Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-04-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κανένα νέο οικονομικό μέτρο
  • [02] Υποχωρούν οι τιμές του μαύρου χρυσού
  • [03] Χωρίς σοβαρά προβλήματα η επιστροφή
  • [04] Ληστεία σε τράπεζα στην Κηφισιά
  • [05] Πρόσκληση Νίμιτς για ανεπίσημες συνομιλίες
  • [06] Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Κούβα
  • [07] Νέα συνάντηση OTE και Deutsche Telecom
  • [08] Αρνητικό ρεκόρ για Σαρκοζί
  • [09] Άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ των Τόρις
  • [10] Θάνατος τριών Αμερικανών στη Βαγδάτη
  • [11] Η υπερβολική ταχύτητα, η αιτία της σύγκρουσης τρένων

    [01] Οικονομία

    Μετά τις προβλέψεις της Κομισιόν

    Κανένα νέο οικονομικό μέτρο

    29/4/2008 8:56:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    "Δεν σχεδιάζεται από την κυβέρνηση, ούτε ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η λήψη οποιασδήποτε μορφής νέων μέτρων" τόνισε η κυβέρνηση, μέσω του Υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή την Έκθεση Εαρινών Προβλέψεων της Κομισιόν, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το έλλειμμα της χώρας μας φέτος και το 2009, θα είναι 2%, με αύξηση του πληθωρισμού στο 3,2% για το 2008, εξαιτίας της ανόδου της τιμής του πετρελαίου, αλλά και των ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα. Ωστόσο ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα θα είναι το 2008 διπλάσιος από το μέσο αντίστοιχο στη ζώνη του ευρώ.

    "Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνουν τον δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης () Η οικονομική πολιτική, η οποία εφαρμόζεται με συνέπεια τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση θωρακίζει την ελληνική οικονομία στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό", ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο, επισημαίνοντας πως "αυτό που προέχει είναι η όσο το δυνατόν πιο πιστή υλοποίηση του Προϋπολογισμού, όπως έχει ψηφισθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο".

    Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνει με τον πιο επίσημο τρόπο την πλήρη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, σχολίασε το ΠΑΣΟΚ.

    Νέα αντιλαϊκά μέτρα, προέβλεψε το ΚΚΕ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι η Κομισιόν καθυστέρησε να κατανοήσει το πρόβλημα και να λάβει μέτρα.

    [02] Οικονομία

    Υποχωρούν οι τιμές του μαύρου χρυσού

    29/4/2008 9:53:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Υποχωρούν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία μετά το νέο ιστορικό ρεκόρ που κατέγραψε χθες το αργό στα 119,93 δολάρια το βαρέλι. Το πρωί στην αγορά της Σιγκαπούρης, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου υποχωρούσε κατά 22 σεντς στα 118,53 δολάρια από τα 118,75 δολάρια που έκλεισε χθες στη Νέα Υόρκη.Το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ υποχωρούσε επίσης κατά 22 σεντς στα 116,52 δολάρια.

    "Η κατάσταση στη Νιγηρία και η διακοπή της λειτουργίας ενός πετρελαιαγωγού στη Βόρεια Θάλασσα προκάλεσαν νέα άνοδο στις τιμές, αλλά η αγορά ξεπέρασε γρήγορα αυτά τα προβλήματα και έβγαλε κέρδη από τις τιμές ρεκόρ" εκτιμούν αναλυτές της τράπεζας Australian & New Zealand Bank.

    Οι επενδυτές αναμένεται επίσης να αποσύρουν χρήματα από τον ενεργειακό τομέα για να επενδύσουν στο αμερικανικό δολάριο, που αναμένεται να ενισχυθεί μετά τις πληροφορίες ότι η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια στο 2%.

    Η παραγωγή πετρελαίου στη Νιγηρία μειώθηκε σχεδόν κατά 50% χθες λόγω της πενθήμερης απεργίας στις εγκαταστάσεις της Exxon Mobil Corp και των νέων επιθέσεων των ανταρτών σε αγωγούς της Royal Dutch Shell.

