Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-04-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα δυναμική στις ελληνορωσικές σχέσεις
  • [02] Σκοπιανό: Σε εξέλιξη ο νέος γύρος
  • [03] Αναζητούν τη χρυσή τομή
  • [04] Στερνό αντίο στον Μάριο Τόκα
  • [05] ΗΠΑ: Ισοδύναμοι Ομπάμα -Κλίντον
  • [06] Στην Τυνησία ο Σαρκοζί
  • [07] Πέθανε ο Άλμπερτ Χόφμαν
  • [08] Ο "νωθρός" θυροειδής, κίνδυνος για έμφραγμα
  • [09] Ισχυρά μέτρα ασφαλείας για εκδηλώσεις του Ολοκαυτώματος
  • [10] Υπό εξέταση η στράτευση στα 18
  • [11] Συλλήψεις Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη
  • [12] Διασώθηκαν παιδιά-σκλάβοι στην Κίνα
  • [13] Πρωταθλητής ο Ηρακλής

    [01] Οικονομία

    Σηματοδοτεί η συμφωνία

    Νέα δυναμική στις ελληνορωσικές σχέσεις

    30/4/2008 5:33:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Νέα δυναμική στις ελληνορωσικές σχέσεις μετά τη συμφωνία κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, που υπεγράφη την Τρίτη, στη Μόσχα παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Ρώσου Προέδρου. Για διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, έκανε λόγο ο Χρήστος Φώλιας μετά την Κυβερνητικη Επιτροπή. Πολλαπλά είναι τα οφέλη για την Ελλάδα απο την ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία. Η κατασκευή τμήματος του αγωγού στην ελληνική επικράτεια θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ η Ελλάδα θα εισπράττει τέλη διέλευσης. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ρωτήθηκε στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι "ο αγωγός South Stream δεν είναι ανταγωνιστικός, αλλά συμπληρωματικός σε σχέση με τον αγωγό Ναμπούκο και ως εκ τούτου δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    Τα βασικά σημεία

    Το υπουργείο Ανάπτυξης έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα τα βασικά σημεία της Ενεργειακής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας για την κατασκευή και την εκμετάλλευση του αγωγού φυσικού αερίου South Stream στο έδαφος της ελληνικής επικράτειας. Παράλληλα, ο ελληνικός κλάδος του αγωγού South Stream θα ξεκινά από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ιταλία μέσω Ελλάδας. Προβλέπεται ότι η συμφωνία θα έχει ισχύ κατ αρχήν για 30 χρόνια και μέσω του αγωγού θα διέρχονται περίπου 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Μέρος της ποσότητας αυτής θα διοχετεύεται στη χώρα μας, ενώ η Ελλάδα θα εισπράττει και τέλη διέλευσης.

    Προβλέπεται ακόμη συμφωνία για την ίδρυση εταιρίας που θα έχει την ευθύνη για την κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού, η οποία θα υπογραφεί ανάμεσα στην ελληνική ΔΕΣΦΑ και την ρωσική Gazprom. Η έδρα της εταιρίας θα είναι, κατά προτίμηση, στην Ελλάδα και το έργο της θα είναι ο σχεδιασμός, η χρηματοδότηση, η κατασκευή, η λειτουργία και η εκμετάλλευση του αγωγού.

    Η Συμφωνία:

    Αποβλέπει στην αναβάθμιση της ενεργειακής ασφάλειας των χωρών της Ευρώπης μέσω της διαφοροποίησης των διαδρομών μεταφοράς φυσικού αερίου προς τις ευρωπαϊκές αγορές, μεταξύ άλλων και δια μέσου του εδάφους της Ελληνικής Δημοκρατίας. Υποστηρίζει την δημιουργία ενός νέου συστήματος αγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία, μέσω του πυθμένα του Ευξείνου Πόντου για την διαμετακόμιση, μεταξύ άλλων και μέσω του εδάφους της Ελληνικής Δημοκρατίας, και την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος. Επιθυμεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για τον σχεδιασμό, την κατασκευή, την λειτουργία και την εκμετάλλευση του προαναφερόμενου συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου σύμφωνα με την νομοθεσία των Μερών και με τις διεθνείς Συνθήκες στις οποίες συμμετέχουν η Ελληνική Δημοκρατία και η Ρωσική Ομοσπονδία. Λαμβάνει υπόψη την εκπλήρωση, από τα Μέρη, των υποχρεώσεων οι οποίες περιλαμβάνονται σε προγενέστερα συναφθείσες μεταξύ τους διμερείς διακρατικές συμφωνίες στον τομέα του φυσικού αερίου.

