Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-06-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άκαρπες οι έρευνες
  • [02] Συνομιλίες Ν. Μπακογιάννη - Κ. Ράις
  • [03] Αιματηρή έκρηξη
  • [04] Το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιου στη Βουλή
  • [05] Ανάκληση βρεφικού υπνόσακου
  • [06] Προτεραιότητα των Γάλλων το περιβάλλον
  • [07] Ομιλία Α. Τσίπρα στον Κορυδαλλό
  • [08] Επεισοδιακή συνέλευση
  • [09] 10 χρόνια "Δρόμοι της Αθήνας"

    [01] Κοινωνία

    2η ημέρα: Ηράκλειο Κρήτης

    Άκαρπες οι έρευνες

    24/6/2008 21:25:00 (Τελευταία ενημέρωση: 24/6/2008 22:12:07)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με προσαγωγές υπόπτων, καταθέσεις και στοιχεία από τον τόπο της αιματηρής συμπλοκής της χασισοφυτείας στις Μαλάδες Κρήτης, προσπαθούν οι αστυνομικοί να βρεθούν όσο το δυνατό πιο γρήγορα κοντά στον αδίστακτο δράστη. Κρίσιμη αλλά σταθερή παραμένει η κατάσταση του του 38χρονου αστυφύλακα της Δίωξης Ναρκωτικών, Θεόδωρου Γεννιτσαρίδη που τραυματίστηκε στο κεφάλι. Σοβαρή αλλά σταθερή, κρίνεται και η κατάσταση της υγείας του δεύτερου τραυματία αστυνομικού, ενώ εκτός κινδύνου, νοσηλεύεται στην ορθοπεδική κλινική του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου, ο τρίτος.

    Στο νοσοκομείο μετέβη από την Αθήνα ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Παπαγεωργίου , επικεφαλής κλιμακίου γιατρών για να εξετάσουν την πορεία της υγείας των τραυματιών αστυνομικών. "Η Πολιτεία είναι εδώ. Θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την πλήρη αποκατάσταση της υγείας των συνανθρώπων μας αστυνομικών, που νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου". Αυτό δήλωσε ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Παπαγεωργίου αμέσως μετά το τέλος της ευρείας σύσκεψης, η οποία έγινε υπό την προεδρία του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου και είχε θέμα την καλύτερη και πλέον αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης των αστυνομικών, που νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο από προχθές, μετά την αιματηρή συμπλοκή.

    Ο Υφυπουργός Υγείας, έφτασε στο Ηράκλειο της Κρήτης συνοδευόμενος από τον Διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου "ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ" κ. Καραμπίνη, τον καθηγητή Αγγειοχειρουργικής του Λαϊκού Νοσοκομείου κ. Λιάπη και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας - Διευθυντή Νευροχειρουργικής του Ερυθρού Σταυρού κ. Βάρσο. Ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι "διαπιστώθηκε, ότι η αντιμετώπιση από ιατρικής πλευράς είναι άριστη, ενώ όλοι οι διακεκριμένοι συνάδελφοι γιατροί, που συμμετείχαν στη σύσκεψη συμφώνησαν επί της αγωγής, που ακολουθείται". Και συμπλήρωσε: "τα δύο περιστατικά είναι ιδιαιτέρως κρίσιμα και είναι πολύ νωρίς ακόμη, για να προβούμε σε οποιαδήποτε πρόβλεψη. Είμαι βέβαιος, πως οι συνάδελφοι γιατροί θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η υγεία τους, ώστε να επιστρέψουν στις οικογένειές τους". Μετά το τέλος της σύσκεψης ο Υφυπουργός και οι θεράποντες γιατροί ενημέρωσαν λεπτομερώς τους συγγενείς των νοσηλευόμενων τραυματιών.

    Στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας, εστάλησαν διάφορα αντικείμενα που βρέθηκαν στον τόπο της επίθεσης ώστε να εξεταστούν για γενετικό υλικό. Οι έρευνες στο Ηράκλειο και την ευρύτερη περιοχή συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς.

    Εν τω μεταξύ, οι αστυνομικοί που δέχτηκαν την επίθεση, θα δουν και φωτογραφικό υλικό υπόπτων μήπως αναγνωρίσουν τον δράστη της επίθεσης.

