Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ένωση των αντιθέσεων
  • [02] Κοντά σε συμφωνία Ισραήλ-Παλαιστίνη
  • [03] Union for Integration
  • [04] Σύσκεψη υπό το Γιώργο Παπανδρέου
  • [05] Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ΠΣΕ του ΣΥΡΙΖΑ
  • [06] Ελληνικό το χρυσό μετάλλιο στην Ολυμπιάδα Χορωδιών
  • [07] Γαλλία: Συνάντηση Ολμέρτ με Αμπάς
  • [08] Κρατούμενος αυτοκτόνησε στο κελί του
  • [09] Ομιλία Παπανδρέου στο Συμπόσιο της Σύμης
  • [10] Τραγική μοίρα για 11χρονο από το Αίγιο
  • [11] Επίθεση αγνώστων στα ΤΕΙ Χανίων
  • [12] Πτώχευσε η αμερικανική τράπεζα "ΙντιΜακ"
  • [13] Συνέντευξη Γ. Βουλγαράκη

    [01] Κόσμος

    Ιδρυτική Σύνοδος για την Ένωσης της Μεσογείου

    Ένωση των αντιθέσεων

    13/7/2008 17:51:00 (Τελευταία ενημέρωση: 13/7/2008 19:08:05)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Μια ένωση των αντιθέσεων στην καρδιά της Ευρώπης, στο Παρίσι, επιχειρεί ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί όπου πραγματοποιείται η Ιδρυτική Σύνοδος για την Ένωση της Μεσογείου (UPM), παρουσία 43 αρχηγών κρατών από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, μεταξύ των οποίων και ο Κώστας Καραμανλής. Το πολιτικό ενδιαφέρον εστιάζεται στη Συρία και το Λίβανο, που μετέχουν και μάλιστα συμφώνησαν, να συνάψουν διπλωματικές σχέσεις. Ένα άλλο ζευγάρι, είναι οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι, που δηλώνουν, πως είναι πιο κοντά από ποτέ, στην επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας. Οι εργασίες της ιδρυτικής Συνόδου ξεκίνησαν νωρίτερα στο Παρίσι. Οι 43 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της νότιας και ανατολικής ακτής της Μεσογείου έλαβαν τη θέση τους κυκλικά, δίπλα στον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον Αιγύπτιο ομόλογό του Χόσνι Μουμπάρακ, που συμπροεδρεύει της ιδρυτικής Συνόδου. Στη σύνοδο μετέχουν επίσης ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμερτ. Η Λιβύη, η οποία έχει προσκληθεί, δεν εκπροσωπείται στη Σύνοδο. Ο Μουαμάρ Καντάφι δε δέχθηκε να παραστεί χαρακτηρίζοντας το σχέδιο για την ίδρυση της UPM "τρομακτικό".

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί απηύθυνε χαιρετισμό προς "όλες τις αραβικές χώρες που πήγαν στο Παρίσι για να λάβουν μέρος στη Σύνοδο της Ένωσης για τη Μεσόγειο, προχωρώντας έτσι σε μια κίνηση ειρήνης", κατά την έναρξη της Συνόδου, "Χαιρετίζω το θάρρος όλων όσων ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας", είπε ο Σαρκοζί εγκαινιάζοντας επισήμως "τη Σύνοδο του Παρισιού για τη Μεσόγειο".

    Γύρω του βρίσκονται οι ηγέτες 43 χωρών, μεταξύ τους των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. και σχεδόν όλες οι αραβικές χώρες της λεκάνης της Μεσογείου. Μόνο η Λιβύη δεν μετέχει στη συνάντηση.

    "Χαιρετίζω τους αρχηγούς των αραβικών χωρών που ήρθαν εδώ, που δέχθηκαν την ευθύνη αυτή, που προέβησαν έτσι σε μια κίνηση ειρήνης. Μαζί θα οικοδομήσουμε την ειρήνη στη Μεσόγειο, όπως χθες, οικοδομήσαμε την ειρήνη στην Ευρώπη", δήλωσε ο Σαρκοζί.

    Ο Σαρκοζί είπε ότι μια από τις μείζονες προκλήσεις της Ένωσης για τη Μεσόγειο είναι η "καταγραφή της Ιστορίας στη βάση της ισότητας Βορρά-Νότου".

    Η Ένωση για τη Μεσόγειο ιδρύεται σήμερα, με τη Σύνοδο στην ολομέλειά της να διεξάγεται στο Γκραν Παλαί, ένα επιβλητικό παλάτι στις όχθες του Σηκουάνα που χτίστηκε για να φιλοξενήσει τη Διεθνή Έκθεση του 1900.

    Η Ένωση για τη Μεσόγειο θέτει αρχικά ως στόχους τη σύναψη συγκεκριμένων συνεργασιών για την αντιμετώπιση της ρύπανσης της Μεσογείου, τη χρήση της ηλιακής ενέργειας, την πολιτική ασφάλεια, την ανάπτυξη των "θαλασσίων δρόμων".

    Η Ένωση για τη Μεσόγειο θα έχει 43 μέλη: τα 27 της Ε.Ε., 10 νότιες χώρες: Αλγερία, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανος, Μαρόκο, Μαυριτανία, Συρία, Τυνησία και Τουρκία. Επίσης η Παλαιστινιακή Αρχή, η Αλβανία, η Κροατία, η Βοσνία- Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και το Μονακό.

