν 70%, 80% στην απόσυρση του σχεδίου νόμου, γιατί εσάς δήθεν σας νοιάζει μόνο η κάλπη. Πάμε στην κάλπη λοιπόν. Πάμε να δούμε τι λέει ο κόσμος".

    Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος τάχθηκαν οι εισηγητές του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης και του ΛΑΟΣ Άδωνις Γεωργιάδης.

    Σε ανακοίνωση του ΛΑΟΣ, ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Κυριάκος Βελόπουλος, τονίζει τα εξής: "Δεν είμαι κατά των δημοψηφισμάτων. Είμαι όμως κατά των πυροτεχνημάτων και των κινήσεων εντυπωσιασμού. Πραγματικά δε νομίζω ότι έχει κανένα νόημα αυτή η συζήτηση. Σημασία έχει ένα δημοψήφισμα, όταν διεξάγεται. Αυτό για το οποίο συζητάμε, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί ποτέ. Χρειάζονται 180 βουλευτές για την επίτευξή του. Θα πρέπει να πάμε πρώτα σε συνταγματική αναθεώρηση και μετά να συζητήσουμε για δημοψήφισμα".

    Το μεσημέρι της Τετάρτης, το προεδρείο της ΓΣΕΕ θα παραδώσει στον Πρόεδρο της Βουλής, τις υπογραφές για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το Ασφαλιστικό. Επίσης νέα 24ωρη απεργία πραγματοποιούν την Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα της Ελλάδος.

    [02] Κόσμος

    Κίνα: Προειδοποίηση για ενδεχόμενο μποϋκοτάζ

    1/4/2008 1:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/4/2008 7:01:01 μμ)

    Οι χώρες που θα μποϊκοτάρουν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου στις αρχές Αυγούστου λόγω της κρίσης στο Θιβέτ, υπονομεύουν τα δικά τους συμφέροντα, προειδοποίησε σήμερα το Πεκίνο. "Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα αθλητικό γεγονός για τους κατοίκους όλου του κόσμου. Μποϊκοτάζ δε σημαίνει απομόνωση της Κίνας", δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τζιάνγκ Γιου. "Οι αξιωματούχοι και οι αρχηγοί κρατών που έρχονται στην Κίνα, μετέχουν σε μια συνάθροιση της ολυμπιακής οικογένειας και υποστηρίζουν τους δικούς τους αθλητές. Αν κάποιος μποϊκοτάρει, εγκαταλείπει την ολυμπιακή οικογένεια, υπονομεύει τα δικά του συμφέροντα", πρόσθεσε η εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε για τη θέση που έλαβε η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι. Η Πελόζι ζήτησε από τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους να εξετάσει το ενδεχόμενο ενός μποϊκοτάζ της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου λόγω της κρίσης στο Θιβέτ.

    Η Πελόζι ήταν η πρώτη ξένη αξιωματούχος μετά την κρίση στη Λάσα που ξέσπασε στις 10 Μαρτίου, η οποία επισκέφθηκε το Δαλάι Λάμα, πνευματικό ηγέτη των Θιβετιανών, στη Νταραμσάλα της Ινδίας όπου ζει εξόριστος. Εν τω μεταξύ, η ΕΕ προσκάλεσε στις Βρυξέλλες το Δαλάι Λάμα προκειμένου να μιλήσει για την κατάσταση στο Θιβέτ.

    Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Κοντολίζα Ράις δήλωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι είναι αντίθετη σε ένα μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων προκειμένου αυτό να μην εκληφθεί ως προσβολή στον κινεζικό λαό.

    Λαϊκή Αστυνομία

    Στον οργανωτικό τομέα, η Κίνα υπολογίζει να κρατήσει το κόστος της ασφάλειας πολύ κάτω από τα 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια που υπολογίζεται ότι κόστισε στους ολυμπιακούς της Αθήνας. Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να χρησιμοποιηθούν οι δυνάμεις της Λαϊκής Ένοπλης Αστυνομίας, που αριθμεί περίπου 660.000 ένοπλα μέλη.

    [03] Κοινωνία

    Διενεργεί η εισαγγελία του Αρείου Πάγου

    Προκαταρκτική εξέταση για Σ. Μπάγια

    1/4/2008 8:35:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Τη διενέργεια προκαταρκτικής πειθαρχικής εξέτασης σε βάρος του εισαγγελέα εφετών και προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων Σωτήρη Μπάγια διενεργεί η εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με αφορμή συνέντευξή του σε απογευματινή εφημερίδα όπου κάνει αναφορά στη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Με κοινή ανακοίνωσή τους ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και οι Ενώσεις Δικαστικών Λειτουργών ΣτΕ, Ελεγκτικού Συνεδρίου και Διοικητικών Δικαστηρίων αναφέρουν ότι η Δικαιοσύνη δεν προστατεύεται με την άσκηση πειθαρχικών διώξεων, αλλά με την έμπρακτη καθημερινή, ανεξάρτητη και αποτελεσματική λειτουργία της. Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Σωτήρης Μπάγιας προέβη στην ακόλουθη δήλωση: "Κλήθηκα σήμερα να δώσω εξηγήσεις στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Κονταξή που ενεργεί προκαταρκτική πειθαρχική εξέταση σε βάρος μου, κατόπιν εντολής του κ. Σανιδά. Αιτία είναι το γεγονός ότι πριν από δύο εβδομάδες, με συνέντευξή μου σε δημοσιογράφο, εξέθεσα τις απόψεις μου για θέματα λειτουργίας της δικαιοσύνης και άσκησα κριτική. Λυπάμαι. Λυπάμαι βαθύτατα για την ενέργεια αυτή του κ. Σανιδά, διότι η ελευθερία του λόγου και η άσκηση κριτικής αποτελούν θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα - συνταγματικά κατοχυρωμένα. Επισημαίνω ακόμη ότι σύμφωνα με τον οργανισμό των δικαστηρίων (άρθρο 91 παρ. 5) η δημόσια έκφραση γνώμης και κριτικής από δικαστικούς λειτουργούς, όταν μάλιστα γίνεται στο πλαίσιο συνδικαλιστικής δραστηριότητας, δεν μπορεί να αποτελέσει πειθαρχικό παράπτωμα. Ασφαλώς δεν διεκδικώ το αλάθητο της κριτικής μου. Διεκδικώ όμως το δικαίωμά μου να μπορώ να ασκώ κριτική. Και θα επιμείνω στο δικαίωμά μου αυτό. Θα πρέπει όλοι, περιλαμβανομένου και του κ. Σανιδά, να γνωρίζουν ότι ουδείς είναι υπεράνω κριτικής. Τέλος, θέλω να διαβεβαιώσω τους συναδέλφους μου ότι θα συνεχίσω. Θα συνεχίσω να ομιλώ, να ασκώ κριτική για τα κακώς κείμενα στο χώρο της δικαιοσύνης και να υπερασπίζομαι τα δίκαια αιτήματα των δικαστικών λειτουργών της χώρας".

    [04] Κόσμος

    Έληξε η απεργία πείνας των Ελλήνων στο Σεν Ναζέρ

    Τέλος καλό, όλα καλά

    1/4/2008 8:26:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ύστερα από 19 μέρες απεργίας πείνας, οι τρεις Έλληνες που εργάζονταν στα ναυπηγεία του Σεν Ναζέρ ανακοίνωσαν ότι από σήμερα το βράδυ τερματίζουν την απεργία πείνας, καθώς η εταιρεία Aker Yards ιδιοκτήτρια των ναυπηγείων προέβη σήμερα το απόγευμα, στην πληρωμή τους. Με τις επιταγές στο χέρι και το χαμόγελο στα χείλη οι τρεις Έλληνες του Σεν Ναζέρ, εμφανίσθηκαν στην συνέντευξη τύπου που οργάνωσε η ομάδα υποστήριξής τους, αργά σήμερα το απόγευμα. Ευχαρίστησαν τους κατοίκους της πόλης για τη "θερμή τους συμπαράσταση", ενώ προηγουμένως ένας κλητήρας της εταιρείας τους είχε παραδώσει τρεις επιταγές με το διεκδικούμενο ποσό των 8.000 ευρώ για τον καθένα. Τα εισιτήρια επιστροφής στην Ελλάδα θα τους δοθούν όταν ο γιατρός που τους παρακολουθεί δώσει το πράσινο φως για την μετακίνησή τους. Οι τρεις Έλληνες θα παραμείνουν στο Σεν Ναζέρ τουλάχιστον για επτά ακόμη μέρες για να ακολουθήσουν το ειδικό διαιτολόγιο που θα τους επιτρέψει να αρχίσουν εκ νέου να τρέφονται φυσιολογικά.

