Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-06-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε επιφυλακή στον Υμηττό
  • [02] Νέος γύρος συνομιλιών για το Σκοπιανό
  • [03] Ο Λαμ είπε την τελευταία λέξη…
  • [04] Barrage of Testimonies
  • [05] Ψωμί με "γέμιση"
  • [06] "Προσοδοφόρο" εμπόριο ανθρώπων
  • [07] Θανάσιμη καταδίωξη για... το μπάνιο ενός σκύλου
  • [08] Ελαφρά υποχώρηση για το πετρέλαιο
  • [09] ΗΠΑ: Εκτέλεσαν τον 100ο στη Βιρτζίνια
  • [10] Κολομβία: Κρατούσε κλειδωμένο το γιο της επί 12 χρόνια!
  • [11] Σωσίβιο από τον Τιτανικό αντί 68 χιλ. δολαρίων
  • [12] Τραγικός απολογισμός στις Φιλιππίνες
  • [13] Εγκαταλέλειψαν βρέφος σε είσοδο πολυκατοικίας
  • [14] Eκδηλώσεις στην Πλατεία Κλαυθμώνος
  • [15] Απειλείται η πρόοδος στον έλεγχο των ναρκωτικών

    [01] Κοινωνία

    Σε επιφυλακή στον Υμηττό

    26/6/2008 9:18:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Υπό πλήρη έλεγχο έχουν τεθεί οι μικροεστίες φωτιάς στον Υμηττό, η οποία ξέσπασε στους πρόποδες του βουνού το μεσημέρι της Τετάρτης. Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές δυνάμεις για τυχόν αναζωπυρώσεις. Από την πυρκαγιά, αποτεφρώθηκαν πάνω από 1.000 στρέμματα, σε ένα από τα τελευταία πευκοδάση της περιοχής. Για εμπρησμό έκαναν λόγο ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, μιλώντας στη ΝΕΤ 105.8.

    Υπό έλεγχο βρίσκεται και η φωτιά σε Σταμάτα -αφού καήκαν 20 στρέμματα- καθώς και σε εργοστάσιο ενδυμάτων στον Ασπρόπυργο.

    Για πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς και σήμερα σε Αθήνα, Ανατολική Αττική, Πειραιά και Νότια Εύβοια προειδοποιεί η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.

    Η Πολιτική Προστασία εφιστά την προσοχή των πολιτών καλώντας τους να αποφεύγουν ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν φωτιά, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων ή την ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

    Ισχυρές δυνάμεις για την κατάσβεση

    Στο έργο της κατάσβεσης πήραν μέρος 37 οχήματα της Πυροσβεστικής, με 111 πυροσβέστες, καθώς και 78 άτομα πεζοπόρο τμήμα από την Αθήνα, 26 από τη Λαμία και 32 από τη Θεσσαλονίκη που έφθασαν με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130, υδροφόρες των γύρω δήμων, εθελοντικές ομάδες, 100 στρατιώτες, ενώ έχουν φθάσει για ενίσχυση στο λεκανοπέδιο άλλα 11 οχήματα από τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα.

    Σε ό,τι αφορά καταγγελίες κατοίκων των Γλυκών Νερών ότι υπήρξε καθυστέρηση στην επέμβαση της Πυροσβεστικής, όπως ανακοινώθηκε από το αρχηγείο το πρώτο όχημα έφθασε μέσα σε πέντε λεπτά μετά το τηλεφώνημα στο συντονιστικό κέντρο στον τόπο της πυρκαγιάς, ενώ μέσα σε 40 λεπτά σταδιακά ενεργούσαν όλες οι δυνάμεις και έκαναν ρίψεις νερού τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

    Ανικανότητα και ολιγωρία καταλόγισε στην κυβέρνηση η αντιπολίτευση.

    Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Αθηνών παραμένει σε επιφυλακή και βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με την Πυροσβεστική και τους Δήμους της περιοχής.

    [02] Πολιτική

    Νέος γύρος συνομιλιών για το Σκοπιανό

    26/6/2008 8:48:00 (Τελευταία ενημέρωση: 26/6/2008 11:41:39)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Την Αθήνα επισκέπτεται σήμερα και τα Σκόπια αύριο, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, με στόχο την αναθέρμανση των συνομιλιών για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

    Στη μία το μεσημέρι ο κ. Νίμιτς θα έχει συνάντηση με τη υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Από την πλευρά της, η κα Μπακογιάννη, η οποία συζήτησε το θέμα στο Βερολίνο με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις, τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για επίλυση του προβλήματος μέχρι την 9η Ιουλίου.

