Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-04-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επάρκεια αλλά και ακρίβεια στην αγορά
  • [02] Oδηγίες για το πασχαλινό τραπέζι
  • [03] Θιβέτ: κάλεσμα για διάλογο
  • [04] Σφοδρές μάχες στη Σρι Λάνκα
  • [05] Ολοκληρώθηκε ο α' γύρος διαβουλεύσεων ΝΑΤΟ-Αλβανίας
  • [06] Νίκη των Μαοϊστών στο Νεπάλ

    [01] Οικονομία

    Εντατικοί έλεγχοι

    Επάρκεια αλλά και ακρίβεια στην αγορά

    24/4/2008 9:05:00 πμ

    Κατά 13% έως 20% ακριβότερο από πέρυσι, (αντιστοιχεί σε αύξηση από 86 έως 148 ευρώ, όταν το 2007 στοίχισε από 76 έως 124 ευρώ),υπολογίζεται ότι θα είναι το πασχαλινό τραπέζι, ενώ ήδη η αγορά δείχνει να κινείται σε πιο έντονους ρυθμούς. "Πρωταθλητές" στις αυξήσεις των τιμών, είναι τα νωπά φρούτα και λαχανικά που πωλούνται σε τιμές έως και διπλάσιες των αντίστοιχων περυσινών. Ενδεικτικά τα λεμόνια καταγράφουν αύξηση μέχρι και 100% (1 έως 3 ευρώ το κιλό) και οι ντομάτες έως 40% (1,5 έως 3 ευρώ το κιλό). Στη Βαρβάκειο Αγορά τα εγχώρια αρνιά γάλακτος τιμολογήθηκαν έως και 9,5 ευρώ το κιλό και τα κατσίκια μέχρι και 10 ευρώ το κιλό, ενώ τα εισαγόμενα τιμολογούνται στα 6 ευρώ το κιλό και στα συνοικιακά κρεοπωλεία οι τιμές είναι αυξημένες κατά ένα με δύο ευρώ. Στα σούπερ μάρκετ οι τιμές κυμαίνονται στα αρνιά στα 6 με 6,5 ευρώ το κιλό και στα κατσίκια στα 7 με 7,5 ευρώ το κιλό.

    Ωράριο καταστημάτων

    Τα καταστήματα τη Μ. Πέμπτη θα λειτουργήσουν από τις 9πμ έως τις 9μμ, τη Μ. Παρασκευή από τη 1μμ έως τις 7μμ και το Μ. Σάββατο από τις 9πμ έως τις 3μμ. Στον Πειραιά, τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίγουν μία ώρα νωρίτερα το πρωί, δηλαδή στις 8πμ. Τα σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά σήμερα από τις 8:00 έως τις 21:00, τη Μεγάλη Παρασκευή από τη 1μμ έως τις 8μμ και το Μεγάλο Σάββατο 8πμ έως τις 6μμ. Τη Δευτέρα του Πάσχα 28 Απριλίου, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Η αγορά χαρακτηρίζεται από επάρκεια αγαθών, ποικιλία, ποιότητα και τιμές για κάθε τσέπη, ενώ εντατικοί είναι οι έλεγχοι για την πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας και για την προστασία των καταναλωτών.

    [02] Κοινωνία

    Από τον ΕΦΕΤ

    Oδηγίες για το πασχαλινό τραπέζι

    24/4/2008 8:22:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/4/2008 9:10:47 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Xρήσιμες οδηγίες προς τους καταναλωτές παρέχει ο ΕΦΕΤ, εν όψει του πασχαλινού τραπεζιού, με ειδικό ενημερωτικό φυλλάδιο, που έχει εκδοθεί για το λόγο αυτό. Οι καταναλωτές προτρέπονται να κάνουν αγορές από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς, καθώς και να προτιμούν προϊόντα (ιδίως κρέατα) από ψυγεία και όχι αυτά που βρίσκονται εκτός ψυγείου εκτεθειμένα σε σκόνες και μικρόβια. Επίσης να αποφεύγουν τα κρεατικά που δεν φέρουν τις προβλεπόμενες σφραγίδες, καθώς δεν έχουν υποστεί τον απαραίτητο κτηνιατρικό έλεγχο και να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού του χώρου απ όπου προμηθεύονται τρόφιμα. Το σχετικό φυλλάδιο είναι διαθέσιμο και μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΕΤ www.efet.gr

