Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απεργιακό μέτωπο
  • [02] Συνεχίζουν οι φορτηγατζήδες
  • [03] Μιανμάρ: Σύνοδο δωρητών προτείνει ο ΟΗΕ
  • [04] Κίνα: Ο σεισμός "έσβησε" ολόκληρες πόλεις
  • [05] Καταναλωτικό μποϋκοτάζ
  • [06] Κάτω από τα 124 δολάρια το αργό
  • [07] Ινδία: Ανέλαβαν την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση
  • [08] Υποχώρησε η λιβανική Κυβέρνηση
  • [09] Πολύνεκρες ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα
  • [10] ΗΠΑ: Ομπάμα στηρίζει ο Έντουαρντς

    [01] Οικονομία

    Συγκεντρώσεις το μεσημέρι στην Αθήνα

    Απεργιακό μέτωπο

    15/5/2008 8:33:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/5/2008 11:20:45 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κινητοποιήσεις σήμερα από ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ομοσπονδίες στις τράπεζες και στις ΔΕΚΟ, διεκδικώντας νέο μισθολόγιο και ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων. Στις 12.30 η ΓΣΕΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, η ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κοραή και το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Εικοσιτετράωρη απεργία έχουν κηρύξει οι εργαζόμενου σε ΟΤΕ και λιμάνια Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, τρίωρη στάση εργασίας από τις 12.00 σε ΔΕΗ , ΕΛΤΑ, Ολυμπιακή και ΕΥΔΑΠ. Τετράωρη στάση εργασίας, 11:00-15:00, θα κάνουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι με απόφαση της ΑΔΕΔΥ η οποία διεκδικεί νέο μισθολόγιο. Τρίωρη στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 15:00 πραγματοποιεί και η ΠΟΣΠΕΡΤ. Κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα, το πρόγραμμα της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου θα μεταβληθεί αναλόγως, ενώ δεν θα δημοσιευτούν ειδήσεις στον επίσημο διαδικτυακό τόπο της ΕΡΤ.

    Αλλαγές στις πτήσεις

    Σήμερα απεργούν και οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Probank, FBB, HSBC, BNP Paribas, Citibank, Ελληνική Τράπεζα, American Express και Κύπρου, με κύριο αίτημα την υπογραφή κλαδικής σύμβασης.

    Για δεύτερη ημέρα απεργούν και οι νοσοκομειακοί γιατροί, ενώ, τετράωρη στάση εργασίας 11:00-15:00 πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ.

    Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προσχωρούν σε 4ωρη στάση εργασίας από τις 11.00, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθούν δεκάδες πτήσεις όλων των αεροπορικών εταιρειών.

    Οι Ολυμπιακές Αερογραμμές έχουν ακυρώσει 40 δρομολόγια ενώ έχουν αλλάξει ώρα αναχώρησης σε 24 δρομολόγια. Για περισσότερες πληροφορίες, το επιβατικό κοινό μπορεί να επικοινωνεί με τις κρατήσεις των Ολυμπιακών Αερογραμμών στα τηλέφωνα 210-966 66 66 και 801-11-44 444

    Η Aegean Airlines ακυρώνει 28 πτήσεις, ενώ αλλάζει ώρα αναχώρησης σε 52 πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού. Για περισσότερες πληροφορίες: 801 11 20000 (από σταθερό) και 210 6261000 (από κινητό).

