Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πύρινη λαίλαπα
  • [02] Ίδρυση Πολιτιστικού Κέντρου της ΕΛΑΣ στο Γουδή
  • [03] Tembi Wildfires
  • [04] Αύξηση και εναρμόνιση της φορολογίας των τσιγάρων
  • [05] Εικονικές πωλήσεις ακινήτων και αυτοκινήτων
  • [06] "Όχι" στην απαγόρευση του κυβερνώντος κόμματος
  • [07] Αιματηρή επίθεση
  • [08] Έκθεση Σ. Καραβούζη -Δ. Γέρου στην Άνδρο
  • [09] Περιοδεία Α. Τσίπρα στη Μεσσηνία
  • [10] Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ
  • [11] Κριτική Γ. Ραγκούση στην κυβέρνηση

    [01] Κοινωνία

    "Κόκκινος" συναγερμός για πυρκαγιές σ' όλη τη χώρα

    Πύρινη λαίλαπα

    16/7/2008 21:01:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/7/2008 23:06:35)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στα Τέμπη με την πυρκαγιά να κατευθύνεται προς Ελάτεια, ενώ ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι έχουν κοπάσει οι ισχυροί άνεμοι. Σε δηλώσεις του το βράδυ της Τετάρτης ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Φώτης Γκούπας, τόνισε ότι δεν κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή. Σταδιακά ομαλοποιείται και η κυκλοφορία στην Εθνική οδό και συγκεκριμένα στο ύψος της γέφυρας των Τεμπών όπου είχε διακοπεί λόγω του πυκνού καπνού με αποτέλεσμα να σχηματισθούν ουρές χιλιομέτρων. Στον Ευαγγελισμό υπάρχουν 120 πυροσβέστες, 22 οχήματα, δύο αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα τα οποία θα συνεχίσουν τις ρίψεις μέχρι να σκοτεινιάσει, ενώ το συντονισμό της όλης επιχείρησης έχει ο επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος της Πυροσβεστικής αντιστράτηγος κ. Φαφούτης . Ο έλεγχος της πυρκαγιάς εξαρτάται από την πορεία των ανέμων οι οποίοι εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί στην περιοχή.

    Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Μαρκόπουλου Ωρωπού, έχοντας, ωστόσο, κάψει περίπου 250 στρέμματα δασικής έκτασης και ένα πρόχειρο κατάλυμα. Τις ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής συνέδραμε στην κατάσβεση η ΓΓΠΠ που έστειλε 8 υδροφόρες των ΟΤΑ από όμορους δήμους, καθώς και η ΕΛΑΣ εξασφαλίζοντας ανοιχτούς τους δρόμους για την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων. Όπως δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος της κοινότητας οφείλεται σε εμπρησμό. Από την πύρινη λαίλαπα σπίτια του οικισμού υπέστησαν ζημιές.

    Υπό μερικό έλεγχο βρίσκονται οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το πρωί της Τετάρτης, στην Άνδρο, στο δήμο Υδρούσας στο Γαύριο σε θαμνώδη έκταση και στην Κεφαλονιά, στο δήμο Ελείου στην περιοχή Ρατζακλί -Κατέλου σε χορτολιβαδική και θαμνώδη έκταση.

    Υπό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά που ξέσπασε τις πρώτες πρωινές ώρες στον Ασπρόπυργο, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για την πλήρη κατάσβεσή της. Ζημιές υπέστησαν 6 αποθηκευτικοί χώροι εταιριών, περιορισμένος αριθμός πρόχειρων καταλυμάτων, αύλιοι χώροι και 20 στρέμματα περίπου με ξηρά χόρτα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, η οποία σημειώνει, επιπλέον, ότι δεν σημειώθηκαν ζημιές σε κατοικίες. Στην Κέρκυρα, σε εξέλιξη η πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί στον Άγιο Γόρδιο Λευκίμμης. Η φωτιά καίει δασική έκταση, ενώ σε σχετικά μικρή απόσταση βρίσκονται διάσπαρτες κατοικίες. Αυτή την ώρα μαίνεται σε δύσβατη περιοχή, όπου δεν υπάρχει δυνατότητα προσέγγισης των επίγειων δυνάμεων. Μόνη ελπίδα τα εναέρια μέσα, τα οποία αναμένεται να ενισχυθούν με ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο. Την κατάσταση δυσκολεύουν οι άνεμοι που αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση. Στον τόπο της φωτιάς βρίσκονται 25 άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ ρίψεις νερού κάνουν δυο αεροσκάφη Πεζετέλ και 2 Καναντέρ, ενώ σημαντική είναι και η βοήθεια των μηχανημάτων του Δήμου και των κατοίκων.

    Υπό έλεγχο η δεύτερη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Πόρτα Σινιών, καίγοντας 5 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης. Επί τόπου βρίσκονται επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής με 5 οχήματα. Ο κίνδυνος πυρκαγιάς παραμένει υψηλός και στην Κέρκυρα , με βαθμό επικινδυνότητας 4 στην πενταβάθμια κλίμακα, λόγω των ισχυρών ανέμων και των υψηλών θερμοκρασιών.

    Υπό έλεγχο είναι οι φωτιές που εκδηλώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην περιοχή Καβαλάρης στα Μέγαρα και στην οδό Ολυμπιάδων στο Μενίδι .

    Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα στην περιοχή Φτέρη του Οροπεδίου της Μαντινείας λίγα χιλιόμετρα έξω από την Τρίπολη. Ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής που έφθασε στην περιοχή προσπαθεί να θέσει τη φωτιά υπό έλεγχο, ενώ στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη συμμετέχουν και εναέρια μέσα.

    Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία 156 φωτιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρό σε όλη την επικράτεια.

    Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές στη Μακεδονία

    Πεντακόσια περίπου στρέμματα δασικής έκτασης αποτέφρωσε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Δήμο Αρέθουσας Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης λόγω των ισχυρών ανέμων, έντασης μέχρι και 7 Μποφόρ, που πνέουν στην περιοχή. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο λίγο μετά τις 10 το πρωί και όπως ανακοινώθηκε από την πυροσβεστική υπηρεσία Θεσσαλονίκης έκαψε κυρίως δασική έκταση, ενώ στη διάρκεια της νύχτας απείλησε προς στιγμήν γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις έξω από τα δημοτικά διαμερίσματα Ξηροποτάμου και Μαυρούδας. Στην περιοχή βρίσκεται ισχυρή πυροσβεστική δύναμη με 15 οχήματα για να αποτραπεί το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης.

    Υπό πλήρη έλεγχο βρίσκεται και η φωτιά που ξέσπασε σε παραμεθόρια περιοχή του νομού Κιλκίς, κοντά στους Ευζώνους από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία καίγοντας κυρίως σιτοκαλαμιές και χορτολιβαδική έκταση. Από την πυρκαγιά δεν κινδυνεύουν σπίτια και αγροτικές εγκαταστάσεις, ενώ 35 πυροσβέστες και κάτοικοι της περιοχής συμμετέχουν στην κατάσβεση. Εξάλλου, επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν παραταχθεί σε περιοχή των Ελληνοσκοπιανών συνόρων, κοντά στο Άνω Λουτράκι Αριδαίας Πέλλας, για να αποτρέψουν την επέκταση της πυρκαγιάς η οποία εκδηλώθηκε μέσα στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Σε κάποια στιγμή το πύρινο μέτωπο πέρασε στο ελληνικό έδαφος και έκαψε 3 περίπου στρέμματα με πουρνάρια, αλλά σβήστηκε έγκαιρα. Στην κατάσβεση συμμετέχουν 27 πυροσβέστες και ένα ελικόπτερο.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί σε θαμνώδη έκταση στην περιοχή Μανδρακίου και Νεοχωρίου Πετριτσίου, στους πρόποδες του βουνού Μπέλες. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή στις 11 το πρωί, τέθηκε υπό έλεγχο το μεσημέρι, αλλά πριν από λίγο εκδηλώθηκαν νέες εστίες φωτιάς. Άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας, καθώς και ο στρατός προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά όμως οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

    Σύμφωνα με τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας Σερρών, Γιώργο Παπαδόπουλο, αναμένεται βοήθεια και από εναέρια μέσα. Από την πυρκαγιά δεν κινδυνεύουν μέχρι στιγμής κατοικημένες περιοχές. Το μεσημέρι ο νομάρχης Σερρών, Στέφανος Φωτιάδης λόγω της υψηλής επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς σε δασική έκταση, απαγόρευσε την κυκλοφορία στο δάσος της περιοχής Λαϊλιά και στο περιαστικό δάσος Σιδηροκάστρου. Η απαγόρευση θα ισχύσει μέχρι τις 10 το πρωί της Πέμπτης.

    Κίνδυνος για πυρκαγιές

    Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σήμερα Τετάρτη, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για τις περιοχές Αττικής, Ευβοίας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Άγιον Όρος, Πέλλης, Κιλκίς, Σερρών, Πιερίας, Λάρισας, Μαγνησίας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας, Κέρκυρας, Λευκάδας, Κεφαλληνίας, Ιθάκης, Ζακύνθου, Κορίνθου, Ηλείας, Αχαΐας, Μεσσηνίας, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Ικαρίας, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου και Λασιθίου.

    Για αύριο Πέμπτη πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για τις περιοχές Χίου, Σάμου (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Ικαρίας), Δωδεκανήσου, Ρεθύμνης, Ηρακλείου και Λασιθίου.

    Πολιτική αντιπαράθεση για τις φωτιές

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τις σημερινές πυρκαγιές, επισήμανε ότι η κυβέρνηση, οι αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και οι πολίτες καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να σωθεί ο δασικός μας πλούτος. Ο κ. Ρουσόπουλος ευχαρίστησε τους εθελοντές που προσπαθούν και πέρυσι αλλά και φέτος για την καταστολή των πυρκαγιών που εκδηλώνονται στη χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν συνολικά 102 εστίες πυρκαγιών σε δασικές περιοχές και 54 αστικές πυρκαγιές ανά την επικράτεια. Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες και δυνατοί άνεμοι), είπε ο κ. Ρουσόπουλος, όλες οι εστίες βρίσκονται υπό έλεγχο.

    Αναφερόμενος στην πολιτική δράση τόσο για την πρόληψη των πυρκαγιών όσο και για την αντιμετώπισή τους, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι έχει δώσει ήδη αναλυτικά στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έχουν διατεθεί πολλά χρήματα (ποτέ δεν είναι αρκετά τα χρήματα που δίνονται για το περιβάλλον, διευκρίνισε), στους δήμους, τις κοινότητες και τις περιφέρειες για να ληφθούν έγκαιρα μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών. Όπως πρόσθεσε, οι πυρκαγιές είναι μια υπόθεση που δεν πλήττει μόνο τη χώρα μας (και αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία φυσικά, είπε), όμως τις αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο τρόπο.