    [03] Euro 2008

    Ματς - θρίλερ στην Βασιλεία

    Ο Λαμ είπε την τελευταία λέξη

    26/6/2008 0:22:00

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η Γερμανία προκρίθηκε στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2008. Η ομάδα του Γιοακίμ Λεβ επικράτησε στον ημιτελικό 3-2 της Τουρκίας στο «Σαντ Γιάκομπ Παρκ» της Βασιλείας και εξασφάλισε το εισιτήριο για τον κυριακάτικο τελικό, όπου θα αντιμετωπίσει τον νικητή του αυριανού δεύτερου ημιτελικού, ανάμεσα σε Ισπανία και Ρωσία. Τα τέρματα των νικητών σημείωσαν οι Σβαϊνστάιγκερ (26΄), Κλόζε (79΄) και Λαμ (90΄), ενώ οι Τούρκοι προηγήθηκαν με τον Ουγκούρ Μποράλ στο 22΄ και ισοφάρισαν προσωρινά με τον Σεμί Σεντούρκ στο 86΄. Ο προπονητής της Γερμανίας Γιοακίμ Λεβ αποφάσισε να παρατάξει την ίδια ενδεκάδα της αναμέτρησης με την Πορτογαλία διατηρώντας στο αρχικό σχήμα τον Σάιμον Ρόλφες, παρά το γεγονός ότι ο Τόρστεν Φρινγκς ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού που αντιμετώπιζε, και ήταν στη διάθεση του Γερμανού τεχνικού. Από τη δική τους πλευρά οι Τούρκοι ήταν αποδεκατισμένοι. Ο Φατίχ Τερίμ δεν είχε στη διάθεσή του τους Βολκάν Ντεμιρέλ, Τουντσάι Σανλί, Εμρέ Ασίκ, Αρντά Τουράν, που ήταν τιμωρημένοι, όπως και τους Νιχάτ Καχβετσί, Εμρέ Γκιουνκόρ, Εμρέ Μπελόζογλου, Σερβέτ Τσετίν ,που ήταν τραυματίες, ενώ ο Τουμέρ Μετίν ήταν μεν στον πάγκο, αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει για μικρό χρονικό διάστημα.

    Παρόλα αυτά και κόντρα σε κάθε πρόβλεψη, οι Τούρκοι ξεκίνησαν πολύ δυνατά την αναμέτρηση και ήταν κυριάρχοι στον αγωνιστικό χώρο. Μάλιστα στο 13΄ έφτασαν πολύ κοντά στο να ανοίξουν το σκορ, όταν το σουτ του Καζίμ Καζίμ σταμάτησε στο δοκάρι του Λέμαν. Οι Τούρκοι συνέχιζαν να πιέζουν και τελικά έφτασαν στο γκολ στο 22΄, όταν το σουτ του πολύ επικίνδυνου Καζίμ Καζίμ σταμάτησε στο δοκάρι των Γερμανών και στην επαναφορά ο Ουγκούρ Μποράλ, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Λέμαν, που σίγουρα θα μπορούσε να αντιδράσει καλύτερα. Αυτό ήταν και το πρώτο διεθνές τέρμα του Μποράλ.

    Από εκείνο το σημείο και μετά οι Γερμανοί ανέβασαν την απόδοσή τους και κατάφεραν να ισοφαρίσουν τέσσερα λεπτά αργότερα και συγκεκριμένα στο 26΄, στην πρώτη φάση που δημιούργησαν, με ένα τέρμα που θύμιζε πολύ το πρώτο τέρμα των Γερμανών στην αναμέτρηση των προημιτελικών με την Πορτογαλία. Ο Ποντόλσκι ξεκίνησε κούρσα από τα αριστερά, σέντραρε συρτά στην περιοχή και ο επερχόμενος Σβαϊνστάιγκερ με προβολή έκανε το 1-1, που ήταν και το σκορ του πρώτου ημιχρόνου.

    Το δεύτερο ημίχρονο δεν διεκδίκησε δάφνες ποιότητας, με τις δύο ομάδες να προσπαθούν, χωρίς ωστόσο να καταφέρνουν κάτι ιδιαίτερο. Στο 79΄ οι Γερμανοί κατάφεραν να πάρουν το προβάδισμα. Ο πολύ καλός και σήμερα Φίλιπ Λαμ, έβγαλε τη σέντρα από τα αριστερά, η έξοδος του Ρουστού ήταν αποτυχημένη, και ο Κλόζε με κεφαλιά «έγραψε» το 2-1 για την «νασιονάλμανσαφτ». Αν όμως οι Τούρκοι έχουν δείξει κάτι σε αυτό το Euro, είναι ότι... είναι επτάψυχοι. Και στο 86΄ παρά τις φοβερές απουσίες τους κατάφεραν να ισοφαρίσουν σε 2-2 με τον Σεμί Σεντούρκ και μετά από κούρσα και σέντρα του Σαμπρί Σαριόγκλου. Ο εξαιρετικός Λαμ όμως, ξεκινώντας μια φοβερή κούρσα από τα 40 μέτρα κι αφού άλλαξε την μπάλα με τον Χίτσλσπέργκερ, κατάφερε στο 90΄ να σημειώσει ένα πολύ ωραίο τέρμα, που έδωσε στους Γερμανούς την νίκη και την πρόκριση στον τελικό.

    [04] Siemens Case

    Barrage of Testimonies

    25 Ιουν 2008 22:25:0

    Sources: NET, NET 105.8, ANA

    Prosecutor Panagiotis Athanasiou, who is investigating the Siemens case, has summoned at least 40 suspects to testify on the case. On Wednesday, Mr Athanasiou summoned three suspects to testify. The three stockbrokers have been involved to the channeling of Siemens funds from an off-shore company. A businessman, who had been summoned to testify as suspect, submitted a memo to the Prosecutor as 1,2 million euros were deposited from the off-shore company to his company in Cyprus from 2004-2005. As the businessman states in his memo, he allowed his friend, who was a stockbroker, to use his account, without however knowing that the money came from Siemens. As he stresses he delivered the money in cash to the stockbroker.

