Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-06-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οργή για ακρίβεια και πετρέλαιο
  • [02] Η μεταρρυθμιστική συνθήκη στη Βουλή
  • [03] "Φωτιές" στο ΠΑΣΟΚ άναψε ο Κ. Σημίτης
  • [04] Rage on High Cost of Living and Oil
  • [05] Διαδήλωσεις για την Ευρωσυνθήκη
  • [06] Σχέδιο νόμου για την τρομοκρατία
  • [07] Καταβολή επιδομάτων στους σεισμόπληκτους
  • [08] Κατάσχεση ακατάλληλων τροφίμων
  • [09] Νομοσχέδια για την κακοποίηση των παιδιών

    [01] Οικονομία

    Διογκώνονται οι αντιδράσεις στην Ευρώπη

    Οργή για ακρίβεια και πετρέλαιο

    11/6/2008 19:45:00 (Τελευταία ενημέρωση: 11/6/2008 22:41:49)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας μιλάει πλέον ανοιχτά για πετρελαϊκή κρίση και ετοιμάζεται να διαθέσει στην αγορά τα πολύτιμα στρατηγικά αποθέματα των χωρών, εάν τελικά συνεχιστεί το ράλι του μαύρου χρυσού. Στις διεθνείς αγορές πετρελαίου σήμερα η τιμή του αργού ενισχύθηκε περισσότερο από έξι δολάρια το βαρέλι, μετά τη σημαντική μείωση που παρουσίασαν τα αποθέματα στις ΗΠΑ. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση κερδίζει έδαφος η πρόταση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί να μειωθούν οι φόροι στα καύσιμα, ώστε να αναπνεύσουν οι καταναλωτές και η αγορά.

    Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι ο πρόεδρος Μπούς δεν προβλέπει να μεταβεί στη σύνοδο των πετρελαιοπαραγωγών χωρών στη Σαουδική Αραβία. Η κοινωνική αναταραχή εξαιτίας του πανάκριβου πετρελαίου διευρύνεται με τραγικές παράπλευρες απώλειες. Επεισόδια και νεκροί σε Ισπανία και Πορτογαλία, στα μπλόκα που έστησαν οι οδηγοί φορτηγών. Δύο εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους, όταν στην προσπάθειά τους να διαφυλάξουν την απεργία, παρασύρθηκαν από οχήματα.. Στην Μαδρίτη απεργοί συλλαμβάνονται για παρεμπόδιση της κυκλοφορίας, ενώ στην Αλμέρια οργισμένοι αγρότες συγκρούονται με τους αστυνομικούς. Οι ελλείψεις στην αγορά είναι πλέον ορατές. Οι Ισπανοί έχουν αρχίσει να γεμίζουν προληπτικά τις αποθήκες τους με τρόφιμα, αλλά και στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας, παρατηρούνται μεγάλα προβλήματα στον εφοδιασμό των αεροσκαφών με καύσιμα. Ενισχύστε την αγοραστική μας δύναμη φώναξαν χιλιάδες εργαζόμενοι που διαδήλωσαν στο Βέλγιο.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στα κράτη μέλη να πάρουν συντονισμένα μέτρα για την ανακούφιση των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, ενώ ανακοίνωσε ότι εξετάζει την αύξηση της φορολόγησης των εσόδων των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, προς όφελος των καταναλωτών.

    Διεθνείς αγορές πετρελαίου

    Στις διεθνείς αγορές σήμερα οι τιμές του πετρελαίου κινούνται σε υψηλά επίπεδα, καθώς η τιμή του αργού ενισχύθηκε περισσότερο από έξι δολάρια το βαρέλι, αμέσως μετά την ανακοίνωση για τη σημαντική μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού παρουσίαζε αργά το απόγευμα αύξηση κατά 6,18 δολάρια το βαρέλι, και βρισκόταν στα 137,47 δολάρια το βαρέλι, σε μικρή απόσταση από το ρεκόρ των 139,12 που είχε σημειώσει την περασμένη Παρασκευή. Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ ενισχυόταν κατά 5,59 δολάρια και είχε ανέλθει στα 136,61 δολάρια το βαρέλι. Σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία ενημέρωσης για θέματα ενέργειας, τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα κατά 4,6 εκατ. βαρέλια, σημειώνοντας υποχώρηση για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα.

