Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-04-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναβολή πρόσκλησης της ΠΓΔΜ
  • [02] Απόρριψη του δημοψηφίσματος
  • [03] Ανοιχτοί λογαριασμοί

    [01] Πολιτική

    Βουκουρέστι: Σύνοδος του ΝΑΤΟ

    Αναβολή πρόσκλησης της ΠΓΔΜ

    2/4/2008 9:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/4/2008 11:56:57 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: NET-NET 105,8-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ολοκληρώθηκε το δείπνο των ηγετών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στις συσκέψεις στις οποίες συμμετείχαν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ ξεκαθάρισαν σήμερα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συναινέσει σε πρόσκληση για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ εάν προηγουμένως δεν έχει βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας. Ο πρωθυπουργός, όπως και η υπουργός Εξωτερικών κατέθεσαν στις συναντήσεις με τους ομολόγους τους την ξεκάθαρη ελληνική θέση όπως έχει διατυπωθεί στην ελληνική Βουλή: η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στη θέση της ότι μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση. Για να απευθυνθεί πρόσκληση για ένταξη σε ένα νέο μέλος απαιτείται συναίνεση, κάτι το οποίο δεν υπάρχει στην περίπτωση της ΠΓΔΜ. Για να συμφωνήσει η ελληνική πλευρά θα πρέπει να βρεθεί κοινά αποδεκτή ονομασία, που να περιέχει γεωγραφικό προσδιορισμό, να ισχύει έναντι όλων και να επικυρωθεί με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την Πέμπτη στην επίσημη σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για το κείμενο των συμπερασμάτων.

    Την πόρτα της συμμαχίας αποφάσισαν να ανοίξουν στην Κροατία και την Αλβανία, οι ηγέτες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

    Στο θέμα της ΠΓΔΜ υπήρξαν χώρες που υποστήριξαν τις ελληνικές θέσεις, όπως η Γαλλία, χώρες που ήταν εναντίον των ελληνικών θέσεων, ενώ μεγάλος αριθμός κρατών υποστήριξαν ότι θα πρέπει να πέσουν συνολικά οι τόνοι. Σε αναβολή της πρόσκλησης της ΦΥΡΟΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ οδηγούνται οι ηγέτες της Συμμαχίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερ. Συγκεκριμένα, οι ηγέτες που πήραν μέρος στο αποψινό δείπνο της Συνόδου Κορυφής, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν είναι δυνατόν να προσκληθεί στην παρούσα φάση η ΦΥΡΟΜ, επειδή η Ελλάδα δεν μπορεί να συναινέσει στην είσοδο της χώρας αυτής στη Συμμαχία, εάν δεν επιλυθεί πρώτα το θέμα της ονομασίας. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ δεν κατέληξαν σε απόφαση να δοθεί το καθεστώς των υποψηφίων χωρών στην Ουκρανία και τη Γεωργία.

    Σημειώνεται τέλος ότι συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε απόψε στα Σκόπια Εθνικιστική οργάνωση για την υπεράσπιση του συναταγματικού ονόματος σύμφωνα με τους διοργανωτές της.

    Διπλωματικό παρασκήνιο

    Την ικανοποίησή του εξέφρασε σήμερα λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπούς, γι αυτό το οποίο αναμένει για την δέσμευση της Ατλαντικής Συμμαχίας υπέρ του Αφγανιστάν, ωστόσο φάνηκε προσεκτικός σε ότι αφορά την ένταξη της ΠΓΔΜ. Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε "αισιόδοξος σχετικά με το γεγονός ότι αυτή η σύνοδος κορυφής θα είναι μεγάλη επιτυχία". "Είμαι ευτυχής γι αυτό που περιμένω από την πλευρά των άλλων ηγετών για την επιθυμία τους να υποστηρίξουν το Αφγανιστάν", δήλωσε κατά το τέλος των συνομιλιών του με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ. Ο Μπούς, που ζήτησε νωρίτερα σήμερα από τους συμμάχους των ΗΠΑ να στείλουν περισσότερους στρατιώτες στο Αφγανιστάν, δεν δήλωσε αν μιλούσε για δέσμευση από την πλευρά του προς την κατεύθυνση αυτή ή αν μιλούσε για πολιτική υποστήριξη.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος επίσης σε μια προφανή αναφορά στην ΠΓΔΜ, δήλωσε: "Υπάρχει ένα πρόβλημα με μια συγκεκριμένη χώρα, είμαι όμως αισιόδοξος σε ότι αφορά τη δυνατότητα να το επιλύσουμε".

