Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-06-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εξυγίανση της πετρελαιαγοράς
  • [02] Σε ύφεση οι πυρκαγιές
  • [03] Αφέθηκε ελεύθερος ο επιχειρηματίας Γ. Μυλωνάς
  • [04] Σκόπια: Αυτοκτόνησε ο δημοσιογράφος σίριαλ-κίλερ
  • [05] Πακιστάν: Κρούσματα του Η5Ν1 σε πτηνοτροφείο
  • [06] Διαπραγματεύσεις Σοσιαλιστών-Τάντιτς για το σχηματισμό Κυβέρνησης
  • [07] Αυστραλία: Το Υπουργείο Παιδείας πλήρωσε ακριβά το "ηλίθια ξανθιά"
  • [08] Τουρκία: Σύγκρουση τρένου με λεωφορείο
  • [09] Φιλιππίνες: Εντοπίστηκαν ζωντανοί 28 ναυαγοί
  • [10] Aιματηρή συμπλοκή στις Μαλάδες Ηρακλείου

    [01] Οικονομία

    Δεν αυξάνεται η παραγωγή πετρελαίου

    Εξυγίανση της πετρελαιαγοράς

    23/6/2008 8:39:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μεγαλύτερη διαφάνεια και ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών είναι απαραίτητη προκειμένου να σταθεροποιηθεί η αγορά του πετρελαίου, εκτιμά στο τελικό ανακοινωθέν της η έκτακτη διάσκεψη για το πετρέλαιο της Τζέντα που διεξήχθη στη Σαουδική Αραβία, η οποία διοργάνωσε τη διάσκεψη, της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (AIE), του Διεθνούς Φόρουμ Ενέργειας (IEF) και του Οργανισμού Πετρελαιο-εξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ).

    Επίσης, η διάσκεψη εκτίμησε ότι είναι "απαραίτητο" να αυξηθούν οι επενδύσεις, ώστε έτσι να μεγαλώσει η ικανότητα παραγωγής και διύλισης, σύμφωνα με το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβίας.

    "H ύπαρξη συμπληρωματικής δυναμικότητας στην αλυσίδα παραγωγής είναι σημαντική για τη σταθερότητα της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου", αναφέρει το ανακοινωθέν.

    "Κατά συνέπεια, μία ενδεικνυόμενη αύξηση των επενδύσεων, είναι απαραίτητη προκειμένου να διασφαλισθεί πως οι αγορές θα είναι εγκαίρως και κατάλληλα εφοδιασμένες", διευκρινίζεται στο ανακοινωθέν.

    Στο ανακοινωθέν δεν χρησιμοποιείται ο όρος κερδοσκοπία, ως στοιχείο που ερμηνεύει την εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου τους τελευταίους μήνες, αλλά, υπογραμμίζεται ότι "η διαφάνεια και η ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών πρέπει να βελτιωθεί με μέτρα που θα αποσκοπούν στη συλλογή περισσότερων δεδομένων για τις δραστηριότητες των κεφαλαίων αναφοράς και προκειμένου να εξεταστούν οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των αγορών του αργού πετρελαίου.

    Τα κεφάλαια αναφοράς είναι χρηματοπιστωτικά μέσα που ακολουθούν την πρόοδο των δεικτών και αντανακλούν την εξέλιξη ενός πανεριού πρώτων υλών. Στη δραστηριότητά τους ορισμένοι αποδίδουν -εν μέρει- την ευθύνη για την άνοδο των τιμών.

    "Οι συμμετέχοντες αναγνωρίζουν πως η κατάσταση απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες από όλα τα μέρη, τις χώρες παραγωγούς και τις καταναλώτριες χώρες, την πετρελαϊκή βιομηχανία και τους άλλους ενδιαφερόμενους παράγοντες, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της διεθνούς αγοράς πετρελαίου, προς όφελος όλων", συνεχίζει το ανακοινωθέν.

    Στο επίσημο ανακοινωθέν τους οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη δεν έκαναν λόγο για καμία πρόθεση να αυξήσουν άμεσα την παραγωγή.

    Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες μία αύξηση της τάξεως των 200.000 βαρελιών ημερησίως στη δική της παραγωγή.

    Επίσης, οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στην πρόταση του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος ήταν παρών στην Τζέντα, να διοργανώσει μία επόμενη διάσκεψη στο Λονδίνο έως τα τέλη του έτους.

