Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-06-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαμαρτυρία για την ακρίβεια
  • [02] Αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής
  • [03] Μακάβριες αποκαλύψεις της "Διεθνούς Αμνηστίας"
  • [04] Αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων
  • [05] Ιατρικές διαστάσεις της μετανάστευσης
  • [06] Απόπειρα δολοφονίας του καταγγέλει ο Αχμαντινετζάντ
  • [07] Προτροπή Φαγιάντ για "επέκταση" της εκεχειρίας
  • [08] Αντιδράσεις ακροδεξιών για παρέλαση
  • [09] Εκδηλώσεις στη Μυτιλήνη
  • [10] Στα Τίρανα o Κοσοβάρος Χασίμ Θάτσι

    [01] Οικονομία

    Στο Σύνταγμα

    Διαμαρτυρία για την ακρίβεια

    19/6/2008 20:30:00 (Τελευταία ενημέρωση: 19/6/2008 22:54:17)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, γρ. Τύπου ΓΣΕΕ

    Συλλαλητήριο ενάντια στη ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Σύνταγμα, που διοργάνωσαν, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Υπερ Νομαρχία Αθηνών Πειραιά, Δήμος Πειραιά, ΙΝΚΑ ΕΚΠΟΙΖΩ ΒΙΟΖΩ Ν.ΙΝΚΑ Ένωση Ελλήνων Καταναλωτών Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών. Κεντρικό αίτημα ήταν γενναία αύξηση των μισθών και μείωση των τιμών, η απαίτηση για άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, η εισοδηματική ενίσχυση των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων. Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων: "Ούτε 41 ούτε 51 ούτε 151 μέτρα επαρκούν για πάταξη της ακρίβειας αν δεν υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση γι αυτό. Βούληση που τολμά σύγκρουση με συμφέροντα και δυνάμεις της αγοράς. Τι κάνετε εσείς; Μας προκαλεί ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος "κοκορεύεται" για την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής. Μας αγανακτεί η διπρόσωπη στάση σας. Βρυχάσθε ως λέοντες ανακοινώνοντας ότι θα επιβάλετε ανώτατο όριο επιτοκίου 10% στα καταναλωτικά δάνεια και τις κάρτες και ότι θα δημοσιοποιήσετε τα ονόματα των παρανομούντων επιχειρηματιών". Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ανέφερε ότι: "Όταν όμως ο πραγματικός λέων της κοινωνικής "ζούγκλας", που έχετε εκθρέψει, δηλαδή το μεγάλο κεφάλαιο και οι Τράπεζες, βρυχώνται, τότε βάζετε την "ουρά στα σκέλια" και αποσύρετε τα λίγα σωστά μέτρα σας. Γίναμε μάρτυρες αυτές τις μέρες μιας φαρσοκωμωδίας ανάμεσα στο ΣΕΒ και την Κυβέρνηση για το ποιος ευθύνεται για την ακρίβεια. Ώρα είναι να μας πουν ότι ευθύνονται οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι! Άλλωστε από αυτές τις δυνάμεις συνέχεια ακούμε ότι για τις ΔΕΚΟ, για τον πληθωρισμό, για την κοινωνική ασφάλιση, για τη φτώχεια δεν φταίνε Κυβέρνηση Εργοδότες, αλλά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι".

    To ψήφισμα της συγκέντρωσης

    Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης που επιδόθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής, αναφέρονται μεταξύ άλλων:

    Να δοθούν διορθωτικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να ενισχυθούν οικονομικά και να θεσπισθεί επίδομα θέρμανσης στους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους άνεργους. Να μπει φρένο στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό: (κοστολογικός έλεγχος, οροφή στις τιμές σε είδη λαϊκής ανάγκης, μείωση ΦΠΑ). Να μειωθούν οι τιμές των προϊόντων, αλλά και των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, των διοδίων, των καυσίμων. Να ελεγχθεί και να τιμωρηθεί αυστηρά η κερδοσκοπία και η νοθεία των προϊόντων στην αγορά. Να μειωθούν τα επιτόκια των τραπεζών και να προστατευθούν τα νοικοκυριά απ τα δάνεια και τις κατασχέσεις. Να διαλυθούν τα καρτέλ και τα ολιγοπώλια στην αγορά. Να δημοσιευθούν τώρα τα ονόματα των επιχειρήσεων που κερδοσκοπούν. Να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και η εμπορευματοποίηση των δημοσίων και κοινωνικών υπηρεσιών. Καλούμε τους εργοδότες να πάρουν έμπρακτα μέτρα για τη μείωση των τιμών και την ενίσχυση των χαμηλά αμειβομένων. Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, που πλήττονται δραματικά από το κύμα της ακρίβειας και της λιτότητας.

    Νωρίτερα, ξεχωριστή κινητοποίηση είχε το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, που συμμετείχε στην κινητοποίηση, δήλωσε ότι: "Ο αγώνας πρέπει να στοχεύει στη ριζική ανατροπή του συσχετισμού και του συστήματος". Ακολούθως οι συγκεντρωθέντες διαδήλωσαν προς το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

    [02] Οικονομία

    Κάτω από 131,93 δολ. το βαρέλι

    Αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής

    19/6/2008 19:08:00 (Τελευταία ενημέρωση: 19/6/2008 23:23:58)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο

    Επισημοποιήθηκε η αύξηση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία κατά 200 χιλιάδες βαρέλια, μέσω της αναγγελίας-επιβεβαίωσης στην ιστοσελίδα της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στο Λονδίνο.

    Κάποιες πηγές της πετρελαϊκής αγοράς πιθανολογούσαν από την πλευρά τους κατά τις τελευταίες ώρες ότι η Σαουδική Αραβία ήταν δυνατόν να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή της μέχρι και κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια.

    Εξακολουθεί να ισχύει το ότι μετά την αύξηση κατά 200 χιλιάδες βαρέλια καθημερινά, η ημερήσια σαουδαραβική πετρελαϊκή παραγωγή θα φθάνει τα 9,65 εκατομμύρια βαρέλια "μαύρου χρυσού".