    [05] Παράξενα

    Όσλο

    Κλοπή κροκόδειλου από ενυδρείο

    1/4/2008 7:53:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Άγνωστος επισκέπτης ενυδρείου της Νορβηγίας κατάφερε να φύγει από εκεί μεταφέροντας έναν...κροκόδειλο, χωρίς να γίνει αντιληπτός. Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή διευθυντής του ενυδρείου "Μπέργκεν", Κέες Όσκαρ Έκελι στο Ρόιτερ, ο κλέφτης επισκέφτηκε τον χώρο το Σαββατοκύριακο, που συνήθως είναι κατάμεστος και ο άγνωστος πιθανόν να μετέφερε τον κροκόδειλο μέσα σε βαλίτσα. Το...κλοπιμαίο ονομάζεται "Τάγκεν", έχει μήκος 70 εκ αλλά μεγαλώνοντας φθάνει τα 2.5 μέτρα. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής, "το ερπετό τρέφεται με έναν συνδυασμό κρέατος και ψαριών, οπότε λογικό είναι ο κλέφτης να χάσει ένα με δύο από τα δάχτυλά του".

    [06] Παράξενα

    Λονδίνο

    Το μυστήριο κατασκευής του Στόουνχεντζ

    1/4/2008 7:16:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Με στόχο να ανακαλύψουν ένα καλά κρυμμένο μυστικό, οι αρχαιολόγοι θα επιχειρήσουν να δώσουν λύση στο μυστήριο κατασκευής του αρχαίου τόπου θρησκευτικής λατρείας του Στόουνχεντζ. Οι κατακόρυφοι λίθοι σε κυκλική διάταξη που απαρτίζουν το Στόουνχεντζ, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 80 μιλίων νοτιοδυτικά του Λονδίνου, στην πεδιάδα του Σόλσμπερι, περιλαμβάνουν ένα γιγαντιαίο σύμπλεγμα από μονόλιθους και μικρότερες γαλαζόπετρες- ηφαιστειογενείς βράχους σε αποχρώσεις του μπλε με λευκές κηλίδες. Χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές παλαιομέτρησης με άνθρακα, οι αρχαιολόγοι Τιμ Ντάρβιλ και Τζέοφ Γουέινραϊτ, ειδικοί στο Στόουνχεντζ, θα αναλύσουν την γύρη από το έδαφος, αλλά και υπολείμματα από θαλάσσια όστρακα, για να διαπιστώσουν πότε τοποθετήθηκαν οι λίθοι, στην πρώτη αρχαιολογική εκσκαφή στο Μεγαλιθικό αυτό μνημείο από το 1964. Σύμφωνα με τους δύο αρχαιολόγους, οι γαλαζόπετρες, οι οποίες είναι οι πρώτες που τοποθετήθηκαν στην κυκλική διάταξη, θεωρείτο ότι είχαν μαγικές, θεραπευτικές ιδιότητες. Περίπου 80 γαλαζόπετρες, που ζυγίζουν από έναν ως τέσσερις τόνους η κάθε μία, μεταφέρθηκαν από θαλάσσης και ξηράς από τη Νότια Ουαλία στην πεδιάδα του Σόλσμπερι πριν από 4.500 με 5.000 χρόνια.

    [07] Κοινωνία

    Στις 9 Απρίλη

    Κάλπες στα πανεπιστήμια

    1/4/2008 7:13:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στις 9 Απριλίου, διεξάγονται οι φοιτητικές εκλογές και οι φοιτητικές παρατάξεις βρίσκονται στην τελική ευθεία. Τέσσερις βασικές παρατάξεις, αλλά και αρκετοί μικρότεροι συνδυασμοί, θα διεκδικήσουν την ψήφο των φοιτητών, με την ΔΑΠ να βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στην πρώτη θέση και την ΠΑΣΠ στη δεύτερη. Στο χώρο της αριστεράς κινούνται οι παρατάξεις ΠΚΣ, Δίκτυο και ΕΑΑΚ. Πάντα η πολιτική επικαιρότητα διαμόρφωνε το κλίμα των φοιτητικών εκλογών, με τις παρατάξεις που είναι προσκείμενες σε αντιπολιτευόμενα κόμματα, να προσδοκούν αύξηση των ποσοστών τους, λόγω των κινητοποιήσεων για το ασφαλιστικό και των δημοσκοπήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξητική τάση στη συμμετοχή, αλλά παραμένει η αδυναμία έκδοσης αποτελεσμάτων, που να είναι αποδεκτά από όλες τις παρατάξεις.

    [08] Ιράκ

    Λόγω της έκρυθμης κατάστασης

    Παραμένουν οι Βρετανοί στο Ιράκ

    1/4/2008 6:47:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Αλλαγή πορείας για τη Βρετανία, στο θέμα της παρουσίας στρατιωτικών της δυνάμεων στο Ιράκ. Αρχικά είχε προγραμματιστεί μείωση του βρετανικού εκστρατευτικού σώματος, για την τρέχουσα περίοδο, από 4.000 στρατιώτες που είναι σήμερα, στους 2.500. Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη Βασόρα, οδήγησε σε αναπροσαρμογή τον αρχικό σχεδιασμό. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο κοινοβούλιο ο Βρετανός υπουργός Αμύνης, Ντες Μπράουν: "Υπό το φως των γεγονότων τις τελευταίες εβδομάδες, είναι φρόνιμο να κάνουμε μία παύση πριν την έναρξη νέων μειώσεων στις δυνάμεις μας. Είναι πέρα για πέρα λογικό οι στρατιωτικοί διοικητές μας να επαναπροσδιορίζουν τα σχέδια, οσάκις οι συνθήκες στο πεδίο της μάχης αλλάζουν. Στο σημείο αυτό, σκεπτόμαστε να διατηρήσουμε τις δυνάμεις μας στο σημερινό επίπεδο, λίγο πάνω από 4.000 οπλίτες και θα συνεργασθούμε με τους συμμάχους μας στη συμμαχία και με τους Ιρακινούς για να αξιολογήσουμε τις μελλοντικές ανάγκες μας".

    [09] Κοινωνία

    Ασελγούσε σε βάρος πεντάχρονης

    1/4/2008 5:57:00 μμ

    Ένας 45χρονος από την Πολωνία, ιδιοκτήτης παιδικού σταθμού στην περιοχή της Αθήνας, συνελήφθη χθες από αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής, για αποπλάνηση, προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και ασέλγεια σε πεντάχρονο κορίτσι.

    Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, μετά από καταγγελία της μητέρας της πεντάχρονης, που είναι ομοεθνής του κατηγορούμενου, συνελήφθη ο 45χρονος, στον οποία είχε ανατεθεί η προσωρινή φύλαξη του κοριτσιού στον παιδικό σταθμό που διατηρεί, γιατί ασελγούσε σε βάρος της.

    Μαζί με τον ιδιοκτήτη του παιδικού σταθμού συνελήφθησαν και δύο γυναίκες ομοεθνείς του, 22 και 27 ετών, που εργάζονταν εκεί, γιατί δεν είχαν άδεια εργασίας αλλοδαπού, βιβλιάριο υγείας και επίσης δεν είχαν τίτλο σπουδών νηπιαγωγού.

