Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-06-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ισχυρός σεισμός στο Άργος
  • [02] Στο Μαξίμου η Μπακογιάννη
  • [03] Μαζική προσέλευση για το κτηματολόγιο
  • [04] 70χρονος πυροβόλησε εφήβους επειδή.. έκαναν θόρυβο
  • [05] Στην εντατική 14χρονο αγόρι από ηλεκτροπληξία
  • [06] Βραζιλία: Αγανάκτηση Λούλα για το φόνο τριών νεαρών
  • [07] Υπόλογος για μία "κωδικοποιημένη" λέξη…
  • [08] Αποσύρθηκαν κατηγορίες για τη Χαντίθα
  • [09] Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου
  • [10] Η Ολυμπιακή Φλόγα στο Θιβέτ
  • [11] Εμφάνιση Κάστρο στην τηλεόραση της Κούβας
  • [12] Δύο νεκροί από σεισμό στην Κίνα

    [01] Κοινωνία

    5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

    Ισχυρός σεισμός στο Άργος

    18/6/2008 8:17:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/6/2008 10:45:26)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε 2 λεπτά πριν από τις 5 το πρωί στην περιοχή μεταξύ Άργους και Μυκηνών, 90 χλμ νοτιοδυτικά της Αθήνας. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές, ενώ ο σεισμός έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές της χώρας και την Αττική. Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί και όπως δήλωσε στη ΝΕΤ ο καθηγητής γεωφυσικής Βασίλης Παπαζάχος δεν έχει καμία σχέση με το σεισμό του Πύργου και στην περιοχή δεν αναμένεται ιδιαίτερη μετασεισμική δραστηριότητα.

    Εν τω μεταξύ, σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 10.16 το πρωί στην Κάρπαθο.

    [02] Πολιτική

    Στο Μαξίμου η Μπακογιάννη

    18/6/2008 11:33:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Συνεργασία με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Τον ενημέρωσε για το πρόσφατο ταξίδι στην Κύπρο, τις συνομιλίες που είχε με την εκεί πολιτική και πολιτειακή ηγεσία ενώ συζητήθηκε και η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αύριο στις Βρυξέλλες, στην οποία θα κυριαρχήσουν η ακρίβεια και η επόμενη μέρα της Ε.Ε. μετά το ιρλανδικό ΟΧΙ στη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Λισαβόνας. Το μεσημέρι η κ. Μπακογιάννη θα δώσει συνέντευξη Τύπου για το σύνολο των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής.

    [03] Κοινωνία

    Διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας των γραφείων

    Μαζική προσέλευση για το κτηματολόγιο

    18/6/2008 9:18:00

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Διευρύνεται από σήμερα το ωράριο λειτουργίας τριών κεντρικών γραφείων κτηματογράφησης προκειμένου να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι πολίτες. Λόγω της αθρόας προσέλευσης, τα γραφεία του Συντάγματος, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης θα παραμένουν ανοικτά ως τις 9 το βράδυ. Κατά τη χτεσινή πρώτη ημέρα υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας ακινήτων, κατατέθηκαν συνολικά 4.800 δηλώσεις σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ 3.700 υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά. Η προθεσμία λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου και αφορά τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας σε 107 περιοχές της χώρας, όπου έχουν συσταθεί 76 νέα γραφεία Κτηματογράφησης.

    [04] Κοινωνία

    70χρονος πυροβόλησε εφήβους επειδή.. έκαναν θόρυβο

    18/6/2008 11:25:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Παραλίγο τραγωδία τα μεσάνυχτα στο Δραβίσκο Σερρών όταν 70χρονος άνδρας πυροβόλησε εναντίον παρέας εφήβων με μονόκαννο κυνηγετικό όπλο, επειδή έκαναν θόρυβο. Αν και όπως υποστήριξε ο πυροβολισμός ήταν μόνο για εκφοβισμό, από τα σκάγια που εξοστρακίστηκαν τραυμάτισε ελαφρά στο χέρι και την κοιλιακή χώρα ένα 17χρονο, που νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών. Ο 70χρονος συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Σερρών.

