Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-04-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο αμερικανικός στρατός προειδοποιεί για επιθέσεις αυτοκτονίας
  • [02] Κατασχέσεις εμπορευμάτων
  • [03] Ο Πάπας Βενέδικτος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
  • [04] Σε άνοδο εκ νέου η τιμή του πετρελαίου
  • [05] Πλαστό το κρυστάλλινο κρανίο των Αζτέκων

    [01] Ιράκ

    Aπό μέλη της Αλ Κάιντα στη Βαγδάτη.

    Ο αμερικανικός στρατός προειδοποιεί για επιθέσεις αυτοκτονίας

    18/4/2008 9:56:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μέλη της Αλ Κάιντα έχουν διεισδύσει στη Βαγδάτη με σκοπό να πραγματοποιήσουν επιθέσεις αυτοκτονίας και βομβιστικές ενέργειες με παγιδευμένα αυτοκίνητα, προειδοποίησε σήμερα ο αμερικανικός στρατός. "Οι πληροφορίες που συνέλεξαν οι δυνάμεις της συμμαχίας αναφέρουν ότι πολλοί τρομοκράτες της Αλ Κάιντα στο Ιράκ έχουν μπει στην περιοχή της Βαγδάτης έχοντας ως στόχο να πραγματοποιήσουν επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα ή να ζωστούν με εκρηκτικά και να ανατιναχθούν στην περιοχή Καρχ της κεντρικής Βαγδάτης", αναφέρεται στην ασυνήθιστη προειδοποίηση. Ο στρατός κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σημειώνοντας ότι υπάρχει πληροφορία πως σε κάποια επίθεση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα κλεμμένο ασθενοφόρο. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα σε βομβιστικές επιθέσεις στο βόρειο Ιράκ.

    [02] Κοινωνία

    Έλεγχοι για την πάταξη του παραεμπορίου

    Κατασχέσεις εμπορευμάτων

    18/4/2008 9:56:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στο πλαίσιο της οργάνωσης και λειτουργίας τους από τους συναρμόδιους φορείς για την πάταξη του παραεμπορίου, τα μικτά κλιμάκια στους ελέγχους που πραγματοποίησαν την εβδομάδα που πέρασε, προχώρησαν σε 34 κατασχέσεις διαφόρων εμπορευμάτων (γυαλιά ηλίου, CD, DVD, αρώματα, τσάντες, πορτοφόλια, ρούχα, ρολόγια, κοσμήματα κτλ). Στην περιοχή της Αθήνας διενεργήθηκαν 124 έλεγχοι και έγινε μία προσαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ λόγω κατοχής μεγάλης ποσότητας παράνομων προϊόντων.

    Την Τρίτη στις 9:30 το πρωί, παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Βλάχου θα γίνει καταστροφή προϊόντων που μέχρι σήμερα έχουν κατασχεθεί, στη μονάδα αποτέφρωσης του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης του ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων. Με απόφαση του κ. Βλάχου προς όλους τους Δήμους, οι έλεγχοι επεκτείνονται σε όλη την χώρα. Στην απόφαση ορίζεται ότι την ευθύνη συγκρότησης και συντονισμού των κλιμακίων θα έχει ο οικείος Δήμος, και επίσης προβλέπεται η σύνθεση των κλιμακίων (φορείς προέλευσης), ο τρόπος απόσυρσης των προϊόντων του παράνομου εμπορίου, η μεταφορά και η καταστροφή τους, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και οι αποδέκτες των καταγγελιών, για όσους επιθυμούν να δίνουν στοιχεία.

    [03] Κόσμος

    ΗΠΑ-ΟΗΕ

    Ο Πάπας Βενέδικτος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

    18/4/2008 9:47:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠΕ

    Ο Πάπας Βενέδικτος XVI τάχθηκε σήμερα υπέρ της συλλογικής δράσης απέναντι στα προβλήματα του κόσμου, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, εκφράζοντας τη λύπη του για το ότι η πολυμέρεια παραμένει υποτελής στη βούληση κάποιων.

    Αναφερόμενος στο "προφανές παράδοξο μιας πολυμερούς συναίνεσης που συνεχίζει να βρίσκεται σε κρίση διότι είναι ακόμη υποτελής στις αποφάσεις ενός μικρού αριθμού", δήλωσε ότι "τα προβλήματα του κόσμου απαιτούν από την διεθνή κοινότητα, παρεμβάσεις με την μορφή κοινών ενεργειών". Ο Ποντίφικας υπενθύμισε επίσης στα κράτη το καθήκον τους να προστατεύουν τους πληθυσμούς τους που είναι θύματα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, διότι σε διαφορετική περίπτωση η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να επέμβει.

