Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πειρατεία λογισμικού
  • [02] Απόρρητο συνδιαλέξεων
  • [03] Έκτακτο συνέδριο ΕΝΑΕ
  • [04] Αναθεώρηση Συντάγματος
  • [05] Σύσκεψη για τις τιμές των τροφίμων
  • [06] Ποινική δίωξη κατά ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
  • [07] Ομιλία Α. Παπαρήγα στο Σύνταγμα
  • [08] Αλλαγές δρομολογίων των ΟΑ

    [01] Τεχνολογία

    Έρευνα στην Ελλάδα

    Πειρατεία λογισμικού

    15/5/2008 11:12:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Η πειρατεία λογισμικού ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Ελλάδα έφθασε στο 58% για το 2007, καταγράφοντας για δεύτερη συνεχή χρονιά μείωση 3 ποσοστιαίων μονάδων. Ωστόσο, οι οικονομικές απώλειες από την πειρατεία λογισμικού εκτιμώνται σε 136 εκατ. ευρώ σε σχέση με 125 εκατ. ευρώ που ανήλθαν το 2006, γεγονός που αποδίδεται στην αύξηση της αγοράς πληροφορικής και την υποτίμηση του δολαρίου σε σχέση με άλλες ισοτιμίες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παγκόσμιας μελέτης πειρατείας λογισμικού Η/Υ του διεθνούς οργανισμού Business Software Alliance (BSA) που εκπροσωπεί τον παγκόσμιο κλάδο λογισμικού. Η μελέτη αυτή περιλαμβάνει 108 χώρες και διεξήχθη αποκλειστικά από την IDC, τη μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία αναλύσεων και προβλέψεων στον τομέα της πληροφορικής.

    "Τα αποτελέσματα της μελέτης αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο στις προσπάθειες για την πάταξη του φαινομένου της πειρατείας λογισμικού. Βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο και οι ενέργειες που γίνονται πρέπει να εντατικοποιηθούν ώστε να μπορέσουμε να πλησιάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο", τόνισε η κα Αρχοντούλα Παπαπαναγιώτου, Νομικός Σύβουλος της BSA στην Ελλάδα. "Η περαιτέρω μείωση του δείκτη πειρατείας, θα ωφελήσει ακόμα περισσότερο τους καταναλωτές, τις εγχώριες εταιρίες λογισμικού και παροχής υπηρεσιών, τις μικρές επιχειρήσεις και την κοινωνία γενικότερα", πρόσθεσε.

    Η μείωση του ποσοστού, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οφείλεται στις συστηματικές ενέργειες του ελληνικού κράτους για προάσπιση των πνευματικών δικαιωμάτων και περιορισμό της φοροδιαφυγής από τη χρήση πειρατικών προγραμμάτων λογισμικού. Ωστόσο, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, η πειρατεία λογισμικού στην Ελλάδα δεν "μεταφράζεται" αποκλειστικά σε οικονομικές απώλειες για τον κλάδο της πληροφορικής. Μελέτη της BSA που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο 2008 προβλέπει ότι εάν το ποσοστό πειρατείας μειωθεί 10 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2012, θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερες από 1.000 νέες θέσεις εργασίας, να συμβάλλει στην εθνική οικονομία κατά 261 εκατ. ευρώ και να αποφέρει 88 εκατ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα.

    [02] Κοινωνία

    Κατατέθηκε νομοσχέδιο στη Βουλή

    Απόρρητο συνδιαλέξεων

    15/5/2008 10:26:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ-105,8 ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τη θωράκιση του απορρήτου των τηλεφωνικών ή προφορικών συνδιαλέξεων και τη διασφάλιση της ιδιωτικής ζωής τρίτων, από τις κρυφές κάμερες και τη χρήση προϊόντων υποκλοπής, επιχειρεί να εξασφαλίσει το νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στη Βουλή.

    Με τις 15 ρυθμίσεις απαγορεύεται η χρήση αποδεικτικών μέσων που ελήφθησαν με παράνομο τρόπο (βιντεοσκόπηση με κρυφή κάμερα, καταγραφή συνομιλιών που έχουν υποκλαπεί ή αποτυπωθεί σε μνήμες κινητών τηλεφώνων, φωτογραφικών μηχανών, dvd κλπ.) ακόμη κι ενώπιον των δικαστηρίων εκτός των περιπτώσεων που εξαιρούνται από το Σύνταγμα.

    Παράλληλα αναβαθμίζεται σε κακούργημα η παραβίαση του απορρήτου της ιδιωτικής ζωής και θα επισύρει ποινή κάθειρξης μέχρι 10 χρόνια, ενώ ίδια ποινή προβλέπεται και για όποιον κάνει χρήση της πληροφορίας ή του υλικού φορέα στην οποία έχει αποτυπωθεί η επικοινωνία.