    Η Βενεζουέλα από την πλευρά της, κατέστησε σαφές ότι δε θα αυξήσει την παραγωγή της, παρά μόνον, εάν υπάρξει συμφωνία στο πλαίσιο του οργανισμού, δεδομένου του ότι θεωρεί πως η αιτία των υψηλών τιμών του πετρελαίου δεν είναι η ελλιπής προσφορά.

    Για τον λόγο αυτόν, ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας αυτής σημείωσε ότι οι σημερινές τιμές δεν οφείλονται στο επίπεδο της παραγωγής πετρελαίου, που χαρακτήρισε ως ικανοποιητικό, αλλά σε κερδοσκοπικά παιγνίδια, γεωπολιτικές εντάσεις και την εξασθένιση του δολαρίου.

    Επίσης, υποχώρησε κατά περίπου 5 δολάρια η τιμή του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη, κυρίως μετά την επιβεβαίωση από τη Σαουδική Αραβία ότι σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή της, αλλά και χάρη στην ανακοίνωση για την άνοδο της τιμής των καυσίμων στην Κίνα, αφού προηγουμένως όμως "αναρριχήθηκε" στο επίπεδο ρεκόρ των 140 δολαρίων ανά βαρέλι.

    Συγκεκριμένα, στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης (NYMEX) το αργό παράδοσης Ιουλίου έκλεισε στα 131,93 δολάρια το βαρέλι, μειωμένο κατά 4,75 δολάρια σε σχέση με την Τετάρτη.

    Στην αρχή της συνεδρίαση η τιμή του πετρελαίου είχε εκτοξευτεί πάνω από τα 137 δολάρια καθώς η αγορά αντέδρασε στην ανακοίνωση της πετρελαϊκής εταιρείας Shell ότι διακόπτει την παραγωγή της στην περιοχή Μπόνγκα της Νιγηρίας μετά από επίθεση που δέχτηκαν οι εγκαταστάσεις της.

    Όμως, η τιμή υποχώρησε αφού η Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσε ότι θα αυξήσει κατά 200.000 βαρέλια την παραγωγή της που σήμερα ανέρχεται στα 9,45 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

    Πρωτοβουλία Αμπντάλα

    Υπενθυμίζεται ότι το σαββατοκύριακο στη σαουδαραβική πόλη Τζέντα με πρωτοβουλία του μονάρχη της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα, διοργανώνεται μία σύνοδος αντιπροσώπων 30 μεγάλων πετρελαϊκών ομίλων, 38 κυβερνήσεων και 4 καταναλωτικών οργανώσεων με διεθνή παρουσία, σε υψηλόβαθμο επίπεδο.

    Η πολύ υψηλή διαμόρφωση της τιμής του πετρελαίου, τα αίτιά της, καθώς και οι τρόποι θεραπείας του φαινομένου αυτού περιελήφθησαν στην "ημερησία διάταξη" της ανωτέρω συνόδου.

    Τον Μάιο, το Ριάντ μιλούσε για μία σχεδιαζόμενη αύξηση της ημερήσιας παραγωγής του "μαύρου χρυσού" κατά περίπου 300 χιλιάδες βαρέλια, ανταποκρινόμενο στο αίτημα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους.

    Απώλειες για τις τράπεζες και τις πετρελαϊκές εταιρείες

    Απώλειες παρουσιάζουν οι μετοχές στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, καθώς ο κορυφαίος δείκτης του FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,8% με αιχμή της πτώσης τις μετοχές των τραπεζών και των πετρελαϊκών εταιρειών.

    Ο δείκτης FTSE 100 "έκλεισε" χαμηλότερα κατά 48,5 μονάδες, στις 5.708,4 μονάδες, ενώ έχει υποχωρήσει συνολικά 5,7% μέσα τον μήνα αυτό, και 11,6% από την αρχή του έτους.

    Οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου παρουσίασαν τα μεγαλύτερα πλήγματα, μετά την ανακοίνωση του μεγαλύτερου παροχέα δανείων της Βρετανίας HBOS, σύμφωνα με την οποία υψηλότερες παραγραφές θα πλήξουν τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου. Η μετοχή της HBOS υποχώρησε 6,9%, ενώ και οι μετοχές των Royal Bank of Scotland, Barclays, Alliance & Leicester, HSBC, Standard Chartered και Lloyds TSB παρουσίασαν υποχώρηση από 1,4% ως 5,7%.

    Εξάλλου, η είδηση ότι η Κίνα σκοπεύει να αυξήσει τις τιμές λιανικής για τη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης για πρώτη φορά στους τελευταίους οκτώ μήνες, κίνηση που αναμένεται να κάμψει τη ζήτηση στη δεύτερη μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα στον κόσμο, οδήγησε σε πτώση των μετοχών πετρελαϊκών εταιρειών, με τις μετοχές της Royal Dutch Shell και της BP να υποχωρούν 1,4% και 1,6% αντίστοιχα.

    Κάτω από 136 δολ. το βαρέλι

    Υποχώρησαν κάτω από τα 136 δολάρια το βαρέλι οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εν όψει της συνάντησης των πετρελαιοπαραγωγών, αλλά και των καταναλωτριών χωρών για το "μαύρο χρυσό", το Σαββατοκύριακο, στην Τζέντα.

    Παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις του Λευκού Οίκου, επιβεβαιώθηκαν τελικώς πολλοί αναλυτές ανέμεναν κατά την διάρκεια της συνάντησης αυτής, ανακοίνωση από τη Σαουδική Αραβία για αύξηση της παραγωγής κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα.

