Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-04-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη για την υπόθεση ντόπινγκ
  • [02] Οι εξελίξεις στο Σκοπιανό
  • [03] Στο Μπουένος Άιρες η Ολυμπιακή φλόγα
  • [04] Νέες διατάξεις για την υιοθεσία
  • [05] ΠΓΔΜ: Μαραθώνια συνεδρίαση της Βουλής
  • [06] Το shopping therapy ενός κροκόδειλου
  • [07] Πουλήθηκε γυμνή φωτογραφία της Μπρούνι
  • [08] Εκτός τελετής έναρξης ο ΓΓ του ΟΗΕ
  • [09] Ταξιδιωτική οδηγία της Βρετανίας για την Υεμένη
  • [10] Ομαδικός τάφος στο Ιράκ

    [01] Αλλα σπορ

    Του Πρωθυπουργού με Λιάπη & Ιωαννίδη

    Σύσκεψη για την υπόθεση ντόπινγκ

    11/4/2008 10:09:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/4/2008 10:48:52 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Εν μέσω αποκαλύψεων, αντεγκλήσεων και εφόδων συνεχίζονται οι έρευνες για την υπόθεση του ντόπινγκ. Τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη θωράκιση του αθλητισμού θα συζητήσουν σήμερα το πρωί στη συνάντηση που θα έχουν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης. Το πόρισμα της Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών επιρρίπτει ευθύνες στον προπονητή Χρήστο Ιακώβου, ενώ διαπιστώνει ότι ενήργησε αυτοβούλως, χωρίς να ενημερώσει κανέναν από τη διοίκηση. Επίσης αντικρούει τον ισχυρισμό του ότι όλοι γνώριζαν για τα κινέζικα σκευάσματα. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται από τον ΕΟΦ οι αναλύσεις των σκευασμάτων που κατασχέθηκαν σε φαρμακείο στον Κολωνό, ενώ έρευνα διενεργείται και στα γραφεία της Ομοσπονδίας Άρσης βαρών για τον εντοπισμό σχετικών εγγράφων. Νέα προθεσμία για να καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα ζήτησε και πήρε ο Λαρισαίος επιχειρηματίας Παναγιώτης Κατσέλος, ο οποίος κατά δήλωσή του παρήγγειλε τα σκευάσματα από την κινέζικη εταιρεία για την Εθνική Ομάδα Άρσης Βαρών. Σήμερα, η εκπρόσωπος της Κινεζικής Υπηρεσίας Φαρμάκων δήλωσε στο πρακτορείο Ασσόσιεϊτεντ Πρες πως οι κατηγορίες ότι κινεζική φαρμακευτική εταιρεία ευθύνεται για το σκάνδαλο ντόπινγκ στην Ελλάδα, δεν στηρίζονται σε στοιχεία και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. Εν τω μεταξύ, την πρόθεσή του να καταθέσει αγωγή σε βάρος της κινεζικής εταιρείας, γνωστοποίησε ο Χρήστου Ιακώβου.

    [02] Πολιτική

    Συνάντηση Βαληνάκη-Μπράιζα

    Οι εξελίξεις στο Σκοπιανό

    11/4/2008 11:28:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στα χέρια της ΠΓΔΜ η λύση, λέει η Αθήνα, με τον Πρωθυπουργό να δηλώνει ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας είναι μετέωρη χωρίς επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Την Πέμπτη, από το βήμα της Βουλής όπου πραγματοποιήθηκε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας, ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα στο θέμα των Σκοπίων και επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το θέμα της ονομασίας. Υπερβολικούς πανηγυρισμούς και θολά μηνύματα όσον αφορά την επίλυση του ζητήματος καταλόγισαν στην κυβέρνηση οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης. Το Σκοπιανό και τις εξελίξεις στα Βαλκάνια συζήτησαν νωρίτερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάθιου Μπράιζα, ο οποίος στη συνέχεια θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής, τον υπουργό Ανάπτυξης και τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις Πέτρο Δούκα. Εν τω μεταξύ, το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ συνεχίζει σήμερα τη μαραθώνια συνεδρίαση που ξεκίνησε χθες για να αποφασίσει εάν θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές στη χώρα.

