Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τραγωδία στο Πέραμα
  • [02] Μάχη με τις φλόγες στη Ρόδο
  • [03] Ηχηρό μήνυμα αφύπνισης
  • [04] Tanker Explosion
  • [05] Αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας
  • [06] Στο νέο μουσείο 7 μετόπες του Παρθενώνα
  • [07] Οι Γερμανοί "ψηφίζουν" Ομπάμα
  • [08] Αυξήσεις στους μισθούς δικαστικών

    [01] Κοινωνία

    Δυο νεκροί

    Τραγωδία στο Πέραμα

    24/7/2008 19:46:00 (Τελευταία ενημέρωση: 24/7/2008 23:11:56)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Δυο άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί και οκτώ αγνοούνται σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΤ, από έκρηξη στο δεξαμενόπλοιο "Friendship Gas", με σημαία Παναμά στη Β Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών στα αμπάρια του πλοίου. Από τους νεκρούς, ο ένας είναι πιθανότατα μέλος του πληρώματος και συγκεκριμένα ο υποπλοίαρχος του πλοίου, ενώ δεν έχει εξακριβωθεί η ταυτότητα του δεύτερου. Σύμφωνα με τις καταστάσεις που έχει καταθέσει στο τοπικό Λιμεναρχείο η εταιρεία εργασιών, καθώς και από μαρτυρίες συγγενών των εργαζομένων, ακόμη επτά εργαζόμενοι, πέντε Ελληνες και δύο αλλοδαποί, είναι αγνοούμενοι. Τέσσερις τραυματίστηκαν ελαφρά, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ γίνονται εργασίες με την χρήση φλόγας σημειώθηκε έκρηξη σε δεξαμενή του πλοίου και στη συνέχεια εκδηλώθηκε πυρκαγιά, η οποία περιορίστηκε, αλλά οι πυκνοί καπνοί δεν επιτρέπουν στα σωστικά συνεργεία να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν εγκλωβισμένοι στα αμπάρια του πλοίου. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς βρίσκονται στην περιοχή 3 πυροσβεστικά οχήματα, ένα πυροσβεστικό πλοιάριο και 3 ρυμουλκά. Επικριτικά ώς προς τις συνθήκες του δυστυχήματος, εμφανίσθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    "Χρόνια τώρα, χωρίς μέτρα προστασίας από τις κυβερνήσεις, τα δεξαμενόπλοια μετατρέπονται σε κολαστήρια σκληρής εκμετάλλευσης. Πρέπει να καθίσουν στο σκαμνί "οι πολιτικοί υπεύθυνοι των εγκλημάτων στο Πέραμα", δήλωσε από το Κιλκίς η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ερωτηθείσα σχετικά με την έκρηξη σε δεξαμενόπλοιο στο Πέραμα.

    Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Πειραιά, ο οποίος επισκέφθηκε την Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη τόνισε " το χρονικό των προαναγγελθέντων θανάτων στο Πέραμα συνεχίζεται ατελείωτο σε βάρος της εργατικής τάξης. Στην ουσία δεν έχουμε δυστυχήματα, αλλά μαζικές προδιαγεγραμμένες δολοφονίες, οι οποίες συνεχώς αυξάνονται, με τις κυβερνήσεις να παρακολουθούν, ως ουδέτεροι θεατές, τις επαναλαμβανόμενες τραγωδίες. Έχει φτάσει η ώρα κάποτε να πληρώσουν ακριβά οι ένοχοι και συνένοχοι, οι οποίοι δολοφονούν μαζικά εργάτες στον βωμό του εφοπλιστικού και εργολαβικού κέρδους. Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της και να δράσει άμεσα για την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων και τη λήψη ριζοσπαστικών μέτρων για την πρόληψη των θανάτων".

    [02] Κοινωνία

    Συνεχείς αναζωπυρώσεις

    Μάχη με τις φλόγες στη Ρόδο

    24/7/2008 22:19:00 (Τελευταία ενημέρωση: 24/7/2008 23:01:15)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η φωτιά στα νότια της Ρόδου για τρίτη ημέρα, με συνεχείς αναζωπυρώσεις που δημιούργησαν συνθήκες κόλασης. Στάχτη 20.000 στρέμματα δάσους από τη φωτιά. Τρία τα μέτωπα της φωτιάς. Το ένα κατευθύνεται στον Άγιο Ισίδωρο, το δεύτερο στο χωριό Λάερμα και το τρίτο προς το χωριό Λάρδο. Έχει εκκενωθεί το μοναστήρι της Παναγίας Υψελής. Οι φλόγες πέρασαν από τις αυλές των σπιτιών και έκαψαν αποθήκες στο χωριό Λάερμα, ενώ καταστράφηκε το παρθένο δάσος του Ίγκου. Σκληρή μάχη δίνουν οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και τα εναέρια μέσα, ενώ μεταφέρθηκαν στο νησί και άλλες ενισχύσεις από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσκολεύουν οι δυνατοί άνεμοι και το δύσβατο της περιοχής. Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στην περιοχή Προφιλιά της Ρόδου.

    Δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Ιταλία και ισάριθμα από τη Γαλλία, θα συνδράμουν στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς στη Ρόδο.

    Σε μονάδα του Στρατού Ξηράς της Ρόδου φιλοξενούνται και σιτίζονται από σήμερα Πέμπτη 300 πυροσβέστες που παίρνουν μέρος στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

    Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές στην Τεγέα, στο Δώριο και στο Ρούσο Καρδίτσας

    Εν τω μεταξύ, δυο άτομα οδηγούνται στον εισαγγελέα ως υπεύθυνα για τις πυρκαγιές σε Ρόδο και Βαρυμπόμπη, ενώ ο εισαγγελέας έδωσε εντολή για εγκλεισμό στο ψυχιατρείο Τριπόλεως ενός τρίτου ατόμου που κατηγορείται για δυο εμπρησμούς σε Αίγινα και Κόρινθο.

    Εναέρια συνδρομή από Ιταλία , Γαλλία και Κύπρο

    Τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη, δύο από την Ιταλία και ισάριθμα από τη Γαλλία, θα συμμετέχουν στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς που μαίνεται στη Ρόδο.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, το μεσημέρι της Πέμπτης ο γενικός γραμματέας μετά από επικοινωνία με τους ομολόγους του της Ιταλίας και της Γαλλίας υπέβαλλε αίτημα ενεργοποίησης του FIRE 5, ενώ ταυτόχρονα αίτημα συνδρομής υποβλήθηκε και στην Ε.Ε. μέσω του MIC. Τόσο το FIRE 5 όσο και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιήθηκαν και ανταποκρίθηκαν άμεσα.

    Έτσι δύο αεροσκάφη CL-415 της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας, απογειώθηκαν από τη βάση τους στο Διεθνές αεροδρόμιο της Ρώμης και προσγειώθηκαν στο Διεθνές αεροδρόμιο της Ρόδου στις 7.30 το απόγευμα της Πέμπτης. Αλλά δύο παρόμοια αεροσκάφη, της Γαλλικής Πολιτικής Προστασίας, θα απογειωθούν αύριο Παρασκευή με το πρώτο φως από τη Βάση τους στο Marignane της Μασσαλίας και αναμένεται να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο Διαγόρας στις 4.30 το απόγευμα. Τα Ιταλικά θα εμπλακούν αύριο Παρασκευή με το πρώτο φως σε επιχειρήσεις αεροπυρόσβεσης στην περιοχή του Αγίου Ισίδορου.

    Ο γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άμεση ανταπόκριση και τις ευχαριστίες του προς τους ομολόγους του της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Κύπρου, η οποία έθεσε στη διάθεση της Ελλάδας ένα αεροσκάφος πυρόσβεσης.

    [03] Πολιτική

    Η 34η επέτειος της Δημοκρατίας

    Ηχηρό μήνυμα αφύπνισης

    24/7/2008 20:39:00 (Τελευταία ενημέρωση: 24/7/2008 23:37:42)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με την καθιερωμένη δεξίωση στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου, θα τιμηθεί απόψε, η 34η επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, στην Ελλάδα, στις 24 Ιουλίου 1974. Ηχηρό μήνυμα με αιχμή την διαφθορά απεύθυνε στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ακόμη, ο Κάρολος Παπουλιάς αναφέρθηκε σε διαχρονικές παθογένειες που όχι άδικα θεωρούνται από τους πολίτες ως κρίσης της Δημοκρατίας και ζητά τη συναίνεση των κομμάτων για τη θωράκιση του πολιτικού συστήματος, ενώ επισήμανε ότι πολιτική χωρίς ηθική είναι μια επικίνδυνη υπόθεση. "Άλλοι με λύπη και άλλοι με θυμό, παρακολουθούμε τις αποκαλύψεις για φαινόμενα που δεν τιμούν την δημόσια ζωή. Για διαχρονικές παθογένειες που όχι άδικα θεωρούνται από τους πολίτες ως βαθιά κρίση του αντιπροσωπευτικού μας συστήματος και τελικά ως κρίση της δημοκρατίας", είπε χαρακτηριστικά. Την αγωνία του για τους τραυματίες και τους αγνοούμενους εξέφρασε ξεκινώντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι αναφορές Παπούλια σχολιάσθηκαν από τους πολιτικούς αρχηγούς που ήταν παρόντες στο Προεδρικό Μέγαρο.

