Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για ακρίβεια και υπερδανεισμό
  • [02] Καλπάζουν οι τιμές των προϊόντων
  • [03] Συζήτηση για την πώληση του ΟΤΕ
  • [04] Ράλι ανόδου
  • [05] Νέα "όπλα" στη διάθεση της εγκύου
  • [06] Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο Αρχιεπίσκοπος
  • [07] Συνελήφθησαν για εκβιασμούς
  • [08] Εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων
  • [09] Siemens: Συνεχίζονται οι καταθέσεις
  • [10] Αντιπαράθεση για την Παιδεία
  • [11] Εισαγγελική έρευνα για το νοθευμένο ηλιέλαιο
  • [12] Σε 1,5 χρόνο το Υπουργείο Περιβάλλοντος
  • [13] Συνελήφθη εφοριακός για "φακελάκι"

    [01] Πολιτική

    Απάντησε ο Κ.Καραμανλής στην Ωρα του Πρωθυπουργού

    Για ακρίβεια και υπερδανεισμό

    9/5/2008 11:51:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/5/2008 2:39:57 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διατεθειμένος να συζητήσει όλες τις προτάσεις των άλλων κομμάτων αλλά και των πολιτών προκειμένου να ληφθούν τα αναγκαία και εφικτά μέτρα που θα διαφυλάξουν τους καταναλωτές από τις συνέπειες του υπέρμετρου δανεισμού και της καταχρηστικής συμπεριφοράς των τραπεζών, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από το βήμα της Βουλής στην "Ώρα του Πρωθυπουργού". Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των κ.κ. Παπανδρέου και Καρατζαφέρη σχετικά με την υπερχρέωση των νοικοκυριών ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε ρυθμίσεις που σύντομα και ύστερα από διάλογο θα έρθουν στη Βουλή, όπως το να μην εκποιούνται κατοικίες κάτω από την αντικειμενική τους αξία, οι πλειστηριασμοί να γίνονται στο ειρηνοδικείο με σφραγισμένες προσφορές, να υπάρχει περίοδος χάριτος ενός χρόνου με κοινωνικά κριτήρια, να μην εκποιείται ακίνητο για χρέος κάτω των 10.000 ευρώ το οποίο πρέπει και να αυξηθεί και να μην κατάσχεται εισόδημα κάτω των 1.500 ευρώ. Για καθεστώς αυθαιρεσίας και ασυδοσίας σε βάρος των μικρών δανειοληπτών με ευθύνη της κυβέρνησης, μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος είπε πως η χώρα μας έχει τα υψηλότερα επιτόκια στην ΕΕ. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ζήτησε να μην βγαίνει σε πλειστηριασμό η πρώτη κατοικία.

    Παπανδρέου: "Καθεστώς ασυδοσίας"

    Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να υλοποιηθούν οι προτάσεις του κόμματός του και να γίνει δεκτή από την Κυβέρνηση η πρόταση νόμου που παρουσίασε χθες για την ανακούφιση των υπερδανεισμένων νοικοκυριών.

    Η ακρίβεια και το καρτέλ των τραπεζών δημιουργούν "μία ανυπόφορη ομηρία του δανειολήπτη που, προσπαθώντας συνεχώς να ανακυκλώσει τα χρέη του, καταφεύγει σε όλο και μεγαλύτερο δανεισμό" είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Σημείωσε ότι πίσω από τους αριθμούς για τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις υπάρχουν άνθρωποι, φέροντας ως παράδειγμα την εκδίκαση υπόθεσης για αναίρεση κατάσχεσης σπιτιού 70 τμ πολύτεκνης οικογένειας στη Νίκαια από τράπεζα για χρέος 2.000 ευρώ. Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου η οικογένεια δανείστηκε 4.700 ευρώ, η μητέρα κατέβαλε περίπου τα μισά χρήματα, αλλά η τράπεζα προχωρά στην κατάσχεση, λόγω του ότι δεν μπορεί να πληρώσει τα υπόλοιπα. "Αυτό είναι ένα καθεστώς ασυδοσίας, αυθαιρεσίας, που εσείς έχετε επιτρέψει να ανθίσει" είπε ο κ. Παπανδρέου στον Πρωθυπουργό.

    Επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, όπως η αύξηση του ορίου από τα 10.000 στα 20.000 ευρώ, κάτω από το οποίο η τράπεζα δεν θα επιτρέπεται να κάνει κατάσχεση, είπε ότι είναι ώρα να αναλάβει τις ευθύνες της και η κυβέρνηση: "Περιμένουμε να κάνετε το χρέος σας και όχι απλώς να στηρίζετε τα μεγάλα συμφέροντα, που σας στηρίζουν και σας καθοδηγούν".

    Καρατζαφέρης: "Να μην αφήνουμε τον δανειολήπτη χωρίς ελπίδα"

    Από την πλευρά του ο Γιώργος Καρατζαφέρης ζήτησε να μην εκπλειστηριάζεται η πρώτη κατοικία ανεξάρτητα από την αξία της και προειδοποίησε ότι στήνεται παιχνίδι με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για να πουληθεί σε χαμηλή τιμή σε νέους εφοπλιστές.

