Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ερωτήματα για τα αίτια της σύγκρουσης
  • [02] Ανάβυσσος: Απαγόρευση κολύμβησης
  • [03] Στο "σκαμνί" για εμπρησμό
  • [04] Συνεργασία για την καταπολέμηση της φυματίωσης
  • [05] Η Ταν Τσάν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
  • [06] Εντοπίστηκαν ακατάλληλα τρόφιμα
  • [07] Στη Γάζα την Τρίτη ο Μπλέρ
  • [08] Διεθνής αναταραχή για το πετρέλαιο
  • [09] Ομπάμα: Υπέρ της αποχώρησης από το Ιράκ
  • [10] Συνάντηση Γ. Προβόπουλου - ΣΕΒ

    [01] Κοινωνία

    Με 14 υπεράριθμα βαγόνια το τρένο

    Ερωτήματα για τα αίτια της σύγκρουσης

    14/7/2008 19:28:00 (Τελευταία ενημέρωση: 14/7/2008 22:52:15)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Προσπάθειες για να αποκατασταθεί πλήρως η κίνηση των συρμών στο ύψος του Μπράλου, καταβάλουν τα συνεργεία του ΟΣΕ, μετά τη σύγκρουση επιβατικής αμαξοστοιχίας με εμπορική, τα ξημερώματα της Δευτέρας, κοντά στη γέφυρα της Παπαδιάς, λίγο πριν το σιδηροδρομικό σταθμό του Μπράλου, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό 15 ατόμων. Η κυκλοφορία στον κεντρικό άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη, στο τμήμα Λιανοκλαδίου-Τιθορέας, διακόπηκε και τα δρομολόγια εκτελούνται με λεωφορεία του ΟΣΕ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού το ατύχημα, με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, προήλθε από σειρά ανθρωπίνων λαθών. Στην ίδια ανακοίνωση ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει σοβαρά και συσσωρευμένα προβλήματα τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ότι γίνεται προσπάθεια να αλλάξει αυτή η κατάσταση.

    Το ατύχημα συνέβη στις 3.45 τα ξημερώματα της Δευτέρας. Δεκατέσσερα βαγόνια εμπορικής αμαξοστοιχίας αποκολλήθηκαν χωρίς να το καταλάβει κανείς και παρέμειναν ακινητοποιημένα στη γραμμή Αθήνα Θεσσαλονίκη, με μοιραίο αποτέλεσμα η επιβατική αμαξοστοιχία 605, που εκτελούσε το δρομολόγιο Δίκαια - Αθήνα, με 520 επιβάτες, να συγκρουστεί μαζί τους. Οι τραυματίες διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο της Λαμίας, όπου δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες. Βαρύτερα τραυματισμένος είναι ο μηχανοδηγός Παναγιώτης Λιάσκος, που φέρει κατάγματα στην κνήμη και στον αγκώνα, καθώς και δύο επιβάτες, που φέρουν επίσης σοβαρά θλαστικά τραύματα και εισήχθησαν στην ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου.

    Πέρα όμως απ τις όποιες αμέλειες οδήγησαν στη σύγκρουση, όπως καταγγέλλουν οι επιβάτες, στο τραίνο δεν υπήρχε ούτε φαρμακείο για τις πρώτες βοήθειες.

    Το πόρισμα για τα αίτια του ατυχήματος θα ολοκληρωθεί εντός 20 ημερών.

    Στις καταθέσεις τους, οι δύο μηχανοδηγοί της εμπορικής αμαξοστοιχίας δήλωσαν ότι δεν αντιλήφθηκαν πως είχαν αποκοπεί 27 βαγόνια από το συρμό. Επιβεβαίωσαν ότι είχαν επικοινωνία με την τηλεδιοίκηση στο Λιανοκλάδι και ότι δήλωσαν "ακεραιότητα", όταν τους ζητήθηκε. Επιμένουν ότι τα όργανα, που είχαν στη διάθεσή τους δεν έδειξαν πρόβλημα. Ο ελεγκτής κυκλοφορίας των τρένων, Θανάσης Λεπίδας, στη δική του κατάθεση, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι μίλησε δύο φορές από το ραδιοτηλέφωνο με τους μηχανοδηγούς της εμπορικής αμαξοστοιχίας, αφού οι ενδείξεις που είχε στον ηλεκτρονικό πίνακα δεν ήταν αυτές, που θα έπρεπε". Όπως υπογράμμισε ο ελεγκτής κυκλοφορίας στην κατάθεσή του "ύστερα από δύο συνομιλίες με τον μηχανοδηγό της εμπορικής αμαξοστοιχίας και μετά τις σαφείς απαντήσεις που πήρα, μόνο τότε χάραξα πορεία για να συνεχίσει η επιβατική αμαξοστοιχία προς την Αθήνα". Οι μηχανοδηγοί της εμπορικής αμαξοστοιχίας, πάντως, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στην αστυνομική διεύθυνση Φθιώτιδας. Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας, αφέθηκαν ελεύθεροι με εντολή του εισαγγελέα πλημμελειοδικών Λαμίας.

