Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε εξέλιξη η φωτιά στη Ρόδο
  • [02] 34η επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας
  • [03] Καταργείται το 35ωρο στη Γαλλία
  • [04] Rhodes Wildfire still Raging
  • [05] Θα υπερασπιστεί ο ίδιος τον εαυτό του
  • [06] Ο πρώτος άντρας που γέννησε φωτογραφίζεται με το μωρό του
  • [07] Κολομβία: Αιματηρή επίθεση σε στρατόπεδο των FARC
  • [08] Καταδίκη τριών εφήβων στο Χονγκ Κονγκ
  • [09] ΠΑΣΟΚ:Θερινή εξόρμηση σε όλη τη χώρα
  • [10] Νεκρά τα έξι μέλη του Β-52
  • [11] Προβάδισμα Ομπάμα
  • [12] Τρίμηνη θητεία για τους Έλληνες της Αλβανίας
  • [13] Ρομποτική χειρουργική στο "Λαϊκό"

    [01] Κοινωνία

    Σε ύφεση η φωτιά στο Κρυονέρι

    Σε εξέλιξη η φωτιά στη Ρόδο

    24/7/2008 8:29:00 (Τελευταία ενημέρωση: 24/7/2008 10:37:25)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Στάχτη δάσος χιλιάδων στρεμμάτων από τη φωτιά στη νότια Ρόδο, που μαίνεται ανεξέλεγκτη για τρίτη μέρα. Στις αυλές σπιτιών μπήκε η φωτιά στο χωριό Λάερμα όπου κάηκαν αποθήκες, ενώ χθες, εκκενώθηκε από τους ηλικιωμένους κατοίκους του. Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη βρίσκεται μόνο ένα μέτωπο, όπου ενεργούν 35 οχήματα της πυροσβεστικής, με τα πληρώματά τους και βοήθεια από 205 άνδρες πεζοπόρων τμημάτων, δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα. Χθες, ένας 60χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, κατηγορούμενος για εμπρησμό από αμέλεια. Ο κατηγορούμενος θα απολογηθεί στις 25 Ιουλίου μετά από προθεσμία που ζήτησε και έλαβε. Εν τω μεταξύ, υπό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο στο Οίτυλο της Μάνης, στην Κουτσουπιά Λαρίσης στη Μεγαλόπολη, στη Σαλαμίνα, στην Κεφαλονιά και στη Λάϊστα Ιωαννίνων.

    Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα

    Πολύ υψηλός είναι και σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές: Αθηνών, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Λάρισας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Ευβοίας, Βοιωτίας, Κορίνθου, Αργολίδας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Αχαΐας, Φωκίδας, Αιτωλοακαρνανίας, Χανίων και των νήσων Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Λευκάδας.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    [02] Πολιτική

    Μηνύματα πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας

    34η επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας

    24/7/2008 9:37:00 (Τελευταία ενημέρωση: 24/7/2008 9:56:22)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Η μεταπολιτευτική πορεία της χώρας και ο προβληματισμός για την πολιτική κρίση των ημερών βρίσκονται στο επίκεντρο των μηνυμάτων της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας για την 34 επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

    "Η σημερινή επέτειος βρίσκει κόμματα και πολιτικούς στη δίνη των σκανδάλων και της διαφθοράς και τους πολίτες στη δίνη της οικονομικής κρίσης και της ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας" τονίζει στο μήνυμα του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

    "Όχι" σε λογικές απαξίωσης και πρακτικές πόλωσης, λέει στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Μιλά για "κρίσιμη καμπή για τον τόπο και την ελληνική κοινωνία" και σημειώνει ότι ακρότητες, αμφισβήτηση των θεσμών και ισοπέδωση των πάντων μόνο κινδύνους επιφυλάσσουν.

    Εμπαιγμό και πρόκληση χαρακτηρίζει τον εορτασμό της επετείου για την πτώση της χούντας το ΚΚΕ, όταν -όπως αναφέρει- στην Ελλάδα σήμερα "θωρακίζονται οι κρατικοί μηχανισμοί ιδεολογικής και πολιτικής καταστολής και οξύνεται ο αντικομουνισμός".

    Στο μήνυμά του, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ σημειώνει ότι 34 χρόνια μετά, ο πολιτικός κόσμος έχει περιπέσει σε τόσο μεγάλη ηθική κατάπτωση, που μοιραίως και δυστυχώς, αντανακλάται στη Δημοκρατία.

    Ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας επισημαίνει ότι κοινή υποχρέωση είναι η έμπρακτη συνδρομή στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας θα παραθέσει το βράδυ της Πέμπτης στο Προεδρικό Μέγαρο, την καθιερωμένη δεξίωση.

    [03] Κόσμος

    Εγκρίθηκε σχετικό νομοσχέδιο

    Καταργείται το 35ωρο στη Γαλλία

    24/7/2008 9:17:00 (Τελευταία ενημέρωση: 24/7/2008 9:41:27)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η γαλλική εθνοσυνέλευση ενέκρινε νομοσχέδιο που επιτρέπει στις εταιρίες να παρακάμπτουν το 35ωρο εργασίας ανά εβδομάδα, κάτι που καθιστά πλέον παρελθόν μία από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που είχε προωθήσει η προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί είχε κατ επανάληψη επικρίνει το 35ωρο εργασίας ως ένα βασικό παράγοντα που έπληττε την ανταγωνιστικότητα της γαλλικής οικονομίας. Ωστόσο απέφυγε να καταργήσει το σχετικό νόμο στο σύνολό του, φοβούμενος τη μείωση της δημοτικότητάς του στα εργατικά στρώματα, αλλά και διότι η υπερωριακή αμοιβή των υπαλλήλων είναι ένας βασικός παράγοντας για την αγοραστική τους δύναμη, αφού οι υπερωρίες δεν φορολογούνται.

    Ο νέος νόμος, που περιλαμβάνει επίσης μέτρα με στόχο να γίνουν πιο αντιπροσωπευτικά τα εργατικά συνδικάτα, επιτρέπει στις εταιρίες να προχωρούν σε ιδιωτικές συμφωνίες με τις ενώσεις των εργαζομένων ως προς το ωράριο απασχόλησης και τις υπερωρίες.

    Ο νέος νόμος θα τεθεί σε ισχύ στο τέλος Αυγούστου. Το 35ωρο είχε καθιερωθεί από την κυβέρνηση του Λιονέλ Ζοσπέν πριν από μία δεκαετία και ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή μέτρα για τους υπαλλήλους. Οι υποστηρικτές του 35ωρου επισημαίνουν ότι χάρη σε αυτό το μέτρο βελτιώθηκε η ισορροπία μεταξύ της εργασίας και της προσωπικής τους ζωής, χωρίς να πληγεί η παραγωγικότητα.

    [04] Kryoneri Blaze Has Subsided

    Rhodes Wildfire still Raging

    24 Ιουλ 2008 09:29:0 (Last updated: 24 Ιουλ 2008 10:47:3)

    Sources: ΝΕΤ 105.8

    Thousands of hectares of forest on the island of Rhodes were reduced to ashes by a blaze that has been blazing the island for three days running. The devouring flames reached the mountainous village of Laerma, where warehouses were destroyed, while its elderly residents fled their homes. A 60-year-old male was referred Wednesday to the local prosecutor, charged with unintentional arson. He was given until 25 July to testify. In the meantime, the inferno that hit Kryoneri, on the outskirts of Athens, has subsided, while the wildfire that broke out in Oitylo, southern Greece, Koutsoupia in Larissa, Megalopoli, Salamis, Kefalonia and Laista in Ioannina have been brought under control.

    Translated by Areti Christou

    Related News:

    Fire in Varibobi Abated

    [05] Κόσμος

    Στα βήματα του Μιλόσεβιτς και ο Κάρατζιτς

    Θα υπερασπιστεί ο ίδιος τον εαυτό του

    24/7/2008 10:36:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Συγκρούσεις σημειώθηκαν χθες, Τετάρτη, στο Βελιγράδι, μεταξύ της αστυνομίας και εκατοντάδων Σέρβων εθνικιστών, που διαδήλωναν διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη Κάρατζιτς.

    Την υπεράσπισή του έναντι των κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου και διάπραξη γενοκτονίας θα αναλάβει ο ίδιος ο Ράντοβαν Κάρατζιτς ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ακολουθώντας την ίδια τακτική με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Έφεση κατά της απόφασης έκδοσης στη Χάγη αναμένεται να καταθέσει αύριο ο συνήγορος του Ράντοβαν Κάρατζιτς. Η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από τρεις έως εννέα μέρες.

    Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας ξεκαθάρισε ότι στόχος πλέον είναι η χώρα να λάβει το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ μέχρι το τέλος του 2008 ή το αργότερο στα μέσα του 2009.

    Εν τω μεταξύ, εξακολουθεί να προκαλεί κατάπληξη ο τρόπος με τον οποίο ο πλέον καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου Σερβοβόσνιος ηγέτης κατόρθωνε να κρατά καλά κρυμμένο το μυστικό του πίσω από την ασκητική μορφή του μυστηριώδους γιατρού με το όνομα "Ντράγκαν Ντάμπιτς". Γείτονάς του αναφέρει ότι ο γενειοφόρος άνδρας έπαιζε με την παρατηρητικότητα των γύρω του: Συνήθιζε να κάθεται σε ένα μπαρ της γειτονιάς, ακριβώς κάτω από μια φωτογραφία του ... Ράντοβαν Κάρατζιτς.

    [06] Ζωής ...σΤάσεις

    Στο περιοδικό People

    Ο πρώτος άντρας που γέννησε φωτογραφίζεται με το μωρό του

    24/7/2008 10:18:00

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ-People

    Ο πρώτος "άνδρας που έμεινε έγκυος" στον κόσμο, ο Τόμας Μπίτι, φωτογραφήθηκε με το κοριτσάκι που έφερε στον κόσμο πριν από τρεις εβδομάδες. Ο 34χρονος Μπίτι, που γεννήθηκε γυναίκα, αλλά στη συνέχεια έκανε αλλαγή φύλου και έγινε άνδρας, γέννησε στις 28 Ιουνίου ένα κοριτσάκι που ονομάζεται Σούζαν Τζουλιέτ. Η σύλληψη έγινε με εξωσωματική γονιμοποίηση, σε νοσοκομείο του Μπεντ, στο Όρεγκον.

    "Η Σούζαν είναι ένα θαύμα! Επιτέλους είμαστε η οικογένεια που ονειρευόμαστε", δήλωσε ο Μπίτι στο περιοδικό People, στην πρώτη συνέντευξη που δίνει αφότου γέννησε το κοριτσάκι. "Είναι τόσο πολύτιμη, δεν μπορώ να την αποχωριστώ. Είναι καλόβολη, γλυκιά και έξυπνη. Το να την κρατάς είναι το πιο ωραίο συναίσθημα στον κόσμο", δήλωσε ο Τόμας Μπίτι.

    Το περιοδικό γράφει ότι ο πατέρας και το νεογέννητο κοριτσάκι είναι πολύ καλά στην υγεία τους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο σπίτι της οικογένειας, η σύζυγος του Τόμας Μπίτι, Νάνσι, θηλάζει το νεογέννητο, ενώ ο πατέρας, Τόμας, τους κρατά συντροφιά και παρακολουθούν όλοι μαζί τηλεόραση.

    [07] Κόσμος

    Τουλάχιστον 20 νεκροί

    Κολομβία: Αιματηρή επίθεση σε στρατόπεδο των FARC

    24/7/2008 10:04:00

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Η πολεμική αεροπορία της Κολομβίας βομβάρδισε στρατόπεδο ανταρτών, σκοτώνοντας τουλάχιστον 20 μαχητές της αριστερής οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας, ή FARC, σύμφωνα με χθεσινό κυβερνητικό ανακοινωθέν.

    Η επίθεση ήταν η αιματηρότερη εναντίον των μελών της οργάνωσης από τον Μάρτιο, όταν έγινε έφοδος σε βάση στη ζούγκλα, που βρισκόταν εντός του εδάφους του Ισημερινού, στην οποία βρήκε το θάνατο το ηγετικό στέλεχος των FARC, Ραούλ Ρέγιες.

    Ο βομβαρδισμός σημειώθηκε την Κυριακή και κατόπιν αστυνομικοί κατέσχεσαν μεγάλες ποσότητες όπλων και εκρηκτικών των ανταρτών στην ορεινή νοτιοδυτική επαρχία Κάουκα, σύμφωνα με ανακοινωθέν της συντηρητικής κυβέρνησης του προέδρου Άλβαρο Ουρίμπε.

    Αναλυτές εκτιμούν ότι η καταστροφή του στρατοπέδου θα πλήξει το μέτωπο των ανταρτών στην περιοχή, το οποίο ήταν εξαιρετικά ενεργό, είχε αναμιχθεί στην ανατίναξη πυλώνων ηλεκτροδότησης και απειλούσε αμάχους στην Κάουκα.