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμερτ υποσχέθηκε σήμερα στο Παρίσι στον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ότι θα απελευθερώσει νέο αριθμό Παλαιστινίων κρατουμένων, έγινε γνωστό από πηγή προσκείμενη στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό.

    "Σε απάντηση αιτήματος του Μαχμούντ Αμπάς για την απελευθέρωση φυλακισμένων, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι συμφωνεί να κάνει μια κίνηση προς την Παλαιστινιακή Αρχή", σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Ο Ολμερτ δεν διευκρίνισε τον αριθμό των φυλακισμένων που θα απελευθερωθούν, ούτε πότε αυτό θα συμβεί.

    Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο διαπραγματευτή Σαέμπ Ερεκάτ, ο Αμπάς ζήτησε από τον Ολμερτ την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων κατά τη συνάντησή τους στο Παρίσι, λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου της Ένωσης για τη Μεσόγειο και ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός απάντησε ότι "θα εξετάσει θετικά το αίτημα αυτό".

    Έξαλλου έμμεσες συνομιλίες με τη μεσολάβηση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν σήμερα στο Παρίσι ο Εχούντ Ολμέρτ και ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ, ανακοίνωσε ισραηλινή πηγή.

    "Συνεχίζεται ο έμμεσος διάλογος, αλλά σε ανώτατο επίπεδο", δήλωσε ισραηλινή διπλωματική πηγή.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του σε ξενοδοχείο της γαλλικής πρωτεύουσας για "να τον ευχαριστήσει για το μεσολαβητικό του ρόλο στις ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στο Ισραήλ και την Συρία. Ο ΌΟλμερτ υπογράμμισε "την σοβαρότητα με την οποία το Ισραήλ χειρίζεται αυτήν την υπόθεση", πρόσθεσε ο ίδιος διπλωμάτης.

    Ο αρχηγός της τουρκικής Κυβέρνησης συναντήθηκε επίσης και με τον Πρόεδρο Άσαντ για να συζητήσουν το ίδιο θέμα", διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

    Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής Κυβέρνησης Μαρκ Ρεγκέβ τόνισε από την πλευρά του πως η χώρα του χαιρετίζει τις προσπάθειες της Τουρκίας. "Πιστεύουμε πως αν θέλουμε τελικά να έχουμε σοβαρές συνομιλίες, θα πρέπει να είναι άμεσες και να πραγματοποιηθούν σε όχι πολύ μακρινό μέλλον", κατέληξε.

    Από τη μεριά του ο Σύρος Πρόεδρος δήλωσε σε συνέντευξή του στο Αλ Τζαζίρα πως η χώρα του είναι έτοιμη να αποκτήσει ομαλές σχέσεις με το Ισραήλ με την ανταλλαγή πρεσβειών και τη σύναψη διμερών συνθηκών, σε περίπτωση ειρηνευτικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες. "Από την αρχή της ειρηνευτικής διαδικασίας μιλήσαμε για ομαλές σχέσεις", με το εβραϊκό κράτος στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ειρήνης, τόνισε ο Άσαντ.

    "Αν τις ονομάζουν ομαλές σχέσεις ή εξομάλυνση των σχέσεων δεν έχει σημασία. Πρόκειται για ομαλές σχέσεις, όπως οποιεσδήποτε άλλες ανάμεσα σε δύο κράτη με πρεσβείες, δεσμούς και συνθήκες", πρόσθεσε. Μετά οκτώ χρόνια, η Συρία και το Ισραήλ επαναλαμβάνουν από τον Μάιο της έμμεσες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της Τουρκίας με στόχο την σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας.

    Στο μεταξύ όπως ανακοινώθηκε με την εξασφάλιση ότι στο κοινό ανακοινωθέν των ηγετών που συμμετέχουν στην Ένωση για την Μεσόγειο θα υπάρξει παράγραφος με την οποία θα αναγνωρίζεται ότι η Τουρκία είναι υποψήφιο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να έλθει στο Παρίσι και να συμμετάσχει στην ιδρυτική Συνάντηση Κορυφής.

    Η ένταξη της παραγράφου αυτής υπήρξε προϋπόθεση για τη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ένωση για τη Μεσόγειο και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί όταν βρισκόταν στην Ιαπωνία για τη Διάσκεψη της G8, τηλεφώνησε στον Τούρκο πρωθυπουργό και του εγγυήθηκε για την ένταξη της σχετικής παραγράφου.

    Ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρκοζί συνάντησε σήμερα το πρωί για ένα ημίωρο τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.

    Η συζήτηση περιστράφη στις σχέσεις Τουρκίας- Ε.Ε., στο θέμα της πιθανής απαγόρευσης του κυβερνώντος κόμματος από το Συνταγματικό Δικαστήριο και στο μεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας στις συζητήσεις ανάμεσα σε Συρία και Ισραήλ.