    [02] Οικονομία

    Μεγάλα προβλήματα στον ανεφοδιασμό της αγοράς

    Συνεχίζουν οι φορτηγατζήδες

    15/5/2008 10:29:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Κανονικά γίνεται πλέον ο ανεφοδιασμός της αγοράς με καύσιμα, μετά την χτεσινή απόφαση των ιδιοκτητών βυτιοφόρων για αναστολή της απεργίας τους, με ψήφους 43 ψήφους υπέρ και 29 κατά, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας τους. Την ίδια ώρα κανονικά συνεχίζουν την απεργία τους οι ιδιοκτήτες φορτηγών Δ.Χ. "Πήραμε την ευθύνη με βάση το κοινό καλό να αναστείλουμε την απεργία", δήλωσε ο γ.γ. της Ομοσπονδίας των ιδιοκτητών βιτιοφόρων. Ωστόσο ανοιχτό παραμένει το θέμα της αύξησης του κομίστρου -πέραν του 5% που θα ισχύει από 19 Μαΐου και που αποτελούσε και το βασικό αίτημα των απεργών- παρά τη διαβεβαίωση του Υπουργού Μεταφορών για επανεξέταση του θέματος από το Σεπτέμβρη, σε περίπτωση συνέχισης της ανόδου της τιμής του πετρελαίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ιδιοκτητών βυτιοφόρων, η αγορά των καυσίμων θα έχει ομαλοποιηθεί πλήρως μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες, ενώ έμφαση θα δοθεί στην Περιφέρεια.

    Αντίθετα, συνεχίζουν την απεργία τους οι ιδιοκτήτες φορτηγών Δ.Χ., εντείνοντας σημαντικά τα προβλήματα στον ανεφοδιασμό της αγοράς με εμπορεύματα, αλλά και είδη πρώτης ανάγκης, όπως φάρμακα και οπωροκηπευτικά. Πολλά είναι τα προβλήματα για τους παραγωγούς οι οποίοι βλέπουν τα προϊόντα τους να σαπίζουν. "Η κοινωνία δεν μπορεί να είναι όμηρος μιας ομάδας που ζητά την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων της", δήλωσε χθες Τετάρτη ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης ενώ κύκλοι του Υπουργείου τόνιζαν ότι αν διογκωθεί το πρόβλημα ελλείψεων στην αγορά η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάρει μέτρα για τον ομαλό εφοδιασμό της, αλλά στα μέτρα αυτά δεν περιλαμβάνεται η επίταξη.

    Να μην στηρίξει οποιαδήποτε λύση της απεργίας σε βάρος της οδικής ασφάλειας των πολιτών, κάλεσε εκ νέου την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενη σ ένα από τα βασικά αιτήματα των απεργών, στις ώρες κυκλοφορίας των φορτηγών στις εθνικές οδούς.

    [03] Κόσμος

    Δεν υποχωρεί η χούνα για τη βοήθεια

    Μιανμάρ: Σύνοδο δωρητών προτείνει ο ΟΗΕ

    15/5/2008 9:36:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/5/2008 11:48:53 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την σύγκληση μιας κατεπείγουσα Συνόδου δωρητριών χωρών, πρότεινε ο ΟΗΕ, που εκτίμησε χθες Τετάρτη ότι ο κυκλώνας Ναργκίς έπληξε έως και 2,5 εκατ. ανθρώπους στην Μιανμάρ καθώς η στρατιωτική χούντα στη χώρα επιχείρησε εκ νέου να θέσει όρια στον τρόπο παράδοσης της ξένης βοήθειας. Ανώτατο στέλεχος της Ε.Ε. για θέματα διεθνούς βοήθειας δήλωσε ότι οι περιοριστικοί όροι που θέτει το στρατιωτικό καθεστώς στους ξένους εργαζόμενους σε υπηρεσίες αρωγής και στην μεταφορά και χρήση εξοπλισμού αυξάνει τον κίνδυνο να υπάρξει λιμός και να διαδοθούν ασθένειες στους επιζώντες της καταστροφής από το ακραίο αυτό καιρικό φαινόμενο. Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Σάμακ Σουνταραβέτζ, που συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Μιανμάρ Τέιν Σέιν στη Γιανγκόν και τον κάλεσε να άρει τους περιορισμούς όσον αφορά τη χορήγηση βίζας στους ξένους εργαζόμενους στις υπηρεσίες αρωγής, έλαβε την απάντηση ότι το στρατιωτικό καθεστώς μπορεί "να αντιμετωπίσει τα προβλήματα μόνο του".

    Κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο στην Μιανμάρ μετέδωσε ότι ο επίσημος απολογισμός της καταστροφής αυξήθηκε σε 38.491 νεκρούς, 1.403 τραυματίες και 27.838 αγνοούμενους. Όμως, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού εκτίμησε βάσει αναφορών από 22 οργανώσεις που επιχειρούν στην Μιανμάρ ότι ο απολογισμός των νεκρών κυμαίνεται μεταξύ 68.833 και 127.990.