    Δηλώσεις Παπακωνσταντίνου για εγκληματικότητα

    Στο θέμα της επίθεσης κατά των τριών αστυνομικών αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι παρά τις εξαγγελίες που είχαν γίνει με αφορμή την υπόθεση των Ζωνιανών, "ξανακύλησε αίμα αστυνομικών", ενώ "με νέες ανακοινώσεις ο υπουργός Εσωτερικών μας λέει ότι ο νόμος και η τάξη θα επιβληθούν". "Φαινόμενα εγκληματικότητας όπως αυτό δεν καταπολεμούνται με ανακοινώσεις, αλλά μόνο με σχέδιο, πολιτική βούληση και όταν η κυβέρνηση δίνει το παράδειγμα και αυτό δίνεται όταν αποδοκιμάζεται, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα, η εμπλοκή στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού σε μια παρόμοια υπόθεση, ο οποίος κατηγορείται για υπόθαλψη εγκληματία σε υπόθεση ναρκωτικών" τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    [02] Κόσμος

    Για ΠΓΔΜ και Κυπριακό

    Συνομιλίες Ν. Μπακογιάννη - Κ. Ράις

    24/6/2008 20:28:00

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με αντικείμενο την πορεία των διαπραγματεύσεων για το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αλλά και το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και για το λεγόμενο "Visa Waver", την εξαίρεση των Ελλήνων πολιτών δηλαδή από τη διαδικασία χορήγησης θεώρησης εισόδου στις ΗΠΑ, συζήτησαν στη Γερμανία, η υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη με την αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις. Όπως δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης η κ. Μπακογιάννη, για το θέμα της ονομασίας δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για επίλυση του προβλήματος μέχρι την 9η Ιουλίου και ότι από πλευράς ΗΠΑ δεν ετέθη καν τέτοιο θέμα. Ο χαρακτήρας της συζήτησης επί του προκειμένου ήταν "ενημερωτικός", ενόψει και της έλευσης του ειδικού απεσταλμένου Μάθιου Νίμιτς στην Αθήνα την Πέμπτη και στη συνέχεια στα Σκόπια. Τέλος η κ. Μπακογιάννη δήλωσε: "Εξέφρασα την ελπίδα, οι διαπραγματεύσεις αυτές να έχουν αίσιο τέλος, ελπίζοντας ότι και η πλευρά των Σκοπίων θα εγκαταλείψει την προεκλογική ρητορική και θα μπει στην ουσία των διαπραγματεύσεων".

    [03] Κόσμος

    Βαγδάτη, Ιράκ

    Αιματηρή έκρηξη

    24/6/2008 22:44:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Τέσσερις Αμερικανοί, ένας Ιταλός και έξι Ιρακινοί σκοτώθηκαν σήμερα από έκρηξη βόμβας στο πολυπληθές σιιτικό προάστιο Σαντρ Σίτι, έδρα του σιίτη ριζοσπάστη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ, σύμφωνα με νέο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα από την αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη. Συγκεκριμένα έκρηξη βόμβας προκάλεσε σήμερα το θάνατο 11 ανθρώπων, περιλαμβανομένων δύο αμερικανών στρατιωτών και δύο εργαζομένων στην αμερικανική πρεσβεία, καθώς και ενός Ιταλού ιρακινής καταγωγής που εργαζόταν επίσης στην αμερικανική πρεσβεία στον τομέα της άμυνας. Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η έκρηξη σημειώθηκε στη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της συνοικίας Σαντρ Σίτι.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας και του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών, από την ίδια έκρηξη τραυματίστηκαν σοβαρά και δέκα Ιρακινοί.

    Σε ένοπλους σιίτες επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση ο αμερικανικός στρατός. Η Τεχεράνη αρνείται τις κατηγορίες. Η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από καμικάζι βομβιστή, ωστόσο ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε πως ένας ύποπτος, ο οποίος αποδείχθηκε θετικός όταν εξετάστηκε για υπολείμματα εκρηκτικών ουσιών, συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από τον τόπο της έκρηξης. Αυτό σημαίνει πως η βόμβα είχε τοποθετηθεί μέσα στο κτίριο.

