Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελεύθερη η Μπετανκούρ
  • [02] Ξεπέρασε τα 145 δολ. το πετρέλαιο
  • [03] Την Τετάρτη απολογείται ο Μακρυγιάννης
  • [04] Συνάντηση για το Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2008-10
  • [05] Παγκόσμιο Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών
  • [06] Κανένας κίνδυνος επιδημίας
  • [07] Παραλαβή αποσκευών από το "Θεόφιλος"
  • [08] Βουλγαρία: Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν τη Σόφια
  • [09] Στη Μητρόπολη Αυστρίας ο Κ.Παπούλιας

    [01] Κόσμος

    Ελεύθερη η Μπετανκούρ

    3/7/2008 8:37:00 (Τελευταία ενημέρωση: 3/7/2008 9:22:11)

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Απελευθερώθηκε στην Κολομβία, ύστερα από επιτυχημένη επιχείρηση του στρατού, η πρώην προεδρική υποψήφια Ινγκριντ Μπετανκούρ, μαζί με τρεις Αμερικανούς ομήρους και 11 Κολομβιανούς στρατιώτες, που κρατούνταν όμηροι για περισσότερα από έξι χρόνια από αριστερούς αντάρτες των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) . Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κολομβίας Αλβάρο Ουρίμπε κάλεσε τις FARC να συνάψουν ειρήνη και να απελευθερώσουν και τους υπόλοιπους ομήρους που κρατούν

    Την απέραντη χαρά όλης της Γαλλίας εξέφρασε ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί για την απελευθέρωση της Γαλλοκολομβιανής πολιτικού. Τις σχετικές δηλώσεις έκανε από το Μέγαρο των Ηλυσίων, έχοντας γύρω του τα παιδιά της πρώην ομήρου, Μελανί και Λορέντζο Ντελόιε, και την αδελφή της, και ευχαρίστησε τον Κολομβιανό πρόεδρο Αλβάρο Ουρίμπε για την "επιχείρηση που στέφθηκε από επιτυχία".

    Η κυβέρνηση της γειτονικής Βενεζουέλας εξέφρασε βαθιά ικανοποίηση για την απελευθέρωση 15 ομήρων, ενώ την ικανοποίηση του ΟΗΕ εξέφρασε ο ΓΓ Μπαν Κι Μουν. Απέραντη χαρά εξέφρασε η γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Ισχυρό ηγέτη" χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος τον Κολομβιανό ομόλογό του και σύμμαχο Αλβάρο Ουρίμπε, εκφράζοντας.

    Επιτυχημένο τέχνασμα των κολομβιανών ενόπλων δυνάμεων

    Τέλεια χαρακτήρισε την επιχείρηση του στρατού η Μπετανκούρ, μερικές ώρες μετά την απελευθέρωσή της από άνδρες των κολομβιανών ενόπλων δυνάμεων.

    "Είμαι πάρα πολύ συγκινημένη" δήλωσε κατά την άφιξή της στην στρατιωτική βάση Κατάμ, κοντά στην Μπογκοτά, όπου συνάντησε συγγενείς της. Η Γαλλοκολομβιανή πολιτικός αγκάλιασε πρώτα τη μητέρα της Γιολάντα Πουλέσιο, η οποία αγωνιζόταν ακατάπαυστα για την απελευθέρωσή της, και στη συνέχεια το σύζυγό της Χουάν Κάρλος Λεκόμπτ και πολλούς άλλους που την περίμεναν.

    "Ευχαριστώ το στρατό της κολομβιανής μου πατρίδας" σημείωσε και πρόσθεσε: "Καλώ τους Κολομβιανούς να πιστέψουν στον στρατό μας, ότι θα μας οδηγήσει στην ειρήνη", προτού αρχίσει να διηγείται τις "σουρεαλιστικές συνθήκες" της απελευθέρωσής της.

    Η επιχείρηση στηρίχθηκε σε τέχνασμα των κολομβιανών ενόπλων δυνάμεων σε βάρος των FARC. Στρατιώτες που παρίσταναν τα μέλη μιας φανταστικής μη κυβερνητικής οργάνωσης φιλικά προσκείμενης προς τους αντάρτες των FARC προσποιήθηκαν ότι θα μετέφεραν με ελικόπτερο τους ομήρους σε στρατόπεδο για να συναντήσουν τον ηγέτη των ανταρτών Αλφόνσο Κάνο.