    Αντιδράσεις με αφορμή την σύγκρουση των τρένων

    Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ , με αφορμή την σύγκρουση των τρένων Αθήνας -Θεσσαλονίκης με αδέσποτο βαγόνι εμπορικού τρένου, με ανακοίνωσή του επισημαίνει: "Ο Υπουργός κ. Χατζηδάκης, αρμόδιος για θέματα μεταφορών, "ψάχνει" και "ψάχνεται" πως θα πουλήσει τις δημόσιες μεταφορές, όπως την ΟΑ και τον ΟΣΕ, αφού πρώτα τις έχει απαξιώσει και τις οδηγεί σε διάλυση, δημιουργώντας, όπως συνέβη χθες, κινδύνους για την ασφάλεια των επιβατών. Απαιτούμε την στήριξη και αναβάθμιση του ΟΣΕ, ώστε να καταστεί ένας δημόσιος οργανισμός πρότυπο για τις μεταφορές, με ποιότητα, ασφάλεια και προστασία για το περιβάλλον.

    O πολιτικός εκπρόσωπος Μεταφορών και Επικοινωνιών του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης, σχετικά με το σημερινό σιδηροδρομικό ατύχημα , έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Δυστυχώς, το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών δείχνει με τους πιο επιεικείς όρους, στους τομείς της αρμοδιότητάς του, αποσυντονισμό και αποδιοργάνωση ,που οδηγούν σε διάλυση Δημόσιους Οργανισμούς, με τραγικές επιπτώσεις στην ασφάλεια των επιβατών, και στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας". Ο Νίκος Σηφουνάκης έκανε λόγο για "τραγική κατάσταση στον ΟΣΕ και τις θυγατρικές του", ανέφερε ότι "το συνολικό έλλειμμα σε σχέση με το 2004 έχει διπλασιαστεί από 3,5 δις ευρώ σε 7,5 δις ευρώ" και μίλησε για "αλόγιστες σπατάλες, υπέρογκες αμοιβές σε "ημετέρους" και υπερδιπλασιασμό των δανειακών υποχρεώσεων που οδηγούν τον ΟΣΕ σε κατάρρευση". "Οι Έλληνες πολίτες δεν προσδοκούν σε ενέργειες εξυγίανσης από την κυβέρνηση. Ευελπιστούν η ελληνική δικαιοσύνη να συντομεύσει τις διαδικασίες, προκειμένου να σταματήσει η καταστροφική πορεία του ΟΣΕ", κατέληξε ο κ. Σηφουνάκης.

    [02] Κοινωνία

    Εντοπίστηκαν τοξικές οργανικές ενώσεις

    Ανάβυσσος: Απαγόρευση κολύμβησης

    14/7/2008 23:17:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Την απαγόρευση της κολύμβησης στην παραλία της Αναβύσσου (48,5 χλμ παραλιακής λεωφόρου Αθηνών - Σουνίου) αποφάσισαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, μετά τη γνωστοποίηση από το ΕΛΚΕΘΕ ότι σε αναβλύζοντα νερά της παραλίας εντοπίστηκαν από τις πρώτες χημικές αναλύσεις τοξικές οργανικές ενώσεις. Όπως έγινε γνωστό, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, ζήτησαν από τον Δήμο Αναβύσσου και το αρμόδιο Λιμεναρχείο την απαγόρευση της κολύμβησης σε ζώνη 50 μέτρων περιφερειακά του σημείου εκβολής των νερών κι έως ότου ολοκληρώσουν τις προσεχείς ημέρες οι επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ τις έρευνές τους.