    [04] Πολιτική

    Διήμερη συζήτηση

    Το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιου στη Βουλή

    24/6/2008 22:29:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Ολοκληρώνεται το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή η διήμερη συζήτηση και η έγκριση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος. Στην ομιλία του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς τόνισε ότι η ολοκλήρωση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού συνιστά μια από τις σημαντικότερες διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες και πρόσθεσε ότι μερικά από τα μέτρα και τους στόχους του είναι η ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου στα επόμενα χρόνια και η ολοκλήρωση του Δασολογίου μέσα στην επόμενη τετραετία. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ζητήθηκε η απόσυρση του και η έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, κάτι το οποίο απέρριψε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ λέγοντας ότι υπήρξε εκτεταμένη και διεξοδική διαβούλευση, τόσο με την κοινωνία όσο και με τους φορείς.

    [05] Κοινωνία

    ΙΚΕΑ

    Ανάκληση βρεφικού υπνόσακου

    24/6/2008 20:48:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ανακαλούνται βρεφικοί υπνόσακοι BARNSLIG που παράγονται στην Ινδον ησία και πωλούνται από τον Απρίλιο του 2008 σε όλες τις αγορές εκτός των Η.Π.Α., του Καναδά και των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η IKEA καλεί τους καταναλωτές που έχουν αγοράσει το βρεφικό υπνόσακο BARNSLIG να το επιστρέψουν στο τοπικό τους κατάστημα ΙΚΕΑ για να τους επιστραφεί η ισόποση αξία αγοράς. Η ΙΚΕΑ έλαβε δύο αναφορές από πελάτες της ότι με τη χρήση, η βάση (stop) του φερμουάρ έχει αποκολληθεί. Αυτό είναι πιθανό να σημαίνει ότι μπορεί να αποκολληθεί και το συρόμενο μέρος του φερμουάρ. Τα δύο αυτά κομμάτια μπορούν να προκαλέσουν πνιγμό στα μικρά παιδιά. Κανένας τραυματισμός δεν έχει αναφερθεί. Οι πελάτες που έχουν το βρεφικό υπνόσακο BARNSLIG με ένδειξη ημερομηνίας 0745 μέχρι 0824, καλούνται να το επιστρέψουν στο τοπικό κατάστημα ΙΚΕΑ. Η ημερομηνία βρίσκεται σε ετικέτα ραμμένη στο εσωτερικό του υπνόσακου.

    Η ανάκληση στην Ελλάδα αφορά 1197 τεμάχια, εκ των οποίων τα 515 έχουν διατεθεί σε καταναλωτές ενώ τα υπόλοιπα 682 έχουν ήδη αποσυρθεί από τα σημεία πώλησης.

    Για περισσότερες πληροφορίες οι πελάτες μπορούν να καλέσουν το τηλεφωνικό κέντρο της ΙΚΕΑ στο 801 11 22722.

    [06] Κόσμος

    Γαλλία

    Προτεραιότητα των Γάλλων το περιβάλλον

    24/6/2008 20:29:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Για το 63% των Γάλλων, το περιβάλλον αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της εξαμηνιαίας προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που το Παρίσι θα αναλάβει την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της TNS Sofres που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα. Ακολουθούν σχεδόν με ίσα ποσοστά η μεταρρύθμιση της κοινής αγροτικής πολιτικής (36% των ερωτηθέντων), η μεταναστευτική πολιτική (33%) και η πολιτική ασφάλειας και Άμυνας (32%). Μόνο το 17% των ερωτηθέντων υποστηρίζει την Μεσογειακή Ένωση (UPM) την οποία υποστηρίζει σθεναρά o πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, και θα ξεκινήσει στις 13 Ιουλίου στο Παρίσι, σύμφωνα με την μελέτη αυτή στην οποία επίσης αναφέρεται ότι το σχέδιο αυτό "προωθήθηκε πρόσφατα" και δεν "έχει γίνει ακόμη απόλυτα κατανοητό".

    Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση, ενώ απομένει μια εβδομάδα έως την έναρξη της γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ, μόνο το 33% των Γάλλων έχει ακούσει να ομιλούν με σαφήνεια για την (UPM), το 33% έχει ακούσει κάποιες γενικές και αόριστες συζητήσεις, ενώ το 34% δεν έχει ακούσει τίποτα για το θέμα αυτό. Οι ερωτηθέντες φαίνονται μάλλον αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα της προεδρίας αυτής, κρίνοντάς την σε ποσοστό 39% θετική για την Γαλλία και σε 40% θετική για την ΕΕ, σε σχέση με ένα 18% που πιθανολογεί ότι θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για την Γαλλία και 14% για την Ευρώπη.

    [07] Πολιτική

    Κυριάρχησε το θέμα της Siemens

    Ομιλία Α. Τσίπρα στον Κορυδαλλό

    24/6/2008 20:06:00 (Τελευταία ενημέρωση: 24/6/2008 23:14:07)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Πολιτική ομιλία στον Κορυδαλλό, με θέμα "Με την Αριστερά για τις μεγάλες ανατροπές", πραγματοποίησε το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Όπως ήταν επόμενο το θέμα της Siemens ήταν από τα κυρίαρχα στον ομιλία του κ. Τσίπρα, ο οποίος τόνισε ότι: "Αυτές της ημέρες, βλέπουμε τα κόμματα εξουσίας και το σύστημα σε πανικό. Το καράβι του δικομματισμού μπάζει νερά από παντού. Και όλοι τρέμουν για το τι άλλο πρόκειται να βγει στην επιφάνεια. Λογικά κανένας δεν θα έπρεπε να εκπλήσσεται. Σήμερα επιβεβαιώνεται κάτι που όλοι ήξεραν. Ότι το πολιτικό σύστημα τα τελευταία χρόνια στηρίχθηκε στην απόλυτη αδιαφάνεια και την ανυποληψία. Ο κόσμος το είχε τούμπανο και για τις συμβάσεις του ΟΤΕ και για τα συστήματα ασφαλείας των Αγώνων και για ένα σωρό άλλα πράγματα για τα οποία κάποτε θα μάθουμε. Αλλά δεν ίδρωνε το αυτί τους. Ιδρώνει τώρα που έρχονται στο φως ονόματα και ποσά. Γιατί το σύστημα εξουσίας, που υπηρετήθηκε και από τα δύο μεγάλα κόμματα, βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στα προσχήματα. Κάθε κυβέρνηση μπορεί να ισχυρίζεται ότι κάνει το καλύτερο για την χώρα και ότι δέχεται κακόπιστες επιθέσεις. Όταν όμως βγαίνουν στη φόρα ονόματα και τιμολόγια, τα προσχήματα καταρρέουν και αρχίζουν και ανοίγουν τα στόματα. Και τότε ολόκληρο το πουλόβερ μπορεί να ξηλωθεί από μια μικρή ακρούλα, όπως η οικοσκευή του ενός, ή η μεσολάβηση του άλλου για τις μίζες".

    Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: "Πρέπει όμως να θυμόμαστε μερικά πράγματα: Το πρώτο που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι η Siemens δεν τα έδινε σε κάποιους έτσι, για δημόσιες σχέσεις. Τα έδινε για να εξασφαλίζει κέρδη από τις δουλειές με το ελληνικό δημόσιο. Επομένως αυτά τα χρήματα για τα οποία ακούμε αυτές τις ημέρες και όλα τα χρήματα για τα οποία θα ακούσουμε στο προσεχές διάστημα, είναι χρήματα του ελληνικού δημοσίου, των ελλήνων φορολογουμένων. Και από ότι φαίνεται, πρόκειται για μια διαρκή δοσοληψία που δεν διαταράχτηκε καθόλου όταν άλλαξε το κόμμα εξουσίας. Το δεύτερο που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι η αποκάλυψη όλης αυτής της ιστορίας, που όπως φαίνεται έχει πάρα πολύ μέλλον, δεν οφείλεται σε μηχανισμούς ελέγχου και διαφάνειας που σχετίζονται με το ελληνικό κράτος. Αν δεν είχε υπάρξει η αντίστοιχη υπόθεση στην Γερμανία, είναι αμφίβολο αν θα είχαμε μάθει οτιδήποτε σχετικό με τις μίζες της Siemens στην χώρα μας. Όπως δεν μάθαμε για τις υποκλοπές. Και όπως κάποιοι δεν θέλουν να μάθουμε για τα δομημένα ομόλογα. Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο το πως, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, που κυβέρνησαν την χώρα, με όρκους στον εκσυγχρονισμό και τις μεταρρυθμίσεις, δεν έχουν θωρακίσει την διαφάνεια με έναν αξιόπιστο ανεξάρτητο μηχανισμό ελέγχου. Προφανώς όχι επειδή δεν μπορούν. Αλλά επειδή δεν θέλουν. Δεν θέλουν να μπλέκεται ένας τέτοιος μηχανισμός στα πόδια τους. Και δεν το θέλουν επειδή ουδέποτε τους ενδιέφερε να συνδυάσουν την ανάπτυξη, με την διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Θεωρούσαν την ανάπτυξη και το δημόσιο συμφέρον πράγματα ασύμβατα μεταξύ τους, και ανταμείφτηκαν πλουσιοπάροχα γι αυτό".

