Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δολοφονία 21χρονου φοιτητή στο Ρέθυμνο
  • [02] Οικολογική ενέργεια στην Ικαρία
  • [03] Προειδοποίηση στη Google
  • [04] Απελευθέρωση των αγορών
  • [05] Αύξηση ανάπτυξης
  • [06] Δύο νέες καταθέσεις για SIEMENS
  • [07] Λουκέτο για το ηλιέλαιο
  • [08] Πρόστιμα σε Τράπεζες
  • [09] Συναντήσεις Βαρθολομαίου
  • [10] Απειλεί το Ισραήλ ο Οσάμα Μπιν Λάντεν
  • [11] Ο Raikkonen ταχύτερος τη 2η μέρα
  • [12] Στην ΑΕΚ για πέντε χρόνια ο Ρίκκα
  • [13] Τζίγγερ: "Και του χρόνου τα πλέϊ οφ"
  • [14] Νίκησαν οι "αιώνιοι"
  • [15] Πρωταθλητής ο Παναθηναϊκός

    [01] Κοινωνία

    Για ασήμαντη αφορμή κάνουν λόγο τα πρώτα στοιχεία

    Δολοφονία 21χρονου φοιτητή στο Ρέθυμνο

    16/5/2008 11:05:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/5/2008 6:26:53 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Νεκρός από μαχαιριά στο στήθος έπεσε τα ξημερώματα στο Ρέθυμνο ένας 21χρονος φοιτητής από τα Χανιά. Το φοιτητή μαχαίρωσαν έξω από σουβλατζίδικο στην οδό Ψαρρών, στην περιοχή του λιμανιού. Μεταφερθηκε αμέσως στο νομαρχειακό νοσοκομείου Ρεθύμνου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του. Ο δράστης παραμένει ασύλληπτος ενώ σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία είχε προηγηθεί καβγάς για ασήμαντη αφορμή. Από τα ξημερώματα γίνονται πολλές προσαγωγές στην Ασφάλεια Ρεθύμνου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες παρόντα στο περιστατικό ήταν πολλά άτομα ενω γνωστό φέρεται ότι είναι στις Αρχές και το όνομα του δράστη, ωστόσο δεν ε΄χει γίνει καμία ανακοίνωση. Το όνομα του θύματος δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό από την αστυνομία.

    [02] Κοινωνία

    Πανευρωπαϊκή πρωτιά

    Οικολογική ενέργεια στην Ικαρία

    16/5/2008 1:14:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Ξεκινά μέσα τις επόμενες ημέρες στο δήμο Ραχέων της Ικαρία; η κατασκευή του πρώτου στην Ευρώπη οικολογικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών και όχι πετρελαίου. Το έργο είναι προϋπολογισμού 20 εκατομμυρίων ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου δύο χρόνια Το Πρότυπο Υβριδικό Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο θα ηλεκτροδοτεί όλο το νησί κατά 100% του χειμερινούς μήνες και κατά 70% του θερινούς μήνες. Οι ανάγκες για ρεύμα στην περιοχή αγγίζουν τα 3,5 MW το χειμώνα και τα 9 MW το καλοκαίρι. Το κόστος θα καλυφθεί κατά 75% περίπου από το ελληνικό δημόσιο και κατά 25% από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το εργοστάσιο θα λειτουργεί κυρίως με τη χρήση νερού που θα δίνει τη δύναμη στους υδροστρόβιλους του εργοστασίου για την παραγωγή ενέργειας. Η ποσότητα του νερού θα είναι αναστρέψιμη. Η ποσότητα που δεν θα χρησιμοποιείται θα εκτρέπεται σε τοπικό αιολικό πάρκο και από εκεί θα επιστρέφει σε κοντινό φράγμα.

    [03] Τεχνολογία

    Για τα προσωπικά δεδομένα

    Προειδοποίηση στη Google

    16/5/2008 6:51:00 μμ

    Συντάκτης: Ανθή Νταουσάνη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η πύλη αναζήτησης Google κινδυνεύει να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα αν δεν σεβαστεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων με το λογισμικό της Street View, προειδοποίησε η ευρωπαϊκή αρχή ελέγχου στον τομέα αυτόν.

    "Το λογισμικό αυτό δημιουργεί προβλήματα και είμαστε πεπεισμένοι ότι η Google έχει απόλυτη συνείδηση αυτού του πράγματος", δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επόπτης για την προστασία δεδομένων (CEPD) Πίτερ Χάστινξ.

    H "Google έχει έδρα στις ΗΠΑ, αλλά θα πρέπει να σέβεται τους ευρωπαϊκούς νόμους για την προστασία των προσωπικών δεδομένων" αν αναπτύξει το λογισμικό της αυτό στην Ευρώπη, εξήγησε ο ίδιος. "Αν αγνοήσει αυτούς τους κανονισμούς, θα πληγεί σκληρά", προειδοποίησε.

    Το λογισμικό Street View, το οποίο άρχισε να λειτουργεί πριν από ένα έτος για να εμπλουτίσει τους χάρτες του Google Maps και είναι προσβάσιμο μέσω Google Earth, προσφέρει διαδραστικές φωτογραφίες και εικόνες από τους δρόμους 30 μεγάλων αμερικανικών πόλεων. Προς το παρόν διατίθεται μόνον για τις ΗΠΑ.

    Η Google έχει ανακοινώσει την απόφασή της να παρουσιάζονται θολά τα πρόσωπα των ανθρώπων που υπάρχουν στις φωτογραφίες αυτές μετά την πρόκληση θέματος έπειτα από τη δημοσίευσή τους πέρυσι.