    Ο κ. Καρατζαφέρης μίλησε και για την ακρίβεια σημειώνοντας ότι τα ίδια προϊόντα πωλούνται φθηνότερα στη Γερμανία από ότι στην Ελλάδα, όταν εκεί οι μισθοί είναι διπλάσιοι. Όταν έχουμε τέτοιες διαφορές στο καλάθι της νοικοκυράς, πώς θα μπορέσουν οι καταναλωτές να είναι συνεπείς στα δάνειά τους αναρωτήθηκε ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος πρότεινε την ευθεία σύνδεση των επιτοκίων των ελληνικών τραπεζών με το επιτόκιο της ΕΚΤ.

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε πως για τον έλεγχο των επιτοκίων η αρμοδιότητα είναι της Τράπεζας της Ελλάδας ως ανεξάρτητης αρχής, ενώ το κράτος ειναι αρμόδιο για την προστασία των δανειοληπτών και την εξασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των τραπεζών. Αναφερόμενος στις εισπρακτικές εταιρείες που πιέζουν τους καταναλωτές για τα χρέη τους προανήγγειλε ότι σύντομα θα έρθει στη Βουλή σχέδιο θεσμικού πλαισίου για τους κανόνες λειτουργίας τους.

    [02] Οικονομία

    Καλπάζουν οι τιμές των προϊόντων

    9/5/2008 4:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/5/2008 6:56:37 μμ)

    Οι υψηλές τιμές του μαύρου χρυσού φέρνουν απανωτές αυξήσεις στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών και το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να βάλει φρένο στο εισαγόμενο πληθωρισμό.

    Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αδυνατεί να ελέγξει την ακρίβεια, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο φτωχά τα ελληνικά νοικοκυριά.

    Οι αλυσιδωτές αυξήσεις σε δεκάδες είδη καθημερινής χρήσης καλούν τους καταναλωτές να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα ελληνικά προϊόντα πωλούνται 33% φτηνότερα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες απ ότι στην Ελλάδα.

    Κύμα ακρίβειας

    Σύμφωνα με στοιχεία από το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών οι διαφορές τιμών σε είδη σουπερμάρκετ σε Ελλάδα και Βερολίνο, είναι αισθητές.

    Για παράδειγμα, 200 γραμμάρια φέτα ελληνική στην Ελλάδα κοστίζει 1,88 ενώ στο Βερολίνο 1,39, 1 κιλό γιαούρτι στην Ελλάδα κοστίζει 2,49 και στο Βερολίνο 0,93, 250 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο πωλούνται στην Ελλάδα προς 1,29 και στο Βερολίνο 0,89. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο των 750 ml στη χώρα μας πωλείται προς 3,99 και στο Βερολίνο 3,19. Οι παιδικές πάνες 37 τεμαχίων στην Ελλάδα κοστίζουν 13,55 και στο Βερολίνο 8,95. Ένα κιλό κιμάς 5,99 σε Ελλάδα, 3,89 σε Βερολίνο και 1 κιλό ψωμί για τοστ 1,99, στην Ελλάδα και 1 ευρώ στο Βερολίνο.

    Ερωτηθείς σχετικά ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος, δήλωσε πως ορισμένα δημοσιεύματα θίγουν θέματα που κανείς δεν αμφισβητεί ότι υπάρχουν, σημειώνοντας ότι ορισμένα προϊόντα είναι ακριβά.

    "Στις συγκρίσεις αυτές δεν συγκρίνονται πάντοτε όμοια ή παρόμοια προϊόντα", είπε, ενώ αναφέρθηκε στην ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και στα 41 μέτρα κατά της ακρίβειας που ανακοίνωσαν οι κ.κ. Φώλιας και Βλάχος.

    Ο κ.Αντώναρος έκανε λόγο για πλέγμα μέτρων και πρωτοβουλιών ώστε οι συνέπειες από εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν την εξέλιξη των τιμών να είναι όσο το δυνατόν περιορισμένες. Είπε ότι έχουμε μια, πέρα από κάθε πρόβλεψη, αύξηση των τιμών του πετρελαίου κι αναπάντεχες τιμές γεωργικών πρώτων υλών, όπως δημητριακά.

    "Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ενισχύονται με τρόπο που δείχνει τη σαφή βούληση της κυβέρνησης να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να αντιμετωπίσει τιμές που προέρχονται από αισχροκέρδεια ή άλλους λόγους που δεν είναι αποδεκτοί", επεσήμανε.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι και βουλευτές της ΝΔ αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των μέτρων της κυβέρνησης για την ακρίβεια, ο κ. Αντώναρος αφού σημείωσε ότι κανείς δεν αμφισβητεί ότι υπάρχει αύξηση τιμών κι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν δικαιολογείται, τόνισε ότι τη διαπιστώνουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που, όπως επεσήμανε, είναι παρόντες όπου πρέπει και κάνουν ελέγχους.