    "Εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο"

    Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας δήλωσε: "Και το τρίτο που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι όλοι αυτοί, που σήμερα τρέμουν για το τι θα τους ξημερώσει αύριο η υπόθεση Siemens, υπήρξαν ιδιαίτερα επιθετικοί και αλαζονικοί απέναντι στην κριτική της αριστεράς, όταν ένοιωθαν ισχυροί. Όταν εμείς φωνάξαμε για τις συμβάσεις του ΟΤΕ, μας είπαν ότι δεν θέλουμε τον εκσυγχρονισμό και το μεγάλο άλμα της χώρας προς τα εμπρός. Όταν φωνάξαμε για το σκάνδαλο του συστήματος ασφαλείας των αγώνων, μας είπαν ότι γκρινιάζουμε, ότι δεν συμπορευόμαστε στην εθνική υπόθεση των πιο ακριβών αγώνων που έγιναν ποτέ. Όταν λέμε ότι τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ εννοούν την οικονομική ανάπτυξη ως το δικαίωμα δέκα μεγάλων εταιρειών να κάνουν ότι θέλουν, μας απαντούν ότι δεν έχουμε ρεαλιστικές προτάσεις και πρόγραμμα. Ναι λοιπόν. Αν το πρόγραμμα είναι να εισπράττουμε το 10% από κάθε δουλειά που υπογράφει το δημόσιο με τη Siemens, να κλέβουμε τα αποθεματικά των ταμείων, να αφήνουμε τα καρτέλ ανεξέλεγκτα, τέτοιο πρόγραμμα δεν έχουμε. Και αν ο ρεαλισμός είναι να μοιράζονται οι κυβερνήσεις τον δημόσιο πλούτο με τις ισχυρές επιχειρήσεις, θα το πούμε άφοβα, τέτοιου είδους ρεαλιστές δεν είμαστε. Γι αυτό και μπορούμε σήμερα να διευρύνουμε την απήχησή μας, να εμπνέουμε τον κόσμο, να επεξεργαζόμαστε ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο, την ώρα που ο δικομματισμός μαζεύει τα κομμάτια του. Την ώρα που τρέμει ακόμα και να ανοίξει τις εφημερίδες κάθε πρωί".

    [08] Κοινωνία

    Στο τμήμα Νομικής του ΑΠΘ

    Επεισοδιακή συνέλευση

    24/6/2008 19:55:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επεισοδιακή ήταν η σημερινή γενική συνέλευση του τμήματος Νομικής του ΑΠΘ, καθώς περίπου 50 φοιτητές, μέλη της ΕΑΑΚ, κράτησαν "όμηρους" για περίπου τρεις ώρες τα περίπου 30 μέλη της συνέλευσης. Σύμφωνα με τον καθηγητή της Νομικής, Νικόλαο Ιντζεσίλογλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνέλευση, οι φοιτητές εισέβαλαν στο αμφιθέατρο και ζήτησαν να αναβληθεί η ψηφοφορία για το θέμα της διανομής των συγγραμμάτων με βάση το νέο νόμο, επικαλούμενοι σχετική απόφαση της γενικής συνέλευσης των φοιτητών. Ακολούθησε ψηφοφορία, κατά την οποία απορρίφθηκε το αίτημα της αναβολής και κατόπιν οι παραπάνω φοιτητές έκλεισαν τις πόρτες και απαγόρευσαν στα μέλη της συνέλευσης να φύγουν. Ωστόσο μετά από τρεις ώρες η κατάσταση εκτονώθηκε.