    Ο επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Ολι Ρεν είπε ότι ενδεχόμενη ένταξη των τριών χωρών στο ΝΑΤΟ θα διευκόλυνε και την προοπτική ένταξης στην Ένωση, ενώ κατήγγειλε ως τρομερό δείγμα υποκίνησης αισθημάτων μίσους έναντι γειτονικού κράτους, το πρόσφατο επεισόδιο με την παραποίηση της ελληνικής σημαίας στη ΦΥΡΟΜ.

    Για κίνδυνο για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια αν καθυστερήσει η ένταξη των τριών χωρών στο ΝΑΤΟ έκανε λόγο ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερ.

    Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες εισερχόμενος στο δείπνο των ηγετών του ΝΑΤΟ, εξέφρασε την κατανόησή του έναντι των ελληνικών θέσεων αναφορικά με το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Ερωτηθείς από Πορτογάλους δημοσιογράφους αν συμμερίζεται τις ελληνικές θέσεις επί του θέματος και αν υπάρχει προοπτική υπέρβασης του προβλήματος, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός απάντησε ότι κατανοεί τις ελληνικές θέσεις και συμπλήρωσε ότι κατά τη γνώμη του υπάρχει έδαφος για την επίλυση του προβλήματος με κοινά αποδεκτό τρόπο.

    Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Τζέιμς Απατουράι ερωτηθείς σήμερα το απόγευμα ως προς το ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, απάντησε ότι όλα είναι ανοιχτά λέγοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν τέσσερα ενδεχόμενα: να μην μπει καμία χώρα, να μπει μία, να μπουν δύο και να μπουν τρεις.

    Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα νοτιοανατολικής Ευρώπης, Μάθιου Μπράιζα θα επισκεφθεί την Αθήνα και τα Σκόπια σε μια προσπάθεια υποβοήθησης της διαδικασίας εξεύρεσης λύσης. Η ανακοίνωση αυτή που έγινε από τον υφυπουργό Εξωτερικών Ντάνιελ Φρηντ στο Βουκουρέστι, υποδηλώνει αναβολή της πρόσκλησης προς τη ΦΥΡΟΜ, εξαιτίας της ελληνικής αντίδρασης.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ θεωρεί ότι είναι πολύ νωρίς να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ Γεωργία και Ουκρανία, σε αντίθεση με αυτά που εύχονται οι ΗΠΑ. "Καταλήγουμε στην απόφαση ότι είναι πολύ νωρίς για να δοθεί το καθεστώς του ΜΑΡ στις δύο αυτές χώρες", επισήμανε η κ. Μέρκελ σπεύδοντας να προσθέσει ότι αυτή η θέση της Γερμανίας δεν είναι αιώνια. "Η πόρτα είναι ανοικτή. Βλέπουμε μια προοπτική για την ένταξη. Επιθυμούμε να βοηθήσουμε αυτές τις δύο χώρες να ενταχθούν στο ΜΑΡ", πρόσθεσε η κ. Μέρκελ. Απαντώντας στις κατηγορίες χωρών που τάσσονται υπέρ της χορήγησης του καθεστώτος του ΜΑΡ αμέσως στη Γεωργία και την Ουκρανία, η κ. Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι δεν αναγνωρίζει ένα δικαίωμα βέτο στη Ρωσία η οποία, σημειώνεται, είναι κατηγορηματικά αντίθετη με μια νέα επέκταση προς ανατολάς του ΝΑΤΟ. Η Γερμανίδα καγκελάριος θα έχει αύριο το πρωί γεύμα εργασίας με τον πολωνό πρόεδρο, Λεχ Κατζίνσκι -ο οποίος συντάσσεται με τις ΗΠΑ στο θέμα της Γεωργίας και της Ουκρανίας -και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν - ο οποίος τηρεί μια λιγότερο ξεκάθαρη στάση. Σύμφωνα με ξένους διπλωμάτες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί πιέσεις για να επιτύχει μια τριμερή συνάντηση με Μέρκελ και Σαρκοζί, σε μια προσπάθειά του να τους πείσει να άρουν την αντίθεσή τους ως προς τη Γεωργία και την Ουκρανία.