    Mr Athanasiou received a testimony from an account co-holder to whom the one million euros had been sent. As per Mr Tsoukatos the above amount had been channeled from Siemens to PASOK in 1999.

    Regarding the one million euros case, PASOKs former cashier Dimitra Papachristou testified that a lot of money arrived in PASOKs coffers from Mr Tsoukatos, adding that she received about 200 million drachmas from him. Moreover, she stated that she had not known whether the one million derived from Siemens. Mr Tsoukatos secretary will testify on Thursday. The partys head on financial affairs Spyros Avgerinos also testified today.

    Testifying to the Prosecutor was also the lawyer of the US company Saic Simos Dimas of the C4I programme. Mr Karatzas, advisor of SAICs representative in Greece Giorgos Terpeklis also testified. Mr Karatzas had received 350,000 euros. PASOKs political committee will meet on Thursday and at noon PASOK President George Papandreou will give a Press Conference at which he will develop the measures on the institutional transparency framework of party finances.

    Translated by John Crystallidis

    Related News:

    Investigation on Route of Bribe

    [05] Κοινωνία

    Λουκέτο σε ναρκοφούρνο

    Ψωμί με "γέμιση"

    26/6/2008 11:06:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Ευρηματικός αλλά άτυχος ήταν ιδιοκτήτης πρατηρίου άρτου και ειδών ζαχαροπλαστικής στα Καμίνια, αφού συνελήφθη και το πρατήριο αφού σφραγίστηκε, από τη Νομαρχία Πειραιά, απαγορεύτηκε η λειτουργία του, ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και ασφάλεια των πολιτών, μέχρι την οριστική δικαστική διαλεύκανση της υπόθεσης. Στον έλεγχο που διενεργήθηκε από την αστυνομία, διαπιστώθηκε ότι ο συλληφθείς είχε αναπτύξει ιδιαίτερες και ασυνήθιστες τεχνικές διάθεσης και απόκρυψης ναρκωτικών ουσιών (ηρωίνη) που πουλούσε, χρησιμοποιώντας σακούλες του καταστήματος, τις οποίες έδιδε στους αγοραστές τοποθετώντας τις απαγορευμένες ουσίες μαζί με αρτοσκευάσματα με το πρόσχημα της αγοράς τους. Τελικά η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών, φαίνεται ότι δεν ήταν η τυχερή μέρα, του ιδιοκτήτη του φούρνου στα Καμίνια, αφού συνελήφθη να διακινεί ναρκωτικά, μαζί με αρτοσκευάσματα.

    [06] Κόσμος

    Τονίζει η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

    "Προσοδοφόρο" εμπόριο ανθρώπων

    26/6/2008 10:03:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γερμανικό, Ρόιτερς

    Σε βιομηχανία έχει αναδειχθεί η εκμετάλλευση μεταναστών από δουλεμπορικά κυκλώματα, όπως καταγγέλλει η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μεξικού. Ο συνολικός τζίρος των δικτύων που διακινούν ανθρώπους ανέρχεται σε 2 έως 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση, ενώ κάθε υποψήφιος μετανάστης καταβάλει εφάπαξ κι εκ των προτέρων 4.000 έως 15.000 δολάρια. Τα οικονομικά δεδομένα οδηγούν τις δραστηριότητες αυτές στην κορυφή των πιο αποδοτικών για τα κυκλώματα που δραστηριοποιούνται στην εμπορία ανθρώπων, μαζί με το λαθρεμπόριο όπλων και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Τουλάχιστον 500.000 μετανάστες από τη Νότια Αμερική, την Καραϊβική και την Κεντρική Αμερική πληρώνουν αδρά Μεξικανικές συμμορίες προκειμένου να τους βοηθήσουν να διέλθουν από το έδαφος της χώρας και να φθάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο, ενώ περίπου 1,7 εκατομμύριο μετανάστες εισέρχονται παράνομα στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, στην πλειοψηφία τους διαμέσου του Μεξικού. Το 2005 οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν και απέλασαν 1,2 εκατ. μετανάστες, το 85% εκ των οποίων είχαν εισέλθει στη χώρα από το Μεξικό. Περί τις 200.000 είναι οι απελαθέντες μετανάστες σε ετήσια βάση από το Μεξικό. Περίπου μισό εκατομμύριο εκτιμάται ότι διαφεύγουν τη σύλληψη κάθε χρόνο. Η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε το μεξικανικό Κογκρέσο να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του κανονιστικού πλαισίου, ώστε να επιβάλλονται αυστηρότερες ποινές σε όσους ενέχονται στο λαθρεμπόριο σάρκας.