    Επίσης, πρώτη φορά θεσπίζεται ο θεσμός του ειδικού σχεδίου πολιτικής ασφάλειας των επικοινωνιών, όπου ο πάροχος δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών υποχρεώνεται να καταρτίζει αρχές στρατηγικής βάσει των κανονισμών της ΑΔΑΕ για την αποτελεσματική προστασία και διασφάλιση του απορρήτου της επικοινωνίας, ενώ ως κακούργημα αντιμετωπίζεται η παραβίαση του απορρήτου όταν υπάρχει σκοπός περιουσιακού οφέλους ή όταν μπορεί να προκληθεί κίνδυνος στο δημοκρατικό πολίτευμα ή στην ασφάλεια του κράτους ή στην ασφάλεια εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας.

    Που αποσκοπεί και τι αποβλέπει το ν/σ

    Το νομοσχέδιο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, αποσκοπεί στην προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών, την περιφρούρηση και θωράκιση των ιδιωτικών δικαιωμάτων, της ιδιωτικής, ζωής και της προσωπικότητας του ατόμου από τις κάθε μορφής παραβιάσεις, που έχουν καταστεί σήμερα δυνατές με τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας στον τομέα αυτό. Επίσης, το νομοσχέδιο αποβλέπει στη διασφάλιση του απορρήτου των υπηρεσιών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και διευρύνονται, με αυτό, τα όρια του αξιοποίνου στο έγκλημα της παραβίασης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας και της προφορικής συνομιλίας (άρθρο 370Α). Με τα 15 άρθρα-ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, περιορίζεται κατά τον πλέον εφικτό τεχνικά τρόπο η δυνατότητα παρεμβάσεων και υποκλοπών των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων μέσω σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Ειδικότερα, με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου:

    «Α. O πάροχος υπηρεσιών επικοινωνιών (εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας) υποχρεούται να προβαίνει σε τακτικούς ελέγχους των συστημάτων υλικού και λογισμικού που χρησιμοποιεί και να έχει πλήρη γνώση των τεχνικών δυνατοτήτων τους. Οι πάροχοι αυτοί με τη συναπτόμενη με τον κατασκευαστή ή προμηθευτή σύμβαση οφείλουν να διασφαλίσουν την ενημέρωσή τους για τις τεχνικές δυνατότητες του υλικού εξοπλισμού. Έτσι, δεν θα μπορούν, πλέον, να επικαλεστούν άγνοια, σε περίπτωση παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών, αφού θα γνωρίζουν, εκ των προτέρων όλες τις τεχνικές δυνατότητες του εξοπλισμού τους.

    Β. Οι εταιρείες αυτές υποχρεώνονται να καταρτίζουν και εφαρμόζουν ειδικό σχέδιο πολιτικής ασφάλειας για την προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας, σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΑΔΑΕ.

    Γ. Ορίζεται ότι σε περίπτωση παραβίασης του απορρήτου ο υπεύθυνος διασφάλισης του απορρήτου ενημερώνει αμέσως την εισαγγελική αρχή και την ΑΔΑΕ, αλλά και τους κατά περίπτωση θιγόμενους συνδρομητές, ώστε άμεσα να διενεργηθούν οι απαραίτητες ανακριτικές πράξεις (π.χ. κατασχέσεις των μέσων, έρευνες κ.λπ.). Οι υπεύθυνοι αυτοί θα έχουν την υποχρέωση να λαμβάνουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για τη διασφάλιση των αποδεικτικών στοιχείων της τελέσεως του εγκλήματος μέχρι να λάβουν ειδικές εντολές από τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες, πλέον, όπως σημειώθηκε θα μπορούν να επεμβαίνουν άμεσα, αφού θα ενημερώνονται από τους υπευθύνους της διασφάλισης του απορρήτου.

    Δ. Τιμωρείται η πρόσβαση, χωρίς δικαίωμα, σε σύνδεση, δίκτυο ή σύστημα υλικού ή λογισμικού που χρησιμοποιείται για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών (τηλεφωνίας, σταθερής και κινητής) και η παρεμπόδιση ή η θέση σε συγκεκριμένο κίνδυνο της λειτουργίας μιας εγκαταστάσεως παροχής υπηρεσιών τηλεφωνίας με τη φθορά πράγματος που εξυπηρετεί τη λειτουργία αυτή.