    Για τις σχέσεις Τουρκίας Ε.Ε., σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Τούρκος Πρωθυπουργός ζήτησε από το Γάλλο Πρόεδρο να μην παρεμποδίσει "το άνοιγμα νέων κεφαλαίων" στην ενταξιακή διαδικασία. Πήρε τη διαβεβαίωση ότι εφόσον έχει γίνει η απαραίτητη διαδικασία και οι σχετικοί φάκελοι είναι έτοιμοι, η Γαλλία δεν θα προβάλει εμπόδια.

    Σχετικά με την απειλή απαγόρευσης του κόμματός του, ο Τούρκος Πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα το Συνταγματικό Δικαστήριο να εκδώσει την απόφασή του όσο το δυνατό πιο γρήγορα, για να δοθεί τέλος στο κλίμα αβεβαιότητας που κυριαρχεί στη χώρα.

    [02] Μ. Ανατολή

    Πρωτοβουλία Σαρκοζί στο πλαίσιο της Συνόδου

    Κοντά σε συμφωνία Ισραήλ-Παλαιστίνη

    13/7/2008 15:37:00

    Πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας βρίσκονται Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, καθώς το πρώτο σημαντικό βήμα έγινε σήμερα στο προεδρικό μέγαρο των Ιλισίων όπου συναντήθηκαν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και αντάλλαξαν χειραψία. Με ενδιάμεσο και συνδετικό κρίκο, τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, οι κάμερες κατέγραψαν την τριπλή χειραψία που αποτυπώνει τη θέληση των τριών ηγετών "να εργαστούν για την ειρήνη", όπως δήλωσαν και οι τρεις, λίγες ώρες πριν από την ιδρυτική Συνάντηση Κορυφής για την "Ένωση για την Μεσόγειο".

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι νιώθει "ιδιαίτερη συγκίνηση για την πρωτοβουλία" του Γάλλου προέδρου για την συγκέντρωση αυτή, κατά την οποία η ισραηλο-αραβική συνάντηση αποτελεί προφανώς ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα, με επίκεντρο "τις διαπραγματεύσεις μας για την ειρήνη με την Παλαιστινιακή Αρχή και τον πρόεδρο Αμπάς".

    "Θα ήθελα να σας πω ότι οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ σοβαρές, πιστεύω ότι ποτέ άλλοτε δεν ήμασταν τόσο κοντά όσο σήμερα για την εξεύρεση λύσης. Έχω την εντύπωση ότι έχουμε φθάσει στο κρίσιμο εκείνο σημείο, κατά το οποίο το Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να πάρουν πολύ σοβαρές αποφάσεις για να επιτύχουμε ένα στάδιο στην ειρηνευτική διαδικασία στο οποίο δεν φθάσαμε ποτέ πριν", υπογράμμισε ο Εχούντ Ολμέρτ. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην "επιπλέον βοήθεια" που θα μπορούσε να προσφέρει ο Γάλλος πρόεδρος, ώστε να προστεθεί "στην φανταστική βοήθεια που έχει το Ισραήλ από τον Αμερικάνο πρόεδρο Τζ. Μπους και την υπουργό Εξωτερικών Κ. Ράις".

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο σημειώνοντας ότι το τελευταίο του ταξίδι στην περιοχή υπήρξε "εξαιρετικά επιτυχές, με σημαντικά αποτελέσματα που θα συμβάλλουν στις μελλοντικές εξελίξεις".

    [03] Inaugural Summit of Mediterranean Union

    Union for Integration

    13 Ιουλ 2008 17:51:0 (Last updated: 13 Ιουλ 2008 19:26:0)

    By Athina Saloustrou

    A union for integration at the heart of Europe is what the French President is aiming for in Paris, where the Union for Mediterranean (UPM) is taking place before 43 heads of state from Europe, the Middle East and Northern Africa, including Greek Prime Minister Kostas Karamanlis. All eyes have been focused on Syria and Lebanon, which agreed to establish diplomatic relations. Another hot couple is Israel and Palestine that have argued that are closer than ever to brokering a peace deal. The inaugural Summit opened earlier on Sunday in Paris. The 43 heads of state and governments of the EU nations and the southern and eastern Mediterranean coast sat around French President Nicolas Sarkozy and his Egyptian counterpart Hosni Mubarak, who is co-chairing the Summit. Syrias President Bashar al-Assad and Israeli Prime Minister Ehud Olmert are also attending the meeting. Libya, which was invited, sent no reps to the Summit. Muammar Gaddafi declined the invitation, dismissing the plans to have the UPM founded as scary.

    French President Nicolas Sarkozy welcomed all the Arab leaders that joined the UPM Summit and met that challenge, making a gesture of peace. We will work for peace in the Mediterranean, as we worked for peace in Europe, commented Sarcozy.

    He further added that one of the most important challenges of the Union is the recording of History based upon equality between the South and North.

    The Union for the Mediterranean was inaugurated Sunday, with the Summit taken place at Grand Palais, a breath-taking palace on the banks of the Seine. It was originally built in 1900 to host an International Exhibition.

    The key goal of the Union is to lay the grounds of specific cooperation campaigns against pollution in the area, the use of solar energy, political security and development of sea routes.

    The Union of Mediterranean will have 43 member states: the 27 EU nations, 10 southern countries, namely Algeria, Egypt, Israel, Jordan, Lebanon, Morocco, Mauritania, Syria, Tunisia and Turkey. The Palestinian Authority, Albania, Croatia, Bosnia-Herzegovina, Montenegro and Monaco are also in included in the member states.