    [10] Κοινωνία

    Διυπουργική για τη διαχείριση αποβλήτων

    1/4/2008 5:44:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την άμεση εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού της Αττικής, ο οποίος, μεταξύ άλλων, προβλέπει την κατασκευή τριών μονάδων κομποστοποίησης στις θέσεις Φυλή, Κερατέα και Γραμματικό, μελέτη η οποία εκπονείται ήδη από τον ΕΣΔΚΝΑ, καθώς και τη δημιουργία σταθμών μεταφόρτωσης στην Τροιζήνα και στον Ελαιώνα, αποφάσισε η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή για την εκπόνηση και παρακολούθηση εφαρμογής Ολοκληρωμένου Προγράμματος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, στη σημερινή συνεδρίασή της υπό την προεδρία του υφυπουργού Εσωτερικών Θανάση Νάκου και τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου και του υφυπουργού Ανάπτυξης Σταύρου Καλαφάτη.

    Σχετικά με τους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) της Αττικής, ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Αττικής Χαράλαμπος Μανιάτης ενημέρωσε τη Διυπουργική Επιτροπή ότι υπήρχαν 31 καταγεγραμμένοι ΧΑΔΑ στην Αττική, από τους οποίους ο ένας έχει ήδη αποκατασταθεί και 10 βρίσκονται σε διαδικασία άμεσης αποκατάστασης. Για τους υπόλοιπους αποφασίστηκε η αποκατάστασή τους με μία συνολική εργολαβία, την οποία θα προκηρύξει η Περιφέρεια Αττικής.

    Η Διυπουργική Επιτροπή συναντάται την Τετάρτη στο υπουργείο Εσωτερικών με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο κ. Νάκος δήλωσε ότι "ξεκινήσαμε σήμερα μία μεγάλη προσπάθεια για να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο. Με την απόφαση του πρωθυπουργού, που μας όρισε υπεύθυνους για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, στοχεύουμε να φέρουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα τη χώρα μας στα επίπεδα που απαιτούνται για ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης", πρόσθεσε.

    Ο κ. Παπαθανασίου σημείωσε ότι "με τον κατάλληλο σχεδιασμό μπορούμε να καλύψουμε το μεγάλο χρονικό διάστημα που χάθηκε", ενώ ο κ. Καλαφάτης τόνισε ότι "η διαχείριση στερεών αποβλήτων και γενικότερα το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα για την ελληνική κοινωνία και την ελληνική κυβέρνηση".

    Στη σημερινή, πρώτη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής μετείχαν και ενημέρωσαν την επιτροπή ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Αττικής Χαράλαμπος Μανιάτης, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών Παναγιώτης Δρόσος, ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ Νίκος Χιωτάκης, ο προϊστάμενος της ΕΥΔ-ΠΕΠ Αττικής Κώστας Λέμμας, οι εκπρόσωποι των αναδόχων των έργων που προβλέπονται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Αττικής (ΧΥΤΑ Φυλής, Γραμματικού και Κερατέας), οι εκπρόσωποι των συμβούλων υποστήριξης και ελέγχου των έργων, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    [11] Τεχνολογία

    Μουσείο για e-mail

    1/4/2008 5:43:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τα ηλεκτρονικά μηνύματα, τα γνωστά μας e-mail, έχουν πλέον αντικαταστήσει τις επιστολές, ως τρόπο γραπτής επικοινωνίας και με αυτό το σκεπτικό ένα μουσείο στην Αυστραλία επιδιώκει να διατηρήσει ζωντανή αυτή τη μορφή αλληλογραφίας αρχειοθετώντας την.

    Το μουσείο Powerhouse του Σίδνει ζητεί από τους Αυστραλούς να στείλουν στην ηλεκτρονική του διεύθυνση όποιο ηλεκτρονικό μήνυμα επιθυμούν, ακόμη και τα πιο προσωπικά τους, μέχρι και ηλεκτρονική ερωτική εξομολόγηση που μπορεί κατά λάθος να εστάλη σε άλλον παραλήπτη.

    Τα ηλεκτρονικά αυτά μηνύματα θα συγκεντρωθούν και θα αρχειοθετηθούν ως μια "χαρακτηριστική εκδήλωση της αυστραλιανής ζωής του 2008".

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του μουσείου, Μάθιου Κόνελ, αυτή η μορφή αλληλογραφίας έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εργάζονται, επικοινωνούν και χρησιμοποιούν τον λόγο σήμερα.

    Ο ίδιος εξηγεί ότι το μουσείο θα σβήνει το όνομα του αποστολέα από τα e-mail, ώστε να μην φέρει σε δύσκολη θέση όσους συμμετάσχουν στο σχέδιο αυτό.

    Η πρωτοβουλία αυτή θα έχει διάρκεια έξι εβδομάδες. Το μουσείο θα τυπώσει όλα τα ηλεκτρονικά μηνύματα που θα λάβει, αλλά θα τα κρατήσει και σε ηλεκτρονική μορφή, και θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του τα πιο ενδιαφέροντα.

    [12] Πολιτισμός

    Το αίνιγμα του Στόουνχεντζ

    1/4/2008 5:36:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΝΕΤ

    Η πρώτη ανασκαφή όμως τα τελευταία πενήντα χρόνια στον κεντρικό δακτύλιο του προϊστορικού μνημείου, ίσως ρίξει φως στα μυστήριά του. "Παρόλο που οι μεγάλοι λίθοι του Στόουνχεντζ είναι το σήμα κατατεθέν του μνημείου, αυτή τη φορά η προσοχή στρέφεται αλλού." Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως η χρονολόγηση των μικρότερων γαλαζωπών λίθων που βρίσκονται στο εσωτερικό του μνημείου ίσως αποκαλύψει και τη σημασία τους. Οι αρχαιότερες ενδείξεις ανθρώπινης δραστηριότητας στο Στόουνχεντζ έχουν ηλικία γύρω στα 10.000 χρόνια. Το μόνο που μέχρι στιγμής έχει εξακριβωθεί είναι πως φαίνονται αρχαιότεροι από τους μονόλιθους που τους περιστοιχίζουν και μάλλον μεταφέρθηκαν στο σημείο από τους λόφους του Πρέσελι, που βρίσκονται σε απόσταση 250 χλμ .

    "Δεν έχω ιδέα πως έφτασαν εδώ και ποιος ήταν ο σκοπός τους." Τρεις είναι οι θεωρίες για το Στόουνχεντζ. Είτε το χρησιμοποιούσαν Δρυίδες ως ναό για τις τελετές τους, είτε αστρονόμοι ως παρατηρητήριο. Επικρατέστερη όμως φαίνεται να είναι η άποψη πως ήταν χώρος όπου οι άνθρωποι πήγαιναν να θεραπευτούν η οποία μάλιστα ενισχύεται από τα ευρήματα σκελετών που φέρουν σημάδια από χρόνιες ασθένειες. ΦΗ Η ανασκαφή θα διαρκέσει δύο εβδομάδες.

    [13] Τεχνολογία

    Συνέδριο Ευρυζωνικών Πόλεων

    1/4/2008 5:33:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ευρυζωνικών Πόλεων, που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2008 ("Broadband Cities 2008"), αναλαμβάνει η πόλη των Τρικάλων. Το πράσινο φως για αυτή την εκδήλωση δόθηκε κατά την διάρκεια των εργασιών του 9ου συνεδρίου της INEC που πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ και στο Άλμερε της Ολλανδίας.

