Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίθεση Γ. Παπανδρέου στην Κυβέρνηση
  • [02] Ρωσία: Ορκίστηκε νέος Πρόεδρος ο Μεντβέντεφ
  • [03] Επίσημα πρωθυπουργός ο Μπράιαν Κόουεν
  • [04] Ανεβάζει ταχύτητα ο ΟΣΕ
  • [05] Επιπλέον άδεια στις εγκύους
  • [06] Νέες τιμές φαρμάκων
  • [07] Δεν χωρούν δικαιολογίες
  • [08] Στην Ουάσιγκτον ο Μιλόσοσκι
  • [09] Προφυλακιστέος ο 33χρονος δραπέτης
  • [10] Συνελήφθη συνεργάτης του Πάσσαρη
  • [11] Συνεργασία Καραμανλή - Αβραμόπουλου
  • [12] Σούπερ ο Άρης διέσυρε την ΑΕΚ
  • [13] Η IAAF έστειλε το μετάλλιο στη Θάνου
  • [14] Έκοψαν τα δοκάρια στην Ηλιούπολη!
  • [15] Ασφαλιστικά μέτρα κατά του Ριβάλντο!
  • [16] Η ΑΕΚ "κλείνει" τον Κλέϊτον

    [01] Πολιτική

    Ομιλία στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

    Επίθεση Γ. Παπανδρέου στην Κυβέρνηση

    7/5/2008 3:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/5/2008 5:15:16 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επίθεση στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του. Ο Γιώργος Παπανδρέου, που επέστρεψε στα καθήκοντά του μετά το πρόσφατο ατύχημα που είχε, χειροκροτήθηκε θερμά από τους βουλευτές του, τους οποίους και ευχαρίστησε για τη συμπαράστασή τους. Ο κ. Παπανδρέου επικέντρωσε την κριτική του στα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών, στην υψηλή φορολογία και στον υπερδανεισμό των νοικοκυριών. Ειδικές αναφορές έγιναν στην υπόθεση του ΟΤΕ, τη συνταγματική αναθεώρηση και τα εθνικά ζητήματα, με έμφαση στο Σκοπιανό.

    Κριτική εφ' όλης της ύλης

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται σήμερα σε μία αποφασιστική καμπή και σε λίγο θα ληφθούν πολύ σοβαρές θεσμικές, οικονομικές και κοινωνικές αποφάσεις, οι οποίες θα επηρεάσουν αποφασιστικά την πορεία της χώρας. Καθήκον του ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, είναι να ανατρέψει την ανικανότητα της Κυβέρνησης, καθώς και την ανασφάλεια και την απαισιοδοξία που έχει δημιουργήσει στον ελληνικό λαό.

    Κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι σ αυτήν την περίοδο έχει εγκαταλείψει πολύ χρήσιμα εργαλεία, όπως το Ελσίνκι, οι υποδομές των Ολυμπιακών Αγώνων, τα κονδύλια του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, η νέα ΚΑΠ και η συμμετοχή στην Ευρωζώνη.

    Κάθε μέρα σημειώνονται και νέα αρνητικά ρεκόρ, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου και χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση της οικονομίας, αναφέροντας ότι ο προϋπολογισμός κατέρρευσε ήδη από το πρώτο τετράμηνο.

    Η Κυβέρνηση, πρόσθεσε, εκτός του ότι δανείζεται, κάνει και πλειστηριασμούς και ξεπουλάει τον ΟΤΕ, τα λιμάνια και άλλες επιχειρήσεις του δημοσίου, ενώ χαρακτήρισε πολύ αρνητική τη διαχείριση της κυβέρνησης, η οποία, όπως ανέφερε, "μετά την απάτη της απογραφής φοβάται ότι μπορεί να βρεθεί και επίσημα στο εδώλιο του κατηγορουμένου".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνέδεσε τα προηγούμενα με την πρόθεση της Κυβέρνησης να εκδώσει δεκάδες προεδρικών διαταγμάτων για το ασφαλιστικό, "για να ασελγήσει στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων με τρόπο χειρότερο από ότι εκείνο των ομολόγων".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για την επιτήρηση στην οποία βρίσκεται οιονεί η ελληνική οικονομία, στην οποία προστίθεται τώρα και η περιβαλλοντική επιτήρηση. Και αναφερόμενος στο νέο χωροταξικό σχέδιο, τόνισε ότι η αρχή του είναι "τσιμέντο παντού" και "επανερχόμαστε στο παρελθόν".

    Χαρακτήρισε "καινοφανή" την ιδέα του κ. Γ. Σουφλιά για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας και πρόσθεσε ότι είναι η ώρα της δράσης για να αλλάξει το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας, το οποίο χαρακτήρισε επικίνδυνο. Και συνέδεσε το συγκεκριμένο αναπτυξιακό πρότυπο με την καλπάζουσα ακρίβεια και την καθήλωση των εισοδημάτων.

    Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για αλυσίδα θεσμικών εκτροπών και παραβιάσεων του γράμματος και του πνεύματος του Συντάγματος, για υπονόμευση των θεσμών και χειραγώγηση κάθε εξουσίας, όπως η Δικαιοσύνη.

    Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο "τσουνάμι", όπως είπε, δικαστικών υποθέσεων, το οποίο προανήγγειλε ο Υπουργός Σ. Χατζηγάκης, τονίζοντας ότι είναι πρωτοφανές να αποφασίζει ο υπουργός ως να ήταν εισαγγελέας.

    Και απέδωσε την δήλωση σε σχεδιασμό της κυβέρνησης, η οποία, όπως τόνισε, φροντίζει όταν θα περνούν τα αντιασφαλιστικά προεδρικά διατάγματα στα τηλεοπτικά παράθυρα να κυριαρχεί η σύγχυση, γύρω από τα σκάνδαλα τα οποία δημιούργησαν στελέχη της. "Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει τίποτα να φοβηθεί" είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Αναφερόμενος στον ΟΤΕ, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για σκάνδαλο απιστίας σε βάρος των συμφερόντων της χώρας, το οποίο, όπως είπε, ξεκίνησε όταν η ΝΔ κατήργησε τους νόμους που επέτρεπαν στο δημόσιο να κατέχει το 33% των μετοχών του Οργανισμού, τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση θα είναι υπόλογη για τον κίνδυνο επιθετικής εξαγοράς του.

    Επισήμανε ότι ο στόχος του γερμανικού δημοσίου και της Deutsche Telecom είναι να γίνει ο ΟΤΕ ένα κρατικό γερμανικό όχημα για επέκταση των συμφερόντων της χώρας αυτής στα Βαλκάνια, πλεονέκτημα που έχει η Ελλάδα και τώρα το στερείται.

    O κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε ότι το κόμμα του εφόσον κερδίσει τις εκλογές θα επαναφέρει τον έλεγχο του Οργανισμού στο δημόσιο.