    Israeli Prime Minister Ehud Olmert promised Palestinian President Mahmoud Abbas that he would free some Palestinian inmates, a source close to the Israeli Premier was quoted as saying.

    Olmert, however, did not say anything about the number of the inmates to be freed, nor when this would happen.

    In the meantime, Ehud Olmert and Syrian President Bashar al-Assad held indirect talks with the intervention of Turkish head of government Recep Tayyip Erdogan, said an Israeli source.

    The same source stressed that Olmert met with his Turkish counterpart in a Paris hotel to thank him for his role in the peace talks between Israel and Syria.

    Erdogan also met with Assad to discuss the same subject.

    An Israeli Government spokesman stressed that his country hailed Turkeys drive.

    In his interview with Al Jazeera, the Syrian President said that his country is ready to have smooth ties with Israel, by exchanging embassies and signing bilateral treaties, in case a peace deal between the two is achieved.

    In the meantime, as it was announced, it was the decision that the joint conclusions text to be released will include a paragraph recognizing that Turkey is a candidate EU member that made Turkish Premier Recep Tayyip Erdogan join the inaugural meeting.

    The said paragraph was a condition Turkey had set in order to participate in the Union for the Mediterranean. Sarkozy had assured the Turkey Prime Minister that his request would be accepted when the former was in Japan for the G8 meeting.

    French President Sarkozy had Sunday a 30-minute meeting with Prime Minister Erdogan. The meeting focused on the Turkish-EU ties and Turkeys role in the talks between Syria and Israel.

    According to sound information, the Turkish head of government requested the French President not block the opening of new chapters in the accession drive. He was rest assured that as long as the necessary procedures take place and the relevant chapters are ready, France will not raise any obstacles in the way.

    Translated by Areti Christou

    Related News:

    Summit on the Mediterranean Union

    [04] Πολιτική

    Στελεχών του ΠΑΣΟΚ στη Χαλκιδική

    Σύσκεψη υπό το Γιώργο Παπανδρέου

    13/7/2008 19:13:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Με επίθεση εναντίον της Κυβέρνησης ξεκίνησε την πενθήμερη παρουσία του στη Χαλκιδική, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Προσερχόμενος σε σύσκεψη κομματικών στελεχών στο δημαρχείο της Ιερισσού, ο κ. Παπανδρέου, τόνισε ότι η χώρα βιώνει τη μεγαλύτερη μεταπολιτευτική πολιτική και οικονομική κρίση, την οποία απέδωσε στην κυβέρνηση την οποία χαρακτήρισε άβουλη και φοβισμένη. "Το μόνο που κάνει η Κυβέρνηση, πρόσθεσε, είναι να στηρίζει κάποια κυκλώματα συμφερόντων, αντί να βοηθά στην επίλυση των πραγματικών προβλημάτων των πολιτών και του τόπου". Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πάντως ότι απέναντι σε αυτή την κατάσταση υπάρχει ελπίδα ανατροπής της. Και δήλωσε αποφασισμένος, μαζί με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, να δώσουν τον αγώνα για την ανατροπή αυτής της άρρωστης, όπως την χαρακτήρισε, κατάστασης. Τόνισε επίσης ότι αυτή την εβδομάδα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα περιοδεύσουν σ όλη τη βόρεια Ελλάδα και θα έχουν συναντήσεις με τοπικούς φορείς σε όλες τις περιοχές για να δώσουν το μήνυμα του αγώνα για την ανατροπή της σημερινής κατάστασης και για να ακούσουν τα μηνύματα του λαού, ώστε από κοινού να οργανώσουν ένα μέτωπο αλλαγής για τη χώρα. Το βράδυ ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να κηρύξει την έναρξη των εργασιών του 11ου Συμποσίου της Σύμης.

    [05] Πολιτική

    Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ΠΣΕ του ΣΥΡΙΖΑ

    13/7/2008 18:16:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Με την υπογράμμιση ότι η πρώτη Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή (ΠΣΕ) του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συγκροτηθεί με πιο σταθερά χαρακτηριστικά και σύνθεση, ώστε να αποκτήσει ένα πανελλαδικό συντονιστικό σώμα "ικανό να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της συγκυρίας" ολοκληρώθηκαν σήμερα το απόγευμα οι διήμερες εργασίες της ΠΣΕ η οποία συζήτησε τις πολιτικές εξελίξεις και τις απαντήσεις της Αριστεράς. Στη συζήτηση συμμετείχαν εκατοντάδες στελέχη του ΣΥΝ κινημάτων, οργανώσεων από τον ευρύτερο χώρο της αριστεράς, ως εκπρόσωποι των τοπικών και κλαδικών επιτροπών, καθώς και των θεματικών "δικτυώσεων" του ΣΥΡΙΖΑ. Το Σάββατο, μεταξύ των ομιλητών ήταν ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας.