    Νωρίτερα, οι τιμές του πετρελαίου είχαν εκτιναχθεί πάνω από τα 137 δολάρια το βαρέλι, στον απόηχο της είδησης ότι η Royal Dutch Shell ανέστειλε την παραγωγή από μία σημαντική υπεράκτια πετρελαιοπηγή στα νοτιοανατολικά της Νιγηρίας, μετά από επίθεση ανταρτών, καθώς και της αναθεώρησης προς τα επάνω της εκτίμησης της Goldman Sachs για τη μέση φετινή τιμή του βαρελιού του Μπρεντ.

    Πιο συγκεκριμένα, η στιγμιαία εκτίναξη των τιμών οφειλόταν στην ανακοίνωση εκπροσώπου της Royal Dutch Shell ότι ανεστάλη η παραγωγή από το υπεράκτιο κοίτασμα Μπόνγκα, το οποίο δίνει 200.000 βαρέλια την ημέρα, μετά από επίθεση ενόπλων. Η Νιγηρία παράγει, ήδη, 20% κάτω από το δυναμικό της, συμβάλλοντας στον καλπασμό των τιμών του πετρελαίου έως και στα -σχεδόν- 140 δολάρια το βαρέλι, στις αρχές της εβδομάδας.

    Στην εκτίναξη αυτή των τιμών συνέβαλε και η προς τα επάνω αναθεώρηση από την Goldman Sachs της εκτίμησης για τη μέση τιμή του αργού τύπου Μπρεντ το 2008. Η νέα εκτίμηση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας με τη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση στις διεθνείς αγορές πετρελαίου κάνει λόγο για, κατά μέσον όρο, 117,40 δολάρια το βαρέλι του Μπρεντ εφέτος, έναντι 108 δολαρίων, σύμφωνα με την προηγούμενη εκτίμηση.

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Ιουλίου του αμερικανικού ελαφρού αργού έχανε το μεσημέρι 98 σεντς στο βαρέλι, σε σχέση με τη χθεσινή τιμή κλεισίματος", με την τιμή του να υποχωρεί στα 135,70 δολάρια, η τιμή κυμάνθηκε εντός ψαλίδας 137,13 δολαρίων και 135,52 δολαρίων.

    Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Αυγούστου του αργού τύπου Μπρεντ υποχωρούσε, το μεσημέρι, στα 135,20 δολάρια - κυμάνθηκε εντός εύρους 137,26 δολαρίων και 134,82 δολαρίων - χάνοντας 1,24 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο".

    Στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, το ευρώ το μεσημέρι ισοδυναμούσε με 1,5487 δολάρια έναντι 1,5534 δολαρίων αργά χθες βράδυ. Η ισοτιμία των δύο νομισμάτων κυμάνθηκε εντός ψαλίδας 1,5585 δολαρίων ανά ευρώ και 1,5478 δολαρίων ανά ευρώ.

    Γενικότερα στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο ανέκαμψε έναντι σειράς άλλων νομισμάτων, καθώς η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της, ανέκοψε τον καλπασμό του ελβετικού φράγκου.

    Αναλυτές επεσήμαναν ότι οι επενδυτές ενδέχεται να δουν στην απόφαση της Swiss National Bank λόγο για να περιορίσουν τις προσδοκίες τους για αυξήσεις των επιτοκίων στην ευρωζώνη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά την αύξηση που αναμένεται τον Ιούλιο.

    [03] Κόσμος

    Για τη Ζιμπάμπουε

    Μακάβριες αποκαλύψεις της "Διεθνούς Αμνηστίας"

    19/6/2008 22:51:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Δώδεκα πτώματα ανθρώπων εμφανώς βασανισθέντων, εντοπίστηκαν σε διαφορετικές τοποθεσίες στην αφρικανική χώρα βεβαίωσε, σήμερα στο Καίηπ Τάουν (Νότια Αφρική), επικαλούμενη μαρτυρικές καταθέσεις, η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, "Διεθνής Αμνηστία". Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης, "σε διάφορες περιοχές της Ζιμπάμπουε ανακαλύφθηκαν 12 πτώματα. Κατά πλειοψηφία, τα θύματα φαίνεται να έχουν βασανιστεί από τους απαγωγείς τους, μέχρι να χάσουν τη ζωή τους". Κοντά στην πρωτεύουσα Χαράρε, ανακαλύφθηκαν τέσσερα πτώματα, που εξακριβώθηκε ότι ανήκουν σε μέλη της νεολαίας του αντιπολιτευόμενου το καθεστώς Μουγκάμπε "Κινήματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή" του Μόργκαν Τσβανγκιράι.

    Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Ζιμπάμπουε, Μόργκαν Τσβανγκιράι χαρακτήρισε "γελοιότητες" τις κατηγορίες που προσάπτονται στον δεύτερο στην ιεραρχία του κόμματος, Τεντάι Μπίτι, που κατηγορήθηκε σήμερα για ανατρεπτική δράση, όπως μεταδόθηκε από την τηλεόραση της Νότιας Αφρικής. Ο επικεφαλής του Κινήματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Ν. Αφρικής, SABC, τόνισε ότι "οι κατηγορίες αυτές δεν είναι παρά γελοιότητες", προσθέτοντας: "Είμαστε αλληλέγγυοι" προς τον κ. Μπίτι ο οποίος κινδυνεύει να καταδικαστεί από το δικαστήριο στην ποινή του θανάτου. Ο κ. Μπίτι, γενικός γραμματέας του Κινήματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή, κατηγορείται από δικαστήριο της Χαράρε για "ανατρεπτική δράση", για "συνωμοσία" με στόχο την παραποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων των γενικών εκλογών της 29ης Μαρτίου, "για δημοσιοποίηση ψευδών ειδήσεων" και για "προσβολή του προέδρου".