    Ερωτηθείς αν τα αίτια της εκδήλωσης των πυρκαγιών είναι τυχαία, ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι δεν θα αναλωθεί σε εικασίες δεδομένου ότι κάθε πυρκαγιά εξετάζεται από το αρμόδιο τμήμα της Πυροσβεστικής. Φέτος, πρόσθεσε, καλύτερα από πέρυσι, το σύστημα ενημέρωσης είναι πιο οργανωμένο. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής βρίσκεται στη θέση του και δίνει ό,τι στοιχεία έχει στη διάθεσή του από την έκρηξη των πυρκαγιών, τα μέσα που επιχειρούν και τα αποτελέσματα της επιχείρησης, όπως επίσης και αν υπάρχουν τυχόν συλλήψεις, σημείωσε ο Θ. Ρουσόπουλος.

    Την ανάγκη να υπάρξει ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης που θα σέβεται και θα αξιοποιεί το περιβάλλον τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου από την Χαλκιδική. Ο κ. Παπανδρέου άφησε αιχμές για την πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά τη προστασία του περιβάλλοντος επισημαίνοντας ότι οι περσινές πυρκαγιές δεν ήταν ασύμμετρη απειλή, αλλά τις έβαλαν κάποιοι που ήθελαν να οικειοποιηθούν το περιβάλλον προς ίδιον όφελος.

    Απαντώντας ο υπουργός Επικρατείας σημειώνει ότι η Κυβέρνηση, υλοποιεί με πρωτόγνωρους ρυθμούς ένα πρόγραμμα αρωγής των πυροπλήκτων και αναγέννησης των πληγεισών περιοχών.

    Από την Καλαμάτα όπου περιοδεύει ο Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε ότι ένα χρόνο μετά την περυσινή πυρκαγιά στην Ολυμπία δεν έχει γίνει τίποτα.

    [02] Πολιτική

    Υπερψηφίστηκε στο πρώτο θερινό τμήμα το νομοσχέδιο

    Ίδρυση Πολιτιστικού Κέντρου της ΕΛΑΣ στο Γουδή

    16/7/2008 22:36:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/7/2008 23:20:47)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με έντονες αντιδράσεις εκ μέρους της αντιπολίτευσης υπερψηφίστηκε στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής, το σχέδιο νόμου για την ίδρυση Πολιτιστικού Κέντρου Ελληνικής Αστυνομίας στο Γουδή. Κοινό σημείο της επιχειρηματολογίας της αντιπολίτευσης ήταν η εναντίωση στους περιβαλλοντικούς όρους του εγχειρήματος, καθώς τροποποιείται το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο στη συγκεκριμένη περιοχή των πρώην Σχολών Χωροφυλακής, προκειμένου να ανεγερθεί κτήριο Διοίκησης της ΕΛΑΣ, ύψους 27 μέτρων και επιφάνειας 43 στρεμμάτων, με λειτουργία ελικοδρομίου και δρόμων χαμηλής κυκλοφορίας. Ο Παναγιώτης Ρήγας (ΠΑΣΟΚ), εξέφρασε την εναντίωσή του, τόσο στον "τραυματισμό του περιβάλλοντος" που επιφέρει το Κέντρο, όσο και τις επιφυλάξεις του για την "σοβαρότητα του εγχειρήματος". Τον χαρακτηρισμό "περιβαλλοντικό έγκλημα" χρησιμοποίησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, τονίζοντας ότι το κτήριο της Διοίκησης της ΕΛΑΣ, κατέχει μικρότερη έκταση από το υπό ανέγερση Κέντρο. Εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο Ηλίας Πολατίδης, δήλωσε ότι "το κράτος δεν μπορεί να παρακάμπτει το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας την ώρα που ένας φτωχός πολύτεκνος απαγορεύεται να κτίσει ένα αυθαίρετο". Για πρόθεση δημιουργίας μιας "κολυμπήθρας του Σιλωάμ για την ιστορία των αστυνομικών σωμάτων τα οποία, με ευθύνη των κυβερνήσεων πάντα βρέθηκαν στο πλευρό της εργοδοσίας και του αστικού κράτους, παρά τις εξαιρέσεις που επιβεβαίωσαν τον κανόνα", έκανε λόγο ο αγορητής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης. Απαντώντας στις επικρίσεις, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, διευκρίνισε πως η χωροθέτηση για τη στέγαση της Διοίκησης της ΕΛΑΣ, έγινε το 2001, επί ΠΑΣΟΚ. "Το Προεδρικό Διάταγμα του 2001, εκδόθηκε πριν ξεκινήσουμε τη συζήτηση για τα ολυμπιακά κτίσματα και πριν την πρόβλεψη για το γήπεδο Μπάντμινγκτον" ανταπάντησε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής.