    Ε. Τα παραπάνω αδικήματα τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος, εφόσον ο δράστης είχε σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον, παράνομο περιουσιακό όφελος ή να προκαλέσει περιουσιακή ζημία σε άλλον. Ακόμα αυστηρότερα τιμωρείται με την παρ. 6 η τέλεση των εγκλημάτων των παρ. 1 έως 5, αν από αυτή μπορεί να προκληθεί κίνδυνος στο δημοκρατικό πολίτευμα ή σε απόρρητο που αναφέρεται στην ασφάλεια του κράτους ή στην ασφάλεια εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας (Δημοσίων Υπηρεσιών, εταιρειών κοινής ωφέλειας, π.χ. ΟΤΕ, ΔΕΗ, Τραπεζών κ.λπ.). Τέλος, τιμωρείται η αθέμιτη διάθεση στο εμπόριο ή η με άλλον τρόπο προσφορά εγκατάστασης ειδικών τεχνικών μέσων για την τέλεση υποκλοπών. Ομοίως τιμωρείται και η δημόσια διαφήμιση ή προσφορά υπηρεσιών για την τέλεση των εν λόγω πράξεων.

    Ζ. Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου τιμωρείται όχι μόνον η μαγνητοφώνηση προφορικής συνομιλίας μεταξύ τρίτων ή η μαγνητοφώνηση μη δημόσιας πράξης τρίτου, αλλά γενικώς η αποτύπωσή τους σε υλικό φορέα, (π.χ. σε μνήμες κινητών τηλεφώνων, φωτογραφικών μηχανών, DVD, traveller data κλπ.).

    ΣΤ. Τροποποιείται επί το αυστηρότερο, η διάταξη του άρθρου 370Α του ΠΚ, για τις τηλεφωνικές υποκλοπές και αναβαθμίζεται σε κακούργημα τιμωρούμενο με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών, ώστε να περιφρουρηθούν και θωρακισθούν τα ιδιωτικά δικαιώματα, η ιδιωτική, ζωή και τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του ατόμου, που αποτελούν εκδήλωση της προσωπικότητάς του, την οποία πρωταρχικά προστατεύει το Σύνταγμα. Εναρμονίζεται απόλυτα με το Σύνταγμα (άρθρο 19 παρ. 3), κατά την οποία απαγορεύεται, απολύτως και χωρίς διάκριση, η χρήση αποδεικτικών μέσων, που έχουν αποκτηθεί παράνομα. Έτσι, με εντελώς νέα ρύθμιση, δεν μπορεί, πλέον, να χρησιμοποιηθούν πουθενά, ούτε στα δικαστήρια παράνομα αποδεικτικά μέσα (προϊόντα υποκλοπών και παρακολουθήσεων). Οι δικαστικές και ανακριτικές αρχές θα λαμβάνουν υπόψη τους τέτοια μέσα μόνον εφόσον αυτά προκύπτουν ύστερα από την τήρηση των προβλεπομένων από το νόμο διαδικασιών για την ενέργεια τέτοιων παρακολουθήσεων (π.χ. η προστασία της δημόσιας ασφάλειας, η διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων κ.λπ.).

    Η. Προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται στον πάροχο υπηρεσιών τηλεφωνίας σε περίπτωση παραβάσεως από τα όργανα ή το προσωπικό του των υποχρεώσεων, οι οποίες ορίζονται από διατάξεις του παρόντος νόμου. Ανάλογα με τη βαρύτητα των παραβάσεων ή την καθ υποτροπή τέλεσή τους, μπορεί να φθάσουν αυτές και μέχρι την οριστική ανάκληση της άδειας του παρόχου.

    Θ. Προβλέπεται η αστική ευθύνη εκείνου που κατά παράβαση του νόμου προκαλεί σε άλλον περιουσιακή ζημία ή ηθική βλάβη και δέσμευση του δικαστή να αναγνωρίσει ή να επιδικάσει, ως ελάχιστη αποζημίωση, το ποσό των 10.000 ευρώ. Η δέσμευση αυτή οφείλεται στη σπουδαιότητα του προσβαλλόμενου έννομου αγαθού του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας και προϋποθέτει, βέβαια, την κρίση του δικαστή ότι όντως υπέστη ο παθών ηθική βλάβη. Οι σχετικές υποθέσεις θα εκδικάζονται με την ταχεία ειδική διαδικασία των εργατικών διαφορών.

    Ι. Ανατίθεται και ρητώς στην Ελληνική Αστυνομία αρμοδιότητα για την πρόληψη και καταστολή των εγκλημάτων παραβίασης του απορρήτου των ηλεκτρονικών επικοινωνιών».