    [03] Κοινωνία

    Στο "σκαμνί" για εμπρησμό

    14/7/2008 22:50:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δίωξη για εμπρησμό από αμέλεια (αυτοσχέδια ψησταριά, αναμμένα κάρβουνα), για πρόκληση πυρκαγιάς με κίνδυνο επέκτασης σε δάσος και ανθρώπους, που εκδηλώθηκε στην περιοχή Πλατάνια-Τατόι, πλησίον βασιλικού κτήματος, την Κυριακή το μεσημέρι, ασκήθηκε σήμερα σε κάτοικο της περιοχής. Ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης με τη διαδικασία του αυτοφώρου και αφέθηκε ελεύθερος αφού πρώτα ορίστηκε τακτική δικάσιμος.

    Επιπλέον, στον Εισαγγελέα Ποινικής δίωξης οδηγήθηκε και άλλος ένας άνδρας με τη διαδικασία του αυτοφώρου για εμπρησμό από αμέλεια (εργασίες κοπής μετάλλων), καθώς χτες Κυριακή το απόγευμα προκάλεσε πυρκαγιά, στην οδό Νεοφύτου και Κοιμήσεως Θεοτόκου στη Ν. Πολιτεία Ωρωπού, που είχε ως αποτέλεσμα το κάψιμο συνολικά εννέα στρεμμάτων, με υπολείμματα καλλιεργειών και ξηρά χόρτα. Ο κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος, μέχρι να ορισθεί η τακτική δικάσιμος.

    Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά η πυροσβεστική, λόγω της αυριανής υψηλής επικινδυνότητας πρόκλησης πυρκαγιάς, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με ανακοίνωσή της απευθύνει για άλλα μια φορά έκκληση, οι πολίτες να είναι προσεκτικοί και να αποφεύγουν δραστηριότητες που μπορούν να προκαλέσουν την εκδήλωση πυρκαγιών.

    [04] Υγεία

    Τελ Αβίβ, Ισραήλ

    Συνεργασία για την καταπολέμηση της φυματίωσης

    14/7/2008 22:04:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Ισραηλινοί, Παλαιστίνιοι και Γερμανοί ερευνητές μελετούν πανάρχαια οστά που βρέθηκαν στην περιοχή της "βιβλικής" Ιεριχούς, αναζητώντας στοιχεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους σημερινούς επιστήμονες να καταπολεμήσουν τη φυματίωση. Όπως δήλωσε ο Αντρέας Νέρλιχ, καθηγητής παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Λούντβιχ-Μαξιμίλιανς του Μονάχου, "διαπιστώνουμε ότι η φυματίωση επανεμφανίζεται σε όλο τον κόσμο και ίσως όσα μάθουμε από το παρελθόν να μάς βοηθήσουν να καταλάβουμε το παρόν".

    Η ομάδα των ερευνητών, μελετά οστά ηλικίας 6.000 ετών που ανακαλύφθηκαν στην Ιεριχώ, στη σημερινή Δυτική Όχθη, πριν από περίπου μισό αιώνα, από μία Βρετανίδα ανθρωπολόγο, την Κάθλιν Κένιον. Πολλά από τα οστά φέρουν ίχνη φυματίωσης, γεγονός που σημαίνει ότι η ασθένεια έπληττε σημαντικό αριθμό ανθρώπων κατά τους αρχαίους χρόνους.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, η φυματίωση, που συνήθως προσβάλει τους πνεύμονες, πρωτοεμφανίστηκε πριν από περίπου 10.000 χρόνια στους μικρούς οικισμούς και τα χωριά, που υπήρχαν σε μια έκταση από την περιοχή του Κόλπου μέχρι το δέλτα του Νείλου. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, στα οστά υπάρχει αρκετό DNA, που θα δώσει στοιχεία για το πώς εξελίχθηκε η φυματίωση, ταυτοχρόνως δε θα βοηθήσει τους ειδικούς να βρουν νέους τρόπους για την καταπολέμησή της.

    Ο Ζιάντ Αμπντέν, ο Παλαιστίνιος επικεφαλής του ινστιτούτου ερευνών για τη διατροφή και την υγεία στο Πανεπιστήμιο Αλ-Κοντς, κοντά στην Ιερουσαλήμ, είπε ότι η έρευνα αυτή δείχνει το πώς οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι ερευνητές έχουν μάθει να συνεργάζονται, "κάτι που δεν έχουν καταφέρει ακόμη οι πολιτικοί". Ο Μαρκ Σπίγκελμαν, καθηγητής Παλαιοπαθολογίας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και επικεφαλής της ισραηλινής ομάδας, είπε από την πλευρά του ότι η μελέτη αυτή είναι ένα από τα 11 ερευνητικά προγράμματα, που πραγματοποιεί η σχολή, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αλ-Κοντς.