    [05] Κοινωνία

    Στην εντατική 14χρονο αγόρι από ηλεκτροπληξία

    18/6/2008 11:16:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου ένα δεκατετράχρονο αγόρι από το Μπαλί Ρεθύμνου, που υπέστη το απόγευμα της Τρίτης ηλεκτροπληξία. Σύμφωνα με πληροφορίες το παιδί βρισκόταν στην ταράτσα του σπιτιού του στο Μπαλί όπου γίνονταν εργασίες τοποθέτησης ηλιακού θερμοσίφωνα. Σε ύψος περίπου ενάμισι μέτρο πάνω από την ταράτσα περνάνε ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ. Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες μεταλλικό αντικείμενο ακούμπησε τα καλώδια της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να χτυπηθεί από το ηλεκτρικό ρεύμα το 14χρονο αγόρι.

    [06] Κόσμος

    Στον οποίο ενέχονται και στρατιωτικοί

    Βραζιλία: Αγανάκτηση Λούλα για το φόνο τριών νεαρών

    18/6/2008 11:07:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    "Βαθιά αγανάκτηση" εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα χθες Τρίτη για τη συμπεριφορά 11 αξιωματικών του στρατού οι οποίοι φέρονται να παρέδωσαν τρεις νέους σε μια συμμορία λαθρέμπορων ναρκωτικών του Ρίο ντε Ιανέιρο μέλη της οποίας τους εκτέλεσαν. Σύμβουλοι του Λούλα είπαν ότι ο Πρόεδρος έδωσε εντολή στον υπουργό Άμυνας Νέλσον Ζουμπίμ και στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Ένζου Πέρι να μεταβούν αμέσως στην πόλη και να αρχίσουν περαιτέρω έρευνα. Ο Υπουργός Άμυνας κάλεσε να επιβληθεί "παραδειγματική τιμωρία" στους στρατιωτικούς, οι οποίοι κρατούνται από την Κυριακή σε στρατόπεδο, κι έκανε λόγο περί "απαράδεκτης" συμπεριφοράς. Οι αρχές δρουν βάσει της υπόθεσης ότι οι ενέργειες των στρατιωτικών προκάλεσαν το θάνατο των τριών νέων και ο Ζουμπίμ επιβεβαίωσε ότι ο αξιωματικός, οι δύο υπαξιωματικοί και οι επτά στρατιώτες ενδέχεται να δικαστούν ακόμη και για φόνο.

    Το συμβάν σημειώθηκε την Πέμπτη στη φαβέλα παραγκούπολη- στο λόφο Προβιντένσια, ο έλεγχος της οποίας έχει καταληφθεί από το στρατό από τον Δεκέμβριο, στο πλαίσιο μιας επιχείρησης για την παροχή ασφάλειας σε εργαζόμενους που εκτελούν δημόσια έργα στην περιοχή.

    Οι τρεις νέοι συνελήφθησαν από στρατιώτες ενώ επέστρεφαν από πάρτι. Κρατήθηκαν σε φυλάκιο του στρατού επί τέσσερις ώρες κι ο διοικητής της μονάδας διέταξε την απελευθέρωσή τους. Όμως ο ανθυπολοχαγός και οι υφιστάμενοί του αποφάσισαν να τους παραδώσουν σε συμμορία στο λόφο Μινέιρα, αντίπαλης της συμμορίας που ελέγχει το λαθρεμπόριο στο λόφο Προβιντένσια.

    Οι σοροί των τριών νεαρών βρέθηκαν σε χωματερή την Κυριακή.

    [07] Κόσμος

    Γνωρίζει από εξωτερική πολιτική ο Ομπάμα

    Υπόλογος για μία "κωδικοποιημένη" λέξη

    18/6/2008 10:48:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

    Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Μπάρακ Ομπάμα χρησιμοποίησε λανθασμένα "μία κωδικοποιημένη λέξη" για την πολιτική της Μέσης Ανατολής όταν είπε ότι η Ιερουσαλήμ πρέπει να παραμείνει η "αδιαίρετη" πρωτεύουσα, αλλά, αυτό δεν σημαίνει ότι αντιμετωπίζει με αφέλεια τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε απόψε κορυφαίος σύμβουλος του.

    Μιλώντας σε φίλο-ισραηλινό λόμπι, αυτό το μήνα ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία είχε πει: "Η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει η πρωτεύουσα του Ισραήλ και πρέπει να παραμείνει αδιαίρετη".

    Το σχόλιο αυτό εξαγρίωσε τους Παλαιστινίους, που επιθυμούν την Ανατολική Ιερουσαλήμ, που κατακτήθηκε από το Ισραήλ το 1967, ως πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους.

    "Έκλεισε όλες τις πόρτες στην ειρήνης", δήλωσε ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς μετά τη δήλωση της 4 Ιουνίου.

    Εν συνεχεία, ο Ομπάμα είπε ότι οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι πρέπει να διαπραγματευτούν για το καθεστώς της πόλης.