    [03] Πολιτική

    Στη Βουλή

    Συζήτηση για την πώληση του ΟΤΕ

    9/5/2008 12:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/5/2008 3:16:15 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει το Κοινοβούλιο όταν κι αν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για τον ΟΤΕ και η σχετική συμφωνία δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί αν δεν ψηφιστεί από τη Βουλή, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο Γιώργος Αλογοσκούφης τόνισε ότι το Δημόσιο θα έχει την ευθύνη για την εθνική ασφάλεια, τις εργασιακές διαβουλεύσεις και τις τιμολογιακές αυξήσεις ενώ θα επιλέγει και τον πρόεδρο του Οργανισμού. Κατηγόρησε την Αντιπολίτευση για τριτοκοσμική πολιτική αφού, όπως είπε, η κρατικοποίηση του ΟΤΕ, που υποστηρίζει, απαιτεί τουλάχιστον 2 δισ. 300 εκατομμύρια ευρώ.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος απάντησε στα γερμανικά λέγοντας ότι ο Υπουργός δεν καταλαβαίνει τη γλώσσα στην οποία μιλά με τη Ντόιτσε Τέλεκομ και κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι αποχώρησε από τη Βουλή από ενοχή γιατί η συμφωνία που προωθείται είναι αποικιοκρατική. "Πρέπει να κατανοήσει ο ελληνικός λαός ότι αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη. Ένας ντήλερ είναι. Το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να πουλάει. Και είναι επικίνδυνη γιατί πουλάει ένα οργανισμό που είχε πέρσι κέρδη 600 εκ ευρώ όταν η γερμανική εταιρία που τον αγοράζει είχε 554 εκ ευρώ" τόνισε ο κ. Αλαβάνος kai ζήτησε να ανακτηθεί σταδιακά ο έλεγχος του ΟΤΕ με την αγορά του 51% από το ελληνικό δημόσιο. Aναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν σε αυτή τη κίνηση, μίλησε για "ποινικές ευθύνες που έχει η κυβέρνηση και που θα αναζητηθούν διότι υπάρχει ένα σκοτεινό δωμάτιο που μεσάζοντες παίξανε βρώμικο ρόλο".

    "Στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ θα υπάρχει απόλυτη ισορροπία", ξεκαθάρισε ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην εκπομπή της ΝΕΤ "Ουδείς Αναμάρτητος". Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε για το "βέτο" που θα διατηρεί η ελληνική πλευρά και για την τιμολογιακή πολιτική.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας από το βήμα στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, κατηγόρησε για άλλη μια φορά τον Πρωθυπουργό για εκποίηση της περιουσίας του Δημοσίου σε ξένους και με σκανδαλώδη τρόπο.

    Η Βάσω Παπανδρέου σε δηλώσεις της στη ΝΕΤ 105,8 είπε πως η Κυβέρνηση δεν έχει πολιτική για τις τηλεπικοινωνίες, αλλά απλώς προσπαθεί λογιστικά να κλείσει κάποιες τρύπες.

    Εξάλλου, ο Γιώργος Αλογοσκούφης διέψευσε ότι υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση για περαιτέρω αποκρατικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, απαντώντας στην προειδοποίηση του κ. Καρατζαφέρη για σχέδιο πώλησης σε νέους επενδυτές.

    Την ίδια ώρα, κορυφώνονται οι αντιδράσεις των εργαζομένων τόσο για το θέμα του ΟΤΕ, όσο και για την παραχώρηση των εμπορευματικών σταθμών των λιμανιών σε ιδιώτες. Η ΓΣΕΕ αποφάσισε για την Πέμπτη τρίωρη στάση εργασίας σε όλες τις ΔΕΚΟ, 12 με 3, ενώ στον ΟΤΕ και τα Λιμάνια θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία την ίδια ημέρα.

    [04] Οικονομία

    Ξεπέρασε τα 126 δολάρια το βαρέλι

    Ράλι ανόδου

    9/5/2008 5:50:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συνεχίζεται το ράλι της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς η τιμή του αργού ξεπέρασε και τα 126 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, σημειώνοντας ρεκόρ για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού βρισκόταν το απόγευμα στα 125,56 δολ. το βαρέλι, σε μικρή απόσταση από την τιμή - ρεκόρ των 126,20 δολαρίων, που σημείωσε λίγο νωρίτερα.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ, συμβολαίου παράδοσης Μαΐου, είχε αυξηθεί 2,81 δολάρια, και είχε ανέλθει στα 125,65 δολ. ανά βαρέλι.

    "Δεν είμαι ιδιαίτερα ξαφνιασμένος από την ταχύτητα της αύξησης της τιμής του αργού. Υπάρχουν πολλοί επενδυτές στις αγορές που προσδοκούν στην αύξηση των τιμών καθώς οδεύουμε προς τη θερινή περίοδο", σημειώνει ο Τέτσου Εμόρι, διαχειριστής κεφαλαίων στην Astmax Co Ltd στο Τόκιο.

    Αντίθετα, ο αναλυτής στην Kanetsu Asset Management στο Τόκιο, Τάτσουο Καγκιγιάμα σημειώνει πως "οι παρατεταμένοι γεωπολιτικοί φόβοι και οι υψηλές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης ενισχύουν την αγορά, αλλά η ταχύτητα της αύξησης είναι υπερβολικά υψηλή".

    [05] Υγεία

    Νέα "όπλα" στη διάθεση της εγκύου

    9/5/2008 5:17:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Από τη 12η εβδομάδα της κύησης μπορεί να γίνεται πλέον ο εντοπισμός ανωμαλιών του εμβρύου, του σύνδρομου Down, αλλά και του ενδεχομένου να παρουσιάσει η έγκυος προεκλαμψία, ενώ από την 22η εβδομάδα μπορεί να διαγνωστεί εάν η έγκυος θα έχει πρόωρο τοκετό.

