Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ποινικές διώξεις για το ντόπινγκ
  • [02] Η πρώτη μεγάλη αναμέτρηση!
  • [03] Στη Μιανμάρ ο Γ. Γ. του ΟΗΕ
  • [04] Ελληνογαλλική συμφωνία για την ασφάλεια του πολίτη
  • [05] Χωρίς συμφωνία το συμβούλιο Υπ. Γεωργίας
  • [06] Κρίσιμες μάχες στην κούρσα του χρίσματος
  • [07] "Μικροί συλλέκτες"
  • [08] Σύνοδος των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης
  • [09] Πυρκαγιά στα Γλυκά Νερά
  • [10] "Μυθιστόρημα και θέατρο"
  • [11] Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή
  • [12] Συλλήψεις για πορνογραφία
  • [13] Εθνικό πένθος στην Μιανμάρ
  • [14] Μετρώντας αντίστροφα
  • [15] "Όχι" του ΝΑΤΟ σε ελληνική άσκηση

    [01] Αλλα σπορ

    Ποινικές διώξεις για το ντόπινγκ

    20/5/2008 1:19:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος άσκησε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Ανδρέας Καραφλός, κατά 25 προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση του ντόπινγκ στην εθνική ομάδα άρσης βαρών. Μετά το πέρας της έρευνας που διενήργησε ο Εισαγγελέας, ο οποίος σήμερα έλαβε την τελευταία κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου από τον προπονητή της ομάδας κ. Χρήστο Ιακώβου, προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης για εννέα πλημμελήματα, από τα οποία τα πέντε αφορούν τον κ. Ιακώβου.

    Τα αδικήματα αφορούν χορήγηση σε αθλητές από κοινού και κατά συρροή απαγορευμένης ουσίας και χρήση απαγορευμένης ουσίας για παρασκευή, αποθήκευση, εμπορία, πώληση απαγορευμένων ουσιών. Οι κατηγορίες αφορούν κατά περίπτωση την προπονητική ομάδα με επικεφαλής τον κ. Ιακώβου, τους 11 αθλητές της ομάδας, το γιατρό, το φαρμακοποιό που κατασκεύασε τις κάψουλες και το Λαρισαίο επιχειρηματία που εισήγαγε την απαγορευμένη ουσία από την Κίνα.

    Ο Εισαγγελέας ζητεί να καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας και οι 25 με απευθείας κλήση. Σύμφωνα με πληροφορίες στο εισαγγελικό πόρισμα αναφέρεται ως εγκέφαλος και ενορχηστρωτής της υπόθεσης ο Χρήστος Ιακώβου, ενώ και οι αθλητές γνώριζαν ότι έπαιρναν απαγορευμένη ουσία. Έως αύριο το πρωί αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων του δευτέρου δείγματος του κολυμβητή που φέρεται ότι έχει κάνει χρήση αναβολικών ουσιών.

    Κατηγορητήριο για 25 άτομα

    Η δίωξη του κ. Καραφλού αφορά τα εξής αδικήματα και τα εξής πρόσωπα:

    1. Χορήγηση σε αθλητή από κοινού και κατά συρροή απαγορευμένης χημικής ουσίας. Αφορά τον κ. Ιακώβου, τους υπόλοιπους προπονητές και τους γιατρούς της ομάδας. 2. Χρησιμοποίηση από κοινού, από αθλητή, απαγορευμένης ουσίας. Αφορά τους αθλητές της ομάδας. 3. Ηθική αυτουργία κατά συρροή στην παραπάνω πράξη. Αφορά τον κ. Ιακώβου. 4. Κατασκευή, παρασκευή, αποθήκευση, διεκπεραίωση, εμπορία, πώληση, προμήθεια, κατοχή και προσφορά απαγορευμένων ουσιών. Στρέφεται κατά του φαρμακοποιού. 5. Ηθική αυτουργία στην παραπάνω πράξη σε βάρος του κ. Ιακώβου. 6. Διεκπεραίωση, μεταφορά, διακίνηση, κατοχή απαγορευμένων ουσιών, που αφορά τον προπονητή κ. Σεραφείμ Γραμματικόπουλο, ο οποίος, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, παρέλαβε την τελευταία παραγγελία και την παρέδωσε στον φαρμακοποιό. 7. Ηθική αυτουργία στην παραπάνω πράξη, που αφορά τον κ. Ιακώβου. 8. Διεκπεραίωση, εισαγωγή, μεταφορά, διακίνηση, εμπορία, πώληση, προμήθεια, κατοχή και προσφορά απαγορευμένων ουσιών, που αφορά τον εισαγωγέα από τη Λάρισα. 9. Ηθική αυτουργία στην παραπάνω πράξη, που αφορά τον κ. Ιακώβου.