    Ο υπουργός Άμυνας της Ρουμανίας, Τεοντόρ Μελεσκάνου, δήλωσε σήμερα ότι πολλές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης της ειρηνευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν, στο δείπνο που είχαν το βράδυ οι ηγέτες τους. Η Ρουμανία έχει ήδη δηλώσει ότι είναι έτοιμη να στείλει επιπλέον 120 στρατιώτες στο Αφγανιστάν αν οι υπόλοιποι εταίροι της Συμμαχίας έκαναν το ίδιο. Την αποστολή 3.500 Αμερικανών πεζοναυτών στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, μετά τη συνάντησή του στο θέρετρο Νέπτουν της Μαύρης Θάλασσας με τον Ρουμάνο ομόλογό του, Τράιαν Μπασέσκου.

    Οι ελληνικές θέσεις στον αμερικανικό Τύπο

    Το τελευταίο 24ωρο η ελληνική πλευρά, μέσω του διεθνούς τύπου, επιδόθηκε σε ένα βομβαρδισμό άρθρων με τα επιχειρήματά της για το ζήτημα της ονομασίας, εξηγώντας ότι δεν μπορεί να συναινέσει σε πρόσκληση των Σκοπίων, όσο η γειτονική χώρα επιμένει στην αδιαλλαξία της.

    Τα ελληνικά επιχειρήματα για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, προβάλλονται σε ολοσέλιδη καταχώρηση της σημερινής έκδοσης της εφημερίδας "Νιου Γιορκ Τάιμς", δίνοντας την ιστορική και πολιτική διάσταση του προβλήματος. Με τον τίτλο "Whats in a name" και υπότιτλο: "Πρόκληση για την περιφερειακή σταθερότητα", σημειώνεται ότι ο όρος "Μακεδονία" δεν ανήκει αποκλειστικά σε μια χώρα, αλλά αφορά μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, το 51% της οποίας ανήκει στην Ελλάδα και το υπόλοιπο μοιράζεται σε ΠΓΔΜ, Βουλγαρία και Αλβανία. Στην εφημερίδα μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι η υιοθέτηση της ονομασίας "Δημοκρατία της Μακεδονίας" ή "Μακεδονία" από τη γείτονα χώρα της Ελλάδας, δεν επιλύει τα προβλήματα γιατί δεν την ξεχωρίζει από την ελληνική επαρχία με το ίδιο όνομα, και γιατί τη συνδέει με την αλυτρωτική πολιτική της "Μεγάλης Μακεδονίας" που είχε ξεκινήσει από τον Στάλιν και τον Τίτο. Υπογραμμίζεται επίσης ότι η Ελλάδα επιθυμεί ένα "σύνθετο όνομα", που να περιλαμβάνει και τον όρο "Μακεδονία" και σε αντίθεση με τα Σκόπια, έχει κάνει πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ αναφέρεται και στο γεγονός ότι η Ελλάδα, που είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην ΠΓΔΜ, υποστηρίζει την είσοδο της χώρας αυτής στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, αλλά θεωρεί ότι πριν γίνει οτιδήποτε πρέπει πρώτα να λυθεί το κρίσιμο ζήτημα της ονομασίας.

