Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-05-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξέφρενη κούρσα ανόδου
  • [02] Δεύτερη ημέρα Πανελληνίων
  • [03] Κίνα: Κίνδυνοι επιδημιών μετά το σεισμό
  • [04] Δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης του Αϊ Στράτη
  • [05] Παράταση για φορολογικές δηλώσεις
  • [06] Εκτροχιάστηκε συρμός του Προαστιακού
  • [07] Σε κινητοποίηση η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ
  • [08] Έρευνες για τον εντοπισμό αγνοούμενου
  • [09] Γαλλία: Απεργούν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες
  • [10] Τέλη Μαΐου αυξήσεις και αναδρομικά
  • [11] ΗΠΑ: Και 2η εκτέλεση θανατοποινίτη
  • [12] Ευρεία νίκη Σακασβίλι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα
  • [13] Ιράκ: Οκτώ άμαχοι νεκροί από αμερικανικά πυρά
  • [14] Εμπόδια ΗΠΑ στην απαγόρευση των βομβών διασποράς

    [01] Οικονομία

    Έκλεισε χθες στα 133,17 δολάρια

    Ξέφρενη κούρσα ανόδου

    22/5/2008 9:13:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το πετρέλαιο ξεπέρασε για πρώτη φορά και το συμβολικό φράγμα των 135 δολαρίων το βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία, λόγω των φόβων για τον εφοδιασμό της αγοράς, την παθητικότητα του ΟΠΕΚ , αλλά και την μείωση των αμερικανικών στρατηγικών αποθεμάτων καυσίμων.

    Η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου έφτασε το πρωί τα 135,04 δολάρια για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 134,87 δολάρια. Χθες το αργό έκλεισε στη Νέα Υόρκη στα 133,17 δολάρια καθώς μέσα σε μία ημέρα ανεβηκε κατά 4,10 δολάρια.

    Χθες ,η τιμή του πετρελαίου έσπασε διαδοχικά και σε λίγες ώρες τα "φράγματα" από τα 130 μέχρι και τα 134 δολάρια το βαρέλι φθάνοντας ως τα 134,10 δολάρια στη Νέα Υόρκη και το Μπρεντ τα 133,47 δολάρια στο Λονδίνο.

    Το αργό ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 100 δολάρια στις 2 Ιανουαρίου και στη συνέχεια ξεκίνησε μια φρενήρη πορεία περνώντας τα 110 δολάρια τον Μάρτιο ,τα 120 δολάρια στις 5 Μαΐου και τα 125 δολάρια στις 9 Μαΐου.

    Το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε χθες μείωση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου κατά 5,4 εκατομμύρια βαρέλια και της βενζίνης κατά 800.000 βαρέλια.

    Η φρενήρης πορεία των τιμών του πετρελαίου συνιστά σοβαρή απειλή πλέον για την παγκόσμια ανάπτυξη ,προειδοποιούν οι αναλυτές που εκφράζουν πάντως ελπίδες ότι σύντομα η αγορά θα "ηρεμήσει".

    Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, η τιμή του αργού έχει αυξηθεί κατά 50 δολάρια το βαρέλι εν μέσω εκτιμήσεων ότι μπορεί να φτάσει και τα 200 δολάρια σε 6 έως 24 μήνες .

    "Το σενάριο αυτό θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη" εκτιμά ο ανεξάρτητος οικονομολόγος Εντ Γιαρντενί, προσθέτοντας ότι "η πιο πιθανή συνέπεια θα είναι μια παγκόσμια επιβράδυνση της οικονομίας".

    Η απογείωση των τιμών του μαύρου χρυσού "πλήττει την παγκόσμια οικονομία που είναι σήμερα πολύ περισσότερο ευάλωτη" από ότι στη διάρκεια των προηγουμένων πετρελαϊκών κρίσεων" σημειώνει ο αναλυτής Ηθαν Χάρις της Lehman Brothers.

    Σύμφωνα με τον Χάρις, κάθε αύξηση κατά 10 δολάρια της τιμής του πετρελαίου ισοδυναμεί με υποχώρηση κατά 0,4% της αμερικανικής ανάπτυξης και κατά τι λιγότερο στην Ασία και στην Ευρώπη.

    [02] Κοινωνία

    Δεύτερη ημέρα Πανελληνίων

    22/5/2008 8:50:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/5/2008 10:58:44 πμ)

    Στα μαθήματα της Βιολογίας, της Φυσικής, της Ιστορίας, των Μαθηματικών και των Στοιχείων Στατιστικής Γενικής Παιδείας, διαγωνίζονται σήμερα οι υποψήφιοι που διεκδικούν μια θέση στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Τα θέματα και οι λύσεις θα δοθούν στη δημοσιότητα αναλυτικά το μεσημέρι μέσω της ειδικής ιστοσελίδας της ΕΡΤ online, ενώ θα μεταδοθούν και από τη ΝΕΤ και τη ΝΕΤ 105,8.