    Καταλυτικό ρόλο για την επιλογή της πόλης των Τρικάλων, παρά την έντονη διεκδίκηση της διοργάνωσης από την κυβέρνηση της Μάλτας, ήταν η ταχεία υλοποίηση των ευρυζωνικών επενδύσεων στην πόλη με αιχμή του δόρατος το δίκτυο οπτικών ινών που τα Τρίκαλα σε πανελλαδική πρωτοπορία κατασκευάζει και ήδη ολοκληρώνει.

    Οι εργασίες του 9ου συνεδρίου της INEC (Broadband Cities 2007) στο Άμστερνταμ και στο Άλμερε της Ολλανδίας στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία. Το INEC αποτελεί τον παγκόσμιο οργανισμό ο οποίος στηρίζει την λειτουργία των ανοικτών-ελεύθερων σε πρόσβαση ψηφιακών δικτύων. Το φετινό συνέδριο επικεντρώθηκε στις σχέσεις συνεργασίας Δήμων με εναλλακτικούς παρόχους ψηφιακών υπηρεσιών. Το συνέδριο παρακολούθησαν πάνω από 250 άτομα, στελέχη εταιριών, εκπρόσωποι Δήμων και μέλη της τοπικών κυβερνήσεων (σε επίπεδο δημάρχων και δημοτικών συμβούλων).

    Στην κλειστή συνεδρίαση του Δ.Σ. του INEC τα Τρίκαλα συμμετείχαν ισότιμα με τους Δήμους του Άμστερνταμ, Άλμερε, Μάλτας, Στοκχόλμης, Μαλαισίας, Γιούτα των ΗΠΑ, Ρέικιαβικ Ισλανδίας, Σάο Πάολο Βραζιλίας και προσφάτως του Μάντσεστερ της Μεγάλης Βρετανίας.

    Εξάλλου με απόφαση του Δ.Σ. του δίκτυο INEC διευρύνονται τα μέλη του και αναμένονται στην πόλη μας να υπογράψουν συμφωνία - σε ειδική τελετή - πόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο, το Σιάτλ, η Κολωνία, η Βαρκελώνη, η Βιέννη, το Ελσίνκι, η Σεούλ, η Ταϊπέι, πόλεις της Αυστραλίας, της Νοτιοαφρικανικής Ένωσης και άλλες.

    Εξάλλου από την Greek ICT Awards 2007 βραβεύθηκε πρόσφατα ο δήμος Τρικκαίων, για την "αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών στην εξυπηρέτηση των δημοτών του". Το βραβείο παρέλαβε ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Μιχάλης Ταμήλος, ο οποίος υποσχέθηκε ότι αυτό αποτελεί την αρχή μίας σειράς διακρίσεων που πρόκειται να ακολουθήσουν και αφορούν τις νέες τεχνολογίες.

    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του 9ου Greek ICT Forum το οποίο έχει καθιερωθεί σαν ετήσιος απολογισμός ψηφιακών έργων στη χώρα μας , τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου φορέα.

    Την απονομή παρακολούθησαν ο υπουργός Οικονομίας κ. Γεώργιος Αλογοσκούφης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αναστάσιος Νεράντζης καθώς επίσης εκπρόσωποι της Κ.τ.Π. Α.Ε., του επιχειρηματικού χώρου και μεγάλων εταιρειών του κλάδου

    [14] Τεχνολογία

    Πρώτη δράση από το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft

    1/4/2008 5:29:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/4/2008 5:40:24 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την πρώτη δράση του Ελληνικού Κέντρου Καινοτομίας Microsoft για την υποστήριξη της νεανικής δημιουργικότητας και του ακαδημαϊκού ερευνητικού έργου, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ ΑΕ), ανακοίνωσε η Microsoft Ελλάς κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης.

    Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της υπηρεσίας "Αναφανδον" της ΕΔΕΤ ΑΕ, η Microsoft Ελλάς θα διαθέσει δωρεάν στην ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα εργαλεία για την ανάπτυξη και σχεδίαση λογισμικού. Μέσω της υπηρεσίας "Αναφανδον", η ΕΔΕΤ ΑΕ προσκαλεί τις εταιρίες λογισμικού να θέσουν στη διάθεση της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας τα προϊόντα τους και τις υπηρεσίες τους, με στόχο την ενίσχυση του τομέα της έρευνας και τεχνολογίας στην Ελλάδα. Η Microsoft αποτελεί την πρώτη εταιρία που συνεργάζεται με την ΕΔΕΤ ΑΕ στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.

    Με την συγκεκριμένη πρωτοβουλία, μπορούν μακροπρόθεσμα να ωφεληθούν περίπου 400.000 Έλληνες φοιτητές από όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Η διανομή του υλικού θα πραγματοποιείται μέσω της ΕΔΕΤ ΑΕ σε συνεργασία με τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων. Στην παρούσα φάση της υπηρεσίας συμμετέχουν σχολές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ σύντομα αναμένεται η σταδιακή ένταξη όλων των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των ερευνητικών κέντρων.

    Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Καινοτομίας Microsoft, κεντρικοί ομιλητές ήταν ο κ. Eric Rudder, Senior Vice President, Technical Strategy, Microsoft Corp και ο καθηγητής Παναγιώτης Τσανάκας, πρόεδρος ΔΣ της ΕΔΕΤ Α.Ε, ενώ την παρακολούθησε κοινό από το χώρο της έρευνας και της τεχνολογίας.

    [15] Τεχνολογία

    Εξελίξεις στην έρευνα για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων

    1/4/2008 5:16:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/4/2008 5:42:16 μμ)

    Μια ειδική εκδήλωση για το κορυφαίο τεχνολογικό επίτευγμα των αρχαίων Ελλήνων, το "Μηχανισμό των Αντικυθήρων" οργανώνει το ΤΕΕ σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας την προσεχή Δευτέρα, 7 Απριλίου, στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα), με ώρα έναρξης στις 17:30.

    Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν νέα δεδομένα που προκύπτουν από την έρευνα και μελέτη της Ελληνο-Βρετανικής Ομάδας, η οποία εξετάζει το εντυπωσιακό εύρημα.

    Κατά την εκδήλωση θα μιλήσουν οι:

    Μ. Ζαφειροπούλου, Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος, Ε.Α.Μ. - "Το Ιστορικόν της εύρεσης και των ερευνών του Μηχανισμού" Ξ. Μουσάς, Αν. Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος, Ε.Κ.Π.Α. - "Αστρονομικές γνώσεις στις οποίες στηρίζεται ο Μηχανισμός" Ι. Σειραδάκης, Καθηγητής Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής, ΑΠΘ - "Λειτουργίες του Μηχανισμού. Τί έχει βρεθεί και τί μελετάται" Α. Τσελίκας, Φιλόλογος - Παλαιογράφος - Ι. Μπιτσάκης, Φυσικός - "Επιγραφές πάνω και μέσα στον Μηχανισμό".

    Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

    [16] Οικονομία

    Χρηματιστήριο Αθηνών

    +1,95% του γενικού δείκτη στις 4.063,89 μονάδες

    1/4/2008 5:16:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠE

    Ισχυρές ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 4.063,89 μονάδες, παρουσιάζοντας σημαντική άνοδο σε ποσοστό 1,95%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 382,6 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 20,2 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

    Οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες κινήθηκαν σε θετική τροχιά, με εξαίρεση της Κοινής Ωφέλειας ο οποίος υποχώρησε κατά 2,79%. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι εξής: των Πρώτων υλών κατά 8,49%, των Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών κατά 4,67%, των Βιομηχανικών προϊόντων κατά 4,41%,των Κατασκευών κατά 3,28% και των Τραπεζών κατά 2,96%.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, FTSE/20, ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,57%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, FTSE/40, σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 2,85% και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης, FTSE/80, έκλεισε με κέρδη σε ποσοστό 0,94%.

    Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των εταιριών: ΣΙΔΕΝΟΡ +20,05% ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗ +19,18% και Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ +12,70%. Τη μεγαλύτερη πτώση είχαν οι μετοχές των εταιριών: ΑΕΓΕΚ(Κ) -16,67%, ΑΤΕΡΜΩΝ -15,56% και ΔΙΕΚΑΤ -12,00%.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 196 ενισχύθηκαν, 59 υποχώρησαν και 35 παρέμειναν αμετάβλητες.

    [17] Μπάσκετ

    Σήμερα η "μάχη" της Μόσχας

    1/4/2008 2:34:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με στόχο να κάνει την έκπληξη στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα και ν αντιστρέψει το πλεονέκτημα έδρας της αντιπάλου, ο Ολυμπιακός, ο μοναδικός εκπρόσωπος της Ελλάδας μετά τον αποκλεισμό του Παναθηναϊκού και του Άρη, αντιμετωπίζει απόψε στις 19:15 (ΣΚΑΪ) ώρα Ελλάδας την ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα στο πλαίσιο των Α΄ αγώνων των πλέι οφ για τα προημιτελικά της Ευρωλίγκα. Φαβορί χωρίς αμφιβολία είναι οι Ρώσοι που το 2006 κατέκτησαν τον τίτλο της διοργάνωσης στο φάιναλ φορ της Πράγας, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα, το 2005, είχαν «αυτοκτονήσει» στην «Ολιμπίνσκι Αρίνα» της Μόσχας γνωρίζοντας την ήττα από την Ταού στον ημιτελικό του δικού τους φάιναλ φορ. Η πρόκριση στο φάιναλ της Μαδρίτης κρίνεται στις 2 νίκες, με τον δεύτερο αγώνα να διεξάγεται στο ΣΕΦ την Πέμπτη (3/4) και τον τρίτο -αν χρειαστεί- στη Μόσχα στις 10 Απριλίου.

    Αυτή θα είναι η 3η φορά φέτος που η ΤΣΣΚΑ βρίσκεται στο δρόμο του Ολυμπιακού. Στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα στην κανονική περίοδο, η ΤΣΣΚΑ επικράτησε με 88-79 στη Μόσχα στις 14 Νοεμβρίου 2007 για την 4η αγωνιστική, ενώ στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε με 71-67 στις 10 Ιανουαρίου 2008 για την 11η αγωνιστική.

    Το σαββατοκύριακο, η ομάδα των Θοδωρή Παπαλουκά και Νίκου Ζήση εξασφάλισε την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο του ρωσικού πρωταθλήματος επικρατώντας με 81-71 της Τριούμφ Λιούμπερτσι εκτός έδρας χάρη σε 22 πόντους του Ματίας Σμόντις και 18 του Τζέι Αρ Χόλντεν. Ο Ολυμπιακός στον αντίποδα προέρχεται από άνετη εντός έδρας νίκη, 82-53 επί της ΑΕΚ στο ΣΕΦ.

    Εκτός από την αρνητική παράδοση που θέλει την ΤΣΣΚΑ να επικρατεί του Ολυμπιακού στους 7 από τους 9 συνολικά αγώνες στη Μόσχα, ο Ολυμπιακός έχει ν αντιμετωπίσει και μία μεγάλη πρόκληση. Οι παίκτες του Έτορε Μεσίνα παραμένουν αήττητοι για 27 αγώνες στην έδρα τους στην Ευρωλίγκα. Στον αντίποδα, ο Ολυμπιακός έχει δραπετεύσει μόλις 3 φορές σε 10 αγώνες με το ροζ φύλλο αγώνα μακριά από το ΣΕΦ την φετινή αγωνιστική περίοδο. Από τις 3 αυτές νίκες, όμως τις δύο πέτυχε πρόσφατα ο Ολυμπιακός, με προπονητή τον Παναγιώτη Γιαννάκη, όταν πέρασε νικηφόρα πρώτα από το Τελ Αβίβ με την Μακάμπι και εν συνεχεία από το Κάουνας απέναντι στη Ζαλγκίρις για να «σφραγίσει» την πρόκριση στους «8» με την τέταρτη σερί νίκη του (είχε προηγηθεί νίκη επί της Ζαλγκίρις στο ΣΕΦ), επί της Ρεάλ Μαδρίτης στην Αθήνα στην τελευταία αγωνιστική της φάσης των «16».

    Στα υπόλοιπα τρία ζευγάρια στα προημιτελικά, η Σιένα υποδέχεται την τουρκική Φενερμπαχτσέ/Ούλκερ στην Ιταλία στις 21:30, η Ταού φιλοξενεί την Παρτιζάν Βελιγραδίου στη Βιτόρια της Ισπανίας επίσης στις 21:30, ενώ η Μακάμπι αγωνίζεται στο Τελ Αβίβ με την Μπαρτσελόνα στις 20:50.

    Το πρόγραμμα των Α΄ αγώνων στην προημιτελική φάση (πλέι οφ) της Ευρωλίγκα έχει ως εξής:

    Τρίτη, 1 Απριλίου ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-Ολυμπιακός (ΕΛΛΑΔΑ) 19:15 (ΣΚΑΪ) Σιένα (Ιταλία)-Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ (Τουρκία) 21:30 Ταού (Ισπανία)-Παρτιζάν Βελιγραδίου (Σερβία) 21:30 Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία) 20:50

    * Oι δεύτεροι αγώνες θα διεξαχθούν στις 3/4 και οι τρίτοι (αν χρειαστεί) στις 10/4.

    [18] Πολιτική

    Συνάντηση Παπούλια - Κακλαμάνη

    "Κοινωνική συνοχή" για τους τοξικομανείς

    1/4/2008 4:55:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, προκειμένου να τον ενημερώσει για τη δημιουργία του Κέντρου Πρόληψης, Απεξάρτησης και Επανένταξης των νέων που έχουν εμπλακεί με ναρκωτικά. Το Κέντρο θα ανεγερθεί σε χώρο που έχει προσφερθεί κοντά στο νοσοκομείο Σωτηρία.

    "Ενημέρωσα τον πρόεδρο για το Κέντρο", δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Κακλαμάνης και πρόσθεσε ότι "ζήτησα την ηθική του στήριξη για τις όποιες αδικαιολόγητες -όπως είπε- διαμαρτυρίες από έναν-δυο όμορους δήμους". Εξέφρασε ακόμα την ελπίδα του ότι η λειτουργία του Κέντρου θα ολοκληρωθεί εντός της δημαρχιακής του θητείας, ενώ μέσα στο 2008 θα ξεκινήσει σταδιακά η διαδικασία.

    Ο κ. Κακλαμάνης ενημέρωσε τον Πρόεδρο για τη Χάρτα Πρασίνου, καθώς και για το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων, το οποίο χαρακτήρισε ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Αττικής και όπως είπε, τάχιστα θα δρομολογηθεί περιφερειακός σχεδιασμός με ολοκληρωμένο περιβαλλοντικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων.

    Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο, ο Νικήτας Κακλαμάνης ανέφερε ότι αυτή η πόλη, πέραν των άλλων που χρειάζεται, χρειάζεται κοινωνική συνοχή και ένα βασικό κομμάτι για να επιτευχθεί αυτή η κοινωνική συνοχή είναι το συγκεκριμένο κομμάτι που αφορά τα ναρκωτικά. Ασχέτως αν η Πολιτεία τελικώς έχει τον πρώτο λόγο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να συνδράμει ουσιαστικά, πρόσθεσε.

    Ο Ν. Κακλαμάνης θύμισε πως ως υπουργός Υγείας είχε διαπιστώσει ότι κυρίως τα εκκρεμή προβλήματα ήταν δύο: η στιγμή της χρήσης, δεδομένου ότι δυστυχώς τα νοσοκομεία δεν είναι τόσο ανοικτά ώστε να περιθάλψουν τέτοιες περιπτώσεις, όπως θα έπρεπε και δεύτερον η κοινωνική τους επανένταξη.

