Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-04-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα Σέφερ προς ΠΓΔΜ
  • [02] Πρωταθλητής ο Ολυμπιακός
  • [03] Αλλάζει σταδιακά ο καιρός
  • [04] Συνάντηση Α. Παπαρήγα με ΟΜΥΛΕ
  • [05] Στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ
  • [06] 41 χρόνια από το πραξικόπημα του 1967
  • [07] Αγωνία για τους 26 ομήρους του ισπανικού αλιευτικού
  • [08] Μέτρα θωράκισης των Πανελληνίων
  • [09] Εκτονώθηκε η ένταση στη Μανωλάδα
  • [10] Επαναπατρισμός μαρμάρινης ληκύθου
  • [11] Πρόσθετοι πόροι στις Νομαρχίες
  • [12] Υπόθεση Siemens: Μετά το Πάσχα οι καταθέσεις
  • [13] "Όχι" του εισαγγελέα για άρση της κράτησης του εργατολόγου
  • [14] Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τον ΟΤΕ
  • [15] "Πλήρωσε" τα βεγγαλικά με τη ζωή του
  • [16] Tέλος ο Κατσαβάκης από Καλαμαριά
  • [17] Παραμένει στο ΚΑΤ
  • [18] Στην Κουάλα Λουμπούρ η Φλόγα
  • [19] Νεκρό μέλος της Χαμάς σε ισραηλινή επιδρομή

    [01] Πολιτική

    "Επιλύστε το θέμα με την ονομασία"

    Μήνυμα Σέφερ προς ΠΓΔΜ

    21/4/2008 2:47:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/4/2008 7:14:45 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Με προσοχή παρακολουθεί η Αθήνα την κινητικότητα που έχει αναπτυχθεί για το θέμα των Σκοπίων από τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιάαπ ντε Χοπ Σέφερ, από τα Σκόπια όπου βρίσκεται σήμερα για επαφές με την πολιτική ηγεσία, απέστειλε μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της γείτονος Αντόνιο Μιλοσόσκι σαφές μήνυμα προς την ΠΓΔΜ να επιδιώξει συμβιβασμό για το θέμα της ονομασίας. Ο κ. Σέφερ τόνισε πως για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ απαιτείται συμφωνία από όλα τα κράτη μέλη και κάλεσε την ηγεσία των Σκοπίων "να κοιτάζει εμπρός και όχι πίσω". Ο νατοϊκός αξιωματούχος συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της χώρας, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι. Αμέσως μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Μπότσεφσκι, υπογράμμισε ότι η ΠΓΔΜ παραμένει ενεργός και εποικοδομητικός μέτοχος στη διαδικασία, τονίζοντας πως "παραμένουν οι κόκκινες γραμμές που συνδέονται με την εθνική ταυτότητα και ακεραιότητα των Μακεδόνων και της Δημοκρατίας της Μακεδονίας", ενώ σημείωσε πως οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές δεν αποτελούν εμπόδιο στη διαδικασία. "Για ταγκό χρειάζονται δύο. Η Μακεδονία πάντοτε μετείχε στο ταγκό, αλλά δεν είχαμε εταίρο από την άλλη πλευρά", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ. Πάντως, ο ο κ. Μιλοσόσκι απαντώντας, στην υπόσχεση της Ντόρας Μπακογιάννη για οικονομική ενίσχυση στη γειτονική χώρα, επέμεινε στην αδιάλλακτη στάση του.

    Δεν μπορεί να γίνει ένταξη όσο υπάρχει η εκκρεμότητα

    Ο κ. Σέφερ υπογράμμισε πως για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ απαιτείται συμφωνία από όλα τα κράτη μέλη και εξέφρασε την επιθυμία του για την επίλυση του ζητήματος έως τις 9 Ιουλίου.

    "Στις 9 Ιουλίου, η Κροατία και η Αλβανία θα υπογράψουν το πρωτόκολλο για την ένταξή τους στη Συμμαχία. Θέλω το ίδιο, να είναι σε θέση να πράξει και μία ακόμη χώρα, η δική σας. Έχετε τη δυνατότητα μέχρι τότε να βρείτε λύση στο θέμα του ονόματος " είπε ο κ. Γιάαπ ντε Χοπ Σέφερ.

    "Είμαι αισιόδοξος. Η φιλοδοξία μου, ως επικεφαλής του ΝΑΤΟ είναι να δω τη χώρα σας να εντάσσεται στη Συμμαχία. Αντιλαμβάνομαι την απογοήτευσή σας για το γεγονός ότι η χώρα σας δεν έλαβε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι. Όμως εγώ θέλω να κοιτάω μπροστά και ελπίζω το ίδιο να επιθυμείτε κι εσείς, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η επίλυση του προβλήματος με την ονομασία", επεσήμανε ο κ. Σέφερ και πρόσθεσε: "Έχετε δύο επιλογές. Είτε να κοιτάτε πίσω κρατώντας το θυμό, είτε να κοιτάξετε μπροστά".

    Ο κ. Σέφερ ανέφερε ακόμη ότι το ΝΑΤΟ είναι μία συμμαχία η οποία λαμβάνει αποφάσεις στη βάση της αρχής της ομοφωνίας. "Για να ληφθεί μία απόφαση πρέπει να συμφωνήσουν και οι 26 χώρες της Συμμαχίας. Δυστυχώς αυτό δεν κατέστη δυνατό στο Βουκουρέστι, όμως θέλω να ελπίζω ότι μπορεί να υπάρξει ομοφωνία, σχετικά σύντομα", διεμήνυσε.

    Ο κ. Σέφερ, επανέλαβε όπως έχει κάνει αρκετές φορές, ότι το ΝΑΤΟ δεν εμπλέκεται στις σχετικές διαπραγματεύσεις για την διευθέτηση του ζητήματος, οι οποίες διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, όμως επιθυμεί να εξευρεθεί ένας συμβιβασμός στο ζήτημα αυτό, ο οποίος θα καταστήσει δυνατή την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία.

    Ο γ.γ του ΝΑΤΟ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης θα συνεχισθούν και μετά τις πρόωρες εκλογές στην ΠΓΔΜ, οι οποίες θα διεξαχθούν την 1η Ιουνίου και επεσήμανε την ανάγκη αυτές να διεξαχθούν σύμφωνα με όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες.

