Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαδηλώσεις και επεισόδια
  • [02] Πρεμιέρα νέων τιμών στα εισιτήρια
  • [03] Η μνηστή δικαιούται αποζημίωση
  • [04] Συγκέντρωση και πορεία για τα λιμάνια
  • [05] Αυστρία: Έρευνες στο καταφύγιο-φυλακή
  • [06] Επίσκεψη Γκιούλ στην ΠΓΔΜ
  • [07] ΚΚΕ: Συναντήσεις της αντιπροσωπείας στην Αβάνα
  • [08] Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία στην Ελλάδα
  • [09] Σφοδρές συγκρούσεις στρατού και ανταρτών Ταμίλ
  • [10] Αύξησε τους μισθούς κατά 30% ο Τσάβες
  • [11] "Πυρά" Ορτέγα εναντίον ΗΠΑ
  • [12] Επίθεση με πέτρες κατά περιπόλου
  • [13] Επιμένουν ...αντι-γαλλικά στην Κίνα
  • [14] Αίγυπτος: Δυστύχημα με τουριστικό λεωφορείο

    [01] Κόσμος

    Σε όλο τον κόσμο τιμούν την Πρωτομαγιά

    Διαδηλώσεις και επεισόδια

    1/5/2008 12:33:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/5/2008 7:07:45 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η Πρωτομαγιά τιμάται σήμερα σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Με κύρια συνθήματα τις καλύτερες εργασιακές σχέσεις, την καταπολέμηση της ανεργίας αλλά και της φτώχειας που μαστίζει τον κόσμο, εκατομμύρια άνθρωποι διαδηλώνουν σε πλατείες και δρόμους. Στη Μόσχα, η Κόκκινη Πλατεία παραμένει ήρεμη.

    Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη όταν η αστυνομία διέλυσε με δακρυγόνα και υδραντλίες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν μπροστά από την έδρα του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου της χώρας. Πολλοί διαδηλωτές τραυματίσθηκαν, ενώ έγιναν 500 συλλήψεις.

    Στη Γερμανία στις φλόγες τυλίχθηκαν Βερολίνο και Νυρεμβέργη, ενώ χειρότερο ήταν το σκηνικό στο Αμβούργο, όπου οδοφράγματα της αστυνομίας πυρπολήθηκαν, και τράπεζες και καταστήματα λεηλατήθηκαν.

    Στην Ασία, η φετινή Πρωτομαγιά αντηχεί συνθήματα απόγνωσης ανθρώπων που στερούνται ακόμη και το ρύζι από την διατροφή τους, καθώς η τιμή υπερδιπλασιάζεται μαζί με το κόστος των καυσίμων.

    Διαμαρτυρίες και συγκρούσεις

    Η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε σήμερα με δακρυγόνα και υδραντλίες εναντίον των διαδηλωτών που αψήφησαν την απαγόρευση εκδηλώσεων στην πλατεία Ταξίμ.

    Οι αρχές απαγόρευσαν στα συνδικάτα να διαδηλώσουν στην πλατεία Ταξίμ, επικαλούμενες το ενδεχόμενο επεισοδίων και ανακοινώνοντας τη σύλληψη υπόπτου με 17 βόμβες μολότωφ στην κατοχή του.

    Τα συνδικάτα όμως είχαν δηλώσει πως θα κάνουν ότι χρειαστεί προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στους 34 εργάτες που σκοτώθηκαν εκεί στις ταραχές της Πρωτομαγιάς του 1977.

    Πολλοί διαδηλωτές τραυματίσθηκαν στην προσπάθεια τους να πλησιάσουν, ενώ έγιναν και συλλήψεις στη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν μπροστά από την εργατική συνομοσπονδία DISK στη συνοικία Σισλί, την έδρα του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου της χώρας, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

    Περίπου 20.000 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς.

    Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τις τουρκικές αρχές σε αυτοσυγκράτηση.

    Στη Γερμανία, κατά παράδοση "πύρινη" ήταν η τελευταία νύχτα του Απρίλη,. Επεισόδια σημειώθηκαν στο Βερολίνο και τη Νυρεμβέργη, ενώ χειρότερο ήταν το σκηνικό στο Αμβούργο. Το Ρότε Ζόρα, το πολιτιστικό κέντρο της πόλης, έγινε μία ακόμη φορά πεδίο μάχης. Οδοφράγματα της αστυνομίας πυρπολήθηκαν, τράπεζες και καταστήματα λεηλατήθηκαν. Κι αυτό ήταν η πρόγευση μόνο της αναμέτρησης ανάμεσα σε νεαρούς ακροδεξιούς και μέλη του αντίπαλου στρατοπέδου στους δρόμους της βόρειας Γερμανίας.