    "Κάθε κράτος έχει την βασική υποχρέωση να προστατεύει τον πληθυσμό του κατά των σοβαρών και επανειλημμένων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και από τις συνέπειες των ανθρωπιστικών κρίσεων που συνδέονται με τα φυσικά αίτια ή προκαλούνται από τις ενέργειες του ανθρώπου", τόνισε προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. "Αν τα κράτη δεν μπορούν να διασφαλίσουν μια τέτοια προστασία, εναπόκειται στη διεθνή κοινότητα να παρέμβει με τα νομικά μέσα που προβλέπονται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και από άλλους διεθνείς θεσμούς", σημείωσε ο Πάπας.

    Ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας είχε νωρίτερα σήμερα τετ-α-τετ συνάντηση, που διήρκεσε 15 λεπτά, με τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μούν.

    [04] Οικονομία

    Διεθνείς αγορές πετρελαίου

    Σε άνοδο εκ νέου η τιμή του πετρελαίου

    18/4/2008 8:59:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/4/2008 10:39:16 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-REUTERS

    Η τιμή του πετρελαίου άγγιξε σήμερα για πρώτη φορά το όριο των 117 δολαρίων το βαρέλι, λόγω των διαταραχών στην παραγωγή του μαύρου χρυσού που παρατηρούνται και πάλι στη Νιγηρία, πρώτη πετρελαιοπαραγωγό χώρα της Αφρικής. Το αμερικανικό αργό έφθασε στα 117,00 δολάρια το βαρέλι γύρω στις 21:50 ώρα Ελλάδας στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης (Nymex), για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 116,81 δολάρια.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, το πετρέλαιο Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας κατέρριψε επίσης νέο ρεκόρ στο Λονδίνο, ξεπερνώντας τα 114 δολάρια το βαρέλι, φθάνοντας στα 114,22 δολάρια.

    Μια ομάδα ανταρτών στη Νιγηρία ανακοίνωσε ότι προκάλεσε δολιοφθορά σε ένα βασικό πετρελαιαγωγό που χρησιμοποιεί η Royal Dutch Shell, ενώ παράλληλα διακήρυξε ότι θα εντείνει τις επιθέσεις της κατά πετρελαϊκών στόχων. Αρμόδιοι της Shell δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν αν υπήρξε πλήγμα σε κάποια από τις εγκαταστάσεις τους. Νωρίτερα το απόγευμα, η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές παρουσίαζε υποχώρηση κατά δύο δολάρια, εν μέρει λόγω των πιέσεων που προκάλεσε η ανησυχία για ενδεχόμενη επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα, μετά την απότομη πτώση που εμφάνισε -σήμερα- η χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας.

    Ανοδικά κινήθηκε το δολάριο έναντι του ευρώ

    Ανοδικά κινήθηκε και το δολάριο έναντι του ευρώ, το οποίο διαπραγματευόταν μεταξύ των 1,5712 - 1,5957 δολαρίων, ενώ το απόγευμα βρισκόταν στα 1,573 δολάρια. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ - δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1, 578 δολάρια. Η άνοδος του δολαρίου σήμερα συνδεόταν κυρίως με το κλίμα αισιοδοξίας που προκάλεσαν τα καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα της Citi. Το κλίμα ευφορίας μεταφέρθηκε και στα χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι τα "χειρότερα" της χρηματοπιστωτικής αναταραχής έχουν πλέον περάσει. Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) το σύνολο των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 1,916 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,19 δισ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγορών και τα 726 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 10ετές ομόλογο λήξεως 20/07/2017 με 892 εκατ. ευρώ και στον τριετή τίτλο λήξεως 20-06-2009, με 200 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο διαμορφώθηκε στο 0,43%, με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς να διαμορφώνεται στο 4,54% έναντι 4,11% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου. Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι το επιτόκιο στη διάρκειας μίας ημέρας της Εθνικής κυμαίνονταν στο 3,96%. Στο 4,02% από 4,05% χθες διαπραγματευόταν το επιτόκιο στη διάρκεια των δύο ημερών. Στο επίπεδο του 4,39% κυμαινόταν το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός μήνα. Στο επίπεδο του 4,82% από 4,80% χθες κυμαινόταν το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους.