    Αναφερόμενος στο θέμα της συνταγματικής μεταρρύθμισης, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι με τη χθεσινή του ομιλία ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι πράγματι η συνταγματική αναθεώρηση είναι μία νεκρή υπόθεση και κατηγόρησε την Κυβέρνηση για έλλειψη πρόθεσης να προχωρήσει σε ουσιαστικές και προοδευτικές αλλαγές.

    Για το θέμα των Σκοπίων, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην καθαρή εθνική κόκκινη γραμμή, στηρίζει την διαδικασία εξεύρεσης λύσης αποκλειστικά μέσω του ΟΗΕ και ζήτησε να μην επιτραπεί σε κανέναν τρίτο παράγοντα να επιβάλει τους όρους του. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παπανδρέου στην υποστήριξη που έτυχε η ελληνική θέση στο Βουκουρέστι, την οποία στήριξη συνέδεσε με το πρόγραμμα των εξοπλισμών.

    Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι "ελπίζω η στήριξη των ελληνικών θέσεων στο Βουκουρέστι να μην ήταν αποτέλεσμα υποσχέσεων για αμυντικούς εξοπλισμούς δισεκατομμυρίων ευρώ από την ελληνική πλευρά, όπως διαφάνηκε χθες". Γιατί αν είναι έτσι, πρόσθεσε, "το θέμα του χειρισμού του ζητήματος των Σκοπίων από την Κυβέρνηση παίρνει και άλλες διαστάσεις".

    Απάντηση Θ. Ρουσόπουλου για τον ΟΤΕ

    Πρόθεση του Γιώργου Παπανδρέου είναι η δημιουργία εντυπώσεων προς όφελος των εσωκομματικών ισορροπιών, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Ρουσόπουλος κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη δημιουργία με αφορμή το θέμα του ΟΤΕ κλίματος αστάθειας στην οικονομία και αβεβαιότητας στους επενδυτές.

    [02] Κόσμος

    Ρωσία: Ορκίστηκε νέος Πρόεδρος ο Μεντβέντεφ

    7/5/2008 12:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/5/2008 1:06:44 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τρίτος πρόεδρος της Ρωσίας ορκίστηκε σήμερα Τετάρτη στο Μεγάλο Παλάτι του Κρεμλίνου ο 43χρονος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος εξελέγη στις 2 Μαρτίου με 70,28 % και την πλήρη υποστήριξη του απερχόμενου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Μεντβέντεφ χαρακτήρισε κεντρική αποστολή του την "περαιτέρω ανάπτυξη των ελευθεριών των πολιτών" και μοναδική την ευκαιρία που δίνει στη Ρωσία η σταθερότητα των τελευταίων χρόνων ώστε να καταστεί "μια από τις καλύτερες χώρες του κόσμου, με τις πλέον υψηλές προδιαγραφές ζωής για τους πολίτες της και τη μεγαλύτερη δυνατή σε μέγεθος μεσαία τάξη". Ο νέος πρόεδρος της Ρωσίας υπογράμμισε ότι θα εργαστεί με πλήρη απόδοση δυνάμεων για την επίτευξη των στόχων αυτών και ευχαρίστησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τη συνεχή υποστήριξή του, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αυτή θα συνεχιστεί και στο εξής.

    Κατά την έναρξη της πανηγυρικής τελετής ορκωμοσίας ο απερχόμενος Πρόεδρος Πούτιν κάλεσε τους πολίτες της χώρας να συνεχίσουν "την πορεία ανάπτυξης της χώρας που δικαιώθηκε", αναγνώρισε ότι στην πορεία αυτή υπήρξαν και λάθη και καθυστερήσεις, στο όνομα, όμως, της υλοποίησης μια "δίκαιης υπόθεσης".

    Ο Πούτιν ευχαρίστησε τους πολίτες της Ρωσίας για "την πίστη, την κατανόηση και την υποστήριξή" τους, εκτίμησε ότι ο ίδιος "δεν παραβίασε την υπόσχεση που είχε δώσει με τον όρκο του" και ζήτησε να στηριχθεί ο νέος πρόεδρος στο έργο του.

    Στην τελετή παρευρέθησαν επίσης ο Πατριάρχης Αλέξιος, οι πρόεδροι των δύο σωμάτων της ρωσικής Βουλής Σ.Μιρόνοφ και Μπ.Γκριζλόφ, καθώς και ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο οποίος κάλεσε τον Μεντβέντεφ να ορκιστεί στο Σύνταγμα και του παρέδωσε το σύμβολο της προεδρικής εξουσίας, τον σταυρό-περιδέραιο με τους 17 κρίκους.

    Μια από τις πρώτες αποφάσεις του νέου Προέδρου αναμένεται ότι θα είναι η εισήγηση προς τη Δούμα να εκλέξει αύριο κιόλας τον Βλαντιμίρ Πούτιν πρωθυπουργό της χώρας. Εκτιμάται ότι η υποψηφιότητα Πούτιν θα υπερψηφιστεί από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων, με εξαίρεση το Κομμουνιστικό Κόμμα, που κατέχει 57 από τις 450 έδρες της Κάτω Βουλής.

    Οι Πούτιν και Μεντβέντεφ, ενισχύοντας την εικόνα του "διδύμου της επιτυχίας", που συνεργάζεται στενά, θα πραγματοποιήσουν την πρώτη κοινή δημόσια εμφάνισή τους την Παρασκευή 9 Μαΐου στην Κόκκινη Πλατεία, κατά τη στρατιωτική παρέλαση προς τιμήν της 63ης επετείου της Νίκης στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο, στην οποία για πρώτη φορά από το 1990 θα συμμετάσχουν βαριά τεθωρακισμένα και σχηματισμοί με πυραυλικά συστήματα.

    Όπως έγινε γνωστό το πρώτο διεθνές ταξίδι του Προέδρου Μεντβέντεφ θα πραγματοποιηθεί στο Καζακστάν, μία από τις πλησιέστερες στη Ρωσία πρώην σοβιετική Δημοκρατία και κατόπιν στην Κίνα, ενώ θα ακολουθήσει επίσκεψη στη Γερμανία και συνομιλίες με την Άνγκελα Μέρκελ.

    [03] Κόσμος

    Δουβλίνο, Ιρλανδία

    Επίσημα πρωθυπουργός ο Μπράιαν Κόουεν

    7/5/2008 7:25:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Επικεφαλής της κυβέρνησης στην Ιρλανδία ψηφίστηκε ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπράιαν Κόουεν, τον οποίο υποστήριξε το κυβερνών κεντρώο κόμμα Fianna Fail (FF). Ο Κόουεν ο οποίος αντικατέστησε τον Μπέρτι Αχερν, ο οποίος υπέβαλε επίσημα χθες Τρίτη την παραίτησή του, εξασφάλισε 88 έδρες από τις 166 της Dail, της κάτω βουλής του κοινοβουλίου. Έλαβε το σύνολο των ψήφων των βουλευτών του κυβερνώντος συνασπισμού στον οποίο συμμετέχουν εκτός από το FF, oι πράσινοι, οι Προοδευτικοί Δημοκράτες και οι Ανεξάρτητοι. Ο Κόουεν είχε προωθηθεί ως δελφίνος του από τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μπέρτι Αχερν και μετά έλαβε το χρίσμα από το κόμμα του. Ο Αχερν υπέβαλε την παραίτησή του χθες Τρίτη, αφότου είχε ανακοινώσει στις 2 Απριλίου ότι αποχωρεί από το αξίωμα του μετά από 11χρόνια άσκησης της εξουσίας, μια από τις μακρότερες στην Ευρώπη.

