Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-06-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πλήρης διερεύνηση για Siemens
  • [02] Κάηκαν σπίτια
  • [03] Στη φυλακή ο πρώην Μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων
  • [04] Full Inquiry into Siemens
  • [05] Στο Παρίσι ο Αλέξης Τσίπρας
  • [06] Η Σερβία αντιδρά σε μετασχηματισμό της UNMIK
  • [07] Δίκη για τα σκίτσα του Μωάμεθ
  • [08] Χωρίς σύνορα το πρόβλημα της ακρίβειας
  • [09] Το τέλειο σάντουιτς 21-6-08
  • [10] Ενισχύεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού
  • [11] Νέα άνοδος του πετρελαίου
  • [12] Νέα κλήση για απολογία για την υπόθεση Ζαχόπουλου
  • [13] Επίθεσή Κάμπελ σε αστυνομικούς!
  • [14] Εκτός κινδύνου οι επτά λαθρομετανάστες
  • [15] Αυτοπυρπολήθηκε στην αυλή του σπιτιού της
  • [16] Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής

    [01] Πολιτική

    Δήλωση Καραμανλή από Βρυξέλλες

    Πλήρης διερεύνηση για Siemens

    20/6/2008 11:30:00 (Τελευταία ενημέρωση: 20/6/2008 18:57:01)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    "Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει σχέση με την υπόθεση Siemens, δεν φοβάμαι τίποτα", τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς για το ζήτημα. Ο Κώστας Καραμανλής είπε, πως δεν πρόκειται να εκμεταλλευτεί κομματικά την υπόθεση αυτή και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής, όταν τελειώσει η διερεύνηση από την Δικαιοσύνη. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε ότι εκείνο που προέχει τώρα είναι η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης από τη δικαιοσύνη. Και σημείωσε ότι αυτή είναι η πάγια στάση της κυβέρνησής του. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής όταν ολοκληρωθεί το έργο της δικαιοσύνης. Η γενική εικόνα περί συγκάλυψης που υπήρχε στο παρελθόν έχει πλέον καταργηθεί, σημείωσε ο κ. Καραμανλής. Για τα στελέχη της αντιπολίτευσης και την εμπλοκή τους σε αυτή την υπόθεση ο κ. Καραμανλής είπε ότι και αυτό ανήκει στην αρμοδιότητα της δικαιοσύνης. Δεν είναι στις προθέσεις μου, είπε με έμφαση, να αναζητήσω κομματικά οφέλη από αυτή την υπόθεση, η δημοκρατία δεν θα ωφεληθεί από κορώνες, θα ωφεληθεί όταν όλα βγουν στο φως. Σε ερώτηση σχετική με τις διαγραφές στελεχών στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η δική του στάση είναι διαχρονική και δεδομένη, το τελευταίο που ενδιαφέρει τους Έλληνες πολίτες είναι εάν κάποιος χάσει την κομματική του ιδιότητα, αυτό που θέλουν οι Έλληνες πολίτες είναι να αποκαλυφθούν τα πάντα γύρω από την υπόθεση.

    Κραδασμοί στο ΠΑΣΟΚ

    Εν τω μεταξυ, βαριές σκιές στο πολιτικό σκηνικό ρίχνει η υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens και οι αποκαλύψεις για εμπλοκή στελεχών του ΠΑΣΟΚ, εξέλιξη που οδήγησε χθες την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναστείλει την κομματική ιδιότητα, σε όσους εμπλέκονται στην υπόθεση.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου σήμερα, από την κεντρική αγορά του Πειραιά όπου περιόδευσε, έστειλε σαφές μήνυμα προς το κόμμα του και την κυβέρνηση ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε μάχη κατά της διαφθοράς και της ακρίβειας και τόνισε πως δεν θα ανεχθεί και θα χτυπηθεί όποιος αυθαιρετεί, είτε αυτό αφορά στα καρτέλ είτε στο μαύρο πολιτικό χρήμα. Ζήτησε μάλιστα την στήριξη των πολιτών για να χτυπήσει όπως είπε τα συμφέροντα που λεηλατούν τα χρήματα του ελληνικού λαού.

    Όσον αφορά στη δικαστική πλευρά του θέματος, ο Θεόδωρος Τσουκάτος, ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη έχει κληθεί να καταθέσει την Τρίτη στον εισαγγελέα, ως ύποπτος μετά την παραδοχή του ότι πήρε από μεγαλοστέλεχος της εταιρείας Siemens 1 εκατ. μάρκα. Σύμφωνα με το συνήγορό του, Διονύση Γκούσκο, θα παραδώσει υπόμνημα με τις θέσεις του. Εν τω μεταξύ και σήμερα ο πρώην γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Αυγερινός υποστήριξε ότι δεν κατέληξε στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ το ένα εκατ. μάρκα που πήρε ο Θ. Τσουκάτος από την Siemens. Σήμερα εξάλλου, κατέθεσε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος διενεργεί την έρευνα για την υπόθεση της Siemens, ο σύμβουλος του πρώην υπουργού Μεταφορών Τάσου Μαντέλη. Ο μάρτυρας φέρεται να είναι ο συντάκτης ιδιόγραφου σημειώματος, με το οποίο δίνονταν οδηγίες σε ποιους λογαριασμούς πρέπει να κατατεθούν χρήματα απο τα λεγόμενα "μαύρα ταμεία" της Siemens.Εάν ο μάρτυρας αμφισβητήσει τη γνησιότητα του σημειώματος, ο Εισαγγελέας θα διατάξει τη διενέργεια γραφολογικής εξέτασης. Ο κ. Αθανασίου έχει καλέσει σε κατάθεση, με την ιδιότητα του υπόπτου, και σωματοφύλακα του κ. Τσουκάτου, ο οποίος φέρεται να ήταν συνδικαιούχος ύποπτων λογαριασμών.

    Εν τω μεταξύ , ο Άκης Τζοχατζόπουλος προσέφυγε σήμερα στη δικαιοσύνη και σε δήλωσή του κάνει λόγο για επιχείρηση μέσω επιλεκτικών διαρροών "πληροφοριών" και συγκεκριμένου δημοσιεύματος να συνδεθεί το όνομά του με το σκάνδαλο της Siemens, γεγονός που δείχνει μια σχεδιασμένη επιχείρηση συκοφάντησης και σπίλωσής του. Η έρευνα της δικαιοσύνης για την υπόθεση της Siemens, προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς χωρίς παρεμβάσεις και σκοπιμότητες, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις. Αναφερόμενος σε δήλωση του πριν λίγες μέρες περί μη εμπλοκής πολιτικών προσώπων στην υπόθεση, διευκρίνισε ότι όταν έκανε τη δήλωση εκείνη ήταν πράξη ακριβής και υπεύθυνη γιατί τότε δεν είχαν προκύψει οποιαδήποτε στοιχεία για εμπλοκή πολιτικών προσώπων από καμία πλευρά.

    Η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε για το θέμα της Siemens. Ο κ. Αντώναρος εξέφρασε την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη που όπως είπε έχει αποκαλύψει όσα χειροπιαστά στοιχεία υπάρχουν.

    Γιώργος Παπανδρέου: "Όλα στο φως"

    Η αναταραχή στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ προκλήθηκε όταν χθες είδαν το φως τη δημοσιότητας πληροφορίες από δικαστικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες είχαν εμπλακεί τα ονόματα των Θόδωρου Τσουκάτου και Τάσσου Μαντέλη.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να διαλευκανθεί πλήρως, η υπόθεση και ζήτησε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, διαμηνύοντας ότι δεν θα ανεχθεί στο κόμμα του κανέναν που καταχράστηκε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Είχε προηγηθεί η αναστολή της κομματικής ιδιότητας των Θεόδωρου Τσουκάτου, ο οποίος έχει κληθεί από τον εισαγγελέα να καταθέσει ως ύποπτος, και Τάσσου Μαντέλη, τα ονόματα των οποίων είχαν εμπλακεί στην υπόθεση.

    Ο Θεόδωρος Τσουκάτος, άλλοτε στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη και πρώην βουλευτής, ο οποίος φέρεται να έχει πάρει από μεγαλοστέλεχος της γερμανικής εταιρίας ένα εκατομμύριο μάρκα - 420.000 ευρώ- υποστήριξε ότι το πόσο αυτό, κατέληξε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, κάτι που διέψευσε η Χαριλάου Τρικούπη.

    Τη λύπη του για την εμπλοκή στελεχών στην υπόθεση, εφόσον αποδειχτούν αληθείς οι ισχυρισμοί, εξέφρασε ο Κώστας Σημίτης.

    "Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί διάχυση ευθυνών για να θολώσει τα νερά εξαιτίας του προφανούς αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει, από τις συνταρακτικές αποκαλύψεις, που αφορούν στελέχη του κόμματός του", σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

    "Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπαθεί να κάνει το άσπρο μαύρο, αλλά οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ποιος χειραγωγεί τη δικαιοσύνη", απάντησε το ΠΑΣΟΚ.

    Ό,τι υπάρχει θα βγαίνει στο φως, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος αναφερόμενος στην υπόθεση Siemens.

    Απαντώντας στην πρόβλεψη του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη ότι θα γίνει "σεισμός πολλών Ρίχτερ" από αυτά που συμβαίνουν στη Siemens και ότι πρέπει να βγουν οι κάλπες να καθαριστούν "γιατί θα χρειαστούν πολύ σύντομα", ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι "ίδιον αυτής της κυβέρνησης είναι, ό,τι υπάρχει και πρέπει να βγει στην επιφάνεια, θα βγαίνει στο φως. Και η αλήθεια, όπου κι αν βρίσκεται κι όποια κι αν είναι, δεν προκαλεί σεισμούς. Φως προκαλεί. Από την άποψη αυτή καλοκαίρι έχουμε, περισσότερο φως θα έχουμε, ευπρόσδεκτο, αυτό ζητάει ο κόσμος".

    Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Ζαγορίτης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για την υπόθεση της Siemens δήλωσε "η Ν.Δ. δεν έχει να φοβάται τίποτα. Τα πράγματα μιλάνε από μόνα τους. Η Δικαιοσύνη λειτουργεί. Στοιχεία έρχονται στο φως. Ας μην υποτιμούν κάποιοι, και πρώτα-πρώτα ο κ. Γ. Παπανδρέου, τη νοημοσύνη του κόσμου".