    Ενώ έως πρόσφατα ο εντοπισμός του συνδρόμου Down στο έμβρυο γίνονταν με αμνιοπαρακέντηση στην 20η εβδομάδα της κύησης είναι πλέον δυνατόν να εντοπιστεί από την 12η με βιοχημική αιματολογική εξέταση και έλεγχο της αυχενικής διαφάνειας, του ρινικού οστού και της άνω γνάθου του εμβρύου. Με τον συνδυασμό των μεθόδων αυτών και σε συνάρτηση με την ηλικία της εγκύου μπορεί να εντοπιστεί ποσοστό 98% των εμβρύων με σύνδρομο Down.

    Αυτά επισήμανε ο καθηγητής μαιευτικής και ιατρικής του εμβρύου στο Kings College Hospital και στο University Hospital του Λονδίνου, Κύπρος Νικολαϊδης, στο πλαίσιο του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Υπερήχων στη Μαιευτική και Γυναικολογία, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Χάρη σε αυτές τις μεθόδους, είπε ο καθηγητής, μπορούν να γίνονται και χειρουργικές επεμβάσεις στο έμβρυο, στο οποίο θα έχουν διαγνωστεί ανωμαλίες, όπως για παράδειγμα, η διαφραγματοκήλη. Προς το παρόν τέτοιες επεμβάσεις γίνονται μόνο στην Αγγλία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

    Ο κ. Νικολαϊδης επισήμανε ακόμη ότι το 70% των παιδιών με σύνδρομο Down γεννιούνται από νέες μητέρες ηλικίας κάτω των 35 ετών και μόνο ποσοστό 30% σε ηλικίες άνω των 35. Στην Ελλάδα, είπε, γίνονται 100.000 γεννήσεις, ετησίως, ενώ 20.000 γυναίκες υποβάλλονται σε αμνιοπαρακέντηση για να εντοπιστούν περιπτώσεις με σύνδρομο Down. Ο κίνδυνος να χάσει μια γυναίκα το παιδί της λόγω της αμνιοπαρακέντησης είναι 1% ποσοστό που αντιστοιχεί σε 200 παιδιά. Με το συνδυασμό των προαναφερόμενων μεθόδων και σε συνάρτηση με την ηλικία της υποψήφιας μητέρας αποφεύγεται η αμνιοπαρακέντηση, δεν υπάρχει κίνδυνος αποβολών και οι υποψήφιοι γονείς μπορεί να γνωρίζουν από τον 3ο μήνα της κύησης αν το έμβρυο έχει χρωμοσωμικές ανωμαλίες και να αποφασίσουν αν θα το κρατήσουν ή θα προχωρήσουν σε άμβλωση.

    Σε ό,τι αφορά την προεκλαμψία ο κ. Νικολαϊδης ανέφερε ότι παρουσιάζεται σε ποσοστό 5% των γυναικών, παγκοσμίως. Η προεκλαμψία χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία δεν ρυθμίζεται και αν συνεχίσει να ανεβαίνει μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό, επιληψία ή ανακοπή. Η πρόγνωση αν μια γυναίκα θα παρουσιάσει προεκλαμψία μπορεί να γίνεται από τη 12η εβδομάδα της κύησης με βιοχημικές εξετάσεις συγκεκριμένων δεικτών, εξέταση της αρτηριακής πίεσης και έλεγχο της ροής αίματος μηριαίας αρτηρίας με Dopler. H αξιοπιστία αυτών των εξετάσεων ανέρχεται σε 95%.

    Πρόληψη πρόωρων τοκετών με υπόθετα προγεστερόνης

    Ποσοστό 50-70% των περιγεννητικών θανάτων οφείλεται στον πρόωρο τοκετό. Το ενδεχόμενο να γεννήσει μία γυναίκα πρόωρα μπορεί να εντοπιστεί από την 22η εβδομάδα της κύησης και να προληφθεί με τη καθημερινή χρήση προγεστερόνης με μορφή κολπικού υπόθετου. Με την υπερηχογραφική μέτρηση του μήκους του τραχήλου της μήτρας, όπως ανέφερε ο κ. Νικολαϊδης, εντοπίζονται 90 στις 100 γυναίκες, που θα γεννήσουν πριν την 28 εβδομάδα της κύησης και 60% εκείνων, που θα γεννήσουν πριν την 34η εβδομάδα. Με τη χρήση υπόθετου προγεστερόνης μειώνεται ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού κατά 50%.

    Ο κ. Νικολαϊδης τόνισε ακόμη ότι η επαπειλούμενη εγκυμοσύνη είναι «ελληνική αρρώστια» που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει και ότι το να παραμένει μια γυναίκα κλινήρης για πολλούς μήνες δεν βοηθά στην πρόληψη της αποβολής ή του πρόωρου τοκετού, όπως άλλωστε δεν βοηθούν βιταμίνες, διατροφή και διάφορα γιατροσόφια. Μπορούν, είπε, να εντοπιστούν οι γυναίκες υψηλού κινδύνου, να κάνουν χρήση προγεστερόνης και να συνεχίσουν κανονικά την εργασία και τις καθημερινές τους δραστηριότητες

    [06] Κοινωνία

    Συνάντηση Ιερώνυμου-Βαρθολομαίου

    Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο Αρχιεπίσκοπος

    9/5/2008 4:31:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/5/2008 7:30:43 μμ)

    Πηγή: NET, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στην Κωνσταντινούπολη μετέβη το πρωί της Παρασκευής ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, για την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη επίσημη εμφάνιση του προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας μετά το ατύχημα στο πόδι του. Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται τώρα, καθώς είχε αναβληθεί τον περασμένο Μάρτιο, λόγω του ατυχήματος. Μάλιστα πραγματοποιείται μόλις λίγες ημέρες πριν ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκεφθεί την Αθήνα στο διάστημα 13 - 17 Μαΐου.

