Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι στόχοι της ελληνικής οικονομίας
  • [02] Το άρθρο 16 στο επίκεντρο
  • [03] Παροχή ανθρωπιστική βοήθειας χωρίς εμπόδια

    [01] Πολιτική

    Ομιλία του Πρωθυπουργού στο ΣΕΒ

    Οι στόχοι της ελληνικής οικονομίας

    13/5/2008 7:57:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/5/2008 11:31:23 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Παρέμβαση στην ανοικτή συνεδρίαση της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ πραγματοποίησε το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι: "Αντιλήψεις που στρέφονται ενάντια στην επιχειρηματικότητα του Έλληνα, αποβαίνουν σε βάρος, όχι μόνο της Οικονομίας, αλλά και ολόκληρης της Κοινωνίας. Ολόκληρος ο Κόσμος βιώνει, σήμερα, περίοδο σοβαρών αναταράξεων. Η αλόγιστη κατασπατάληση φυσικών πόρων, η αυξανόμενη ρύπανση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, προκαλούν δυσμενή κλιματική αλλαγή, που, με τη σειρά της, επισπεύδει την καταστροφή του περιβάλλοντος. Δημιουργείται, έτσι, ένας φαύλος κύκλος, που, μακροπρόθεσμα, υπονομεύει την ανάπτυξη, απειλεί την ποιότητα στη ζωή μας και θέτει σε αβεβαιότητα το μέλλον ολόκληρου του Πλανήτη. Η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες ολόκληρων λαών, αλλά και ο περιορισμός στις καλλιέργειες για τρόφιμα, ανατρέπουν την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης και εκτινάσσουν στα ύψη τις διεθνείς τιμές βασικών αγαθών".

    Για τις οικονομικές εξελίξεις, ο πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων ότι: "Οι κραδασμοί από τη χρηματοπιστωτική κρίση και την επιβράδυνση της αμερικάνικης οικονομίας, μεταφέρονται στις οικονομίες ολόκληρου του Κόσμου. Οι αλυσιδωτές εκρήξεις στις τιμές του πετρελαίου (που έφτασαν από τα 26 δολάρια το 2003, στα 126 δολάρια σήμερα) εντείνουν ακόμη περισσότερο τις αβεβαιότητες στο σύγχρονο Κόσμο. Σ ολόκληρη την Ευρώπη οι ρυθμοί ανάπτυξης υποχωρούν, ο πληθωρισμός γίνεται έντονα αισθητός και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρεί, προς το δυσμενέστερο, τις εκτιμήσεις της. Ο δρόμος προς το μέλλον, για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, γίνεται πιο απαιτητικός. Σίγουρα, ωστόσο, οι οικονομίες της Ευρωζώνης αποδεικνύονται πιο ανθεκτικές στην αναμέτρησή τους με τη διεθνή πίεση".

    Aναφερόμενος στη χώρα μας ο κ. Καραμανλής είπε πως: "Στην Ελλάδα, οι μεταρρυθμίσεις που προωθήσαμε, στα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, θωράκισαν, σε σημαντικό βαθμό, την Οικονομία μας, διασφάλισαν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και περιορίζουν τις δυσμενείς επιπτώσεις. Τα έως τώρα αποτελέσματα δικαιώνουν τις επιλογές μας και αποδεικνύουν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχίσουμε, εντατικά, τη μεταρρυθμιστική στρατηγική που χαράξαμε. Την ίδια, ωστόσο, στιγμή, οι κρίσιμες προκλήσεις του διεθνούς περιβάλλοντος απαιτούν αυξημένη αίσθηση κοινωνικής ευθύνης, από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, όλα τα συνδικάτα, όλες τις επιχειρήσεις. Υποδεικνύουν σε όλους να αναλάβουμε μια πλατειά κοινωνική δέσμευση. Να αναλάβουμε ξεκάθαρη υποχρέωση για την προστασία του περιβάλλοντος, τη συγκράτηση των τιμών, την απόκρουση νοσηρών φαινομένων. Είναι στόχοι για την επίτευξη των οποίων ο επιχειρηματικός κόσμος μπορεί να αναπτύξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Να προσφέρει, αλλά και να κερδίσει, πολεμώντας τις αρνητικές πρακτικές, που υπονομεύουν την ανάπτυξη, πλήττουν την Κοινωνία και ζημιώνουν όλους τους πολίτες. Οφείλουμε, παράλληλα, να συγκροτήσουμε ένα πανίσχυρο μέτωπο απέναντι σε φαινόμενα αισχροκέρδειας, νοθείας, απάτης".

    Oλοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους στόχους της κυβέρνησης λέγοντας ότι: "Στα τέσσερα προηγούμενα χρόνια, έγιναν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που απέδωσαν (και αποδίδουν) απτά αποτελέσματα. Αναφέρομαι, κυρίως, στη δημοσιονομική προσαρμογή, τη μείωση της φορολογίας, τον αναπτυξιακό νόμο, τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, την αναμόρφωση του Πτωχευτικού Δικαίου, τη δημιουργία νέων αναπτυξιακών εργαλείων. Στο πλαίσιο του Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα" ενισχύθηκαν, έως σήμερα, περισσότερες από 32 χιλ. επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου, εγκρίθηκαν και άρχισαν να πραγματοποιούνται επενδύσεις 9 δις ευρώ. Με τη Σύμπραξη του Δημόσιου Τομέα εγκρίθηκαν και προχωρούν επενδύσεις που ξεπερνούν τα 4 δις ευρώ. Οι ρυθμοί ανάπτυξης (παρά τη μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή) ήταν διπλάσιοι του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Οφείλω, μάλιστα, να υπογραμμίσω ότι οι ρυθμοί αυτοί, σ ένα μεγάλο ποσοστό (περισσότερο από το 50%) οφείλονται στην αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Πετύχαμε, δηλαδή, μια σημαντική ποιοτική αλλαγή στα χαρακτηριστικά της ανάπτυξης, που απεικονίζεται, όχι μόνο στους οικονομικούς, αλλά και στους κοινωνικούς δείκτες. Η ανεργία από το 11%, το Φεβρουάριο του 2004,περιορίστηκε στο 9% το Φεβρουάριο του 2007 και στο 8% τον περασμένο Φεβρουάριο. Βασικό εργαλείο το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς, με συνολικούς (κοινοτικούς και εθνικούς) πόρους, που ξεπερνούν τα 36 δις ευρώ. Κεντρική επιλογή μας η αειφόρος ανάπτυξη της Περιφέρειας, στην οποία κατευθύνουμε το 82% των πόρων του. Σταθερός προσανατολισμός μας είναι η εξωστρέφεια και η ελκυστικότητα της Χώρας, η αύξηση της παραγωγής και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η συνεχής μείωση της ανεργίας".

    Παρέμβαση Γ.Αλογοσκούφη

    Oμιλία στη συνέλευση του ΣΕΒ πραγματοποίησε και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι: "Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ακόμη και κάτω από το πρίσμα της διεθνούς επιβράδυνσης, αναμένεται να είναι διπλάσιος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Θα αναφερθώ σε στοιχεία με βάση τις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για το 2008 και το 2009, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 3,4% και στο 3,3% αντίστοιχα, έναντι 1,7% και 1,5% για την Ευρωζώνη. Η ανεργία αναμένεται να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο εντός του 2008 και του 2009. Τον Φεβρουάριο φέτος η ανεργία ήταν στο 8% από 9% τον Φεβρουάριο του 2007 και 11% τον Φεβρουάριο του 2004. Το δημοσιονομικό έλλειμμα από 7,4% του ΑΕΠ το 2004 μειώθηκε σε κάτω από 3% το 2006 και το 2007. Για φέτος και για το 2009, αναμένεται, με βάση τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να μειωθεί σε 2% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος, σύμφωνα πάλι με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από 99,4% του ΑΕΠ το 2003 αποκλιμακώνεται στο 92,4% φέτος και περαιτέρω, στο 90,2% του ΑΕΠ το 2009".