    Η ίδια καταχώρηση, την οποία υπογράφει ο φορέας "The Coordinated Effort of Hellenes (CEH)", με έδρα την Ουάσιγκτον, δημοσιεύεται και σε άλλες μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες και εκτός από το κείμενο υπάρχει φωτογραφία με τον πρώην πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, να καταθέτει στεφάνι σε μνημείο στα Σκόπια με χάρτη της "Μεγάλης Μακεδονίας", το Φεβρουάριο της τρέχουσας χρονιάς.

    Εν τω μεταξύ, στη "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ" δημοσιεύεται σήμερα επιστολή του πρέσβη της Ελλάδας στην αμερικανική πρωτεύουσα, Αλέξανδρου Μαλλιά, με την οποία απαντάει στο άρθρο του τέως υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, που είχε δημοσιευτεί την περασμένη εβδομάδα στην ίδια εφημερίδα. Στην επιστολή τονίζεται ότι η Ελλάδα, μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952, υποστήριξε πάντα την είσοδο των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Συμμαχία και ότι είναι έτοιμη να κάνει το ίδιο και με την ΠΓΔΜ, υπό τον όρο ότι η χώρα αυτή θα εγκαταλείψει τον εθνικισμό και τις αλυτρωτικές ιδέες του παρελθόντος και θα συμφωνήσει σε ένα «κοινώς αποδεκτό όνομα», που θα τη διαφοροποιεί από την ελληνική επαρχία της Μακεδονίας. Σημειώνεται, ακόμη, ότι η Ελλάδα έχει δείξει την καλή της θέληση υποστηρίζοντας τα Σκόπια, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, αλλά θεωρεί ότι το ζήτημα του ονόματος πρέπει να λυθεί άμεσα ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος αποσταθεροποίησης της περιοχής στο μέλλον.

    Τέλος, αναφέρεται ότι η θέση της Ελλάδας έχει υποστηριχθεί και από 115 Αμερικανούς βουλευτές (Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς), όπως επίσης και από τους γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ, Μπαράκ Ομπάμα και Ολυμπία Σνόου.

    Συμφωνία για ένταξη Κροατίας και Αλβανίας

    Οι ηγέτες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να ανοίξουν την πόρτα της συμμαχίας στην Κροατία και την Αλβανία, στο δείπνο που είχαν στο Βουκουρέστι. Όπως δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Μιγέλ Άνχελ Μορατίνος, οι ηγέτες των 26 κρατών-μελών συμφώνησαν να αρχίσει η διαδικασία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ των δύο αυτών βαλκανικών κρατών. Η Γαλλία υποσχέθηκε να στείλει "σημαντικό" αριθμό στρατιωτών στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της συμμαχίας. Η αποστολή γαλλικών δυνάμεων θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να διαθέσουν στρατιώτες για να υποστηρίξουν την καναδική αποστολή που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Αφγανιστάν.

    Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ για να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στη συμμαχία, σύμφωνα με διπλωμάτη του ΝΑΤΟ. "Η θέση της Γερμανίας δεν άλλαξε", δήλωσε ο διπλωμάτης αυτός, μετά τη συζήτηση για τη διεύρυνση, που έγινε στο δείπνο των ηγετών των 26 κρατών-μελών, στο Βουκουρέστι. Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει πριν από τη συνάντηση ότι το Βερολίνο θεωρεί πως είναι πολύ νωρίς για να προσφερθεί σε κάποια από αυτές τις δύο χώρες το σχέδιο δράσης για την ένταξη. Η Ρωσία εξάλλου έχει εκφράσει κατηγορηματική αντίθεση στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, καθώς βλέπει τη συμμαχία να εξαπλώνεται προς την ιστορική σφαίρα επιρροής της Μόσχας.