    Σκληρή απάντηση Μιλόσοσκι στη Ντ. Μπακογιάννη

    Στο μεταξύ, ο κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι χρησιμοποίησε αιχμηρό τόνο για να απαντήσει στην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη , που έκανε λόγο δέσμη παροχών προς τα Σκόπια -προσφέροντας 75 εκατομμύρια ευρώ μέσω του Ελληνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ) για τον οδικό άξονα που θα συνδέει τη γειτονική χώρα με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση- και σταδιακή κατάργηση της βίζας, εάν εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση κράτησε την αδιάλλακτη στάση του.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της FYROM είπε ότι "η Ελλάδα μπορεί να παινεύεται με ξένα ευρωπαϊκά χρήματα, όμως εμείς δεν είμαστε έμποροι, είμαστε και θα παραμείνουμε Μακεδόνες και το γεγονός αυτό δεν συνδέεται με οικονομικό όφελος".

    Δήλωση Γ. Κουμουτσάκου

    Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση για το πώς σχολιάζονται οι σημερινές δηλώσεις Μιλόσοσκι, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε: "Η διμερής συνεργασία με σκοπό την υλοποίηση του Ελληνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ) στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας εξελίσσεται ομαλά τα τελευταία χρόνια με τη συμμετοχή των αρμοδίων αρχών της γειτονικής χώρας. Είναι λοιπόν προφανές ότι οι σημερινές, όψιμες, αντιδράσεις και δηλώσεις της κυβέρνησης των Σκοπίων εντάσσονται και εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο προεκλογικές σκοπιμότητες. Αυτό τα λέει όλα".

    [02] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Απερρίφθη η ένσταση της Καλαμαριάς

    Πρωταθλητής ο Ολυμπιακός

    21/4/2008 2:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/4/2008 6:23:52 μμ)

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο Ολυμπιακός είναι και τυπικά πρωταθλητής της περιόδου 2007-2008, καθώς το Ανώτατο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο της Λοζάνη (CAS) απέρριψε σήμερα, ομόφωνα το αίτημα της ΠΑΕ Απόλλων Καλαμαριάς για ασφαλιστικά μέτρα στην υπόθεση Βάλνερ. Στις αρχές Μαϊου θα συζητηθεί και η ουσία της υπόθεσης, αλλά θεωρείται απίθανο ν αλλάξει η απόφαση. Υστερα από αυτή την απόφαση, η Σούπερ Λίγκα επικύρωσε στη διάρκεια της συνεδρίασης τη βαθμολογική κατάταξη των ομάδων, δίνοντας το "πράσινο φως" για την έναρξη των play off τη Μεγάλη Τετάρτη. Κατά την ψηφοφορία μειοψήφησε η ΑΕΚ, ενώ ο Παναθηναϊκός και η Λάρισα ψήφισαν λευκό. Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στις προσπάθειες της ΑΕΚ, του Παναθηναϊκού, του Αρη και του Πανιωνίου οι οποιοί θα αγωνιστούν στο πλαίσιο των play off, για μία θέση στον Β' προκριματικό γύρο του Champions League και μία θέση το κύπελλο UEFA.

    Πηλαδάκης: "Οι αγώνες πρέπει να παίζονται στα γήπεδα"

    Λίγα λεπτά πριν αρχίσει η σημερινή συνεδρίαση της Σούπερ Λίγκας, ο «εμπνευστής» του συστήματος διεξαγωγής των πλέι οφ και πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΛ, Κώστας Πηλαδάκης, αναφέρθηκε στην σημερινή απόφαση του CAS: «Δεν είμαι νομικός. Ως Λάρισα πιστεύουμε ότι οι αγώνες πρέπει να παίζονται στο γήπεδο. Σήμερα, αντί να μιλάμε για το πόσο επιτυχημένος είναι ο θεσμός των πλέι οφ, θα συζητήσουμε για το αν θα γίνουν κι αυτό το γεγονός με λυπεί». Επίσης, σε ερώτηση για το αν θα πρέπει να συγκεκριμένα προβλήματα να επιλύονται από τα αρμόδια ελληνικά όργανα, ή τα διεθνή, τόνισε: «Οι θεσμοί υπάρχουν. Τα πρόσωπα έχουν τα προβλήματα».

    Επικυρώθηκε η βαθμολογία

    Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Σούπερ Λίγκας και μετά την απόφαση του CAS, επικυρώθηκε η βαθαμολογία του πρωταθλήματος κι αυτό σημαίνει πως την Τετάρτη ξεκινούν τα πλέι οφ. Κατά την ψηφοφορία μειοψήφησε η ΑΕΚ, ενώ ο Παναθηναϊκός και η Λάρισα ψήφισαν λευκό.

    Βάλνερ: «Δεν νομίζω ότι υπήρχε σχέδιο εναντίον μου ή εναντίον της ομάδας»

    Άθελά του έγινε η «πέτρα του σκανδάλου» στο εφετινό πρωτάθλημα. Ο λόγος για τον Ρόμαν Βάλνερ, ο οποίος μίλησε σήμερα στον «EXTRASPORT» για την απόφαση του CAS. Ο Αυστριακός ποδοσφαιριστής του Απόλλωνα Καλαμαριάς, είπε μεταξύ άλλων:

    «Θεωρώ πως τα παιχνίδια πρέπει να κερδίζονται στα γήπεδα και όχι στα δικαστήρια. Όλα όσα έχουν γίνει μου φαίνονται πολύ περίεργα. Δεν ξέρω, αλλά δεν νομίζω ότι υπήρχε κάποιο σχέδιο εναντίον μου ή εναντίον του Απόλλωνα Καλαμαριάς».

    Στη συνέχεια τόνισε: «Όσον αφορά εμένα, ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι αν έπαιζα και δεν σταματούσα να αγωνίζομαι από τον αγώνα εναντίον του Ολυμπιακού μέχρι σήμερα, θα είχα πολλές πιθανότητες να είμαι στην Εθνική ομάδα της χώρας μου για να παίξω στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Δεν έχω κανένα απολύτως παράπονο από τον Απόλλωνα, ούτε από τον προπονητή, τους συμπαίκτες μου, τους ανθρώπους. Μου άρεσε η πόλη και θα ήθελα να μείνω εδώ αν είναι δυνατόν. Έχω συμβόλαιο για έναν χρόνο ακόμη και θα δούμε τι θα γίνει. Είναι δύσκολο να γνωρίζω τι θα γίνει, αφού δεν έχει γίνει συζήτηση. Θα είμαι στην Αυστρία και θα παρακολουθήσω τους αγώνες του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Για τη χώρα μου η διοργάνωση είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να ξαναμπεί στο ποδοσφαιρικό στερέωμα».