    Το σημαντικότερο πλήγμα στο γόητρο και το ηθικό των ανδρών της αντάρτικης οργάνωσης εφέτος σημειώθηκε στις 2 Ιουλίου, όταν απελευθερώθηκε η Γαλλοκολομβιανή πολιτικός Ίνγκριντ Μπετανκούρ και άλλοι 14 όμηροι υψηλής αξίας που κρατούνταν επί χρόνια σε μια επιχείρηση ανορθόδοξου πολέμου, κατά την οποία ο στρατός παραπλάνησε τους αντάρτες χρησιμοποιώντας το έμβλημα του Ερυθρού Σταυρού -γεγονός για το οποίο ο πρόεδρος Ουρίμπε ζήτησε συγγνώμη, που έγινε αποδεκτή από την οργάνωση.

    [08] Κόσμος

    Για ένοπλη ληστεία σε κοσμηματοπωλείο

    Καταδίκη τριών εφήβων στο Χονγκ Κονγκ

    24/7/2008 9:42:00

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Τρεις έφηβοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης τριών ετών για ένοπλη ληστεία σε κοσμηματοπωλείο στο Χονγκ Κονγκ, αναφέρει σήμερα Πέμπτη η εφημερίδα South China Morning Post. Οι τρεις έφηβοι, 14 ετών, δυο αγόρια και ένα κορίτσι, φορώντας μάσκες και καπέλα, απείλησαν με μαχαίρια τους υπαλλήλους στο κατάστημα κι άρπαξαν περιδέραια κι άλλα κοσμήματα αξίας 1 εκατ. δολαρίων Χονγκ Κονγκ (περίπου 80.720 ευρώ). Τη ληστεία διέπραξαν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    Στους τρεις έφηβους, σήμερα 15 ετών, επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης και όχι μεταφορά τους σε αναμορφωτήρια, λόγω της ειδεχθούς φύσης της πράξης τους, σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστή.

    Εν τω μεταξύ, συνέβη και άλλο ένα περιστατικό με ανήλικη αυτήν την εβδομάδα. Συγκεκριμένα, σε δικαστήριο οδηγήθηκε ένα κορίτσι εννέα ετών από το Χονγκ Κονγκ που μετέφερε στη σχολική του τσάντα ηρωίνη από την Κίνα στην πόλη για λογαριασμό ενός λαθρεμπόρου ναρκωτικών.

    [09] Πολιτική

    Δείπνο Παπανδρέου σε βουλευτές

    ΠΑΣΟΚ:Θερινή εξόρμηση σε όλη τη χώρα

    24/7/2008 9:06:00

    Πηγή: ΝΕΤ -ΝΕΤ 105,8

    Δείπνο στους βουλευτές του πρώτου θερινού τμήματος παρέθεσε χθες βράδυ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου αφού τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους στο κοινοβούλιο τους κάλεσε σε εξόρμηση σε όλη την Ελλάδα μέσα στους θερινούς μήνες, ζητώντας τους να αναδείξουν τις επιπτώσεις της ακρίβειας, της ανεργίας αλλά και των σκανδάλων. Εξάλλου, συζητήθηκε και το θέμα της κατάθεσης Ζορμπά στη Βουλή. Οι βουλευτές μετέφεραν στον πρόεδρο του Κινήματος ένα κλίμα παγωμάρας, όπως είπαν, που επικράτησε μεταξύ των συναδέλφων τους της Ν.Δ. από την κατάθεση Ζορμπά. "Δεν με ενδιαφέρουν απλά τα σκάνδαλα, αλλά μιλάμε για την ομαλή λειτουργία των θεσμών", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι πρέπει "να περάσουμε το μήνυμά μας στην κοινωνία, να μιλάμε στον κόσμο για την ανεργία και την ακρίβεια και να δίνουμε έμφαση σ' αυτά τα θέματα, παράλληλα με τις σκανδαλώδεις υποθέσεις που έρχονται στο προσκήνιο".

    Σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα προεδρεύσει σε ευρεία σύσκεψη στα γραφεία του κόμματος, με θέμα την παρουσία και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

    [10] Κόσμος

    4 νεκροί σε αεροπορικό δυστύχημα στην Ελβετία

    Νεκρά τα έξι μέλη του Β-52

    24/7/2008 8:57:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Έχασαν τη ζωή τους τα έξι μέλη του πληρώματος του αμερικανικού βομβαρδιστικού B-52 που συνετρίβη στον Ειρηνικό Ωκεανό, στα ανοικτά του Γκουάμ, την Δευτέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ.

    Το αεροσκάφος συνετρίβη περίπου 15 λεπτά πριν την έναρξη στρατιωτικής παρέλασης για την ημέρα της απελευθέρωσης του Γκουάμ -εδάφους των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1898, που απελευθερώθηκε από την Ιαπωνική κατοχή την 21η Ιουλίου 1944- στην οποία επρόκειτο να συμμετάσχει κάνοντας μια υπερπτήση.

    Το βομβαρδιστικό δεν μετέφερε οπλισμό. Συνεργεία έρευνας και διάσωσης ανέσυραν τις σορούς δύο μελών του πληρώματος του αεροσκάφους και συνεχίζουν την επιχείρηση για την εξεύρεση των υπολοίπων. Δεν διευκρινίστηκε η αιτία της συντριβής. Ερευνητές της USAF διεξάγουν έρευνα.

    Στα τέλη Φεβρουαρίου είχε συντριβεί ένα βομβαρδιστικό Β-2 μετά την απογείωσή του από τη βάση Άντερσεν, στη δύναμη του οποίου ανήκε και το Β-52.

    Συνετρίβη μικρό αεροσκάφος στην Ελβετία

    Εν τω μεταξύ, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν συνετρίβη μικρό αεροσκάφος στο Μύνστερ, στην περιοχή Βαλαί της νότιας Ελβετίας, ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη η αστυνομία. Το αεροσκάφος απογειώθηκε από το Μύνστερ την Τετάρτη, όμως συνετρίβη περίπου ένα χιλιόμετρο από το αεροδρόμιο, ανέφερε εκπρόσωπος των αρχών.

    Ο πιλότος και οι τρεις επιβαίνοντες βρήκαν το θάνατο στο δυστύχημα. Η ταυτότητά τους δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί επίσημα. Η ελβετική υπηρεσία έρευνας για αεροπορικά δυστυχήματα απέστειλε ομάδα ειδικών στον τόπο του δυστυχήματος.

    [11] Κόσμος

    Επόμενος σταθμός: Βερολίνο

    Προβάδισμα Ομπάμα

    24/7/2008 8:43:00 (Τελευταία ενημέρωση: 24/7/2008 10:23:45)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος εν όψει των προεδρικών εκλογών της 4ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, διατηρεί προβάδισμα τουλάχιστον 6 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του αντιπάλου του, Ρεπουμπλικάνου Τζων ΜακΚέην, καθώς ένα αυξανόμενο ποσοστό Αμερικανών πολιτών εκφέρει τη γνώμη ότι η χώρα βρίσκεται σε εσφαλμένη κατεύθυνση, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση των NBC News/The Wall Street Journal η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες, Τετάρτη.

    Ο Ομπάμα προηγείται του ΜακΚέην με 47% έναντι 41%, ποσοστό που παρέμεινε αμετάβλητο από τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, το 55% των ψηφοφόρων εξέφερε την άποψη ότι η επιλογή του Ομπάμα, 46 ετών, γερουσιαστή ο οποίος εξελέγη στο Ιλινόι για πρώτη φορά, ενέχει μεγαλύτερο ρίσκο, ενώ το ίδιο πιστεύει το 35% για τον ΜακΚέην, 71 ετών και γερουσιαστή εκλεχθέντα στην Αριζόνα τέσσερις φορές.

    Το κεντρικό σύνθημα του Ομπάμα περί αλλαγής προσελκύει πολλούς δυσαρεστημένους πολίτες οκτώ έτη μετά την ανάδειξη ενός Ρεπουμπλικάνου στο Λευκό Οίκο. Μόλις το 13% των πολιτών που ερωτήθηκαν πιστεύουν ότι η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση: το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στην δημοσκόπηση που διεξάγουν από κοινού ο τηλεοπτικός σταθμός και η εφημερίδα.