    [03] Κόσμος

    Η φλόγα στους πληγέντες παραμονή των Αγώνων

    Κίνα: Κίνδυνοι επιδημιών μετά το σεισμό

    22/5/2008 10:19:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/5/2008 11:45:20 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ, AFP

    Στην αντιμετώπιση του κινδύνου των επιδημιών ρίχνουν το βάρος οι κινεζικές αρχές στους καταυλισμούς των προσφύγων της νοτιο-δυτικής Κίνας, όπου το Πεκίνο θα επιδιώξει να ανυψώσει το ηθικό των τουλάχιστον πέντε εκατομμυρίων πληγέντων από τον καταστροφικό σεισμό φέρνοντας την ολυμπιακή φλόγα τις παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Δέκα ημέρες μετά τον σεισμό της 12ης Μαΐου η κινεζική ηγεσία ετοιμάζεται να αρχίσει την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης περιοχής. Χθες, Τετάρτη, η κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε να αποδεσμεύσει 70 δισεκατομμύρια γιουάν για να αποκαταστήσει τις υποδομές και να ανοικοδομήσει τα κτίρια που κατέρρευσαν.

    Ωστόσο η άμεση προτεραιότητα είναι η βοήθεια προς τους πληγέντες, η οργάνωση των καταυλισμών που αναμένεται ότι θα διαμείνουν επί μήνες εκατομμύρια πρόσφυγες και η αντιμετώπιση του κινδύνου των επιδημιών που αποτελούν συνεχή απειλή εξαιτίας της έλλειψης πόσιμου νερού και εγκαταστάσεων υγιεινής και εν όψει της ανόδου της θερμοκρασίας καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι.

    Προς το παρόν έχουν παρουσιασθεί μόνο κρούσματα αεριογόνου γάγγραινας, μιας λοίμωξης εξαιρετικά μεταδοτικής που μπορεί να επιφέρει τον θάνατο σε 12 ώρες. Αλλά οι αρχές φοβούνται την εμφάνιση επιδημιών διάρροιας, ηπατίτιδας Α και χολέρας, καθώς μεγάλος αριθμός προσφύγων δεν έχει πρόσβαση σε οργανωμένους καταυλισμούς, ούτε πραγματικές σκηνές και στεγάζεται κάτω από τέντες.

    Σήμερα, Πέμπτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την αποστολή νέου φορτίου υγειονομικού υλικού- ταμπλέτες απολύμανσης, μονάδες επεξεργασίας του νερού, χημικές τουαλέτες που επαρκούν για την εξυπηρέτηση 130.000 ατόμων. Ο ΠΟΥ ετοιμάζει επίσης την αποστολή βασικών φαρμάκων και ιατρικού υλικού για την περίθαλψη 30.000 ατόμων.

    Ωστόσο, ο ΠΟΥ αρχίζει να προσανατολίζεται προς τα περισσότερο μακροπρόθεσμα σχέδια της αποκατάστασης της υγειονομικής υποδομής των πληγεισών περιοχών, με την παροχή βοήθειας προς τις κινεζικές αρχές για την ανοικοδόμηση των νοσοκομείων και ιατρικών κέντρων, με σταθερές κατασκευές που θα μπορούν να αντισταθούν στις φυσικές καταστροφές.

    Η Κίνα ανακοίνωσε ότι έχει ανάγκη από 3,3 εκατομμύρια σκηνές για τους πρόσφυγες του σεισμού και επανέλαβε την έκκλησή της προς τη διεθνή κοινότητα. Σύμφωνα με νεότερο επίσημο απολογισμό, οι νεκροί σε όλες τις πληγείσες περιοχές ανέρχονται σε 51.151 και οι αγνοούμενοι σε 29.328.

    Την ώρα που η ολυμπιακή φλόγα ξεκίνησε πάλι την πορεία της στο ανατολικό τμήμα της χώρας έπειτα από την ανάπαυλα του τριήμερου πένθους, οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η πορεία μέσα από τις πληγείσες περιοχές θα γίνει από τις 3 έως τις 5 Αυγούστου, μόλις πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου στις 8 Αυγούστου.

    Η πορεία της φλόγας τροποποιήθηκε για να υποστηριχθεί η επιχείρηση αρωγής στην κατεστραμμένη περιοχή, ανακοίνωσε η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Δαλάι Λάμα: Ελπίδες για "άνοιγμα" του Πεκίνου

    Η αντίδραση της Κίνας μετά το σεισμό στην επαρχία Σιτσουάν αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη ανοίγματος, αλλά το Πεκίνο εξακολουθεί να στερείται των απαραίτητων ηθικών αρχών που θα το καθιστούσε μια πραγματική υπερδύναμη", τονίζει ο Δαλάι Λάμα σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC.