    "Μας ανάγκασαν να μπούμε στο ελικόπτερο με δεμένα τα χέρια. Τότε ξαφνικά, αυτοί αφόπλισαν τους δύο αντάρτες που βρίσκονταν μαζί μας στο ελικόπτερο και ο επικεφαλής της επιχείρησης φώναξε: 'Είμαστε ο κολομβιανός στρατός και είσαστε ελεύθεροι'. Εκείνη τη στιγμή γελάσαμε, πετάξαμε από χαρά, πίστευα ότι ήταν ένα θαύμα. Το ελικόπτερο κόντεψε να συντριβεί επειδή όλοι αρχίσαμε να χειροκροτούμε και να ουρλιάζουμε και να χοροπηδάμε πάνω-κάτω", δήλωσε η Μπετανκούρ.

    Με δάκρυα στα μάτια, ευχαρίστησε τον κολομβιανό στρατό για την τόλμη του και την "άψογα εκτελεσμένη" επιχείρηση διάσωσης. Επίσης, ευχαρίστησε μία στρατιωτική νοσηλεύτρια, η οποία τη βοήθησε να επιζήσει κατά την πολυετή ομηρεία της στη ζούγκλα. Η νοσηλεύτρια διεσώθη μαζί με την Μπετανκούρ.

    Η Γαλλοκολομβιανή πολιτικός θυμήθηκε ότι είδε τον διοικητή των FARC -ο οποίος κρατούσε την ίδια και άλλους ομήρους τα τελευταία τέσσερα χρόνια- ξαφνικά στο πάτωμα, αφού του είχαν αφαιρέσει τα όπλα του. "Είδα αυτόν τον διοικητή των ανταρτών, ο οποίος ήταν τόσο συχνά απάνθρωπος σε μας, στο πάτωμα, όμως δεν αισθάνθηκα χαρά. Αισθάνθηκα λύπη".

    "Αισθάνομαι σα να επέστρεψα από ένα ταξίδι στο παρελθόν, κατά την προϊστορική περίοδο" σημείωσε η Μπετανκούρ. "Είναι πολύς καιρός που δεν έχω δει ηλεκτρικό φως ή δεν είχα τρεχούμενο νερό ή ζεστό νερό".

    Η Μπετανκούρ ευχαρίστησε την Κολομβία και τη Γαλλία, ενώ, σε ερώτηση αν μετάνιωσε που πήγε, παρά τις πολλές προειδοποιήσεις που είχε δεχθεί, σε επικίνδυνη περιοχή, όπου και απήχθη από τις Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) στις 23 Φεβρουαρίου του 2002, η Μπετανκούρ απάντησε: "Θα το έκανα ξανά".

    "Αισθάνομαι μεγάλη ενοχή που πήρα μια απόφαση που προκάλεσε τόσο πόνο στην οικογένειά μου" πρόσθεσε, ωστόσο εξήγησε ότι την έλαβε βάσει των πολιτικών της δεσμεύσεων.

    Η ίδια τόνισε ότι σκέφτεται αυτούς που έμειναν πίσω στη ζούγκλα: "Οφείλουμε να τους απελευθερώσουμε κι αυτούς", εξηγώντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνει μάλλον μέσω διαπραγματεύσεων και κάλεσε τους Κολομβιανούς να έχουν εμπιστοσύνη στις ένοπλες δυνάμεις τους αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν.

    "Σαν σε ταινία"

    Η επιχείρηση διάσωσης, που έγινε χωρίς ούτε έναν πυροβολισμό στη νότια επαρχία Γκουαβιάρε, αποτελεί μία τεράστια νίκη για τον δημοφιλή πρόεδρο Αλβάρο Ουρίμπε, ο οποίος έχει τηρήσει σκληρή στάση απέναντι στους αντάρτες.

    "Ήταν μια μυστική επιχείρηση που μπορεί να συγκριθεί με τους μεγαλύτερους άθλους της ανθρώπινης ιστορίας, αλλά χωρίς να χυθεί σταγόνα αίματος, χωρίς να ριφθεί ούτε ένας πυροβολισμός", δήλωσε ο πρόεδρος Ουρίμπε.