    "Σύμπλευση και συμπόρευση"

    Στο Φανάρι, αφού τελέσθηκε δέηση στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών έδωσαν διαβεβαιώσεις για σεβασμό των θεσμών, των δικαίων και των κανόνων αλλά δεν παρέλειψαν να κάνουν αναφορές και στα προβλήματα των δύο Εκκλησιών, κατά το παρελθόν.

    Ο κ. Βαρθολομαίος υποδεχόμενος στην αίθουσα του θρόνου τον κ. Ιερώνυμο μίλησε για την ανάγκη ενότητας των Εκκλησιών και τόνισε ότι αυτή η ενότητα "ουδέποτε πρέπει να αμβλύνεται από περιστατικά ιδεοληψίας".

    Στην προσφώνηση του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε λεπτομερώς στους ιστορικούς δεσμούς των δύο Εκκλησιών και στην πορεία της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως μέσα στους αιώνες, υπενθυμίζοντας ότι πολλοί Πατριάρχες κατάγονταν από την Παλαιά Ελλάδα, όπως είπε χαρακτηριστικά:

    Ο Αρχιεπίσκοπος από την πλευρά του έδωσε έμφαση στην ανάγκη για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο Εκκλησιών, απαλλαγμένων πλέον από τις τριβές του παρελθόντος, λέγοντας:

    "Έχουν ωριμάσει με τη χάρη του Θεού οι συνθήκες - και το έχουμε ευτυχώς κατανοήσει οι πάντες- για να βάλουμε στο πλάι τις ξεπερασμένες πλέον επιλογές των διαχωρισμών και των περιχαρακώσεων. Σήμερα ήλθαμε εδώ να καταθέσουμε τη διάθεση και την ελπίδα μας για απαλλαγή απ τα παρωχημένα και ενεργό επαναλειτουργία των ευλογημένων δομών και σχημάτων της Εκκλησίας" είπε ο κ. Ιερώνυμος.

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ενότητα που είναι τα θεμέλια, στα οποία πατά και στηρίζεται η Εκκλησία "έστω κι αν μερικές φορές στο εγγύς, αλλά και το απώτερο παρελθόν έδειξε να τα προσπερνά".

    Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη διάθεση του για νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών τονίζοντας: "Θέλω να Σας διαβεβαιώσω ότι θα αναλώσω τον εαυτό μου μαζί με όλους τους αδελφούς αγίους Αρχιερείς στην ανάδειξη της απόλυτης συνυπάρξεως των δύο διαφορετικών στα διοικητικά και μόνον, εκκλησιαστικών οντοτήτων μας, πλην απόλυτα ταυτιζόμενων σε κάθε τι άλλο. Είναι απόλυτη αναγκαιότης και οντολογική προτεραιότης να συμπλεύσουν και να συμπορευθούν".

    Ο Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος αντήλλαξαν εγκόλπια και σταυρούς ενώ παρατέθηκε γεύμα στον κ. Ιερώνυμο και τη συνοδεία του στο Πατριαρχείο.

    Το Σάββατο στις 10 το πρωί θα αρχίσουν οι διμερείς συνομιλίες μεταξύ των εκπροσώπων των δύο Εκκλησιών, ενώ το απόγευμα θα τελεσθεί εσπερινός στο Ναό του Αγίου Γεωργίου Πύλης Αδριανουπόλεως.

    Στο νομάρχη Κωνσταντινούπολης

    Το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος επισκέφθηκαν το νομάρχη της Κωνσταντινούπολης Μουαμέρ Γκιουλέρ.

    Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε το νομάρχη για την προστασία που παρέχει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την αγάπη που δείχνει στους τόπους λατρείας των χριστιανών.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισήμανε ότι ο νομάρχης Κωνσταντινουπόλεως είναι ένας χαρισματικός και ευγενικός άνθρωπος που παρέχει κάθε διευκόλυνση, όπως για παράδειγμα διευκολύνει την τελετή αγιασμού των Φώτων, ενώ τόνισε κι εκείνος το ενδιαφέρον του Τούρκου αξιωματούχου προς τους τόπους λατρείας των χριστιανών.

    Ο νομάρχης ευχαρίστησε τους δύο εκκλησιαστικούς ηγέτες και ευχήθηκε να του δοθεί η ευκαιρία ώστε να επισκεφθεί την Αθήνα.

    [07] Κοινωνία

    Πουλούσαν "προστασία" σε μαγαζί της Γλυφάδας

    Συνελήφθησαν για εκβιασμούς

    9/5/2008 3:53:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δυο από τα "περιβόητα" ονόματα στη νύχτα έπεσαν χθες στα χέρια της Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής, που τους παρακολουθούσε στενά από τον περασμένο Ιανουάριο.

    Συγκεκριμένα, χθες το βράδυ συνελήφθη στη Γλυφάδα ένας 41χρονος σεσημασμένος για ανθρωποκτονία, σωματικές βλάβες και εκβιάσεις τη στιγμή που παραλάμβανε από ιδιοκτήτη καφετέριας 1.200 ευρώ, ποσό το οποίο απαιτούσε εκβιαστικά να του καταβάλλει κάθε μήνα, προκειμένου να του παρέχει "προστασία".