    ΕΕ - Ευρωπαϊκή Επιτροπή -Δηλώσεις Μπαρόζο

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να μάθει να ζει με τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και να βοηθήσει τους πολίτες της να κάνουν το ίδιο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. "Οι τιμές του πετρελαίου δεν θα υποχωρήσουν στα προηγούμενα επίπεδα, αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής. Το πρόβλημα είναι δομικό, ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η αύξηση της ζήτησης και συνεπώς μια αποτελεσματική και βιώσιμη απάντηση θα είναι να προσαρμοστούμε σε αυτήν την κατάσταση". Αλλά ταυτόχρονα, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι παρέχουν "στοχευμένη βοήθεια" για να στηρίξουν τους φτωχότερους και αυτούς που έχουν δεχτεί τα μεγαλύτερα πλήγματα, "χωρίς να τους ενθαρρύνει να μπλοκάρουν ή να καθυστερήσουν την προσαρμογή στη νέα κατάσταση".

    Στην ατζέντα της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, είναι η ραγδαία αύξηση των τιμών στις αγορές πετρελαίου και οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζήτησε σήμερα, ενόψει της συνόδου κορυφής της επόμενης εβδομάδας, τις πολιτικές απαντήσεις που είναι απαραίτητες έτσι ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις των αυξανόμενων παγκόσμιων τιμών των καυσίμων. Με βάση τα σημερινά συμπεράσματα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο θα παρουσιάσει μια ανακοίνωση, η οποία θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 19-20 Ιουνίου, σε συνδυασμό με την πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής για την αύξηση των τιμών των τροφίμων.

    Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμπεριλαμβάνουν μέτρα για την ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας και της χρήσης οικιακής-παραγωγής ανακυκλώσιμης ενέργειας, την απελευθέρωση των αγορών ενέργειας και την πιο αποδοτική χρήση των αυτοκινήτων.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε δηλώσεις του σήμερα τόνισε: "Η αύξηση των τιμών των καυσίμων συρρικνώνει την αγοραστική δύναμη όλων των πολιτών της ΕΕ, πλήττοντας περισσότερο τις οικογένειες με τα χαμηλότερα εισοδήματα στην Ευρώπη. Πιστεύω ότι εάν δώσουμε μια διαρθρωμένη απάντηση σε επίπεδο ΕΕ - ενδεχομένως σε συνδυασμό με στοχοθετημένα μέτρα κοινωνικής πολιτικής από τα κράτη μέλη - μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση. Στο επίκεντρο της προσέγγισής μας βρίσκεται η πλήρης εφαρμογή προτάσεων της Επιτροπής για την ενέργεια και την αλλαγή του κλίματος και ιδίως η μεγαλύτερη ενεργειακή διαφοροποίηση, η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και η ενεργειακή απόδοση. Πρέπει να κάνουμε οικονομία στην ενέργεια και να διαφοροποιήσουμε τις πηγές προμήθειας. Εάν αντιδράσουμε με ταχύτητα και αποφασιστικότητα, μπορούμε να συμβάλουμε έτσι ώστε οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μας να γίνουν λιγότερο ευάλωτοι και να στηριχθεί τόσο η ποιότητα της ζωής μας όσο και η οικονομική μας ανταγωνιστικότητα. Αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να συζητήσουμε τα θέματα αυτά με τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα".

    Ο Μοάμαρ Καντάφι εκτιμά ως ρεαλιστική την αποτίμηση του βαρελιού πετρελαίου στα...30 δολάρια, την δε τρέχουσα τιμή αποδίδει στο εξασθενημένο δολάριο διεθνώς.