    [03] Κοινωνία

    Για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση

    Έκτακτο συνέδριο ΕΝΑΕ

    15/5/2008 10:04:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Περιφερειακή αυτοδιοίκηση με αιρετό συλλογικό όργανο και πρόεδρο που θα εκλέγεται έμμεσα από αυτό προβλέπει η κυβερνητική πρόταση για τη νέα διοικητική δομή της χώρας που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος στο έκτακτο συνέδριο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας με θέμα τη διοικητική μεταρρύθμιση. Στην ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση επιθυμεί αιρετή περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, με αιρετό συλλογικό όργανο και εκλεγόμενο από αυτό, πρόεδρο, ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με τους αντίστοιχους πόρους και διατήρηση του Νομού ως αποκεντρωμένης μονάδας της περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, σε επικουρία του αιρετού οργάνου της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Επίσης στήριξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης από το κράτος ενόψει του Δ΄ ΚΠΣ και διατήρηση της αποκέντρωσης σε επίπεδο Γ.Γ Περιφέρειας.

    Με την καθιέρωση περιφερειακής αυτοδιοίκησης αντί της νομαρχιακής σε δεύτερο βαθμό συμφώνησαν τόσο ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος όσο και ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης, οι οποίοι πάντως τάχθηκαν υπέρ της άμεσης εκλογής του προέδρου της νέας διοικητικής μονάδας.

    Άμεσα αιρετό περιφερειάρχη ζήτησε από το ΠΑΣΟΚ ο Χάρης Καστανίδης όπως και την κατάργηση του 42%, πρόταση που απέρριψε ο υπουργός Εσωτερικών.

    Ως ένα από τα εργαλεία της κυβέρνησης προκειμένου να εξυπηρετηθεί η αντιλαϊκή πολιτική της Λισσαβόνας χαρακτήρισε τη διοικητική μεταρρύθμιση ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εκλογές της αυτοδιοίκησης. Από το ΛΑΟΣ ο Θανάσης Πλεύρης τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας 20 περιφερειών με αιρετούς περιφερειαρχές.

    [04] Πολιτική

    Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια

    Αναθεώρηση Συντάγματος

    15/5/2008 9:28:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τρία άρθρα, την άρση του επαγγελματικού ασυμβιβάστου των βουλευτών, ειδική μέριμνα για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές και την δυνατότητα παρέμβασης της Βουλής στους εθνικούς Προϋπολογισμούς, καθώς κι άλλες δύο μεταβατικές διατάξεις, αναμένεται να αναθεωρηθούν κατά την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 27 Μαΐου, όπως προέκυψε από την ολοκλήρωση της συζήτησης επί των προτάσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος κατά την Ολομελείας της Βουλής.

    Κλείνοντας τη σημερινή συνεδρίαση, η πρώην Πρόεδρος της Βουλής και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το ότι η αναθεώρηση έγινε εφικτή, κατόπιν ενός διαλόγου ανάμεσα σε κόμματα με αποκλίνουσες ιδεολογίες, σε ένα πνεύμα «συνεννόησης και συνεργασίας».

    «Τα Κόμματα που συμμετέχουν στη συζήτηση της αναθεώρησης, εκτελέσαμε το καθήκον μας απέναντι στην προηγούμενη Βουλή που μας έδωσε αυτή την εντολή, απέναντι στον ελληνικό λαό που μας έδωσε όμοια εντολή με τις εκλογές που μεσολάβησαν και παρά τη λυσσαλέα αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ετράπη σε άτακτο φυγή λόγω εσωτερικών προβλημάτων, αλλά και τις ομοβροντίες που ακούσαμε από τον Τύπο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, για μια δήθεν ανούσια και νεκρή και άνευ λόγου αναθεώρηση, εμείς εκτελέσαμε το καθήκον μας» ανέφερε η κα Μπενάκη.

    Αναθεωρητικές προτάσεις

    Ωστόσο, από τις δηλώσεις για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, δεν έλειψαν και οι τελευταίες εκκλήσεις για επανεξέταση διαφόρων αναθεωρητικών προτάσεων, που δεν έτυχαν την αποδοχή της απαιτούμενης πλειοψηφίας. Τέτοια ήταν η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, με τρόπο που να είναι αγώγιμο ενώπιον των δικαστηρίων, πρόταση που δεν συνάντησε την επιδοκιμασία των υπολοίπων κομμάτων.

    Κρίσιμη πρόταση, για την οποία θα πρέπει να προβληματιστούν τα κόμματα μέχρι την ώρα της ψηφοφορίας, έκρινε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος εκείνη που θέλει τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου προς τρίτους να παρέχονται μόνον με ειδικό τυπικό νόμο. Με την πρόταση αυτή διαφώνησε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αχιλλέας Κανταρτζής, ο οποίος εξέφρασε το φόβο, πως η διάταξη θα μπορέσει να αποτελέσει πρόσχημα, προκειμένου το κράτος επί παραδείγματι, να αρνηθεί να καλύψει με εγγυήσεις του τις συμβάσεις των δημοσίων νοσοκομείων, των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων δημοσίων οργανισμών και ο Φώτης Κουβέλης, αν και συμφώνησε με την πρόταση, παρατήρησε πως η κυβέρνηση θα είχε καταφέρει να πετύχει τη συμφωνία των κομμάτων, αν είχε δεχθεί σε επίπεδο συνταγματικής ρύθμισης, να καταργηθεί η δυνατότητα ύπαρξης και λειτουργίας ειδικών λογαριασμών.