    Ο πνευματικός ηγέτης των Θιβετιανών ερωτήθηκε εάν ο πιο διαφανής τρόπος με τον οποίο η Κίνα χειρίστηκε το θέμα του σεισμού τού γέννησε ελπίδες για μια συμφωνία με το Πεκίνο για το Θιβέτ.

    "Είναι μια ένδειξη ότι η Κίνα αλλάζει ότι γίνεται πιο ανοιχτή και πιστεύω ότι οι Κινέζοι ηγέτες σιγά σιγά και με σύνεση κάνουν μεγαλύτερα ανοίγματα και οι ενέργειές τους χαρακτηρίζονται από περισσότερη διαφάνεια", απάντησε ο Δαλάι Λάμα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη ως τις 30 Μαΐου στη Βρετανία.

    "Είναι θετικό και τρέφω ελπίδες με δεδομένο τον τρόπο με τον οποίο κυβέρνηση και ΜΜΕ χειρίζονται το ζήτημα του σεισμού, ο οποίος τρόπος εκτιμώ ότι είναι αρκετά διαφανής. Είναι θαυμάσιο, είναι ενθαρρυντικό", πρόσθεσε.

    "Φιλοδοξία της Κίνας είναι να γίνει υπερδύναμη. Το δικαιούται. Είναι η αρχαιότερη χώρα και η πιο πυκνοκατοικημένη", τόνισε ο Δαλάι Λάμα και υπογράμμισε ότι η Δύση χρειάζεται να έχει καλές οικονομικές σχέσεις τόσο με την Κίνα όσο και με ένα πιο αυτόνομο Θιβέτ.

    "Για να γίνει υπερδύναμη, μια υπερδύναμη την οποία θα σέβονται, χρειάζεται να έχει ηθικές αρχές, τις οποίες ωστόσο δεν έχει. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, η θρησκευτική ελευθερία και τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι μακροπρόθεσμα σημαντικότερα από την οικονομία", τόνισε.

    Ο Δαλάι Λάμα χαρακτήρισε το σεισμό "τρομερό" και πρόσθεσε ότι σκέφτεται τους γονείς μικρών παιδιών και σπουδαστών που έχασαν τη ζωή τους: "Λυπήθηκα πολύ γιατί με την πολιτική του ενός παιδιού πολλοί γονείς έχασαν το μοναδικό τους παιδί. Είναι πολύ, πολύ θλιβερό".

    [04] Πολιτική

    Μεϊμαράκης: Απίθανα σενάρια

    Δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης του Αϊ Στράτη

    22/5/2008 10:16:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διέψευσε ο υπουργός Εθνικής ’μυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης ότι τέθηκε θέμα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας του Αϊ Στράτη ενημερώνοντας χθες την Επιτροπή Εξωτερικών και ’μυνας της Βουλής για θέματα της αρμοδιότητας του.

    Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για το λόγο ματαίωσης της νατοϊκής άσκησης στην περιοχή του Αϊ Στράτη, ο κ. Μεϊμαράκης έκανε λόγο για απίθανα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. "Δεν δέχομαι θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας του ’η Στράτη. Αυτό δεν προκύπτει από πουθενά", τόνισε χαρακτηριστικά για να προσθέσει:

    "Η απάντηση του ΝΑΤΟ ότι δεν διαθέτει ιπτάμενα ραντάρ για την άσκηση στον ’η Στράτη, δημιούργησε απίθανα σενάρια, παρερμηνείες και παραφιλολογίες. Παρ όλα αυτά οφείλουμε να τα λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη και αν χρειαστεί να αναπροσαρμόσουμε τη πολιτική μας. Έχουμε τη διαβεβαίωση του στρατιωτικού διοικητή του ΝΑΤΟ ότι η άσκηση περνάει και πρέπει να γίνει. Εμείς, όσες φορές και αν χρειαστεί, θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε σχέδια πτήσης για τον ’η Στράτη. Η άσκηση μπορεί να γίνει, ακόμα και σε εθνικό επίπεδο".

    Η αρμόδια τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ για θέματα ’μυνας Βάσω Παπανδρέου, ανέφερε ότι αντίθετα από τις διαβεβαιώσεις που είχε πριν λίγες μέρες, κατά την ενημέρωση που της έκανε ο υπουργός ’μυνας, ότι θα γίνει κανονικά η άσκηση, εν τούτοις ματαιώθηκε. «Τι άλλαξε από τότε; Έχει διαλυθεί μήπως το σύστημα πληροφόρησης που έπρεπε να σας ενημερώνει; Όταν δέχεστε τη δικαιολογία γιατί δεν ήρθαν τα AWACS, σημαίνει ότι δέχεστε την αμφισβήτηση του», σημείωσε η κ Παπανδρέου.