    Παρέμβαση Μεϊμαράκη στο δείπνο Υπ. Άμυνας του ΝΑΤΟ

    Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος συνοδεύει τον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι, όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια του δείπνου των Υπουργών Άμυνας, στην παρέμβασή του και αναφορικά με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν τόνισε: "Η βούλησή μας να στηρίξουμε τις προσπάθειες της Διεθνούς Κοινότητας και της Συμμαχίας ειδικότερα, είναι δεδομένη. Είμαστε παρόντες στο Αφγανιστάν, διότι επιθυμούμε να συμβάλουμε στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στην ανοικοδόμηση της χώρας". Επίσης ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επεσήμανε ότι "η συμβολή μας είναι συνάρτηση των διεθνών μας υποχρεώσεων και των επιχειρησιακών μας δυνατοτήτων". Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες μετασχηματισμού της Συμμαχίας ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι "η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης (NRF) αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο που εγγυάται την αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Συμμαχίας και αποτελεί τον οδηγό της διαδικασίας μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα αναγνωρίζοντας την πολιτική και επιχειρησιακή σπουδαιότητα της NRF συνεισφέρει ουσιαστικά και ανελλιπώς στην προσπάθεια επίτευξης και διατήρησης της πλήρους επιχειρησιακής της ετοιμότητας".

    [02] Πολιτική

    Μετά από ψηφοφορία στη Βουλή

    Απόρριψη του δημοψηφίσματος

    2/4/2008 9:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/4/2008 11:55:13 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Με την απόρριψη του αιτήματος της αντιπολίτευσης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ασφαλιστικό, ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, η κοινοβουλευτική διαδικασία για το θέμα αυτό. Την απόρριψη της πρότασης ψήφισαν 152 βουλευτές, ενώ το αίτημα της αντιπολίτευσης στήριξαν 146 βουλευτές. Για να γίνει δεκτό το αίτημα θα έπρεπε να είχε συγκεντρώσει 180 ψήφους. Είχε προηγηθεί ένα διήμερο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή. Χαρακτηρίζοντας "έωλη" τη στάση του ΠΑΣΟΚ και δηλώνοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι πιο ικανή από την κυβέρνηση μόνο για να κάνει "χάπενινγκ" στην πλατεία Συντάγματος και ότι στερείται επιχειρημάτων για το Ασφαλιστικό, μίλησε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος. "Το ψηφισμένο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό είναι κοινωνικά δίκαιο και επεκτείνει - δεν αλλάζει - τις βάσεις του συστήματος όπως αυτές τέθηκαν με τους νόμους Σουφλιά (1990) και Σιούφα (1992). Κάθε φορά που η κυβέρνηση φέρνει ασφαλιστικό ζήτημα, κατά τη γνώμη της αντιπολίτευσης, θα πρέπει η κυβέρνηση να κάνει δημοψήφισμα;" Αναρωτήθηκε ο κ. Παυλόπουλος.

    Συνεχίζοντας τόνισε ότι: "Εάν ήταν έτσι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι, τότε μόνο, το Ασφαλιστικό υπάγεται στο άρθρο 44 του Συντάγματος, όταν διαμορφώνεις το Ασφαλιστικό πάνω σε συγκεκριμένες βάσεις, διαμορφώνεις ένα νέο Ασφαλιστικό σύστημα που αλλάζει τις βάσεις του συστήματος, και αυτό δεν συμβαίνει. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι συνέχεια, ενίσχυση και προέκταση στο μέλλον των βάσεων του Ασφαλιστικού συστήματος που μπήκαν με βάση τους δύο νόμους Σουφλιά και Σιούφα. Αν ήταν τα πράγματα όπως τα λέει το ΠΑΣΟΚ, θα έπρεπε να ζητήσει δημοψήφισμα τότε (1990-1992), στο μείζον όταν έμπαιναν οι βάσεις της τριμερούς χρηματοδότησης κοκ, και όχι τώρα, στο έλασσον. Αναρωτήθηκε επίσης γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν είχε τη θεία έμπνευση να πάει σε δημοψήφισμα για το νόμο Ρέππα, τον οποίο -όπως είπε- είχε χαρακτηρίσει "Λυδία λίθο" για την επίλυση του Ασφαλιστικού. Το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό και πέρασε και θα εφαρμοστεί, και θα έρθει μια μέρα που θα λέτε ότι ευτυχώς, που ψηφίστηκε ο νόμος Πετραλιά και σε κάθε περίπτωση και οι επόμενες γενιές μπορεί να έχουν μεγαλύτερη αισιοδοξία και ελπίδα, από όταν κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ".