    Ως "Ιδρυτές" αναφέρονται η Ανώνυμη Εταιρεία "ΔΕΣΦΑ" ( Ελληνική Δημοκρατία) και η Ανώνυμη Εταιρεία "Gazprom" (Ρωσική Ομοσπονδία). Ως "Εταιρεία" αναφέρεται η Εταιρεία που ιδρύεται για τον σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση, την κατασκευή και την εκμετάλλευση του αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος αποτελεί ιδιοκτησία της. Ως "τεχνική και οικονομική μελέτη" αναφέρονται οι μελέτες με σκοπό τον καθορισμό των τεχνικών, οικονομικών και χρηματοδοτικών προδιαγραφών για την πραγματοποίηση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου.

    Επίσης, στη Συμφωνία αναφέρονται τα ακόλουθα σημεία:

    Τα Μέρη θα παράσχουν συνδρομή στην ίδρυση της Εταιρείας. Η έδρα της Εταιρείας θα προσδιοριστεί από τους ιδρυτές, κατά προτίμηση στην Ελληνική Δημοκρατία επί ισοδυνάμων όρων. Οι ιδρυτές έχουν στο Ιδρυτικό Κεφάλαιο της Εταιρείας τα ακόλουθα μερίδια: ο Έλληνας ιδρυτής 50% και ο Ρώσος ιδρυτής 50%. Μέχρι την ίδρυση της Εταιρείας όλες οι συμφωνημένες δαπάνες, οι σχετικές με το έργο, αναλαμβάνονται από τους ιδρυτές κατ αναλογία των μεριδίων τους. Ο αγωγός φυσικού αερίου θα έχει μεταφορική ικανότητα περίπου 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Οι συγκεκριμένες παράμετροι του αγωγού φυσικού αερίου και της απαραίτητης υποδομής θα διασαφηνιστούν βάσει των αποτελεσμάτων της τεχνικής και οικονομικής μελέτης. Η διαδρομή του αγωγού φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων και των γεωγραφικών σημείων εισόδου από το έδαφος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και εξόδου από το έδαφος της Ελληνικής Δημοκρατίας, συμφωνούνται μεταξύ των ιδρυτών. Ο Ρώσος ιδρυτής θα εξετάσει την δυνατότητα αύξησης των παρεχομένων ποσοτήτων φυσικού αερίου από την Ρωσική Ομοσπονδία με την χρήση του συστήματος αγωγών φυσικού αερίου υπό συνθήκες αγοράς, τόσο για τους σκοπούς της διαμετακόμισης, όσο λαμβάνοντας υπόψη και τις ανάγκες της Ελληνικής Δημοκρατίας. Τα Μέρη θα συνδράμουν τους ιδρυτές, σύμφωνα με τους υπάρχοντες κανόνες, όλων των απαραίτητων αδειών, οι οποίες αφορούν τον σχεδιασμό και την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου. Η επιλογή εργολάβων, προμηθευτών υλικών και τεχνικών μέσων και οργανισμών που παρέχουν απαραίτητες για την κατασκευή και την εκμετάλλευση του αγωγού φυσικού αερίου υπηρεσίες, γίνεται από την Εταιρεία με βάση διαγωνισμό. Τα Μέρη συμφωνούν ότι η Εταιρεία θα εκπονήσει την τεχνική και οικονομική μελέτη του έργου κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου εντός 18 μηνών το πολύ από την ημερομηνία ίδρυσης της Εταιρείας και θα αποφασίσει για την βιωσιμότητα της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου όχι αργότερα των 24 μηνών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της τεχνικής και οικονομικής μελέτης βάσει των αποτελεσμάτων της. Η Συμφωνία παραμένει σε ισχύ επί 30 έτη.

    [02] Πολιτική

    Την Παρασκευή νέα συνάντηση στη Ν. Υόρκη

    Σκοπιανό: Σε εξέλιξη ο νέος γύρος

    30/4/2008 11:52:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται ο νέος γύρος διαβουλεύσεων Αθήνας-Σκοπίων με στόχο την επανεκτίμηση της κατάστασης και τον καθορισμό των επόμενων κινήσεων στις διαπραγματεύσεις για το όνομα της ΠΓΔΜ.

    Την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τον Έλληνα πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη. Ο κ. Νίμιτς συζήτησε χθες με τον Σκοπιανό διαπραγματευτή, Νικολα Ντιμιτρόφ , χωρίς όμως να γίνουν δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης.

    H υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, σε άρθρο της που δημοσιεύεται σήμερα στην αμερικανική εφημερίδα "Washington Times", αναφέρει πως η Ελλάδα είναι έτοιμη για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και καλεί την ΠΓΔΜ να επιδείξει πολιτικό πνεύμα ικανό να της εξασφαλίσει την ένταξή της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

    Μπακογιάννη: Εμείς έχουμε καλύψει το μισό δρόμο

    Στο άρθρο της η Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζει ότι " ο όρος "Μακεδονία" περιλαμβάνει μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, της οποίας μόνον ένα τμήμα βρίσκεται στην ΠΓΔΜ και γι αυτό αναρωτιέται κάποιος αν η ΠΓΔΜ έχει εδαφικές βλέψεις στο σύνολο της περιοχής.

