Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παυλόπουλος: Καλή νομοθέτηση για χρηστή διακυβέρνηση
  • [02] Διώξεις για εμπρησμούς
  • [03] Υψηλός κι σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιών
  • [04] Άρχισε η τακτική αεροπορική σύνδεση Κίνας-Ταϊβάν
  • [05] Δημοσιοποίηση στοιχείων συλληφθέντων
  • [06] Μιανμάρ: Πολύνεκρο ναυάγιο πλοιαρίου
  • [07] Γέννησε ο Αμερικανός τρανσέξουαλ
  • [08] "Στην Άγκυρα η λύση του Κυπριακού"
  • [09] Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας
  • [10] Αλλαγές σε δρομολόγια του ΟΣΕ
  • [11] Ιαπωνία: Επιπλέον οικονομική βοήθεια στις αναπτυσόμενες
  • [12] Έκρηξη με τραυματίες στη Λευκορωσία
  • [13] Παρών στην τελετή έναρξης ο Μπους
  • [14] Ναυάγιο στη Σλοβενία
  • [15] Πέθανε ο Λάρι Χάρμον γνωστός ως "Μπόζο ο κλόουν"
  • [16] Ανεπανάληπτες "βιωματικές εμπειρίες"

    [01] Πολιτική

    Παυλόπουλος: Καλή νομοθέτηση για χρηστή διακυβέρνηση

    4/7/2008 11:28:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    "Στον πυρήνα της χρηστής διακυβέρνησης βρίσκονται η προώθηση της καλής νομοθέτησης, ο περιορισμός της πολυνομίας, η βελτίωση της ποιότητας των νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων και η διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο". Αυτό τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος κατά το χαιρετισμό του σε εκδήλωση που διεξήχθη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, στο πλαίσιο της κοινωνικής διαβούλευσης για το ρυθμιστικό πλαίσιο και πρόγραμμα εφαρμογής "Καλή Νομοθέτηση για Χρηστή Διακυβέρνηση". Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι "με την προώθηση της καλής νομοθέτησης ενδυναμώνεται η αποδοτικότητα της Διοίκησης, ενισχύεται η αξιοπιστία της, θωρακίζεται το Κράτος Δικαίου, αναβαθμίζεται η ποιότητα της Δημοκρατίας και καταπολεμάται η διαφθορά και η κακοδιοίκηση". Πρόσθεσε δε ότι "ο Πρωθυπουργός έχει επισημάνει ότι κεντρικός άξονας της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων, με αντικείμενο την αναδιοργάνωση της Διοίκησης καθώς και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας της χώρας".

    Σημείωσε δε ότι "αιχμή του δόρατος σ αυτό το κορυφαίο εγχείρημα είναι η προώθηση της κανονιστικής μεταρρύθμισης, με γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας των νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων και την άρση των εμποδίων που προκαλούνται από την πολυνομία και την κακονομία. Είναι αναγκαίο ένα πλαίσιο αρχών και κατευθύνσεων".

    Ο κ. Παυλόπουλος συμπλήρωσε ότι "γι αυτό και διαμορφώσαμε το Ρυθμιστικό Πλαίσιο και το Πρόγραμμα Εφαρμογής για την Καλή Νομοθέτηση για Χρηστή Διακυβέρνηση, το οποίο παρουσιάζεται σήμερα, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Διοικητική Μεταρρύθμιση", ενός ευρύτερου συνεκτικού πλέγματος διαρθρωτικών παρεμβάσεων για την αναδιοργάνωση της Διοίκησης και την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών.

    Θεωρούμε ότι με τους κανόνες τους οποίους προτείνουμε τίθενται οι βάσεις για την αντιμετώπιση χρόνιων δομικών προβλημάτων και παθογενειών της Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να περιορισθούν οι αβελτηρίες της διοικητικής δράσης και να άρουμε τα εμπόδια που δεν επιτρέπουν στη Δημόσια Διοίκηση και, ιδίως, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ν ανταποκριθούν στις αρχές της χρηστής διοίκησης, καθώς και στις σύγχρονες αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας".