    Κατά τη διήμερη συζήτηση που συνοψίστηκε σε ανακοινωθέν που εκδόθηκε σήμερα τονίζεται ότι:

    Η νεοφιλελεύθερη επίθεση στο εισόδημα και τα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας. Η αναμενόμενη επιδείνωση της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που σχεδιάζει η κυβέρνηση από το ερχόμενο φθινόπωρο, μέσα στις νέες συνθήκες της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Η ταχύτατη φθορά του πολιτικού συστήματος του «δικομματισμού», η ραγδαία πτώση της επιρροής τόσο της Ν.Δ., όσο και του ΠΑΣΟΚ, που επιταχύνονται από το ξέσπασμα των διαδοχικών σκανδάλων (SIEMENS, ΓΕΡΜΑΝΟΣ κ.α.). Η στροφή ενός σημαντικού τμήματος του κόσμου προς την αριστερά και ειδικότερα προς το ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και επιβεβαιώνει η πολιτική εμπειρία όλων μας.

    Οι εξελίξεις αυτές, τονίζεται στο ανακοινωθέν, "επιβεβαιώνουν τη μέχρι σήμερα πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επίσης, δημιουργούν πρωτοφανείς προκλήσεις για όλους μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει στους επόμενους μήνες να κλιμακώσει την πάλη του ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό, να επιβεβαιώσει τις ελπίδες χιλιάδων και χιλιάδων εργαζομένων και νέων, να πρωτοστατήσει στη δημιουργία μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, να θέσει τις βάσεις για την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού".

    Στην κατεύθυνση αυτή η ΠΣΕ διαμόρφωσε τις προτεραιότητες για επόμενο διάστημα και κυρίως:

    Την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, που θα ανοίξει το «χορό» των εργατικών και νεολαιίστικων κινητοποιήσεων του φθινοπώρου. Την ανάπτυξη μιας πλατειάς πανεθνικής εμβέλειας καμπάνιας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της φτώχιας.

    Υπογραμμίζεται ακόμη ότι η ΠΣΕ αποφάσισε να ανοίξει τη διαδικασία για την επεξεργασία -στη βάση και των "κεκτημένων" της ιδρυτικής διακήρυξης- του πολιτικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαδικασία αυτή, επισημαίνεται στο ανακοινωθέν "θέλουμε να οργανωθεί με τρόπο "ανοιχτό" και συμμετοχικό, να επιδιώξει την άμεση εμπλοκή του ανένταχτου κόσμου της αριστεράς και των κινημάτων αντίστασης. Η διαδικασία θα πρέπει να κορυφωθεί με τις αποφάσεις μιας προγραμματικής πανελλαδικής συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του τρέχοντος ή στην αρχή του νέου έτους".

    Ειδικότερα για τις ευρωεκλογές του επόμενου έτους επισημαίνεται ότι "ειδικό θέμα θα αποτελέσει το ζήτημα της αντιμετώπισης της πολιτικής της Ε.Ε. και των Ευρωεκλογών, που θα επιδιώξουμε να μετατραπούν σε ουσιαστική πολιτική μάχη και σχετικά με τις εσωτερικές εξελίξεις. Οι σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν το φετινό φθινόπωρο, μέσα από αντίστοιχη πανελλαδική συντονιστική διαδικασία.

    Η ΠΣΕ, στο ανακοινωθέν της "καταδίκασε τα πολεμοχαρή σχέδια των Ισραήλ-ΗΠΑ κατά του Ιράν και υπογράμμισε τις ευθύνες της κυβέρνησης της Ν.Δ. σχετικά με την πρόσφατη ελληνο-ισραηλινή στρατιωτική άσκηση. Η ΠΣΕ επαναλαμβάνει την πρόσκληση προς όλες τις δυνάμεις της ελληνικής και ευρωπαϊκής αριστεράς, προς όλες τις φιλειρηνικές δυνάμεις του κόσμου, για κοινή δράση ώστε να αποτρέψουμε μια επίθεση κατά του Ιράν, που θα αποτελεί μια βάρβαρη κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής πολιτικής και του πολέμου στη Μ. Ανατολή".

    Τέλος η Συντονιστική Γραμματεία ανέλαβε να προετοιμάσει και να συγκαλέσει τη νέα σύνοδο της ΠΣΕ, με την παραπάνω μορφή, μέσα στο φθινόπωρο του 2008.

    [06] Πολιτισμός

    Ελληνικό το χρυσό μετάλλιο στην Ολυμπιάδα Χορωδιών

    13/7/2008 17:40:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Μεγάλη διάκριση για την Παιδική Χορωδία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων, η οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία της στην Ολυμπιάδα Χορωδιών που πραγματοποιήθηκε στην Αυστρία. Η Παιδική Χορωδία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων, η οποία αποτελείται από 60 παιδιά, με διευθύντρια και διδάσκουσα την κα Ρόζη Μαστροσάββα, κατέλαβε την πρώτη θέση ανάμεσα σε 66 παιδικές χορωδίες από όλο τον κόσμο που συμμετείχαν στο διαγωνισμό.

