Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διακομματική αντιπαράθεση
  • [02] Στη Βουλή τα οικονομικά του ΥΠΠΟ
  • [03] 2006-7: με κέρδη η ΕΡΤ
  • [04] Cross-Party Wrangling
  • [05] Συνάντηση Α. Παπαρήγα με αρχαιολόγους
  • [06] Δικαίωση για το Πατριαρχείο
  • [07] Σε εξέλιξη φωτιές
  • [08] Δωρεάν το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
  • [09] Απαγόρευση ακατάλληλων τροφίμων
  • [10] Φορτηγό "φράκαρε" σε γέφυρα
  • [11] Φεστιβάλ Σύμης
  • [12] Ταξί μέσω sms
  • [13] Νέα μικρή υποχώρηση του πετρελαίου
  • [14] Όπερα με φόντο το Αιγαίο
  • [15] Συνάντηση Καραμανλή-Παυλόπουλου
  • [16] Χαμηλές επιδόσεις στα ειδικά μαθήματα
  • [17] Βγήκε από την εντατική ο αστυνομικός
  • [18] Τουρκία: Δύο νεκροί, δύο αγνοούμενοι από πυρκαγιά
  • [19] Ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία
  • [20] Ανοίγει η Λωρίδα της Γάζας
  • [21] Lost Vanguard Found: Πρωτοπορία στην Αρχιτεκτονική

    [01] Πολιτική

    Υπόθεση Siemens:

    Διακομματική αντιπαράθεση

    8/7/2008 14:39:00 (Τελευταία ενημέρωση: 8/7/2008 19:10:04)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Έντονη αντιπαράθεση κομμάτων και Κυβέρνησης, προκαλούν οι εξελίξεις στην υπόθεση με τα μαύρα ταμεία της Siemens. Η Κυβέρνηση κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι υπεκφεύγει απορρίπτοντας την πρόταση περί Διακομματικής Επιτροπής για το πολιτικό χρήμα. Η στάση που θα τηρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή τα στοιχεία που έρχονται στην δημοσιότητα για την υπόθεση εξετάστηκε σε ευρεία σύσκεψη στο ΠΑΣΟΚ μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και κορυφαίων στελεχών του κόμματος. Την άρνηση του να συμμετάσχει στην Διακομματική Επιτροπή έκανε γνωστή σήμερα το ΚΚΕ.

    Επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

    Έντονη κριτική σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή τη στάση που κράτησαν απέναντι στην πρόταση του Πρωθυπουργού, για τη σύσταση Δικομματικής Επιτροπής η οποία θα εξετάσει και θα προτείνει μέτρα για τη διαφάνεια και το πολιτικό χρήμα.

    Ο κ. Ρουσόπουλος χαρακτήρισε πρόφαση τη θέση των δυο κομμάτων πως προϋπόθεση για να συμμετάσχουν στη διακομματική, είναι η σύσταση εξεταστικής επιτροπής και τόνισε: "Μιλούν για πραγματική διαφάνεια, αλλά δεν την επιδιώκουν στην πράξη" και πρόσθεσε πως η αξιωματική αντιπολίτευση και σήμερα αρνείται σε όσα μπορούν να γίνουν και εκτός συνταγματικής αναθεώρησης.

    Ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε πως οι εξεταστικές επιτροπές χρειάζονται μεγάλο χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθούν, αντίθετα με την διακομματική η οποία μέχρι τον Οκτώβριο, Νοέμβριο θα έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της.

    Ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως είναι άλλος ο στόχος της διακομματικής που αφορά στην ενίσχυση των θεσμικών μέτρων και άλλος της εξεταστικής που επιφορτίζεται με τη διερεύνηση ορισμένων θεμάτων.

    "Εμείς, ως κόμμα, θα προχωρήσουμε στη σύσταση ομάδων εργασίας", συμπλήρωσε, ενώ άφησε ανοιχτό ενδεχόμενο σύσταση της εξεταστικής επιτροπής τονίζοντας πως η κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη την πολιτική της βούληση για εμπέδωση της διαφάνειας.

    "Αν πραγματικά ενδιαφέρεται η αξιωματική αντιπολίτευση για την ενίσχυση των θεσμικών μέτρων οφείλει να συμμετάσχει", συνέχισε προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν το ενδιαφέρει η ουσία, αλλά οι εντυπώσεις.

    Την άρνηση του να συμμετάσχει στην Διακομματική Επιτροπή έκανε γνωστή σήμερα το ΚΚΕ.

    "Δεν συμφωνούμε και δεν θα συμμετάσχουμε σε αυτή την επιτροπή. Θεωρούμε ότι η σύσταση της Διακομματικής Επιτροπής δεν έχει να προσφέρει τίποτα το ουσιαστικό στην αντιμετώπιση του "μαύρου" πολιτικού χρήματος. Το πρόβλημα βρίσκεται στην ίδια τη σύμφυση του κράτους με τα μονοπώλια και τα κόμματα εξουσίας. Αυτή είναι η πραγματικότητα στο σύστημα στο οποίο ζούμε. Πάνω σε αυτό το έδαφος υπάρχει και αναπτύσσεται η διαπλοκή, η οποία δεν περιορίζεται μόνον στα οικονομικά ανταλλάγματα, αλλά εκφράζεται με πολλούς τρόπους και κυρίως με την ποικιλόμορφη στήριξη στα κόμματα που με την πολιτική τους στηρίζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής επανέλαβε και σήμερα ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας.

    "Αν θέλουν να στείλουν κάπου το ΣΔΟΕ ας το στείλουν στα κομματικά ταμεία της Ρηγίλλης και της Χαριλάου Τρικούπη. Και, αντί να προτείνουν, διακομματικές επιτροπές της πλάκας, ας προχωρήσουν επιτέλους στη σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής", τόνισε.

    Αγωγή αποζημίωσης 500.000 ευρώ κατέθεσε, ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος από κατά των υπευθύνων της εφημερίδας "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" για δημοσίευμα που τον εμφανίζει να γίνονται δώρα από τη Siemens ηλεκτρικές συσκευές.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος υποστηρίζει ότι ζήτησε καλύτερες τιμές και όχι δώρα ,όπως είχε δικαίωμα ως καταναλωτής.

    Περί δηλώσεων Τατούλη και επιστροφής Κουκοδήμου

    Στον απόηχο των δηλώσεων Τατούλη ο οποίος ζήτησε την παραίτηση του Μιχάλη Λιάπη, επανήλθε στο προσκήνιο η συζήτηση για το ενδεχόμενο επιστροφής του Κώστα Κουκοδήμου στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

    Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8 ο Σίμος Κεδίκογλου σημειώνει: "Ο Πέτρος Τατούλης αρέσκεται σε πυροτεχνήματα, αλλά στη βάση του για παράδειγμα αυτό που είπε για το πολιτικό τεκμήριο ενοχής, δυστυχώς έχει δίκιο. Πιστεύω ότι ο κ. Τατούλης κινείται οριακά μέσα στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής ομάδας. Στο κάτω-κάτω υπάρχει το δικαίωμα στη διαφορετική άποψη. Από εκεί και πέρα, ο Κώστας Κουκοδήμος νομίζω ότι είναι καιρός να επιστρέψει".

    "Ουδέν σχόλιο" απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση που του ετέθη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για ενδεχόμενη επιστροφή του Κώστα Κουκοδήμου στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

    Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης πάντως, σε συνέντευξή του, που μεταδίδεται στο κεντρικό δελτίο της ΕΤ3 στις δέκα, ξεκαθαρίζει ότι δεν "βλέπει" εκλογές λόγω της υπόθεσης Siemens.

    Δηλώσεις Γερμανού Υπουργού

    Στο θέμα της Siemens αναφέρθηκε το μεσημέρι ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών.

    Ο Μάϊκλ Γκλος, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να παρακολουθήσει τη Γενική Συνέλευση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, σε ερώτηση δημοσιογράφου για την υπόθεση της Siemens απάντησε ότι: "φαίνεται ότι κάτι δεν πήγε καλά, υπάρχει έρευνα εδώ και καιρό στην Ελλάδα και στη Γερμανία, περιμένουμε τα αποτελέσματα".

    Σε άλλη ερώτηση για το ποιοι είναι οι κανόνες που πρέπει να διέπουν τέτοιου είδους συμφωνίες μεταξύ μεγάλων επιχειρήσεων και κράτους, απάντησε ότι "εμείς θέλουμε τις καθαρές δουλειές που γίνονται πάνω από το τραπέζι και όχι μαύρα χρήματα".

    Κι ενώ η υπόθεση της Siemens στη Γερμανία έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης, ο γίγαντας της ηλεκτρονικής τεχνολογίας φαίνεται ότι προσπαθεί να ισοφαρίσει τις απώλειες ανακοινώνοντας την περικοπή δεκαεπτά χιλιάδων διακοσίων θέσεων εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Από αυτές, περίπου εξίμισι χιλιάδες θέσεις εργασίας θα κοπούν στην ίδια τη Γερμανία, όπου η εταιρία απασχολεί 136.000 εργαζόμενους. Αμέσως μετά την ανακοίνωση, η μετοχή της Siemens παρουσίασε πτώση 1,7% στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

    Δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ

    Στη "σκιά" της υπόθεσης της Siemens το βαρόμετρο του ΣΚΑΪ και της Public Issue για το μήνα Ιούλιο αποτυπώνει με ευκρίνεια το βαρύ πολιτικό κλίμα.