    Η κ. Ράις ζήτησε διεθνή δράση για δίκαιες - ελεύθερες εκλογές

    Έκκληση από τον ΟΗΕ έκανε σήμερα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίσα Ράις "για μια διεθνή δράση πιο ισχυρή και πιο γενναία" για να διασφαλιστούν ελεύθερες και δίκαιες προεδρικές εκλογές στη Ζιμπάμπουε. Η κ. Ράις, που προεδρεύει σε μια άτυπη σύνοδο των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στη Ζιμπάμπουε, δήλωσε ότι "με τις ενέργειές του το καθεστώς του νυν προέδρου και υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές Ρόμπερτ Μουγκάμπε εγκατέλειψε κάθε αξίωση για να διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των εκλογών της 27ης Ιουνίου με τρόπο δίκαιο και ελεύθερο". "Φτάσαμε πλέον σε ένα σημείο όπου μια διεθνής δράση πιο ισχυρή και πιο γενναία είναι απολύτως αναγκαία", τόνισε η κ. Ράις στη σύνοδο που διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών.

    Στη Ζιμπάμπουε την 27η Ιουνίου γίνεται ο επαναληπτικός γύρος της προεδρικής εκλογής, που το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου της αμφισβητήθηκε εντονότατα από το "Κίνημα για τη Δημοκρατική Αλλαγή".

    [04] Κόσμος

    Ανησυχητικά τα στοιχεία του ΟΗΕ

    Αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων

    19/6/2008 21:28:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συγκεκριμένα, μια νέα παγκόσμια έρευνα αναφέρει ότι υπήρχαν 11.400.000 πρόσφυγες εκτός των χωρών τους και 26 ακόμα εκατομμύρια εκτοπισμένοι από συγκρούσεις ή διώξεις στα τέλη του 2007, προκαλώντας έτσι έναν πρωτοφανή αριθμό ξεριζωμένων ατόμων υπό την προστασία της Υπηρεσίας Προσφύγων του ΟΗΕ.

    "Έπειτα από μια πενταετή πτώση στον αριθμό των προσφύγων από το 2001 έως το 2005, παρατηρούμε τώρα δύο χρόνια αυξήσεων, κάτι που είναι ανησυχητικό" ανέφερε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντώνιο Γκουτέρες, στο Λονδίνο, καθώς ανήγγειλε την έναρξη μίας εβδομάδας δραστηριοτήτων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων στις 20 Ιουνίου.

    "Αντιμετωπίζουμε τώρα ένα περίπλοκο συνδυασμό παγκόσμιων προκλήσεων, που μελλοντικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμα περισσότερους βίαιους εκτοπισμούς.

    Μπορεί να αφορούν πολλαπλές καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, που παγκοσμίως σχετίζονται με νέες συγκρούσεις σε περιοχές οι οποίες είναι σε κρίση. Ακόμα και την κακή διακυβέρνηση ή την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, που προκαλείται από τις κλιματολογικές αλλαγές και η οποία αυξάνει τον ανταγωνισμό για τους λιγοστούς πόρους, καθώς και την ακραία άνοδο των τιμών που πλήττει περισσότερο τους φτωχούς και δημιουργεί αστάθεια σε πολλά μέρη".

    Η γλώσσα των αριθμών

    Ο αριθμός των προσφύγων, υπό την ευθύνη της Ύπατης Αρμοστείας, αυξήθηκε από 9,9 στα 11,4 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2007. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Εσωτερικών Εκτοπισμών, ο αριθμός των ατόμων που εκτοπίστηκαν από συγκρούσεις παγκοσμίως αυξήθηκε από 24,4 στα 26 εκατομμύρια. Σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία παρέχει -άμεσα ή έμμεσα- προστασία ή βοήθεια σε 13,7 εκατομμύρια, ενώ το 2006 τα άτομα αυτά ήταν 12,8 εκατομμύρια. Ο αριθμός των προσφύγων και των εκτοπισμένων ατόμων, υπό την φροντίδα της Ύπατης Αρμοστείας, το 2007αυξήθηκε κατά 2,5 εκατομμύρια, αγγίζοντας τον πρωτοφανή αριθμό των 25,1 εκατομμυρίων στο τέλος του έτους. Οι στατιστικές προέρχονται από περισσότερες από 150 χώρες.

    Στον κατάλογο της αναφοράς παρατίθενται επίσης κι άλλες κατηγορίες που ενδιαφέρουν την Ύπατη Αρμοστεία, συμπεριλαμβανομένων των ανιθαγενών, των αιτούντων άσυλο, των επαναπατριζομένων προσφύγων, των εκτοπισμένων που επέστρεψαν και "άλλων".

    Συνολικά, περιλαμβάνει 31,7 εκατομμύρια άτομα που δικαιούνται προστασίας από την Ύπατη Αρμοστεία, εξαιρουμένων των 4,6 εκατομμυρίων Παλαιστινίων προσφύγων που ενισχύει η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή.

    Η ετήσια αναφορά με τίτλο "Παγκόσμιες Τάσεις" της Ύπατης Αρμοστείας. κάνει διάκριση μεταξύ των προσφύγων -δηλαδή, όσων περνούν τα διεθνή σύνορα για να διαφύγουν διώξεων και συγκρούσεων- και των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων (IDPs) που αναγκάζονται να φύγουν από τα σπίτια τους, αλλά, παραμένουν ξεριζωμένοι στο εσωτερικό της χώρας τους.

    Όταν ιδρύθηκε η Ύπατη Αρμοστεία το 1951, η αποστολή της περιοριζόταν στο να βρει λύσεις για τους πρόσφυγες του κόσμου. Ωστόσο, κατά τις πρόσφατες δεκαετίες, της έχει ανατεθεί να συνεργάζεται με άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου αριθμού των εσωτερικά εκτοπισμένων από συγκρούσεις.

    Μεταξύ των προσφύγων, σημειώνεται στην νέα αναφορά ότι οι Αφγανοί (περίπου 3 εκατομμύρια, κυρίως στο Πακιστάν και το Ιράν) και οι Ιρακινοί (περίπου 2 εκατομμύρια, κυρίως στη Συρία και την Ιορδανία) αποτελούσαν σχεδόν τους μισούς από το συνολικό αριθμό ατόμων υπό την φροντίδα της Ύπατης Αρμοστείας παγκοσμίως το 2007, ενώ ακολουθούσαν οι Κολομβιανοί (552.000) σε μια κατάσταση παρόμοια των προσφύγων, οι Σουδανοί (523.000) και οι Σομαλοί (457.000).