    Η απόφαση να τεθούν εκτός ΠΑΣΟΚ οι κ.κ. Τσουκάτος και Μαντέλης ήταν σκληρή, αλλά δεν δεχόμαστε την παραμικρή υπόνοια, υποστήριξε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει πού πήγαν τα χρήματα, που κατά τον κ. Τσουκάτο μπήκαν στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ.

    Σύμφωνος με την αναστολή της κομματικής ιδιότητας όσων εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Siemens, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο Χρήστος Πρωτόπαπας, επισημαίνοντας πως στην υπόθεση αυτή υπάρχει ατομική ευθύνη και όχι συλλογική.

    Να αποδεχθεί το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο της Siemens κάλεσε την κυβέρνηση με δηλώσεις του από τη Ρόδο, σήμερα, ο πρώην υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Το ΠΑΣΟΚ έχει από την αρχή διακηρύξει τη βούλησή του να έρθουν όλα στο φως και να λάμψει η αλήθεια, τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, επισημαίνοντας πως το θέμα αφορά την τιμή της πολιτικής.

    "Δεν μπορεί να προηγηθεί η εξεταστική επιτροπή, χωρίς προηγουμένως να προχωρήσει η δικαστική έρευνα", ανέφερε στη ΝΕΤ 105,8 ο Πάνος Παναγιωτόπουλος. Και πρόσθεσε πως ο Κώστας Καραμανλής δεν έχει να φοβηθεί τίποτε, ενώ έχει ζητήσει να κινηθεί ταχύτατα η Δικαιοσύνη. "Ο κ. Τσουκάτος είναι ένα σοβαρό πρόσωπο", συμπλήρωσε.

    "Για την υπόθεση της Siemens θα βγουν πολύ λιγότερα στοιχεία ως αποκαλύψεις από ό,τι περιμένουμε", εκτίμησε η Αλέκα Παπαρήγα.

    "Οι αποκαλύψεις γύρω από το τεράστιο αυτό σκάνδαλο δείχνουν ότι οι δυνάμεις του χθες, που κυβέρνησαν για πολλά χρόνια, έδωσαν το management της χώρας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

    [02] Κοινωνία

    Μαίνεται η πυρκαγιά στον Κάλαμο

    Κάηκαν σπίτια

    20/6/2008 15:37:00 (Τελευταία ενημέρωση: 20/6/2008 18:35:14)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ-105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 14:45 σε δασική έκταση στην περιοχή Λαγομάνδρα, μεταξύ Καλάμου και Αγίων Αποστόλων, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

    Σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ήδη έχουν καεί δύο σπίτια και έχουν προκληθεί ζημιές σε άλλα.

    Οι φλόγες που πέρασαν από τις αυλές κάποιων σπιτιών, ενώ απειλούνται κι άλλα που βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή, κατευθύνονται προς την παραλία.

    Η Τροχαία έχει αποκλείσει τους δρόμους σε μεγάλη ακτίνα γύρω από τη φωτιά για να διευκολύνεται η κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων.

    Πολίτες μαζί με πυροσβεστικές δυνάμεις και εναέρια μέσα κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό να περιορίσουν τις φλόγες. Ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή φτάνουν μέχρι τα 7 μποφόρ και δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

    Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 78 πυροσβέστες με 26 οχήματα, 32 άτομα πεζοπόρο τμήμα, έξι αεροπλάνα [2 CL-215 & 6 CL-415], τρία ελικόπτερα και δεκαπέντε υδροφόρες των γύρω δήμων, ενώ οι δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς. Ήδη στην περιοχή σπεύδουν και 15 υδροφόρες από άλλους δήμους.

    Στον εισαγγελέα εμπρηστής

    Εξάλλου, στον εισαγγελέα οδηγήθηκε το πρωί ο 44χρονος Γεωργιανός, ο οποίος συνελήφθη εχθές για εμπρησμό από αμέλεια σε αγροτοδασική περιοχή στη Βλυχάδα Μεγάρων. Ο 44χρονος κατηγορείται ότι έβαλε άθελά του φωτιά, ενώ χειριζόταν συσκευή ηλεκτροσυγκόλλησης κατά τη διάρκεια εργασιών για την τοποθέτηση περίφραξης.

    Με την ίδια κατηγορία αναζητείται ένα ακόμα άτομο για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε οικόπεδο εχθές το μεσημέρι στην οδό Αναχωρητών 12 στην Άνοιξη.

    Με την ευκαιρία των δύο περιστατικών και δεδομένου ότι σήμερα με βάση τις προβλέψεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας η Αττική και η Βοιωτία έχουν πολύ υψηλό βαθμό επικινδυνότητας για πρόκληση πυρκαγιών, η Πυροσβεστική κάνει έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν υπαίθριες εργασίες καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

    Επίσης, σε περίπτωση πυρκαγιάς, συνιστά σε όλους να απομακρύνονται έγκαιρα και να τηλεφωνούν αμέσως στο 199, δίνοντας σαφείς πληροφορίες για το ακριβές σημείο όπου βρίσκονται, καθώς και για τις πυρκαγιές.

    [03] Κοινωνία

    Για υπεξαίρεση από τη Μονή Οσίου Εφραίμ

    Στη φυλακή ο πρώην Μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων

    20/6/2008 15:58:00 (Τελευταία ενημέρωση: 20/6/2008 19:20:17)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Στη φυλακή οδηγείται ο πρώην Μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων μετά την καταδίκη του σε κάθειρξη έξι ετών για υπεξαίρεση ύψους 66,5 εκατ. δραχμών την περίοδο 1995-98 από τη Μονή Οσίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη. Το 5μελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας τον κήρυξε ένοχο μειώνοντας την πρωτόδικη ποινή των 8 ετών που του είχε επιβληθεί με αναστολή. Καταγγελίες για την κατάχρηση των εισφορών των πιστών είχαν κάνει οι μοναχές της Μονής.

    [04] Karamanlis Makes Statement from Brussels

    Full Inquiry into Siemens

    20 Ιουν 2008 11:30:0 (Last updated: 20 Ιουν 2008 18:59:3)

    Sources: ΝΕΤ 105.8 - ΝΕΤ

    "The New Democracy party has nothing to do with the Siemens case and fears nothing," stated Prime Minister Kostas Karamanlis from Brussels. He added that he would not exploit the issue for party expediencies, not ruling out the setting up of an inquiry committee when Justice completes its work. He also reported that what matters now is for Justice to fully investigate the case.

    As for the PASOK (Panhellenic Socialist Party) cadres who had been deprived from their party identity, he commented that the people now wish light to be shed on the case and are not interested in to finding out who had been deprived of his party identity.

    The PM Demands Complete Inquiry

    The Siemens scandal and the revelations that PASOK (Panhellenic Socialist Movement) high ranking officials are embroiled in it have cast a shadow overGreeces political life. The PASOK leader was forced to strip those implicated in the case of their party membership until they are cleared. George Papandreou, who toured Friday Piraeus central market, clearly said he is determined to battle against corruption and high cost of living, heralding he will make no allowances for those who betrayed the trust of the people of Greece. He also called on the citizens to stand by his side to strike down the vested interests looting the Greek peoples money. In the meantime, Theodoros Tsoukatos, a close confidant of former Prime Minister Kostas Simitis and ex-MP, has been called to testify Tuesday to the prosecutor as suspect, after admitting that he had been given 420,000 euros by a Siemens senior executive. According to his lawyer Dionyssis Gouskos, Tsoukatos will give a memo with his positions. At the same time, former PASOK high ranking official Spyros Avgerinos said that the money Tsoukatos got was not transferred to party coffers, as the latter had claimed.

    Meanwhile, PASOK MP Akis Tsochatzopoulos had recourse to the law today after a publication connected his name with the Siemens case.

    The Government has nothing to fear, the Deputy Government spokesman said when asked on the Siemens case. The investigation into the scandal is in full swing, free of interventions and expediencies, argued Justice Minister Sotiris Hatzigakis, while answering journalists question on the matter. Referring to his previous statements, whereby no politicians had been involved in the case, he clarified it was the wise thing to do because no evidence had been turned up implicating any politicians.

    G. Papandreou: "Light should be Shed on All"

    Following the implication of PASOK cadres in the Siemens case, George Papandreou stressed that the case should be fully investigated, demanding the setting up of an inquiry committee. He also added that he would not accept in his party anyone who had outstayed the Greek peoples confidence.

    Theodoros Tsoukatos, one of the PASOK cadres, who had been deprived of this party identity, had argued that the 420,000 euros given by Siemens to PASOK ended in PASOK, something which the party denied.

    Government spokesman Theodoros Roussopoulos commented that the PASOK president is trying to obfuscate the issue due to the deadlock he has found himself in. LAOS (Popular Orthodox Rally) President George Karatzaferis stated that elections would be held soon, while Mr Zagoritis told reporters that the government has nothing to be afraid of. KKE (Communist Party of Greece) Secretary General Aleka Papariga stated that we should not expect everything related to the Siemens case to come into light.

    SYN (Coalition of the Left) President Alexis Tsipras reported that the revelations on the huge scandal prove that the governments that had ruled for many years had assigned private interests to manage the country.

    Related News:

    PASOK in Turbulence

    [05] Πολιτική

    Παρασκευή και Σάββατο

    Στο Παρίσι ο Αλέξης Τσίπρας

    20/6/2008 19:16:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Νατάσα Θεοδωρακοπούλου και Στέλιο Παππά θα βρίσκεται σήμερα και αύριο στο Παρίσι, για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Προέδρων του Κόμματος Ευρωπαϊκή Αριστερά και της Εκτελεστικής Επιτροπής. Τα θέματα που θα συζητηθούν, εκτός των άλλων, είναι τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για την ακρίβεια και τη Συνθήκη της Λισαβόνας μετά και το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία, η πολιτική για τη μετανάστευση και η προετοιμασία για τις Ευρωεκλογές του 2009

    [06] Κόσμος

    Βελιγράδι , Σερβία

    Η Σερβία αντιδρά σε μετασχηματισμό της UNMIK

    20/6/2008 19:13:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η Σερβία δεν αποδέχεται την έκθεση και τις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, για το μετασχηματισμό της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο, της UNMIK, δήλωσε σήμερα, από τη Νέα Υόρκη, ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς. Όπως τόνισε ο κ. Τάντιτς, το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι ο μόνος θεσμός που μπορεί νόμιμα να προβεί σε αλλαγές στη σύνθεση της διεθνούς παρουσίας στο Κόσοβο.