    Στο τέλος πρόσθεσε: «Θέλω και εύχομαι να επιστρέψει ο Απόλλων Καλαμαριάς στην πρώτη κατηγορία, γιατί η ομάδα που έχει και η εικόνα που έδειξε στα γήπεδα, απέδειξαν ότι δεν ανήκει σε χαμηλότερη κατηγορία. Αν μείνω στην ομάδα, θεωρώ ότι θα έχω την ευκαιρία να παίξω σε πολλά παιχνίδια και να δείξω ότι είμαι σε καλή κατάσταση».

    [03] Κοινωνία

    Πτώση της θερμοκρασίας

    Αλλάζει σταδιακά ο καιρός

    21/4/2008 11:26:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/4/2008 6:46:38 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Επέστρεψε η σκόνη από τη βόρεια Αφρική, η οποία σε συνδυασμό με τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και την υγρασία δημιουργεί ένα αποπνικτικό κοκτέιλ για το επόμενο διήμερο κυρίως στη νότια Ελλάδα και στην Αττική καθώς η ΕΜΥ προβλέπει θερμοκρασίες έως και 30 βαθμούς Κελσίου. Από Μεγάλη Τρίτη ενισχύονται σταδιακά οι άνεμοι ενώ αλλαγή σκηνικού αναμένεται από τη Μεγάλη Τετάρτη, οπότε και θα σημειωθεί πτώση της θερμοκρασίας.

    Κάθετη πτώση της θερμοκρασίας από Μ. Τετάρτη

    Μεγάλη Δευτέρα Συνθήκες ευνοϊκές για τη μεταφορά σκόνης από τη βόρεια Αφρική. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια στους 26 με 28 βαθμούς και στα υπόλοιπα στους 30 με 32 βαθμούς. Στη βόρεια Κρήτη θα είναι κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

    Μεγάλη Τρίτη Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες στα δυτικά κεντρικά και βόρεια προβλέπει η ΕΜΥ. Πρόσκαιρες τοπικές βροχές στην Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Μακεδονία, κυρίως μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά νότιων διευθύνσεων 5 με 6 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.

    Μεγάλη Τετάρτη Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά αναμένονται, σύμφωνα με την ΕΜΥ, παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές σε Ήπειρο, Δυτική Στερεά, Μακεδονία κυρίως μετά το μεσημέρι. Στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρχουν πρόσκαιρες νεφώσεις ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από τα δυτικά 4 με 6 μποφόρ, και η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση.

    Μεγάλη Πέμπτη Η ΕΜΥ προβλέπει τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα βόρεια και πιθανόν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά κυρίως μετά το μεσημέρι. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρξουν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και από το απόγευμα στα βορειοανατολικά βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα συνεχίσει να πέφτει.

    Μεγάλη Παρασκευή Στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, ενώ υπάρχει πιθανότητα καταιγίδων στη δυτική Ελλάδα. Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένονται λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 4 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά 6 με 7 με πιθανή ενίσχυση το βράδυ στο βόρειο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

    Μεγάλο Σάββατο Στην ανατολική και νότια χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές μικρής διάρκειας στις υπόλοιπες περιοχές τοπικές νεφώσεις.Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 4 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά 6 με 7 και τοπικά στο Αιγαίο πιθανώς 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία αναμένεται να κινηθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

    Κυριακή του Πάσχα Στη δυτική και βόρεια χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Στις υπόλοιπες περιοχές θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα βροχής, κυρίως το πρωί στο Αιγαίο και τη βόρεια Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 4 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά 6 με 7 και τοπικά στο Αιγαίο 8 μποφόρ με τάση εξασθένησης. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο σε δυτικά και βόρεια.

    Μέτρα της τροχαίας για την έξοδο

    Στο μεταξύ αυξημένα είναι τα μέτρα της τροχαίας για την έξοδο των εκδρομέων του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς ενώ η κίνηση των φορτηγών στις εθνικές οδούς στο ρεύμα εξόδου απαγορεύεται: τη Μ. Πέμπτη, από 15.00 έως 22.00, τη Μ. Παρασκευή από 06.00 έως 14.00 ώρας, το Μ.Σάββατο από 08.00 έως 15.00, την Τετάρτη 30 Απριλίου παραμονή Πρωτομαγιάς και την Παρασκευή 2 Μαΐου για το ρεύμα εξόδου από 15.00 έως 22.00.

    Οι έλεγχοι της τροχαίας θα είναι αυστηροί ιδιαίτερα για επικίνδυνες παραβάσεις όπως υπερβολική ταχύτητα και οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

    [04] Πολιτική

    Για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών

    Συνάντηση Α. Παπαρήγα με ΟΜΥΛΕ

    21/4/2008 7:32:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Την κατηγορηματική αντίθεσή της στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών εξέφρασε η Αλέκα Παπαρήγα μετά τη συνάντησή που είχε με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας. Εν τω μεταξύ, η κ. Παπαρήγα επισκέφθηκε το πρότυπο ειδικό οικοτροφείο Άγιοι Ανάργυροι, για παιδιά με βαριά νοητική υστέρηση κι έκανε λόγο για ανύπαρκτη φροντίδα των ατόμων με ειδικές ανάγκες από την κυβέρνηση, ενώ εξήρε την υπεράνθρωπη προσπάθεια των γονέων αυτών των παιδιών.

    [05] Οικονομία

    Στις 15 Μαΐου

    Στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ

    21/4/2008 7:06:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Ημέρα δράσης για του δημοσίους υπαλλήλους ορίστηκε η 15η Μαΐου από την εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, που αποφάσισε την πραγματοποίηση πανελλαδικής 4ωρης στάσης εργασίας σε όλο το Δημόσιο Τομέα, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α. από τις 11 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου. Την ίδια μέρα θα διοργανωθούν συλλαλητήρια σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Η απόφαση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια προγράμματος δράσης, με διεκδικήσεις την καθιέρωση νέου μισθολογίου με εισαγωγικό μισθό 1.300 , τη θεσμοθέτηση γνήσιων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο Τομέα, καθώς και τη διεκδίκηση πραγματικών αυξήσεων σε όλους τους εργαζόμενους του Δημόσιου Τομέα. Επίσης η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί όλους τους Δημοσίους Υπαλλήλους "να βρίσκονται σε επιφυλακή για πιθανές αιφνιδιαστικές και αρνητικές αλλαγές τόσο στο ωράριο εργασίας των Δημοσίων Υπαλλήλων όσο και στο ασφαλιστικό καθώς πυκνώνουν οι διαρροές και τα σενάρια για νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις".