    [05] Πολιτισμός

    Φυλάσσεται σε μουσείο του Παρισιού

    Πλαστό το κρυστάλλινο κρανίο των Αζτέκων

    18/4/2008 8:54:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Το κρυστάλλινο κρανίο των Αζτέκων, ο "θησαυρός" του Μουσείου του Κε Μπρανλί (MQB) στο Παρίσι, αποδείχτηκε ότι είναι πλαστό. Το βάρους 2,5 κιλών και ύψους 11 εκατοστών κρυστάλλινο κρανίο, το επονομαζόμενο "παρισινό", χρονολογείται από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Το κρανίο του MQB θεωρείτο για πολλά χρόνια ως έργο των Αζτέκων που απεικόνιζε τον Μικτλαντεκούχτλι, τον Άρχοντα της Μικτλάν, του κόσμου των νεκρών. Ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό. Σε όλον τον κόσμο υπάρχουν συνολικά δώδεκα παρόμοια κρανία, ένα στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, ένα στο Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν της Ουάσινγκτον, ενώ τα υπόλοιπα εννέα ανήκουν σε ιδιώτες συλλέκτες. Για όλα γίνονται διάφορες εικασίες από την εποχή που έκαναν την εμφάνισή τους, στα τέλη του 19ου αιώνα.

    Όπως ανακοίνωσαν οι μηχανικοί Τόμας Καλιγκάρο και Ιβάν Κοκινό του Κέντρου Ερευνών και Συντήρησης των Μουσείων της Γαλλίας (C2RMF) που εδρεύει στο Λούβρο, το κρανίο "φέρει ίχνη τριβής και γυαλίσματος τόσο ομαλά που έγιναν με σύγχρονα εργαλεία". Όταν τοποθετήθηκε σε έναν επιταχυντή μορίων εμφανίστηκε "ένα λεπτό ένυδρο στρώμα", δηλαδή ένα στρώμα νερού ανάμεσα στους κρυστάλλους του χαλαζία, που ανάγεται στο 19ο αιώνα. Η αυτοκρατορία των Αζτέκων κατέρρευσε το 16ο αιώνα και επομένως το κρανίο "σίγουρα δεν είναι της προκολομβιανής εποχής", πρόσθεσαν οι δύο επιστήμονες αφού ανέλυσαν το κρανίο επί τρεις μήνες.

    Τα συμπεράσματά τους θα εκδοθούν το 2009. Το μουσείο ετοιμάζει πάντως μια έκθεση του αντικειμένου αυτού, από τις 20 Μαΐου έως τις 7 Σεπτεμβρίου, με την ευκαιρία της προβολής της ταινίας "Ο Ιντιάνα Τζόουνς και το Βασίλειο του Κρυστάλλινου Κρανίου".

    Σύμφωνα με το μουσείο MQB τα μουσεία του Λονδίνου και της Ουάσινγκτον έχουν ήδη εξετάσει τα δικά τους και οι αναλύσεις, που πάντως δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, αποδεικνύουν πως και αυτά είναι πλαστά. Οι ιστορικοί τέχνης εκφράζουν εξάλλου αμφιβολίες γιατί το κρανίο "δεν ακολουθεί τις συμβάσεις" που χρησιμοποιούσαν οι Αζτέκοι για να απεικονίσουν τους θεούς του θανάτου. Επιπλέον, δεν έχει βρεθεί κανένα κρυστάλλινο κρανίο σε αρχαιολογικές ανασκαφές. Όσον αφορά τη σύντομη ιστορία τους, θεωρείται και αυτή "ύποπτη". Τα κρανία του Λονδίνου και του Παρισιού πέρασαν το 19ο αιώνα από τα χέρια ενός αμφιλεγόμενου εμπόρου, του Εζέν Μπομπάν, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για απάτη. Υποτίθεται ότι υπήρχαν δώδεκα κρανία που φυλάσσονταν σε μια μεγάλη πυραμίδα των Ολμέκων, κατόπιν πέρασαν στους Μάγια και τέλος στους Αζτέκους, οι οποίοι τα διέσπειραν παντού. Άλλο ένα κρανίο, το 13ο, μεταφέρθηκε στη Γη από ένα λαό που προερχόταν από τη μυθική Ατλαντίδα. Τα κρανία μπορούσαν να φάνε και να μιλήσουν και αποκτούσαν διάφορες δυνάμεις όταν τα συγκέντρωναν όλα μαζί. Μάλιστα εάν τοποθετηθούν στη σειρά την τελευταία ημέρα του ημερολογίου των Μάγια, στις 21 Δεκεμβρίου 2012, η Γη θα σταματήσει να κινείται.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 18 April 2008 - 20:49:49 UTC