    Από την έρευνα προέκυψε ότι ο συλληφθείς μαζί με έναν ακόμα 42χρονο γνωστό "νονό" της νύχτας και άλλους τρεις άγνωστους, εκβίαζαν επί 14 χρόνια τους ιδιοκτήτες του συγκεκριμένου καταστήματος από τους οποίους έχουν αποσπάσει συνολικά περίπου 300.000 ευρώ.

    Ο 42χρονος δεν συνελήφθη λόγω παρέλευσης αυτοφώρου, αλλά το όνομά του περιλαμβάνεται στη δικογραφία και αναμένεται να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.

    Από την αστυνομία εξετάζεται η συμμετοχή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις, ενώ ο συλληφθείς οδηγήθηκε σήμερα το πρωί στον εισαγγελέα

    [08] Κοινωνία

    Εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων

    9/5/2008 3:45:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Κορυφώνονται οι αντιδράσεις των εργαζομένων τόσο για το θέμα του ΟΤΕ, όσο και για την παραχώρηση των εμπορευματικών σταθμών των λιμανιών σε ιδιώτες. Συντονισμένη απεργιακή κινητοποίηση στις 15 Μαΐου για τις ιδιωτικοποιήσεις, τα εισοδηματικά και τις συλλογικές συμβάσεις αποφάσισαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Το απεργιακό πρόγραμμα προβλέπει 24ωρη απεργία σε ΟΤΕ και λιμάνια και 3ωρη στάση εργασίας (12 με 3 το μεσημέρι) στο δημόσιο, τη ΔΕΗ ,την ΕΥΔΑΠ, την Ολυμπιακή και τα ΕΛΤΑ.

    Εν τω μεταξύ, χειρόφρενο τραβούν την ερχόμενη Δευτέρα 12 Μαΐου οι ιδιοκτήτες ταξί σε όλη την Ελλάδα διεκδικώντας αυξήσεις στα κόμιστρα μεγαλύτερες από 5% , οι οποίες , όπως έχει ήδη ανακοινώσει το υπουργείο Μεταφορών, θα ισχύσουν από τις 19 Μαΐου.

    Επ αόριστον συνεχίζεται και η απεργία που πραγματοποιούν από την αρχή της εβδομάδας οι ιδιοκτήτες φορτηγών εθνικών μεταφορών και βυτιοφόρων υγρών καυσίμων , διεκδικώντας και αυτοί, μεταξύ άλλων μεγαλύτερες αυξήσεις στα κόμιστρα, αλλά και άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας που ισχύει για τα απογεύματα της Παρασκευής.

    [09] Οικονομία

    Siemens: Συνεχίζονται οι καταθέσεις

    9/5/2008 3:43:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σημαντικά στοιχεία που αφορούν στην υπόθεση της Siemens φτάνουν καθημερινά στα χέρια του εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος συνεχίζει με τη διαδικασία της εξέτασης υπόπτων.

    Για σήμερα είχαν κληθεί έξι άτομα, τρία πρώην στελέχη του ΟΤΕ, ένα πρώην στέλεχος της Siemens και δύο στελέχη της εταιρίας ηλεκτρολογικών ειδών, που εμπλέκονται με τον επίμαχο λογαριασμό τράπεζας του Μονακό, με τον οποίο φαίνεται πως σχετίζεται με πρώην στέλεχος της Siemens. Ολοι οι κληθέντες ζήτησαν και πήραν προθεσμίες για τις 16 και 22 Μαΐου.

    Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχει καλέσει ο εισαγγελέας ανέρχεται μέχρι στιγμής στους 20, ενώ δεν αποκλείεται σύντομα να προστεθούν άλλα δύο.

    Με ενδιαφέρον αναμένεται και το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού στην Ελβετία. Η δικαιούχος, που είχε κάποια σχέση με στέλεχος της Siemens Hellas, συναίνεσε για το άνοιγμα του δηλώνοντας άγνοια για τις ύποπτες κινήσεις του τις οποίες ερευνούν οι Αρχές.

    Παράλληλα, ο Εισαγγελέας έχει ζητήσει από τις γερμανικές αρχές ολόκληρο το κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί για το πρώην στέλεχος της μητρικής Siemens, Ρίχαρντ Σίκατσεκ, η δίκη του οποίου έχει προσδιοριστεί ενώπιον της γερμανικής δικαιοσύνης για τις 26 Μαΐου. Να σημειωθεί ότι ο Σίκατσεκ, που εκτός από κατηγορούμενος είναι και βασικός μάρτυρας κατηγορίας, έχει μιλήσει για τη διοχέτευση ποσών με αποδέκτες, Έλληνες.

    Η εισαγγελική έρευνα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε περίπου ένα μήνα.

    [10] Πολιτική

    "Τα δημόσια Πανεπιστήμια χρειάζονται σοκ"

    Αντιπαράθεση για την Παιδεία

    9/5/2008 3:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/5/2008 3:28:45 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Την ανάγκη να υπάρξει ένα ισχυρό σοκ στα δημόσια Πανεπιστήμια, προκειμένου να ανατραπεί η υπάρχουσα προβληματική κατάσταση, επεσήμανε ο υπουργός Παιδείας , κατά την διάρκεια δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του Προέδρου του αμερικανικού πανεπιστημίου Yale. "Η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος θα αποτελέσει σοκ που θα ενεργοποιήσει τις υγιείς δυνάμεις του δημόσιου Πανεπιστημίου", υποστήριξε ο κύριος Στυλιανίδης, αφήνοντας αιχμές κατά του ΠΑΣΟΚ που δεν μετέχει στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ανέφερε πως οι δαπάνες για τα ανώτατα ιδρύματα έχουν αυξηθεί, τόνισε όμως πως τα προβλήματα σε πολλές περιπτώσεις παραμένουν. Η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων θα μπορούσε, σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας, να δώσει κίνητρα ανταγωνισμού στα δημόσια Πανεπιστήμια.