    [06] Πολιτική

    Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης

    41 χρόνια από το πραξικόπημα του 1967

    21/4/2008 6:35:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/4/2008 7:22:31 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: NET, AΠΕ

    "Μαύρη" επέτειος από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, η σημερινή ημέρα, καθώς συμπληρώθηκαν 41 χρόνια από την επιβολή της επταετούς δικτατορίας. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας αρκετοί πολίτες φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν για τα δημοκρατικά τους φρονήματα, ενώ ορόσημο της αντιδικτατορικής πάλης αποτέλεσε η εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο το 1973. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε, με αφορμή τη σημερινή επέτειο: "Θυμόμαστε τα βασανιστήρια, τις εξορίες, τις δολοφονίες, την ανελευθερία στην χώρα μας και την καταπάτηση δημοκρατικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ο αγώνας για την εμβάθυνση της δημοκρατίας και για τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα είναι πάντα επίκαιρος. Μπορεί να αλλάζει μορφές, ανάλογα με τις περιόδους, αλλά είναι πάντα επίκαιρος και σίγουρα είναι επίκαιρος σήμερα που πλήττονται οι θεσμοί και τα δικαιώματα και η κοινωνική συνοχή καταπατούνται με τις πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης".

    Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, τονίζει: "Σήμερα, 41χρόνια μετά, οι δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα συνεχίζουν να βάλλονται. Η τρομοκρατία βασιλεύει στους χώρους δουλειάς. Η απαγόρευση της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης είναι ένα καθεστώς που οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιμετωπίσουν με σθένος και ταξική αλληλεγγύη". Στη Θεσσαλονίκη μέλη του ΚΚΕ διαδήλωσαν έξω από το κτίριο όπου στεγάζονταν τα γραφεία της Ασφάλειας την περίοδο της δικτατορίας. Εκδήλωση μνήμης συναυλία, οργάνωσε το απόγευμα της Δευτέρας, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-74 στο χώρο των πρώην φυλακών του Γεντί Κουλέ, με τίτλο "Αντιλαλούν οι φυλακές".

    Μήνυμα από την Κύπρο

    Από την Κύπρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, με αφορμή την σημερινή επέτειο δήλωσε: "Με αφορμή τη σημερινή επέτειο του πραξικοπήματος στην Ελλάδα το 1967 η Κυπριακή Κυβέρνηση απονέμει φόρο τιμής στους αγωνιστές της αντίστασης σε Ελλάδα και Κύπρο, που υπερασπίστηκαν αρχές και αξίες και πάλεψαν θυσιάζοντας ακόμα και τη ζωή τους για να αποτρέψουν την τραγωδία του δίδυμου εγκλήματος, που διενεργήθηκε σε βάρος του Κυπριακού λαού το 1974. Από την οδυνηρή ιστορική εμπειρία αντλούμε δύο βασικά διδάγματα: Πρώτο, ότι με συνέπεια και συνέχεια πρέπει να υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία και να εργαζόμαστε για εμβάθυνσή της και συνεχή βελτίωση δικαιωμάτων και θεσμών. Ποτέ δεν πρέπει να επιτρέπουμε στον ένα ή στους λίγους αυτόκλητους σωτήρες να σφετερίζονται την εξουσία. Δεύτερο, η ενότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της συνεχούς κοινής προσπάθειας και της πάλης για να απαλλαγούμε από τα καταστροφικά αποτελέσματα της δράσης της Χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β΄". Τέλος ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι: "Στόχος αμετάθετος παραμένει η επανένωση της Κύπρου και του λαού της, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και των βασικών τους ελευθεριών, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας".

    [07] Κόσμος

    Πειρατεία στα ανοιχτά της Σομαλίας

    Αγωνία για τους 26 ομήρους του ισπανικού αλιευτικού

    21/4/2008 5:33:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-AFP

    Εντείνει η ισπανική κυβέρνηση τις προσπάθειες για να πετύχει την απελευθέρωση των 26 μελών του πληρώματος ενός ισπανικού αλιευτικού που κρατούνται από την Κυριακή όμηροι στο σκάφος τους από ομάδα πειρατών στα ανοικτά της Σομαλίας.

    Η κατάσταση της υγείας των μελών του πληρώματος είναι καλή και κανένας δεν έχει τραυματιστεί μετά την επίθεση των πειρατών που σημειώθηκε ενώ το αλιευτικό Playa de Bakio ψάρευε σε σομαλικά χωρικά ύδατα, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ισπανικής κυβέρνησης.

    Εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης ανέφερε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι το αλιευτικό κατευθυνόταν με ταχύτητα 9 κόμβων προς τα βόρεια, κατά μήκος των σομαλικών ακτών και από τα 26 μέλη του πληρώματος τα 13 είναι Ισπανοί.

    Το ισπανικό αλιευτικό, που ανήκει στην βασκική εταιρεία Revasa και είναι νηολογημένο στο Μπερμεο (βόρεια),δέχθηκε την επίθεση την Κυριακή περί τις 13:00, ώρα Ελλάδας.

    Το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη για τον λόγο αυτό, υπό την προεδρία της αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μαρίας Τερέζας Φερνάντεθ ντε λα Βέγκα και με την συμμετοχή των υπουργού Εξωτερικών, Άμυνας και Ναυτιλίας.

    Η ισπανική φρεγάτα Mendez Nunez, που βρίσκεται στην περιοχή στο πλαίσιο αποστολής με τη συνδρομή βρετανικού πολεμικού και του αεροπλανοφόρου Illustriοus, άλλαξε πορεία για να κατευθυνθεί προς το αλιευτικό. "Η φρεγάτα κατευθύνεται προς την περιοχή όπου βρίσκονται οι όμηροι για να έχει επαφή με το σκάφος", ανέφερε προς το Γαλλικό Πρακτορείο το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών. Πρόσθεσε ότι το ισπανικό υπουργείο Άμυνας βρίσκεται σε επαφή με χώρες που έχουν στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή για "να ζητήσει την συνεργασία τους στην υπόθεση".