    Οι κατηγορούμενοι παραπέμπονται με απευθείας κλήση να δικαστούν ενώπιον του 3ου Πλημμελούς Πλημμελειοδικείου. Σύμφωνα με το νόμο έχουν δικαίωμα να προσφύγουν στον Εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος εφόσον διαφωνήσει με την κρίση του κ. Καραφλού, θα παραπέμψει την υπόθεση στο Συμβούλιο Εφετών.

    Οι συνολικές ποινές φυλάκισης που προβλέπονται για τα αδικήματα αυτά, φθάνουν τα 10 έτη, ενώ προβλέπονται και υψηλότατα χρηματικά πρόστιμα.

    [02] Πολιτισμός

    Eurovision 2008

    Η πρώτη μεγάλη αναμέτρηση!

    20/5/2008 4:02:00 μμ

    Έφτασε η πρώτη κρίσιμη μέρα. Ο πρώτος Ημιτελικός της Eurovision του Βελιγραδίου!

    Η εμφάνιση της Ελλάδας και στις δύο γενικές πρόβες ήταν κατά γενική ομολογία εκπληκτική! Το σκηνικό μας με την τεράστια καρδιά, δημιούργημα του Ηλία Λεδάκη είναι πολύ εντυπωσιακό, η χορογραφία του Τζουλιάνο έχει νεύρο και απίστευτο ρυθμό και η Καλομοίρα, κούκλα όπως πάντα, βγάζει όλη της την ενέργεια επάνω στη σκηνή του Belgrade Arena.

    Τραγουδάει, χορεύει, "αλωνίζει" τη σκηνή, αλλάζει το φόρεμά της και φαίνεται ότι το διασκεδάζει πολύ εκείνα τα τρία λεπτά!

    Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει αναλάβει ο σκηνοθέτης Κώστας Καπετανίδης.

    Από τις αντιδράσεις του κοινού στις πρόβες, μπορείς να καταλάβεις αν ένα τραγούδι θα πάει καλά και αν κρίνουμε από την υποδοχή που κάνουν στην ελληνική συμμετοχή τα πράγματα φαίνονται ιδιαίτερα ευοίωνα.

    Απόψε λοιπόν στις 10 το βράδυ, αμέσως μετά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, όλοι συντονισμένοι για τον πρώτο Ημιτελικό της Eurovision 2008, όπου η Ελλάδα εμφανίζεται τελευταία, στη 19η θέση.

    Αλλά πριν από αυτό, όσοι θέλετε να φρεσκάρετε τη μνήμη σας πριν ψηφίσετε, στις 7 το απόγευμα θα προβληθεί στη ΝΕΤ μια ειδική εκπομπή με όλα τα video clip των τραγουδιών που διαγωνίζονται απόψε.

    Οι χώρες που συμμετέχουν με σειρά εμφάνισης: Μαυροβούνιο, Ισραήλ, Εσθονία, Μολδαβία, Σαν Μαρίνο, Βέλγιο, Αζερμπαϊτζάν, Σλοβενία, Νορβηγία, Πολωνία, Ιρλανδία, Ανδόρα, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Αρμενία, Ολλανδία, Φινλανδία, Ρουμανία, Ρωσία, Ελλάδα. Δεν διαγωνίζονται στον ημιτελικό αλλά ψηφίζουν: Γερμανία (big four) και Ισπανία (big four).

    Καλή επιτυχία Καλομοίρα!

    [03] Κόσμος

    Την επισκέπτεται την Πέμπτη

    Στη Μιανμάρ ο Γ. Γ. του ΟΗΕ

    20/5/2008 6:47:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό, Ρόιτερ

    Στη Μιανμάρ θα μεταβεί την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση και τα προβλήματα συνεργασίας με το καθεστώς, που έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στη διανομή της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας. Ήδη ο κ. Μουν αναχώρησε για την Ταϊλάνδη, πρώτο σταθμό του ταξιδιού του προς τη Μιανμάρ. Υπολογίζεται ότι μόνο το 25% των πληγέντων από τον κυκλώνα Ναργκίς, έχει υποστηριχθεί από την ανθρωπιστική βοήθεια. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, θα επιχειρήσει να συναντηθεί τόσο με τον ηγέτη του καθεστώτος, ανώτερο στρατηγό Ταν Σούε, όσο και με άλλα ανώτερα στελέχη της χούντας.