    [03] Κοινωνία

    Των εκδρομέων του Πάσχα

    Χωρίς σοβαρά προβλήματα η επιστροφή

    29/4/2008 8:36:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/4/2008 11:07:47 πμ)

    Χωρίς σοβαρά προβλήματα στα δύο οδικά δίκτυα, η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα. Σε επιφυλακή βρίσκεται η Τροχαία, για τη διευκόλυνση των οδηγών, καθώς φαίνεται ότι η μεγάλη επιστροφή θα συνεχίζεται τμηματικά, λόγω και της Πρωτομαγιάς. Εκτιμάται πως η φετινή έξοδος ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι, καθώς περίπου ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα πέρασαν από τα διόδια, χωρίς να υπολογίζονται τα οχήματα που πέρασαν όταν ήταν ελεύθερη η διέλευση. Όμως και σε αυτή την έξοδο, παρά τα αυξημένα μέτρα της Τροχαίας, σημειώθηκαν 171 τροχαία δυστυχήματα, στα οποία έχασαν τη ζωή τους 21 συνάνθρωποί μας. Σύμμαχος των εκδρομέων κατά την επιστροφή τους θα είναι και ο καιρός, ο οποίος βελτιώνεται σταδιακά. Σήμερα, ο καιρός θα είναι γενικά βελτιωμένος σε όλη τη χώρα με λίγες τοπικές βροχές στα βόρεια. Άνεμοι δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Από 10 έως 22 βαθμούς η θερμοκρασία στην Αττική, από 10 έως 19 στη Θεσσαλονίκη.

    [04] Κοινωνία

    Ληστεία σε τράπεζα στην Κηφισιά

    29/4/2008 10:47:00 πμ

    Μεγάλη κλοπή αποκαλύφθηκε σήμερα το πρωί στο υποκατάστημα της EUROBANK στην Κηφισίας 270, στην Κηφισιά. Άγνωστοι διαρρήκτες στο διάστημα από τη Μεγάλη Παρασκευή μέχρι και σήμερα το πρωί εισέβαλαν στην τράπεζα από παράθυρο στο πίσω μέρος του κτιρίου και αφού απενεργοποίησαν τον συναγερμό παραβίασαν με τροχό το χρηματοκιβώτιο και μεγάλο αριθμό θυρίδων απ' όπου άρπαξαν άγνωστο μέχρι στιγμής χρηματικό ποσό και αντικείμενα. Έρευνες για την υπόθεση διενεργεί το τμήμα Εγκλημάτων Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής.

    [05] Πολιτική

    Στη Νέα Υόρκη

    Πρόσκληση Νίμιτς για ανεπίσημες συνομιλίες

    29/4/2008 10:37:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Σε ανεπίσημες συνομιλίες στη Νέα Υόρκη κάλεσε τους διαπραγματευτές Αθήνας - Σκοπίων, για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

    Σήμερα θα συναντηθεί με τον Σκοπιανό διαπραγματευτή για την ονομασία, Νικολα Ντιμιτρόφ, και την Παρασκευή με τον Έλληνα πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του κ. Νίμιτς, δεν θα υπάρξει υποβολή νέας πρότασης.

    Υπενθυμίζεται ότι, οι ΗΠΑ επιδιώκουν την άρση του αδιεξόδου πριν την 9η Ιουλίου, οπότε Αλβανία και Κροατία θα υπογράψουν πρωτόκολλο προσχώρησης στο ΝΑΤΟ.

    [06] Πολιτική

    Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Κούβα

    29/4/2008 10:13:00 πμ

    Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επισκέπτεται την Κούβα από σήμερα 29 Απρίλη, μέχρι τις 4 Μαΐου 2008, μετά από πρόσκληση της ΚΕ του ΚΚ Κούβας.

    Η αντιπροσωπεία στην οποία συμμετέχουν ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και η Δέσποινα Μάρκου, συνεργάτης του τμήματος διεθνών σχέσεων, θα πάρει μέρος στις εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά στην Αβάνα.

    Στη διάρκεια της επίσκεψης η αντιπροσωπεία θα έχει συνομιλίες και συναντήσεις με στελέχη του ΚΚ Κούβας και της κυβέρνησης της χώρας, με τμήματα της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και κρατικούς φορείς αρμόδιους για θέματα εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων, οικονομίας και παιδείας.

    Επίσης θα επισκεφθεί τόπους δουλειάς, εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα.

    [07] Οικονομία

    Νέα συνάντηση OTE και Deutsche Telecom

    29/4/2008 10:06:00 πμ

    Νέα συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα σε επίπεδο συμβούλων του Δημοσίου και της Deutsche Telecom για τον ΟΤΕ.

    Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τη στρατηγική συμμαχία.

    Τόσο οι Γερμανοί όσο και το ελληνικό Δημόσιο δηλώνουν την επιθυμία τους να υπάρξει θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις.

    Ωστόσο, και τα δύο μέρη μένουν σταθερά στις θέσεις τους σε ό,τι αφορά κυρίως το μοντέλο της συνδιοίκησης του Οργανισμού.

    [08] Κόσμος

    Αρνητικό ρεκόρ για Σαρκοζί

    29/4/2008 9:48:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το 64% των Γάλλων έχει αρνητική γνώμη για τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου BVA .