    Ο CEPD είναι μια ανεξάρτητη αρχή, η οποία δημιουργήθηκε το 2004 για να εποπτεύει τον χειρισμό από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις των δεδομένων που έχουν προσωπικό χαρακτήρα και για να ασκεί συμβουλευτικό ρόλο όσον αφορά προτάσεις για νέες ευρωπαϊκές νομοθεσίες που έχουν αντίκτυπο στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.

    [04] Οικονομία

    Συνάντηση Δασκαλόπουλου McCreevy

    Απελευθέρωση των αγορών

    16/5/2008 6:44:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Να προχωρήσει το άνοιγμα των αγορών στην χώρα μας ζήτησε μετ επιτάσεως ο πρόεδρος του ΣΕΒ από τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τα θέματα της Εσωτερικής Αγοράς, κ. Charlie McCreevy. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε ότι "τα κλειστά επαγγέλματα αποτελούν ένα από τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λειτουργία της αγοράς" και όπως τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος, "τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και υπονομεύουν την αύξηση της παραγωγικότητας σε βάρος του συνόλου της οικονομίας. Η επιχειρηματικότητα στερείται ευκαιριών για καινοτομία και επένδυση. Ο καταναλωτής στερείται των ωφελειών, που προσδίδει ο ανταγωνισμός μέσα από καλύτερες υπηρεσίες και χαμηλότερες τιμές".

    "Η χώρα μας διατηρεί σήμερα δεκάδες κλειστά επαγγέλματα. Η απελευθέρωση ενός και μόνο του τομέα των μεταφορών θα οδηγούσε σε εξοικονόμηση πόρων της τάξης του 1 δισ. ευρώ περίπου, σε αύξηση της παραγωγικότητας κατά 2,5% και σε άνοδο της απασχόλησης κατά 4%, ενώ παράλληλα, θα επέφερε αλυσιδωτές θετικές επιδράσεις σε όλη την οικονομία με μείωση του κόστους", συμπλήρωσε.

    Συγκρίνοντας την κατάσταση στην χώρα μας με την διεθνή εμπειρία, εξήγησε ότι μία τέτοια σύγκριση "καταδεικνύει ότι χωρίς την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, η ανάπτυξη επιβραδύνεται και η κατανομή των πόρων είναι λιγότερο αποτελεσματική και ότι η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει τα μαθήματα και παθήματα άλλων και μάλιστα, αναπτυγμένων κρατών", τονίζοντας ότι έχουμε ήδη καθυστερήσει στο θέμα αυτό".

    Στην εν λόγω συνάντηση, εκ μέρους της Διοίκησης του ΣΕΒ, συμμετείχαν οι Αντιπρόεδροι κ. Νίκος Καραμούζης και Θεόδωρος Φέσσας, τα Μέλη του Δ.Σ. κ. Σταμάτης Γιαννακόπουλος και Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, καθώς και ο Γενικός Δ/ντής και Μέλος του Δ.Σ. κ. Διονύσης Νικολάου.

    [05] Οικονομία

    Μείωση ανταγωνιστικότητας

    Αύξηση ανάπτυξης

    16/5/2008 5:05:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Οι πρόεδροι των φορέων επέκριναν το κράτος και τους δημοσίους οργανισμούς για την ακρίβεια, ενώ ΓΣΕΕ και ΣΕΒ συγκεντρώσαν τα πυρά τους εναντίον της κυβέρνησης κατηγορώντας την για συμφωνία κάτω από το τραπέζι με τους ιδιοκτήτες βυτιοφόρων και φορτηγών. Σε πρώτο πλάνο τέθηκε η ακρίβεια, στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας. Αναποτελεσματικά έκριναν οι βιομήχανοι τα 41 μέτρα του Υπουργείου Ανάπτυξης. Τα 41 μέτρα είναι επαρκή και θα αποδώσουν απάντησε ο Χρήστος Φωλιας, ενώ για το αν ως χώρα είμαστε πιο ακριβοί από τη Γερμανία, είπε ότι είναι διερευνητέο.

    Πυρά εξαπέλυσαν ΓΣΕΕ και ΓΕΣΕΒΕ. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλος, το κράτος είναι ο βασικός υπεύθυνος. Το κλίμα ηλεκτρίστηκε όταν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση για συναλλαγή κάτω από το τραπέζι με τους απεργούς στις μεταφορές, ώστε να αναστείλουν την απεργία τους με έπαθλο τη μη απελευθέρωση του επαγγέλματος και την κυκλοφορία στις εθνικές οδούς. Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Η 5η Ετήσια Έκθεση του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας διαπιστώνει ότι αν και ο ρυθμός ανάπτυξης είναι υψηλός, η χώρα υστερεί σε ανταγωνιστικότητα και προτείνει σειρά 19 μέτρων για την τόνωσή της.

    Ο Γενικός στο ΕΣΑΑ

    Στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης (ΕΣΑΑ) όπου παρουσιάστηκε η Ετήσια Έκθεση για την Ανταγωνιστικότητα 2007, συμμετείχε ο Γ. Γ. του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κος Δημήτρης Κοντός. Πρόκειται για τη 5η κατά σειρά δημοσίευσης έκθεση στην οποία καταδεικνύεται το ότι τα προβλήματα της ελληνικής ανταγωνιστικότητας δεν μπορούν να απομονωθούν εύκολα σε επιμέρους τομείς, αλλά, διατρέχουν ένα ευρύτατο φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας της χώρας, κι επομένως είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία η προώθηση μέσα από συντονισμένη δράση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών.