    [04] Κοινωνία

    Σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων

    Ανεβάζει ταχύτητα ο ΟΣΕ

    7/5/2008 6:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/5/2008 7:15:59 μμ)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται τα έργα που έχει αναλάβει η ΕΡΓΟΣΕ και χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια, στη νέα σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων Αθήνα-Τιθορέα-Λιανοκλάδι-Δομοκός, με την ολοκλήρωση των οποίων, περίπου το 2012, θα συντομευθεί κατά πολύ ο χρόνος της διαδρομής των αμαξοστοιχιών. Το πιο δύσκολο κομμάτι της νέας γραμμής είναι αυτό μεταξύ Τιθορέας-Λιανοκλαδίου-Δομοκού, προϋπολογισμού πάνω από 1,4 δισ. ευρώ, καθώς στην ουσία αλλάζει ριζικά η χάραξη της γραμμής και κατασκευάζονται τούνελ, γέφυρες και άλλα έργα υποδομής, που θα την καταστήσουν υπερσύγχρονη και θα παρέχει τη δυνατότητα στα τρένα να αναπτύσσουν ταχύτητες πάνω από 150 χιλιόμετρα την ώρα. Συγκεκριμένα, στο τμήμα Τιθορέα-Λιανοκλάδι η νέα χάραξη διασχίζει το όρος Καλλίδρομο και περιλαμβάνει τη μεγάλη διπλή σήραγγα μήκους 9 χλμ, η οποία έχει μέχρι σήμερα διανοιχθεί περίπου κατά το ήμισυ. Η νέα χάραξη έχει σχεδιαστεί για ταχύτητα 200 χλμ/ώρα, μειώνει τη διαδρομή κατά 2 χλμ και το χρόνο διαδρομής κατά 25 λεπτά. Στο τμήμα Λιανοκλάδι-Δομοκός, η νέα χάραξη διασχίζει το όρος Όθρυς και ακολουθώντας πλέον πεδινή διαδρομή, ανέρχεται τον ορεινό όγκο του Δομοκού. Το έργο περιλαμβάνει τη μεγάλη διπλή σήραγγα του όρους Όθρυς, μήκους 6,5 χλμ, που έχει σχεδιαστεί για ταχύτητα 160 χλμ/ώρα, μειώνει τη διαδρομή κατά 2 χλμ και το χρόνο διαδρομής κατά 30 λεπτά. Με τη νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή Τιθορέα-Λιανοκλάδι-Δομοκός, εκτιμάται ότι η διαδρομή Αθήνα-Λιανοκλάδι δεν θα ξεπερνά τα 90 λεπτά, ενώ η διαδρομή Αθήνα-Δομοκός τα 108 λεπτά. Η απορροφητικότητα των σχετικών κοινοτικών κονδυλίων φτάνει το 57%.

    [05] Κοινωνία

    Επίσκεψη Πετραλιά στον ΟΑΕΔ

    Επιπλέον άδεια στις εγκύους

    7/5/2008 5:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/5/2008 5:37:56 μμ)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την υπουργική απόφαση που διασφαλίζει ένα πρόσθετο εξάμηνο άδειας για τις εργαζόμενες μητέρες, υπέγραψε σήμερα η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη - Πετραλιά. Η διάταξη αυτή, σε εφαρμογή του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου που ισχύει από τις 3/4/2008, διαμορφώνει συνολικά την άδεια μητρότητας σε 13,6 μήνες και όπως υπογράμμισε η κ. Πετραλιά, θα αφορά και τις μητέρες που σήμερα βρίσκονται σε λοχεία. Οι εργαζόμενες οι οποίες έχουν τεκνοποιήσει ή θα γεννήσουν μετά τις 3 Απριλίου δικαιούνται εάν το επιθυμούν πρόσθετη 6μηνη άδεια οικογενειακής προσαρμογής η οποία θα επιδοτείται από τον ΟΑΕΔ με 680 ευρώ μεικτά το μήνα. Αυτό προβλέπει εγκύκλιος του υπ. Απασχόλησης σε εφαρμογή του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου. Σύμφωνα με την υπ. Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά την 6μηνη επιδότηση μπορούν να διεκδικήσουν και όσες γυναίκες γέννησαν πριν τις 3 Απριλίου υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ακόμη άδεια λοχείας. Διευκρινίζεται ότι η ρύθμιση αφορά τις εργαζόμενες που είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ. Αυτά, μεταξύ άλλων, δήλωσε η κ. Πετραλιά κατά τη διάρκεια της σημερινής επίσκεψή της στον ΟΑΕΔ, όπου είχε επίσημη συνάντηση με το διοικητή του Οργανισμού Γ. Βερναδάκη και άλλα ηγετικά στελέχη του, προκειμένου να λάβει πλήρη ενημέρωση για το έργο, την δράση, τον προγραμματισμό και τις ενεργητικές πολιτικές του ΟΑΕΔ. Κατά την διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν το ετήσιο πρόγραμμα δράσης και τις ενεργητικές πολιτικές του ΟΑΕΔ, οι οποίες θα γίνουν σύντομα γνωστές, με προτεραιότητα στους νέους και τις γυναίκες. Η κ. Πετραλιά, μετά τη συνάντηση ενημέρωσης για την πορεία έργου, τη δράση & τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ, έκανε λόγο για πολύ σημαντικό έργο και δυναμική του Οργανισμού, ενώ υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση της ανεργίας απαιτεί μεγάλα βήματα και ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, με στόχο την πλήρη και ποιοτική εργασία. Επίσης, η υπουργός πρόσθεσε ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί ειδικότερα η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και των γυναικών.

    [06] Οικονομία

    Νέες τιμές φαρμάκων

    7/5/2008 3:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/5/2008 5:37:02 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Στα έντεκα εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το όφελος για το κοινωνικό σύνολο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, από τις μειώσεις των τιμών των φαρμάκων που περιλαμβάνονται στο νέο δελτίο τιμών το οποίο εκδόθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και θα ισχύσει από αύριο Πέμπτη. Σε κάποια φάρμακα βέβαια σημειώνονται αυξήσεις ενώ προσδιορίζονται και οι τιμές των νέων φαρμάκων.

    Μειωμένες τιμές έως 20%

    Το δελτίο περιλαμβάνει νέες μειωμένες τιμές έως 20% σε φάρμακα ευρείας κατανάλωσης και όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Βλάχος, η προσπάθεια παρέμβασης του Υπουργείου γίνεται με αποκλειστικό στόχο την προστασία του πολίτη - καταναλωτή.