    Συγκεκριμένα, οι ερωτηθέντες με ποσοστό 53% πιστεύουν ότι ούτε κυβέρνηση της ΝΔ ούτε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι η καλύτερη για τη χώρα, παρ ό,τι η ΝΔ αύξησε το ποσοστό της κατά δύο μονάδες, στο 25% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αλλά και το ΠΑΣΟΚ από το 15 στο 16%.

    Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 3,5 μονάδες έναντι του ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνοντας ποσοστά 34,5 και 31% αντίστοιχα.

    Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στο 18%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 8% και ο ΛΑΟΣ με 5%.

    Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός προηγείται ο Κώστας Καραμανλής με ποσοστό 43% έναντι 40% που συγκέντρωνε τον προηγούμενο μήνα, ενώ μειώθηκε από το 25 στο 24% του Γιώργου Παπανδρέου.

    Για επιφυλακτικότητα των πολιτών, την οποία τα κόμματα οφείλουν να αντιμετωπίσουν, δημιουργώντας στους πολίτες τη βεβαιότητα ότι επιθυμούν να κινηθούν με κανόνες διαφάνειας, μίλησε ο κ. Ρουσόπουλος, σχολιάζοντας τη δημοσκόπηση.

    Δικαστικές εξελίξεις

    Στο δικαστικό μέρος, sύμφωνα με πληροφορίες η γραφολογική εξέταση που είχε ζητηθεί από τον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, για το ιδιόχειρο σημείωμα που υποδείκνυε λογαριασμό της τράπεζας ΚΑΝΑΝΤΙΑΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛ ΣΤΗ Γενεύη για να κατατεθούν 10 εκ μάρκα στο όνομα ΡΟΚΟΣ, έδειξε ότι αυτό γράφτηκε από τον Αριστείδη Μαντά στενό συνεργάτη του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη.

    Ο κος Μαντάς εξεταζόμενος από τον κο Αθανασίου, αρνήθηκε ότι αυτός ήταν ο συντάκτης ενώ για το ποιός κρύβεται πίσω από το όνομα ΡΟΚΟΣ, η απάντηση θα δοθεί μετά το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών που ήδη έχει ζητηθεί.

    Παράλληλα o ανακριτής προτίθεται να ζητήσει το άνοιγμα των λογαριασμών για τουλάχιστον 5 πρόσωπα που έχουν εξεταστεί ως ύποπτοι ενώ πιθανότατα μετά τις 25 του μηνός θα ξεκινήσει την εξέταση μαρτύρων.

    [02] Πολιτική

    Στη Βουλή τα οικονομικά του ΥΠΠΟ

    8/7/2008 16:40:00 (Τελευταία ενημέρωση: 8/7/2008 18:39:37)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Στη Βουλή διαβιβάζεται το σκέλος του πορίσματος της έρευνας που διενήργησαν οι εισαγγελείς Πρωτοδικών Ελένη Ράικου και Παναγιώτης Αθανασίου για τα πεπραγμένα στο Υπουργείο Πολιτισμού σε ό,τι αφορά τις επιχορηγήσεις χρηματικών ποσών από τον ειδικό λογαριασμό του Υπουργείου. Σύμφωνα με το πόρισμα των δύο εισαγγελέων προκύπτει ενδεχόμενη ποινική ευθύνη Υπουργών για την περίοδο 2001 έως και 21 Οκτωβρίου 2007 σε ό,τι αφορά χρηματικά ποσά που διατέθηκαν με υπουργικές αποφάσεις προς φορείς και προς σωματεία εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού.

    Η Βουλή καλείται να διερευνήσει αν φέρουν ευθύνες για παράβαση καθήκοντος οι αρμόδιοι Υπουργοί, οι όποιοι υπέγραψαν τις αποφάσεις για ενίσχυση της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Συλλόγων και του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Προσωπικού.

    Ενδεικτικά αναφέρεται στο πόρισμα ότι από το 2004 έως το 2006 η Ομοσπονδία έλαβε ποσό άνω των 29 εκατομυρίων ευρώ, ενώ το Ταμείο ποσό άνω των 20 εκατομυρίων ευρώ.

    Σύμφωνα με την έρευνα των εισαγγελέων στις υπουργικές αποφάσεις αναγράφεται ότι τα ποσά αυτά επιχορηγούνται στους εργαζόμενους για ενίσχυση πολιτιστικών δραστηριοτήτων τους, ενώ στην πραγματικότητα διατέθηκαν για καταβολή επιδομάτων στους υπαλλήλους κάτι που δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία.

    Τόσο για τις επιχορηγήσεις προς τους εργαζόμενους, όσο και γι αυτές προς άλλους φορείς, η Εισαγγελία Πρωτοδικών θα διενεργήσει περαιτέρω έρευνα σε ό,τι αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα.

    Στο αρχείο τίθενται ωστόσο οι καταγγελίες που αφορούν τον Χρήστο Ζαχόπουλο σχετικά με αποχαρακτηρισμούς από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, για κακοδιαχείριση κονδυλίων του τρίτου κοινοτικού πλαισίου στήριξης και για παρατυπίες στον επίμαχο διαγωνισμό για την πρόσληψη 148 μόνιμων υπάλληλων στη γενική γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης.

    Σον διαγωνισμό για την πρόσληψη 148 συμβασιούχων είχε λάβει μέρος και η κατηγορουμένη στην υπόθεση Ζαχόπουλου καταγγέλλοντας εκ των υστέρων ότι υπήρξε αλλοίωση της βαθμολογίας της ώστε να μην προκριθεί. Σύμφωνα με το πόρισμα για τον διαγωνισμό, δεν συντάχθηκε ποτέ κανένας πίνακας επιτυχόντων και δεν προέκυψε στοιχείο για αλλοίωση της βαθμολογίας.

    Δήλωση Βουλγαράκη

    "Η πιο σημαντική "πολιτιστική δραστηριότητα" για έναν υπουργό Πολιτισμού είναι να έχει η χώρα μας ανοιχτά τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Για να επιτευχθεί αυτό έπρεπε η πολιτεία να εκπληρώνει τις αναληφθείσες οικονομικές της υποχρεώσεις προς τους χιλιάδες εργαζομένους του υπουργείου Πολιτισμού με βάση όσα είχαν συμφωνηθεί με την κυβέρνηση από το 2001. Και αυτό πράξαμε", δήλωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Βουλγαράκης που είχε διατελέσει Υπουργός Πολιτισμού την επίμαχη περίοδο.

    Ο κύριος Βουλγαράκης σημείωσε ακόμη πως θα υπάρξει πλήρης νομική απάντηση μόλις λάβει γνώση της δικογραφίας.

    [03] Κοινωνία

    2006-7: με κέρδη η ΕΡΤ

    8/7/2008 16:32:00 (Τελευταία ενημέρωση: 8/7/2008 17:49:21)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κέρδη μεγαλύτερα από 16 εκατ. ευρώ παρουσιάζει η ΕΡΤ στη 18μηνη διαχείριση (1/7/2006 έως 31/12/2007) που ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2007, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σε συνέντευξη το μεσημέρι της Τρίτης, ο Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της ΕΡΤ Α.Ε. Ο κ. Παναγόπουλος, διαβεβαίωσε ότι "από του χρόνου δεν θα αποτυπώνεται πλέον το βάρος του δομικού κόστους των ασφαλιστικών οργανισμών από την πρόωρη συνταξιοδότηση του προσωπικού της ΕΡΤ και θα μειώνεται η συσσωρευμένη ζημιά, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 130 εκατ. ευρώ". Όπως διαβεβαίωσε ο γενικός διευθυντής Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών της ΕΡΤ ΑΕ, Γιώργος Υφαντής, σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο της ΕΡΤ για το 2008-2012, οπότε κρίσιμο μέγεθος είναι οι συσσωρευμένες ζημιές των 130 εκατ. ευρώ, τίθεται, ως εφικτός στόχος, το 2012 οι ζημιές αυτές να έχουν εξαλειφθεί".

    Το διάστημα από 1/7/2005 έως 31/12/2007, η ΕΡΤ ΑΕ εμφανίζει στα πρωτογενή αποτελέσματα κέρδος συνολικής τάξης περίπου 20 εκατ. ευρώ, ενώ το δομικό κόστος των ασφαλιστικών οργανισμών από την πρόωρη συνταξιοδότηση του προσωπικού, στα δύο αυτά χρόνια, συνολικά ανήλθε στα περίπου 40 εκατ. και όπως εκτιμάται, του χρόνου θα περιοριστεί στα 5 εκατ. ευρώ και μετά θα κλείσει.

    Ωστόσο, κατά το 18μηνο η ΕΡΤ είχε έσοδα 440 εκατ. ευρώ από ανταποδοτικά τέλη. Στο ίδιο διάστημα, τα έσοδα της από διαφημίσεις και χορηγίες ανήλθαν στα 79.724.000 ευρώ. Για το λόγο αυτό, δεν προβλέπεται και αύξηση των ανταποδοτικών τελών, κατά την περίοδο 2008-2012.

    Όπως διευκρίνισε ο Κωνσταντίνος Κέκης, εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΡΤ ΑΕ, η ΕΡΤ βρίσκεται μέσα στα όρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση αναφορικά με την αναλογία των εσόδων από ανταποδοτικά τέλη και διαφημίσεις.