    [02] Κοινωνία

    Προειδοποίηση της γγ Πολιτικής Προστασίας

    Σε ύφεση οι πυρκαγιές

    23/6/2008 9:06:00

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σε ύφεση βρίσκονται δεκάδες πυρκαγιές που ξέσπασαν σε διάφορες περιοχές της χώρας. Τα σοβαρότερα μέτωπα εκδηλώθηκαν σε Αχαΐα, Μενίδι και Μαλαδένδρι Αργολίδας. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την ΕΜΥ οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι εντάσεως 6 με 7 και κατά τόπους 8 μποφόρ στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο θα εξασθενήσουν βαθμιαία και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά. Η γγ Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι πολύ ισχυροί άνεμοι που διατηρούνται καθιστούν και τη σημερινή ημέρα πολύ δύσκολη.

    [03] Κοινωνία

    Αφέθηκε ελεύθερος ο επιχειρηματίας Γ. Μυλωνάς

    23/6/2008 8:36:00 (Τελευταία ενημέρωση: 23/6/2008 11:03:02)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μετά από 14 ημέρες ομηρίας, οι απαγωγείς του, άφησαν ελεύθερο τον πρόεδρο του ΣΕΒ Βορείου Ελλάδος Γιώργο Μυλωνά, ο οποίος επέστρεψε στο σπίτι του στις 1:15 μετά τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας οδήγησε κλεμμένο αυτοκίνητο μάρκας BMW, που του έδωσαν οι απαγωγείς, πιθανόν από περιοχή της Πιερίας ή των Γιαννιτσών ή της Βέροιας. Ασάφεια επικρατεί για το πραγματικό οικονομικό ύψος των λύτρων που κατέβαλε η οικογένεια, ενώ ο κ. Μυλωνάς, είναι καλά στην υγεία του. Από την πρώτη στιγμή της απελευθέρωσής του, βρέθηκαν κοντά του, συγγενείς και φίλοι του.

    [04] Κόσμος

    Βυθίζοντας το κεφάλι του σε κουβά με νερό

    Σκόπια: Αυτοκτόνησε ο δημοσιογράφος σίριαλ-κίλερ

    23/6/2008 11:29:00

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ο δημοσιογράφος της ΠΓΔΜ Βλάντο Τάνεσκι που κατηγορείτο για την άγρια δολοφονία τουλάχιστον τριών γυναικών αυτοκτόνησε στο κελί του, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. "Ο Βλάντο Τάνεσκι αυτοκτόνησε. Βύθισε το κεφάλι του σε έναν κουβά με νερό. Δεν ξέρουμε πώς κανένας από τους συγκρατούμενους ή τους φύλακες δεν παρατήρησε τι έκανε. Τελείωσε όπως σε μια ταινία τρόμου", δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Ιβο Κότεφσκι.

    Ανταποκριτής στο Κίτσεβο επί σειρά ετών, ο Βλάντο Τάνεσκι, 56 ετών, συνελήφθη την Παρασκευή με την κατηγορία ότι απήγαγε, βίασε και δολοφόνησε τουλάχιστον τρεις γυναίκες, πριν τεμαχίσει τα πτώματά τους και τα διασπείρει κλεισμένα σε πλαστικές σακούλες. Εξετάσεις DNA επιβεβαίωσαν ότι ο Βλάντο Τάνεσκι ήταν αναμεμειγμένος στις δολοφονίες.

    Ο Βλάντο Τάνεσκι κάλυπτε δημοσιογραφικά τις δολοφονίες για τον τοπικό τύπο και προκάλεσε τις υποψίες της αστυνομίας επειδή ανέφερε στα ρεπορτάζ του λεπτομέρειες που δεν είχαν ανακοινωθεί.

    Η αστυνομία θεωρεί ότι ο δημοσιογράφος, ο οποίος ήταν ανταποκριτής της παλαιότερης εφημερίδας της χώρας, της Nova Makedonija και άλλα μέσα των Σκοπίων, είναι πιθανόν να έχει σκοτώσει ακόμη μια γυναίκα, η οποία αγνοείται.