    [07] Κόσμος

    Θανάσιμη καταδίωξη για... το μπάνιο ενός σκύλου

    26/6/2008 9:47:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Το μπάνιο ενός σκύλου σε παραλία της Πάφου έγινε αιτία για έντονη λογομαχία μεταξύ δύο ανδρών, η οποία κατέληξε στον θανάσιμο τραυματισμό του ενός και στη σύλληψη του άλλου. Στο επεισόδιο σκοτώθηκε και ο σκύλος. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και την Αστυνομία ένας 60χρονος άνδρας εξοργίστηκε, γιατί ένας άλλος, 50 χρόνων, πήρε στην παραλία για μπάνιο το σκύλο του. Προκλήθηκε έντονη φιλονικία και οι δύο άνδρες ήρθαν στα χέρια. Λίγο μετά ο 60χρονος άνδρας μπήκε στο αυτοκίνητο του, καταδίωξε τον ιδιοκτήτη του σκύλου και τον τραυμάτισε θανάσιμα. Επίσης, χτύπησε με το αυτοκίνητο και σκότωσε τον σκύλο. Το θύμα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι ήταν νεκρό. Η Αστυνομία συνέλαβε και έθεσε υπό κράτηση τον φερόμενο ως δράστη. Αυτός στην κατάθεση του ισχυρίστηκε ότι το θύμα του πέταξε πέτρες και τον εξύβρισε.

    [08] Οικονομία

    Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της Ασίας

    Ελαφρά υποχώρηση για το πετρέλαιο

    26/6/2008 9:41:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Υποχωρούν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας ότι αυξήθηκαν σημαντικά τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα καυσίμων την περασμένη εβδομάδα. Στις πρωινές συναλλαγές η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου υποχωρούσε κατά 20 σεντς στα 134,35 δολάρια το βαρέλι από τα 134,55 δολάρια, που έκλεισε χθες στη Νέα Υόρκη. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η τιμή του αργού υποχώρησε κατά 2,45 δολάρια. Η τιμή του Μπρεντ υποχωρούσε επίσης το πρωί κατά 25 σεντς στα 134,08 δολάρια το βαρέλι. Η εβδομαδιαία ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας έδειξε ότι για πρώτη φορά μετά από πέντε εβδομάδες, τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα καυσίμων παρουσίασαν αισθητή άνοδο, τη στιγμή μάλιστα που οι αναλυτές ανέμεναν μείωσή τους. Τα αποθέματα πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 800.000 βαρέλια και έφτασαν στις 20 Ιουνίου στα 301,8 εκατομμύρια βαρέλια. Τα αποθέματα προϊόντων διύλισης αυξήθηκαν επίσης κατά 2,8 εκατομμύρια βαρέλια. Τα στοιχεία έδειξαν επίσης μείωση της ζήτησης σε πετρέλαιο στην Αμερική κατά 2,3% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του περασμένου χρόνου.

    [09] Κόσμος

    ΗΠΑ: Εκτέλεσαν τον 100ο στη Βιρτζίνια

    26/6/2008 9:34:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Έναν καταδικασθέντα για φόνο εκτέλεσαν με θανατηφόρο ένεση χθες Τετάρτη οι αρχές της Βιρτζίνια των ΗΠΑ, στην 100ή εκτέλεση στην Πολιτεία, αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας επέτρεψε ξανά την επιβολή της εσχάτης των ποινών το 1976. Ο Ρόμπερτ Στέισυ Γιάρμπρω, 30 ετών, που είχε καταδικασθεί σε θάνατο για την δολοφονία ενός καταστηματάρχη στην διάρκεια ένοπλης ληστείας το 1997, εκτελέσθηκε λίγο πριν τις 9:30 το βράδυ (04:30 ώρα Ελλάδας) στο σωφρονιστικό κέντρο Γκρήνσβιλ στην πόλη Τζάρατ της Βιρτζίνια. Με 100 εκτελέσεις από το 1976 η Βιρτζίνια είναι η δεύτερη Πολιτεία στη χώρα όσον αφορά την επιβολή της θανατικής ποινής, μετά το Τέξας, όπου η εσχάτη των ποινών έχει επιβληθεί σε 406 ανθρώπους, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή, που αντιτίθεται στην πρακτική. Τρίτη έρχεται η Οκλαχόμα με 86 εκτελέσεις. Με βάση τον πληθυσμό ανά Πολιτεία, πρώτη στις εκτελέσεις έρχεται η Οκλαχόμα, με 24 εκτελέσεις ανά ένα εκατ. κατοίκων, ακολουθεί το Τέξας με 17 και η Βιρτζίνια με 13. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, που είχε χαρακτηρίσει αντισυνταγματική την επιβολή της θανατικής ποινής το 1972, επανέφερε την δυνατότητα επιβολής της τέσσερα χρόνια αργότερα. Η εκτέλεση του Γιάρμπρω προχώρησε μετά την άρνηση του κυβερνήτη Τίμοθυ Κέιν, στελέχους των Δημοκρατικών, να αντιμετωπίσει με επιείκεια την υπόθεσή του και την απόρριψη του αιτήματός του για αναβολή της εκτέλεσης από το Ανώτατο Δικαστήριο, μετά από την απόρριψη της έφεσής του.

    "Πείτε στα παιδιά μου ότι τα αγαπάω και ας τελειώνουμε. Κάντε τον κόσμο ευτυχισμένο, βοηθήστε τον να γιορτάσει το φόνο", είπε ο Γιάρμπρω στην τελευταία του δήλωση.

