Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συγγνώμη του Πάπα για τη σεξουαλική κακοποίηση
  • [02] Σαρωτική η Ελλάδα, άνετα στους «4»
  • [03] Στο Αφγανιστάν ο Ομπάμα
  • [04] Γαλλία: Άφαντα 28 κ. εκρηκτικών υλών
  • [05] Σύλληψη ακτιβιστή στην Κίνα
  • [06] Φονική καταιγίδα στην Ταϊβάν
  • [07] Ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία

    [01] Κόσμος

    Συγγνώμη του Πάπα για τη σεξουαλική κακοποίηση

    19/7/2008 11:33:00

    Πηγή: ΝΕΤ, BBC

    Μπροστά σε χιλιάδες πιστούς, ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ εξέφρασε το Σάββατο τη βαθιά του λύπη για τα θύματα της σεξουαλικής κακοποίησης από καθολικούς ιερείς και ζήτησε την παραπομπή των δραστών στη Δικαιοσύνη. Αργότερα, τουλάχιστον 500 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη γέφυρα του λιμανιού του Σίδνεϋ για να διαμαρτυρηθούν για τις θέσεις της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας απέναντι στους ομοφυλόφιλους και τη χρήση προφυλακτικού.

    "Στη Δικαιοσύνη οι δράστες"

    Ο Ποντίφικας ζήτησε συγγνώμη από τους ανθρώπους που έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από μέλη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, όπως είχε κάνει και τον Απρίλιο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    "Όλοι ντρεπόμαστε για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστησαν ανήλικοι σε αυτή τη χώρα από κληρικούς. Λυπάμαι βαθύτατα για τον πόνο και τη δυστυχία των θυμάτων και τους διαβεβαιώνω ότι ως ιερωμένος συμμερίζομαι τη δυστυχία τους" είπε ο Πάπας.

    Συγκλονιστική είναι η ιστορία δύο αδερφών. Τα κορίτσια έπεσαν θύματα βιασμού όταν ήταν ακόμη στο δημοτικό σχολείο από ιερέα στη Μελβούρνη. Η μία από τις αδερφές αυτοκτόνησε σε ηλικία 26 ετών, ενώ η δεύτερη έγινε αλκοολική.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η γέφυρα του λιμανιού του Σίδνεϋ έκλεισε για τρίτη φορά στην ιστορία της για να διευκολυνθεί η διέλευση των πιστών.

    [02] Μπάσκετ

    Ελλάδα - Νέα Ζηλανδία 75-48

    Σαρωτική η Ελλάδα, άνετα στους «4»

    19/7/2008 0:26:00

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μία νίκη χωρίζει πλέον την Εθνική ομάδα από την πρόκριση της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2005 επικράτησε άνετα 75-48 της Νεας Ζηλανδίας στην προημιτελική φάση του Προολυμπιακού τουρνουά ανδρών, που διεξάγεται στο ΟΑΚΑ, και προκρίθηκε στα ημιτελικά. Αύριο η Εθνική θα αντιμετωπίσει στις 21:30 το Πουέρτο Ρίκο και, αν πετύχει το «4 στα 4», ετοιμάζει χωρίς απώλειες... βαλίτσες για Πεκίνο. Αντίθετα, η Νέα Ζηλανδία χόρεψε σήμερα για τελευταία φορά «Χάκα» στο τουρνουά και το όνειρο της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες «έσβησε».

    Τα δεκάλεπτα: 22-12, 37-20, 55-36, 75-48.

    Τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν από το πρώτο λεπτό της αναμέτρησης. Η Εθνική με εξαιρετική άμυνα, αιφνιδιασμούς, έλεγχο των ριμπάουντ και τον Διαμαντίδη να «εκτελεί» από τα 6.25 σημείωσε από το 2-2 ένα σερι 13-0 και στο 5΄ βρέθηκε εύκολα στο +13 (15-2). Μάλιστα, τρία λεπτά πριν τη λήξη της περιόδου η διαφορά πήρε τη μέγιστη τιμή της, καθώς ο φωτεινός πίνακας του ΟΑΚΑ έγραψε το 20-6 (+14π.), ενώ το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με 22-12.

    Στη δεύτερη περίοδο το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα κατέβασε ταχύτητα, κάτι που εκμεταλλεύτηκαν οι Νεοζηλανδοί, οι οποίοι κατάφεραν να ριξουν στο 14΄ τη διαφορά στους 10 πόντους (26-16). Η αντίδραση του τεχνικού επιτελείου ήταν άμεση και ο Γιαννάκης, χαμηλώνοντας το σχήμα (3 γκαρντ, Φώτσης στο "4", Τσαρτσαρής στο "5") και με διαδοχικές αλλαγές στην άμυνα, δεν άφησε περιθώρια στους αντιπάλους. Οι «Tall Blacks» περιορίστηκαν στους 4 πόντους μέχρι το ημίχρονο, εν αντιθέσει με τους Έλληνες διεθνείς, που σημείωσαν 11 (37-20). Ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, πάντως, δεν μπόρεσε να προσφέρει στη γιορτή που είχε στηθεί μέχρι το ημίχρονο, καθώς στο 15΄ αποχώρησε καταβεβλημένος για τα αποδυτήρια. Άλλωστε, ο «Σόφο» απείχε προληπτκά από τη χθεσινή προπόνηση, λόγω ελαφράς ίωσης. Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, πάντως, κάθισε και πάλι στον πάγκο της Εθνικής και παρακολούθησε το υπόλοιπο της αναμέτρησης.