    [02] Κοινωνία

    Από την Εισαγγελία Βόλου για τις φωτιές στο Πήλιο

    Διώξεις για εμπρησμούς

    4/7/2008 11:13:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ποινική δίωξη για εμπρησμό από πρόθεση σε βαθμό κακουργήματος, κατ αγνώστων δραστών για τις πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού σε περιοχές του νοτίου Πηλίου άσκησε η Εισαγγελία Βόλου. Η Εισαγγελία μετά την ολοκλήρωση της πολύμηνης προκαταρκτικής έρευνας και βάσει των στοιχείων, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι περσινές πυρκαγιές ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού από πρόθεση. Από τη μέχρι τώρα όμως έρευνα δεν έγινε δυνατό να εντοπισθεί ο δράστης ή οι δράστες. Το έργο αυτό αναλαμβάνει τώρα ο τακτικός ανακριτής, στον οποίο διαβιβάζεται η ογκώδης δικογραφία

    [03] Κοινωνία

    Υψηλός κι σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιών

    4/7/2008 11:08:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Υψηλό κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς -κατηγορίας κινδύνου 3- προβλέπει για σήμερα Παρασκευή, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για τη Χίο, Σάμο, Ικαρία, Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι και Μεσσηνία, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς. Η Γ.Γ.Π.Π έχει ενημερώσει τους εμπλεκόμενους φορείς για αυξημένη ετοιμότητα ενώ κάνει έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια

    [04] Κόσμος

    Μετά από 60 χρόνια

    Άρχισε η τακτική αεροπορική σύνδεση Κίνας-Ταϊβάν

    4/7/2008 10:56:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ξεκίνησαν σήμερα Παρασκευή οι τακτικές αεροπορικές πτήσεις μεταξύ της Ταϊβάν και της Κίνας, γεγονός που αποτελεί ένδειξη της διάθεσης για συμφιλίωση ανάμεσα στις δύο πλευρές και ανοίγει το δρόμο για επισκέψεις εκατομμυρίων Κινέζων στο νησί. Η πρώτη από τις πτήσεις εκτελέσθηκε με αεροπλάνο της εταιρίας China Southern Airlines που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ταογιάν της Ταϊπέι, αφού είχε απογειωθεί από το Γκουανγκζού, στη νότια Κίνα. Από το 1949, δεν έχουν γίνει τακτικές πτήσεις ανάμεσα στην Κίνα και την Ταϊβάν, εκτός από ορισμένες πτήσεις τσάρτερ, σε περιόδους γιορτών. Η Κίνα υποστηρίζει ότι η Ταϊβάν είναι αναπόσπαστο τμήμα της και έχει προειδοποιήσει ότι θα θέσει υπό τον έλεγχό της το νησί ακόμα κι αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσει βία. Ωστόσο καθώς το Πεκίνο και ο νέος Πρόεδρος της Ταϊβάν, Μα Γινγκ-ζέου, προσπαθούν να εκτονώσουν την ένταση και να διευρύνουν τις οικονομικές σχέσεις, η τακτική αεροπορική σύνδεση και η διακίνηση τουριστών θεωρούνται βήματα προς την κατεύθυνση της συμφιλίωσης.