    Οι ηγέτες της , αναφέρει , υποστηρίζουν το αντίθετο και η Ελλάδα πολύ θα ήθελε να τους πιστέψει. Όμως , επισημαίνει , υπάρχουν επίσημοι χάρτες και έγραφα που απεικονίζουν τη Μακεδονία στην Ελλάδα, την οποία αποκαλούν "Μακεδονία του Αιγαίου", ως "κατεχόμενο έδαφος", ως ανήκουσα στην ΠΓΔΜ που κάποια ημέρα θα "απελευθερωθεί", καθώς και τις ιστορικές και γεωγραφικές ανακρίβειες στα σχολικά βιβλία της ΠΓΔΜ .

    Η κυρία Μπακογιάννη υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει γενναίες προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης έχοντας καλύψει το μισό δρόμο, αποδεχόμενη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για τον όρο Μακεδονία, και το μόνο που ζητά από την άλλη πλευρά είναι να καλύψει το άλλο μισό του δρόμου.

    Μιλόσοσκι: Η Ελλάδα άνοιξε το κουτί της Πανδώρας

    Εν τω μεταξύ, σε άρθρο του , ο υπουργός εξωτερικών των Σκοπίων Αντόνιο Μιλόσοσκι με τίτλο "Γιατί το ΝΑΤΟ έκλεισε την πόρτα στο πρόσωπό μας;" στη μεγάλη αγγλόφωνη καναδική εφημερίδα Globe and Mail , επιτίθεται εναντίον της ελληνικής πολιτικής που , όπως τονίζει, χρησιμοποιεί τις δημοκρατικές χώρες για να υποστηρίξει πως έχει αποκλειστικό δικαίωμα επί της Μακεδονίας από τα αρχαία χρόνια μέχρι τον 21ο αιώνα. Ο Σκοπιανός υπουργός καταλήγει γράφοντας πως "η Ελλάδα άνοιξε το κουτί της Πανδώρας. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να τη βοηθήσει να το κλείσει".

    Τσερβένκοφσκι: Όχι στην όξυνση

    Τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων μετέδωσαν ότι οι ελληνικές αρχές δεν επέτρεψαν, πριν μερικές ημέρες, την υπέρπτηση στον εναέριο χώρο της Ελλάδας, σε αεροσκάφος της εταιρίας ΜΑΤ ("Macedonian Air Transport") που είχε απογειωθεί από τα Σκόπια με κατεύθυνση την Αίγυπτο.

    Ακόμη, ορισμένα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων μετέδωσαν ότι την Τρίτη οι ελληνικές αρχές στον συνοριακό σταθμό των Ευζώνων δεν επέτρεψαν την είσοδο στην Ελλάδα σε περίπου 15 οχήματα από την ΠΓΔΜ, με την αιτιολογία ότι δεν είχαν χρήματα για να δικαιολογήσουν την παραμονή τους στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, τα ίδια οχήματα με τους επιβάτες τους διέσχισαν λίγο αργότερα τα σύνορα χωρίς προβλήματα από τον συνοριακό σταθμό της Δοϊράνης.

    "Λυπάμαι αν συμβαίνουν τέτοια περιστατικά με συγκεκριμένα μέτρα εναντίον της χώρας μας από την πλευρά της Ελλάδας. Προκαλείται ζημιά όχι μόνο στην οικονομία της "Μακεδονίας" αλλά και γενικά στις σχέσεις των δύο χωρών", ανέφερε σχετικά ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη, στην Οχρίδα (όπου στις 2 και 3 Μαΐου φιλοξενείται η 15η Σύνοδος Αρχηγών των Κεντροευρωπαϊκών Κρατών).

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, θα ήταν απολύτως λανθασμένο εάν δημιουργείτο στην ΠΓΔΜ μια ατμόσφαιρα υστερίας στη βάση καλλιέργειας ανθελληνικής διάθεσης.

    "Είναι προς το κοινό συμφέρον, τουλάχιστον στον τομέα της οικονομίας, να κάνουμε προσπάθειες ώστε η κατάσταση να ηρεμήσει, να καταλαγιάσουν τα πάθη και να συνεχίσει να λειτουργεί η οικονομική ζωή και οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών", πρόσθεσε ο κ. Τσερβένκοφσκι.

    Όσον αφορά τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων στη Νέα Υόρκη, ο κ. Τσερβένκοφσκι δήλωσε ότι θα συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον διαπραγματευτή της ΠΓΔΜ κ. Ν. Ντιμιτρόφ, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με τη συνάντησή του με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, κ. Νίμιτς.