    "Όχι" σε λογικές απαξίωσης και πρακτικές πόλωσης, τονίζει στο μήνυμά του, ο Πρωθυπουργός και σημειώνει ότι ακρότητες, αμφισβήτηση των θεσμών και ισοπέδωση των πάντων μόνο κινδύνους επιφυλάσσουν. Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας επισημαίνει ότι κοινή υποχρέωση είναι η έμπρακτη συνδρομή στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σημειώνει ότι η χώρα σήμερα βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση που πέρασε από τη μεταπολίτευση και οι πολίτες ζητούν ηγεσία και κυβέρνηση, που με αίσθημα ευθύνης, αξιοπρέπειας και σοβαρότητας, θα αντιμετωπίζει τα προβλήματά τους. "Προσυπογράφω όσα είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τη διαφθορά", σημείωσε ο Γιώργος Παπανδρέου. Το ΚΚΕ, τονίζει ότι στην Ελλάδα σήμερα θωρακίζονται οι κρατικοί μηχανισμοί ιδεολογικής και πολιτικής καταστολής και οξύνεται ο αντικομμουνισμός. Ο Συνασπισμός επισημαίνει ότι "το δικό μας χρέος ως Αριστερά είναι, όπως και τότε, να απελευθερώσουμε τις κοινωνικές εκείνες δυνάμεις που θα παλέψουν για ένα καλύτερο σήμερα και αύριο". Η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν ήταν μια τυπική ομιλία, αλλά μια ομιλία ουσίας που έστειλε ένα ουσιαστικό μήνυμα σε όλους τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ για εξαιρετική ομιλία έκανε λόγο ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ σημειώνει ότι 34 χρόνια μετά, ο πολιτικός κόσμος έχει περιπέσει σε τόσο μεγάλη ηθική κατάπτωση, που μοιραίως και δυστυχώς, αντανακλάται στη Δημοκρατία. Τέλος, να ακουστεί και να μελετηθεί η ομιλία Παπούλια ζήτησε ο Γιώργος Ζορμπάς.

    Στην ομιλία του επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ότι ο πολίτης οφείλει να απαντά επιλέγοντας εκείνους που "με τη διαδρομή τους στην πολιτική ζωή αποδεικνύουν διάθεση προσφοράς και αξιοπρέπεια" και προσθέτει πως η απάντηση επίσης "δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική και θεσμική: Τα κόμματα έχουν υποχρέωση απέναντι στο λαό να λογοδοτούν για τις αμαρτίες των λίγων ή των πολλών εκπροσώπων τους με τρόπο σαφή και συγκεκριμένο, χωρίς υπεκφυγές. Έχουν υποχρέωση να πείθουν για την διαφάνεια της λειτουργίας τους".

    "Η Δημοκρατία μας απαιτεί τη συμφωνία του συνόλου του πολιτικού συστήματος για την θωράκιση και την αυτοπροστασία του", υπογραμμίζει ο Κάρολος Παπούλιας.

    Ακόμη επισημαίνει πως συμμερίζεται "την απογοήτευση και την οργή των πολιτών, όταν διαπιστώνουν ότι η πολιτική αντιμετωπίζεται ως όχημα προσωπικού πλουτισμού, ως μέσο μιας παχυλής ζωής. Πολιτική χωρίς ηθική είναι μία επικίνδυνη υπόθεση. Οδηγεί σε αποστασιοποίηση της κοινής γνώμης από τα δημόσια πράγματα, σε παρακμή, σε εκδήλωση ακραίων κοινωνικών φαινομένων".

    Τέσσερις χιλιάδες καλεσμένοι από τον πολιτικό, διπλωματικό, πνευματικό και επιχειρηματικό κόσμο, εκπρόσωποι φορέων, αλλά και ευρεία αντιπροσωπεία από τον αγροτικό κόσμο βρέθηκαν στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου.

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην ομιλία του πλαισίωναν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τη σύζυγό του Νατάσα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με τη σύζυγό του Αντα, ο Αλέξης Τσίπρας από τον ΣΥΝ που προσήλθε στη δεξίωση με την Καντίτσα Σάνκο, μετανάστρια από τη Σιέρα Λεόνε, ο Γιώργος Καρατζαφέρης από το ΛΑΟΣ, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος και ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος. Στη δεξίωση προσήλθαν οι υπουργοί Ντόρα Μπακογιάννη, Φανή Πάλλη-Πετραλιά, Δημήτρης Αβραμόπουλος και άλλοι.