    [04] Πολιτική

    Μνημόνιο με ΟΟΣΑ

    Ελληνογαλλική συμφωνία για την ασφάλεια του πολίτη

    20/5/2008 5:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/5/2008 5:39:04 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σύμφωνο συνεργασίας σε θέματα πολιτικής ασφάλειας και προστασίας υπέγραψε στο Παρίσι με τη Γαλλίδα ομόλογό του ο Υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος. Με την υπογραφή της συμφωνίας οι δυο υπουργοί επισφράγισαν την βούληση των δυο χωρών να χρησιμοποιήσουν από κοινού όλα τα αναγκαία μέσα για την διασφάλιση της προστασίας των πολιτών.

    Η συμφωνία αφορά συνεργασία για την πρόληψη και καταπολέμηση της εγκληματικότητας σε τομείς, όπως η τρομοκρατία, η λαθρομετανάστευση, η εμπορία ναρκωτικών και ανθρώπων, το ηλεκτρονικό έγκλημα, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, καθώς και την ανταλλαγή πληροφοριών για το χειρισμό καταστάσεων κρίσης, αλλά και ζητήματα πολιτικής προστασίας.

    Ο κ. Παυλόπουλος επισκέφθηκε επίσης την έδρα του ΟΟΣΑ στο Παρίσι. Συναντήθηκε με το γενικό γραμματέα του Οργανισμού ’νχελ Γκουρία και υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για την ενίσχυση της διοικητικής Μεταρρύθμισης στη χώρα μας, ύψους 9,09 εκατ. ευρώ.

    Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για τη διοικητική Μεταρρύθμιση αφορά την περίοδο 2007-2013. Είναι ύψους 630 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις για την απλούστευση των διαδικασιών, τη μείωση των γραφειοκρατικών βαρών με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

    [05] Πολιτική

    Χωρίς συμφωνία το συμβούλιο Υπ. Γεωργίας

    20/5/2008 5:16:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Χωρίς να καταλήξει σε πολιτική συμφωνία για το καθεστώς που θα διέπει τη διάθεση στην αγορά των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, ολοκληρώθηκε, στις Βρυξέλλες, το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. Τις ελληνικές θέσεις υποστήριξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρος Κοντός. Στην παρέμβασή του στο Συμβούλιο o κ. Κοντός δήλωσε την αντίθεσή του σε αποφάσεις που δεν διασφαλίζουν πρωτίστως την υγεία των αγροτών, των καταναλωτών, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την αποτελεσματική προστασία της φυτικής παραγωγής της ευρωπαϊκής γεωργίας. Επίσης. ο κ. Κοντός ζήτησε από το Συμβούλιο τη λήψη μέτρων ανάδειξης και στήριξης των μικρών ελληνικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων και αντιτάχθηκε στην εισαγωγή στην κοινοτική αγορά σφάγιων πουλερικών τα οποία έχουν υποστεί χημική απολύμανση.

    Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε συνάντηση με την αρμόδια για την υγεία και την προστασία του καταναλωτή επίτροπο Ανδρούλα Βασιλείου, με την οποία συζήτησε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, κυρίως όσον αφορά τον κτηνιατρικό τομέα (δημόσια υγεία, υγεία και ευζωία των ζώων).

    Η κ. Βασιλείου, αποδέχτηκε πρόσκληση του Έλληνα υπουργού να επισκεφθεί προσεχώς τη χώρα μας.

    Ο κ. Κοντός, στο πλαίσιο του Συμβουλίου, συναντήθηκε με την αρμόδια για τη γεωργία επίτροπο Μάριαν Φίσερ Μπόλ με την οποία αντάλλαξε απόψεις σχετικά με την προσεχή μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και με τον νέο υπουργό Γεωργίας της Ιταλίας Λούκα Ζάια, με τον οποίον συμφώνησαν στη στήριξη των μεσογειακών προϊόντων και ιδιαιτέρως του καπνού.