    "Συνεχίζουμε τον αγώνα. Ενεργοποιούμε όλους τους μηχανισμούς, που έχουμε. Προχωρούμε σε θεσμικές παρεμβάσεις. Σ΄ ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον, κάνουμε το καλύτερο για να θωρακίσουμε τα συμφέροντα των πολιτών. Στον αγώνα αυτό επιδιώκουμε τη συνεργασία όλων. Είναι, άλλωστε, υπόθεση όλης της κοινωνίας", τόνισε.

    Επίσης ο Υφυπουργός, αναφερόμενος στη ρύθμιση του 2006 σχετικά με την επιστροφή του 4% από τις φαρμακευτικές εταιρείες (με βάση τον τζίρο τους) στα Ασφαλιστικά Ταμεία, που όμως ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί, τόνισε ότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει μέχρι τώρα λόγω έλλειψης μηχανογράφησης, αλλά μετά από επαφές με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων βρέθηκε ο τρόπος και σύντομα θα γίνει πράξη η ρύθμιση με αναδρομική ισχύ από το 2006.

    Μειώσεις και αυξήσεις

    Σύμφωνα με το νέο κατάλογο 195 φάρμακα θα δίνονται πιο φθηνά και 23 πιο ακριβά. Η μεγαλύτερη αύξηση αγγίζει το 39,8% και η μεγαλύτερη μείωση το 20,3%.

    Επίσης στο νέο κατάλογο περιλαμβάνονται 338 νέα φάρμακα, 60 αποσύρονται και 57 αλλάζουν ονομασία

    Ακριβότερα θα πωλούνταν το MICROVIBRATE (αντιβιοτικό)100 mg, από 5,15 ευρώ στα 7,20 ευρώ, το ROMIDON (αναλγητικό/αντικαρκινικό) από 8,48 Εευρώστα 10,24 ευρώ, το CHRISETYL (αποχρεμπτικό), από 5,03 ευρώ στα 6,03 ευρώ, το PLACOL (κατά χοληστερίνης), από 26,88 ευρώ στα 27,52 ευρώ.

    Μειώνονται οι τιμές σε πρωτότυπα φάρμακα που έληξε η πατέντα τους και σε αντίγραφα που ανακοστολογουνται στο 80% της τιμής των πρωτοτύπων.

    Μειώνεται η τιμή στο PENTREXYL, (αντιβιοτικό), από 1,38 ευρώ στα 1,10 ευρώ, στο MODURETIC (αντιυπερτασικό), από 3,09 ευρώ στα 2,47 ευρώ, στο EFEXOR (αντικαταθλιπτικό) από 30,92 ευρώ στα 24,74 ευρώ και στο FLIXOTIDE (αντιαλλεργικό), από 44,81 ευρώ στα 42,32ευρώ.

    Στην Ελλάδα δαπανούμε περισσότερα από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο για φάρμακα. Το 93% του πόσου ή 3,2 δισεκατομμύρια καταβάλλεται από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

    [07] Κοινωνία

    Δεν χωρούν δικαιολογίες

    7/5/2008 3:36:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την ηγεσία των σωμάτων ασφαλείας (Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστική, Αγροφυλακή), του ενιαίου υπουργείου Εσωτερικών δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον υπουργό Προκόπη Παυλόπουλο και τον υφυπουργό Δημόσιας Τάξης, Παναγιώτη Χηνοφώτη. "Νομίζω για την Αστυνομία, δεν έχω να πω πολλά πράγματα. Εκ του αποτελέσματος θα κριθείτε. Περιμένει ο ελληνικός λαός και πρέπει να προσέξετε, γιατί περιστατικά, τα οποία μπορεί να χαρακτηρίζονται τυχαία, έχουν μια γενίκευση η οποία δεν είναι δίκαιη, γιατί προσπαθείτε", απηύθυνε ο κ. Παπούλια και προσέθεσε "Νομίζω όμως, ότι πρέπει να συντονίσετε τις προσπάθειές σας να είναι καλύτερη η εκπαίδευση, να είναι αυστηρότερο το νομικό πλαίσιο και βέβαια οι επίορκοι δεν έχουν θέση στην αστυνομία". Για το Πυροσβεστικό Σώμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η περσινή εμπειρία του καλοκαιριού δεν μας αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. "Πιστεύω, είπε, ότι είσαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τα ακραία φαινόμενα που προβλέπονται για το φετινό καλοκαίρι". Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε καλή επιτυχία στην Αγροφυλακή, τονίζοντας ότι αναλαμβάνει δύσκολο έργο, από το οποίο ο ελληνικός λαός περιμένει πολλά. Μάλιστα, χαριτολογώντας ο κ. Παπούλιας ανέφερε ότι, ως παιδί, υπέφερε από την Αγροφυλακή, όταν έκλεβε με τους φίλους του κεράσια και οι αγροφύλακες τους κυνηγούσαν... Βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, ανακοίνωσε ότι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είχαν συζήτηση σχετική με την προσπάθεια που γίνεται για την αναδιοργάνωση και τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας και της άσκησης των καθηκόντων των Σωμάτων Ασφαλείας για χάρη του πολίτη και του κοινωνικού συνόλου, γιατί, όπως τόνισε ο υπουργός, "τα σώματα ασφαλείας, είναι για να προστατεύουν τον πολίτη και τα δικαιώματά του". "Η συνάντηση αυτή έγινε σε μια κρίσιμη συγκυρία. Είναι η αρχή της αντιπυρικής περιόδου και είναι μεγάλη πρόκληση για το Πυροσβεστικό Σώμα, να δώσει τη μάχη ώστε να μην ξαναζήσουμε τον εφιάλτη και το δράμα του περσινού καλοκαιριού. Είναι μεγάλη πρόκληση και μεγάλο χρέος το μέγεθος του οποίου γνωρίζουμε και γι αυτό η προσπάθεια είναι και θα παραμείνει συνεχής", τόνισε ο υπουργός. Αναφερόμενος στη συζήτηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα θέματα της ΕΛ.ΑΣ. ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι αυτή, έγινε επίσης σε μια συγκυρία η οποία "πραγματικά μας έχει προβληματίσει όλους, την πολιτική ηγεσία και την φυσική ηγεσία". "Μολονότι πρόκειται για ένα περιστατικό εγκληματικής αμέλειας μεμονωμένων αστυνομικών δεν μπορεί από μόνο του να δίνει την εικόνα για ολόκληρο το αστυνομικό σώμα, το οποίο εργάζεται αποτελεσματικά, κάνει ό,τι μπορεί και θα κάνει ακόμα περισσότερα. Εν τούτοις, καμία δικαιολογία δεν μπορεί να υπάρξει. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, μια οικογένεια, είναι βυθισμένη στο πένθος. Καμία δικαιολογία και τίποτε απολύτως δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο των ανθρώπων αυτών. Το μόνο που μπορεί να πει κανείς, είναι την έκφραση της οδύνης και ένα μεγάλο συγγνώμη, το οποίο οφείλουν οι πολιτικές και οι φυσικές ηγεσίες ανεξάρτητα, από το αν αυτά τα περιστατικά είναι μεμονωμένα", δήλωσε ο κ.Παυλόπουλος και πρόσθεσε "επ αυτού, κρινόμαστε καθημερινά. Και γι αυτό θα κάνουμε τα πάντα, αυτά τα μεμονωμένα περιστατικά, που τόσο κοστίζουν, να μην υπάρξουν. Ο πολίτης, στη σύγχρονη Ελλάδα, έχει δικαίωμα να είναι ασφαλής. Να έχει αστυνομία που τον προστατεύει. Θα κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση και θα κριθούμε από αυτή την προσπάθεια όλοι μας". Ερωτηθείς ο υπουργός Εσωτερικών αν η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα, δεδομένου ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε την ανάγκη ενός αυστηρότερου νομοθετικού πλαισίου, ο κ. Παυλόπουλος απάντησε ότι ήδη -και δεν είναι θέμα συγκυρίας- τις επόμενες ημέρες, κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ενοποίηση της αστυνομίας, δηλαδή, την ενοποίηση της ΕΛΑΣ, των ειδικών φρουρών και των συνοριοφυλάκων και ανακοίνωσε ότι θα ψηφιστεί πριν τον Ιούνιο. Συμπλήρωσε ακόμη ότι είναι έτοιμος και ο κώδικας για το πειθαρχικό, μια προσπάθεια, που όπως είπε, γίνεται εδώ και καιρό. Πρόσθεσε ακόμα τα ζητήματα που αφορούν την αξιολόγηση και θα είναι με βάση την αποτελεσματικότητα του αστυνομικού και όχι όπως γινόταν ως τώρα, περίπου με βάση το χρόνο παραμονής του. "Όλα αυτά είναι αλλαγές που δεν δρομολογήθηκαν μετά το ατυχέστατο περιστατικό και δρομολογούνται εδώ και καιρό", τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών και επανέλαβε πως πρέπει να εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη ότι η αστυνομία δεν είναι αυτή και δεν κρίνεται με βάση ένα μεμονωμένο περιστατικό. "Αυτό δεν αποτελεί καμία δικαιολογία, γιατί είναι εγκληματική αμέλεια και γι αυτή όλοι, κι εγώ προσωπικά, απολογούμαστε", κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