    "Θέλουμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας"

    Σε δηλώσεις του, ο Γιάννης Βαληνάκης , ερωτηθείς για το πώς σχολιάζει την επιστολή Μιλοσόσκι στα μέλη του ΝΑΤΟ -με την οποία τους καλούσε να επιτρέψουν την ένταξη της χώρας του ανεξαρτήτως της επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας- δήλωσε ότι τα Σκόπια φαίνεται ότι δεν έχουν λάβει το μήνυμα της Ελλάδας με το σωστό τρόπο, γι' αυτό πρέπει να βοηθήσουν οι εταίροι και οι σύμμαχοι, ώστε να γίνει αυτό αντιληπτό από την άλλη πλευρά.

    Η Ελλάδα επιθυμεί, υπενθύμισε ο κ. Βαληνάκης, μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, αποτέλεσμα των διαδικασιών στο πλαίσιο του ΟΗΕ υπό τον Μάθιου Νίμιτς.

    Θέλουμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με την ΠΓΔΜ, αλλά δεν παίζουμε με τη σταθερότητα της περιοχής, την ασφάλεια της γειτονιάς μας και τα εθνικά ζητήματα, τόνισε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός. Δώσαμε, υπογράμμισε ο Κώστας Καραμανλής , μια δύσκολη μάχη και πετύχαμε μια σημαντική εξέλιξη στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    Το βέτο δεν μπορεί να κρύψει τα λάθη και τις παραλείψεις της προηγούμενης περιόδου , τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου . Πρόσθεσε δε ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε το καθήκον του, χάραξε την εθνική κόκκινη γραμμή και λειτούργησε με γνώμονα την εθνική ευθύνη και πατριωτικά.

    Για ανάγκη αντι-ιμπεριαλιστικής αντιμετώπισης έκανε λόγο η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία ανέφερε ότι στο Βουκουρέστι προβλήθηκε ο ρόλος να μετατραπεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ.

    Οι πολιτικές των ΗΠΑ και μεγάλων χωρών της Ευρώπης οδήγησαν σ αυτή τη "μακεδονική σαλάτα" εφαρμόζοντας στα Βαλκάνια την πολιτική του διαίρει και βασίλευε, τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

    Την αντίθεσή του με το ενδεχόμενο σύνθετης ονομασίας καθώς και με την επιρροή του αμερικανικού παράγοντα, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    [03] Πολιτισμός

    Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

    Στο Μπουένος Άιρες η Ολυμπιακή φλόγα

    11/4/2008 8:51:00 πμ

    Η Ολυμπιακή φλόγα έφτασε στο Μπουένος Άιρες, από το Σαν Φρανσίσκο, όπου κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ετοιμάζεται η μοναδική λαμπαδηδρομία στη νότια Αμερική. Μετά τις διαδηλώσεις εναντίον της κινεζικής πολιτικής, που σκίασαν τις λαμπαδηδρομίες στο Παρίσι, το Λονδίνο και το Σαν Φρανσίσκο, κατά την άφιξη της φλόγας στην Αργεντινή δεν έγινε καμία συγκέντρωση στο αεροδρόμιο του Μπουένος Άιρες. Οι αρχές είχαν απαγορεύσει την πρόσβαση πολιτών σε τμήματα του αεροδρομίου κατά την άφιξη της φλόγας, η οποία συνοδευόμενη από ισχυρή δύναμη της αστυνομίας μεταφέρθηκε σε μυστική τοποθεσία, μέχρι να αρχίσει- το πρωί- η λαμπαδηδρομία. Η αστυνομία του Μπουένος Άιρες εκτιμά ότι θα γίνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την πολιτική της Κίνας στο Θιβέτ και έχουν λάβει δρακόντεια μέτρα για να αποτραπούν επεισόδια. Για το λόγο αυτό έχουν κινητοποιηθεί 2.700 αστυνομικοί και άλλα 3.000 άτομα που θα εργαστούν για τη διαφύλαξη της τάξης στην πρώτη Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία που γίνεται στο Μπουένος Άιρες.

    [04] Κοινωνία

    Νέες διατάξεις για την υιοθεσία

    11/4/2008 10:25:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του σχεδίου νόμου για τη μεταρρύθμιση στο καθεστώς της υιοθεσίας από την αρμόδια επιτροπή ειδικών επιστημόνων με συντονίστρια την καθηγήτρια της Νομικής Αθηνών Δήμητρα Παπαδοπούλου-Κλαμαρή και τις υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι νέες ρυθμίσεις "στοχεύουν στην απλούστευση και επίσπευση των διαδικασιών για τις υιοθεσίες στην Ελλάδα με βάση νέες δικαστικές και άλλες εγγυήσεις και σε εναρμόνιση με το καθεστώς υιοθεσίας που ισχύει σε πολλές προηγμένες κοινωνίες του κόσμου".