    Οι λόγοι της αύξησης των προσφύγων

    Αναφέρεται ότι ο σημαντικότερος λόγος της αύξησης των προσφύγων το 2007 ήταν το αποτέλεσμα της ασταθούς κατάστασης στο Ιράκ. Οι χώρες που υποδέχτηκαν τους περισσότερους πρόσφυγες το 2007 ήταν το Πακιστάν, η Συρία, το Ιράν, η Γερμανία και η Ιορδανία.

    Μεταξύ των εκτοπισμένων, αναφέρεται ότι 3 εκατομμύρια βρίσκονται στην Κολομβία (αριθμός που χρησιμοποιείται από το Συνταγματικό Δικαστήριο), 2,4 εκατομμύρια στο Ιράκ, 1,3 εκατομμύρια στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, 1,,2 εκατομμύρια στην Ουγκάντα και 1 εκατομμύριο στη Σομαλία. Συνολικά καλύπτουν 13,7 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων σε 23 χώρες.

    "Στο Ιράκ, με το σεκταριστικό διχασμό και την έλλειψη περιεκτικής πολιτικής λύσης, ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων αυξήθηκε από 1,8 εκατομμύρια -στην αρχή του έτους- σε σχεδόν 2,4 εκατομμύρια στο τέλος του 2007", σύμφωνα με την αναφορά, προσθέτοντας ότι κι άλλες αυξήσεις ή νέες περιπτώσεις εκτοπισμών παρατηρήθηκαν επίσης στο Αφγανιστάν, στην Κεντρική Δημοκρατία της Αφρικής, στο Τσαντ, τη Σρι Λάνκα και την Υεμένη.

    Περίπου 647.200 ξεχωριστές αιτήσεις ασύλου υποβλήθηκαν στις κυβερνήσεις και στα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας σε 154 χώρες πέρυσι, που σημαίνει άνοδος 5% η οποία αποτελεί την πρώτη αύξηση τα τελευταία 4 χρόνια.

    Αναφέρεται ότι η αύξηση πρωταρχικά οφείλεται στον μεγάλο αριθμό Ιρακινών που αναζητούν άσυλο στην Ευρώπη. Κατά εθνικότητα, οι αιτήσεις συμπεριελάμβαναν Ιρακινούς (52.000), Σομαλούς (46.100), κατοίκους της Ερυθραίας (36.000), Κολομβιανούς (23.200), Ρώσους (21.800), Αιθίοπες (21.600) και κατοίκους της Ζιμπάμπουε (20.700). Οι χώρες προορισμού με τη μεγαλύτερη ζήτηση για αίτηση ασύλου ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Νότιος Αφρική, η Σουηδία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Ελλάδα.

    Στην αναφορά εκφράζεται ανησυχία σχετικά με τα πολύ διαφορετικά ποσοστά αναγνώρισης μεταξύ των χωρών ασύλου, σημειώνοντας παράλληλα, ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες φιλοξενούνται ακόμα στις δικές τους περιοχές καταγωγής και όχι στις βιομηχανικές χώρες.

    Υπάρχουν και καλά νέα

    Παρά τις αυξήσεις στα ποσοστά των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων, δεν υπήρχαν μόνο άσχημα νέα, σημειώνει η Ύπατη Αρμοστεία.

    "Ο στόχος της Ύπατης Αρμοστείας είναι να βρει διαρκείς λύσεις για τους πρόσφυγες," σημείωσε ο κ. Γκουτέρες. "Οι λύσεις αυτές περιλαμβάνουν τον εθελούσιο επαναπατρισμό, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες στις χώρες καταγωγής, την ενσωμάτωση στις χώρες του πρώτου ασύλου ή την επανεγκατάσταση σε μία τρίτη χώρα. Μπορούμε να πούμε ότι υπήρξε κάποια πρόοδος σε όλους αυτούς τους τομείς το 2007, αλλά, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας".

    Περίπου 731.000 πρόσφυγες κατάφεραν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους μέσω των προγραμμάτων εθελούσιου επαναπατρισμού το 2007, συμπεριλαμβανομένων του Αφγανιστάν (374.000), του Νότιου Σουδάν (130.700), της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (60.000), του Ιράκ (45.400) και της Λιβερίας (44.400). Επιπλέον, εκτιμάται ότι περίπου 2,1 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα, επέστρεψαν σπίτια τους εντός του έτους.

    Οι αναφορές για επανεγκατάσταση προσφύγων σε τρίτες χώρες αυξήθηκαν σημαντικά, με την Ύπατη Αρμοστεία να υποβάλει στις κυβερνήσεις τις περιπτώσεις 99.000 ατόμων, το μεγαλύτερο αριθμό εδώ και 15 χρόνια και ποσοστό αυξημένο κατά 83% από πέρυσι. Ωστόσο, λιγότερο από 1% των προσφύγων παγκοσμίως επανεγκαθίστανται σε τρίτες χώρες. Στο τέλος του χρόνου, 75.300 πρόσφυγες έγιναν δεκτοί σε 14 χώρες επανεγκατάστασης, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών (48.300), του Καναδά (11.200), της Αυστραλίας (9.600), της Σουηδίας (1.800), της Νορβηγίας (1.100) και της Νέας Ζηλανδίας (740). Κατά εθνικότητα, κύριοι ευεργετούμενοι της επανεγκατάστασης ήταν οι πρόσφυγες από τη Μυανμάρ, το Μπουρούντι, τη Σομαλία, το Ιράκ, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Αφγανιστάν.