    [03] Οικονομία

    Για τον ΟΤΕ

    Αναζητούν τη χρυσή τομή

    30/4/2008 3:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/4/2008 7:18:50 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Όλο και πιο κοντά βρίσκονται κυβέρνηση και Deutsche Telekom στις διαπραγματεύσεις για τη στρατηγική τους συνεργασία στον ΟΤΕ. Τις τελευταίες 48 ώρες σε ένα μπαράζ συσκέψεων οι δύο συναρμόδιοι Υπουργοί Οικονομίας και Μεταφορών, οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης και ο Γερμανός αντιπρόεδρος της Deutsche Telekom, αναζητούν τη χρυσή τομή. Η πρώτη αχτίδα φωτός φάνηκε στη συνάντηση που έγινε χθες και όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομίας. Υπάρχει πρόοδος. Υπάρχουν ακόμα θέματα προς συζήτηση, επισημαίνουν κύκλοι του Υπουργείου Οικονομίας. Σύμφωνα με αναλυτές, η συμφωνία στο θέμα του αρμοδιοτήτων του διευθύνοντος συμβούλου είναι αυτή που ανοίγει το δρόμο και για τα άλλα θέματα. Νωρίς το πρωί, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης και ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκαν εκ νέου στο Υπουργείο Οικονομίας. Λίγο πριν τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, ο Υπουργός Οικονομίας ενημέρωσε για το θέμα τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά την κυβερνητική ο Γιώργος Αλογοσκούφης δήλωσε ότι "υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις αλλά και εκκρεμή ζητήματα που θα συζητηθούν και την επόμενη εβδομάδα", ενώ ο Γιώργος Σουφλιάς σημείωσε ότι στο πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπεται στρατηγική συμμαχία με το κατάλληλο μάνατζμεντ στον ΟΤΕ. Κύκλοι του Υπουργείου Μεταφορών άλλωστε επεσήμαναν με νόημα πως η συμφωνία στο θέμα του αρμοδιοτήτων του διευθύνοντος συμβούλου ανοίγει το δρόμο και για τα άλλα θέματα. Από τη μια πλευρά η κυβέρνηση επιδιώκει μια ισορροπημένη συμφωνία, που θα θωρακίζει την θέση του δημοσίου. Από την άλλη πλευρά, η Deutsche Telekom θέλει να παρουσιάσει μια επένδυση σε έναν ελληνικό όμιλο που διατηρεί τον έλεγχο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές έχουν δώσει τα χέρια για τη μεταβίβαση του 3% των μετοχών του δημοσίου σε τιμή κατά τι υψηλότερη από τα 26 ευρώ. Αυτό που μένει να οριστικοποιηθούν και κάποια επιμέρους τεχνικά θέματα της συμφωνίας.«Οι συζητήσεις για τη σύναψη συμφωνίας μετόχων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Deutsche Telekom, αναφορικά με το μέλλον του ΟΤΕ, έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο και θα συνεχισθούν και την επόμενη εβδομάδα», σύμφωνα και με την τελευταία κοινή ανακοίνωση από τα Υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών, σχετικά με τις συζητήσεις για τη σύναψη συμφωνίας στρατηγικής συμμαχίας για τον ΟΤΕ.

    [04] Πολιτισμός

    Στερνό αντίο στον Μάριο Τόκα

    30/4/2008 4:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/4/2008 7:19:28 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ

    Το στερνό αντίο στον συνθέτη, Μάριο Τόκα, απηύθυναν η οικογένειά του, οι φίλοι του και όσοι τον γνώρισαν και τον αγάπησαν μέσα από τα τραγούδια του. Η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλη στο Α Νεκροταφείο Αθηνών, παρουσία και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Τον επικήδειο εκφώνησε ο Κύπριος υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Δημητρίου, ενώ σε έντονα φορτισμένο κλίμα, ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός διάβασε τον αποχαιρετισμό του Μίκη Θεοδωράκη, στο συνθέτη. Το φέρετρο του αγαπημένου καλλιτέχνη ήταν σκεπασμένο με την ελληνική και κυπριακή σημαία. Στην τελευταία του κατοικία, τον συνόδευσε το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα του κόσμου. Ο Μάριος Τόκας έφυγε από την ζωή την Κυριακή του Πάσχα σε ηλικία 54 ετών χτυπημένος από τον καρκίνο.