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας El Mundo, το αλιευτικό κατευθυνόταν προς το σομαλικό λιμάνι Γκάαν,50 χιλιόμετρα νότια της Όμπια.

    Ανάλογο περιστατικό είχε σημειωθεί, στις 4 Απριλίου, όταν Σομαλοί πειρατές κατέλαβαν ένα πολυτελές γαλλικό ιστιοφόρο. Το πλήρωμά του αφέθηκε ελεύθερο λίγο καιρό αργότερα μετά την καταβολή λύτρων και οι έξι πειρατές συνελήφθησαν από τις γαλλικές δυνάμεις και εστάλησαν στην Γαλλία να δικαστούν.

    [08] Κοινωνία

    Συνάντηση Στυλιανίδη με υπηρεσιακούς παράγοντες

    Μέτρα θωράκισης των Πανελληνίων

    21/4/2008 4:58:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ

    Συνάντηση με τους περιφερειακούς διευθυντές και τους προέδρους βαθμολογικών κέντρων έχει ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, σχετικά με τη διαδικασία οργάνωσης και διενέργειας των πανελλαδικών εξετάσεων και τη σωστή και αδιάβλητη βαθμολόγηση των γραπτών των υποψηφίων. Οι πανελλήνιες ξεκινούν στις 20 Μαΐου και τελειώνουν στις 3 Ιουνίου.

    Όπως ανακοινώθηκε τροποποιήθηκε το προεδρικό διάταγμα για την αναβαθμολόγηση των γραπτών οπότε ως τελικός βαθμός νοείται ο μέσος όρος της βαθμολογίας των δύο μεγαλύτερων βαθμών. Ιδιαίτερη προσοχή δίδεται επίσης στην επιλογή των προσώπων που θα βαθμολογήσουν και κυρίως που θα αναβαθμολογήσουν τα γραπτά των υποψηφίων, οι οποίοι θα επιλεγούν με αξιοκρατικά κριτήρια και θα προσεχθεί να μην έχουν συγγένεια με τον εξεταζόμενο. Επίσης, δόθηκε εντολή ώστε, οι Πρόεδροι των Βαθμολογικών Κέντρων αλλά και των Νομαρχιακών Επιτροπών να μην έχουν συγγένεια έως και τρίτου βαθμού με οποιονδήποτε υποψήφιο δίνει εξετάσεις σε όλη την Ελλάδα. Ακόμη θα γίνει ανακατανομή των βαθμολογικών κέντρων σε όλη τη χώρα έτσι ώστε να μην γνωρίζει κανένας που βαθμολογείται το γραπτό του.

    Ειδικότερα για το αδιάβλητο των εξετάσεων ο γενικός γραμματέας κ. Δημήτρης Πλατής είπε ότι το υπουργείο έχει προμηθευτεί ειδικά μηχανήματα τα οποία θα τοποθετηθούν στα εξεταστικά κέντρα και θα απενεργοποιούν, εάν τυχόν υπάρχουν, τα κινητά τηλέφωνα, τα οποία όμως ούτως ή άλλως απαγορεύονται.

    Στενότερη συνεργασία των Υπουργείων Ελλάδας-Κύπρου

    Η ενθάρρυνση της συστηματικής συνεργασίας των ΑΕΙ Ελλάδας και Κύπρου σε προπτυχιακό αλλά και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, απασχόλησε τη συνάντηση του υπουργού Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη με τον υπουργό Παιδείας της Κύπρου Ανδρέα Δημητρίου.

    Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης σκοπός μας είναι "η αξιοποίηση της δυνατότητας που μας δίδει το νέο νομοσχέδιο που θα καταθέσουμε στη Βουλή αμέσως μετά το Πάσχα για τα μεταπτυχιακά, να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για βελτίωση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών και στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και, βεβαίως, συμφωνήσαμε να του ανταποδώσω σύντομα την επίσκεψη στην Κύπρο, όπου θα έχουμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις για την πορεία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που επιτελείται και εδώ και εκεί προκειμένου να έχει πληρότητα, αποτελεσματικότητα και ανταποδοτικότητα για τη νέα γενιά των χωρών μας".

    Ο Κύπριος υπουργός Παιδείας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη γόνιμη και αποδοτική συνεργασία με τον κ. Στυλιανίδη.

    [09] Κοινωνία

    Εκτονώθηκε η ένταση στη Μανωλάδα

    21/4/2008 4:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/4/2008 4:36:14 μμ)

    Εκτονώθηκε η ένταση στη Μανωλάδα και οι περίπου 500 αλλοδαποί εργάτες γης επέστρεψαν σήμερα στην εργασία τους, μετά από απεργιακή κινητοποίηση τριών ημερών με αίτημα να αυξηθούν τα πολύ χαμηλά μεροκάματα που τους έδιναν οι παραγωγοί φράουλας. Όπως συμφωνήθηκε το μεροκάματο θα αυξηθεί κατά 2 έως 3 ευρώ, ανάλογα με τον παραγωγό που τους απασχολεί, και θα κυμανθεί πλέον μεταξύ 25 και 26 ευρώ.

    Καταγγελίες από ΣΥΝ για τις άθλιες συνθήκες εργασίας

    Εκπρόσωποι του Συνασπισμού και κοινωνικών οργανώσεων κατήγγειλαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τις άθλιες συνθήκες εργασίας των μεταναστών στις καλλιέργειες φράουλας στην Ηλίας και κάλεσαν την κυβέρνηση να παρέμβει για να λυθεί το πρόβλημα.

    Όπως ανέφεραν, οι αλλοδαποί εργάτες γης στη Μανωλάδα δουλεύουν, ανασφάλιστοι, για 23 ευρώ την ημέρα, όταν η νομοθεσία προβλέπει ότι το κατώτατο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη είναι 30,4 ευρώ.

    Υποστήριξαν ότι από τα χρήματα αυτά πληρώνουν ενοίκιο για τις παράγκες στις οποίες ζουν, τις οποίες έχουν "στήσει" σε πρόχειρους καταυλισμούς μέσα στα χωράφια, χωρίς να τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.

    Στην περιοχή ζουν κι εργάζονται περίπου 3.000 μετανάστες, οι οποίοι διαβιούν σε περίπου δέκα πρόχειρους καταυλισμούς, που έχουν στήσει οι ίδιοι σε χωράφια μικροκαλλιεργητών.

    Οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ και των κοινωνικών οργανώσεων κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των μεταναστών στη χώρα μας και την κάλεσαν να παρέμβει άμεσα ώστε να λυθούν τα προβλήματα και να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα.

    Ταυτόχρονα, κατήγγειλαν τη στάση που τηρούν όλο αυτό το διάστημα οι εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές της περιοχής και οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ΙΚΑ, λέγοντας ότι ήδη θα έπρεπε να παρέμβουν για την επίλυση του προβλήματος εφαρμόζοντας την ελληνική νομοθεσία, καθώς οι αγρότες παραγωγοί της περιοχής παρανομούν, παραβιάζοντας την εργατική νομοθεσία και καταπατώντας τις συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπανιάς, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλέκος Καλύβης, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ Δημήτρης Στρατούλης, από το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών η δικηγόρος Ιωάννα Κούρτοβικ και ο Γιώργος Μανιάτης, ο ειδησεογράφος του περιοδικού "Έψιλον" Γιάννης Λιάκος και ο εκπρόσωπος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για τον Ρατσισμό και την Ξενοφοβία Μίλτος Παύλου.

    [10] Πολιτισμός

    Επαναπατρισμός μαρμάρινης ληκύθου

    21/4/2008 3:50:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τη μαρμάρινη λήκυθο του 4ου αιώνα π.Χ. που επαναπατρίσθηκε από την Ελβετία στη χώρα μας, παρουσίασε σήμερα στους δημοσιογράφους ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, παρόντος και του διευθυντή του Μουσείου κ. Ν. Καλτσά.

    Η διαδικασία επαναπατρισμού της αττικής μαρμάρινης ληκύθου ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη και σε λίγες μέρες θα "φιλοξενηθεί" στα εργαστήρια συντήρησης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, όπου και θα παραμείνει για περίπου δύο μήνες.

    Η λήκυθος εικονίζει σκηνή δεξίωσης αποχαιρετισμού σε νεκρό, κλασική σκηνή αποχαιρετισμού. Είχε παρουσιασθεί το 2007 σε διεθνή έκθεση αρχαιοπωλών στο Μάαστριχτ, όπου δημοπρατείτο από Ελβετό αρχαιοπώλη. Μετά από σειρά διαβουλεύσεων ο Ελβετός αρχαιοπώλης αποφάσισε να παραδώσει τη λήκηθο στο Ελληνικό Δημόσιο, εξωδίκως, ανεπιφύλακτα και άνευ όρων. Το έργο παραδόθηκε σε εκπρόσωπο της ελληνικής πρεσβείας στη Βέρνη και στη συνέχεια συσκευάστηκε στην ελεύθερη τελωνειακή ζώνη της Βασιλείας και μεταφέρθηκε στην Ελλάδα.

    Όπως δήλωσε ο κ. Λιάπης, κατά τη σημερινή επίσκεψή του στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, εξετάζεται η δυνατότητα να παρουσιασθούν σε έκθεση στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης το προσεχές φθινόπωρο όλα τα επαναπατρισθέντα στην Ιταλία αντικείμενα και η έκθεση να συμπληρωθεί με τα αντίστοιχα ελληνικά.

    Ο κ. Λιάπης ξεναγήθηκε από τον διευθυντή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην αιγυπτιακή συλλογή, περίπου 1.200 γλυπτών, που θα εγκαινιασθεί επισήμως στις 14 Μαΐου.

    [11] Πολιτική

    Συνάντηση Αλογοσκούφη - ΕΝΑΕ

    Πρόσθετοι πόροι στις Νομαρχίες

    21/4/2008 3:33:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Πρόσθετους πόρους 70 εκ ευρώ για το τρέχον έτος και 120 εκ ευρώ από το 2009 συμφώνησε να δώσει στις Νομαρχίες το υπουργείο Οικονομίας κατά τη συνάντηση που είχε ο κ. Αλογοσκούφης με το προεδρείο της ΕΝΑΕ. Η εξέλιξη αυτή, όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος κρίνεται ικανοποιητική διότι καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των 175 εκ ευρώ που ζητούσαν σε ετήσια βάση οι νομάρχες. Ωστόσο, ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας υποστήριξε ότι το επιπλέον ποσό δεν καλύπτει βασικές υποχρεώσεις των νομαρχιών και προειδοποίησε με αναστολή των ελέγχων στην αγορά ενώ προέβλεψε ότι "τις επόμενες εβδομάδες δε θα μπορούμε να πληρώσουμε τα λεωφορεία για τη μεταφορά των μαθητών".

    [12] Οικονομία

    Υπόθεση Siemens: Μετά το Πάσχα οι καταθέσεις

    21/4/2008 3:20:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Προθεσμία για τις 5 και 6 Μαΐου ζήτησαν και έλαβαν από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Παναγιώτη Αθανασίου, δύο πρώην στελέχη της Siemens Ελλάδος, που είχαν κληθεί να καταθέσουν με την ιδιότητα του υπόπτου για την διάπραξη αξιόποινων πράξεων σχετικά με την υπόθεση των λεγόμενων "μαύρων ταμείων" της μητρικής Siemens.

    Ακόμη ένα στέλεχος της εταιρίας, που είχε κληθεί σήμερα απο τον Εισαγγελέα, δεν βρέθηκε στην διεύθυνση που εστάλη η κλήση και αναζητείται.

    Συνολικά, ο κ. Αθανασίου έχει καλέσει σε κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου, επτά πρόσωπα τα ονόματα των οποίων εμπλέκονται στην υπόθεση χρημάτων που κατέβαλε μέσω "μαύρων ταμείων" η Siemens Γερμανίας, για την εξυπηρέτηση συμφερόντων της.

    Οι κλήσεις αφορούν τη σύμβαση του 1997 για ψηφιοποίηση στον ΟΤΕ και τη σύμβαση για την προμήθεια του C4I ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Νέα δημοσιεύματα για Πίρερ στη Γερμανία

    Στο μεταξύ, γερμανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι υψηλόβαθμος μάνατζερ της Siemens συνέδεσε το πρώην ηγετικό στέλεχός της, τον Χάινριχ φον Πίρερ, με "ύποπτες καταβολές περίπου 10 εκατομμυρίων δολαρίων" που σχετίζονταν με το κυβερνητικό έργο στην Αργεντινή, επί προεδρίας Μένεμ. Ο Πίρερ υπέβαλε παραίτηση από την υψηλή θέση που κατείχε στη Siemens Μονάχου πέρυσι τον Απρίλιο. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η Siemens κατέβαλε συνολικώς περίπου δύο δισεκατομμύρια δολάρια, σε διάφορα σημεία του πλανήτη, για να προωθηθούν διάφορα μεγάλα συμβόλαιά της με αρκετές ξένες κυβερνήσεις.