    Στη Ρωσία χιλιάδες άνθρωποι σε όλες τις πόλεις της χώρας παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς με τα συνθήματα των πολιτών να εκφράζουν τις ανησυχίες για τις αυξανόμενες τιμές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Στη Μόσχα, η Εργατική Πρωτομαγιά τιμήθηκε με διαδοχικές συγκεντρώσεις στην Κόκκινη Πλατεία, όπου συγκεντρώθηκαν 30.000 άνθρωποι. Εν αρχή η κυβερνητική παράταξη της Ενωμένης Ρωσίας, μία ώρα μετά το Κομμουνιστικό Κόμμα και κατόπιν ξεχωριστές εκδηλώσεις των εργατικών συνδικάτων και στη συνέχεια των υπερεθνικιστών.

    Στις Φιλιππίνες, χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους της Μανίλας με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς για να ζητήσουν αυξήσεις στους μισθούς τους τη στιγμή που ο πληθωρισμός στη χώρα έχει εκτινάξει στα ύψη τις τιμές των τροφίμων. Οι διαδηλωτές πρόταξαν τα άδεια σακιά που κάποτε γέμιζαν με ρύζι , καταγγέλλοντας ότι πλέον στερούνται το αγαθό η τιμή του οποίου μέσα σε ένα μήνα υπερδιπλασιάστηκε.

    Στο Περού, περισσότερες από 1.000 γυναίκες διαδήλωσαν χθες εν όψει των εκδηλώσεων της Πρωτομαγιάς, έξω από το κτήριο του Κογκρέσου στη Λίμα, χτυπώντας άδειες κατσαρόλες και πιάτα, για να ζητήσουν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να αντιμετωπιστεί η αύξηση των τιμών σε βασικά είδη διατροφής. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στο Περού επιβιώνουν με τα συσσίτια που διοργανώνονται από διάφορες οργανώσεις σε όλη τη χώρα, καθώς περίπου 12 εκατομμύρια πολίτες, δηλαδή το 42% του πληθυσμού, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Αντίστοιχο είναι το περιεχόμενο των διαδηλώσεων των συνδικάτων που θα πραγματοποιούνται σήμερα.

    Στη Βενεζουέλα, πάντως, ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες ανακοίνωσε χθες την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 30%. Ο σοσιαλιστής πρόεδρος δεσμεύθηκε να δώσει μάχη για την μείωση του πληθωρισμού, που έφθασε το 22,5% το 2007.

    [02] Κοινωνία

    Πρεμιέρα νέων τιμών στα εισιτήρια

    1/5/2008 2:56:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/5/2008 4:31:20 μμ)

    Σε ισχύ τέθηκε από σήμερα το ενιαίο εισιτήριο για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς αξίας 0,80 ευρώ. Το ενιαίο μειωμένο κοστίζει 0,50 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως καταργούνται όλα τα μεμονωμένα εισιτήρια για τα Λεωφορεία, το Τραμ, τα Τρόλεϊ, το Μετρό, τον Ηλεκτρικό και τον Προαστιακό. Το επιβατικό κοινό θα έχει τη δυνατότητα χρήσης του ενιαίου εισιτηρίου σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, για μιάμιση ώρα. Ταυτόχρονα μειώνονται οι τιμές στις κάρτες απεριορίστων διαδρομών. Όσοι διαθέτουν παλιά εισιτήρια μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν ως τις 31 Αύγουστου 2008. Σημειώνεται ότι από τον ερχόμενο Ιανουάριο η τιμή του ενιαίου εισιτηρίου θα αυξηθεί σε 1 ευρώ.

    Ακριβότερο το ενιαίο, φθηνότερες οι κάρτες

    Το κόστος για τις μηνιαίες κάρτες Λεωφορείων, Τρόλεϊ και Τραμ, μειώνεται από 17,50 σε 15 ευρώ. Πλέον διατίθεται και μηνιαία κάρτα αποκλειστικά για τον ΗΣΑΠ που κοστίζει 25 ευρώ, αλλά και μηνιαία κάρτα του Μετρό αξίας 30 ευρώ, ενώ η μηνιαία κάρτα για όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τιμολογείται από 38 σε 35 ευρώ.

    Οι ετήσιες κάρτες θα φθηνύνουν από την 1η Ιανουαρίου 2009, καθώς οι επιβάτες έχουν ήδη προμηθευτεί τις ετήσιες κάρτες του τρέχοντος έτους. Δηλαδή:

    Για Λεωφορεία, Τρόλεϊ και Τραμ θα διαμορφωθεί στα 150 ευρώ από 175 Για τον ΗΣΑΠ στα 250 Για το Μετρό στα 300 και Για όλα τα ΜΜΜ από 380 θα κοστίζει 350

    Η ακύρωση του εισιτήριου πρέπει να γίνεται κατά την πρώτη επιβίβαση. Να σημειωθεί ότι όσοι επιβάτες βρίσκονται σε μέσο μεταφοράς κατά την ώρα λήξης του εισιτηρίου, δεν έχουν παρά να κάνουν μια νέα ακύρωση σε διαφορετικό σημείο, οπότε θα είναι σύννομοι μέχρι την αποβίβαση τους από το μέσο.