    [19] Πολιτική

    Ανέλαβαν οι νέοι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ

    1/4/2008 4:37:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/4/2008 5:12:54 μμ)

    Ανέλαβαν και τυπικά το μεσημέρι της Τρίτης, τα καθήκοντά τους ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου και η αναπληρώτριά του Μαρία Καρακλιούμη. Ο νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης - και μέχρι σήμερα εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος αφού ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους για την συνεργασία που είχε μαζί τους και η οποία, όπως είπε, θα συνεχιστεί και από τη νέα του θέση, τόνισε για τους νέους εκπροσώπους ότι είναι έτοιμοι να δώσουν ό,τι καλύτερο μπορούν για το κίνημα, επισημαίνοντας ότι η εμπειρία, οι γνώσεις τους κι η αφοσίωσή τους εγγυώνται το καλό αποτέλεσμα.

    Παίρνοντας το λόγο ο κ. Παπακωνσταντίνου, τόνισε ότι η επικοινωνία του κινήματος δεν είναι παρά η έκφραση της πολιτικής του και συμπλήρωσε ότι με τη συνεργασία όλων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και μιλώντας απλά και χωρίς ξύλινη γλώσσα θα ανταπεξέλθει σ αυτά τα δύσκολα καθήκοντα.

    Θα καταβάλλω το μέγιστο των δυνατοτήτων μου, πάντα μέσα στο πλαίσιο του πολιτικού πολιτισμού, που έχει εισάγει το ΠΑΣΟΚ στην πολιτική με τον Γιώργο Παπανδρέου, τόνισε από την πλευρά της η Μαρία Καρακλιούμη, λέγοντας παράλληλα πως οι βάσεις για τη δουλειά της μπήκαν από την θητεία της δίπλα στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

    [20] Πολιτική

    Στην ευχέρεια του ανακριτή να ορίσει το ραντεβού

    Έτοιμος για κατάθεση ο Ζαχόπουλος

    1/4/2008 4:08:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Στην ευχέρεια του ανακριτή είναι να ορίσει το ραντεβού του με τον κ. Χρήστο Ζαχόπουλο ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Στο δελτίο τύπου που εξεδόθη από τη διοίκηση του νοσοκομείου αναφέρεται ότι ο κ. Ζαχόπουλος δύναται να δεχθεί επίσκεψη από οποιαδήποτε δικαστική αρχή και ότι ενημερώθηκε σχετικά ο ειδικός ανακριτής που θα καθορίσει την ημερομηνία επίσκεψής του. Στο ιατρικό συμβούλιο που έγινε σήμερα αναφέρθηκε ότι η κατάσταση του ασθενούς παραμένει σταθερή ενώ οι ειδικοί ορθοπεδικοί χειρουργοί κατέληξαν ότι δεν χρειάζεται προς το παρόν χειρουργική επέμβαση για τα τραύματα των κάτω άκρων.

    [21] Κοινωνία

    Δίκη Βρακατσέλη

    1/4/2008 4:46:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/4/2008 6:24:34 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Ο θάνατος του Γιάννη Βαρθολομαίου προήλθε από τα χτυπήματα στο κεφάλι, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών Φίλιππο Κουτσαύτη, που κατέθεσε την Τρίτη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών, όπου συνεχίζεται η δίκη με κατηγορούμενο το Δημήτρη Βρακατσέλη. Ο κ. Κουτσαύτης πρόσθεσε ωστόσο πως αν η κατάσταση της καρδιάς του θύματος ήταν καλή ενδεχομένως και να ζούσε. Ο Ιατροδικαστής Εμμανουήλ Νόνας , η γνώμη του οποίου έχει ζητηθεί από την πλευρά της υπεράσπισης, θεωρεί οτι πρώτη αιτία θανάτου ήταν το πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο Γιάννης Βαρθολομαίος με την καρδιά του.

    Συνδυασμός χτυπημάτων και καρδιάς

    Τις συνθήκες θανάτου του πρώην διοικητή του ΙΚΑ Γιάννη Βαρθολομαίου στις 9 Φεβρουαρίου 2007, αναζήτησε σήμερα το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο ενώπιον του οποίου δικάζεται για ανθρωποκτονία ο Δημήτρης Βρακατσέλης.

    Στο δικαστήριο κατέθεσαν οι ιατροδικαστές κκ Φίλιππος Κουτσάφτης, προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, Νίκος Βούτας, παθολογοανατόμος που διενήργησε την ιστοπαθολογική εξέταση και Εμμανουήλ Νόνας που έχει οριστεί από την υπεράσπιση ως τεχνικός της σύμβουλος.

    Και οι τρεις ιατροδικαστές είπαν στο Δικαστήριο ότι ο Γιάννης Βαρθολομαίος αντιμετώπιζε πρόβλημα στην καρδιά του το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μοιραία κατάληξη που είχε, μετά τα χτυπήματα που δέχθηκε στο κεφάλι.

    Ο κ. Κουτσάφτης κατέθεσε ότι ο Βαρθολομαίος έφερε βαριές κακώσεις στον εγκέφαλο καθώς όπως είπε, δέχθηκε με αμβλύ όργανο πολλά χτυπήματα. Οπως είπε ο θάνατος προήλθε από τα χτυπήματα, περισσότερα από πέντε λιγότερα από 15 τα οποία όμως θα μπορούσε να έχει αντιμετωπίσει το θύμα αν δεν είχε πρόβλημα στην καρδιά.

    Ο κ. Βούτας στην κατάθεσή του υποστήριξε επίσης ότι ο συνδυασμός των χτυπημάτων που δέχθηκε το θύμα με τις βλάβες της καρδιάς ήταν εκείνος που επέφερε το μοιραίο αποτέλεσμα.

    Τέλος ο κ. Νόνας χαρακτήρισε μη θανατηφόρα τα χτυπήματα που δέχθηκε ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ, ενώ υποστήριξε ότι το θύμα προδόθηκε από την καρδιά του εξ αιτίας της επίθεσης που γινόταν εναντίον του. " Οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ήταν το αίτιο που έφερε στην επιφάνεια την υπάρχουσα σοβαρότατη καρδιακή πάθηση".

    Η δίκη συνεχίζεται.

    [22] Κοινωνία

    Βραβείο εμπιστοσύνης στη ΝΕΤ

    1/4/2008 4:17:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Παρουσία πλήθους πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας η τελετή της 2ης απονομής των βραβείων Superbrands, που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής.

    Τα βραβεία Superbrands επιβραβεύουν τα προϊόντα που εμπιστεύτηκε το κοινό. Στις επίλεκτες επωνυμίες με βάση την έρευνα της Κάπα Research, την πρώτη θέση στην κατηγορία "Ραδιοφωνικοί Σταθμοί-Ηλεκτρονικά Μέσα" κατέλαβε η ΝΕΤ.

    Ο θεσμός των Superbrands γεννήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία το 1994 και από τότε έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 75 χώρες σε όλο τον κόσμο. Στη χώρα μας ξεκίνησε το 2005, και φέτος πραγματοποιείται για δεύτερη φορά. Στοχεύει στην προώθηση του branding και στην επιβράβευση των κορυφαίων brands κάθε χώρας.

    Με τον θεσμό αυτό αναγνωρίζεται η προσπάθεια και επιτυχία όλων εκείνων που συμβάλλουν στην τοποθέτηση, προώθηση και αναγνωρισιμότητα ποιοτικών αγαθών και υπηρεσιών. Μία ανεξάρτητη κριτική επιτροπή και το καταναλωτικό κοινό - με τη βοήθεια επιστημονικής έρευνας κοινής γνώμης που διεξήχθη από την εταιρεία έρευνας αγοράς Κάπα Research για λογαριασμό των Superbrands - επιλέγουν τα κορυφαία brands της χώρας.

