Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η τροπολογία για τις ΔΕΚΟ
  • [02] Νέα πρόκληση Γκρουέφσκι
  • [03] Συνάντηση Παπανδρέου - ΓΣΕΒΕΕ
  • [04] Draft-bill on DEKO Reforms
  • [05] Και ελληνική ανάκριση στον Σίκατσεκ
  • [06] Απάντηση του ΟΤΕ στο πρόστιμο της ΕΕΤΤ
  • [07] Την εγκαταλείπουν οι χώρες που την είχαν
  • [08] Για την ώρα δεν "πείθει" ο Ομπάμα
  • [09] Ίντερνετ στην "άγονη" γραμμή
  • [10] …και η Τουρκία βομβαρδίζει το ΡΚΚ
  • [11] ΔΕΗ: Απομάκρυνση του Αβραάμ Μιζάν
  • [12] Απόσυρση φρουτοποτού
  • [13] Βόμβα δύο τόνων στο κέντρο της Βουδαπέστης
  • [14] Απολογήθηκε ο εργοδηγός για την τραγωδία
  • [15] Ρουμανία: Ανυπολόγιστη καταστροφή
  • [16] Στη Γλασκόβη ο 2ος Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός Χορού

    [01] Πολιτική

    Στη Βουλή

    Η τροπολογία για τις ΔΕΚΟ

    29/7/2008 13:18:00 (Τελευταία ενημέρωση: 29/7/2008 19:35:37)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στα ύψη βρίσκεται πάλι το πολιτικό θερμόμετρο, με αφορμή την τροπολογία για τις αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των ΔΕΚΟ, που συζητείται στη Βουλή. Ο υπουργός Οικονομίας είπε πως με τη νέα ρύθμιση αποκαθίσταται η ισορροπία στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα ψηφιστεί. Η ΓΣΕΕ χαρακτήρισε αντισυνταγματική την τροπολογία και ζήτησε να αποσυρθεί, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν ότι η ρύθμιση αυτή βάζει στο γύψο τις εργασιακές εργασιακές σχέσεις και αποτελεί χαριστική βολή στα δικαιώματα των εργαζομένων. Θέμα έχει προκύψει με την αντικατάσταση του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Μανώλη με άλλον συνάδελφό του στο θερινό τμήμα της Βουλής.

    Έντονες αντιδράσεις

    Το νοικοκύρεμα των ζημιογόνων δημόσιων επιχειρήσεων και η συγκράτηση των δαπανών τους, τις οποίες πληρώνει από την τσέπη του ο Έλληνας πολίτης είναι ο στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

    "Έχουμε καταθέσει μια τροπολογία για τις ΔΕΚΟ, η οποία κάθε άλλο παρά καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αντίθετα, αποκαθιστά την ισορροπία στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, διότι δεν μπορούν πλέον οι προσφυγές στη διαιτησία να γίνονται από τη μια πλευρά, αναγνωρίζοντας και τη διοίκηση και τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου", υποστήριξε ο Υπουργός Οικονομίας, δηλώνοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι η τροπολογία θα ψηφιστεί στη Βουλή.

    Η τροπολογία για τις ΔΕΚΟ συναντά τις έντονες αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων που υπόσχονται θερμό φθινόπωρο.

    Το πρωί πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομίας όπου και παρέδωσαν επιστολή, ζητώντας την απόσυρσή της τροπολογίας

    Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος, μετά την συνάντηση αντιπροσωπείας με τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ.Αλογοσκούφη, κάλεσε τον Πρωθυπουργό "να δώσει άμεσα εντολή και να αποσυρθεί πάραυτα αυτή η επαίσχυντη τροπολογία για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ σε εντελώς άσχετο νομοσχέδιο. Εάν αντέχουν την πολιτική πίεση να φέρουν αυτήν την ντροπιαστική τροπολογία στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων. Γιατί οι αντιδημοκρατικές ενέργειες πληρώνονται ακριβά και αυτοί θα πληρωθούν από τον Ελληνικό λαό ακριβότερα".

    Σε επιστολή που απέστειλε στους υπουργούς οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη και Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά η ΓΣΕΕ αντιπροτείνει ρύθμιση που προβλέπει τη θέσπιση από τη Διϋπουργική Επιτροπή των ΔΕΚΟ, του ανώτατου ποσοστού του συνόλου των αυξήσεων, που θα συμφωνείται κάθε φορά κατά τις συλλογικές συμβάσεις.

    Την απόσυρση της ρύθμισης ζήτησε, ο γγ. της ΓΣΕΕ Κώστας Πουπάκης.

    Οι εργαζόμενοι του ΗΣΑΠ πραγματοποιούν αύριο 24ωρη απεργία, ενώ την Πέμπτη προχωρούν σε στάσεις εργασίας - από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9.00 το πρωί και από τις 9.00 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

    Αντικατάσταση Μανώλη

    Την ίδια ώρα στην αντικατάσταση του Γιάννη Μανώλη με τον Γιώργο Κοντογιάννη από το θερινό τμήμα της Βουλής, μόνο για την τροπολογία στις ΔΕΚΟ, προχώρησε το κυβερνών κόμμα.

    Πρόκειται για συνήθη κοινοβουλευτική διαδικασία σχολίασε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος ενώ μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, ο κ. Κοντογιάννης, σημείωσε ότι για να γίνει αντικατάσταση πρέπει να συμφωνεί και ο βουλευτής που αντικαθίσταται.

    Ο βουλευτής Αργολίδας παρότι είχε εκφράσει τη διαφωνία του για τη τροπολογία , συναίνεσε όπως ο ίδιος είπε, στην αντικατάστασή του, παρά το γεγονός ότι και να συμμετείχε στο τμήμα δε θα καταψήφιζε την τροπολογία.