    Στην ομιλία της η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά για το θέμα του δημοψηφίσματος για το ασφαλιστικό, τόνισε ότι: "Από τη συζήτηση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση αναδείχθηκε η σημαντική αδυναμία σύνθεσης και συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων, η οποία αφαιρεί από τη Δημοκρατία μας τη δυνατότητα ουσιαστικής επίλυσης πραγματικών προβλημάτων. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης προτάσσουν το πολιτικό κόστος και τα μικροκομματικά τους συμφέροντα πάνω από το πραγματικό κοινωνικό συμφέρον, κάτι που φαίνεται από τον ιδιότυπο διαγωνισμό εντυπώσεων, όχι με την κατάθεση συγκροτημένων εναλλακτικών προτάσεων, αλλά με προτάσεις μομφής και προτάσεις για δημοψήφισμα".

    Η κ. Πετραλιά χαρακτήρισε την πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έγκριση ή όχι της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, λέγοντας ότι "είναι στο βάθος μια απολίτικη πράξη, διότι αυτό που προτείνεται είναι να μεταθέσουμε την ευθύνη στους πολίτες και να τους ζητήσουμε με ένα ΝΑΙ ή με ένα ΟΧΙ να αποδεχτούν ή να απορρίψουν την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση της κυβέρνησης και όχι να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο πολιτικές προτάσεις για το ποια πιστεύουν ότι είναι η καλύτερη." Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η κ. Πετραλιά τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να ζητούμε από τους πολίτες να επιτελέσουν το έργο το οποίο είναι ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων, λέγοντας: "Δική μας ευθύνη είναι να προχωρήσουμε το έργο που θα δώσει μετρήσιμη προοπτική και σιγουριά για όλους και αυτή την ευθύνη την αναλαμβάνουμε".

    Φραστικό επεισόδιο

    Ο Eυάγγελος Βενιζέλος τόνισε μεταξύ άλλων: "Ας είμαστε ειλικρινείς απέναντι στους πολίτες το νομοσχέδιο είναι αναχρονιστικό και πρέπει να καταργηθεί". Φραστική διαμάχη σημειώθηκε μεταξύ του κ. Βενιζέλου, με τον προεδρεύοντα της διαδικασίας, εκείνη τη στιγμή, κ. Σούρλα, για τον χρόνο που διάρκεσε η ομιλία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, καθώς και για το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος παραβίαζε την ουσία της παρέμβασής του, που ήταν απάντηση επί του προσωπικού, ανοίγοντας ευρύτερα πολιτικά ζητήματα. "Να μην κάνετε ασκήσεις διαδικαστικής βίας σε εμένα, δεν θα με παρεμποδίσετε να μιλήσω" είπε ο κ. Βενιζέλος, ενώ ο κ. Σούρλας ζητούσε από τον κ. Βενιζέλο, να ολοκληρώσει την ομιλία του και να κατέβει από το βήμα, λέγοντας ότι "είναι απαράδεκτο και ανέντιμο, αυτό που κάνει ο κ. Βενιζέλος". Η λεκτική διαμάχη μεταφέρθηκε προσωρινά και στο σώμα των βουλευτών.

    Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος τάχθηκε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου. "Ακόμα και αν η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για το ασφαλιστικό φέρνει πρόσκαιρα τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που η κοινοβουλευτική πλειοψηφία επιθυμεί, η ίδια η διαδικασία του δημοψηφίσματος καλλιεργεί το έδαφος για επίτευξη κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης τουλάχιστον για τα 2-3 μεγάλα θέματα στα οποία όλοι συμφωνούμε ότι απαιτούνται αλλαγές" ανέφερε στην ομιλία της η υπεύθυνη Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Λούκα Κατσέλη .