    [05] Πολιτισμός

    Τρίτη 15 Ιουλίου

    Η Ταν Τσάν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

    14/7/2008 21:42:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η Ταν Τσαν, τραγουδίστρια στο Κινεζικό Σχήμα Τραγουδιού και Χορού (Εθνικό Σχήμα Τραγουδιού και Χορού), μια από τις σημαντικότερες φωνές της Κίνας, αύριο Τρίτη 15 Ιουλίου θα δώσει συναυλία στο Μέγαρο Φίλων της Μουσικής στην Αθήνα. Σε συνέντευξη Τύπου, ο πρέσβης της Κίνας Λούο Λιντσουάν, υπογράμμισε ότι η συναυλία της στην Αθήνα εντάσσεται στο "Ταξίδι της Δόξας και του Ονείρου, Ολυμπιακό Ταξίδι 2008" και είναι εγκεκριμένη από το Υπουργείο Τουρισμού της Λ.Δ. της Κίνας. Η συναυλία συνδιοργανώνεται από την China Record Corporation, το China Orient Singing & Dancing Troupe και τον Σύνδεσμο Ελλάδας Κίνας. Πρώτη φορά ένας Κινέζος καλλιτέχνης δίνει συναυλία στην πρωτεύουσα της Ελλάδας και γι αυτό η Ταν Τσαν πιστεύει ότι η συναυλία της θα αποτελέσει μια θαυμάσια μουσική σύντηξη, η οποία θα μεταφέρει έναν υπέροχο συνδυασμό των δύο πολιτισμών: την ρομαντική ποίηση του Αιγαίου, τα σύγχρονα παραδοσιακά τραγούδια της Κίνας, τη χάρη της κλασικής μουσικής και την "ανθοφορία" της ηλεκτρονικής μουσικής.

    [06] Κοινωνία

    Από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

    Εντοπίστηκαν ακατάλληλα τρόφιμα

    14/7/2008 21:01:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Περισσότερους από 450 τόνους ακατάλληλα και επικίνδυνα για τον καταναλωτή τρόφιμα και ζωοτροφές εντόπισαν στα σύνορα κατά τη διαδικασία εισαγωγής τους, οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Από τον περασμένο Απρίλιο μέχρι τις αρχές Ιουλίου, όπως δήλωσε ο υπουργός κ. Αλέξανδρος Κοντός, δεν επετράπη η εισαγωγή των παρακάτω προϊόντων:

    77.481 τον. φιστίκια αράπικα από Κίνα, (λόγω περιεκτικότητας αφλατοξινών πέραν των επιτρεπόμενων ορίων). - 51 τον. δαμάσκηνα νωπά από Χιλή, ως ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση (μετασυλλεκτικές σήψεις). -37,7 τον. σκόρδα από Κίνα, (λόγω ολικής αποσύνθεσης). -35,8 τον. αμυγδαλόψιχα από Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, (λόγω περιεκτικότητας αφλατοξινών πέραν των επιτρεπόμενων ορίων). -25 τον. φιστίκια με κέλυφος από Ιράν, λόγω περιεκτικότητας αφλατοξινών πέραν των επιτρεπόμενων ορίων. -18 τον. ρύζι από Πακιστάν, λόγω περιεκτικότητας αφλατοξινών πέραν των επιτρεπόμενων ορίων. -7 τον. αχλάδια νωπά από Χιλή, ως ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση (μετασυλλεκτικές σήψεις). -10 τον. ανάμικτοι ξηροί καρποί (cocktail nuts) από Σιγκαπούρη, λόγω περιεκτικότητας αφλατοξινών πέραν των επιτρεπόμενων ορίων. -59 τον. ψάρια κατεψυγμένα από Τουρκία - λόγω μη ταυτοποίηση του προϊόντος. -17,5 τον. φιλέτα ψαριών κατεψυγμένα από Τουρκία, λόγω μη ταυτοποίηση του προϊόντος. -24 τον. μαλακόστρακα κατεψυγμένα από Κίνα, λόγω ανίχνευσης βορικού οξέος. -15 τον. κιλά κονσέρβες ψαριών από Βιετνάμ , λόγω χημικής μόλυνσης - ισταμίνης πέραν των επιτρεπόμενων ορίων. -14 τον. κονσέρβες ψαριών τύπου σαρδέλας από Ταϊλάνδη, λόγω διαφορετική ταυτοποίηση του προϊόντος από αυτή των εγγράφων. -10 τον. κονσέρβες βοδινού κρέατος από Βραζιλία, λόγω μη αναγραφής του ποσοστού κρέατος και ιστολογικά ανιχνεύθηκαν παρασιτικές κύστες & οστίτης ιστός. -17 τον. φιλέτα ψαριών κατεψυγμένα από Τουρκία, λόγω μη ταυτοποίηση του προϊόντος . Επίσης απορρίφθηκαν 40.580 κιλά ιχθυάλευρα διατροφής ζώων από Παναμά, λόγω ανίχνευσης σαλμονέλας (salmonella spp).

