Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διερευνητική συνάντηση Νίμιτς –Βασιλάκη
  • [02] Επίθεση με μολότοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ
  • [03] ΕΕ: Παρατηρητές στις εκλογές στη Ζιμπάμπουε
  • [04] Κατάσχεση ακατάλληλου ρυζιού
  • [05] Ηράκλειο: Κεφαλοτύρι βάρους 200 κιλών
  • [06] Συγκρατημένη αισιοδοξία για την οικονομία

    [01] Πολιτική

    Αντιδράσεις στις δηλώσεις Μπράιζα

    Διερευνητική συνάντηση Νίμιτς Βασιλάκη

    3/5/2008 11:17:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: NET-ΝΕΤ 105,8

    Αργά τη νύχτα της Παρασκευής ολοκληρώθηκε στη Νέα Υόρκη, η διερευνητικού χαρακτήρα συνάντηση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, με τον Έλληνα διαπραγματευτή, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη, δύο 24ωρα μετά την συνάντησή του με τον σκοπιανό διαπραγματευτή Νίκολα Δημητρόφ. Όπως έγινε γνωστό, ο κύριος Νίμιτς διατηρεί ανοικτή τη διαδικασία για το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και έχει εκφράσει την επιθυμία να επισκεφθεί και πάλι το προσεχές διάστημα την Αθήνα και τα Σκόπια, χωρίς ωστόσο να αναμένονται ουσιαστικές εξελίξεις πριν τις εκλογές της 1ης Ιουνίου στη γειτονική χώρα.

    Και νέα επίσκεψη του ειδικού διαμεσολαβητή, λοιπόν, στην Αθήνα και τα Σκόπια προσεχώς, σε μια προσπάθεια να παραμείνει ζωντανή η διαμεσολάβηση, την ώρα που ο αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μάθιου Μπράιζα, καλεί τις δυο χώρες να μην περιμένουν τη φωτιά από τον Προμηθέα - Νίμιτς.

    Εντωμεταξύ, μιλώντας στη σύνοδο των αρχηγών των Κεντροευρωπαϊκών Κρατών στην Οχρίδα, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι τα εμπόδια που ορθώνει στην ευρω-ατλαντική πορεία των Σκοπίων έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά δεν θα εκτρέψουν τη χώρα του από τους στρατηγικούς της στόχους.

    [02] Κοινωνία

    Στη Χαριλάου Τρικούπη

    Επίθεση με μολότοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ

    3/5/2008 11:32:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Ομάδες αναρχικών επιτέθηκαν το βράδυ με βόμβες μολότοφ εναντίον των κεντρικών γραφείων του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη, με αποτέλεσμα να προκληθούν μικρής έκτασης ζημιές. Για επιθέσεις απέναντι στους θεσμούς και τη Δημοκρατία, που δεν θα πετύχουν τον στόχο τους, μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Τα ξημερώματα όμως σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια και έξω από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο μεταξύ ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου και των ΜΑΤ, με καμένα αυτοκίνητα και κάδους απορριμμάτων. Λόγω των επεισοδίων έμεινε κλειστή για αρκετές ώρες η λεωφόρος Αθηνών.

    [03] Κόσμος

    Βρυξέλλες, Βέλγιο

    ΕΕ: Παρατηρητές στις εκλογές στη Ζιμπάμπουε

    3/5/2008 11:01:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε, σήμερα, τη Ζιμπάμπουε να επιτρέψει να παραστούν διεθνείς παρατηρητές που θα εγγυηθούν τις ελεύθερες και δίκαιες προεδρικές εκλογές στο δεύτερο γύρο, μετά την ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής της χώρας ότι "δεν είναι ξεκάθαρο", ποιός είναι ο νικητής του πρώτου γύρου. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εμμένει στη θέση ότι ο δεύτερος γύρος θα πρέπει "να είναι ελεύθερος, δίκαιος και στο σωστό δρόμο": "Κάνουμε έκκληση να υπάρξει διεθνής εποπτεία από την αρχή της διαδικασίας του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Ζιμπάμπουε. Εντωμεταξύ την Παρασκευή, -μετά δε από καθυστέρηση, που διήρκεσε πολλές εβδομάδες - η εκλογική επιτροπή της Ζιμπάμπουε ανακοίνωσε ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μόργκαν Τσβανγκιράι νίκησε τον νυν πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε στις προεδρικές εκλογές της 29ης Μαρτίου, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει απόλυτη πλειοψηφία --γι αυτό και θα υπάρξει και "δεύτερος γύρος".