    Τις ανησυχίες του ΚΚΕ, επεχείρησε να κάμψει ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, καλώντας το να θυμηθεί «πώς δίνονταν οι κρατικές εγγυήσεις πριν από το 1989», δηλαδή, «αδιαφανώς & απερίσκεπτα» και υπενθυμίζοντας ότι με την προτεινόμενη διάταξη, η κάθε κρατική εγγύηση θα περνά από τη Βουλή με ειδικό νόμο.

    «Οι εγγυήσεις του δημοσίου δίνονται ελεύθερα και απεριόριστα και πάντα το κράτος θα έχει την εξουσία να αποφασίζει. Αν ψηφιζόταν η διάταξη, ούτε οι εγγυήσεις θα περιοριζόντουσαν, ούτε το αντίθετο θα συνέβαινε. Εκείνο που θα επιτυγχάναμε, θα ήταν να παρεμβάλλεται η Βουλή και να ασκεί τις πιέσεις τις οποίες οφείλει να ασκεί προς την εκτελεστική εξουσία» σημείωσε και η Άννα Ψαρούδα Μπενάκη.

    Περί δικαστικών και δικαστηρίων

    Άλλο ζήτημα για το οποίο επέμειναν οι εισηγητές της πλειοψηφίας, ήταν η πρόταση αναθεώρησης του τρόπου στελέχωσης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τρόπο που θα απέκλειε τη δυνατότητα κυβερνητικών αυθαιρεσιών, καθώς, τόσο τα κόμματα της Αριστεράς, όσο και ο ΛΑΟΣ, επέμειναν να αφεθεί η επιλογή αυτή, στους ίδιους τους δικαστικούς. «Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο δεν μπορούν τα ανώτατα αυτά δικαστήρια να επιλέγουν και την ηγεσία τους από τις Ολομέλειές τους. Για ποιο λόγο πρέπει να παρεμβαίνει σε αυτό το νευραλγικό κομμάτι η εκτελεστική εξουσία; Είναι άτοπο. Σας καλούμε, έστω κι αυτήν την ώρα να σκεφθείτε λίγο πιο τολμηρά, να δείξετε πραγματικά την πολιτική βούληση να μην υπάρχει καμία εξάρτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισηγητής του ΛΑ.Ο.Σ. Α. Πλεύρης.

    Αρκετή συζήτηση έγινε σχετικά με την πρόταση της ΝΔ, σχετικά με την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο θα ανελάμβανε και την τελική διευθέτηση των ζητημάτων αντισυνταγματικότητας των νόμων, που θα προέκυπταν από τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Παρά τις διαβεβαιώσεις της πλειοψηφίας, ότι ο διάχυτος συνταγματικός έλεγχος των νόμων δεν καταργείται, αλλά, απλώς επιταχύνεται η όλη διαδικασία, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέμειναν στην διατήρηση του υφιστάμενου μοντέλου, θεωρώντας το Συνταγματικό Δικαστήριο μια «συγκεντρωτική και αυταρχική επιλογή», πόσο δε μάλλον, όταν τα 6 στα 9 μέλη του, προτεινόταν να επιλέγονται από την κυβέρνηση και τη Βουλή, στην οποία το κυβερνών κόμμα έχει την πλειοψηφία.

    Εκτενή αναφορά στην πρόταση, πραγματοποίησε ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Τζαβάρας, ο οποίος υπενθύμισε πως το υπάρχον σύστημα, δεν υποχρεώνει τον δικαστή που εξετάζει πανομοιότυπη προσφυγή αντισυνταγματικότητας του νόμου με προηγούμενη υπόθεση, να αποδεχθεί τα συμπεράσματα του συναδέλφου του. «Αυτό δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου και έχει προκαλέσει και δημοσιονομικά προβλήματα: στην περίπτωση του νόμου του 1993 που όριζε πλαφόν στα εφ άπαξ των αποχωρούντων από τις ΔΕΚΟ λόγω συντάξεως, μία υπόθεση που εκδικάστηκε μόλις προ μερικών μηνών» σημείωσε ο βουλευτής.