    Παράλληλα ο υπουργός Άμυνας Χουάν Μανουέλ Σάντος έκρινε ότι η επιχείρηση αυτή διάσωσης ομήρων εκτυλίχθηκε "όπως σε ταινία", ενώ ο διοικητής των κολομβιανών στρατιωτικών δυνάμεων στρατηγός Φρέντι Παντίγια δήλωσε ότι "δεν ερρίφθη ούτε ένας πυροβολισμός, δεν υπήρξε ούτε ένας τραυματίας".

    Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συναντηθούν στο Καράκας οι πρόεδροι της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες και της Κολομβίας Αλβάρο Ουρίμπε, για την άμβλυνση της έντασης που είχε προκληθεί ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι κολομβιανές αρχές είχαν κρίνει ότι ο Τσάβες διατηρούσε μια "συμβιβαστική" σχέση με τις FARC. Σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο VTV, ο πρόεδρος Τσάβες τηλεφώνησε χθες στον Κολομβιανό ομόλογό του Ουρίμπε για να τον συγχαρεί.

    Εν τω μεταξύ, οι τρεις Αμερικανοί που κρατούνταν από τους αντάρτες έφτασαν νωρίς σήμερα στο Τέξας.

    Οι τρεις Αμερικανοί εργάζονταν για λογαριασμό του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας και απήχθησαν το 2003 όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη στη ζούγκλα της Κολομβίας στη διάρκεια επιχείρησής τους κατά των ναρκωτικών.

    Διεθνής ικανοποίηση

    Με θέρμη υποδέχθηκε ο Μπαν Κι Μουν την είδηση της απελευθέρωσης των 15 ομήρων. "Οι όμηροι αυτοί και πολλοί άλλοι που εξακολουθούν να κρατούνται στην Κολομβία άντεξαν χρόνια δυσκολιών και στερήσεων. Η απαγωγή είναι ένα απεχθές έγκλημα και μια κατάφορη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου", προστίθεται στην ανακοίνωση του ΟΗΕ.

    Ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών "καλεί τις FARC να απελευθερώσουν αμέσως και άνευ όρων όλους τους ομήρους που εξακολουθούν να κρατούν, η ασφάλεια των οποίων αποτελεί ευθύνη τους (...) και να αρχίσουν έναν διάλογο με τις αρχές προκειμένου να τερματιστεί η βία που πλήττει την Κολομβία για τόσο καιρό" καταλήγει η ανακοίνωση.

    "Οι πρώτες σκέψεις ανήκουν στην Ίνγκριντ Μπετανκούρ και σε όλους αυτούς που είναι ελεύθεροι σήμερα και άντεξαν αυτό το φριχτό μαρτύριο", αναφέρεται σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ.

    "Η γαλλική προεδρία οφείλει να χαιρετίσει την οικογένεια της Ίνγκριντ Μπετανκούρ που έδειξε, καθόλη τη διάρκεια αυτής της επίπονης αναμονής περισσότερων από έξι ετών, παραδειγματικό θάρρος και αξιοπρέπεια" προστίθεται στην ανακοίνωση. "Χαιρετίζει επίσης τις κολομβιανές αρχές και όλους αυτούς που συνέβαλαν σε αυτήν τη λύση του δράματος που αναμενόταν τόσο καιρό" επισημαίνεται.

    "Η προεδρία της ΕΕ σκέφτεται επίσης όλους αυτούς που εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι, όπως και τις οικογένειές τους, και επαναδιατυπώνει την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει την κινητοποίησή της ως την απελευθέρωσή τους" καταλήγει η ανακοίνωση.

    Από τις Βρυξέλλες, και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτήν την "εξαιρετική είδηση".

    [02] Οικονομία

    Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της Ασίας

    Ξεπέρασε τα 145 δολ. το πετρέλαιο

    3/7/2008 8:54:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Η τιμή του βαρελιού του πετρελαίου ξεπερνάει σήμερα για πρώτη φορά το ιστορικό όριο των 145 δολαρίων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία. Άνοδο κατά 75 σεντς κατέγραφε στις συναλλαγές η τιμή του Μπρεντ, φτάνοντας τα 145,01 δολάρια, έναντι των 144,26 δολαρίων που έκλεισε χθες, Τετάρτη, στο Λονδίνο. Η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου κατέγραφε άνοδο κατά 70 σεντς, φτάνοντας τα 144,27 δολάρια, έναντι των 143,57 δολαρίων χθες στη Νέα Υόρκη.