    Σε ό,τι αφορά τον τομέα των εξόδων, τα οποία -για το προαναφερθέν 18μηνο- ανέρχονται σε 528 εκατ. ευρώ, από αυτά, ποσοστό 19,54% αφορά το κόστος προγράμματος. Αυτό αναλύεται σε 48 εκατ. ευρώ για αθλητικά δικαιώματα, 42,5 εκατ. ευρώ για προγράμματα κυριότητας της ΕΡΤ- δηλαδή για εσωτερικές παραγωγές - και 18 εκατ. ευρώ για μισθωμένα προγράμματα.

    Από το ίδιο ποσό (των 528 εκατ. ευρώ) τα 233.348.000 αφορούν αμοιβές και έξοδα προσωπικού, 36.153.000 αμοιβές εξωτερικών συνεργατών και 31.517.000 ευρώ λοιπά έξοδα, στα οποία περιλαμβάνονται τα μουσικά σύνολα, η μίσθωση συχνοτήτων κλπ.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι στη διαχειριστική χρήση από 1/7/2006-31/12/2007, ποσοστό 41,43% είναι δαπάνες εργασιακού κόστους, το οποίο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ ΑΕ, Χρήστος Παναγόπουλος, χαρακτήρισε "εν δυνάμει κίνδυνο". Δεν έπρεπε να ξεπερνά το 30 έως 35%, σύμφωνα με όσα ισχύουν στις ελληνικές επιχειρήσεις και στο εξωτερικό.

    Παράλληλα, ο κ. Παναγόπουλος αναφέρθηκε και στην "τεράστια κοινωνική προσφορά της ΕΡΤ", που συνιστά "επιστροφή χρημάτων στο κοινωνικό σύνολο" και συνίσταται στην εγκατάταση πομπών και αναμεταδοτών σε όλη την Ελλάδα (τον τελευταίο μόνο χρόνο τοποθετήθηκαν 70 πομποί σε παραμεθόριες περιοχές και νησιά), στο ψηφιακό κανάλι "Πρίσμα +" , το δορυφορικό κανάλι που απευθύνεται κυρίως στην ελληνική ομογένεια, τη δημιουργία του ιστορικού οπτικοακουστικού αρχείου, τα μουσικά σύνολα, τα οποία μέσα στο 2007 έδωσαν 70 συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, τις 60 διεθνείς συμπαραγωγές της ΕΡΤ με άλλες χώρες, το πρόγραμμα "Φιλία" που αφορά τα ενημερωτικά προγράμματα σε 14 γλώσσες για τους ξένους που διαμένουν στην Ελλάδα, το παρατηρητήριο της Αλληλλεγύης για τους πυροπαθείς, τους τηλεοπτικούς μαραθώνιους και το Κέντρο Ενημέρωσης Πολιτών.

    Επίσης, αναφέρθηκε και στα ευνοϊκά στοιχεία που προκύπτουν από τις μετρήσεις της AGP και που "αποδεικνύουν, με όρους τηλεθέασης, ότι η εταιρία είναι σε ανοδική πορεία, κατέχει τη δεύτερη θέση μετά το Μega όσον αφορά την κοινωνική αποδοχή των δελτίων ειδήσεών της και στην έρευνα του Focus εμφανίζει 65% των τηλεθεατών να δηλώνουν ικανοποίηση από την παρουσίαση της επικαιρότητας από τα κρατικά κανάλια".

    [04] Siemens Case

    Cross-Party Wrangling

    08 Ιουλ 2008 14:39:0 (Last updated: 08 Ιουλ 2008 17:40:1)

    By Dimitris Alexopoulos

    Sources: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8-ΑNA/ΜPA

    Developments over the Siemens secret coffers have caused wrangling between the opposition and the government. The government is accusing PASOK (Panhellenic Socialist Movement) of prevaricating, rejecting a proposal over the setting-up of across-party committee on political money. Meanwhile, a PASOK meeting of party cadres chaired by its leader George Papandreou is focusing on the stance the main opposition will adopt on the occasion of publicized evidence. At the same time, KKE (Communist Party of Greece) has issued an announcement reaidng that it will not participate in the cross-party committee.

    Attack Launched against PASOK & SYRIZA

    On the occasion of the stance PASOK (Panhellenic Socialist Movement) and SYRIZA (Coalition of the Radical Left) adopted against the PMs proposal on the setting up of a cross-party committee, the government spokesman launched an attack against them. The cross-party committee will examine and propose measures on transparency and political money.

    Mr Roussopoulos described the two parties position that they will participate in the cross-party committee on condition an inquiry committee is set up an excuse. He said they are not really after transparency.

    He also said that compared to inquiry committees, the cross-party committee would have completed its work by October or November.

    Furthermore, he stated that the ND party would set up working groups, adding that the government has proved its will to consolidate transparency.

    "If the opposition is really interested in boosting institutional measures, it ought to participate," he continued, adding that PASOK only wishes to impress, not being intrerested in the essence of things.

    At the same time, SYRIZA leader Alexis Tsipras has reiterated his request for the setting up on an inquiry committee.

    Finally, former PASOK minister Akis Tsochatzopoulos has filed a lawsuit against Proto Thema newspaper, demanding 500,000 as compensation because he appears to have received electric appliances from Siemens as gifts.

    Mr Tsochatzopoulos argues that he had asked for better prices and not gifts, a right each consumer is entitled to have.

    German Minister's Statements

    German Finance Minister Michael Glos, who is in Athens in order to attend the General Assembly of the Greek-German Commercial and Industrial Chamber said that something had gone wrong with the Siemens case, adding that a probe is in progress.

    He also said he is opposed to under the table payments and secret money.

    Meanwhile, Siemens has announced it will cut 17,200 jobs worldwide, 6,500 of which will be in Germany. The news triggered a 1.7% drop of the Siemens share in the Frankfurt Stock Exchange.

    SKY Poll

    In an opinion poll conducted by SKY and Public Issue for July, 53% believe that neither the ND nor the PASOK parties is good for Greece, despite the fact that the former raised its power by two percentage points to 25%, compared to June, while PASOK rose from 15 to 16%.

    Regarding intention vote, the ND party is ahead PASOK with 3.5 percentage points garnering 34.5%, while PASOK has received 31%.

    SYRIZA (Coalition of the Radical Left) gets 18%, KKE (Communist Party of Greece) 8% and LAOS (Popular Orthodox Rally) 5%.

    43% believe that Kostas Karamanlis is the best person as prime minister, while 24% believe George Papandreou is more suitable.

    Translated by John Crystallidis

    Related News:

    Karamanlis Initiative

    [05] Πολιτική

    Για το νέο Μουσείο της Ακρόπολης

    Συνάντηση Α. Παπαρήγα με αρχαιολόγους

    8/7/2008 18:59:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Συζήτηση με αρχαιολόγους είχε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, με θέμα το νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή για το νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Όπως τόνισε μετά τη συνάντηση η κ. Παπαρήγα: "Θεωρούμε υποχρέωσή μας να συμμεριστούμε τη διαμαρτυρία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και να τους συμπαρασταθούμε ενόψει του νομοσχεδίου που θα έρθει στη Βουλή και που στην ουσία περνάει μια μορφή ιδιωτικοποίησης στο νέο μουσείο το οποίο αποδεσμεύεται από την Ακρόπολη. Ο τίτλος νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου είναι απατηλός. Γενικότερα ο τομέας των ανασκαφών και των αρχαιολογικών μνημείων κινδυνεύει κυριολεκτικά από την πιο ακραία ιδιωτικοποίηση επειδή δυστυχώς και στην Ελλάδα θεωρείται ο αρχαιολογικός θησαυρός μέσο πλουτισμού, μέσο τουρισμού. Είναι απαράδεκτο".

    [06] Κοινωνία

    Στο ΕΔΑΔ, για το ορφανοτροφείο της Πριγκήπου

    Δικαίωση για το Πατριαρχείο

    8/7/2008 17:38:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ομόφωνη υπήρξε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στη διαμάχη του με τις τουρκικές αρχές για το θέμα του Ορφανοτροφείου Αρρένων της Πριγκήπου.

    Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας του Πατριαρχείου και επιφυλάχθηκε να καθορίσει με νεότερη απόφασή του τον τρόπο με τον οποίο το Πατριαρχείο θα αποκατασταθεί στα δικαιώματά του.

    Το Δικαστήριο καλεί και τα δύο μέρη να καταθέσουν γραπτώς και μέσα σε εξάμηνο τις παρατηρήσεις τους αναφορικά με το θέμα των αποζημιώσεων και κυρίως να γνωστοποιήσουν στο Δικαστήριο μια πιθανή κατάληξη σε μεταξύ τους συμφωνία.

    Από τα στοιχεία που παραθέτει η απόφαση ΕΔΑΔ, προκύπτει ότι το αμφισβητούμενο οικόπεδο στην Πρίγκηπο της Προποντίδας είναι 23.255 τ.μ. το οποίο απέκτησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1902 έναντι του ποσού 353.000 ευρώ.

    Το απόγευμα της Τρίτης ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Αλιβιζάτος, και ο μητροπολίτης Προικονήσου, Ιωσήφ, έδωσαν εκτάκτως συνέντευξη Τύπου για το θέμα, στα γραφεία του Πατριαρχείου στο Κολωνάκι.