    Τα στοιχεία

    Το 2007 η ελληνική οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται με ρυθμούς (4%) σαφώς ανώτερους του ευρωπαϊκού μέσου όρου, καταγράφοντας παράλληλα αύξηση στην απασχόληση και μείωση της ανεργίας στο 8,3% (έναντι 8,9% το 2006). Εν τούτοις, η ανταγωνιστικότητά της παραμένει σε χαμηλά επίπεδα γεγονός που υποδεικνύει την ανάγκη έντασης των μεταρρυθμιστικών πολιτικών. Ο Γενικός Γραμματέας, κος Κοντός, τόνισε ότι κλειδί για την επίτευξη της αναβάθμισης του παραγωγικού συστήματος και της δημιουργίας ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων είναι η αξιοποίηση και αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού.

    Η στρατηγική

    Σήμερα, η στρατηγική μας δεν μπορεί παρά να επικεντρώνεται σε εκείνες τις ενέργειες που θα παρέχουν στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενούς τους την δυνατότητα να μετατρέπουν την υπάρχουσα γνώση σε νέα και καινοτόμα γνώση. Η μόνη διέξοδος είναι η αλματώδης βελτίωση της παραγωγικότητας με επενδύσεις σε τεχνολογία και σε εκπαίδευση, που θα επιτρέψει να καλυφθεί το υψηλότερο κόστος από την παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

    Ο στόχος

    Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τους πόρους που διατίθενται στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013», θέτοντας ως προτεραιότητα οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να προσαρμοστούν καλύτερα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι η δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας βρίσκεται στο επίκεντρο της εθνικής στρατηγικής για την προώθηση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. Η αμφίδρομη και αλληλοενισχυόμενη σχέση μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης είναι αδιαμφισβήτητη. Από τη μία πλευρά, η αναπτυξιακή πολιτική στοχεύει στη διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας, την κινητοποίηση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την προώθηση της καινοτομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Από την άλλη, οι πολιτικές απασχόλησης στοχεύουν στην ενεργοποίηση του συνόλου του εργατικού δυναμικού και στη μείωση της ανεργίας, γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας και συνεπώς, στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης. Η επίτευξη των στόχων για Καινοτομία Ανταγωνιστικότητα Οικονομική Μεγέθυνση ενισχύει αποφασιστικά την κεντρική προτεραιότητα της χώρας για Ανάπτυξη Απασχόληση Κοινωνική Συνοχή.

    [06] Κοινωνία

    Πέντε άτομα πήραν προθεσμία

    Δύο νέες καταθέσεις για SIEMENS

    16/5/2008 3:48:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ακόμη δύο μάρτυρες κατέθεσαν ως ύποπτοι στον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου που διερευνά την υπόθεση της SIEMENS. Άλλα πέντε άτομα, πρώην στελέχη του ΟΤΕ και της SIEMENS ζήτησαν και πήρα προθεσμία.

    Στα υπομνήματα που κατέθεσαν το πρώην Μέλος του ΔΣ του ΟΤΕ Γιώργος Ορφανός, αλλά και το νυν μέλος του Διονύσιος Δενδρινός, αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή ενώ το στέλεχος της SIEMENS ζητεί να τεθεί το σκέλος της υπόθεσης που τον αφόρα στο αρχείο, καθώς όπως αναφέρει δεν πρόεκυψε γι αυτόν κανένα έμβασμα και καμία σχέση με OFF SHORE εταιρεία.

    [07] Κοινωνία

    Αναστολή λόγω παρατυπιών

    Λουκέτο για το ηλιέλαιο

    16/5/2008 2:01:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μετά τους ελέγχους του ΕΦΕΤ στο εργοστάσιο της εταιρίας ΜΑΝΟΣ στο Βελεστίνο και τις παρατυπίες που διαπιστώθηκαν, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Βλάχος ανέστειλε τη λειτουργία της. Όπως προέκυψε, η εταιρία που φαίνεται να διακίνησε την μεγαλύτερη ποσότητα ηλιέλαιου δεν κατείχε άδεια, δεν τηρούσε το απαραίτητο αρχείο για να γνωρίζει πού διαθέτει το κάθε εισαγόμενο προϊόν, δεν χορήγησε στον ΕΦΕΤ τα οικονομικά παραστατικά (τιμολόγια, δελτία αποστολής, ζυγολόγια) όταν της ζητήθηκαν από τους επιθεωρητές, δεν τηρούσε τον κανονισμό ασφαλείας τροφίμων, ούτε και καθαριότητας, ενώ ήδη από το Φεβρουάριο η Νομαρχία Μαγνησίας είχε εντοπίσει υπερβάσεις στο όριο των αποβλήτων. Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας, εφ όσον υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν. Αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή μεταξύ του υφ. Ανάπτυξης κ. Βλάχου και του κ. Γιώργου Μαυρίκου, που υπέβαλλε επίκαιρη ερώτηση για το θέμα αυτό. Ο βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος υποστήριξε ότι ακόμα και σήμερα δεν ξέρουμε πόσες ποσότητες διατέθηκαν, πού πήγαν, τι τρώμε κλπ. Απαντώντας ο κ. Βλάχος, είπε πως ο ΕΦΕΤ διενεργεί ελέγχους καθημερινά και από τα ράφια έχουν ήδη φύγει όλες οι ύποπτες ποσότητες, κι ότι στόχος των Αρχών είναι να εντοπιστεί όλη η ποσότητα. Με βάση τις παρατυπίες που διαπιστώθηκαν, η εταιρία απειλείται με μεγάλο πρόστιμο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η αυτεπάγγελτη εισαγγελική έρευνα για την απόδοση ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση.