    [07] Μ. Ανατολή

    Γαλλία: Συνάντηση Ολμέρτ με Αμπάς

    13/7/2008 17:02:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στο Προεδρικό Μέγαρο των Ιλισίων, συναντήθηκαν και αντάλλαξαν χειραψία, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς. Με ενδιάμεσο και συνδετικό κρίκο, τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, οι κάμερες κατέγραψαν την τριπλή χειραψία που αποτυπώνει τη θέληση των τριών ηγετών "να εργασθούν για την ειρήνη", όπως δήλωσαν και οι τρεις, λίγες ώρες πριν από την ιδρυτική Συνάντηση Κορυφής για την "Ένωση για την Μεσόγειο". Προφανώς ικανοποιημένος ο Νικολά Σαρκοζί, μίλησε για το "ιστορικό γεγονός" που θα αποτελέσει η απογευματινή ιδρυτική συνάντηση για την Μεσόγειο, κατά την οποία θα παραβρεθούν, η πλειοψηφία των αράβων ηγετών μαζί με την ηγεσία του Ισραήλ. Μόνο και μόνο ότι θα παραβρεθούν στην ίδια αίθουσα, γύρω από το ίδιο τραπέζι και θα συζητήσουν για το ίδιο θέμα όλοι αυτοί οι ηγέτες, αποτελεί ιστορικό γεγονός, γιατί υπενθυμίζω ότι κατά τη Διαδικασία της Βαρκελώνης, συμμετείχε μόνον ο Πρόεδρος Αμπάς", είπε ο Νικολά Σαρκοζί.

    Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Γάλλο Πρόεδρο σημειώνοντας ότι το τελευταίο του ταξίδι στην περιοχή υπήρξε "εξαιρετικά επιτυχές, με σημαντικά αποτελέσματα που θα συμβάλλουν στις μελλοντικές εξελίξεις".

    Αναγνώρισε στο Νικολά Σαρκοζί "τέσσερα προσόντα" που του επιτρέπουν να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή: "Είσθε πρόεδρος μίας μεγάλης Δημοκρατίας που είναι η Γαλλία, είπε, θα είσθε ο πρόεδρος της Ένωσης για την Μεσόγειο, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και είσθε φίλος και των δύο μας, φίλος του Παλαιστινιακού λαού αλλά και φίλος του Ισραήλ".

    "Η τελευταία αυτή ιδιότητα, πρόσθεσε, σας επιτρέπει να παίξετε ουσιαστικό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία, ώστε να λυθεί το αδιέξοδο μέσα στους επόμενους μήνες".

    Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός παίρνοντας το λόγο στην συνέχεια, δήλωσε ότι νοιώθει "ιδιαίτερη συγκίνηση για την πρωτοβουλία" του Γάλλου Προέδρου για την συγκέντρωση αυτή, κατά την οποία η ισραηλο-αραβική συνάντηση αποτελεί προφανώς ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα, με επίκεντρο "τις διαπραγματεύσεις μας για την ειρήνη με την Παλαιστινιακή Αρχή και τον πρόεδρο Αμπάς".

    "Θα ήθελα να σας πω, πρόσθεσε, ότι οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ σοβαρές, πιστεύω ότι ποτέ άλλοτε δεν ήμασταν τόσο κοντά όσο σήμερα για την εξεύρεση λύσης. Έχω την εντύπωση ότι έχουμε φθάσει στο κρίσιμο εκείνο σημείο, κατά το οποίο το Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να πάρουν πολύ σοβαρές αποφάσεις για να επιτύχουμε ένα στάδιο στην ειρηνευτική διαδικασία στο οποίο δεν φθάσαμε ποτέ πριν".

    Ο κ. Ολμέρτ αναφέρθηκε στην συνέχεια στην « επιπλέον βοήθεια » που θα μπορούσε να προσφέρει ο Γάλλος πρόεδρος, ώστε να προστεθεί « στην φανταστική βοήθεια που έχει το Ισραήλ από τον Αμερικάνο πρόεδρο κ. Μπους και την υπουργό Εξωτερικών κα Ράϊς".

    Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός δηλώνοντας ότι βιώνει "την πιο όμορφη μέρα, στην πιο όμορφη πόλη, σε μία φίλη χώρα, κάτω από την πιο εντυπωσιακή διεύθυνση, για την πιο σημαντική συγκέντρωση", κατέληξε: "Έχουμε συνείδηση των κινδύνων που απειλούν την Μέση Ανατολή. Μαζί με εσάς του Ευρωπαίους, με τους Αμερικάνους αλλά και με άλλους, προσπαθούμε να δούμε πως θα αποφύγουμε τον κίνδυνο που μας απειλεί από την ηγεσία του Ιράν. Οι προσπάθειές μας για την ειρήνη συνεχίζονται και με τις συζητήσεις που ξεκινήσαμε με την Συρία, που για την ώρα δεν είναι άμεσες, αλλά ελπίζω ότι θα γίνουν στο εγγύς μέλλον".

    [08] Κοινωνία

    Κρατούμενος αυτοκτόνησε στο κελί του

    13/7/2008 16:39:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ένας 48χρονος αλλοδαπός κρατούμενος των αγροτικών φυλακών Κασσανδρείας Χαλκιδικής, βρέθηκε, γύρω στις 21.45, χτες βράδυ, νεκρός στο κελί του. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, ο 48χρονος, που κρατούνταν για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών και επρόκειτο να απελαθεί, χρησιμοποίησε το σεντόνι του, ώστε να δημιουργήσει βρόγχο, με τον οποίο έθεσε τέλος στη ζωή του. Στην ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρεται, επίσης, πως μόλις έγινε αντιληπτή η απόπειρα του 48χρονου, ειδοποιήθηκε αμέσως και κατέφθασε ασθενοφόρο, το οποίο μετέφερε τον αυτόχειρα στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας, όπου παρά τις προσπάθειες ανάνηψης, δεν κατέστη δυνατό να αποτραπεί ο θάνατός του. Στο σημείο κλήθηκε επίσης και προσήλθε ιατροδικαστής.