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, στην ομιλία του είπε μεταξύ άλλων ότι: "Ακόμα και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ κατά τη συνταγματική αναθεώρηση για συλλογή υπογραφών του 5% του εκλογικού σώματος, παραπέμπει στη Βουλή για την τελική απόφαση και αποκλείει τα δημοσιονομικά και τα ασφαλιστικά ζητήματα. Η Νέα Δημοκρατία έχει επίσης την ίδια αντίληψη - πως τα δημοσιονομικά ζητήματα εξαιρούνται της δυνατότητας δημοψηφίσματος και πως το ασφαλιστικό συνιστά με διασταλτική έννοια, δημοσιονομικό ζήτημα. Η δημοκρατία σταματά έξω από την πόρτα των εργοστασίων, όταν κλείνει η πόρτα των επιχειρήσεων. Δραπετεύει από τους τόπους δουλειάς. Έχει γίνει το φύλο συκής για την προώθηση αυταρχικών και αντιδημοκρατικών μέτρων. Είναι η δημοκρατία που σφαγιάζει καθημερινά εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Είμαστε βέβαιοι, ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τις μάχες τους ενάντια στις εφαρμοζόμενες πολιτικές των κομμάτων που δέχονται την Ε.Ε.".

    "Πολιτικά και ηθικά απαξιωμένο" χαρακτήρισε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ο Αλέκος Αλαβάνος και τόνισε ότι "η κυβέρνηση αρκείται σε μια προσχηματική επίκληση του λαϊκού συμφέροντος για να αρνηθεί αυτό το δημοψήφισμα ενώ στην πραγματικότητα φοβάται την λαϊκή ετυμηγορία".

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ανέφερε ότι εάν δεν βρεθούν χρήματα για το ασφαλιστικό δεν πρόκειται να υπάρξει λύση και πρότεινε να φορολογηθούν με 2% το χρόνο οι 1.000 μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις και να υπάρξει περικοπή της τάξεως του 8% σε όλα τα υπουργεία και τα χρήματα αυτά να πάνε σε ένα ταμείο για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού.

    Το απόγευμα της Τετάρτης τα συνδικάτα οργάνωσαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή. Το μεσημέρι της Τετάρτης τον πρόεδρο της Βουλής επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της ΓΣΣΕ και της ΑΔΕΔΥ και του παρέδωσαν τα έντυπα με περίπου 424.889 υπογραφές για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. "Oι υπογραφές αυτές που συγκεντρώθηκαν εντός τεσσάρων ημερών αποτελούν την ετυμηγορία των εργαζομένων και αυτό είναι καταλυτικό για την κυβέρνηση. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων απορρίπτει το νομοσχέδιο και το συνδικαλιστικό κίνημα θα ακυρώσει αυτόν τον αντιασφαλιστικό νόμο", δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος τόνισε: "Οι υπογραφές αποδεικνύουν ότι είχαμε δίκιο όταν υποστηρίζαμε ότι η κυβέρνηση δεν είναι απέναντι στα συνδικάτα αλλά η κυβερνητική πολιτική είναι απέναντι στο σύνολο της κοινωνίας. Με κάθε μέσο πολιτικό, συνδικαλιστικό και νομικό θα φροντίσουμε το νομοσχέδιο να παραμείνει στα χαρτιά".