    Ο πρωθυπουργος Κώστας Καραμανλής σε δήλωση του τονίζει ότι "ο Μάριος Τόκας άφησε σημαντικές παρακαταθήκες στην ιστορία της σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Το ταλέντο και η ποιότητα του χαρακτηρα του τον καταξίωσαν στην Ελλάδα, την Κύπρο και τις εστίες του οικουμενικού Ελληνισμού". Επιθυμία της οικογένειας του Μάριου Τόκα είναι αντί στεφάνων να ενισχυθεί η ανθρωπιστική οργάνωση "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

    Πιστωτική κάρτα στο τηλέφωνο στο 210 - 5 200 500 (Τμήμα Δωρητών)

    Τράπεζες: Alpha Bank: Αρ. Λογ/σμού: 104-002786-014420 Αγροτική Τράπεζα: Αρ. Λογ/σμού: 435-01-001400-33 Εθνική Τράπεζα: Αρ. Λογ/σμού: 080/480847-95 Εμπορική Τράπεζα: Αρ. Λογ/σμού: 83658835 Eurobank Εργασίας: Αρ. Λογ/σμού: 0026.0215.41.0100065050 Τράπεζα Πειραιώς: Αρ. Λογ/σμού: 5011-013626-464

    [05] Κόσμος

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση

    ΗΠΑ: Ισοδύναμοι Ομπάμα -Κλίντον

    30/4/2008 7:18:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πρακτικά ισοδύναμοι είναι οι υποψήφιοι για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές, Μπαράκ Ομπάμα και Χίλαρι Κλίντον, ενόψει των προκριματικών που θα διεξαχθούν την επόμενη Τρίτη (6/5) στην Ιντιάνα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Χάουι-Γκάουτζ και είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα, ο γερουσιαστής του Ιλινόι θα έπαιρνε το 47% των ψήφων έναντι 45% της Κλίντον, αλλά το περιθώριο λάθους είναι συν/πλην 4,1 μονάδες, κάτι που καθιστά τους δύο υποψηφίους πρακτικά ισοδύναμους. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, το 8% των ψηφοφόρων δηλώνουν αναποφάσιστοι. Η δημοσκόπηση διεξήχθη στις 23 και 24 Απριλίου σε δείγμα 600 ανθρώπων.

    [06] Κόσμος

    Στην Τυνησία ο Σαρκοζί

    30/4/2008 6:58:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    "Απαράδεκτες" οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, στη διάρκεια της επίσκεψής του την Τρίτη στην Τυνησία, καταγγέλει η οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF). Ο Σαρκοζί είχε δηλώσει ότι οι ατομικές ελευθερίες στη χώρα αυτή της βόρειας Αφρικής "προοδεύουν". Σύμφωνα με την οργάνωση προστασίας της ελευθερίας του Τύπου, "η ελευθερία της έκφρασης παραμένει μία ουτοπία στην Τυνησία", καθώς όπως τονίζει, το μόνο που κάνει ο Τύπος είναι να εξαίρει το έργο του προέδρου Μπεν Αλι, ενώ οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι και οι οικογένειές τους υφίστανται συνεχείς διώξεις, όπως εξάλλου και οι "υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι συνδικαλιστές". Την απογοήτευσή τους για τις δηλώσεις του Σαρκοζί εξέφρασαν και πολλοί Τυνήσιοι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Χαντίγια Σερίφ, επικεφαλής φεμινιστικής μη κυβερνητικής οργάνωσης, η οποία επισημαίνει ότι η προτεραιότητα του Γάλλου προέδρου είναι το εμπόριο, "αλλά θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι μόνον οικονομική".

    Δεν έλειψαν πάντως και οι αντιδράσεις από το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα το οποίο, έκανε λόγο για "σκανδαλώδη υποκρισία", τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι με τις "απαράδεκτες" δηλώσεις του ο Σαρκοζί στην ουσία νομιμοποίησε την κατασταλτική πολιτική του τυνησιακού καθεστώτος".

    [07] Τεχνολογία

    Σε ηλικία 102 ετών

    Πέθανε ο Άλμπερτ Χόφμαν

    30/4/2008 4:10:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

    Σε ηλικία 102 ετών έφυγε από τη ζωή ο Ελβετός χημικός Άλμπερτ Χόφμαν, ο άνθρωπος που ανακάλυψε κατά λάθος το 1943 την παραισθησιογόνα ουσία LSD, στη Βασιλεία, στη βορειοδυτική Ελβετία. Ο Χόφμαν έσβησε χθες, Τρίτη, στο σπίτι του στο Μπουργκ, στη βόρεια Ελβετία, διευκρίνισε δημοτικός υπεύθυνος στο ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων ATS. Ο Χόφμαν, ο οποίος γεννήθηκε το 1906 στο Μπάντεν, στη βόρεια Ελβετία, πέρασε στην ιστορία όταν δοκίμασε κατά λάθος LSD στις 16 Απριλίου του 1943. Την ώρα που εξέταζε τα αλκαλοειδή της ερυσίβης της σίκαλης για να παρασκευάσει μια διεγερτική ουσία για το κυκλοφορικό και το αναπενυστικό σύστημα, το διαιθυλαμίδιο του λυσεργικού οξέος (LSD), έριξε από απροσεξία μία σταγόνα στο χέρι του. Τότε άρχισε να αισθάνεται πολύ έντονα τα πράγματα: είχε άγχος, ζαλάδες, υπερφυσικά οράματα, έβλεπε αντικείμενα να κινούνται στο χώρο, είχε το αίσθημα της ευτυχίας και της πληρότητας. Επιστρέφοντας στο σπίτι του με το ποδήλατο, είχε την εμπειρία του το πρώτου του "ταξιδιού", στο οποίο ανέκτησε αισθήσεις της παιδικής του ηλικίας και αισθανόταν ότι μπορεί να πετάξει. Μια νέα δοκιμή έπειτα από τρεις ημέρες είχε τα ίδια αποτελέσματα και η ουσία αυτή κατέληξε να χρησιμοποιείται στην ψυχιατρική ή τη νευρολογία προκειμένου να αφυπνίζει ασθενείς που δεν αντιδρούσαν στα φάρμακα. Ωστόσο η κατάχρηση της ουσίας αυτής της έδωσε κακή φήμη, κυρίως στις ΗΠΑ, όπου στις αρχές της δεκαετίας του '60 είχε αναδειχθεί στην υπ'αριθμόν 1 ναρκωτική ουσία του κινήματος των χίπις. Ως αποτέλεσμα το LSD απαγορεύτηκε και η ελβετική εταιρεία Sandoz που το παρασκεύαζε σταμάτησε την παραγωγή του.