    Υπενθυμίζεται ότι το πρόστιμο για όσους δεν ακυρώνουν το εισιτήριο τους παραμένει στο 60πλασιο της τιμής του, δηλαδή 48 ευρώ για το κανονικό εισιτήριο και 30 ευρώ για το μειωμένο.

    [03] Κοινωνία

    Άρειος Πάγος

    Η μνηστή δικαιούται αποζημίωση

    1/5/2008 5:58:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠΕ

    Η μνηστή δικαιούται αποζημίωση σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος Σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου στην έννοια της οικογένειας των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων περιλαμβάνονται οι εγγύτεροι και στενά συνδεόμενοι συγγενείς τους που δοκιμάστηκαν ψυχικά, αδιάφορα αν ζούσαν ή όχι μαζί τους. Στους συγγενείς αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι μνηστές των θυμάτων.

    Η απόφαση του Αρείου Πάγου εκδόθηκε με αφορμή υπόθεση θανάτωσης προσώπου από τροχαίο ατύχημα για την οποία ετίθετο θέμα χρηματικής ικανοποίησης για ηθική βλάβη. Όπως αναφέρεται στην αρεοπαγιτική απόφαση, στη διάταξη του Αστικού Κώδικα (άρθρο 932) ορίζεται ότι η χρηματική αυτή ικανοποίηση μπορεί να επιδικαστεί στην οικογένεια του θύματος λόγω ψυχικής οδύνης. Αναφέρει ακόμη η απόφαση του ΑΠ ότι «στη διάταξη αυτή δεν προσδιορίζεται η έννοια του όρου «οικογένεια του θύματος», προφανώς γιατί ο νομοθέτης δεν θέλησε να διαγράψει δεσμευτικά τα όρια ενός θεσμού, ο οποίος από τη φύση του υφίσταται κατ ανάγκη τις επιδράσεις από τις κοινωνικές διαφοροποιήσεις κατά τη διαδρομή του χρόνου». Και συνεχίζει η δικαστική απόφαση ότι, κατά την αληθή όμως έννοια της διάταξης, που απορρέει από το σκοπό της θέσπισής της, στην οικογένεια του θύματος περιλαμβάνονται οι εγγύτεροι και στενώς συνδεόμενοι συγγενείς του θανατωθέντος που δοκιμάστηκαν ψυχικά από την απώλεια του, στην ανακούφιση του ψυχικού πόνου των οποίων στοχεύει η διάταξη, αδιαφόρως αν συζούσαν μεταξύ τους ή διέμεναν χωριστά. Υπό την έννοια αυτή, στην οικογένεια του θύματος περιλαμβάνεται και η μνηστή, καταλήγει η απόφαση του ΑΠ.

    [04] Κοινωνία

    Συγκέντρωση και πορεία για τα λιμάνια

    1/5/2008 4:40:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Προβλήματα στα δρομολόγια των πλοίων προκαλεί η 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, αλλά και η τετράωρη στάση εργασίας που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία από τις 8 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι.

    Συγκέντρωση στο Πασαλιμάνι και πορεία προς τον ΟΛΠ, όπου παρέδωσαν ψήφισμα κατά της παραχώρησης των λιμανιών σε ιδιώτες, πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στον Πειραιά. Ταυτόχρονα προανήγγειλαν "θερμό Μάιο" με μία 48ωρη και μία 24ωρη απεργία στις 9 και 15 του μηνός, αντίστοιχα. Από τις 20:00 μέχρι τα μεσάνυχτα όπου εξακολουθεί να ισχύει η απεργία των μηχανικών έχουν προγραμματιστεί επτά αναχωρήσεις πλοίων.

    Η Πρωτομαγιά γιορτάστηκε με δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις. Στην Πλατεία Κοραή στο Δημοτικό Θέατρο, όπου συγκεντρώθηκαν μέλη του ΠΑΜΕ και στο Πασαλιμάνι συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι και μέλη του Εμποροϋπαλληλικού Κέντρου Πειραιά.

    Ο Νομαρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας καυτηρίασε τις δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις λέγοντας πως οι εργαζόμενοι εάν θέλουν να είναι δυνατοί πρέπει να είναι και ενωμένοι.

    [05] Κόσμος

    Αυστρία: Έρευνες στο καταφύγιο-φυλακή

    1/5/2008 3:22:00 μμ

    Εξακολουθεί να συγκλονίζει την Αυστρία, και όχι μόνον, η πρωτοφανής υπόθεση με τον πατέρα αιμομίκτη-βιαστή και δεσμοφύλακα της ίδιας του της κόρης. Τα ερωτήματα είναι πολλά και κυρίως προκαλεί απορία το πώς συνέβαιναν όλα όσα έχουν έρθει στο φώς επί 24 ολόκληρα χρόνια, χωρίς να αντιληφθεί κανένας τίποτα.