    Aποκρατικοποιήσεις

    Kάνοντας ειδική αναφορά στις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε: "Με την πολιτική των αποκρατικοποιήσεων δώσαμε ώθηση στον ανταγωνισμό στο τραπεζικό μας σύστημα. Με τις αποκρατικοποιήσεις στις τράπεζες επιτύχαμε την αύξηση του ανταγωνισμού προς όφελος και των επιχειρήσεων και των πολιτών. Τώρα δίνουμε έμφαση στη δημιουργία ανταγωνιστικών συνθηκών στα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τις υπηρεσίες δικτύων. Θα ήθελα να σταθώ λίγο περισσότερο στις αποκρατικοποιήσεις. Γιατί τον καιρό αυτόν λέγονται και ακούγονται πολλά, που δυστυχώς όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αλλά και που ως στόχο έχουν να παραπλανήσουν τον ελληνικό λαό. Στον ΟΤΕ, που βρίσκεται στο προσκήνιο αυτές τις ημέρες, με βάση το πρόγραμμά μας επιδιώκουμε τη σύναψη στρατηγικής συμμαχίας με έναν σημαντικό ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό. Για πολλούς λόγους, που είναι ήδη γνωστοί. Οικονομικούς, τεχνολογικούς, στρατηγικούς. Ήδη οι συζητήσεις βρίσκονται πια σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Με τη συνεργασία αυτή επιδιώκουμε την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του ΟΤΕ - όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή - ενώ παράλληλα διασφαλίζονται και τα εθνικά και τα αμυντικά μας συμφέροντα. Στο πλαίσιο της πολιτικής μας για τις αποκρατικοποιήσεις προχωρά επίσης ο σχεδιασμός για την περαιτέρω συμβολή του ιδιωτικού τομέα στην αξιοποίηση υποδομών, όπως είναι τα λιμάνια και τα αεροδρόμια. Προωθούνται συνεργασίες και συμπράξεις, που συμβάλλουν στην αναβάθμιση των λιμανιών μας και ενδυναμώνουν το ρόλο της χώρας μας ως διαμετακομιστικού κέντρου στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτό είναι ένα μεγάλο «στοίχημα» για τα αμέσως επόμενα χρόνια για τη χώρα μας. Γιατί, η αναβάθμιση των υποδομών μας αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την αξιοποίηση των στρατηγικών μας πλεονεκτημάτων. Με την πολιτική μας ξαναβάζουμε την Ελλάδα στον διεθνή επενδυτικό χάρτη".

    Η θέση της ΓΣΕΕ

    Τοποθέτηση - παρέμβαση - έκανε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, τονίζοντας ότι: "Οι εξελίξεις στην ακρίβεια και στον πληθωρισμό και η αύξηση του δανεισμού των νοικοκυριών ( 24% το 2007 σε σχέση με το 2006 ) δημιουργούν συνθήκες μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και επιδείνωσης των προσδοκιών ζήτησης στην ελληνική οικονομία. Μας ανησυχούν ιδιαιτέρως οι εξελίξεις στην απασχόληση με την συνεχή αύξηση των ευελιξιών στην μισθωτή εργασία και στην απορύθμιση της αγοράς εργασίας. Η γνώμη μας συμπυκνώνεται στην διαπίστωση ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας χαρακτηρίζεται από την εγκατάλειψη κάθε αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής (χαρακτηριστική περίπτωση το Ασφαλιστικό) καθώς και από την προσήλωση της στην διαχείριση των δημοσίων ελλειμμάτων και της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, προκειμένου να επιτευχθούν από το 2010 ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί". Αναφερόμενος στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, ο κ. Παναγόπουλος δήλωσε: "Χρόνια τώρα, αλλά και πρόσφατα η ΓΣΕΕ και ΣΕΒ με τη σύναψη ΕΓΣΣΕ δίνουν περιεχόμενο και στη διαπραγμάτευση και στην κοινωνική συνεννόηση. Επίλεκτα μέλη του Συνδέσμου σας όμως, όπως είναι οι Τράπεζες, αρνούνται να δώσουν εξουσιοδοτήσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων για Συλλογική Σύμβαση με την ΟΤΟΕ. Αμφισβητούν δηλαδή το θεσμικό πλαίσιο των ελεύθερων διαπραγματεύσεων, ανοίγοντας συνολικά ένα επικίνδυνο για τους θεσμούς αλλά και για την Ευρωπαϊκή πρακτική, ζήτημα. Η στάση των Τραπεζών δεν γίνεται αποδεκτή ιδιαίτερα μάλιστα όταν η άρνηση προέρχεται από το κρίσιμο μέγεθος που δίνει το ποσοστό διαπραγματευτικής ικανότητας που προβλέπει ο Νόμος. Και το κρίσιμο αυτό μέγεθος συμπυκνώνεται σε Τράπεζες που η πολιτεία επέλεξε τη διοίκησή τους".