    "Η Δημοκρατία της Σερβίας θεωρεί ότι η πορεία που χαράσσεται μέσω της έκθεσης δεν οδηγεί σε μια συμβιβαστική λύση για το μελλοντικό καθεστώς της επαρχίας, γι αυτό και η Σερβία δεν μπορεί να αποδεχθεί την έκθεση του Γενικού Γραμματέα", σημείωσε ο Σέρβος πρόεδρος, μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που εξετάζει το ζήτημα του Κοσόβου.

    Όπως υπογράμμισε, "έως το τέλος της διαδικασίας καθορισμού του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσόβου, όπως προβλέπεται από το Ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η διεθνής κοινότητα, εκπροσωπούμενη από τον ΟΗΕ, θα πρέπει να διατηρήσει τον κεντρικό της ρόλο στη διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας στο Κόσοβο".

    "Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι το μόνο σώμα που μπορεί να λάβει απόφαση για το μετασχηματισμό (της UNMIK), όπως αναφέρεται στην έκθεση και τη σχετική επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ (σ.σ. προς τον ίδιο τον κ. Τάντιτς και τον πρόεδρο του Κοσόβου Φατμίρ Σεϊντίου). Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι ο μόνος θεσμός που έχει τη νόμιμη εξουσία να αλλάξει τη σύνθεση της διεθνούς παρουσίας στο Κόσοβο, όπως σαφώς περιγράφουν τα άρθρα 5 και 19 του Ψηφίσματος 1244", επισήμανε ο πρόεδρος της Σερβίας.

    [07] Κόσμος

    Στοιχεία από τις μυστικές υπηρεσίες

    Δίκη για τα σκίτσα του Μωάμεθ

    20/6/2008 17:52:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

    Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Δανίας (PET) παρουσίασαν σήμερα στο Ανώτατο Δικαστήριο αποδείξεις για την εμπλοκή δύο Τυνήσιων στην απόπειρα επίθεσης εναντίον ενός εκ των γελοιογράφων που ζωγράφισαν τα αμφιλεγόμενα σκίτσα του Μωάμεθ, τα οποία δημοσιεύτηκαν το 2005 σε μια εφημερίδα της σκανδιναβικής αυτής χώρας.

    Ωστόσο, οι αποδείξεις αυτές δεν επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που είχαν δημοσιευτεί στην εφημερίδα Nyhedsavisen, σύμφωνα με τις οποίες οι δράστες σκόπευαν να πνίξουν το σκιτσογράφο με τα ίδια τους τα χέρια.

    Οι δύο άνδρες, ηλικίας 26 και 36 ετών, κρατούνται μετά τη σύλληψή τους, στις 12 Φεβρουαρίου κατόπιν σύστασης της PET που τους θεωρεί απειλή για τη δημόσια ασφάλεια, αναμένοντας τη διοικητική απόφαση για την έκδοσή τους στη χώρα καταγωγής τους.

    Ωστόσο, οι δικηγόροι τους, κατάφεραν να φέρουν την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, αφού προηγουμένως είχε απορριφθεί δύο φορές από κατώτερα δικαστήρια, με το αιτιολογικό ότι η κράτηση και η μελλοντική απέλασή τους χωρίς δίκη αντιβαίνουν στις διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Ο εισαγγελέας ανέφερε στους 9 δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών βρήκαν στο σπίτι του νεότερου από τους υπόπτους, ένα ημερολόγιο του 2005, στο οποίο είχε γράψει στα αραβικά: "πρέπει να ξέρω τι κάνει στο χώρο. Να παρακολουθούνται οι γείτονες και οι συγγενείς", αναφερόμενος στο σκιτσογράφο Κουρτ Βέστεργκορ.

    Επίσης, η PET παρακολούθησε τις ιστοσελίδες που επισκεπτόταν ο ύποπτος από το φθινόπωρο του 2007 έως τη σύλληψή του, τον Φεβρουάριο του 2008. Διαπιστώθηκε ότι αναζητούσε πληροφορίες για εκρηκτικά, όπλα, κατασκευή πυροκροτητών και πλαστών διαβατηρίων.

    Οι μυστικές υπηρεσίες αρνούνταν μέχρι τώρα να παρουσιάσουν αποδείξεις στο δικαστήριο, προκειμένου να προστατεύσουν τις πηγές τους και τις μεθόδους που ακολουθούν.

    Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί στις 2 Ιουλίου.

    [08] Πολιτική

    Χωρίς σύνορα το πρόβλημα της ακρίβειας

    20/6/2008 17:25:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    "Μαγικό ραβδί" για να λυθεί το πρόβλημα της ακρίβειας δεν υπάρχει, είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν γνωρίζει σύνορα και οι επιπτώσεις του επηρεάζουν όλους τους Ευρωπαίους, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Όσον αφορά στη διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι κοινή ευχή να ολοκληρωθεί η επικύρωσή της, ενώ, επισήμανε πως για πρώτη φορά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφέρεται στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ. Ο ευρωπαϊκός δρόμος για τη χώρα είναι ανοιχτός όταν αποδεχτεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και έχει ευρωπαϊκή συμπεριφορά σε σχέση με τους γείτονες της, ανέφερε ο κ. Καραμανλής, τονίζοντας πως είναι σαφές το μήνυμα προς την ΠΓΔΜ για την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος.

    Ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων

    Η Ευρώπη πρέπει να παίξει ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση των συνεπειών από την συνεχή άνοδο της τιμής του πετρελαίου, δήλωσε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι οι επιπτώσεις από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου και των τροφίμων είναι πρόβλημα που επηρεάζει όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Παράλληλα, σημείωσε ότι η άνοδος του πετρελαίου έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη, στην απασχόληση, στην κοινωνική συνοχή.

    Δόθηκε ρητή εντολή στην Κομισιόν για νέες προτάσεις και μέτρα, τόνισε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως το κάθε κράτος-μέλος θα προχωρήσει και σε εισοδηματική ενίσχυση στους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες. Ο κ. Καραμανλής, εκφράζοντας τις ελληνικές θέσεις, μιλώντας στο συμβούλιο ζήτησε περισσότερους πόρους για τους Έλληνες αγρότες με στόχο την αύξηση της παράγωγης, ενώ ζήτησε και αύξηση των πόρων για ευρωπαϊκά προγράμματα που αφορούν την καταπολέμηση της φτώχειας.

    "Είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες σε ολόκληρη την Ευρώπη περιμένουν πειστικές απαντήσεις από την Ένωση και για αυτό είναι ένα πρώτο θετικό βήμα η κατεύθυνση που δόθηκε στην Κομισιόν για αναζήτηση νέων πρόσθετων μέτρων". "Οφείλουμε" υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός "να διαδραματίσουμε ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση του φαινόμενου, προκειμένου να ισορροπήσουν οι αγορές".

    Είναι κοινή η ευχή να ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας και ο στόχος πρέπει να τηρηθεί ανεξάρτητα από τις δυσκολίες, είπε ο κ. Καραμανλής ερωτηθείς σχετικά με το ιρλανδικό "όχι".

    Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμούμε τις επιπτώσεις στους Ευρωπαίους πολίτες που έχει η συνεχής ενασχόληση μας με θεσμικά θέματα, όπως η Συνθήκη της Λισαβόνας, ανέφερε ο κ. Καραμανλής.

    Πρόσθεσε πως δεν είναι η πρώτη φορά που η πορεία προς της ευρωπαϊκή ολοκλήρωση συναντά εμπόδια, και τόνισε ότι χρειάζεται χρόνος για να αναζητηθεί η δρομολόγηση της περαιτέρω πορείας.

    Σχετικά με την υπόθεση Siemens , ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι η πολιτική στάση της κυβέρνησης είναι πλήρης διερεύνηση από τη δικαιοσύνη, πλήρης αποκάλυψη και απόδοση ευθυνών.

    [09] Παράξενα

    Βάση μαθηματικού τύπου

    Το τέλειο σάντουιτς 21-6-08

    20/6/2008 15:59:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

    Βρετανοί επιστήμονες επεξεργάστηκαν ένα μαθηματικό τύπο για τη δημιουργία του τέλειου σάντουιτς με τυρί χάρη σε μια επιστημονικά υπολογισμένη δοσολογία μαγιονέζας, σαλάτας και τυριού τσένταρ, ανακοίνωσε ο υπεύθυνος της μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ της νοτιοδυτικής Αγγλίας.

    Η εξίσωση αυτή, η οποία λαμβάνει υπ όψιν εννέα μεταβλητές, τέθηκε στη διάθεση του κοινού στην ιστοσελίδα www.cheddarometer.com, ώστε οι χρήστες του διαδικτύου να μπορούν να φτιάξουν το σάντουιτς στα μέτρα τους, προσαρμόζοντας την ποσότητα του τυριού τσένταρ αναλόγως με τα επιλεγμένα συστατικά.

    Για τους μαθηματικούς, ο τύπος είναι W=[1 + ((bd)/6.5)) - s + ((m-2c)/2) + ((v+p)/7t)] (100 + l/100).

    "W" είναι το πάχος του τσένταρ σε χιλιοστά, "b" το πάχος του ψωμιού και "d" η σύστασή του (λευκό, ολικής αλέσεως...), "s" είναι η ποσότητα της μαργαρίνης ή του βουτύρου και "m" ο όγκος της μαγιονέζας.

    Οι άλλες παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη είναι οι ποσότητες από το μαρούλι ("I"), τις πίκλες ("p") και την τομάτα ("v").

    Ο τύπος είναι το αποτέλεσμα έρευνας που πραγματοποιήθηκε υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Τζεφ Νιούτ στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

    Κατά την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν ανθρώπινα πειραματόζωα και περίπλοκα εργαλεία μέτρησης, ώστε να μελετηθούν πολλές εκατοντάδες είδη τσένταρ και να εντοπισθεί, βάσει της γεύσης και της υφής, η απαραίτητη ποσότητα αναλόγως των διαφόρων προστιθέμενων συστατικών.