    Έντονα αντέδρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην αντικατάσταση Μανώλη

    Νόθευση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας χαρακτήρισε την αντικατάσταση του Γιάννη Μανώλη ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Η αντικατάσταση του κ. Μανώλη έγινε ενόψει της συζήτησης της τροπολογίας για τις εργασιακές σχέσεις των ΔΕΚΟ τόνισε και υπογράμμισε ότι ο αντικατασταθείς βουλευτής είχε δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει την τροπολογία.

    Το ζήτημα είναι σοβαρό πολιτικό, συμπλήρωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, διότι, όπως είπε, ισοδυναμεί με παραδοχή από την πλευρά της κυβέρνησης ότι δεν περνάει αυτή η τροπολογία.

    Παράλληλα εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε στη θέση για αντισυνταγματικότητα της σχετικής ρύθμισης, η οποία, όπως τόνισε, διαχωρίζει τους εργαζόμενους σε νέους και παλαιούς.

    Για αντεργατική τροπολογία κάνει λόγο το ΚΚΕ και ζητά την απόσυρσή της.

    "Να αποσυρθεί η νέα αντεργατική τροπολογία για τις πρώην ΔΕΚΟ. Αποτελεί τη χαριστική βολή, σε όποιο δικαίωμα απέμεινε στους εργαζόμενους μετά την υλοποίηση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιπαλέψουν αποφασιστικά και να ματαιώσουν αυτή την εξέλιξη", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Η διάταξη για την λειτουργία των ΔΕΚΟ

    Τι προβλέπει η τροπολογία:

    Διευκρινίζεται ότι το εργασιακό καθεστώς των νεοπροσλαμβανόμενων εργαζόμενων στις ζημιογόνες ή επιχορηγούμενες από τον κρατικό προϋπολογισμό ΔΕΚΟ, διέπεται από τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας και όχι από την επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας. Αυτό ισχύει ιδίως για θέματα, όπως οι αποδοχές των νεοπροσλαμβανομένων, οι άδειες, τα ρεπό, οι κάθε είδους προσαυξήσεις των αποδοχών, τα επιδόματα και λοιπές παροχές. Οι ρυθμίσεις των θεμάτων αυτών δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι δυσμενέστερες από τις προβλέψεις της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ή τυχόν ισχύουσες κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις.

    Η Διυπουργική Επιτροπή ΔΕΚΟ μπορεί να καθορίζει με απόφασή της το ανώτατο ποσοστό του συνόλου των αυξήσεων των μισθών των εργαζομένων στις ζημιογόνες ή επιχορηγούμενες ΔΕΚΟ. Η απόφαση θα λαμβάνεται με κριτήρια την τρέχουσα αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σε ετήσια βάση, την οικονομική κατάσταση κάθε επιχείρησης και τα περιθώρια του κρατικού προϋπολογισμού.

    Η προσφυγή των ζημιογόνων ή επιχορηγούμενων ΔΕΚΟ στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας μπορεί να γίνει μόνο με κοινή απόφαση εργαζομένων και επιχείρησης και μετά από σύμφωνη γνώμη της Διυπουργικής Επιτροπής ΔΕΚΟ, αντί της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής που ισχύει σήμερα. Και οι τρεις αυτές ρυθμίσεις εξυπηρετούν την ανάγκη να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού καθώς και οι δυνατότητες κάθε επιχείρησης για την οικονομική της επιβίωση.

    Η ψηφοφορία της τροπολογίας αναμένεται για το βράδυ της Τετάρτης.

    [02] Πολιτική

    Νέα πρόκληση Γκρουέφσκι

    29/7/2008 15:38:00 (Τελευταία ενημέρωση: 29/7/2008 17:39:55)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Εκ νέου προκαλεί ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος με επιστολή που απέστειλε την περασμένη εβδομάδα στο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς του περί ύπαρξης "μακεδονικής μειονότητας" στην Ελλάδα και περί δικαιωμάτων των σλαβομακεδόνων πολιτικών προσφύγων από την περίοδο του εμφυλίου πολέμου. "Οι ελληνικές αρχές εδώ και δεκαετίες αμφισβητούν την ταυτότητα της μακεδονικής μειονότητας. Η Ελλλάδα ακολουθούσε και ακολουθεί πολιτική αφομοίωσης, συνοδευόμενη με συστηματικά μέτρα απαγόρευσης χρήσης της μακεδονικής γλώσσας και πολιτιστικής έκφρασης, καθώς και αλλαγής των τοπωνυμίων", αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Γκρούεφσκι. "Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί με ξεκάθαρο τρόπο στις προσπάθειες των Σκοπίων να αποσπάσουν το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης από τις διαβουλεύσεις για την ονομασία", δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος. Την ίδια ώρα, η πρέσβης των ΗΠΑ Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς στη FYROM καλεί τα Σκόπια να εξετάσουν προσεκτικά τις προτάσεις Νίμιτς και να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα έως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβριο. "Οι προτάσεις αυτές προστατεύουν τα συμφέροντα της χώρας και μπορούν να αποτελέσουν βάση περαιτέρω διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Ελπίζουμε να γίνει κάτι τέτοιο και να επιλυθεί το πρόβλημα. Θεωρώ ότι αυτή είνα μια χρυσή ευκαιρία για την Μακεδονία", είπε η κ. Μιλοβάνοβιτς σε συνέντευξή της σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων.

    Η επιστολή

    Ακόμη, ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στην επιστολή του προς τον γ.γ του ΟΗΕ αναφέρει ότι οι σλαβομακεδόνες πρόσφυγες από την περίοδο του εμφυλίου "εν μπορούν να αποκτήσουν ελληνική ιθαγένεια, βάσει του τόπου γεννήσεων τους και δεν δύνανται να ανακτήσουν τις περιουσίες τους".

    Σύμφωνα με τον κ. Γκρούεφσκι, τα παραπάνω αποτελούν "κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το οποίο η Ελλάδα ανέλαβε τη δέσμευση να σέβεται".