    Ήταν η πρώτη φορά που το ίδιο το Πατριαρχείο στράφηκε σε διεθνές δικαστήριο κατά της Τουρκικής Δημοκρατίας για προσβολή των δικαιωμάτων του και όπως τόνισε ο κ. Αλιβιζάτος "η δικαίωση είναι ακόμη σημαντικότερη αν ληφθεί υπόψη ότι με την πανηγυρική καταδίκη της Τουρκίας συμφώνησε, χωρίς επιφυλάξεις, και ο Τούρκος δικαστής. Η απόφαση ήταν ομόφωνη (7 επί 7) και είναι ενδεικτικό ότι 3 δικαστές διατύπωσαν την άποψη ότι υπήρχαν και πρόσθετα επιβαρυντικά στοιχεία για την καταδίκη της Τουρκίας".

    Σύμφωνα με τον καθηγητή, "η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θεωρείται σημαντική και για έναν ακόμη λόγο. Αναγνωρίζει ανεπιφύλακτα οτι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όχι απλώς μπορεί να έχει ιδιοκτησία -κινητή και ακίνητη- στην Τουρκία, αλλά και ότι τα δικαιώματά του προστατεύονται απο το διεθνές δίκαιο".

    Το χειρισμό της υπόθεσης ανέλαβαν και διεκπεραίωσαν, για πρώτη φορά, απο κοινού Έλληνες και Τούρκοι δικηγόροι με μακρά πείρα στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ο μητροπολίτης Προικονήσου υπογράμμισε με τη σειρά του τη μεγάλη σημασία της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, για το Πατριαρχείο, ενώ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Αλιβιζάτος εξήρε και τον ρόλο του μητροπολίτη Φιλαδελφείας, Μελίτωνα, που χειρίστηκε το συγκεκριμένο θέμα.

    [07] Κοινωνία

    Σε εξέλιξη φωτιές

    8/7/2008 17:26:00 (Τελευταία ενημέρωση: 8/7/2008 19:28:41)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Μεγάλο τμήμα δάσους απο έλατα και πεύκα καίγεται περίπου απο τις δύο μετά το μεσημέρι μεταξύ των χωριών Μυρίκης και Αγίου Ανδρέα στο Καρπενήσι Ευρυτανίας, στο σημείο βρίσκονται 10 οχήματα με 20 πυροσβέστες, 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

    Έκταση με θάμνους και πουρνάρια κατακαίει μία ακόμα φωτιά που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή Πλαγιάρι Γιαννιτσών Πέλλας, στο όρος Πάικο. Η πυρκαγιά ξέσπασε περί στις 3 το απόγευμα και για την κατάσβεσή της επιχειρούν δύο αεροσκάφη τύπου "καναντέρ". Στην περιοχή βρίσκονται επτά οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Από την πυρκαγιά δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές.

    Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα σε χορτολιβαδική έκταση, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Τρίπολη. Ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής βρίσκεται στο σημείο και προσπαθεί να θέσει τη φωτιά υπό έλεγχο.

    [08] Υγεία

    Δωρεάν το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

    8/7/2008 16:16:00 (Τελευταία ενημέρωση: 8/7/2008 19:10:38)

    Δωρεάν θα χορηγείται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μετά από απόφαση της Υπουργού Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η χορήγηση του εμβολίου για τις ηλικίες 12-15, αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Σεπτεμβρίου ενώ για τις ηλικίες από 16 έως 26 θα υπάρξει σχετική ενημέρωση των ασφαλισμένων. Οι ασφαλισμένες, οι οποίες επιθυμούν να εμβολιαστούν, από σήμερα μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να επισκεφθούν τις Μονάδες Υγείας του ΙΚΑ για συνταγογράφηση του εμβολίου από γιατρό του Ιδρύματος.

    Παράλληλα το ΙΚΑ, ανέθεσε σε Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Ιατρών του Ιδρύματος, την εξέταση της επιστημονικής και επιδημιολογικής πλευράς της χορήγησης του εμβολίου ώστε να διευκολύνονται οι ασφαλισμένοι και να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία.

    Σημειώνεται ότι η ένταξη του εμβολίου, από τις διάφορες χώρες, γίνεται σταδιακά και με προσοχή, ενώ υπάρχουν χώρες που δεν το χορηγούν.

    Με βάση τις εκτιμήσεις, το κόστος χορήγησης του συγκεκριμένου εμβολίου για τις ηλικίες από 12 έως 15 ετών ξεπερνά τα 100 εκατ. Ευρώ.

    Το εμβόλιο δεν θεραπεύει μια άμεση και επείγουσα ανάγκη, αλλά λειτουργεί προληπτικά έναντι πιθανής μελλοντικής εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

    Ανησυχία προκαλούν πάντως μαρτυρίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τις οποίες, το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου, ενδέχεται να προκαλεί παρενέργειες, όπως ζάλη, ναυτία και παράλυση των άκρων, συμπτώματα που φέρονται να παρουσίασαν νεαρές γυναίκες μετά τον εμβολιασμό.

    [09] Κοινωνία

    Απαγόρευση ακατάλληλων τροφίμων

    8/7/2008 16:15:00

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Νομαρχία Πειραιά, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την απαγόρευση εισόδου στη χώρα 109,6 τον. προϊόντων ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης από τρίτες χώρες, επέβαλαν οι ελεγκτές της Νομαρχίας Πειραιά , στο πλαίσιο των διαρκών προσπαθειών που καταβάλλονται για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία των καταναλωτών. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση οι γεωπόνοι της Νομαρχίας Πειραιά κατά τη διάρκεια των αυτοψιών τους στους χώρους του Ε΄ Τελωνείου στο Λιμάνι του Πειραιά, στις 4/7, απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα σε 5 εισαγωγές ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης συνολικού βάρους 109,6 τόνων, ανεβάζοντας τον αριθμό των απαγορεύσεων εισόδου στην χώρα για φέτος, στους 908,5 τόνους. Τα προϊόντα που έφτασαν στους χώρους του Τελωνείου αποθηκευμένα σε κοντέινερς προέρχονταν από την Κίνα, την Αργεντινή και τη Χιλή.

    Πρόκειται συγκεκριμένα για:

    23,1 τόνους αχλάδια Αργεντινής ποιοτικά υποβαθμισμένα (υπερωρίμανση καρπών) και μη εμπορεύσιμα 22,9 τόνους δαμάσκηνα Χιλής των οποίων οι καρποί διαπιστώθηκε ότι ήταν υπερώριμοι, αφυδατωμένοι και μη εμπορεύσιμοι 22 τόνους φασόλια προέλευσης Κίνας στα οποία διαπιστώθηκε μούχλα και δυσοσμία μούχλας 21,7 τόνους αχλάδια Αργεντινής στα οποία διαπιστώθηκε μούχλα σε ορισμένους καρπούς και γενικά ποιοτική υποβάθμιση 19,9 τόνους σταφύλια προέλευσης Χιλής στα οποία διαπιστώθηκε σχηματισμός μούχλας

    Για όλες τις παραπάνω υποθέσεις ενημερώθηκε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Μετά και τις τελευταίες απαγορεύσεις εισόδου στη χώρα, οι γεωπόνοι της Νομαρχίας Πειραιά μόνο το 2008 έχουν ανάψει "κόκκινο" όπως προαναφέρθηκε σε συνολικά 908,5 τόνους, εκ των οποίων οι 445,2 προέρχονται από την Κίνα, οι 200,4 από τον Καναδά, οι 148,4 από την Αργεντινή, ενώ μικρότερες - τηρουμένων των αναλογιών - ακατάλληλες ποσότητες - προέρχονταν από τη Χιλή, την Αίγυπτο, τις ΗΠΑ και την Ινδία.

    Η πλειοψηφία των απαγορεύσεων - περισσότερες από τις μισές - ύψους 570,6 τόνων αφορούν διάφορα όσπρια όπως φασόλια και φακές και έπονται άλλα προϊόντα όπως οπωροκηπευτικά, φρούτα, ξηροί καρποί, ζωοτροφές και δημητριακά.

    Όπως δήλωσε ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας "το γεγονός ότι οι γεωπόνοι μας τη φετινή χρονιά έχουν απαγορεύσει την είσοδο στην χώρα σε 28 εισαγωγές ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων συνολικού βάρους πάνω από 900 τόνους, αναδεικνύει από μόνο του, το μέγεθος των προσπαθειών μας. Αποδεικνύει όμως και κάτι άλλο. Ότι η προσπάθειά μας είναι διαρκής και παρά τις ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να μην καταλήξουν στην εγχώρια αγορά και από εκεί στο πιάτο μας επισφαλή προϊόντα".

    [10] Κοινωνία

    Φορτηγό "φράκαρε" σε γέφυρα

    8/7/2008 15:42:00 (Τελευταία ενημέρωση: 8/7/2008 16:57:05)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ

    Το χάρο με τα μάτια τους είδαν όσοι οδηγοί ακολουθούσαν το φορτηγό, το οποίο είχε φορτώσει ένα ανυψωτικό μηχάνημα της ΔΕΗ και κατευθυνόταν από την Πάτρα στην Αθήνα. Στη γέφυρα των Ταρσινών, στο 102ο χλμ της Εθνικής Οδού, το όχημα που όπως φάνηκε δεν είχε το προβλεπόμενο ύψος χτύπησε στο κάτω μέρος της γέφυρας, με αποτέλεσμα τα μπάζα και οι πέτρες να πέσουν πάνω στα αυτοκίνητα που το ακολουθούσαν. Σοβαρές υλικές ζημιές υπέστησαν δύο αυτοκίνητα, ενώ από το σπάσιμο των παρμπρίζ ελαφρά τραυματίστηκαν οι οδηγοί.