    [05] Κοινωνία

    Γνωμοδότηση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου

    Δημοσιοποίηση στοιχείων συλληφθέντων

    4/7/2008 10:52:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Στη δημοσιότητα θα δίνονται τα ονόματα και οι φωτογραφίες όσων συλλαμβάνονται ή καταζητούνται για διάφορα εγκλήματα (δολοφόνοι, βιαστές, παιδεραστές, έμποροι ναρκωτικών κλπ) με την προϋπόθεση ότι προηγουμένως θα έχει δοθεί άδεια του αρμόδιου εισαγγελέα Πρωτοδικών ή Εφετών. Το πράσινο φως για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων και φωτογραφιών δίνει γνωμοδότηση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η οποία απαντώντας σε ερώτηση του αρχηγείου της Αστυνομίας έκρινε ότι η δημοσιοποίηση έχει σκοπό την προστασία του κοινωνικού συνόλου, των ανηλίκων αλλά και των ευάλωτων ή ανίσχυρων πληθυσμιακών ομάδων. Παράλληλα έκρινε ότι δεν αποτελεί προσβολή της προσωπικότητας του συλληφθέντα ή ότι παραβιάζει τα προσωπικά του δεδομένα.

    [06] Κόσμος

    Μιανμάρ: Πολύνεκρο ναυάγιο πλοιαρίου

    4/7/2008 10:49:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τριάντα οκτώ άνθρωποι πνίγηκαν μετά το ναυάγιο του πλοιαρίου στο οποίο επέβαιναν στις αρχές της εβδομάδας στη νοτιοδυτική Μιανμάρ, στο Δέλτα του ποταμού Ιραουάντι, την πλέον πληγείσα περιοχή από τον κυκλώνα Ναργκίς, γράφει σήμερα ο επίσημος Τύπος. Το πλοιάριο βυθίστηκε την Τρίτη στον ποταμό Ιουάι, ενώ ακολουθούσε πορεία προς τη Μιαουγκμία, τοποθεσία που απέχει 161 χλμ. από την πρωτεύουσα Ρανγκούν, σύμφωνα με το επίσημο όργανο του στρατιωτικού καθεστώτος New Light of Myanmar. "Συνολικά 44 επιβάτες από τους 82 διασώθηκαν, ωστόσο οι άλλοι 38 έχασαν τη ζωή τους", αναφέρει η εφημερίδα που ελέγχεται απολύτως από τη στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ, χωρίς να διευκρινίζει τις συνθήκες του δυστυχήματος. Ο κυκλώνας Ναργκίς σάρωσε τη Μιανμάρ στις αρχές Μαΐου, αφήνοντας πίσω του 138.000 νεκρούς και χιλιάδες αγνοούμενους.

    [07] Κόσμος

    Γέννησε ο Αμερικανός τρανσέξουαλ

    4/7/2008 10:06:00 (Τελευταία ενημέρωση: 4/7/2008 11:06:20)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κοριτσάκι γέννησε την Πέμπτη ο Αμερικανός τρανσέξουαλ Τόμας Μπίτι, ο οποίος είχε γεννηθεί γυναίκα αλλά έκανε αλλαγή φύλου, όπως μετέδωσαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

    Ο 34χρονος Μπίτι, που νομικά είναι άνδρας, είχε προκαλέσει σάλο διεθνώς όταν ανακοίνωσε, τον περασμένο Απρίλιο, ότι είναι έγκυος, με σπέρμα από άγνωστο δότη. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, γέννησε στο νοσοκομείο Μπεντ, στο βορειοδυτικό Όρεγκον.

    Ο Τόμας Μπίτι είχε υποβληθεί σε χειρουργικές πλαστικές επεμβάσεις και σε ορμονοθεραπεία, όμως είχε κρατήσει τα γυναικεία όργανα αναπαραγωγής. Αποφάσισε να προχωρήσει σε τεχνητή γονιμοποίηση επειδή η σύζυγός του, Νάνσι, δεν μπορεί να κάνει παιδιά λόγω υστερεκτομής.

    "Η επιθυμία να αποκτήσει κανείς παιδί δεν είναι ούτε ανδρικό ούτε γυναικείο χαρακτηριστικό. Είναι ανθρώπινη ανάγκη. Είμαι άνθρωπος και έχω το δικαίωμα να αποκτήσω ένα παιδί" είχε δηλώσει ο ίδιος στο σόου της Όπρα Γουίνφρεϊ.