    [10] Οικονομία

    Ενισχύεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού

    20/6/2008 15:56:00

    Πηγή: ΝΕΤ

    Την αναδιοργάνωση και την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού επεξεργάζεται το Υπουργείο Ανάπτυξης με στόχο την αποτελεσματικότερη εποπτεία της αγοράς. Στη συνάντηση που είχε την Παρασκευή ο Υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας με εκπροσώπους των εργαζομένων, δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος του μήνα οι εργαζόμενοι θα λάβουν την ειδική και νομική υποστήριξη που ζητούν, με στόχο την ενίσχυση της αποδοτικότητας της Ανεξάρτητης Αρχής. Βασικά προβλήματα των εργαζομένων είναι οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και οι αυξημένες δαπάνες για τη διενέργεια των ελέγχων.

    Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης επισήμαναν ότι: "Τα οικονομικά τους αιτήματα θα αξιολογηθούν και μέχρι το τέλος του μήνα οι εργαζόμενοι θα λάβουν σχετική απάντηση. Είναι κοινή η αγωνία του Υπουργού και των εργαζομένων για την αποτελεσματική λειτουργία της Επιτροπής, με δεδομένο ότι είναι ένα πολύ σοβαρό εργαλείο, που απαιτεί σοβαρή αντιμετώπιση".

    Το βράδυ της Πέμπτης, έγιναν στην Αθήνα και τις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας συλλαλητήρια κατά της ακρίβειας, με πρωτοβουλία συνδικαλιστικών και καταναλωτικών οργανώσεων, καθώς και οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στην πρωτεύουσα, συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ έγινε στο Σύνταγμα, ενώ άλλη εκδήλωση διαμαρτυρίας διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

    [11] Οικονομία

    Στα 133 το ελαφρύ αργό & στα 134 το μπρεντ

    Νέα άνοδος του πετρελαίου

    20/6/2008 14:54:00 (Τελευταία ενημέρωση: 20/6/2008 16:37:16)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

    Υπερέβη τα 133 δολάρια το βαρέλι η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού και τα 134 δολάρια η τιμή του αργού τύπου μπρεντ, καθώς η νέα πτώση του δολαρίου κατέστησε πιο ελκυστικά τα εμπορεύματα, ως αντιστάθμισμα στο αδύναμο αμερικανικό νόμισμα.

    Στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, το ευρώ ισοδυναμούσε με 1,5614 δολάρια -προηγουμένως, η ισοτιμία των δύο νομισμάτων κυμάνθηκε εντός ψαλίδας 1,5621 δολαρίων και 1,5491 δολαρίων- έναντι 1,5504 δολαρίων αργά χθες βράδυ.

    Το κλίμα βάρυνε και λόγω του δημοσιεύματος στους "Τάιμς της Ν. Υόρκης" για στρατιωτική άσκηση-πρόβα επίθεσης του Ισραήλ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν, το οποίο τροφοδότησε ανησυχίες για ενδεχόμενο διακοπής της προσφοράς από τη δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγό χώρα του ΟΠΕΚ.

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Ιουλίου του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδιζε, το μεσημέρι, 1,38 δολάρια στο βαρέλι, σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος", με την τιμή του να ανέρχεται στα 133,31 δολάρια το βαρέλι (προηγουμένως, η τιμή κυμάνθηκε εντός ψαλίδας 133,78 δολαρίων και 131,19 δολαρίων).

    Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Αυγούστου του αργού τύπου μπρεντ ανερχόταν, το μεσημέρι, στα 134,30 δολάρια -προηγουμένως, κυμάνθηκε εντός ψαλίδας 134,48 δολαρίων και 131,48 δολαρίων- κερδίζοντας 2,30 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο".

    Στρατιωτικές ασκήσεις και πετρέλαιο

    Επικαλούμενοι πληροφορίες μη κατονομαζόμενων αμερικανών αξιωματούχων οι "Τάιμς της Ν. Υόρκης" αναφέρουν ότι "περισσότερα από 100 ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη F-16 και F-15 έλαβαν μέρος σε ασκήσεις πάνω από την ανατολική Μεσόγειο και την Ελλάδα την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου". Η άσκηση φάνηκε να επικεντρώνεται σε επιδρομές μεγάλης ακτίνας και αντανακλά την σοβαρότητα με την οποία το Ισραήλ αντιμετωπίζει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    Αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου, ο οποίος ενημερώθηκε σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα για την άσκηση, δήλωσε ότι στόχος της ήταν η εξάσκηση σε τακτικές πτήσεις, σε εναέριο ανεφοδιασμό και άλλα στοιχεία πιθανού πλήγματος εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν και των ιρανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

    Ο αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο δεύτερος στόχος της άσκησης ήταν η αποστολή ενός ξεκάθαρου μηνύματος ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να αναλάβει στρατιωτική δράση εάν αποτύχουν οι άλλες προσπάθειες για να αποτραπεί η παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου από το Ιράν.

    "Ήθελαν να το μάθουμε εμείς, ήθελαν να το μάθουν οι Ευρωπαίοι και ήθελαν να το μάθουν οι Ιρανοί. Υπάρχει αποστολή μηνυμάτων σε διάφορα επίπεδα", δήλωσε στους "Τάιμς της Ν. Υόρκης" ο μη κατονομαζόμενος αμερικανός αξιωματούχος.

    Εχθές, η τιμές κατέγραψαν πτώση έως και 5 δολάρια στο βαρέλι μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της Κίνας να προχωρήσει σε αύξηση, για πρώτη φορά στους τελευταίους οκτώ μήνες, της τιμής της βενζίνης στις αντλίες και της τιμής του ντίζελ έως και 18%. Σύμφωνα με τη Merrill Lynch & Co., η κίνηση αυτή θα επιβραδύνει κατά 1,5% το ρυθμό αύξησης της ζήτησης στη δεύτερη, μετά τις ΗΠΑ, καταναλώτρια χώρα του πλανήτη.

    Καθώς οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά, το δολάριο υποχωρεί, δεχόμενο πιέσεις και από την αναθεώρηση προς τα κάτω της αξιολόγησης δύο αμερικανικών ασφαλιστικών εταιριών, η οποία προκάλεσε ανησυχίες για το βαθμό υγείας του χρηματοοικονομικού τομέα και της οικονομίας εν γένει στις ΗΠΑ.

    Η Moodys Investors Service αφαίρεσε από τις ασφαλιστικές εταιρίες του Ambac Financial Group και της MBIA Inc. την αξιολόγηση Aaa. Παράλληλα, η Citigroup προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει ενδεχομένως σε σημαντικές απομειώσεις αξιών στο δεύτερο τρίμηνο.

    Εξάλλου, τα στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν για την αμερικανική οικονομία, δεν έκαναν και πολλά για να βελτιώσουν τις προοπτικές του αμερικανικού νομίσματος, καθώς η παραγωγή των εργοστασίων στις ΗΠΑ στο μέσον της ακτής του Ατλαντικού, μειώθηκε για έβδομο συνεχόμενο μήνα λόγω της εκτίναξης του κόστους στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 28 ετών.

    Ουρές σε βενζινάδικα της Κίνας

    Οι αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης στη Κίνα, φέρνουν ουρές στα βενζινάδικα και οργή στους οδηγούς, ενώ η κυβέρνηση αποφάσισε την εφαρμογή του μέτρου με τα μονά-ζυγά στους δρόμους, εν όψει ολυμπιακών.

    Τεράστιες ουρές σχημάτισαν στα βενζινάδικα οι κινέζοι αμέσως μετά από τη διαρροή της πληροφορίας ότι επίκειται μεγάλη αύξηση στις τιμές των καυσίμων.

    Η φήμη κυκλοφόρησε από στόμα σε στόμα, τηλεφωνικά και με SMS, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η παρέμβαση της αστυνομίας η οποία περιφρούρησε τα βενζινάδικα τόσο στο Πεκίνο -όπου σε 49 ημέρες αρχίζουν οι ολυμπιακοί αγώνες- όσο και στη Σαγκάη, για να αποφευχθούν επεισόδια από οργισμένους οδηγούς.

    Τουλάχιστον, σε μία περίπτωση αναφέρθηκαν επεισόδια όταν ένα πρατήριο βενζίνης γνωστοποίησε στους οδηγούς ότι προτίθεται να κλείσει για επισκευές.

    Οι τιμές της βενζίνης αυξήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες κατά περίπου 1000 γουάν, (περίπου 93 ευρώ) ανά τόνο, αλλά, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι θα επιχορηγεί τους αγρότες, τα χαμηλά εισοδήματα και τους οδηγούς ταξί, οι οποίοι όμως εμφανίζονται επιφυλακτικοί.

    «Οι επιχορηγήσεις είναι συμβολικές και μάλλον θα τις αυξήσουν κατά 50 ή 60 γουάν (4,5- 5 ευρώ) το μήνα», δήλωσε ένας οδηγός ο οποίος προέβλεψε ότι τελικά οι αυξήσεις θα είναι μεγαλύτερες από αυτές που ανακοινώθηκαν.

    Η ύψους 16,7% αύξηση θα οδηγήσει τις τιμές της βενζίνης στα 48 λεπτά του ευρώ, δηλαδή, περίπου στο 1/3 της βρετανικής και σε διπλάσια επίπεδα σε σχέση με το 2003, αν και από τότε η τιμή του ακατέργαστου πετρελαίου τετραπλασιάστηκε.

    «Οι απλοί άνθρωποι δεν έχουν αυτοκίνητα και θα καλωσορίσουν την απόφαση γιατί θίγει τους πλούσιους», δήλωσε ένας επιχειρηματίας ενώ οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στη λήψη άλλων μέτρων πριν από τους Ολυμπιακούς του Αυγούστου, καθώς επιθυμεί να αποφύγει κάθε υποψία κοινωνικής αναταραχής.

    Πάντως, η γενική εκτίμηση είναι ότι δεν πρέπει να προβλέπεται κοινωνική δυσαρέσκεια, όπως είχε συμβεί με τις αυξήσεις των τιμών του 1989, που οδήγησαν στις διαδηλώσεις της πλατείας Τιεν-Αν-Μεν, οι οποίες κατεστάλησαν βίαια.