    [06] Κόσμος

    Εκλογές των Δημοκρατικών σε Κεντάκι και Όρεγκον

    Κρίσιμες μάχες στην κούρσα του χρίσματος

    20/5/2008 4:59:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters, AFP

    Οι προκριματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ ξεκίνησαν σήμερα, Τρίτη, στις 13.00 (ώρα Ελλάδας) στο Κεντάκι (κεντροανατολικές ΗΠΑ), όπου η Χίλαρι Κλίντον θεωρείται φαβορί, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα θεωρείται επικρατέστερος στην άλλη ψηφοφορία της ημέρας που διεξάγεται στο Όρεγκον (βορειοδυτικές ΗΠΑ), όπου τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν αργότερα, στις 16.00 (ώρα Ελλάδας). Οι δύο Δημοκρατικοί υποψήφιοι δίνουν δύο από τις τελευταίες κρίσιμες μάχες τους για το προεδρικό χρίσμα του κόμματός τους. Το Κεντάκι εκλέγει 51 εκλέκτορες και το Όρεγκον 52.

    Αμμέτοχος ο Αλ Γκορ

    Εν τω μεταξύ, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκορ δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα υποστηρίξει δημόσια κάποιον υποψήφιο στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.

    "Δεν έχω ανακοινώσει πως υποστηρίζω κάποιον και δεν θα το κάνω σήμερα", δήλωσε ο Γκορ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στη διάρκεια ενός τεχνολογικού συνεδρίου στο Ισράηλ. "Δεν έχω αποφασίσει αν θα το κάνω και πότε", πρόσθεσε.

    Ο Γκορ, ο οποίος ήταν το 2000 ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία αλλά απέτυχε να εκλεγεί, είναι υπερεκλέκτορας στο συνέδριο των Δημοκρατικών που θα κρίνει ποιος θα είναι ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου και θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο στο Ντένβερ.

    Οι υπερεκλέκτορες, μέλη του Κογκρέσου και άλλοι αξιωματούχοι του κόμματος που είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν όποιον θέλουν στο συνέδριο, ενδέχεται να είναι τελικά αυτοί που θα κρίνουν την έκβαση της κούρσας ανάμεσα σε Ομπάμα και Κλίντον.

    [07] Πολιτισμός

    Μια έκθεση από παιδιά-συλλέκτες!

    "Μικροί συλλέκτες"

    20/5/2008 4:18:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Την έκθεση "Μικροί Συλλέκτες", όπου παιδιά συλλέκτες, μαθητές των σχολείων της Αθήνας και επισκέπτες του Παιδικού Μουσείου θα εκθέσουν τις προσωπικές συλλογές τους στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων "ΜΕΛΙΝΑ", από 23 Μαϊου έως 30 Ιουνίου. Διοργανωτές ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων και το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο. Κεντρική ιδέα της δράσης "Μικροί συλλέκτες" είναι να αποτελέσουν οι προσωπικές συλλογές των παιδιών τα αντικείμενα μιας έκθεσης. Στόχος της είναι να δώσει χώρο και χρόνο στα παιδιά:

    Να κατανοήσουν την έννοια "συλλογή"

    Να εξοικειωθούν με δύο βασικές λειτουργίες των μουσείων, τη "συλλογή" και την "έκθεση" αντικειμένων

    Να επινοήσουν τρόπους έκθεσης των προσωπικών τους συλλογών

    Ελεύθερη η συμμετοχή

    Αφετηρία της αποτελεί το έκθεμα "Συλλογές Παιδιών", που λειτουργεί από το 1994 στο "Παιδικό Μουσείο-Πολιτισμικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων" με τη συνεργασία του σωματείου Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, και δίνει την ευκαιρία σε παιδιά συλλέκτες να εκθέσουν σε ένα μουσείο.

    Η έκθεση απευθύνεται στα παιδιά, στους γονείς, στους εκπαιδευτικούς και σε όσους ασχολούνται με την πολύπλευρη ανάπτυξη των παιδιών και εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) με θέμα για το 2008 "Το Μουσείο ως φορέας κοινωνικής αλλαγής και εξέλιξης".

    Κατά τη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα στο Παιδικό Μουσείο και στο Πολιτιστικό Κέντρο "ΜΕΛΙΝΑ" με στόχο την ενεργό συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε όλα τα στάδια της έκθεσης. Η έκθεση θα συνοδεύεται από κατάλογο.

    Η συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι ελεύθερη.

    Την εκδήλωση των εγκαινίων θα πλαισιώσει η Παιδική Χορωδία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων, υπό τη διεύθυνση της Ρόζης Μαστροσάββα, με τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Γιώργου Χατζηνάσιου και Andrew Weber.