    [02] Πολιτική

    Δημοψήφισμα ζητά η αντιπολίτευση

    Η μεταρρυθμιστική συνθήκη στη Βουλή

    11/6/2008 21:31:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Με ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα στη Βουλή η συζήτηση για την κύρωση της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν να διεξαχθεί δημοψήφισμα, αν και το ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει ότι στηρίζει κριτικά τη Συνθήκη.

    Προσπάθεια της ΕΕ να επιταχύνει την κούρσα της διαπάλης, ώστε από δεύτερη παγκόσμια δύναμη να γίνει και ο δεύτερος παγκόσμιος χωροφύλακας, διαβλέπει το ΚΚΕ πίσω από την Συνθήκη της Λισαβόνας, την οποία και καταψηφίζει όπως επανέλαβε στη Βουλή η γενική γραμματέας Αλέκα Παπαρήγα, επιμένοντας παράλληλα στην διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Η κ. Παπαρήγα επεσήμανε ότι η νέα ευρωπαϊκή συνθήκη περιορίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των λαών τα οποία μεταβιβάζονται σε μια εξουσία και τόνισε ότι το κόμμα της ζητά δημοψήφισμα για να εκφραστεί ένα δυνατό όχι στην ευρωσυνθήκη και την ίδια την ΕΕ. Ευχήθηκε δε το αυριανό δημοψήφισμα της Ιρλανδίας να καταλήξει σε ένα μεγάλο όχι.

    Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος επεσήμανε ότι στους ηγέτες της ΕΕ υπάρχει μια συμμαχία του φόβου και γι αυτό η ευρωπαϊκή συνθήκη κυρώνεται από τα εθνικά κοινοβούλια και όχι με δημοψήφισμα. Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε ότι φοβάται την κοινωνία και γι αυτό θέλει να το περάσει στα γρήγορα, εν μέσω σεισμών και άλλων προβλημάτων. Αυτό - είπε - είναι ένας φόβος στη δημοκρατία και επανέλαβε την πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

    Σαν την "μεγαλύτερη απάτη εναντίον των λαών της Ευρώπης" περιέγραψε από βήματος της Βουλής την Συνθήκη της Λισαβόνας ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, υποστηρίζοντας ότι καταργούνται τα Εθνικά Κοινοβούλια. Αναπτύσσοντας την θέση του κόμματός του ο κ. Καρατζαφέρης επισήμανε πως η κύρωση της Συνθήκης θα σημάνει και "συνταγματική εκτροπή" αφού δεν θα ισχύει το άρθρο 26 του Συντάγματος (περί άσκησης των εξουσιών του κράτους) κάτι που - όπως ανέφερε - δεν το γνωρίζει ο λαός αφού οι διαπραγματεύσεις για την Συνθήκη έγιναν μυστικά, ενώ στις 300 σελίδες της συμπληρώνονται ακόμη 3.000 με παραπομπές ώστε να είναι δυσνόητες για τους λαούς.

    Στη συζήτηση παρενέβη και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος είπε ότι η νέα συνθήκη, αν και δεν κάνει τα τολμηρά βήματα που πολλοί ανέμεναν, για μια πολιτικά πιο ισχυρή και πιο ενοποιημένη Ευρώπη, όμως ανοίγει δρόμους και πρέπει να την στηρίξουμε παρά τις ελλείψεις της. Ο κ. Σημιτης αναφέρει ότι με έκπληξη διαπιστώνει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ακολουθεί την πολιτική τόσο των κυβερνήσεων των δικών του αλλά και του Ανδρέα Παπανδρέου για επικύρωση σχετικών συνθηκών από το Κοινοβούλιο.

    Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου χαρακτηρίζει ακατανόητη την επιστολή, εφόσον ο ίδιος προσυπέγραψε και επιχειρηματολόγησε από το 2005 το αίτημα για δημοψήφισμα τονίζοντας ότι η διαφοροποίηση αυτή αποπροσανατολίζει από τις προτεραιότητες του κινήματος.

    Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης τόνισε ότι η ψήφιση της συνθήκης είναι ηχηρή δήλωση της επιθυμίας να παραμείνουμε στον ισχυρό πυρήνα της Ευρώπης. Τις προτάσεις για τα δημοψηφίσματα τις χαρακτήρισε διαγωνισμό εντυπώσεων και υποκρύπτουν όπως είπε, άρνηση ανάληψης ευθύνης.

    Ως υπεκφυγή και μετάθεση ευθυνών στο λαό χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για δημοψήφισμα επί της συνθήκης της Λισαβόνας. "Δεν μπαίνω στην εσωτερική αντιπαράθεση που συμβαίνει. Δεν με αφορά. θα ήταν φθηνό να επικαλεστώ διαφορετικές απόψεις στο ΠΑΣΟΚ για να διατυπώσω τις δικές μου" είπε ο κ. Παυλόπουλος, που -όπως διευκρίνισε- "απευθύνομαι στο όλο ΠΑΣΟΚ". Τόσα χρόνια δεν κάνατε δημοψηφίσματα για τη Νίκαια, το Άμστερνταμ και το Μάαστριχτ, γιατί να πάμε τώρα (σε δημοψήφισμα) αναρωτήθηκε ο κ. Παυλόπουλος: "Το ΠΑΣΟΚ δεν το εφάρμοσε. Το καταλαβαίνω. Αλλά τις αμηχανίες των κομμάτων και τα προβλήματά τους δεν μπορούμε να τα λύνουμε σε θεσμικό επίπεδο και μάλιστα τέτοιου υψηλού επιπέδου". Σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Βενιζέλου ότι η συνθήκη πρέπει να συγκεντρώσει πλειοψηφία 180 βουλευτών, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι με βάση το άρθρο 28 παράγραφος 3 του Συντάγματος χρειάζεται μόνο η απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών, δηλαδή 151.

    Το πρωί, το ΚΚΕ προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, ενώ το ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε απόψε συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή. Σημειώνεται ότι αργά το απόγευμα της Τετάρτης, με μεγάλη πλειοψηφία ενέκρινε τη Συνθήκη της Λισσαβόνας το Φινλανδικό Κοινοβούλιο, ενώ αύριο Πέμπτη διεξάγεται κρίσιμο δημοψήφισμα στην Ιρλανδία, όπου η Συνθήκη κινδυνεύει να καταψηφιστεί.

    [03] Πολιτική

    Με επιστολή του στον Γ. Παπανδρέου

    "Φωτιές" στο ΠΑΣΟΚ άναψε ο Κ. Σημίτης

    11/6/2008 19:58:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Προβληματισμό δημιούργησε στο ΠΑΣΟΚ η δημοσιοποίηση επιστολής του Κώστα Σημίτη προς τον Γιώργο Παπανδρέου, στο περιεχόμενο της οποίας καταγράφεται η διαφωνία του πρώην πρωθυπουργού με την υιοθέτηση από το ΠΑΣΟΚ του αιτήματος της αντιπολίτευσης να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την επικύρωση της μεταρρυθμιστικής συνθήκης της ΕΕ. Στην επιστολή του ο κ. Σημίτης κάνει λόγο για απόκλιση από τις επιλογές των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και της δικιάς του περιόδου, με επιλογή για επικύρωση σχετικών συνθηκών από το κοινοβούλιο. Απαντώντας ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε ακατανόητη η επιστολή, εφόσον ο ίδιος ο κ. Σημίτης προσυπέγραψε και επιχειρηματολόγησε από το 2005 κιόλας το αίτημα για δημοψήφισμα. "Η διαφοροποίηση αυτή αποπροσανατολίζει από τις προτεραιότητες του κινήματος" τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    [04] Reactions in Europe Escalate

    Rage on High Cost of Living and Oil

    11 Ιουν 2008 19:45:0

    By Katerina Ioannidou

    Sources: ΑNA-ΜNA-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    International Energy Service speaks of oil crisis while social reactions escalate in Europe. The European Committee will make suggestions at the Summit Meeting during the next days. In international oil markets, crude oil rose to $ 6 per barrel after the reduction recorded in US supplies. Nikola Sarkozys suggestion; reduction of fuel taxes, seems to win supporters.