    [08] Πολιτική

    Ομιλία Παπούλια στη Βιέννη

    "Στην Άγκυρα η λύση του Κυπριακού"

    4/7/2008 9:53:00

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ως ανεπίτρεπτη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή στην Κύπρο από χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια, μιλώντας χθες το βράδυ στο επίσημο δείπνο που παραχώρησε προς τιμήν του ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, στο προεδρικό μέγαρο στη Βιέννη στα ξακουστά παλιά ανάκτορα του Χόφμπουργκ. Όπως τόνισε στην ομιλία του ο κ. Παπούλιας το Κυπριακό είναι θέμα Διεθνούς Δικαίου και ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και βάση για τη λύση του αποτελούν οι αρχές και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Ο ίδιος πιστεύει πως η κινητικότητα που έχει αναπτυχθεί τελευταία μπορεί να ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για λύση του προβλήματος που θα οδηγεί στην επανένωση του νησιού, ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζήσουν αρμονικά μέσα σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον ασφάλειας, ανάπτυξης και ευημερίας στο πλαίσιο μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης. Στο σημείο αυτό εξέφρασε την ιδιαίτερη εκτίμησή του για την, όπως είπε, συνεχή, από το 1964 μέχρι σήμερα, συμβολή της Αυστρίας στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο, καθώς και για τη σταθερή υποστήριξη από μέρους της, στις προσπάθειες επίλυσης στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

    [09] Κοινωνία

    Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας

    4/7/2008 9:49:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ένταση προκλήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας, όταν ομάδα αντιεξουσιαστών συγκρούστηκε με δυνάμεις της αστυνομίας.

    Οι αντιεξουσιαστές πραγματοποίησαν πορεία συμπαράστασης σε δύο φυλακισμένους ομοϊδεάτες τους, από την πλατεία Βικτωρίας μέχρι τα Προπύλαια.

    Στη συνέχεια, έκαψαν ένα αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο πίσω από την Ακαδημία Αθηνών, με αποτέλεσμα να επέμβουν οι δυνάμεις της Αστυνομίας.

    [10] Κοινωνία

    Αλλαγές σε δρομολόγια του ΟΣΕ

    4/7/2008 9:29:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Αλλαγές σε δρομολόγια στους βασικούς άξονες του σιδηροδρομικού δικτύου επέρχονται από την Κυριακή 06 Ιουλίου 2008, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΕΝΟΣΕ.

    Συγκεκριμένα, στη γραμμή της Πελοποννήσου: α) τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών Intercity 11 & 12 και των αμαξοστοιχιών 300, 301, 303, 304, 306 & 307 τροποποιούνται σε όλη τη διαδρομή τους, β) τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών ICity 20, 21, 22, 23, 24, 25 και των αμαξοστοιχιών 302, 305, 308 & 309 τροποποιούνται στο τμήμα της διαδρομής μεταξύ Κιάτου - Πατρών - Κιάτου στη γραμμή Πύργος - Ολυμπία/Κατάκολο - Πύργος τροποποιούνται όλα τα δρομολόγια, στη γραμμή Αθήνα - Οινόη - Αθήνα τροποποιούνται όλα τα δρομολόγια, στον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα τροποποιείται το δρομολόγιο 1521 σε όλη του τη διαδρομή, στον άξονα Θεσσαλονίκη - Ορμένιο - Θεσσαλονίκη τροποποιούνται όλα τα δρομολόγια.

    Για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες σχετικά με τα νέα δρομολόγια, το επιβατικό κοινό μπορεί να απευθυνθεί όλο το 24ωρο στο κέντρο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης επιβατών στον τετραψήφιο αριθμό 1110 ή στους κατά τόπους σταθμούς.