    Τέλος, ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εκφράζει την προσδοκία "ότι η Ελλάδα θα αποδεχθεί το διάλογο για την επίλυση του μακεδονικού ζητήματος, γεγονός που θα αποτελέσει κίνητρο για την περαιτέρω προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών και θα έχει θετικά επακόλουθα για την κατάσταση σε όλη την περιοχή, στο δρόμο της ένταξής της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ".

    Συγχαρητήρια Καραμανλή στη νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ

    Από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού ανακοινώθηκε ότι "όπως συνηθίζεται σ αυτές τις περιπτώσεις, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα, με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του, στον Πρωθυπουργό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Νίκολα Γκρουέφσκι".

    Συγχαρητήρια επιστολή απέστειλε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στον Σκοπιανό ομόλογό της Μιλόσοσκι για την ανάληψη των καθηκόντων του.

    [03] Πολιτική

    Ουσιαστικός διάλογος για το ασφαλιστικό

    Συνάντηση Παπανδρέου - ΓΣΕΒΕΕ

    29/7/2008 14:48:00 (Τελευταία ενημέρωση: 29/7/2008 15:15:57)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ

    Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματοβιοτέχνες συζήτησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τα μέλη του διοικητικού της ΓΕΣΕΒΕ, μετά τη συνάντηση που είχαν. Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε την κυβέρνηση να ανοίξει ουσιαστικό διάλογο με τη συνομοσπονδία τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί δίπλα στον κλάδο και θα αγωνιστεί για την επίλυση των προβλημάτων του. Ως "απειλή για το βιοτέχνη" που βάζει σε "κίνδυνο τη σύνταξή του", χαρακτήρισε τον νέο ασφαλιστικό νόμο της κυβέρνησης ο κ. Παπανδρέου. Επίσης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη συμπαράστασή του στις προσπάθειες που κάνει η ΓΣΕΒΕΕ για τη διάσωση του ταμείου της, ενώ ο ίδιος έκανε λόγο για απαξίωση των βασικών δικτύων ασφάλειας εκ μέρους της κυβέρνησης.

    "Απαξίωση στο δημόσιο τομέα"

    "Από τη μια μεριά, ζητάνε από τον Έλληνα βιοτέχνη, τον μικρό και τον μεσαίο επιχειρηματία να είναι η βασική ραχοκοκκαλιά της οικονομίας, να πάρουν ρίσκα σε μια παγκόσμια, ανταγωνιστική οικονομία, από την άλλη μεριά όμως, ιδιαίτερα η σημερινή κυβέρνηση έχει απαξιώσει βασικά δίκτυα ασφάλειας, όπως είναι η απαξίωση στο δημόσιο τομέα της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας", είπε ο Γ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών.

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι ο νέος ασφαλιστικός νόμος της κυβέρνησης έχει βάλει σε κίνδυνο τη σύνταξη του βιοτέχνη και αποτελεί τεράστιο κίνδυνο τόσο για τον ίδιο όσο και για τη δυνατότητά του να συνεχίσει το παραγωγικό του έργο. Ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε την κυβέρνηση να μπει και πάλι σε διάλογο, σοβαρό αυτή τη φορά, όπως είπε, για την επίλυση του προβλήματος του ταμείου.

    "Φοβόμαστε ότι, δυστυχώς, οι προθέσεις της δεν είναι αυτές", πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τη στάση της κυβέρνησης, για να συμπληρώσει πως "εμείς πάντως είμαστε σε διάλογο και δεσμευόμαστε για την ουσιαστική, θεσμική, και οικονομική στήριξη του ΟΑΕΕ και την ανάληψη από πλευράς του κράτους όλων των προνοιακών υποχρεώσεων που απορρέουν από τις ανάγκες που έχει αυτός ο κλάδος".

    "Ο ασφαλιστικός μας μηχανισμός, ο ΟΑΕΕ έχει ξεπεράσει τα όρια του γκρεμού. Δεν βρίσκεται υπό την απειλή της κατάρρευσης, είναι υπό κατάρρευση", τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος, κάνοντας λόγο για χαρακτηριστική υποχρηματοδότηση του ταμείου και αδιαφορία της κυβέρνησης και του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

    "Θεωρούμε με βεβαιότητα ότι έχουν σκηνοθετηθεί οι συνθήκες για νομοθέτηση δραστικής μείωσης συντάξεων στο επόμενο τετράμηνο", ανέφερε ο κ. Ασημακόπουλος.

    Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Γενική Συνομοσπονδία μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο γγ της ΓΣΕΒΕΕ Νίκος Σκορίνης προανήγγειλε πανελλαδικές κινητοποιήσεις της Συνομοσπονδίας που έχουν προγραμματιστεί για τις 3 Σεπτεμβρίου και τις 13 Οκτωβρίου με κλείσιμο καταστημάτων και μεγάλες συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

    Σχολιάζοντας τα περί διεύρυνσης του ωραρίου και της λειτουργίας των καταστημάτων και τις Κυριακές, ο κ. Ασημακόπουλος δήλωσε πως κάτι τέτοιο ενισχύει το ρόλο των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, αυξάνει το ολιγοπώλιο και εκείνο που θα "εισπράξει" αργότερα ο καταναλωτής θα είναι η ακρίβεια.

    [04] Tabled in the Parliament

    Draft-bill on DEKO Reforms

    29 Ιουλ 2008 13:18:0 (Last updated: 29 Ιουλ 2008 18:52:4)

    By Katerina Ioannidou

    Sources: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    A debate is being held in the Parliament on draft-bill providing for reforms in labor relations inDEKO companies (Public Utilities and services) with huge deficits. Following the Inner Cabinet meeting, Economy and Finance Minister George Alogoskoufis said that he amendment restores the balance between employees in the private and public sector. He also defended reforms in DEKO companies, underlining that they are aimed to cut down huge deficits and alleviate burden on taxpayers.

    GSEE gen. secretary, Kostas Poupakis called for withdrawal of the draft-bill. PASOK party said that employees can not pay for the cost of DEKO administrations that have failed.