    Δυνατότητα παρέμβασης στον Προϋπολογισμό

    Αναφορικά με τη δυνατότητα παρέμβασης της Βουλής στους εθνικούς Προϋπολογισμούς, (αρ. 79), κατά τη σημερινή συνεδρίαση επαναβεβαιώθηκε η συμφωνία των κομμάτων για την καθιέρωσή της. «Δεν λύνει το πρόβλημα της ακολουθούμενης πολιτικής, αλλά, είναι κάτι κι αυτό» παρατήρησε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αχιλλέας Κανταρτζής, ενώ ο Αθ. Πλεύρης (ΛΑ.Ο.Σ.), παρότι προέβλεψε πως οι όποιες προτάσεις της αντιπολίτευσης για επιμέρους αλλαγές στον Προϋπολογισμό θα απορρίπτονται, ανέφερε πως «είναι σημαντικό να μπορούμε να φέρουμε τη δική μας πρόταση για τα κονδύλια του προϋπολογισμού, ώστε η κυβέρνηση να είναι έκθετη εφ όσον δεν την δεχθεί».

    «Επιμέρους βήμα προς θετική κατεύθυνση» χαρακτήρισε την πρόταση και ο Φ. Κουβέλης, «που μας απομακρύνει από τη διαδικασία που καθήλωνε τη Βουλή σε μία διαδικασία θετικής ή αρνητικής ψήφου γενικώς και αορίστως».

    [05] Κοινωνία

    Αναζητήθηκαν λύσεις με πρωτοβουλία ΕΒΕΑ

    Σύσκεψη για τις τιμές των τροφίμων

    15/5/2008 8:59:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σύσκεψη με τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ-μάρκετ για τις τιμές των τροφίμων συγκάλεσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο οποίος έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης. Με αφορμή το θέμα των τιμών ιδιαίτερα στον τομέα των τροφίμων, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος, ανέλαβε πρωτοβουλία και κάλεσε σε συνάντηση στο Ε.Β.Ε.Α., τους εκπροσώπους των έξι μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ-μάρκετ, μελών του Επιμελητηρίου. Στη συνάντηση παρέστησαν οι κύριοι N. Βερόπουλος της ομώνυμης αλυσίδας, Στ. Σκλαβενίτης της ομώνυμης αλυσίδας, Π. Παντελιάδης του ΜΕΤΡΟ, Μαν. Αποστόλου της ΑΤΛΑΝΤΙΚ, Κ. Μαχαίρας της ΑΒ Βασιλόπουλος, Χ. Βοϊκός και Γρ. Παπαδόπουλος της Carrefour/Μαρινόπουλος. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε διεξοδική ανάλυση της επικρατούσας κατάστασης στην αγορά και αναζητήθηκαν λύσεις για τον πληθωρισμό στην χώρα μας. Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α. κάλεσε τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ να συμβάλλουν στην προσπάθεια συγκράτησης των τιμών, απορροφώντας, σε αυτή τη δύσκολη διεθνή συγκυρία, μέρος των ανατιμήσεων που προκαλούνται στο κόστος απόκτησης και διάθεσης των προϊόντων, από την αύξηση των τιμών των καυσίμων, των δημητριακών και άλλων πρώτων υλών. Μετά το πέρας της συνάντησης ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α. δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι των αλυσίδων σούπερ μάρκετ δεν έχουν αντίρρηση στην προώθηση μέτρων που θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση, με βασικό αυτό της αναγραφής των εκπτώσεων επί των τιμολογίων. Επιπλέον, ο κ. Μίχαλος ανέφερε ότι έθεσε το θέμα της τοποθέτησης στα σούπερ μάρκετ «ηλεκτρονικών αναγνωστών τιμών» για την αποκλειστική χρήση από τους πελάτες, με σκοπό τον έλεγχο των τιμών πώλησης των προϊόντων στο ράφι και στην ταμειακή μηχανή, πρόταση την οποία απεδέχθησαν οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ. Ο κ. Μίχαλος δήλωσε, ακόμη, ότι αναλαμβάνει την πρωτοβουλία σύγκρισης τιμών αναγνωρίσιμων προϊόντων στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την ενημέρωση των καταναλωτών. Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Χρήστο Φώλια, προκειμένου να του εκθέσει τις θέσεις και τις απόψεις του Ε.Β.Ε.Α., σε θέματα λειτουργίας της αγοράς, που μπορούν να συμβάλλουν στην συγκράτηση του πληθωρισμού και των τιμών στον κλάδο των τροφίμων.