    Την επιστημονική επιμέλεια και το συντονισμό της δράσης «Μικροί Συλλέκτες» έχει το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο. Τη μουσειολογική μελέτη και επιμέλεια της έκθεσης έχει η ’ρτεμις Σταματέλου, Διευθύντρια του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου και την επιμέλεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και της έκδοσης η Δήμητρα Ντιρογιάννη, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου. Τη μουσειογραφική μελέτη της έκθεσης και την καλλιτεχνική επιμέλεια του καταλόγου η Αναστασία Κωνσταντάκου σκηνογράφος-εικαστικός, ενώ το συντονισμό της έκθεσης και του καταλόγου η Νέλλη Κυριαζή, Διευθύντρια της Πινακοθήκης και των Μουσείων του Δήμου Αθηναίων.

    Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων "Μελίνα" Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης - Θησείο, στάση Μετρο Κεραμεικός Ωράριο λειτουργίας: 9.00-13.00 & 17.00-21.00 εκτός Δευτέρας και απογεύματος Κυριακής. (210 3452150

    [08] Πολιτική

    Σύνοδος των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

    20/5/2008 3:46:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Με στόχο την σταθερότητα στα Βαλκάνια και τη στενότερη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά το βράδυ στην πόλη Πομόριε της Βουλγαρίας, η Σύνοδος των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Παρών ο πρωθυπουργός Κωστας Καραμανλής, ο οποίος αναμένεται να βρεθεί στο ίδιο τραπέζι με τον πρόεδρο των Σκοπίων Μπράνκο Τσερβέκονφσκι. Στη Σύνοδο δεν θα παραστεί τελικά ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

    [09] Κοινωνία

    Πυρκαγιά στα Γλυκά Νερά

    20/5/2008 3:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/5/2008 5:14:34 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε το απόγευμα πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στις πλαγιές του Υμηττού από την πλευρά των Γλυκών Νερών. Η φωτιά ξεκίνησε από την οδό Αιγαίου Πελάγους και έκαψε μικρή έκταση πυκνού πευκοδάσους. Στο έργο της κατάσβεσης πήραν μέρος πυροσβεστικά αεροσκάφη και 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα.

    [10] Πολιτισμός

    "Μυθιστόρημα και θέατρο"

    20/5/2008 3:29:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    "Μυθιστόρημα και θέατρο: ειδολογικός διάλογος στη γαλλική λογοτεχνία" είναι το θέμα του Διεθνούς Συνεδρίου που διοργανώνει ο Τομέας Λογοτεχνίας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από 21 έως και 24 Μαΐου 2008. Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα κηρύξει η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού του Α.Π.Θ., Καθηγήτρια Αθανασία Τσατσάκου, την Τετάρτη 21 Μαΐου 2008 και ώρα 19.00, στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Με ποιον τρόπο το μυθιστόρημα υιοθετεί και αξιοποιεί τη θεατρικότητα; με ποιους τρόπους δανείζεται από τη σκηνική τέχνη τα εργαλεία, τις δομές και την ιδιαίτερη τεχνική της; Με ποιον τρόπο το μυθιστόρημα οικειοποιείται και αφομοιώνει στοιχεία της αισθητικής του θεάτρου; Πώς το δραματικό είδος ενσωματώνει δομές που χαρακτηρίζουν το μυθιστόρημα; Πώς επιτυγχάνεται η μετάβαση από τον αφηγηματικό στο δραματικό λόγο και αντίστροφα; Αυτά είναι ορισμένα από τα θέματα που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου.

    Οι εργασίες του Συνεδρίου θα γίνουν στη Γαλλική γλώσσα. Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να εγγραφούν και να παραλαμβάνουν τους φακέλους τους από τη γραμματεία του Συνεδρίου από τις 18.00.

    Η εγγραφή για την παρακολούθηση του συνεδρίου είναι δωρεάν.

    Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

    Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στο τηλέφωνο 2310 997450, με mail στο arichrys@enl.auth.gr

    [11] Πολιτική

    Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή

    20/5/2008 2:53:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Το θέμα της παραχώρησης των εμπορευματικών σταθμών των λιμανιών Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, που θεωρείται γεωστρατηγικής σημασίας, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής υπό τον Πρωθυπουργό. Όπως δήλωσε, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Βουλγαράκης, ο διαγωνισμός που βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση, εξελίσσεται κανονικά, ενώ δύο μεγάλες εταιρίες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για το λιμάνι του Πειραιά και 3 για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει αποτέλεσμα ως τις αρχές Ιουλίου και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα , μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις των αναδόχων εταιρειών. Όσον αφορά στο θέμα των τιμών των εισιτηρίων ο κ. Βουλγαράκης είπε πως θα γίνει προσπάθεια σε συνεννόηση με τις εταιρείες να κρατηθούν χαμηλά και συνέδεσε τα ναύλα με τις τιμές του πετρελαίου καθώς η εξάρτηση φτάνει έως και το 70%. Τη στιγμή που οι ακτοπλόοι πιέζουν για μεγαλύτερες αυξήσεις, λόγω της κούρσας του πετρελαίου, ο Γιώργος Βουλγαράκης ζήτησε να δείξουν αυτοσυγκράτηση.

    [12] Κοινωνία

    Συλλήψεις για πορνογραφία

    20/5/2008 2:02:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Ελεύθερος μετά την καταβολή 6.000 ευρώ αφέθηκε ο γιατρός από τη Βέροια που συνελήφθη στο πλαίσιο έρευνας του τμήματος δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος για τη διακίνηση παιδικού πορνογραφικού υλικού. Ο γιατρός συνελήφθη γιατί "κατέβαζε" το υλικό από υπολογιστή του νοσοκομείου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος βρίσκεται στα ίχνη διεθνούς κυκλώματος παιδικής πορνογραφίας και οι έρευνες έχουν επεκταθεί σε 20 πόλεις της Ελλάδας.

    Στο μεταξύ, για διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας μέσω του Ιντερνετ συνελήφθη από ομάδα του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ένας 46χρονος στο Διαβολίτσι Μεσσηνίας. Ο δράστης οδηγήθηκε στον εισαγγελέα ο οποίος τον παρέπεμψε στον ανακριτή. Ο συλληφθείς ζήτησε και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί αύριο Τετάρτη.

    [13] Κόσμος

    ’ρνηση για οικονομική βοήθεια

    Εθνικό πένθος στην Μιανμάρ

    20/5/2008 11:14:00 πμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ-105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ αποφάσισε 18 ημέρες μετά το πέρασμα του κυκλώνα Ναργκίς, να κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος, για τα δεκάδες χιλιάδες θύματα από την καταστροφική επέλαση τού κυκλώνα, ενώ έστω και καθυστερημένα η χούντα αποφάσισε την αποδοχή περιορισμένης έκτασης βοήθεια από το εξωτερικό.

    Πάντως, τα περισσότερα θύματα, για να εξασφαλίσουν λιγοστή τροφή, βασίζονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία, ενέργεια που έχει κηρυχθεί παράνομα από ην χούντα της Μιανμάρ.

    Την Πέμπτη αναμένεται να μεταβεί στην περιοχή ο γενικός γραμματέας τού Ο.Η.Ε Μπαν-Γκι-Μουν, προκειμένου να επισκεφθεί το Δέλτα τού ποταμού Ιραουάντι, που επλήγη περισσότερο από τον κυκλώνα.

    Όχι στην οικονομική βοήθεια λόγω χρέους

    Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί τώρα να χορηγήσει οικονομική βοήθεια στη χώρα αυτή, εξ αιτίας του τεραστίου εξωτερικού χρέους της, το οποίο εκκρεμεί από το 1998 προς την Παγκόσμια Τράπεζα. Όπως τόνισε ο κ. Χουάν Χοσέ Νταντούμπ Διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας, μιλώντας στους δημοσιογράφους, "η Παγκόσμια Τράπεζα δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να βοηθήσει τη Μιανμάρ". Ο ίδιος προσέθεσε ότι πολιτική της τράπεζας είναι να μην προσφέρει οικονομική βοήθεια σε χώρες που δεν αποπληρώνουν τα χρέη τους.

    Επίσης, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε, ότι η πρόσφατη άνοδος των τιμών των τροφίμων, παγκοσμίως, δεν είναι ένα παροδικό φαινόμενο, κι ότι το κόστος των βασικών ειδών διατροφής, όπως το ρύζι, θα παραμείνει υψηλό για αρκετά χρόνια.