    [03] Battling Fires Nationwide

    Tembi Wildfires

    16 Ιουλ 2008 21:01:0

    By Katerina Ioannidou

    Sources: ΑNA-ΜPA-ΝΕΤ 105.8

    The fire that broke out around 15:00 at Tembi is still raging and spreading towards the Ambelakia and Elatia villages while it had earlier threatened the first houses in the Evangelismos village. Gale force winds in the area are hampering firefighting efforts. The part of the national road at the Tembi valley which had opened to traffic around 19:45 has closed again due to poor visibility caused by thick smoke. It is very difficult to place the fire under control due to the gale force winds in the area. In the meantime, air and land forces efforts have been centered on Evangelismos village which is the main fire front although fire has spread to Ambelakia and the opposite side of the road heading to Pinios River, with these two fires not giving rise to concern. Twenty-two fire engines, 120 firefighters, 22 fire engines are in Evengelismos village while 2 aircrafts and two helicopters will continue dropping water till dark sets in. Deputy chief of Northern Greece Fire Department, Fafoutis is coordinating the operation. In the meantime, the fire that broke out in Markopoulos-Oropos is abating after burning some 65 acres of forest land and a house. Civil Protection Secretariat and Hellas Police contributed to the strong fire fighting efforts, the first by sending 8 water trucks from nearby communities and the second by keeping roads open from traffic to facilitate fire engines access. The president of the community attributed the fire to arson. Fires in Andros and Kefallonia are under partial control.Also the fire that broke out in the early hours of Wednesday at the Aspropyrgos industrial zone has been placed under control. However, fire-fighters are still trying to fully extinguish it. The Aspropyrgos fire has burned 6 company warehouses and a small number of smaller storage facilities, 5 acres of dry weed while no residences have been damaged. Finally, the two major wildfires that have been ravaging the area near the central Greek town of Oinoi , in Boiotia since Tuesday have been brought under control. The Civil Protection Secretariat has warned of high risk of fires for Wednesday. According to the Fire Department 156 fires broke out nationwide today.

    Translated by Chrisanthi Sarantis

    [04] Οικονομία

    ΕΕ - Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Αύξηση και εναρμόνιση της φορολογίας των τσιγάρων

    16/7/2008 22:39:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο το κλείσιμο της "ψαλίδας" που υπάρχει στις τιμές των τσιγάρων ανάμεσα στα κράτη μέλη, αλλά και τη μείωση της κατανάλωσης τσιγάρων κατά 10% τα επόμενα πέντε χρόνια, πρότεινε σήμερα Τετάρτη, την αύξηση της ελάχιστης φορολόγησης στα προϊόντα καπνού στην ΕΕ. Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, στην Ελλάδα η τιμή των τσιγάρων θα πρέπει σταδιακά να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 21,2% έως το 2014. Με βάση την πρόταση της Επιτροπής, αυξήσεις στις τιμές των τσιγάρων αναμένεται να υπάρξουν κυρίως στα 11 νέα κράτη μέλη της ΕΕ, όπου ο φόρος είναι κάτω των 60 ευρώ ανά 1.000 τσιγάρα. Επιπλέον, η πρόταση της Επιτροπής για το ελάχιστο όριο ειδικού φόρου κατανάλωσης αφορά, ως ένα βαθμό, και τα παλαιά 15 κράτη μέλη. Ειδικότερα, για την Ελλάδα, όπου σήμερα ο φόρος είναι 86,25 ευρώ ανά 1.000 τσιγάρα και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης είναι 57,5%, η πρόταση της Επιτροπής αναλογεί σε μέση αύξηση της τιμής των τσιγάρων κατά 21,2% ως το 2014. Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Επιτροπής, θα οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης τσιγάρων στη χώρα μας κατά 9,1%.

    Μεταξύ των παλαιών κρατών μελών της ΕΕ, σημαντική θα είναι η αύξηση που θα πρέπει να γίνει στην τιμή των τσιγάρων στο Λουξεμβούργο (25,4%), στην Ιταλία (18,8%) και στην Ισπανία (17,9%), όπως αναφέρει η Επιτροπή. Η μεγαλύτερη αύξηση στην τιμή των τσιγάρων θα γίνει στη Βουλγαρία (36%), στη Λιθουανία (32,9%) και στην Τσεχία (31%).

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την αύξηση της φορολόγησης και στον καπνό για τσιγάρα, η οποία, όπως σημειώνει, εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με το φόρο που επιβάλλεται στα τσιγάρα. Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής, η κατανάλωση καπνού στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 10% από το 2002 έως το 2006, ενώ η κατανάλωση τσιγάρων μειώθηκε το ίδιο διάστημα κατά 10%.

    [05] Κοινωνία

    Εικονικές πωλήσεις ακινήτων και αυτοκινήτων

    16/7/2008 22:24:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Εξιχνιάσθηκε από το 1ο Τμήμα Οικονομικών Εγκλημάτων, απάτη με εικονικές πωλήσεις ακινήτων και αυτοκινήτων που πραγματοποιούσε 35χρονη ιδιοκτήτρια φροντιστηρίου ξένων γλωσσών, σε πολυσύχναστα σημεία της Αθήνας, σε οικονομικά επιφανή άτομα αποσπώντας τους συνολικά χρηματικά ποσά που ξεπερνούν τα 2.500.000 ευρώ. Η 35χρονη κατηγορούμενη, εδώ και δύο χρόνια, εντόπιζε άτομα με μεγάλη οικονομική άνεση στα οποία συστήνονταν ως δικηγόρος και τα παραπλανούσε λέγοντας τους ότι είχε τη δυνατότητα να τους προμηθεύσει πολυτελή αυτοκίνητα ή να μεσολαβήσει εκ μέρους τους για την απόκτηση ακινήτων, σε χαμηλότερη αξία από την πραγματική. Παράλληλα, τόνιζε ότι αυτά προέρχονταν από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις τραπεζών. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις και για να πείσει για τη φερεγγυότητά της, η κατηγορούμενη πουλούσε κανονικά αυτοκίνητα σε χαμηλότερες τιμές όμως από την πραγματική τους αξία, τα οποία προμηθευόταν από γνωστό της που τα εισήγαγε από τη Γερμανία. Με τη μέθοδο αυτή εξαπάτησε τουλάχιστον 33 άτομα έως ότου να εξιχνιασθεί η υπόθεση από το 1ο Τμήμα Οικονομικών Εγκλημάτων και να συλληφθεί την 11η Ιουλίου. Σε έρευνες στο σπίτι και στο φροντιστήριό της βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 14.850 ευρώ, πλαστά συμβόλαια αγοράς ακινήτων και φωτοαντίγραφα δελτίων αστυνομικών ταυτοτήτων. Η 35χρονη οδηγήθηκε στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, η δε υπόθεσή της υποβλήθηκε σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκε σε Ανακριτή του Πρωτοδικείου Αθηνών.