    [06] Κοινωνία

    Δίωξη για τις διακοπές ρεύματος

    Ποινική δίωξη κατά ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

    15/5/2008 8:35:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-105,8

    Την άσκηση ποινικής δίωξης κατά της ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για μία κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος και μία σε βαθμό πλημμελήματος, έχει ζητήσει ο Εισαγγελέας Εφετών κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, όσον αφορά την υπόθεση των συχνών και παρατεταμένων διακοπών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος κατά την διάρκεια των προσφάτων απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων της ΔΕΗ. Εν μέρει διαφωνία είχε ο κ. Μαρκογιαννάκης με τον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, ο οποίος μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης είχε ζητήσει να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση στο σκέλος που αφορά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και στο σκέλος των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών της διοίκησης της επιχείρησης. Με εντολή του προς την εισαγγελία Πρωτοδικών ο κ. Μαρκογιαννάκης ζητά να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για τα αδικήματα της παρακώλυσης λειτουργίας κοινωφελών εγκαταστάσεων, που είναι πλημμέλημα και πρόκλησης κοινής ανάγκης που είναι κακούργημα. Ο Εισαγγελέας Εφετών κάνει δεκτή τη διάταξη Παναγιωτόπουλου για αρχειοθέτηση του σκέλους της δικογραφίας το οποίο αφορά το ενδεχόμενο διάπραξης του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος εκ μέρους της διοίκησης της ΔΕΗ, που είχε ερευνηθεί στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης ύστερα από μηνυτήρια αναφορά της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

    [07] Πολιτική

    Για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ

    Ομιλία Α. Παπαρήγα στο Σύνταγμα

    15/5/2008 8:33:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Πολιτική ομιλία σε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος πραγματοποίησε το βράδυ της Πέμπτης η γενική γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: "Έρχονται πολύ χειρότερα στην Ευρώπη, στην Ελλάδα, στην περιοχή. Ο ιμπεριαλισμός γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος και αντιδραστικός. Η κλιματολογική επιβάρυνση, το πρόβλημα της διατροφής είναι προϊόντα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Προ παντός δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Αργά η γρήγορα η εργατική τάξη της χώρας, το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων θα βρεθούν μπροστά στο υπαρκτό δίλημμα: Yποταγή ή Ρήξη, Ενσωμάτωση ή Ανατροπή". Συνεχίζοντας την ομιλία της η κ. Παπαρήγα ανέφερε πως: "Σήμερα οι φιλοεργοδοτικές, φιλοκυβερνητικές, φιλοενωσιακές πλειοψηφίες που επικρατούν στα κεντρικά και βασικά όργανα του εργατικού και του αγροτικού κινήματος, του κινήματος των αυτοαπασχολουμένων, εμποδίζουν την ανάπτυξη ενός ισχυρού και αποτελεσματικού αγώνα. Οδηγούν στην απογοήτευση, στις ανώφελες θυσίες, στην αποδιοργάνωση, στην ποδηγέτηση και χειραγώγηση. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να παραμερίσουν και να φέρουν στην μειοψηφία όλους εκείνους που στο όνομα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, της ανταγωνιστικότητας, και της ανανέωσης, τους οδηγούν να παζαρεύουν τι θα χάσουν. Τους οδηγούν να διεκδικούν φιλοδωρήματα και επιδόματα φτώχειας, με τον βαρύγδουπο τίτλο περί του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος".

    Ιδιωτικοποιήσεις και Ε. Ε.

    Το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας στην ανάπτυξη και ασφάλεια της χώρας, στις κοινωνικές υπηρεσίες, όπως τόνισε στην ομιλία της η κ. Παπαρήγα: "δεν αφορά, μόνο, τους εργαζόμενους στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις , είναι παλλαϊκό ζήτημα. Το ζήτημα της ακρίβειας είναι επίσης καθολικό ζήτημα. Οι ποσοστώσεις και η συνυπευθυνότητα δεν αφορά μόνο την αγροτιά. Τα προβλήματα των αυτοαπασχολουμένων αφορούν όλους τους εργαζόμενους. Το πρόβλημα της ανεργίας της μερικής απασχόλησης αφορά όλους και όλες. Η ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Παιδείας και Υγείας αφορά όλους και όχι μόνο τους εργαζόμενους στους συγκεκριμένους χώρους, τους μαθητές, τους σπουδαστές".

    Aναφερόμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε πως: "Δεν παρέχει καμία ασφάλεια στο δικαίωμα για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Στην υγεία και στην πρόνοια, σε φθηνά και υγιεινά τρόφιμα, στην προστασία του περιβάλλοντος, την αναψυχή και τις διακοπές, τον ελεύθερο χρόνο, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό που δυναμώνει την ψυχική και σωματική υγεία. Στο σεβασμό των συλλογικών και ατομικών δικαιωμάτων".