    Στη Νέα Υόρκη ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, που φέρεται να έχει εκφράσει ανυπομονησία και απογοήτευση εξαιτίας των αργών αντιδράσεων του στρατιωτικού καθεστώτος της Μιανμάρ, κάλεσε να πραγματοποιηθεί μια Σύνοδος δωρητών σε υψηλό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης και είχε συνομιλίες με εκπροσώπους χωρών της Ασίας, της Ευρώπης και της Αμερικής.

    Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στον ΟΗΕ Τζων Σώουερς άφησε να εννοηθεί ότι η Σύνοδος θα αποτελέσει κάτι παραπάνω από μια απλή Σύνοδο δωρητριών χωρών, χαρακτηρίζοντάς την ως μια "σημαντική διεθνή συνάντηση".

    Αν και ο πρεσβευτής της Μιανμάρ στον Οργανισμό Κιάου Τιντ Σουέ εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η κρίση δεν πολιτικοποιήθηκε και παραμένει ένα ζήτημα ανθρωπιστικού χαρακτήρα, ο Μπαν, ο Σώουερς και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ζαλμάυ Χαλιλζάντ, συμφώνησαν ότι η "αποτυχία" αντιμετώπισης της κρίσης αναπόφευκτα θα "πολιτικοποιήσει" το θέμα, ειδικά εάν "η βοήθεια δεν επιτραπεί να φθάσει με έγκαιρο τρόπο για να σωθούν ζωές", όπως είπε ο Χαλιλζάντ. "Δεν πρέπει να χαθεί χρόνος. Η Κυβέρνηση της Μιανμάρ έχει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι θα σωθούν ζωές, δε θα χαθούν".

    Πάντως, μέχρι στιγμής η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο δεν έχουν υποστηρίξει επίσημα τουλάχιστον τη θέση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, που είχε δηλώσει πως η χούντα της Μιανμάρ θα πρέπει να "καταναγκασθεί" να δεχθεί την ξένη βοήθεια, αναφερόμενος στην ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να προστατεύσει τους πολίτες της χώρας, κάνοντας μια έμμεση σύνδεση με την περίπτωση του Κοσόβου.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη στρατιωτική χούντα της χώρας, με ποσοστό που φτάνει το 92,4% των ψήφων οι κάτοικοι της Μιανμάρ ενέκριναν το νέο Σύνταγμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαΐου σχεδόν σ όλες τις περιοχές της χώρας με εξαίρεση αυτές που επλήγησαν από τον καταστροφικό κυκλώνα. Το τηλεοπτικό δίκτυο MRTV, που ελέγχεται από το στρατιωτικό καθεστώς, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα και μετέδωσε ότι οι συμμετοχή των ψηφοφόρων έφτασε το 99%.

    [04] Κόσμος

    Επικρίσεις για τις καταρρεύσεις τόσων σχολείων

    Κίνα: Ο σεισμός "έσβησε" ολόκληρες πόλεις

    15/5/2008 10:08:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πολλές κινεζικές πόλεις κοντά στο επίκεντρο σχεδόν έσβησαν από το χάρτη από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα τη Δευτέρα, δήλωσε χθες Τετάρτη αξιωματούχος του στρατού, ενώ ο επίσημος απολογισμός των νεκρών ξεπέρασε τους 15.000 και άλλοι τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι αγνοούνται μόνο στην πόλη Σίφανγκ, σύμφωνα με το κρατικό κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα. Στρατιωτικά ελικόπτερα διένειμαν βοήθεια, ιατρικό προσωπικό και στρατιώτες σε δυσπρόσιτες περιοχές κοντά στο επίκεντρο. Οι βροχοπτώσεις στις πληγείσες περιοχές δυσχέραναν τις πτήσεις ελικοπτέρων σε περιοχές κοντά στο επίκεντρο, ενώ ο στρατός ακόμη προσπαθεί να αποκαταστήσει το οδικό δίκτυο κοντά στην Ουέντσουαν. Στο μεταξύ οι κινεζικές Αρχές δέχθηκαν την προσφορά της ιαπωνικής Κυβέρνησης να αποστείλει ένα σωστικό συνεργείο για να βοηθήσει στις προσπάθειες διάσωσης των χιλιάδων παγιδευμένων, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κιν Γκανγκ στο Πεκίνο. Θα πρόκειται για την πρώτη ομάδα ξένων που θα μεταβεί στην Κίνα για να συνδράμει τις προσπάθειες διάσωσης. Από το Τόκιο έγινε γνωστό ότι θα σταλούν περίπου 60 διασώστες. Στο μεταξύ, αρκετοί Κινέζοι διατυπώνουν ερωτήματα και επικρίσεις για το γεγονός ότι τόσο πολλά σχολεία κατέρρευσαν εξαιτίας του σεισμού.