    Ο Ντάνιελ Κάρτζερ, που συμβουλεύει τον Ομπάμα για θέματα Μέσης Ανατολής, δήλωσε απόψε ότι τα σχόλια στο Φόρουμ Ισραηλινής πολιτικής προκλήθηκαν από μια "εικόνα που έχει στο μυαλό του για την Ιερουσαλήμ πριν από το 1967 με αγκαθωτά σύρματα και ναρκοπέδια και αποστρατικοποιημένες ζώνες".

    "Έτσι χρησιμοποίησε μία λέξη που να αντιπροσωπεύει αυτό που δεν θα ήθελε να ξαναδεί και ύστερα συνειδητοποίησε ότι η λέξη αυτή είναι μία λέξη κώδικας για τη Μέση Ανατολή", πρόσθεσε ο Κάρτζερ.

    Το αμερικανικό Κογκρέσο πέρασε ένα νόμο το 1995 που χαρακτηρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και τονίζει ότι δεν πρέπει να διαιρεθεί, αλλά, οι αμερικανοί πρόεδροι χρησιμοποίησαν την ισχύ τους στην εξωτερική πολιτική για να διατηρήσουν την αμερικανική πρεσβεία στο Τέλ-Αβίβ και να υποστηρίζουν στις συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων το στάτους της Ιερουσαλήμ.

    Ο Κάρτζερ δήλωσε ότι ήταν ατυχές που σπαταλήθηκε τόσο πολύς χρόνος μόνο και μόνο για μία λέξη από μια ομιλία διάρκειας 30 λεπτών", αλλά, αυτό δεν σημαίνει οποιουδήποτε είδους αφέλεια στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής".

    Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η ομιλία του Ομπάμα αποδεικνύει τη μεγάλη αντίθεση με την πολιτική του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων Τζων ΜακΚέιν.

    Ο Κάρτζερ, που διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον, είχε υπηρετήσει από το 2001- 2005 υπό τον Τζορτζ Μπους, ως πρεσβευτής στο Ισραήλ και ήταν πρεσβευτής στην Αίγυπτο στην διάρκεια της προεδρίας του Μπιλ Κλίντον.

    [08] Ιράκ

    Αποσύρθηκαν κατηγορίες για τη Χαντίθα

    18/6/2008 10:45:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Αμερικανός στρατοδίκης απέσυρε χθες Τρίτη τις κατηγορίες εναντίον του πιο υψηλόβαθμου αξιωματικού που ενεχόταν στην διαβόητη σφαγή του 2005 στη Χαντίθα του Ιράκ, όταν πεζοναύτες κατηγορούνται ότι είχαν σκοτώσει 24 Ιρακινούς αμάχους μετά το θάνατο συναδέλφου τους από έκρηξη βόμβας. Ο αντισυνταγματάρχης Τζέφρι Τσεσάνι, 44 ετών, είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματικός του αμερικανικού στρατού σε βάρος του οποίου είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για την υπόθεση. Είναι, επίσης, ο έκτος πεζοναύτης που απαλλάσσεται των κατηγοριών. Ένας ακόμη Πεζοναύτης, ο ανθυπολοχαγός Άντριου Γκρέισον, απηλλάγη των κατηγοριών από στρατοδικείο ενώ ο λοχίας Φρανκ Βούτεριτς, δικάζεται για ανθρωποκτονία. Ο στρατοδίκης απέσυρε τις κατηγορίες σε βάρος του Τσεσάνι διότι έκρινε ότι ο στρατηγός ο οποίος είχε επιβλέψει την αρχική προανακριτική έρευνα είχε επηρεαστεί από έναν ερευνητή ο οποίος αργότερα έγινε σύμβουλός του. "Ο παράτυπος επηρεασμός της διοίκησης είναι θανάσιμος εχθρός της στρατιωτικής δικαιοσύνης", είπε ο δικαστής, συνταγματάρχης Στήβεν Φόλσομ, διαβάζοντας δυνατά το σκεπτικό προηγούμενης υπόθεσης. Έδωσε στους εισαγγελείς 72 ώρες για να αποφασίσουν εάν θέλουν να υποβάλλουν ξανά κατηγορίες.

    [09] Οικονομία

    Αύξηση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου.

    Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου

    18/6/2008 9:54:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/6/2008 10:51:47)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, BΤΑ

    Υποχωρούν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία μετά και την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ότι θα αυξήσει άμεσα την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου.