    Μετά την ενημέρωση της Επιτροπής Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στη Βουλή, οι διατάξεις αυτές (μαζί με άλλες για την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου) θα τεθούν υπόψη της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την αναγκαία νομοτεχνική επεξεργασία. Στη συνέχεια, θα προωθηθούν προς συζήτηση και ψήφιση στην αρμόδια Επιτροπή και την Ολομέλεια της Βουλής.

    Οι νέες ρυθμίσεις για την υιοθεσία θα ενταχθούν σε ένα ειδικό πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης στο οποίο θα περιλαμβάνονται μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην κοινωνία και στο οικογενειακό Δίκαιο, όπως το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, η επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης διαζυγίου και η γονική μέριμνα για την επιμέλεια και συνεπιμέλεια των παιδιών μετά το διαζύγιο.

    [05] Κόσμος

    ΠΓΔΜ: Μαραθώνια συνεδρίαση της Βουλής

    11/4/2008 9:43:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/4/2008 10:09:06 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τη διακοπή της συνεδρίασης για την πρόταση διάλυσή της αποφάσισε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής η Βουλή της ΠΓΔΜ, και τη συνέχισή της σήμερα στις 11.30 τοπική ώρα (12:30 ώρα Ελλάδας). Η μεγάλη διάρκεια της συνεδρίασης οφείλεται στους πολλούς ομιλητές, καθώς και στις συχνές διακοπές. Στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι τάχθηκε υπέρ της άμεσης συνέχισης της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Αναφερόμενος στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, ο κ. Τσερβένκοφσκι ανέφερε: "Χωρίς συμβιβασμό με την Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ούτε χορήγηση ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό σημαίνει ότι η ευρωατλαντική προοπτική της Μακεδονίας δεν μπορεί να προχωρήσει".

    Πρόταση για διάλυση της Βουλής

    Η συνεδρίαση ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης με καθυστέρηση δύο και πλέον ωρών, καθώς ορισμένοι βουλευτές έθεσαν θέμα βουλευτικής αποζημίωσης σε περίπτωση που η Βουλή διαλυθεί, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης -"Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" (SDSM)- ζήτησε στην ημερήσια διάταξη να συμπεριληφθούν και άλλα θέματα, όπως πρόταση για αντικατάσταση του προέδρου της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής και της ισότιμης μεταχείρισης των κομμάτων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

    Τελικά, με 74 ψήφους υπέρ και 26 κατά, αποφασίστηκε το μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης να είναι η πρόταση για τη διάλυση της Βουλής.

    Την πρόταση για τη διάλυση της Βουλής υπέβαλε την Τρίτη το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ, η "Ένωση για τη Δημοκρατική Ένταξη" (DUI) του Αλί Αχμέτι, το οποίο βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Την πρόταση αυτή υποστήριξαν τόσο το κόμμα VMRO-DPMNE του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, όσο και το συγκυβερνών "Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών" (DPA) του Μέντουχ Θάτσι.

    Τα τρία αυτά κόμματα (DUI, VMRO-DPMNE και DPA) έχουν αρκετούς περισσότερους από 61 βουλευτές που απαιτούνται για να υπερψηφισθεί η πρόταση για τη διάλυση της Βουλής. Συνολικά, το νομοθετικό σώμα της ΠΓΔΜ έχει 120 βουλευτές.

    Κατά της πρότασης για τη διάλυση της Βουλής έχουν ταχθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης , καθώς και ορισμένα μικρότερα κόμματα.

    Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, από τη στιγμή που θα διαλυθεί η Βουλή, πρέπει να διεξαχθούν εκλογές σε διάστημα 60 ημερών.

    Τσερβένκοφσκι: "Αναγκαίος ένα συμβιβασμός"

    Μιλώντας το βράδυ στη συνεδρίαση της Βουλής, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ επισήμανε την ανάγκη να βρεθεί ένας συμβιβασμός στο θέμα της ονομασίας, ο οποίος όμως δεν θα θίγει την εθνική ταυτότητα των πολιτών της χώρας και ανέφερε ακόμη ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ προς τη χώρα του είναι ισχυρότερη από κάθε άλλη φορά.