    [13] Πολιτική

    Υπόθεση Ζαχόπουλου

    "Όχι" του εισαγγελέα για άρση της κράτησης του εργατολόγου

    21/4/2008 3:15:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Να απορριφθεί η αίτηση για άρση της προσωρινής κράτησης του δικηγόρου-εργατολόγου που κατηγορείται στην υπόθεση Ζαχόπουλου ζήτησε με πρότασή του στο δικαστικό συμβούλιο ο εισαγγελέας πρωτοδικών. Στις αρχές Μαΐου ο ειδικός ανακριτής Δημήτρης Οικονόμου αναμένεται να στείλει τις κλήσεις για απολογία στους εμπλεκόμενους άλλους δύο δικηγόρους. Παράλληλα, μετά το Πάσχα, αναμένει τις απαντήσεις από το συμβολαιογραφικό σύλλογο σχετικά με το αν η 35χρονη πριν οδηγηθεί ενώπιών του κατέθεσε φάκελο σε συμβολαιογράφο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει υπάρξει πράξη κατάθεσης και ενδεχομένως μέσα στο συγκεκριμένο φάκελο να υπάρχει το αμοντάριστο οπτικοακουστικό υλικό. Ωστόσο, η πλευρά της προφυλακισμένης αρχαιολόγου διαψεύδει ότι έχει κατατεθεί οποιοσδήποτε φάκελος σε συμβολαιογράφο.

    [14] Οικονομία

    Συνάντηση υπουργών με στελέχη της Deutsche Telekom

    Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τον ΟΤΕ

    21/4/2008 2:49:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/4/2008 3:36:25 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Συνάντηση είχαν το μεσημέρι της Δευτέρας οι υπουργοί Οικονομίας και Μεταφορών, κ.κ. Αλογοσκούφης και Χατζηδάκης με υψηλόβαθμα στελέχη της Deutsche Telekom, όπου στο επίκεντρο βρέθηκαν οι διαπραγματεύσεις για τον ΟΤΕ.

    Οι συζητήσεις μεταξύ των συμβούλων για τη σύναψη συμφωνίας στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Deutsche Telekom για τον ΟΤΕ συνεχίζονται, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

    Κύκλοι του οικονομικού επιτελείου μετά τη συνάντηση διαβεβαίωναν ότι το δημόσιο μιλά αποκλειστικά με το γερμανικό όμιλο και μάλιστα δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο η διαπραγμάτευση να διαρκέσει μέχρι και την τελευταία ημέρα της καταληκτικής ημερομηνίας που είναι η 7η Μαΐου.

    Στη συνέχεια οι δύο υπουργοί συζήτησαν το ίδιο θέμα με τον αντιπρόεδρο της Deutsche Telekom κ. Karl-Gerhard Eick.

    Σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο Γιώργος Αλογοσκούφης τονίζει ότι στόχος είναι ένα ισορροπημένο διοικητικό σχήμα στον ΟΤΕ με έναν από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς.

    [15] Κοινωνία

    19χρονος σκοτώθηκε στη Σάμο

    "Πλήρωσε" τα βεγγαλικά με τη ζωή του

    21/4/2008 2:46:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το πρώτο θύμα στο επικίνδυνο πασχαλινό έθιμο με τα αυτοσχέδια βαρελότα, καταγράφηκε στην περιοχή του Πυθαγορείου, στη Σάμο. Πρόκειται για έναν 19χρονο, ο οποίος έχασε τη ζωή του στην προσπάθεια του να κατασκευάσει αυτοσχέδιο βεγγαλικό μεγάλης ισχύος.

    Ο άτυχος Σ. Κ. βρισκόταν μ έναν φίλο του σ ένα αγρόκτημα έξω από την Χώρα όπου βρήκε μία οβίδα (κατά πάσα πιθανότητα στρατιωτική) και άρχισε να την περιεργάζεται με σκοπό να της αφαιρέσει την εκρηκτική ύλη προκειμένου να κατασκευάσει βεγγαλικό με αποτέλεσμα να προκληθεί έκρηξη και ο νεαρός να διαμελιστεί.

    Το δεύτερο αγόρι είχε ήδη απομακρυνθεί με αποτέλεσμα να μεταφερθεί μόνο για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο.

    Προανάκριση διενεργεί το αστυνομικό τμήμα Πυθαγορείου.

    Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν τα περιστατικά όπου νέοι χάνουν τη ζωή τους ή ακρωτηριάζονται από αυτοσχέδιους μηχανισμούς.

    Η Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου προειδοποιεί με σχετικές ανακοινώσεις στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης και διενεργεί ελέγχους στην αγορά

    Πέρυσι ότι την ημέρα του Πάσχα έχασε την ζωή του ένας 37χρονος στους Φούρνους.

    Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι της Αστυνομίας και να γίνουν πιο ασφυκτικά τα μέτρα της Αστυνομίας ιδιαίτερα όσο πλησιάζουμε στην ημέρα της Ανάστασης. Κάθε χρόνο πανω από 100 νέοι τραυματίζονται απο βεγγαλικά ανά την Ελλάδα, με το 70% των περιστατικών να σημειώνονται τη Μεγάλη Εβδομάδα.