    [23] Κοινωνία

    Χτύπησε ο πρόεδρος της ΔΕΗ

    Καμπανάκι για την επάρκεια ρεύματος

    1/4/2008 4:14:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Καμπανάκι για την επάρκεια ρεύματος κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών λόγω και της λειψυδρίας χτύπησε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Τάκης Αναθασόπουλος, σε συνάντηση που είχε σήμερα με εκπροσώπους της κεντρικής ένωσης επιμελητηρίων. Ο κ. Αθανασόπουλος τόνισε ότι υπάρχουν εισηγήσεις ακόμη και για περικοπές ηλεκτροδότησης τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΔΕΗ θα καταφέρει να ανταπεξέλθει όπως και πέρυσι. Σε ερώτηση για πιθανές αυξήσεις των τιμολογίων τόνισε ότι η ΔΕΗ ό,τι είχε να πει το είπε πέρυσι. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η ΔΕΗ είχε ζητήσει αύξηση των τιμολογίων της τάξης του 21%.

    [24] Κοινωνία

    Ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη

    1/4/2008 3:54:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Βελτίωση της λειτουργίας των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης καταγράφει η ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2007, παρότι στους δήμους εντοπίζονται και πάλι τα περισσότερα φαινόμενα κακοδιοίκησης. Επίσης προβλήματα κακοδιοίκησης εντοπίστηκαν στη διεύθυνση μετανάστευσης της περιφέρειας Αττικής, σε φορείς κύριας ασφάλισης, σε νομαρχίες και στα Υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Οικονομίας. Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει επίσης προβλήματα στην εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος Παυλόπουλου για τις μονιμοποιήσεις στο δημόσιο καθώς υπάρχουν φορείς που αμφισβητούν τις αποφάσεις του ΑΣΕΠ για τους συμβασιούχους.

    Εμπιστοσύνη στην Αρχή

    Όλο και περισσότερο εμπιστεύονται οι πολίτες την ανεξάρτητη Αρχή, του Συνηγόρου του Πολίτη ενώ παράλληλα δείχνουν να κατανοούν καλύτερα το ρόλο της, σύμφωνα και με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης που παρουσίασε ο πρόεδρος, Γιώργος Καμίνης.

    Σύμφωνα με αυτά παρουσιάζεται μείωση στο 4,5% των υποθέσεων που τέθηκαν στο αρχείο λόγω αναρμοδιότητας, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Καμίνης, ίσως και εντός εβδομάδας θα οριστούν οι βοηθοί Συνήγοροι, προκειμένου να ενταθούν οι προσπάθειες της Αρχής για την προστασία του πολίτη, αλλά και τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης και της καλύτερης συνεργασίας μεταξύ του Συνηγόρου και της Βουλής.

    Μέσα στο 2007, η Αρχή δέχθηκε 10.611 αναφορές πολιτών, (αύξηση 15,82% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά).

    Το 98,61% των αναφορών αφορά προβλήματα κακοδιοίκησης και οι πολίτες θίγουν προβλήματα προσβολής των δικαιωμάτων του παιδιού από ιδιώτες. Από αυτές το 85,48% των υποθέσεων επιλύθηκαν υπέρ του πολίτη, ενώ το 7,84% δεν κατέστη δυνατό να επιλυθούν εξαιτίας κενών στη νομοθεσία και οργανωτικών αδυναμιών ή δυσλειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.

    Τα περισσότερα προβλήματα κατά το 2007 εντοπίστηκαν στους δήμους (16,94%), στη διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Περιφέρειας Αττικής (13,82%), στους φορείς κυρίας ασφάλισης (10,51%), στις Νομαρχίες (8,53%), στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης (5,62), και στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (4,42%).

    Θετικά αξιολογείται το γεγονός ότι οι δήμοι εμφανίζουν πτώση στα ποσοστά κακοδιοίκησης σε σχέση με το προηγούμενο έτος, που φτάνει το 3,72%.

    Τέλος, ο κ. Καμίνης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης και τις διαμαρτυρίες ομοφυλόφιλων για τον αποκλεισμό τους από αυτό, αφού ανέφερε ότι το θέμα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο κέντρο του πολιτικού διαλόγου, πρόσθεσε ότι η χώρα μας, σύμφωνα και με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, θα πρέπει να εξαλείψει τις αθέμιτες διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.

    [25] Κοινωνία

    Αναβάθμιση των περιφερειακών αεροδρομίων

    1/4/2008 5:00:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Το πρόγραμμα για την αισθητική αναβάθμιση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, ενόψει και της νέας τουριστικής περιόδου, παρουσίασε την Τετάρτη ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης. Όπως ανέφερε ο Υπουργός, το πρόγραμμα συνολικού κόστους ενός εκατομμυρίου ευρώ καταρτίστηκε μετά από επιτόπιες επισκέψεις αντιπροσωπειών του ΣΕΤΕ και της ΥΠΑ, στα αεροδρόμια στα Ηρακλείου, Ρόδου, Κέρκυρας, Χανίων, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Σάμου, Κω και Σκιάθου. Μέχρι τώρα έχουν γίνει παρεμβάσεις στα αεροδρόμια της Ρόδου, της Σάμου, του Ηρακλείου, των Χανίων και της Κέρκυρας, ενώ μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχουν ολοκληρωθεί ανάλογες εργασίες στα αεροδρόμια της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς.

    Σκοπός των έργων, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Απριλίου, είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους Έλληνες και ξένους ταξιδιώτες, ιδιαίτερα ενόψει της τουριστικής περιόδου.

    Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, οι εργασίες δεν πραγματοποιούνται εφάπαξ, αλλά θα επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και κυρίως πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Προς το σκοπό αυτό εκπονείται παράλληλα σχέδιο για τη μόνιμη παρακολούθηση των αεροδρομίων από την ΥΠΑ, ώστε τα ελληνικά αεροδρόμια να βρίσκονται πάντα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

    Από την πλευρά του ο γγ του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης Σπύρος Ευσταθόπουλος τόνισε ότι η αισθητική αναβάθμιση των αεροδρομίων όπως και των άλλων σταθμών υποδοχής επισκεπτών από το εξωτερικό, είναι πρώτιστης σημασίας, γιατί είναι η πρώτη και η τελευταία εικόνα που κρατούν οι επισκέπτες μας ερχόμενοι και φεύγοντας από την Ελλάδα.

    Φέτος ολοκληρώνονται τα έργα σε δώδεκα αεροδρόμια, συνολικού ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ και προγραμματίζονται νέα έργα σε δεκαέξι αεροδρόμια, συνολικού ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ.

    Όσον αφορά το ενδεχόμενο απελευθέρωσης των υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης σε περιφερειακά αεροδρόμια, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι σήμερα υπάρχει ένα καθεστώς που λήγει τον Οκτώβριο του 2008 και οι όποιες αποφάσεις ληφθούν για το μέλλον θα πρέπει είναι προσαρμοσμένες με το Κοινοτικό Δίκαιο, αλλά και τις εξελίξεις στην Ολυμπιακή.

    Για το θέμα της Ολυμπιακής ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών ανέφερε ότι η λύση στο πρόβλημα του εθνικού μας αερομεταφορέα θα δοθεί μέχρι το τέλος του έτους, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    [26] Κόσμος

    Τουρκία

    Συλλήψεις 45 υπόπτων για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα

    1/4/2008 4:22:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε στη διάρκεια ευρείας επιχείρησης 45 άτομα ύποπτα για συμμετοχή σε πυρήνα της Αλ Κάιντα και για προετοιμασία σειράς τρομοκρατικών επιθέσεων σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή".

    Η αντιτρομοκρατική αστυνομία πραγματοποίησε τις συλλήψεις στη διάρκεια συντονισμένων επιχειρήσεων σε σπίτια οκτώ λαϊκών συνοικιών του ευρωπαϊκού τομέα της Κωνσταντινούπολης, διευκρινίζει η ίδια πηγή.