    Η κακή κατάσταση της οικονομίας παραμένει η κορυφαία ανησυχία για τους ψηφοφόρους, που όμως δεν εμπιστεύονται ιδιαίτερα κάποιον από τους δύο υποψηφίους όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Μόλις το 28% πιστεύει ότι ο Ομπάμα μπορεί να επαναφέρει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αναπτυξιακή πορεία και το ποσοστό είναι ακόμη χαμηλότερο, στο 17%, για τον ΜακΚέην.

    Το προβάδισμα Ομπάμα διευρύνεται στις 13 μονάδες εάν συνυπολογιστούν κι οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι Ραλφ Νέηντερ και Μπομπ Μπαρ: ο Ομπάμα καταλαμβάνει 48%, ο ΜακΚέην 35%, ο Νέηντερ 5% και ο Μπαρ 2%, σύμφωνα με την δημοσκόπηση.

    Η έρευνα έγινε σε δείγμα 1.003 εγγεγραμμένων αμερικανών ψηφοφόρων από την 18η έως την 21η Ιουλίου, στην διάρκεια της πολυήμερης περιοδείας Ομπάμα στην Κεντρική Ασία, την Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, κι έχει γενικό ποσοστό σφάλματος ±3,1%.

    Με επίσκεψη στο Βερολίνο θα συνεχιστεί η περιοδεία

    Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα επισκέφθηκε νωρίς το πρωί το Τείχος των Δακρύων, πριν αναχωρήσει από την Ιερουσαλήμ για να συνεχίσει την διεθνή περιοδεία του με μία επίσκεψη στο Βερολίνο.

    Φορώντας ένα άσπρο κιπά και συνοδευόμενος από τον υπεύθυνο για μνημείο ραβίνο και πολλά ακόμη πρόσωπα, ο Μπάρακ Ομπάμα τοποθέτησε, σύμφωνα με το έθιμο, ένα προσωπικό γραπτό μήνυμα ανάμεσα στις πέτρες του Τείχους και προσευχήθηκε για λίγα λεπτά.

    Χθες, Τετάρτη, ο Μπαράκ Ομπάμα ολοκλήρωσε μια μαραθώνια ημέρα στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη με μια επίσκεψη στην πόλη Σντερότ του νοτίου Ισραήλ και δεσμεύθηκε να προωθήσει αμέσως την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, εάν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

    "Το κράτος του Ισραήλ αντιμετωπίζει αποφασισμένους εχθρούς που επιδιώκουν την καταστροφή του, αλλά έχει επίσης έναν φίλο και σύμμαχο, τις ΗΠΑ, που θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό του", δήλωσε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών.

    Ο Ομπάμα θα αρχίσει την ευρωπαϊκή του περιοδεία με δημόσια ομιλία σήμερα στο Βερολίνο, που αναμένεται να προσελκύσει χιλιάδες ανθρώπους, σύμφωνα με τις αρχές.

    [12] Πολιτική

    Ενημερώθηκαν οι σύλλογοι βορειοηπειρωτών

    Τρίμηνη θητεία για τους Έλληνες της Αλβανίας

    23/7/2008 22:22:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Θέματα που αφορούν τις στρατιωτικές υποχρεώσεις των Ελλήνων ομογενών εξ Αλβανίας που αποκτούν την ελληνική υπηκοότητα ρυθμίζει απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμύνης Ευ. Μεϊμαράκη που ελήφθη κατόπιν εισήγησης του αρμοδίου για στρατολογικά θέματα υφυπουργού Εθνικής Αμύνης Κ. Τασούλα.

    Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμύνης, οι ομογενείς που έχουν την αλβανική υπηκοότητα και αποκτούν με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και την ελληνική θα έχουν τη δυνατότητα να υπηρετούν τρίμηνη στρατιωτική θητεία.

    Με αυτό τον τρόπο οι ομογενείς εξ Αλβανίας εξομοιώνονται με τους ομογενείς που αποκτούν την ελληνική υπηκοότητα και προέρχονται από χώρες του πρώην ανατολικού συνασπισμού ή την Τουρκία.

    Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, υποδέχθηκε στο ΥΠΕΘΑ, παρουσία των υφυπουργών Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Α. Νάκου, Εξωτερικών Θ. Κασσίμη και του ΥΦΕΘΑ αρμοδίου για θέματα στρατολογίας, Κ. Τασούλα, εκπροσώπους συλλόγων βορειοηπειρωτών.