    Ομιλία Δ. Δασκαλόπουλου

    O πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης στην ανοιχτή συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου, τόνισε μεταξύ άλλων: "Tα κόμματα βρίσκονται σε μία ιδιότυπη ομηρία σε σχέση με την κοινή γνώμη, καθώς ενστικτωδώς, η κοινωνία αντιλαμβάνεται την ανάγκη της αλλαγής, αλλά, αυτόματα, χωρίς σκέψη, αντιδρά σε κάθε αλλαγή. Η κοινωνική αυτή φοβία αντικατοπτρίζεται στα κόμματα, καθιστώντας τα άτολμα όταν είναι στην εξουσία και πλειοδοτικά σε καταγγελίες όταν είναι στην αντιπολίτευση. Η βούληση των ηγεσιών προσκρούει στα οχυρά της αδράνειας και της υπεράσπισης περιχαρακωμένων συμφερόντων. Οι ίδιοι οι κομματικοί μηχανισμοί υποτάσσονται στον λαϊκισμό και γίνονται συχνά τροχοπέδη στις αλλαγές που η ηγεσία τους ευαγγελίζεται. Η δημόσια διοίκηση, απαίδευτη και ευθυνόφοβη, δεν είναι ικανή να υλοποιήσει τα μεταρρυθμιστικά προγράμματα. Το κράτος σπαταλά πόρους και υστερεί στην παροχή υπηρεσιών. Το συνδικαλιστικό κίνημα, δεν αντιμετωπίζει προνοητικά ούτε τις επερχόμενες απειλές κατά των ίδιων των εργαζομένων, ούτε την οικονομική απόγνωση των ανέργων -ιδιαίτερα των νέων, των γυναικών και των μεσήλικων. Τα μέσα ενημέρωσης οφείλουν να φορτίζουν δημιουργικά την κοινωνία, αντί να καλλιεργούν τις παθογένειές της με άλλοθι την τηλεθέαση.

    [02] Πολιτική

    Το άρθρο 16 στο επίκεντρο

    13/5/2008 10:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/5/2008 11:26:24 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Το άρθρο 16 για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων βρέθηκε την Τρίτη στο επίκεντρο της διαδικασίας για την Αναθεώρηση του Συντάγματος στη Βουλή. Ο υπουργός Παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου, θέση την οποία συμμερίστηκε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ενώ αντίθετα το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν υπέρ της αναβάθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου και κατά της ίδρυσης ιδιωτικών. Το ΠΑΣΟΚ δεν παίρνει μέρος στη διαδικασία. Ο κ. Στυλιανίδης αποκάλυψε στην ομιλία του ότι τον Ιούνιο του 1996 ο Γιώργος Παπανδρέου ως υπουργός Παιδείας, πέρασε νόμο ο οποίος συνυπογράφεται από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τότε υπουργό Δικαιοσύνης, στον οποίο προβλέπεται η ίδρυση πανεπιστημίου Ελληνικών Σπουδών ιδιωτικού δικαίου με έδρα την Αρχαία Ολυμπία και δίδακτρα.

    [03] Κόσμος

    Ζήτησε η Ε.Ε. από το καθεστώς της Μιανμάρ

    Παροχή ανθρωπιστική βοήθειας χωρίς εμπόδια

    13/5/2008 8:34:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό, Ρόιτερ

    Η εξασφάλιση της πρόσβασης χωρίς προσκόμματα στους εκπροσώπους των ανθρωπιστικών οργανώσεων που βρίσκονται στη Μιανμάρ, για να βοηθήσουν τα χιλιάδες θύματα του καταστροφικού κυκλώνα Ναργκίς και παράλληλα η διατύπωση προς το καθεστώς της χώρας, του αιτήματος λήψης έκτακτων μέτρων, ήταν το αποτέλεσμα της συνάντησης των υπουργών Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη . Με αυτό τον στόχο αναχώρησε για τη Μιανμάρ, ο ευρωπαίος επίτροπος για την Ανάπτυξη, Λουί Μισέλ, ο οποίος έλαβε την σχετική άδεια εισόδου για να επισκεφθεί την ασιατική χώρα σε μια "αυστηρά ανθρωπιστική αποστολή", όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος. Ταυτόχρονα συνεχίζεται και η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες, που υπολογίζεται να έχει σαν κόστος επιχείρησης τα έξι εκατομμύρια δολάρια. Το Γραφείο Ελλάδας της Ύπατης Αρμοστείας απευθύνει επείγουσα έκκληση για ενίσχυση αυτής της διεθνούς προσπάθειας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον Τομέα Ανάπτυξης Πόρων στο 210 6726296. Ο προσωρινός απολογισμός των θυμάτων από τον κυκλώνα Ναργκίς είναι 31.938 νεκροί και 29.770 αγνοούμενοι. Διπλωμάτες ωστόσο κάνουν λόγο για περισσότερους από 100.000 νεκρούς. Ο αριθμός των πληγέντων υπολογίζεται στα δυο εκατομμύρια.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 13 May 2008 - 20:49:48 UTC