    Επίσης και το 2007 παρατηρήθηκε μία πτώση του ποσοστού των 3 εκατομμυρίων ατόμων που θεωρούνταν ανιθαγενείς, κυρίως ως αποτέλεσμα της νέας νομοθεσίας στο Νεπάλ που παρείχε υπηκοότητα σε περίπου 2.6 εκατομμύρια άτομα, καθώς και των αλλαγών στο Μπαγκλαντές. Εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 12 εκατομμύρια απάτριδες παγκοσμίως.

    [05] Κοινωνία

    Από τους Γιατρούς του Κόσμου

    Ιατρικές διαστάσεις της μετανάστευσης

    19/6/2008 21:27:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Την ιατρική και ανθρωπιστική διάσταση στο θέμα των προσφύγων και των μεταναστών, θίγουν με ανακοίνωσή τους οι Γιατροί του Κόσμου. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους: "Άνθρωποι που υποφέρουν από διαβήτη, καρκίνο, AIDS ή άλλες σοβαρές ασθένειες και εξαναγκάζονται να επιστρέψουν σε μία χώρα όπου δεν μπορούν να λάβουν την κατάλληλη ιατρική φροντίδα, κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους ή να ζήσουν την υπόλοιπη ζωή τους με μία ανίατη ασθένεια. Μετά την υπερψήφιση από το σύνολο σχεδόν των Ευρωβουλευτών της νέας Κοινωνικής Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά στην απέλαση των μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα από το ευρωπαϊκό έδαφος, οι Γιατροί του Κόσμου εκφράζουν τη θλίψη και την έντονη ανησυχία τους για αυτόν τον πληθυσμό αλλά και για την καταπάτηση θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων". Στο πλαίσιο επεξεργασίας της νέας Κοινωνικής Οδηγίας που αφορά στην απέλαση των μεταναστών χωρίς έγγραφα, οι Γιατροί του Κόσμου ("Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο των ΓτΚ για την Πρόσβαση στην Υγεία") υποστηρίζοντας ότι παραβιάζονται κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα, είχαν προτείνει την ακόλουθη τροποποίηση του άρθρου 6: "Σε κάθε άτομο το οποίο πάσχει από μια σοβαρή ασθένεια, τα κράτη-μέλη χορηγούν μια αυτόνομη άδεια παραμονής ή μία άδεια που δίνει το δικαίωμα παραμονής και ουσιαστικής πρόσβασης στο σύστημα υγείας, εκτός και εάν αποδειχτεί ότι το άτομο αυτό, μπορεί να έχει ουσιαστική πρόσβαση στο σύστημα υγείας και στο κατάλληλο για την ασθένειά του σύστημα ιατρικής περίθαλψης, στη χώρα καταγωγής του".

    Όπως αναφέρει ο Χρήστος Βελισσαρόπουλος, Γενικός Γραμματέας των ΓτΚ και υπεύθυνος του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου των ΓτΚ Ελλάδας: "Διαπιστώνουμε με λύπη ότι η τροποποίηση αυτή αγνοήθηκε από τους ευρωβουλευτές, στερώντας την ελπίδα στους σοβαρά ασθενείς να θεραπευτούν, καταδικάζοντάς τους ουσιαστικά σε θάνατο. Πρόσφατα το Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε διαταγή απέλασης σε μια γυναίκα από την Ουγκάντα η οποία έπασχε από AIDS. Πιστεύει κανείς ότι η γυναίκα αυτή θα τύχει αποτελεσματικής θεραπείας στη χώρα της". Yπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα όσα ορίζει η νέα Κοινωνική Οδηγία από εδώ και στο εξής: επιτρέπεται η φυλάκιση των μεταναστών για διάστημα πέρα των 18 μηνών θα επαναπροωθούνται/απελαύνονται μετά τη φυλάκισή τους δεν θα τους επιτρέπεται να εισέλθουν σε ευρωπαϊκό έδαφος για διάστημα πέντε ετών μετά την απέλασή τους Οι Γιατροί του Κόσμου ως ιατρική και ανθρωπιστική οργάνωση, η οποία προσφέρει θεραπεία στους πιο ευπαθείς πληθυσμούς στην Ελλάδα και σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, απευθύνουν έκκληση για το σεβασμό του δικαιώματος παραμονής και επιμένουν να ζητούν να δοθεί άδεια παραμονής στους σοβαρά ασθενείς. Παράλληλα, καλούν τους Έλληνες ευρωβουλευτές να ηγηθούν μιας εκστρατείας "ανθρωπιάς" στους "ψυχρούς" διαδρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τονίζουν χαρακτηριστικά "Ας σταματήσουμε κάποτε να σβήνουμε τις ανθρώπινες ζωές και την ελπίδα με μία γομολάστιχ".

    Δράση με αριθμούς

    Οι ΓτΚ λειτουργούν το πρόγραμμα "Ανοιχτό Πολυϊατρείο" στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Χανιά από το 1997, το 2001 και το 2007 αντίστοιχα, όπου εθελοντές παρέχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε πρόσφυγες και μετανάστες. Στα 11 χρόνια δράσης, περισσότεροι από 100.000 ασθενείς δέχθηκαν δωρεάν ιατροφαρμακευτική υποστήριξη. Το Παιδιατρικό Τμήμα υποδέχεται κάθε χρόνο περισσότερα από 2.500 παιδιά προσφύγων. Στη διάρκεια των τελευταίων ετών, οι ΓτΚ περιθάλπουν, κατά μέσο όρο, 20.000 ασθενείς ετησίως. Το 99% των ασθενών είναι οικονομικοί μετανάστες και πρόσφυγες Από το ποσοστό αυτό, περίπου 50% είναι παράνομοι (εκκρεμούν αποφάσεις απέλασης ή ληγμένες άδειες παραμονής και βίζας), 30% περίπου έχουν προσωρινές άδειες (αιτήματα ασύλων κλπ.), ενώ 20% είναι νόμιμοι. Όπως επισημαίνουν οι ΓτΚ βρίσκονται στο πλευρό αυτής της ευπαθούς ομάδας γιατί θεωρούν ότι μερικές ζωές δεν έχουν μικρότερη αξία από άλλες.