    Στις πρωινές συναλλαγές, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου υποχωρούσε κατά 65 σεντς στα 133,36 δολάρια το βαρέλι.

    Η τιμή του Μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου υποχωρούσε επίσης κατά 72 σεντς στα 133,00 δολάρια.

    Λόγω της αναμενόμενης αύξησης της ημερήσιας παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας, η τιμή του ελαφρού αργού υποχώρησε και χθες κατά 60 σεντς, για να κλείσει στα 134,01 δολάρια στην Νέα Υόρκη.

    Η αγορά αναμένει ότι η Σαουδική Αραβία θα αυξήσει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου από 200.000 έως 750.000 βαρέλια κατά τη σύνοδο που οργανώνεται την Κυριακή στην Τζέντα με τη συμμετοχή των πετρελαιοπαραγωγών και καταναλωτριών χωρών με στόχο να βρεθεί τρόπος να σταματήσει η φρενήρης πορεία των τιμών του μαύρου χρυσού.

    Υπεράκτιες αντλήσεις πετρελαίου

    Εν τω μεταξύ, ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους θα κάνει αύριο μία ανακοίνωση για το θέμα της ενέργειας και θα καλέσει το Κογκρέσο να εγκρίνει νομοσχέδιο που θα άρει την απαγόρευση των υπεράκτιων αντλήσεων πετρελαίου, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    "Με τη βενζίνη να ξεπερνά τα 4 δολάρια το γαλόνι, θα ζητήσει ρητά αύριο από το Κογκρέσο να εγκρίνει επίσης την άρση προηγούμενης απαγορευτικής του διάταξης για την ασφαλή και φιλική προς το περιβάλλον υπεράκτια άντληση πετρελαίου", δήλωσε η Ντέινα Περίνο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

    Καύσιμα και παραοικονομία Η παραοικονομία βρίσκει πεδίο δράσης στην αγορά των καυσίμων. Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση της Βουλγαρίας.

    Το ουσιαστικό πρόβλημα στην αγορά βουλγαρική αγορά καυσίμων εντοπίζεται στο ποσοστό της παραοικονομίας των καυσίμων.

    Μάλιστα, πριν από μερικά χρόνια η παρα-οικονομικές δραστηριότητες κάλυπταν ποσοστό 50% των εμπορικών συναλλαγών στην αγορά καυσίμων.

    Ο όγκος της αγοράς καυσίμων στη Βουλγαρία αναμένεται να φτάσει στους 1,7 εκατ. τόνους καυσίμων μέχρι το τέλος του 2008, σύμφωνα με την εκτίμηση του Εμίλ Κοστούρκοφ, διευθυντή πωλήσεων της πετρελαϊκής εταιρίας LUKoil Bulgaria.

    Ο όγκος της βουλγαρικής αγοράς καυσίμων καταγράφηκε στους 1,38 εκατ. τόνους το 2006, αλλά και στους 1,48 εκατ. τόνους, το 2007.

    [10] Κόσμος

    Μονό μία ημέρα παραμονής

    Η Ολυμπιακή Φλόγα στο Θιβέτ

    18/6/2008 9:23:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/6/2008 11:26:05)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

    Η Ολυμπιακή Φλόγα θα σταματήσει μόνο για μία ημέρα στο Θιβέτ περνώντας από την πρωτεύουσα Λάσα το Σάββατο, ανακοίνωσε σήμερα η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

    Η Κίνα είχε αρχικά προγραμματίσει οι εκδηλώσεις για την Ολυμπιακή Φλόγα στο Θιβέτ να διαρκέσουν τρεις ημέρες, από τις 19 ως τις 21 Ιουνίου. Όμως, το πρόγραμμα αυτό άλλαξε μετά τον καταστροφικό σεισμό του Μαΐου.

    "Μετά τον σεισμό στο Σιτσουάν στις 12 Μαΐου, η οργανωτική επιτροπή προχώρησε σε ορισμένες αλλαγές της λαμπαδηδρομίας στην Κίνα", δήλωσε η κ. Ζου Ζινγκ εκπρόσωπος της επιτροπής.

    "Η λαμπαδηδρομία στην αυτόνομη περιοχή του Θιβέτ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Ιουνίου", πρόσθεσε.