    Στον εορτασμό των 100 γενεθλίων του, πριν από δύο χρόνια, ο Χόφμαν προσπάθησε να αποκαταστήσει τη φήμη της εφεύρεσης του, εξηγώντας στους δημοσιογράφους ότι το LSD ελαφραίνει τα βάσανα κυρίως για τους ασθενείς που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της ζωής τους, όταν η μορφίνη δεν έχει πλέον καμία επίδραση.

    Ο υπερήλικας Χόφμαν υπογράμμισε ωστόσο ότι η απερίσκεπτη κατανάλωση LSD μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη.

    Κορυφαίοι Αμερικανοί και ευρωπαίοι επιστήμονες τάχθηκαν και αυτοί τα τελευταία χρόνια υπέρ μιας χαλάρωσης της απαγόρευσης του LSD στον ερευνητικό και τον θεραπευτικό τομέα.

    Οι έρευνες για την επίδραση του LSD στον εγκέφαλο μπορούν να οδηγήσουν στη βελτίωση των θεραπειών που υπάρχουν για τη σχιζοφρένεια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το Φεβρουάριο στη βρετανική επιθεώρηση Nature.

    [08] Υγεία

    Σύμφωνα με νορβηγική μελέτη

    Ο "νωθρός" θυροειδής, κίνδυνος για έμφραγμα

    30/4/2008 12:41:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Οι γυναίκες με σχετικά "νωθρό" θυρεοειδή αδένα κινδυνεύουν να υποστούν έμφραγμα και άλλες καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με το αποτέλεσμα νορβηγικής μελέτης που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Archives of Internal Medicine. Όλο και περισσότερα στοιχεία που προκύπτουν αποδεικνύουν ότι καθώς επιβραδύνεται η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα στις γυναίκες, αυξάνεται η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της χοληστερόλης καθώς και ο κίνδυνος από καρδιακές παθήσεις, επισημαίνει ο δρ Μπγιορν Ο. Ασβολντ και οι συνεργάτες του από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Trondheim.

    Η ομάδα του Ασβολντ πραγματοποίησε την έρευνα σε δείγμα 17311 γυναικών και 8002 ανδρών, που δεν έπασχαν από κάποιο καρδιακό νόσημα, από πάθηση του θυρεοειδούς ή από διαβήτη. Κατά την έναρξη της μελέτης, στο διάστημα 1995-1997, όταν έγινε η πρώτη μέτρηση των επιπέδων θυρεοτροπίνης, δηλαδή της ορμόνης που αποτυπώνει τη λειτουργία του θυρεοειδούς, όσοι πήραν μέρος στην έρευνα είχαν ηλικία άνω των 40 ετών. Στη διάρκεια του 2004, 192 γυναίκες και 164 άνδρες πέθαναν από κάποια καρδιακή πάθηση παρότι οι εξετάσεις τους δεν είχαν δείξει δυσλειτουργία του θυρεοειδούς- υπερλειτουργία ή υπολειτουργία.

    [09] Μ. Ανατολή

    Στη Δυτική Όχθη

    Ισχυρά μέτρα ασφαλείας για εκδηλώσεις του Ολοκαυτώματος

    30/4/2008 12:35:00 μμ

    Το Ισραήλ αποφάσισε να ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τη Δυτική Όχθη με την ευκαιρία της "ημέρας του Σοάχ", της γενοκτονίας των εβραίων από τους ναζί, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. "Τα μέτρα αυτά τέθηκαν σε εφαρμογή χθες τη νύχτα και θα διατηρηθούν τουλάχιστον ως αργά αύριο το βράδυ", διευκρίνισε η ίδια εκπρόσωπος. Οι επίσημες εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα θα αρχίσουν υπό τον ήχο των σειρήνων σήμερα στις 20:00 τοπική ώρα στο Μνημείο Γιαντ Βάσεμ της Ιερουσαλήμ παρουσία του ισραηλινού προέδρου Σιμόν Πέρες, του πρωθυπουργού Εχούντ Ολμερτ και πολλών ξένων επισήμων. Με την ευκαιρία της επετείου αυτής, στο μημείο του Οκοκαυτώματος θα ανάψουν έξι πυρσοί στη μνήμη των έξι εκατομμυρίων εβραίων, θυμάτων του ναζισμού και θα κατατεθούν στεφάνια.