    [04] In Perama

    Tanker Explosion

    24 Ιουλ 2008 19:46:0

    By Anna Kourti

    Sources: ΑNA-ΜPA, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    According to reports 7 people are missing and 4 are slightly injured in an explosion shortly after 16:00 at "Friendship Gas" Panama flagged tanker. The 4 injured workers were transferred to Thriasio Hospital and they do not run any danger. The ship was anchored for repairs at the Perama Shipyard and the explosion rapidly fueling a fire occurred during works with the use of flame at the engine compartment. A man was located shortly ago but there are no reports of his condition yet. The fire was contained but deep smoke do not allow rescue crews to see whether there are any workers trapped in the ships compartment. Three fire engines, one fireboat and three tugboats have sped to the area to put the fire out. Port Authority officials are conducting preliminary interrogation to identify workers in order to confirm whether there are any workers missing or not. In response to a question regarding the explosion, from Kilkis GCP general secretary, Aleka Papariga said: "For many years, without government protection measures tankers turn into hells of tough exploitation. Politicians responsible for Perama crimes must stand trial". SYRIZA deputy, Panagiotis Lafazanis who visited Perama shipyard stressed that deaths in Perama shipyard are not work accidents but mass murders which continue increasing with governments watching the repeated tragedies as neutral viewers. "It is time for culprits and accomplices to pay for mass murders of workers. The government owes to fully assume its responsibilities and act immediately for the exemplary punishment of culprits and take radical measures to prevent deaths".

    Translated by Chrisanthi Sarantis

    Related News:

    Explosion in Perama

    [05] Ιράκ

    Μπακούμπα, Ιράκ

    Αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας

    24/7/2008 22:24:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 20 τραυματίστηκαν όταν μία γυναίκα καμικάζι πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας απόψε στην Μπακούμπα, στο βορειοανατολικό Ιράκ, τη στιγμή που περνούσε από κοντά της μια περίπολος των Επιτροπών Αλ-Σάουα. Όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές και ιατρικές πηγές η γυναίκα πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη στη συνοικία της Νέας Μπακούμπα, στο κέντρο της πόλης. Μεταξύ των νεκρών είναι και ο Ναΐμ Αλ-Ντουλάιμι, ο επικεφαλής μίας από τις επιτροπές Αλ-Σάουα στην Μπακούμπα. Στους τραυματίες περιλαμβάνονται επίσης αρκετές γυναίκες και παιδιά. Οι επιτροπές Αλ-Σάουα αποτελούνται από πρώην αντάρτες που πλέον μάχονται την Αλ Κάιντα και πληρώνονται από τον αμερικανικό στρατό. Οι ομάδες αυτές συνέβαλαν στη μείωση της βίας τους τελευταίους μήνες στο Ιράκ. Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει τεταμένη στην επαρχία Ντιγιάλα, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μπακούμπα, και όπου εμφανίστηκε το φαινόμενο των γυναικών-καμικάζι. Την 1η Αυγούστου ο ιρακινός στρατός αναμένεται να ξεκινήσει μεγάλη επιχείρηση, με τη συμμετοχή 30.000 ανδρών, στην Ντιγιάλα.

    [06] Πολιτισμός

    Μετά από 2.500 χρόνια

    Στο νέο μουσείο 7 μετόπες του Παρθενώνα

    24/7/2008 21:11:00

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ

    Μετά από 2.500 χρόνια, επτά από τις δεκαεπτά μετόπες που έχουν μείνει στον Παρθενώνα θα αφαιρεθούν από το μνημείο για να μεταφερθούν στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Η απόφαση αυτή εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιλογικό Συμβούλιο και κρίνεται απαραίτητη για λόγος προστασίας από τις καιρικές συνθήκες. Στο τέλος του χρόνου ολοκληρώνονται και οι εργασίες αναστήλωσης της βόρειας πλευράς του μνημείου για να ξεκινήσουν, από το 2009, οι εργασίες στη δυτική πλευρά του Παρθενώνα. Από τη βορειοδυτική γωνία θα απομακρυνθούν 43 αρχιτεκτονικά μέλη, ενώ από τη νοτιοδυτική 37 μεταξύ αυτών προβλέπεται να απομακρυνθούν και ορισμένες μετόπες 4 από τη βδ και 3 από τη νδ προκειμένου αυτές για λόγους προστασίας να εκθτεθούν στο νέο μουσείο της Ακρόπολης. Στη θέση τους θα εκτεθούν ακριβή αντίγραφα από χυτό υλικό. Οι εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν τρία χρόνια και η χρηματοδότησή τους θα γίνει από το τέταρτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης. Μέσα στους επόμενους μήνες ολοκληρώνεται και το έργο αναστήλωσης των Προπυλαίων. Τέλος, έχει ήδη ολοκληρωθεί η αναστήλωση της οροφής της δυτικής αίθουσας και σύντομα ολοκληρώνεται και η αναστήλωση της ανατολικής Στοάς.