    [14] Για το BP Ultimate Ράλλυ Ακρόπολις

    Μετρώντας αντίστροφα

    20/5/2008 3:01:00 μμ

    Συντάκτης: Αγγελος Σταθακόπoυλος

    Στο γνώριμο από προηγούμενα χρόνια περιβάλλον του Ζαππείου Μεγάρου, δόθηκε τη Δευτέρα η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του BP Ultimate Ράλλυ Ακρόπολις για τα Εθνικά Μέσα ενημέρωσης. Ο πρόεδρος της ΕΛΠΑ και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Αγώνα, κ. Βασίλης Δεσποτόπουλος, και η Αλυτάρχης, κ. Ανίτα Πασαλή, παρουσίασαν τις καινοτομίες και την πορεία του φετινού BP Ultimate Ράλλυ Ακρόπολις, σημειώνοντας τον καθοριστικό ρόλο της στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής ’μυνας και του Αρχηγείου Αεροπορίας, χάρη στα οποία η 55η εκδοχή του Αγώνα θα φιλοξενηθεί στο Τατόι. Τους δημοσιογράφους και τους εκπροσώπους της Πολιτείας υποδέχτηκε από το πάνελ και ο κ. Αλέκος Πανουργιάς, υπεύθυνος μάρκετινγκ καυσίμου της Μεσογείου για λογαριασμό της BP, της εταιρείας που τα τελευταία χρόνια έχει συνδέσει το όνομά της με αυτό του ελληνικού γύρου του WRC.

    Ο 7ος γύρος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ και 3ος του PWRC θα ξεκινήσει την Πέμπτη 29 Μαΐου στις 19:30, με την Τελετή Εκκίνησης, που φέτος επιστρέφει στη ρίζα της, κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Το πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης, πιστό στο ραντεβού του με το BP Ultimate Ράλλυ Ακρόπολις, θα μεταδώσει ζωντανά τόσο την τελετή εκκίνησης, όσο και τη διεξαγωγή της νέας Υπερειδικής διαδρομής «Τατόι», την Παρασκευή 30 Μαΐου (18:30) και την Κυριακή 1 Ιουνίου (14:30). Για ακόμα μία χρονιά δίπλα στον Αγώνα βρίσκεται ένας από τους κορυφαίους ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας, ο SuperΣΠΟΡ FM 94,6 ενώ πέραν των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, η ΕΛΠΑ ετοίμασε και φέτος το «Πρόγραμμα» του Αγώνα, με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες (προσβάσεις, χάρτες, ωράριο) για τις ειδικές διαδρομές και όχι μόνο. Το πρόγραμμα θα κυκλοφορήσει και θα πωλείται στα τροχογραφεία της ΕΛΠΑ, οι διευθύνσεις των οποίων θα ανακοινωθούν άμεσα με δελτίο Τύπου και θα αναρτηθούν στην επίσημη ιστοσελίδα του BP Ultimate Ράλλυ Ακρόπολις www.acropolisrally.gr που καθημερινά εμπλουτίζεται με πληροφορίες γύρω από τον Αγώνα, αλλά και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

    (Δελτίο τύπου)

    [15] Κοινωνία

    Για τον ’η - Στράτη

    "Όχι" του ΝΑΤΟ σε ελληνική άσκηση

    20/5/2008 7:25:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Προβληματισμό δημιούργησε η αρνητική στάση που κράτησε το ΝΑΤΟ, με την απόφασή του να μην δώσει την έγκρισή του, σε άσκηση του Συμμαχικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Λάρισας στην οποία περιλαμβανόταν ο ’η-Στράτης. Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο υπουργός Εθνικής ’μυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, τον ενημέρωσε ότι η επίσημη θέση του ΝΑΤΟ ήταν ότι εκείνη την ημέρα δε διέθετε αεροσκάφη τύπου Awacs που ζήτησε η ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές δεν πρόκειται να αλλάξει το επιχειρησιακό μέρος της άσκησης και συζητείται μόνο ο επαναπροσδιορισμός του χρόνου. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, η Βάσω Παπανδρέου τόνισε ότι: "Θλιβερή και επικίνδυνη η δικαιολογία της κυβέρνησης για την ακύρωση της νατοϊκής άσκησης μετά από αίτημα της Τουρκίας να μην συμπεριληφθεί ο ’η Στράτης. Η κυβέρνηση δεν έχει κινηθεί καθόλου για να κλείσει το ζήτημα από πέρυσι οπότε είχε και πάλι ακυρωθεί η συγκεκριμένη νατοϊκή άσκηση".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 20 May 2008 - 16:50:24 UTC