    [06] Κόσμος

    Στην Τουρκία

    "Όχι" στην απαγόρευση του κυβερνώντος κόμματος

    16/7/2008 21:54:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/7/2008 22:53:37)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Κατά της απαγόρευσης του κυβερνώντος κόμματος η εισήγηση στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας. Σύμφωνα με την εισήγηση, δεν θα πρέπει να απαγορευθεί το κυβερνών κόμμα στην Τουρκία εξαιτίας των ισλαμιστικού χαρακτήρα επιλογών του, -που αντιτίθενται στον "κοσμικό" χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, κατά τους επικριτές -μεταδόθηκε από το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk. Πρόκειται, σημειωτέον, για μία νομική ενέργεια, η οποία δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, σε σχέση με την απόφαση για το ζήτημα, η οποία θα ληφθεί μεταγενέστερα από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας. Είναι, όμως, απαραίτητο να παρουσιαστεί στο Δικαστήριο αυτή η εισήγηση, προκειμένου να τεθεί σε κίνηση η σχετική νομική διαδικασία, όπως αναφέρουν νομικοί αναλυτές. Υπενθυμίζεται μεγάλος αριθμός σπουδαίων αποφάσεων του ίδιου Δικαστηρίου, που δεν "ακολούθησαν" την εισήγηση του Εισηγητή του.

    Κορυφαίος Εισαγγελέας της Τουρκίας ζητεί να απαγορευθεί το κυβερνών κόμμα για επιλογές του, που αντιβαίνουν στον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, κάτι όμως που το κυβερνών κόμμα αντικρούει πάγια. Μέσα στον Αύγουστο, πιθανόν στις αρχές του, αναμένεται να εκδοθεί η κρίσιμη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας για το κυβερνών κόμμα.

    Εν τω μεταξύ, στην πολιτική και οικονομική εξωστρέφεια της Τουρκίας αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε βιομηχάνους στην Άγκυρα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός σε μια δήλωση με πολλούς αποδέκτες είπε ότι η κυβέρνησή του δεν παράγει εχθρούς αλλά φίλους. Η κόντρα κεμαλιστών και ισλαμιστών αλλά και οι εσωτερικές διαμάχες στο στράτευμα συνεχίζεται και καθημερινά νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως για την συνομωσία με την κωδική ονομασία Εργκενεκόν.

    Ο Τούρκος αρθρογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, αναφέρει ότι ο αφανισμός του κόμματος του πρωθυπουργού Ερντογαν πρέπει να έρθει μόνο μέσω της ενίσχυσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να νικήσουν στις εκλογές. Ο αρθρογράφος, κάλεσε τον αρχηγό του στρατεύματος στρατηγό Μπουγιούκανιτ να δώσει εντολή στο στρατοδικείο να ερευνήσει τις απόπειρες πραξικοπημάτων το 2003 και το 2004 από ανώτατους αξιωματικούς. Πάντως ήδη η στρατιωτική δικαιοσύνη έχει παρέμβει. Στρατιωτικός εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορίες εις βάρος δύο απόστρατων αξιωματικών για κλοπή χειροβομβίδων στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδίου για την ανατροπή του πρωθυπουργού Ερντογάν.

    [07] Ιράκ

    Μοσούλη, Ιράκ

    Αιματηρή επίθεση

    16/7/2008 21:25:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν σήμερα σε βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο σε μια αγορά του Ταλ Αφάρ, κοντά στην Μοσούλη, στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, σύμφωνα με αστυνομικές και νοσοκομειακές πηγές. Το παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάχτηκε γύρω στις 19.30 ώρα Ελλάδας σε μια αγορά στο κέντρο της Ταλ Αφάρ, μια πόλη που βρίσκεται 60χλμ δυτικά της Μοσούλης, σύμφωνα με αστυνομική πηγή. Ένας γιατρός, ο Ταρέκ αλ Ομπέιντι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στο νοσοκομείο του εισήχθησαν 43 άτομα, χωρίς όμως να διευκρινίσει ποιοι ήταν οι νεκροί και ποιοι οι τραυματίες. Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο που είχε ως στόχο μια περίπολο του αμερικανικού στρατού προκάλεσε πέντε τραυματίες, όλοι πολίτες, στο ανατολικό τμήμα της Μοσούλης.