    Στην έφεσή του, ο καταδικασθείς ανέφερε ότι ο δικηγόρος του όφειλε να αμφισβητήσει τα στοιχεία και το DNA που χρησιμοποιήθηκε από την κατηγορούσα αρχή, επισήμανε ότι ο εισαγγελέας απέκλεισε τους μαύρους από το σώμα των ενόρκων και πρόσθεσε πως ο δικηγόρος του εκτέλεσε πλημμελώς το καθήκον του να τον υπερασπιστεί, καθώς δεν παρουσίασε στοιχεία που θα απέβαιναν σε ελαφρύτερη ποινή εις βάρος του.

    Ο Γιάρμπρω έγινε ο δεύτερος εκτελεσθείς στη Βιρτζίνια και ο ένατος στις ΗΠΑ μετά την 16η Απριλίου, όταν τερματίσθηκε το άτυπο μορατόριουμ στην επιβολή της εσχάτης των ποινών μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι ο τρόπος εκτέλεσης των θανατοποινιτών, δηλ. η θανατηφόρος ένεση, δεν παραβιάζει τα συνταγματικά τους δικαιώματα. Το θέμα είχε ανακύψει μετά από προσφυγές τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    Πέραν της Βιρτζίνια σε εκτελέσεις έχουν προβεί έκτοτε η Τζόρτζια, ο Μισισιπής, το Τέξας, η Οκλαχόμα και η Νότια Καρολίνα.

    [10] Κόσμος

    Κολομβία: Κρατούσε κλειδωμένο το γιο της επί 12 χρόνια!

    26/6/2008 9:10:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Μια γυναίκα είχε κλειδώσει το γιο της σε ένα δωμάτιο επί 12 χρόνια διότι δεν έδειχνε τον "πρέποντα σεβασμό" στα μέλη της οικογένειάς του και σχεδίαζε να φύγει από το σπίτι του, ανακοίνωσε η αστυνομία στη νοτιοδυτική πόλη Κάλι της Κολομβίας χθες Τετάρτη, μετά τη σύλληψή της. Η μητέρα, 50 ετών, αντιμετωπίζει δίωξη για ενδοοικογενειακή βία, σύμφωνα με την αστυνομία. Ο γιος, ο οποίος είναι σήμερα 28 ετών, βρέθηκε σ ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα και με ατσαλένιες μπάρες που κλείδωναν απ έξω εμποδίζοντας την έξοδό του. Φέρεται να βρέθηκε γυμνός και έτρωγε στο πάτωμα το φαγητό που του έδιναν σε πλαστικές συσκευασίες. Η γυναίκα φέρεται να είπε ότι "τον κλείδωσα για να τον προστατέψω και να τον αποτρέψω από το να διαπράξει αμαρτίες". Ομολόγησε ότι έκλεισε το νεαρό στο δωμάτιο όταν τελείωσε το σχολείο. Ο γιος της διακομίσθηκε σε ψυχιατρική κλινική.

    [11] Ζωής ...σΤάσεις

    Πουλήθηκε σε δημοπρασία του Οίκου Κρίστι

    Σωσίβιο από τον Τιτανικό αντί 68 χιλ. δολαρίων

    26/6/2008 9:04:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ένα αχρησιμοποίητο σωσίβιο από τον Τιτανικό πουλήθηκε σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη, έναντι 68.500 δολαρίων, όπως ανακοίνωσε ο Οίκος Κρίστις. Το σωσίβιο, που βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, πιστεύεται ότι βρέθηκε από τον αγρότη Τζον Τζέιμς Ντάμπαρ, στις ακτές του Χάλιφαξ, μετά τη βύθιση του Τιτανικού, τον Απρίλιο του 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού ταξιδιού του. Ο Οίκος Κρίστις, που έβγαλε σε δημοπρασία το σωσίβιο, εκτιμούσε την αξία του μεταξύ 60 και 80 χιλιάδων δολαρίων. Πέρυσι ένα άλλο σωσίβιο από το ναυάγιο του Τιτανικού είχε πουληθεί για 119.000 δολάρια, πάλι από τον Οίκο Κρίστις. Ο ειδικός σε ναυτιλιακά θέματα Γκρεγκ Ντίτριχ, δήλωσε ότι το σωσίβιο, που πιστεύεται ότι είναι ένα από τα έξι που υπάρχουν από τον Τιτανικό, φαίνεται άθικτο, αφού οι ζώνες με τις οποίες δενόταν στο σώμα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.

    [12] Κόσμος

    Από τον τυφώνα Φένγκσεν

    Τραγικός απολογισμός στις Φιλιππίνες

    26/6/2008 9:01:00

    Πηγή: ΑΠΕ, Γερμανικό

    Τουλάχιστον 622 νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του τυφώνα Φένγκσεν στις Φιλιππίνες, ενώ 1.000 είναι οι αγνοούμενοι, κυρίως επιβάτες ναυαγισμένου φέρυ, μετά την ανατροπή του το Σάββατο εν μέσω θαλασσοταραχής ανοικτά της νήσου Σιμπουγιάν, 300 χλμ. νότια της Μανίλας. Από τους 1.000 αγνοούμενους οι 680 ήταν επιβάτες και μέλη του πληρώματος του πλοίου, ενώ άλλοι 263 αγνοούνται από πλημμύρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το τέταρτο της εταιρίας Sulpicio Lines που βυθίστηκε από το 1987. Το ένα από τα τέσσερα ναυαγισμένα πλοία της εταιρίας το φέρυ Dona Paz συγκρούσθηκε το 1987 με δεξαμενόπλοιο που μετέφερε πετρέλαιο, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 4.341 άνθρωποι. Ήταν η χειρότερη ναυτική τραγωδία στην παγκόσμια ιστορία εν καιρώ ειρήνης.