    [10] Πολιτική

    Υπό εξέταση η στράτευση στα 18

    30/4/2008 12:32:00 μμ

    Υπέρ της στράτευσης στα 18, με κοινωνική συναίνεση και μετά από διάλογο, τάχθηκε ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης μιλώντας στη ΝΕΤ και στην εκπομπή Πρώτη Γραμμή.

    Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι η όποια απόφαση για το θέμα θα εφαρμοστεί μετά από μια πενταετία, δηλαδή το 2013.

    Η πρόταση της κυβέρνησης, που προς το παρόν μελετάται, χωρίς να έχει ληφθεί καμία απόφαση. θα περιλαμβάνει κατάργηση των αναβολών αλλά και διετή παράταση της κατάταξης για όσους νέους θέλουν δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις.

    Αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει σημαντική μείωση των φυγόστρατων, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Μεϊμαράκη, ένα 20% των ανδρών που φεύγουν για μεταπτυχιακό στο εξωτερικό, δεν επιστρέφουν ποτέ για να υπηρετήσουν τη θητεία τους.

    Η στράτευση από τόσο νεαρή ηλικία θα δημιουργήσει προβλήματα στην κάλυψη ορισμένων ειδικοτήτων -γιατρών, για παράδειγμα- κάτι που όπως είπε ο Υπουργός θα αντιμετωπιστεί από το μόνιμο προσωπικό, αλλά και με προσλήψεις πολιτών.

    Διαφωνία από την αντιπολίτευση

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα κυοφορούμενα νέα μέτρα.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επισήμανε ότι η υποχρεωτική στράτευση δεν περιλαμβανόταν στο εκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ. Αντίθετα, τόνισε, η ΝΔ υποσχέθηκε μείωση της θητείας στους έξι μήνες. Επίσης επέκρινε το γεγονός ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα αποστερηθούν από πολύτιμες ειδικότητες, ενώ τόνισε πως η υποχρεωτική στράτευση ισοδυναμεί για τους νέου με ακύρωση της δυνατότητάς τους να λαμβάνουν οι ίδιοι αποφάσεις για τη ζωή τους.

    "Το μεγάλο πρόβλημα της νεολαίας είναι ότι είτε στα 18 είτε αργότερα καταταχθούν, τους περιμένει η αβεβαιότητα, οι σπουδές χωρίς αντίκρισμα, η ανεργία και ο εργασιακός μεσαίωνας που η πολιτική της Ε.Ε. και των εκάστοτε κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, την καταδικάζουν καθημερινά να βιώνει", σχολίασε το ΚΚΕ.

    Ο Συνασπισμός σημείωσε ότι "η άμεση στράτευση των νέων, σαν συνέχεια τις μαθησιακής διαδικασίας χωρίς να έχουν παραχθεί τα αντισώματα της κοινωνικής συμμετοχής και δράσης, έρχεται για να εμπεδωθούν λογικές πειθάρχησης και εντατικοποίησης της ζωής. Έρχεται να διακόψει την διαδικασία ένταξης ενός νέου στην πανεπιστημιακή ή επαγγελματική εκπαίδευση".

    Οι νεολαίες των κομμάτων πλην της ΟΝΝΕΔ, που λέει ναι στο μέτρο υπό προϋποθέσεις, αντέδρασαν έντονα, ενώ άπασες πρότειναν εξάμηνη θητεία.

    [11] Μ. Ανατολή

    Συλλήψεις Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη

    30/4/2008 12:27:00 μμ

    Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε σήμερα 30 Παλαιστίνιους σε προσφυγικό στρατόπεδο της Ναμπλούς στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Οχθης, δήλωσε Παλαιστίνιος αξιωματούχος ασφαλείας. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού έκανε λόγο για 13 συλλήψεις στη διάρκεια "επιχείρησης ρουτίνας" που είχε στόχο "καταζητούμενους". Τριάντα άρματα μάχης του ισραηλινού στρατού εισέβαλαν τα ξημερώματα στον προσφυγικό καταυλισμό του Ασκάρ και Ισραηλινοί στρατιώτες πραγματοποίησαν εφόδους σε σπίτια, ενώ προχώρησαν σε ανακρίσεις πριν συλλάβουν 30 ανθρώπους, πρόσθεσε ο παλαιστίνιος αξιωματούχος ασφαλείας. Σύμφωνα με κατοίκους του καταυλισμού, μεταξύ των συλληφθέντων είναι μέλη της Χαμάς και της Φατάχ.