    [08] Πολιτισμός

    Από 19 Ιουλίου -Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου

    Έκθεση Σ. Καραβούζη -Δ. Γέρου στην Άνδρο

    16/7/2008 20:45:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/7/2008 21:04:47)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Εγκαινιάζεται στο Ίδρυμα Π. και Μ. Κυδωνιέως της Άνδρου, το Σάββατο 19 Ιουλίου, η έκθεση ζωγραφικών έργων του Σαράντη Καραβούζη και του Δημήτρη Γέρου. Η έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου, εντάσσεται στον εικαστικό θεσμό "ΠΛΟΕΣ", ο οποίος εφέτος διανύει την 14η χρονιά του.

    Ο υπότιτλος της έκθεσης είναι "Μήκος Κύματος" και αναφέρεται στην πνευματική συνομιλία που αναπτύσσεται ανάμεσα στα έργα των προαναφερθέντων ζωγράφων, με παράλληλο ένα τιμητικό και νοερό αφιέρωμα του Σαράντη Καραβούζη προς τον μεταφυσικό Giorgio de Chirico (1888-1978) και του Δημήτρη Γέρου προς τον υπερρεαλιστή Νίκο Εγγονόπουλο (1907-1985).

    Η συγκεκριμένη έκθεση και το επετειακό αφιέρωμα των ζωγράφων πραγματοποιείται με αφορμή τα 120 χρόνια από τη γέννηση του μοναδικού Giorgio de Chirico και 30 χρόνια από το θάνατό του. Ανάλογα, ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις που ξεκίνησαν πέρυσι, με αφορμή τα 100χρόνια από τη γέννηση του ξεχωριστού Νίκου Εγγονόπουλου, ενώ μας χωρίζουν 70 ακριβώς χρόνια από την πρώτη παρουσία του στον χώρο των γραμμάτων και της τέχνης, με την έκδοση το 1938 της ποιητικής του συλλογής "Μη ομιλείται εις τον οδηγόν".

    Επιμέλεια έκθεσης: Αθηνά Σχινά

    Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και του Φεστιβάλ Αιγαίου Αρχιπελάγους.

    Τα έργα Σ. Καραβούζη -Δ. Γέρου

    Το ενδιαφέρον στα έργα του Σαράντη Καραβούζη, που παρουσιάζονται στην εφετινή έκθεση, εστιάζεται όχι στην πλοκή της εικόνας, αλλά στον κόσμοτων αντηχήσεων που προκαλεί η παρουσία των μορφών της, μέσα από έναν λακωνικό τρόπο και μια ελεγειακή ατμόσφαιρα. Τα "αντικειμενικά" δεδομένα των έργων του εμφανίζονται ως μετουσιωμένες αντανακλάσεις μιας διαχρονικής μνήμης που συναντά την πραγματικότητα σε μια στιγμή όπου υπερακονίζεται ο χώρος και ο χρόνος, καθώς απασφαλίζονται οι συμβάσεις τους. Αυτό που επιδιώκει ο καλλιτέχνης είναι να αφυπνίσει τη συναίσθηση, προκειμένου να την προσανατολίσει στα ερωτήματα που αναδύονται από την υπαρξιακή αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου. Ενός ανθρώπου, που μεταμορφώνεται μαζί με το περιβάλλον του και πάντα μέσα από ό,τι τον συνδέει ή τον αποσυνδέει από αυτό.

    Ο Δημήτρης Γέρος, στα δικά του έργα, δημιουργεί εικόνες ζωής και δράσης. Εικόνες μεταμορφωτικές και αλληγορικές, που διατυπώνονται μέσα από έναν κλαυσίγελο. Τα τοπία του είναι ορφανεμένα, γεμάτα παγίδες και προκλητικά μέσα από την απόκοσμή τους μοναξιά, απ' όπου προκύπτει ένα παράδοξα ζωογόνο κι ανατρεπτικό κάθε φορά στοιχείο, το οποίο αλλάζει τις οριακές ισορροπίες των παριστανομένων. Με πικρό χιούμορ και αυτοσαρκασμό, ο θεατής παρακολουθεί έναν διαρκώς μετακινούμενο κόσμο που μετατρέπει σε εκκωφαντική την άγονη γραμμή της μοναξιάς ενός σύγχρονου ανθρώπου, που διαρκώς αποστασιοποιείται διαφεύγοντας ή εθελοτυφλώντας ως προς τις ευθύνες του απέναντι στην ίδια του την ζωή και στο περιβάλλον που διαμορφώνει.