    In an interview with NET 105.8, ND deputy, Apostolos Stavrou said that he did not have any major objections to DEKO reforms , underlining that the ND party wants PASOK to come up with proposals for the cutting down of DEKO deficits and not just criticism.

    In the meantime, GSEE sent a letter relevant to labor reforms in DEKO to Economy and Employment Ministers, George Alogoskoufis and Fani Petralia respectively. The letter describes the ammendment anti-constitutional, expecting ralies to be staged by employees when they conceive the provisions of the ammenment.

    Manolis Replaced

    Before the debate on the amendment on Public Utilities, the government replaced ND MP Giannis Manolis with MP Giorgos Kontogiannis. Mr Manolis had expressed his disagreement with the amendment and had briefed the party that he would not vote whatever the cost would be.

    GSEE's Letter

    In its letter, GSEE (General Confederation of Greek Workers) reports that given that pay increases constitute the core of collective negotiations and collective contracts, the government not only intervenes with the proposed regulation, but is trying in essence to abolish collective negotiations and contracts in these enterprises. Furthermore, reference to arbitration is allowed after employees and the enterprise agree to do so and with the approval of the Biministerial Committee.

    Meanwhile, Trade Unions are threatening to stage rallies, while GSEE will hold a meeting. At the same time, the electric rail will not operate Wednesday and ISAP employees will stage work stoppages on Thursday.

    [05] Οικονομία

    Προκαταρκτική εξέταση για τις ύποπτες συμβάσεις

    Και ελληνική ανάκριση στον Σίκατσεκ

    29/7/2008 19:14:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το ενδεχόμενο να μεταβεί ο ίδιος στη Γερμανία, για να εξετάσει το πρώην στέλεχος της Siemens, Ράινχαρτ Σίκατσεκ, καθώς και άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση των μαύρων ταμείων της εταιρείας, μελετά ο 4ος ειδικός ανακριτής, Νίκος Ζαγοριανός, με την Εισαγγελία Εφετών. Σημειώνεται ότι ο πρώην μάνατζερ της Siemens καταδικάστηκε τη Δευτέρα από το δικαστήριο του Μονάχου σε 2 χρόνια φυλάκιση με αναστολή και πρόστιμο 108.000 ευρώ. Επιπλέον, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να ερευνηθούν καταγγελίες για ύποπτες συμβάσεις της Siemens στις περιπτώσεις του ΟΣΕ, των πυραύλων ΠΑΤΡΙΟΤ, των πυραυλικών συστημάτων ΕΡΜΗΣ και δυο αρμένικων εταιρειών διέταξε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Παναγιώτης Πούλιος. Οι έρευνες ανατέθηκαν στους Εισαγγελείς Πρωτοδικών Νίκο Ορνεράκη, Γιώργο Βούλγαρη και Αθανασία Βλάχου.

    ΠΑΣΟΚ: "Συμφέρον για την εταιρεία να ξεκαθαρίσει η κατάσταση"

    Τα προβλήματα που υπάρχουν από επαπειλούμενες απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων από την επιχείρηση εξέθεσαν σήμερα, Τρίτη, στο γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ραγκούση, και την πολιτική εκπρόσωπο για θέματα Απασχόλησης Εύη Χριστοφιλοπούλου οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της εταιρείας. Το ΠΑΣΟΚ διαβεβαιώνει πάντως ότι θα σταθεί δίπλα τους:

    "Πρέπει να έχουν την κάλυψη της Πολιτείας, τη στήριξη της Πολιτείας. Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται να σταθεί δίπλα στους εργαζόμενους για τη διατήρηση των επενδύσεων σε όλη τη χώρα, με ιδιαίτερο βάρος στην επένδυση που υπάρχει στη Θεσσαλονίκη, έτσι ώστε να μη χαθούν θέσεις εργασίας για τη χώρα μας, αλλά αντίθετα να δημιουργηθούν καινούργιες και να διατηρηθεί ένα πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό" δήλωσε η κ. Χριστοφιλοπούλου.

    "Είναι συμφέρον για τους εργαζόμενους στη Siemens να ξεκαθαρίσει η κατάσταση γύρω από τις δραστηριότητες της εταιρείας στη χώρα μας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε ερώτηση αν θα είναι οι εργαζόμενοι εκείνοι που θα πληγούν από την αναστολή των συμβάσεων που έχει υπογράψει η γερμανική εταιρία με το ελληνικό δημόσιο.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι να ανασταλούν και να επανεξεταστούν όλες οι συμβάσεις ώστε η εταιρία να μιλήσει για τις διαδρομές του μαύρου χρήματος, ώστε να διαλυθεί στο εξής το σύννεφο καχυποψίας γύρω από το όνομά της.

    Απαντώντας εξ άλλου σε ερώτηση σχετικά με δήλωση του Ράινχαρτ Σίκατσεκ ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι στην Ελλάδα μάλλον κάποιοι δεν θέλουν να αποκαλυφθεί η αλήθεια, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι αυτό που είναι σαφές είναι ότι η Κυβέρνηση δεν θέλει να αποκαλυφθεί τί ακριβώς έχει συμβεί.

    Αποζημιώσεις από 11 στελέχη

    Εν τω μεταξύ ο γερμανικός όμιλος Siemens, ο οποίος βρίσκεται στη δίνη πολύ μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς, ανακοίνωσε επίσημα σήμερα ότι θα ζητήσει δικαστικώς αποζημιώσεις από 11 πρώην διευθυντικά στελέχη, γεγονός πρωτόγνωρο για τη Γερμανία. Ανάμεσα στους εν λόγω έντεκα συγκαταλέγονται οι Χάϊνριχ φον Πίερερ και Κλάους Κλάϊνφελντ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ομίλου.

    Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, η νυν διεύθυνση της "Ζήμενς" καταλογίζει στα έντεκα στελέχη "παραλείψεις στους τομείς και της διαχείρισης και της εποπτείας κατά τό χρονικό διάστημα από το 2003 έως και το 2006", αναδεικνύοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι από τη συμπεριφορά τους ο όμιλος "ζημιώθηκε οικονομικά".