    [08] Πολιτική

    Συνάντηση με Ράις "χωρίς υψηλές προσδοκίες"

    Στην Ουάσιγκτον ο Μιλόσοσκι

    7/5/2008 3:34:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Επίσκεψη στην Ουάσιγκτον πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, ο οποίος το βράδυ της Τετάρτης αναμένεται να συναντηθεί με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, προκειμένου να εξετάσουν θέματα διμερούς συνεργασίας καθώς και την εκκρεμότητα της ονομασίας. Όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων δεν υπάρχουν πάντως υψηλές προσδοκίες από τη συνάντηση. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο της ΠΓΔΜ, για το ζήτημα της ονομασίας ο κ. Μιλόσοσκι θα υποστηρίξει τη θέση ότι η χώρα του "επέδειξε την ετοιμότητά της να συζητήσει ένα θέμα που τέθηκε και επιβλήθηκε από την Ελλάδα".

    Εκ νέου επίθεση

    Πάντως ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος μιλώντας σε δημοσιογράφους από τα Σκόπια επιτέθηκε εκ νέου στη χώρα μας λέγοντας "αισθανόμαστε ότι η άλλη πλευρά δεν είναι προς στιγμήν έτοιμη να κάνει το ίδιο", εξηγώντας παράλληλα πως πιστεύει ότι αντικειμενικός στόχος της Ελλάδας είναι η καθυστέρηση και η αναζήτηση δικαιολογιών, διότι το ζήτημα του ονόματος "μοιάζει να χρησιμοποιείται από την Ελλάδα προκειμένου να υλοποιηθούν άλλες κρυφές επιδιώξεις, οι οποίες σχετίζονται με την αντίληψή τους για ένα καθαρό έθνος και με την έλλειψη σεβασμού προς τις μειονοτικές ταυτότητες".

    Σύμφωνα με τον κ. Μιλόσοσκι, τα περισσότερα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ προτίθενται να διαμορφώσουν μια ατμόσφαιρα εντός της οποίας ο συμβιβασμός θα είναι αναγκαία έκβαση αυτών των διμερών συνομιλιών, ωστόσο απομένει να διαπιστωθεί, όπως είπε, εντός των επόμενων λίγων μηνών, εάν κάτι τέτοιο θα πραγματοποιηθεί.

    "Αντικειμενικός στόχος της συγκεκριμένης Ελληνικής Κυβέρνησης είναι η "Μακεδονία" να μην επιβιβαστεί στο τρένο του ΝΑΤΟ μαζί με την Αλβανία και την Κροατία και να περιμένει το επόμενο μαζί με τη Σερβία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο. Στόχος τους είναι να μη βρεθεί λύση εντός του 2008", ανέφερε ο κ. Μιλόσοσκι, σημειώνοντας επιπλέον ότι, κατά τη γνώμη του, το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι η Ελλάδα δεν αισθάνεται πως θα υποχρεωθεί να καταβάλει κάποιο τίμημα για τη συμπεριφορά της. "Αν γνώριζαν ότι αυτή η συμπεριφορά τους θα τους κόστιζε, ίσως να άλλαζαν γνώμη", κατέληξε ο κ. Μιλόσοσκι.

    [09] Κοινωνία

    Με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα

    Προφυλακιστέος ο 33χρονος δραπέτης

    7/5/2008 3:18:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Προφυλακιστέος κρίθηκε με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα ο 33χρονος δραπέτης, ο οποίος το περασμένο Σάββατο πυροβόλησε και σκότωσε οδηγό αστικού λεωφορείου στη Σίνδο, στην προσπάθειά του να διαφύγει από τους αστυνομικούς που τον καταδίωκαν. Ο 33χρονος τοξικομανής αντιμετωπίζει κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση και ληστεία κατά συρροή. Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας είπε στους αστυνομικους ότι θα κριθείτε εκ του αποτελέσματος, ζητώντας προσοχή, καλύτερη εκπαίδευση και απομάκρυνση των επίορκων. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την εγκληματική αμέλεια. Στην αρχική τους κατάθεση οι αστυνομικοί φέρεται να είχαν δηλώσει ότι το υπηρεσιακό όπλο ήταν σε ένα τσαντάκι στη μέση του οδηγού, από τη δεξιά πλευρά, το οποίο ήταν ανοιχτό.

    Βρισκόταν σε σύγχυση

    Εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτή των αστυνομικών είναι σύμφωνα με πληροφορίες η κατάθεση του δράστη για το πως κατάφερε να αρπάξει το όπλο κατά τη μεταγωγή του.