    Meantime, the White House states that George Bush will not attend the meeting of oil producers in S. Arabia. Social tension caused due to high oil prices is spreading with tragic losses. Incidents and deaths were reported in Spain, Portugal in the block outs set by truck drivers. In Madrid, protestors were arrested for blocking the traffic while in Almeria raged farmers conflicted with police officers. Spanish people have already started to pack their stores with food. Many protestors in Belgiom were shouting reinforce our buying dynamic.

    European Union recommended to state members to take coordinated measures for the relief of weaker social groups while it announced that it will look into the rise of revenue taxation of big oil companies to the benefit of consumers.

    In International Oil Markets

    In international markets today, oil prices settled in high levels as crude oil prices rose to $ 6 per barrel. More specifically, in New York share market, light crude delivery rose to $ 6,18 per barrel slightly reaching the record of $ 139,12 recorded last Friday. In London, Brent oil settled at $ 136,61 per barrel. According to the US briefing service on energy issues, US crude oil supplies were reduced within the last week to 4,6 million barrels.

    Barroso's Announcements

    UN president Jose Manuel Barroso in his statements today said: "The rise recorded in oil prices is shrinking the buying dynamic of UN citizens afflicting more the families with the lowest incomes in Europe. At the focus of out approach is the full appliance of the Commissions suggestions regarding energy, the climatic changes especially the biggest energy differentiation, the security of energy supplies and energy refund. We must save energy and differentiate energy sources.

    Translated by Sofia Gartziou

    [05] Κοινωνία

    Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

    Διαδήλωσεις για την Ευρωσυνθήκη

    11/6/2008 22:34:00 (Τελευταία ενημέρωση: 11/6/2008 23:20:55)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή με σύνθημα: "Οχι στην Ευρωσυνθήκη - δημοψήφισμα τώρα", πραγματοποίησαν το βράδυ της Τετάρτης ο ΣΥΡΙΖΑ, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και εκπρόσωποι σωματείων και συλλόγων, με αφορμή τη συζήτηση για την κύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας από την ελληνική Βουλή. Οι διαδηλωτές, που ζήτησαν την καταψήφιση της συνθήκης, πορεύτηκαν από τα Προπύλαια δια μέσου της Ομόνοιας μέχρι τη Βουλή με συνθήματα και πανό κατά της Ευρωσυνθήκης, ενώ νωρίτερα στα Προπύλαια με σύντομους χαιρετισμούς τους εξήγησαν γιατί πρέπει να καταψηφιστεί η Ευρωσυνθήκη και να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για το θέμα. Χαρακτήρισαν τη συνθήκη αντισυνταγματική και ακυρωτική του πλαισίου των θεμελιωδών δικαιωμάτων που προβλέπει το ελληνικό σύνταγμα σε πολλούς τομείς, όπως την Παιδεία στο θέμα των απελάσεων κλπ. Τέλος επεσήμαναν το γεγονός ότι πρόκειται για μια μεταμφίεση του Ευρωσυντάγματος που απέρριψαν με δημοψηφίσματα το 2005 οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί και δεν μπορεί να περιοριστεί σε λίγες ώρες μέσα στο κοινοβούλιο προκειμένου να περάσει μέσα από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης. Όπως δήλωσαν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι των διαδηλωτών: "Το μεγάλο βήμα της Συνθήκης είναι η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και ανοίγοντας θεσμικά την πόρτα για στρατιωτικές επεμβάσεις της σε ολόκληρο τον κόσμο". Aντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, όπου οι διαδηλωτές πορεύτηκαν μέσω των οδών Εγνατίας, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή και Βενιζέλου για να φτάσουν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου και διαλύθηκαν ήσυχα.