    "Υπάρχει πραγματικά μεγάλη ετοιμότητα και διάθεση από τις ΗΠΑ να επιτευχθεί μία δίκαιη συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας. Η ετοιμότητα αυτή έχει τους χρονικούς της περιορισμούς, καθώς πρέπει να έχουμε υπόψη ότι το φθινόπωρο θα διεξαχθούν στις ΗΠΑ προεδρικές εκλογές... Στις συνομιλίες που είχαμε τόσο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, όσο και με την υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και με την πρέσβη των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Βικτόρια Νούλαντ, είπαμε ότι η εκκρεμότητα της ονομασίας μπορεί να επιλυθεί σε μερικές εβδομάδες. Λοιπόν, τώρα είναι η στιγμή να συμβεί κάτι τέτοιο. Το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι. Αν δεν συμβεί, τότε μειώνονται δραστικά οι πιθανότητες να βρεθεί λύση, τουλάχιστον στο σημείο που αυτή συνδέεται με την ετοιμότητα των ΗΠΑ για κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε ο κ. Τσερβένκοφσκι.

    Ο ίδιος εκτίμησε ότι αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές στην ΠΓΔΜ, τότε η διαπραγματευτική διαδικασία θα παγώσει εκ των πραγμάτων ή, αν επιχειρηθεί η επανέναρξή της, τότε είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

    Τέλος, ο πρόεδρος Τσερβένκοφσκι αποκάλυψε ότι η χώρα του, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, αποδέχτηκε την τελευταία πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, για ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)".

    Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι σε δηλώσεις του στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων "Σίτελ", σε ερώτηση αν η κυβέρνησή του συνεχίσει τις συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας, ανέφερε ότι "οφείλουμε να συνομιλούμε. Υπάρχουν πιέσεις προς την κατεύθυνση αυτή" και πρόσθεσε ότι δεν θα ήταν αποτελεσματικό για τη χώρα του αν δεν συνομιλεί, σημείωσε όμως ότι "οι συνομιλίες αυτές, από εδώ και πέρα θα διεξαχθούν πάρα-πάρα πολύ δύσκολα".

    "Πρέπει απ΄εδώ και πέρα να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι συζητάμε. Όχι όπως συζητούσαμε μέχρι τώρα. Θα υποδεχτούμε τον κ. Νίμιτς αν θελήσει να επισκεφθεί τα Σκόπια, όπως θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε και με τους Αμερικανούς φίλους μας, καθώς και με όλους όσους θέλουν και μπορούν να συμβάλουν προς την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του ονόματος", κατέληξε ο κ. Γκρούεφσκι.

    [06] Παράξενα

    Στη Μαλαισία

    Το shopping therapy ενός κροκόδειλου

    11/4/2008 9:43:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Μπροστά σε ένα περίεργο θέαμα βρέθηκαν οι πελάτες ενός καταστήματος στη Μαλαισία, το οποίο τους προκάλεσε σοκ και πανικό. Ενας κροκόδειλος, μήκους 3 μέτρων, προσπαθούσε να ανέβει τα σκαλιά του διώροφου καταστήματος για να μπει μέσα. Το βάρους 200 κιλών ερπετό, που πιστεύεται ότι είχε βγει από ένα βάλτο, στην κεντρική πολιτεία της Μάλακα, είχε ήδη ανέβει τη μισή σκάλα, όταν σοκαρισμένοι οι πελάτες του καταστήματος το είδαν μπροστά τους. Αμέσως ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία, που έσπευσε μαζί με ειδικούς διασώστες να ακινητοποιήσουν τον κροκόδειλο. "Καταφέραμε να πιάσουμε τον κροκόδειλο όταν στην προσπάθειά του να φύγει παγιδεύτηκε σε ένα αυλάκι αποχέτευσης έξω από το κατάστημα", δήλωσε ο επικεφαλής της πυροσβεστιικής στην περιοχή, Ίσα Άχμαντ. Ο κροκόδειλος μεταφέρθηκε στη συνέχεια στο δημόσιο ζωολογικό κήπο, όπου θα συνεχίσει ανενόχλητος, αλλά περιορισμένος, τις εξορμήσεις του.