    [09] Πολιτική

    Συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΣΥΝ

    Περιοδεία Α. Τσίπρα στη Μεσσηνία

    16/7/2008 20:36:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/7/2008 23:20:20)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Συνέντευξη Τύπου στα πλαίσια περιοδείας του στη Μεσσηνία, παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι: "Βρισκόμαστε σε μία έντονη πολιτικά περίοδο, παρά το γεγονός ότι είμαστε στη μέση του καλοκαιριού. Το πολιτικό σκηνικό, όπως γνωρίζετε, βρίσκεται σε μια κατάσταση έντονης ρευστότητας. Οι αποκαλύψεις των σκανδάλων, ιδίως του σκανδάλου της Siemens κατά την άποψή μας επιταχύνει τις ήδη δρομολογημένες πολιτικές εξελίξεις, επιταχύνει την απαξίωση των πολιτών απέναντι σε ένα πολιτικό σύστημα που έχει, κατά την άποψη μας, φάει τα ψωμιά του. Ο δικομματισμός, η εναλλαγή δηλαδή δύο κομμάτων στην εξουσία τα τελευταία 24 χρόνια από τη μεταπολίτευση και μετά, δίχως σημαντικές διαφορές στην οικονομική και κοινωνική πολιτική, και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, με την προσήλωση και των δύο κομμάτων στη λογική του νεοφιλελεύθερου μονόδρομου, είναι ένα σύστημα που έχει φάει τα ψωμιά του. Και ούτε το κυβερνών κόμμα μπορεί πια να πείσει, ούτε όμως και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν κάτι διαφορετικό στον τόπο". Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας δήλωσε: "Ο τόπος χρειάζεται το γρηγορότερο δυνατό μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Χρειάζεται να ανατραπεί αυτό το σύστημα εξουσίας που συνδέεται παράγει, αναπαράγει και τρέφεται από τη διαφθορά, από τα σκάνδαλα, αυτό το σύστημα της έντονης διαπλοκής, της πολιτικής εξουσίας με τα εξωθεσμικά κέντρα. Τα εξωθεσμικά κέντρα παίζουν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα του τόπου. Κυρίως όμως χρειάζεται μία νέα προσπάθεια κοινωνικής ανασυγκρότησης. Η χώρα μας δυστυχώς βρίσκεται σε οριακή κατάσταση. Όταν κανείς φεύγει από το κέντρο και πηγαίνει στην περιφέρεια αυτό το διαπιστώνει με τον πιο σκληρό και οδυνηρό τρόπο. Διαπιστώνει ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, διαπιστώνει ότι δεν υπάρχουν στοιχειώδη έργα υποδομής, όπως για παράδειγμα εδώ ήρθαμε από ένα οδικό δίκτυο το οποίο αποτελεί ντροπή για τη χώρα μας στο πλαίσιο της Ε.Ε. σήμερα, για να πάει κανείς από την Αθήνα στην Καλαμάτα να θέλει τρεις ώρες κι ένα τέταρτο. Αποτελεί ντροπή για τη Δυτική Ελλάδα να μην έχει σιδηροδρομικό δίκτυο και να είναι από την εποχή του Τρικούπη".

    Για τις δραστηριότητες του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας ανέφερε: "Το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ θα επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών μετασχηματισμών, σε όλα τα πεδία της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, σε όλους τους τομείς, ένα πρόγραμμα αλλαγών και μετασχηματισμών που θα είμαστε σε θέση μέχρι τέλους του χρόνου να δώσουμε στη δημοσιότητα και θα αποτελεί ένα πλαίσιο μαχητών στόχων και διεκδικήσεων αλλά κι ένα πλαίσιο μετασχηματισμού, που πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο για τον τόπο και στόχο έχουμε να ζητήσουμε τη δύναμη του λαού προκειμένου να τους κάνουμε πράξη. Η Αριστερά είναι ήδη πρωταγωνίστρια στις πολιτικές εξελίξεις. Πιστεύουμε -και γι αυτό αγωνιζόμαστε- να μην είναι μια δύναμη που απλά συσσωρεύει τη δυσαρέσκεια και τη διαμαρτυρία των πολιτών -αυτό το έχουμε, αλλά δεν μας αρκεί- Θέλουμε να είναι μια δύναμη που θα μετασχηματίζει τη δυσαρέσκεια και τη διαμαρτυρία σε προωθητική δύναμη αλλαγών που θα αφορούν την καθημερινότητα όλων μας. Αλλαγών σε μια άλλη κατεύθυνση, που θα δώσει μια νέα πνοή στον τόπο".

    Tέλος ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε πρόκληση και φιέστα την επίσκεψη που προγραμματίζει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής την Παρασκευή στην Ολυμπία στο φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ, κατηγορώντας τον για καθυστερήσεις στην ανακούφιση των πυρόπληκτων πληθυσμών, από τις πυρκαγιές του 2007. Η περιοδεία του κ. Τσίπρα ολοκληρώθηκε με ομιλίσ σε συγκέντρωση στην Καλαμάτα, το βράδυ της Τετάρτης.