    "Το ΠΑΣΟΚ όσο ήταν κυβέρνηση ουδέποτε είχε καταθέσει σχέδιο για άσκηση στον ’η Στράτη. Δεν μπορεί να πέφτει σε τέτοιο επίπεδο. Αν υποθέσουμε ότι δεν μας ικανοποιεί η απάντηση του ΝΑΤΟ, ως προς τι η υιοθέτηση σεναρίων, όταν στην επίσημη απάντηση του αφήνει ανοιχτό τον επανασχεδιασμό; Εμείς έχουμε τη διαβεβαίωση του στρατιωτικού διοικητή του ΝΑΤΟ ότι η άσκηση περνάει", απάντησε ο κ. Μεϊμαράκης.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος αναφέρθηκε στην συμφωνία του ΟΤΕ με την Deutche Telecom σημειώνοντας: "Υπάρχει μελέτη του υπουργείου ’μυνας για τις συνέπειες αλλαγής του καθεστώτος του ΟΤΕ πάνω στα θέματα εθνικής ασφάλειας, άμυνας, στα σταθερά και μισθωμένα τηλεπικοινωνιακά κυκλώματα; Σε μια υποθετική κρίση θα μπορούσε να παρακολουθεί την επικοινωνία των Ενόπλων Δυνάμεων η Γερμανία, με την οποία στο παρελθόν σε κρίσιμα ζητήματα έχουμε βρεθεί απέναντι; Πώς μπορούμε να εξασφαλιστούμε ότι τα μεγάλα δίκτυα του ΟΤΕ δεν θα εκτραπούν με στόχους μη συμβατούς; Γιατί δεν συμμετείχε ο υπουργός ’μυνας στη διυπουργική επιτροπή";

    Το θέμα της συμφωνίας του ΟΤΕ έθεσε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ζητώντας αποσαφηνίσεις αν εκχωρείται, μαζί με τον Οργανισμό και η εξάρτηση των τηλεπικοινωνιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

    "Τέθηκαν θέματα στην Επιτροπή που αφορούν είτε τον ΟΤΕ, είτε άλλα σημαντικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Πρέπει να διευκρινίσω ότι το υπουργείο ’μυνας δεν διαχειρίζεται το θέμα του ΟΤΕ, ούτε και θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτά είναι αρμοδιότητας άλλων υπουργείων", ανέφερε ο κ Μεϊμαράκης και πρόσθεσε: "Το υπουργείο ’μυνας συνεργάζεται μαζί τους αγαστά. Πολλές φορές είναι ο βραχίονας των αποφάσεων" και για τη μη συμμετοχή του στην συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για τη συμφωνία του ΟΤΕ, ο κ. Μεϊμαράκης επεσήμανε ότι στην Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων δεν συμμετέχει ο υπουργός ’μυνας.

    Εξάλλου, ο υπουργός απέρριψε κατηγορηματικά ότι τίθεται θέμα εθνικής ασφάλειας από τη συμφωνία του ΟΤΕ με τη γερμανική εταιρία. "Τα θέματα ασφάλειας της χώρας και των τηλεπικοινωνιών των Ενόπλων Δυνάμεων είναι πλήρως εξασφαλισμένα ανεξαρτήτως ιδιοκτησίας του παρόχου" υπογράμμισε.

    Τέλος, ο κ. Μεϊμαράκης επιβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα στρατιωτικής θητείας στα 18, επισημαίνοντας ότι το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο ορίζει την υποχρεωτική θητεία στο 19ο έτος ηλικίας. Ο κ. Μεϊμαράκης πρόσθεσε ότι, πρέπει να βρεθεί λύση, αν και το ενδιαφέρον του υπουργείου στρέφεται, όπως είπε, στην ποιοτική αναβάθμιση της θητείας και την μείωση της.

    Δήλωση Σπέκχαρντ

    "Ο Αϊ Στράτης είναι ελληνικό νησί, δεν είναι αποστρατιωτικοποιημένος", υπογράμμισε εξάλλου ο πρέσβης των ΗΠΑ Ντάνιελ Σπέκχαρντ σημειώνοντας ότι για τη νατοϊκή άσκηση αρμόδιο να απαντήσει είναι το ΝΑΤΟ.

    [05] Οικονομία

    Παράταση για φορολογικές δηλώσεις

    22/5/2008 10:06:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Κατά 10 εργάσιμες ημέρες παρατείνεται η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ, για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων.

    Η παράταση αφορά μισθωτούς, αξιωματικούς εμπορικών πλοίων, κατοίκους εξωτερικού, πράκτορες ασφαλιστικών εταιριών και όσους έχουν εισοδήματα από συμμετοχή σε εταιρεία.