    Με βάση τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η Siemens εκταμίευσε από "μαύρα ταμεία" κατά τα προηγούμενα έτη περίπου 1,3 δισ. ευρώ, ώστε να εξασφαλισθεί ότι οι επιχειρηματικές προτάσεις της στο εξωτερικό θα "προτιμηθούν" έναντι των ανταγωνιστών της.

    [06] Πολιτική

    Απάντηση του ΟΤΕ στο πρόστιμο της ΕΕΤΤ

    29/7/2008 18:06:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την άμεση και εντονότατη αντίδραση του ΟΤΕ προκάλεσε η χθεσινή απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με την οποία επέβαλε στον Οργανισμό πρόστιμο ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ για παράβαση της νομοθεσίας περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών και της νομοθεσίας περί προστασίας του ανταγωνισμού.

    Σε ανακοίνωσή του ο ΟΤΕ κάνει λόγο για προκατάληψη του ρυθμιστή και για έκδηλη προσπάθειά του να εμφανίσει ότι ο ρόλος του ΟΤΕ στην ελληνική αγορά είναι καταστροφικός. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση της Tellas για την οποία κατηγορείται ο ΟΤΕ ότι προέβαλε προσκόμματα για να διαθέσει στην αγορά υπηρεσίες «double play», ο ΟΤΕ υπενθυμίζει ότι την ίδια εποχή εκτός από την Tellas, ίδιες υπηρεσίες προσέφεραν ακόμα τρεις εταιρείες και επιπλέον, μία εταιρεία προσέφερε υπηρεσίες triple play.

    Στην ίδια ανακοίνωση ο ΟΤΕ αποδίδει στην ΕΕΤΤ λανθασμένη αντίδραση στις χιλιάδες καταγγελίες συνδρομητών εναλλακτικών παρόχων, που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις εταιρίες, ούτε καν να επικοινωνήσουν μαζί τους και κατηγορεί τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής για συστηματική δυσφήμηση και προσπάθεια αποδόμησης του ΟΤΕ που συνοδεύεται από επιβολή βαρύτατων προστίμων.

    Παράλληλα ο ΟΤΕ επισημαίνει ότι παρά τις δεσμεύσεις του ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, ερήμην της πολιτικής ηγεσίας, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ υιοθετεί προσωπική βιομηχανική πολιτική στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

    Η ανακοίνωση καταλήγει ότι ο ΟΤΕ επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμη ενέργεια απέναντι στην ανήκουστη αυτή συμπεριφορά.

    [07] Υγεία

    Τη μεσογειακή διατροφή

    Την εγκαταλείπουν οι χώρες που την είχαν

    29/7/2008 17:57:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η μεσογειακή διατροφή την οποία η σύγχρονη διαιτολόγια χαρακτηρίζει ως τρόπο ζωής που χαρίζει μακροζωία και καλή υγεία και η οποία έχει οπαδούς σε ολόκληρο τον κόσμο, "εγκαταλείπεται σιγά σιγά" στις χώρες από τις οποίες προήλθε, προειδοποιεί ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας, του ΟΗΕ, (FAO). Ο Γιόζεφ Σμιτχούμπερ, οικονομολόγος του FAO, δήλωσε ότι τα τελευταία 45 χρόνια η διάσημη διατροφική φιλοσοφία που βασίζεται στην κατανάλωση άφθονων φρέσκων φρούτων και λαχανικών, δημητριακών αλλά και ελαιόλαδου, "αργοπεθαίνει" στην πατρίδα της.

    Οι έρευνες δείχνουν ότι καθώς οι λαοί της νότιας Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής γίνονται πλουσιότεροι, οι διατροφικές τους συνήθειες χειροτερεύουν. Σύμφωνα με τον Σμιτχούμπερ, οι λαοί των ακτών της Μεσογείου ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα που κερδίζουν για να προσθέσουν περισσότερες θερμίδες από κρέατα και λίπη στη διατροφή τους, η οποία παραδοσιακά ήταν φτωχή σε ζωικές πρωτεΐνες.

    "Αυτά που τρώνε σήμερα είναι πιο λιπαρά, πιο αλμυρά και πιο γλυκά", πρόσθεσε ο Σμιτχούμπερ. Οι έρευνες έδειξαν ότι στα 40 χρόνια που προηγήθηκαν ως το 2002, η ημερήσια κατανάλωση θερμίδων σε 15 ευρωπαϊκές χώρες αυξήθηκε από 2.960 σε 3.340, αύξηση 20%. Όμως, στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Κύπρο και τη Μάλτα που υπήρξαν φτωχότερες από τις χώρες της βόρειας Ευρώπης, η αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης θερμίδων ήταν 30%.

    "Η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και η μικρότερη κατανάλωση θερμίδων μέσω της άσκησης, έχουν καταστήσει την Ελλάδα τη χώρα με το μεγαλύτερο μέσο όρο του δείκτη μάζας σώματος και με το υψηλότερο ποσοστό υπέρβαρων και παχύσαρκων", τόνισε ο Σμιτχούμπερ. "Σήμερα, τα τρία τέταρτα των Ελλήνων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι", πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τις έρευνες, περισσότεροι από τους μισούς Ιταλούς, Ισπανούς και Πορτογάλους είναι επίσης υπέρβαροι. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αγνοούν τις προειδοποιήσεις του FAO και τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι τα λίπη δεν πρέπει να ξεπερνούν το 30% της συνολικής πρόσληψης ενέργειας μέσω της διατροφής, αλλά η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία είναι πάνω από το όριο αυτό και είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη πρόσληψη λίπους. Η χώρα στην οποία έχει καταγραφεί η μεγαλύτερη πρόσληψη λίπους είναι η Ισπανία. Στη χώρα αυτή η κατανάλωση λίπους αποτελούσε μόλις το 25% της διατροφής πριν από 40 χρόνια, όμως σήμερα το ποσοστό αυτό έχει φθάσει το 40%.