    [03] Πολιτική

    Την Τετάρτη απολογείται ο Μακρυγιάννης

    3/7/2008 11:24:00

    Το πρωί προσήλθε στον ανακριτή για να απολογηθεί για την υπόθεση Ζαχόπουλου ο δημοσιογράφος της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα", Γιαννης Μακρυγιάννης, ο οποίος ζήτησε και πήρε προθεσμία για την επόμενη Τετάρτη. Το δημοσιογράφο, εκτός από το δικηγόρο του, τον συνόδευε για συμπαράσταση και ο Θέμος Αναστασιάδης.

    [04] Οικονομία

    Του Γ. Αλογοσκούφη με την Κομισιόν

    Συνάντηση για το Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2008-10

    3/7/2008 11:14:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2008 θα πρέπει η Ελλάδα να έχει υποβάλει το δεύτερο τριετές κύκλο μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του σε συνάντηση με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2008-2010, είπε ότι στον πρώτο κύκλο έγινε σημαντική πρόοδος από όλες τις χώρες της Ε.Ε. και στο δεύτερο τριετή κύκλο μεταρρυθμίσεων διατηρούμε τους ίδιους στόχους για την περίοδο 2008-2010 και πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην υλοποίησή του. Στόχος της Κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη, είναι να ενισχυθεί η ανάπτυξη, η απασχόληση και η κοινωνική συνοχή καθώς επίσης και να ενισχυθούν οι πολιτικές για το περιβάλλον, ενώ ο Υπουργός ανέφερε ότι η κατάρτιση της αναθεώρησης του προγράμματος γίνεται σε μια περίοδο που η παγκόσμια οικονομία περνάει μια από τις κρισιμότερες φάσεις της.

    Μάλιστα, ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε ότι έχουμε σαφείς ενδείξεις για σημάδια επιβράδυνσης της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και στον πληθωρισμό ενώ ήδη κάποιοι μιλούν για στάσιμο πληθωρισμό.

    Ο Υπουργός ανέφερε ότι θα συνεχίσουμε την δημοσιονομική εξυγίανση και τις μεταρρυθμίσεις καθώς και τις προσπάθειες για διαφάνεια και συγκράτηση των δαπανών, ενώ η κυβέρνηση ενισχύει τις πρωτοβουλίες για τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα καθώς το φθινόπωρο θα τεθεί σε εφαρμογή το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής.

    Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε τέλος ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια είναι σημαντικά υψηλός, σημειώνει κάποια επιβράδυνση αλλά παραμένει σημαντικά υψηλότερος από το μέσο όρο της ευρωζώνης και πρόσθεσε ότι δεν χρειάζονται σπασμωδικές κινήσεις στην οικονομική πολιτική.

    [05] Πολιτισμός

    Παγκόσμιο Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών

    3/7/2008 9:46:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ανοίγουν σήμερα οι εργασίες του 1ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Νεοελληνικών Σπουδών, με τη συμμετοχή καθηγητών από τις έδρες νεοελληνικών σπουδών από όλο τον κόσμο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με πρωτοβουλία και διοργάνωση του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής.

    Οι εισηγητές του συνεδρίου Νεοελληνικών Σπουδών είναι φιλόλογοι, γλωσσολόγοι, ιστορικοί, μεταφραστές και την επιστημονική επιτροπή του αποτελούν οι Jacques Bouchard, Hans Eideneier, Vicente Fernandez Gonzales, Κωνσταντίνος Δημάδης, Στάθης Γουργουρής, Δημήτρης Τζιόβας, Αντώνης Δρακόπουλος.

    Το Συνέδριο θα διαρκέσει έως τις 5 Ιουλίου.

    Η Ελλάδα στον κόσμο

    Με το Συνέδριο αυτό, ανοίγει ένας κύκλος συνεδρίων του Δήμου Αθηναίων, υπό τον τίτλο "Ελλάδα στον κόσμο", με στόχο "τη συστηματοποίηση των δράσεων όλων των φορέων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για τη διασφάλιση και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού", είπε ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης.