    Ο Αντώναρος για το ηλιέλαιο

    Ερωτηθείς ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευάγγελος Αντώναρος, αν υπάρχουν κι άλλες εταιρείες που λειτουργούν χωρίς άδεια και εμπλέκονται στο θέμα με το ηλιέλαιο, δήλωσε ότι πρόκειται για ειδικό θέμα και ότι η αναστολή της λειτουργίας εταιρειών και άλλες κινήσεις δείχνουν ότι με την πρέπουσα ευαισθησία η κυβέρνηση αντιδρά στο θέμα που προέκυψε. Επεσήμανε ότι οι έλεγχοι εντατικοποιούνται, κι αναφερόμενος στις θέσεις στο ΕΦΕΤ, τόνισε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν κενά, αλλά, διευκρίνισε πως τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι θέσεις που έχουν καταληφθεί και γίνονται διαρκώς έλεγχοι. Επίσης, ανέφερε ότι στο επόμενο διάστημα θα γίνουν κι άλλες προσλήψεις μέσω του ΑΣΕΠ, οι οποίες προϋποθέτουν την τήρηση συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου. «Σημασία έχει να ενισχυθεί ο ΕΦΕΤ και να αποδώσει έργο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    [08] Οικονομία

    Επέβαλε η Τράπεζα της Ελλάδος

    Πρόστιμα σε Τράπεζες

    16/5/2008 12:37:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Χρηματικές κυρώσεις συνολικού ύψους 69 εκατομμυρίων ευρώ σε πιστωτικά ιδρύματα, επέβαλε η Τράπεζα της Ελλάδος, αφού διαπίστωσε παραβάσεις στον τομέα της διαφάνειας των συναλλαγών και παραλείψεις στις διαδικασίες πρόληψης νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Το είδος της κάθε παράβασης καθορίζει και το ύψος του προστίμου και σε σχέση με το συνολικό όγκο των συναλλαγών και την επάρκεια των διαδικασιών κάθε τράπεζας. Η μορφή του προστίμου είναι 6μηνη άτοκη κατάθεση στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η ΤτΕ διευκρινίζει ότι από τις καταγγελίες που έχει δεχθεί το 80% περίπου δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά της για τον έλεγχο της διαφάνειας τραπεζικών συναλλαγών.

    [09] Κοινωνία

    Συναντήσεις Βαρθολομαίου

    16/5/2008 12:31:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/5/2008 3:52:29 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε το πρωϊ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος αλλά και τις πρωτοβουλίες του Πατριαρχείου, ειδικά προς τους νέους συζήτησαν Καραμανλή ο Πρωθυπουργός και ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

    Νωρίτερα είχε γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Το πρωί ο κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε τον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας αποδεχόμενος πρόσκληση από το "Παρατηρητήριο Πάρνηθας". Ο Πατριάρχης ζήτησε τη συστράτευση όλων για την προστασία του περιβάλλοντος και εξέφρασε την ειλικρινή αγάπη του και στήριξη προς τους πυρόπληκτους της Ελλάδας, τονίζοντας ότι είναι κοινή υπόθεση όλων μας να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ένα περιβάλλον βιώσιμο και καθαρό και πρόσθεσε ότι τα δάση είναι πηγή ζωής και απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας αναφέρθηκε και στις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού λέγοντας ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για τον ίδιο τον άνθρωπο. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνομίλησε ακόμη με μαθητές από σχολεία των Θρακομακεδόνων και συζήτησαν θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Τον κ. Βαρθολομαίο υποδέχθηκαν στην Πάρνηθα και τον συνόδευσαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΣΚΑΙ Γιάννης Αλαφούζος, ο διευθυντής της εφημερίδας "Καθημερινή" Αλέξης Παπαχελάς και εκπρόσωποι της WWF Hellas, καθώς το Παρατηρητήριο Πάρνηθας, έχει συσταθεί από τον ΣΚΑΙ, την Καθημερινή και την WWF Hellas.

    [10] Κόσμος

    Με νέο μήνυμά του

    Απειλεί το Ισραήλ ο Οσάμα Μπιν Λάντεν

    16/5/2008 11:54:00 πμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Ρόιτερ

    Mε το δικό του τρόπο αναφέρθηκε στη συμπλήρωση 60 χρόνων από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ ο αρχηγός της Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν, με ηχογραφημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε από ισλαμική ιστοσελίδα. Στο μήνυμα, η γνησιότητα του οποίου ακόμα δεν έχει πιστοποιηθεί, ο Λάντεν τονίζει ότι: "Θα συνεχίσουμε, με τη βοήθεια του Θεού, τον αγώνα κατά των Ισραηλινών και των συμμάχων τους και δεν θα παραχωρήσουμε ούτε σπιθαμή της Παλαιστίνης όσο θα υπάρχει και ένας αληθινός μουσουλμάνος επί της γης". Το προηγούμενο μήνυμα του αρχηγού της Αλ Κάιντα, ήταν στις 20 Μαρτίου, στο οποίο είχε καλέσει τους μουσουλμάνους να συνεχίσουν τον αγώνα εναντίον των ΗΠΑ στο Ιράκ θεωρώντας ότι έτσι συμβάλλουν και στην ως απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

    [11] Στις δοκιμές του Paul Ricard

    Ο Raikkonen ταχύτερος τη 2η μέρα

    16/5/2008 6:01:00 μμ

    Συντάκτης: Αγγελος Σταθακόπoυλος

    Οι ομάδες της Formula 1 συνέχισαν την Πέμπτη, για δεύτερη μέρα, τις δοκιμές τους στη Γαλλική πίστα του Paul Ricard. Σε σχεδίαση που βοηθούσε τις δοκιμές ενόψει του Grand Prix του Monaco για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, ο Kimi Raikkonen με τη Ferrari σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο κάνοντας καλύτερο χρόνο από αυτόν που έκανε ο Hamilton την πρώτη μέρα των δοκιμών. Στη δεύτερη θέση, λιγότερο από ένα δέκατο του δευτερολέπτου πίσω του, ο συμπατριώτης του Heikki Kovalainen με τη McLaren. Ο Robert Kubica ακολούθησε στην 3η θέση με τη BMW που ελπίζει σε καλή εμφάνιση στο Monaco. Ο David Coultard συνεχίζοντας την καλή εμφάνιση του Mark Webber την προηγούμενη μέρα με τη Red Bull, έκανε τον 4ο ταχύτερο χρόνο αφήνοντας στην 5η θέση τον Jenson Button με τη Honda και τον Sebastien Bourdais με την Toro Rosso.