    [06] Κόσμος

    Σε βάρος του

    Απόπειρα δολοφονίας του καταγγέλει ο Αχμαντινετζάντ

    19/6/2008 20:56:00 (Τελευταία ενημέρωση: 19/6/2008 21:09:27)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Καταγγελία για οργάνωση απόπειρας δολοφονίας σε βάρος του, έκανε μέσω της κρατικής τηλεόρασης του Ιράν, ο πρόεδρος της χώρας Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Χρόνος κατά τον οποίο υπήρξε η απόπειρα οργάνωσης της δολοφονίας, ήταν ο Μάρτιος του 2008 και τόπος το Ιράκ, στο οποίο πραγματοποιούσε επίσκεψη. Χωρίς να δώσει περαιτέρω στοιχεία για την ταυτότητα των υποψηφίων δολοφόνων, ο κ. Αχμαντινετζάντ δήλωσε: "Είχαμε στη διάθεσή μας αξιόπιστα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία εχθροί σχεδίασαν να απαγάγουν και να σκοτώσουν τον υπηρέτη του έθνους του Ιράν κατά την επίσκεψή του στο Ιράκ, τον Μάρτιο. Τροποποιώντας σε ένα δύο σημεία το πρόγραμμα, κλονίσαμε την εμπιστοσύνη που διακατείχε τους εχθρούς. Κάτι, που οι εχθροί συνειδητοποίησαν τελικά, όταν είχαμε φύγει, πλέον, από το Ιράκ".

    [07] Κόσμος

    Ραμάλα, Παλαιστινιακά Εδάφη

    Προτροπή Φαγιάντ για "επέκταση" της εκεχειρίας

    19/6/2008 20:46:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    "Πολύ σπουδαίο βήμα" χαρακτήρισε σήμερα ο Παλαιστήνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ, τη θέση σε ισχύ εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, που θα συντελέσει στην αναβάθμιση της ανθρωπιστικής κατάστασης εκεί, "θα ανακουφίσει τα δεινά των πολιτών". Ο κ. Φαγιάντ κάλεσε όμως ταυτόχρονα την ισραηλινή κυβέρνηση, να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και στη Δυτική Όχθη. "Με την εκεχειρία δίδεται αποφασιστική ώθηση στο αίτημά μας να ανοίξουν οι μεθοριακές διαβάσεις στα όρια της Λωρίδας της Γάζας, κάτι σπουδαίο. Ας ευνοηθούν όλες οι πιθανότητες, για να "καρποφορήσει" αυτή η εκεχειρία", σημείωσε ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

    Όσον αφορά τη Δυτική Όχθη, ο κ. Φαγιάντ τόνισε ότι αποχή των Ισραηλινών από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις ο ίδιος αναμένει ότι "θα διευκολύνει το έργο της Παλαιστινιακής Αρχής, να ενισχυθεί η δημόσια τάξη σε πολλές πόλεις της Δυτικής Όχθης". "Πρέπει να σταματήσουν στη Δυτική Όχθη οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις" επέμεινε. "Εμείς πάντοτε είμαστε υπέρμαχοι της εκεχειρίας στη Δυτική Όχθη", υπενθύμισε ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής.

    [08] Μ. Ανατολή

    Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

    Αντιδράσεις ακροδεξιών για παρέλαση

    19/6/2008 20:02:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Την ακύρωση της ετήσιας Παρέλασης Περηφάνιας των Ομοφυλοφίλων που προβλέπεται να γίνει στις 26 Ιουνίου στην Ιερουσαλήμ, ζήτησε σήμερα από το Ανώτατο δικαστήριο της χώρας μια ομάδα Ισραηλινών της άκρας Δεξιάς. Σύμφωνα με δικαστική πηγή, το μικρό ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Εβραϊκό Μέτωπο, χαρακτήρισε την ετήσια αυτή εκδήλωση "προβοκάτσια". Όπως δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του δήμου της Ιερουσαλήμ, Γκίντι Σέμερλινγκ, "είμαστε τελείως αντίθετοι στην εκδήλωση αυτή που πρόκειται να διενεργηθεί στην Ιερή Πόλη" και υπογράμμισε ότι δήμος με επικεφαλής τον υπερορθόδοξο δήμαρχο Ούρι Λουπολιάνσκι δεν έχει την εξουσία να απαγορεύσει τη διενέργεια της. Αντιθέτως, η οργάνωση "Ανοιχτό Σπίτι" που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων της Ιερουσαλήμ, απέρριψε τις κατηγορίες για "προβοκάτσια" εκφράζοντας την ελπίδα ότι φέτος η Παρέλαση "μπορεί να εξελιχθεί ομαλά" χωρίς βιαιότητες από την πλευρά των φανατικών.

    Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο από το 2005 σημειώνονται επεισόδια στην Ιερουσαλήμ: το 2007 η Παρέλαση έγινε μετ εμποδίων και μετά από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το 2006 ακυρώθηκε και έγινε απλώς μια συγκέντρωση σε γήπεδο, ενώ την πρώτη φορά, το 2005 ένας φανατικός ορθόδοξος μαχαίρωσε τρεις μετέχοντες στην Παρέλαση και καταδικάστηκε σε 12 χρόνια κάθειρξη.

    [09] Κοινωνία

    Από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

    Εκδηλώσεις στη Μυτιλήνη

    19/6/2008 19:58:00 (Τελευταία ενημέρωση: 19/6/2008 20:17:58)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων η Παρασκευή 20 Ιουνίου, με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, να αποκεντρώνει τις δραστηριότητές της, σε μια από τις περιοχές που αποτελούν πύλη εισόδου μεταναστών στην Ελλάδα, το νησί της Λέσβου. Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα σε συνεργασία με τη Νομαρχία Λέσβου, το Δήμο Μυτιλήνης και την ομάδα πολιτών "ΠΡΟΣ ΦΥΓΗ" διοργανώνουν Συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, 20 Ιουνίου και ώρα 11 π.μ. στην Αίθουσα Νομαρχιακού Συμβουλίου Λέσβου στη Μυτιλήνη. Η Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιείται στο πλαίσιο εκδηλώσεων στη Μυτιλήνη από 20 έως 27 Ιουνίου για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων που είναι αφιερωμένη στην προστασία των προσφύγων διεθνώς.