    Ο σεισμός των 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 12 Μαΐου, ενώ τα περισσότερα παιδιά ήταν στα θρανία. Και η κατάρρευση σχολείων σε ολόκληρη την περιοχή που επλήγη σημαίνει ότι ο αριθμός των μαθητών και μαθητριών ανάμεσα στα θύματα είναι δυσανάλογα μεγάλος. Το γεγονός εγείρει αρκετά ερωτηματικά για την αντισεισμική προστασία των σχολείων, σε μια χώρα που αναζητά απαντήσεις για την τραγωδία.

    "Γιατί τα σχολικά κτήρια πάντα κατέρρεαν πρώτα; Ποιος είναι υπεύθυνος για τα φτωχά αυτά παιδιά; ", έγραψε ένας Κινέζος blogger με το ψευδώνυμο Σουν στο δημοφιλές qq.com. Στην Χάνουανγκ, περίπου 60 χλμ. ανατολικά του επικέντρου του σεισμού, στην επαρχία Σίτσουαν, ένα σχολείο κατέρρευσε και οι πάνω όροφοι του τετραώροφου κτίσματος καταπλάκωσαν 300 μαθητές και δασκάλους. Μια γυναίκα, πάνω από τη σορό της 17χρονης κόρης της, είπε απλά, "όλη η τάξη χάθηκε". Και πρόσθεσε "η δύναμη του σεισμού ήταν πολύ μεγάλη και το κτίριο πολύ παλιό".

    Η απώλεια τόσων παιδιών είναι ιδιαίτερα οδυνηρή στην Κίνα, που προωθεί μια αυστηρή πολιτική οικογενειακού προγραμματισμού για να καμφθεί η αύξηση του πληθυσμού, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των οικογενειών να έχει μόνο ένα παιδί και να επενδύει συναισθηματικά και οικονομικά τα πάντα σ αυτό.

    Άλλοι γονείς έλεγαν ότι το συγκεκριμένο κτήριο, που είχε κτισθεί το 1967, ήδη σχεδιαζόταν να εγκαταλειφθεί. "Έπαιζαν με τις ζωές (σ.σ. των παιδιών)", είπε ένας γονέας. Ακόμη κι επίσημα ΜΜΕ, όπως η China Daily, σημειώνουν ότι η έκταση της καταστροφής εγείρει "ορισμένα άβολα ερωτήματα για την δομική ποιότητα των σχολικών κτηρίων".

    [05] Κοινωνία

    Καταναλωτικό μποϋκοτάζ

    15/5/2008 11:13:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε μποϋκοτάζ κατά της ακρίβειας έχουν καλέσει σήμερα η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος (ΙΝΚΑ) και άλλες καταναλωτικές Ενώσεις, ζητώντας από τους καταναλωτές να μην δώσουν ούτε ένα ευρώ στην αγορά και να αντισταθούν με αυτό τον τρόπο στη νοθεία των προϊόντων και στην κερδοσκοπία.

    Στελέχη του Ινστιτούτου Καταναλωτών μοιράζουν από το πρωί φυλλάδια στην πλατεία Συντάγματος και σε κεντρικά σημεία πολλών επαρχιακών πόλεων, ενώ παράλληλα ενημερώνουν τους καταναλωτές για την αναγκαιότητα της σημερινής αντίδρασης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΙΝΚΑ θα καλέσει σύντομα τους καταναλωτές και σε μποϋκοτάζ συγκεκριμένων προϊόντων.