    Με την Εθνική να έχει τεθεί σε τροχιά... νίκης από το πρώτο ημίχρονο, το δεύτερο ήταν και πάλι μία καλή ευκαιρία για δοκιμές σχημάτων από τον «δρακο». Μάλιστα, στο τρίτο δεκάλεπτο οι εναλλαγές στο σχήμα που επέλεγε ο Γιαννάκης ήταν τόσο έντονες, ώστε εκεί που η Εθνική έπαιζε χωρίς κλασικό σέντερ (Ζήσης, Παπαλουκάς, Πελεκάνος, Βασιλόπουλος, Φώτσης), μέσα στο επόμενο δίλεπτο το σχήμα στο παρκέ ψήλωνε και πάλι. Για την ιστορία, το τρίτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με τον φωτεινό πίνακα να γράφει 55-36 υπέρ της Εθνικής, ενώ το σφύριγμα της λήξης βρήκε την πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2005, που έκανε συντήρηση δυνάμεων ενόψει του αυριανού ημιτελικού, στο +27 (75-48) και τον κόσμο που την τίμησε και πάλι με την παρουσία του να παραληρεί...

    Διαιτητές: Ντόλινεκ (Τσεχία), Κένεντι (ΗΠΑ), Σαμπόν (Γαλλία)

    Οι συνθέσεις:

    ΕΛΛΑΔΑ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαλουκάς 8, Μπουρούσης 9, Ζήσης 7, Σπανούλης 14 (1), Βασιλόπουλος 7 (1), Φωτσης 6, Πρίντεζης 2, Γλυνιαδάκης 2, Τσαρτσαρής 7, Διαμαντίδης 11 (2), Σχορτσιανίτης, Πελεκάνος 2.

    ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ (Νέναντ Βούτσινιτς): Τάιτ 9 (1), Φίσετ 3 (1), Πένι 8 (1), Βούκονα 8, Κεντς, Ουνιτάνα 3 (1), Πλέτζερ, Κάμερον 8 (2), Ουέμπστερ, Χόρβαθ 4, Μπράντσο 5.

    [03] Κόσμος

    Στο Αφγανιστάν ο Ομπάμα

    19/7/2008 11:10:00

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στο Αφγανιστάν βρίσκεται ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την αμερικανική προεδρία, Μπαράκ Ομπάμα, πρώτο σταθμό της περιοδείας τους σε χώρες της Μ. Ανατολής και της Ευρώπης. Όπως ανακοίνωσε ο ο Ρόμπερτ Γκιμπς, στενός συνεργάτης του γερουσιαστή από το Ιλινόι, το αεροσκάφος που μετέφερε τον Ομπάμα προσγειώθηκε στην Καμπούλ περίπου στις 10.15 (ώρα Ελλάδας). Ο Ομπάμα αναχώρησε χθες από τις ΗΠΑ και έκανε μία στάση στο Κουβέιτ, όπου επισκέφθηκε μονάδες του αμερικανικού στρατού.

    Συναντήσεις με ξένους ηγέτες

    Στη συνέχεια, ο γερουσιαστής σχεδιάζει να επισκεφτεί το Ιράκ, την Ιορδανία, το Ισραήλ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

    Ο Ομπάμα θα συναντηθεί με αρκετούς ξένους ηγέτες στην διάρκεια του ταξιδιού του, περιλαμβανομένης της Γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ, του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζύ, του μονάρχη Αμπντάλα της Ιορδανίας, του Ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Όλμερτ και του Ισραηλινού προέδρου Σιμόν Πέρες, καθώς και του Παλαιστινίου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

    Ο ΜακΚέην έχει δηλώσει ότι η περιοδεία Ομπάμα στην Ευρώπη μοιάζει σαν προσπάθεια να κάνει μια προεκλογική εκστρατεία στο εξωτερικό.

    [04] Κόσμος

    Γαλλία: Άφαντα 28 κ. εκρηκτικών υλών

    19/7/2008 10:58:00

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την κλοπή 28 κιλών εκρηκτικών υλών από τοποθεσία κοντά στην πόλη Λιόν ερευνά η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Γαλλίας.

    Οι υπάλληλοι στο κέντρο εξουδετέρωσης ναρκών του Κορμπά διαπίστωσαν ότι άγνωστοι μπήκαν στο χώρο, ο οποίος δεν φυλασσόταν, κι έκλεψαν εκρηκτικές ύλες και πυροκροτητές.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Ζεράρ Γκασέ δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι LCI ότι ο διευθυντής του κέντρου τέθηκε σε διαθεσιμότητα επειδή επέτρεψε την αποθήκευση των εκρηκτικών σε αφύλακτο χώρο.