    [07] Μ. Ανατολή

    Γάζα, Παλαιστινιακά Εδάφη

    Στη Γάζα την Τρίτη ο Μπλέρ

    14/7/2008 20:46:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Στη Γάζα αναμένεται αύριο Τρίτη ο αντιπρόσωπος του Κουαρτέτου (ΟΗΕ, ΗΠΑ, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση) για τη Μέση Ανατολή, Τόνι Μπλερ, ανακοινώθηκε από τον ΟΗΕ, στο πλαίσιο επίσκεψης, με αντικείμενό της την επιτόπια διαπίστωση της προόδου εργασιών σε μία μονάδα επεξεργασίας (και πόσιμου) νερού, στο βόρειο τομέα της Λωρίδας της Γάζας. Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, θα έχει δύο προγραμματισμένες συναντήσεις. Η πρώτη, με την Γενική Αρμοστή της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, Κάρεν Αμπού Ζάϊντ, ενώ η δεύτερη με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας για την Γάζα, Τζον Γκινγκ, με ζητήματα ανθρωπιστικής φύσεως στην ημερησία διάταξη.

    Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι την άνοιξη πέντε Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από την κατάρρευση των τοιχωμάτων μιας δεξαμενής ύδατος στην Μπέϊτ Λαχία, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Η ανακατασκευή του όλου έργου κρίθηκε από τον κ. Μπλερ "προτεραιότητα", όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του στο Κουαρτέτο, πέρυσι τον Ιούνιο. Αποσαφηνίστηκε ότι δεν προβλέπεται συνάντηση του κ. Μπλερ με εκπρόσωπο της οργάνωσης Χαμάς, που ελέγχει απολύτως την Λωρίδα της Γάζας από πέρυσι τον Ιούνιο.

    Όπως δήλωσε σχετικώς ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Φάουζι Μπαρχούμ, "ανοικτή έχουμε την Λωρίδα της Γάζας, σε όλους όσους έρχονται για να βοηθήσουν τον παλαιστινιακό λαό". Ο κ. Μπαρχούμ διευκρίνησε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση δεν προγραμμάτισε συνάντηση με τον κ. Μπλερ, που αποκλειστικός σκοπός της επίσκεψής του στη Γάζα, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, "θα είναι η επιθεώρηση έργων ανθρωπιστικού χαρακτήρα".

    [08] Κόσμος

    Σε Βραζιλία, Τσεχία, ΗΠΑ

    Διεθνής αναταραχή για το πετρέλαιο

    14/7/2008 20:25:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Ρόιτερ, Γαλλικό

    Πενθήμερη απεργία πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στις εξέδρες άντλησης της "Petrobras" στη Βραζιλία, σε περιοχή από την οποία αντλείται ποσοστό σχεδόν 80% του συνόλου του πετρελαίου της χώρας. Διεκδίκηση των απεργών είναι ένα "πρόσθετο" εβδομαδιαίο ρεπό. Η απεργία έχει τοπικό χαρακτήρα και επηρεάζει 13 από τις 42 εξέδρες άντλησης της"Petrobras, ενώ στους στόχους των απεργών, είναι η επέκταση της απεργίας στο σύνολο της επιχείρησης. Η κυβέρνηση της χώρας εκτιμά ότι η προσφορά εργατών εκτός της εταιρίας, για εργασία, θα καλύψει μέρος των συνεπειών της απεργίας.