    [07] Ζωής ...σΤάσεις

    Για 91.000 δολάρια

    Πουλήθηκε γυμνή φωτογραφία της Μπρούνι

    11/4/2008 9:34:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Έναντι 91.000 δολαρίων (57.500 ) πουλήθηκε γυμνή φωτογραφία της πρώτης κυρίας της Γαλλίας, Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί, σε δημοπρασία του οίκου Christie's στη Νέα Υόρκη. Η τιμή αυτή είναι 20 φορές παραπάνω από την τιμή που αναμενόταν. Η φωτογραφία, που τραβήχτηκε από τον Μισέλ Κοντ το 1993, όταν η Μπρούνι εργαζόταν ως μοντέλο, αγοράστηκε από ένα Κινέζο συλλέκτη έργων τέχνης, ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Christie's. Η πώληση της φωτογραφίας που έγινε χθες είχε τραβήξει την προσοχή μετά το γάμο της Μπρούνι με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, τον Φεβρουάριο, όμως δεν αναμενόταν η τιμή της να ξεπεράσει τα 3-4.000 δολάρια. Η φωτογραφία δημοπρατήθηκε μαζί με άλλες 140, γνωστών φωτογράφων, από τη συλλογή του Γερμανού Γκερτ Έλφερινγκ. Μια φωτογραφία της Μπριζίτ Μπαρντό, τραβηγμένη από τον Ρίτσαρντ Άβεντον, πουλήθηκε για 181.000 δολάρια.

    [08] Κόσμος

    Εκτός τελετής έναρξης ο ΓΓ του ΟΗΕ

    11/4/2008 9:02:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τις κινεζικές αρχές ενημέρωσε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν ότι δεν θα παραστεί στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, τον Αύγουστο, καθώς δεν του το επιτρέπει το πρόγραμμά του. Την ίδια ώρα, ένα ολόκληρο οπλοστάσιο ετοιμάζει η Κίνα για να αποτρέψει το ενδεχόμενο βροχής κατά την τελετή έναρξης, καθώς, οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι υπάρχει 47% πιθανότητα βροχής στις 8 Αυγούστου και το στάδιο όπου θα γίνει η τελετή έναρξης είναι ανοικτό. Μικρότερο, αλλά υπαρκτό - 6% - είναι το ενδεχόμενο καταρρακτώδους βροχής. Γι αυτό οι κινεζικές αρχές καταστρώνουν σχέδια ώστε να προκαλέσουν βροχόπτωση όσο γίνεται πιο μακριά από το στάδιο.

    Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων

    Πολλοί ηγέτες απ' όλο τον κόσμο δέχονται πιέσεις από προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να μποϊκοτάρουν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών. Όμως η εκπρόσωπος του ΟΗΕ Μαρί Οκάμπε είπε ότι ο Μπαν είχε πληροφορήσει την Κίνα πριν από μερικούς μήνες ότι πιθανότατα δεν θα μπορούσε να δεχτεί την πρόσκληση.

    Όπως εξήγησε η Οκάμπε, ο Μπαν θα επισκεφθεί επισήμως την Κίνα κάποια άλλη στιγμή. Απέφυγε πάντως να διευκρινίσει ποιες είναι οι υποχρεώσεις του ΓΓ που δεν θα του επιτρέψουν να πάει στην τελετή έναρξης.

    Θα "βομβαρδίσουν" τα σύννεφα

    Περισσότεροι από 100 άνθρωποι σε 21 σταθμούς γύρω από το Πεκίνο θα βρίσκονται σε ετοιμότητα, ώστε μέσα σε 10 λεπτά να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν ρουκέτες που θα περιέχουν αργυρό ιωδίδιο, με το οποίο θα χτυπηθούν τα σύννεφα που ενδεχομένως θα απειλούν την τελετή έναρξης. Έτσι, οι Κινέζοι ελπίζουν ότι θα αποτρέψουν μία ενοχλητική βροχόπτωση την ώρα που θα γίνεται η έναρξη των Αγώνων. Παράλληλα, τρία αεροσκάφη θα είναι σε ετοιμότητα για να "βομβαρδίσουν" με καταλύτες τα σύννεφα ώστε να αποστραγγίσουν την υγρασία.