    [13] Κοινωνία

    Εγκαταλέλειψαν βρέφος σε είσοδο πολυκατοικίας

    26/6/2008 8:59:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ένα νεογέννητο κοριτσάκι βρέθηκε εγκαταλελειμμένο λίγο πριν τις 10 το βράδυ Της Τετάρτης στην είσοδο πολυκατοικίας στην οδό Ξυλούρη 8 στου Ζωγράφου. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων το εγκατέλειψαν δύο γυναίκες, οι οποίες στη συνέχεια εξαφανίστηκαν. Το βρέφος μεταφέρθηκε με περιπολικό στο νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία", όπου υποβάλλεται σε εξετάσεις ενώ η Ασφάλεια Αττικής διενεργεί προανάκριση.

    [14] Κοινωνία

    Από τους "Γιατρούς του Κόσμου"

    Eκδηλώσεις στην Πλατεία Κλαυθμώνος

    26/6/2008 8:21:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Με δράσεις ευαισθητοποίησης και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πλατεία Κλαυθμώνος που τελούν υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, oι "Γιατροί του Κόσμου" συμμετέχουν στην Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, με κεντρικό σύνθημα "Δώστε ήχο στη σιωπή τους!". Παράλληλα συμπληρώνονται 10 χρόνια λειτουργίας στο πλευρό εξαρτημένων ατόμων της πρωτεύουσας με το πρόγραμμα "Δρόμοι της Αθήνας", που έχει προσφέρει βοήθεια σε περισσότερους από 25.000 νέους. Το πρόγραμμα εκδηλώσεων της 26ης Ιουνίου στην Πλατεία Κλαυθμώνος, με ελεύθερη είσοδο:

    τη μέρα 12:00π.μ. O Βασίλης Βασιλάτος και η Ομάδα Κρουστών του ΕΜΠ με τραγούδια απ όλο τον κόσμο δίνουν το σύνθημα της έναρξης. Ξυλοπόδαροι και ζογκλέρ της ομάδας "Magic Happens" δίνουν τη δική τους παράσταση και μοιράζουν μπαλόνια και φυλλάδια. Εθελοντές των Γιατρών του Κόσμου μοιράζουν έντυπα και ξεναγούν τον κόσμο στο πρόγραμμα "Δρόμοι της Αθήνας" και την Κινητή Ιατρική Μονάδα. Με ένα μουσικό γκονγκ που έχει στηθεί στην πλατεία, οι πολίτες καλούνται να "δώσουν ήχο στη σιωπή" των εξαρτημένων ατόμων.

    το βράδυ 7:30μ.μ. To νεανικό Hip Hop συγκρότημα ΣΟΚ δίνει το δικό του δυναμικό στίγμα με μουσικές και στίχους που αγγίζουν τη σύγχρονη πραγματικότητα. 8:30μ.μ. Οι "Εκτός Ελέγχου" με ελληνικό και ξένο ροκ ρεπερτόριο περπατούν σε αγαπημένα μονοπάτια της μουσικής. 9:30μ.μ. Ομάδα Χορού θα εκτελέσει μία συμβολική χορογραφία για το σκοτεινό κόσμο των ναρκωτικών. Εθελοντές της οργάνωσης θα σχηματίσουν μία "ανθρώπινη αλυσίδα" σε ένδειξη αλληλεγγύης. 10:00μ.μ. Μουσική συναυλία με τους Sigmatropic.

    [15] Κόσμος

    Αγώνας ενάντια στα ναρκωτικά

    Απειλείται η πρόοδος στον έλεγχο των ναρκωτικών

    26/6/2008 7:43:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Σύμφωνα με τη φετινή Παγκόσμια Έκθεση του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά, που παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες, από τον Αντόνιο-Μαρία Κόστα, Εκτελεστικό Διευθυντή του Γραφείου του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα, η πρόσφατη σταθεροποίηση στην παγκόσμια αγορά των ναρκωτικών βρίσκεται υπό απειλή. Η μεγάλη άνοδος της καλλιέργειας κόκας και ο κίνδυνος έξαρσης της χρήσης ναρκωτικών στις αναπτυσσόμενες χώρες, απειλούν να υπονομεύσουν την πρόσφατη πρόοδο στον έλεγχο των ναρκωτικών.