    [05] Υγεία

    Πακιστάν: Κρούσματα του Η5Ν1 σε πτηνοτροφείο

    23/6/2008 11:23:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Κρούσματα του θανατηφόρου στελέχους Η5Ν1 του ιού της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκαν σε κοτόπουλα πτηνοτροφείου στο Πακιστάν και τουλάχιστον 25 άνθρωποι τέθηκαν σε καραντίνα, δήλωσαν σήμερα κυβερνητικοί αξιωματούχοι σύμφωνα με τους οποίους όμως κανένας άνθρωπος δεν μολύνθηκε. Η πέμπτη εστία της νόσου στη χώρα, εντοπίσθηκε σε πτηνοτροφείο της πόλης Σουάμπι, περίπου 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Ισλαμαμπάντ. Σύμφωνα με αξιωματούχο του Υπουργείου Εμπορίου, περίπου 4.500 πουλερικά σφαγιάστηκαν και η περιοχή απολυμάνθηκε. Το Δεκέμβριο, το Πακιστάν επιβεβαίωσε τον πρώτο θάνατο ανθρώπου από τη γρίπη των πτηνών στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

    [06] Κόσμος

    Διαπραγματεύσεις Σοσιαλιστών-Τάντιτς για το σχηματισμό Κυβέρνησης

    23/6/2008 11:19:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Με τον Πρόεδρο της Σερβίας και ηγέτη του συνδυασμού "Ευρωπαϊκή Σερβία" Μπόρις Τάντιτς, συναντήθηκαν χθες Κυριακή ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας (SPS) Ίβιτσα Ντάτσιτς και οι πολιτικοί του σύμμαχοι Γιόβαν Κρικομπάμπιτς (Κόμμα Συνταξιούχων - PUPS) και Ντράγκαν Μάρκοβιτς (Ενωμένη Σερβία-JS). Κατά την συνάντηση αυτή συζήτησαν λεπτομέρειες της συνεργασίας για το σχηματισμό Κυβέρνησης . Οι δύο ηγεσίες, προχθές Σάββατο, συμφώνησαν επί της αρχής για το σχηματισμό Κυβέρνησης συνασπισμού ενώ, χθες, καθορίστηκαν οι προτεραιότητες και έγινε λόγος για την κατανομή των Υπουργείων. Από το Δημοκρατικό Κόμμα (DS) ανακοινώθηκε ότι οι χθεσινοβραδινές συνομιλίες με τους σοσιαλιστές επικεντρώθηκαν στους προγραμματικούς στόχους της νέας Κυβέρνησης και σημειώθηκε ταύτιση απόψεων.

    Σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκε και η "πίτα" των Υπουργείων ενώ η ηγεσία των σοσιαλιστών φέρεται να διεκδικεί δύο θέσεις αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και τα Υπουργεία Εσωτερικών, Ενέργειας, Παιδείας και Δημοσίων Έργων.

    Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και σήμερα και δεν αποκλείεται μέσα στην εβδομάδα να υπογραφεί η συμφωνία για συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο μεταξύ των σοσιαλιστών και των αποκαλούμενων φιλοευρωπαίων.

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, μία ημέρα μετά την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, στις 11 Μαΐου, άρχισε διαπραγματεύσεις με το εθνικιστικό Ριζοσπαστικό Κόμμα Σερβία και τον πολιτικό συνδυασμό του οποίου ηγείται ο απερχόμενος πρωθυπουργός Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα. Οι συνομιλίες αυτές οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο μετά την άρνηση του Κοστούνιτσα να αποδεχθεί την υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που ζητούσαν οι σοσιαλιστές.

    Προχθές, το Σοσιαλιστικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διαπραγματεύσεις με τα κόμματα που συνθέτουν το αποκαλούμενο "εθνικό πολιτικό μέτωπο" και αρχίζει διαπραγματεύσεις με τον συνδυασμό του οποίου ηγείται ο Μπόρις Τάντιτς.

    [07] Παράξενα

    Αυστραλία: Το Υπουργείο Παιδείας πλήρωσε ακριβά το "ηλίθια ξανθιά"

    23/6/2008 11:06:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την επόμενη φορά που θα πείτε ένα αστείο για τις ξανθιές ή θα κάνετε κάποιον υπαινιγμό σε βάρος τους, σκεφτείτε το καλά! Το Υπουργείο Παιδείας της Βικτόριας στην Αυστραλία υποχρεώθηκε να πληρώσει αποζημίωση -δεν έγινε γνωστό το ποσόν- και να ζητήσει συγγνώμη από μια μαθήτρια, επειδή ο δάσκαλός της την αποκάλεσε "ηλίθια ξανθιά". Η μαθήτρια άλλαξε τάξη και ο δάσκαλός στάλθηκε σε ειδικούς για "σωφρονισμό".