    Επίσης πώς επιτράπηκε σ΄ αυτόν τον άνθρωπο να υιοθετήσει τα τρία από τα παιδιά που έκανε με την κόρη του, ενώ μάλιστα είχε και προηγούμενες καταδίκες για εμπρησμό και βιασμό.

    Η αναζήτηση συνενόχων είναι προς το παρόν άκαρπη, αλλά ένα βίντεο από τις διακοπές του για σεξοτουρισμό στην Ταϊλάνδη θέτει εκ νέου το ερώτημα ποιός φρόντιζε τα φυλακισμένα στο υπόγειο μέλη της οικογένειάς του, όταν εκείνος έλειπε.

    Σύμφωνα αστυνομική πηγή, ο 73χρονος Αυστριακός Γιόζεφ Φριτσλ, ο άνθρωπος που κρατούσε φυλακισμένη την κόρη του στο υπόγειο του σπιτιού του και την κακοποιούσε σεξουαλικά, απειλούσε τα έγκλειστα θύματά του -την ίδια και τα τρία από τα παιδιά που είχε αποκτήσει μαζί της- ότι θα τους δηλητηριάσει με γκάζι, εάν του συνέβαινε ο,τιδήποτε.

    Εμπειρογνώμονες της αστυνομίας ερευνούν το υπόγειο, αντι-ατομικό καταφύγιο-φυλακή των 60 τετραγωνικών μέτρων της κωμόπολης Αμστέτεν, για να διαπιστώσουν εάν πράγματι υπήρχε ένας τέτοιος μηχανισμός. Επίσης, προσπαθούν να διαπιστώσουν με ποιο τρόπο ο δράστης τοποθέτησε την πόρτα από ενισχυμένο τσιμέντο βάρους 300 κιλών.

    Παράλληλα, εξετάζουν την ανεξιχνίαστη δολοφονία μιας 17χρονης το 1986 στην Άνω Αυστρία, κοντά σε πανσιόν που ανήκε και στην οποία διέμενε εκείνη την εποχή η οικογένεια Φριτσλ. Το κορίτσι εξαφανίστηκε μετά την επιβίβασή της στο αυτοκίνητο αγνώστου σε στάση λεωφορείου για να βρθεί αργότερα νεκρή, θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, στις όχθες της λίμνης Μόντσι.

    Εν τω μεταξύ, η Νατάσα Κάμπους, η μικρή Αυστριακή που παρέμενε κλεισμένη από τον απαγωγέα της για οκτώ χρόνια στο υπόγειο του σπιτιού του κοντά στη Βιέννη και κατάφερε να δραπετεύσει μόλις στα τέλη του 2006, ανακοίνωσε ότι προσφέρει 25 χιλιάδες ευρώ υπέρ των θυμάτων του Φριτσλ. Επίσης υποσχέθηκε ότι θα προσφέρει επί μακρόν βοήθεια στην άτυχη 42χρονη Ελιζαμπεθ Φρίτσλ, τη γυναίκα που υπέστη αυτό το πολύχρονο μαρτύριο.

    Οσο για τα τρία παιδιά, που γνώρισαν τον κόσμο μέσω της τηλεόρασης, οι ψυχίατροι λένε πως είναι πολύ δύσκολο να μάθουν να ζουν φυσιολογικά. Για την ακρίβεια πρέπει να μεγαλώσουν από την αρχή, καθώς δεν έχουν γνωρίσει την αίσθηση του αέρα, δεν έχουν ανεπτυγμένη την αίσθηση της όσφρησης. Περισσότερες είναι οι ελπίδες για το πεντάχρονο αγοράκι, το οποίο με διαφορετική ταυτότητα, θα μπορέσει να διεκδικήσει το δικαίωμα σε ένα καλύτερο μέλλον.

    [06] Κόσμος

    Επίσκεψη Γκιούλ στην ΠΓΔΜ

    1/5/2008 2:20:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, επισκέπτεται από σήμερα και μέχρι την Κυριακή 4 Μαΐου την ΠΓΔΜ, κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

    Σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Τσερβένκοφσκι αναφέρεται ότι ο Γκιούλ θα παραστεί, ως επίτιμος προσκεκλημένος, στη 15η Σύνοδο Αρχηγών των Κεντροευρωπαϊκών Κρατών (χωρών - μελών της Κεντροευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας), η οποία θα διεξαχθεί στην Οχρίδα στις 2 και 3 Μαΐου.