    Λιγότερο από το 5% των ενηλίκων παίρνουν ναρκωτικά

    Η έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα δείχνει ότι το ποσοστό των ενηλίκων (15-64 ετών) που έχουν δοκιμάσει ναρκωτικά τουλάχιστον μια φορά το τελευταίο δωδεκάμηνο είναι χαμηλό (1 στους 20). Το ποσοστό των προβληματικών χρηστών (άτομα με σοβαρή τοξικοεξάρτηση) είναι ακόμη μικρότερο: 26 εκατομμύρια άτομα, περίπου το 0,6% του ενήλικου πληθυσμού του πλανήτη. "Τα τελευταία χρόνια έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα όσον αφορά τον έλεγχο των ναρκωτικών, ιδιαίτερα σε σύγκριση με άλλες ψυχότροπες ουσίες" είπε ο επικεφαλής του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα. Ο καπνός σκοτώνει πέντε εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο. Το αλκοόλ περίπου 2.5 εκατομμύρια και τα ναρκωτικά σκοτώνουν παγκοσμίως περίπου 200000 άτομα το χρόνο. "Ο έλεγχος των ναρκωτικών έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα: η ηρωίνη, η κοκαΐνη και τα συνθετικά ναρκωτικά, ενώ έχουν καταστρεπτικά αποτελέσματα για τον ίδιο τον χρήστη, δεν είχαν σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία όπως ο καπνός και το αλκοόλ" είπε ο κ. Κόστα, οποίος ωστόσο προειδοποίησε ότι "στο μέλλον, πρέπει να αναλάβουμε περισσότερες πρωτοβουλίες. Η πρόσφατη μεγάλη αύξηση στην προσφορά ναρκωτικών από το Αφγανιστάν και την Κολομβία, ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση των ποσοστών εξάρτησης, εξαιτίας των χαμηλότερων τιμών και της μεγαλύτερης καθαρότητας των δόσεων".

    Η αποτελεσματικότητα του ελέγχου των ναρκωτικών

    Το διεθνές σύστημα ελέγχου των ναρκωτικών οικοδομήθηκε σε διάστημα ενός αιώνα, αρχής γενομένης με την επιτροπή που δημιουργήθηκε το 1909 στη Σανγκάη για τον έλεγχο του εμπορίου του οπίου. Η φετινή Παγκόσμια Έκθεση για τα Ναρκωτικά κάνει μια ανασκόπηση των εκατό χρόνων της πολιτικής για τα ναρκωτικά. Δείχνει ότι σε σύγκριση με έναν αιώνα πριν, η παγκόσμια παραγωγή οπίου είναι περίπου 70% χαμηλότερη, λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός τετραπλασιάστηκε κατά την ίδια περίοδο. Η Έκθεση κάνει μια αξιολόγηση των τάσεων στον τομέα των ναρκωτικών την περίοδο μετά την ειδική σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης (UNGASS) του 1998, η οποία παρότρυνε τα κράτη να πράξουν περισσότερα για τον έλεγχο των ναρκωτικών. Οι στατιστικές για τα ναρκωτικά δείχνουν ότι το πρόβλημα έχει περιοριστεί εντυπωσιακά κατά τον περασμένο αιώνα, ενώ έχει σταθεροποιηθεί τα τελευταία 10 χρόνια. Μεγάλη αύξηση της προσφοράς ηρωίνης και της καλλιέργειας κόκας σε περιοχές που βρίσκονται υπό των έλεγχο ανταρτών.

    Η Παγκόσμια Έκθεση για τα Ναρκωτικά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πολύ πρόσφατη άνοδο στην προσφορά ναρκωτικών. Το 2007 στο Αφγανιστάν σημειώθηκε σοδειά-ρεκόρ οπίου, με συνέπεια η παγκόσμια παράνομη παραγωγή οπίου να έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το 2005. Οι περισσότερες καλλιέργειες οπίου (80%) βρίσκονται σε 5 νότιες επαρχίες της χώρας, όπου οι Ταλιμπάν αποκομίζουν κέρδη από τα ναρκωτικά. Στην υπόλοιπη χώρα η καλλιέργεια οπίου είτε βρίσκεται στο τέλος της είτε μειώνεται σε χαμηλά επίπεδα.

    "Η σταθερότητα και η αύξηση της οικονομικής βοήθειας εξαφανίζουν το όπιο σε πολλές επαρχίες του Αφγανιστάν. Στις νότιες περιοχές, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν, η μάχη κατά των ναρκωτικών και των ανταρτών πρέπει να είναι ταυτόχρονη. Η ίδια εικόνα υπάρχει και στην Κολομβία, όπου η καλλιέργεια της κόκας αυξήθηκε κατά 27% το 2007, αν και παραμένει περίπου 40% χαμηλότερη από το 2000. Η παραγωγή των φύλων της κόκας και της κοκαΐνης επικεντρώνεται κυρίως σε 10 δήμους (το 5% από τους 195 δήμους της χώρας) στους οποίους παράγεται σχεδόν η μισή ποσότητα κοκαΐνης (280 μετρικοί τόνοι. Στην Κολομβία όπως και στο Αφγανιστάν, οι περιοχές με τη μεγαλύτερη παραγωγή κόκας βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών" παρατήρησε ο κ. Κόστα. Συνεχίζοντας τόνισε ότι: "Παρά την σημαντική αύξηση της παραγωγής κόκας, η παραγωγή της κοκαΐνης στην Κολομβία (παγκοσμίως ο μεγαλύτερος παραγωγός) παρέμεινε η ίδια λόγω της μείωσης της σοδειάς. Τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση της Κολομβίας κατέστρεψε μεγάλη έκταση καλλιέργειας κόκας χρησιμοποιώντας εναέρια μέσα. Ήταν μια αναμφισβήτητα επιτυχημένη επιχείρηση τόσο κατά των ένοπλων ομάδων όσο και κατά των εμπόρων ναρκωτικών. Στο μέλλον, με την αποδιοργάνωση του FARC, ο έλεγχος της καλλιέργειας κόκας ίσως καταστεί ευκολότερος".