    [04] Κοινωνία

    Από τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής

    Κατάσχεση ακατάλληλου ρυζιού

    3/5/2008 10:31:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στον εντοπισμό και κατάσχεση 20 τόνων ακατάλληλου ρυζιού για κατανάλωση, λίγο πριν διοχετευτεί στην αγορά, προέβη η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής. Συγκεκριμένα, μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις 29/4/08 στο Τελωνείο Λαυρίου από την αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας, εντοπίστηκαν 20 τόνοι ρυζιού, προέλευσης Μπαγκλαντές, συσκευασμένοι σε 800 σάκους, οι οποίοι περιείχαν έντομα, γεγονός που καθιστά το φορτίο επικίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών. Αμέσως έγινε δέσμευση της ανωτέρω ποσότητας και διατάχθηκε η απαγόρευση της εισαγωγής της στη χώρα μας.

    [05] Παράξενα

    Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ζωνιανών

    Ηράκλειο: Κεφαλοτύρι βάρους 200 κιλών

    3/5/2008 10:10:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζωνιανών, με τη πολύτιμη βοήθεια ολόκληρου του χωριού, προχώρησε στη δημιουργία ενός γιγάντιου τυριού βάρους 200 κιλών, εγχείρημα που δεν έχει προηγούμενο τουλάχιστον σε αυτή την κατηγορία (Κεφαλοτύρι). Στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στη δημιουργία και ενός ανθότυρου 50 περίπου κιλών. Ο σημαντικότερος παράγοντας για την επιτυχία του, παρά τα περιορισμένα μηχανικά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν, στάθηκε η πολύχρονη γνώση που διαθέτουν οι κάτοικοι των Ζωνιανών στο τομέα της τυροκομικής η οποία μεταφέρθηκε από γενιά σε γενιά. Το Κεφαλοτύρι και ο Ανθότυρος θα παρουσιαστούν επίσημα σε ειδική εκδήλωση που θα πλαισιώσει τις υπόλοιπες οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο το καλοκαίρι του 2008. Στην παραπάνω εκδήλωση οι παρευρισκόμενοι εκτός του ότι θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν και να γευτούν από κοντά τα γιγάντια τυροκομικά προϊόντα, θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν πληροφορίες για την τοπική γαστρονομία που σχετίζεται με το γάλα και τα παράγωγα του. Σκοπός αυτού του εγχειρήματος είναι κυρίως η προβολή των εξαιρετικών τυροκομικών προϊόντων που παράγονται παραδοσιακά στη περιοχή καθώς και η ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία τα τελευταία χρόνια με την αύξηση των τιμών των ζωοτροφών, την μείωση της τιμής του γάλακτος και του κρέατος και τη παράλληλη μείωση των επιδοτήσεων, παράγοντες που συντελούν στην συρρίκνωση της κτηνοτροφίας με σημαντικές επιπτώσεις στον κοινωνικοοικονομικό ιστό της περιοχής.