    Ο 33χρονος τοξικομανής ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν σε σύγχυση και ότι το μόνο που ήθελε είναι να διαφύγει για να μην πάει φυλακή.

    Στη σύντομη κατάθεσή του αδειάζει τους ισχυρισμούς των αστυνομικών και φέρεται να υποστηρίζει ότι "ήταν στο πίσω κάθισμα. Είδε το τσαντάκι παρατημένο στο χειρόφρενο. Υπέθεσε ότι μέσα είχε όπλο. Το άρπαξε, το άνοιξε, πήρε το όπλο και έβαλε το τσαντάκι στη θέση του. Οι αστυνομικοί δεν κατάλαβαν τίποτα, παρά μόνο όταν πέρασαν λίγα δευτερόλεπτα. Τους απείλησε, βγήκε από το περιπολικό και έφυγε."

    Για τη στιγμή της δολοφονίας του άτυχου οδηγού, ο 33χρονος τοξικομανής φέρεται να κατέθεσε: "ο οδηγός προσπάθησε να του πάρει το όπλο και έτσι αυτό εκπυρσοκρότησε. Δεν είχε πρόθεση να του κάνει κακό."

    Ο 33χρονος δράστης, στην κατάθεσή του ζήτησε συγγνώμη τόσο από την οικογένεια του θύματος, όσο και από τους αστυνομικούς, ενώ ο συνήγορός του υπέβαλε αίτημα ιατρικής πραγματογνωμοσύνης.

    [10] Κοινωνία

    Συνελήφθη συνεργάτης του Πάσσαρη

    7/5/2008 3:16:00 μμ

    Πηγή: ΝΕτ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Ο καταζητούμενος Ρουμάνος κακοποιός Μάριο Ραντουκάν ή Πόπα φίλος και στενός συνεργάτης του Κώστα Πάσσαρη, συνελήφθη την Τρίτη το απόγευμα στην Αυστρία, κατά τη διάρκεια ενός τυχαίου ελέγχου της τροχαίας. Σε βάρος του Ραντουκάν εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης των ελληνικών δικαστικών αρχών για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, επειδή τα δακτυλικά του αποτυπώματα είχαν βρεθεί στη γιάφκα με όπλα που διατηρούσε ο Πάσσαρης στην οδό Υπάρχου και για ένοπλες ληστείες, ενώ θεωρείται πιθανό χωρίς να έχουν προκύψει αποδεικτικά στοιχεία ότι ήταν μαζί με το Πάσσαρη στην ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς που είχε γίνει στην πλατεία Βάθη. Επίσης ο Ραντουκάν είχε αποδράσει το 2004 κατά τη διάρκεια μεταγωγής του στην Ισπανία γι αυτό σε βάρος του εκκρεμούσε και ένταλμα των ισπανικών αρχών. Όπως δήλωσε σήμερα ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής ταξίαρχος Γρηγόρης Μπαλάκος, δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα αν στο διάστημα που κυκλοφορούσε ελεύθερος έκανε ταξίδια στην Ελλάδα και αν έχει διαπράξει και άλλες εγκληματικές ενέργειες στη χώρα μας.

    [11] Πολιτική

    Τέλος το τσιγάρο στους δημόσιους χώρους

    Συνεργασία Καραμανλή - Αβραμόπουλου

    7/5/2008 2:17:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια περίθαλψη βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Yπουργό Υγείας, στο Μέγαρο Μαξίμου. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ αλλων τη δημιουργία κέντρων αστικού τύπου σε όλη τη χώρα, τη θέσπιση οικογενειακού γιατρού, καθώς και την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και την πώληση τσιγάρων για τις ηλικίες κάτω των 18 χρόνων. Σύμφωνα με στοιχεία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, τα εμφράγματα αναμένεται να μειωθούν μέσα σε ένα χρόνο έως και 15%. Στο νομοσχέδιο για την αθμια φροντίδα υγείας προβλέπεται μεταξύ άλλων και η δημιουργία κέντρων υγείας αστικού τύπου, ώστε να αποσυμφορηθούν τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και τη θέσπιση οικογενειακού γιατρού.

    [12] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Αρης - ΑΕΚ 4-0

    Σούπερ ο Άρης διέσυρε την ΑΕΚ

    7/5/2008 6:56:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Γκολ και θέαμα πρόσφερε ο Αρης, ο οποίος στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής των πλέι οφ, του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα, συνέτριψε στο «Κλεάνθης Βικελίδης» 4-0 την ΑΕΚ, που πραγματοποίησε απογοητευτική εμφάνιση. Δύο γκολ σημείωσε ο Χαβίτο (39, 48) και από ένα οι Νεμπεγλέρας (6), Κόκε (55).

    Στο μεγαλύτερο διάστημα του α ημιχρόνου ο Άρης ήταν καλύτερος από την ΑΕΚ και ευτύχησε να ανοίξει το σκορ πολύ νωρίς, μόλις στο 6 με δυνατό σουτ του Νεμπεγλέρα. Δύο λεπτά αργότερα (8΄) η Ενωση άγγιξε την ισοφάριση, αλλά ο Μπλάνκο «σημάδεψε» το δοκάρι. Παρά την προβληματική εικόνα, η ΑΕΚ είχε άλλες δύο καλές ευκαιρίες, την πρώτη στο 32, όταν ο Ριβάλντο επιχείρησε ατομική προσπάθεια, όμως νικήθηκε από τον Χαλκιά και τη δεύτερη στο 38, όταν ο Μπλάνκο στη μικρή περιοχή δεν μπόρεσε να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα. Αμέσως μετά ο Χαβίτο ξέφυγε μόνος μπροστά από μπαλιά του Κόκε και έκανε το 2-0.

    Με το ξεκίνημα του β ημιχρόνου (48΄) ο Αρης πέτυχε και τρίτο γκολ, πάλι με τον Χαβίτο και πάλι από κάθετη μπαλιά του Κόκε. Οι δύο άσοι ήταν οι πρωταγωνιστές και του τέταρτου τέρματος της ομάδας τους στο 55. Αυτή τη φορά ο Χαβίτο πραγματοποίησε εξαιρετική προσπάθεια από αριστερά και ο Κόκε ήταν ο «εκτελεστής». Και τέσσερα λεπτά αργότερα (59) ο Γκαρσία έστειλε την μπάλα στο δοκάρι.

    Κάπου εκεί ο Ντούσαν Μπάγεβιτς άρχισε τις αλλαγές, βγήκαν διαδοχικά οι Χαβίτο, Ιβιτς, Κόκε, που μαζί με τον Γκαρσία συνέθεσαν σήμερα ένα εκπληκτικό «τετράγωνο» και «αλώνισαν» μέσα στο γήπεδο, οπότε μοιραία ο ρυθμός έπεσε. Ενα φάουλ του Ριβάλντο στο δοκάρι (79) και μια δύσκολη επέμβαση του Μάχο σε σουτ του Τιάγκο (84) ολοκλήρωσαν το «μενού» των αξιοσημείωτων ευκαιριών του αγώνα.