    [10] Πολιτισμός

    Η αληθινή ιστορία ενός πρόσφυγα

    Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ

    16/7/2008 20:19:00

    Το βραβείο του καλύτερου ντοκιμαντέρ στο Διεθνές Τηλεοπτικό Φεστιβάλ "ROMA FICTION FESTIVAL" απέσπασε το ντοκιμαντέρ "Καντίρ, ένας Αφγανός Οδυσσέας" της Αννέτας Παπαθανασίου, μεταξύ των 33 που είχαν επιλεγεί ως επικρατέστερα για τη τελική φάση του Διαγωνισμού. Ο Καντίρ, άφησε πίσω την οικογένειά του, τα αδέρφια του, τους γονείς του, τους φίλους του. Περπάτησε χιλιάδες χιλιόμετρα. Διέσχισε τέσσερις χώρες με τα πόδια μέχρι να φτάσει στην Ελλάδα, όπου ζει σήμερα. Τον Αύγουστο του 2001 ο Καντίρ φιλοξενήθηκε στον "Ξενώνα" των Γιατρών του Κόσμου στην Αθήνα και, του δόθηκε η ευκαιρία για μία καινούργια ζωή καθώς από το 2003 μέχρι σήμερα, εργάζεται στο πλευρό της οργάνωσης σε προγράμματα που λειτουργούν στην Ελλάδα. Το ντοκιμαντέρ, παραγωγή της Cinegram, πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, της ΕΡΤ, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Al Jazeera English. Η Κριτική Επιτροπή επέλεξε παμψηφεί για το Α΄ Βραβείο το "Καντίρ" για: "την πιστή απόδοση και την αμεσότητα με την οποία αποτυπώνεται το αρχέτυπο της επιστροφής στην πατρίδα μέσα από την ιστορία ενός νέου Αφγανού πρόσφυγα. Η σκηνοθέτης, με την παρουσία της στο ντοκιμαντέρ, συνοδεύει τον πρωταγωνιστή στο ταξίδι αυτό της αναζήτησης, χωρίς ωστόσο να εκβιάζει ή να προκαλεί τη ροή των γεγονότων". Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται την επιστροφή στην πατρίδα του Καντίρ, ενός Αφγανού πρόσφυγα, που διέφυγε στην Ελλάδα εξαιτίας των Ταλιμπάν. Όταν μετά από εννιά χρόνια επιστρέφει στα πάτρια εδάφη για να βρει την οικογένειά του έχει ανάμικτα συναισθήματα, αγωνία, χαρά και φόβο. Η χώρα είναι διαλυμένη και προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί. Οι Ταλιμπάν υπάρχουν παντού και απειλούν με βόμβες αυτοκτονίας. Η φτώχεια, η ανασφάλεια και η αδυναμία της κυβέρνησης να δώσει έστω και τα χρειώδη στον λαό δημιουργούν συνεχώς ερωτηματικά στον Καντίρ. Θα παραμείνει στην πατρίδα του, όταν βρει την οικογένειά του, ή θα γυρίσει πίσω στην Ελλάδα; Διχάζεται ανάμεσα στους δύο κόσμους, Ανατολή και Δύση. Μια προσωπική ιστορία που μας αγγίζει. Ο Καντίρ είναι ένας σύγχρονος Οδυσσέας. "Παρακολουθούμε το ταξίδι του Καντίρ, ο οποίος θέλει να βρει τους γονείς του, να καταλάβει αν είναι ακόμη ζωντανοί, μετά τον κατατρεγμό των Ταλιμπάν", δηλώνει η Αννέτα Παπαθανασίου. Σε ό,τι αφορά αυτήν την εμπειρία της, προσθέτει: "Βρήκαμε ένα Αφγανιστάν, διαφορετικό από αυτό που μπορεί να περιμέναμε. Μια χώρα με βαθιά κουλτούρα, που πρέπει οπωσδήποτε να βοηθηθεί. Μια χώρα στην οποία οι γυναίκες ξαναρχίζουν να κερδίζουν τη θέση που τους αξίζει". Το "Καντίρ, ένας Αφγανός Οδυσσέας" προβλήθηκε το Μάρτιο 2008 στο 10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το Μάιο 2008 στην εκδήλωση που οργάνωσε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και τον Ιούνιο 2008 στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχvώv και Μoυσικής Β. & Μ. Θεoχαράκη, προβολή που οργάνωσε το Ελληνικό Υπoυργείo Εξωτερικών και οι πρεσβείες του Καναδά και της Αυστραλίας. Θα προβληθεί από την ΕΡΤ τον ερχόμενο χειμώνα.

    [11] Πολιτική

    Από τη Θεσσαλονίκη

    Κριτική Γ. Ραγκούση στην κυβέρνηση

    16/7/2008 20:02:00 (Τελευταία ενημέρωση: 16/7/2008 21:51:36)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από τη Θεσσαλονίκη ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει αρνητικό ρεκόρ που να μην έχει καταγράψει η κυβέρνηση. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Ραγκούσης, μίλησε για "καθημερινό εφιάλτη χιλιάδων νοικοκυριών" που υποφέρουν από την ακρίβεια" ενώ συμπλήρωσε: "Μιλάμε για την ακριβότερη ακρίβεια στην Ευρώπη που έχει μπλε χρώμα και πολιτική ταυτότητα. Στον πέμπτο χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ, τόσο η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη, όσο και η χώρα γενικότερα, πάνε από το κακό στο χειρότερο". Για την εξαγορά της "Γερμανός" από τον ΟΤΕ, τόνισε ότι συνδέεται με την αύξηση των παγίων του Οργανισμού κατά 50% τα τελευταία τέσσερα χρόνια και πως υπάρχουν "πολιτικές και κυβερνητικές ευθύνες". Ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δίνει τη μάχη για τη σωτηρία της Ολυμπιακής Αεροπορίας, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που σχεδιάζει να την οδηγήσει στο κλείσιμο. Στο εσωκομματικό πεδίο ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι η εσωστρέφεια αποτελεί παρελθόν και αρχίζει συντεταγμένη δραστηριότητα προσέγγισης με τους φορείς της Βόρειας Ελλάδας, με στόχο τη ΔΕΘ, όπου και θα πραγματοποιηθεί σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" την Παρασκευή (5.00 μ.μ.) και το Σάββατο, 18 και 19 Ιουλίου. Δίνοντας συνέχεια στην αντιπαράθεση με το ΚΚΕ ο κ. Ραγκούσης σχολίασε πως "Η θέση του ΚΚΕ που λέει εγώ δεν δίνω λογαριασμό σε κανέναν, παίρνω χρήματα απ όπου θέλω, έχω όσες επιχειρήσεις θέλω είναι απαράδεκτη", συμπλήρωσε ότι τα οικονομικά όλων των κομμάτων δεν είναι εκτός κριτικής και χαρακτήρισε προβοκατόρικες τις δηλώσεις στελεχών του ΚΚΕ που συνδέουν το ΠΑΣΟΚ με το ΛΑΟΣ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 16 July 2008 - 20:49:58 UTC