    [11] Κόσμος

    7-9 Ιουλίου η Σύνοδος Κορυφής της G8

    Ιαπωνία: Επιπλέον οικονομική βοήθεια στις αναπτυσόμενες

    4/7/2008 9:24:00

    Η Ιαπωνία θα προσφέρει επιπλέον βοήθεια 50 εκατ. δολαρίων μέσα σε διάστημα τριών μηνών για να υποστηρίξει τις προσπάθειες των αναπτυσσόμενων χωρών στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση του Τόκιο, μόλις τρεις ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής (7-9 Ιουλίου) της G8 (Ομάδας των Οκτώ πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών).

    Η Ιαπωνία που είχε ήδη δεσμευτεί στη χορήγηση βοήθειας 200 εκατ. δολαρίων μετά την έναρξη της κρίσης, θα αποστείλει το νέο ποσό των 50 εκατ. μέχρι τον Οκτώβριο καθώς "η κατάσταση παραμένει σοβαρή, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες", ανακοινώθηκε από το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών. "Το πρόβλημα της αύξησης των τιμών στα τρόφιμα είναι από τα σημαντικότερα θέματα της συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί στο Τογιάκο της νήσου Χοκάιντο", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    Οι χώρες της G8 (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ρωσία) θα συγκροτήσουν ομάδα εργασίας για την καταπολέμηση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης κατά τη σύνοδο αυτή. Η ομάδα θα εξετάσει τη πιθανότητα άρσης ορισμένων περιορισμών στις εξαγωγές, οι οποίοι εμποδίζουν τις χώρες που χρήζουν βοηθείας, να έχουν πρόσβαση στο πλεόνασμα αποθεμάτων σε τρόφιμα των πλούσιων χωρών, γράφει η εφημερίδα Γιομιούρι Σιμπούν επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

    Οι περιορισμοί αυτοί εμποδίζουν για παράδειγμα την Ιαπωνία, να προχωρήσει στις εξαγωγές εκ νέου μεγάλων αποθεμάτων ρυζιού (σχεδόν 2,3 εκατ. τόνους) που είναι υποχρεωμένη να εισάγει, σύμφωνα με κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ομάδα εργασίας θα εξετάσει επίσης τη χορήγηση έκτακτης βοήθειας στους πολύ φτωχούς πληθυσμούς του πλανήτη και τους πρόσφυγες, όπως επίσης τον τρόπο αύξησης της αγροδιατροφικής παραγωγής.

    [12] Κόσμος

    Έκρηξη με τραυματίες στη Λευκορωσία

    4/7/2008 9:15:00

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Περίπου 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν από έκρηξη στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ, κατά τη διάρκεια συναυλίας για τον εορτασμό της Ημέρας της Ανεξαρτησίας, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες.

    Αξιωματούχος της αστυνομίας δήλωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα. "Περίπου 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν" πρόσθεσε η ίδια πηγή, που δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει εάν μεταξύ αυτών υπάρχουν κάποιοι που έχουν τραυματιστεί σοβαρά και κινδυνεύει η ζωή τους.

    Τα αίτια που προκάλεσαν την έκρηξη δεν έχουν διευκρινιστεί.

    [13] Κόσμος

    Παρών στην τελετή έναρξης ο Μπους

    4/7/2008 9:00:00

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Θα παραβρεθεί τελικά ο Τζορτζ Μπους στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, στις 8 Αυγούστου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Αντίθετα, ο Γάλλος ομόλογός του δεν θα είναι ευπρόσδεκτος στους Αγώνες, εξαιτίας της στάσης του στο θέμα του Θιβέτ. Ο Νικολά Σαρκοζί έχει θέσει ως όρο για την παρουσία του στους Ολυμπιακούς να αρχίσει διάλογος της Κίνας με τον Δαλάι Λάμα.

    Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, οι κινεζικές αρχές θα παρακολουθούν τυχόν "ύποπτες ενέργειες" στη διάρκεια των Αγώνων με πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από την πόλη Κινγκντάο, ενώ υψηλόβαθμος αξιωματούχος των κινεζικών αρχών ασφαλείας προβλέπει ότι οι Αγώνες του Πεκίνου απειλούνται από σαμποτάζ και ταραχές.