    [06] Κόσμος

    Λονδίνο, Βρετανία

    Σχέδιο νόμου για την τρομοκρατία

    11/6/2008 22:25:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Μια κρίσιμη ψήφο στο βρετανικό κοινοβούλιο κέρδισε σήμερα οριακά η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, σχετικά με ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου σχετικά με την τρομοκρατία. Το κείμενο εγκρίθηκε με 315 ψήφους υπέρ, ενώ καταμετρήθηκαν 305 ψήφοι κατά του σχεδίου νόμου, δηλαδή υπήρξε μια πολύ μικρή πλειοψηφία εννέα ψήφων, στη διάρκεια μιας πολύ σκληρής ψηφοφορίας. Σύμφωνα με το BBC οι εννέα βουλευτές του Ενωτικού Δημοκρατικού Κόμματος ψήφισαν υπέρ του σχεδίου νόμου. Πάνω από 30 βουλευτές του Εργατικού Κόμματος λεγόμενοι και "αντάρτες" ψήφισαν κατά του σχεδίου νόμου, τον οποίο υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια, εδώ και πολλούς μήνες ο Γκόρντον Μπράουν, όπως μεταδίδουν τα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

    Η κυβέρνηση του κ. Μπράουν, που στις δημοσκοπήσεις έχει πάρει την κατηφόρα, είχε πολλαπλασιάσει τις υποχωρήσεις τις τελευταίες ημέρες με στόχο να αποφύγει μια ήττα στο κοινοβούλιο, την πρώτη μεγάλη αποτυχία του εντός του κοινοβουλίου αφότου ανέλαβε την εξουσία τον Ιούνιο του 2007. Γι αυτό και μέχρι την τελευταία στιγμή ο κ. Μπράουν επιχειρούσε την υποστήριξη του σχεδίου του ενώπιον των βουλευτών.

    [07] Κοινωνία

    Από την Αγροτική Τράπεζα

    Καταβολή επιδομάτων στους σεισμόπληκτους

    11/6/2008 20:50:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Tα πρώτα βοηθήματα καταβάλλονται την Πέμπτη στους σεισμόπληκτους, ύψους 3.000 και 10.000 ευρώ, ενώ, το υπουργείο Απασχόλησης ανακοίνωσε μέτρα για τους σεισμόπληκτους, στα οποία περιλαμβάνονται ελαφρύνσεις ή διαγραφή δανείων από τον ΟΕΚ, επίδομα 1200 ευρώ σε κάθε άνεργο της περιοχής και διευκολύνσεις για εισφορές και οφειλές επιχειρήσεων. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να καταβάλουν στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης, για να εισπράξουν την επιδότηση. Στο θέμα των εξετάσεων σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη, οι γραπτές εξετάσεις των μαθητών της Γ Λυκείου, στα υπολειπόμενα μαθήματα, αρχίζουν από την Πέμπτη και θα ολοκληρωθούν στις 19 Ιουνίου. Παράλληλα προφορικές εξετάσεις αντί γραπτών θα δώσουν οι μαθητές του Γυμνασίου και των δύο πρώτων τάξεων του Λυκείου στους Νομούς Αχαΐας και Ηλείας που επλήγησαν από τον σεισμό. Με απόφαση που ελήφθη σε έκτακτη συνεδρίασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αχαΐας, ζητάει την κήρυξη όλου του νομού, ως σεισμόπληκτου. Επίσης αποφασίστηκε να ζητηθεί η εφαρμογή ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για την οικονομική ανασυγκρότηση του νομού, με χρηματοδότηση που θα φθάνει 300.000.000 ευρώ . Την Πέμπτη οι Δήμαρχοι της Αχαΐας έχουν προγραμματίσει μετάβαση στην Αθήνα, όπου θα επιδιώξουν να έχουν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς.