    [06] Οικονομία

    Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της Σιγκαπούρης

    Κάτω από τα 124 δολάρια το αργό

    15/5/2008 10:57:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Κάτω από τα 124 δολάρια το βαρέλι διαπραγματεύεται σήμερα η τιμή του αργού στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία παρά την μικρότερη από την αναμενόμενη αύξηση των αμερικανικών στρατηγικών αποθεμάτων. Στην αγορά της Σιγκαπούρης, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου υποχωρούσε το πρωί κατά 43 σεντς στα 123,79 δολάρια το βαρέλι από τα 124,22 δολάρια που έκλεισε χθες στη Νέα Υόρκη. Η τιμή του Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας υποχωρούσε επίσης κατά 31 σεντς στα 121,55 δολάρια. Οι τιμές του μαύρου χρυσού υποχώρησαν χθες πάνω από ένα δολάριο στη Νέα Υόρκη καθώς μειώνεται η ζήτηση σε πετρέλαιο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αγορά του πετρελαίου φαίνεται να καταγράφει μια τάση "ανάπαυλας" στην αύξηση των τιμών μετά την ενίσχυσή τους σχεδόν κατά 15 δολάρια από την 1η Μαΐου. Στην εβδομαδιαία ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας καταγράφεται μια άνοδος μικρότερη της αναμενόμενης στα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ και μείωση της βενζίνης, αλλά η εξέλιξη αυτή δεν προκάλεσε αύξηση των τιμών.

    [07] Κόσμος

    Η άγνωστη οργάνωση "Ινδοί Μουτζαχεντίν"

    Ινδία: Ανέλαβαν την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση

    15/5/2008 9:49:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Μια άγνωστη οργάνωση, που αυτοαποκαλείται Ινδοί Μουτζαχεντίν, διεκδίκησε την ευθύνη για την τοποθέτηση βομβών στην πόλη Τζαϊπούρ στη δυτική Ινδία την Τρίτη, ενέργεια που στοίχισε τη ζωή σε 63 ανθρώπους και τον τραυματισμό άλλον 216. Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι η Οργάνωση έστειλε αποσπάσματα βίντεο που απεικονίζουν πακέτα τοποθετημένα στις σχάρες ποδηλάτων, που οι Μουτζαχεντίν υποστήριξαν ότι περιείχαν τις βόμβες. Τα αποσπάσματα μεταδόθηκαν από τηλεοπτικά δίκτυα εθνικής εμβέλειας. "Εξετάζουμε την αυθεντικότητα του βίντεο και των ισχυρισμών προς το παρόν", δήλωσε ο αξιωματούχος Πάνκατζ Σιχ από την Τζαϊπούρ στο πρακτορείο Ρόιτερς. Ο Βασουντάρα Ράτζα, Πρωθυπουργός του Ρατζαστάν, του ομόσπονδου ινδικού κρατιδίου του οποίου η Τζαϊπούρ είναι η πρωτεύουσα, δήλωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι Αρχές προέβησαν σε δύο συλλήψεις στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση.

    [08] Μ. Ανατολή

    Υποχώρησε η λιβανική Κυβέρνηση

    15/5/2008 9:23:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ακύρωσε η Κυβέρνηση του Λιβάνου τα μέτρα που είχαν εξοργίσει την οργάνωση Χεζμπολάχ και προκάλεσαν τις χειρότερες εσωτερικές συγκρούσεις μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-1990. Η -υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ- Κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φουάντ Σινιόρα ανακοίνωσε ότι τα μέτρα κατά της Χεζμπολάχ ακυρώνονται, λαμβάνοντας υπόψη σχετικό αίτημα του λιβανικού στρατού, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ειρήνη και να ενισχυθεί η προσπάθεια του Αραβικού Συνδέσμου για μεσολάβηση ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τη Χεζμπολάχ για να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση των τελευταίων 18 μηνών. "Η Κυβέρνηση αποφάσισε να συμφωνήσει με την υπόδειξη του στρατού, που περιλαμβάνει την ακύρωση δύο αποφάσεων", δήλωσε ο υπουργός Ενημέρωσης, Γκάζι αλ-Αρίντι. Κορυφαίο στέλεχος της αντιπολίτευσης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της Κυβέρνησης. "Καλωσορίζουμε το βήμα που έκανε η Κυβέρνηση και θεωρούμε ότι δικαιολογεί τον τερματισμό της εκστρατείας ανυπακοής", δήλωσε το στέλεχος της αντιπολίτευσης.