    «Δεν θα υπάρξει χάος», είπε ο συγγραφέας Λιου Σουμπούο, ένας από τους πιο γνωστούς διαφωνούντες. Με άλλη κυβερνητική απόφαση από τις 20 Ιουλίου, στο Πεκίνο τα αυτοκίνητα θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν σε μονά -ζυγά, δηλαδή μέρα παρά μέρα, ώστε έτσι να αντιμετωπισθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση και να μειωθεί η μόλυνση της ατμόσφαιρας κατά τη διάρκεια των ολυμπιακών και των παραολυμπιακών.

    Επίσης, όσοι θίγονται από το μέτρο δεν θα πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας για τρεις μήνες.

    [12] Κοινωνία

    Νέα κλήση για απολογία για την υπόθεση Ζαχόπουλου

    20/6/2008 14:47:00

    Την 6η κλήση για απολογία έστειλε ο δεύτερος ειδικός ανακριτής Δημήτρης Οικονόμου, που χειρίζεται την υπόθεση εκβίασης σε βάρος του Χρήστου Ζαχόπουλου. Ο ανακριτής έστειλε κλήση σε δημοσιογράφο Κυριακάτικου εντύπου, που φέρεται να ήταν παρών σε συνάντηση της 35χρονης βασικής κατηγορουμένης στην υπόθεση, με αντικείμενο τη σχέση της με τον κ. Ζαχόπουλο και το επίμαχο "ροζ" dvd. Ο δημοσιογράφος καλείται να απολογηθεί για την κατηγορία της απλής συνέργειας σε παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων. Ενώπιον του ανακριτή θα βρεθεί, μετά από προθεσμία που ζήτησε, στις 3 Ιουλίου.

    [13] Ζωής ...σΤάσεις

    Ξανά από την πασαρέλα στα δικαστήρια

    Επίθεσή Κάμπελ σε αστυνομικούς!

    20/6/2008 14:13:00 (Τελευταία ενημέρωση: 20/6/2008 14:54:25)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

    Το διάσημο φωτομοντέλο Ναόμι Κάμπελ προσήχθη ενώπιον δικαστηρίου του Λονδίνου και παραδέχτηκε την ενοχή της σε τέσσερις από τις έξι κατηγορίες που είχαν συνολικά απαγγελθεί σε βάρος της, ύστερα από περιστατικό που τον Απρίλιο δημιούργησε σε αεροσκάφος των Βρετανικών Αερογραμμών, στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου.

    Η 38χρονη βρετανίδα σταρ της πασαρέλας έφθασε στο δικαστήριο του Αξμπριτζ στο δυτικό Λονδίνο, φορώντας μαύρα γυαλιά και μαύρο ταγιέρ και αποβιβάστηκε από αυτοκίνητο Μερσεντές το οποίο οδηγούσε ένας σοφέρ.

    Στις 3 του περασμένου Απριλίου η Ναόμι Κάμπελ απομακρύνθηκε από το αεροσκάφος της British Airways με συνοδεία αστυνομικών, ενώ μόλις είχε επιβιβαστεί στην πτήση για το Λος Άντζελες, όταν κατελήφθη από έκρηξη θυμού μαθαίνοντας πως μία από τις αποσκευές της χάθηκε.

    Έξι κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε βάρος της: οι τρεις για επίθεση εναντίον αστυνομικών (οι δυο επιθέσεις εναντίον του ίδιου αστυνομικού) μία κατηγορία για ενοχλητική συμπεριφορά και δύο κατηγορίες γιατί εκστόμισε απειλές και ύβρεις σε βάρος των μελών του πληρώματος.

    Η Ναόμι Κάμπελ παραδέχτηκε την ενοχή της σε τέσσερις κατηγορίες, κάτι που επιβεβαιώθηκε από την δήλωση του εκπροσώπου του δικαστηρίου, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά "Δεχθήκαμε την απολογία της".

    Στην περίπτωση καταδίκης της η Κάμπελ αντιμετωπίζει μέγιστη ποινή φυλάκισης έξι μηνών και την επιβολή προστίμου έως και 5.000 στερλινών. Επίσης αντιμετωπίζει την επιβολή προστίμου 2.500 στερλινών στην περίπτωση καταδίκης της για τη χρήση απειλών και ύβρεων απέναντι στο πλήρωμα του αεροσκάφους.

    [14] Κοινωνία

    Εκτός κινδύνου οι επτά λαθρομετανάστες

    20/6/2008 12:45:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    "Κλεισμένοι", μέσα σε φορτηγό-ψυγείο αυτοκίνητο, διεθνών μεταφορών, βρέθηκαν χθες αργά το βράδυ, από το πλήρωμα του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου "Σούπερ Φαστ 12", επτά αλλοδαποί λαθρομετανάστες, εκ των οποίων οι δύο ήταν αναίσθητοι. Αμέσως το ελληνικό επιβατηγό πλοίο, που έπλεε ανοιχτά της Κέρκυρας, και είχε αποπλεύσει από την Πάτρα για Αγκόνα χθες το απόγευμα, επέστρεψε στο λιμάνι του νησιού, όπου αποβίβασε τους επτά άνδρες, οι οποίοι στη συνέχεια με ασθενοφόρα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύονται εκτός κινδύνου. Όπως διαπίστωσαν οι γιατροί, οι δύο είχαν χάσει τις αισθήσεις τους από λιποθυμία, ενώ οι υπόλοιποι είχαν μικρή υποθερμία λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας του ψυγείου, στο οποίο όπως εκτιμούν οι λιμενικοί πιθανόν να εισήλθαν μόνοι τους εν αγνοία του οδηγού.

    [15] Κοινωνία

    Αυτοπυρπολήθηκε στην αυλή του σπιτιού της

    20/6/2008 12:41:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Μια ηλικιωμένη γυναίκα αυτοπυρπολήθηκε στην αυλή του σπιτιού της στη ευρύτερη περιοχή του Λυγουριού Αργολίδας με αποτέλεσμα να προκαλέσει εκτεταμένα ολικά εγκαύματα στο 70% της επιφάνειας του σώματός της. Η ηλικιωμένη αρχικά διακομίστηκε με ΙΧ φορτηγό συγγενούς της στο Κέντρο Υγείας Λυγουριού και στη συνέχεια με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Ναυπλίου όπου λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής της προωθήθηκε στο Θριάσειο Νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Προανάκριση διενεργεί το αστυνομικό τμήμα Ναυπλίου.

    [16] Πολιτισμός

    Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής

    19/6/2008 13:09:00

    Για 9η χρονιά, για 3 ημέρες, σε τουλάχιστον 13 σημεία σε όλη την Αθήνα και άλλες 16 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, όπως πάντα με ελεύθερη είσοδο, 19 με 21 Ιουνίου όλα τα είδη μουσικής θα παίζουν δυνατά και υπόσχονται ... να σας ανοίξουν τ αυτιά!

    Με κάποιες κλασσικές αξίες, όπως η electro σκηνή της Πλατείας Κοτζιά και η jazz σκηνή της Τεχνόπολις, καινούριες προσθήκες όπως η σκηνή της Πλατείας Κουμουνδούρου, αφιερωμένη στη νέα ελληνική εναλλακτική σκηνή, αλλά και εκδηλώσεις στην Πλατεία Κλαυθμώνος, τον Εθνικό Κήπο, την Πλατεία Μαβίλη, την Πλατεία Συντάγματος, την πλατεία Ασωμάτων, την Πανόρμου, το Bios - για να αναφέρουμε κάποια μόνο από τα σημεία, η Γιορτή φέτος αναμένεται εντυπωσιακότερη από ποτέ. Σε όλη την Ελλάδα.

    Με τη συμμετοχή άλλωστε στο εθνικό δίκτυο της Αστυπάλαιας, της Βέροιας, του Βόλου, των Γιαννιτσών, της Θεσσαλονίκης, των Θεσπιών Βοιωτίας, των Ιωαννίνων, της Καρδίτσας, της Κατερίνης, της Κοζάνης, της Λαμίας, της Πρέβεζα, της Ρόδου, των Σερρών, των Τρικάλων, της Σκοπέλου και των Χανίων, η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής αναδεικνύεται ως το μεγαλύτερο μουσικό γεγονός στην Ελλάδα.

    Σε όλη την Ευρώπη

    Οι ανταλλαγές μεταξύ πόλεων του εθνικού αλλά και τους διεθνούς δικτύου της Γιορτής θα έχουν φέτος πρωτεύοντα ρόλο. Οι «απεσταλμένοι» μας για φέτος στο εξωτερικό θα είναι οι Takis Barberis Group στη Λωζάννη, που μας στέλνει το ηλεκτρονικό σχήμα Romeo, ο G - Pal στο Μιλάνο, απ όπου περιμένουμε τον dj Dash και οι Happy Dog Project στο Λονδίνο, απ όπου θα μας έρθει το soul - funk σχήμα των Mamas Gun. Σε εθνικό επίπεδο τα σχήματα που θα μετακινηθούν από και προς διάφορες πόλεις ξεπερνούν τα 35! (Μεταξύ των οποίων Μικρο, Ίνφο, Berlin Brides, Absent without Leave, Γεωργία Νταγάκη, Μουσικό Σύνολο Λευκάδας, Μικτή Χορωδία Κατερίνης κ.α.)

    Πρώτες ανακοινώσεις!

    Ολόκληρο το πρόγραμμα εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής 2008 είναι υπό διαμόρφωση και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου. Μέχρι τότε όμως έχουμε τη χαρά να ανακοινώσουμε τον κορμό του προγράμματος της world ethnic σκηνής της Τεχνόπολης, της σκηνής της Πλατείας Κουμουνδούρου, που με την συνδρομή της ανεξάρτητης δισκογραφικής Sonic Playground, αφιερώνεται στη νέα, εναλλακτική ελληνική σκηνή αλλά και του Bios.