    Διαιτητής: Κουκουλάκης (Ηρακλείου)

    Κίτρινες: Χαβίτο, Γκαρσία - Εντίνιο, Ενσαλίβα

    Κόκκινες: 92` Παπασταθόπουλος (2 κίτρινες κάρτες)

    Οι συνθέσεις:

    ΑΡΗΣ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Χαλκιάς, Βανγκέλι, Ρονάλντο, Κουλουχέρης, Καράμπελας, Νεμπεγλέρας, Πρίττας, Γκαρσία, Ίβιτς (69 Τιάγκο), Χαβίτο (61 Παπάζογλου), Κόκε (78 Αμορόζο).

    ΑΕΚ (Νίκος Κωστένογλου): Μάχο, Ράμος, Ζαράλδο Άλβες, Παπασταθόπουλος, Μπούρμπος (33 Εντίνιο), Καφές (46 Ζούλιο Σέζαρ), Ενσαλίβα, Λαγός, Ριβάλντο, Λυμπερόπουλος (61 Κονέ), Μπλάνκο.

    [13] Αλλα σπορ

    Η IAAF έστειλε το μετάλλιο στη Θάνου

    7/5/2008 6:41:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η IAAF απέστειλε στον ΣΕΓΑΣ το ασημένιο μετάλλιο από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2001 στο Έντμοντον για να παραδοθεί στην Κατερίνα Θάνου. Η Ελληνίδα σπρίντερ είχε καταταγεί 3η στη διοργάνωση του Έντμοντον, με πρώτη την Ουκρανή Ζάνα Μπλοκ και δεύτερη τη Μάριον Τζόουνς.

    Όμως, μετά την ομολογία της Αμερικανίδας αθλήτριας ότι έκανε χρήση της ουσίας THG (τετραϋδρογεστρινόνη), η IAAF προχώρησε στην ακύρωση όλων των αποτελεσμάτων της από τον Σεπτέμβριο του 2000 και μετά.

    Έτσι, με απόφαση που έλαβε η διεθνής ομοσπονδία στα τέλη Μαρτίου, το ασημένιο μετάλλιο της Τζόουνς παίρνει η Κατερίνα Θάνου, το οποίο ήδη βρίσκεται στα γραφεία του ΣΕΓΑΣ και θα αποδοθεί στην Ελληνίδα αθλήτρια.

    Η κατάταξη με τις πρώτες τρεις των 100μ. στο Έντμοντον:

    1. Ζάνα Μπλοκ (Ουκρανία) 10.82 2. Κατερίνα Θάνου (Ελλάδα) 10.91 3. Σάντρα Στούρουπ (Μπαχάμες) 11.02

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Έκοψαν τα δοκάρια στην Ηλιούπολη!

    7/5/2008 6:10:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μπορεί να ήταν το ντέρμπι κορυφής στον 1ο όμιλο της Γ΄ Εθνικής, ωστόσο η αναμέτρηση Ηλιούπολη-Διαγόρας, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της 28ης αγωνιστικής, και επρόκειτο να διεξαχθεί σήμερα στο γήπεδο της Ηλιούπολης, δεν άρχισε ποτέ! Αιτία αποτελεί το γεγονός ότι ήταν κομμένα τα δοκάρια από τη ρίζα στις δύο εστίες, με αποτέλεσμα να είναι πεσμένα στο έδαφος και να μην μπορεί να διεξαχθεί ο αγώνας. Κατά τα άλλα ο Παναιτωλικός νίκησε στην έδρα του τον Μεσσηνιακό με 2-1 και βλέπει την κορυφή από απόσταση πέντε βαθμών, αλλά και με ένα παιχνίδι περισσότερο. Νέα γκέλα για την Κόρινθο στην έδρα της με το Κορωπί που παραχώρησε ισοπαλία με 2-2, μένοντας επτά βαθμούς πίσω από τον Διαγόρα. Τη νίκη της ημέρας πέτυχε ο Παναιγιάλειος μέσα στον Ταύρο επί του Φωστήρα με 1-0 στην προσπάθεια που καταβάλει για τη σωτηρία του Στον δεύτερο όμιλο η Καβάλα νίκησε με 1-0 την ΑΕ Γιάννενα και αποσπάστηκε 13 βαθμούς στην κορυφή της βαθμολογίας από την δεύτερη Αναγέννηση Καρδίτσας που είχε ρεπό.

    Σε αναμετρήσεις για την 28η αγωνιστική του 1ου ομίλου της Γ΄ Εθνικής σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Αστέρας Ρεθύμνου-Θύελλα Πατρών 3-1 Ρόδος-Ατσαλένιος 0-0 Φωστήρας-Παναιγιάλειος 0-1 Παναιτωλικός-Μεσσηνιακός 2-1 Παναχαϊκή-Αιολικός 1-2 Βύζας Μεγάρων-Θήβα 1-0 Κόρινθος-Κορωπί 2-2 Αχαρναϊκός-Αίας Σαλαμίνας 2-2 Ηλιούπολη-Διαγόρας Δεν διεξήχθη

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 28 αγώνες) 1. Διαγόρας 57-27αγ. 2. Ηλιούπολη 52-27αγ. . Παναιτωλικός 52 4. Κόρινθος 50 5. Αιολικός 42 6. Αίας Σαλαμίνας 40 7. Φωστήρας 38 . Βύζας Μεγάρων 38 9. Παναχαϊκή 37 . Ρόδος 37 . Ατσαλένιος 37 12. Αστέρας Ρεθύμνου 34 . Αχαρναϊκός 34 14. Θύελλα Πατρών 33 15. Παναιγιάλειος 32 16. Μεσσηνιακός 29 . Κορωπί 29 18. Θήβα 13

    Η Ρόδος έχει έναν μηδενισμό και της έχει αφαιρεθεί 1 βαθμός.

    Στις αναμετρήσεις για την 28η αγωνιστική του 2ου ομίλου στη Γ΄ Εθνική σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Αναγέννηση Γιαννιτσών-Πολύκαστρο 3-1 Προσοτσάνη-Εορδαϊκός 1-1 Ένωση Θράκης-Θερμαϊκός Θέρμης 3-1 ΠΑΟ Νέων Επιβατών-Νίκη Βόλου 3-2 Εθνικός Κατερίνης-Αναγέννηση Άρτας 1-0 Εθνικός Ολυμπιακός Βόλου-Πρέβεζα 1-3 Καβάλα-ΑΕ Γιάννενα 1-0 Λαμία-Δόξα Δράμας 3-0 α.α. Ρεπό: Αναγέννηση Καρδίτσας

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΑΓ. Β. 1. Καβάλα 26 63 2. Αναγέννηση Καρδίτσας 26 50 3. ΠΑΟ Νέων Επιβατών 26 49 4. Εθνικός Ολυμπιακός Β. 26 43 5. Θερμαϊκός Θέρμης 27 42 . Αναγέννηση Γιαννιτσών 27 42 7. Πρέβεζα 26 37 8. Νίκη Βόλου 26 36 . Εορδαϊκός 26 36 . Εθνικός Κατερίνης 27 36 11. Ενωση Θράκης 27 34 12. Λαμία 26 32 13. Αναγέννηση Άρτας 27 29 14. Πολύκαστρο 27 28 15. Προσοτσάνη 26 26 16. ΑΕ Γιάννενα 26 18 17. Δόξα Δράμας 26 -54

    Η Δόξα Δράμας έχει 20 μηδενισμούς και της έχουν αφαιρεθεί 60 βαθμοί.