    Ο κ. Γκιούλ θα βρίσκεται σήμερα στην πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι), όπου θα ξεναγηθεί στην αφιερωμένη στον Κεμάλ Ατατούρκ αίθουσα σε Μουσείο της πόλης (σ.σ. το σπίτι στο οποίο έμενε ο Ατατούρκ όταν σπούδαζε στο Μοναστήρι έχει μετατραπεί σε Μουσείο).

    Την Κυριακή 4 Μαϊου, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου στην Οχρίδα, ο κ. Γκιούλ θα έχει επίσημη συνάντηση στα Σκόπια με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, κ. Τσερβένκοφσκι. Στη συνάντηση αυτή, οι πρόεδροι των δύο χωρών θα υπογράψουν διμερή συμφωνία για την πρόληψη, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των συνεπειών από την καταστροφή του περιβάλλοντος. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας αυτής, προβλέπονται δηλώσεις των προέδρων των δύο χωρών, προς τον Τύπο.

    Στο πρόγραμμα του κ. Γκιούλ περιλαμβάνονται ακόμη η τελετή θεμελίωσης της νέας τουρκικής πρεσβευτικής κατοικίας στα Σκόπια, τα εγκαίνια ενός τζαμιού σε δήμο των Σκοπίων, καθώς και επίσκεψη σε αρχιτεκτονικό μνημεία στα Σκόπια, από την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

    [07] Πολιτική

    ΚΚΕ: Συναντήσεις της αντιπροσωπείας στην Αβάνα

    1/5/2008 2:16:00 μμ

    Σειρά συναντήσεων στην Αβάνα είχε σήμερα η αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη γ.γ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, η οποία επισκέπτεται την Κούβα, μετά από πρόσκληση της ΚΕ του ΚΚ Κούβας.

    Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κούβας Φελίππε Πέρρες Ρόκε, τον πρόεδρο της Κουβανικής Εθνοσυνέλευσης Ρικάρντο Αλαρκόν, τον υπεύθυνο του τμήματος Διεθνών Σχέσεων Φερνάντο Ραμίρεζ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, τον Α Γραμματέα της Κομμουνιστικής Νεολαίας Κούβας Τζούλιο Μαρτίνεζ Ραμίρεζ και τον Χοσέ Ματσάδο Βεντούρα, μέλος του ΠΓ και Α αντιπρόεδρο του υπουργικού συμβουλίου.

    Επίσης συμμετείχε στην μεγάλη Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση και πορεία στην Αβάνα, ενώ επισκέφθηκε το πανεπιστήμιο Πληροφορικής όπου συναντήθηκε με εκπαιδευτικούς και φοιτητές στο Πινάλντε ντελ Ρίο, για θέματα εκπαίδευσης.

    Το πρωί του Σαββάτου η Αλέκα Παπαρήγα θα παραχωρήσει συνέντευξη στην εφημερίδα «Γκράνμα», όργανο της ΚΕ του ΚΚ Κούβας.

    Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετέχουν ο Δημήτρης Κουτσούμπας μέλος του ΠΓ και η Δέσποινα Μάρκου συνεργάτης του τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

    [08] Πολιτική

    Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία στην Ελλάδα

    1/5/2008 2:11:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οι βελτιωμένες υποδομές στον χώρο της αντιτρομοκρατίας λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων επιτρέπουν στη χώρα μας να μάχεται τη διεθνή και εσωτερική τρομοκρατία, τονίζει η φετινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία που καλύπτει τις εξελίξεις στο μέτωπο της τρομοκρατίας ανά τον κόσμο για το έτος 2007 και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Προσθέτει ότι μολονότι υπήρχαν ανησυχίες ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως σημείο διέλευσης για τρομοκράτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη και ΗΠΑ (λόγω της μακράς ακτογραμμής και της εγγύτητας στην Μέση Ανατολή) οι ελληνικές αρχές συνεργάστηκαν με αμερικανούς αξιωματούχους για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η συνεργασία αυτή περιελάμβανε ανταλλαγή πληροφοριών, εκπαίδευση προσωπικού ασφαλείας και τελωνείων, δικαστικού προσωπικού και βελτίωση ασφαλείας μεταφορών και ελέγχου κοντέηνερς μέσω προγραμμάτων όπως το CSI (Container Security Initiative).

    Η έκθεση υπογραμμίζει τη στενή συνεργασία μεταξύ των ελληνικών και αμερικανικών αρχών, και επισημαίνει τη σύλληψη και καταδίκη πριν πέντε χρόνια πολλών μελών της 17Ν για την οποία σημειώνει ότι δρούσε από τη δεκαετία του 70 και είχε κτυπήσει Έλληνες και ξένους αξιωματούχους. Σημειώνει ότι στα 23 θύματά της, 5 εκ των οποίων ήταν υπάλληλοι της αμερικανικής πρεσβείας, στην σύλληψή πολλών μελών της το 2002, στις δίκες και καταδίκες τους, καθώς και στην εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο, εξέλιξη που "ουσιαστικά αποτελεί νέα δίκη", δεδομένου ότι η ελληνική δικονομία επιτρέπει την κατάθεση νέων αποδεικτικών στοιχείων στη διαδικασία των εφέσεων. Ακολούθως σημειώνεται η μεγάλη διάρκεια της εκδίκασης της έφεσης και η ολοκλήρωσή της στις 14 Μαΐου, ενώ μνημονεύονται οι ποινές που επεβλήθησαν, καθώς και οι απαλλαγές έξι κατηγορουμένων.