    Μεταφορά ασθενών

    Σε εξέλιξη βρίσκονται οι ενέργειες μεταφοράς ασθενών και εκκένωσης του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου της Πάτρας ο "Άγιος Ανδρέας". Οι ασθενείς θα μεταφερθούν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών, στο "409" πρώην στρατιωτικό νοσοκομείο Πατρών, στο νοσοκομείο Αιγίου, καθώς και στο νοσοκομείο "Χατζηκώστα" Ιωαννίνων, ειδικότερα για τα περιστατικά που χρήζουν εντατικής θεραπείας. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας "η εκκένωση του νοσοκομείου θα γίνει για μικρό χρονικό διάστημα, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης, ώστε να καταστεί το κτίριο απόλυτα ασφαλές και να ληφθούν όλα τα μέτρα για αντισεισμική θωράκιση". Υπενθυμίζεται ότι λειτουργεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τηλεφωνική υπηρεσία στους αριθμούς 2611 100301-10, από τις 08.00 έως τις 22.00, για την παροχή κάθε πληροφορίας για βοήθεια.

    [08] Κοινωνία

    Νομαρχία Ανατολικής Αττικής

    Κατάσχεση ακατάλληλων τροφίμων

    11/6/2008 20:34:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στην κατάσχεση 1,6 τόνων ακατάλληλων τροφίμων και επιβολή προστίμων ύψους 33.000 ευρώ σε τέσσερις επιχειρήσεις για θέματα ασφάλειας τροφίμων, προχώρησε η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής. Στο πλαίσιο των ελέγχων Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, αποφασίστηκε:

    Η επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους 10.000 στην επιχείρηση (επεξεργασίας αλιευμάτων) "Π. ΒΑΛΑΚΙΔΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.", Κέκροπος 11, Βάρη Αττικής.

    Η επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους 10.000 στην επιχείρηση (εγκατάσταση επεξεργασίας κρέατος) ΒΕΣΚΕ ΑΕ, 19ο χλμ Λ. Μαρκοπούλου, Παιανία Αττικής.

    Η επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους 10.000 στην επιχείρηση (παράγωγης προϊόντων ζύμης) 2Ν ΖΥΜΕΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΕΣ, Νερατζούλας & Μέντας, Αχαρναί Αττικής.

    Η επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους 3.000 στην επιχείρηση (ψυκτική αποθήκη - τεμαχισμός/τυποποίηση τυριών) EUROFOOD AΕ, Περικλέους 100, Γέρακας Αττικής.

    [09] Κοινωνία

    Ενέκρινε η κυβερνητική επιτροπή

    Νομοσχέδια για την κακοποίηση των παιδιών

    11/6/2008 19:35:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης ενέκρινε την Τρίτη η κυβερνητική επιτροπή, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου. Εισηγητής ήταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης, με την εισήγησή του να εγκρίνεται ομόφωνα από την Κυβερνητική Επιτροπή για το Σύμφωνο Συμβίωσης των ετερόφυλων ζευγαριών. Εγκρίθηκε επίσης η εισήγηση που προβλέπει να εκδίδεται το αυτόματο διαζύγιο σε δύο από τα τέσσερα χρόνια που ισχύει σήμερα. Ταυτόχρονα προωθείται νομοσχέδιο σε εκτέλεση απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα και προληπτικά και κατασταλτικά και αυστηρότερες ποινές. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κ. Χατζηγάκης, διευκρίνισε ότι η εισήγησή του για το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, δεν αφορούσε τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια καθώς επιδίωξη ήταν να υπάρξει απόλυτη συστοιχία του συμφώνου με το θεσμό του γάμου. Για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, ο κ. Χατζηγάκης ανέφερε ότι δεν συζητήθηκε καθόλου το ζήτημα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 12 June 2008 - 8:48:22 UTC