    Εξάλλου, σήμερα άρχισαν οι τακτικές αεροπορικές πτήσεις μεταξύ της Κίνας και της Ταϊβάν, μετά από περίπου 60 χρόνια, ένδειξη της διάθεσης για συμφιλίωση ανάμεσα στις δύο πλευρές, ανοίγοντας το δρόμο για επισκέψεις εκατομμυρίων Κινέζων στο νησί.

    Πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών

    Η Κίνα θα χρησιμοποιήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα πετούν πάνω από την πόλη Κινγκντάο για να παρακολουθούνται τυχόν "ύποπτες ενέργειες" στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Είναι η πρώτη φορά που οι κινεζικές αρχές θα χρησιμοποιήσουν μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη.

    Η Κίνα θεωρεί την τρομοκρατία ως τη μεγαλύτερη απειλή για τους αγώνες και έχει λάβει σειρά μέτρων για την ασφάλεια.

    Την Πέμπτης, έγινε δοκιμαστική πτήση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Σαντονγκ, πρωτεύουσα της επαρχίας Ζινάν, το οποίο έκανε πτήση μέχρι το ύψος ενός τριόροφου κτηρίου, όπως γράφει η εφημερίδα Shanghai Daily.

    Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που κοστίζουν περίπου 146.000 δολάρια το καθένα, "θα παρακολουθουν για ύποπτες ενέργειες και θα μεταδίδουν φωτογραφίες και βίντεο στους σταθμούς ελέγχου", γράφει η εφημερίδα.

    Η κινεζική κυβέρνηση θέλει να διαφυλάξει την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων με προϋπολογισμό που είναι στο 1/3 των δαπανών που έγιναν για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, χρησιμοποιώντας στις επιχειρήσεις ασφαλείας τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων. Ωστόσο, οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν ότι η Κίνα χρησιμοποιεί ως πρόσχημα μία πιθανή τρομοκρατική απειλή για να θέσει υπό ασφυκτικό έλεγχο τους διαφωνούντες.

    [14] Κόσμος

    Ναυάγιο στη Σλοβενία

    4/7/2008 8:51:00

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τουλάχιστον έξι άτομα αγνοούνται μετά τη βύθιση δύο σκαφών που εγκλωβίστηκαν στο φράγμα ενός υδροηλεκτρικού σταθμού στην ανατολική Σλοβενία, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση της χώρας.

    Το δυστύχημα σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στον ποταμό Σάβο, κοντά στη Σεβνίτσα, που απέχει 80 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα, όταν τα δύο πλοιάρια, στα οποία επέβαιναν 10-14 άτομα, βυθίστηκαν προσπαθώντας να περάσουν το φράγμα του υδροηλεκτρικού σταθμού Μπλάντσα.

    Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στην τηλεόραση ότι ορισμένοι από τους επιβάτες, γύρω στα πέντε άτομα, ανασύρθηκαν ζωντανοί και έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

    [15] Ζωής ...σΤάσεις

    Πέθανε ο Λάρι Χάρμον γνωστός ως "Μπόζο ο κλόουν"

    4/7/2008 8:40:00

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ο Λάρι Χάρμον, ο άνθρωπος που έκανε τον "Μπόζο τον Κλόουν" έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους χαρακτήρες στα αμερικανικά ΜΜΕ, πέθανε σε ηλικία 83 ετών από καρδιακό επεισόδιο. Ο Λάρι Χάρμον αγόρασε τα δικαιώματα για την εικόνα του κλόουν το 1956, από τον άνθρωπο που πρώτος είχε εμπνευστεί αυτή τη φιγούρα και εκπαίδευσε εκατοντάδες άλλους να εμφανίζονται ως "Μπόζο" σε διάφορα σόου και τηλεοπτικούς σταθμούς στις ΗΠΑ.