    Στην Toro Rosso έχουν κάθε λόγο να είναι αισιόδοξοι για το νέο τους μονοθέσιο, την STR3, αφού εκτός από καλούς χρόνους στα χέρια του Bourdais, συμπλήρωσε χωρίς κανένα πρόβλημα και την απόσταση ενός αγώνα πριν την ολοκλήρωση των δοκιμών της Πέμπτης. Ο Jarno Trulli περιορίστηκε στην 7η θέση με τον Nelson Piquet να ακολουθεί στην 8η και τον Kazuki Nakajima να ακολουθεί στην 9η θέση. Η Force India ήταν η μόνο ομάδα που χρησιμοποίησε δύο πιλότους, τον Adrian Sutil και τον Giancarlo Fisichella που ολοκλήρωσαν τις δοκιμές στη 10η και την 11η θέση αντίστοιχα. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Nelson Piquet συμπλήρωσε 193 γύρους και σε όλη τη διάρκεια των δοκιμών δεν προέκυψε καμιά διακοπή της διαδικασίας είτε από έξοδο είτε από μηχανική βλάβη. Η Παρασκευή είναι η τελευταία μέρα δοκιμών στο Paul Ricard, αυτή τη φορά με σχεδίαση που απαιτείται για τις δοκιμές ενόψει του Grand Prix του Montreal.

    Οι χρόνοι της Πέμπτης

    1

    Raikkonen

    Ferrari

    1:05.381

    102 γύροι

    2

    Kovalainen

    McLaren

    1:05.471

    89 γύροι

    3

    Kubica

    BMW

    1:05.905

    135 γύροι

    4

    Coulthard

    Red Bull

    1:06.001

    82 γύροι

    5

    Button

    Honda

    1:06.091

    155 γύροι

    6

    Bourdais

    Toro Rosso

    1:06.125

    110 γύροι

    7

    Trulli

    Toyota

    1:06.205

    120 γύροι

    8

    Piquet

    Renault

    1:06.355

    193 γύροι

    9

    Nakajima

    Williams

    1:07.080

    129 γύροι

    10

    Sutil

    Force India

    1:07.104

    66 γύροι

    11

    Fisichella

    Force India

    1:07.123

    64 γύροι

    [12] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Στην ΑΕΚ για πέντε χρόνια ο Ρίκκα

    16/5/2008 4:16:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την πρώτη της μεταγραφή ενόψει της επόμενης περιόδου ανακοίνωσε επίσημα η ΑΕΚ, που ενέταξε στο δυναμικό της τον Αντώνη Ρίκκα. Ο 22χρονος αμυντικός μέσος, που αγωνιζόταν στην Ξάνθη και έχει παίξει στις εθνικές ομάδες Νέων και Ελπίδων, υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο με την Ενωση.

    Μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας, ο νεαρός μέσος έκανε τις πρώτες δηλώσεις του στην επίσημη ιστοσελίδα της "κιτρινόμαυρης" ΠΑΕ, όπου τόνισε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που έρχομαι σε μία μεγάλη ομάδα. Ευχαριστώ πολύ τους ανθρώπους της ΑΕΚ που πίστεψαν στις δυνατότητές μου. Το σίγουρο είναι ότι θα δουλέψω πολύ για να δικαιώσω αυτούς που με ξεχώρισαν. Ευχαριστώ την ομάδα μου την Ξάνθη που με βοήθησε ώστε να ξεχωρίσω και να συνεχίσω σε μία μεγάλη ομάδα. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο βήμα στην καριέρα μου, στην ΑΕΚ γίνεται εξαιρετική δουλειά, ειδικά με τους νεαρούς σε ηλικία παίκτες όπως είμαι εγώ και αυτό ήταν πολύ σημαντικό κίνητρο για μένα. Είναι πολύ σημαντικό ότι προπονητής μας θα είναι ο κ. Γιώργος Δώνης, ένας Έλληνας προπονητής, που δείχνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στους νεαρούς ποδοσφαιριστές και φυσικά αυτό είναι πολύ καλό για μένα. Εύχομαι όλα να πάνε καλά και να προσφέρω στην ΑΕΚ όσα περισσότερα μπορώ».

    Ο Ρίκκα γεννήθηκε στις 3 Μαρτίου 1986 στη Μασσαλία και έμαθε ποδόσφαιρο στα τμήματα υποδομής της Μαρσέιγ, πριν μεταγραφεί στην Ξάνθη τον Ιανουάριο 2006. Την περίοδο 2006-07 παραχωρήθηκε ως δανεικός στη Νίκη Βόλου, ενώ τη σεζόν που τελείωσε επέστρεψε στην ακριτική ομάδα, με την οποία έπαιξε σε 23 ματς πρωταθλήματος.

    Οι βετεράνοι της ΑΕΚ, καλωσορίζουν τον Δώνη

    Το νέο προπονητή της ΑΕΚ, Γιώργο Δώνη, καλωσορίζει ο Σύνδεσμος βετεράνων ποδοσφαιριστών της Ένωσης, μέσω της ανακοίνωσης που εξέδωσε αμέσως μετά την έκτακτη συνεδρίασή του.