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Tέλος ο Κατσαβάκης από Καλαμαριά

    21/4/2008 4:47:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μετά από συνεργασία 2,5 χρόνων ο Μάκης Κατσαβάκης ολοκληρώνει την συνεργασία του με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς και αναζητά πλέον την επαγγελματική του στέγη σε άλλη ομάδα. Ο Σερραίος τεχνικός, που τον Δεκέμβριο του 2005 αντικατέστησε στην τεχνική ηγεσία της ομάδας τον Σέρβο Ντράγκαν Κοκότοβιτς, ουσιαστικά αποχαιρέτισε τους παίκτες του χθες πριν την έναρξη του αγώνα με τον Παναθηναϊκό, έστω και αν τυπικά δεν προχώρησε ακόμα στην ανακοίνωση της λύσης της συνεργασίας του.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κατσαβάκης έχει ήδη πρόταση από ομάδα της Κύπρου, την οποία δέχτηκε προ ημερών στο σύντομο ταξίδι του στην Μεγαλόνησο, αλλά δεν απάντησε ακόμη καθώς αναμένει πρόταση και από ομάδα της Σούπερ Λιγκ. Ο υποβιβασμός του Απόλλωνα Καλαμαριάς μετά από τεσσάρων ετών παραμονή στη μεγάλη εθνική κατηγορία θα αναγκάσει την διοίκηση της ΠΑΕ στην λήψη σοβαρών αποφάσεων με δυο άξονες. Τον περιορισμό του ετήσιου προϋπολογισμού κατά την νέα περίοδο και την ταυτόχρονη συντονισμένη προσπάθεια για διεκδίκηση της ανόδου και πάλι στην Α΄ εθνική κατηγορία, την Σούπερ Λιγκ του εθνικού πρωταθλήματος. Η διοίκηση της ΠΑΕ υπό τον κ. Δαμήλο θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις της σύντομα για τον προσδιορισμό της δράσης και των στόχων της.

    [17] Πολιτική

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

    Παραμένει στο ΚΑΤ

    21/4/2008 12:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/4/2008 7:29:06 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Στο ΚΑΤ θα παραμείνει μέχρι το τέλος της βδομάδας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος την Κυριακή το μεσημέρι είχε ένα ατύχημα με το ποδήλατό του και υπέστη κάταγμα σε θωρακικό σπόνδυλο και στον παράμεσο του δεξιού του χεριού και υπεβλήθη σε μικρή χειρουργική επέμβαση. Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς θα παραμείνει σε ακινησία, με ειδικό επίδεσμο στο θώρακα, στο σπίτι του για μερικές εβδομάδες. Έτσι αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για την Τρίτη η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στον Πύργο Ηλείας. Την Τετάρτη θα επισκεφτεί το νομό ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος Γιάννης Ραγκούσης με κλιμάκιο βουλευτών και στελεχών, θα συναντηθούν με τοπικούς και κοινωνικούς φορείς, ενώ θα επισκεφθούν και τις πυρόπληκτες περιοχές.

    Τις ευχαριστίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, προς όλους τους πολίτες που έσπευσαν να του ευχηθούν ταχεία ανάρρωση, καθώς και στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΚΑΤ, μετέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. "Η υγεία του Γιώργου Παπανδρέου βελτιώνεται καθημερινά και ελπίζουμε τις επόμενες μέρες να επιστρέψει στο σπίτι του για μια γρήγορη ανάρρωση" δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    [18] Κόσμος

    Με συλλήψεις προειδοποιούν οι Αυστραλοί

    Στην Κουάλα Λουμπούρ η Φλόγα

    21/4/2008 1:02:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ξεκίνησε η διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας από την Κουάλα Λουμπούρ, πρωτεύουσα της Μαλαισίας. Περίπου 80 λαμπαδηδρόμοι θα μεταφέρουν τη Φλόγα, σε μια διαδρομή 12,5 χιλιομέτρων, διάρκειας περίπου τεσσάρων ωρών.

    Η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας, που έφτασε στη Μαλαισία την Κυριακή από την Μπανγκόκ, ξεκίνησε από την πλατεία Ανεξαρτησίας, στο κέντρο της πόλης, μετά από μια σύντομη τελετή. "Οι πολίτες της Μαλαισίας υποστηρίζουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τη λαμπαδηδρομία", δήλωσε ο Ιμράν Τζααφάρ, πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Μαλαισίας.

    Στο μεταξύ, η αυστραλιανή Ομοσπονδιακή Αστυνομία προειδοποίησε τους υπεύθυνους της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας ότι θα συλληφθούν επί τόπου οι Κινέζοι άνδρες ασφαλείας που συνοδεύουν την Φλόγα αν αγγίξουν έστω κι έναν Αυστραλό. Επίσης, ενημέρωσε την κινεζική πρεσβεία ότι η ασφάλεια της Φλόγας "είναι καθαρά αυστραλιανή υπόθεση" και δεν θα επιτρέψει να επαναληφθούν τα έκτροπα του Λονδίνου και του Παρισιού.

    Παράλληλα, εξονυχιστικός έλεγχο θα γίνει στους Κινέζους άνδρες ασφαλείας στο αεροδρόμιο, προκειμένου να βεβαιωθούν οι Αυστραλοί ότι αυτοί δεν θα είναι οπλισμένοι.

    Οι αυστραλιανές αρχές έχουν λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καθώς την Πέμπτη που φθάνει η Ολυμπιακή Φλόγα στη Μελβούρνη, αναμένονται χιλιάδες Θιβετιανοί διαδηλωτές, αλλά και υποστηρικτές της Κυβέρνησης του Πεκίνου.

    [19] Μ. Ανατολή

    Κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών

    Νεκρό μέλος της Χαμάς σε ισραηλινή επιδρομή

    21/4/2008 11:28:00 πμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Νεκρό έπεσε ένα μέλος των Ταξιαρχιών Aλ Κάσαμ νωρίς το πρωί της Δευτέρας, βορείως της Γάζας, κατά την διάρκεια ανταλλαγής πυρών, ύστερα από την επιδρομή του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών εκτάκτων καταστάσεων του παλαιστινιακού Υπουργείου Υγείας ενώ επιβεβαιώθηκε και από τον ισραηλινό στρατό.

    Ο Παλαιστίνιος, μέλος των Ταξιαρχιών Aλ Κάσαμ, που σποτελεί ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, σκοτώθηκε στον τομέα Μπέιτ Χανούν, όταν ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον δύο ενόπλων Παλαιστινίων ενώ κρατά για ανάκριση περισσότερους από 30 Παλαιστίνιους.

    Με τον νέο αυτόν θάνατο αυξάνει σε περίπου 430 ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί σε επεισόδια ενόπλων συγκρούσεων μετά την επανάληψη από τα τέλη Νοεμβρίου των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων κατά την ειρηνευτική διάσκεψη στην Ανναπόλις των ΗΠΑ.

    Νωρίτερα το πρωί, ερρίφθησαν τρεις ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας προς το ισραηλινό έδαφος, χωρίς να υπάρξουν θύματα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 21 April 2008 - 16:50:35 UTC