    [03] Κόσμος

    Μεταξύ Κίνας και Δαλάι Λάμα

    Θιβέτ: κάλεσμα για διάλογο

    24/4/2008 8:44:00 πμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Γέφυρες για διάλογο, μεταξύ των Κινέζων και τον Δαλάι Λάμα, έριξε η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ, με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Βάλντνερ, από το Τόκιο: "Φυσικά και καταλαβαίνουμε πως η Κίνα θεωρεί την κυριαρχία της ευαίσθητο θέμα. Όμως πιστεύω πως είναι επίσης λογικό να γίνει σεβαστός ο πολιτισμός των Θιβετιανών και οι παραδόσεις τους. Ευχόμαστε να υπάρξει μια ειρηνική διευθέτηση ανάμεσα στην Κίνα και στον Δαλάι Λάμα και τους εκπροσώπους του. Το θέμα του Θιβέτ αποτελεί προτεραιότητα" στις συνομιλίες που θα έχουν στην Κίνα οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Το μήνυμά μας προς την κινεζική κυβέρνηση θα είναι: δεσμευτείτε σε έναν εποικοδομητικό και ουσιαστικό διάλογο για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα σε βάθος και αυτό για μας σημαίνει τη βελτίωση της κατάστασης των Θιβετιανών". Στο ίδιο μήκος κύματος για εποικοδομητικό και ουσιαστικό διάλογο, ήταν και οι δηλώσεις του Τζον Νεγκροπόντε, εκ των κορυφαίων στελεχών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που έκανε λόγο για την ανάγκη διαλόγου των κινεζικών αρχών, με τον "άνθρωπο της ειρήνης, Δαλάι Λάμα", όπως χαρακτηριστικά τον αποκάλεσε. Σε αντίθετη περίπτωση θα ενισχυθούν οι ακραίες αντιλήψεις γύρω από το θέμα του Θιβέτ, τόνισε ο αξιωματούχος των ΗΠΑ.

    [04] Κόσμος

    Περίπου 200 νεκροί

    Σφοδρές μάχες στη Σρι Λάνκα

    24/4/2008 8:58:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/4/2008 9:34:05 πμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Μία από τις σφοδρότερες μάχες σημειώθηκε χθες Τετάρτη στη Σρι Λάνκα μεταξύ των ένοπλων δυνάμεων και της ένοπλης αυτονομιστικής μειονοτικής οργάνωσης Τίγρεις για την Απελευθέρωση των Ταμίλ. Σύμφωνα με τις αντιμαχόμενες πλευρές, οι ένοπλες δυνάμεις σκότωσαν περίπου 100 άτομα, ενώ άλλα 100 σκοτώθηκαν από τους Τίγρεις. Η ένοπλη οργάνωση διατείνεται ότι σκότωσε πάνω από 100 και περισυνέλεξε τις 30 σορούς των νεκρών στρατιωτών που σκοπεύουν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους, ενώ έχασε16 μαχητές της. Αντίθετα, το υπουργείο Αμυνας της Σρι Λάνκα υποστήριξε ότι σκότωσε πάνω από 100 Ταμίλ και έχασε 43 στρατιώτες ενώ άλλοι 33 αγνοούνται μετά τις μάχες στη βόρεια χερσόνησο Τζάφνα. Οι απώλειες αυτές είναι οι βαρύτερες σε μια και μόνη επιχείρηση για το στρατό από τον Οκτώβριο του 2006. Ώστόσο, δεν είναι δυνατή η επαλήθευση του απολογισμού των εχθροπραξιών από ανεξάρτητη πηγή, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις έχουν αποκλείσει την πρόσβαση των ΜΜΕ στην περιοχή, όπως και οι αντάρτες.

    Σύμφωνα με πηγή των ενόπλων δυνάμεων, ο στρατός εξαπέλυσε επιχείρηση δύο σταδίων εναντίον προκεχωρημένων θέσεων των Τίγρεων πριν την αυγή χθες, ωστόσο αναγκάσθηκε να υποχωρήσει όταν συνάντησε σθεναρή αντίσταση.

    Ο στρατός προσπαθεί να διαλύσει το de facto μίνι-κράτος των Τίγρεων στο βόρειο τμήμα της χώρας, μετά την εκδίωξή τους από μια γειτονική ανατολική επαρχία τον Ιούλιο του 2007.