    Παρόλο που ο Λάρι Χάρμον δεν ήταν ο πρώτος που εμφανίστηκε ως "Μπόζο", ήταν ο άνθρωπος που έκανε αμέτρητες εμφανίσεις με τα ρούχα του συγκεκριμένου κλόουν και έδωσε με τη σειρά του την άδεια σε άλλους να εμφανίζονται σε περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα. Η καριέρα του διήρκεσε πάνω από 50 χρόνια, αλλά τα πιο πετυχημένα χρόνια ήταν οι δεκαετίες του 1980 και 1990.

    "Δεν είχαμε δορυφόρους και δίκτυα όπως σήμερα. Γι΄αυτό δημιούργησα το δικό μου δίκτυο από τοπικούς κλόουν και παραγωγές σε όλη τη χώρα, που με υποχρέωνε να είμαι στο δρόμο 50 εβδομάδες το χρόνο, επί δεκαετίες", έλεγε ο Λάρι Χάρμον.

    Ο Χάρμον εκτιμούσε ότι ο Μπόζο ήταν μια φιγούρα που συνδέθηκε με περισσότερα από 5.000 προϊόντα και πρωταγωνίστησε σε πάνω από 10.000 ώρες τηλεοπτικού προγράμματος.

    [16] Κοινωνία

    Ανεπανάληπτες "βιωματικές εμπειρίες"

    Ανεπανάληπτες "βιωματικές εμπειρίες"

    3/7/2008 20:34:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Τα θερμότερα σχόλια απέσπασαν ΓΕΝ & ΥΕΘΑ για το ιδιαίτερα επιτυχημένο διήμερο "βιωματικής γνωριμίας" πολιτών Π.Ν., επ ευκαιρία της "Ναυτικής Εβδομάδας 2008", μέσω σχετικού διαγωνισμού, με έπαθλο την διεξαγωγή ταξιδίου των νικητών με ελικόπτερο και υποβρύχιο.

    Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1η Ιουλίου το ταξίδι με ελικόπτερο του Π.Ν. και την Τετάρτη 2 Ιουλίου το ταξίδι με υποβρύχιο του Π.Ν., των νικητών που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό της "Ναυτικής Εβδομάδας 2008", με την ανάλογη δημοσιογραφική κάλυψη λόγω της μοναδικότητας του γεγονότος.

    Οι πέντε νικητές που συμμετείχαν στα εν λόγω ταξίδια ως "βιωματικά έπαθλα" του διαγωνισμού, προέκυψαν μετά από κλήρωση μεταξύ των 243 που απάντησαν σωστά και στις τρεις ερωτήσεις του διαγωνισμού, από τους 537 που συμμετείχαν συνολικά.

    Συγκεκριμένα, οι νικητές που ταξίδεψαν με ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού τύπου S-70B AEGEAN HAWK υπό την διακυβέρνηση του ιδίου του Εκπροσώπου Τύπου του ΓΕΝ Αντιπλοιάρχου κ. Ανδρέα Βέττου Π.Ν., ήταν η Βικτωρία Σαλαβού από το Πολύγωνο Αθηνών και ο Ιωάννης Νασιόπουλος, από το Τριάδι Θεσσαλονίκης & οι νικητές που ταξίδεψαν με το "περιώνυμο" τύπου 209 υποβρύχιο "ΝΗΡΕΥΣ", ήταν η Χριστίνα Γαϊτανίδη από το Κερατσίνι Πειραιώς, ο Χρήστος Αζάς από τα Φάρσαλα και ο Δημήτρης Μαστρογιάννης από τον Βύρωνα.

    Εν κατακλείδι, το εν λόγω δρώμενο που εκπόνησε το ΓΕΝ, όχι μόνο ήταν αντάξιο των προσδοκιών, αλλά, αύξησε το κύρος και την φήμη του Π.Ν., εδραιώνοντας παράλληλα την αγάπη και τη εκτίμηση του Έλληνα πολίτη για το συγκεκριμένο όπλο και τις Ε.Δ. της χώρας μας γενικότερα.