    "Είναι ευκαιρία να αποκτήσει το κοινό μια εικόνα της δυναμικής που έχουν οι νεοελληνικές σπουδές ανά τον κόσμο, με τα πρακτικά και θεωρητικά ζητήματα που απασχολούν τις έδρες νεοελληνικών σπουδών, τη θέση τους στις κοινωνίες που εντάσσονται, τη ζήτησή τους από φοιτητές, πώς αυτές διαμορφώνονται και να κατατεθούν προτάσεις για την ενίσχυσή τους", σημείωσε η πρόεδρος του πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, Σόφη Δασκαλάκη - Μυτιληναίου, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα.

    Ενδεικτικά οι θεματικές ενότητες που θα απασχολήσουν το συνέδριο είναι "Νεοελληνικές Σπουδές και Έρευνα", "Νεοελληνικές Σπουδές και Διαδίκτυο", "Διασπορά", "Η Νεοελληνική ανάμεσα στις γλώσσες του κόσμου", "Νεοελληνικές Σπουδές και Επαγγελματικές Προοπτικές" κ.ο.κ.

    Το Συνέδριο στηρίζουν τα υπουργεία Εξωτερικών, Παιδείας, Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης, το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το ΕΚΕΒΙ, το οποίο θα επιμεληθεί την έκθεση έξω από την αίθουσα του Συνεδρίου στο Μέγαρο Μουσικής, με τίτλο "Η ελληνική λογοτεχνία σε 40 γλώσσες".

    [06] Κοινωνία

    Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ για τον αιμορραγικό πυρετό

    Κανένας κίνδυνος επιδημίας

    3/7/2008 9:43:00 (Τελευταία ενημέρωση: 3/7/2008 10:48:21)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ο ιός του κριμαϊκού αιμορραγικού πυρετού που ταυτοποιήθηκε στην 45χρονη γυναίκα που έχασε τη ζωή της μετά από τσίμπημα από τσιμπούρι στη Ροδόπη δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος επιδημίας. Ωστόσο, ήδη στη Βουλγαρία και στην Τουρκία 25 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο. Οδηγίες και μέτρα προφύλαξης έχουν σταλεί με μέριμνα του ΚΕΕΛΠΝΟ στις Νομαρχίες Ροδόπης και Έβρου ενώ έχουν ειδοποιηθεί και τα νοσοκομεία για την περίπτωση ασθενών με σχετική συμπτωματολογία. Επιδημιολογική έρευνα διεξάγει ομάδα επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να σημειωθεί ότι το είδος του συγκεκριμένου τσιμπουριού δεν απαντάται στους σκύλους αλλά σε ζώα όπως τα πρόβατα.

    [07] Κοινωνία

    Παραλαβή αποσκευών από το "Θεόφιλος"

    3/7/2008 9:33:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Από τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας ΝΕΛ, στην Πλατεία Καραϊσκάκη, Άστιγγος 2 και Τζελέπη γωνία, και μέχρι τις 5 το απόγευμα, μπορούν να παραλαμβάνουν τις αποσκευές τους οι επιβάτες που τις είχαν αφήσει στο κατάστρωμα και στην οικονομική θέση στο πλοίο Θεόφιλος, το Σάββατο, κατά την ημέρα εγκατάλειψης του πλοίου και μετεπιβίβασης τους. Θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση της εταιρίας για τον τρόπο και την ημερομηνία παραλαβής των ΙΧ και των αποσκευών από τις καμπίνες. Περισσότερες πληροφορίες στον τηλεφωνικό αριθμό 210 41 15 015, της εταιρίας ΝΕΛ.

    [08] Κόσμος

    Δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια

    Βουλγαρία: Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν τη Σόφια

    3/7/2008 9:21:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Μία σειρά από ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισε σήμερα Πέμπτη την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας Σόφια, ανακοίνωσε η αστυνομία, η οποία δεν ήταν ακόμη σε θέση να διευκρινίσει τα αίτια που τις προκάλεσαν. Αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας δήλωσαν ότι οι εκρήξεις σημειώθηκαν μάλλον κοντά σε τοποθεσία, στα ανατολικά προάστια της Σόφιας, όπου βρίσκεται αποθήκη όπλων. Δημοσιογράφοι του Ρόιτερ μετέδωσαν ότι από τις εκρήξεις, οι οποίες ακούστηκαν ανάμεσα στις 06:30 και 07:30 ώρα Ελλάδας, τραντάχτηκαν συγκροτήματα διαμερισμάτων στο ανατολικό τμήμα της Σόφιας.