    Οι αγορές κάνναβης και αμφεταμινών παρέμειναν σταθερές

    Η παγκόσμια αγορά κάνναβης είναι σταθερή ή ακόμη και λίγο πεσμένη. Η παραγωγή κάνναβης υπολογίζεται ότι είναι 8% χαμηλότερη σε σχέση με το 2004, ενώ η παραγωγή χασίς υποχώρησε κατά περίπου 20% ανάμεσα στο 2004 και το 2006. Ωστόσο έχουν παρατηρηθεί δύο ανησυχητικές τάσεις: Το Αφγανιστάν έχει γίνει μεγάλος παραγωγός χασίς, πιθανώς μεγαλύτερος και από το Μαρόκο. Στις αναπτυγμένες χώρες, η παραγωγή σε κλειστό χώρο παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Το μέσο επίπεδο της ψυχότροπης ουσίας (THC) σχεδόν διπλασιάστηκε στην αγορά των ΗΠΑ μεταξύ του 1996 και του 2006, από το 4,6% στο 8,8%.

    Η χρήση των τύπου αμφεταμίνης διεγερτικών, όπως οι μεταμφεταμίνες και το έκσταση έχει από το 2000 ισορροπήσει σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρόλα αυτά η παραγωγή και η κατανάλωση παραμένει ένα πρόβλημα στην Ανατολική και Νοτιανατολική Ασία ενώ αρχίζει να αναπτύσσεται η αγορά στην Εγγύς και Μέση Ανατολή.

    Νέοι δρόμοι εμπορίου

    Η Έκθεση επιβεβαιώνει την ύπαρξη συστημικών αλλαγών στους κύριους δρόμους των ναρκωτικών, ιδιαίτερα για την κοκαΐνη. Εξαιτίας της σταθερής ζήτησης της κοκαΐνης στην Ευρώπη και τη βελτίωση του ελέγχου στις παραδοσιακές οδούς, οι έμποροι των ναρκωτικών έχουν στοχοποιήσει τη Βόρεια Αφρική. Η υγεία και η ασφάλεια της περιοχής βρίσκονται σε κίνδυνο. "Κράτη στην Καραϊβική, την Κεντρική Αμερική και τη Δυτική Αφρική, όπως και οι γειτονικές περιοχές του Μεξικού, βρίσκονται ανάμεσα στους μεγαλύτερους παραγωγούς κόκας (οι χώρες των Άνδεων) και τους μεγαλύτερους καταναλωτές (Βόρεια Αμερική και Ευρώπη) προειδοποίησε κ. Κόστα. «Τα χρήματα από τα ναρκωτικά διαφθείρουν κυβερνήσεις, ενώ χρησιμοποιούνται και για την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας: Η προαγωγή του κράτους δικαίου είναι ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση του εμπορίου των ναρκωτικών".

    Η Παγκόσμια Έκθεση για τα Ναρκωτικά αποκαλύπτει το φόβο για τη δημιουργία νέων αγορών ναρκωτικών στις αναπτυσσόμενες χώρες. "O κίνδυνος για τα φτωχά έθνη είναι υπαρκτός. Οι αδύναμες κυβερνήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την επίθεση των ισχυρών βαρόνων των ναρκωτικών ή της εξάρτησης από τα ναρκωτικά. Η επίθεση πρέπει να αποδυναμωθεί μέσω της τεχνικής βοήθειας, καλύτερης πρόληψης και θεραπείας, και μέσω της επιβολής του νόμου" είπε ο κ. Κόστα.

    Να εστιάσουμε στην υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα

    Επισημαίνοντας ότι οι πόροι για τη δημόσια ασφάλεια είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που διατίθενται για τη δημόσια υγεία, ο κ. Κόστα ζήτησε να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην υγεία που αποτελεί τον πρώτο κανόνα για τον έλεγχο των ναρκωτικών.

    "Η τοξικοεξάρτηση είναι μια ασθένεια που πρέπει να προβλέπεται και να θεραπεύεται όπως κάθε άλλη ασθένεια. Τα ναρκωτικά σκοτώνουν, δεν πρέπει όμως να σκοτώνουμε λόγω των ναρκωτικών", ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντή του γραφείου του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά και το έγκλημα

    Αναφερόμενος στη φετινή 60η επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο επικεφαλής του Γραφείου ζήτησε τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τον έλεγχο των ναρκωτικών. Τάχθηκε υπέρ της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων των τοξικοεξαρτημένων και κατά της θανατικής ποινής για εγκλήματα που έχουν σχέση με τα ναρκωτικά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 26 June 2008 - 8:50:38 UTC