    Ο Σμιτχούμπερ αποδίδει την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών όχι μόνο στην αύξηση των εισοδημάτων, αλλά και σε παράγοντες όπως η αύξηση του αριθμού των σουπερμάρκετ, η διανομή κατ΄ οίκον εδεσμάτων, αλλά και στο γεγονός ότι οι εργαζόμενες γυναίκες αφιερώνουν πλέον λιγότερο χρόνο στη μαγειρική, με αποτέλεσμα οι οικογένειες να τρώνε όλο και περισσότερο εκτός σπιτιού, συχνά σε εστιατόρια γρήγορου φαγητού. Την ίδια στιγμή, οι άνθρωποι χρειάζονται λιγότερες θερμίδες καθώς ασκούνται λιγότερο και ζουν καθιστική ζωή.

    Σύμφωνα με τον Σμιτχούμπερ, οι λαοί της Μεσογείου εξακολουθούν πάντως να καταναλώνουν περισσότερα φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο. Γενικότερα, ωστόσο, δεν ακολουθούν τη διατροφή των προγόνων τους, την οποία ορισμένες μεσογειακές χώρες θέλουν να συμπεριληφθεί στην πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.

    [08] Κόσμος

    ΗΠΑ - "USA Today"

    Για την ώρα δεν "πείθει" ο Ομπάμα

    29/7/2008 17:34:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το ταξίδι στο εξωτερικό, το οποίο προσέλαβε μεγάλη δημοσιότητα, του υποψήφιου του Δημοκρατικού Κόμματος Μπαράκ Ομπάμα δεν φαίνεται να συνέβαλε στην αύξηση της εμπιστοσύνης ως προς την ικανότητά του να γίνει πρόεδρος και ενδέχεται να βοήθησε στην ενεργοποίηση των υποστηρικτών του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων Τζον ΜαΚέιν, σύμφωνα με δημοσκόπηση το αποτέλεσμα της οποίας δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

    Από την δημοσκόπηση για την εφημερίδα "USA Today" που διενήργησε το ινστιτούτο "Gallup" μεταξύ 1.007 ενηλίκων στο διάστημα από την Παρασκευή ως το Σάββατο, προκύπτει μία αύξηση του αριθμού των εχόντων πρόθεση να ψηφίσουν Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων σε σύγκριση με ότι επικρατούσε πριν από ένα μήνα ενώ ο κόσμος φαίνεται χωρισμένος αναφορικά με το εάν θα αποχωρήσουν από το Ιράκ τα αμερικανικά στρατεύματα στο πλαίσιο ενός χρονοδιαγράμματος.

    Τα στοιχεία που δημοσιεύονται σήμερα στην "USA Today" δείχνουν ότι ο Ομπάμα προηγείται του ΚαΚέιν με 47% έναντι 44% μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ενώ πριν από ένα μήνα η διαφορά τους ήταν έξι εκατοστιαίες μονάδες. Μεταξύ των προτιθέμενων να ψηφίσουν ,ο ΜαΚέιν προηγείται με 49% έναντι 45% του Ομπάμα, ανατρέποντας προβάδισμα 5 εκατοστιαίων μονάδων που είχε ο τελευταίος.

    Το περιθώριο λάθους είναι 4 εκατοστιαίες μονάδες τόσο για τους εγγεγραμμένους όσο και για τους προτιθέμενους να ψηφίσουν ψηφοφόρους.Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ψηφοφόρων εξέφρασε την άποψη ότι ο Ομπάμα θα τα καταφέρει καλύτερα από τον ΜαΚέιν στις επαφές με ξένους ηγέτες και στους χειρισμούς των σχέσεων με άλλες χώρες. Το ταξίδι του Ομπάμα έτυχε θετικής ανταπόκρισης από το 35% των ερωτηθέντων, ενώ αρνητική από το ένα τέταρτο, περίπου, ενώ το 38% δήλωσε ότι δεν γνώριζε αρκετά για να εκφέρει άποψη.

    [09] Τεχνολογία

    ΗΕLLAS - SAT

    Ίντερνετ στην "άγονη" γραμμή

    29/7/2008 17:20:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΝΕΤ

    Τέσσερα μικρά νησιά θα έχουν σύντομα πρόσβαση στο διαδίκτυο και μάλιστα με δορυφορική σύνδεση. Πρόκειται για τα νησιά Δονούσα, Ηρακλειά, Σχοινούσα και Κίναρο(κάτοικοι δύο) ,στα οποία κλιμάκιο της Hellas Sat θα εγκαταστήσει Δορυφορικό Ίντερνετ Υψηλής Ταχύτητας.

    Η εγκατάσταση Δορυφορικής επικοινωνίας σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, αποτελεί συνέχεια της συνεργασίας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών με την Hellas Sat και τον ΟΤΕ. Στη στρατηγική του ΥΜΕ για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες περιλαμβάνονται δράσεις για τη δημιουργία 5.000 σημείων ασύρματης πρόσβασης στο Internet (Wi-Fi) καθώς και το πρόγραμμα "ΔΟΡΥ", το οποίο προβλέπει την παροχή Δορυφορικού Ίντερνετ Υψηλής ταχύτητας σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

    Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος παρέστη σήμερα στην αναχώρηση του κλιμακίου των τεχνικών που θα εγκαταστήσουν το δορυφορικό Ίντερνετ στα συγκεκριμένα νησιά, τόνισε ότι οι ακριτικές περιοχές της χώρας δεν μπορεί να είναι Ελλάδα δεύτερης κατηγορίας και για το λόγο αυτό το υπουργείο μαζί με τον OTE και την Hellas Sat έχει πάρει την πρωτοβουλία για Δορυφορικό Ίντερνετ, ξεκινώντας από τα μικρότερα νησιά.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για την τροπολογία του Υπουργείου Οικονομίας για τις ΔΕΚΟ που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από εργαζόμενους, συνδικαλιστές και βουλευτές ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι τα ελλείμματα που έχουν οι ζημιογόνες ΔΕΚΟ είναι των Ελλήνων φορολογουμένων, ενώ οι αμοιβές των υπαλλήλων σε αυτές είναι αρκετά μεγαλύτερες από τις αμοιβές των υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα και στον στενότερο δημόσιο τομέα. "Αντιμετωπίζουμε τα θέματα των υπαλλήλων, πάντα με την ευαισθησία που πρέπει, αλλά πρέπει να αντιληφθούν όλοι τις δυνατότητες που έχει η οικονομία και ο Προϋπολογισμός" τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    [10] Κόσμος

    Βόρειο Ιράκ

    και η Τουρκία βομβαρδίζει το ΡΚΚ

    29/7/2008 16:51:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η τουρκική αεροπορία βομβάρδισε σήμερα θέσεις ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν(PKK),στο βόρειο Ιράκ, σκοτώνοντας ένα απροσδιόριστο αριθμό τους, ανακοινώθηκε από τον τουρκικό στρατό.

    Οι αεροπορικές επιχειρήσεις ακολούθησαν μία διπλή βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, το βράδυ της Κυριακής, κατά την οποία 17 άτομα σκοτώθηκαν για την οποία οι αρχές κατηγόρησαν το PKK.Το τελευταίο αρνήθηκε κάθε ανάμειξη στις επιθέσεις αυτές.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν μία σπηλιά που χρησιμοποιούσαν 30 με 40 ένοπλοι στην περιοχή Καντίλ και ότι σκοτώθηκαν ορισμένοι αντάρτες, χωρίς να προσδιορίσει αριθμό τους. Τουρκικά αεροπλάνα κατέστρεψαν επίσης στόχους στην περιοχή Ζαπ στο βόρειο Ιράκ.

    "Η σπηλιά καταστράφηκε ολοσχερώς στις επιθέσεις. Οι περισσότεροι από τους τρομοκράτες έξω από αυτή και ένας αριθμός τους στο εσωτερικό σκοτώθηκαν", τονίζεται στην ιστοσελίδα του στρατού στο διαδίκτυο. Η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε προς το παρόν από ανεξάρτητη πηγή.

    [11] Κοινωνία

    Με 7 ψήφους υπέρ και 2 κατά

    ΔΕΗ: Απομάκρυνση του Αβραάμ Μιζάν

    29/7/2008 16:39:00

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ

    Δεκτή έκανε το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, με 7 ψήφους υπέρ και 2 κατά την εισήγηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου Τάκη Αθανασόπουλου για την απομάκρυνση του Γενικού Διευθυντή Παραγωγής Αβραάμ Μιζάν. Βασικό επιχείρημα της διοίκησης ήταν οι καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί σε πολλά μεγάλα έργα που έχουν προγραμματισθεί. Κατά της εισήγησης ψήφισαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Για τη θέση του νέου Γενικού Διευθυντού Παραγωγής θα υπάρξει σχετική προκήρυξη. Προσωρινά καθήκοντα θα ασκεί ο Γενικός Διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρης Λάππας.

    [12] Κοινωνία

    Αποφάσισε ο ΕΦΕΤ

    Απόσυρση φρουτοποτού

    29/7/2008 16:24:00

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Την απόσυρση ποτού με φρούτα, το οποίο περιέχει μη εγκεκριμένο νέο τρόφιμο, αποφάσισε ο ΕΦΕΤ, σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους. Πρόκειται για ποτό με φρούτα, με την εμπορική επωνυμία "Power Genius/Refresh Ποτό από φρούτα", το οποίο διακινείται στην ελληνική αγορά από την επιχείρηση "ΕΒΓΑ ΑΒΕΕ". Το συγκεκριμένο προϊόν περιέχει και εκχύλισμα Ginkgo Biloba (προερχόμενο από το φυτό Ginkgo Biloba), το οποίο θεωρείται νέο τρόφιμο και δεν έχει εγκριθεί η χρήση του ως συστατικού τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [13] Κόσμος

    Ουγγαρία

    Βόμβα δύο τόνων στο κέντρο της Βουδαπέστης

    29/7/2008 15:37:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠΕ

    Η ουγγρική αστυνομία απομάκρυνε χιλιάδες άτομα σήμερα από το κέντρο της Βουδαπέστης όπου πυροτεχνουργοί προετοιμάζονται να εξουδετερώσουν μία βόμβα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που βρέθηκε σε περιοχή που γίνονται έργα ανέγερσης οικοδομής.

    Η βάρους δύο τόνων βόμβα είναι μία από τις μεγαλύτερες που βρέθηκαν στην ουγγρική πρωτεύουσα η οποία δέχθηκε έντονο βομβαρδισμό από τις συμμαχικές δυνάμεις κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στις αρχές του μήνα είχαν απομακρυνθεί οι κάτοικοι από μία άλλη περιοχή της Βουδαπέστης όπου είχε βρεθεί βόμβα βάρους μισού τόνου.

    Στην περιοχή που βρέθηκε η τελευταία βόμβα διαμένουν περίπου 16.000 άτομα, ανέφερε ο Τάμας Μπανσάγκι, αντιδήμαρχος στο 9-ο διαμέρισμα. "Βρέθηκε μετά από την κατεδάφιση ενός εργοστασίου στο οποίο εργάζονταν άνθρωποι επί δεκαετίες χωρίς να γνωρίζουν τι βρίσκεται από κάτω τους", ανέφερε προς το "Ρόιτερς". Όπως διευκρίνισε ενδέχεται να απαιτηθεί χρόνος για την εξουδετέρωσή της επειδή είναι ενσωματωμένη σε τσιμέντο σε μία βαθιά τρύπα.