    [11] Πολιτισμός

    Φεστιβάλ Σύμης

    8/7/2008 15:23:00

    Δέκα τέσσερα χρόνια συμπληρώνει φέτος το Φεστιβάλ Σύμης και οι σαράντα περίπου εκδηλώσεις του είναι αφιερωμένες στην κοινωνική αλληλεγγύη.

    Η επίσημη πρεμιέρα του Φεστιβάλ, θα γίνει το Σάββατο 26 Ιουλίου 2007 με μεγάλη συναυλία με τη Γλυκερία, τη Δέσποινα Ολυμπίου και τον Mιχάλη Εμυρλή. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος Αλέξης Κωστάλας. Θα τιμηθούν φορείς και προσωπικότητες που διακρίνονται για την κοινωνική τους προσφορά.

    Στο 14ο Φεστιβάλ παίρνουν επίσης μέρος: Χρήστος Νικολόπουλος, Κώστας Μακεδόνας, Γιώργος Μαργαρίτης, Λίνος Κόκκοτος, Κωνσταντίνα, Νάσια Κονιτοπούλου, Ηλίας Μακρής, Νίκος Μίχας, Καίτη Κουλλιά, Νίκος Ζωιδάκης, Τάκης Βούης, Emilia Ottaviano, Κατερίνα Θωμαϊδου, Γιώργος Αιγιώτης, Μαρία Παπαλεοντίου, Χρυσούλα Στεφανάκη, Σαβέρια Μανωλά, Αγαπητός Πάχος, Αργύρης Καστάνιας, Γιάννης Γιακουμάκης, Ζωή Κοκκαλά, Δημήτρης Γεωργαλλίδης, Δέσποινα Παγιούλα, Γιάννης Αναστασόπουλος, Δημήτρης Μακρής, Μαρία Δελή, «Το Συνεργείο», Ιορδάνης Αττιτής, Μιχάλης Μισσός, καθώς και τους Champagne Opera (Lesley Morris, Michel Powell, Keith Harris) από την Αγγλία.

    Στην ενότητα επίσης Ημέρες Πιάνου συμμετέχουν: Ελένη Λυδία Σταμέλλου, Μάριος Καζάς, Εύη Γιαμοπούλου, Έλλη Μαρία Κασδά, Κωστής Ρασιδάκις, Γιώργος Ζαχαριάς, Χαρά Κωστογιάννη, Γιώργος Δέλφης, «Duo Piacere Αστέριος Πούφτης, Θάλια Αθανίτη, Αλέξης Θεοφυλάκτου, Ειρήνη Σαρηκώστα.

    Θα παρουσιαστούν επίσης παραδοσιακοί χοροί από όλη την Ελλάδα με τα χορευτικά συγκροτήματα του Εκπαιδευτικού Μορφωτικού Συλλόγου Νεάπολης Λάρισας «Ο Πελασγός», της Ένωσης Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας, του Συλλόγου Συμιακών Ρόδου «Ο Γλαύκος», του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Αβυθού Αχαϊας, του Χορευτικού Ομίλου Χανίων, της Ένωσης Γυναικών Σύμης και της Ειρήνης Μυλωνάκη.

    Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη:

    Μουσικό ταξίδι με τα σαντούρια του Νίκου Καρατάσου (Αθήνα), Μιχάλη Χαλκίτη (Σύμη), Γιώργου Χατζηπέτρου (Ρόδος) και Ελένη Φίλιππα (Κύθνος) σε επιμέλεια Βασίλη Οικονόμου και Γιάννη Μεγαλούδη Θεατρικές παραστάσεις στη συμαϊκή διάλεκτο από το Συμιακό Θέατρο («Αναχούχλι ντο χουχλί») και από την Ένωση Γυναικών Σύμης («Το νινί της αυγαρίνας και τα πεσκέσα») Ημερίδες με θέματα για τη Σύμη, τον Πανορμίτη, το Νημπορειό και το Πέδι Προβολή ντοκυμαντέρ «Ψυχές των καϊκιών» του Νίκου Καρακώστα Παιδικό δρώμενο αφήγηση παραδοσιακού συμιακού παραμυθιού Γιορτή συμιακιάς γαρίδας (συμιακό γαριδάκι) με την Ένωση Γυναικών Σύμης Διήμερο ελληνοτουρκικής φιλίας Παρουσίαση του βιβλίου «Ο Πρίγκιπας της Ρόδου» με συντονισμό του δημοσιογράφου Γιώργου Ζαχαριάδη Έκθεση ζωγραφικής από την Ένωση Δημιουργικών Ανθρώπων Σύμης «Η Παναγιά του Κάστρου» Διάλεξη από τον Κώστα Παπακωνσταντίνου με θέμα «Σημαντικές περιοχές για τα πουλιά στα Δωδεκάνησα: πολύτιμες για τη φύση και για τον άνθρωπο» Αθλητικές εκδηλώσεις (Δρόμος Θυσίας Πανορμίτης Σύμη, Ετήσιος Δρόμος Νημποριός Γιαλός, Κολυμβητικός Αγώνας Σύμη Ντάτσα Τουρκίας κ.α.) Αναβίωση πανηγυριού στον Άγιο Παντελεήμονα και στο Μοναστήρι του Μεγάλου Σωτήρη

    Όλες οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 9μ.μ. και έχουν ελεύθερη είσοδο. Πληροφορίες: Δήμος Σύμης 22460 72444, 71817, 6944353632, 6945 387244, 6945 596293

    Πρόγραμμα

    Ιούλιος

    Πέμπτη 10 Ιουλίου Θερινές Επιδείξεις Δημοτικού Ωδείου Σύμης «ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ»

    Σάββατο 19 Ιουλίου Ρεσιτάλ τραγουδιού με την υψίφωνο Ελένη Λυδία Σταμέλλου και τον πιανίστα Μάριο Καζά

    Κυριακή 20 Ιουλίου Αναμνήσεις του έρωτα και του πάθους μέσα από τις μελωδίες του Μάνου Χατζηδάκι με την Έλλη Μαρίνα Κασδά, τον Κωστή Ρασιδάκι και την Εύη Γιαμοπούλου

    Τρίτη 22 Ιουλίου Συναυλία με τον Τάκη Βούη. Μαζί του η σοπράνο Emilia Ottaviano και ο κιθαρίστας Γιάννης Γιακουμάκης

    Τετάρτη 23 Ιουλίου Ρεσιτάλ για βιολί και πιάνο με το Γιώργο Ζαχαριά και τη Χαρά Κωστογιάννη

    Πέμπτη 24 Ιουλίου Ρεσιτάλ πιάνου με το Γιώργο Δέλφη

    Παρασκευή 25 Ιουλίου Συναυλία του «Duo Piacere - Αστέριος Πούφτης, Θάλια Αθανίτη

    Σάββατο 26 Ιουλίου Επισημη Πρεμιερα Μεγάλη συναυλία με τη Γλυκερία, τη Δέσποινα Ολυμπίου και τον Mιχάλη Εμυρλή. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος Αλέξης Κωστάλας. Θα τιμηθούν φορείς και προσωπικότητες που διακρίνονται για την κοινωνική τους προσφορά.

    Κυριακή 27 Ιουλίου Αναβίωση του παραδοσιακού πανηγυριού του Αγίου Παντελεήμονα

    Δευτέρα 28 Ιουλίου Παραδοσιακοί χοροί με τον Εκπαιδευτικό Μορφωτικό Σύλλογο Νεάπολης Λάρισας «Ο Πελασγός»

    Τρίτη 29 Ιουλίου Μια διαδρομή στο χώρο και στο χρόνο με όχημα την ιδιαίτερη φωνή της Ζωής Κοκκαλά Καραγιαννιού και την κιθάρα του Δημήτρη Γεωργαλλίδη

    Τετάρτη 30 Ιουλίου Ποντιακοί χοροί με την Ένωση Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας

    ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

    Παρασκευή 1 Αυγούστου Μουσική παράσταση «Να ξαναβρούμε τ όνειρο». Τραγούδι, κείμενα και επιλογή τραγουδιών: Τατιάνα Κατερίνα Θωμαϊδου

    Σάββατο 2 Αυγούστου Παραδοσιακοί και σύγχρονοι χοροί με τα χορευτικά συγκροτήματα της Ειρήνης Μυλωνάκη

    Κυριακή 3 Αυγούστου Παραδοσιακοί χοροί με το Σύλλογο Συμιακών Ρόδου «Ο Γλαύκος»

    Δευτέρα 4 Αυγούστου Θεατρική παράσταση «Αναχούχλι ντο Χουχλί» με το ΣΥΜΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ Σκηνοθεσία: Μανώλης Αντωνόγλου

    Τρίτη 5 Αυγούστου Αναβίωση παραδοσιακού πανηγυριού «Μεγάλου Σωτήρη»

    Πέμπτη 7 Αυγούστου Παραδοσιακοί χοροί με την Ένωση Γυναικών Σύμης

    Παρασκευή 8 Αυγούστου «Το νέο κύμα στο Γιαλό» με το συνθέτη και πιανίστα Λίνο Κόκκοτο. Τραγούδι: Αγαπητός Πάχος, Δέσποινα Παγιούλα

    Σάββατο 9 Αυγούστου Συναυλία με το Χρήστο Νικολόπουλο. Τραγούδι: Κωνσταντίνα, Ηλίας Μακρής, Γιώργος Αιγιώτης, Μαρία Παπαλεοντίου