    [07] Κόσμος

    Βερολίνο, Γερμανία

    Οι Γερμανοί "ψηφίζουν" Ομπάμα

    24/7/2008 21:03:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Περίπου εκατό χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην καρδιά του Βερολίνου, στη βάση της στήλης της Νίκης για να ακούσουν την ομιλία του υποψήφιου των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Ο κ. Ομπάμα, στην ομιλία του κάλεσε την Ευρώπη και την Αμερική να υπερβούν τις διαφορές τους για να αντιμετωπίσουν τις διεθνείς προκλήσεις, της τρομοκρατίας και της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη.

    "Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να είμαστε χωρισμένοι", τόνισε ο γερουσιαστής. "Ο 21ος αιώνας άρχισε σε έναν κόσμο πιο αλληλοεξαρτώμενο από ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία". "Ομως αυτή η προσέγγιση έχει προκαλέσει νέους κινδύνους που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα σύνορα ή τους ωκεανούς", συνέχισε. "Κανένα έθνος, όσο μεγάλο και όσο ισχυρό και αν είναι, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του τις προκλήσεις".

    Αναφερόμενος στην πτώση του τείχους του Βερολίνου, το 1989, ο κ. Ομπάμα απηύθυνε έκκληση για να γκρεμιστούν και άλλα τείχη. "Τα τείχη ανάμεσα στους από μακρού συμμάχους, από τη μια και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν μπορούν να παραμείνουν όρθια. Τα τείχη ανάμεσα στις πιο πλούσιες και τις πιο φτωχές χώρες δεν μπορούν να παραμείνουν όρθια. Τα τείχη ανάμεσα στις φυλές, ανάμεσα στους γηγενείς και τους μετανάστες, ανάμεσα στους χριστιανούς τους μουσουλμάνους και τους εβραίους, δεν μπορούν να παραμείνουν όρθια".

    [08] Οικονομία

    Κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή

    Αυξήσεις στους μισθούς δικαστικών

    24/7/2008 20:31:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Την αλλαγή των διατάξεων που διέπουν το μισθολογικό καθεστώς των δικαστικών λειτουργών, προτείνει τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών. Η τροπολογία μεταξύ άλλων αυξάνει:

    Το βασικό μισθό του πρωτοδίκη, από 1155 ευρώ σε 2067 ευρώ.

    Το μισθό του Δικαστικού Αντιπροσώπου που αποτελεί και τη βάση για τη διαμόρφωση των μισθών του προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

    Το επίδομα για την ταχύτερη διεκπεραίωση των υποστηριζόμενων ενώπιον των δικαστηρίων, υποθέσεων του Δημοσίου.

    Την αποζημίωση εξόδων παράστασης των συμβούλων Επικρατείας.

    Τις αποδοχές των πρωτοδικών, εφετών, εισηγητών του Συμβουλίου της Επικρατείας, συμβούλων Επικρατείας, που δεν προάχθηκαν στον επόμενο βαθμό του οικείου κλάδου, ελλείψει κενών θέσεων.

    Τις αποδοχές των ειρηνοδικών α τάξης που συμπληρώνουν δικαστική υπηρεσία 24 ετών.

    Τις αποδοχές των Αντιπροέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων.

    Επίσης, με την τροπολογία προτείνεται η κατάργηση κάθε διάταξης που καθορίζει αποδοχές και αποζημιώσεις υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου,των ΟΤΑ και των άλλων ΝΠΔΔ, καθώς και των προέδρων και των μελών των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών ή Επιτροπών, σε ύψος ανώτερο απ αυτές των Προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Το ύψος της ετήσιας δαπάνης από την εφαρμογή της προτεινόμενης τροπολογίας, υπολογίζεται σε 195 εκατ. ευρώ. Τέλος διευκρινίζεται ότι οι μισθολογικές αυξήσεις στους δικαστικούς δεν συμπαρασύρουν και τους μισθούς των βουλευτών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 24 July 2008 - 20:49:55 UTC