    "Ναυτική Εβδομάδα 2008" εναερίως

    Το "εναέριο ταξίδι" με Ελικόπτερο του Π.Ν. που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1η Ιουλίου το απόγευμα άρχισε από το στρατιωτικό ελικοδρόμιο στο Κοτρώνι Μαραθώνα, υπό την συνοδεία του Αντιπλοίαρχος Α. ΒΕΤΤΟΥ Π.Ν..

    Η αφετηρία της ομάδας των νικητών και του εκπροσώπου του Τύπου που κάλυπτε το εν λόγω μοναδικό γεγονός ήταν το Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, με προορισμό το ελικοδρόμιο Κοτρωνίου.

    Εν συνεχεία, αφού τα μέλη της ομάδας γνώρισαν το προσωπικό, τον Διοικητή Ελικοπτέρων Ναυτικού Πλοίαρχο Ν. Καστανιά Π.Ν. και τις εγκαταστάσεις της βάσης, επιβιβάσθηκαν στο ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού τύπου S-70B AEGEAN HAWK, υπό την διακυβέρνηση του ιδίου του Εκπροσώπου Τύπου του ΓΕΝ Αντιπλοιάρχου κ. Ανδρέα Βέττου Π.Ν. και μετά παρέλευσης 30λεπτης πτήσης, προσνηώθηκε στην αγκυροβολημένη στο φαληρικό όρμο Φρεγάτα του Π.Ν. "ΣΠΕΤΣΑΙ", όπου ξεναγήθηκαν στο πλοίο.

    Ακολούθως, επιβιβάσθηκαν ξανά στο ελικόπτερο από όπου μετά από 30λεπτη πτήση επαναπροσγειωθούν στο Ε/Δ Κοτρώνι, οπότε και ολοκληρώθηκε το μοναδικής εμπειρίας αυτό ταξίδι.

    "Ναυτική Εβδομάδα 2008" υποβρυχίως

    Το "υποβρύχιο ταξίδι" των νικητών και των εκπροσώπων του Τύπου που κάλυπταν το εν λόγω μοναδικό γεγονός που πραγματοποιήθηκε από το μεσημέρι έως το βράδυ της Τετάρτης 2 Ιουλίου, άρχισε από τον Φαληρικό όρμο (ΦΛΟΙΣΒΟΣ) και συγκεκριμένα από το Άλσος Ναυτικής Παράδοσης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επιθεώρησης του στόλου από τον Α. Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια.

    Μάλιστα, η αρχή ήταν πολύ εντυπωσιακή, αφού η επιβίβαση Στο "περιώνυμο" τύπου 209 υποβρύχιο "ΝΗΡΕΥΣ" έγινε με την χρήση ταχυπλόου καταμεσής του Φαληρικού όρμου!

    Εν συνεχεία, παρουσία του ιδίου του Διοικητού Υποβρυχίων Π. Δάβαρη Π.Ν., το Υ/Β απέπλευσε για την περιοχή του κόλπου Μεγάρων όπου και κατεδύθη, παρουσιάζοντας στους επισκέπτες κάθε μέρος και λειτουργία του, στο πλαίσιο της διαδικασίας ενός τυπικού ταξιδίου του "ΝΗΡΕΥΣ", σε ιδιαίτερα επιμορφωτικό και πολύ φιλικό κλίμα, όπως αυτό είχε δημιουργηθεί από τον φιλόξενο και εμβριθή κυβερνήτη του, αλλά και το πλήρωμά του!

    Οι επισκέπτες, αποβιβάσθηκαν στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας κατενθουσιασμένοι, αφού ενωρίτερα σε μία σεμνή τελετή έλαβαν εθιμοτυπικά δώρα και σειρά μοναδικών εδεσμάτων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 4 July 2008 - 8:50:10 UTC