    Τσεχία

    Σύμφωνα με δήλωση του πρωθυπουργού της Τσεχίας Μίρεκ Τόπολνεκ, αλλά και του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου, Τόμας Μπαρτόφσκι, τεχνικοί και όχι πολιτικοί λόγοι είναι οι αιτίες της μείωσης, στη μισή ποσότητα από την προβλεπόμενη, της προμήθειας πετρελαίου από τη Ρωσία προς την Τσεχία. Σαν πολιτικοί λόγοι θα μπορούσαν να θεωρηθούν τα αντίποινα για τη συμφωνία της τσεχικής κυβέρνησης να δεχτεί στο έδαφος της μέρος της πυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ, στην οποία αντιτίθεται η Ρωσία.

    ΗΠΑ

    Παρέμβαση πραγματοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, αναγγέλοντας την άρση της αναστολής διενέργειας πετρελαϊκών γεωτρήσεων σε θαλάσσιες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, ζητώντας ταυτοχρόνως από το Κογκρέσο να "ευθυγραμμιστεί" ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει η εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων του προϊόντος. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ: "Η μπάλα τώρα είναι στο γήπεδο του Κογκρέσου" εμείς (η εκτελεστική εξουσία) αίρουμε τη αναστολή για τις πετρελαϊκές γεωτρήσεις".

    Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβεζ δήλωσε ότι η τιμή του πετρελαίου μπορεί να εκτιναχτεί ακόμα και στα 300 δολάρια, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι προτείνει στις καταναλώτριες χώρες να καθορίσουν μια ανώτατη τιμή με την οποία θα αγοράζουν τον μαύρο χρυσό.

    [09] Κόσμος

    ΗΠΑ

    Ομπάμα: Υπέρ της αποχώρησης από το Ιράκ

    14/7/2008 20:24:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα τάχθηκε σήμερα υπέρ της αποχώρησης του μεγαλύτερου μέρους των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ το καλοκαίρι του 2010. Ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι θέλει να διατηρήσει για μια απροσδιόριστη περίοδο μια "δύναμη που θα παραμείνει στην περιοχή" και η οποία θα πολεμήσει την Αλ Κάιντα στη χώρα και υποσχέθηκε ότι δεν θα επιδιώξει να διατηρήσει μόνιμες στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ, αν εκλεγεί πρόεδρος το Νοέμβριο.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "New York Times" ο υποψήφιος των Δημοκρατικών εξηγεί: "Όπως το έχω πει πολλές φορές, θα πρέπει να λάβουμε περισσότερες προφυλάξεις για να βγούμε από το Ιράν, απ όσες λάβαμε για να μπούμε στη χώρα". Τάχθηκε υπέρ μιας αποχώρησης "το καλοκαίρι του 2010, σε δυο χρόνια, και σε περισσότερα από επτά χρόνια από την έναρξη της σύγκρουσης". Πρόσθεσε επίσης ότι "μετά την αναδιάταξη, η δύναμη που θα παραμείνει στο Ιράκ θα έχει περιορισμένες αποστολές: να καταδιώκει τα απομεινάρια της αλ Κάιντα στην Μεσοποταμία, να προστατεύει τις αμερικανικές υπηρεσίες και, εφόσον οι Ιρακινοί σημειώσουν πολιτική πρόοδο, να εκπαιδεύσει τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας".

    Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις Παλαιστίνιου αξιωματούχου που δημοσιεύει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την αμερικανική προεδρία πρόκειται να συναντηθεί στις 23 Ιουλίου με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη. Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και τις "εντάσεις στη Μέση Ανατολή", σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Στις 22 Ιουλίου ο Ομπάμα θα μεταβεί στην Ιορδανία όπου θα έχει επαφές με τον βασιλιά Αμπντάλα Β, ανακοίνωσε το Σάββατο Ιορδανός αξιωματούχος. Το προεκλογικό επιτελείο του αφροαμερικανού υποψηφίου είχε ανακοινώσει ότι ο Ομπάμα θα μεταβεί το καλοκαίρι στο Ισραήλ, την Ιορδανία όπως και στη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένες ημερομηνίες. Θα είναι το πρώτο ταξίδι στη Μέση Ανατολή του Μπάρακ Ομπάμα μετά την αποχώρηση της εσωκομματικού του αντιπάλου, Χίλαρι Κλίντον από την κούρσα για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος. Τον Μάρτιο ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία Τζον Μακέιν μετέβη στο Ισραήλ, αλλά όχι στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