    [06] Κοινωνία

    Στο σταθμό του Αεροδρομίου - Δεν είχε επιβάτες

    Εκτροχιάστηκε συρμός του Προαστιακού

    22/5/2008 9:52:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Συρμός του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, χωρίς επιβάτες, που πραγματοποιούσε ελιγμούς στο σταθμό του Αεροδρομίου λίγο πριν την έναρξη των πρωινών δρομολογίων, εκτροχιάστηκε στις 4.20 όταν ένα βαγόνι "βρήκε" στο προστατευτικό τοιχίο. Κανένας δεν έπαθε απολύτως τίποτα. Τεχνικοί του Προαστιακού αποκόλλησαν το εκτροχιασμένο βαγόνι από τον υπόλοιπο συρμό και τα δρομολόγια ξεκίνησαν κανονικά.

    [07] Κοινωνία

    Στάση την Παρασκευή από τις 12.00 έως τις 15.00

    Σε κινητοποίηση η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ

    22/5/2008 9:51:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/5/2008 11:33:59 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τον κίνδυνο για διακοπές ρεύματος το καλοκαίρι επισήμαναν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ και εξήγγειλαν τρίωρη στάση εργασίας για την Παρασκευή από τις 12.00 έως τις 15.00 και συγκέντρωση στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

    Τα μελή της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ κατηγόρησαν τον υπουργό Ανάπτυξης για την απόφαση να αποχαρακτηριστεί η άδεια της εταιρείας "Αλουμίνιον της Ελλάδος" και δήλωσαν ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

    Κατηγόρησαν, επίσης τον εισαγγελέα κ. Σανιδά για μεροληψία και τη Διοίκηση της εταιρείας ότι το μόνο που έχει κάνει είναι να αυξήσει την τιμή του ρεύματος κατά 17% μέσα σε 5 μήνες.

    Στο μεταξύ, για 13η ημέρα συνεχίζουν την κατάληψη της βόρειας πύλης του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Αγίου Δημητρίου οι κάτοικοι των οικισμών Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου, του νομού Κοζάνης. Εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί δύο ταινιόδρομοι μεταφοράς τέφρας και ένας ταινιόδρομος μεταφοράς λιγνίτη. Οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν επ αόριστον τις κινητοποιήσεις τους, διεκδικώντας προσλήψεις ανέργων και λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος.

    [08] Κοινωνία

    Λευκάδα

    Έρευνες για τον εντοπισμό αγνοούμενου

    22/5/2008 9:28:00 πμ

    Πηγή: NET 105.8

    Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες για τον εντοπισμού 30χρονου άνδρα που επέβαινε στο πλοίο "Ίκαρος Παλάς" και λίγο μετά τις 4.30 τα ξημερώματα, σύμφωνα με τον καπετάνιο, έπεσε για άγνωστο λόγο στη θάλασσα, στη θέση Κάβο Δουκάτο Λευκάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για αλλοδαπό. Στις έρευνες συμμετέχουν δύο πλωτά σκάφη του λιμενικού, ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και το σκάφος διάσωσης του πλοίου που εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα - Ηγουμενίτσα -Κέρκυρα -Ιταλία με 406 επιβάτες. Στην περιοχή επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες, με νοτιοδυτικούς άνεμους εντάσεως 3 μποφόρ.

    [09] Κόσμος

    Γαλλία: Απεργούν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες

    22/5/2008 9:26:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Αρκετές καθυστερήσεις και κυκλοφοριακό αναμένεται να αντιμετωπίσουν ξανά οι Γάλλοι πολίτες, καθώς οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους και τις δημόσιες συγκοινωνίες ξεκίνησαν το απόγευμα της Τετάρτη 36ωρη απεργιακή κινητοποίηση. Η διοίκηση της εθνικής επιχείρησης των γαλλικών σιδηροδρόμων SNCF διαβεβαίωσε ότι τα δύο στα τρία δρομολόγια των τραίνων υψηλής ταχύτητας, ή TGV, θα εκτελούνται κανονικά στην διάρκεια της κινητοποίησης, παραδέχθηκε όμως πως αναμένει ότι μόνο το ένα στα δύο κανονικά δρομολόγια θα εκτελείται. Οι δημόσιες συγκοινωνίες θα υπολειτουργήσουν σε περίπου 55 πόλεις, περιλαμβανομένων της Λυών και της Μασσαλίας, αν και στο Παρίσι τα δρομολόγια του μετρό, τα λεωφορεία και τα τραμ θα λειτουργήσουν σχεδόν κανονικά.

    Μικρά προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν και οι αερομεταφορές, καθώς τα συνδικάτα που εκπροσωπούν τους εργαζομένους στην Air France κάλεσαν τα μέλη τους να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση.