    Κυριακή 10 Αυγούστου «Γιορτή συμιακιάς γαρίδας» - Συμμετέχει το μουσικό συγκρότημα του Μιχάλη Μισού

    Δευτέρα 11 Αυγούστου Μουσική παράσταση «Αστέρια, τραγούδια και αναμνήσεις» με τον Αργύρη Καστάνια

    Τρίτη 12 Αυγούστου Παρουσίαση του βιβλίου «Ο Πρίγκιπας της Ρόδου» με συντονισμό του δημοσιογράφου Γιώργου Ζαχαριάδη

    Τετάρτη 13 Αυγούστου Συναυλία του Νίκου Μίχα

    Πέμπτη 14 Αυγούστου Παιδικό δρώμενο αφήγηση του παραδοσιακού συμιακού λαϊκού παραμυθιού «Η αχελώνα και ο ψαράς». Διασκευή και αφήγηση: Άννα Φασουλάρη

    Σάββατο 16 Αυγούστου Πρωϊ: Ημερίδα με θέματα για τη Σύμη και το Νημπορειό Οργάνωση Κοινωνικός Σύλλογος Συμαίων «Ο Πανορμίτης» Βράδυ: «Ταξίδι στην Ελλάδα» - Μουσική παράσταση με την Καίτη Κουλλιά ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ 2008 Υπουργείο Πολιτισμού

    Κυριακή 17 Αυγούστου Συναυλία του Κώστα Μακεδόνα. Μαζί του η Χρυσούλα Στεφανάκη και η Σαβέρια Μανωλά

    Δευτέρα 18 Αυγούστου «Μια βραδιά γεμάτη μελωδία...» - Βιολί: Αλέξης Θεοφυλάκτου Πιάνο: Ειρήνη Σαρηκώστα

    Τρίτη 19 Αυγούστου Θεατρική παράσταση στη συμαϊκή διάλεκτο " Το νινί της αυγαρίνας και τα πεσκέσα" με την Ένωση Γυναικών Σύμης

    Τετάρτη 20 Αυγούστου Παραδοσιακοί χοροί με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Αβυθού Αχαϊας

    Πέμπτη 21 Αυγούστου Έντεχνο, λαϊκό, ρεμπέτικο, νησιώτικο πρόγραμμα από το «Συνεργείο»

    Παρασκευή 22 Αυγούστου Νησιώτικη βραδιά με τη Νάσια Κονιτοπούλου

    Κυριακή 24 Αυγούστου Μουσική και χορευτική βραδιά με το Χορευτικό Όμιλο Χανίων

    Δευτέρα 25 Αυγούστου Όργανα και Οργανοπαίχτες: Μουσικό ταξίδι με τα σαντούρια του Νίκου Καρατάσου (Αθήνα), Μιχάλη Χαλκίτη (Σύμη), Γιώργου Χατζηπέτρου (Ρόδος) και Ελένη Φίλιππα (Κύθνος) σε επιμέλεια Βασίλη Οικονόμου και Γιάννη Μεγαλούδη

    Τετάρτη 27 Αυγούστου Κρητικό γλέντι με το Νϊκο Ζωιδάκη και τη μπάντα του

    Παρασκευή 29 Ιουλίου Βραδιά όπερας με τους Champagne Opera από την Αγγλία (Lesley Morris, Mezzo soprano, Michael Powell, Tenor, Keith Ηarris, Piano)

    Σάββατο 30 Αυγούστου Συναυλία του Γιώργου Μαργαρίτη

    Σεπτέμβριος

    Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου Διήμερο Εκδηλώσεων Ειρήνης Οργάνωση: Δήμος Σύμης Δήμος Ντάτσας Τουρκίας

    Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου Ημερίδα με θέματα για τη Σύμη και τον Πανορμίτη Οργάνωση: Κοινωνικός Σύλλογος Συμαίων «Ο Πανορμίτης»

    Ακόμη:

    Μουσικά ταξίδια με σαξόφωνο. Σαξόφωνο: Ιορδάνης Αττιτής, Αρμόνιο: Μιχάλης Μισσός Προβολή ντοκυμαντέρ «Ψυχές των καϊκιών» του Νίκου Καρακώστα Έκθεση ζωγραφικής από την Ένωση Δημιουργικών Ανθρώπων Σύμης «Η Παναγιά του Κάστρου» στη Gallery SYMI DREAM στο Χωριό Διάλεξη από τον Κώστα Παπακωνσταντίνου με θέμα «Σημαντικές περιοχές για τα πουλιά στα Δωδεκάνησα: πολύτιμες για τη φύση και για τον άνθρωπο» Αθλητικές εκδηλώσεις (Δρόμος Θυσίας Πανορμίτης Σύμη, Ετήσιος Δρόμος Νημποριός Γιαλός, Κολυμβητικός Αγώνας Σύμη Ντάτσα Τουρκίας κ.α.)

    [12] Κοινωνία

    Συνάντηση Χατζηδάκη - ιδιοκτητών ταξί

    Ταξί μέσω sms

    8/7/2008 15:23:00 (Τελευταία ενημέρωση: 8/7/2008 15:31:02)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Μέσω τηλεφωνικού κέντρου αλλά και και με sms θα μπορούν οι πολίτες να καλούν ταξί μέχρι το τέλος του 2009. Αυτο προέκυψε απο τη συνάντηση που ειχε σήμερα, Τρίτη ο υπ. Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης με εκπροσώπους της πανελλήνιας ομοσπονδίας ταξί.

    Όπως είπε ο υπουργός μετά τη συνάντηση, απο το φθινόπωρο θα ισχύσει ο νέος κανονισμός εργασίας στα ταξί και έως το τέλος του χρόνου θα δημιουργηθεί τηλεφωνικό κέντρο με τετραψήφιο αριθμό για τα παράπονα των πολιτών , θα δημιουργηθούν νέες πιάτσες στον Ερυθρό Σταυρό και Λαϊκό Νοσοκομείο και στις στάσεις του μετρό, όπου δεν υπάρχουν.

    Τέλος θα εφαρμοστεί ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα GPS για όλη τη χώρα, για την ηλεκτρονική παρακολούθηση και διευκόλυνση των οδηγών ταξί, αλλά και για τη διασφάλιση των επιβατών. Το σύστημα αυτό θα περιλαμβάνει και την αποστολή sms.

    [13] Οικονομία

    Κάτω από τα 141 δολάρια

    Νέα μικρή υποχώρηση του πετρελαίου

    8/7/2008 15:05:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κάτω από τα 141 δολάρια υποχώρησαν, σήμερα, Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές - μετά την πτώση κατά 4 δολάρια που σημείωσαν τη Δευτέρα - λόγω της εξασθένησης του δολαρίου έναντι του γεν και της χαλάρωσης των ανησυχιών για την ενδεχόμενη πορεία του κυκλώνα Μπέρθα. Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής όσον αφορά τις εξελίξεις σχετικά με το αδιέξοδο μεταξύ Ιράν και Δυτικών χωρών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Αυγούστου του αμερικανικού ελαφρού αργού έχανε, το μεσημέρι, 60 σεντς στο βαρέλι, σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος", με την τιμή του να υποχωρεί στα 140,77 δολάρια. Χθες, η τιμή του συμβολαίου "έκλεισε" στα 141,73 δολάρια, σημειώνοντας απώλειες 3,92 δολαρίων στο βαρέλι.

    Η τιμή του συμβολαίου παράδοσης Αυγούστου του αργού τύπου μπρεντ υποχωρούσε στα 140,05 δολάρια, χάνοντας 1,82 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο".

    Κανένα από τα υπολογιστικά μοντέλα τα οποία χρησιμοποιούνται στην πρόβλεψη της πορείας των κυκλώνων δεν έδωσε ένδειξη ότι ο κυκλώνας Μπέρθα θα κατευθυνθεί προς τον κόλπο του Μεξικού, όπου είναι συγκεντρωμένος ο μεγαλύτερος όγκος της αμερικανικής βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου.

    Το δολάριο υποχώρησε σήμερα έναντι του γεν, αλλά σημείωσε μικρά κέρδη έναντι του ευρώ.

    Σε δηλώσεις του στην ιαπωνική εφημερίδα "Γιομιούρι", ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ είπε ότι η χώρα του δεν θα εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμά της, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις από τη διεθνή κοινότητα για αναστολή του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου.

    "Χρειαζόμαστε να δούμε περισσότερες ενδείξεις για υπέρβαση του αδιεξόδου στο Ιράν και περισσότερα πειστήρια για ενίσχυση του δολαρίου, πριν καταγράψουν νέα σημαντική πτώση οι τιμές του πετρελαίου", επισήμανε σε έκθεσή του ο αναλυτής στην MF Global Ltd., κ. Εντουαρντ Μέιρ.

    Στο επίκεντρο της προσοχής θα τεθούν τα εβδομαδιαία στοιχεία για τα αμερικανικά διαθέσιμα εμπορικά αποθέματα καυσίμων που θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα η Energy Information Administration, η στατιστική υπηρεσία του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.

    Αναλυτές που συμμετείχαν σε σχετική σφυγμομέτρηση του Ρόιτερ αναμένουν πτώση, την εβδομάδα που έληξε στις 4 Ιουλίου, των αποθεμάτων αργού πετρελαίου κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια, αύξηση κατά 200.000 βαρέλια των αποθεμάτων βενζίνης και αύξηση κατά 1,8 εκατομύρια βαρέλια των αποθεμάτων προϊόντων διύλισης, του ντίζελ συμπεριλαμβανομένου.