    [05] Κόσμος

    Σύλληψη ακτιβιστή στην Κίνα

    19/7/2008 10:44:00

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Έναν υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνέλαβε η αστυνομία στη ΝΔ Κίνα για "παράνομη κατοχή κρατικών μυστικών", εξαιτίας της προσπάθειάς του να βοηθήσει τους γονείς παιδιών που βρήκαν το θάνατο στον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στην περιοχή. Ο Χουάνγκ Κι συνελήφθη στην επαρχία Σετσουάν την 10η Ιουνίου και την Παρασκευή η αστυνομία ενημέρωσε την οικογένειά του για το γεγονός ότι του απαγγέλθηκε η προαναφερθείσα κατηγορία, σύμφωνα με τη Μη Κυβερνητική Ομάδα "Υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων". Ο ισχυρισμός δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή.

    Δρακόντεια μέτρα ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων

    Οι αρχές της Κίνας, που ετοιμάζονται πυρετωδώς για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων τον Αύγουστο, λαμβάνουν δρακόντεια μέτρα για την αποτροπή διαδηλώσεων ή εκδήλωσης διαφωνιών στην διάρκεια της διοργάνωσης.

    "Στο Χουάνγκ δεν έχει δοθεί πρόσβαση σε συνήγορο και η αστυνομία δεν έχει ειδοποιήσει τους δικηγόρους του για την επίσημη σύλληψή του" ανέφερε η οργάνωση.

    Συνάδελφοι και φίλοι του συλληφθέντα υποστηρίζουν ότι η σύλληψή του προκλήθηκε από τις προσπάθειές του να βοηθήσει τους γονείς που έχασαν παιδιά εξ αιτίας του σεισμού της 12ης Μαΐου να μηνύσουν τις αρχές. Αρκετοί γονείς είχαν καταγγείλει ότι τα παιδιά χάθηκαν εξ αιτίας της κακής ποιότητας των σχολικών κτηρίων που αποδίδουν στην διαφθορά και την έλλειψη ελέγχων.

    Η σεισμική δόνηση 7,9 βαθμών είχε στοιχίσει τη ζωή περίπου 70.000 ανθρώπων, ενώ χιλιάδες εξακολουθούν να αγνοούνται και είναι πιθανότατα νεκροί.

    Ο Χουάνγκ ήταν επικεφαλής του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τιανουάνγκ και ασκούσε, μέσω ενός διαδικτυακού ιστοχώρου (www.64tianwang.com) κριτική όσον αφορά τους περιορισμούς των πολιτικών δικαιωμάτων, τη διαφθορά κ.ά. Το 2003, είχε καταδικασθεί για "υποκίνηση προσπαθειών για την ανατροπή της κρατικής εξουσίας". Απελευθερώθηκε το 2005.

    [06] Κόσμος

    Φονική καταιγίδα στην Ταϊβάν

    19/7/2008 10:27:00

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δεκατρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το χτύπημα της τροπικής καταιγίδας Καλμέγκι, η οποία σάρωσε την Ταϊβάν την Παρασκευή, ενώ υπάρχουν και οκτώ αγνοούμενοι.

    Στην πλειοψηφία τους τα θύματα βρήκαν το θάνατο από πλημμύρες και κατολισθήσεις στο κεντρικό και το νότιο τμήμα της χώρας.

    Περίπου 60.000 πυροσβέστες και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας κινητοποιήθηκαν χθες. Η κεντρική μετεωρολογική υπηρεσία δέχθηκε ιδιαίτερα κριτική για το γεγονός ότι υποτίμησε τον κίνδυνο από την Καλμέγκι, που είχε υποβιβασθεί από τυφώνας σε τροπική καταιγίδα.

    [07] Κόσμος

    Ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία

    19/7/2008 10:04:00

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σεισμική δόνηση 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε το πρωί του Σαββάτου τη Χονσού, στο ανατολικό τμήμα της Ιαπωνίας, σύμφωνα με το γεωλογικό ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS), ενώ, σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία επρόκειτο για δόνηση 7 βαθμών. Αρχικά, εκδόθηκε κατεπείγουσα προειδοποίηση για τσουνάμι ύψους περίπου 50 εκ., όμως στη συνέχειη η αρμόδια υπηρεσία ήρε την προειδοποίηση αυτή.

    Μέχρι αυτή την ώρα, δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή σοβαρές υλικές ζημιές, ενώ, τα πυρηνικά εργοστάσια στην περιοχή δεν υπέστησαν ζημιές και λειτουργούν κανονικά.

    Ο σεισμός σημειώθηκε στην ίδια περιοχή όπου την 14η Ιουνίου είχε σημειωθεί μια ακόμη δόνηση, η οποία είχε στοιχίσει τις ζωές τουλάχιστον 10 ανθρώπων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 19 July 2008 - 8:50:07 UTC