    Η απεργία κηρύχθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια της Κυβέρνησης του Προέδρου Νικολά Σαρκοζί να παρατείνει τα εργάσιμα έτη των απασχολουμένων που δικαιούνται πλήρη σύνταξη από τα 40 στα 41.

    Πάντως η κινητοποίηση γίνεται σε επιβαρημένο κλίμα για τους απεργούς καθώς, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Ινστιτούτου IFOP που δημοσίευσε η εφημερίδα Le Journal du Dimanche, σχεδόν έξι στους δέκα Γάλλους θεωρούν ότι η απεργία δεν είναι δικαιολογημένη.

    [10] Οικονομία

    Τέλη Μαΐου αυξήσεις και αναδρομικά

    22/5/2008 9:26:00 πμ

    Στο τέλος Μαΐου θα καταβληθούν στους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΟΤΑ και λοιπών ΝΠΔΔ, καθώς και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, οι νέες αυξημένες αποδοχές τους, που προβλέπονται στην εισοδηματική πολιτική του 2008, καθώς επίσης και τα αναδρομικά από την 1-1-2008. Αυτό προβλέπει εγκύκλιος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Λέγκας.

    Ο βασικός μισθός τους αυξάνεται κατά 4,5%. Ειδικότερα, αυξάνεται κατά 2,5% από 1/1/2008 και επιπλέον κατά 2% από 1/10/2008.Οι αποδοχές για όλες τις κατηγορίες (Π.Ε., Τ.Ε., Δ.Ε., Υ.Ε.) αυξάνονται επιπλέον κατά 1,13% λόγω της ωρίμανσης (δηλαδή, αλλαγής μισθολογικού κλιμακίου, μισθολογικές προαγωγές, κ.λπ.).

    Παράλληλα, στους βασικούς μισθούς όλων των κλιμακίων, επί των οποίων εφαρμόζονται οι ανωτέρω αυξήσεις, ενσωματώνεται για το 2008 το ένα τρίτο του κινήτρου απόδοσης. Κατά συνέπεια, ο κατώτατος βασικός μισθός, ο οποίος στο τέλος του 2007 ανερχόταν στα 651 ευρώ (για την κατηγορία Υ.Ε.), με την ενσωμάτωση του κινήτρου απόδοσης και την εφαρμογή της εισοδηματικής πολιτικής του 2008, ανέρχεται από 1/10/2008 σε 711 ευρώ, δηλαδή αυξάνεται κατά 9,2%. Αντίστοιχα ο κατώτατος μισθός για την κατηγορία Δ. Ε. αυξάνεται στα 830 ευρώ, για την κατηγορία Τ.Ε. στα 938 ευρώ και για την κατηγορία Π.Ε. στα 985 ευρώ.

    Επίσης, ενισχύεται το εισόδημα μεγάλης μερίδας υπαλλήλων μέσω της αύξησης ορισμένων θεσμοθετημένων επιδομάτων, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας τους.

    [11] Κόσμος

    ΗΠΑ: Και 2η εκτέλεση θανατοποινίτη

    22/5/2008 9:21:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Με θανατηφόρο ένεση εκτελέστηκε χτες Τετάρτη από τις αρχές τις Πολιτείας του Μισισιπήο 49χρονος Ερλ Γουέσλυ Μπέρυ, ο οποίος είχε καταδικασθεί το 1988 για την απαγωγή και τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου της 56χρονης Μαίρυ Μπάουντς έξω από εκκλησία στο Χιούστον του Μισσισσιππή. Πρόκειται για τη δεύτερη εκτέλεση μετά την απόρριψη, τον περασμένο μήνα, των προσφυγών στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κατά της χρήσης της συγκεκριμένης μεθόδου θανάτωσης των καταδικασθέντων στην εσχάτη των ποινών. Τα δικαστήρια απέρριψαν τις τελικές εφέσεις των δικηγόρων του Μπέρυ, που υποστήριζαν ότι ο πελάτης τους είναι διανοητικά καθυστερημένος και σημείωναν πως η χρήση του μίγματος τριών χημικών ουσιών για την εκτέλεσή του παραβιάζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά του να μην υποστεί απάνθρωπη τιμωρία.

    Ο Μπέρυ είχε προγραμματισθεί να εκτελεσθεί τον περασμένο Οκτώβριο, όμως η θανάτωσή του καθυστέρησε λόγω του μορατόριουμ που ίσχυσε σε ομοσπονδιακό επίπεδο εξαιτίας της εξέτασης των προσφυγών κατά της ακολουθούμενης μεθόδου επιβολής της θανατικής ποινής.

    Μετά την απόρριψη των προσφυγών την 16η Απριλίου, η πρώτη Πολιτεία που προέβη σε εκτέλεση θανατοποινίτη ήταν η Τζόρτζια, την 5η Μαΐου. Η εκτέλεση του Μπέρυ είναι η 8η στον Μισισιπή αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο ήρε την απαγόρευση επιβολής της θανατικής ποινής στη χώρα, το 1976.