    Αντιδράσεις στις δηλώσεις Στυλιανίδη

    Οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    H πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι "το μεγάλο στοίχημα για την χώρα μας είναι μια γενναία και ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση στο δημόσιο πανεπιστήμιο που αποτελεί τη βάση και το εφαλτήριο ανάπτυξης", καταλήγοντας χαρακτηριστικά : "Είναι επικίνδυνη μία κυβέρνηση κι ένας υπουργός που δεν θέλουν και δεν μπορούν να προτείνουν λύσεις, που δηλώνουν αδυναμία και παραίτηση θεωρώντας ως μόνη λύση και απάντηση στο τεράστιο θέμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης το "σοκ" που θα προκαλέσει η ελεύθερη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων".

    Για ένα "απερίγραπτο αντιδραστικό παραλήρημα υπέρ των πανεπιστημίων που επιθυμούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες" κάνει λόγο από την πλευρά του το ΚΚΕ σχολιάζοντας τις δηλώσεις Στυλιανίδη. "Η ομιλία του υπουργού αποκαλύπτει την επιδίωξη της κυβέρνησης να εφαρμόσει με κάθε τίμημα τον νόμο - πλαίσιο και να ολοκληρώσει την αντιδραστική αναπροσαρμογή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος.

    Απαράδεκτες τόσο για το ύφος όσο και για το περιεχόμενο τους χαρακτήρισε ο υπεύθυνος του γραφείου του ΣΥΝ, Ανδρέας Καρύτζης τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας. Όπως τόνισε "είναι φανερό ότι ο κ. Στυλιανιδης δεν μπορεί να κρύψει τον εκνευρισμό του για το γεγονός ότι το σχέδιο αναθεώρησης του άρθρου 16 παρά τη συναίνεση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε μετά τις κινητοποιήσεις της φοιτητικής και πανεπιστημιακής κοινότητας". Ο κ. Καρύτζης κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι απαξιώνει συστηματικά τη δημόσια και δωρεάν παιδεία για να δημιουργήσει χώρο για το εμπόριο πτυχίων και εκτίμησε ότι το εκπαιδευτικό κίνημα θα απαντήσει στις προκλήσεις με νέους αγώνες

    Από τη Λάρισα ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο έχει τα εργαλεία να βρει τον βηματισμό του, θλίβεται που αλλοιώνονται τα λεγόμενά του και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υποστηρίξουν τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστημιακά ιδρύματα.

    [11] Κοινωνία

    Συνεχίζονται οι έλεγχοι του ΕΦΕΤ

    Εισαγγελική έρευνα για το νοθευμένο ηλιέλαιο

    9/5/2008 2:28:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/5/2008 3:37:40 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση της εισαγωγής στη χώρα μας ηλιέλαιου αναμεμειγμένου με ορυκτέλαιο διέταξε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Παναγιώτης Πούλιος. Στο πλαίσιο της έρευνας που θα διενεργήσει ο Εισαγγελέας, θα εξεταστεί πώς εισήχθη το ουκρανικό ηλιέλαιο στη χώρα μας, αν υπήρξε κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και αν διεπράχθη παράβαση του Κώδικα Τροφίμων.

    Εν τω μεταξύ, εντατικούς ελέγχους στην αγορά πραγματοποιούν και σήμερα, Παρασκευή οι αρμόδιες αρχές για τον εντοπισμό επιπλέον ποσοτήτων του επικίνδυνου ηλιέλαιου.

    Όπως ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, οι περισσότερες ποσότητες, έχουν ήδη δεσμευτεί. Η βιομηχανία "Μινέρβα" ανακοίνωσε, ότι ανακαλεί προληπτικά κάποιες παρτίδες ηλιέλαιου, σε συσκευασίες 1,2,5 και 10 λίτρων, οι οποίες φέρουν ημερομηνία λήξεως στο διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου και Μαΐου-Ιουνίου του 2009.

    Στην υπόθεση αναφέρθηκε ο αρμόδιος εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για την ανάπτυξη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, που κατηγόρησε την Κυβέρνηση για ολιγωρία:

    "Η νέα διατροφική κρίση που ξέσπασε στην Ελλάδα με το μολυσμένο ηλιέλαιο από την Ουκρανία κάνει ακόμα πιο εμφανές το έλλειμμα των ελεγκτικών αρχών και την ευθύνη της Κυβέρνησης, η σιγή της οποίας προκαλεί έντονα ερωτηματικά για τις διαστάσεις της κρίσης. Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για την κινητοποίηση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων 15 ημέρες μετά από την απόσυρση του προϊόντος από τις γαλλικές αρχές, το πόσοι τόνοι διατέθηκαν, ποιες ακόμα εταιρείες φέρνουν στη χώρα μας το ηλιέλαιο και πόσα και ποια προϊόντα παράγονται με το μολυσμένο ηλιέλαιο. Το ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας την ευθύνη της κυβέρνησης απαιτεί την άμεση κινητοποίησή της γα το διατροφικό σκάνδαλο", είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