    [08] Κόσμος

    Εννέα νεκροί και τρεις τραυματίστηκαν

    Τουρκία: Σύγκρουση τρένου με λεωφορείο

    23/6/2008 10:49:00

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τρεις τραυματίστηκαν στην Τουρκία όταν αμαξοστοιχία συγκρούστηκε με μινιμπάς που προσπάθησε να διασχίσει τις ράγες, αγνοώντας το απαγορευτικό σήμα, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Εταιρεία Σιδηροδρόμων TCDD. Το δυστύχημα συνέβη στη διάρκεια της νύχτας κοντά στην πόλη Νουρντάγκι, στην επαρχία Γκαζιαντέπ της νοτιοδυτικής Τουρκίας. Το μινιμπάς θέλησε να περάσει αγνοώντας το ηχητικό και το φωτεινό σήμα που προειδοποιούσε για την έλευση της αμαξοστοιχίας. Ο οδηγός του επέζησε του δυστυχήματος.

    [09] Κόσμος

    Φιλιππίνες: Εντοπίστηκαν ζωντανοί 28 ναυαγοί

    23/6/2008 9:01:00 (Τελευταία ενημέρωση: 23/6/2008 11:29:09)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είκοσι οκτώ ναυαγοί από επιβατηγό πορθμείο, το οποίο βυθίστηκε κατά τη διάρκεια τυφώνα στις κεντρικές Φιλιππίνες, εντοπίσθηκαν ζωντανοί και διασώθηκαν, μετέδωσαν τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί. Η ομάδα των ναυαγών κατόρθωσε να φθάσει έως ένα μικρό χωριό στην επαρχία Κεζόν, στο κέντρο του αρχιπελάγους, αφού πάλεψαν με τα κύματα για ένα 24ωρο, μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός DZBB. Αρχικά ήταν 30, όμως δύο εξέπνευσαν, προσθέτει η ίδια πηγή. Με τους νέους διασωθέντες, ο αριθμός των επιζώντων ανέρχεται στους 32. Τέσσερα άτομα είναι επιβεβαιωμένα νεκρά, ενώ άλλα 800 αγνοούνται μετά τη βύθιση του MV Princess of Stars εξαιτίας του τυφώνα Φενγκσέν. Εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν ίχνη ζωής στο επιβατηγό πορθμείο. Ο ίδιος δήλωσε ότι πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των Φιλιππίνων προσέγγισαν το ναυάγιο το απόγευμα της Κυριακής αναζητώντας επιζώντες. "Πλησιάσαμε το ναυάγιο και αρχίσαμε να προκαλούμε θορύβους για να δούμε αν τυχόν υπάρχει κάποιος ζωντανός μέσα", δήλωσε ο πλωτάρχης Εντγκαρντ Αρεβάλο και πρόσθεσε ότι "δυστυχώς δεν υπήρξε απάντηση". Δύτες του Πολεμικού Ναυτικού αναμένεται αργότερα να εισέλθουν στο ναυάγιο για να διαπιστώσουν μήπως υπάρχουν επιβάτες που επέζησαν σε αεροθύλακες. Στη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου σπεύδει και αμερικανικό πολεμικό πλοίο μετά από πρόταση της πρέσβειρας των ΗΠΑ στις Φιλιππίνες, Κρίστι Κένι. Το MV Princess of the Stars, το οποίο μετέφερε 626 επιβάτες, μεταξύ των οποίων 50 παιδιά και 121μελές πλήρωμα βυθίστηκε το μεσημέρι του Σαββάτου από τα τεράστια κύματα που προκάλεσε ο τυφώνας Φενγκσέν.

    [10] Κοινωνία

    Aιματηρή συμπλοκή στις Μαλάδες Ηρακλείου

    23/6/2008 8:13:00

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    άνοιξαν πυρ εναντίον τους με καλάζνικοφ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με βαρύτατη εγκεφαλική κάκωση νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου, ο ένας από τους τρεις αστυνομικούς που τραυματίστηκαν μετά την επίθεση που δέχθηκαν με Καλάσνικοφ από χασισοκαλλιεργητές στις Μαλάδες Ηρακλείου. Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύονται και οι άλλοι δυο αστυνομικοί οι οποίοι έχουν τραυματισθεί ελαφρύτερα στην ωμοπλάτη και το πόδι κατά την ίδια επίθεση και έχουν υποβληθεί σε επεμβάσεις. Η υγεία τους σύμφωνα με του γιατρούς δεν εμπνέει ανησυχία. Στο μεταξύ η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και την σύλληψη των δραστών της αιματηρής επίθεσης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 23 June 2008 - 8:50:24 UTC