    Το 2007 εκτελέσθηκαν 42 θανατοποινίτες στις ΗΠΑ, αριθμός χαμηλότερος από το 1994, όταν είχαν εκτελεσθεί 31. Βασικός λόγος για το χαμηλό αριθμό εκτελέσεων ήταν οι προσφυγές και η παύση που επιβλήθηκε στην επιβολή της θανατικής ποινής.

    [12] Κόσμος

    Νοθεία καταγγέλλει η αντιπλίτευση

    Ευρεία νίκη Σακασβίλι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα

    22/5/2008 9:11:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/5/2008 9:36:50 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Το Ενωμένο Εθνικό Κίνημα του προέδρου Μιχαήλ Σακασβίλι προηγείται με 60,92%, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που έδωσε η κεντρική εκλογική επιτροπή της Γεωργίας, και με το 13% των ψήφων καταμετρημένο.

    Έξιτ πολ έδειξε νωρίτερα ότι το κόμμα του Σακασβίλι απέσπασε 63,1% των ψήφων στις εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα, χθες, Τετάρτη. Το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, που κατηγόρησε τις αρχές για νοθεία, συγκέντρωνε κατά τα μέχρι στιγμής επίσημα αποτελέσματα 14,2%, το Χριστιανοδημοκρατικό Κίνημα 8,29% και το Εργατικό Κόμμα ερχόταν τέταρτο με 6,98%.

    Η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι "κέρδισε" τις εκλογές δέκα λεπτά πριν κλείσουν οι κάλπες και κατήγγειλε κυβερνητική νοθεία μαζικής κλίμακας στη στρατηγικής σημασίας χώρα του Καυκάσου των 4,5 εκατ. κατοίκων.

    Δυτικοί παρατηρητές είχαν χαρακτηρίσει τις εκλογές ως δοκιμασία για την δέσμευση του Σακασβίλι στην δημοκρατία, καθώς ο υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ και την ΕΕ πρόεδρος επιχειρεί να οδηγήσει τη χώρα στο ΝΑΤΟ, γεγονός που προκαλεί εντάσεις στις σχέσεις του Τμπιλίσι με την Μόσχα.

    Ο Σακασβίλι ανέφερε σε προηχογραφημένη δήλωσή του ότι "ακόμη κι εγώ εξεπλάγην από το υψηλό επίπεδο υποστήριξης που λάβαμε στις βουλευτικές εκλογές αυτές". Εκτίμησε ότι το κόμμα του θα καταλάβει ικανό αριθμό εδρών ώστε να προχωρήσει και σε τροποποίηση του Συντάγματος, παίρνοντας τα δυο τρία των 150 εδρών της εθνοσυνέλευσης. Ωστόσο, υποστήριξε ότι θα ληφθούν υπ όψιν και οι απόψεις των άλλων κομμάτων της βουλής. Έκανε λόγο για "νίκη όλου του λαού" και πρόσθεσε ότι "ουδείς μπορεί να σηκώσει το χέρι του εναντίον της βούλησης του λαού της Γεωργίας".

    Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λεβάν Γκασεσιλάτζε δήλωσε ότι θα καλέσει 100.000 ανθρώπους στους δρόμους για να διατρανώσουν τη νίκη της αντιπολίτευσης, πάντως στην πρωτεύουσα δεν συγκεντρώθηκαν πάνω από μερικές χιλιάδες, αρκετοί εκ των οποίων έβλεπαν ποδοσφαιρικό αγώνα σε μια γιγαντοοθόνη.

    Ο Ηρακλή Ιασβίλι, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, έκανε λόγο για "πλήρη νόθευση" του εκλογικού αποτελέσματος, προσθέτοντας πως "δεν έχω δει ποτέ πριν κάτι τέτοιο".

    Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η ρητορική του Σακασβίλι περί δημοκρατίας και ελευθερίας αποτελεί μια απόπειρα απόκρυψης της δυσανεξίας του στην διαφωνία. Πάντως, ο Γκασεσιλάτζε, πρώην σύμβουλος του Σακασβίλι, δήλωσε πως "δε θα υπάρξει καινούργια Επανάσταση των Ρόδων, διότι δεν μου αρέσουν τα τριαντάφυλλα. Η Επανάσταση των Ρόδων και η δημοκρατική επανάσταση υπήρξε φάρσα, ήταν ένα πείραμα των ΗΠΑ".