    Επισημαίνει την εμφάνιση του Επαναστατικού Αγώνα, τονίζοντας ότι ίσως έχει ενσωματώσει κάποια παλαιά μέλη της 17Ν. Αναφέρει ότι η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για επιθέσεις στην αμερικανική πρεσβεία, αλλά και σε όχημα που βρισκόταν κοντά στην κατοικία του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γιώργου Βουλγαράκη. Σημειώνει επίσης ότι η ελληνική αστυνομία συνεργάζεται με την αμερικανική πρεσβεία για τη διερεύνηση της υπόθεσης αλλά δεν έχουν γίνει συλλήψεις. Ο "Επαναστατικός Αγώνας" ορίζεται ως "ακροαριστερή ομάδα, ευθυγραμμισμένη με την ιδεολογία της 17Ν", που θεωρείται υπεύθυνη για 9 βίαιες επιθέσεις από το 2003, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας Έλληνα φρουρού έξω από την οικία του βρετανού ΑΚΑΜ. Στην αναφορά στην περυσινή επίθεση κατά της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, στις 12 Ιανουαρίου 2007, τονίζεται ότι εκδηλώθηκε εκτός ωρών εργασίας του προσωπικού, ότι δεν υπήρξαν θύματα και ότι η ΕΛΑΣ και η αμερικανική πρεσβεία συνεργάζονται στην έρευνα της υπόθεσης, αλλά δεν έχουν γίνει συλλήψεις.

    Γίνεται επίσης αναφορά σε νυχτερινές επιθέσεις με εμπρηστικούς μηχανισμούς, χωρίς νεκρούς, αυτο-χαρακτηριζομένων αναρχικών εναντίον "ιμπεριαλιστικών-καπιταλιστικών στόχων", που περιλαμβάνουν και αμερικανικές εταιρείες. Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι η ελληνική αστυνομία κινείται πιο ενεργά για την πρόληψη τέτοιων επιθέσεων και προχωρά σε συλλήψεις.

    [09] Κόσμος

    Σφοδρές συγκρούσεις στρατού και ανταρτών Ταμίλ

    1/5/2008 2:02:00 μμ

    Άνδρες των ενόπλων δυνάμεων της Σρι Λάνκα κατέλαβαν μια βάση των ανταρτών της αυτονομιστικής οργάνωσης Τίγρεις για την Απελευθέρωση των Ταμίλ ΕΕΛΑΜ, ή LTTE, στο βόρειο τμήμα της νήσου, μετά από δύο ημέρες μαχών οι οποίες στοίχισαν τις ζωές 77 ανθρώπων και στις δύο πλευρές, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αμύνης.

    Μονάδες του στρατού με την υποστήριξη επιθετικών ελικοπτέρων Mi-24 προέλασαν προς τις γραμμές άμυνας των ανταρτών στην περιοχή Μανάρ, σκοτώνοντας 53 αντάρτες και τραυματίζοντας 38 χθες Τετάρτη, ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι έξι στρατιώτες τραυματίσθηκαν.

    Στις μάχες, οι δυνάμεις ασφαλείας κατέλαβαν τη "βάση 18" των ανταρτών, σύμφωνα με το υπουργείο, ενώ μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν δύο θέσεις πυροβολικού των ανταρτών στη βορειοανατολική περιοχή Ουέλι Όγια.

    Άλλοι 23 αντάρτες σκοτώθηκαν σε χερσαίες επιχειρήσεις στις περιοχές Τζάφνα, Βαβουνίγια και Μανάρ, ενώ ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίσθηκαν την Τρίτη, πάντα κατά το υπουργείο Αμύνης.

    Οι αντάρτες δεν έχουν σχολιάσει μέχρι στιγμής τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε το υπουργείο. Οι Τίγρεις πολεμούν εναντίον της κυβέρνησης από το 1972, διεκδικώντας την αυτονόμηση ή την ανεξαρτητοποίηση των περιοχών όπου πλειοψηφούν οι μειονοτικοί Ταμίλ.

    Πάντως, οι Τίγρεις κατηγόρησαν το στρατό ότι βομβάρδισε περιοχές όπου ζουν άμαχοι χθες Τετάρτη σκοτώνοντας έναν 52χρονο άνδρα και τραυματίζοντας σοβαρά μια 32χρονη γυναίκα. Ο στρατός εξαπέλυσε "ασταμάτητα μπαράζ πυροβολικού επί δύο ώρες και είναι καθαρή τύχη ότι δεν σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν περισσότερο άμαχοι", σύμφωνα με τη γραμματεία των Τίγρεων.