    Επίσης, η επιτροπή ανακοίνωσε ότι άδεια να καλύψουν την εν λόγω εκδήλωση έχουν 50 κινέζοι και ξένοι δημοσιογράφοι, από 31 Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

    [11] Κόσμος

    Εμφάνιση Κάστρο στην τηλεόραση της Κούβας

    18/6/2008 8:57:00

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ-BBC-REUTERS

    Βίντεο με τον πρώην πρόεδρο της Κούβας Φιντέλ Κάστρο μετέδωσε αργά χθες Τρίτη η κρατική τηλεόραση της χώρας, μετά από απουσία περίπου πέντε μηνών, γεγονός που είχε προκαλέσει ποικίλα σχόλια μεταξύ αυτών ότι ο Κάστρο έχει πεθάνει. Το σύντομο βίντεο μαγνητοσκοπήθηκε στην διάρκεια της 90λεπτης συνάντησης, νωρίτερα χθες, ανάμεσα στον ασθενή ιστορικό κουβανό ηγέτη, τον διάδοχο και αδελφό του, Ραούλ, και τον αριστερό πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες. Στο βίντεο απεικονίζεται ο εξαιρετικά λεπτός Φιντέλ, στα 82 του, σε καλή διάθεση, να μιλά χειρονομώντας έντονα. Είναι η πρώτη φορά που μεταδίδονται εικόνες του από τα ΜΜΕ της Κούβας μετά τον Ιανουάριο, όταν είχαν μεταδοθεί εικόνες από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

    Ο Τσάβες, πολιτικός σύμμαχος και προσωπικός φίλος των αδελφών Κάστρο, έφθασε στη χώρα αργά την Δευτέρα, κάνοντας γνωστή την πρόθεσή του "να δει το Φιντέλ".

    Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Κάστρο έγινε την 26η Ιουλίου 2006. Πέντε ημέρες αργότερα, παρέδωσε προσωρινά την ηγεσία της Κούβας στον αντιπρόεδρο και αδελφό του, Ραούλ, λόγω προβλήματος της υγείας του, η ακριβής φύση του οποίου παραμένει άγνωστη έως ακόμη και σήμερα.

    Ο Ραούλ παρέμεινε προσωρινός πρόεδρος έως το Φεβρουάριο, όταν ο Φιντέλ Κάστρο ανακοίνωσε πως εγκαταλείπει και τυπικά την προεδρία. Ο Ραούλ Κάστρο, 77 ετών, έγινε πρόεδρος της Κούβας την 24η Φεβρουαρίου.

    [12] Κόσμος

    Ανυπολόγιστες οι ζημιές από τις πλημμύρες

    Δύο νεκροί από σεισμό στην Κίνα

    18/6/2008 8:45:00

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Δύο άνθρωποι βρήκαν το θάνατο από σεισμική δόνηση 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο βορειοανατολικό τμήμα της Κίνας, η οποία, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα, εντάσσεται στην μετασεισμική ακολουθία του καταστροφικού πλήγματος του Εγκέλαδου στις 12 Μαΐου. Η δόνηση σημειώθηκε σήμερα Τρίτη, στη ζώνη της Νίνκγκιανγκ, στην επαρχία Σάνσι, που γειτνιάζει με τη Σετσουάν, όπου είχε εντοπιστεί το επίκεντρο του σεισμού που πλησίασε τα 8 Ρίχτερ, σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, το οποίο επικαλείται τις τοπικές αρχές.

    Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός για το σεισμό έκανε λόγο για 69.172 νεκρούς και 17.420 αγνοούμενους. Από την 12η Μαΐου η χώρα έχει πληγεί από δεκάδες ισχυρούς μετασεισμούς.

    Την ίδια ώρα, ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που έχουν προκληθεί από τις πλημμύρες και τις έντονες βροχοπτώσεις που πλήττουν τις τελευταίες ημέρες τα νότια της χώρας. Οι αρχές αποστέλλουν εκατοντάδες διασώστες και εργαζόμενους στα φράγματα που υπάρχει κίνδυνος να διαρραγούν στο νότο, κοντά στο βιομηχανικό κέντρο της Γκουάνγκντονγκ, όπου έχουν πλημμυρίσει 9.000 τετραγωνικά μίλια, (2,32 εκατ. εκτάρια) και έχουν καταστρέψει καλλιέργειες και κατοικίες. Οι πλημμύρες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 171 ανθρώπους, ενώ 52 αγνοούνται. Πάνω από 1,66 εκατ. πολίτες έχουν εκκενωθεί από εννέα επαρχίες και περιοχές της νότιας Κίνας μετά την έναρξη των πλημμυρών πριν 11 ημέρες.

    Μετεωρολόγοι προειδοποιούν για συνέχιση των έντονων καιρικών φαινομένων της περιόδου των τροπικών βροχών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 18 June 2008 - 8:51:10 UTC