    [09] Κοινωνία

    Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών

    10 χρόνια "Δρόμοι της Αθήνας"

    24/6/2008 19:51:00 (Τελευταία ενημέρωση: 24/6/2008 20:13:53)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών που είναι η 26η Ιουνίου, αλλά και τα 10 χρόνια λειτουργίας του προγράμματος "Δρόμοι της Αθήνας", έδωσαν την Τρίτη οι "Γιατροί του Κόσμου". Το πρόγραμμα "Δρόμοι της Αθήνας" των Γιατρών του Κόσμου λειτουργεί στο πλευρό εξαρτημένων ατόμων της πρωτεύουσας. Ένα πρόγραμμα που έχει ως στόχο τη μείωση της βλάβης και την παροχή πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας και ψυχοκοινωνικής συμβουλευτικής σε αυτήν την περιθωριοποιημένη ομάδα πληθυσμού. Στα 10 χρόνια λειτουργίας του προγράμματος, οι εθελοντές των Γιατρών του Κόσμου έχουν προσφέρει βοήθεια σε περισσότερους από 25.000 νέους. Φέτος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών αλλά και τη συμπλήρωση μίας 10ετίας λειτουργίας του προγράμματος, ξεκινά μία εκστρατεία ενημέρωσης με βασικό μήνυμα: "Δώστε ήχο στη σιωπή τους!". Με δράσεις ευαισθητοποίησης και πολιτιστικές εκδηλώσεις στο κέντρο της πόλης μας, στην πλατεία Κλαυθμώνος, καλούνται όλοι οι πολίτες να "κάνουν φασαρία" για να σπάσουν τον κύκλο της σιωπής και τον κοινωνικό στιγματισμό που συνοδεύει τους χρήστες. Η ραγδαία αύξηση της διάδοσης των ναρκωτικών στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες, αποδεικνύει ότι η κατάσταση έχει πάρει διαστάσεις "μάστιγας". Ο αριθμός των τοξικομανών στην Ελλάδα υπολογίζεται στις 300.000 με 400.000. Οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο δείχνουν ότι ο μέσος όρος ηλικίας της πρώτης χρήσης παράνομων ουσιών είναι τα 15,5 έτη. Το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως στην επίσημη έκθεσή του αναφέρει 147 θανάτους από ναρκωτικά μόνο για τους πρώτους οκτώ μήνες του 2007. Σύμφωνα με έρευνες, η ηρωίνη παραμένει η κύρια ουσία κατάχρησης στην Ελλάδα με υψηλότερη επικράτηση (άνω του 80%) στο σύνολο του πληθυσμού που προσέρχεται στα συμβουλευτικά κέντρα, με μεγάλη διαφορά από άλλες ουσίες. Το ποσοστό κατάχρησης παραμένει υψηλό τόσο στους ενήλικες όσο και στους εφήβους. (πηγή: ΚΕΘΕΑ, 2007). Προοπτικά, οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες μιας και οι δείκτες των φαινομένων που οδηγούν στον κοινωνικό αποκλεισμό και την τοξικομανία επιδεινώνονται. Οικογένειες διαλύονται και παύουν να είναι ένα στήριγμα στους νέους που πορεύονται προς την ολοκλήρωσή τους. Στους νέους, που δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να εργαστούν μιας και στην Ελλάδα υπάρχει υψηλό ποσοστό ανεργίας των νέων σε σχέση με το ποσοστό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κινητή Μονάδα δραστηριοποιείται δύο φορές την εβδομάδα στην πλατεία Ομονοίας με τη συμμετοχή 20 συνολικά εκπαιδευμένων εθελοντών (γιατροί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κλπ.).