    Ο κ. Μεϊμαράκης με αφορμή την εν λόγω ρύθμιση δήλωσε: «Με την απόφαση μας αυτή λύνεται ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολούσε πολλά χρόνια τους ομογενείς μας εξ Αλβανίας. Με τον τρόπο αυτό αίρονται άνισες μεταχειρίσεις μεταξύ ομογενών, ενώ διευκολύνονται οι προσπάθειες τους να ενταχθούν ομαλότερα στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας μας.».

    [13] Υγεία

    Ρομποτική χειρουργική στο "Λαϊκό"

    23/7/2008 19:02:00 (Τελευταία ενημέρωση: 24/7/2008 9:15:10)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών "Λαϊκό" λειτουργεί από την Τετάρτη το σύστημα ρομποτικής χειρουργικής da Vinci. Πρόκειται για ένα υπερσύχρονο μηχάνημα με πρωτοποριακά συστήματα επεμβατικής ιατρικής, χάρη στα οποία οι εγχειρίσεις γίνονται λιγότερο επώδυνες, πιο ασφαλείς και αποτελεσματικές για τους ασθενείς, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες να επωφεληθούν από την πιο σύγχρονη τεχνολογία στην πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων. Το σύγχρονο ιατροτεχνολογικό μηχάνημα εγκαινίασε στο Λαϊκό Νοσοκομείο ο Υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Το Ρομποτικό Σύστημα θα εφαρμοστεί άμεσα σε επεμβάσεις γενικής χειρουργικής και εντός του επομένου εξαμήνου η εφαρμογή του θα επεκταθεί στην ουρολογία και στις άλλες χειρουργικές ειδικότητες.

    Το Σύστημα da Vinci πετυχαίνει μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας, τόσο σε εγχειρήσεις που πραγματοποιούνται σήμερα με λαπαροσκοπικές τεχνικές, όσο και σε δύσκολες περιπτώσεις "ανοιχτών" επεμβάσεων που μετατρέπονται πλέον σε ενδοσκοπικές επεμβάσεις "ρουτίνας". Παράλληλα, επεκτείνεται συνεχώς η εφαρμογή του Ρομποτικού Συστήματος σε ειδικότητες χειρουργικής που μέχρι πρόσφατα δεν ήταν δυνατή, καλύπτοντας ειδικότητες όπως: γενική λαπαροσκοπική χειρουργική, ουρολογία, γυναικολογική χειρουργική, καρδιοχειρουργική - θωρακοχειρουργική (ολική ενδοσκοπική εγχείριση μοσχεύματος bypass στεφανιαίας αρτηρίας), αγγειοχειρουργική (αποκατάσταση ανευρύσματος κοιλιακής αορτής), επεμβάσεις νοσογόνου παχυσαρκίας (γαστρικό bypass, δακτύλιος LAP-BAND, sleeve gastrectomy), παιδιατρική χειρουργική.

    Τα Πλεονεκτήματά του έναντι κλασικών επεμβάσεων

    Απόλυτη οπτική: Το σύστημα da Vinci, βελτιώνει την αντίληψη του βάθους, προσφέροντας στους χειρουργούς τρισδιάστατη εικόνα. Επίσης, παρέχει τη δυνατότητα μεγέθυνσης του χειρουργικού πεδίου για πολύ ακριβείς και λεπτομερείς κινήσεις. Ενδεικτικά, τα αγγεία που έχουν μέγεθος χιλιοστού εμφανίζονται στο μέγεθος ενός μολυβιού.

    Απόλυτη ακρίβεια χειρουργικών χειρισμών: Στο ρομποτικό σύστημα χρησιμοποιούνται μικρότερα εργαλεία από αυτά που χρησιμοποιούνται στη λαπαροσκοπική χειρουργική και έχουν τη δυνατότητα περιστροφής έως και 360 μοίρες, με αποτέλεσμα να παρέχουν άριστη πλαστικότητα, ακρίβεια και σταθερότητα κινήσεων. Επίσης, δίνουν τη δυνατότητα στο χειρουργό να προσεγγίσει απρόσιτα μέχρι σήμερα σημεία κατά τη διάρκεια της επέμβασης, με απόλυτη ασφάλεια.

    Ελάχιστη παρέμβαση στο σώμα του ασθενούς: Η επέμβαση πραγματοποιείται μέσα από τομές λίγων χιλιοστών, που αποτρέπουν τη μεγάλη απώλεια αίματος και το τραύμα στο σώμα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 24 July 2008 - 8:50:38 UTC