    Ακόμη, οι αντάρτες ανέφεραν ότι άγνωστοι δολοφόνησαν έναν φοιτητή ιατρικής Ταμίλ στην Τζάφνα το βράδυ της Τρίτης.

    Οι νέοι θάνατοι αυξάνουν τον αριθμό των ανταρτών που έχουν σκοτωθεί σε μάχες από τον Ιανουάριο σε 3.270, σύμφωνα με το υπουργείο, το οποίο υποστηρίζει ότι έχει χάσει 234 στρατιώτες.

    Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές διαψεύδουν σχεδόν πάντα κάθε απολογισμό θυμάτων που δημοσιοποιεί η άλλη και η επαλήθευση των ισχυρισμών τους είναι αδύνατη, καθώς η κυβέρνηση στο Κολόμπο απαγορεύει σε δημοσιογράφους, παρατηρητές και στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων να μεταβαίνουν σε περιοχές κοντά στα πεδία των μαχών. Δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο, που είναι από τους πιο μακροχρόνιους στην Ασία.

    [10] Κόσμος

    Κατά 30%

    Αύξησε τους μισθούς κατά 30% ο Τσάβες

    1/5/2008 1:57:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

    Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 30% χθες Τετάρτη, και πρόσθεσε ότι το να έχουν οι εργαζόμενοι χρήματα είναι πιο σημαντικό από την καταπολέμηση του πληθωρισμού, που είναι ένας από τους υψηλότερους στη Λατινική Αμερική.

    Εκατοντάδες μέλη συνδικαλιστικών ενώσεων επευφήμησαν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας ενώ υπέγραφε την απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα ισχύσει την Πρωτομαγιά.

    Ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας δεσμεύθηκε να δώσει μάχη για την μείωση του ρυθμού αύξησης των τιμών καταναλωτή, που έφθασε το 22,5% το 2007, όμως υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του θεωρεί σημαντικότερο να διατηρήσει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων.

    Ακόμη, ο Τσάβες ανακοίνωσε την αύξηση των μισθών των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα κατά 30%.

    Ο κατώτατος μηνιαίος μισθός στη Βενεζουέλα αναπροσαρμόζεται στα 372 δολάρια ΗΠΑ, που ο Τσάβες σημείωσε ότι είναι ο υψηλότερος στη Λατινική Αμερική.

    Αρκετοί εργαζόμενοι λαμβάνουν επίσης οφέλη όπως επιδοτούμενα τρόφιμα και στέγαση.

    Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αύξησε επίσης τα επιτόκια χθες Τετάρτη σε μια προσπάθεια ενθάρρυνσης των αποταμιεύσεων και απορρόφησης της ρευστότητας.

    Όμως με τα επιτόκια αρκετά χαμηλότερα από τον πληθωρισμό εκτιμάται ότι οι περισσότεροι θα επιλέξουν να καταναλώσουν, ειδικά καταναλωτικά αγαθά. Το ζήτημα του χρέους και η σχετική μείωση των κρατικών δαπανών οδήγησαν σε μικρή μείωση του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες.

    Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει ιδιαίτερα αυξημένα έσοδα λόγω των υψηλών τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

    [11] Κόσμος

    "Πυρά" Ορτέγα εναντίον ΗΠΑ

    1/5/2008 1:46:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα, ηγέτης ενός πρώην ένοπλου κινήματος με μαρξιστικές αναφορές, των Σαντινίστας, κατηγόρησε χθες την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι χρηματοδοτεί αντιπάλους του με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησής του.

    Ο Ορτέγα, ο οποίος είχε βρεθεί αντιμέτωπος με τους ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς Κόντρας, που εκπαιδεύονταν και χρηματοδοτούνταν από την Ουάσινγκτον, στην διάρκεια της πρώτης θητείας του στην προεδρία της Νικαράγουας την δεκαετία του 1980, είπε ότι αξιωματούχοι στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μανάγκουα βοηθούν αντιπάλους της κυβέρνησής του "στις προσπάθειες διοργάνωσης διαδηλώσεων και παράλυσης της χώρας".

    "Σε κάποιο σημείο θα κατονομάσουμε εκείνους στην πρεσβεία των Γιάνκηδων που προσφέρουν εκατομμύρια για να χρηματοδοτήσουν ψευτοσυνδικαλιστές και πολιτικούς τους για να οργανώσουν διαδηλώσεις εναντίον του επαναστατικού κινήματος", ανέφερε ο Ορτέγα σε χιλιάδες εργαζόμενους που συγκεντρώθηκαν μια ημέρα πριν την Εργατική Πρωτομαγιά.