    [13] Ιράκ

    Ιράκ: Οκτώ άμαχοι νεκροί από αμερικανικά πυρά

    22/5/2008 9:03:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/5/2008 9:50:46 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν οκτώ αμάχους αργά χθες Τετάρτη στην περιοχή Μπαϋτζί, 200 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης, ανέφερε πηγή της ιρακινής αστυνομίας. Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας της πόλης, συνταγματάρχη Μουντχέρ αλ-Καϊζί, τα θύματα ήταν βοσκοί που κινούντο με αυτοκίνητο σε αγροτική περιοχή. Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού υποστήριξε από την πλευρά του ότι παρατηρήθηκε "ύποπτη δραστηριότητα" στην περιοχή και ότι το αυτοκίνητο αγνόησε προειδοποιήσεις να σταματήσει. Σύμφωνα με την πηγή της αστυνομίας, οι οκτώ άμαχοι επιχείρησαν να διαφύγουν στην διάρκεια της αμερικανικής επιδρομής. Χωρικοί είπαν ότι απλώς προσπάθησαν να σωθούν. Αμερικανοί στρατιώτες συνέλαβαν επτά πολίτες κι έβαλαν φωτιά σ ένα κτίριο και δυο αυτοκίνητα. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι Αμερικανοί στρατιώτες σταματούσαν όλα τα οχήματα λευκού χρώματος κι ήλεγχαν τις ταυτότητες όσων επέβαιναν σ αυτά. Πρόσθεσαν ότι οι κάτοικοι της περιοχής κλείστηκαν στα σπίτια τους υπό το φόβο ότι θα συλλαμβάνονταν ή θα σκοτώνονταν.

    [14] Κόσμος

    Εμπόδια ΗΠΑ στην απαγόρευση των βομβών διασποράς

    22/5/2008 8:48:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Η προτεινόμενη παγκόσμια απαγόρευση της χρήσης βομβών διασποράς μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την αμερικανική συμμετοχή σε ειρηνευτικές αποστολές και επιχειρήσεις παροχής βοήθειας σε περιπτώσεις καταστροφών σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο. Εκπρόσωποι από 100 χώρες συναντώνται στο Δουβλίνο για να καταλήξουν σε συμφωνία για την απαγόρευση χρήσης των βομβών διασποράς, παρόλο που οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία δε συμμετέχουν στις συζητήσεις. Οι επικριτές των συγκεκριμένων όπλων τα θεωρούν αναξιόπιστα και επισημαίνουν ότι πλήττουν χωρίς διακρίσεις αμάχους και ενόπλους. Ωστόσο ο Στίβεν Μουλ, που εκτελεί χρέη Υφυπουργού Εξωτερικών με αρμοδιότητα πολιτικά και στρατιωτικά ζητήματα, υποστήριξε ότι τα όπλα αυτά έχουν "συγκεκριμένη στρατιωτική χρησιμότητα".

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η προτεινόμενη απαγόρευσή τους μπορεί να "ποινικοποιήσει" τις κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις που θα γίνονται ανάμεσα σε χώρες που θα έχουν υπογράψει την απαγόρευση και σε εκείνες που δεν θα την έχουν υπογράψει.

    "Για παράδειγμα, εάν στη διάσκεψη εγκριθεί η πρόταση, κανένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο δεν θα μπορεί τεχνικά να πάρει μέρος σε μία ειρηνευτική αποστολή, ούτε σε αποστολές παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως κάνουμε τώρα, μετά τον σεισμό στην Κίνα και τον κυκλώνα στη Βιρμανία, για να μην αναφέρει τα όσα κάναμε στην νοτιοανατολική Ασία μετά το τσουνάμι, τον Δεκέμβριο του 2004", δήλωσε ο Μουλ. "Και αυτό διότι οι περισσότερες αμερικανικές στρατιωτικές μονάδες έχουν τέτοιου είδους όπλα", πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

    Οι βόμβες διασποράς ανοίγουν κατά την ρίψη τους στον αέρα και διασπείρουν εκατοντάδες "βομβίδια" σε μεγάλη έκταση. Συχνά δεν γίνονται εκρήξεις των βομβιδίων, με συνέπεια να δημιουργούνται μεγάλα ναρκοπέδια που μπορεί να σκοτώσουν οποιονδήποτε μπαίνει σε αυτά, και συχνά παιδιά.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, δήλωσε στη διάσκεψη του Δουβλίνου, ότι η χρήση, ανάπτυξη, παραγωγή, αποθήκευση και μεταφορά βομβών διασποράς θα πρέπει να απαγορευθεί.

    Οι συνομιλίες στο Δουβλίνο διεξάγονται στο πλαίσιο της διαδικασίας του Όσλο, που ξεκίνησε από τη Νορβηγία πριν από αρκετά χρόνια, με στόχο να προετοιμαστεί μία συμφωνία για τη διεθνή απαγόρευση των όπλων διασποράς. Ωστόσο η διάσκεψη έχει υπονομευθεί από τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία, που αντιτίθενται στην απαγόρευση των όπλων αυτών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 22 May 2008 - 8:51:29 UTC