    Σημαντικά στοιχεία

    Στη διάρκεια του 2007, περίπου 2.330 άτομα επισκέφθηκαν την Κινητή Μονάδα, διανεμήθηκαν 4.264 σύριγγες μίας χρήσης και πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 100 αιμοληψίες. Παράλληλα, προσφέρθηκαν ιατρικές υπηρεσίες σε 250 άτομα και ψυχοκοινωνική συμβουλευτική σε 280 άτομα. "Οι προαιρετικές εξετάσεις ηπατίτιδας που πραγματοποιήσαμε στη διάρκεια του 2007 σε 127 χρήστες (99 άνδρες και 28 γυναίκες), απέδειξαν ότι το 35% των ανδρών και το 39% των γυναικών είχαν προσβληθεί από την ασθένεια. Ο μικρότερος ηλικιακά ήταν 19 ετών και ο μεγαλύτερος 62", σημειώνει η Βάσω Κατσίκη, γιατρός του προγράμματος.

    Το "πακέτο της Ομόνοιας"

    Όταν οι χρήστες επισκέπτονται τη Μονάδα των ΓτΚ, οι εθελοντές τούς δίνουν ένα μικρό σακουλάκι που περιέχει μια σειρά απαραίτητων ειδών. Το "πακέτο της Ομόνοιας", όπως χαρακτηριστικά το αποκαλούν οι εθελοντές, είναι τόσο χρήσιμο που μπορεί να σώσει ακόμα και ανθρώπινες ζωές. Το περιεχόμενό του αποτελείται από:

    Σύριγγες μίας χρήσης, γιατί η πλειοψηφία των λοιμώξεων HIV και ηπατίτιδας που εμφανίζονται στους τοξικομανείς οφείλονται στο μέσο λήψης της ουσίας, δηλαδή της σύριγγας. Και γιατί για να αποτοξινωθούν, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κρατηθούν ζωντανοί.

    Αλκοολούχα ταμπόν, γιατί αν δεν απολυμαίνουν την περιοχή χρήσης της ουσίας κινδυνεύουν να δημιουργήσουν τοπικές φλεγμονές.

    Προφυλακτικά, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να προφυλαχθούν οι ίδιοι αλλά να προφυλάξουν κι άλλους από το HIV/AIDS, τις ηπατίτιδες και άλλα μεταδιδόμενα νοσήματα.

    Σακουλάκι με "ξινό" (κιτρικό οξύ) & φιαλίδια με αποστειρωμένο νερό, γιατί αν δε διαλύσουν με τα απαραίτητα μέσα τη δόση τους υπάρχει πάντα ο κίνδυνος εμφάνισης λοιμώξεων, φλεγμονών αλλά ακόμα κι ο κίνδυνος να χάσουν τη ζωή τους.

    Πρόγραμμα εκδηλώσεων

    26 Ιουνίου, Πλατεία Κλαυθμώνος με ελεύθερη είσοδο τη μέρα 12:00π.μ. O Βασίλης Βασιλάτος και η Ομάδα Κρουστών του ΕΜΠ με τραγούδια απ όλο τον κόσμο δίνουν το σύνθημα της έναρξης. Ξυλοπόδαροι και ζογκλέρ της ομάδας "Magic Happens" δίνουν τη δική τους παράσταση και μοιράζουν μπαλόνια και φυλλάδια. Εθελοντές των Γιατρών του Κόσμου μοιράζουν έντυπα και ξεναγούν τον κόσμο στο πρόγραμμα "Δρόμοι της Αθήνας" και την Κινητή Ιατρική Μονάδα. Με ένα μουσικό γκονγκ που έχει στηθεί στην πλατεία, οι πολίτες καλούνται να "δώσουν ήχο στη σιωπή" των εξαρτημένων ατόμων.

    το βράδυ 7:30μ.μ. To νεανικό Hip Hop συγκρότημα ΣΟΚ δίνει το δικό του δυναμικό στίγμα με μουσικές και στίχους που αγγίζουν τη σύγχρονη πραγματικότητα. 8:30μ.μ. Οι "Εκτός Ελέγχου" με ελληνικό και ξένο ροκ ρεπερτόριο περπατούν σε αγαπημένα μονοπάτια της μουσικής. 9:30μ.μ. Ομάδα Χορού θα εκτελέσει μία συμβολική χορογραφία για το σκοτεινό κόσμο των ναρκωτικών. Εθελοντές της οργάνωσης θα σχηματίσουν μία "ανθρώπινη αλυσίδα" σε ένδειξη αλληλεγγύης. 10:00μ.μ. Μουσική συναυλία με τους Sigmatropic.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 24 June 2008 - 20:49:59 UTC