    Η κυβέρνηση διοργανώνει τοπικές εκλογές στο ανατολικό τμήμα της χώρας την 10η Μαΐου κι εκτιμάται ότι βασιζόταν σε νέες στρατιωτικές επιτυχίες σε βάρος των Τίγρεων για να ενισχύσει την εικόνα της και την εκλογική τύχη της συμπολίτευσης.

    Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση διοργανώνει τοπικές εκλογές στο ανατολικό τμήμα της χώρας την 10η Μαΐου και εκτιμάται ότι βασιζόταν σε νέες στρατιωτικές επιτυχίες σε βάρος των Τίγρεων για να ενισχύσει την εικόνα της και την εκλογική τύχη της συμπολίτευσης.

    Όμως στρατιωτικές πηγές χαρακτήρισαν τις χθεσινές εξελίξεις ως επανάληψη της αποτυχίας του Οκτωβρίου του 2006, όταν οι ένοπλες δυνάμεις είχαν αποκρουστεί από τους Τίγρεις που αντεπιτέθηκαν σε μια επιχείρηση η οποία είχε στοιχίσει τις ζωές 129 στρατιωτών και τους τραυματισμούς 515. Και αυτό παρά τους επίσημους ισχυρισμούς ότι οι αυτονομιστές έχουν εξοντωθεί σχεδόν ολοκληρωτικά.

    Στις αρχές της χρονιάς ο στρατός εκτιμούσε ότι έχουν απομείνει μόλις 3.000 μαχητές στους Τίγρεις. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Αμύνης, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι νεκροί της Τετάρτης, έως σήμερα εφέτος έχουν σκοτωθεί 3.073 Τίγρεις αντάρτες. Την ίδια περίοδο ο στρατός έχει υποστεί 223 απώλειες, κατά τα στοιχεία του υπουργείου Αμύνης.

    [05] Κόσμος

    Στις Βρυξέλλες

    Ολοκληρώθηκε ο α' γύρος διαβουλεύσεων ΝΑΤΟ-Αλβανίας

    24/4/2008 11:30:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Ολοκληρώθηκε, στις Βρυξέλλες, ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα. Η αλβανική, αρμόδια, ομάδα για τις διαπραγματεύσεις, με επικεφαλής τον εθνικό συντονιστή, αρμόδιο για τις σχέσεις της χώρας με το ΝΑΤΟ, Γκλόρι Χούσι, συζήτησε με τους εκπροσώπους της Συμμαχίας θέματα του πολιτικού και του αμυντικού τομέα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    Ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαΐου του 2008, στη διάρκεια του οποίου, οι συζητήσεις των δύο πλευρών θα εστιάσουν σε θέματα ασφάλειας, οικονομίας και ανθρώπινου δυναμικού, αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

    [06] Κόσμος

    Νίκη των Μαοϊστών στο Νεπάλ

    24/4/2008 10:12:00 πμ

    Οι Μαοϊστές είναι οι νικητές των εκλογών στο Νεπάλ, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της Εκλογικής Επιτροπής. "Ολοκληρώσαμε χθες το βράδυ την καταμέτρηση των ψήφων σε εθνικό επίπεδο και οι μαοϊστές είναι πρώτοι", δήλωσε ο Ματρίκα Σέστρα. Οι πρώην αντάρτες κερδίζουν 217 έδρες στην συντακτική συνέλευση που θα αναλάβει το έργο της κατάρτισης του νέου συντάγματος, το οποίο θα προβλέπει την κατάργηση της μοναρχίας και τη μετατροπή του μικρού αυτού βασιλείου των Ιμαλαΐων σε κοινοβουλευτική δημοκρατία. Το αντίπαλο κόμμα του Κογκρέσου κερδίζει μόλις 107 έδρες στις 601 της συνέλευσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Με βάση το περίπλοκο μικτό πλειοψηφικό και αναλογικό σύστημα που εφαρμόστηκε, οι Μαοϊκοί έχουν ήδη κερδίσει τις μισές από τις 240 πλειοψηφικές έδρες. Οι 335 έδρες θα κατανεμηθούν αναλογικά ενώ η νέα κυβέρνηση θα ονομάσει τα υπόλοιπα 26 μέλη της συνέλευσης. Οι Μαοϊκοί έχουν αρχίσει διαβουλεύσεις για το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης συνασπισμού με το Κόμμα του Κογκρέσου και με το Κομμουνιστικό Ενιαίο Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κόμμα του Νεπάλ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 24 April 2008 - 8:50:05 UTC