    Οι ύποπτοι πρόκειται να προσαχθούν στο δικαστήριο, το οποίο θα αποφασίσει εάν θα τους απαγγελθούν κατηγορίες ή όχι.

    Η τουρκική αστυνομία έχει πραγματοποιήσει τους τελευταίους μήνες σειρά παρόμοιων επιχειρήσεων για τη σύλληψη υπόπτων μελών της Αλ Κάιντα. Τον Ιανουάριο σκοτώθηκαν πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων ένας αστυνομικός, στη διάρκεια επιδρομών της αστυνομίας σε σπίτια φερόμενων ως μελών της Αλ Κάιντα στη νοτιοανατολική Τουρκία.

    Το 2003 η τρομοκρατική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για επιθέσεις αυτοκτονίας κατά του βρετανικού προξενείου, δύο εβραϊκών συναγωγών και ενός καταστήματος της βρετανικής τράπεζας HSBC στην Κωνσταντινούπολη. Οι επιθέσεις εκείνες είχαν στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 60 ανθρώπων.

    [27] Κόσμος

    Φινλανδία: Εκδιώχθηκε ο ΥΠΕΞ εξαιτίας 200 SMS!

    1/4/2008 12:43:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε παραίτηση εξαναγκάστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Ιλκα Κανέρβα μετά την αποκάλυψη ερωτικού σκανδάλου σε βάρος του, όταν έστειλε 200 σύντομα γραπτά μηνύματα άκρως ερωτικού περιεχομένου σε μια στριπτιζέζ. Στην ερώτηση αν ο Κανέρβα αποπέμφθηκε, αξιωματούχος του κόμματος που ζήτησε να μην κατονομαστεί δήλωσε ότι "ο Κανέρβα δεν παραιτήθηκε. Μπορείτε να βγάλετε μόνοι σας τα συμπεράσματά σας. Το όνομα του νέου υπουργού Εξωτερικών θα ανακοινωθεί μετά τη σημερινή συνεδρίαση του κόμματος". Αφού αρχικά διέψευσε δηλώσεις που δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδα, ο Φινλανδός ΥΠΕΞ και μέλος του συντηρητικού Κόμματος Εθνικός Συνασπισμός παραδέχτηκε δημοσίως στις 10 Μαρτίου, στο περιθώριο ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ότι είχε στείλει μερικά μηνύματα στην Γιοχάνα Τουκιάινεν. Σύμφωνα με την Τουκιάινεν, την 29χρονη στριπτιζέζ που ζει στις ΗΠΑ, ο 60χρονος Κανέρβα της έστειλε 150 με 200 sms στη διάρκεια ενός μηνός, μετά τη συνάντησή τους στα τέλη Ιανουαρίου, όταν αυτή χόρεψε γυμνή με την ευκαιρία του εορτασμού των γενεθλίων του. Το περιοδικό Hymy δημοσίευσε ενδεικτικά 24 από τα μηνύματα αυτά.

    Αν και ο Κανέρβα δεν παραβίασε κάποιο νόμο και η επί χρόνια σύντροφός του δέχτηκε τη συγνώμη του, η αξιοπιστία του αμφισβητείται καθώς είχε εμπλακεί σε παρόμοια υπόθεση το 2005 όταν ήταν πρόεδρος του Κοινοβουλίου. Ο Κανέρβα είχε απασχολήσει και τότε τον Τύπο για ανάλογη χρήση του κινητού του τηλεφώνου. Είχε επικριθεί έντονα για τα χυδαία μηνύματα που έστελνε σε νεαρές σταρ της πασαρέλας. Είναι η πρώτη φορά που ένας Υπουργός Εξωτερικών αποπέμπεται στη Φινλανδία εξαιτίας προσωπικού σκανδάλου.

    [28] Πολιτισμός

    Ένας "Φωτογραφικός Κύκλος" 20 χρόνων

    1/4/2008 4:57:00 μμ

    Είκοσι χρόνια ζωής έκλεισε φέτος ο "Φωτογραφικός Κύκλος" και γιορτάζει την επέτειό του με μεγάλη έκθεση φωτογραφιών των μελών του, στο Μουσείο Μπενάκη.

    Η έκθεση εγκαινιάζεται απόψε και θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Απριλίου. Συνολικά 75 φωτογράφοι θα προβάλλουν 700 φωτογραφίες σε είκοσι οθόνες του Μουσείου Μπενάκη.

    Το σωματείο "Φωτογραφικός Κύκλος" ιδρύθηκε το 1988, από τον Πλάτωνα Ριβέλλη και μαθητές του. Αν και από τον "Κύκλο" έχουν περάσει στη διάρκεια αυτών των είκοσι χρόνων σχεδόν δύο χιλιάδες μέλη-φωτογράφοι, μερικοί από τους οποίους συγκαταλέγονται στους σημαντικότερους και γνωστότερους τής Ελλάδας, ο πρόεδρος τού "Κύκλου" Πλάτων Ριβέλλης προτίμησε να παρουσιάσει φωτογραφίες των εν ενεργεία μελών, για να τονιστεί έτσι η ζωτικότητα και η διάρκεια τής δουλειάς τού σωματείου.

    Ο "Κύκλος" επέλεξε έναν πρωτότυπο τρόπο παρουσίασης, την προβολή δηλαδή των επτακοσίων φωτογραφιών μέσα από είκοσι οθόνες υπολογιστών. Με τον τρόπο αυτό ο "Κύκλος" υιοθετεί τη νέα ψηφιακή τεχνολογία, η οποία δημιούργησε και συνεχίζει να δημιουργεί ανατροπές συνηθειών και αντιλήψεων στον φωτογραφικό χώρο, και ταυτόχρονα υπογραμμίζει, αυτό που ήταν πάντα πεποίθηση τής πλειοψηφίας τού "Φωτογραφικού Κύκλου": "το σημαντικό είναι το περιεχόμενο τής φωτογραφικής εικόνας και είναι ευχής έργον οι φωτογραφίες να διαδίδονται με τον πιο προσιτό και απλό τρόπο".

    [29] Πολιτισμός

    "Αποσπάσματα Φύσης"

    1/4/2008 4:09:00 μμ

    "Αποσπάσματα Φύσης", είναι ο τίτλος έκθεσης ζωγραφικής της Κατερίνας Ασλανίδου, που εγκαινιάζεται την Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα, στη γκαλερί "Monohoro", Αγ. Γεωργίου 24, στο Νέο Ψυχικό.

    Η Κατερίνα Ασλανίδου είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα και τα τελευταία τρία χρόνια ζει και εργάζεται στη Χίο, ως καθηγήτρια Καλλιτεχνικών.

    "Τα αποσπάσματα φύσης της Κατερίνας Ασλανίδου ξεκινούν από το θεσπέσιο φυσικό περιβάλλον που υπάρχει στη Χίο", αναφέρει ο επιμελητής τέχνης του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος, Μεγακλής Ρογκάκος, σε ανάλυσή του για το έργο της ζωγράφου και προσθέτει:

    "Αφετηρία είναι ασφαλώς η ελληνική χρωματική γκάμα που στην πορεία της δημιουργίας καταλήγει να γίνει εξωπραγματική σε βαθμό που ηλεκτρίζει. Σκοπός της όμως δεν ήταν να σβήσει τη συγκεκριμένη αναφορά, αλλά να απλοποιήσει και να εξιδανικεύσει τον κοινό παρονομαστή της φύσης απανταχού. Ως συνέπεια και με το ειδικό ενδιαφέρον της για μια ζωγραφική συνειρμική, που λειτουργεί με το συναίσθημα, τα Αποσπάσματα Φύσης εντοπίζονται στο γνώριμο άχρονο τόπο της ψυχής".

    Η έκθεση "Αποσπάσματα Φύσης" θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Απριλίου 2008.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 1 April 2008 - 17:50:53 UTC