    [14] Κοινωνία

    Ενώπιον της ανακρίτριας

    Απολογήθηκε ο εργοδηγός για την τραγωδία

    29/7/2008 12:32:00 (Τελευταία ενημέρωση: 29/7/2008 16:23:32)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Απολογήθηκε στην 5η τακτική ανακρίτρια ο εργοδηγός του συνεργείου επισκευών του πλοίου "Φρέντσιπ Γκας" για τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος την περασμένη Πέμπτη στο Πέραμα, που κόστισε τη ζωή σε 8 εργαζόμενους, ο οποίος τη στιγμή της έκρηξης βρισκόταν στο πλοίο και ενδεχομένως να είναι σε θέση να φωτίσει τις πραγματικές συνθήκες του συμβάντος. Την υπόσχεση του για πρόσληψη γυναικών ή παιδιών των θυμάτων από την έκρηξη, στο Λιμενικό Σώμα έδωσε σε συγγενείς που τον επισκέφθηκαν ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Βουλγαράκης, ενώ ταυτόχρονα άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο άμεσης οικονομικής ενίσχυσης. Αύριο καταθέτουν ο τεχνικός ασφαλείας, ο υπεύθυνος του συνεργείου και ο πλοίαρχος του δεξαμενόπλοιου. Την ίδια στιγμή οι πραγματογνώμονες μαζί με τους τεχνικούς συνεχίζουν την αυτοψία στις δεξαμενές του πλοίου και συλλέγουν στοιχεία που θα τους βοηθήσουν στο πόρισμά τους. Εν τω μεταξύ, χθες, μέλη από τα σωματεία της Ζώνης Περάματος και Ελευσίνας, συγκεντρώθηκαν έξω από τα Ναυπηγεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα που παραβρέθηκε στη συγκέντρωση εξέφρασε την συμπαράστασή της στους εργαζόμενους.

    [15] Κόσμος

    Βουκουρέστι, Ρουμανία

    Ρουμανία: Ανυπολόγιστη καταστροφή

    29/7/2008 12:15:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AGEPRES-ΝΕΤ

    Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, που πλήττονται εδώ και πολλές ημέρες από σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες. Στη Ρουμανία, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ περίπου 11.000 εκκένωσαν τις περιοχές που διαμένουν. Εν τω μεταξύ η ρουμανική κυβέρνηση προχωρά στην καταβολή επιδομάτων έκτακτης ανάγκης στους πλημμυροπαθείς των 174 περιοχών που έπληξαν οι φονικές πλημμύρες.

    "Η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη, έχει τους αναγκαίους πόρους και θα αναλάβει οποιαδήποτε, απαραίτητη δράση, προκειμένου να ξεπεραστεί αυτή η δύσκολη κατάσταση" επισήμαναν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Εκτός των επιδομάτων έκτακτης ανάγκης στους πλημμυροπαθείς, μέρος του ποσού που διαθέτει η κυβέρνηση θα κατευθυνθεί σε έργα αποκατάστασης των ζημιών που υπέστησαν τα δίκτυα μεταφορών (οδικά, σιδηροδρομικά κ.α.), δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών, κ. Λούντοβιτς Ορμπαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Agerpres".

    Στην Ουκρανία οι νεκροί έφθασαν τους 22 και περισσότεροι από 20.000 πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

    Έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησης

    Σήμερα, αναμένεται η έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησης, που συγκαλεί ο πρωθυπουργός, κ. Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου, για την αντιμετώπιση της επείγουσας κατάστασης λόγω των φονικών πλημμυρών.

    Τη διαβεβαίωση, επίσης, ότι οι πλημμυροπαθείς θα λάβουν επίδομα έκτακτης ανάγκης έδωσε και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Πολ Πατσουράρου. Το ύψος του επιδόματος θα κυμαίνεται από 5.000 έως 7.000 ron (1 ευρώ =3,5 ron).

    Στο μεταξύ, έκκληση για συμπαράσταση στους πλημμυροπαθείς απηύθυνε ο πρόεδρος της Ρουμανίας ,κ. Τράιαν Μπασέσκου. Ο Ρουμάνος πρόεδρος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι προτεραιότητα αποτελεί η σωματική ακεραιότητα των πλημμυροπαθών και η ασφάλειά τους, καθώς και η αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες περιοχές. Ο κ. Μπασέσκου κάλεσε τους πολίτες να συνδράμουν το έργο των υπηρεσιών, αποστέλλοντας εκτός από τρόφιμα και νερό, ρουχισμό, και κουβέρτες.

    [16] Πολιτισμός

    Στη Γλασκόβη ο 2ος Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός Χορού

    29/7/2008 12:08:00

    Στις 6 Σεπτεμβρίου, στη Γλασκόβη, θα πραγματοποιηθεί αυτή τη χρονιά ο 2ος Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός Χορού Eurovision. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν ο Jason Ροδίτης και η Tonia Kosovich, ένα χορευτικό ζευγάρι το οποίο έχει στο ενεργητικό του δεκάδες διεθνείς βραβεύσεις και μία πολυετή επιτυχημένη καλλιτεχνική διαδρομή.

    Το Eurovision Dance αποτελεί πρόσφατη δράση της EBU και σκοπό έχει την ανάδειξη του καλύτερου χορευτικού ζευγαριού από τα κράτη που συμμετέχουν.

    Οι 15 χώρες που θα πάρουν μέρος στο διαγωνισμό είναι οι : Αζερμπαϊτζάν, Αυστρία, Δανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Λιθουανία, Ολλανδία, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρωσία, Σουηδία, Φινλανδία.

    Στον περσινό 1ο Διαγωνισμό, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, νικήτρια χώρα ήταν η Φινλανδία.

    Ο διαγωνισμός φέτος θα γίνει στο Scottish Exhibition and Conference Center της Γλασκόβης, χωρητικότητας 2.000 θέσεων και θα μεταδοθεί ζωντανά από τη ΝΕΤ στις 22.00.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 29 July 2008 - 16:50:13 UTC