    «Ο Γιώργος Δώνης, είναι ένας από εμάς, αφού στο παρελθόν φόρεσε τη φανέλα της ομάδας μας, γνωρίζει τι σημαίνει ΑΕΚ και ποιές είναι οι απαιτήσεις της. Από το μέχρι τώρα έργο του ο νέος προπονητής της ομάδας μας, έχει αποδείξει ότι είναι σε θέση να δημιουργήσει το σύνολο αξιώσεων που επιθυμεί και απαιτεί ο κόσμος της ομάδας μας και να οδηγήσει την ΑΕΚ στην κατάκτηση του πολυπόθητου τίτλου. Και αυτό φανέρωσε και με τις πρώτες επίσημες δηλώσεις του, στις οποίες έδειξε αποφασισμένος να οδηγήσει την ΑΕΚ σε επιτυχίες, συνδυάζοντας την ουσία, δηλαδή τους τίτλους, με καλό ποδόσφαιρο. Τον καλωσορίζουμε λοιπόν στην οικογένεια της ΑΕΚ και του ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο του. Η πόρτα του Συνδέσμου μας, θα είναι πάντα ανοιχτή για το νέο προπονητή της ομάδας μας και θα είμαστε πάντα στο πλευρό του, και όχι μόνο στις εύκολες στιγμές», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Συνδέσμου βετεράνων ποδοσφαιριστών.

    [13] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πλέϊ οφ για τον πρωταθλητή χρειάζονται.

    Τζίγγερ: "Και του χρόνου τα πλέϊ οφ"

    16/5/2008 3:45:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Βελτιώσεις στο αγωνιστικό και εμπορικό κομμάτι θα υπάρξουν από την επόμενη σεζόν στο πρωτάθλημα, όπως τόνισε ο πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής της Σούπερ Λίγκας, Γιάννης Βαρδινογιάννης, στο διοικητικό συμβούλιο. Μεταξύ άλλων αποκάλυψε ότι τα πλέι οφ θα συνεχιστούν κανονικά και την επόμενη σεζόν, αλλά με τροποποιήσεις, ενώ, αναφερόμενος στο θέμα της βίας και του αντιντόπινγκ, έκανε την εκτίμηση ότι το εφετινό πρωτάθλημα ήταν από τα καλύτερα στους συγκεριμένους τομείς. Σχετικά με το νέο πρόεδρο της διοργανώτριας αρχής, είπε ότι αυτός θα εκλεγεί στο επόμενο Δ.Σ. της Λίγκας.

    «Τα πλέι οφ θα συνεχιστούν κανονικά και του χρόνου, απλά αυτό που θέλουμε είναι να βελτιωθούν τόσο εμπορικά, όσο και αγωνιστικά. Νομίζω πάντως πως ο ανταγωνισμός που είχαν οι ομάδες στην κανονική περίοδο σημαίνει πως τα πλέι οφ ήταν πετυχημένα, απλά θέλουμε να τα βελτιώσουμε» τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Ο θεσμός των πλέι οφ είναι ακόμα στην αρχή του και σίγουρα μικροβελτιώσεις χρειάζονται, ιδίως όσον αφορά το εμπορικό κομμάτι». Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας επεσήμανε: «Στο κομμάτι που αφορά τη βία, θεωρώ πως το φετινό πρωτάθλημα ήταν ένα από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο, στο θέμα αυτό και αυτό οφείλεται στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και στην προσπάθεια που έκαναν όλες οι ομάδες. Στο αντι-ντόπινγκ, επειδή πολλά ακούγονται τελευταία, θέλω να τονίσω πως είμαστε υπέρ του να γίνονται πολλοί έλεγχοι στο ποδόσφαιρο. Αλλωστε, φέτος υπήρχαν ελάχιστα, μην πω μηδαμινά κρούσματα, και στόχος είναι να διαθέσουμε ακόμα περισσότερα χρηματα για το αντι-ντόπινγκ στη Σούπερ Λίγκα».

    Σχετικά με το θέμα της διαιτησίας είπε: «Το θέμα της διαιτησίας είναι αυτό που μας αφορά όλους και το οτι ο έλεγχος των παρατηρητών περνάει σε μας είναι ένα θετικό βήμα. Βέβαια, περιμένουμε και τις τελικές αποφάσεις της ΕΠΟ, καθώς ακόμα είναι όλα στα λόγια».

    [14] Μπάσκετ

    Νίκησαν οι "αιώνιοι"

    16/5/2008 1:50:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Όπως και πέρυσι έτσι και εφέτος ο Παναθηναϊκός «σκούπισε» τον Πανιώνιο στα ημιτελικά των πλέι οφ και με συνοπτικές διαδικασίες προκρίθηκε στους τελικούς της Α1. Οι πρωταθλητές Ευρώπης επικράτησαν 98-75 του Πανιωνίου στο ΟΑΚΑ, στον τρίτο αγώνα της σειράς, πέτυχαν το δεύτερο διαδοχικό «sweep» στα φετινά πλέι οφ, και πλέον περιμένουν στους τελικούς το νικητή του ζευγαριού Ολυμπιακός-Μαρούσι.