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ασφαλιστικά μέτρα κατά του Ριβάλντο!

    7/5/2008 5:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/5/2008 7:26:50 μμ)

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κορυφώνεται η κόντρα του Ολυμπιακού με τον Ριβάλντο, καθώς η πειραιώτικη ΠΑΕ αποφάσισε να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στον Βραζιλιάνο σούπερ σταρ. Συγκεκριμένα ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, Σωκράτης Κόκκαλης, έδωσε εντολή στον νομικό, Τάκη Μιχαλόλια, πέρα από τις αγωγές 5 εκ. ευρώ στην ΑΕΚ και τον Ριβάλντο, να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά του Βραζιλιάνου! Αυτό σημαίνει ότι η διοίκηση του Ολυμπιακού θα ζητήσει να δεσμευτούν η κινητή και ακίνητη περιουσία του Ριβάλντο μέχρι να τελεσιδικήσουν οι δύο αγωγές που έχουν κατατεθεί. Η διοίκηση του πρωταθλητή Ελλάδας θεωρεί ότι σε περίπτωση που φύγει ο Ρίμπο στο εξωτερικό και η υπόθεση εκκρεμεί υπάρχει κίνδυνος να μην μπορεί να αποπληρωθεί το χρέος αφού ο Βραζιλιάνος δεν έχει ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα.

    Παρελθόν ο Ίβιτς

    Παρελθόν από τη θέση του τεχνικού διευθυντή στον Ολυμπιακό αποτελεί ο Ίλια Ίβιτς. Η απόφαση αυτή πάρθηκε στη σημερινή συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ, Σωκράτης Κόκκαλης, και ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Πέτρος Κόκκαλης, με τον γενικό διευθυντή, Γιάννη Χρυσικόπουλο, και τον Ίβιτς για τον σχεδιασμό της ομάδας ενόψει της νέας σεζόν. Μετά το τέλος της συνάντησης η διοίκηση του πειραϊκού συλλόγου εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

    «Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του προέδρου της Π.Α.Ε. Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. κ. Σωκράτη Κόκκαλη και του αντιπροέδρου & διευθύνοντος συμβούλου κ. Πέτρου Κόκκαλη, με τον γενικό διευθυντή κ. Γιάννη Χρυσικόπουλο και τον τεχνικό διευθυντή κ. Ίλια Ίβιτς, με θέμα το σχεδιασμό της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων και συμφωνήθηκε, από κοινού, η λύση της συνεργασίας της Π.Α.Ε. Ολυμπιακός με τον τεχνικό διευθυντή κ. Ίλια Ίβιτς. Η Π.Α.Ε. Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. ευχαριστεί τον κ. Ίβιτς για την προσφορά του στην ομάδα.»

    Μώραλης: «Διαφορά φιλοσοφίας διοίκησης και Ιβιτς»

    Εκπληξη προκάλεσε η απομάκρυνση του Ιλια Ιβιτς από τον Ολυμπιακό. Ωστόσο ο Γιάννης Μώραλης το απέδωσε σε διαφορά φιλοσοφίας με τη διοίκηση ενόψει της νέας χρονιάς. Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της πειραϊκής ΠΑΕ, μιλώντας στον «SuperΣΠΟΡ FM 94.6», τόνισε μεταξύ άλλων:

    «Δεν έφταιξε κάτι στην αποχώρηση του Ίβιτς. Έγινε το ραντεβού για τον αγωνιστικό σχεδιασμό της νέας περιόδου. Είναι προφανές πως υπήρξαν διαφωνίες. Ήταν τέτοιες, που αποφασίσαμε από κοινού να λύσουμε την συνεργασία μας. Είναι ξεκάθαρο. Ο σχεδιασμός αφορά παίκτες και προπονητή. Υπήρξε διαφορετική προσέγγιση, είχε ορισμένες διαφωνίες και όλα οδήγησαν σε αυτό. Δεν χρειάστηκε να γίνει Διοικητικό Συμβούλιο. Όταν υπάρχει διαφωνία απόψεων δεν είναι απαραίτητο να συγκληθεί Δ.Σ. Συμβαίνουν αυτά. Ο Ίβιτς είναι ένας άνθρωπος που αγαπάει τον Ολυμπιακό. Ίσως εκείνος και ο πρόεδρος και το Δ.Σ. του Ολυμπιακού βλέπουν διαφορετικά την εικόνα της ομάδας του χρόνου. Είναι σαφές ότι η διοίκηση δεν έχει καταλήξει σε κανένα από αυτά τα ονόματα, που ο Ίβιτς είχε επεξεργαστεί. Είναι λίγο πρόωρο να μιλήσουμε για το προφίλ της νέας χρονιάς».

    Σε ερώτηση για τον πιθανό αντικαταστάτη του Ιβιτς, απάντησε: «Δεν γνωρίζω αν θα υπάρχει νέος τεχνικός διευθυντής του χρόνου. Θα συγκληθεί το Δ.Σ. για να δούμε τι θα γίνει. Μετά τον τελικό του Κυπέλλου θα αρχίσει ο προγραμματισμός».

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Η ΑΕΚ "κλείνει" τον Κλέϊτον

    7/5/2008 5:09:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η επιθυμία του Γιώργου Δώνη να συνεργαστεί ξανά με τον Σίλβα Κλέιτον αναγκάζει τη διοίκηση της ΑΕΚ να προσφέρει "γη και ύδωρ" στη Λάρισα, προκειμένου να "ντύσει" στα κιτρινόμαυρα το Βραζιλιάνο άσο των "βυσσινί". Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν σήμερα από διοικητικούς κύκλους, ο Ντέμης Νικολαϊδης είναι διατεθειμένος να προσφέρει στην ΑΕΛ το ποσό του 1.9 εκ. ευρώ, καθώς και τους Ντάνιελ Τόζερ, Χάρη Παππά και Βασίλη Πλιάτσικα ως έμψυχα ανταλλάγματα. Στο Βραζιλιάνο, δε, τετραετές συμβόλαιο που θα του αποφέρει περισσότερα από 2 εκ. ευρώ. Εντός της εβδομάδας οι άνθρωποι της ΑΕΚ περιμένουν την απάντηση του Κώστα Πηλαδάκη, η οποία εκτός απροόπτου θα είναι θετική, μιας και ο Ολυμπιακός φαίνεται να έκανε πίσω στην υπόθεση. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, ο Κλέιτον θα κληθεί στην Αθήνα για να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 7 May 2008 - 16:50:31 UTC