    Λίγο μετά την δήλωση που έκανε ο Υπουργός Ενημέρωσης, υποστηρικτές της Χεζμπολάχ άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα στους δρόμους της Βηρυτού, εκδηλώνοντας την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη, την οποία θεωρούν νίκη της οργάνωσης.

    Η Χεζμπολάχ ζητούσε την άρση της απαγόρευσης λειτουργίας του δικτύου επικοινωνιών της οργάνωσης και την ακύρωση της απόλυσης του επικεφαλής ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, ο οποίος πρόσκειται στη Χεζμπολαχ.

    Η οπισθοχώρηση της Κυβέρνησης θεωρείται επίσης βήμα στην κατεύθυνση της εκτόνωσης της έντασης με την αντιπολίτευση, που έχει ως αποτέλεσμα να μένει η χώρα χωρίς Πρόεδρο από το Νοέμβριο.

    [09] Μ. Ανατολή

    Πολύνεκρες ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα

    15/5/2008 9:06:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δύο ένοπλοι - μέλη της Χαμάς, σκοτώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης σε αεροπορική επιδρομή των Ισραηλινών στα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Ένα ισραηλινό αεροσκάφος εκτόξευσε πύραυλο εναντίον ομάδας ενόπλων που φυλούσαν τα σύνορα. Από την ισχυρή έκρηξη σκοτώθηκαν δύο Παλαιστίνιοι. Ο επικεφαλής των υπηρεσιών παροχής άμεσης βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, Μοαγουία Χασάνι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από την τελευταία αεροπορική επιδρομή των Ισραηλινών στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας. Νωρίτερα είχαν σκοτωθεί τέσσερις Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων ένας έφηβος μαθητής, και εννέα είχαν τραυματιστεί, από σειρά αεροπορικών επιδρομών που εξαπέλυσαν οι Ισραηλινοί στο νότιο και στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

    [10] Κόσμος

    ΗΠΑ: Ομπάμα στηρίζει ο Έντουαρντς

    15/5/2008 8:52:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Υπέρ της υποψηφιότητας του Μπαράκ Ομπάμα στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου τάχθηκε ο πρώην υποψήφιος Τζον Έντουαρντς, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του στρατοπέδου του Αμερικανού γερουσιαστή. Ο Έντουαρντς, που στις εκλογές του 2004 ήταν υποψήφιος για την αμερικανική αντιπροεδρία, έφυγε από την κούρσα του Δημοκρατικού Κόμματος τον Ιανουάριο. Έκτοτε τόσο ο Μπαράκ Ομπάμα, όσο και η Χίλαρι Κλίντον προσπάθησαν να εξασφαλίσουν την υποστήριξή του, αλλά ο Έντουαρντς μέχρι τώρα απέφευγε να συνταχθεί με κάποιον από τους δύο. Σήμερα όμως, αποφάσισε να ανακοινώσει ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Μπαράκ Ομπάμα, κάτι που θα γίνει σε προεκλογική συγκέντρωση στο Γκράντ Ράπιντς του Μίσιγκαν. Η στήριξη του Έντουαρντς στον Ομπάμα αναμένεται ότι θα είναι καθοριστικής σημασίας στην προσπάθεια του γερουσιαστή του Ιλινόις να κατακτήσει το χρίσμα και να αγωνιστεί για την είσοδο του στον Λευκό απέναντι από τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Τζον ΜακΚέιν.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 15 May 2008 - 8:50:40 UTC