    [12] Κόσμος

    Διασώθηκαν παιδιά-σκλάβοι στην Κίνα

    30/4/2008 12:17:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ-BBC

    Η κινεζική αστυνομία διέσωσε 167 παιδιά που είχαν πουληθεί ως σκλάβοι για να εργαστούν σε πόλη της νότιας επαρχίας Γκουανγκντόνγκ, αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα. Τα παιδιά, που ανήκουν όλα στην μειονότητα Γι, προέρχονται από φτωχές οικογένειες της περιοχής Λιανγκσάν, στη νοτιοδυτική επαρχία Σιτσουάν. "Συνολικά, 167 παιδιά σκλάβοι- 107 αγόρια και 60 κορίτσια- διασώθηκαν μέχρι στιγμής", γράφει η εφημερίδα Γουέν Γουέι Πο, η οποία εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της China Daily, έγιναν και αρκετές συλλήψεις. Η εφημερίδα δημοσίευσε τη φωτογραφία ενός μικρού κοριτσιού να κλαίει μετά από τη διάσωσή του από εργοστάσιο στη βιομηχανική πόλη Ντονγκουάν.

    Τον περασμένο χρόνο, η Κίνα ανακοίνωσε ότι καταβάλλει προσπάθειες για την καταστολή της δουλείας και της παιδικής εργασίας, μετά τις αναφορές ότι φτωχοί αγρότες, παιδιά και άνθρωποι με διανοητικά προβλήματα εξαναγκάζονται να δουλέψουν σε ορυχεία και σε υψικάμινους στις επαρχίες Σαντσί και Χενάν.

    [13] Βόλεϊ

    Πρωταθλητής ο Ηρακλής

    30/4/2008 6:28:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο τίτλος στο βόλεϊ ξαναβάφτηκε "κυανόλευκος" και φέτος. Για δεύτερη συνεχή χρονιά αγωνίστηκε με μειονέκτημα έδρας, όμως ούτε και αυτή τη φορά δυσκολεύτηκε να φτάσει στην κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου. Ο λόγος για τον Ηρακλή, ο οποίος αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδος, επικρατώντας 3-0 στη σειρά των τελικών, του Παναθηναϊκού. Στον τρίτο αγώνα της σειράς που διεξήχθη στο κλειστό γυμναστήριο της Γλυφάδας, ο "γηραιός" νίκησε 3-1 τους "πράσινους", παρά το γεγονός ότι έχασε το πρώτο σετ με 26-24. Το δεύτερο σετ, το κατέκτησαν οι Θεσσαλονικείς με 27-25, ενώ στο τρίτο και το τέταρτο σετ η επικράτηση ήρθε πιο εύκολα με 25-22 και 25-21 αντίστοιχα. Τα σετ: 26-24, 25-27, 22-25, 21-25 Με ενθουσιασμό υποδέχτηκαν οι φίλοι του Ηρακλή και του βόλεϊ την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος από την ιστορική ομάδα, που έδειξε την κλάση της και στο σημερινό παιχνίδι, όπου "έσπασε" για δεύτερη φορά την έδρα του ΠΑΟ και νίκησε καθαρά με 3-1 σετ. Για την μεγάλη επιτυχία του Ηρακλή, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος έκανε την εξής δήλωση: "Συγχαρητήρια στον Ηρακλή για την μεγάλη και δίκαιη κατάκτηση του πρωταθλήματος. Το ότι ο Ηρακλής νίκησε κατακτώντας το πρωτάθλημα με 3-0 τις αναμετρήσεις του με τον ΠΑΟ αποδεικνύει ότι ξέφυγε από τα Ελληνικά πρότυπα και θα μας εκπροσωπήσει επάξια στην Ευρώπη. Τους τιμήσαμε τον Ιανουάριο σαν κορυφαία ομάδα και μακάρι να τους τιμούμε και στην συνέχεια όπως το θέλουμε και για όλες τις ομάδες της πόλης". Την Παρασκευή 2 Μαΐου, στις 20:30, θα πραγματοποιηθεί στο Ιβανώφειο της Θεσσαλονίκης η τελετή απονομής του κυπέλλου του πρωταθλητή, όσον αφορά στην Α1 ανδρών της σεζόν 2007-08. Ο Ηρακλής θα παραλάβει από την Ένωση Σωματείων Αμειβόμενων Πετοσφαιριστών (ΕΣΑΠ) το βαρύτιμο τρόπαιο για τέταρτη φορά στην ιστορία του. Παράλληλα, θα απονεμηθεί και το έπαθλο για τον πολυτιμότερο παίκτη (MVP) των τελικών του πρωταθλήματος, που θα αναδειχθεί από τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 30 April 2008 - 16:50:22 UTC