    "Στις 5 Μαΐου ενημερώθηκε ο ΕΦΕΤ για την παρτίδα του μολυσμένου ηλιέλαιου και ξεκίνησε αμέσως τους ελέγχους", δήλωσε ο ΓΓ Καταναλωτή Γιάννης Οικονόμου,στο περιθώριο εκδήλωσης για την Ανταγωνιστικότητα του υπουργείου Ανάπτυξης απαντώντας στην καταγγελία του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ότι ο ΕΦΕΤ είχε ειδοποιηθεί από τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, η ανεπίσημη ενημέρωση που είχε ο φορέας πριν από τις 5 Μαΐου αφορούσε παρτίδες που κατευθύνθηκαν σε άλλες αγορές, της Βρετανίας, της Ισπανίας και του Μαρόκου.

    [12] Πολιτική

    Επίσκεψη Σουφλιά στις επεκτάσεις του μετρό

    Σε 1,5 χρόνο το Υπουργείο Περιβάλλοντος

    9/5/2008 1:15:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε περίπου ενάμιση χρόνο προσδιόρισε την ίδρυση ξεχωριστού Υπουργείου Περιβάλλοντος, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, σε δηλώσεις το πρωί στο Αιγάλεω κατά την επίσκεψή του στα έργα επεκτάσεων του μετρό προς Ανθούπολη και Χαϊδάρι. Ο κ. Σουφλιάς απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την ίδρυση χωριστού Υπουργείου Περιβάλλοντος, είπε χαρακτηριστικά: τα έχω πει και στη Βουλή από τον προηγούμενο Νοέμβριο και έχω δώσει και χρονοδιάγραμμα. Γίνεται εξέταση του θέματος, θα κάνω σχετικές εισηγήσεις. Στην ερώτηση δημοσιογράφου εάν η ίδρυση του υπουργείου Περιβάλλοντος θα είναι σε βάθος χρόνου, ο κ.Σουφλιάς απάντησε: περίπου σε ενάμιση χρόνο από τώρα. Ο κ.Σουφλιάς δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από τις επεκτάσεις της γραμμής 2 προς Ανθούπολη και της γραμμής 3 προς Χαϊδάρι, οι οποίες θα δοθούν στην κυκλοφορία στο τέλος του 2009.

    Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ο διαγωνισμός της επέκτασης της γραμμής 3 από Χαϊδάρι προς Πειραιά θα έχει ολοκληρωθεί προς το τέλος του έτους και αν δεν υπάρξουν ενστάσεις με την έναρξη του νέου έτους θα ξεκινήσουν και τα έργα για την κατασκευή της πολλή σημαντικής, όπως τη χαρακτήρισε αυτής γραμμής. Επίσης ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή της γραμμής V από Πανεπιστημίου προς Γαλάτσι και σύντομα στην κυβερνητική επιτροπή θα κάνει εισήγηση για τη χρηματοδότηση του έργου.

    Ο κ. Σουφλιάς χαρακτήρισε το μετρό ως τεράστιο περιβαλλοντικό έργο για να μην ξεχνάμε και το περιβάλλον και την αρμοδιότητα που έχουμε ως ΥΠΕΧΩΔΕ και για το περιβάλλον, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Η διαδρομή από Χαϊδάρι προς Σύνταγμα θα καλύπτεται μόλις σε 9 λεπτά και θα εξυπηρετεί περίπου 30.000 επιβάτες καθημερινά, ενώ η διαδρομή από Ανθούπολη μέχρι Σύνταγμα θα καλύπτεται σε 11 λεπτά και θα εξυπηρετεί καθημερινά περισσότερους από 75.000 επιβάτες.

    Στο σταθμό του Χαϊδαρίου θα κατασκευαστεί ένα υπερσύγχρονο τετραώροφο πάρκινγκ 530 θέσεων, ενώ αντίστοιχο πάρκινγκ θα κατασκευαστεί και στο σταθμό της Ανθούπολης, δυναμικότητας 450 θέσεων.

    Ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει η προμελέτη για την περαιτέρω επέκταση της γραμμής 2 προς Ίλιον και Πετρούπολη. Όπως τόνισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, σήμερα κατασκευάζεται το μεγαλύτερο μέτωπο έργων μετρό στην Ελλάδα, με προϋπολογισμό που ξεπερνάει τα 2 δισ. ευρώ.

    [13] Κοινωνία

    Συνελήφθη εφοριακός για "φακελάκι"

    9/5/2008 12:44:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Εφοριακός της Ζ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης, που συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων να παίρνει "φακελάκι" ύψους 25.000, παραπέμπεται να δικαστεί αύριο στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης με τις κατηγορίες της παθητικής δωροδοκίας και εκβίασης. Στο εδώλιο, για εκβίαση και άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία. θα καθίσει και ο λογιστής που έδωσε τα χρήματα για να εξυπηρετηθεί σε επαγγελματική του υπόθεση. Η εφοριακός και ο λογιστής οδηγήθηκαν χθες στον Εισαγγελέα, ο οποίος τους παρέπεμψε στο αυτόφωρο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 9 May 2008 - 16:50:13 UTC