    Τεχνόπολις World / Ethnic Stage Πέμπτη 19 Ιουνίου Collective Orchestra: κιθάρα, βιολί, τσέλο και φωνητικά από ένα νεοσύστατο σχήμα καταξιωμένων μουσικών. Powerfield Project (Ελλάδα, Η.Π.Α., Ινδία): Ο θεατρικός συνθέτης και εκτελεστής Αλέξανδρος Χάχαλης γεννήθηκε στην Πάτρα. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε ολόκληρο τον κόσμο. στην Αθήνα θα απολαύσουμε τη συνεργασία του με τον Αμερικανό σαξοφωνίστα, συνεργάτη του Miles Davis, Alex Foster και τον διεθνούς φήμης Ινδό φλαουτίστα Rakesh Chaurasia. Αρμονικές γραμμές και free style παίξιμο από τρεις δεξιοτέχνες μουσικούς, μπολιασμένο με ηλεκτρονικά στοιχεία. ElectroBalkana: Με διάθεσή να παίξουν ηλεκτρο-ακουστικά σκοπούς και τραγούδια που έχουν στ αυτιά τους ή που εφευρίσκουν αυτοσχεδιάζοντας, οι ElektroBalkana μας χαρίζουν ήχους και beats που θα άκουγε κανείς το ίδιο πιθανά σε ένα πανηγύρι ή ένα electro party Takis Barberis Group: Jazz με πολλά στοιχεία από Funk, Rock, Iνδική, Βαλκανική και Ελληνική μουσική, από τους φετινούς απεσταλμένους μας στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στη Λωζάνη. Trilok Gurtu Band (Ινδία): Ο παγκόσμιας εμβέλειας καλλιτέχνης, βιρτουόζος περκασιονίστας και συνθέτης με μια παρέα εκλεκτών μουσικών στην Αθήνα. Ο Gurtu, βραβευμένος κατά συρροή με το World Music Award του BBC Radio, χρωστάει την παγκόσμια φήμη του στο κράμα ινδικής, αφρικάνικης, ροκ και τζαζ μουσικής που δημιούργησε πρώτος, πολύ πριν η world μουσική αποκτήσει τη θέση που έχει σήμερα στο μουσικό στερέωμα. Έχει συνεργαστεί με μια τεράστια γκάμα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Από τον Jan Garbarek και τον Bill Evans έως τον Salif Keita, την Angelique Kidjo, την Neneh Cherry, την Omara Portuondo ή ακόμα και τον Gary Moore κανείς δεν μένει ασυγκίνητος μπροστά στην εκπληκτική του αίσθηση του ρυθμού. Παρασκευή 20 Ιουνίου Wolfy Funk Project: Funky ρυθμοί, με jazz-blues επιρροές από ένα νεοσύστατο τρίο. John Raptis Quartet: Η jazz fusion στα καλύτερά της Σάκης Ζαχαριάδης: Ο ήχος της ηλεκτρικής jazz κυριαρχεί παράλληλα με αλλά σύγχρονα μουσικά ρεύματα, αυτοσχεδιασμό, πολύπλοκη αρμονία και πολυρυθμία Happy Dog Project: funky / hip hop groove με jazz αυτοσχεδιασμούς, ηχοχρώματα από την ελληνική παράδοση και dub ατμόσφαιρες, από τους HDP μια μόλις μέρα πριν την εμφάνισή τους στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στο Λονδίνο. Γιώργος Ψυχογιός: παράλληλα με την πιανιστική του καριέρα στην κλασσική μουσική, εξασκεί με διακρίσεις την τέχνη της jazz και του αυτοσχεδιασμού. Alex Tassel Project (Γαλλία): Μυημένος στην τζαζ από πολύ μικρή ηλικία ο Alex Tassel δεν άργησε να τελειοποιήσει το hard bop στυλ του στο πλευρό σημαντικών Γάλλων καλλιτεχνών. Έχει δουλέψει με ετερόκλητους καλλιτέχνες όπως ο Dj Cam (με τον οποίο περιόδευσε σε ολόκληρο τον κόσμο), o Marcus Miller και ο Manu Katche, που αυτή μάλιστα την περίοδο δουλεύει στην παραγωγή του νέου του άλμπουμ, μένοντας πάντα πιστός στον εκλεκτικό ήχο του. Πλατεία Κουμουνδούρου Νέα Ελληνική Σκηνή Πέμπτη 19 Ιουνίου Fantastikoi Hxoi: Οι Φανταστικοί Ήχοι, το alter ego του Kitephonics, είναι ένα remix project της Ελληνικής pop/rock σκηνής των δεκαετιών του 60 και 70. Με όχημα και αφετηρία την ηχητική δειγματοληψία από παλιά κομμάτια εκείνων των δεκαετιών, δημιουργούν έναν ιδιότυπο ήχο που είναι ταυτόχρονα ρετρό αλλά και φουτουριστικός. Berlin Brides: Electro, punk και pop στοιχεία, γυναικεία φωνητικά, αγγλικός στίχος, συνθεσάιζερ και λούπες από υπολογιστή. Η Νατάσα και η Μαριλένα ηχογραφούν τα καινούρια τους κομμάτια σε παραγωγή Coti K. Peekay Tayloh: Έχει κυκλοφορήσει δυο προσωπικά album στην Poeta Negra και διάφορα remix και κομμάτια για συλλογές. Πρόσφατα συνέθεσε μαζί με τον Γιάννη Βεσλεμέ (felizol) πρωτότυπη μουσική για την ταινία «Ιστορία 52» του Αλέξη Αλεξίου. Η μουσική του συχνά περιγράφεται ως φανταστικά soundtracks, ή αστικά ηχοτόπια και αναμειγνύει breakbeats, ατμόσφαιρες, τζαζ, noise και glitch ήχους σε αφηγηματικά μουσικά θέματα. Sportex: Οι Sportex δημιουργήθηκαν από τον Sport-X 1: FELIZOL. Ύστερα από πολλές μετατροπές η κοινότητα Χαρούμενοι Sportex καλωσόρισε και δύο νέα ισόβια μέλη. Tον Sport-X 2: THE BOY και τον Sport-X 3:DR.HEKTOR. Γνώρισαν ιδιαίτερη επιτυχία στα μέσα της δεκαετίας του 70 και ιδιαίτερα με την περίφημη Third World Tour τους, παρέα με τους Roman PolanSkies. Έκλεισαν την καριέρα τους απογοητευμένοι από τις προσπάθειες τους να πείσουν τον κόσμο ότι η μουσική είναι πάνω απ όλα ενόχληση και επανενώθηκαν πρόσφατα Παρασκευή 20 Ιουνίου My Brother the Couch: Οι My Brother the Couch είναι ένα τριμελές σχήμα που μετρά περίπου δύο χρόνια ζωής. Επιρροές τους είναι συγκροτήματα όπως οι Suicide, οι Spacemen 3 και οι Sonic Youth. Οι MBtC κινούνται στον χώρο του αυτοσχεδιασμού, με ήχο ψυχεδελικό και θορυβώδη. The Velvoids: Velvoids είναι οι Vice Lesley (κιθάρα, φωνή), Sidny Sinz (μπάσο) και Dorah X (ντραμς). Οι δυνατές garage / rock n roll εμφανίσεις τους σε χώρους και φεστιβάλ της Αθήνας έχουν δημιουργήσει word of mouth γύρω από το όνομά τους. Κομμάτια τους έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογές της Spinalonga αλλά και στο compilation cd του Γαλλικού φεστιβάλ Europavox. The Longsands: Ένα από τα πλέον ανερχόμενα σχήματα της επίσης ανερχόμενης Βορειοανατολικής περιοχής της Αγγλίας, οι The Longsands από το Newcastle, έρχονται και πάλι στη χώρα μας μετά τη περιοδεία τους με τους Matisse τον Φεβρουάριο και υπόσχονται καθαρή Βρετανική rock n roll ατμόσφαιρα. Η μπάντα έχει ήδη κυκλοφορήσει δύο singles με τo label των Puressence και ετοιμάζεται για τη πρώτη της μεγάλη κυκλοφορία το φθινόπωρο. Zebra Tracks: ένα από τα πιο γνωστά σχήματα της Αθηναϊκής εναλλακτικής σκηνής. Η μουσική τους χαρακτηρίζεται από βρετανικές rock επιρροές με indie disco punk χορευτική διάθεση. το διπλό A-Side single (Silicone Valley/ Borealis Fallacia) με παραγωγό τον Θοδωρή Ζευκιλή (Matisse, Closer), που κυκλοφόρησαν το 2006 γνώρισε μεγάλη κριτική επιτυχία. Εξίσου μεγάλη επιτυχία συναντούν και τα live τους εντός και εκτός Αθηνών. Κομμάτι τους συμπεριλήφθηκε στο soundtrack της ταινίας The approaching of the Hour, ενώ έχουν εμφανιστεί ως support για συγκροτήματα όπως οι Placebo και οι Kaiser Chiefs. Αυτό τον καιρό η μπάντα ηχογραφεί το πρώτο της full length album στο studio της Sonic Playground. Modrec: Οι συναυλίες τους έχουν αποσπάσει ενθουσιώδεις κριτικές από τον εγχώριο τύπο, ενώ οι πιο ξεχωριστές στιγμές τους ήταν οι εμφανίσεις τους στο Gagarin το 2005 και το 2007, στο REC της Πάτρας και η πρόσφατη εμφάνιση τους (Mάιος 2007) στο Λονδίνο και συγκεκριμένα στο bar TheFly. Τραγούδια τους υπάρχουν σε releases της Spinalonga, της Tobruk/Ektopia και της SonicPlayground. Τον Μάρτιο του 2008 κυκλοφόρησε το πρώτο full length album τους με τίτλο ArtNaive του οποίου η παραγωγή έγινε από τους ίδιους τους modrec και τον Ottomo. Οι ηχογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν στα Fabliquid Studios το 2007, τις μίξεις ανέλαβε ο Alex Newport στο Metropolitan Sound της Νέας Υόρκης και το mastering o Jeff Lipton στο Peerless Mastering της Βοστώνης. Σάββατο 21 Ιουνίου The Liarbirds: Αγαπούν και σέβονται ισότιμα την ποπ και το ροκ, το σήμερα και το χθες... Στη σύνθεση τους (4 EΈλληνες/1 Βρετανός) υπάρχει παρελθόν και παρόν σε σχήματα όπως Pillow, Matisse, Echo Tattoo. Ως τώρα έχουν κυκλοφορήσει διαδικτυακά το ΕΡ "Four Thoughts" ενώ είναι έτοιμη η κυκλοφορία ενός 2ου (Second Quartet). Άνοιξαν τις συναυλίες των Hidden Cameras, Damon&Naomi, Art Brut, The Red Krayola, Masters Of Disguise. The Model Spy: Δημιουργήθηκαν από τις στάχτες των Paraffin το φθινόπωρο του 2004 και πήραν τη σημερινή τους μορφή το χειμώνα του 2006-2007 οπότε και ηχογραφήθηκε το πρώτο demo. Έχουν γράψει μουσική για τις ταινίες Souvenirs του Αλέξανδρου Κακανιάρη (φεστιβάλ Δράμας, Νύχτες Πρεμιέρας, φεστιβάλ Δανίας, φεστιβάλ Κορσικής) και «Υπερωρίες» της Νικολέτας Λεούση. Κομμάτι τους συμπεριλαμβάνεται στη συλλογή που συνοδεύει την ταινία της Γκρατσιέλας Κανέλου The Approaching of the Hour, όπως επίσης και στην συλλογή της Καναδικής εταιρείας TBM a tribute to Television Personalities volume 3. The TENS: Το μουσικό τους στυλ κινείται στο post punk - indie με επιρροές και από διάφορα άλλα μουσικά είδη όπως ψυχεδέλεια, ποπ, αβαντ γκαρντ κτλ. Οι συναυλίες τους χαρακτηρίζονται από δυναμική παρουσία και ενέργεια. My Wet Calvin: Shoegaze νωθρότητα, θόρυβος που εξευμενίζεται μέσα από ποπ φόρμες και μερικές πραγματικά χαοτικές εμφανίσεις από ένα συγκρότημα που λίγο πριν ανέβει στη σκηνή οικειοποιείται αλλόκοτα πτυχές της punk κουλτούρας, φορώντας τις πιο παράξενες στολές των αθηναϊκών βεστιαρίων. Οι My Wet Calvin ηχογραφούν στο σπίτι, μοιράζουν τα πονήματα τους δωρεάν, υπό μορφή χειροποίητων EP και εξαντλούν τα όρια της DIY ειλικρίνειας. The Fuzzy Nerds: Οι fuzzy nerds είναι μιά post-alternative και αρκετά πειραματική indie μπάντα, που έχει ως τώρα κυκλοφορήσει 3 album (bloody fat 1998, a thought about princes 2000, happy fuzzy thinkin 2007) και ένα ep. (Lucifair 2003) για λογαριασμό των fuckingreat, grabber records και tmc music αντίστοιχα. Έχοντας σχηματιστεί το 1994, οι fuzzy nerds αποτελούνται από τρία μέλη: Πέτρος Βυζούκης: κιθάρες/φωνητικά /μελλόντικα/noise/programming/παιδικό πιάνο, Μαρία Χολέβα: μπάσο/φωνητικά/κιθάρες, Κώστας Δημητρίου: τύμπανα/pads/μεταλλόφωνο