    Πρόγραμμα εκδηλώσεων στη Μυτιλήνη

    Παρασκευή 20 Ιουνίου, ώρα 11.00 Συνέντευξη Τύπου στην Αίθουσα Νομαρχιακού Συμβουλίου Λέσβου

    Σάββατο 21 Ιουνίου

    Εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας "Πρόσφυγες στην, ώρα 19.30 Ελλάδα και τον Κόσμο ". Συμμετέχουν οι φωτογράφοι: Γκουλιαμάκη Λουίζα, Καζολέα Αθηνά, Μιζάρα Στεφανία, Μουτάφης Γιώργος, Μπεχράκης Γιάννης, Σταφυλίδου Μαριλένα, Τσαρμπόπουλος Γιώργος. Χαιρετισμοί: Νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, Δήμαρχος Μυτιλήνης, Αθανάσιος Γιακαλής, Εκπρόσωπος ομάδας πολιτών "ΠΡΟΣ-ΦΥΓΗ" Ομιλία του Επικεφαλής του Γραφείου της Υ.Α. στην Ελλάδα.

    Σάββατο Συζήτηση με θέμα: "Ασυνόδευτοι ανήλικοι - Κατάσταση 21 Ιουνίου, ώρα 20.00 στην Ελλάδα και στη Μυτιλήνη". Συμμετέχουν: Καλλιόπη Στεφανάκη, Υπεύθυνη Τομέα Προστασίας Υ.Α., Γιάννης Παπαγεωργίου, Εμπειρογνώμονας/Λέκτορας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ευθαλία Παππά, Υπεύθυνη Οικουμενικού Προγράμματος Προσφύγων, Εκπρόσωπος ομάδας πολιτών "ΠΡΟΣ-ΦΥΓΗ"

    Κυριακή22 Ιουνίου

    Μουσική βραδιά με το συγκρότημα "Πάραλος", ώρα 21.00 στο Λουτρό. Παραδοσιακές μουσικές και χοροί από την Ελλάδα και τον κόσμο. Παράλληλες προβολές video της Ύπατης Αρμοστείας. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο "Λουτρό", Παλαιά Αγορά.

    Η έκθεση φωτογραφίας θα λειτουργήσει από 21 - 27 Ιουνίου 2008.

    Νέα περιστατικά

    Στη θαλάσσια περιοχή Αγαθονήσου, εντοπίστηκε από πλωτό περιπολικό του Λιμενικού Σώματος, πνευστή μηχανοκίνητη λέμβος, στην οποία επέβαιναν, ένας 20χρονος αλλοδαπός, χειριστής του σκάφους και (23) ακόμη αλλοδαποί (21 άνδρες, μία γυναίκα και ένα παιδί), χωρίς τα προβλεπόμενα ταξιδιωτικά έγγραφα. Σε δεύτερο περιστατικό στην ίδια περιοχή, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν, 27 αλλοδαποί (22 άνδρες, 4 γυναίκες και ένα παιδί), επίσης χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα. Και στις δύο περιπτώσεις, οι συλληφθέντες δήλωσαν ότι είχαν ξεκινήσει από τις ακτές της Τουρκίας.

    [10] Κόσμος

    Τίρανα, Αλβανία

    Στα Τίρανα o Κοσοβάρος Χασίμ Θάτσι

    19/6/2008 19:15:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα συναντήθηκε ο Kοσοβάρος πρωθυπουργός, Χασίμ Θάτσι που πραγματοποιεί στην Αλβανία την πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό, αφότου ανακηρύχθηκε μονομερώς η ανεξαρτησία του Κοσόβου από τη Σερβία στις 17 Φεβρουαρίου. "Το Κόσοβο και η Αλβανία είναι ένα έθνος, αλλά βεβαίως είναι δύο κράτη που οραματίζονται την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ και εκτιμούν ότι αυτή η ένταξη είναι η μόνη προοπτική για να συνεισφέρουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή", δήλωσε ο κ. Θάτσι μετά από τη συνάντησή του με τον Μπερίσα. Παράλληλα ο κ. Θάτσι διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία "διαίρεση" του Κόσοβου όπου ζουν ακόμα περίπου 120 χιλιάδες Σέρβοι. "Κάθε προσπάθεια διαίρεσης εθνικής ή εδαφικής του Κόσοβου είναι καταδικασμένη να αποτύχει...Εργαζόμαστε με τη διεθνή κοινότητα ώστε το Κόσοβο να μπορέσει να ασκήσει την εξουσία του σε όλο το έδαφός του", πρόσθεσε ο Kοσοβάρος πρωθυπουργός.

    Οι δύο πολιτικοί τέλος εξέφρασαν την επιθυμία τους να προχωρήσουν σε κοινά έργα όπως την κατασκευή δρόμου που να συνδέει το Κόσοβο με το αλβανικό λιμάνι του Δυρραχίου έργο που θα ολοκληρωθεί το 2009.

    Από την πλευρά του ο πρωθυποθργός της Αλβανίας δήλωσε: "Δεν θα υπάρξει καμία "Μεγάλη Αλβανία", καμία ένωση θεσμών και συνόρων, το Κόσοβο και η Αλβανία είναι δύο κράτη κυρίαρχα και ανεξάρτητα".

    Το Κόσοβο μέχρι στιγμής έχει αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος από 40 χώρες μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και πολλές χώρες της ΕΕ, ενώ η Σερβία και ο σύμμαχός της η Ρωσία, εξακολουθούν να θεωρούν την ενέργεια της ανεξαρτητοποίησης παράνομη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 19 June 2008 - 20:49:55 UTC