    Σάλος για γελοιογραφία με τον Ομπάμα

    Γελοιογραφία που εικονίζει τον Ομπάμα με ισλαμική περιβολή και τη σύζυγό του με καλάσνικοφ έχει προκαλέσει σάλο στις ΗΠΑ. Κακόγουστη και προσβλητική" χαρακτηρίστηκε από τους σύμβουλους του υποψηφίου των Δημοκρατικών για την προεδρία η γελοιογραφία που δημοσίευσε σήμερα το αμερικανικό περιοδικό The New Yorker στο εξώφυλλό του. Η γελοιογραφία δείχνει τον Ομπάμα στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, με τουρμπάνι, κελεμπία και πασούμια, να χαιρετάει τη σύζυγό του, Μισέλ, η οποία κρατά ένα καλάσνικοφ, ενώ στο τζάκι καίγεται η αμερικανική σημαία. Στον τοίχο κρέμεται ένα πορτρέτο του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν.

    Σύμφωνα με το περιοδικό, ήθελε να καταγγείλει με αυτόν τον τρόπο την "εκστρατεία φόβου και παραπληροφόρησης" που διεξάγεται εναντίον του γερουσιαστή Ομπάμα. Το περιοδικό "μπορεί να πιστεύει ότι το εξώφυλλό του στοχεύει να γελοιοποιήσει την εικόνα του Μπαράκ Ομπάμα όπως την παρουσιάζει η ακροδεξιά, όμως πολλοί από τους αναγνώστες θα το θεωρήσουν κακόγουστο και προσβλητικό και εμείς συμφωνούμε μαζί τους" δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνιών του Ομπάμα, Μπιλ Μπάρτον.

    Ο εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Τζον Μακέιν, Τάκερ Μποντς, είπε από την πλευρά του ότι "συμφωνεί απολύτως" με το επιτελείο του Ομπάμα.

    [10] Οικονομία

    Η ελληνική οικονομία στο διεθνές περιβάλλον

    Συνάντηση Γ. Προβόπουλου - ΣΕΒ

    14/7/2008 20:10:00 (Τελευταία ενημέρωση: 14/7/2008 21:46:38)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Με το προεδρείο του ΣΕΒ συναντήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναθεωρηθεί προς τα κάτω η πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος για ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 3,4%-3,5%. Ιδιαίτερο βάρος έδωσε στο ζήτημα να μην υπάρξει εκτροχιασμός των δημοσιονομικών προσαρμογών, από τις κοινωνικές παροχές και να μην επαναληφθούν τα σφάλματα που διαπράχθηκαν στις δύο πρώτες πετρελαϊκές κρίσεις του 1970 και 1980, όταν χαλάρωσε η δημοσιονομική, νομισματική και εισοδηματική πολιτική. Ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε στις εισοδηματικές απώλειες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, τονίζοντας ότι μόνο μακροπρόθεσμα μπορεί να ανακτηθούν με παρεμβάσεις, οι οποίες θα ενισχύουν την παραγωγικότητα και τις δυνάμεις του ανταγωνισμού σε όλες τις αγορές. Όπως δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ: " Χρέος όλων, επιχειρήσεων και νοικοκυρών, είναι να διασφαλίσουμε ότι, τώρα που η οικονομία μας υφίσταται τις συνέπειες των εξωγενών κραδασμών, θα περιοριστούν οι δυσμενείς επιδράσεις των εγχώριων παραγόντων, δηλαδή των μακροοικονομικών ανισορροπιών και των διαρθρωτικών αδυναμιών, στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανόδου της παραγωγής, της απασχόλησης και των εισοδημάτων". Τέλος ο κ. Προβόπουλος χαρακτήρισε "επιτυχή" την πρόσφατη αύξηση του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά 0,25%, διότι "συγκρατήθηκαν οι πληθωριστικές προσδοκίες".

    Στις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, τόνισε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση είναι έντονη και θα έχει διάρκεια, ενώ έκανε λόγο για αυξημένες οικονομικές δυσκολίες, τόσο για ευρείες πληθυσμιακές ομάδες, όσο και για τις επιχειρήσεις. Ο κ. Δασκαλόπουλος κάλεσε για λήψη μέτρων, ώστε να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες για τους οικονομικά ασθενέστερους που είναι και τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 14 July 2008 - 20:49:57 UTC