    Η πολιτική προοπτική

    Στο θέμα της πολιτικής προοπτικής και της πρότασης του ΚΚΕ, η γενική γραμματέας του κόμματος, είπε: "Μπροστά στον ελληνικό λαό υπάρχουν δύο δρόμοι εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας. Ο ένας είναι ο δρόμος που γνωρίζουμε χρόνια τώρα, που έχει γίνει ακόμα πιο δύσβατος την τελευταία 20ετία , ειδικά μετά την συνθήκη του Μάαστριχ. Είναι ο δρόμος που συμφέρει το κεφάλαιο, είναι τα μονοπώλια, ο δρόμος της προσαρμογής στις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Είναι ο δρόμος των ιδιωτικοποιήσεων, και της μερικής απασχόλησης, της ευελιξίας στην εργασία, των ανεβασμένων ορίων συνταξιοδότησης, της πιο σκληρής εκμετάλλευσης των νέων και των γυναικών. Ο άλλος δρόμος είναι της συγκρότησης του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου πάλης, η συμμαχία δηλαδή της εργατικής τάξης με τα λαϊκά τμήματα των μεσαίων στρωμάτων στην πόλη και την ύπαιθρο, ο καθημερινός αγώνας που κατευθύνεται στην λαϊκή εξουσία, στην οικοδόμηση της λαϊκής οικονομίας. Είναι ο δρόμος που προτείνει το ΚΚΕ, οι συνεργαζόμενοι, οι σύμμαχοι στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες. Προτείνουμε την συγκρότηση Συμμαχίας πάνω σε ένα σύγχρονο προγραμματικό πλαίσιο αντιιμπεριαλιστικής αντιμονοπωλιακής κατεύθυνσης, που παίρνει υπόψη ό,τι συμβαίνει από τις αρχές της 10ετίας του 90".

    Για το Συνασπισμό η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι: "Ο ΣΥΝ, παρά τις ακούραστες προσπάθειές του, παραμένει ένας μέτριος μαθητής και μιμητής της παρακμασμένης σοσιαλδημοκρατίας. Ο αποκαλούμενος κινηματικός του χαρακτήρας μπορεί να αποτελεί ένα καλό μακιγιάζ , για το λαϊκό κίνημα όμως δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά επικίνδυνη οργανωτική και πολιτική πλαδαρότητα, καραμπινάτος ρεφορμισμός με αριστερές και σοσιαλίζουσες πινελιές".

    [08] Κοινωνία

    Λευκή απεργία των χειριστών ελικοφόρων αεροσκαφών

    Αλλαγές δρομολογίων των ΟΑ

    15/5/2008 7:09:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Λόγω της συνεχιζόμενης άρνησης του προεδρείου της ΕΕΧΑ (της ένωσης χειριστών ελικοφόρων αεροσκαφών) να εκτελούνται από τα μέλη του μικτά δρομολόγια (ένα εσωτερικού και ένα εξωτερικού) και 6σκελα δρομολόγια άγονων γραμμών, οι Ολυμπιακές Αερογραμμές αναγκάζονται να τροποποιήσουν το πτητικό τους πρόγραμμα για την Παρασκευή 16 Μαΐου ως εξής:

    Δεν θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω πτήσεις: ΟΑ048/049 Αθήνα - Μήλος - Αθήνα 16:10 ΟΑ018/019 Αθήνα - Αστυπάλαια - Αθήνα 12:10 ΟΑ654/655 Αθήνα - Μύκονος - Αθήνα 12:35 ΟΑ660/661 Αθήνα - Μύκονος - Αθήνα 21:15 ΟΑ754/755 Αθήνα - Σάμος - Αθήνα 12:30 ΟΑ558/559 Αθήνα - Σαντορίνη - Αθήνα 18:25 ΟΑ034/035 Ρόδος - Κως - Λέρος - Αστυπάλαια - 11:05 - Λέρος - Κως - Ρόδος

    Επίσης, τροποποιείται η παρακάτω πτήση: ΟΑ090/091 Ρόδος - Κάρπαθος - Κάσος - 07:25 - Σητεία - Κάσος - Κάρπαθος - Ρόδος Η παραπάνω πτήση θα εκτελεστεί ως ακολούθως: Ρόδος - Κάρπαθος - Κάσος - Κάρπαθος - Ρόδος και ΔΕΝ θα προσεγγίσει την Σητεία.

    Αλλάζουν ώρα αναχώρησης οι παρακάτω πτήσεις: ΟΑ634/635 Αθήνα - Κεφαλονιά - Αθήνα Aναχ. 19:20 αντί 20:50 ΟΑ644/645 Αθήνα - Ζάκυνθος - Αθήνα Αναχ. 18:10 αντί 17:40

    Οι Ολυμπιακές Αερογραμμές ενημερώνουν τους επιβάτες για τις παραπάνω ακυρώσεις και τροποποιήσεις στις οποίες είναι αναγκασμένες να προβούν λόγω της στάσης που τηρεί η ΕΕΧΑ και φροντίζουν να τους προωθήσουν στον προορισμό τους με άλλες πτήσεις. Για πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να επικοινωνεί με τις κρατήσεις των Ολυμπιακών Αερογραμμών στα τηλέφωνα 210 9666666 και 801 11 44444.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 15 May 2008 - 20:50:00 UTC