    [06] Κόσμος

    Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

    Συγκρατημένη αισιοδοξία για την οικονομία

    3/5/2008 10:00:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-REUTERS

    Λιγότερο δυσμενή του αναμενομένου παρουσιάζονται τα αποτελέσματα για τον Απρίλιο στην αμερικανική αγορά εργασίας, με την ανεργία να κυμαίνεται στο 5% του "ενεργού" πληθυσμού, ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Εργασίας. Πάντως, ο Απρίλιος είναι μεν ο τέταρτος συνεχής μήνας απώλειας θέσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά από την άλλη οι αναλυτές ανέφεραν πιθανή απώλεια έως και 75 χιλιάδων θέσεων εργασίας τον περασμένο μήνα με το ποσοστό της ανεργίας να "αναρριχάται" (σ αυτήν την υποθετική περίπτωση) στο 5,2% . Υπενθυμίζεται ότι αυτό το ποσοστό στο τέλος του Μαρτίου, είχε διαμορφωθεί στο 5,1%.

    "Για αυτό το χρονικό σημείο επιβράδυνσης στο ρυθμό ανάπτυξης της ομοσπονδιακής οικονομίας, μία απώλεια περίπου 20 χιλιάδων θέσεων εργασίας κρίνεται φυσιολογική", σχολίασε ο μη- κυβερνητικός οικονομολόγος Ρόμπερτ Μπρούσκα. Το καλύτερο του "προεξοφλουμένου" νέο στο "μέτωπο" της ανεργίας συνέπεσε με τη βελτίωση της θέσης του δολαρίου έναντι του ευρώ --η ισοτιμία, σήμερα, πέριξ του 1,537 δολαρίου το ευρώ- συμβάλλοντας σε ένα κλίμα ογκούμενης αισιοδοξίας ως προς την έκβαση της παρούσας "διαταραχής" στην οικονομία των ΗΠΑ και μάλιστα και προκαλώντας ακόμα τη διατύπωση αφορισμού εκ μέρους επίσημης ανώνυμης πηγής (αφορισμού που μένει να "επαληθευτεί" άμεσα) πως "τα χειρότερα τα είδαμε ήδη".

    Βεβαίως συνέβαλε στο νέο βελτιωμένο κλίμα και η σημερινή διακριτή υποχώρηση της τιμής του αργού πετρελαίου -κατά λίγα δολάρια- άμεσης παράδοσης στις ΗΠΑ. Την αισιοδοξία τροφοδοτεί επίσης η απόφαση της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, της FED, να περιστείλει στο 2% (από 5,25% στο όχι απώτερο παρελθόν) το ημερήσιο δανειστικό της επιτόκιο, κάτι που εγγυάται τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.

    Από το "μέτωπο" της ανεργίας

    Με την προσθήκη τον Απρίλιο 18 χιλ. θέσεων εργασίας στην ψυχαγωγία, 39 χιλ. θέσεων εργασίας στις υπηρεσίες του επιχειρηματικού τομέα και τέλος άλλων 52 χιλ. θέσεων εργασίας για Παιδεία, Υγεία, "αντισταθμίστηκαν" οι καταργήσεις θέσεων εργασίας στην οικοδομή (61 χιλ. θέσεις εργασίας), στη βιομηχανία (46 χιλ. θέσεις εργασίας) και, τέλος, στο λιανικό εμπόριο (27 χιλ. θέσεις εργασίας). Μάλιστα, τον μήνα που έληξε, το ωρομίσθιο κατάφερε να αυξηθεί 0,1% μετά το 0,3% του αμέσως προηγούμενου μήνα, αλλά σε φθίνοντα όρια μετά από αυτά του περασμένου Οκτωβρίου. Ετησίως, πάντως, έχουμε αύξηση του ωρομισθίου κατά 3,4%, που όμως είναι χαμηλότερη συγκριτικά μ εκείνη του έτους 2006. Σημειωτέον, η συνολική εβδομαδιαία εργασία υπολείφθηκε ελάχιστα τον Απρίλιο εκείνης του Μαρτίου -από 33,8 ώρες τον Μάρτιο, τον Απρίλιο ήταν 33,7 ώρες. Αρμοδίως, τονίστηκε ότι μόλις "δαμαστεί" η χρηματοπιστωτική διαταραχή στην οικονομία" "θα τιθασευτεί και ο πληθωρισμός".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 3 May 2008 - 8:49:57 UTC