    [09] Πολιτική

    Στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής

    Ομιλία Παπανδρέου στο Συμπόσιο της Σύμης

    13/7/2008 14:23:00

    Αρχίζει σήμερα το απόγευμα, στην Ουρανούπολη της Χαλκιδικής, το "11ο Ετήσιο Συμπόσιο της Σύμης", το οποίο διοργανώνει το "Ίδρυμα Ανδρέας Γ. Παπανδρέου". Η εναρκτήρια εκδήλωση θα γίνει στις 8μ.μ. με ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος και θα καλωσορίσει τους συμμετέχοντες. Νωρίτερα, στις 5 το απόγευμα, ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει σε σύσκεψη κομματικών στελεχών της Χαλκιδικής, που θα γίνει στην Ιερισσό.

    Το φετινό Συμπόσιο, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Ιουλίου και θα έχει ως γενικό θέμα "Σημείο καμπής: το θάρρος για αλλαγή", είναι αφιερωμένο στην οικονομική κρίση και στις τιμές του πετρελαίου, στην κρίση των τροφίμων, στην κλιματική αλλαγή, στην ανάπτυξη, στο δημοκρατικό έλλειμμα που παρατηρείται στους διεθνείς Οργανισμούς και θεσμούς, στο οργανωμένο έγκλημα καθώς και στις εξελίξεις στη γηραιά Ήπειρο.

    Στην αυριανή συνεδρίαση θα συζητηθούν δύο πολύ ενδιαφέροντα θέματα. Στην πρωινή συνεδρίαση το θέμα είναι: "Πετρέλαιο 200 δολάρια, μήλα 10 δολάρια, πίστωση όχι: απαντήσεις στις παγκόσμιες ελλείψεις και την οικονομική ύφεση". Και στην απογευματινή: " Το οργανωμένο έγκλημα παγκοσμίως".

    Στις επόμενες μέρες θα συζητηθούν θέματα όπως "ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο" και ο επανασχεδιασμός του κράτους πρόνοιας, η κρίση στην οποία εισήλθε και πάλι η Ευρώπη, η Παγκόσμια Διακυβέρνηση στον 21ο αιώνα, η πιθανή εκλογή του Μπάρακ Ομπάμα και η επίδραση στην Αμερική και τον κόσμο, η πράσινη ανάπτυξη και η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

    Την Παρασκευή θα επισκεφτεί το Άγιο Όρος.

    [10] Κοινωνία

    Τραγική μοίρα για 11χρονο από το Αίγιο

    13/7/2008 14:11:00

    Πηγή: ΝΕΤ

    Το χειρότερο παιχνίδι έπαιξε η μοίρα σε ένα 11χρονο αγόρι από το Αίγιο και την οικογένειά του που πλέον το θρηνεί. Αργά το βράδυ της Πέμπτης, το παιδί τσιμπήθηκε από σφίγγα στο μηρό. Υπέστη αλλεργικό σοκ και κινδύνεψε να πεθάνει. Τελικά και ύστερα από τη διακομιδή του σε δύο νοσοκομεία το σοκ αντιμετωπίστηκε, την ώρα όμως που το παιδί κατευθυνόταν στο σπίτι του, το αμάξι με οδηγό τον πατέρα του συγκρούστηκε με άλλο όχημα, στην Εθνική Οδό Κορίνθου-Πατρών, στο ύψος του δήμου Συμπολιτείας. Από τα πέντε άτομα που επέβαιναν στα δύο οχήματα, ο μόνος που ανασύρθηκε νεκρός ήταν ο άτυχος 11χρονος. Συγκλονισμένοι οι γονείς του παιδιού αποδίδουν την ευθύνη στην έλλειψη παιδιατρικής κλινικής στο νοσοκομείο του Αιγίου που τους είχε αναγκάσει νωρίτερα να μεταβούν οδικώς στο Καραμανδάνειο.

    Η κηδεία του άτυχου Θανάση έγινε στο Αίγιο, γράφοντας τον επίλογο μιας τραγικής και συνάμα απίστευτης ιστορίας.

    [11] Κοινωνία

    Κατέστρεψαν τρία εργαστήρια

    Επίθεση αγνώστων στα ΤΕΙ Χανίων

    13/7/2008 13:48:00

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Τρία εργαστήρια του παραρτήματος Χανίων των ΤΕΙ Κρήτης έγιναν χθες το βράδυ στόχος αγνώστων. Οι δράστες εισέβαλαν την νύχτα στα ΤΕΙ στην περιοχή Χαλέπας και έφθασαν μέχρι τους χώρους που υπάρχουν τα εργαστήρια σεισμολογίας, ηλεκτρονικών και επικοινωνιών. Κατευθύνθηκαν προς τις πυροσβεστικές φωλιές, ξεδίπλωσαν τα λάστιχα πυρόσβεσης, άνοιξαν τους κρουνούς και άδειασαν όλο το νερό πάνω στα μεγάλης αξίας μηχανήματα των τριών εργαστηρίων.