    [09] Πολιτική

    Πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βιέννη

    Στη Μητρόπολη Αυστρίας ο Κ.Παπούλιας

    3/7/2008 9:02:00 (Τελευταία ενημέρωση: 3/7/2008 9:20:55)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τη συγκίνηση και κατάνυξη που ένοιωσε επισκεπτόμενος χθες βράδυ την ιστορική Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε δηλώσεις στη Βιέννη, εκφράζοντας συγχρόνως την ευχή ο Ελληνισμός της Βιέννης να συνεχίσει τη λαμπρή παράδοσή του. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφθασε χθες βράδυ στη Βιέννη για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη της Αυστρίας, προσκεκλημένος του Προέδρου Χάιντς Φίσερ. Κατά την επίσκεψή του στη Μητρόπολη, τον κ. Παπούλια συνόδευαν η σύζυγός του Μέι, ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης και μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας. Προσφωνώντας τον κ. Παπούλια ο Μητροπολίτης Αυστρίας - Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Μιχαήλ τόνισε πως η επίσκεψη αυτή του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Μητρόπολη, εκτιμάται ως προσκύνημα και απότιση φόρου τιμής στη μνήμη εκείνων οι οποίοι με τη φιλογενή και ευεργετική τους διάθεση συνέβαλαν στην πνευματική αφύπνιση του Γένους και στη δημιουργία της νεώτερης Ελλάδας.

    Στην προσφώνησή του ο κ. Μιχαήλ επισήμανε πως η Μητρόπολη αποτελεί από αιώνων το κέντρο του Ελληνισμού της Βιέννης και την έκφραση και έκφανση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Όπως είπε, οι σημερινοί Ομογενείς της Βιέννης και της Αυστρίας γενικότερα, συνεχίζουν να προάγουν τους στενούς φιλικούς δεσμούς μεταξύ των φίλων χωρών Ελλάδας και Αυστρίας και να δίνουν αξιόπιστη μαρτυρία ορθόδοξο και ελληνική.

    Στη συνέχεια ο μητροπολίτης Μιχαήλ ξενάγησε τους υψηλούς επισκέπτες στους χώρους της Μητρόπολης και αναφέρθηκε στην ιστορία της μακραίωνης παρουσίας του Ελληνισμού στη Βιέννη και σε ξακουστούς εκπροσώπους της από το Ρήγα Φεραίο μέχρι τον Άνθιμο Γαζή κ.α. Ως ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός επισήμανε την επίσκεψη που πραγματοποίησε πρόσφατα στη Μητρόπολη και στους δύο ελληνικούς ναούς στη Συνοικία των Ελλήνων, ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ και η σύζυγός του.

    Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Αυστρία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει σήμερα διαδοχικές συνομιλίες με τον καγκελάριο Άλφρεντ Γκούζενμπαουερ, τον Ππρόεδρο Χάιντς Φίσερ, το δήμαρχο Βιέννης Μίχαελ Χόιπλ, την πρόεδρο της αυστριακής Βουλής Μπάρμπαρα Πράμερ, ενώ το βράδυ θα παρακαθίσει στο επίσημο δείπνο που παραθέτει προς τιμή του ο Πρόεδρος Φίσερ.

    Αύριο Παρασκευή ο κ. Παπούλιας θα συμμετάσχει με τον Αυστριακό ομόλογό του στο Ελληνοαυστριακό Οικονομικό Φόρουμ, θα έχει συνομιλίες με τον αντικαγκελάριο Βίλχελμ Μόλτερερ και θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ομογένειας.

    Το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εγκαινιάσει στο ξακουστό Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης στη Βιέννη την έκθεση "Κλασικές μνήμες στη Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη", και θα παραθέσει στη συνέχεια ανταποδοτική δεξίωση προς τιμήν του αυστριακού προεδρικού ζεύγους.

    Το Σάββατο, συνοδευόμενος από τον κ. Φίσερ, ο κ. Παπούλιας θα επισκεφθεί την πόλη και το ομόσπονδο κρατίδιο του Σάλτσμπουργκ, όπου θα τον υποδεχτεί η τοπική κυβερνήτης Γκάμπι Μπούργκσταλερ και το απόγευμα ο Έλληνας Πρόεδρος και η συνοδεία του θα αναχωρήσουν για την Αθήνα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 3 July 2008 - 8:50:13 UTC