    Τα δεκάλεπτα: 34-21, 49-51, 69-63, 98-75

    Ο επιθετικός πλουραλισμός και τα εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας από τα 6.25 και ένας Διαμαντίδης να... μοιράζει ασταμάτητα ασιστ, ήταν αρκετά στοιχεία ώστε ο Παναθηναϊκός να πάρει γρήγορα το προβάδισμα. Οι διαθέσεις των «πρασίνων» φάνηκαν από τα πρώτα λεπτά, όταν ο Παναθηναϊκός με εκπληκτική άμυνα και επίθεση προηγήθηκε στο 3ο λεπτό με 14-0 (!). Οι πρώτοι πόντοι του Πανιωνίου ηρθαν στο 4 μετά από τρίποντο του Νιούλεϊ. Ωστόσο οι γηπεδούχοι δεν ανησύχησαν και με πρώτο σκόρερ τον Σπανούλη μπήκαν στη δεύτερη περίοδο στο +13 (34-21). Στο δεύτερο δεκάλεπτο, πάντως, τα πράγματα άλλαξα... Ο Μάρκοβιτς χαμήλωσε το σχήμα (έπαιζε με δύο πλέι μέικερ Τσάπιν, Ζορόσκι), η ομάδα έτρεξε και με επιμέρους σκορ 11-4 μείωσε σε 38-32. Το... ροκάνισμα συνεχίστηκε και με πρωταγωνιστή στην επίθεση τον Τσάπιν περίπου ένα λεπτό πριν τη λήξη ο Πανιώνιος πέρασε για πρώτη φορά στο σκορ, με τον «κυανέρυθρο» πλέι μέικερ να «εκτελεί» από τα 6.25 και να γράφει το 48-47, υπέρ των φιλοξενούμενων, που πήραν το δρόμο προς τα αποδυτήρια στο +2 (51-49).

    Στο τρίτο δεκάλεπτο ο Περπέρογλου εξελίχθηκε σε «δήμιο» της παλιάς του ομάδας και ο Παναθηναϊκός ανέκτησε την κυριαρχία του παιχνιδιού. Με πέντε διαδοχικούς πόντους (1 τρίποντο) του Έλληνα σμολ φόργουορντ οι «πράσινοι» ξέφυγαν με 55-51, ενώ από το 54-53 στο 22 οι γηπεδούχοι έτρεξαν ένα σερί 7-0 και έγραψαν στον φωτεινό πίνακα το 61-53 στο 24, το οποίο ολοκληρώθηκε με εντυπωσιακό κάρφωμα του Μπατίστ. Ωστόσο, οι «κυανέρυθροι» δεν έχασαν την επαφή και μπήκαν στην τελευταία περίοδο στο -6 (69-63). Στον επίλογο της αναμέτρησης ο Παναθηναϊκός σοβαρεύτηκε και με ένα εντυπωσιακό σερί 14-0 και πρωταγωνιστή στην επίθεση τον Ουίνστον ξέφυγε με +19 πόντους (85-66) και «καθάρισε» το παιχνίδι.

    Διαιτητές: Χριστοδούλου, Γκόντας, Ταβουλαρέας

    Οι συνθέσεις:

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης 3(1), Περπέρογλου 17 (3), Σπανούλης 12 (1), Μπετσίροβιτς 2, Μπατίστ 10, Ζίζιτς 9, Χατζηβρέττας 8 (1), Τσαρτσαρής 5 (1), Διαμαντίδης 4, Ουίνστον 14, Τομάσεβιτς 6, Γιασικεβίτσιους 8.

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Νέναντ Μάρκοβιτς): Ξανθόπουλος 5 (1), Τσάπιν 13 (3), Ζορόσκι 11 (1), Γεωργαλής 8, Σάκοτα 2, Καλαμπόκης, Νιούλεϊ 8 (1), Καβαλιάουσκας 2, Κένταλ 13, Μπάξτερ 13.

    Ολυμπιακός - Μαρούσι 85-69

    Ο Ολυμπιακός ανέκτησε το προβάδισμα (2-1) στη σειρά των ημιτελικών των πλέι οφ της Α1 με το Μαρούσι και την Κυριακή επιστρέφει στο κλειστό του Αγίου Θωμά με στόχο να «αποδράσει» χωρίς απώλειες και να προκριθεί στους τελικούς. Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν 85-69 της ομάδας του Σούλη Μαρκόπουλου στο ΣΕΦ, στον τρίτο μεταξύ τους αγώνα, και χρειάζονται άλλη μία νίκη για να τεθούν αντιμέτωποι με τον «αιώνιο» αντίπαλο τους, Παναθηναϊκό, και στους εφετινούς τελικούς.

    Τα δεκάλεπτα: 18-13, 42-31, 57-48, 85-69

    Η εμμονή από τα 6.25 (0/6) δεν βγήκε σε καλό στον Ολυμπιακό στο πρώτο δεκάλεπτο και παρά το καλό ξεκίνημα στη συνέχεια έδωσε... χώρο στο Μαρούσι να κάνει το παιχνίδι του και να ροκανίσει τη διαφορά. Οι «ερυθρόλευκοι» στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης επικέντρωσαν το παιχνίδι τους κάτω από το αντίπαλο καλάθι και δικαιώθηκαν, καθώς στο 6 προηγήθηκαν με 9-2. Με τον Γουντς να ηγείται της επίθεσης ο Ολυμπιακός συνέχισε να έχει το πάνω χέρι, αλλά η ολιγωρία στην άμυνα στο τελευταίο δίλεπτο και τα διαδοχικά χαμένα τρίποντα επέτρεψαν στο Μαρούσι να μειώσει λίγο λήξη της περιόδου στο καλάθι (15-13). Οι δύο ομάδες μπήκαν στο δεύτερο δεκάλεπτο με τους γηπεδούχους στο +5 (18-13), ενώ έπρεπε να περάσουν πέντε λεπτά, προκειμένου ο Ολυμπιακός να δείξει σημάδια ανάκαμψης. Ο Γιαννάκης πέρασε στον αγωνιστικό χώρο τον Σχορτσιανίτη και ο θηριώδης σέντερ έκανε το καθήκον του... Ο «Σόφο» κυριάρχησε κάτω από την αντίπαλη ρακέτα, «έγραψε» το 27-20 στο 15, ενώ απέσπασε και τρία φάουλ από τον Γλυνιαδάκη. Έχοντας επιβάλει το ρυθμό τους οι «ερυθρόλευκοι» εκτόξευσαν και πάλι τη διαφορά σε διψήφιο αριθμό, χάρη στις επιθετικές «εμπνεύσεις» του Μπλάκνεϊ και στα κλεψίματα του Γκριρ (4). Ο πρώην Αμερικανός του Αμαρουσίου με δύο τρίποντα στο τελευταίο δίλεπτο και συνολικά 10 πόντους διαμόρφωσε αρχικά το 37-27 και εν συνεχεία το 42-29, που ήταν και η μεγαλύτερη διαφορά στον αγώνα. Οι δύο ομάδες πήραν το δρόμος προς τα αποδυτήρια με τους γηπεδούχους στο +11 (42-31).