    [14] Πολιτισμός

    Όπερα με φόντο το Αιγαίο

    8/7/2008 14:41:00

    Πρεμιέρα κάνει αύριο στη Σύρο το Φεστιβάλ Αιγαίου με την περίφημη όπερα του Μασκάνι Cavalleria Rusticana. Για τέταρτη συνεχή χρονιά, το Φεστιβάλ Αιγαίου κλείνει ραντεβού με τους φίλους της τέχνης από τις 9 έως τις 19 Ιουλίου στο ιστορικό θέατρο «Απόλλων» για ένα πλούσιο πολιτιστικό δεκαήμερο με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Υπό τη διεύθυνση του γνωστού Ελληνο-αμερικανού μαέστρου Peter Tiboris, σπουδαίοι ερμηνευτές και μουσικοί του κλασικού ρεπερτορίου ζωντανεύουν τη λυρική παράδοση ενός από τα πρώτα θέατρα του νεοελληνικού κράτους, που κατασκευάστηκε το 1864 με πρότυπο τη Σκάλα του Μιλάνου και στέγασε ιστορικές παραστάσεις όπερας και μελοδράματος την εποχή της «ελληνικής αναγέννησης» του 19ου αιώνα. Στο κομψοτέχνημα αυτό της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής που κοσμούν οι τοιχογραφίες του Μότσαρτ, του Δάντη και του Αισχύλου, αναβιώνουν κλασικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου στη μουσική και στο θέατρο.

    Το Φεστιβάλ Αιγαίου ιδρύθηκε το 2000 από τον Peter Tiboris, γενικό και καλλιτεχνικό διευθυντή της εταιρείας MidAmerica Productions με έδρα τη Νέα Υόρκη. Ξεκινώντας αρχικά ως εκπαιδευτικό πρόγραμμα, έδωσε την ευκαιρία σε περισσότερους από 50 νέους ταλαντούχους τραγουδιστές της όπερας από την Ευρώπη και την Αμερική να δουλέψουν στην Ελλάδα υπό την καθοδήγηση διεθνούς φήμης καλλιτεχνών, όπως των Sherrill Milnes, Martina Arroyo και Nicholas DiVirgilio, συνδυάζοντας την εντατική εκγύμναση με επαγγελματικές εμφανίσεις στο πλαίσιο περιοδείας στα νησιά του Αιγαίου. Το 2005, το Φεστιβάλ αποκτά μόνιμη στέγη στη Σύρο, στο θέατρο «Απόλλων», όπου παρουσιάζει την πρώτη του πλήρως σκηνοθετημένη όπερα, τον «Κουρέα της Σεβίλλης» του Ροσίνι και το 2006, τιμώντας τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Μότσαρτ, την όπερα «Don Giovanni». Σε πρώτη πανελλήνια πρεμιέρα, το προηγούμενο καλοκαίρι, παρουσιάζει τη σπάνια όπερα του Μασκάνι «Zanetto» με τη συμμετοχή της διάσημης μέτζο σοπράνο Jennifer Larmore στην πρώτη της εμφάνιση στη χώρα μας.

    Η φετινή διοργάνωση συνεχίζει με συνέπεια στον άξονα του λυρικού τραγουδιού με κορυφαία εκδήλωση την παρουσίαση της δημοφιλούς μονόπρακτης όπερας του Πιέτρο Μασκάνι «Cavalleria Rusticana». Βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα του Giovanni Verga, το έργο διαδραματίζεται σε ένα μικρό χωριό της Σικελίας στα τέλη του 19ου αιώνα την ημέρα του Πάσχα και ζωντανεύει μια ερωτική ιστορία παράφορου πάθους, προδοσίας και εκδίκησης. Οι σπαρακτικές μελωδίες σε συνδυασμό με τα δραματικά συναισθήματα και τη συμπυκνωμένη δυνατή πλοκή του έργου καθιέρωσαν την Cavalleria Rusticana -από την πρώτη της σκηνική παρουσίαση- σε ένα από τα πιο αγαπημένα έργα του λυρικού ρεπερτορίου.

    Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ η Cavalleria Rusticana θα παρουσιαστεί στις 9 και 12 Ιουλίου σε μορφή concertante με διεθνές cast συντελεστών, μέλη της ορχήστρας Manhattan Philharmonia της Νέας Υόρκης και τις χορωδίες Columbia Collegiate Chorale του Μέριλαντ και Choir of the Podlasie Opera and Philharmonic υπό τη διεύθυνση του Peter Tiboris. Το ρόλο της Σαντούτσα ερμηνεύει η διακεκριμένη Φιλανδο-Καναδή υψίφωνος Eilana Lappalainen και το ρόλο του Τουρίντου ο Ιταλός τενόρος Giovanni Battista Palmieri. Η Πολωνή μεσόφωνος Edyta Kulczak και η Αμερικανίδα κοντράλτο Ellen Rabiner και οι δύο τακτικές προσκεκλημένες της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης ερμηνεύουν τους ρόλους της Λόλα και της Μάμα Λουτσία αντίστοιχα. Το ρόλο του Άλφιο κρατά ο Ιταλός βαρύτονος Antonio Stragapede.

    Εμβληματικά θρησκευτικά έργα χορωδιακής μουσικής των Μότσαρτ, Χάιντν και Βιβάλντι συνθέτουν τον κορμό του προγράμματος στις 10, 11 και 13 Ιουλίου. Το αριστουργηματικό «Te Deum» του Χάιντν, το οποίο έγραψε ο συνθέτης προς το τέλος της ζωής του για την Αυτοκράτειρα Μαρία Τερέζα, παρουσιάζεται υπό τη διεύθυνση του προσκεκλημένου μαέστρου James Bingham, ενώ ο Peter Tiboris διευθύνει το «Requiem» του Μότσαρτ και το «Gloria» του Βιβάλντι.

    Φέτος το Φεστιβάλ πραγματοποιεί, επίσης, μια ξεχωριστή ιδέα με στόχο τη δημιουργία μιας ιδιαίτερης ατμόσφαιρας γιορτής σε όλους τους χώρους του θεάτρου «Απόλλων». Έτσι, στο φουαγιέ του 1ου ορόφου, όπου σήμερα στεγάζεται το ιστορικό μουσείο του θεάτρου, θα φιλοξενηθούν συναυλίες μουσικής δωματίου με μέλη της Manhattan Philharmonia της Νέας Υόρκης με δωρεάν είσοδο για το κοινό.

    Μετά τις εξαιρετικές εντυπώσεις που άφησε η περσινή συμμετοχή του Aquila Theater Company με την παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», το πρωτοποριακό θεατρικό σχήμα της Νέας Υόρκης επιστρέφει στη Σύρο για τρεις παραστάσεις (16, 17 & 18 Ιουλίου) με μία εντελώς ξεχωριστή παραγωγή, μια σύγχρονη θεατρική προσαρμογή της «Ιλιάδας» του Ομήρου. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στο Lincoln Center της Νέας Υόρκης αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Μεταξύ άλλων οι New York Times μιλούν για μια «παράσταση συγκλονιστικής δύναμης», για μια «έξοχη, συγκινητική και αλησμόνητη θεατρική εμπειρία», ενώ το θεατρικό περιοδικό Backstage ανακηρύσσει την παράσταση ως την καλύτερη της χρονιάς! Το Aquila Theatre Company αποτελεί έναν από τους πλέον δυναμικούς και καταξιωμένους θεατρικούς οργανισμούς της Νέας Υόρκης που δουλεύει συστηματικά πάνω σε αρχαία και κλασικά κείμενα και έχει διακριθεί διεθνώς για τις τολμηρές, σύγχρονες και πρωτοποριακές του προσεγγίσεις και το πλούσιο εκπαιδευτικό του έργο. Το Φεστιβάλ κλείνει σε εορταστική ατμόσφαιρα με μια συναυλία μικρασιατικής παραδοσιακής μουσικής και ρεμπέτικων τραγουδιών από το συγκρότημα Ταξίμι που αποτελείται από Έλληνες μουσικούς της διασποράς (19 Ιουλίου).

    Το Φεστιβάλ Αιγαίου 2008 πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Δημάρχου Ερμούπολης, Γιάννη Δεκαβάλλα και του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ερμούπολης.

    Ώρα έναρξης παραστάσεων: 9 μ.μ. Τιμές εισιτηρίων: 20 & 15 (φοιτητικό, παιδικό) Προπώληση Εισιτηρίων: Αθήνα Βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24) 210 3217917 Σύρος Θέατρο Απόλλων 22810 85192

    [15] Πολιτική

    Συνάντηση Καραμανλή-Παυλόπουλου

    8/7/2008 12:43:00 (Τελευταία ενημέρωση: 8/7/2008 13:20:17)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Για τα αποτελέσματα του πρόσφατου άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Γαλλία, ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ο Προκόπης Παυλόπουλος. Η συζήτηση αφορούσε δυο θέματα που είναι κρίσιμα και επίκαιρα για τον τόπο, είπε ο κ. Παυλόπουλος. Πρώτον, την οργάνωση Πολιτικής Προστασίας σε κεντρικό επίπεδο στην ΕΕ, μια πρόταση που είχε κάνει η Ελλάδα πριν από ένα χρόνο. Στη χθεσινή συνάντηση, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, αποφασίστηκε ότι δεν θα υπάρχει μόνο ένα όργανο κεντρικό το οποίο θα ενημερώνει τα υπόλοιπα κράτη σχετικά με τις ανάγκες των υπολοίπων, αλλά θα υπάρχει και ένας κεντρικός συντονισμός της πολιτικής προστασίας κυρίως ως προς τα μέσα τα οποία βάζουν από κοινού χώρες ,όπου αυτό χρειάζεται. Δεύτερο θέμα ήταν το Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, η υπογραφή του οποίου θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής τον επόμενο Οκτώβριο. ''Δεν μπορεί να μην υπάρχει μια γενική ευρωπαϊκή πολιτική για το θέμα της μετανάστευσης, από τη στιγμή που το μεταναστευτικό φαινόμενο έχει φτάσει στο σημείο που όλοι ξέρουμε''.

    Ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα έχει θέσει το θέμα σε επίπεδο δικαιωμάτων του ανθρώπου και προστασίας της αξίας του ανθρώπου και καταπολέμησης των δουλεμπόρων, καθώς και καταγγελίας των χωρών εκείνων που δεν σέβονται τις υποχρεώσεις τους, σε ότι αφορά θέματα λαθρομετανάστευσης. Μια από τις χώρες αυτές είναι η Τουρκία, η οποία παρά τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει δεν της τηρεί. Ο βασικός άξονας αυτού του συμφώνου είναι η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και όχι μέτρα εναντίον των ανθρώπων που ζητούν μια καλύτερη μοίρα, αλλά μέτρα κατά των δουλεμπόρων και των χωρών που δεν σέβονται τις υποχρεώσεις τους, είπε ο κ. Παυλόπουλος.

    [16] Κοινωνία

    Ανακοινώθηκαν οι βάσεις από το Υπ. Παιδείας

    Χαμηλές επιδόσεις στα ειδικά μαθήματα

    8/7/2008 12:59:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Τις χειρότερες επιδόσεις στα ειδικά μαθήματα έτυχαν οι υποψήφιοι που διαγωνίστηκαν στα γερμανικά καθώς έγραψαν κάτω από τη βάση σε ποσοστό 50,41%. Ακολουθούν οι υποψήφιοι που διαγωνίστηκαν στην αρμονία με ποσοστό 47,62%. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας και από τα οποία φαίνεται ότι τις καλύτερες επιδόσεις πέτυχαν οι υποψήφιοι που διαγωνίστηκαν στα ισπανικά καθώς μόνο το 7,52% έγραψε κάτω από τη βάση, ενώ επιτυγχάνουν και το μεγαλύτερο ποσοστό αριστούχων με 16,12%.

    [17] Κοινωνία

    Που είχε τραυματιστεί σε συμπλοκή στους Μαλάδες

    Βγήκε από την εντατική ο αστυνομικός

    8/7/2008 11:46:00

    Βγήκε από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, ύστερα από 15 ημέρες νοσηλείας ο αστυφύλακας της Δίωξης Ναρκωτικών, Θεόδωρος Γενιτσαρίδης, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι κατά τη συμπλοκή με χασισοκαλλιεργητή στους Μαλάδες. Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του Νοσοκομείου, η κατάσταση της υγείας της ασθενούς είναι συνεχώς βελτιούμενη. Ο Γενιτσαρίδης έχει επικοινωνία με το περιβάλλον, δύναται να συνομιλεί, ενώ θα παραμείνει νοσηλευόμενος στη Νευροχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου.

    [18] Κόσμος

    Τουρκία: Δύο νεκροί, δύο αγνοούμενοι από πυρκαγιά

    8/7/2008 12:04:00

    Δύο γυναίκες βρήκαν τραγικό θάνατο χθες από πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Μέρσιν της Τουρκίας, ενώ άλλα δύο άτομα αγνοούνται, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι αρμόδιες τουρκικές αρχές. Σύμφωνα με τον αντινομάρχη της περιοχής, Αχμέτ Μπουγιούκτσελικ, η πυρκαγιά που ξέσπασε στη συνοικία Γκιουλνάρ, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους μια 82χρονη γυναίκα και η 16χρονη εγγονή της και να αγνοούνται οι χειριστές δύο εκσκαφέων, που προσπαθούσαν να αναχαιτίσουν την πύρινη λαίλαπα. Οι αρχές προέβησαν στην εκκένωση ορισμένων περιοχών, καθώς η πυρκαγιά εξακολουθεί να καίει, παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών που δίνουν "μάχη" για την κατάσβεσή της μαζί με πολλούς κατοίκους της περιοχής, ενώ από αέρος επιχειρεί και ένα ελικόπτερο, που κάνει συνεχείς ρίψεις νερού. Περίπου 40 άτομα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων και η μητέρα της άτυχης 16χρονης.

    [19] Κόσμος

    Ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία

    8/7/2008 11:47:00

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε την Τρίτη το αρχιπέλαγος της Οκινάουα στη νότια Ιαπωνία, αλλά δεν υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης παλιρροϊκά κυμάτων, μετέδωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας.

    Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στον ωκεανό, σε βάθος 50 χλμ. (31 μιλίων) κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, κοντά στα νησιά Οκινάουα και Αμάμι.

    Το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ μετέδωσε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές. Bίντεο από τη Νάχα, πρωτεύουσα του νησιού Οκινάουα, έδειχνε φυσιολογική εικόνα από τη ζωή της πόλης, με τα αυτοκίνητα να κυκλοφορούν στους δρόμους. Το νησί Οκινάουα βρίσκεται σχεδόν 1.600 χλμ. νοτιοδυτικά του Τόκιο.

    [20] Μ. Ανατολή

    Νεκροί δύο παλαιστίνιοι ένοπλοι

    Ανοίγει η Λωρίδα της Γάζας

    8/7/2008 11:45:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters,

    Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει σήμερα όλα τα συνοριακά περάσματα προς τη Λωρίδα της Γάζας, μετά από αίτημα της Αιγύπτου, ανατρέποντας προηγούμενη απόφασή του να τα κλείσει μετά από παλαιστινιακή επίθεση με βλήμα όλμου.

    "Σε αίτημα του επικεφαλής της αιγυπτιακής υπηρεσίας κατασκοπείας Ομάρ Σουλειμάν, ο υπουργός Αμύνης Εχούντ Μπάρακ, συμφώνησε να ανοίξουν τα περάσματα, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Αμύνης.

    Όπως ορίζεται στη συμφωνία εκεχειρίας, η οποία συνήφθη στις 19 Ιουνίου με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου, οι ένοπλοι της Χαμάς πρέπει να σταματήσουν τις επιθέσεις με ρουκέτες και βλήματα όλμων από τη Γάζα και το Ισραήλ θα άρει σταδιακά τον αποκλεισμό της περιοχής.

    Νωρίτερα, ισραηλινός αξιωματούχος είχε ανακοινώσει ότι όλα -εκτός από ένα- τα συνοριακά περάσματα, θα κλείσουν μετά την προηγηθείσα επίθεση με βλήματα όλμων.

    Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός ήρε την απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε επιβάλει την περασμένη εβδομάδα στην παλαιστινιακή πόλη Νιλίν, όπου είχαν ξεσπάσει βίαια επεισόδια εναντίον του Ισραήλ.

    Εν τω μεταξύ, δύο παλαιστίνιοι ένοπλοι σκοτώθηκαν και δύο άλλοι τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε σε στρατόπεδο εκπαίδευσης της Χαμάς, στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσαν νοσοκομειακές πηγές.

    Παλαιστινιακή πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι προφανώς πρόκειται για ατύχημα εξ αιτίας της παρουσίας εκρηκτικών και ότι η έκρηξη δεν οφειλόταν σε ισραηλινή επίθεση.

    [21] Πολιτισμός

    Lost Vanguard Found: Πρωτοπορία στην Αρχιτεκτονική

    8/7/2008 14:23:00

    Μέσα από την έκθεση Lost Vanguard Found: Σύνθεση αρχιτεκτονικής και τέχνης στη Ρωσία (1915-1935) που φιλοξενείται μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου στη Μονή Λαζαριστών, στη θεσσαλονίκη, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα η ιστορία και πρόσληψη του ρωσικού αρχιτεκτονικού κονστρουκτιβισμού αλλά και η σχέση ζωγραφικής αρχιτεκτονικής μέσα από μια νέα εικαστική αισθητική που έχει στόχο την εφαρμογή της στην αρχιτεκτονική. Έτσι, τα σχέδια των καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας εντάσσονται οργανικά στο φυσικό αστικό τοπίο.

    Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα της Photobiennale/ 20η Φωτογραφική Συγκυρία 2008 και διοργανώνεται σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής Μόσχας και Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

    Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία Τσαντσάνογλου (διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης) σε συνεργασία με τους David Sarkisyan (διευθυντή του Κρατικού Μουσείου Αρχιτεκτονικής της Μόσχας) και Ηρακλή Παπαϊωάννου (επιμελητή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης)

    Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ / ΕΡΤ3 / ERT WORLD / ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9FM / 95,8 FM / NET 105,8FM

    Διάρκεια έκθεσης: 9 Μαΐου 28 Σεπτεμβρίου 2008 Χώρος: Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-14:00 & 17:00-21:00 Σάββατο-Κυριακή 10:00-22:00


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 8 July 2008 - 16:50:43 UTC