    BIOS - Viewsik Το Bios σε συνεργασία με την ΑΣΚΤ παρουσιάσουν, την θεματική δράση Viewsik. Μια τριήμερη εκδήλωση αφιερωμένη εξολοκλήρου στην διασύνδεση ήχου και εικόνας. Η σχέση τους θα διερευνηθεί, θα αποδομηθεί και θα επανασυντεθεί. Το Viewsik είναι η δράση μέσω της οποίας η μουσική βιώνεται ως ταυτόχρονη εμπειρία όλων των αισθήσεων. Είναι ένα διεξοδικό αφιέρωμα στην δημιουργία τοπίων εικόνας- ήχου με χρήση διαφορετικών δράσεων και μέσων, μέσα από κινηματογραφικές προβολές με θεματική την μουσική και όχι μόνο. Το Viewsik περιλαμβάνει μουσικά ντοκυμαντέρ από διαφορετικές δεκαετίες που μέσα από τον κινηματογραφικό φακό μεταφέρουν την αγάπη των δημιουργών τους για την μουσική, ειδικά αφιερώματα σε σημαντικούς καλλιτέχνες που έχουν καθορίσει την εικόνα της μουσικής, πειραματικά φιλμ που εξερευνούν την σχέση μεταξύ εικόνας και ήχου και αντίστροφα, και μουσικά video clips από όλο τον κόσμο που ξεχωρίζουν για την πρωτοτυπία και την ευφάνταστη χρήσης της εικόνας που συνεχώς ανανεώνεται. Εκτός από τις προβολές το Viewsik περιλαμβάνει εκθέσεις, συζητήσεις με ειδικούς προσκεκλημένους, συναυλίες, VJ & DJ sets. To Viewsik είναι μια προφανής σύνδεση ανάμεσα στο οπτικό και το ακουστικό νεύρο. Το Viewsik σχηματοποιεί μνήμες. Και οι μνήμες δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μίγμα αισθήσεων που παίρνουν την μορφή αποσπασματικών εικόνων. Και επειδή θ ακολουθήσουν πολλά ακόμα έχετε τ αφτιά σας ανοιχτά!

    Τεχνόπολις - World / Ethnic Stage

    Πέμπτη 19 Ιουνίου

    Collective Orchestra: κιθάρα, βιολί, τσέλο και φωνητικά από ένα νεοσύστατο σχήμα καταξιωμένων μουσικών. Powerfield Project (Ελλάδα, Η.Π.Α., Ινδία): Ο θεατρικός συνθέτης και εκτελεστής Αλέξανδρος Χάχαλης γεννήθηκε στην Πάτρα. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε ολόκληρο τον κόσμο. στην Αθήνα θα απολαύσουμε τη συνεργασία του με τον Αμερικανό σαξοφωνίστα, συνεργάτη του Miles Davis, Alex Foster και τον διεθνούς φήμης Ινδό φλαουτίστα Rakesh Chaurasia. Αρμονικές γραμμές και free style παίξιμο από τρεις δεξιοτέχνες μουσικούς, μπολιασμένο με ηλεκτρονικά στοιχεία.

    ElectroBalkana: Με διάθεσή να παίξουν ηλεκτρο-ακουστικά σκοπούς και τραγούδια που έχουν στ αυτιά τους ή που εφευρίσκουν αυτοσχεδιάζοντας, οι ElektroBalkana μας χαρίζουν ήχους και beats που θα άκουγε κανείς το ίδιο πιθανά σε ένα πανηγύρι ή ένα electro party

    Takis Barberis Group: Jazz με πολλά στοιχεία από Funk, Rock, Iνδική, Βαλκανική και Ελληνική μουσική, από τους φετινούς απεσταλμένους μας στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στη Λωζάνη.

    Trilok Gurtu Band (Ινδία): Ο παγκόσμιας εμβέλειας καλλιτέχνης, βιρτουόζος περκασιονίστας και συνθέτης με μια παρέα εκλεκτών μουσικών στην Αθήνα. Ο Gurtu, βραβευμένος . κατά συρροή με το World Music Award του BBC Radio, χρωστάει την παγκόσμια φήμη του στο κράμα ινδικής, αφρικάνικης, ροκ και τζαζ μουσικής που δημιούργησε πρώτος, πολύ πριν η world μουσική αποκτήσει τη θέση που έχει σήμερα στο μουσικό στερέωμα. Έχει συνεργαστεί με μια τεράστια γκάμα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Από τον Jan Garbarek και τον Bill Evans έως τον Salif Keita, την Angelique Kidjo, την Neneh Cherry, την Omara Portuondo ή ακόμα και τον . Gary Moore κανείς δεν μένει ασυγκίνητος μπροστά στην εκπληκτική του αίσθηση του ρυθμού.

    Παρασκευή 20 Ιουνίου

    Wolfy Funk Project: Funky ρυθμοί, με jazz-blues επιρροές από ένα νεοσύστατο τρίο. John Raptis Quartet: Η jazz fusion στα καλύτερά της

    Σάκης Ζαχαριάδης: Ο ήχος της ηλεκτρικής jazz κυριαρχεί παράλληλα με αλλά σύγχρονα μουσικά ρεύματα, αυτοσχεδιασμό, πολύπλοκη αρμονία και πολυρυθμία

    Happy Dog Project: funky / hip hop groove με jazz αυτοσχεδιασμούς, ηχοχρώματα από την ελληνική παράδοση και dub ατμόσφαιρες, από τους HDP μια μόλις μέρα πριν την εμφάνισή τους στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στο Λονδίνο. Γιώργος Ψυχογιός: παράλληλα με την πιανιστική του καριέρα στην κλασσική μουσική, εξασκεί με διακρίσεις την τέχνη της jazz και του αυτοσχεδιασμού.

    Alex Tassel Project (Γαλλία): Μυημένος στην τζαζ από πολύ μικρή ηλικία ο Alex Tassel δεν άργησε να τελειοποιήσει το hard bop στυλ του στο πλευρό σημαντικών Γάλλων καλλιτεχνών. Έχει δουλέψει με ετερόκλητους καλλιτέχνες όπως ο Dj Cam (με τον οποίο περιόδευσε σε ολόκληρο τον κόσμο), o Marcus Miller και ο Manu Katche, που αυτή μάλιστα την περίοδο δουλεύει στην παραγωγή του νέου του άλμπουμ, μένοντας πάντα πιστός στον εκλεκτικό ήχο του.

    Πλατεία Κουμουνδούρου - Νέα Ελληνική Σκηνή & Stage Sonic Playground

    Πέμπτη 19 Ιουνίου

    Fantastikoi Hxoi: Οι Φανταστικοί Ήχοι, το alter ego του Kitephonics, είναι ένα remix project της Ελληνικής pop/rock σκηνής των δεκαετιών του 60 και 70. Με όχημα και αφετηρία την ηχητική δειγματοληψία από παλιά κομμάτια εκείνων των δεκαετιών, δημιουργούν έναν ιδιότυπο ήχο που είναι ταυτόχρονα ρετρό αλλά και φουτουριστικός.

    Berlin Brides: Electro, punk και pop στοιχεία, γυναικεία φωνητικά, αγγλικός στίχος, συνθεσάιζερ και λούπες από υπολογιστή. Η Νατάσα και η Μαριλένα ηχογραφούν τα καινούρια τους κομμάτια σε παραγωγή Coti K.