    Στην τρίτη περίοδο ο Ολυμπιακός θέλησε να μπει πρόωρα σε τροχιά... νίκης, αλλά και πάλι δεν είχε την απαραίτητη συγκέντρωση. Με τον Μπλάκνεϊ να διατηρεί ανοιχτή γραμμή με το αντίπαλο καλάθι και τον Γκριρ να... βρίσκει το χέρι του από τα 6.25 η διαφορά στο 26 εκτοξεύτηκε στο +16 (56-40). Ωστόσο, η έλλειψη διάρκειας στο παιχνίδι των γηπεδούχων έκανε την επανεμφάνιση της. Το Μαρούσι βρήκε λύσεις έριξε τη διαφορά σε μονοψήφιο και η λήξη της περιόδου το βρήκε στο -9 (57-48), χάρη σε τρίποντο του Μπάκιτς. Στο τελευταίο δεκάλεπτο οι γηπεδούχοι συγκεντρώθηκαν κυρίως στην άμυνα και με τους σημερινούς πρωταγωνιστές Μπλάκνεϊ-Γκριρ να οδηγούν την επίθεση η διαφορά γρήγορα εκτοξεύτηκε και πάλι σε διψήφιο αριθμό (62-51 στο 32) ανεπιστρεπτί. Οι «ερυθρόλευκοι», με τον Γιαννάκη να μοιράζει το χρόνο συμμετοχής σε όλους τους παίκτες, έφτασαν άνετα στο τελικό 85-69 και ανέκτησαν το προβάδισμα στη σειρά των αγώνων με το Μαρούσι (2-1).

    Διαιτητές: Ζαβλανός, Τανατζής, Αφεντουλίδης

    Οι συνθέσεις:

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Μπλάκνεϊ 22 (4), Παπαμακάριος 6 (1), Γουντς 6, Πρίντεζης 9, Καυκής, Σεϊμπούτις, Μπουρούσης 9, Τέοντοσιτς 13, Γκριρ 12 (1), Μαυροκεφαλίδης 6, Βασιλειάδης, Σχορτσιανίτης 2.

    ΜΑΡΟΥΣΙ (Σούλης Μαρκόπουλος): Στίβενσον 8 (2), Μιλισάβλιεβιτς 17 (2), Χαραλαμπίδης 2, Μπουντούρης 6 (2), Τζάζβιν, Μπράιαντ 5 (1), Τουντζιαράκης 1, Κογιαντίνοβιτς 3 (1), Παπαντωνίου, Μπάκιτς 10 (1), Γλυνιαδάκης 11, Καϊμακόγλου 6 (1).

    [15] Βόλεϊ

    Πρωταθλητής ο Παναθηναϊκός

    16/5/2008 1:34:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδε τον Ολυμπιακό να της «κλέβει» το πλεονέκτημα έδρας στον πρώτο τελικό, όμως 13 ημέρες αργότερα ήταν αυτή που τελικά πανηγύρισε την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου. Ο λόγος για τη γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Παναθηναϊκού, η οποία, μέσα στο κατάμεστο κλειστό της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, επικράτησε 3-0 της «αιώνιας» αντιπάλου της και έφτασε στην κατάκτηση του τέταρτου διαδοχικού τίτλου, 13ου στην Ιστορία των εθνικών πρωταθλημάτων και του 20ου συνολικά, αν συνυπολογιστούν και τα πανελλήνια πρωταθλήματα. Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το 3ο νταμπλ στην ιστορία του. Η Ρούξι Ντουμιτρέσκου αναδείχτηκε MVP του πρωταθλήματος Α1 γυναικών 2007-08.

    Τα σετ: 25-14, 25-8, 25-23.

    ΠΑΟ (Φλώρος): Φραγκιαδάκη 20 (15/18, 4 μπλοκ), Κουτουξίδου 2, Σαπαρέφσκα 9 (5/9, 3 μπλοκ, 1 άσος), Ανταμς 8 (6/12), Ντουμιτρέσκου 11 (9/20), Λόζανσιτς 11 (6/10, 2 μπλοκ) / Μυλωνά (λ. - 75% υποδοχή, 4 άμυνες), Χατζηνίκου.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σωτήρχος): Σιμάνκοβα 1π., Κιόση 7 (6/18), Χατζηνικολάου 7 (5/9), Μποροβίντσεκ 7 (5/12), Τένεβα 8 (6/12), Καλαιτζίεβα 4 (4/16) / Βλάχου (λ. - 64% υποδοχή, 6 άμυνες), Μπορίσοβα 3 (1/7), Κούκου, Χατζηεφραίμογλου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 16 May 2008 - 16:50:19 UTC