    "Συνεργαζόμαστε με τις γύρω επαρχίες πάνω σε ένα σχέδιο αντιμετώπισης καταιγίδων και άλλων μετεωρολογικών φαινομένων στη διάρκεια της τελετής", δήλωσε ο Ουάνγκ Γιουμπίν, στέλεχος της μετεωρολογικής υπηρεσίας που συνεργάζεται με την επιτροπή διοργάνωσης της Ολυμπιάδας.

    Η κυβέρνηση του Πεκίνου έχει δαπανήσει 500.000 δολάρια για να εξοπλίσει τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων και οι δυνατότητες αυτές θα εξεταστούν στην πράξη τους πρώτους δύο μήνες του καλοκαιριού.

    [09] Κόσμος

    Μετά τις τρεις επιθέσεις

    Ταξιδιωτική οδηγία της Βρετανίας για την Υεμένη

    11/4/2008 8:42:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε η Βρετανία προειδοποιώντας τους πολίτες της να αποφεύγουν όσα ταξίδια δεν είναι απαραίτητα στην Υεμένη, μετά τις τρεις επιθέσεις που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες εναντίον δυτικών στόχων στη Σανάα. Το Φόρεϊν Όφις "ανέβασε" την ταξιδιωτική οδηγία στην ιστοσελίδα του, επισημαίνοντας ότι "υπάρχει απειλή από την τρομοκρατία" και γι' αυτό πρέπει να αποφεύγονται όσα ταξίδια δεν είναι αναγκαία. "Υπάρχει μεγάλη απειλή από την τρομοκρατία, γενικώς στην Υεμένη και ιδιαιτέρως εναντίον δυτικών και βρετανικών συμφερόντων", αναφέρει το Φόρεϊν Όφις στην ανακοίνωσή του, προειδοποιώντας επίσης τους Βρετανούς ότι πρέπει "να είναι πολύ προσεκτικοί σε δημόσιους χώρους όπου συχνάζουν ξένοι επισκέπτες". "Πιστεύουμε ότι οι τρομοκράτες εξακολουθούν να σχεδιάζουν επιθέσεις", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Η ταξιδιωτική οδηγία εκδόθηκε μία μέρα μετά την έκρηξη βόμβας έξω από γραφεία καναδικής πετρελαϊκής εταιρείας στη Σανάα. Από την έκρηξη δεν υπήρξαν θύματα. Η αστυνομία εξουδετέρωσε άλλη μία βόμβα.

    Στις 6 Απριλίου είχε γίνει επίθεση με όλμο εναντίον συγκροτήματος κατοικιών όπου κατοικούν Αμερικανοί και άλλοι δυτικοί διπλωμάτες και εργαζόμενοι σε πετρελαϊκές εταιρείες. Από την επίθεση αυτή δεν υπήρξαν θύματα. Την ευθύνη ανέλαβε η Αλ Κάιντα.

    Στις 18 Μαρτίου είχαν εκτοξευτεί τέσσερις ρουκέτες εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στη Σανάα, αλλά δεν βρήκαν το στόχο και έπεσαν σε ένα σχολείο που βρίσκεται δίπλα στην πρεσβεία. Από την επίθεση αυτή σκοτώθηκε ένας φύλακας της πρεσβείας και τραυματίστηκαν άλλοι τρεις φύλακες και 13 μαθήτριες στο σχολείο όπου έπεσαν οι ρουκέτες.

    [10] Ιράκ

    Ομαδικός τάφος στο Ιράκ

    11/4/2008 8:30:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ομαδικός τάφος με τουλάχιστον τριάντα πτώματα βρέθηκε από Ιρακινούς στρατιώτες σε σπίτι, στα νότια της Βαγδάτης, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός. Το σπίτι βρίσκεται στην πόλη Μαχμουντίγια και, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, οι νεκροί θάφτηκαν εκεί εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο..

    Η Μαχμουντίγια βρίσκεται στο "τρίγωνο του θανάτου", μια περιοχή στα νότια της Βαγδάτης όπου τα τελευταία χρόνια διεξάγονται σφοδρές μάχες μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων και ανταρτών που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα.

    Σύμφωνα με οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο Ιράκ υπάρχουν εκατοντάδες ομαδικοί τάφοι, οι περισσότεροι από τους οποίους χρονολογούνται από την εποχή του Σαντάμ Χουσεΐν.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 11 April 2008 - 8:50:39 UTC