    Σύμφωνα με τον διευθυντή του ινστιτούτου Ζερόμ Σεντ Μαρί, το ποσοστό αυτό αρνητικής γνώμης είναι το υψηλότερο από ιδρύσεως του βαρόμετρου για τα πρόσωπα της εκτελεστικής εξουσίας, το 1981.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας θα δημοσιευθούν στο περιοδικό L Express, η δημοτικότητα του Νικολά Σαρκοζί έχασε σε διάστημα ενός μηνός 8 ποσοστιαίες μονάδες και βρίσκεται στο 32%.

    Στο ποσοστό του 32% είχε φθάσει και η δημοτικότητα του Ζακ Σιράκ το 1995 , ενώ η δημοτικότητα του προέδρου Φρανσουά Μιτεράν είχε πέσει μέχρι το 31% το 1992, σύμφωνα με το βαρόμετρο.

    Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 22 έως τις 24 Απριλίου, πριν από την τηλεοπτική εμφάνιση του Νικολά Σαρκοζί με σκοπό να γυρίσει τη σελίδα του πρώτου έτους της προεδρίας του.

    [09] Κόσμος

    Ενόψει των τοπικών εκλογών της 1ης Μαΐου

    Άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ των Τόρις

    29/4/2008 9:47:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το Συντηρητικό κόμμα της Βρετανίας αύξησε περαιτέρω τη διαφορά του από τους Εργατικούς του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, λίγες μόλις ημέρες πριν από τις τοπικές εκλογές της 1ης Μαΐου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Δευτέρας.

    Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου ComRes για την εφημερίδα Independant δίνει στους Συντηρητικούς του Ντέιβιντ Κάμερον ποσοστό 40%, δηλαδή δύο μονάδες περισσότερες σε σχέση με αντίστοιχη δημοσκόπηση του Μαρτίου. Οι Εργατικοί, από την άλλη πλευρά, πέφτουν κατά πέντε μονάδες και συγκεντρώνουν ποσοστό μόλις 26%.

    Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αυξάνουν τη δύναμή τους κατά τρεις μονάδες και φτάνουν στο 20%.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι αν αυτά ήταν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών οι Συντηρητικοί θα κέρδιζαν με πλειοψηφία 62 εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων.

    Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα 25-27 Απριλίου σε δείγμα 1.005 ψηφοφόρων.

    [10] Ιράκ

    Από επίθεση ρουκέτας

    Θάνατος τριών Αμερικανών στη Βαγδάτη

    29/4/2008 9:31:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα σε επίθεση με ρουκέτα στο δυτικό τμήμα της ιρακινής πρωτεύουσας. Εδώ και ένα μήνα οι ιρακινές δυνάμεις με τη βοήθεια των Αμερικανών στρατιωτών μάχονται με τους εξεγερμένους σιίτες, κυρίως στο βορειοανατολικό προάστιο της Βαγδάτης, Σαντρ Σίτι.

    Ο σημερινός απολογισμός αύξησε τον αριθμό των αμερικανικών απωλειών στους 18 από την έναρξη των επεισοδίων στις 25 Μαρτίου.

    Συνολικά από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, το 2003 έχουν χάσει τη ζωή τους 4,053 αμερικανοί στρατιώτες.

    [11] Κόσμος

    Στην ανατολική Κίνα

    Η υπερβολική ταχύτητα, η αιτία της σύγκρουσης τρένων

    29/4/2008 8:52:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ-BBC

    Σε υπερβολική ταχύτητα οφείλεται η σύγκρουση δύο τρένων που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 70 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 416 στην ανατολική Κίνα, όπως μετέδωσαν σήμερα τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα την επίσημη έρευνα που διεξάγεται γιατο δυστύχημα. Σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Νέα Κίνα", το τρένο που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από το Πεκίνο στο Τσινγκτάο, το οποίο εκτροχιάστηκε και κατόπιν συγκρούστηκε με επιβατική αμαξοστοιχία που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση, έτρεχε με 131 χιλιόμετρα την ώρα σε ένα σημείο που η επιτρεπόμενη ταχύτητα είναι τα 80 χιλιόμετρα.

    Η τραγωδία, μία από τις χειρότερες που έχουν σημειωθεί στην Κίνα την τελευταία δεκαετία, σημειώθηκε κοντά στην πόλη Ζίμπο της επαρχίας Σαντόνγκ. Να σημειωθεί ότι η σιδηροδρομική γραμμή άνοιξε ξανά για την κυκλοφορία τη νύχτα της Δευτέρας, αφού παρέμεινε κλειστή για περισσότερες από 20 ώρες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 29 April 2008 - 8:50:59 UTC