    Το περιστατικό κατήγγειλε το πρωί ο διευθυντής του εργαστηρίου σεισμολογίας Φίλιππος Βαλλιανάτος που πηγαίνοντας στο γραφείο του δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που είχε συμβεί. Όπως ο ίδιος τόνισε οι δράστες μπήκαν ανενόχλητοι.

    Στην περιοχή δεν υπάρχει αστυνόμευση ενώ και το ΤΕΙ δεν έχει φύλακα. Στο χώρο γύρω από το ΤΕΙ δραστηριοποιούνται ομάδες νεαρών και που και στο παρελθόν έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα.

    Η ταυτοποίηση των δραστών είναι δύσκολη, καθώς λόγω του ασύλου η αστυνομία δεν μπορεί να μπει στο χώρο για την λήψη αποτυπωμάτων.

    [12] Οικονομία

    Πτώχευσε η αμερικανική τράπεζα "ΙντιΜακ"

    13/7/2008 12:20:00

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ-REUTERS

    Τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας έκδοσης ενυπόθηκων δανείων "ΙντιΜακ", η οποία εδρεύει στην Καλιφόρνια, δεσμεύτηκαν, πλέον, με εντολή των επιθεωρητών του αμερικανικού δημοσίου. Η "ΙντιΜακ" καθίσταται η δεύτερη τράπεζα αυτής της κατηγορίας, που πτωχεύει, στη διαδρομή της αμερικανικής οικονομικής ιστορίας.

    Οι καταθέτες της "ΙντιΜακ" ιδιαίτερα ανήσυχοι για το τί μέλλει γενέσθαι, απέσυραν από τα Ταμεία της τράπεζας της πολιτείας της Καλιφόρνιας περισσότερα και από 1,3 δισ. δολάρια, τις τελευταίες 11 εργάσιμες ημέρες. Η "ΙντιΜακ" δεν μπόρεσε να αναπληρώσει αυτές τις υπερ-αναλήψεις με νέα κεφάλαια και όπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ λόγω έλλειψης ρευστότητας δεν ήταν πλέον σε θέση να κάνει τραπεζικές συναλλαγές. Αυτό βέβαια είχε ως αποτέλεσμα τη "βουτιά" της μετοχής της "ΙντιΜακ" τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Γουόλ Στρίτ. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν τα ΜΜΕ της Καλιφόρνιας υπάρχει "ακάλυπτο" παθητικό αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    [13] Πολιτική

    Στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

    Συνέντευξη Γ. Βουλγαράκη

    13/7/2008 11:18:00

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

    Έρευνα προς δύο κατευθύνσεις για την υπόθεση του διαβόητου C4I ζητάει ο Γιώργος Βουλγαράκης, σε συνέντευξη του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Η πρώτη σχετικά με την επιλογή του ΠΑΣΟΚ να ενταχθεί το σύστημα αυτό στα κονδύλια του υπουργείου Άμυνας και όχι του Δημόσιας Τάξης. Και η δεύτερη, για την απόφαση να κατατεθεί το 50% των πληρωμών ενώ το έργο καθυστερούσε. Ο κ. Βουλγαράκης τονίζει με κατηγορηματικό τρόπο πως η διαχείριση του C4I, όταν είχε μαζί με τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη την ευθύνη, "ήταν απόλυτα διαφανής και επωφελής". Ανέφερε εξάλλου, ότι ο διαγωνισμός για την απόκτηση του C4I προκηρύχτηκε και ολοκληρώθηκε επί ΠΑΣΟΚ και σύμφωνα με τη σύμβαση -μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας και της SAIC- το σύστημα έπρεπε να παραδοθεί σε πλήρη λειτουργία το Μάιο του 2004. Γι' αυτό και όπως είπε πρέπει να ερευνηθεί γιατί οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ επέλεξαν να εντάξουν το σύστημα αυτό στα κονδύλια του Άμυνας και όχι του Δημοσίας Τάξεως, οπότε θα γινόταν και προσυμβατικός έλεγχος νομιμότητας.

    Όσον αφορά τις αλλαγές στην λειτουργία του πολιτικού συστήματος, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας επισημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης διαχωρισμός της νομοθετικής από την εκτελεστική εξουσία γιατί αυτό επιτάσσει και το προγραμματικό περιεχόμενο του θεσμού της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Μάλιστα, καταθέτει μια ριζοσπαστική πρόταση "οι υπουργοί να μην διατηρούν την βουλευτική ιδιότητα αλλά να παραιτούνται μόλις αναλαμβάνουν χαρτοφυλάκιο". Με τη ρύθμιση αυτή, αναφέρει, ότι αν εμπλακεί ένας υπουργός σε σκάνδαλο θα ενοχοποιείται λιγότερο το κόμμα του και ακόμη λιγότερο το πολιτικό σύστημα, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει τώρα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 13 July 2008 - 16:50:01 UTC