    Νέα 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιούν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα της Ελλάδος. "Αδικαιολόγητη" την χαρακτήρισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος . Με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις συνεχίζουν την ερχόμενη εβδομάδα οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ αντιδρώντας στην είσοδο στρατηγικού επενδυτή και σε ενδεχόμενη εκχώρηση του μάντζμεντ σε ιδιώτη. Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών σχολίασε ότι όλα γίνονται με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

    [03] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ανοιχτοί λογαριασμοί

    2/4/2008 9:20:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Άρης έχει τον πρώτο λόγο για την πρόκριση στον τελικό του κυπέλλου που νίκησε 1-0 τον Ατρόμητο στο "Κλεάνθης Βικελίδης", στον πρώτο αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων για την ημιτελική φάση της διοργάνωσης. Το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση και έδωσε προβάδισμα στους "κιτρινόμαυρους" πέτυχε ο Κάλβο με πέναλτι στο έβδομο λεπτό των καθυστερήσεων. Τα στοιχεία που χαρακτήρισαν το πρώτο ημίχρονο ήταν οι σκληρές μονομαχίες ανάμεσα στις δύο πλευρές, τα πολλά νεύρα και οι συνεχείς εντάσεις. Σε τέτοιο σημείο, ώστε στο 30΄ και μετά από διαδοχικά δυνατά μαρκαρίσματα, το ματς διεκόπη για μερικά λεπτά, καθώς υπήρξε σύρραξη και εισβολή στον αγωνιστικό χώρο ανθρώπων από τους δύο πάγκους (αποβλήθηκε ο φυσικοθεραπευτής του Ατρομήτου). Μοιραία, οι καλές φάσεις ήταν ελάχιστες, με τον Ατρόμητο να καταφέρνει να κρατήσει μακριά από την περιοχή του τους επιθετικούς του γηπεδούχου Άρη. Ουσιαστικά, η πρώτη μεγάλη ευκαιρία δημιουργήθηκε με το ξεκίνημα του β ημιχρόνου, όταν στο 50 οι Ιβιτς, Φελίπε και Κόκε άλλαξαν την μπάλα μέσα στην περιοχή, ο τελευταίος σούταρε και ο Μιχαηλίδης απέκρουσε. Για ένα τέταρτο ο Άρης προσπάθησε να πιέσει για το γκολ, όμως μετά το 60 τα νεύρα και τα σκληρά τάκλιν έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους και ο ρυθμός έπεσε, μέχρι τις καθυστερήσεις. Τότε οι "κιτρινόμαυροι" επιχείρησαν την... τελική επίθεση. Ο Μιχαηλίδης κατάφερε να αποκρούσει τα σουτ των Κάλβο και Γκαρσία, όμως στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων ο Αβραάμ Παπαδόπουλος ανατράπηκε από τον Ολιβέιρα μέσα στην περιοχή, ο Κουκουλάκης έδωσε αμέσως το πέναλτι, που εκτέλεσε εύστοχα ο Κάλβο κι έδωσε τη νίκη στην ομάδα του 1-0 και ταυτόχρονα τον πρώτο λόγο για πρόκριση στον τελικό. Λίγο πριν την εκτέλεση του πέναλτι, οι Ιβιτς και Ρόβας αποβλήθηκαν με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Κίτρινες: Ιβιτς, Βανγκέλι, Γκαρσία - Γελαδάρης, Σκοπελίτης, Ιωάννου, Ρόβας, Τσίγκας Κόκκινες: 94 Ιβιτς (2η κίτρινη), 94 Ρόβας (2η κίτρινη) Διαιτητής: Κουκουλάκης (Ηρακλείου) Άρης (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Κέλεμεν, Νέτο, Ρονάλντο, Παπαδόπουλος, Βανγκέλι (60 Γκαρσία), Γιάχιτς, Νεμπεγλέρας (82 Κάλβο), Σιστόν, Ίβιτς, Φελίπε (60 Τιάγκο), Κόκε. Ατρόμητος (Πάουλο Κάμπος): Μιχαηλίδης, Τρέχο, Ανατολάκης (62 Γεωργίου), Ολιβέϊρα, Γελαδάρης, Ρόβας, Ιωάννου, Σκοπελίτης, Νικολόπουλος (57 Τσίγκας), Κορακάκης (82 Λε), Περόνε.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 2 April 2008 - 21:49:41 UTC