    Ο Ορτέγα, σύμμαχος του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, δηλώνει ότι επιθυμεί φιλικές σχέσεις με την Ουάσινγκτον, ωστόσο μετά την ορκωμοσία του τον Ιανουάριο του 2007, 17 χρόνια μετά την αποχώρησή του από την προεδρία, βελτίωσε τις σχέσεις της Νικαράγουας με κυβερνήσεις χωρών όπως η Κούβα, η Βενεζουέλα, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, που η Ουάσινγκτον θεωρεί εχθρικές.

    [12] Κοινωνία

    Επίθεση με πέτρες κατά περιπόλου

    1/5/2008 1:39:00 μμ

    Επίθεση από αγνώστους νεαρούς δέχτηκε χθες το βράδυ, περιπολία της αστυνομίας, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 42, κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Είναι η τέταρτη επίθεση με πέτρες και άλλα αντικείμενα κατά αστυνομικής δύναμης στην περιοχή, τις τελευταίες μέρες.

    Νωρίτερα, τέσσερις άγνωστοι έσπασαν με πέτρες, τζάμια του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

    [13] Κόσμος

    Επιμένουν ...αντι-γαλλικά στην Κίνα

    1/5/2008 1:34:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Εκατοντάδες Κινέζοι διαδήλωσαν μπροστά σε υποκαταστήματα της Γαλλικής αλυσίδας πολυκαταστημάτων Carrefour σήμερα, καταδικάζοντας τις προσπάθειες ανεξαρτητοποίησης του Θιβέτ κι εκφράζοντας τη στήριξή τους στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, μετέδωσε το επίσημο κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

    Τα καταστήματα της αλυσίδας Καρφούρ έχουν γίνει στόχος της οργής πολλών Κινέζων, που εκφράζουν αισθήματα σωβινισμού και οργής λόγω της χαοτικής Ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας στο Παρίσι.

    Τον περασμένο μήνα είχαν σημειωθεί διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις υπέρ ενός μποϋκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, όταν και πάλι τα καταστήματα Καρφούρ είχαν βρεθεί στο στόχαστρο των διαδηλωτών.

    Σε μια προσπάθεια μετριασμού της εθνικιστικής έξαψης, η κυβέρνηση του Πεκίνου επενέβη συγχαίροντας την Γαλλική αλυσίδα σούπερ-μάρκετ για τον τρόπο που λειτουργεί στην χώρα και ευχαριστώντας την για την υποστήριξη των Ολυμπιακών αγώνων του Πεκίνου.

    Το κρατικό κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε, CCTV επικαλούμενο μη κατονομαζόμενο αξιωματούχο, ότι το 99% των 40.000 εργαζομένων στα υποκαταστήματα της αλυσίδας στη χώρα είναι Κινέζοι και ότι το 95% των προϊόντων που διαθέτει κατασκευάζονται στην Κίνα.

    Ήταν η πρώτη επίσημη κυβερνητική αντίδραση μετά από τη σειρά των διαδηλώσεων στις οποίες τα Καρφούρ κατηγορήθηκαν ότι υποστηρίζουν τον Δαλάι Λάμα και θέλουν να υποσκάψουν την κινεζική κυριαρχία στο Θιβέτ. Ο επικεφαλής της Καρφούρ Ζοζέ Λουί Ντουράν διέψευσε ότι υποστηρίζει τον πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ.

    Η αλυσίδα την περασμένη εβδομάδα ακύρωσε τη σχεδιαζόμενη εκστρατεία εκπτώσεων επ ευκαιρία της 1ης Μαΐου, μετέδωσαν κινεζικά ΜΜΕ.

    [14] Κόσμος

    Αίγυπτος: Δυστύχημα με τουριστικό λεωφορείο

    1/5/2008 1:32:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οχτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 20 τραυματίσθηκαν σήμερα όταν λεωφορείο που μετέφερε Καναδούς, Ιταλούς, Ρώσους και Ουκρανούς τουρίστες ανατράπηκε και τυλίχθηκε στις φλόγες στη χερσόνησο του Σινά, στην Αίγυπτο.

    Το λεωφορείο, που μετέφερε 40 επιβάτες και το οποίο είχε αναχωρήσει από το θέρετρο Σαρμ ελ-Σέιχ της Ερυθράς Θάλασσας με προορισμό το Κάιρο, ανατράπηκε κοντά στος Ρας Σιντρ, περίπου 50 χιλιόμετρα νοτίως της πόλης του Σουέζ όταν έσκασε ένα του λάστιχο και ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος.

    Οχτώ άνθρωποι βρέθηκαν απανθρακωμένοι και δεν έχει γίνει δυνατή ακόμα η αναγνώρισή τους. Η κατάσταση τριών εκ των τραυματιών είναι κρίσιμη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 1 May 2008 - 16:50:12 UTC