    Peekay Tayloh: Έχει κυκλοφορήσει δυο προσωπικά album στην Poeta Negra και διάφορα remix και κομμάτια για συλλογές. Πρόσφατα συνέθεσε μαζί με τον Γιάννη Βεσλεμέ (felizol) πρωτότυπη μουσική για την ταινία «Ιστορία 52» του Αλέξη Αλεξίου. Η μουσική του συχνά περιγράφεται ως φανταστικά soundtracks, ή αστικά ηχοτόπια και αναμειγνύει breakbeats, ατμόσφαιρες, τζαζ, noise και glitch ήχους σε αφηγηματικά μουσικά θέματα.

    Sportex: Οι Sportex δημιουργήθηκαν από τον Sport-X 1: FELIZOL. Ύστερα από πολλές μετατροπές η κοινότητα "Χαρούμενοι Sportex " καλωσόρισε και δύο νέα ισόβια μέλη. Tον Sport-X 2: THE BOY και τον Sport-X 3:DR.HEKTOR. Γνώρισαν ιδιαίτερη επιτυχία στα μέσα της δεκαετίας του 70 και ιδιαίτερα με την περίφημη "Third World Tour" τους, παρέα με τους Roman PolanSkies. Έκλεισαν την καριέρα τους απογοητευμένοι από τις προσπάθειες τους να πείσουν τον κόσμο ότι η μουσική είναι πάνω απ όλα ενόχληση και επανενώθηκαν πρόσφατα.

    Παρασκευή 20 Ιουνίου

    My Brother the Couch: Οι My Brother the Couch είναι ένα τριμελές σχήμα που μετρά περίπου δύο χρόνια ζωής. Επιρροές τους είναι συγκροτήματα όπως οι Suicide, οι Spacemen 3 και οι Sonic Youth. Οι MBtC κινούνται στον χώρο του αυτοσχεδιασμού, με ήχο ψυχεδελικό και θορυβώδη.

    The Velvoids: Velvoids είναι οι Vice Lesley (κιθάρα, φωνή), Sidny Sinz (μπάσο) και Dorah X (ντραμς). Οι δυνατές garage / rock n roll εμφανίσεις τους σε χώρους και φεστιβάλ της Αθήνας έχουν δημιουργήσει word of mouth γύρω από το όνομά τους. Κομμάτια τους έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογές της Spinalonga αλλά και στο compilation cd του Γαλλικού φεστιβάλ Europavox.

    The Longsands: Ένα από τα πλέον ανερχόμενα σχήματα της επίσης ανερχόμενης Βορειοανατολικής περιοχής της Αγγλίας, οι The Longsands από το Newcastle, έρχονται και πάλι στη χώρα μας μετά τη περιοδεία τους με τους Matisse τον Φεβρουάριο και υπόσχονται καθαρή Βρετανική rock n roll ατμόσφαιρα. Η μπάντα έχει ήδη κυκλοφορήσει δύο singles με τo label των Puressence και ετοιμάζεται για τη πρώτη της μεγάλη κυκλοφορία το φθινόπωρο.

    Zebra Tracks: ένα από τα πιο γνωστά σχήματα της Αθηναϊκής εναλλακτικής σκηνής. Η μουσική τους χαρακτηρίζεται από βρετανικές rock επιρροές με indie disco punk χορευτική διάθεση. το διπλό A-Side single (Silicone Valley/ Borealis Fallacia) με παραγωγό τον Θοδωρή Ζευκιλή (Matisse, Closer), που κυκλοφόρησαν το 2006 γνώρισε μεγάλη κριτική επιτυχία. Εξίσου μεγάλη επιτυχία συναντούν και τα live τους εντός και εκτός Αθηνών. Κομμάτι τους συμπεριλήφθηκε στο soundtrack της ταινίας "The approaching of the Hour", ενώ έχουν εμφανιστεί ως support για συγκροτήματα όπως οι Placebo και οι Kaiser Chiefs. Αυτό τον καιρό η μπάντα ηχογραφεί το πρώτο της full length album στο studio της Sonic Playground.

    Modrec: Οι συναυλίες τους έχουν αποσπάσει ενθουσιώδεις κριτικές από τον εγχώριο τύπο, ενώ οι πιο ξεχωριστές στιγμές τους ήταν οι εμφανίσεις τους στο Gagarin το 2005 και το 2007, στο REC της Πάτρας και η πρόσφατη εμφάνιση τους (Mάιος 2007) στο Λονδίνο και συγκεκριμένα στο bar "TheFly". Τραγούδια τους υπάρχουν σε releases της Spinalonga, της Tobruk/Ektopia και της SonicPlayground. Τον Μάρτιο του 2008 κυκλοφόρησε το πρώτο full length album τους με τίτλο "ArtNaive" του οποίου η παραγωγή έγινε από τους ίδιους τους modrec και τον Ottomo. Οι ηχογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν στα Fabliquid Studios το 2007, τις μίξεις ανέλαβε ο Alex Newport στο Metropolitan Sound της Νέας Υόρκης και το mastering o Jeff Lipton στο Peerless Mastering της Βοστώνης.

    Σάββατο 21 Ιουνίου

    The Liarbirds: Αγαπούν και σέβονται ισότιμα την ποπ και το ροκ, το σήμερα και το χθες... Στη σύνθεση τους (4 EΈλληνες/1 Βρετανός) υπάρχει παρελθόν και παρόν σε σχήματα όπως Pillow, Matisse, Echo Tattoo. Ως τώρα έχουν κυκλοφορήσει διαδικτυακά το ΕΡ "Four Thoughts" ενώ είναι έτοιμη η κυκλοφορία ενός 2ου (Second Quartet). Άνοιξαν τις συναυλίες των Hidden Cameras, Damon&Naomi, Art Brut, The Red Krayola, Masters Of Disguise.

    The Model Spy: Δημιουργήθηκαν από τις στάχτες των Paraffin το φθινόπωρο του 2004 και πήραν τη σημερινή τους μορφή το χειμώνα του 2006-2007 οπότε και ηχογραφήθηκε το πρώτο demo. Έχουν γράψει μουσική για τις ταινίες Souvenirs του Αλέξανδρου Κακανιάρη (φεστιβάλ Δράμας, Νύχτες Πρεμιέρας, φεστιβάλ Δανίας, φεστιβάλ Κορσικής) και «Υπερωρίες» της Νικολέτας Λεούση. Κομμάτι τους συμπεριλαμβάνεται στη συλλογή που συνοδεύει την ταινία της Γκρατσιέλας Κανέλου "The Approaching of the Hour", όπως επίσης και στην συλλογή της Καναδικής εταιρείας TBM "a tribute to Television Personalities volume 3".

    The TENS: Το μουσικό τους στυλ κινείται στο post punk - indie με επιρροές και από διάφορα άλλα μουσικά είδη όπως ψυχεδέλεια, ποπ, αβαντ γκαρντ κτλ. Οι συναυλίες τους χαρακτηρίζονται από δυναμική παρουσία και ενέργεια. My Wet Calvin: Shoegaze νωθρότητα, θόρυβος που εξευμενίζεται μέσα από ποπ φόρμες και μερικές πραγματικά χαοτικές εμφανίσεις από ένα συγκρότημα που λίγο πριν ανέβει στη σκηνή οικειοποιείται αλλόκοτα πτυχές της punk κουλτούρας, φορώντας τις πιο παράξενες στολές των αθηναϊκών βεστιαρίων. Οι My Wet Calvin ηχογραφούν στο σπίτι, μοιράζουν τα πονήματα τους δωρεάν, υπό μορφή χειροποίητων EP και εξαντλούν τα όρια της DIY ειλικρίνειας.

    The Fuzzy Nerds: Οι fuzzy nerds είναι μιά post-alternative και αρκετά πειραματική indie μπάντα, που έχει ως τώρα κυκλοφορήσει 3 album (bloody fat 1998, a thought about princes 2000, happy fuzzy thinkin 2007) και ένα ep. (Lucifair 2003) για λογαριασμό των fuckingreat, grabber records και tmc music αντίστοιχα. Έχοντας σχηματιστεί το 1994, οι fuzzy nerds αποτελούνται από τρία μέλη: Πέτρος Βυζούκης: κιθάρες/φωνητικά /μελλόντικα/noise/programming/παιδικό πιάνο, Μαρία Χολέβα: μπάσο/φωνητικά/κιθάρες, Κώστας Δημητρίου: τύμπανα/pads/μεταλλόφωνο

    Bios - Viewsik

    Το Bios σε συνεργασία με την ΑΣΚΤ παρουσιάσουν, την θεματική δράση Viewsik. Μια τριήμερη εκδήλωση αφιερωμένη εξολοκλήρου στην διασύνδεση ήχου και εικόνας. Η σχέση τους θα διερευνηθεί, θα αποδομηθεί και θα επανασυντεθεί. Το Viewsik είναι η δράση μέσω της οποίας η μουσική βιώνεται ως ταυτόχρονη εμπειρία όλων των αισθήσεων.

    Είναι ένα διεξοδικό αφιέρωμα στην δημιουργία τοπίων εικόνας- ήχου με χρήση διαφορετικών δράσεων και μέσων, μέσα από κινηματογραφικές προβολές με θεματική την μουσική και όχι μόνο.

    Το Viewsik περιλαμβάνει μουσικά ντοκυμαντέρ από διαφορετικές δεκαετίες που μέσα από τον κινηματογραφικό φακό μεταφέρουν την αγάπη των δημιουργών τους για την μουσική, ειδικά αφιερώματα σε σημαντικούς καλλιτέχνες που έχουν καθορίσει την εικόνα της μουσικής, πειραματικά φιλμ που εξερευνούν την σχέση μεταξύ εικόνας και ήχου και αντίστροφα, και μουσικά video clips από όλο τον κόσμο που ξεχωρίζουν για την πρωτοτυπία και την ευφάνταστη χρήσης της εικόνας που συνεχώς ανανεώνεται. Εκτός από τις προβολές το Viewsik περιλαμβάνει εκθέσεις, συζητήσεις με ειδικούς προσκεκλημένους, συναυλίες, VJ & DJ sets.

    To Viewsik είναι μια προφανής σύνδεση ανάμεσα στο οπτικό και το ακουστικό νεύρο. Το Viewsik σχηματοποιεί μνήμες. Και οι μνήμες δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μίγμα αισθήσεων που παίρνουν την μορφή αποσπασματικών εικόνων.

    Και επειδή θ ακολουθήσουν πολλά ακόμα . έχετε τ αφτιά σας ανοιχτά!!


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 20 June 2008 - 16:50:22 UTC